Ponedeljak, 22.06.2015.

08:12

Auto-put ipak ruši hrast od 600 leta

Radovi na deonici auto-puta od Preljine do Ljiga teku planiranom dinamikom. Prvi asfalt postavljen na 25 kilometara druma. Završetak saobraćajnice avgusta 2016.

Izvor: Veèernje novosti

Auto-put ipak ruši hrast od 600 leta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

264 Komentari

Sortiraj po:

Srpsko kratko pamcenje

pre 8 godina

Srbi kratko pamte. Zar nije receno pre godinu i nesto dana da ce put zaobici hrast? A opet sta je 600 godina istorije na tom hrastu, naspram Beograda na vodi i ostalih naprednjackih tekovina i kulturnih bastina? Mozda treba zatraziti zastitu Unesco-a za Beograd na vodi, a preorati putevima te starudije tipa Mileseve. Uostalom zar istorija Srbije ne pocinje od dolaska SNS na vlast? Ili...

aleks

pre 8 godina

@EU gradjanins
Ne pricaj price. U UK ne smes kamen da pomeris ako ima neka lokalna legenda u selu vezana za njega, digli bi revoluciju. Svi drze do toga vise nego mi nego si ti neinformisan sto je sramota ako zaista zivis u EU. Nema koristi od drveta, cuj. Tebi ima koristi samo gotov novac ili kartica.

Cika Pera

pre 8 godina

Sta keci ljudima koji kazu npr posadite zir pa ce nici novi hrast, i jos navode primere sve iz drugih zemalja kako tamo ima i starijeg drveca ?

Pa sami sebi dajete odgovore, kod nas nema i nece ga nikad ni biti ako posjecemo i taj koji imamo.
Znate sta znaju o nama stranci ? Znaju o vrememu rimljana, ili turaka, da nije neke crkve ili manastira, a vecina ostade na Kosovu i Metohiji mi nemamo cime da se pohvalimo.
Vidimo kako fino znate o starom drvecu u drugim zemljama, a sta znate o Srbiji? Nista, jer nista ne moze da pretekne skorojevice koji misle da zivot pocinje od njih i zavrsava se sa njima. Tako "plitko" gledanje nas je ovdje i dovelo, nista ama bas nista nije vazno osim da se danas najedemo i napijemo.
Hajde veselo.

Dalibor

pre 8 godina

Vidite ovako, jednostavno hrast treba iskoristiti u komercijalne svrhe. Malo pomeriti deonici puta na nekih 100 metara od hrasta pored hrasta napraviti kakvo svratiste za pauzu, na vise jezika postaviti table sve o hrastu, dakle uz pomoć hrasta praviti pare. Amerikanci od pustinje naprave turističku atrakciju pa i mi mozemo od ovoga hrasta da napravimo mini lokalu ponudu, zaposliti ljude itd...

Mito

pre 8 godina

Izgleda da su u ovoj zemlji mnogima preći kučići i stabla nego ljudi. Pored ugroženih ova Srbija prolazi kao pored turskog groblja, a halabuka se diže za kučiće i stabla. Nemam ništa da se brine o životinjama i prirodi, ali sam protiv razbacivanja parama radi pojedinaca koji ovo koriste za ličnu promociju, a u večini slučajeva nikad nikome nisu pomogli. Vrlo dobro znam takve, koji su najglasniji dok sami ne moraju da urade nešto. Primera radi, oni najglasniji koji su urlakili pred skupštinom da se hapse predstavnici drugih nacija i pozivali na rat početkom devedesetih, ti su prvi sabotirali i bežali da ih ne mobilišu. Mogao bih da dam primere i za druge strukture društva, ali toliko o našem moralu. S poštovanjem.

mixailogm

pre 8 godina

Da, bolji život, sve će da cveta. Evo mene baš interesuje kako ću bolje da živim ako sam planirao da se bavim seoskim turizmom a sad mi na 300 metara od kuće prolazi autoput? Od mesta koje je bilo raj na zemlji, gde sam se sa ocem dovikivao sa brda na brdo, gde su se žabe čule od reke do vrha svih okolnih brda, gde je nebo bilo tamno kao crna rupa i gde sam počeo da se bavim astronomijom, gde je vazduh bio čist kao u Patagoniji, a sad je sve to otišlo u zavorav. Evo ja sad pitam, šta će meni od toga da se vrati na nulu, pa tek onda da ide na bolje?? Nije napredak samo imati pare, i još para. Pa ja ne bih dao dedovinu od koje je živelo više od 10 generacija ni za kakve gradove. Dali smo dve njive koje su sada uništene, peremo kola svaki dan i opet prljava. Golgotu prođosmo da bi bilo napretka, a u stvari će jedinu korist od toga imati ljudi prepuni para, koji će namlatiti još para, i koje uopšte ne zanima patriotizam, priroda, selo i njegovo očuvanje. Ne može meni inženjer da dođe i kaže "skida se svako drvo 60 metara od ivice autoputa jer je tako u Evropi", pa iako sam odrastao u selu nisam nepismen, bio sam od Nemačke do Španije i Italije, i svuda video ogromne drvorede uz sam put. I krivac za hrast postoji, video sam ih, to su oni koji su projektovali put iz fotelje u Beogradu, a stanje na terenu videli tek kad su došli da jedu kobasicu kod Mića u kafani. Pojma nisu oni imali da je on tamo. A sada se kriju, ne smeju da priznaju GREŠKU. Pozdrav svima.

;)

pre 8 godina

"... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko."
@Aleksandar, mislim da hladno mož da se uštedi 485 000 evra, jer se Vlada malo ili ništa ne pita. Ionako ih Koridori više od godinu dana rade i teraju po svome, ne haju za Vladu i njene odluke. Inače, trebalo bi privatizovati projektantske kuće, da više državne firme ili privatne koje su pretplaćene kod određenih državnih naručilaca posla, a rade iz fotelje, dobiju negativne poene i da im se onemogući dobijanje poslova na kojima bi brljali. Sramota je više iz godine u godinu ministri govore o lošim projektima, a da se ništa ne preduzima da oni koji sede u komisijama kod naručioca posla i njihovi omiljeni saradnici, izvođači spram kojih prave tender, ne ostanu bez posla.

Zemunac

pre 8 godina

Da nije naleteo auto put na njega mogao je neki seljak da poseče taj hrast i nikog ne bi bilo briga...
(Bato,..)
E pa vidiš,Bato, to se nije desilo 600 godina. Znam da vama istorija počinje sa Vučićem (i to ovim reformskim, ne onim od pre 3 godine koji je lepio Bulevar Ratko Mladić, ili iz vremena zloglasnog ministra informisanja) ali ovah hrast pamti mnogo lepša vremena, i mnogo bolje "vladare"! Ovu vlast, osim nbeznanja, karakteriše i mnogo priče bez koristi. A kada shvate da je priči kraj, onda ućute i rade kontra svega što su pričali, uz nadu da će tišinom sve prekriti i da niko neće shvatiti njihove lagarije. Sve je isto za ovaj hrast kao i za Etihad (donacije i dalje), privatizacija Železare uz dodatne troškove za novo, uz staro, rukovodstvo (nešto se ne pominju previše u poslednje vreme), Beograd na vodi koji se od 4 godine raširio na "istorijskih" 3 milijarde (naših para barem 80%) na samo 30 godina, imaginarne fabrike čipova, imaginarne fabrike auto delova u Obrenovcu,.... Od svi najava jedino je ispoštovao povećanje zapošljivosti, istina, samo svojih stranačkih sledbenika, i to isključivo na državne jasle, i isključivo ljude koji osmt SNS knjižice neamju nikakvu realno diplomu, a da ne pominjemo znanje. Mada, to i jeste bila "slabo zapošljiva" grupa ljudi. Osim preko SNS-a. Što se tiče hrasta, teško da izmena trase može da košta 30 mio. Kao da se inače put ne bi gradio. Prodješ 80-100 metara desno ili levo.. Laički ali garantovano ne košta 30 mio!

gordana kastratovic

pre 8 godina

Žalosno je da tom mučenom hrastu upravo čovek jedini neprijatelj.Zapravo do sada ih nije imao, jer je opstajao sve ovo vreme. Njega nema ko da zaštiti, on ne ume da govori, a ko zna koliko je on svega prošao, koliko tajni krije ta njegova stara kora i godovi, koliko se istorijskih bitaka oko njega vodilo, koliko se lepih događaja oko njega odvijalo, koliko svadbi, koliko rođenja i krštenja, koliko lepih obeležja, a sada kada mu nije vreme čovek će mu nasilno prekinuti život i prekinuti njegovo dalje bivstvovanje.On je vršnjak mnogih naših manastira, predstavlja živi istorijski spomenik, zar ne postoji način da se zaobilazi ta svetinja.Rusenjem njega ruši se naša baština, nemojte ga ubiti on je vršnjak naših manastira, on je svedok naše istorije, nađite način i ljubav da ga zaštitite, zaobilazite i da se pomolite pred ovom srpskom svetinjom!

EU Citizen

pre 8 godina

Posadite žir 20 m dalje, i za šesto godina ćete imati to isto :)) Šalu na stranu, ovde je jedino razumno pitanje koliko bi tačno koštalo da se promeni trasa, od tog hrasta neke velike koristi nema, osim što je star (a ni po tome nije nešto izuzetan, sam sam video nekoliko stabala po raznim azijskim i mediteranskim zemljama koja su stara po nekoliko hiljada godina, a u susednoj Bugarskoj, u selu Granit, recimo, postoji hrast star preko 1600 godina), niti je sam po sebi nešto naročito značajan u smislu da se nešto bitno oko njega ili pod njim dešavalo (za njega niko do tog auto-puta i cele fame, uostalom, nije ni znao), niti ima neke šanse da donese neki prihod, dakle, stvar je neviđeno naduvana iz političkih razloga, dok je objektivno gledano poenta otprilike da li bi koštalo više od par desetina hiljada evra da se put malo pomeri, ako ne, onda je ovo ipak greška i mogao je da se poštedi, ako da, seci, to više od toga sasvim sigurno ne vredi. Sve ostalo je primitivna histerija i čisto političko prepucavanje dva tima botova i trolova, naprednjačkih i antinaprednjačkih za koje je hrast samo izgovor :))

Соулфлај

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da je nekome preće drvo nego razvoj SRBIJE
(PSIHIJATAR,
22. jun 2015 14:37)
А ја не могу да верујем да градитељи, тј пројектанти, нису били у стању да направе пројекат који би заобишао тај храст и да сви буду задовољни. Није тај храст случајно ту толико дуго. Ни Турци га у своје време не посекоше али ето, дође некад тако време.

А друго, па неће ваљда "развој Србије" да пропадне због пар километара измештања друма. Ако је тај развој баш толико на климавим ногама онда џаба нам све. Дај онда под хитно да мењамо власт јер шта ће нам власт која није у стању да спречи пропаст развоја Србије због пар километара. :)

Навалите ботови!

Aleksandar

pre 8 godina

... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko.

Nindza

pre 8 godina

Stvarno su skotine. Napravice trash od puta posle 70 godina, a bas ce hrast da im smeta. Ma da nije hrasta, jos bi pre deset godina bio gotov put.

lemy

pre 8 godina

taj hrast da zaobidju i pored put da sagrade,velika bi atrakcija bio,ljudi bi stajali i vazda se slikali pored njega. A ovako poseci ga i put preko njega napravili,i veliku stetu nacinili.. ljudske gluposti nikad dosta. Ja tako imam krusku od 120 leta koja jos radja ,nisam je sekao da bi kucu sazidao,nego lepo pored. A ta lupetanja kako su potrebne silne pare da se zaobidje hrast su price koje ni mala deca ne bi prihvatila kao realne..

Đorđe

pre 8 godina

Pitanje za botove: A šta ako neki genijalni projektant postavi trasu autoputa preko Mileševe, recimo? Hoće li reći da je to za "prosperitet" Srbije. Hoće li reći da nije bitno mesto ukopa Svetog Save i freska Belog Anđela? Ništa za to. Umrežimo Srbiju. Olakšajmo i umapredimo putovanja i transport. Nisu važni materijalni koreni. Važni su samo duhovni i nebeski. Kakvi smo i na nebu ćemo gradeći uništavati! Hrast je u starih Slovena, Srba pogotovo, sveto drvo koje poštujemo i pri hrišćanskim ritualima (umesto masline). Srpski domaćin se za Badnje veče izvinjava mladici hrasta koju će poseći kako bi sreću u svoju kuću doneo. Nit sam sujeveran nit sam religijski ostrašćen ali zar je HTAST preživeo 600 godina da ga poseku oni kojima, osim tzv. opštih interesa ništa nije sveto! Kako smo se od sebe otuđili bolje iseći sstari hrast nego sagraditi kafanu (motel) Stari hrast 2 u kojoj će nastupati civilizacijske gromade iz "Parova". Mada mi sednice Vlade liče na "Parove" samo što je jednom jedinom dato pravo da nas ****!!!

Mitke

pre 8 godina

Ono kad ti nepismeni nazadnjak sa predškolskim obrazovanjem i logikom trogodišnjeg deteta objasni kako "do juče o nečemu ništa nisi znao, a sad kukaš za nekakvim svetim hrastom".
Ne znaš da li da se smeješ, ili da plačeš.

politikolog

pre 8 godina

Ovo je vanredna situacija u kojoj podržavam rušenje-seču hrasta jer je autoput o većeg značaja i koristi jer doprinosi višestrukom značaju i povezivanju Beograda sa unutrašnjim delovima srbije

gnom

pre 8 godina

Da je bilo dobre volje od strane ministarke hrast bi sigurno mogao biti sačuvan.Prosto je neverovatno da auto-put nije mogao izbeći hrast.Ako su već menjali projekat kako bi izbegli gradnju tunela,mogli su ga malo promeniti i zbog hrasta.Očigledno nije bilo dovoljno političke mudrosti i volje za tako nešto.Auto-put se pravi zbog građana,a ne zbog političara.

Sumar

pre 8 godina

Dokle da zivimo u prosloti, ajmo malo u buducnost?
Ko je od vas i znao za taj hrast dok ovi nisu poceli da rade autoput?
Ako buducnost nase dece zavisi od jednog hrasta, onda ga isecite, nek se izgradi autoput koji ce doneti neke prihode, nova radna mesta i procvat privrede u tom kraju!

Vaske

pre 8 godina

Nije dobro to što će hrast biti uklonjen ali smatram da je veća šteta ako i dalje nemamo moderne i dobre puteve i večno zbog nekih stvari ostajemo crna rupa u Evropi...

Ljiljana

pre 8 godina

Hrast je samo kolateralna šteta od njega nemamo baš nikakvu korist i ne donosi nam nikakav profit niti nam olakšava život za razlikuz od auti-puta.

NikolaKG80

pre 8 godina

Izgleda da je preskupo za državu da promeni originalna trasa puta. Šta je sa odgovornošću onih koji su napravili originalnu trasu? Nisam znao da taj hrast postoji, ali je on za mene nacionalno blago. Kosovski boj je bio pre 626 godina, možda je taj hrast bio tu još tada? Preživeo je Turke, a mi ćemo da ga sečemo... Tužno.

Sociolog

pre 8 godina

Gradjanima koji žive u unutrašnjosti Srbije znatno će biti olakšan život i ušteda u vremenu danas jako bitnog resursa u dolasku do prestonice

mikica

pre 8 godina

Od 11.58 Posejdon pa sve do 12.51 No Name preko 50 komentara koji odobravaju secenje hrasta. I gle cuda ogromna vecina tih odobravajucih komentara su jednorecenicni. I svi imaju priblizan, ako ne isti broj + preporuka.
Scenario koji ne bi prosao ni u pomenutim vrticima. Znate ono kad vuk hoce da pojede Crvenkapu a deca u pozoristu vicu: “Laze! Laze!”

E moj Sasa

pre 8 godina

Ne bi me cudilo da se sada oglasi "vodja" obzirom na brdo nezadovoljnih gradjana ovom odlukom i kaze: "Ne dam hrast! Ako hocete vi zli putari srusite mene... Ali hrast NE DAM!!!".

Junior Valjevo

pre 8 godina

Onaj ko je projektovao put, sigurno je uzeo u obzir da ce svaka prepreka biti uklonjena/premoscena pa tako i ovaj hrast.
Za njega znaju samo lokalni mestani, ostale verovatno nije briga. Izmestati trasu auto puta zbog drveta je besmisleno.
Te price o duhovnosti drveta ne piju vodu. Zna se cemu drvo sluzi.
Totalno smo izgubili orjentir, danas se vise kuka za psom kad umre nego za covekom.
Al takav smo narod. Kad se ne gradi nista, svi kukaju, a kad pocne da se gradi, kukamo jos vise.
Podrska putarima.
Zivi bili!

oki

pre 8 godina

Za taj hrast 99,9% ovih poboznih komentatora koji ga brane nije culo pre izgradnje auto puta. Muka mi je od ovih poboznih koji sa slusalicama u usima sa sve kapuljacom na glavi u punom autobusu pocnu da se krste pored crkve.

