Sreda, 01.07.2015.

00:25

MMF: Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

Međunarodni monetarni fond je zvanično saopštio da Grčka nije platila svoj dug od 1.6 milijardi evra.

Izvor: B92

MMF: Zvanièno, Grèka nije platila svoj dug IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

GRK

pre 8 godina

Pa neka Nemci i Francuzi,koji su Grcku i doveli dovde,sada lepo isplate taj dug!
Bolje to,jer onda idu Italija,Spanija...
Ionako su Grcima,kao i svima u EU decenijama "krv pili",prodavali sve svoje proizvode kod njih,namlatili MLRD EU,sta je za njih 1,6?
Ne urade li to,ceka ih bar 300 MLRD EU da "pokriju" Italiju i Spance..
Pa neka biraju....

Kresho

pre 8 godina

Za one koji stalno komentiraju da je SAD najzaduženija država na svijetu, jedan podatak - bilanca SAD je pozitivna jer više potražuju nego što duguju. Također se pokušajte suzdržati od laičkih komentara u vezi Islanda i kako je on 'otkačio bankare' jer je to mit ( http://icelandicecon.blogspot.in/2013/01/the-economic-truth-on-iceland.html ).

Zoran

pre 8 godina

Ne znam da li ce Grcka da se izvuce i kako, ali sam pre 3 dana dosao u Srbiju. U pekari ulaze 2 decaka i pitaju sta ima u pola cene. Ona im kaze, nesto sto stoji dugo. Oni uzimaju i pitaju sta ima jos za 25 dinara.

E tesko mi bilo da puknem.

realan

pre 8 godina

@ gangula
Poštovani, slažem se sa Vašim pojednostavljenim objašnjenjem kako je nastao ogromni (vanjski) dug Grčke (i ne samo u Grčkoj, nego u velikom broju zemalja), sve do samog kraja, gdje ste zaboravili reći da je dužnik (Grčka) posuđeni novac trošila na sebe i svoje užitke, a ne na oplođivanju novca (stvaranju nove vrijednosti) i u tome je suština. I sada kada više ne mogu posuditi da bi vratili dio da sada posuđenenog novca, sad su problemi. A treba spomenuti da je Grčka deficit državnog proračuna (između ostalih na velikodušna davanja korisnicima proračuna) krpala posudbom novca (i od MMF-a) zadnjih 2,5 desetljeća. I nisam branitelj niti favoriziram MMF (dapače smatram da ih se treba držati podalje jer nemaju nimalo socijalne osjetljivosti) niti ostale financijskih instituacije, no banke nisu crveni križ i naravno da im je interes zarada kada posuđuju novac. Iskreno se nadam da će narod Grčke na referendumu dati podršku ostanku u Eu i monetarnoj uniji, što bi značilo i daljnja rezanja, no smatram da je i to bolje nego da postanu Venezuela usred Europe što neminovno hoće ako istupe iz monterane unije i uvedu drahmu.

Budimir Trajkovic

pre 8 godina

Nisam stručnjak ali me zanima koja je korist EU? Zašto to mora postojati? Zar ranije nije sve funkcionisalo? Zašto sve te zemlje moraju imati euro?

vrabac

pre 8 godina

Evropa bez grcke hahaha pa to i nije evropa to je zapadno evropska civilizacija tako i treba da se zove zapadno evropska unija.Grci su nacija sa kicmom.

Dusan San Francisco

pre 8 godina

Leba ti, kako se bilo kom kapitalisti isplati da mu struja bude skuplja, umesto jeftinija?

"Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom. "

branko

pre 8 godina

Grcka je starija od MMFa, znam tesko je verovati, a i bice tu i kada MMF bude zaboravljen. Nego BRICS samit je za nedelju dana a Grcka je primila poziv. To ce biti interesantno.

Mix

pre 8 godina

Uvođenjem sopstvene valute Grčka rizikuje da plate i penzije nezamislivo padnu. Vladi Grčke je to jasno ali ne sme da priča o tome nego diže tenziju i podgreva ljutnju naroda na kreditore. Da su ostali bivši na vlasti, plate i penzije u Grčkoj bi bile sada manje 20-25% (što je u usporedbi sa nama još uvek izuzetno visoko) i izvršili bi privatizaciju većeg broja kompanija u državnom vlasništvu. Ovako će plate i penzije da padnu realno više, a na kraju će prodati državne kompanije. Sigurnost i izvesnost je za narod najbitnija. Kockari, ložači i nazovi nacionalisti vode u bedu, što smo mi najbolje iskusili. PS. Šta mislite, ukoliko se Grčka okrene Rusiji i Kini i izađe iz NATO-a; za koliko vremena će izgubiti ostrva uz Tursku obalu....

evropa da ropstvo ne

pre 8 godina

S obzirom da ste im pozajmili vazduh jer novac i pravite od cistog vazduha i bez ikakvog pokrica vazduh treba i da vam vrate.A da apsurd i ironija bude veca ni taj vazduh nije zavrsio kod njih vec najveci deo kod francuskih i nemackih banaka(j.Stiglitz-znam kako bih ja glasao)...Nadam se da ce vlada u Atini ostati dosledna a narod reci ne na referendumu.Ovo je preteralo vise sve mere.Toboze pod parolom dobrobiti zajednistva unije naroda sprovodi se besramno duznicko ropstvo.Podrska narodu Grcke i ostanite dosledni.Manje gubite svakako nego sa ovakvim briznim kreditorima.

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je ruskim placenicima u srbiji jasno da oni koji su pokrali pare u grckoj su isti oni koji su ih pokrali u srbiji

podrskom sirizi sakrivaju sta radili

vlada-so

pre 8 godina

bankrotom Grcke stecice se neophodni preduslovi za podizanja standarda u neoliberalnim rezimima Zapadnog Balkana, gradjani Srbije prvi ce to osetiti najavljenim povecanjem zarada i penzija i povecanjem minimalne cene rada.

drasko

pre 8 godina

Kako vam nije jasno da ce Grcka, njeni gradjani i politicari sa dosadasnjim nacinom vodjenja drzave i ekonomije i kad predju na drahmu takodje ubrzo bankrotirati! Pa izlazak iz evrozone i napustanje EU ne znaci da ce Grcka stati na noge, po meni desice se upravo suprotno. Oslabljena ekonomski i socijalno, rastrzana na sve strane, politicki konfuzna, teritorijalno razudjena, ubrzo bi bila plen suseda sa sve cetri strane. Uprkos tzv.sigurnosti koju joj garantuje NATO i pomoci sa koju ce joj obecavati npr. Rusija.

