Četvrtak, 25.06.2015.

19:04

8 razloga zašto Grci srljaju u propast

U pregovorima koje je vodio četiri meseca s kreditorima, premijer Aleksis Cipras bio je sve samo ne predvidljiv.

Izvor: Telegram

8 razloga zašto Grci srljaju u propast IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

4. rajh

pre 8 godina

Razlog zasto Grci srljaju u propast - jer slusaju Nemacku:

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

esma

pre 8 godina

Ovo analiziranje grcke stagnacije kroz ekonomsku i politicku sferu je tipican primer nerazumevanja u odnosima superiornih politika u odnosu na inferiorne .Odusevljeno sam procitala tekst u kome je do tancina objasnjen nacin sporazumevanja politicke elite Grcke koja u nedostatku pametnih ,pre svega ekonomskih poteza ,pribegava jeziku nerazumnim clanicama EU koje su ,u nekom pogledu kompetentnije,ali licno mislim i uljuljkane u birokratskim sistemima,koji se moze primeniti na mnoge male i neprofilisane zemlje ,sa takvom jasnocom da je svakom laiku jasno o cemu se radi.Takodje je pokazano kako je raskrinkavanje politicke situacije sasvim ogolilo politicku nestrucnost lidera da se idu u korak sa najbitnijom temom napretka zemlje i njenog stanovnistva-ekonomijom i uvlacenu u populisticke ,jeftine teme iscrpljeno i nestrucno glasacko telo,kojima je izborni glas uslovljen sa raznim zivotnim ,ne samo privilegijama vec i potrebama.

N

pre 8 godina

Nisam luda ali to je uradio Island. Zna se kako se ide u stecaj i to licni i privredni. Uskoro ce i kod nas biti uveden zakon o licnom bankrotu ali veruj mi ne bi voleo da ti se to dogodi. S druge strane znas i sam koliko je nasih preduzeca propalo jer nisu mogli da naplate potrazivanja. Zasto bi neko spasavao banke koje su davale kredite sakom i kapim cak i skitnicama za koje su znali da ne mogu da vrate kredit. Pogledaj film " Suvise veliki da bi propali" pa razmisli jos jednom, zasto bi neko spasavao banke koje nisu dobro poslovale?

mrmlj

pre 8 godina

@(xy, 25. jun 2015 22:32)
zasto te to cudi?
pa i ovde su dosli na vlast ljudi koji su na sva zvona udarili pricu o hlebu od 3 dinara.

T

pre 8 godina

@N: Nisi u pravu, dug u Grckoj je drzavni. Njihove banke uopste nisu u tako losem stanju. Problem sa zaduzenim bankama je bio u Spaniji, problem sa zaduzenom privredom u Irskoj, ali problem Grcke je drzavni dug.

Sale - Kostolac

pre 8 godina

@ N : Nije da branim (B)anke,ali ovde si ,očigledno,ti lud ...Želiš da kažeš da ja mogu,od tebe,pod komercijalnim uslovima,da pozajmim 1000 € za neku privrednu aktivnost...umesto toga,kupim tel,lap-top i neku krpicu za ženu..a onda ti kažem da neću da vratim,i ko ti je kriv,propadni ako si glup ...Neverovatno ...

jing-jang

pre 8 godina

Takođe, vraćanje Grčkog duga u ovom slučaju nije čak ni moralno! Jer taj dug koji Grčka ima je uglavnom uzet od strane korumpiranih Grčkih političara a sve u svrhu rasta Nemačke ekonomije (a ne Grčke)! Jer, Nemačke banke su pozajmljivale pare Grčkoj (i uzimale kamatu) a sve da bi Grčka kupovala (uvozila) robu od Nemačkih kompanija i time povećavala baš Nemački GDP i zaposlenost! Dakle tok novca je bio: nemačke banke -> Grčka -> (ovo je glavni potez) -> Grčka vraća (plaća) isti taj novac nemačkim kompanijama, a zauzvrat Grčka dobija nemačku robu i usluge koji joj uglavnom uopšte i nisu bili potrebni (zato su Nemci i korumpirali grčke političare da novac pozajme).