MirelaM.

pre 8 godina

Srbija treba da ima što više ovakvih projekataa ako mislimo da budemo moderna zemlja, što više auto-puteva, mostova, tunela, to će nam svima omogućiti brže kretanje ka željenim destinacijama.

Snezana

pre 8 godina

Gde zive ovi ljudi sto im zivot nije svetinja? Hoce li se nezaposleni Srbije vozati po autoputu? Ili ce da rade kod stranaca za 15.000 din i to ako budu imali srece. Odakle je ovo ili hrast ili auto put, opet zamena teza, demagogija. Da se secom drveta od 600 godina ustedi za vrtic, ko zna koliko je do sada ukradeno? Ja bih ove sto im hrast nije vazan poslala jedno 5 dana u pustinju da zive dok ne ukapiraju red velicina. Najbolje da Srbi sve upropastite pa ce vam stranci napraviti bolje i lepse...

Hrast

pre 8 godina

hahahha

ok žao mi je zbog hrasta koji će biti posečen, ipak je on tu 6 vekova ALI njegovom sečom će mnnogi dobiti jer autoput otvara mnoge mogućnosti! Valjda neko vidi isto što i ja!

sasa

pre 8 godina

Citam pojedine komentare I ne verujem, kaze neko ima nesto I u prirodi ne samo u novcu, slazem se.Ali vi sto se se busate u grudi sad, i pricate o prirodi prvi tu prirodu ne postujete, smeca na sve strane. pa jel se tako ona cuva.....da hrast nije posecen, odnosno da nece biti posecen rekli bi vidi ih glume neke velike prirodnjake, cuvare, samo da ne bi zavrsili put, taraze izgovore...sad kad je receno da ce ga poseci, kazete vidi sta rade.....dajte molim vas dosta vise, posto nama izgleda niko i nikad nece ugoditi.

Moje ime

pre 8 godina

Izgleda da ljudima odgovaraju stari putevi, sa rupama i kraterika. Umesto da podrze izgradnju, oni se bude. Naravno, buni se isto ona manjina koja je nacinila te puteve, kakvi danas jesu.

Pro patria

pre 8 godina

Hrast treba spasit po svaku cijenu!Jer, kako cijenimo prorodu i njene vrednosti (a 600-godišnji hrast je i prevelika blatgodat) - tako će nam priroda i uzvraćati! Tolike generacije su ga čuvale i očuvale, toliki osvajači poštedjeli...! Zar autoput mora baš preko Hrasta!?

Alisa ispred ogledala

pre 8 godina

Ako bi se rukovodili logikom "zaštitnika" hrasta, onda ne bi trebali više da izgradimo nijedan put, most, tunel... Svaki put kada se nešto novo gradi, nešto staro mora da se izmeni, naruši ili ukoloni.

Markusen

pre 8 godina

Bavim se zastitom zivotne sredine i mislim da je ovo apsurtd. Pre nekoliko godina smo propustili priliku da izgradnjom vetrenjaca opskrbimo Srbiju strujom, a prethodna vlast je to odbila jer se roda selila tim putem. Ajde molim vas! Nije poenta u jednom posečenom hrastu, samo zasadite 100 novih!

hrast

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zainteresovani da se to hrast sačuva.Ima resenje, ti sto se bune skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da pljujete preko komentara. Znaci pomozite drzavi i ispunite vasu zelju za ocuvanje hrasta.

mirko

pre 8 godina

treba otici u azerbejdzan i srusiti im crkvu i napraviti titovu bistu, a zorani srusiti kucu i posaditi tikvu. ne dirajte hrast, ali bre stoko!!!

Sanja

pre 8 godina

Istina je da se radi 24h, i da se napredak vidi svakodnevno, nadam se da ce i nasem kraju ovaj auto put doprineti da se jos bolje razvijemo!!!

Desa

pre 8 godina

Treba naci neko resenje za taj hrast koji ima slicnu vrednost kao i onaj po kom je Takovo poznato gde je zapocet drugi srpski ustanak, a autoput napreduje i nadamo se da ce nam dosta olaksati a i doprineti razvoju u ovom delu Srbije!!!!

lela

pre 8 godina

Srbiji treba ovaj autoput jer je Ibarska magistrala prebukirana i ne vidim problem sto mora da se poseče jedan hrast.Od autoputa ćemo samo imati koristi.

Botanicar

pre 8 godina

Da ovo treba da radi neko drugi, onda bi komentari bili sasvim ok. Posto ovo se ovo ipak radi kada je SNS na vlasti, trolovi ne mogu da spavaju.

Zoran

pre 8 godina

Podrska hrastu. A za ovu ujdurmu, treba oplesti po projektantu i da o svom trosku resi problem koji je sam napravio. Nadam se da jos ima normalnih i pametnih ljudi u Srbiji i da se hrast sacuva. To nije nicija prcija.

FACA

pre 8 godina

Zanimljivo da su za ovaj hrast najzainteresovaniji da ga sačuvaju oni koji su tek putem medija i saznali za njegovo postojanje.Ovde bih rekao da je u pitanju pre igra onih koji nikako ne žele prosperitet ove zemlje,oni koji žele da je unazade.

Milovan

pre 8 godina

Nema šanse da će iseći hrast, ne verujem u te priče. Nije baš tako lako uništiti istoriju, ona ostaje, prati te kao senka i na kraju se uvek setiš onoga što je bilo...

Predoje

pre 8 godina

Od ovolikog teksta, naslov bas mora da glasi na tekst iz jednog malog okvira. Kao da je namerno tako napisano da bi ovi sto cekaju napad na vlast imali priliku da komnetarisu kako je drzava ovakva ili onakva.

denaja

pre 8 godina

Iako sam ja licno protiv te ideje da se hrast posece,ali sa druge strane kada pogledamo,od tog auto-puta nasa zemlja ce imati visestruke koristi a dok zbog hrasta gubimo ogroman novac na godisnjem nivo,a mi nismo trenutno u mogucnosti da se rasipamo novcem,svaki novcic nam je bitan tako da ih sa te strane razumem sto zele da ga poseku i da tuda prodje put.

Samo svemir i SNS glupost su beskrajni

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.
(pokahontas, 22. jun 2015 12:42)

Ti, vidi se, nikad nigde nisi bio, a pametan sigurno nisi. Jedna Danska ima daleko više zelenila od Srbije! SNS bot, prija li sendvič?

Joca

pre 8 godina

Svi se nadaju boljitku i unapredjenju zivota. Od pustare da se dobije prometna saobracajnica koja moze da donese prihode. Hrast je kolateralna steta, a ko od njega ima prihode?

No_Name

pre 8 godina

Izvodjac radova dobio nalog od koga da se posece hrast?

Ko je taj koji misli da na svoju ruku radi nesto protiv vecine.

Treba zbog vase nesposobnosti u projektovanju da se sece hrast star 600 godina, malo morgen.

zigmantovych

pre 8 godina

Modernizaija drumske i žđelezničke mreže je neophodnost kojaće doneti veće prihode i nova radna mesta što će pokrenuti i nove investicije u druge grane privrede

Miljana B

pre 8 godina

Zapis:Pa taj hrst postoji 600 godina i do sada nije bio nikakva atrakcija. Da nije izbio problem sa trasom auto putom za taj hrast niko ne bi ni čuo.

Stefan

pre 8 godina

Da li iko od navedenih zagovornika izmjestanja auto puta radi drveta je ukljucio jednu opciju u svom razmisljanju,pri tome mislim najvise na ove sto predlazu neko izmjestanje za par metara, pasarele itd. Ta opcija se zove aerozagadjenje. Kako mislite da bilo sta opstane u okruzenju betona i izduvnih gasova,a da pri tom taj opstanak i odrzavanje na aparatima ne kosta u godinu dana kao dionica ovog puta.

Mile

pre 8 godina

Nije sve u novcu, ima nesto i u lepoti prirode. Imamo prelepu drzavu koja ima sta da pruzi, kako na nivou stranih turista tako i na nivou domaceg turizma. Toliko jezera i planina, sta je jedno drvo naspram svih suma..

ratko

pre 8 godina

Dajte narode da idemo u buducnost, dosta je bilo sa prosloscu, moramo gledati napred, hrast je osluzio svoje, mislim da bi trebalo da svima bude drago sto najzad dobijamo put na toj relaciji...

Alan Ford

pre 8 godina

"Brđana, sela kroz koje tik uz domaćinstva prolazi trasa ove saobraćajnice." Moje selo će posle ovoga da nestane, kad put može da prodje kroz sred sela i da niko ne digne glas, šta bre vi ostali crvi u Srbiji očekujete, da vas neće zgaziti prvom prilikom kada im budeta na (auto)putu???!!!!!

Auto-put

pre 8 godina

Eto ti sad. Neki nikada nece biti zadovoljni. Auto-put se gradi, sto je dobro, laksa povezanost sa ostalim delovima Srbije. Ali izgleda da im ni to ne ogovara. Samo ne znam zasto?

pegica

pre 8 godina

Ako razmatramo vrednost drveta i vrednost auto puta, mozemo doci do mnogih zakljucaka. Drvo vrednost zivota olicenje zelenila lepote prirode,dok sa druge strane imamo autoput koji moze doneti mnogo profita i poboljsanja ekonomske situacije okolnih sela pa i gradova. Sta uraditi i kako odluciti necemo naci opravdanje kod naroda uvek ce postojati neke zamerke.

Jelka

pre 8 godina

Nista čudno. U ovoj zemlji se ruše kuće zaštićene zakonom, zarad profita nekolicine. Ophodjenje prema kulturnoj baštini nam je mizerno i bolesno ignorantno. Mislite da će sa drvetom od preko 600 godina biti drugačije? Opet ćemo se svi zgražavati preko društvenih mreža, pisati komentare i lupati pluseve i minuse, ali to ništa neće promeniti. Zemlja seljaka na brdovitom Balkanu smo bili i ostali.

soldier of fortune

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

Strokavi bumbar

pre 8 godina

Ne, nego sada ceo projekat treba da stane zbog drveta. Veoma je jednostavno da se to drvo presadi na nekom drugom mestu. Ako ste pre navikli da sve stoji i da se nista ne radi, danas ipak nije tako.

anti sns bot

pre 8 godina

Zato smo i ovakva drzava. Ako treba da prodje autoput i nema alternative onda i treba da se posece. Jel treba drzava da nam pati zbog hrasta jednog? Opet kazem tvrdoglav sam narod, i uvek cemo da branimo neku tradiciju umesto da biramo prosperitet. Nikakva smo drzava i nikakav narod.

Higija

pre 8 godina

Hrast neće biti posečen, već će biti uključene mehanizacije koji će iščupati hrast iz korena,i biti posađen na drugo mesto.Ovaj hrast je naš istorijski simbol.Ova vlast će sačuvati hrast.

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Rasa:Kada se nije vodilo računa kada je pravljen projekat kuda treba da prođe taj auto put , sada je daleko jeftinije da se ukloni truli hrast nego da se izmešta trasa autu puta.

izzidoro

pre 8 godina

Čitam da su mnogi zainteresovani da se to drvo sačuva.Dakle,skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da "kukumavčite" preko komentara.

Lokica

pre 8 godina

Treba cuvati zelenila i stara stabla koja imaju i simbolicno znacenje,ali u ovom konkretnom slucaju je ovaj asfalt ipak prioritetan kako si se olaksao zivot tamnosnjim stanovnicima.

Alex

pre 8 godina

Treba neki da seku hrast od 600 godina a koji su na vlasti godinu dana i kojih se niko nece ni secati za 10 godina.
Da li ste vi normalni?
Narod kaze da nema sece hrasta, znaci nema.

Bobana

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da shvatim da zbog jednog hrasta radovi budu obustavljeni i da se menja projekat ama ljudi pa valjda je boje da imamo dobar put nego jedno drvo koje je staro i nikom ne sluzi.

Direktor Dobrosavljev

pre 8 godina

Ovaj hrast je paradigma stanja duha srpske nacije, dokaz (samo)zatvorenosti i nespremnosti da izađemo iz ovog blata (a uredno za svoju bedu ispostavljamo račun svima na svetu sem samom sebi) i odnosa prema budućnosti. Identična logika kao početkom 90-ih, kada smo odlučili da ima i prečih stvari od životnog standarda. Na kraju smo svesno žrtvovali standard a ostali i bez viših ciljeva. Nema veze šta košta, nama je bitna neka fikcija, ovaj put i vidu stabla koje pamti. A ko kaže suprotno taj je izdajnik a sada bot. Podržao bih da se radi o pravom istorijskom nalazištu, memorijalnom kompleksu, srpskom stratištu... To mora da bude svetinja. Ali ljudi ovo je drvo. Pri tom nije ni najstarije u Srbiji.

Autoput je svuda u civilizovanom svetu put od najvišeg značaja i svakako najskuplji. Nema prilagođavanja trase jednom drvetu. Mogu i ja da kažem, ne dam da trasa ide preko neke livade, jer je tu moj predak poginuo, ili doselio se cukun cukun deda i osnovao porodicu, što je svakako legitimnije od zaštite drveta... Kad bi se sve želje ispunile autoput išao kroz vazduh ili poprimio oblik zmije koju boli stomak. Ili još bolje, nikad se ništa ne bi izgradilo. Srbi ni železnicu nisu želeli, pa je vojska na silu obezbeđivala radove. Očito nismo mnogo napredovali za 150 godine.

Ovo se najbolje rešava ličnim finansijskim angažovanjem, svi koji su za to da se drvo sačuva neka daju dobrovoljne donacije i skupe tih tričavih 30 miliona evra da se napravi nova trasa.

Zlata

pre 8 godina

U celoj ovoj prici mislim da je hrast najmanje bitan... Prvo mogu da ga presade da zele a drugo niko se tog hrasta secati nece kroz nekoliko meseci, a mozda cak i dana

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

pavle

pre 8 godina

Divna vest..Nista gore od truckanja po lokalnim putevima a treba preci vise desetina pa i stotina kilometara tako, ode i gorivo i amortizacija i vreme i zivci..

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

darko

pre 8 godina

Zivim u mestu koje se nalazi na autoputu i dobro znam koliko on znaci ljudima, mnogo se brze i lakse stize svuda a pre svega do prestonice..

lazar

pre 8 godina

Drago mi je sto ce ljudi i u ovom delu Srbije dobiti brzi put, a sama putna infrastruktura ce povecati atraktivnost krajeva uz auto put sto je privlacno za investitore.. sve je to povezano

krle

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji se bune zbog izgradnje auto-puta i uklanjanja starog hrasta. Auto-put ce doneti bolje uslove za investitore i vise posla za sve gradjane sto je svakako dobro za Srbiju i trebalo bi da bude nas cilj.

nina

pre 8 godina

Citam pojedine komentare i prosto ne mogu da verujem sta sve ljudi pisu, znaci na ovaj put smo cekali 30 godina i treba da cekamo jos toliko, alo ljudi mi se borimo da udjemo u EU, da pratimo korak i svetske trendove a ne da se vracamo i 18. veku...

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

Ivan

pre 8 godina

odnos prema tom drvetu je upravo nas odnos prema nama samima. zato nam je i danas ovako kako nam je. kad shvatimo da postoje stvari koje zaista nemaju cenu i da ih tako vrednujemo, bicemo bolji ljudi i napraviti bolje drustvo. do tada sa samo jednom vrednoscu koju ovo drusvo/drzava ceni, idemo gde idemo. da ne trosim reci.

michele

pre 8 godina

Drzavi su zatvorili (skoro) sve izvore prihoda a najveci je potrosac...uskoro nece imati nista a prosvjetari,lekari,policajci,vojska se nece pitati otkud novac za njihove plate! A ovaj hrast,rekao bi da je on u interesu nekih nasih politicara/tajkuna da se posjece...pa da se napravi neka lijepa stolarijanamjestaj,od hrasta starog 600god...mozda za kucu u Bajcetini! E moji Srbi...

Markooo

pre 8 godina

Svajcarci su celu zgradu preselili milimetar po milimetar 300 metara i to su milione platili iako zgrada ne vredi a mi 600 god staro drvo secemo jadan smo mi narod zto smo i tu gde smo

Рома

pre 8 godina

Мост у Брђанима, преко Дичине, чека реконструкцију више од годину дана, ....толико о тексту! А могао је на њему ладно да докторира бар неко од СНС-оваца....

Zelena salata

pre 8 godina

Svi su se setili hrasta kada su došli da ga poseku, tako je to u Srbiji. Zbog čega taj hrast nije već popularna turistička atrakcija ili nešto, do sad bi samo sebi isplatilo zaobilaznicu.... Tako je sa mnogim stvarima, ne umemo da gajimo tradiciju, živi se od danas do sutra, ništa se ne čuva, samo prodaj za bud zašto nebi li naredna tri dana uživali a mogli bi za desetak godina ubirati plodove i živeti još bolje...

