Petak, 19.06.2015.

15:00

Ideja živi: Kinezi grade kanal DMV?

"Za kinesku stranu je veoma atraktivan projekat Morava-Vardar”, rekao je Zendong Jang i dodao da je ta investicija isplativa za obe zemlje i za ceo region.

Izvor: Tanjug

Ideja živi: Kinezi grade kanal DMV? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 8 godina

Od kada je objavljena kineska studija izvodljivosti u 2013, pokusavam da saznam za sudbinu ovog projekta. Vasoj redakciji sa pisao bar u tri - cetiri navrata, ali nikakvog odgovora nije bilo sve do sada. Ocekivao sam da cete bar u ime nas citalaca da odete u vladu i pitate dokle se stiglo sa tim. Zato predlazem da direktno pitate ministarku Zoranu sta zapravo vlada planira sa tim projektom. Ako se postigne koncesioni dogovor sa Kinezima nema ni jednog razloga da sa tim ne krene, bez obzira na to da li ce to biti mali, malo veci ili nikakav plovni put, jer projekat ima i druge dimenzije (regulacija voda, energetika, poljoprivreda itd.). Ako je na klasican dug, onda svakako ne, jer Srbija nema para za tako nesto (mada, reklo bi se to otpada samim tim sto Srbija nema rejting za takvo zaduzivanje, pa je klasicno zaduzivanje iskljuceno kao opcija). Ako je koncesioni ugovor, jedino sto nas treba da zanima je koliki je uticaj na okolinu i kolike dugorocne koristi od ponudjenih resenja mi mozemo da imamo (tokom i posle koncesione eksploatacije). Zato predlazem da 'pritisnete' Zoranu Mihajilovic da se izjasni oko ovog projekta ('da' ili 'ne' i objasnjenje zasto u oba slucaja). Fakti da je Bacevic neciji prijatelj ili ne i uopste, ko je predlozio da se projekat ozivi ili koliko nekom projekat izgleda megalomanskim ili ne, zaista nemaju vaznosti nego iskljucivo korist za Srbiju kao drzavu i njene gradjane.

Nikola

pre 8 godina

Pa neka ga u potpunosti finansiraju i izgrade uz oomoc domacih firmi i radnika a posle neka ubiraju profit s fim sto Srbiji mora da ide do 3% profita i naravno sve to uz postovanje i primenu najvisih ekoloskih standarda!! Ali nasi politicari ce da nas uviju u crno kreditom i nikom nista! Sve bandit do bandita!

Cile

pre 8 godina

Jedna dobra ideja i relna razvojna sansa za Srbiju neopravdano ismejana u pojedinim medijima i kod dela srpske javnosti.
Da bi se makla sa dna i konacno krenula u razvoj,Srbiji su potrebni veliki projekti.Zamislite sta samo ovaj projekat otvara:pored kanala,transporta,hidrocentrale,regulisanje vodotokova,razvoj poljoprivrede,razvoj turizma...
Kinezi su napravili Studiju izvodljivosti,ocenili projekat tehnicki izvodljivim,ekonomski isplativim i sto je najvaznije hoce da uloze svoje pare.Zar mislimo da nemaju pametnija posla nego da se sa nama zamajavaju i trose svoje vreme i pare?
Da li je neko sa Zapada naredio da celu pricu sa Kinom ohladimo.Posle posete kineskog premijera Kecijanga(koji nam je ukazao ogromnu cast i kad su pokrenute mnoge dobre ideje za Srbiju)cela prica o saradnji je skrenuta na sporedni kolosek.
Zasto?Da li smo mi exluzivni rezervat zapada,koji ne smije da se razvija i da saradjuje ni sa kim drugim?
Isti zapad nama zabranjuje da gradimo gasovod sa Rusijom,a Nemcka ugovara "Severni tok 2",a Evropska komisija(sa Sefcovicem)ugovara sa Rusijom "Istocni tok"(koji zaobilazi Srbiju)
I zasto mi na sve to pristajemo?
Ako je neko(od politicara) duzan nesto nekome na zapadu,neka to sam regulise(ne preko ledja Srbije,a ne da po diktatu zaustavlja razvoj.

kos

pre 8 godina

zapitao sam se kome ce koristiti kanal. i procitao u komentarima, i po mom misljenju iskljucivo kinezima. vrednost poklona 50miliona, za idejni projekat? wtf.
a kamoli da uzmemo kredu " u koju god valutu" (sem u dinarima) da gradimo neki kanal.
ako kinezima treba i hoce da prave , kazem - na prodaju placevi.

A vreme prolazi

pre 8 godina

"a saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike."

Jak vam izvor. Vise puta uhvacen u sirenju neistina. A i sto ne bi malo pomogli Bacevicu? Nista ne kosta a ipak je on prijatelj. Da nije pomoci pomoci ne bi postao ambasador.
A i narod ce se zabavlati. Podelice se na dve vatre pa udri kkomentare protiv i za kanal.

ulaganje u buducnost...

pre 8 godina

Nedavno sam procitao da ce da se gradi i tunel ispod Fruske gore. Lepo, lepo... a tek kako ce da bude lepo nasim unucima kada budu otvarali ove kapitalne projekte!
p.s. a kredite ce otplacivati i njihovi unuci.

