Sreda, 01.07.2015.

09:35

Tajni dokument MMF: Grcima ni štednja neće pomoći

Tajni dokument MMF pokazuje procenu da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine, piše "Gardijan".

Izvor: B92

Tajni dokument MMF: Grcima ni štednja neæe pomoæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

,zen

pre 8 godina

išćitam sve komenare i koliko vidim niko pojma nema ali se komentarise ko da smo najveci eksperti. Koliko procitah neko dan problem je nastao 2008 god zbog ekonomske krize kada su banke prsle u Grckoj tada je mmf dao 240 milijardi (eura valjda) 90% za spas banaka a oko 10% je otislo na stabilizaciju drzave.... to pljuvanje 13 plata, trose nezaradjeno su ciste gluposti. grcka placa ceh bankarskom pohlepnom ludilu isto kao i u irskoj, americi itd. bog nek im je u pomoci.

Realni

pre 8 godina

Tajni dokument !?? Pa valjda je svakome sa dva razreda osnovne jasno da je dug nenaplativ...tj. bio je neodrziv i nenaplativ jos kad je narastao na preko 120 milijardi, a ne 350 ili koliki je vec sada - mada sumnjam da iko i zna tacno koliki je dug u ovom trenutku..

Island

pre 8 godina

Sve sami strucnjak do strucnjaka. Za ove koje pitaju sta se desava kad zemlja bankrotira - Island je proglasio u slicnoj situaciji bankrot prije 4-5 godina. Pa pogledaj kako zive - prvi su u svijetu na listi po dobrom zivotu. Kakvi redovi za kruh, kakvi kontejneri i otpadne vode, bakraci. Jedini koji su izvisili su bile banke. Kraj price. Islandski politicari sluze narodu. Mislim da su i oni imali referendum i rijesili se bijede. Ne kazem da ce Grcka procvjetati kao Island, ipak je to drugaciji mentalitet, ali jednostavno nisu tacne price koje ovdje ljudi pisu vezano za bankrot.

Komentator

pre 8 godina

Ciprasu je kriv svako osim njegovih prethodnika u grckim vladama tokom prethodnih par decenija. Umesto da ih pozove na odgovornost, da utvrdi do zadnjeg detalja sta je i kako uradjeno sa novcem koji je nemilosrdno trosen, a nezaradjen, Ciprasu su krivi Nemci, MMF, i svi ostali.

A onaj ili oni koji su stavljali (grcke) potpise na grcka zaduzenja, gde su?

Cipras, pogledaj prvo u svojoj kuci. U predgradjima Atine poreze za bazene (i za Grcku veliki luksuz) placalo nesto vise od 300 vlasnika, a ministarstvo fotosnimcima iz vazduha utvrdilo da bazena ima oko 17000. Sedamnaest hiljada.

A da se ne govori o stotinama drugih stvari, koje su preplavile svetsku stampu od 2010. do danas.

Verovatno najgora je da su Grci godinama lazirali finansijske izvestaje koje su slali u Evropsku Uniju.

I onda su svi ostali krivi. Ma, jeste.

Pitalica

pre 8 godina

focak

Jedno pitanje ko tera neku drzavu da se zaduzuje kod MMF . Nisma cuo da je MMF pretnjom oruzjem terao neku zemlju da se zaduzi kod njih.

Sumadin

pre 8 godina

Majku mu poljubim, pa koliko su duzni ti Grci...
(midza, 01. jul 2015 09:54)


2012. su dugovali 44 000$ po glavi stanovnika, sto je puno ali je i tada kao i sada jedan Amer duzan 45 000, 1000$ vise od jednog Grka.

objektiv

pre 8 godina

Zna li se i zasto se ovako detaljno ne pise o nasem dugu i obavezama premam MMF-u i drugim kreditorima? Narocito o buducim pozajmicama... Ozbiljno pitam, bez dnevnopoliticke zelje za pljuvanjem po vlasti jer to su potpisivale sve vladajuce strukture do sad.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Право питање је : зашто је неко упорно гурао новац у грчку привреду то јест држави грчкој и њеним властима. Ко је прао новац . Иоле приучени економиста и банкар зна како се ради када се неликвидност привреде намирише, само посумња. А овде се шлеперима возио новац. Крив је онај који је давао паре без икаквог покрића.

Ignjac

pre 8 godina

Grci su se sami zaduživali, ili se bar njihova vlast zaduživala u njihovo ime. Sećam se 2008. godine kako je cela Grčka vozila nova kola, džipove, kamionete. Sve bašte pored mora su preorane i masovno su se gradile kuće i hoteli za izdavanje. Tada su zamišljali horde razularenih turista koji svake godine dolaze i besomučno bacaju gomile evra na njih.