Hrast

pre 8 godina

Evo kako se to resava jednostavno:
http://i.obstorage.nl/1b0704afdaf64c83b0382092c277cf3b/opener/De_boom_die_al_jaren_in_de_middenberm_van_de_A58_bij_Breda_staat.jpg

Ljuljaj, zabavljaj, cega nema nabavljaj....

pre 8 godina

....Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi. A sa 30mil eura napravite 30 vrtica...

O tome se i radi! Projektuje se kako treba u startu, a ne da se menja dok se radi. A ovo je inace ocekivani scenario! SNS zna mentalitet naseg naroda da ce se sve zaboraviti, tako i hrast... Po belom svetu se cuva sve sto je staro, a kod nas se pravi "starije i lepse"...

Dragan

pre 8 godina

Prema onome sto sam procitao spasavanje hrasta kostalo bi oko 5 miliona eura. Toliko bi izeli projektanti za izmenu projekta, izvodjaci, ... Da sam premijer ili ministar ladno bih dao dozvolu za secu stabla a ako bi me sud pozvao i pitao zasto sam umesto na spasavanje jednog stabla potrosio 5 miliona evra za izgradnju obdanista ili npr. za klimatizaciju nekoliko bolnica ili nabavku medicinske opreme znao bih sta da na tom istom sudu odgovorim.

lale50

pre 8 godina

Kada je parcela pre par godina otkupljivana i vlasnik dobio lepe pare za to nikoga nije bilo briga za hrast.Sada kada se priblizilo vreme sece svi postaju naprasno ekolozi i zale.Ekolozi trazite da bivsi vlasnik vrati pare sa svim kamatama,skupite novac za preprojektovanje trase i uplatite
na racu izvodjaca radova.

Dejan

pre 8 godina

Strasno. Pomerite auto put. Razdvojite trake puta ostavite drvo u sredini. Kojih 30 miliona eura? Koga vi za..te, za taj novac moze 7km autoputa punog profila da se napravi!! A da ne pricam o velikim svetskim (zapadnim naravno gle cuda) kompanijama koje se bave premestanjem drveca. Mogli ste drvo jednostavno da premestite koliko god da se to cini nekome fantasticno tesko, to ima svoju cenu, sigurno daleko manju, i ima i ko bi to uradio. Ali nasi su verovatno pitali CIP ili slicne dinosauruse da im kazu sta jeste ili nije moguce. Drvo ima simboliku i tacka. Pogotovo kad posle toliko truda i haosa neko dodje i posece tek tako pa poterace nas baksuz sve kolektivno. A da ne pricam tek koliki bi divljaci, sto i jesmo, ispali u ocima civilizovanog sveta.

Бранислав

pre 8 godina

ако посеку храст питање је колико ће бити безбедно ићи тим путем..о томе треба мало размислити..није у питању обичан храст већ тзв. запис..мислите о томе..

eu ubija

pre 8 godina

Kako se na svaku vest o nekim radovima,nabija na nos koliko ljudi rade,haha tako je juce moglo da se procita za Aqua park uBG da ce da rade 50ljudi,to valjda da nam pokazu kako "drzava" zaposljava narod?

Open news

pre 8 godina

Koji je u Srbiji MRAK.Sudeci po komentarima,vecina je za to da se Srbija vrati u 1370 na primer,pa da se lepo,ponovo pripremi za KOSOVSKI BOJ.

Savke NI

pre 8 godina

Фора са тим храстом је што је то - запис! Ако је дошло до тога да сечемо корен духовности (мада од ње није пуно остало), благо нама.
Зар није било лакше да се у старту испројектује пут који заобилази запис?
Запис је у сваком селу "свето дрво", до њега иду литије и врше се обреди.
А да се на траси нашао манастир, јел би га рушили?

popeye

pre 8 godina

Није храст на траси пута, он је ту одавно! Проблем је са дудуцима који су радили пројекат који такве ствари морају да знају. Новац за измештање нек обезбеди пројкетант и онај ко је пројекат примио, из свог џепа. А ја се са тим старим дрвећем, записима, не бих играо...

Stefan

pre 8 godina

Kakvi politicari,takvi i ljudi. Ovi prvi sentimentalni na pare i kradju pa se ne mogu rjesiti toga,dok ovi drugi iz nemastine postaju sentimentalni na drvece,trave, plocnik klupu itd. Da su obe navedene populacuje normalne, nebi bio problem ni da se na desetine starih kulturno istorijskih porusi radi izgradnje neophodne infrastrukture koja bi sluzila generacijama i generacijama kao sto je uradjeno u Parizu. Hvala.

Rasa

pre 8 godina

Polutrulo drvo na kraju svog veka treba ukloniti a ne zbog njega baciti ogromna sredstva. Stvarno jedna bezvredna i bezpredmetna prica u kojoj neko hoce da izvuce korist.

ZAPIS

pre 8 godina

Siguran sam da bi Hrast ZAPIS postao turistička atrakcija
ako bi se jedna traka auto puta pomerila 5 metara
i izgradila pasarela koja bi pokrila tu traku.

izadje na videlo

pre 8 godina

kakav clanak!Sve super, sve pozitivno..svakog dana sve vise napredujemo....i td.
Nema nikakvih problema, pa cak smo i to sa glupim hrastom resili.
Vrlo brzo evo nama boljega zivota!Blago nama!!!
Vec vidjeno toliko puta!

bb

pre 8 godina

Kada je nešto živo šest vekova, treba mu odavati poštovanje. Danas, oni koji odlučuju nemaju trunke poštovanja ni prema svojim generacijama, a ne prema onim koje su videle vekove.
Zar ne bi trebalo da se svi borimo protiv takvog ponašanja? Zar ne bi trebalo da obnovimo sistem vrednosti koji bi imao poštovanja prema onima koji su živi, prema okruženju i zemlji na kojoj živimo? Oslonac nam nije na autoputu, već smo to jedni drugima, i ako izgubimo i to malo poštovanja, bićemo na kraju stranci jedni drugima.

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.
(bb, 22. jun 2015 09:02)

Šta da sačeka?
Da hrast napuni 700 godina?

Robi

pre 8 godina

Jel' ima neki asfalt za Coku,Knezevac,Kanjizu i Kikindu,da znam da na vreme secem drva koja smetaju? I mi bismo voleli neki autoput da imamo...

miki

pre 8 godina

samo da se zna razlog zasto nam je u zemlji Srbiji ovako kako nam je. Ako nema svesti o blagu prirode, ekologije, primera mladima...onda nema ni naroda, svesti, drzave pa ni buducnosti...

Jack

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica
(Sebicnjak ili ne?, 22. jun 2015 09:10)

Obavezno ce "ustedjeni" novac zavrsiti tako, a ne kao npr. poklon Al Etihadu, kao sto im se i dosada poklanjalo. Kad bi to bio slucaj, pa i da raspravljamo - ovako nemamo o cemu. Na stranu to sto je cifra neverovatno naduvana, sto ova vlast PREZIRE istoriju, sto tako starih hrastova vise verovatno ni nema...

Dare maltretare

pre 8 godina

I u ovom divnom tekstu, vama novinarima je hrast najbitniji?!

Nek ta ugledna lica iz Beograda prošetaju malo Srbijom, pa će videti da Srbija takvih hrastova ima na pretek...

Alex

pre 8 godina

B92, jeste li sigurni da ste stavili odgovarajuci naslov?
Kod nas u Banja Luci su pretprosle godine posjekli hrast u centru grada star 200 godina, nakon jakih protesta.
Ne dajte to. Bice vam poslije zao. Kao sada nama.

No.

pre 8 godina

Pa oni rasturiše državu neće da iseku jedan Hrast? Da verovanja i priče sklonimo u stranu, iseći drvo staro 600 godina koje je preživelo sva rušenja, sve divljake,.... koji su harali ovim prostorima je najblaze rečeno bolesno! Ali kakva nam je vlast takav je i odnos prema svemu. Komunisti su posle rata bilo zlo ali za ove su mačiji kašalj!

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

kad nam proradi svest o ekoligiji . necemo imati sta cuvati. prosto ne znam ko planira sve te.. puteve.. niko se nista ne pita.. da li je drvo, kuća necija... tako smo sirov narod.. tj. pojedinci.

Sebicnjak ili ne?

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica

bahatost (i zavist?) čoveka.

pre 8 godina

A autoput sigurno neće potrajati šesto godina. Uz nivo planiranja od danas do sutra, uz usko razmišljanje i LENJOST i ŠTETOČINSTVO, što je sve demonstrirano na ovom primeru, sigurno neće. Ubijmo živo biće koje nam ništa nije skrivilo, koje je živelo jedno osam do deset ljudskih vekova, kome ništa ne fali ni sada, osim činjenice da ne može da se izvuče iz zemlje i odšeta i koje bi živelo još ko zna koliko, da možemo da se pohvalimo "kako nismo praznoverni i ne verujemo u vradžbine" što je ništa drugo nego jeftin nizak udarac protiv ljudi koji imaju savest, saosećanje i osećaj potrebe da budućim generacijama ostave nešto čime mogu da se diče, što se ne može tek tako napraviti za par godina. To je naš trag u vremenu i to je naše ogledalo: Hrast se uništava zato što svako gleda svoj posao, a niko ne misli. Tako isto će se uništiti staništa endemskih vrsta (već učinjeno na Staroj Planini, radi novog HOTELA), tako će se uništiti sve što nije negde pobrojano na ček-listama planera (a i ono što jeste - nije mu garant opstanka).

lukozi

pre 8 godina

Pa naravno da ce biti posecen! Ovako to ide u Srbiji: Vlast zeli da uradi nesto sto naidje na negodovanje naroda - digne se galama oko toga - pozovu se televizijske i novinarske agencije koje krenu da napadaju vlast - vlast (da bi dokazala da je uz narod) odluci da tu svoju zamisao ne istera do kraja - prasina se slegne - vlast onda istera svoje i nikome nista. Ovo je odavno ustanovljen princip fukcionisanja srpskih vlasti i jedini oko koga se sve vladajuce garniture u srbiji precutno slazu!

Hromi

pre 8 godina

Sramota jedna! Kada su videli da se narod pobunio, podvili su repove i naravno izmenili resenje za pravac pored hrasta. A sada ocekuju da se narod opustio i da nije toliko zainteresovan, opet napadaju hrast kao hijene.

Ko je bre vama dao za pravo da rusite bice starije od svih vas zajedno?? Svaka druga drzava bi dala sve da ima u svom okruzenju ovako impozantna bica. Rusenjem ovog hrasta bi se samo pokazala primitivnost i neprosvecenost naseg naroda.

Nema gore fele od politicara, njima nikad nista nije bili sveto pa cak ni ova starina.
Sada je na nama da se opet pobunimo! Jad smo i beda ako dopustimo ovim hohstaplerima da uniste hrast.

lukozi

pre 8 godina

Pa naravno da ce biti posecen! Ovako to ide u Srbiji: Vlast zeli da uradi nesto sto naidje na negodovanje naroda - digne se galama oko toga - pozovu se televizijske i novinarske agencije koje krenu da napadaju vlast - vlast (da bi dokazala da je uz narod) odluci da tu svoju zamisao ne istera do kraja - prasina se slegne - vlast onda istera svoje i nikome nista. Ovo je odavno ustanovljen princip fukcionisanja srpskih vlasti i jedini oko koga se sve vladajuce garniture u srbiji precutno slazu!

Alex

pre 8 godina

B92, jeste li sigurni da ste stavili odgovarajuci naslov?
Kod nas u Banja Luci su pretprosle godine posjekli hrast u centru grada star 200 godina, nakon jakih protesta.
Ne dajte to. Bice vam poslije zao. Kao sada nama.

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

kad nam proradi svest o ekoligiji . necemo imati sta cuvati. prosto ne znam ko planira sve te.. puteve.. niko se nista ne pita.. da li je drvo, kuća necija... tako smo sirov narod.. tj. pojedinci.

bb

pre 8 godina

Kada je nešto živo šest vekova, treba mu odavati poštovanje. Danas, oni koji odlučuju nemaju trunke poštovanja ni prema svojim generacijama, a ne prema onim koje su videle vekove.
Zar ne bi trebalo da se svi borimo protiv takvog ponašanja? Zar ne bi trebalo da obnovimo sistem vrednosti koji bi imao poštovanja prema onima koji su živi, prema okruženju i zemlji na kojoj živimo? Oslonac nam nije na autoputu, već smo to jedni drugima, i ako izgubimo i to malo poštovanja, bićemo na kraju stranci jedni drugima.

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.

Hromi

pre 8 godina

Sramota jedna! Kada su videli da se narod pobunio, podvili su repove i naravno izmenili resenje za pravac pored hrasta. A sada ocekuju da se narod opustio i da nije toliko zainteresovan, opet napadaju hrast kao hijene.

Ko je bre vama dao za pravo da rusite bice starije od svih vas zajedno?? Svaka druga drzava bi dala sve da ima u svom okruzenju ovako impozantna bica. Rusenjem ovog hrasta bi se samo pokazala primitivnost i neprosvecenost naseg naroda.

Nema gore fele od politicara, njima nikad nista nije bili sveto pa cak ni ova starina.
Sada je na nama da se opet pobunimo! Jad smo i beda ako dopustimo ovim hohstaplerima da uniste hrast.

Sebicnjak ili ne?

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica

oki

pre 8 godina

Za taj hrast 99,9% ovih poboznih komentatora koji ga brane nije culo pre izgradnje auto puta. Muka mi je od ovih poboznih koji sa slusalicama u usima sa sve kapuljacom na glavi u punom autobusu pocnu da se krste pored crkve.

politikolog

pre 8 godina

Ovo je vanredna situacija u kojoj podržavam rušenje-seču hrasta jer je autoput o većeg značaja i koristi jer doprinosi višestrukom značaju i povezivanju Beograda sa unutrašnjim delovima srbije

Ivan

pre 8 godina

odnos prema tom drvetu je upravo nas odnos prema nama samima. zato nam je i danas ovako kako nam je. kad shvatimo da postoje stvari koje zaista nemaju cenu i da ih tako vrednujemo, bicemo bolji ljudi i napraviti bolje drustvo. do tada sa samo jednom vrednoscu koju ovo drusvo/drzava ceni, idemo gde idemo. da ne trosim reci.

No.

pre 8 godina

Pa oni rasturiše državu neće da iseku jedan Hrast? Da verovanja i priče sklonimo u stranu, iseći drvo staro 600 godina koje je preživelo sva rušenja, sve divljake,.... koji su harali ovim prostorima je najblaze rečeno bolesno! Ali kakva nam je vlast takav je i odnos prema svemu. Komunisti su posle rata bilo zlo ali za ove su mačiji kašalj!

FACA

pre 8 godina

Zanimljivo da su za ovaj hrast najzainteresovaniji da ga sačuvaju oni koji su tek putem medija i saznali za njegovo postojanje.Ovde bih rekao da je u pitanju pre igra onih koji nikako ne žele prosperitet ove zemlje,oni koji žele da je unazade.

Sociolog

pre 8 godina

Gradjanima koji žive u unutrašnjosti Srbije znatno će biti olakšan život i ušteda u vremenu danas jako bitnog resursa u dolasku do prestonice

Junior Valjevo

pre 8 godina

Onaj ko je projektovao put, sigurno je uzeo u obzir da ce svaka prepreka biti uklonjena/premoscena pa tako i ovaj hrast.
Za njega znaju samo lokalni mestani, ostale verovatno nije briga. Izmestati trasu auto puta zbog drveta je besmisleno.
Te price o duhovnosti drveta ne piju vodu. Zna se cemu drvo sluzi.
Totalno smo izgubili orjentir, danas se vise kuka za psom kad umre nego za covekom.
Al takav smo narod. Kad se ne gradi nista, svi kukaju, a kad pocne da se gradi, kukamo jos vise.
Podrska putarima.
Zivi bili!

Hrast

pre 8 godina

hahahha

ok žao mi je zbog hrasta koji će biti posečen, ipak je on tu 6 vekova ALI njegovom sečom će mnnogi dobiti jer autoput otvara mnoge mogućnosti! Valjda neko vidi isto što i ja!

Ljiljana

pre 8 godina

Hrast je samo kolateralna šteta od njega nemamo baš nikakvu korist i ne donosi nam nikakav profit niti nam olakšava život za razlikuz od auti-puta.

No_Name

pre 8 godina

Izvodjac radova dobio nalog od koga da se posece hrast?

Ko je taj koji misli da na svoju ruku radi nesto protiv vecine.

Treba zbog vase nesposobnosti u projektovanju da se sece hrast star 600 godina, malo morgen.