jing-jang

pre 8 godina

Kada se odbiju rashodi za kamate na dug - Grčki budžet je u plusu! Grčka je dosadašnjim merama štednje, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu - to predstavlja višak između prihoda i rashoda (kada se isključe izdaci za kamate na dug). Dakle, u slučaju bankrota (kada više ne bi morala da plaća rate za dug) Grčka vlada bi mogla da funkcioniše bez ikakvog daljeg kreditiranja i pozajmica (dakle - Grčki budžet bi tada imao sasvim dovoljno sredstava i za plate i za penzije, itd.). Bankrot je, inače, formalno-pravno sasvim legitiman potez (npr. Rusija 1998, Argentina 2001). A pritom - Grčka vlada ionako samo želi da joj se reprogramira dug, i da, ako se već insistira na apsolutnom vraćanju svih dugova - da onda Nemačka plati ratnu odštetu!

Amar

pre 8 godina

Nije propast nego novi pocetak. Mjere EU i IMF samo produbljuju krizu i za godinu dana opet pregovori. Bankrot ce znaciti lom par godina a onda ce biti moguce zagaziti naprijed.

Feud

pre 8 godina

Kada je neko nelikvidan ti mu ne dajes pare, ali sve je bilo ok dok su se evropski proizvodi prodavali po Grckoj kao turistickoj zoni i ekonomije evropskih zemalja rasle sa namerom da kad ih budu zaduzili preko mere da ce moci dalje da manipulisu sa istim, e pa malko ste se zeznuli evropljani, koliko ste zaradili toliko ste i pukli, i ni jedne vise da nisam cuo :-P

MM

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...
(xy, 25. jun 2015 22:32) # Link komentara

A šta ste očekivali od jednog komuniste? Ti su navikli da žive od nerada, na račun budućih generacija. Cipi misli da je ovo 1945. ili 1946. i daće Amerika i Engleska biti zemlja proleterska. I kapitalizam je počeo da trune a oni bi umesto da probaju da razviju neki bolji sistem da se vrate u najgori od svih? I treba da propadnu, dosta ih je cela Evropa hranila i dozvoljavala po 17, 18 plata godišnje, bonuse i premije za nerad. Čak i mi patimo izmedju ostalog zbog grčkog kolapsa jer kriza se spiralno širi po Evropi.

jing-jang

pre 8 godina

Kad se odbiju rashodi za kamate na dug - grčki budžet je u plusu! Bez obzira na to što je Grčka pritisnuta ratama koje mora kreditorima da isplati, u slučaju bankrota njen budžet bio bi u mnogo boljoj poziciji nego srpski. Grčka je merama stezanja kaiša, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu. On predstavlja višak između prihoda i rashoda, kada se isključe izdaci za kamate. To znači da bi grčka vlada mogla da funkcioniše i bez ikakvog daljeg kreditiranja. Grcka vlada samo zeli da joj se reprogramira dug, i da, ako se vec insistira na apsolutnom vracanju svih dugova - da nemacka onda plati ratnu odstetu!

marko

pre 8 godina

Ovaj tekst su očigledno pisale briselske birokrate. Na 3. ili 4. mestu kažu Cipras izgubio politički kapital a na 7. 8. kako je i dalje popularan u Grčkoj ali očekuju da padne vlada - Sic! Ako već ptenosite neke analitičke članke, nađite neke ozbiljnije autore.

ppppp

pre 8 godina

ovo ceka nas, vecina "drzavnog" duga nisu napravili gradjani nego firme i banke. njima bi bilo najbolje nove izbore, i nova vlast da ne prizna dugove (kao skoro island i neka juznoamericka zemlja) i dalje ce ih pritiskati, sabotirati, ali dovidjenja neoliberalnom nehumanom kapitalizmu.