ProfesorKiksMaler

pre 8 godina

Zadužim se, spiskam, ne mogu da vratim - počnem da glumim hipika, vaskrsavam socijalnu pravdu, populizam, ludilo...

hater

pre 8 godina

nije mi jasno kako neko misli da dugove ne moraju da vracaju. Nije kriva EU ni MMF sto ne vracaju kredite. Politicari uzimaju kredite ne bi li ostali sto duze na vlasti i pokral iza sebe sto vise. Nisat nas ne ocekuje bolje. skoro je bi oi ovde spisak kolik osm ose zaduzili. pa u poslednjih godin udana sm ouzeli 5 milijardi. a niko ne pita niti nam prica gde idu te pare. i sutra kad budu kreditori trazili da se dug vrati a mi nemamo odakle. nik odo sad od kredita nije ulozio u nesto sto ce da nam zaradjuje pare. pokusai je vucic sa air srebia al ise ispostavilo da je to jos jedna los potez jer ta firma em je potrosila milijarde sad prave ogromen gubitke i opet sve na teret budzeta. kad budmeo trazili od politicara da odgovaraj uza svoje psotupke nece se ponasati ovako bahato. a dotle oni ce skidati kajmak i uzimati lov uza sebe a kad zagusti ili ce pobeci il idati ostavku, a odgovornost?

EU Citizen

pre 8 godina

Neverovatna je i slobodno mogu da kažem kriminalna tolerancija koju međunarodni demagozi s obe strane Atlantika pokazuju za drsku komunističko -fašističku koaliciju na vlasti u Grčkoj i biračko telo koje joj je dalo poverenje, umesto da se učini sve da se kazne i nauče pameti i od njih napravi primer kakve konsekvence čekaju neodgovorne države i populističke i ekstremističke vlade. Nadam se da će zbog takvog stava ovi ljudi, bilo da su politički predstavnici u institucijama EU i nacionalnim vladama ili funkcioneri u MMF-u i drugim institucijama jednoga dana odgovarati, i to krivično, jer ne samo da svaki dan popuštanja košta desetine miliona evra evropskih poreskih obveznika, već je takav stav najgori mogući signal za sve potencijalne prevarante i mufljuze grčkog tipa u budućnosti.

NoName

pre 8 godina

A nisu problem Sjedinjene americke drzave, kada privatnik stampa (dolar stampa privatna firma - koju drze bankari) toliki novac, bez pokrica i jos je najzaduzenija je drzava na svetu? To nije nikakv problem. Pride, skoro sve zemlje su zaduzene i to opet nije problem. Treba Grcka da ih pita, odakle njima te pare da ih dele samo tako.

Srdjan Bg

pre 8 godina

Mogu da se opkladim da ce mmf postici dogovor sa Grcima jer jednostavno nesmeju da dozvole da i ostale clanice Eu krenu njihovim stopama kao napr. Italija Portugal ili Spanija gde je nezaposlenost preko 20%.A mislim da su i Grci toga svesni i jednostavno cekaju najbolju ponudu..

Evolved Synapse

pre 8 godina

Čestitam braći grcima na konačnoj slobodi od lanaca! Sad je malo začkoljica za redove čekanja na hleb/mleko/meso ali izdržaćete! Živeo Cipras!

gangula

pre 8 godina

Situacija sa MMF-om je sledeca i ne odnosi se samo na Grcku vec i na ostale zemlje pa i nas: Covek koji duguje 10 000evra ocigledno je u problemu i na finansijskom planu mu ne ide dobro. Da li mu je propao biznis, ostao bez posla ili jednostavno ne ume sa finansijama nije vazno za ovu temu medjutim jasno je da on lose raspolaze finansijama. Dolazi kod osobe A i zajmi 50evra uz obavezu da vrati 60 do kraja meseca...dolazi nakon mesec dana od iste osobe zajmi 150evra uz obavezu da vrati 180 a od 150era koje je dobio ostaje mu 90 jer je 60 od prethodnog duga vratio. Imamo dakle slucaj da je uzeo 90 evra a duguje 180. Na kraju sledeceg meseca dolazi opet zajmi 450 uz obavezu da vrati 540evra, kada odmah vrati prethodnih 180evra ostaje mu 360evra znaci uzeo je ukupno do sada 360 evra duguje 540! Niz se nastavlja covek tone jos ako je recimo zalozio nekretninu ostaje bez icega.Pitanje je zasto poslovati po ovakvim uslovima. Osobi ne treba pozajmica vec promena sistema trosenja, zaradjivanja i raspolaganja parama.Samo se tako moze izvuci.Zakljucak:MMF je zelenas.Hvala na izdvojenom vremenu pozdrav

Igor

pre 8 godina

Počinje raspad kapitalističkog sistema i svetskog poretka za koje znamo.
Kada jedna država poput Grčke ne plati dug MMF-u, veoma lako to mogu uraditi i ostale države koje su u problemu. Isto kao sa Kosovom - jednoa regija se otcepila suprotno Međunarodnom Pravu, pa sada imaju lančane reakcije separatista širom sveta. A ode i Krim. Ako i manje razvijene države krenu stopama Grčke, MMF neće opstati kao institucija. Ne zaboravite da se novac u MMF sliva i kontroliše sa zapada, i preko MMF se kontroliše razvoj zemalja koje su u problemu. To je naprosto zakon jačeg/bogatijeg - trebaju ti pare, onda radi kako ti ja kažem i pripremi tržište za naše kapitaliste.
Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom.
Sutra će nam doći i reći da moramo da podignemo cenu farmerki u Novom Pazaru, jer proizvodi iz EU nisu dovoljno konkurentni ako naši zadrže ovako niske cene.
Ceo život sam bio levičar i liberal, kritikovao nesposobne i korumpirane političare koji su glavni krivci za naše probleme, ali ovi sa zapada nas dokrajčiše.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Grcka - razvijena zemlja - neznam da li je ovo vasa tvrdnja ili ste od nekud prepisali. Kiselo mleko i pomorandze ne cini zemlju razvijenom. Da nema turizma bili bi najgora zabit, slepo crevo Evrope. Lencuge do zla boga, ziveli su lepo na tudjim parama (otprilike ko i mi 70-tih) a sad je dosao vrag po svoje. Korumpirani politicari su ih uvalili u g...a do guse i povratka nema.
Nadam se samo da ce ostala sirotinja u Evropi da izvuce neku pouku iz sveg ovog.