Vaske

pre 8 godina

Nije dobro to što će hrast biti uklonjen ali smatram da je veća šteta ako i dalje nemamo moderne i dobre puteve i večno zbog nekih stvari ostajemo crna rupa u Evropi...

lela

pre 8 godina

Srbiji treba ovaj autoput jer je Ibarska magistrala prebukirana i ne vidim problem sto mora da se poseče jedan hrast.Od autoputa ćemo samo imati koristi.

Sumar

pre 8 godina

Dokle da zivimo u prosloti, ajmo malo u buducnost?
Ko je od vas i znao za taj hrast dok ovi nisu poceli da rade autoput?
Ako buducnost nase dece zavisi od jednog hrasta, onda ga isecite, nek se izgradi autoput koji ce doneti neke prihode, nova radna mesta i procvat privrede u tom kraju!

popeye

pre 8 godina

Није храст на траси пута, он је ту одавно! Проблем је са дудуцима који су радили пројекат који такве ствари морају да знају. Новац за измештање нек обезбеди пројкетант и онај ко је пројекат примио, из свог џепа. А ја се са тим старим дрвећем, записима, не бих играо...

Markusen

pre 8 godina

Bavim se zastitom zivotne sredine i mislim da je ovo apsurtd. Pre nekoliko godina smo propustili priliku da izgradnjom vetrenjaca opskrbimo Srbiju strujom, a prethodna vlast je to odbila jer se roda selila tim putem. Ajde molim vas! Nije poenta u jednom posečenom hrastu, samo zasadite 100 novih!

sasa

pre 8 godina

Citam pojedine komentare I ne verujem, kaze neko ima nesto I u prirodi ne samo u novcu, slazem se.Ali vi sto se se busate u grudi sad, i pricate o prirodi prvi tu prirodu ne postujete, smeca na sve strane. pa jel se tako ona cuva.....da hrast nije posecen, odnosno da nece biti posecen rekli bi vidi ih glume neke velike prirodnjake, cuvare, samo da ne bi zavrsili put, taraze izgovore...sad kad je receno da ce ga poseci, kazete vidi sta rade.....dajte molim vas dosta vise, posto nama izgleda niko i nikad nece ugoditi.

Alisa ispred ogledala

pre 8 godina

Ako bi se rukovodili logikom "zaštitnika" hrasta, onda ne bi trebali više da izgradimo nijedan put, most, tunel... Svaki put kada se nešto novo gradi, nešto staro mora da se izmeni, naruši ili ukoloni.

zigmantovych

pre 8 godina

Modernizaija drumske i žđelezničke mreže je neophodnost kojaće doneti veće prihode i nova radna mesta što će pokrenuti i nove investicije u druge grane privrede

pavle

pre 8 godina

Divna vest..Nista gore od truckanja po lokalnim putevima a treba preci vise desetina pa i stotina kilometara tako, ode i gorivo i amortizacija i vreme i zivci..

Sanja

pre 8 godina

Istina je da se radi 24h, i da se napredak vidi svakodnevno, nadam se da ce i nasem kraju ovaj auto put doprineti da se jos bolje razvijemo!!!

Botanicar

pre 8 godina

Da ovo treba da radi neko drugi, onda bi komentari bili sasvim ok. Posto ovo se ovo ipak radi kada je SNS na vlasti, trolovi ne mogu da spavaju.

izadje na videlo

pre 8 godina

kakav clanak!Sve super, sve pozitivno..svakog dana sve vise napredujemo....i td.
Nema nikakvih problema, pa cak smo i to sa glupim hrastom resili.
Vrlo brzo evo nama boljega zivota!Blago nama!!!
Vec vidjeno toliko puta!

Jack

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica
(Sebicnjak ili ne?, 22. jun 2015 09:10)

Obavezno ce "ustedjeni" novac zavrsiti tako, a ne kao npr. poklon Al Etihadu, kao sto im se i dosada poklanjalo. Kad bi to bio slucaj, pa i da raspravljamo - ovako nemamo o cemu. Na stranu to sto je cifra neverovatno naduvana, sto ova vlast PREZIRE istoriju, sto tako starih hrastova vise verovatno ni nema...

anti sns bot

pre 8 godina

Zato smo i ovakva drzava. Ako treba da prodje autoput i nema alternative onda i treba da se posece. Jel treba drzava da nam pati zbog hrasta jednog? Opet kazem tvrdoglav sam narod, i uvek cemo da branimo neku tradiciju umesto da biramo prosperitet. Nikakva smo drzava i nikakav narod.

Joca

pre 8 godina

Svi se nadaju boljitku i unapredjenju zivota. Od pustare da se dobije prometna saobracajnica koja moze da donese prihode. Hrast je kolateralna steta, a ko od njega ima prihode?

hrast

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zainteresovani da se to hrast sačuva.Ima resenje, ti sto se bune skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da pljujete preko komentara. Znaci pomozite drzavi i ispunite vasu zelju za ocuvanje hrasta.

Predoje

pre 8 godina

Od ovolikog teksta, naslov bas mora da glasi na tekst iz jednog malog okvira. Kao da je namerno tako napisano da bi ovi sto cekaju napad na vlast imali priliku da komnetarisu kako je drzava ovakva ili onakva.

bahatost (i zavist?) čoveka.

pre 8 godina

A autoput sigurno neće potrajati šesto godina. Uz nivo planiranja od danas do sutra, uz usko razmišljanje i LENJOST i ŠTETOČINSTVO, što je sve demonstrirano na ovom primeru, sigurno neće. Ubijmo živo biće koje nam ništa nije skrivilo, koje je živelo jedno osam do deset ljudskih vekova, kome ništa ne fali ni sada, osim činjenice da ne može da se izvuče iz zemlje i odšeta i koje bi živelo još ko zna koliko, da možemo da se pohvalimo "kako nismo praznoverni i ne verujemo u vradžbine" što je ništa drugo nego jeftin nizak udarac protiv ljudi koji imaju savest, saosećanje i osećaj potrebe da budućim generacijama ostave nešto čime mogu da se diče, što se ne može tek tako napraviti za par godina. To je naš trag u vremenu i to je naše ogledalo: Hrast se uništava zato što svako gleda svoj posao, a niko ne misli. Tako isto će se uništiti staništa endemskih vrsta (već učinjeno na Staroj Planini, radi novog HOTELA), tako će se uništiti sve što nije negde pobrojano na ček-listama planera (a i ono što jeste - nije mu garant opstanka).

ratko

pre 8 godina

Dajte narode da idemo u buducnost, dosta je bilo sa prosloscu, moramo gledati napred, hrast je osluzio svoje, mislim da bi trebalo da svima bude drago sto najzad dobijamo put na toj relaciji...

MirelaM.

pre 8 godina

Srbija treba da ima što više ovakvih projekataa ako mislimo da budemo moderna zemlja, što više auto-puteva, mostova, tunela, to će nam svima omogućiti brže kretanje ka željenim destinacijama.

denaja

pre 8 godina

Iako sam ja licno protiv te ideje da se hrast posece,ali sa druge strane kada pogledamo,od tog auto-puta nasa zemlja ce imati visestruke koristi a dok zbog hrasta gubimo ogroman novac na godisnjem nivo,a mi nismo trenutno u mogucnosti da se rasipamo novcem,svaki novcic nam je bitan tako da ih sa te strane razumem sto zele da ga poseku i da tuda prodje put.

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

Direktor Dobrosavljev

pre 8 godina

Ovaj hrast je paradigma stanja duha srpske nacije, dokaz (samo)zatvorenosti i nespremnosti da izađemo iz ovog blata (a uredno za svoju bedu ispostavljamo račun svima na svetu sem samom sebi) i odnosa prema budućnosti. Identična logika kao početkom 90-ih, kada smo odlučili da ima i prečih stvari od životnog standarda. Na kraju smo svesno žrtvovali standard a ostali i bez viših ciljeva. Nema veze šta košta, nama je bitna neka fikcija, ovaj put i vidu stabla koje pamti. A ko kaže suprotno taj je izdajnik a sada bot. Podržao bih da se radi o pravom istorijskom nalazištu, memorijalnom kompleksu, srpskom stratištu... To mora da bude svetinja. Ali ljudi ovo je drvo. Pri tom nije ni najstarije u Srbiji.

Autoput je svuda u civilizovanom svetu put od najvišeg značaja i svakako najskuplji. Nema prilagođavanja trase jednom drvetu. Mogu i ja da kažem, ne dam da trasa ide preko neke livade, jer je tu moj predak poginuo, ili doselio se cukun cukun deda i osnovao porodicu, što je svakako legitimnije od zaštite drveta... Kad bi se sve želje ispunile autoput išao kroz vazduh ili poprimio oblik zmije koju boli stomak. Ili još bolje, nikad se ništa ne bi izgradilo. Srbi ni železnicu nisu želeli, pa je vojska na silu obezbeđivala radove. Očito nismo mnogo napredovali za 150 godine.

Ovo se najbolje rešava ličnim finansijskim angažovanjem, svi koji su za to da se drvo sačuva neka daju dobrovoljne donacije i skupe tih tričavih 30 miliona evra da se napravi nova trasa.

Savke NI

pre 8 godina

Фора са тим храстом је што је то - запис! Ако је дошло до тога да сечемо корен духовности (мада од ње није пуно остало), благо нама.
Зар није било лакше да се у старту испројектује пут који заобилази запис?
Запис је у сваком селу "свето дрво", до њега иду литије и врше се обреди.
А да се на траси нашао манастир, јел би га рушили?

E moj Sasa

pre 8 godina

Ne bi me cudilo da se sada oglasi "vodja" obzirom na brdo nezadovoljnih gradjana ovom odlukom i kaze: "Ne dam hrast! Ako hocete vi zli putari srusite mene... Ali hrast NE DAM!!!".

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

Mitke

pre 8 godina

Ono kad ti nepismeni nazadnjak sa predškolskim obrazovanjem i logikom trogodišnjeg deteta objasni kako "do juče o nečemu ništa nisi znao, a sad kukaš za nekakvim svetim hrastom".
Ne znaš da li da se smeješ, ili da plačeš.

Dejan

pre 8 godina

Strasno. Pomerite auto put. Razdvojite trake puta ostavite drvo u sredini. Kojih 30 miliona eura? Koga vi za..te, za taj novac moze 7km autoputa punog profila da se napravi!! A da ne pricam o velikim svetskim (zapadnim naravno gle cuda) kompanijama koje se bave premestanjem drveca. Mogli ste drvo jednostavno da premestite koliko god da se to cini nekome fantasticno tesko, to ima svoju cenu, sigurno daleko manju, i ima i ko bi to uradio. Ali nasi su verovatno pitali CIP ili slicne dinosauruse da im kazu sta jeste ili nije moguce. Drvo ima simboliku i tacka. Pogotovo kad posle toliko truda i haosa neko dodje i posece tek tako pa poterace nas baksuz sve kolektivno. A da ne pricam tek koliki bi divljaci, sto i jesmo, ispali u ocima civilizovanog sveta.

Бранислав

pre 8 godina

ако посеку храст питање је колико ће бити безбедно ићи тим путем..о томе треба мало размислити..није у питању обичан храст већ тзв. запис..мислите о томе..

mikica

pre 8 godina

Od 11.58 Posejdon pa sve do 12.51 No Name preko 50 komentara koji odobravaju secenje hrasta. I gle cuda ogromna vecina tih odobravajucih komentara su jednorecenicni. I svi imaju priblizan, ako ne isti broj + preporuka.
Scenario koji ne bi prosao ni u pomenutim vrticima. Znate ono kad vuk hoce da pojede Crvenkapu a deca u pozoristu vicu: “Laze! Laze!”

izzidoro

pre 8 godina

Čitam da su mnogi zainteresovani da se to drvo sačuva.Dakle,skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da "kukumavčite" preko komentara.

Moje ime

pre 8 godina

Izgleda da ljudima odgovaraju stari putevi, sa rupama i kraterika. Umesto da podrze izgradnju, oni se bude. Naravno, buni se isto ona manjina koja je nacinila te puteve, kakvi danas jesu.

Alex

pre 8 godina

Treba neki da seku hrast od 600 godina a koji su na vlasti godinu dana i kojih se niko nece ni secati za 10 godina.
Da li ste vi normalni?
Narod kaze da nema sece hrasta, znaci nema.

Lokica

pre 8 godina

Treba cuvati zelenila i stara stabla koja imaju i simbolicno znacenje,ali u ovom konkretnom slucaju je ovaj asfalt ipak prioritetan kako si se olaksao zivot tamnosnjim stanovnicima.

Ljuljaj, zabavljaj, cega nema nabavljaj....

pre 8 godina

....Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi. A sa 30mil eura napravite 30 vrtica...

O tome se i radi! Projektuje se kako treba u startu, a ne da se menja dok se radi. A ovo je inace ocekivani scenario! SNS zna mentalitet naseg naroda da ce se sve zaboraviti, tako i hrast... Po belom svetu se cuva sve sto je staro, a kod nas se pravi "starije i lepse"...

krle

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji se bune zbog izgradnje auto-puta i uklanjanja starog hrasta. Auto-put ce doneti bolje uslove za investitore i vise posla za sve gradjane sto je svakako dobro za Srbiju i trebalo bi da bude nas cilj.

gnom

pre 8 godina

Da je bilo dobre volje od strane ministarke hrast bi sigurno mogao biti sačuvan.Prosto je neverovatno da auto-put nije mogao izbeći hrast.Ako su već menjali projekat kako bi izbegli gradnju tunela,mogli su ga malo promeniti i zbog hrasta.Očigledno nije bilo dovoljno političke mudrosti i volje za tako nešto.Auto-put se pravi zbog građana,a ne zbog političara.

Đorđe

pre 8 godina

Pitanje za botove: A šta ako neki genijalni projektant postavi trasu autoputa preko Mileševe, recimo? Hoće li reći da je to za "prosperitet" Srbije. Hoće li reći da nije bitno mesto ukopa Svetog Save i freska Belog Anđela? Ništa za to. Umrežimo Srbiju. Olakšajmo i umapredimo putovanja i transport. Nisu važni materijalni koreni. Važni su samo duhovni i nebeski. Kakvi smo i na nebu ćemo gradeći uništavati! Hrast je u starih Slovena, Srba pogotovo, sveto drvo koje poštujemo i pri hrišćanskim ritualima (umesto masline). Srpski domaćin se za Badnje veče izvinjava mladici hrasta koju će poseći kako bi sreću u svoju kuću doneo. Nit sam sujeveran nit sam religijski ostrašćen ali zar je HTAST preživeo 600 godina da ga poseku oni kojima, osim tzv. opštih interesa ništa nije sveto! Kako smo se od sebe otuđili bolje iseći sstari hrast nego sagraditi kafanu (motel) Stari hrast 2 u kojoj će nastupati civilizacijske gromade iz "Parova". Mada mi sednice Vlade liče na "Parove" samo što je jednom jedinom dato pravo da nas ****!!!

miki

pre 8 godina

samo da se zna razlog zasto nam je u zemlji Srbiji ovako kako nam je. Ako nema svesti o blagu prirode, ekologije, primera mladima...onda nema ni naroda, svesti, drzave pa ni buducnosti...

darko

pre 8 godina

Zivim u mestu koje se nalazi na autoputu i dobro znam koliko on znaci ljudima, mnogo se brze i lakse stize svuda a pre svega do prestonice..

Robi

pre 8 godina

Jel' ima neki asfalt za Coku,Knezevac,Kanjizu i Kikindu,da znam da na vreme secem drva koja smetaju? I mi bismo voleli neki autoput da imamo...

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

Соулфлај

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da je nekome preće drvo nego razvoj SRBIJE
(PSIHIJATAR,
22. jun 2015 14:37)
А ја не могу да верујем да градитељи, тј пројектанти, нису били у стању да направе пројекат који би заобишао тај храст и да сви буду задовољни. Није тај храст случајно ту толико дуго. Ни Турци га у своје време не посекоше али ето, дође некад тако време.

А друго, па неће ваљда "развој Србије" да пропадне због пар километара измештања друма. Ако је тај развој баш толико на климавим ногама онда џаба нам све. Дај онда под хитно да мењамо власт јер шта ће нам власт која није у стању да спречи пропаст развоја Србије због пар километара. :)

Навалите ботови!

lemy

pre 8 godina

taj hrast da zaobidju i pored put da sagrade,velika bi atrakcija bio,ljudi bi stajali i vazda se slikali pored njega. A ovako poseci ga i put preko njega napravili,i veliku stetu nacinili.. ljudske gluposti nikad dosta. Ja tako imam krusku od 120 leta koja jos radja ,nisam je sekao da bi kucu sazidao,nego lepo pored. A ta lupetanja kako su potrebne silne pare da se zaobidje hrast su price koje ni mala deca ne bi prihvatila kao realne..