N

pre 8 godina

90 odsto dugova su dugovi banaka. Ako vec toliko volite liberalnu ekonomiju recite mi samo jedan razlog zasto bi Grcka trebala da spasava nemacke i francuske banke? To su preduzeca ako dobro ne radis propadnes. Pustis da propadnu banke resio si se 90 odsto duga. To je ono sto boli EU. I nije mi jasno zasto neko misli ds i Grci nemaju kec u rukavu. Prvo ako vrate drahmu vrednost evra ce drasticno pasti. Mozda ce i izaci iz EU ali ne zaboravite da ce sledece godine izaci i VB. Znaci raspadaju se po svim savovima i jos prete. Ko je tu lud?

xy

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...

Ср

pre 8 godina

Срљају зато што су нерадници и ладовине...баш скоро гледао емисију на тв јагодини.ми смо за њиx у неким стварима швајцарска

ofanziva

pre 8 godina

ma bravo sjajni ste!! Sad je VREME! Sad GAZITE te nenormalne levicare, sto bi samo da preraspodeljuju i nista ne rade! Oni nasli da stite narodne interese i brinu sto je posle NAJGENIJALNIJIH EKONOMSKIH MERA IKAD SPROVEDENIH BDP PAO 25% a dug PORASTAO SA 120 NA 180%.. Oni nasli da kazu da banke koji su davale pare beskucnicima (jer su se istog momenta kladile na to da on taj kredit vratiti nece za sta su dobijale vecu kamatu) trebaju da otpisu takve dugove. Sad ih gazite, da slucajno neko u ovoj zabiti ne pomisli da ova zemlja ne treba biti oaza nezaposlene bede koja ce raditi za koru leba.

branko

pre 8 godina

Gluposti. 99% Grka je u propasti vec godinama ali ovo o cemu pisete jedino se mozda odnosi na bogatase (1%). Takodje, ovaj naslov bi vise odgovarao za Euro i evrozonu kao i za birokrate u Briselu.

Milos

pre 8 godina

oporezivanje bogatih Grka i privatnih firmi kako bi se očuvale penzije i finansirala mašinerija državnog zapošljavanja.

A kod nas oporezivanje siromasnih Srba kako bi se ocuvalo partijsko zaposljavanje i otpisali krediti tajkuni.

Milos

pre 8 godina

oporezivanje bogatih Grka i privatnih firmi kako bi se očuvale penzije i finansirala mašinerija državnog zapošljavanja.

A kod nas oporezivanje siromasnih Srba kako bi se ocuvalo partijsko zaposljavanje i otpisali krediti tajkuni.

ofanziva

pre 8 godina

ma bravo sjajni ste!! Sad je VREME! Sad GAZITE te nenormalne levicare, sto bi samo da preraspodeljuju i nista ne rade! Oni nasli da stite narodne interese i brinu sto je posle NAJGENIJALNIJIH EKONOMSKIH MERA IKAD SPROVEDENIH BDP PAO 25% a dug PORASTAO SA 120 NA 180%.. Oni nasli da kazu da banke koji su davale pare beskucnicima (jer su se istog momenta kladile na to da on taj kredit vratiti nece za sta su dobijale vecu kamatu) trebaju da otpisu takve dugove. Sad ih gazite, da slucajno neko u ovoj zabiti ne pomisli da ova zemlja ne treba biti oaza nezaposlene bede koja ce raditi za koru leba.

branko

pre 8 godina

Gluposti. 99% Grka je u propasti vec godinama ali ovo o cemu pisete jedino se mozda odnosi na bogatase (1%). Takodje, ovaj naslov bi vise odgovarao za Euro i evrozonu kao i za birokrate u Briselu.

xy

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...