cenzura

pre 8 godina

MMF: Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

Setimo se malo unazad. Sve je počelo sa hipotekarnom krizom u SAD, kdje ljudi nisu mogli plačavati rate za stanove. Banksterji su jih izbacivali na ulicu. Ovakva metoda sada je zadesila Grčku. Za sve to kriv je neoliberalizam.

Zdravko

pre 8 godina

Interesantno ,dozvolice da Grčka napusti eur,ali ne i EU. Da bi Nemačka i druge razvijene evropske ekonomije plasirale robu na grčkom tržištu bez carina.Procene su da bi Grčka istupanjem iz EU povećala prihode od carina 7 milijardi eura godišnje/razne Milke,Nivea,Bosh,Siemens proizvodi.../.Ako vrate drahmu,ustupe iz EU,za godinu dana biće najbrže rastuća ekonomija u Evropi/.

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Neki cete da dobijete produzeni roka, a neki cemo isti da odobrimo-kaze MMF.
Evrozona je jedan od simbola EU, osnova za trgovinsku razmenu i uslov za ekonomsku stabilnost. Grci znaju da ce EU morati da brani svoje postulate i to im je najaca karta u rukama.
Ma, mirno spavam.
p.s. Jutro je 5:20h ;)

Stole

pre 8 godina

Podrska, braci Grcima, sta god bilo do kraja, oni su uvek bili uz nas kad nam je bilo najteze.Mozda za nauk i nama, kako bi prosli ako udjemo u Eu, samo MMf-om nema igranja.

Mairon

pre 8 godina

Produženje agonije neće koristiti Grčkoj, naprotiv. Ako se dogovor i postigne i Grčka vrati ovu tranšu novca (što je tek neznatni deo duga) taj isti novac će opet biti dat Grčkoj od Trojke na zajam. Grčka je počela da sprovodi mere štednje sa oko 120% duga u odnosu na BDP a sada ima oko 180%. Brojke su jasne.
Kreditori neće pristati na komporomis sa Grčkom, to je itekako jasno. Oko interesa kreditora i onih koje oni brane nema nikakvog kompromisa.
Grčka mora da bankrotira i izađe iz Evro zone (povrati fiskalni suverenitet), a onda delalvira valutu i pokuša da ekonomiju postavi na noge ali bez pritisaka sa strane. Okretanje Kini i Rusiji i ostalim BRIKS tržištima koja su u porastu bi bilo neophodno jer bi u ovom slučaju bilo verovatno da bi Grčka bila odsečena od zapadnih finansijkih tokova.
Kojim god putem da krenu nije lak, ali ako ostanu u ovom položaju i popuste pred Trojkom, propadanje ekonomije pod teretom duga je gotovo izvesno.

Lurije

pre 8 godina

"...a ministri finansija zemalja članica Evrozone su obavili telefonsku konferenciju".
EU je neefikasna i glomazna. Treba da se dogovori 19 članica evrozone. Sve mi ovo liči na bivšu SFRJ. A znamo kako je ona završila. Žurka se privodi kraju. A mi, na kraju, ne treba mnogo da žalimo za njom.

nesha

pre 8 godina

navikavajte se mmf-ovci. siriza je samo zapocela neizbezno a sve ce vise drzava da vam pokazuju zube. trebao je samo neko ko ce da razbije strah. dosta ste i zamlacivali ceo svet. bolje se na vreme povucite jer ce neko od vas morati da odgovara

gangula

pre 8 godina

Situacija sa MMF-om je sledeca i ne odnosi se samo na Grcku vec i na ostale zemlje pa i nas: Covek koji duguje 10 000evra ocigledno je u problemu i na finansijskom planu mu ne ide dobro. Da li mu je propao biznis, ostao bez posla ili jednostavno ne ume sa finansijama nije vazno za ovu temu medjutim jasno je da on lose raspolaze finansijama. Dolazi kod osobe A i zajmi 50evra uz obavezu da vrati 60 do kraja meseca...dolazi nakon mesec dana od iste osobe zajmi 150evra uz obavezu da vrati 180 a od 150era koje je dobio ostaje mu 90 jer je 60 od prethodnog duga vratio. Imamo dakle slucaj da je uzeo 90 evra a duguje 180. Na kraju sledeceg meseca dolazi opet zajmi 450 uz obavezu da vrati 540evra, kada odmah vrati prethodnih 180evra ostaje mu 360evra znaci uzeo je ukupno do sada 360 evra duguje 540! Niz se nastavlja covek tone jos ako je recimo zalozio nekretninu ostaje bez icega.Pitanje je zasto poslovati po ovakvim uslovima. Osobi ne treba pozajmica vec promena sistema trosenja, zaradjivanja i raspolaganja parama.Samo se tako moze izvuci.Zakljucak:MMF je zelenas.Hvala na izdvojenom vremenu pozdrav

nesha

pre 8 godina

navikavajte se mmf-ovci. siriza je samo zapocela neizbezno a sve ce vise drzava da vam pokazuju zube. trebao je samo neko ko ce da razbije strah. dosta ste i zamlacivali ceo svet. bolje se na vreme povucite jer ce neko od vas morati da odgovara

Igor

pre 8 godina

Počinje raspad kapitalističkog sistema i svetskog poretka za koje znamo.
Kada jedna država poput Grčke ne plati dug MMF-u, veoma lako to mogu uraditi i ostale države koje su u problemu. Isto kao sa Kosovom - jednoa regija se otcepila suprotno Međunarodnom Pravu, pa sada imaju lančane reakcije separatista širom sveta. A ode i Krim. Ako i manje razvijene države krenu stopama Grčke, MMF neće opstati kao institucija. Ne zaboravite da se novac u MMF sliva i kontroliše sa zapada, i preko MMF se kontroliše razvoj zemalja koje su u problemu. To je naprosto zakon jačeg/bogatijeg - trebaju ti pare, onda radi kako ti ja kažem i pripremi tržište za naše kapitaliste.
Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom.
Sutra će nam doći i reći da moramo da podignemo cenu farmerki u Novom Pazaru, jer proizvodi iz EU nisu dovoljno konkurentni ako naši zadrže ovako niske cene.
Ceo život sam bio levičar i liberal, kritikovao nesposobne i korumpirane političare koji su glavni krivci za naše probleme, ali ovi sa zapada nas dokrajčiše.