NikolaKG80

pre 8 godina

Izgleda da je preskupo za državu da promeni originalna trasa puta. Šta je sa odgovornošću onih koji su napravili originalnu trasu? Nisam znao da taj hrast postoji, ali je on za mene nacionalno blago. Kosovski boj je bio pre 626 godina, možda je taj hrast bio tu još tada? Preživeo je Turke, a mi ćemo da ga sečemo... Tužno.

Dare maltretare

pre 8 godina

I u ovom divnom tekstu, vama novinarima je hrast najbitniji?!

Nek ta ugledna lica iz Beograda prošetaju malo Srbijom, pa će videti da Srbija takvih hrastova ima na pretek...

Hrast

pre 8 godina

Evo kako se to resava jednostavno:
http://i.obstorage.nl/1b0704afdaf64c83b0382092c277cf3b/opener/De_boom_die_al_jaren_in_de_middenberm_van_de_A58_bij_Breda_staat.jpg

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.
(bb, 22. jun 2015 09:02)

Šta da sačeka?
Da hrast napuni 700 godina?

Auto-put

pre 8 godina

Eto ti sad. Neki nikada nece biti zadovoljni. Auto-put se gradi, sto je dobro, laksa povezanost sa ostalim delovima Srbije. Ali izgleda da im ni to ne ogovara. Samo ne znam zasto?

Nindza

pre 8 godina

Stvarno su skotine. Napravice trash od puta posle 70 godina, a bas ce hrast da im smeta. Ma da nije hrasta, jos bi pre deset godina bio gotov put.

Strokavi bumbar

pre 8 godina

Ne, nego sada ceo projekat treba da stane zbog drveta. Veoma je jednostavno da se to drvo presadi na nekom drugom mestu. Ako ste pre navikli da sve stoji i da se nista ne radi, danas ipak nije tako.

Higija

pre 8 godina

Hrast neće biti posečen, već će biti uključene mehanizacije koji će iščupati hrast iz korena,i biti posađen na drugo mesto.Ovaj hrast je naš istorijski simbol.Ova vlast će sačuvati hrast.

Рома

pre 8 godina

Мост у Брђанима, преко Дичине, чека реконструкцију више од годину дана, ....толико о тексту! А могао је на њему ладно да докторира бар неко од СНС-оваца....

ZAPIS

pre 8 godina

Siguran sam da bi Hrast ZAPIS postao turistička atrakcija
ako bi se jedna traka auto puta pomerila 5 metara
i izgradila pasarela koja bi pokrila tu traku.

Rasa

pre 8 godina

Polutrulo drvo na kraju svog veka treba ukloniti a ne zbog njega baciti ogromna sredstva. Stvarno jedna bezvredna i bezpredmetna prica u kojoj neko hoce da izvuce korist.

Miljana B

pre 8 godina

Zapis:Pa taj hrst postoji 600 godina i do sada nije bio nikakva atrakcija. Da nije izbio problem sa trasom auto putom za taj hrast niko ne bi ni čuo.

Zlata

pre 8 godina

U celoj ovoj prici mislim da je hrast najmanje bitan... Prvo mogu da ga presade da zele a drugo niko se tog hrasta secati nece kroz nekoliko meseci, a mozda cak i dana

eu ubija

pre 8 godina

Kako se na svaku vest o nekim radovima,nabija na nos koliko ljudi rade,haha tako je juce moglo da se procita za Aqua park uBG da ce da rade 50ljudi,to valjda da nam pokazu kako "drzava" zaposljava narod?

lazar

pre 8 godina

Drago mi je sto ce ljudi i u ovom delu Srbije dobiti brzi put, a sama putna infrastruktura ce povecati atraktivnost krajeva uz auto put sto je privlacno za investitore.. sve je to povezano

Dragan

pre 8 godina

Prema onome sto sam procitao spasavanje hrasta kostalo bi oko 5 miliona eura. Toliko bi izeli projektanti za izmenu projekta, izvodjaci, ... Da sam premijer ili ministar ladno bih dao dozvolu za secu stabla a ako bi me sud pozvao i pitao zasto sam umesto na spasavanje jednog stabla potrosio 5 miliona evra za izgradnju obdanista ili npr. za klimatizaciju nekoliko bolnica ili nabavku medicinske opreme znao bih sta da na tom istom sudu odgovorim.

Zelena salata

pre 8 godina

Svi su se setili hrasta kada su došli da ga poseku, tako je to u Srbiji. Zbog čega taj hrast nije već popularna turistička atrakcija ili nešto, do sad bi samo sebi isplatilo zaobilaznicu.... Tako je sa mnogim stvarima, ne umemo da gajimo tradiciju, živi se od danas do sutra, ništa se ne čuva, samo prodaj za bud zašto nebi li naredna tri dana uživali a mogli bi za desetak godina ubirati plodove i živeti još bolje...

nina

pre 8 godina

Citam pojedine komentare i prosto ne mogu da verujem sta sve ljudi pisu, znaci na ovaj put smo cekali 30 godina i treba da cekamo jos toliko, alo ljudi mi se borimo da udjemo u EU, da pratimo korak i svetske trendove a ne da se vracamo i 18. veku...

Aleksandar

pre 8 godina

... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko.

pegica

pre 8 godina

Ako razmatramo vrednost drveta i vrednost auto puta, mozemo doci do mnogih zakljucaka. Drvo vrednost zivota olicenje zelenila lepote prirode,dok sa druge strane imamo autoput koji moze doneti mnogo profita i poboljsanja ekonomske situacije okolnih sela pa i gradova. Sta uraditi i kako odluciti necemo naci opravdanje kod naroda uvek ce postojati neke zamerke.

Bobana

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da shvatim da zbog jednog hrasta radovi budu obustavljeni i da se menja projekat ama ljudi pa valjda je boje da imamo dobar put nego jedno drvo koje je staro i nikom ne sluzi.

Stefan

pre 8 godina

Da li iko od navedenih zagovornika izmjestanja auto puta radi drveta je ukljucio jednu opciju u svom razmisljanju,pri tome mislim najvise na ove sto predlazu neko izmjestanje za par metara, pasarele itd. Ta opcija se zove aerozagadjenje. Kako mislite da bilo sta opstane u okruzenju betona i izduvnih gasova,a da pri tom taj opstanak i odrzavanje na aparatima ne kosta u godinu dana kao dionica ovog puta.

lale50

pre 8 godina

Kada je parcela pre par godina otkupljivana i vlasnik dobio lepe pare za to nikoga nije bilo briga za hrast.Sada kada se priblizilo vreme sece svi postaju naprasno ekolozi i zale.Ekolozi trazite da bivsi vlasnik vrati pare sa svim kamatama,skupite novac za preprojektovanje trase i uplatite
na racu izvodjaca radova.

Samo svemir i SNS glupost su beskrajni

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.
(pokahontas, 22. jun 2015 12:42)

Ti, vidi se, nikad nigde nisi bio, a pametan sigurno nisi. Jedna Danska ima daleko više zelenila od Srbije! SNS bot, prija li sendvič?

Jelka

pre 8 godina

Nista čudno. U ovoj zemlji se ruše kuće zaštićene zakonom, zarad profita nekolicine. Ophodjenje prema kulturnoj baštini nam je mizerno i bolesno ignorantno. Mislite da će sa drvetom od preko 600 godina biti drugačije? Opet ćemo se svi zgražavati preko društvenih mreža, pisati komentare i lupati pluseve i minuse, ali to ništa neće promeniti. Zemlja seljaka na brdovitom Balkanu smo bili i ostali.

Snezana

pre 8 godina

Gde zive ovi ljudi sto im zivot nije svetinja? Hoce li se nezaposleni Srbije vozati po autoputu? Ili ce da rade kod stranaca za 15.000 din i to ako budu imali srece. Odakle je ovo ili hrast ili auto put, opet zamena teza, demagogija. Da se secom drveta od 600 godina ustedi za vrtic, ko zna koliko je do sada ukradeno? Ja bih ove sto im hrast nije vazan poslala jedno 5 dana u pustinju da zive dok ne ukapiraju red velicina. Najbolje da Srbi sve upropastite pa ce vam stranci napraviti bolje i lepse...

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Rasa:Kada se nije vodilo računa kada je pravljen projekat kuda treba da prođe taj auto put , sada je daleko jeftinije da se ukloni truli hrast nego da se izmešta trasa autu puta.

Pro patria

pre 8 godina

Hrast treba spasit po svaku cijenu!Jer, kako cijenimo prorodu i njene vrednosti (a 600-godišnji hrast je i prevelika blatgodat) - tako će nam priroda i uzvraćati! Tolike generacije su ga čuvale i očuvale, toliki osvajači poštedjeli...! Zar autoput mora baš preko Hrasta!?

mirko

pre 8 godina

treba otici u azerbejdzan i srusiti im crkvu i napraviti titovu bistu, a zorani srusiti kucu i posaditi tikvu. ne dirajte hrast, ali bre stoko!!!

soldier of fortune

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

Zoran

pre 8 godina

Podrska hrastu. A za ovu ujdurmu, treba oplesti po projektantu i da o svom trosku resi problem koji je sam napravio. Nadam se da jos ima normalnih i pametnih ljudi u Srbiji i da se hrast sacuva. To nije nicija prcija.

mixailogm

pre 8 godina

Da, bolji život, sve će da cveta. Evo mene baš interesuje kako ću bolje da živim ako sam planirao da se bavim seoskim turizmom a sad mi na 300 metara od kuće prolazi autoput? Od mesta koje je bilo raj na zemlji, gde sam se sa ocem dovikivao sa brda na brdo, gde su se žabe čule od reke do vrha svih okolnih brda, gde je nebo bilo tamno kao crna rupa i gde sam počeo da se bavim astronomijom, gde je vazduh bio čist kao u Patagoniji, a sad je sve to otišlo u zavorav. Evo ja sad pitam, šta će meni od toga da se vrati na nulu, pa tek onda da ide na bolje?? Nije napredak samo imati pare, i još para. Pa ja ne bih dao dedovinu od koje je živelo više od 10 generacija ni za kakve gradove. Dali smo dve njive koje su sada uništene, peremo kola svaki dan i opet prljava. Golgotu prođosmo da bi bilo napretka, a u stvari će jedinu korist od toga imati ljudi prepuni para, koji će namlatiti još para, i koje uopšte ne zanima patriotizam, priroda, selo i njegovo očuvanje. Ne može meni inženjer da dođe i kaže "skida se svako drvo 60 metara od ivice autoputa jer je tako u Evropi", pa iako sam odrastao u selu nisam nepismen, bio sam od Nemačke do Španije i Italije, i svuda video ogromne drvorede uz sam put. I krivac za hrast postoji, video sam ih, to su oni koji su projektovali put iz fotelje u Beogradu, a stanje na terenu videli tek kad su došli da jedu kobasicu kod Mića u kafani. Pojma nisu oni imali da je on tamo. A sada se kriju, ne smeju da priznaju GREŠKU. Pozdrav svima.

Dalibor

pre 8 godina

Vidite ovako, jednostavno hrast treba iskoristiti u komercijalne svrhe. Malo pomeriti deonici puta na nekih 100 metara od hrasta pored hrasta napraviti kakvo svratiste za pauzu, na vise jezika postaviti table sve o hrastu, dakle uz pomoć hrasta praviti pare. Amerikanci od pustinje naprave turističku atrakciju pa i mi mozemo od ovoga hrasta da napravimo mini lokalu ponudu, zaposliti ljude itd...

Markooo

pre 8 godina

Svajcarci su celu zgradu preselili milimetar po milimetar 300 metara i to su milione platili iako zgrada ne vredi a mi 600 god staro drvo secemo jadan smo mi narod zto smo i tu gde smo

Alan Ford

pre 8 godina

"Brđana, sela kroz koje tik uz domaćinstva prolazi trasa ove saobraćajnice." Moje selo će posle ovoga da nestane, kad put može da prodje kroz sred sela i da niko ne digne glas, šta bre vi ostali crvi u Srbiji očekujete, da vas neće zgaziti prvom prilikom kada im budeta na (auto)putu???!!!!!

Open news

pre 8 godina

Koji je u Srbiji MRAK.Sudeci po komentarima,vecina je za to da se Srbija vrati u 1370 na primer,pa da se lepo,ponovo pripremi za KOSOVSKI BOJ.

michele

pre 8 godina

Drzavi su zatvorili (skoro) sve izvore prihoda a najveci je potrosac...uskoro nece imati nista a prosvjetari,lekari,policajci,vojska se nece pitati otkud novac za njihove plate! A ovaj hrast,rekao bi da je on u interesu nekih nasih politicara/tajkuna da se posjece...pa da se napravi neka lijepa stolarijanamjestaj,od hrasta starog 600god...mozda za kucu u Bajcetini! E moji Srbi...

Cika Pera

pre 8 godina

Sta keci ljudima koji kazu npr posadite zir pa ce nici novi hrast, i jos navode primere sve iz drugih zemalja kako tamo ima i starijeg drveca ?

Pa sami sebi dajete odgovore, kod nas nema i nece ga nikad ni biti ako posjecemo i taj koji imamo.
Znate sta znaju o nama stranci ? Znaju o vrememu rimljana, ili turaka, da nije neke crkve ili manastira, a vecina ostade na Kosovu i Metohiji mi nemamo cime da se pohvalimo.
Vidimo kako fino znate o starom drvecu u drugim zemljama, a sta znate o Srbiji? Nista, jer nista ne moze da pretekne skorojevice koji misle da zivot pocinje od njih i zavrsava se sa njima. Tako "plitko" gledanje nas je ovdje i dovelo, nista ama bas nista nije vazno osim da se danas najedemo i napijemo.
Hajde veselo.

Mile

pre 8 godina

Nije sve u novcu, ima nesto i u lepoti prirode. Imamo prelepu drzavu koja ima sta da pruzi, kako na nivou stranih turista tako i na nivou domaceg turizma. Toliko jezera i planina, sta je jedno drvo naspram svih suma..

Zemunac

pre 8 godina

Da nije naleteo auto put na njega mogao je neki seljak da poseče taj hrast i nikog ne bi bilo briga...
(Bato,..)
E pa vidiš,Bato, to se nije desilo 600 godina. Znam da vama istorija počinje sa Vučićem (i to ovim reformskim, ne onim od pre 3 godine koji je lepio Bulevar Ratko Mladić, ili iz vremena zloglasnog ministra informisanja) ali ovah hrast pamti mnogo lepša vremena, i mnogo bolje "vladare"! Ovu vlast, osim nbeznanja, karakteriše i mnogo priče bez koristi. A kada shvate da je priči kraj, onda ućute i rade kontra svega što su pričali, uz nadu da će tišinom sve prekriti i da niko neće shvatiti njihove lagarije. Sve je isto za ovaj hrast kao i za Etihad (donacije i dalje), privatizacija Železare uz dodatne troškove za novo, uz staro, rukovodstvo (nešto se ne pominju previše u poslednje vreme), Beograd na vodi koji se od 4 godine raširio na "istorijskih" 3 milijarde (naših para barem 80%) na samo 30 godina, imaginarne fabrike čipova, imaginarne fabrike auto delova u Obrenovcu,.... Od svi najava jedino je ispoštovao povećanje zapošljivosti, istina, samo svojih stranačkih sledbenika, i to isključivo na državne jasle, i isključivo ljude koji osmt SNS knjižice neamju nikakvu realno diplomu, a da ne pominjemo znanje. Mada, to i jeste bila "slabo zapošljiva" grupa ljudi. Osim preko SNS-a. Što se tiče hrasta, teško da izmena trase može da košta 30 mio. Kao da se inače put ne bi gradio. Prodješ 80-100 metara desno ili levo.. Laički ali garantovano ne košta 30 mio!

gordana kastratovic

pre 8 godina

Žalosno je da tom mučenom hrastu upravo čovek jedini neprijatelj.Zapravo do sada ih nije imao, jer je opstajao sve ovo vreme. Njega nema ko da zaštiti, on ne ume da govori, a ko zna koliko je on svega prošao, koliko tajni krije ta njegova stara kora i godovi, koliko se istorijskih bitaka oko njega vodilo, koliko se lepih događaja oko njega odvijalo, koliko svadbi, koliko rođenja i krštenja, koliko lepih obeležja, a sada kada mu nije vreme čovek će mu nasilno prekinuti život i prekinuti njegovo dalje bivstvovanje.On je vršnjak mnogih naših manastira, predstavlja živi istorijski spomenik, zar ne postoji način da se zaobilazi ta svetinja.Rusenjem njega ruši se naša baština, nemojte ga ubiti on je vršnjak naših manastira, on je svedok naše istorije, nađite način i ljubav da ga zaštitite, zaobilazite i da se pomolite pred ovom srpskom svetinjom!