N

pre 8 godina

90 odsto dugova su dugovi banaka. Ako vec toliko volite liberalnu ekonomiju recite mi samo jedan razlog zasto bi Grcka trebala da spasava nemacke i francuske banke? To su preduzeca ako dobro ne radis propadnes. Pustis da propadnu banke resio si se 90 odsto duga. To je ono sto boli EU. I nije mi jasno zasto neko misli ds i Grci nemaju kec u rukavu. Prvo ako vrate drahmu vrednost evra ce drasticno pasti. Mozda ce i izaci iz EU ali ne zaboravite da ce sledece godine izaci i VB. Znaci raspadaju se po svim savovima i jos prete. Ko je tu lud?

Ср

pre 8 godina

Срљају зато што су нерадници и ладовине...баш скоро гледао емисију на тв јагодини.ми смо за њиx у неким стварима швајцарска

Sale - Kostolac

pre 8 godina

@ N : Nije da branim (B)anke,ali ovde si ,očigledno,ti lud ...Želiš da kažeš da ja mogu,od tebe,pod komercijalnim uslovima,da pozajmim 1000 € za neku privrednu aktivnost...umesto toga,kupim tel,lap-top i neku krpicu za ženu..a onda ti kažem da neću da vratim,i ko ti je kriv,propadni ako si glup ...Neverovatno ...

MM

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...
(xy, 25. jun 2015 22:32) # Link komentara

A šta ste očekivali od jednog komuniste? Ti su navikli da žive od nerada, na račun budućih generacija. Cipi misli da je ovo 1945. ili 1946. i daće Amerika i Engleska biti zemlja proleterska. I kapitalizam je počeo da trune a oni bi umesto da probaju da razviju neki bolji sistem da se vrate u najgori od svih? I treba da propadnu, dosta ih je cela Evropa hranila i dozvoljavala po 17, 18 plata godišnje, bonuse i premije za nerad. Čak i mi patimo izmedju ostalog zbog grčkog kolapsa jer kriza se spiralno širi po Evropi.

marko

pre 8 godina

Ovaj tekst su očigledno pisale briselske birokrate. Na 3. ili 4. mestu kažu Cipras izgubio politički kapital a na 7. 8. kako je i dalje popularan u Grčkoj ali očekuju da padne vlada - Sic! Ako već ptenosite neke analitičke članke, nađite neke ozbiljnije autore.

jing-jang

pre 8 godina

Takođe, vraćanje Grčkog duga u ovom slučaju nije čak ni moralno! Jer taj dug koji Grčka ima je uglavnom uzet od strane korumpiranih Grčkih političara a sve u svrhu rasta Nemačke ekonomije (a ne Grčke)! Jer, Nemačke banke su pozajmljivale pare Grčkoj (i uzimale kamatu) a sve da bi Grčka kupovala (uvozila) robu od Nemačkih kompanija i time povećavala baš Nemački GDP i zaposlenost! Dakle tok novca je bio: nemačke banke -> Grčka -> (ovo je glavni potez) -> Grčka vraća (plaća) isti taj novac nemačkim kompanijama, a zauzvrat Grčka dobija nemačku robu i usluge koji joj uglavnom uopšte i nisu bili potrebni (zato su Nemci i korumpirali grčke političare da novac pozajme).

ppppp

pre 8 godina

ovo ceka nas, vecina "drzavnog" duga nisu napravili gradjani nego firme i banke. njima bi bilo najbolje nove izbore, i nova vlast da ne prizna dugove (kao skoro island i neka juznoamericka zemlja) i dalje ce ih pritiskati, sabotirati, ali dovidjenja neoliberalnom nehumanom kapitalizmu.

jing-jang

pre 8 godina

Kad se odbiju rashodi za kamate na dug - grčki budžet je u plusu! Bez obzira na to što je Grčka pritisnuta ratama koje mora kreditorima da isplati, u slučaju bankrota njen budžet bio bi u mnogo boljoj poziciji nego srpski. Grčka je merama stezanja kaiša, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu. On predstavlja višak između prihoda i rashoda, kada se isključe izdaci za kamate. To znači da bi grčka vlada mogla da funkcioniše i bez ikakvog daljeg kreditiranja. Grcka vlada samo zeli da joj se reprogramira dug, i da, ako se vec insistira na apsolutnom vracanju svih dugova - da nemacka onda plati ratnu odstetu!