Llewelyn

pre 8 godina

Zivi i moja ideja da kolonizujem Mars i naselim ga svojim potomcima koje ce mi roditi 12 Viktorijinih andjela. Sanse za realizaciju ova dva projekta su podjednake.

anticenzura

pre 8 godina

Bg na vodi,metro u bg,zicara u bg,kanal dmv,arapske investicije u poljoprivredu,milijarde za telekom,hiljade i hiljade km autoputeva,zavrsetak prokopa,sredjivanje zeleznice...
Ja ne znam sta posle svega ovog sto se uradi za samo jos tri godine...
Inace u Bg kasni se sa redjivanjem bulevara v.stepe,nemamo vise travu,vec nisko rastinje,jer pola grada nije pokoseno,ni jedno prigradsko naselje nema kanalizaciju,busevi nemaju klime povecavaju se svi gradski nameti...da sad ne nabrajam sve sto nam se deseva bar u bg...a sa druge strane strucnjaci iz sns najavljuju bajke!

Pera Kojot

pre 8 godina

Ma to može da bude gotovo za 20 meseci - iskopaće ga Kinezi u Kini, tamo imaju i radnu snagu i mašine i stručnjake, pa će ga preneti u Srbiju i samo montirati. A nama će prodati zemlju za cveće i naplatiti najveći deo troškova. Neće da raste cveće u toj zemlji? Nema problema, imamo jeftino plastično cveće, lepše nego pravo, brodom iz Kine kroz novi kanal, za 4 nedelje kontejneri vas čekaju u Pančevu.

James Rodriguez

pre 8 godina

Pa nije valjda da onih 118 stranica građe koje su radile naše firme spakovanih i potpisanih od strane Kineza košta 50 miliona?
Projekat bi imao smisla ako bi se regulisale Velika, Južna i Zapadna Morava i uredili njihovi slivovi. Sve ostalo je malo verovatno - 5 brodskih liftova, 5 tunela i 52 prevodnice, pa to Srbija ne bi mogla ni da održava, a kamoli da napravi, čak ni sa nekom sposobnom vlašću, a kamoli sa ovim, ne znam ni kako da ih nazovem...

Grunf

pre 8 godina

REd bi bipo reći zarad informisanosti da ova ideja živi još od 1904 godine.Dakle ideja kao ideja punih 111 godina postoji i to više nije ideja da bi opet došli do studije izvodljivosdti ,ideje. Kanal Dunav—Morava—Vardar—Egejsko more je ideja plovidbenog kanala kojim bi se spojio Dunav i Egejsko more.Projekat za ovaj kanal je prvi put izradio 1904. godine profesor Nikola Stamenković. Američka firma iz Nju Džerzija je 1908. napravila preliminarni projekat plovnog puta Morava-Vardar.Između Dunava i Egejskog mora ima 650 km.Niko ne spori da nije izvodljiv jer sve studije ukazuju da može da se izvede čak mnogo lakše nego mnogi evropski kanali.Ostaje samo pitanje ko,i kako.Ako je jedan most Most Zemun-Borča preko Dunava, bio u izgradnji od oktobra 2011. godine koji je dugačak je 1,5 kilometar i ima 21,6 kilometara pristupnih saobraćajnica. Glavni raspon mosta dug je 362 metra i gradjen ako se ne varam skoro 3 godine da li iko posdtavlja pitanje koliko bi se ova ideja sprovodila u delo.Mi decenijama nismo u stanju da "auto-put" završimo,iste projekte otvaramo i po 20 puta.Ovu ideju je šezdesetih godina pokrenula i SFRJ sa Grčkom i ništa.Koliko Srbija gradi Prokop-preko 40 gopdina.Da se kopalo ašovima 100 godina do sada bi ovako nešto zaživelo.Veoma je važno napomenuti da kao što je Srbija u praksi posvećena borbi protiv korupcije tako je i posvećena ovoj ideji.Brze pruge,kanali,Beograd na vodi,Prokop...Puna usta ideja,ppraznih priča.Stvarnost-nema ništa.Smešno.

Đole

pre 8 godina

Baš me čudi da B92 neće da obradi ovu temu kompletno, nego servira parcijalno neke informacije. Da li ćete moj komentar da objavite?
1. Kina i Pakistan su potpisale UGOVOR o izgradnji autoputa ("Put svile) koji ide preko Himalaja i koji se završava u jednoj teretnoj luci u Pakistanu koju su već kupili Kinezi. Zašto će im taj put i ta luka? Prevoz robe iz zapadne Kine je mnogo jeftiniji i brži ako ide na tu Pakistansku luku nego na kineske postojeće luke. I pakistanska obala je bliža Sueckom kanalu.
2. Pre godinu dana Rusi i Egipćani potpisali ugovor a pre nekoliko meseci su počeli da grade novi kanal paralelan sa Sueckim, jer se u narednim godinama i decenijama očekuje povećanje prometa.
3. Kinezi su već godinama vlasnici 85% luke Solun.