Stefan

pre 8 godina

Kakvi politicari,takvi i ljudi. Ovi prvi sentimentalni na pare i kradju pa se ne mogu rjesiti toga,dok ovi drugi iz nemastine postaju sentimentalni na drvece,trave, plocnik klupu itd. Da su obe navedene populacuje normalne, nebi bio problem ni da se na desetine starih kulturno istorijskih porusi radi izgradnje neophodne infrastrukture koja bi sluzila generacijama i generacijama kao sto je uradjeno u Parizu. Hvala.

Milovan

pre 8 godina

Nema šanse da će iseći hrast, ne verujem u te priče. Nije baš tako lako uništiti istoriju, ona ostaje, prati te kao senka i na kraju se uvek setiš onoga što je bilo...

Desa

pre 8 godina

Treba naci neko resenje za taj hrast koji ima slicnu vrednost kao i onaj po kom je Takovo poznato gde je zapocet drugi srpski ustanak, a autoput napreduje i nadamo se da ce nam dosta olaksati a i doprineti razvoju u ovom delu Srbije!!!!

aleks

pre 8 godina

@EU gradjanins
Ne pricaj price. U UK ne smes kamen da pomeris ako ima neka lokalna legenda u selu vezana za njega, digli bi revoluciju. Svi drze do toga vise nego mi nego si ti neinformisan sto je sramota ako zaista zivis u EU. Nema koristi od drveta, cuj. Tebi ima koristi samo gotov novac ili kartica.

Srpsko kratko pamcenje

pre 8 godina

Srbi kratko pamte. Zar nije receno pre godinu i nesto dana da ce put zaobici hrast? A opet sta je 600 godina istorije na tom hrastu, naspram Beograda na vodi i ostalih naprednjackih tekovina i kulturnih bastina? Mozda treba zatraziti zastitu Unesco-a za Beograd na vodi, a preorati putevima te starudije tipa Mileseve. Uostalom zar istorija Srbije ne pocinje od dolaska SNS na vlast? Ili...

;)

pre 8 godina

"... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko."
@Aleksandar, mislim da hladno mož da se uštedi 485 000 evra, jer se Vlada malo ili ništa ne pita. Ionako ih Koridori više od godinu dana rade i teraju po svome, ne haju za Vladu i njene odluke. Inače, trebalo bi privatizovati projektantske kuće, da više državne firme ili privatne koje su pretplaćene kod određenih državnih naručilaca posla, a rade iz fotelje, dobiju negativne poene i da im se onemogući dobijanje poslova na kojima bi brljali. Sramota je više iz godine u godinu ministri govore o lošim projektima, a da se ništa ne preduzima da oni koji sede u komisijama kod naručioca posla i njihovi omiljeni saradnici, izvođači spram kojih prave tender, ne ostanu bez posla.

Mito

pre 8 godina

Izgleda da su u ovoj zemlji mnogima preći kučići i stabla nego ljudi. Pored ugroženih ova Srbija prolazi kao pored turskog groblja, a halabuka se diže za kučiće i stabla. Nemam ništa da se brine o životinjama i prirodi, ali sam protiv razbacivanja parama radi pojedinaca koji ovo koriste za ličnu promociju, a u večini slučajeva nikad nikome nisu pomogli. Vrlo dobro znam takve, koji su najglasniji dok sami ne moraju da urade nešto. Primera radi, oni najglasniji koji su urlakili pred skupštinom da se hapse predstavnici drugih nacija i pozivali na rat početkom devedesetih, ti su prvi sabotirali i bežali da ih ne mobilišu. Mogao bih da dam primere i za druge strukture društva, ali toliko o našem moralu. S poštovanjem.

EU Citizen

pre 8 godina

Posadite žir 20 m dalje, i za šesto godina ćete imati to isto :)) Šalu na stranu, ovde je jedino razumno pitanje koliko bi tačno koštalo da se promeni trasa, od tog hrasta neke velike koristi nema, osim što je star (a ni po tome nije nešto izuzetan, sam sam video nekoliko stabala po raznim azijskim i mediteranskim zemljama koja su stara po nekoliko hiljada godina, a u susednoj Bugarskoj, u selu Granit, recimo, postoji hrast star preko 1600 godina), niti je sam po sebi nešto naročito značajan u smislu da se nešto bitno oko njega ili pod njim dešavalo (za njega niko do tog auto-puta i cele fame, uostalom, nije ni znao), niti ima neke šanse da donese neki prihod, dakle, stvar je neviđeno naduvana iz političkih razloga, dok je objektivno gledano poenta otprilike da li bi koštalo više od par desetina hiljada evra da se put malo pomeri, ako ne, onda je ovo ipak greška i mogao je da se poštedi, ako da, seci, to više od toga sasvim sigurno ne vredi. Sve ostalo je primitivna histerija i čisto političko prepucavanje dva tima botova i trolova, naprednjačkih i antinaprednjačkih za koje je hrast samo izgovor :))

Sebicnjak ili ne?

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica

Dare maltretare

pre 8 godina

I u ovom divnom tekstu, vama novinarima je hrast najbitniji?!

Nek ta ugledna lica iz Beograda prošetaju malo Srbijom, pa će videti da Srbija takvih hrastova ima na pretek...

Đorđe

pre 8 godina

Pitanje za botove: A šta ako neki genijalni projektant postavi trasu autoputa preko Mileševe, recimo? Hoće li reći da je to za "prosperitet" Srbije. Hoće li reći da nije bitno mesto ukopa Svetog Save i freska Belog Anđela? Ništa za to. Umrežimo Srbiju. Olakšajmo i umapredimo putovanja i transport. Nisu važni materijalni koreni. Važni su samo duhovni i nebeski. Kakvi smo i na nebu ćemo gradeći uništavati! Hrast je u starih Slovena, Srba pogotovo, sveto drvo koje poštujemo i pri hrišćanskim ritualima (umesto masline). Srpski domaćin se za Badnje veče izvinjava mladici hrasta koju će poseći kako bi sreću u svoju kuću doneo. Nit sam sujeveran nit sam religijski ostrašćen ali zar je HTAST preživeo 600 godina da ga poseku oni kojima, osim tzv. opštih interesa ništa nije sveto! Kako smo se od sebe otuđili bolje iseći sstari hrast nego sagraditi kafanu (motel) Stari hrast 2 u kojoj će nastupati civilizacijske gromade iz "Parova". Mada mi sednice Vlade liče na "Parove" samo što je jednom jedinom dato pravo da nas ****!!!

gnom

pre 8 godina

Da je bilo dobre volje od strane ministarke hrast bi sigurno mogao biti sačuvan.Prosto je neverovatno da auto-put nije mogao izbeći hrast.Ako su već menjali projekat kako bi izbegli gradnju tunela,mogli su ga malo promeniti i zbog hrasta.Očigledno nije bilo dovoljno političke mudrosti i volje za tako nešto.Auto-put se pravi zbog građana,a ne zbog političara.

Aleksandar

pre 8 godina

... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko.

Mitke

pre 8 godina

Ono kad ti nepismeni nazadnjak sa predškolskim obrazovanjem i logikom trogodišnjeg deteta objasni kako "do juče o nečemu ništa nisi znao, a sad kukaš za nekakvim svetim hrastom".
Ne znaš da li da se smeješ, ili da plačeš.

E moj Sasa

pre 8 godina

Ne bi me cudilo da se sada oglasi "vodja" obzirom na brdo nezadovoljnih gradjana ovom odlukom i kaze: "Ne dam hrast! Ako hocete vi zli putari srusite mene... Ali hrast NE DAM!!!".

Mile

pre 8 godina

Nije sve u novcu, ima nesto i u lepoti prirode. Imamo prelepu drzavu koja ima sta da pruzi, kako na nivou stranih turista tako i na nivou domaceg turizma. Toliko jezera i planina, sta je jedno drvo naspram svih suma..

lemy

pre 8 godina

taj hrast da zaobidju i pored put da sagrade,velika bi atrakcija bio,ljudi bi stajali i vazda se slikali pored njega. A ovako poseci ga i put preko njega napravili,i veliku stetu nacinili.. ljudske gluposti nikad dosta. Ja tako imam krusku od 120 leta koja jos radja ,nisam je sekao da bi kucu sazidao,nego lepo pored. A ta lupetanja kako su potrebne silne pare da se zaobidje hrast su price koje ni mala deca ne bi prihvatila kao realne..

NikolaKG80

pre 8 godina

Izgleda da je preskupo za državu da promeni originalna trasa puta. Šta je sa odgovornošću onih koji su napravili originalnu trasu? Nisam znao da taj hrast postoji, ali je on za mene nacionalno blago. Kosovski boj je bio pre 626 godina, možda je taj hrast bio tu još tada? Preživeo je Turke, a mi ćemo da ga sečemo... Tužno.

mikica

pre 8 godina

Od 11.58 Posejdon pa sve do 12.51 No Name preko 50 komentara koji odobravaju secenje hrasta. I gle cuda ogromna vecina tih odobravajucih komentara su jednorecenicni. I svi imaju priblizan, ako ne isti broj + preporuka.
Scenario koji ne bi prosao ni u pomenutim vrticima. Znate ono kad vuk hoce da pojede Crvenkapu a deca u pozoristu vicu: “Laze! Laze!”

Alex

pre 8 godina

Treba neki da seku hrast od 600 godina a koji su na vlasti godinu dana i kojih se niko nece ni secati za 10 godina.
Da li ste vi normalni?
Narod kaze da nema sece hrasta, znaci nema.

Nindza

pre 8 godina

Stvarno su skotine. Napravice trash od puta posle 70 godina, a bas ce hrast da im smeta. Ma da nije hrasta, jos bi pre deset godina bio gotov put.

Samo svemir i SNS glupost su beskrajni

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.
(pokahontas, 22. jun 2015 12:42)

Ti, vidi se, nikad nigde nisi bio, a pametan sigurno nisi. Jedna Danska ima daleko više zelenila od Srbije! SNS bot, prija li sendvič?

Snezana

pre 8 godina

Gde zive ovi ljudi sto im zivot nije svetinja? Hoce li se nezaposleni Srbije vozati po autoputu? Ili ce da rade kod stranaca za 15.000 din i to ako budu imali srece. Odakle je ovo ili hrast ili auto put, opet zamena teza, demagogija. Da se secom drveta od 600 godina ustedi za vrtic, ko zna koliko je do sada ukradeno? Ja bih ove sto im hrast nije vazan poslala jedno 5 dana u pustinju da zive dok ne ukapiraju red velicina. Najbolje da Srbi sve upropastite pa ce vam stranci napraviti bolje i lepse...

No_Name

pre 8 godina

Izvodjac radova dobio nalog od koga da se posece hrast?

Ko je taj koji misli da na svoju ruku radi nesto protiv vecine.

Treba zbog vase nesposobnosti u projektovanju da se sece hrast star 600 godina, malo morgen.

Dragan

pre 8 godina

Prema onome sto sam procitao spasavanje hrasta kostalo bi oko 5 miliona eura. Toliko bi izeli projektanti za izmenu projekta, izvodjaci, ... Da sam premijer ili ministar ladno bih dao dozvolu za secu stabla a ako bi me sud pozvao i pitao zasto sam umesto na spasavanje jednog stabla potrosio 5 miliona evra za izgradnju obdanista ili npr. za klimatizaciju nekoliko bolnica ili nabavku medicinske opreme znao bih sta da na tom istom sudu odgovorim.

Zoran

pre 8 godina

Podrska hrastu. A za ovu ujdurmu, treba oplesti po projektantu i da o svom trosku resi problem koji je sam napravio. Nadam se da jos ima normalnih i pametnih ljudi u Srbiji i da se hrast sacuva. To nije nicija prcija.

Rasa

pre 8 godina

Polutrulo drvo na kraju svog veka treba ukloniti a ne zbog njega baciti ogromna sredstva. Stvarno jedna bezvredna i bezpredmetna prica u kojoj neko hoce da izvuce korist.

mirko

pre 8 godina

treba otici u azerbejdzan i srusiti im crkvu i napraviti titovu bistu, a zorani srusiti kucu i posaditi tikvu. ne dirajte hrast, ali bre stoko!!!

Open news

pre 8 godina

Koji je u Srbiji MRAK.Sudeci po komentarima,vecina je za to da se Srbija vrati u 1370 na primer,pa da se lepo,ponovo pripremi za KOSOVSKI BOJ.

Pro patria

pre 8 godina

Hrast treba spasit po svaku cijenu!Jer, kako cijenimo prorodu i njene vrednosti (a 600-godišnji hrast je i prevelika blatgodat) - tako će nam priroda i uzvraćati! Tolike generacije su ga čuvale i očuvale, toliki osvajači poštedjeli...! Zar autoput mora baš preko Hrasta!?

bezimena kojoj su počeli da objavljuju komentare

pre 8 godina

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.
(bb, 22. jun 2015 09:02)

Šta da sačeka?
Da hrast napuni 700 godina?

oki

pre 8 godina

Za taj hrast 99,9% ovih poboznih komentatora koji ga brane nije culo pre izgradnje auto puta. Muka mi je od ovih poboznih koji sa slusalicama u usima sa sve kapuljacom na glavi u punom autobusu pocnu da se krste pored crkve.

politikolog

pre 8 godina

Ovo je vanredna situacija u kojoj podržavam rušenje-seču hrasta jer je autoput o većeg značaja i koristi jer doprinosi višestrukom značaju i povezivanju Beograda sa unutrašnjim delovima srbije

Sociolog

pre 8 godina

Gradjanima koji žive u unutrašnjosti Srbije znatno će biti olakšan život i ušteda u vremenu danas jako bitnog resursa u dolasku do prestonice

Ljiljana

pre 8 godina

Hrast je samo kolateralna šteta od njega nemamo baš nikakvu korist i ne donosi nam nikakav profit niti nam olakšava život za razlikuz od auti-puta.

FACA

pre 8 godina

Zanimljivo da su za ovaj hrast najzainteresovaniji da ga sačuvaju oni koji su tek putem medija i saznali za njegovo postojanje.Ovde bih rekao da je u pitanju pre igra onih koji nikako ne žele prosperitet ove zemlje,oni koji žele da je unazade.

Junior Valjevo

pre 8 godina

Onaj ko je projektovao put, sigurno je uzeo u obzir da ce svaka prepreka biti uklonjena/premoscena pa tako i ovaj hrast.
Za njega znaju samo lokalni mestani, ostale verovatno nije briga. Izmestati trasu auto puta zbog drveta je besmisleno.
Te price o duhovnosti drveta ne piju vodu. Zna se cemu drvo sluzi.
Totalno smo izgubili orjentir, danas se vise kuka za psom kad umre nego za covekom.
Al takav smo narod. Kad se ne gradi nista, svi kukaju, a kad pocne da se gradi, kukamo jos vise.
Podrska putarima.
Zivi bili!

Hrast

pre 8 godina

hahahha

ok žao mi je zbog hrasta koji će biti posečen, ipak je on tu 6 vekova ALI njegovom sečom će mnnogi dobiti jer autoput otvara mnoge mogućnosti! Valjda neko vidi isto što i ja!

Бранислав

pre 8 godina

ако посеку храст питање је колико ће бити безбедно ићи тим путем..о томе треба мало размислити..није у питању обичан храст већ тзв. запис..мислите о томе..

Jelka

pre 8 godina

Nista čudno. U ovoj zemlji se ruše kuće zaštićene zakonom, zarad profita nekolicine. Ophodjenje prema kulturnoj baštini nam je mizerno i bolesno ignorantno. Mislite da će sa drvetom od preko 600 godina biti drugačije? Opet ćemo se svi zgražavati preko društvenih mreža, pisati komentare i lupati pluseve i minuse, ali to ništa neće promeniti. Zemlja seljaka na brdovitom Balkanu smo bili i ostali.

Sumar

pre 8 godina

Dokle da zivimo u prosloti, ajmo malo u buducnost?
Ko je od vas i znao za taj hrast dok ovi nisu poceli da rade autoput?
Ako buducnost nase dece zavisi od jednog hrasta, onda ga isecite, nek se izgradi autoput koji ce doneti neke prihode, nova radna mesta i procvat privrede u tom kraju!

Ljuljaj, zabavljaj, cega nema nabavljaj....

pre 8 godina

....Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi. A sa 30mil eura napravite 30 vrtica...

O tome se i radi! Projektuje se kako treba u startu, a ne da se menja dok se radi. A ovo je inace ocekivani scenario! SNS zna mentalitet naseg naroda da ce se sve zaboraviti, tako i hrast... Po belom svetu se cuva sve sto je staro, a kod nas se pravi "starije i lepse"...

Ivan

pre 8 godina

odnos prema tom drvetu je upravo nas odnos prema nama samima. zato nam je i danas ovako kako nam je. kad shvatimo da postoje stvari koje zaista nemaju cenu i da ih tako vrednujemo, bicemo bolji ljudi i napraviti bolje drustvo. do tada sa samo jednom vrednoscu koju ovo drusvo/drzava ceni, idemo gde idemo. da ne trosim reci.