A onda je došao dug na naplatu.

kap

pre 8 godina

tako i treba kreditorima kada su alavi

kakva je to "pomoć" kada ti naplaćuješ masnu kamatu za svoju pozajmicu? To je obično zelenašenje, da su imali trunke zdrave pameti davali bi im kredite bez kamate dok malo ne stanu na noge i tek onda krenuli sa kamatom, profitirali bi daleko više nego ovako kad neće videti ni evra.

Krava koju ubiješ od batina ne daje mleko, kreditori su ti koji su se malko zaneli u svojoj pohlepi.

Danilo

pre 8 godina

Pa ko tera neku drzavu da uzima kredit od MMF? Jedna ozbiljna drzava ima svoje ekonomiste, pravnike, finansijske strucnjake,... koji veoma dobro znaju uslove MMF. Sad je MMF za sve kriv. Lako je pozajmiti ali treba misliti i kako vratiti.

stefan

pre 8 godina

Aleksa, 01. jul 2015 09:41)
Dolazi do pada kreditnog rejtinga drzave koja je bankrotirala, odnosno u slucaju bankrota vise niko nece zeleti da pozajmi novac grckoj ili ce to uciniti pod enormno visokim kamatama.U tom slucaju grcka ce biti prinudjena da puni budzet iz sopstvenih prihoda koji cini mi se nisu dovoljni ni za trecinu rashoda koje grcka drzava ima.

gagi

pre 8 godina

Gubi mogućnost da finansira tekuću potrošnju, plate, penzije, socijalno, zdravstveno itd. Takođe, prazni rafovi, nedostatak goriva, slično kao u 90im kod nas. (politički problem) U slučaju Grčke, biće prinuđena da se vrati na svoju valutu koja će potom opasno devalvirati, pa će se posledično dosta smanjiti standard. Takođe, biće im zatvoren pristup na EU tržišta, a uvoz će im drastično poskupeti zbog carina i drahme.
Bankrot takođe ne znači da dug ne mora biti vraćen, već da će morati svakako da postignu nekakav drugi aranžman s poveriocima. NE POSTOJI ZVANIČNA PROCEDURA ŠTA SE DEŠAVA SA ZEMLJAMA KOJE ODBIJU DA PLAĆAJU DUG. To se rešava individualno različito od slučaja do slučaja, ali bitno je znati da nikom nije u interesu da dogovora ne bude, jer zemlje obično žele da zadrže mogućnost da budu kreditirane, što se ukida u slučaju da ne vrate dug.

neko kome b92 ne objavljuje komentare

pre 8 godina

Grci bez obzira na njihovu veliku krivicu zbog zaduzivanja vode bitku za sve male ekonomski potlacene nacije.Nije kriv samo onaj koji se zduzuje vec I oni koji daju kredite.Molim se bogu da u toj borbi izadju kao pobednici.Ta pobeda bi bila pocetak vracanju Evrope idealima iz devedesetih.

Branko Von Beca

pre 8 godina

"Sta se dogadja kada neka zemlja bankrotira?
(Aleksa, 1. jul 2015 09:41) "

Izađi na terasu, pogledaj na red ispred najbližeg kontejnera, i sve će ti biti jasno ...

drug stari

pre 8 godina

@Aleksa ... Desava se oni kojima drzava duguje, otpisu dug ALI, (uvek ima ali), za uzvrat recimo primer Grcka. Morace Evropi, da ne kazem MMF - u da: obezbedi povlascen polozaj u finansiranju, da kupuje robu i uvozi, samo ono sto Evropa zeli, ustanovi minimalnu cenu rada, i eventualno od hiljada i hiljada Grckih ostrva, izda njih 500 najboljih na 99 godina Evropi..e da i da dozvoli odlaganje nuklearnog smeca u svojim vodama..eto samo toliko.

vik

pre 8 godina

Svi pricaju o nominalnoj (tj. dogovorenoj) vrednosti grckog duga ali niko o trzisnoj (tj. naplativoj) vrednosti tog duga koja je blizu nule. To je sustina svega... Zajmovi su olako davani i kreditori su zbog spoja sa politikom racunali da ce politika da zastiti naplativost i tako doci do lake i sigurne zarade. Politika pokusava da to uradi ali u slucaju Grcke je otislo predaleko i dug je prosto ne naplativ.

focak

pre 8 godina

MMF ti pozajmi 1mlrd eura, da ti 2 godine stendbaja, a onda ti da rok od 2 godine da vratiš cijeli dug (klasičan nokaut). I naravno, nijedna drzava ne moze da vrati tolike pare u kratkom roku pa se dodatno zaduzuje (opet kod MMF-a) da bi vratila postojeci dug... Grcka je samo pocetak.