Saberite tačke 1, 2 i 3 pa će vam biti jasno zašto su Kinezi navalili na izgradnju kanala Dunav - Morava - Egej. Ne zbog vrednosti radova kanala u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj već zbog činjenice da su već uložili milijarde evra u Pakistanu i Solunu!!!

Da li vam je uopšte poznato da preko Dunava može brodovima da se stigne do luke Amsterdam???
Da li će ovaj posao da spreče zlonamerni novinari iz Srbije?? NEĆE!

Nikola

pre 8 godina

Oni verovatno imaju ideju da nama daju kredit, kojim platimo njihovu firmu da izvodi radove i napravi kanal koji je najvise poteban da bi brodovi od Soluna prevozili kinessku robu do Evrope.

Prava stvar je da oni lepo uzmu to da urade pod koncesiju!!! Samo u tom slucaju, politicari ne mogu tako lako da se ugrade, pa se takvo resenje sigurno nece izabrati!

Јел Ово Нас Неко Заћебава

pre 8 godina

Да али прво да очистите постојеће канале-понајвише систем ДТД (Дунав-Тиса-Дунав). Наравно, то ако сте у стању. Паре за одводњавање сте узели!

op ali

pre 8 godina

jeste lepa ideja i Un je vec platio krajem sedamdesetih studiji i bilo je opravdanosti ali ali ali ali . Sta ce mo sa Vardarskom dolinom koja je ranije bila prazna tj nije bilo kuca a sad ih ima nacickanih a tu je predvidjeno bilo akumulaciono jezere . Samo ideja koja se nece realizovati a 50 miliona za studiju hmmm da nije malo mnogo ja se secam cifre od 4 miliona dolara.50 miliona je previse za bilo koju studiju pogotovu sto su sve podatke i analize imali od nas nisu morali sami da ih sprovode.

bice bice

pre 8 godina

Mozda ce neke buduce generacije da naprave nesto, mada ovo je samo bacanje prasine u oci. Treba srediti koridore, magistralne puteve, prugu kompletno obnoviti. Pa onda ako se bas nekom hoce neka napravi i ovakav kanal. Ovo bi mozda bio najveci evropski projekat, iza koga bi trebalo da stane EU jer bi najvise bas ona imala korist od ovakvog kanala.

Dottore

pre 8 godina

Tomin prika ambasador u Kini Milan Bacevic i dalje ne odustaje od ideje. Zato je tamo i poslat. A onda on poslao ove u turizam da pokaze priki da nesto radi.Srbija nije ni sibicu izvezla u Kinu

Malo morgen

pre 8 godina

Kinezi grade kanal u Nikaragvi kao konkurenciju Panamskom dužine 100 km. Šta mislite koliko kosta da se prokopopa kanal dužine preko 1000km Moravom ako ovaj kanal u Nikaragvi je 10 puta kraći a košta 50 milijardi $?

anonimac

pre 8 godina

Ovo nisu smislili ni Toma, ni Bacevic, ni Kinezi. Ideja postoji preko 100 godina, i u osnovi je dobra, jer skracuje put od Severnog do Sredozemnog mora. Ujedno, smanjuje znacaj Turske, jer omogucava ulaz/izlaz iz Crnog mora bez prolaska kroz Bosfor. Međutim, pitanje je ko ce to da plati. Ovaj projekat je ogroman, a Srbija, BJRM i Grcka su prezaduzene i ovaj luksuz ne mogu priustiti; ma koliko koristan bio

Benny Hill

pre 8 godina

Zar opet sa ovom bajkom?Pa ova bajka i onih 100 miljardi USD investicija of Rusije su pomogli Nikolicu i SNS da su na vlasti.Da su dosle barem 10% od tih obecanih bilo bi dobro...a nema ni to ni nista.Zivimo isto ko pod DS mozda i jadnije...politicari dole

Dottore

pre 8 godina

Tomin prika ambasador u Kini Milan Bacevic i dalje ne odustaje od ideje. Zato je tamo i poslat. A onda on poslao ove u turizam da pokaze priki da nesto radi.Srbija nije ni sibicu izvezla u Kinu

Benny Hill

pre 8 godina

Zar opet sa ovom bajkom?Pa ova bajka i onih 100 miljardi USD investicija of Rusije su pomogli Nikolicu i SNS da su na vlasti.Da su dosle barem 10% od tih obecanih bilo bi dobro...a nema ni to ni nista.Zivimo isto ko pod DS mozda i jadnije...politicari dole

anonimac

pre 8 godina

Ovo nisu smislili ni Toma, ni Bacevic, ni Kinezi. Ideja postoji preko 100 godina, i u osnovi je dobra, jer skracuje put od Severnog do Sredozemnog mora. Ujedno, smanjuje znacaj Turske, jer omogucava ulaz/izlaz iz Crnog mora bez prolaska kroz Bosfor. Međutim, pitanje je ko ce to da plati. Ovaj projekat je ogroman, a Srbija, BJRM i Grcka su prezaduzene i ovaj luksuz ne mogu priustiti; ma koliko koristan bio

Nikola

pre 8 godina

Oni verovatno imaju ideju da nama daju kredit, kojim platimo njihovu firmu da izvodi radove i napravi kanal koji je najvise poteban da bi brodovi od Soluna prevozili kinessku robu do Evrope.