Amar

pre 8 godina

Nije propast nego novi pocetak. Mjere EU i IMF samo produbljuju krizu i za godinu dana opet pregovori. Bankrot ce znaciti lom par godina a onda ce biti moguce zagaziti naprijed.

Feud

pre 8 godina

Kada je neko nelikvidan ti mu ne dajes pare, ali sve je bilo ok dok su se evropski proizvodi prodavali po Grckoj kao turistickoj zoni i ekonomije evropskih zemalja rasle sa namerom da kad ih budu zaduzili preko mere da ce moci dalje da manipulisu sa istim, e pa malko ste se zeznuli evropljani, koliko ste zaradili toliko ste i pukli, i ni jedne vise da nisam cuo :-P

jing-jang

pre 8 godina

Kada se odbiju rashodi za kamate na dug - Grčki budžet je u plusu! Grčka je dosadašnjim merama štednje, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu - to predstavlja višak između prihoda i rashoda (kada se isključe izdaci za kamate na dug). Dakle, u slučaju bankrota (kada više ne bi morala da plaća rate za dug) Grčka vlada bi mogla da funkcioniše bez ikakvog daljeg kreditiranja i pozajmica (dakle - Grčki budžet bi tada imao sasvim dovoljno sredstava i za plate i za penzije, itd.). Bankrot je, inače, formalno-pravno sasvim legitiman potez (npr. Rusija 1998, Argentina 2001). A pritom - Grčka vlada ionako samo želi da joj se reprogramira dug, i da, ako se već insistira na apsolutnom vraćanju svih dugova - da onda Nemačka plati ratnu odštetu!

4. rajh

pre 8 godina

Razlog zasto Grci srljaju u propast - jer slusaju Nemacku:

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

mrmlj

pre 8 godina

@(xy, 25. jun 2015 22:32)
zasto te to cudi?
pa i ovde su dosli na vlast ljudi koji su na sva zvona udarili pricu o hlebu od 3 dinara.

T

pre 8 godina

@N: Nisi u pravu, dug u Grckoj je drzavni. Njihove banke uopste nisu u tako losem stanju. Problem sa zaduzenim bankama je bio u Spaniji, problem sa zaduzenom privredom u Irskoj, ali problem Grcke je drzavni dug.

esma

pre 8 godina

Ovo analiziranje grcke stagnacije kroz ekonomsku i politicku sferu je tipican primer nerazumevanja u odnosima superiornih politika u odnosu na inferiorne .Odusevljeno sam procitala tekst u kome je do tancina objasnjen nacin sporazumevanja politicke elite Grcke koja u nedostatku pametnih ,pre svega ekonomskih poteza ,pribegava jeziku nerazumnim clanicama EU koje su ,u nekom pogledu kompetentnije,ali licno mislim i uljuljkane u birokratskim sistemima,koji se moze primeniti na mnoge male i neprofilisane zemlje ,sa takvom jasnocom da je svakom laiku jasno o cemu se radi.Takodje je pokazano kako je raskrinkavanje politicke situacije sasvim ogolilo politicku nestrucnost lidera da se idu u korak sa najbitnijom temom napretka zemlje i njenog stanovnistva-ekonomijom i uvlacenu u populisticke ,jeftine teme iscrpljeno i nestrucno glasacko telo,kojima je izborni glas uslovljen sa raznim zivotnim ,ne samo privilegijama vec i potrebama.