Lurije

pre 8 godina

"...a ministri finansija zemalja članica Evrozone su obavili telefonsku konferenciju".
EU je neefikasna i glomazna. Treba da se dogovori 19 članica evrozone. Sve mi ovo liči na bivšu SFRJ. A znamo kako je ona završila. Žurka se privodi kraju. A mi, na kraju, ne treba mnogo da žalimo za njom.

Zdravko

pre 8 godina

Interesantno ,dozvolice da Grčka napusti eur,ali ne i EU. Da bi Nemačka i druge razvijene evropske ekonomije plasirale robu na grčkom tržištu bez carina.Procene su da bi Grčka istupanjem iz EU povećala prihode od carina 7 milijardi eura godišnje/razne Milke,Nivea,Bosh,Siemens proizvodi.../.Ako vrate drahmu,ustupe iz EU,za godinu dana biće najbrže rastuća ekonomija u Evropi/.

Stole

pre 8 godina

Podrska, braci Grcima, sta god bilo do kraja, oni su uvek bili uz nas kad nam je bilo najteze.Mozda za nauk i nama, kako bi prosli ako udjemo u Eu, samo MMf-om nema igranja.

Mairon

pre 8 godina

Produženje agonije neće koristiti Grčkoj, naprotiv. Ako se dogovor i postigne i Grčka vrati ovu tranšu novca (što je tek neznatni deo duga) taj isti novac će opet biti dat Grčkoj od Trojke na zajam. Grčka je počela da sprovodi mere štednje sa oko 120% duga u odnosu na BDP a sada ima oko 180%. Brojke su jasne.
Kreditori neće pristati na komporomis sa Grčkom, to je itekako jasno. Oko interesa kreditora i onih koje oni brane nema nikakvog kompromisa.
Grčka mora da bankrotira i izađe iz Evro zone (povrati fiskalni suverenitet), a onda delalvira valutu i pokuša da ekonomiju postavi na noge ali bez pritisaka sa strane. Okretanje Kini i Rusiji i ostalim BRIKS tržištima koja su u porastu bi bilo neophodno jer bi u ovom slučaju bilo verovatno da bi Grčka bila odsečena od zapadnih finansijkih tokova.
Kojim god putem da krenu nije lak, ali ako ostanu u ovom položaju i popuste pred Trojkom, propadanje ekonomije pod teretom duga je gotovo izvesno.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Grcka - razvijena zemlja - neznam da li je ovo vasa tvrdnja ili ste od nekud prepisali. Kiselo mleko i pomorandze ne cini zemlju razvijenom. Da nema turizma bili bi najgora zabit, slepo crevo Evrope. Lencuge do zla boga, ziveli su lepo na tudjim parama (otprilike ko i mi 70-tih) a sad je dosao vrag po svoje. Korumpirani politicari su ih uvalili u g...a do guse i povratka nema.
Nadam se samo da ce ostala sirotinja u Evropi da izvuce neku pouku iz sveg ovog.

Evolved Synapse

pre 8 godina

Čestitam braći grcima na konačnoj slobodi od lanaca! Sad je malo začkoljica za redove čekanja na hleb/mleko/meso ali izdržaćete! Živeo Cipras!

Srdjan Bg

pre 8 godina

Mogu da se opkladim da ce mmf postici dogovor sa Grcima jer jednostavno nesmeju da dozvole da i ostale clanice Eu krenu njihovim stopama kao napr. Italija Portugal ili Spanija gde je nezaposlenost preko 20%.A mislim da su i Grci toga svesni i jednostavno cekaju najbolju ponudu..

NoName

pre 8 godina

A nisu problem Sjedinjene americke drzave, kada privatnik stampa (dolar stampa privatna firma - koju drze bankari) toliki novac, bez pokrica i jos je najzaduzenija je drzava na svetu? To nije nikakv problem. Pride, skoro sve zemlje su zaduzene i to opet nije problem. Treba Grcka da ih pita, odakle njima te pare da ih dele samo tako.

Dusan San Francisco

pre 8 godina

Leba ti, kako se bilo kom kapitalisti isplati da mu struja bude skuplja, umesto jeftinija?

"Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom. "

cenzura

pre 8 godina

MMF: Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

Setimo se malo unazad. Sve je počelo sa hipotekarnom krizom u SAD, kdje ljudi nisu mogli plačavati rate za stanove. Banksterji su jih izbacivali na ulicu. Ovakva metoda sada je zadesila Grčku. Za sve to kriv je neoliberalizam.

hater

pre 8 godina

nije mi jasno kako neko misli da dugove ne moraju da vracaju. Nije kriva EU ni MMF sto ne vracaju kredite. Politicari uzimaju kredite ne bi li ostali sto duze na vlasti i pokral iza sebe sto vise. Nisat nas ne ocekuje bolje. skoro je bi oi ovde spisak kolik osm ose zaduzili. pa u poslednjih godin udana sm ouzeli 5 milijardi. a niko ne pita niti nam prica gde idu te pare. i sutra kad budu kreditori trazili da se dug vrati a mi nemamo odakle. nik odo sad od kredita nije ulozio u nesto sto ce da nam zaradjuje pare. pokusai je vucic sa air srebia al ise ispostavilo da je to jos jedna los potez jer ta firma em je potrosila milijarde sad prave ogromen gubitke i opet sve na teret budzeta. kad budmeo trazili od politicara da odgovaraj uza svoje psotupke nece se ponasati ovako bahato. a dotle oni ce skidati kajmak i uzimati lov uza sebe a kad zagusti ili ce pobeci il idati ostavku, a odgovornost?

vrabac

pre 8 godina

Evropa bez grcke hahaha pa to i nije evropa to je zapadno evropska civilizacija tako i treba da se zove zapadno evropska unija.Grci su nacija sa kicmom.