Prava stvar je da oni lepo uzmu to da urade pod koncesiju!!! Samo u tom slucaju, politicari ne mogu tako lako da se ugrade, pa se takvo resenje sigurno nece izabrati!

Malo morgen

pre 8 godina

Kinezi grade kanal u Nikaragvi kao konkurenciju Panamskom dužine 100 km. Šta mislite koliko kosta da se prokopopa kanal dužine preko 1000km Moravom ako ovaj kanal u Nikaragvi je 10 puta kraći a košta 50 milijardi $?

Grunf

pre 8 godina

REd bi bipo reći zarad informisanosti da ova ideja živi još od 1904 godine.Dakle ideja kao ideja punih 111 godina postoji i to više nije ideja da bi opet došli do studije izvodljivosdti ,ideje. Kanal Dunav—Morava—Vardar—Egejsko more je ideja plovidbenog kanala kojim bi se spojio Dunav i Egejsko more.Projekat za ovaj kanal je prvi put izradio 1904. godine profesor Nikola Stamenković. Američka firma iz Nju Džerzija je 1908. napravila preliminarni projekat plovnog puta Morava-Vardar.Između Dunava i Egejskog mora ima 650 km.Niko ne spori da nije izvodljiv jer sve studije ukazuju da može da se izvede čak mnogo lakše nego mnogi evropski kanali.Ostaje samo pitanje ko,i kako.Ako je jedan most Most Zemun-Borča preko Dunava, bio u izgradnji od oktobra 2011. godine koji je dugačak je 1,5 kilometar i ima 21,6 kilometara pristupnih saobraćajnica. Glavni raspon mosta dug je 362 metra i gradjen ako se ne varam skoro 3 godine da li iko posdtavlja pitanje koliko bi se ova ideja sprovodila u delo.Mi decenijama nismo u stanju da "auto-put" završimo,iste projekte otvaramo i po 20 puta.Ovu ideju je šezdesetih godina pokrenula i SFRJ sa Grčkom i ništa.Koliko Srbija gradi Prokop-preko 40 gopdina.Da se kopalo ašovima 100 godina do sada bi ovako nešto zaživelo.Veoma je važno napomenuti da kao što je Srbija u praksi posvećena borbi protiv korupcije tako je i posvećena ovoj ideji.Brze pruge,kanali,Beograd na vodi,Prokop...Puna usta ideja,ppraznih priča.Stvarnost-nema ništa.Smešno.

Đole

pre 8 godina

Baš me čudi da B92 neće da obradi ovu temu kompletno, nego servira parcijalno neke informacije. Da li ćete moj komentar da objavite?
1. Kina i Pakistan su potpisale UGOVOR o izgradnji autoputa ("Put svile) koji ide preko Himalaja i koji se završava u jednoj teretnoj luci u Pakistanu koju su već kupili Kinezi. Zašto će im taj put i ta luka? Prevoz robe iz zapadne Kine je mnogo jeftiniji i brži ako ide na tu Pakistansku luku nego na kineske postojeće luke. I pakistanska obala je bliža Sueckom kanalu.
2. Pre godinu dana Rusi i Egipćani potpisali ugovor a pre nekoliko meseci su počeli da grade novi kanal paralelan sa Sueckim, jer se u narednim godinama i decenijama očekuje povećanje prometa.
3. Kinezi su već godinama vlasnici 85% luke Solun.

Saberite tačke 1, 2 i 3 pa će vam biti jasno zašto su Kinezi navalili na izgradnju kanala Dunav - Morava - Egej. Ne zbog vrednosti radova kanala u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj već zbog činjenice da su već uložili milijarde evra u Pakistanu i Solunu!!!

Da li vam je uopšte poznato da preko Dunava može brodovima da se stigne do luke Amsterdam???
Da li će ovaj posao da spreče zlonamerni novinari iz Srbije?? NEĆE!

op ali

pre 8 godina

jeste lepa ideja i Un je vec platio krajem sedamdesetih studiji i bilo je opravdanosti ali ali ali ali . Sta ce mo sa Vardarskom dolinom koja je ranije bila prazna tj nije bilo kuca a sad ih ima nacickanih a tu je predvidjeno bilo akumulaciono jezere . Samo ideja koja se nece realizovati a 50 miliona za studiju hmmm da nije malo mnogo ja se secam cifre od 4 miliona dolara.50 miliona je previse za bilo koju studiju pogotovu sto su sve podatke i analize imali od nas nisu morali sami da ih sprovode.

Јел Ово Нас Неко Заћебава

pre 8 godina

Да али прво да очистите постојеће канале-понајвише систем ДТД (Дунав-Тиса-Дунав). Наравно, то ако сте у стању. Паре за одводњавање сте узели!