N

pre 8 godina

Nisam luda ali to je uradio Island. Zna se kako se ide u stecaj i to licni i privredni. Uskoro ce i kod nas biti uveden zakon o licnom bankrotu ali veruj mi ne bi voleo da ti se to dogodi. S druge strane znas i sam koliko je nasih preduzeca propalo jer nisu mogli da naplate potrazivanja. Zasto bi neko spasavao banke koje su davale kredite sakom i kapim cak i skitnicama za koje su znali da ne mogu da vrate kredit. Pogledaj film " Suvise veliki da bi propali" pa razmisli jos jednom, zasto bi neko spasavao banke koje nisu dobro poslovale?

Ср

pre 8 godina

Срљају зато што су нерадници и ладовине...баш скоро гледао емисију на тв јагодини.ми смо за њиx у неким стварима швајцарска

N

pre 8 godina

90 odsto dugova su dugovi banaka. Ako vec toliko volite liberalnu ekonomiju recite mi samo jedan razlog zasto bi Grcka trebala da spasava nemacke i francuske banke? To su preduzeca ako dobro ne radis propadnes. Pustis da propadnu banke resio si se 90 odsto duga. To je ono sto boli EU. I nije mi jasno zasto neko misli ds i Grci nemaju kec u rukavu. Prvo ako vrate drahmu vrednost evra ce drasticno pasti. Mozda ce i izaci iz EU ali ne zaboravite da ce sledece godine izaci i VB. Znaci raspadaju se po svim savovima i jos prete. Ko je tu lud?

branko

pre 8 godina

Gluposti. 99% Grka je u propasti vec godinama ali ovo o cemu pisete jedino se mozda odnosi na bogatase (1%). Takodje, ovaj naslov bi vise odgovarao za Euro i evrozonu kao i za birokrate u Briselu.

ofanziva

pre 8 godina

ma bravo sjajni ste!! Sad je VREME! Sad GAZITE te nenormalne levicare, sto bi samo da preraspodeljuju i nista ne rade! Oni nasli da stite narodne interese i brinu sto je posle NAJGENIJALNIJIH EKONOMSKIH MERA IKAD SPROVEDENIH BDP PAO 25% a dug PORASTAO SA 120 NA 180%.. Oni nasli da kazu da banke koji su davale pare beskucnicima (jer su se istog momenta kladile na to da on taj kredit vratiti nece za sta su dobijale vecu kamatu) trebaju da otpisu takve dugove. Sad ih gazite, da slucajno neko u ovoj zabiti ne pomisli da ova zemlja ne treba biti oaza nezaposlene bede koja ce raditi za koru leba.

xy

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...

MM

pre 8 godina

Ciripiri je imao genijalnu ideju.
1. da mu EU oprosti dug od 300 milijadi eura
2. da mu Nemacka isplati ratnu odstetu 300 milijadi eura
i on bi bio heroj Grcke, nazalost...
(xy, 25. jun 2015 22:32) # Link komentara

A šta ste očekivali od jednog komuniste? Ti su navikli da žive od nerada, na račun budućih generacija. Cipi misli da je ovo 1945. ili 1946. i daće Amerika i Engleska biti zemlja proleterska. I kapitalizam je počeo da trune a oni bi umesto da probaju da razviju neki bolji sistem da se vrate u najgori od svih? I treba da propadnu, dosta ih je cela Evropa hranila i dozvoljavala po 17, 18 plata godišnje, bonuse i premije za nerad. Čak i mi patimo izmedju ostalog zbog grčkog kolapsa jer kriza se spiralno širi po Evropi.

jing-jang

pre 8 godina

Takođe, vraćanje Grčkog duga u ovom slučaju nije čak ni moralno! Jer taj dug koji Grčka ima je uglavnom uzet od strane korumpiranih Grčkih političara a sve u svrhu rasta Nemačke ekonomije (a ne Grčke)! Jer, Nemačke banke su pozajmljivale pare Grčkoj (i uzimale kamatu) a sve da bi Grčka kupovala (uvozila) robu od Nemačkih kompanija i time povećavala baš Nemački GDP i zaposlenost! Dakle tok novca je bio: nemačke banke -> Grčka -> (ovo je glavni potez) -> Grčka vraća (plaća) isti taj novac nemačkim kompanijama, a zauzvrat Grčka dobija nemačku robu i usluge koji joj uglavnom uopšte i nisu bili potrebni (zato su Nemci i korumpirali grčke političare da novac pozajme).