EU Citizen

pre 8 godina

Neverovatna je i slobodno mogu da kažem kriminalna tolerancija koju međunarodni demagozi s obe strane Atlantika pokazuju za drsku komunističko -fašističku koaliciju na vlasti u Grčkoj i biračko telo koje joj je dalo poverenje, umesto da se učini sve da se kazne i nauče pameti i od njih napravi primer kakve konsekvence čekaju neodgovorne države i populističke i ekstremističke vlade. Nadam se da će zbog takvog stava ovi ljudi, bilo da su politički predstavnici u institucijama EU i nacionalnim vladama ili funkcioneri u MMF-u i drugim institucijama jednoga dana odgovarati, i to krivično, jer ne samo da svaki dan popuštanja košta desetine miliona evra evropskih poreskih obveznika, već je takav stav najgori mogući signal za sve potencijalne prevarante i mufljuze grčkog tipa u budućnosti.

Mix

pre 8 godina

Uvođenjem sopstvene valute Grčka rizikuje da plate i penzije nezamislivo padnu. Vladi Grčke je to jasno ali ne sme da priča o tome nego diže tenziju i podgreva ljutnju naroda na kreditore. Da su ostali bivši na vlasti, plate i penzije u Grčkoj bi bile sada manje 20-25% (što je u usporedbi sa nama još uvek izuzetno visoko) i izvršili bi privatizaciju većeg broja kompanija u državnom vlasništvu. Ovako će plate i penzije da padnu realno više, a na kraju će prodati državne kompanije. Sigurnost i izvesnost je za narod najbitnija. Kockari, ložači i nazovi nacionalisti vode u bedu, što smo mi najbolje iskusili. PS. Šta mislite, ukoliko se Grčka okrene Rusiji i Kini i izađe iz NATO-a; za koliko vremena će izgubiti ostrva uz Tursku obalu....

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je ruskim placenicima u srbiji jasno da oni koji su pokrali pare u grckoj su isti oni koji su ih pokrali u srbiji

podrskom sirizi sakrivaju sta radili

Budimir Trajkovic

pre 8 godina

Nisam stručnjak ali me zanima koja je korist EU? Zašto to mora postojati? Zar ranije nije sve funkcionisalo? Zašto sve te zemlje moraju imati euro?

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Neki cete da dobijete produzeni roka, a neki cemo isti da odobrimo-kaze MMF.
Evrozona je jedan od simbola EU, osnova za trgovinsku razmenu i uslov za ekonomsku stabilnost. Grci znaju da ce EU morati da brani svoje postulate i to im je najaca karta u rukama.
Ma, mirno spavam.
p.s. Jutro je 5:20h ;)

Zoran

pre 8 godina

Ne znam da li ce Grcka da se izvuce i kako, ali sam pre 3 dana dosao u Srbiju. U pekari ulaze 2 decaka i pitaju sta ima u pola cene. Ona im kaze, nesto sto stoji dugo. Oni uzimaju i pitaju sta ima jos za 25 dinara.

E tesko mi bilo da puknem.

Kresho

pre 8 godina

Za one koji stalno komentiraju da je SAD najzaduženija država na svijetu, jedan podatak - bilanca SAD je pozitivna jer više potražuju nego što duguju. Također se pokušajte suzdržati od laičkih komentara u vezi Islanda i kako je on 'otkačio bankare' jer je to mit ( http://icelandicecon.blogspot.in/2013/01/the-economic-truth-on-iceland.html ).

branko

pre 8 godina

Grcka je starija od MMFa, znam tesko je verovati, a i bice tu i kada MMF bude zaboravljen. Nego BRICS samit je za nedelju dana a Grcka je primila poziv. To ce biti interesantno.

ProfesorKiksMaler

pre 8 godina

Zadužim se, spiskam, ne mogu da vratim - počnem da glumim hipika, vaskrsavam socijalnu pravdu, populizam, ludilo...

evropa da ropstvo ne

pre 8 godina

S obzirom da ste im pozajmili vazduh jer novac i pravite od cistog vazduha i bez ikakvog pokrica vazduh treba i da vam vrate.A da apsurd i ironija bude veca ni taj vazduh nije zavrsio kod njih vec najveci deo kod francuskih i nemackih banaka(j.Stiglitz-znam kako bih ja glasao)...Nadam se da ce vlada u Atini ostati dosledna a narod reci ne na referendumu.Ovo je preteralo vise sve mere.Toboze pod parolom dobrobiti zajednistva unije naroda sprovodi se besramno duznicko ropstvo.Podrska narodu Grcke i ostanite dosledni.Manje gubite svakako nego sa ovakvim briznim kreditorima.

realan

pre 8 godina

@ gangula
Poštovani, slažem se sa Vašim pojednostavljenim objašnjenjem kako je nastao ogromni (vanjski) dug Grčke (i ne samo u Grčkoj, nego u velikom broju zemalja), sve do samog kraja, gdje ste zaboravili reći da je dužnik (Grčka) posuđeni novac trošila na sebe i svoje užitke, a ne na oplođivanju novca (stvaranju nove vrijednosti) i u tome je suština. I sada kada više ne mogu posuditi da bi vratili dio da sada posuđenenog novca, sad su problemi. A treba spomenuti da je Grčka deficit državnog proračuna (između ostalih na velikodušna davanja korisnicima proračuna) krpala posudbom novca (i od MMF-a) zadnjih 2,5 desetljeća. I nisam branitelj niti favoriziram MMF (dapače smatram da ih se treba držati podalje jer nemaju nimalo socijalne osjetljivosti) niti ostale financijskih instituacije, no banke nisu crveni križ i naravno da im je interes zarada kada posuđuju novac. Iskreno se nadam da će narod Grčke na referendumu dati podršku ostanku u Eu i monetarnoj uniji, što bi značilo i daljnja rezanja, no smatram da je i to bolje nego da postanu Venezuela usred Europe što neminovno hoće ako istupe iz monterane unije i uvedu drahmu.