James Rodriguez

pre 8 godina

Pa nije valjda da onih 118 stranica građe koje su radile naše firme spakovanih i potpisanih od strane Kineza košta 50 miliona?
Projekat bi imao smisla ako bi se regulisale Velika, Južna i Zapadna Morava i uredili njihovi slivovi. Sve ostalo je malo verovatno - 5 brodskih liftova, 5 tunela i 52 prevodnice, pa to Srbija ne bi mogla ni da održava, a kamoli da napravi, čak ni sa nekom sposobnom vlašću, a kamoli sa ovim, ne znam ni kako da ih nazovem...

bice bice

pre 8 godina

Mozda ce neke buduce generacije da naprave nesto, mada ovo je samo bacanje prasine u oci. Treba srediti koridore, magistralne puteve, prugu kompletno obnoviti. Pa onda ako se bas nekom hoce neka napravi i ovakav kanal. Ovo bi mozda bio najveci evropski projekat, iza koga bi trebalo da stane EU jer bi najvise bas ona imala korist od ovakvog kanala.

Pera Kojot

pre 8 godina

Ma to može da bude gotovo za 20 meseci - iskopaće ga Kinezi u Kini, tamo imaju i radnu snagu i mašine i stručnjake, pa će ga preneti u Srbiju i samo montirati. A nama će prodati zemlju za cveće i naplatiti najveći deo troškova. Neće da raste cveće u toj zemlji? Nema problema, imamo jeftino plastično cveće, lepše nego pravo, brodom iz Kine kroz novi kanal, za 4 nedelje kontejneri vas čekaju u Pančevu.

Cile

pre 8 godina

Jedna dobra ideja i relna razvojna sansa za Srbiju neopravdano ismejana u pojedinim medijima i kod dela srpske javnosti.
Da bi se makla sa dna i konacno krenula u razvoj,Srbiji su potrebni veliki projekti.Zamislite sta samo ovaj projekat otvara:pored kanala,transporta,hidrocentrale,regulisanje vodotokova,razvoj poljoprivrede,razvoj turizma...
Kinezi su napravili Studiju izvodljivosti,ocenili projekat tehnicki izvodljivim,ekonomski isplativim i sto je najvaznije hoce da uloze svoje pare.Zar mislimo da nemaju pametnija posla nego da se sa nama zamajavaju i trose svoje vreme i pare?
Da li je neko sa Zapada naredio da celu pricu sa Kinom ohladimo.Posle posete kineskog premijera Kecijanga(koji nam je ukazao ogromnu cast i kad su pokrenute mnoge dobre ideje za Srbiju)cela prica o saradnji je skrenuta na sporedni kolosek.
Zasto?Da li smo mi exluzivni rezervat zapada,koji ne smije da se razvija i da saradjuje ni sa kim drugim?
Isti zapad nama zabranjuje da gradimo gasovod sa Rusijom,a Nemcka ugovara "Severni tok 2",a Evropska komisija(sa Sefcovicem)ugovara sa Rusijom "Istocni tok"(koji zaobilazi Srbiju)
I zasto mi na sve to pristajemo?
Ako je neko(od politicara) duzan nesto nekome na zapadu,neka to sam regulise(ne preko ledja Srbije,a ne da po diktatu zaustavlja razvoj.

Llewelyn

pre 8 godina

Zivi i moja ideja da kolonizujem Mars i naselim ga svojim potomcima koje ce mi roditi 12 Viktorijinih andjela. Sanse za realizaciju ova dva projekta su podjednake.

anticenzura

pre 8 godina

Bg na vodi,metro u bg,zicara u bg,kanal dmv,arapske investicije u poljoprivredu,milijarde za telekom,hiljade i hiljade km autoputeva,zavrsetak prokopa,sredjivanje zeleznice...
Ja ne znam sta posle svega ovog sto se uradi za samo jos tri godine...
Inace u Bg kasni se sa redjivanjem bulevara v.stepe,nemamo vise travu,vec nisko rastinje,jer pola grada nije pokoseno,ni jedno prigradsko naselje nema kanalizaciju,busevi nemaju klime povecavaju se svi gradski nameti...da sad ne nabrajam sve sto nam se deseva bar u bg...a sa druge strane strucnjaci iz sns najavljuju bajke!

A vreme prolazi

pre 8 godina

"a saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike."

Jak vam izvor. Vise puta uhvacen u sirenju neistina. A i sto ne bi malo pomogli Bacevicu? Nista ne kosta a ipak je on prijatelj. Da nije pomoci pomoci ne bi postao ambasador.
A i narod ce se zabavlati. Podelice se na dve vatre pa udri kkomentare protiv i za kanal.

Nikola

pre 8 godina

Pa neka ga u potpunosti finansiraju i izgrade uz oomoc domacih firmi i radnika a posle neka ubiraju profit s fim sto Srbiji mora da ide do 3% profita i naravno sve to uz postovanje i primenu najvisih ekoloskih standarda!! Ali nasi politicari ce da nas uviju u crno kreditom i nikom nista! Sve bandit do bandita!

ulaganje u buducnost...

pre 8 godina

Nedavno sam procitao da ce da se gradi i tunel ispod Fruske gore. Lepo, lepo... a tek kako ce da bude lepo nasim unucima kada budu otvarali ove kapitalne projekte!
p.s. a kredite ce otplacivati i njihovi unuci.