milan milanović

pre 8 godina

Teska situacija ali koje su alternative. Gradjani imali dobre plate pa se shodno tome i zaduzivali i kupovali stanove, kola, skolovali decu, pokrenuli biznis i slicno. Pri tome drzava, koja stvara ambijent za poslovanje ne planira i ne donosi odgovarajuce ekonomske mere. EU, MMF, Evropska banka i ko zna ko jos, daju kredite kapom i sakom bez odgovarajuceg obezbedjenja, hipoteka i slicno. Za sve to vreme gradjani su solventni jer imaju plate. I onda krah. I sada se trazi stednja do besvesti da bi se namirili kreditori. Tesko za obicnog coveka. Sada nema drzave, biznisa, prete hipoteke..... Ko ce da strada?

karadoz

pre 8 godina

A sta se to moglo ocekivati od zemlje koja gotovo i neme industriju, sve se zasniva na turizmu a vecina zaposlenih radi u drzavnoj upravi. Porez se minimalno, u penziju sa 57 godina, itd, itd...

Samsung

pre 8 godina

mmf je uspeo u svojoj nameri zajedno sa potplacenim politicarima iz grcke da toliko zaduze zemlju da je dug nemoguce vratiti i sada ide sve na doboš! Ovo i nas ceka kao i jos dosta zemalja u kojima politicari nisu radili za svoj narod!

gotu

pre 8 godina

@Aleksa

Slicno se desava sa drzavom kao i sa preduzecem, samo sto drzava ne moze da se ugasi, da nestane. pregovara se reprogram i otpis dugova sa kreditorima, smanjuju se ili ukidaju javni izdaci (javne plate, penzije, itd) i sve je uglavnom praceno neredima, protestom i mukom naroda... argentina je prosla kroz to, ali su oni imali mogucnost da devalviraju svoju valutu sto grcka ne moze da uradi.

Zoran

pre 8 godina

Grcka ce izaci iz krize kad snizi plate na nivo komsija(Bg Mak Alb Srb). A taj prosek u realnom sektoru( ne JP i budjetari) kod njih iznosi ne vise od 300 evra. Sve drugo je zalazivanje i nerealno. Pre dugo su Grci( budjetari penzioneri i realni sektor) trosili ono sto nisu zaradili.

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

"Kreditori" (citaj Lihvari) su se malo zaigrali pa se preracunali.Kada zivot postane mizerija potezi koje povlaci ocajnik bivaju nepredvidljivi.

mattko

pre 8 godina

Stari Grci su imali svoje robove, curak se okrenuo naopako nerazumnom politikom zaduzivanja. Put do pakla poplocan je nastamapanim dolarima i evrima.

tomy

pre 8 godina

Lako bi oni Grckoj otpisali deo duga ali onda bi i drugi trazili to isto i to je taj sunovrat koji je neminovan.Balon je prenapumpan,mora da pukne.

Vox popoli

pre 8 godina

Pa sto im onda uvaljuju nove kredite, ako sve to znaju (kao sto i znaju, cak i ptice na grani, osim nasih EU fanatika)? To nije sigurno zato da bi ih muzli makar jos do 2030. kad ih samo Bog od totalnog kolapsa moze spasti.. ma jok, gdje zbog toga. Ma ne bi to Evropljani, oni samo hoce da pomognu lijenim Grcima. Nasi ekonomski strucnjaci po komentarima ce to sve lijepo objasniti, ako dosad i nisu, vrijednim pisanjem na svaku vijest vezanu za Grcku.

tomy

pre 8 godina

Lako bi oni Grckoj otpisali deo duga ali onda bi i drugi trazili to isto i to je taj sunovrat koji je neminovan.Balon je prenapumpan,mora da pukne.

Samsung

pre 8 godina

mmf je uspeo u svojoj nameri zajedno sa potplacenim politicarima iz grcke da toliko zaduze zemlju da je dug nemoguce vratiti i sada ide sve na doboš! Ovo i nas ceka kao i jos dosta zemalja u kojima politicari nisu radili za svoj narod!

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

"Kreditori" (citaj Lihvari) su se malo zaigrali pa se preracunali.Kada zivot postane mizerija potezi koje povlaci ocajnik bivaju nepredvidljivi.

Vox popoli

pre 8 godina

Pa sto im onda uvaljuju nove kredite, ako sve to znaju (kao sto i znaju, cak i ptice na grani, osim nasih EU fanatika)? To nije sigurno zato da bi ih muzli makar jos do 2030. kad ih samo Bog od totalnog kolapsa moze spasti.. ma jok, gdje zbog toga. Ma ne bi to Evropljani, oni samo hoce da pomognu lijenim Grcima. Nasi ekonomski strucnjaci po komentarima ce to sve lijepo objasniti, ako dosad i nisu, vrijednim pisanjem na svaku vijest vezanu za Grcku.

mattko

pre 8 godina

Stari Grci su imali svoje robove, curak se okrenuo naopako nerazumnom politikom zaduzivanja. Put do pakla poplocan je nastamapanim dolarima i evrima.

karadoz

pre 8 godina

A sta se to moglo ocekivati od zemlje koja gotovo i neme industriju, sve se zasniva na turizmu a vecina zaposlenih radi u drzavnoj upravi. Porez se minimalno, u penziju sa 57 godina, itd, itd...