drasko

pre 8 godina

Kako vam nije jasno da ce Grcka, njeni gradjani i politicari sa dosadasnjim nacinom vodjenja drzave i ekonomije i kad predju na drahmu takodje ubrzo bankrotirati! Pa izlazak iz evrozone i napustanje EU ne znaci da ce Grcka stati na noge, po meni desice se upravo suprotno. Oslabljena ekonomski i socijalno, rastrzana na sve strane, politicki konfuzna, teritorijalno razudjena, ubrzo bi bila plen suseda sa sve cetri strane. Uprkos tzv.sigurnosti koju joj garantuje NATO i pomoci sa koju ce joj obecavati npr. Rusija.

GRK

pre 8 godina

Pa neka Nemci i Francuzi,koji su Grcku i doveli dovde,sada lepo isplate taj dug!
Bolje to,jer onda idu Italija,Spanija...
Ionako su Grcima,kao i svima u EU decenijama "krv pili",prodavali sve svoje proizvode kod njih,namlatili MLRD EU,sta je za njih 1,6?
Ne urade li to,ceka ih bar 300 MLRD EU da "pokriju" Italiju i Spance..
Pa neka biraju....

vlada-so

pre 8 godina

bankrotom Grcke stecice se neophodni preduslovi za podizanja standarda u neoliberalnim rezimima Zapadnog Balkana, gradjani Srbije prvi ce to osetiti najavljenim povecanjem zarada i penzija i povecanjem minimalne cene rada.

EU Citizen

pre 8 godina

Neverovatna je i slobodno mogu da kažem kriminalna tolerancija koju međunarodni demagozi s obe strane Atlantika pokazuju za drsku komunističko -fašističku koaliciju na vlasti u Grčkoj i biračko telo koje joj je dalo poverenje, umesto da se učini sve da se kazne i nauče pameti i od njih napravi primer kakve konsekvence čekaju neodgovorne države i populističke i ekstremističke vlade. Nadam se da će zbog takvog stava ovi ljudi, bilo da su politički predstavnici u institucijama EU i nacionalnim vladama ili funkcioneri u MMF-u i drugim institucijama jednoga dana odgovarati, i to krivično, jer ne samo da svaki dan popuštanja košta desetine miliona evra evropskih poreskih obveznika, već je takav stav najgori mogući signal za sve potencijalne prevarante i mufljuze grčkog tipa u budućnosti.

Kalif umesto Kalifa

pre 8 godina

Grcka - razvijena zemlja - neznam da li je ovo vasa tvrdnja ili ste od nekud prepisali. Kiselo mleko i pomorandze ne cini zemlju razvijenom. Da nema turizma bili bi najgora zabit, slepo crevo Evrope. Lencuge do zla boga, ziveli su lepo na tudjim parama (otprilike ko i mi 70-tih) a sad je dosao vrag po svoje. Korumpirani politicari su ih uvalili u g...a do guse i povratka nema.
Nadam se samo da ce ostala sirotinja u Evropi da izvuce neku pouku iz sveg ovog.

Stole

pre 8 godina

Podrska, braci Grcima, sta god bilo do kraja, oni su uvek bili uz nas kad nam je bilo najteze.Mozda za nauk i nama, kako bi prosli ako udjemo u Eu, samo MMf-om nema igranja.

Budimir Trajkovic

pre 8 godina

Nisam stručnjak ali me zanima koja je korist EU? Zašto to mora postojati? Zar ranije nije sve funkcionisalo? Zašto sve te zemlje moraju imati euro?

nesha

pre 8 godina

navikavajte se mmf-ovci. siriza je samo zapocela neizbezno a sve ce vise drzava da vam pokazuju zube. trebao je samo neko ko ce da razbije strah. dosta ste i zamlacivali ceo svet. bolje se na vreme povucite jer ce neko od vas morati da odgovara

Evolved Synapse

pre 8 godina

Čestitam braći grcima na konačnoj slobodi od lanaca! Sad je malo začkoljica za redove čekanja na hleb/mleko/meso ali izdržaćete! Živeo Cipras!

vrabac

pre 8 godina

Evropa bez grcke hahaha pa to i nije evropa to je zapadno evropska civilizacija tako i treba da se zove zapadno evropska unija.Grci su nacija sa kicmom.

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je ruskim placenicima u srbiji jasno da oni koji su pokrali pare u grckoj su isti oni koji su ih pokrali u srbiji

podrskom sirizi sakrivaju sta radili

gangula

pre 8 godina

Situacija sa MMF-om je sledeca i ne odnosi se samo na Grcku vec i na ostale zemlje pa i nas: Covek koji duguje 10 000evra ocigledno je u problemu i na finansijskom planu mu ne ide dobro. Da li mu je propao biznis, ostao bez posla ili jednostavno ne ume sa finansijama nije vazno za ovu temu medjutim jasno je da on lose raspolaze finansijama. Dolazi kod osobe A i zajmi 50evra uz obavezu da vrati 60 do kraja meseca...dolazi nakon mesec dana od iste osobe zajmi 150evra uz obavezu da vrati 180 a od 150era koje je dobio ostaje mu 90 jer je 60 od prethodnog duga vratio. Imamo dakle slucaj da je uzeo 90 evra a duguje 180. Na kraju sledeceg meseca dolazi opet zajmi 450 uz obavezu da vrati 540evra, kada odmah vrati prethodnih 180evra ostaje mu 360evra znaci uzeo je ukupno do sada 360 evra duguje 540! Niz se nastavlja covek tone jos ako je recimo zalozio nekretninu ostaje bez icega.Pitanje je zasto poslovati po ovakvim uslovima. Osobi ne treba pozajmica vec promena sistema trosenja, zaradjivanja i raspolaganja parama.Samo se tako moze izvuci.Zakljucak:MMF je zelenas.Hvala na izdvojenom vremenu pozdrav

Lurije

pre 8 godina

"...a ministri finansija zemalja članica Evrozone su obavili telefonsku konferenciju".
EU je neefikasna i glomazna. Treba da se dogovori 19 članica evrozone. Sve mi ovo liči na bivšu SFRJ. A znamo kako je ona završila. Žurka se privodi kraju. A mi, na kraju, ne treba mnogo da žalimo za njom.