Dragan

pre 8 godina

Od kada je objavljena kineska studija izvodljivosti u 2013, pokusavam da saznam za sudbinu ovog projekta. Vasoj redakciji sa pisao bar u tri - cetiri navrata, ali nikakvog odgovora nije bilo sve do sada. Ocekivao sam da cete bar u ime nas citalaca da odete u vladu i pitate dokle se stiglo sa tim. Zato predlazem da direktno pitate ministarku Zoranu sta zapravo vlada planira sa tim projektom. Ako se postigne koncesioni dogovor sa Kinezima nema ni jednog razloga da sa tim ne krene, bez obzira na to da li ce to biti mali, malo veci ili nikakav plovni put, jer projekat ima i druge dimenzije (regulacija voda, energetika, poljoprivreda itd.). Ako je na klasican dug, onda svakako ne, jer Srbija nema para za tako nesto (mada, reklo bi se to otpada samim tim sto Srbija nema rejting za takvo zaduzivanje, pa je klasicno zaduzivanje iskljuceno kao opcija). Ako je koncesioni ugovor, jedino sto nas treba da zanima je koliki je uticaj na okolinu i kolike dugorocne koristi od ponudjenih resenja mi mozemo da imamo (tokom i posle koncesione eksploatacije). Zato predlazem da 'pritisnete' Zoranu Mihajilovic da se izjasni oko ovog projekta ('da' ili 'ne' i objasnjenje zasto u oba slucaja). Fakti da je Bacevic neciji prijatelj ili ne i uopste, ko je predlozio da se projekat ozivi ili koliko nekom projekat izgleda megalomanskim ili ne, zaista nemaju vaznosti nego iskljucivo korist za Srbiju kao drzavu i njene gradjane.

kos

pre 8 godina

zapitao sam se kome ce koristiti kanal. i procitao u komentarima, i po mom misljenju iskljucivo kinezima. vrednost poklona 50miliona, za idejni projekat? wtf.
a kamoli da uzmemo kredu " u koju god valutu" (sem u dinarima) da gradimo neki kanal.
ako kinezima treba i hoce da prave , kazem - na prodaju placevi.

Đole

pre 8 godina

Baš me čudi da B92 neće da obradi ovu temu kompletno, nego servira parcijalno neke informacije. Da li ćete moj komentar da objavite?
1. Kina i Pakistan su potpisale UGOVOR o izgradnji autoputa ("Put svile) koji ide preko Himalaja i koji se završava u jednoj teretnoj luci u Pakistanu koju su već kupili Kinezi. Zašto će im taj put i ta luka? Prevoz robe iz zapadne Kine je mnogo jeftiniji i brži ako ide na tu Pakistansku luku nego na kineske postojeće luke. I pakistanska obala je bliža Sueckom kanalu.
2. Pre godinu dana Rusi i Egipćani potpisali ugovor a pre nekoliko meseci su počeli da grade novi kanal paralelan sa Sueckim, jer se u narednim godinama i decenijama očekuje povećanje prometa.
3. Kinezi su već godinama vlasnici 85% luke Solun.

Saberite tačke 1, 2 i 3 pa će vam biti jasno zašto su Kinezi navalili na izgradnju kanala Dunav - Morava - Egej. Ne zbog vrednosti radova kanala u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj već zbog činjenice da su već uložili milijarde evra u Pakistanu i Solunu!!!

Da li vam je uopšte poznato da preko Dunava može brodovima da se stigne do luke Amsterdam???
Da li će ovaj posao da spreče zlonamerni novinari iz Srbije?? NEĆE!

anonimac

pre 8 godina

Ovo nisu smislili ni Toma, ni Bacevic, ni Kinezi. Ideja postoji preko 100 godina, i u osnovi je dobra, jer skracuje put od Severnog do Sredozemnog mora. Ujedno, smanjuje znacaj Turske, jer omogucava ulaz/izlaz iz Crnog mora bez prolaska kroz Bosfor. Međutim, pitanje je ko ce to da plati. Ovaj projekat je ogroman, a Srbija, BJRM i Grcka su prezaduzene i ovaj luksuz ne mogu priustiti; ma koliko koristan bio

Malo morgen

pre 8 godina

Kinezi grade kanal u Nikaragvi kao konkurenciju Panamskom dužine 100 km. Šta mislite koliko kosta da se prokopopa kanal dužine preko 1000km Moravom ako ovaj kanal u Nikaragvi je 10 puta kraći a košta 50 milijardi $?

Benny Hill

pre 8 godina

Zar opet sa ovom bajkom?Pa ova bajka i onih 100 miljardi USD investicija of Rusije su pomogli Nikolicu i SNS da su na vlasti.Da su dosle barem 10% od tih obecanih bilo bi dobro...a nema ni to ni nista.Zivimo isto ko pod DS mozda i jadnije...politicari dole

bice bice

pre 8 godina

Mozda ce neke buduce generacije da naprave nesto, mada ovo je samo bacanje prasine u oci. Treba srediti koridore, magistralne puteve, prugu kompletno obnoviti. Pa onda ako se bas nekom hoce neka napravi i ovakav kanal. Ovo bi mozda bio najveci evropski projekat, iza koga bi trebalo da stane EU jer bi najvise bas ona imala korist od ovakvog kanala.