Zoran

pre 8 godina

Grcka ce izaci iz krize kad snizi plate na nivo komsija(Bg Mak Alb Srb). A taj prosek u realnom sektoru( ne JP i budjetari) kod njih iznosi ne vise od 300 evra. Sve drugo je zalazivanje i nerealno. Pre dugo su Grci( budjetari penzioneri i realni sektor) trosili ono sto nisu zaradili.

Branko Von Beca

pre 8 godina

"Sta se dogadja kada neka zemlja bankrotira?
(Aleksa, 1. jul 2015 09:41) "

Izađi na terasu, pogledaj na red ispred najbližeg kontejnera, i sve će ti biti jasno ...

neko kome b92 ne objavljuje komentare

pre 8 godina

Grci bez obzira na njihovu veliku krivicu zbog zaduzivanja vode bitku za sve male ekonomski potlacene nacije.Nije kriv samo onaj koji se zduzuje vec I oni koji daju kredite.Molim se bogu da u toj borbi izadju kao pobednici.Ta pobeda bi bila pocetak vracanju Evrope idealima iz devedesetih.

focak

pre 8 godina

MMF ti pozajmi 1mlrd eura, da ti 2 godine stendbaja, a onda ti da rok od 2 godine da vratiš cijeli dug (klasičan nokaut). I naravno, nijedna drzava ne moze da vrati tolike pare u kratkom roku pa se dodatno zaduzuje (opet kod MMF-a) da bi vratila postojeci dug... Grcka je samo pocetak.

gotu

pre 8 godina

@Aleksa

Slicno se desava sa drzavom kao i sa preduzecem, samo sto drzava ne moze da se ugasi, da nestane. pregovara se reprogram i otpis dugova sa kreditorima, smanjuju se ili ukidaju javni izdaci (javne plate, penzije, itd) i sve je uglavnom praceno neredima, protestom i mukom naroda... argentina je prosla kroz to, ali su oni imali mogucnost da devalviraju svoju valutu sto grcka ne moze da uradi.

Island

pre 8 godina

Sve sami strucnjak do strucnjaka. Za ove koje pitaju sta se desava kad zemlja bankrotira - Island je proglasio u slicnoj situaciji bankrot prije 4-5 godina. Pa pogledaj kako zive - prvi su u svijetu na listi po dobrom zivotu. Kakvi redovi za kruh, kakvi kontejneri i otpadne vode, bakraci. Jedini koji su izvisili su bile banke. Kraj price. Islandski politicari sluze narodu. Mislim da su i oni imali referendum i rijesili se bijede. Ne kazem da ce Grcka procvjetati kao Island, ipak je to drugaciji mentalitet, ali jednostavno nisu tacne price koje ovdje ljudi pisu vezano za bankrot.

objektiv

pre 8 godina

Zna li se i zasto se ovako detaljno ne pise o nasem dugu i obavezama premam MMF-u i drugim kreditorima? Narocito o buducim pozajmicama... Ozbiljno pitam, bez dnevnopoliticke zelje za pljuvanjem po vlasti jer to su potpisivale sve vladajuce strukture do sad.

vik

pre 8 godina

Svi pricaju o nominalnoj (tj. dogovorenoj) vrednosti grckog duga ali niko o trzisnoj (tj. naplativoj) vrednosti tog duga koja je blizu nule. To je sustina svega... Zajmovi su olako davani i kreditori su zbog spoja sa politikom racunali da ce politika da zastiti naplativost i tako doci do lake i sigurne zarade. Politika pokusava da to uradi ali u slucaju Grcke je otislo predaleko i dug je prosto ne naplativ.

Ignjac

pre 8 godina

Grci su se sami zaduživali, ili se bar njihova vlast zaduživala u njihovo ime. Sećam se 2008. godine kako je cela Grčka vozila nova kola, džipove, kamionete. Sve bašte pored mora su preorane i masovno su se gradile kuće i hoteli za izdavanje. Tada su zamišljali horde razularenih turista koji svake godine dolaze i besomučno bacaju gomile evra na njih.