Joca

pre 8 godina

Svi se nadaju boljitku i unapredjenju zivota. Od pustare da se dobije prometna saobracajnica koja moze da donese prihode. Hrast je kolateralna steta, a ko od njega ima prihode?

pustioSamKovrdže

pre 8 godina

kad nam proradi svest o ekoligiji . necemo imati sta cuvati. prosto ne znam ko planira sve te.. puteve.. niko se nista ne pita.. da li je drvo, kuća necija... tako smo sirov narod.. tj. pojedinci.

Alex

pre 8 godina

B92, jeste li sigurni da ste stavili odgovarajuci naslov?
Kod nas u Banja Luci su pretprosle godine posjekli hrast u centru grada star 200 godina, nakon jakih protesta.
Ne dajte to. Bice vam poslije zao. Kao sada nama.

lale50

pre 8 godina

Kada je parcela pre par godina otkupljivana i vlasnik dobio lepe pare za to nikoga nije bilo briga za hrast.Sada kada se priblizilo vreme sece svi postaju naprasno ekolozi i zale.Ekolozi trazite da bivsi vlasnik vrati pare sa svim kamatama,skupite novac za preprojektovanje trase i uplatite
na racu izvodjaca radova.

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

Alan Ford

pre 8 godina

"Brđana, sela kroz koje tik uz domaćinstva prolazi trasa ove saobraćajnice." Moje selo će posle ovoga da nestane, kad put može da prodje kroz sred sela i da niko ne digne glas, šta bre vi ostali crvi u Srbiji očekujete, da vas neće zgaziti prvom prilikom kada im budeta na (auto)putu???!!!!!

Vaske

pre 8 godina

Nije dobro to što će hrast biti uklonjen ali smatram da je veća šteta ako i dalje nemamo moderne i dobre puteve i večno zbog nekih stvari ostajemo crna rupa u Evropi...

Stefan

pre 8 godina

Kakvi politicari,takvi i ljudi. Ovi prvi sentimentalni na pare i kradju pa se ne mogu rjesiti toga,dok ovi drugi iz nemastine postaju sentimentalni na drvece,trave, plocnik klupu itd. Da su obe navedene populacuje normalne, nebi bio problem ni da se na desetine starih kulturno istorijskih porusi radi izgradnje neophodne infrastrukture koja bi sluzila generacijama i generacijama kao sto je uradjeno u Parizu. Hvala.

anti sns bot

pre 8 godina

Zato smo i ovakva drzava. Ako treba da prodje autoput i nema alternative onda i treba da se posece. Jel treba drzava da nam pati zbog hrasta jednog? Opet kazem tvrdoglav sam narod, i uvek cemo da branimo neku tradiciju umesto da biramo prosperitet. Nikakva smo drzava i nikakav narod.

pokahontas

pre 8 godina

U evropskim zemljama,zelenilo skoro da i ne postoji,kod nas je ipak malo drugacija situacija,tako da treba progledati kroz prste kada su stvari od presudnog znacaja u pitanju.

pavle

pre 8 godina

Divna vest..Nista gore od truckanja po lokalnim putevima a treba preci vise desetina pa i stotina kilometara tako, ode i gorivo i amortizacija i vreme i zivci..

krle

pre 8 godina

Ne razumem ljude koji se bune zbog izgradnje auto-puta i uklanjanja starog hrasta. Auto-put ce doneti bolje uslove za investitore i vise posla za sve gradjane sto je svakako dobro za Srbiju i trebalo bi da bude nas cilj.

lela

pre 8 godina

Srbiji treba ovaj autoput jer je Ibarska magistrala prebukirana i ne vidim problem sto mora da se poseče jedan hrast.Od autoputa ćemo samo imati koristi.

izzidoro

pre 8 godina

Čitam da su mnogi zainteresovani da se to drvo sačuva.Dakle,skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da "kukumavčite" preko komentara.

Lokica

pre 8 godina

Treba cuvati zelenila i stara stabla koja imaju i simbolicno znacenje,ali u ovom konkretnom slucaju je ovaj asfalt ipak prioritetan kako si se olaksao zivot tamnosnjim stanovnicima.

bb

pre 8 godina

Kada je nešto živo šest vekova, treba mu odavati poštovanje. Danas, oni koji odlučuju nemaju trunke poštovanja ni prema svojim generacijama, a ne prema onim koje su videle vekove.
Zar ne bi trebalo da se svi borimo protiv takvog ponašanja? Zar ne bi trebalo da obnovimo sistem vrednosti koji bi imao poštovanja prema onima koji su živi, prema okruženju i zemlji na kojoj živimo? Oslonac nam nije na autoputu, već smo to jedni drugima, i ako izgubimo i to malo poštovanja, bićemo na kraju stranci jedni drugima.

Sudbina ovog drveta će više govoriti o našoj sudbini. Autoput je čekao 30 i više godina, pa može da sačeka još malo.

prestolonaslednikovica

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

Zelena salata

pre 8 godina

Svi su se setili hrasta kada su došli da ga poseku, tako je to u Srbiji. Zbog čega taj hrast nije već popularna turistička atrakcija ili nešto, do sad bi samo sebi isplatilo zaobilaznicu.... Tako je sa mnogim stvarima, ne umemo da gajimo tradiciju, živi se od danas do sutra, ništa se ne čuva, samo prodaj za bud zašto nebi li naredna tri dana uživali a mogli bi za desetak godina ubirati plodove i živeti još bolje...

ZAPIS

pre 8 godina

Siguran sam da bi Hrast ZAPIS postao turistička atrakcija
ako bi se jedna traka auto puta pomerila 5 metara
i izgradila pasarela koja bi pokrila tu traku.

darko

pre 8 godina

Zivim u mestu koje se nalazi na autoputu i dobro znam koliko on znaci ljudima, mnogo se brze i lakse stize svuda a pre svega do prestonice..

Alisa ispred ogledala

pre 8 godina

Ako bi se rukovodili logikom "zaštitnika" hrasta, onda ne bi trebali više da izgradimo nijedan put, most, tunel... Svaki put kada se nešto novo gradi, nešto staro mora da se izmeni, naruši ili ukoloni.

Dejan

pre 8 godina

Strasno. Pomerite auto put. Razdvojite trake puta ostavite drvo u sredini. Kojih 30 miliona eura? Koga vi za..te, za taj novac moze 7km autoputa punog profila da se napravi!! A da ne pricam o velikim svetskim (zapadnim naravno gle cuda) kompanijama koje se bave premestanjem drveca. Mogli ste drvo jednostavno da premestite koliko god da se to cini nekome fantasticno tesko, to ima svoju cenu, sigurno daleko manju, i ima i ko bi to uradio. Ali nasi su verovatno pitali CIP ili slicne dinosauruse da im kazu sta jeste ili nije moguce. Drvo ima simboliku i tacka. Pogotovo kad posle toliko truda i haosa neko dodje i posece tek tako pa poterace nas baksuz sve kolektivno. A da ne pricam tek koliki bi divljaci, sto i jesmo, ispali u ocima civilizovanog sveta.

Jack

pre 8 godina

Nisam SNS bot i da se ne lazemo. 30 i kusur miliona eura koliko je trebalo da ode za izmenu trase je zaista mnogo zbog jednog drveta. Bolje je posaditi jos 30 mladih stabala. Smrt je sastavni deo zivota pa to i za taj hrast vazi.
A sa 30mil eura napravite 30 vrtica
(Sebicnjak ili ne?, 22. jun 2015 09:10)

Obavezno ce "ustedjeni" novac zavrsiti tako, a ne kao npr. poklon Al Etihadu, kao sto im se i dosada poklanjalo. Kad bi to bio slucaj, pa i da raspravljamo - ovako nemamo o cemu. Na stranu to sto je cifra neverovatno naduvana, sto ova vlast PREZIRE istoriju, sto tako starih hrastova vise verovatno ni nema...

popeye

pre 8 godina

Није храст на траси пута, он је ту одавно! Проблем је са дудуцима који су радили пројекат који такве ствари морају да знају. Новац за измештање нек обезбеди пројкетант и онај ко је пројекат примио, из свог џепа. А ја се са тим старим дрвећем, записима, не бих играо...

Markusen

pre 8 godina

Bavim se zastitom zivotne sredine i mislim da je ovo apsurtd. Pre nekoliko godina smo propustili priliku da izgradnjom vetrenjaca opskrbimo Srbiju strujom, a prethodna vlast je to odbila jer se roda selila tim putem. Ajde molim vas! Nije poenta u jednom posečenom hrastu, samo zasadite 100 novih!

Hromi

pre 8 godina

Sramota jedna! Kada su videli da se narod pobunio, podvili su repove i naravno izmenili resenje za pravac pored hrasta. A sada ocekuju da se narod opustio i da nije toliko zainteresovan, opet napadaju hrast kao hijene.

Ko je bre vama dao za pravo da rusite bice starije od svih vas zajedno?? Svaka druga drzava bi dala sve da ima u svom okruzenju ovako impozantna bica. Rusenjem ovog hrasta bi se samo pokazala primitivnost i neprosvecenost naseg naroda.

Nema gore fele od politicara, njima nikad nista nije bili sveto pa cak ni ova starina.
Sada je na nama da se opet pobunimo! Jad smo i beda ako dopustimo ovim hohstaplerima da uniste hrast.

No.

pre 8 godina

Pa oni rasturiše državu neće da iseku jedan Hrast? Da verovanja i priče sklonimo u stranu, iseći drvo staro 600 godina koje je preživelo sva rušenja, sve divljake,.... koji su harali ovim prostorima je najblaze rečeno bolesno! Ali kakva nam je vlast takav je i odnos prema svemu. Komunisti su posle rata bilo zlo ali za ove su mačiji kašalj!

izadje na videlo

pre 8 godina

kakav clanak!Sve super, sve pozitivno..svakog dana sve vise napredujemo....i td.
Nema nikakvih problema, pa cak smo i to sa glupim hrastom resili.
Vrlo brzo evo nama boljega zivota!Blago nama!!!
Vec vidjeno toliko puta!

nina

pre 8 godina

Citam pojedine komentare i prosto ne mogu da verujem sta sve ljudi pisu, znaci na ovaj put smo cekali 30 godina i treba da cekamo jos toliko, alo ljudi mi se borimo da udjemo u EU, da pratimo korak i svetske trendove a ne da se vracamo i 18. veku...

sasa

pre 8 godina

Citam pojedine komentare I ne verujem, kaze neko ima nesto I u prirodi ne samo u novcu, slazem se.Ali vi sto se se busate u grudi sad, i pricate o prirodi prvi tu prirodu ne postujete, smeca na sve strane. pa jel se tako ona cuva.....da hrast nije posecen, odnosno da nece biti posecen rekli bi vidi ih glume neke velike prirodnjake, cuvare, samo da ne bi zavrsili put, taraze izgovore...sad kad je receno da ce ga poseci, kazete vidi sta rade.....dajte molim vas dosta vise, posto nama izgleda niko i nikad nece ugoditi.

Botanicar

pre 8 godina

Da ovo treba da radi neko drugi, onda bi komentari bili sasvim ok. Posto ovo se ovo ipak radi kada je SNS na vlasti, trolovi ne mogu da spavaju.

Savke NI

pre 8 godina

Фора са тим храстом је што је то - запис! Ако је дошло до тога да сечемо корен духовности (мада од ње није пуно остало), благо нама.
Зар није било лакше да се у старту испројектује пут који заобилази запис?
Запис је у сваком селу "свето дрво", до њега иду литије и врше се обреди.
А да се на траси нашао манастир, јел би га рушили?

lukozi

pre 8 godina

Pa naravno da ce biti posecen! Ovako to ide u Srbiji: Vlast zeli da uradi nesto sto naidje na negodovanje naroda - digne se galama oko toga - pozovu se televizijske i novinarske agencije koje krenu da napadaju vlast - vlast (da bi dokazala da je uz narod) odluci da tu svoju zamisao ne istera do kraja - prasina se slegne - vlast onda istera svoje i nikome nista. Ovo je odavno ustanovljen princip fukcionisanja srpskih vlasti i jedini oko koga se sve vladajuce garniture u srbiji precutno slazu!

Strokavi bumbar

pre 8 godina

Ne, nego sada ceo projekat treba da stane zbog drveta. Veoma je jednostavno da se to drvo presadi na nekom drugom mestu. Ako ste pre navikli da sve stoji i da se nista ne radi, danas ipak nije tako.

Auto-put

pre 8 godina

Eto ti sad. Neki nikada nece biti zadovoljni. Auto-put se gradi, sto je dobro, laksa povezanost sa ostalim delovima Srbije. Ali izgleda da im ni to ne ogovara. Samo ne znam zasto?

bahatost (i zavist?) čoveka.

pre 8 godina

A autoput sigurno neće potrajati šesto godina. Uz nivo planiranja od danas do sutra, uz usko razmišljanje i LENJOST i ŠTETOČINSTVO, što je sve demonstrirano na ovom primeru, sigurno neće. Ubijmo živo biće koje nam ništa nije skrivilo, koje je živelo jedno osam do deset ljudskih vekova, kome ništa ne fali ni sada, osim činjenice da ne može da se izvuče iz zemlje i odšeta i koje bi živelo još ko zna koliko, da možemo da se pohvalimo "kako nismo praznoverni i ne verujemo u vradžbine" što je ništa drugo nego jeftin nizak udarac protiv ljudi koji imaju savest, saosećanje i osećaj potrebe da budućim generacijama ostave nešto čime mogu da se diče, što se ne može tek tako napraviti za par godina. To je naš trag u vremenu i to je naše ogledalo: Hrast se uništava zato što svako gleda svoj posao, a niko ne misli. Tako isto će se uništiti staništa endemskih vrsta (već učinjeno na Staroj Planini, radi novog HOTELA), tako će se uništiti sve što nije negde pobrojano na ček-listama planera (a i ono što jeste - nije mu garant opstanka).

Рома

pre 8 godina

Мост у Брђанима, преко Дичине, чека реконструкцију више од годину дана, ....толико о тексту! А могао је на њему ладно да докторира бар неко од СНС-оваца....

eu ubija

pre 8 godina

Kako se na svaku vest o nekim radovima,nabija na nos koliko ljudi rade,haha tako je juce moglo da se procita za Aqua park uBG da ce da rade 50ljudi,to valjda da nam pokazu kako "drzava" zaposljava narod?

lazar

pre 8 godina

Drago mi je sto ce ljudi i u ovom delu Srbije dobiti brzi put, a sama putna infrastruktura ce povecati atraktivnost krajeva uz auto put sto je privlacno za investitore.. sve je to povezano

Miljana B

pre 8 godina

Zapis:Pa taj hrst postoji 600 godina i do sada nije bio nikakva atrakcija. Da nije izbio problem sa trasom auto putom za taj hrast niko ne bi ni čuo.

Higija

pre 8 godina

Hrast neće biti posečen, već će biti uključene mehanizacije koji će iščupati hrast iz korena,i biti posađen na drugo mesto.Ovaj hrast je naš istorijski simbol.Ova vlast će sačuvati hrast.

denaja

pre 8 godina

Iako sam ja licno protiv te ideje da se hrast posece,ali sa druge strane kada pogledamo,od tog auto-puta nasa zemlja ce imati visestruke koristi a dok zbog hrasta gubimo ogroman novac na godisnjem nivo,a mi nismo trenutno u mogucnosti da se rasipamo novcem,svaki novcic nam je bitan tako da ih sa te strane razumem sto zele da ga poseku i da tuda prodje put.

hrast

pre 8 godina

Vidim da su mnogi zainteresovani da se to hrast sačuva.Ima resenje, ti sto se bune skupite sredstva,pa drvo izmestite.Mislim da je to najbolje rešenje za dušebrižnike,a državnu kasu neće oštetiti i na delu će te pokazati svoju spremnost da pomognete Srbiji,a ne samo da pljujete preko komentara. Znaci pomozite drzavi i ispunite vasu zelju za ocuvanje hrasta.

Sanja

pre 8 godina

Istina je da se radi 24h, i da se napredak vidi svakodnevno, nadam se da ce i nasem kraju ovaj auto put doprineti da se jos bolje razvijemo!!!

Mito

pre 8 godina

Izgleda da su u ovoj zemlji mnogima preći kučići i stabla nego ljudi. Pored ugroženih ova Srbija prolazi kao pored turskog groblja, a halabuka se diže za kučiće i stabla. Nemam ništa da se brine o životinjama i prirodi, ali sam protiv razbacivanja parama radi pojedinaca koji ovo koriste za ličnu promociju, a u večini slučajeva nikad nikome nisu pomogli. Vrlo dobro znam takve, koji su najglasniji dok sami ne moraju da urade nešto. Primera radi, oni najglasniji koji su urlakili pred skupštinom da se hapse predstavnici drugih nacija i pozivali na rat početkom devedesetih, ti su prvi sabotirali i bežali da ih ne mobilišu. Mogao bih da dam primere i za druge strukture društva, ali toliko o našem moralu. S poštovanjem.