James Rodriguez

pre 8 godina

Pa nije valjda da onih 118 stranica građe koje su radile naše firme spakovanih i potpisanih od strane Kineza košta 50 miliona?
Projekat bi imao smisla ako bi se regulisale Velika, Južna i Zapadna Morava i uredili njihovi slivovi. Sve ostalo je malo verovatno - 5 brodskih liftova, 5 tunela i 52 prevodnice, pa to Srbija ne bi mogla ni da održava, a kamoli da napravi, čak ni sa nekom sposobnom vlašću, a kamoli sa ovim, ne znam ni kako da ih nazovem...

op ali

pre 8 godina

jeste lepa ideja i Un je vec platio krajem sedamdesetih studiji i bilo je opravdanosti ali ali ali ali . Sta ce mo sa Vardarskom dolinom koja je ranije bila prazna tj nije bilo kuca a sad ih ima nacickanih a tu je predvidjeno bilo akumulaciono jezere . Samo ideja koja se nece realizovati a 50 miliona za studiju hmmm da nije malo mnogo ja se secam cifre od 4 miliona dolara.50 miliona je previse za bilo koju studiju pogotovu sto su sve podatke i analize imali od nas nisu morali sami da ih sprovode.

Pera Kojot

pre 8 godina

Ma to može da bude gotovo za 20 meseci - iskopaće ga Kinezi u Kini, tamo imaju i radnu snagu i mašine i stručnjake, pa će ga preneti u Srbiju i samo montirati. A nama će prodati zemlju za cveće i naplatiti najveći deo troškova. Neće da raste cveće u toj zemlji? Nema problema, imamo jeftino plastično cveće, lepše nego pravo, brodom iz Kine kroz novi kanal, za 4 nedelje kontejneri vas čekaju u Pančevu.

Dottore

pre 8 godina

Tomin prika ambasador u Kini Milan Bacevic i dalje ne odustaje od ideje. Zato je tamo i poslat. A onda on poslao ove u turizam da pokaze priki da nesto radi.Srbija nije ni sibicu izvezla u Kinu

Cile

pre 8 godina

Jedna dobra ideja i relna razvojna sansa za Srbiju neopravdano ismejana u pojedinim medijima i kod dela srpske javnosti.
Da bi se makla sa dna i konacno krenula u razvoj,Srbiji su potrebni veliki projekti.Zamislite sta samo ovaj projekat otvara:pored kanala,transporta,hidrocentrale,regulisanje vodotokova,razvoj poljoprivrede,razvoj turizma...
Kinezi su napravili Studiju izvodljivosti,ocenili projekat tehnicki izvodljivim,ekonomski isplativim i sto je najvaznije hoce da uloze svoje pare.Zar mislimo da nemaju pametnija posla nego da se sa nama zamajavaju i trose svoje vreme i pare?
Da li je neko sa Zapada naredio da celu pricu sa Kinom ohladimo.Posle posete kineskog premijera Kecijanga(koji nam je ukazao ogromnu cast i kad su pokrenute mnoge dobre ideje za Srbiju)cela prica o saradnji je skrenuta na sporedni kolosek.
Zasto?Da li smo mi exluzivni rezervat zapada,koji ne smije da se razvija i da saradjuje ni sa kim drugim?
Isti zapad nama zabranjuje da gradimo gasovod sa Rusijom,a Nemcka ugovara "Severni tok 2",a Evropska komisija(sa Sefcovicem)ugovara sa Rusijom "Istocni tok"(koji zaobilazi Srbiju)
I zasto mi na sve to pristajemo?
Ako je neko(od politicara) duzan nesto nekome na zapadu,neka to sam regulise(ne preko ledja Srbije,a ne da po diktatu zaustavlja razvoj.

Nikola

pre 8 godina

Oni verovatno imaju ideju da nama daju kredit, kojim platimo njihovu firmu da izvodi radove i napravi kanal koji je najvise poteban da bi brodovi od Soluna prevozili kinessku robu do Evrope.

Prava stvar je da oni lepo uzmu to da urade pod koncesiju!!! Samo u tom slucaju, politicari ne mogu tako lako da se ugrade, pa se takvo resenje sigurno nece izabrati!

Јел Ово Нас Неко Заћебава

pre 8 godina

Да али прво да очистите постојеће канале-понајвише систем ДТД (Дунав-Тиса-Дунав). Наравно, то ако сте у стању. Паре за одводњавање сте узели!