A onda je došao dug na naplatu.

milan milanović

pre 8 godina

Teska situacija ali koje su alternative. Gradjani imali dobre plate pa se shodno tome i zaduzivali i kupovali stanove, kola, skolovali decu, pokrenuli biznis i slicno. Pri tome drzava, koja stvara ambijent za poslovanje ne planira i ne donosi odgovarajuce ekonomske mere. EU, MMF, Evropska banka i ko zna ko jos, daju kredite kapom i sakom bez odgovarajuceg obezbedjenja, hipoteka i slicno. Za sve to vreme gradjani su solventni jer imaju plate. I onda krah. I sada se trazi stednja do besvesti da bi se namirili kreditori. Tesko za obicnog coveka. Sada nema drzave, biznisa, prete hipoteke..... Ko ce da strada?

drug stari

pre 8 godina

@Aleksa ... Desava se oni kojima drzava duguje, otpisu dug ALI, (uvek ima ali), za uzvrat recimo primer Grcka. Morace Evropi, da ne kazem MMF - u da: obezbedi povlascen polozaj u finansiranju, da kupuje robu i uvozi, samo ono sto Evropa zeli, ustanovi minimalnu cenu rada, i eventualno od hiljada i hiljada Grckih ostrva, izda njih 500 najboljih na 99 godina Evropi..e da i da dozvoli odlaganje nuklearnog smeca u svojim vodama..eto samo toliko.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Право питање је : зашто је неко упорно гурао новац у грчку привреду то јест држави грчкој и њеним властима. Ко је прао новац . Иоле приучени економиста и банкар зна како се ради када се неликвидност привреде намирише, само посумња. А овде се шлеперима возио новац. Крив је онај који је давао паре без икаквог покрића.

gagi

pre 8 godina

Gubi mogućnost da finansira tekuću potrošnju, plate, penzije, socijalno, zdravstveno itd. Takođe, prazni rafovi, nedostatak goriva, slično kao u 90im kod nas. (politički problem) U slučaju Grčke, biće prinuđena da se vrati na svoju valutu koja će potom opasno devalvirati, pa će se posledično dosta smanjiti standard. Takođe, biće im zatvoren pristup na EU tržišta, a uvoz će im drastično poskupeti zbog carina i drahme.
Bankrot takođe ne znači da dug ne mora biti vraćen, već da će morati svakako da postignu nekakav drugi aranžman s poveriocima. NE POSTOJI ZVANIČNA PROCEDURA ŠTA SE DEŠAVA SA ZEMLJAMA KOJE ODBIJU DA PLAĆAJU DUG. To se rešava individualno različito od slučaja do slučaja, ali bitno je znati da nikom nije u interesu da dogovora ne bude, jer zemlje obično žele da zadrže mogućnost da budu kreditirane, što se ukida u slučaju da ne vrate dug.

kap

pre 8 godina

tako i treba kreditorima kada su alavi

kakva je to "pomoć" kada ti naplaćuješ masnu kamatu za svoju pozajmicu? To je obično zelenašenje, da su imali trunke zdrave pameti davali bi im kredite bez kamate dok malo ne stanu na noge i tek onda krenuli sa kamatom, profitirali bi daleko više nego ovako kad neće videti ni evra.

Krava koju ubiješ od batina ne daje mleko, kreditori su ti koji su se malko zaneli u svojoj pohlepi.

Sumadin

pre 8 godina

Majku mu poljubim, pa koliko su duzni ti Grci...
(midza, 01. jul 2015 09:54)


2012. su dugovali 44 000$ po glavi stanovnika, sto je puno ali je i tada kao i sada jedan Amer duzan 45 000, 1000$ vise od jednog Grka.

Komentator

pre 8 godina

Ciprasu je kriv svako osim njegovih prethodnika u grckim vladama tokom prethodnih par decenija. Umesto da ih pozove na odgovornost, da utvrdi do zadnjeg detalja sta je i kako uradjeno sa novcem koji je nemilosrdno trosen, a nezaradjen, Ciprasu su krivi Nemci, MMF, i svi ostali.

A onaj ili oni koji su stavljali (grcke) potpise na grcka zaduzenja, gde su?

Cipras, pogledaj prvo u svojoj kuci. U predgradjima Atine poreze za bazene (i za Grcku veliki luksuz) placalo nesto vise od 300 vlasnika, a ministarstvo fotosnimcima iz vazduha utvrdilo da bazena ima oko 17000. Sedamnaest hiljada.

A da se ne govori o stotinama drugih stvari, koje su preplavile svetsku stampu od 2010. do danas.

Verovatno najgora je da su Grci godinama lazirali finansijske izvestaje koje su slali u Evropsku Uniju.

I onda su svi ostali krivi. Ma, jeste.

Pitalica

pre 8 godina

focak

Jedno pitanje ko tera neku drzavu da se zaduzuje kod MMF . Nisma cuo da je MMF pretnjom oruzjem terao neku zemlju da se zaduzi kod njih.