Zdravko

pre 8 godina

Interesantno ,dozvolice da Grčka napusti eur,ali ne i EU. Da bi Nemačka i druge razvijene evropske ekonomije plasirale robu na grčkom tržištu bez carina.Procene su da bi Grčka istupanjem iz EU povećala prihode od carina 7 milijardi eura godišnje/razne Milke,Nivea,Bosh,Siemens proizvodi.../.Ako vrate drahmu,ustupe iz EU,za godinu dana biće najbrže rastuća ekonomija u Evropi/.

hater

pre 8 godina

nije mi jasno kako neko misli da dugove ne moraju da vracaju. Nije kriva EU ni MMF sto ne vracaju kredite. Politicari uzimaju kredite ne bi li ostali sto duze na vlasti i pokral iza sebe sto vise. Nisat nas ne ocekuje bolje. skoro je bi oi ovde spisak kolik osm ose zaduzili. pa u poslednjih godin udana sm ouzeli 5 milijardi. a niko ne pita niti nam prica gde idu te pare. i sutra kad budu kreditori trazili da se dug vrati a mi nemamo odakle. nik odo sad od kredita nije ulozio u nesto sto ce da nam zaradjuje pare. pokusai je vucic sa air srebia al ise ispostavilo da je to jos jedna los potez jer ta firma em je potrosila milijarde sad prave ogromen gubitke i opet sve na teret budzeta. kad budmeo trazili od politicara da odgovaraj uza svoje psotupke nece se ponasati ovako bahato. a dotle oni ce skidati kajmak i uzimati lov uza sebe a kad zagusti ili ce pobeci il idati ostavku, a odgovornost?

NoName

pre 8 godina

A nisu problem Sjedinjene americke drzave, kada privatnik stampa (dolar stampa privatna firma - koju drze bankari) toliki novac, bez pokrica i jos je najzaduzenija je drzava na svetu? To nije nikakv problem. Pride, skoro sve zemlje su zaduzene i to opet nije problem. Treba Grcka da ih pita, odakle njima te pare da ih dele samo tako.

Mix

pre 8 godina

Uvođenjem sopstvene valute Grčka rizikuje da plate i penzije nezamislivo padnu. Vladi Grčke je to jasno ali ne sme da priča o tome nego diže tenziju i podgreva ljutnju naroda na kreditore. Da su ostali bivši na vlasti, plate i penzije u Grčkoj bi bile sada manje 20-25% (što je u usporedbi sa nama još uvek izuzetno visoko) i izvršili bi privatizaciju većeg broja kompanija u državnom vlasništvu. Ovako će plate i penzije da padnu realno više, a na kraju će prodati državne kompanije. Sigurnost i izvesnost je za narod najbitnija. Kockari, ložači i nazovi nacionalisti vode u bedu, što smo mi najbolje iskusili. PS. Šta mislite, ukoliko se Grčka okrene Rusiji i Kini i izađe iz NATO-a; za koliko vremena će izgubiti ostrva uz Tursku obalu....

Dusan San Francisco

pre 8 godina

Leba ti, kako se bilo kom kapitalisti isplati da mu struja bude skuplja, umesto jeftinija?

"Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom. "

Mairon

pre 8 godina

Produženje agonije neće koristiti Grčkoj, naprotiv. Ako se dogovor i postigne i Grčka vrati ovu tranšu novca (što je tek neznatni deo duga) taj isti novac će opet biti dat Grčkoj od Trojke na zajam. Grčka je počela da sprovodi mere štednje sa oko 120% duga u odnosu na BDP a sada ima oko 180%. Brojke su jasne.
Kreditori neće pristati na komporomis sa Grčkom, to je itekako jasno. Oko interesa kreditora i onih koje oni brane nema nikakvog kompromisa.
Grčka mora da bankrotira i izađe iz Evro zone (povrati fiskalni suverenitet), a onda delalvira valutu i pokuša da ekonomiju postavi na noge ali bez pritisaka sa strane. Okretanje Kini i Rusiji i ostalim BRIKS tržištima koja su u porastu bi bilo neophodno jer bi u ovom slučaju bilo verovatno da bi Grčka bila odsečena od zapadnih finansijkih tokova.
Kojim god putem da krenu nije lak, ali ako ostanu u ovom položaju i popuste pred Trojkom, propadanje ekonomije pod teretom duga je gotovo izvesno.

Igor

pre 8 godina

Počinje raspad kapitalističkog sistema i svetskog poretka za koje znamo.
Kada jedna država poput Grčke ne plati dug MMF-u, veoma lako to mogu uraditi i ostale države koje su u problemu. Isto kao sa Kosovom - jednoa regija se otcepila suprotno Međunarodnom Pravu, pa sada imaju lančane reakcije separatista širom sveta. A ode i Krim. Ako i manje razvijene države krenu stopama Grčke, MMF neće opstati kao institucija. Ne zaboravite da se novac u MMF sliva i kontroliše sa zapada, i preko MMF se kontroliše razvoj zemalja koje su u problemu. To je naprosto zakon jačeg/bogatijeg - trebaju ti pare, onda radi kako ti ja kažem i pripremi tržište za naše kapitaliste.
Klasičan primer je cena struje: MMF zahteva da cena struje bude u ravni sa cenom u zemljama u regionu (EU), a kod nas plate 2-3 puta niže nego u Hrvatakoj, Mađarskoj, Sloveniji!! To njih ne interesuje, oni samo žele da pripreme tržište za svoje velike igrače/trgovce energijom.
Sutra će nam doći i reći da moramo da podignemo cenu farmerki u Novom Pazaru, jer proizvodi iz EU nisu dovoljno konkurentni ako naši zadrže ovako niske cene.
Ceo život sam bio levičar i liberal, kritikovao nesposobne i korumpirane političare koji su glavni krivci za naše probleme, ali ovi sa zapada nas dokrajčiše.

cenzura

pre 8 godina

MMF: Zvanično, Grčka nije platila svoj dug

Setimo se malo unazad. Sve je počelo sa hipotekarnom krizom u SAD, kdje ljudi nisu mogli plačavati rate za stanove. Banksterji su jih izbacivali na ulicu. Ovakva metoda sada je zadesila Grčku. Za sve to kriv je neoliberalizam.