Markooo

pre 8 godina

Svajcarci su celu zgradu preselili milimetar po milimetar 300 metara i to su milione platili iako zgrada ne vredi a mi 600 god staro drvo secemo jadan smo mi narod zto smo i tu gde smo

Moje ime

pre 8 godina

Izgleda da ljudima odgovaraju stari putevi, sa rupama i kraterika. Umesto da podrze izgradnju, oni se bude. Naravno, buni se isto ona manjina koja je nacinila te puteve, kakvi danas jesu.

Bobana

pre 8 godina

Stvarno ne mogu da shvatim da zbog jednog hrasta radovi budu obustavljeni i da se menja projekat ama ljudi pa valjda je boje da imamo dobar put nego jedno drvo koje je staro i nikom ne sluzi.

Zlata

pre 8 godina

U celoj ovoj prici mislim da je hrast najmanje bitan... Prvo mogu da ga presade da zele a drugo niko se tog hrasta secati nece kroz nekoliko meseci, a mozda cak i dana

ratko

pre 8 godina

Dajte narode da idemo u buducnost, dosta je bilo sa prosloscu, moramo gledati napred, hrast je osluzio svoje, mislim da bi trebalo da svima bude drago sto najzad dobijamo put na toj relaciji...

miki

pre 8 godina

samo da se zna razlog zasto nam je u zemlji Srbiji ovako kako nam je. Ako nema svesti o blagu prirode, ekologije, primera mladima...onda nema ni naroda, svesti, drzave pa ni buducnosti...

soldier of fortune

pre 8 godina

Da,kao trolovi i šešeljoidi liju krokodilske suze nad sudbinom starog drveta,a dobrobit za ceo region...pa to im je nevažno.

zigmantovych

pre 8 godina

Modernizaija drumske i žđelezničke mreže je neophodnost kojaće doneti veće prihode i nova radna mesta što će pokrenuti i nove investicije u druge grane privrede

Direktor Dobrosavljev

pre 8 godina

Ovaj hrast je paradigma stanja duha srpske nacije, dokaz (samo)zatvorenosti i nespremnosti da izađemo iz ovog blata (a uredno za svoju bedu ispostavljamo račun svima na svetu sem samom sebi) i odnosa prema budućnosti. Identična logika kao početkom 90-ih, kada smo odlučili da ima i prečih stvari od životnog standarda. Na kraju smo svesno žrtvovali standard a ostali i bez viših ciljeva. Nema veze šta košta, nama je bitna neka fikcija, ovaj put i vidu stabla koje pamti. A ko kaže suprotno taj je izdajnik a sada bot. Podržao bih da se radi o pravom istorijskom nalazištu, memorijalnom kompleksu, srpskom stratištu... To mora da bude svetinja. Ali ljudi ovo je drvo. Pri tom nije ni najstarije u Srbiji.

Autoput je svuda u civilizovanom svetu put od najvišeg značaja i svakako najskuplji. Nema prilagođavanja trase jednom drvetu. Mogu i ja da kažem, ne dam da trasa ide preko neke livade, jer je tu moj predak poginuo, ili doselio se cukun cukun deda i osnovao porodicu, što je svakako legitimnije od zaštite drveta... Kad bi se sve želje ispunile autoput išao kroz vazduh ili poprimio oblik zmije koju boli stomak. Ili još bolje, nikad se ništa ne bi izgradilo. Srbi ni železnicu nisu želeli, pa je vojska na silu obezbeđivala radove. Očito nismo mnogo napredovali za 150 godine.

Ovo se najbolje rešava ličnim finansijskim angažovanjem, svi koji su za to da se drvo sačuva neka daju dobrovoljne donacije i skupe tih tričavih 30 miliona evra da se napravi nova trasa.

michele

pre 8 godina

Drzavi su zatvorili (skoro) sve izvore prihoda a najveci je potrosac...uskoro nece imati nista a prosvjetari,lekari,policajci,vojska se nece pitati otkud novac za njihove plate! A ovaj hrast,rekao bi da je on u interesu nekih nasih politicara/tajkuna da se posjece...pa da se napravi neka lijepa stolarijanamjestaj,od hrasta starog 600god...mozda za kucu u Bajcetini! E moji Srbi...

Miloš Kosorić

pre 8 godina

Rasa:Kada se nije vodilo računa kada je pravljen projekat kuda treba da prođe taj auto put , sada je daleko jeftinije da se ukloni truli hrast nego da se izmešta trasa autu puta.

pegica

pre 8 godina

Ako razmatramo vrednost drveta i vrednost auto puta, mozemo doci do mnogih zakljucaka. Drvo vrednost zivota olicenje zelenila lepote prirode,dok sa druge strane imamo autoput koji moze doneti mnogo profita i poboljsanja ekonomske situacije okolnih sela pa i gradova. Sta uraditi i kako odluciti necemo naci opravdanje kod naroda uvek ce postojati neke zamerke.

EU Citizen

pre 8 godina

Posadite žir 20 m dalje, i za šesto godina ćete imati to isto :)) Šalu na stranu, ovde je jedino razumno pitanje koliko bi tačno koštalo da se promeni trasa, od tog hrasta neke velike koristi nema, osim što je star (a ni po tome nije nešto izuzetan, sam sam video nekoliko stabala po raznim azijskim i mediteranskim zemljama koja su stara po nekoliko hiljada godina, a u susednoj Bugarskoj, u selu Granit, recimo, postoji hrast star preko 1600 godina), niti je sam po sebi nešto naročito značajan u smislu da se nešto bitno oko njega ili pod njim dešavalo (za njega niko do tog auto-puta i cele fame, uostalom, nije ni znao), niti ima neke šanse da donese neki prihod, dakle, stvar je neviđeno naduvana iz političkih razloga, dok je objektivno gledano poenta otprilike da li bi koštalo više od par desetina hiljada evra da se put malo pomeri, ako ne, onda je ovo ipak greška i mogao je da se poštedi, ako da, seci, to više od toga sasvim sigurno ne vredi. Sve ostalo je primitivna histerija i čisto političko prepucavanje dva tima botova i trolova, naprednjačkih i antinaprednjačkih za koje je hrast samo izgovor :))

Robi

pre 8 godina

Jel' ima neki asfalt za Coku,Knezevac,Kanjizu i Kikindu,da znam da na vreme secem drva koja smetaju? I mi bismo voleli neki autoput da imamo...

Hrast

pre 8 godina

Evo kako se to resava jednostavno:
http://i.obstorage.nl/1b0704afdaf64c83b0382092c277cf3b/opener/De_boom_die_al_jaren_in_de_middenberm_van_de_A58_bij_Breda_staat.jpg

Stefan

pre 8 godina

Da li iko od navedenih zagovornika izmjestanja auto puta radi drveta je ukljucio jednu opciju u svom razmisljanju,pri tome mislim najvise na ove sto predlazu neko izmjestanje za par metara, pasarele itd. Ta opcija se zove aerozagadjenje. Kako mislite da bilo sta opstane u okruzenju betona i izduvnih gasova,a da pri tom taj opstanak i odrzavanje na aparatima ne kosta u godinu dana kao dionica ovog puta.

Predoje

pre 8 godina

Od ovolikog teksta, naslov bas mora da glasi na tekst iz jednog malog okvira. Kao da je namerno tako napisano da bi ovi sto cekaju napad na vlast imali priliku da komnetarisu kako je drzava ovakva ili onakva.

MirelaM.

pre 8 godina

Srbija treba da ima što više ovakvih projekataa ako mislimo da budemo moderna zemlja, što više auto-puteva, mostova, tunela, to će nam svima omogućiti brže kretanje ka željenim destinacijama.

Desa

pre 8 godina

Treba naci neko resenje za taj hrast koji ima slicnu vrednost kao i onaj po kom je Takovo poznato gde je zapocet drugi srpski ustanak, a autoput napreduje i nadamo se da ce nam dosta olaksati a i doprineti razvoju u ovom delu Srbije!!!!

Milovan

pre 8 godina

Nema šanse da će iseći hrast, ne verujem u te priče. Nije baš tako lako uništiti istoriju, ona ostaje, prati te kao senka i na kraju se uvek setiš onoga što je bilo...

Соулфлај

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da je nekome preće drvo nego razvoj SRBIJE
(PSIHIJATAR,
22. jun 2015 14:37)
А ја не могу да верујем да градитељи, тј пројектанти, нису били у стању да направе пројекат који би заобишао тај храст и да сви буду задовољни. Није тај храст случајно ту толико дуго. Ни Турци га у своје време не посекоше али ето, дође некад тако време.

А друго, па неће ваљда "развој Србије" да пропадне због пар километара измештања друма. Ако је тај развој баш толико на климавим ногама онда џаба нам све. Дај онда под хитно да мењамо власт јер шта ће нам власт која није у стању да спречи пропаст развоја Србије због пар километара. :)

Навалите ботови!

mixailogm

pre 8 godina

Da, bolji život, sve će da cveta. Evo mene baš interesuje kako ću bolje da živim ako sam planirao da se bavim seoskim turizmom a sad mi na 300 metara od kuće prolazi autoput? Od mesta koje je bilo raj na zemlji, gde sam se sa ocem dovikivao sa brda na brdo, gde su se žabe čule od reke do vrha svih okolnih brda, gde je nebo bilo tamno kao crna rupa i gde sam počeo da se bavim astronomijom, gde je vazduh bio čist kao u Patagoniji, a sad je sve to otišlo u zavorav. Evo ja sad pitam, šta će meni od toga da se vrati na nulu, pa tek onda da ide na bolje?? Nije napredak samo imati pare, i još para. Pa ja ne bih dao dedovinu od koje je živelo više od 10 generacija ni za kakve gradove. Dali smo dve njive koje su sada uništene, peremo kola svaki dan i opet prljava. Golgotu prođosmo da bi bilo napretka, a u stvari će jedinu korist od toga imati ljudi prepuni para, koji će namlatiti još para, i koje uopšte ne zanima patriotizam, priroda, selo i njegovo očuvanje. Ne može meni inženjer da dođe i kaže "skida se svako drvo 60 metara od ivice autoputa jer je tako u Evropi", pa iako sam odrastao u selu nisam nepismen, bio sam od Nemačke do Španije i Italije, i svuda video ogromne drvorede uz sam put. I krivac za hrast postoji, video sam ih, to su oni koji su projektovali put iz fotelje u Beogradu, a stanje na terenu videli tek kad su došli da jedu kobasicu kod Mića u kafani. Pojma nisu oni imali da je on tamo. A sada se kriju, ne smeju da priznaju GREŠKU. Pozdrav svima.

gordana kastratovic

pre 8 godina

Žalosno je da tom mučenom hrastu upravo čovek jedini neprijatelj.Zapravo do sada ih nije imao, jer je opstajao sve ovo vreme. Njega nema ko da zaštiti, on ne ume da govori, a ko zna koliko je on svega prošao, koliko tajni krije ta njegova stara kora i godovi, koliko se istorijskih bitaka oko njega vodilo, koliko se lepih događaja oko njega odvijalo, koliko svadbi, koliko rođenja i krštenja, koliko lepih obeležja, a sada kada mu nije vreme čovek će mu nasilno prekinuti život i prekinuti njegovo dalje bivstvovanje.On je vršnjak mnogih naših manastira, predstavlja živi istorijski spomenik, zar ne postoji način da se zaobilazi ta svetinja.Rusenjem njega ruši se naša baština, nemojte ga ubiti on je vršnjak naših manastira, on je svedok naše istorije, nađite način i ljubav da ga zaštitite, zaobilazite i da se pomolite pred ovom srpskom svetinjom!

Zemunac

pre 8 godina

Da nije naleteo auto put na njega mogao je neki seljak da poseče taj hrast i nikog ne bi bilo briga...
(Bato,..)
E pa vidiš,Bato, to se nije desilo 600 godina. Znam da vama istorija počinje sa Vučićem (i to ovim reformskim, ne onim od pre 3 godine koji je lepio Bulevar Ratko Mladić, ili iz vremena zloglasnog ministra informisanja) ali ovah hrast pamti mnogo lepša vremena, i mnogo bolje "vladare"! Ovu vlast, osim nbeznanja, karakteriše i mnogo priče bez koristi. A kada shvate da je priči kraj, onda ućute i rade kontra svega što su pričali, uz nadu da će tišinom sve prekriti i da niko neće shvatiti njihove lagarije. Sve je isto za ovaj hrast kao i za Etihad (donacije i dalje), privatizacija Železare uz dodatne troškove za novo, uz staro, rukovodstvo (nešto se ne pominju previše u poslednje vreme), Beograd na vodi koji se od 4 godine raširio na "istorijskih" 3 milijarde (naših para barem 80%) na samo 30 godina, imaginarne fabrike čipova, imaginarne fabrike auto delova u Obrenovcu,.... Od svi najava jedino je ispoštovao povećanje zapošljivosti, istina, samo svojih stranačkih sledbenika, i to isključivo na državne jasle, i isključivo ljude koji osmt SNS knjižice neamju nikakvu realno diplomu, a da ne pominjemo znanje. Mada, to i jeste bila "slabo zapošljiva" grupa ljudi. Osim preko SNS-a. Što se tiče hrasta, teško da izmena trase može da košta 30 mio. Kao da se inače put ne bi gradio. Prodješ 80-100 metara desno ili levo.. Laički ali garantovano ne košta 30 mio!

Cika Pera

pre 8 godina

Sta keci ljudima koji kazu npr posadite zir pa ce nici novi hrast, i jos navode primere sve iz drugih zemalja kako tamo ima i starijeg drveca ?

Pa sami sebi dajete odgovore, kod nas nema i nece ga nikad ni biti ako posjecemo i taj koji imamo.
Znate sta znaju o nama stranci ? Znaju o vrememu rimljana, ili turaka, da nije neke crkve ili manastira, a vecina ostade na Kosovu i Metohiji mi nemamo cime da se pohvalimo.
Vidimo kako fino znate o starom drvecu u drugim zemljama, a sta znate o Srbiji? Nista, jer nista ne moze da pretekne skorojevice koji misle da zivot pocinje od njih i zavrsava se sa njima. Tako "plitko" gledanje nas je ovdje i dovelo, nista ama bas nista nije vazno osim da se danas najedemo i napijemo.
Hajde veselo.

aleks

pre 8 godina

@EU gradjanins
Ne pricaj price. U UK ne smes kamen da pomeris ako ima neka lokalna legenda u selu vezana za njega, digli bi revoluciju. Svi drze do toga vise nego mi nego si ti neinformisan sto je sramota ako zaista zivis u EU. Nema koristi od drveta, cuj. Tebi ima koristi samo gotov novac ili kartica.

;)

pre 8 godina

"... Ako mi neko kaze da nisu mogli ovo drvo da zaobidju za recimo pola miliona evra taj laze. Platiti dodatno geometre za 2-3 dana rada je max 5000 evra, platiti planeru da napravi zaobilaznicu na crtezima max 10 000 evra. Svima u vladi rucak 485 000 evra. Eto, toliko."
@Aleksandar, mislim da hladno mož da se uštedi 485 000 evra, jer se Vlada malo ili ništa ne pita. Ionako ih Koridori više od godinu dana rade i teraju po svome, ne haju za Vladu i njene odluke. Inače, trebalo bi privatizovati projektantske kuće, da više državne firme ili privatne koje su pretplaćene kod određenih državnih naručilaca posla, a rade iz fotelje, dobiju negativne poene i da im se onemogući dobijanje poslova na kojima bi brljali. Sramota je više iz godine u godinu ministri govore o lošim projektima, a da se ništa ne preduzima da oni koji sede u komisijama kod naručioca posla i njihovi omiljeni saradnici, izvođači spram kojih prave tender, ne ostanu bez posla.

Dalibor

pre 8 godina

Vidite ovako, jednostavno hrast treba iskoristiti u komercijalne svrhe. Malo pomeriti deonici puta na nekih 100 metara od hrasta pored hrasta napraviti kakvo svratiste za pauzu, na vise jezika postaviti table sve o hrastu, dakle uz pomoć hrasta praviti pare. Amerikanci od pustinje naprave turističku atrakciju pa i mi mozemo od ovoga hrasta da napravimo mini lokalu ponudu, zaposliti ljude itd...

Srpsko kratko pamcenje

pre 8 godina

Srbi kratko pamte. Zar nije receno pre godinu i nesto dana da ce put zaobici hrast? A opet sta je 600 godina istorije na tom hrastu, naspram Beograda na vodi i ostalih naprednjackih tekovina i kulturnih bastina? Mozda treba zatraziti zastitu Unesco-a za Beograd na vodi, a preorati putevima te starudije tipa Mileseve. Uostalom zar istorija Srbije ne pocinje od dolaska SNS na vlast? Ili...