,zen

pre 8 godina

išćitam sve komenare i koliko vidim niko pojma nema ali se komentarise ko da smo najveci eksperti. Koliko procitah neko dan problem je nastao 2008 god zbog ekonomske krize kada su banke prsle u Grckoj tada je mmf dao 240 milijardi (eura valjda) 90% za spas banaka a oko 10% je otislo na stabilizaciju drzave.... to pljuvanje 13 plata, trose nezaradjeno su ciste gluposti. grcka placa ceh bankarskom pohlepnom ludilu isto kao i u irskoj, americi itd. bog nek im je u pomoci.

Danilo

pre 8 godina

Pa ko tera neku drzavu da uzima kredit od MMF? Jedna ozbiljna drzava ima svoje ekonomiste, pravnike, finansijske strucnjake,... koji veoma dobro znaju uslove MMF. Sad je MMF za sve kriv. Lako je pozajmiti ali treba misliti i kako vratiti.

stefan

pre 8 godina

Aleksa, 01. jul 2015 09:41)
Dolazi do pada kreditnog rejtinga drzave koja je bankrotirala, odnosno u slucaju bankrota vise niko nece zeleti da pozajmi novac grckoj ili ce to uciniti pod enormno visokim kamatama.U tom slucaju grcka ce biti prinudjena da puni budzet iz sopstvenih prihoda koji cini mi se nisu dovoljni ni za trecinu rashoda koje grcka drzava ima.

Realni

pre 8 godina

Tajni dokument !?? Pa valjda je svakome sa dva razreda osnovne jasno da je dug nenaplativ...tj. bio je neodrziv i nenaplativ jos kad je narastao na preko 120 milijardi, a ne 350 ili koliki je vec sada - mada sumnjam da iko i zna tacno koliki je dug u ovom trenutku..

Zoran

pre 8 godina

Grcka ce izaci iz krize kad snizi plate na nivo komsija(Bg Mak Alb Srb). A taj prosek u realnom sektoru( ne JP i budjetari) kod njih iznosi ne vise od 300 evra. Sve drugo je zalazivanje i nerealno. Pre dugo su Grci( budjetari penzioneri i realni sektor) trosili ono sto nisu zaradili.

karadoz

pre 8 godina

A sta se to moglo ocekivati od zemlje koja gotovo i neme industriju, sve se zasniva na turizmu a vecina zaposlenih radi u drzavnoj upravi. Porez se minimalno, u penziju sa 57 godina, itd, itd...

Ignjac

pre 8 godina

Grci su se sami zaduživali, ili se bar njihova vlast zaduživala u njihovo ime. Sećam se 2008. godine kako je cela Grčka vozila nova kola, džipove, kamionete. Sve bašte pored mora su preorane i masovno su se gradile kuće i hoteli za izdavanje. Tada su zamišljali horde razularenih turista koji svake godine dolaze i besomučno bacaju gomile evra na njih.

A onda je došao dug na naplatu.

Danilo

pre 8 godina

Pa ko tera neku drzavu da uzima kredit od MMF? Jedna ozbiljna drzava ima svoje ekonomiste, pravnike, finansijske strucnjake,... koji veoma dobro znaju uslove MMF. Sad je MMF za sve kriv. Lako je pozajmiti ali treba misliti i kako vratiti.

Pitalica

pre 8 godina

focak

Jedno pitanje ko tera neku drzavu da se zaduzuje kod MMF . Nisma cuo da je MMF pretnjom oruzjem terao neku zemlju da se zaduzi kod njih.

Samsung

pre 8 godina

mmf je uspeo u svojoj nameri zajedno sa potplacenim politicarima iz grcke da toliko zaduze zemlju da je dug nemoguce vratiti i sada ide sve na doboš! Ovo i nas ceka kao i jos dosta zemalja u kojima politicari nisu radili za svoj narod!

mattko

pre 8 godina

Stari Grci su imali svoje robove, curak se okrenuo naopako nerazumnom politikom zaduzivanja. Put do pakla poplocan je nastamapanim dolarima i evrima.

Vox popoli

pre 8 godina

Pa sto im onda uvaljuju nove kredite, ako sve to znaju (kao sto i znaju, cak i ptice na grani, osim nasih EU fanatika)? To nije sigurno zato da bi ih muzli makar jos do 2030. kad ih samo Bog od totalnog kolapsa moze spasti.. ma jok, gdje zbog toga. Ma ne bi to Evropljani, oni samo hoce da pomognu lijenim Grcima. Nasi ekonomski strucnjaci po komentarima ce to sve lijepo objasniti, ako dosad i nisu, vrijednim pisanjem na svaku vijest vezanu za Grcku.

focak

pre 8 godina

MMF ti pozajmi 1mlrd eura, da ti 2 godine stendbaja, a onda ti da rok od 2 godine da vratiš cijeli dug (klasičan nokaut). I naravno, nijedna drzava ne moze da vrati tolike pare u kratkom roku pa se dodatno zaduzuje (opet kod MMF-a) da bi vratila postojeci dug... Grcka je samo pocetak.