Grunf

pre 8 godina

REd bi bipo reći zarad informisanosti da ova ideja živi još od 1904 godine.Dakle ideja kao ideja punih 111 godina postoji i to više nije ideja da bi opet došli do studije izvodljivosdti ,ideje. Kanal Dunav—Morava—Vardar—Egejsko more je ideja plovidbenog kanala kojim bi se spojio Dunav i Egejsko more.Projekat za ovaj kanal je prvi put izradio 1904. godine profesor Nikola Stamenković. Američka firma iz Nju Džerzija je 1908. napravila preliminarni projekat plovnog puta Morava-Vardar.Između Dunava i Egejskog mora ima 650 km.Niko ne spori da nije izvodljiv jer sve studije ukazuju da može da se izvede čak mnogo lakše nego mnogi evropski kanali.Ostaje samo pitanje ko,i kako.Ako je jedan most Most Zemun-Borča preko Dunava, bio u izgradnji od oktobra 2011. godine koji je dugačak je 1,5 kilometar i ima 21,6 kilometara pristupnih saobraćajnica. Glavni raspon mosta dug je 362 metra i gradjen ako se ne varam skoro 3 godine da li iko posdtavlja pitanje koliko bi se ova ideja sprovodila u delo.Mi decenijama nismo u stanju da "auto-put" završimo,iste projekte otvaramo i po 20 puta.Ovu ideju je šezdesetih godina pokrenula i SFRJ sa Grčkom i ništa.Koliko Srbija gradi Prokop-preko 40 gopdina.Da se kopalo ašovima 100 godina do sada bi ovako nešto zaživelo.Veoma je važno napomenuti da kao što je Srbija u praksi posvećena borbi protiv korupcije tako je i posvećena ovoj ideji.Brze pruge,kanali,Beograd na vodi,Prokop...Puna usta ideja,ppraznih priča.Stvarnost-nema ništa.Smešno.

Nikola

pre 8 godina

Pa neka ga u potpunosti finansiraju i izgrade uz oomoc domacih firmi i radnika a posle neka ubiraju profit s fim sto Srbiji mora da ide do 3% profita i naravno sve to uz postovanje i primenu najvisih ekoloskih standarda!! Ali nasi politicari ce da nas uviju u crno kreditom i nikom nista! Sve bandit do bandita!

Llewelyn

pre 8 godina

Zivi i moja ideja da kolonizujem Mars i naselim ga svojim potomcima koje ce mi roditi 12 Viktorijinih andjela. Sanse za realizaciju ova dva projekta su podjednake.

ulaganje u buducnost...

pre 8 godina

Nedavno sam procitao da ce da se gradi i tunel ispod Fruske gore. Lepo, lepo... a tek kako ce da bude lepo nasim unucima kada budu otvarali ove kapitalne projekte!
p.s. a kredite ce otplacivati i njihovi unuci.

kos

pre 8 godina

zapitao sam se kome ce koristiti kanal. i procitao u komentarima, i po mom misljenju iskljucivo kinezima. vrednost poklona 50miliona, za idejni projekat? wtf.
a kamoli da uzmemo kredu " u koju god valutu" (sem u dinarima) da gradimo neki kanal.
ako kinezima treba i hoce da prave , kazem - na prodaju placevi.

anticenzura

pre 8 godina

Bg na vodi,metro u bg,zicara u bg,kanal dmv,arapske investicije u poljoprivredu,milijarde za telekom,hiljade i hiljade km autoputeva,zavrsetak prokopa,sredjivanje zeleznice...
Ja ne znam sta posle svega ovog sto se uradi za samo jos tri godine...
Inace u Bg kasni se sa redjivanjem bulevara v.stepe,nemamo vise travu,vec nisko rastinje,jer pola grada nije pokoseno,ni jedno prigradsko naselje nema kanalizaciju,busevi nemaju klime povecavaju se svi gradski nameti...da sad ne nabrajam sve sto nam se deseva bar u bg...a sa druge strane strucnjaci iz sns najavljuju bajke!

A vreme prolazi

pre 8 godina

"a saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike."

Jak vam izvor. Vise puta uhvacen u sirenju neistina. A i sto ne bi malo pomogli Bacevicu? Nista ne kosta a ipak je on prijatelj. Da nije pomoci pomoci ne bi postao ambasador.
A i narod ce se zabavlati. Podelice se na dve vatre pa udri kkomentare protiv i za kanal.

Dragan

pre 8 godina

Od kada je objavljena kineska studija izvodljivosti u 2013, pokusavam da saznam za sudbinu ovog projekta. Vasoj redakciji sa pisao bar u tri - cetiri navrata, ali nikakvog odgovora nije bilo sve do sada. Ocekivao sam da cete bar u ime nas citalaca da odete u vladu i pitate dokle se stiglo sa tim. Zato predlazem da direktno pitate ministarku Zoranu sta zapravo vlada planira sa tim projektom. Ako se postigne koncesioni dogovor sa Kinezima nema ni jednog razloga da sa tim ne krene, bez obzira na to da li ce to biti mali, malo veci ili nikakav plovni put, jer projekat ima i druge dimenzije (regulacija voda, energetika, poljoprivreda itd.). Ako je na klasican dug, onda svakako ne, jer Srbija nema para za tako nesto (mada, reklo bi se to otpada samim tim sto Srbija nema rejting za takvo zaduzivanje, pa je klasicno zaduzivanje iskljuceno kao opcija). Ako je koncesioni ugovor, jedino sto nas treba da zanima je koliki je uticaj na okolinu i kolike dugorocne koristi od ponudjenih resenja mi mozemo da imamo (tokom i posle koncesione eksploatacije). Zato predlazem da 'pritisnete' Zoranu Mihajilovic da se izjasni oko ovog projekta ('da' ili 'ne' i objasnjenje zasto u oba slucaja). Fakti da je Bacevic neciji prijatelj ili ne i uopste, ko je predlozio da se projekat ozivi ili koliko nekom projekat izgleda megalomanskim ili ne, zaista nemaju vaznosti nego iskljucivo korist za Srbiju kao drzavu i njene gradjane.