Milos

pre 8 godina

oporezivanje bogatih Grka i privatnih firmi kako bi se očuvale penzije i finansirala mašinerija državnog zapošljavanja.

A kod nas oporezivanje siromasnih Srba kako bi se ocuvalo partijsko zaposljavanje i otpisali krediti tajkuni.

jing-jang

pre 8 godina

Kada se odbiju rashodi za kamate na dug - Grčki budžet je u plusu! Grčka je dosadašnjim merama štednje, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu - to predstavlja višak između prihoda i rashoda (kada se isključe izdaci za kamate na dug). Dakle, u slučaju bankrota (kada više ne bi morala da plaća rate za dug) Grčka vlada bi mogla da funkcioniše bez ikakvog daljeg kreditiranja i pozajmica (dakle - Grčki budžet bi tada imao sasvim dovoljno sredstava i za plate i za penzije, itd.). Bankrot je, inače, formalno-pravno sasvim legitiman potez (npr. Rusija 1998, Argentina 2001). A pritom - Grčka vlada ionako samo želi da joj se reprogramira dug, i da, ako se već insistira na apsolutnom vraćanju svih dugova - da onda Nemačka plati ratnu odštetu!

jing-jang

pre 8 godina

Kad se odbiju rashodi za kamate na dug - grčki budžet je u plusu! Bez obzira na to što je Grčka pritisnuta ratama koje mora kreditorima da isplati, u slučaju bankrota njen budžet bio bi u mnogo boljoj poziciji nego srpski. Grčka je merama stezanja kaiša, koje su već podrazumevale znatno smanjenje plata i penzija, uspela da obezbedi primarni suficit u budžetu. On predstavlja višak između prihoda i rashoda, kada se isključe izdaci za kamate. To znači da bi grčka vlada mogla da funkcioniše i bez ikakvog daljeg kreditiranja. Grcka vlada samo zeli da joj se reprogramira dug, i da, ako se vec insistira na apsolutnom vracanju svih dugova - da nemacka onda plati ratnu odstetu!

Feud

pre 8 godina

Kada je neko nelikvidan ti mu ne dajes pare, ali sve je bilo ok dok su se evropski proizvodi prodavali po Grckoj kao turistickoj zoni i ekonomije evropskih zemalja rasle sa namerom da kad ih budu zaduzili preko mere da ce moci dalje da manipulisu sa istim, e pa malko ste se zeznuli evropljani, koliko ste zaradili toliko ste i pukli, i ni jedne vise da nisam cuo :-P

Sale - Kostolac

pre 8 godina

@ N : Nije da branim (B)anke,ali ovde si ,očigledno,ti lud ...Želiš da kažeš da ja mogu,od tebe,pod komercijalnim uslovima,da pozajmim 1000 € za neku privrednu aktivnost...umesto toga,kupim tel,lap-top i neku krpicu za ženu..a onda ti kažem da neću da vratim,i ko ti je kriv,propadni ako si glup ...Neverovatno ...

marko

pre 8 godina

Ovaj tekst su očigledno pisale briselske birokrate. Na 3. ili 4. mestu kažu Cipras izgubio politički kapital a na 7. 8. kako je i dalje popularan u Grčkoj ali očekuju da padne vlada - Sic! Ako već ptenosite neke analitičke članke, nađite neke ozbiljnije autore.