Pokondirena tikvica

pre 8 godina

"Kreditori" (citaj Lihvari) su se malo zaigrali pa se preracunali.Kada zivot postane mizerija potezi koje povlaci ocajnik bivaju nepredvidljivi.

Komentator

pre 8 godina

Ciprasu je kriv svako osim njegovih prethodnika u grckim vladama tokom prethodnih par decenija. Umesto da ih pozove na odgovornost, da utvrdi do zadnjeg detalja sta je i kako uradjeno sa novcem koji je nemilosrdno trosen, a nezaradjen, Ciprasu su krivi Nemci, MMF, i svi ostali.

A onaj ili oni koji su stavljali (grcke) potpise na grcka zaduzenja, gde su?

Cipras, pogledaj prvo u svojoj kuci. U predgradjima Atine poreze za bazene (i za Grcku veliki luksuz) placalo nesto vise od 300 vlasnika, a ministarstvo fotosnimcima iz vazduha utvrdilo da bazena ima oko 17000. Sedamnaest hiljada.

A da se ne govori o stotinama drugih stvari, koje su preplavile svetsku stampu od 2010. do danas.

Verovatno najgora je da su Grci godinama lazirali finansijske izvestaje koje su slali u Evropsku Uniju.

I onda su svi ostali krivi. Ma, jeste.

neko kome b92 ne objavljuje komentare

pre 8 godina

Grci bez obzira na njihovu veliku krivicu zbog zaduzivanja vode bitku za sve male ekonomski potlacene nacije.Nije kriv samo onaj koji se zduzuje vec I oni koji daju kredite.Molim se bogu da u toj borbi izadju kao pobednici.Ta pobeda bi bila pocetak vracanju Evrope idealima iz devedesetih.

Sumadin

pre 8 godina

Majku mu poljubim, pa koliko su duzni ti Grci...
(midza, 01. jul 2015 09:54)


2012. su dugovali 44 000$ po glavi stanovnika, sto je puno ali je i tada kao i sada jedan Amer duzan 45 000, 1000$ vise od jednog Grka.

kap

pre 8 godina

tako i treba kreditorima kada su alavi

kakva je to "pomoć" kada ti naplaćuješ masnu kamatu za svoju pozajmicu? To je obično zelenašenje, da su imali trunke zdrave pameti davali bi im kredite bez kamate dok malo ne stanu na noge i tek onda krenuli sa kamatom, profitirali bi daleko više nego ovako kad neće videti ni evra.

Krava koju ubiješ od batina ne daje mleko, kreditori su ti koji su se malko zaneli u svojoj pohlepi.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Право питање је : зашто је неко упорно гурао новац у грчку привреду то јест држави грчкој и њеним властима. Ко је прао новац . Иоле приучени економиста и банкар зна како се ради када се неликвидност привреде намирише, само посумња. А овде се шлеперима возио новац. Крив је онај који је давао паре без икаквог покрића.

drug stari

pre 8 godina

@Aleksa ... Desava se oni kojima drzava duguje, otpisu dug ALI, (uvek ima ali), za uzvrat recimo primer Grcka. Morace Evropi, da ne kazem MMF - u da: obezbedi povlascen polozaj u finansiranju, da kupuje robu i uvozi, samo ono sto Evropa zeli, ustanovi minimalnu cenu rada, i eventualno od hiljada i hiljada Grckih ostrva, izda njih 500 najboljih na 99 godina Evropi..e da i da dozvoli odlaganje nuklearnog smeca u svojim vodama..eto samo toliko.

Branko Von Beca

pre 8 godina

"Sta se dogadja kada neka zemlja bankrotira?
(Aleksa, 1. jul 2015 09:41) "

Izađi na terasu, pogledaj na red ispred najbližeg kontejnera, i sve će ti biti jasno ...

stefan

pre 8 godina

Aleksa, 01. jul 2015 09:41)
Dolazi do pada kreditnog rejtinga drzave koja je bankrotirala, odnosno u slucaju bankrota vise niko nece zeleti da pozajmi novac grckoj ili ce to uciniti pod enormno visokim kamatama.U tom slucaju grcka ce biti prinudjena da puni budzet iz sopstvenih prihoda koji cini mi se nisu dovoljni ni za trecinu rashoda koje grcka drzava ima.