GRK

pre 8 godina

Pa neka Nemci i Francuzi,koji su Grcku i doveli dovde,sada lepo isplate taj dug!
Bolje to,jer onda idu Italija,Spanija...
Ionako su Grcima,kao i svima u EU decenijama "krv pili",prodavali sve svoje proizvode kod njih,namlatili MLRD EU,sta je za njih 1,6?
Ne urade li to,ceka ih bar 300 MLRD EU da "pokriju" Italiju i Spance..
Pa neka biraju....

branko

pre 8 godina

Grcka je starija od MMFa, znam tesko je verovati, a i bice tu i kada MMF bude zaboravljen. Nego BRICS samit je za nedelju dana a Grcka je primila poziv. To ce biti interesantno.

ProfesorKiksMaler

pre 8 godina

Zadužim se, spiskam, ne mogu da vratim - počnem da glumim hipika, vaskrsavam socijalnu pravdu, populizam, ludilo...

Srdjan Bg

pre 8 godina

Mogu da se opkladim da ce mmf postici dogovor sa Grcima jer jednostavno nesmeju da dozvole da i ostale clanice Eu krenu njihovim stopama kao napr. Italija Portugal ili Spanija gde je nezaposlenost preko 20%.A mislim da su i Grci toga svesni i jednostavno cekaju najbolju ponudu..

evropa da ropstvo ne

pre 8 godina

S obzirom da ste im pozajmili vazduh jer novac i pravite od cistog vazduha i bez ikakvog pokrica vazduh treba i da vam vrate.A da apsurd i ironija bude veca ni taj vazduh nije zavrsio kod njih vec najveci deo kod francuskih i nemackih banaka(j.Stiglitz-znam kako bih ja glasao)...Nadam se da ce vlada u Atini ostati dosledna a narod reci ne na referendumu.Ovo je preteralo vise sve mere.Toboze pod parolom dobrobiti zajednistva unije naroda sprovodi se besramno duznicko ropstvo.Podrska narodu Grcke i ostanite dosledni.Manje gubite svakako nego sa ovakvim briznim kreditorima.

poslednji mohikanac

pre 8 godina

Neki cete da dobijete produzeni roka, a neki cemo isti da odobrimo-kaze MMF.
Evrozona je jedan od simbola EU, osnova za trgovinsku razmenu i uslov za ekonomsku stabilnost. Grci znaju da ce EU morati da brani svoje postulate i to im je najaca karta u rukama.
Ma, mirno spavam.
p.s. Jutro je 5:20h ;)

vlada-so

pre 8 godina

bankrotom Grcke stecice se neophodni preduslovi za podizanja standarda u neoliberalnim rezimima Zapadnog Balkana, gradjani Srbije prvi ce to osetiti najavljenim povecanjem zarada i penzija i povecanjem minimalne cene rada.

drasko

pre 8 godina

Kako vam nije jasno da ce Grcka, njeni gradjani i politicari sa dosadasnjim nacinom vodjenja drzave i ekonomije i kad predju na drahmu takodje ubrzo bankrotirati! Pa izlazak iz evrozone i napustanje EU ne znaci da ce Grcka stati na noge, po meni desice se upravo suprotno. Oslabljena ekonomski i socijalno, rastrzana na sve strane, politicki konfuzna, teritorijalno razudjena, ubrzo bi bila plen suseda sa sve cetri strane. Uprkos tzv.sigurnosti koju joj garantuje NATO i pomoci sa koju ce joj obecavati npr. Rusija.

realan

pre 8 godina

@ gangula
Poštovani, slažem se sa Vašim pojednostavljenim objašnjenjem kako je nastao ogromni (vanjski) dug Grčke (i ne samo u Grčkoj, nego u velikom broju zemalja), sve do samog kraja, gdje ste zaboravili reći da je dužnik (Grčka) posuđeni novac trošila na sebe i svoje užitke, a ne na oplođivanju novca (stvaranju nove vrijednosti) i u tome je suština. I sada kada više ne mogu posuditi da bi vratili dio da sada posuđenenog novca, sad su problemi. A treba spomenuti da je Grčka deficit državnog proračuna (između ostalih na velikodušna davanja korisnicima proračuna) krpala posudbom novca (i od MMF-a) zadnjih 2,5 desetljeća. I nisam branitelj niti favoriziram MMF (dapače smatram da ih se treba držati podalje jer nemaju nimalo socijalne osjetljivosti) niti ostale financijskih instituacije, no banke nisu crveni križ i naravno da im je interes zarada kada posuđuju novac. Iskreno se nadam da će narod Grčke na referendumu dati podršku ostanku u Eu i monetarnoj uniji, što bi značilo i daljnja rezanja, no smatram da je i to bolje nego da postanu Venezuela usred Europe što neminovno hoće ako istupe iz monterane unije i uvedu drahmu.

Zoran

pre 8 godina

Ne znam da li ce Grcka da se izvuce i kako, ali sam pre 3 dana dosao u Srbiju. U pekari ulaze 2 decaka i pitaju sta ima u pola cene. Ona im kaze, nesto sto stoji dugo. Oni uzimaju i pitaju sta ima jos za 25 dinara.

E tesko mi bilo da puknem.

Kresho

pre 8 godina

Za one koji stalno komentiraju da je SAD najzaduženija država na svijetu, jedan podatak - bilanca SAD je pozitivna jer više potražuju nego što duguju. Također se pokušajte suzdržati od laičkih komentara u vezi Islanda i kako je on 'otkačio bankare' jer je to mit ( http://icelandicecon.blogspot.in/2013/01/the-economic-truth-on-iceland.html ).