Amar

pre 8 godina

Nije propast nego novi pocetak. Mjere EU i IMF samo produbljuju krizu i za godinu dana opet pregovori. Bankrot ce znaciti lom par godina a onda ce biti moguce zagaziti naprijed.

ppppp

pre 8 godina

ovo ceka nas, vecina "drzavnog" duga nisu napravili gradjani nego firme i banke. njima bi bilo najbolje nove izbore, i nova vlast da ne prizna dugove (kao skoro island i neka juznoamericka zemlja) i dalje ce ih pritiskati, sabotirati, ali dovidjenja neoliberalnom nehumanom kapitalizmu.

4. rajh

pre 8 godina

Razlog zasto Grci srljaju u propast - jer slusaju Nemacku:

U Grčkoj je utvrđeno da su zbog korupcije nemackog Simensa od 1997. do 2002. grčki poreski obveznici oštećeni za dve milijarde evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2012&mm=03&dd=09&nav_id=589516

3. najveci izvoznik oruzja na svetu Nemacka.
Najveci njen kupac Grčka

Nemacka invazija na Grcku je pocela 6. aprila 1941.
Zvuci li vam to odnekud poznato?
Vermaht je zemlju držao pod okupacijom do 1944. U to vreme, nacistička Nemačka ubija i pljačka po celom Balkanu.
Narodna banka Grčke je 1942. morala nacistima da dâ beskamatni kredit od 476 miliona rajhs maraka taj novac Grčkoj nije vraćen.

Od 2010. otkad im daju "pomoc" Grcka je u katastrofi, BDP je pao za 25%, nezaposlenost porasla.
U isto vreme Nemacka koja daje "pomoc" ima rast BDP,rast zaposlenosti.

Kako je to moguce?

mrmlj

pre 8 godina

@(xy, 25. jun 2015 22:32)
zasto te to cudi?
pa i ovde su dosli na vlast ljudi koji su na sva zvona udarili pricu o hlebu od 3 dinara.

T

pre 8 godina

@N: Nisi u pravu, dug u Grckoj je drzavni. Njihove banke uopste nisu u tako losem stanju. Problem sa zaduzenim bankama je bio u Spaniji, problem sa zaduzenom privredom u Irskoj, ali problem Grcke je drzavni dug.

esma

pre 8 godina

Ovo analiziranje grcke stagnacije kroz ekonomsku i politicku sferu je tipican primer nerazumevanja u odnosima superiornih politika u odnosu na inferiorne .Odusevljeno sam procitala tekst u kome je do tancina objasnjen nacin sporazumevanja politicke elite Grcke koja u nedostatku pametnih ,pre svega ekonomskih poteza ,pribegava jeziku nerazumnim clanicama EU koje su ,u nekom pogledu kompetentnije,ali licno mislim i uljuljkane u birokratskim sistemima,koji se moze primeniti na mnoge male i neprofilisane zemlje ,sa takvom jasnocom da je svakom laiku jasno o cemu se radi.Takodje je pokazano kako je raskrinkavanje politicke situacije sasvim ogolilo politicku nestrucnost lidera da se idu u korak sa najbitnijom temom napretka zemlje i njenog stanovnistva-ekonomijom i uvlacenu u populisticke ,jeftine teme iscrpljeno i nestrucno glasacko telo,kojima je izborni glas uslovljen sa raznim zivotnim ,ne samo privilegijama vec i potrebama.

N

pre 8 godina

Nisam luda ali to je uradio Island. Zna se kako se ide u stecaj i to licni i privredni. Uskoro ce i kod nas biti uveden zakon o licnom bankrotu ali veruj mi ne bi voleo da ti se to dogodi. S druge strane znas i sam koliko je nasih preduzeca propalo jer nisu mogli da naplate potrazivanja. Zasto bi neko spasavao banke koje su davale kredite sakom i kapim cak i skitnicama za koje su znali da ne mogu da vrate kredit. Pogledaj film " Suvise veliki da bi propali" pa razmisli jos jednom, zasto bi neko spasavao banke koje nisu dobro poslovale?