Island

pre 8 godina

Sve sami strucnjak do strucnjaka. Za ove koje pitaju sta se desava kad zemlja bankrotira - Island je proglasio u slicnoj situaciji bankrot prije 4-5 godina. Pa pogledaj kako zive - prvi su u svijetu na listi po dobrom zivotu. Kakvi redovi za kruh, kakvi kontejneri i otpadne vode, bakraci. Jedini koji su izvisili su bile banke. Kraj price. Islandski politicari sluze narodu. Mislim da su i oni imali referendum i rijesili se bijede. Ne kazem da ce Grcka procvjetati kao Island, ipak je to drugaciji mentalitet, ali jednostavno nisu tacne price koje ovdje ljudi pisu vezano za bankrot.

milan milanović

pre 8 godina

Teska situacija ali koje su alternative. Gradjani imali dobre plate pa se shodno tome i zaduzivali i kupovali stanove, kola, skolovali decu, pokrenuli biznis i slicno. Pri tome drzava, koja stvara ambijent za poslovanje ne planira i ne donosi odgovarajuce ekonomske mere. EU, MMF, Evropska banka i ko zna ko jos, daju kredite kapom i sakom bez odgovarajuceg obezbedjenja, hipoteka i slicno. Za sve to vreme gradjani su solventni jer imaju plate. I onda krah. I sada se trazi stednja do besvesti da bi se namirili kreditori. Tesko za obicnog coveka. Sada nema drzave, biznisa, prete hipoteke..... Ko ce da strada?

gagi

pre 8 godina

Gubi mogućnost da finansira tekuću potrošnju, plate, penzije, socijalno, zdravstveno itd. Takođe, prazni rafovi, nedostatak goriva, slično kao u 90im kod nas. (politički problem) U slučaju Grčke, biće prinuđena da se vrati na svoju valutu koja će potom opasno devalvirati, pa će se posledično dosta smanjiti standard. Takođe, biće im zatvoren pristup na EU tržišta, a uvoz će im drastično poskupeti zbog carina i drahme.
Bankrot takođe ne znači da dug ne mora biti vraćen, već da će morati svakako da postignu nekakav drugi aranžman s poveriocima. NE POSTOJI ZVANIČNA PROCEDURA ŠTA SE DEŠAVA SA ZEMLJAMA KOJE ODBIJU DA PLAĆAJU DUG. To se rešava individualno različito od slučaja do slučaja, ali bitno je znati da nikom nije u interesu da dogovora ne bude, jer zemlje obično žele da zadrže mogućnost da budu kreditirane, što se ukida u slučaju da ne vrate dug.

tomy

pre 8 godina

Lako bi oni Grckoj otpisali deo duga ali onda bi i drugi trazili to isto i to je taj sunovrat koji je neminovan.Balon je prenapumpan,mora da pukne.

,zen

pre 8 godina

išćitam sve komenare i koliko vidim niko pojma nema ali se komentarise ko da smo najveci eksperti. Koliko procitah neko dan problem je nastao 2008 god zbog ekonomske krize kada su banke prsle u Grckoj tada je mmf dao 240 milijardi (eura valjda) 90% za spas banaka a oko 10% je otislo na stabilizaciju drzave.... to pljuvanje 13 plata, trose nezaradjeno su ciste gluposti. grcka placa ceh bankarskom pohlepnom ludilu isto kao i u irskoj, americi itd. bog nek im je u pomoci.

vik

pre 8 godina

Svi pricaju o nominalnoj (tj. dogovorenoj) vrednosti grckog duga ali niko o trzisnoj (tj. naplativoj) vrednosti tog duga koja je blizu nule. To je sustina svega... Zajmovi su olako davani i kreditori su zbog spoja sa politikom racunali da ce politika da zastiti naplativost i tako doci do lake i sigurne zarade. Politika pokusava da to uradi ali u slucaju Grcke je otislo predaleko i dug je prosto ne naplativ.

Realni

pre 8 godina

Tajni dokument !?? Pa valjda je svakome sa dva razreda osnovne jasno da je dug nenaplativ...tj. bio je neodrziv i nenaplativ jos kad je narastao na preko 120 milijardi, a ne 350 ili koliki je vec sada - mada sumnjam da iko i zna tacno koliki je dug u ovom trenutku..

gotu

pre 8 godina

@Aleksa

Slicno se desava sa drzavom kao i sa preduzecem, samo sto drzava ne moze da se ugasi, da nestane. pregovara se reprogram i otpis dugova sa kreditorima, smanjuju se ili ukidaju javni izdaci (javne plate, penzije, itd) i sve je uglavnom praceno neredima, protestom i mukom naroda... argentina je prosla kroz to, ali su oni imali mogucnost da devalviraju svoju valutu sto grcka ne moze da uradi.

objektiv

pre 8 godina

Zna li se i zasto se ovako detaljno ne pise o nasem dugu i obavezama premam MMF-u i drugim kreditorima? Narocito o buducim pozajmicama... Ozbiljno pitam, bez dnevnopoliticke zelje za pljuvanjem po vlasti jer to su potpisivale sve vladajuce strukture do sad.