Nedelja, 14.06.2015.

12:05

Ministarstvo: Teslina urna da ostane u muzeju

Urna sa zemnim ostacima Nikole Tesle treba da ostane tamo gde se i sada nalazi - u Muzeju Nikole Tesle, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: B92

Ministarstvo: Teslina urna da ostane u muzeju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Dr.Bre

pre 8 godina

Cobanska a narocito nacionalna ideologija je tri univerzuma daleko od ovog coveka a njegovo poimanje sveta mnogima nece nikad biti jasno. Da nije bio skroman, verovatno bi izrazio zelju da mu se posmrtni ostaci posalju u svemir. Sama ideja nasih "Profesora" cobanske psihologije da mogu i da treba da odredjuju gde ce biti sahranjen je cist bezobrazluk. Tesla je bio izvan svake nacije i religije i njegova zaostavstina mnogo veca od njegovih zemnih ostataka i pripada podjednako svakom coveku na ovoj nesrecnoj planeti.

Đorđe

pre 8 godina

1963. povodom 20 godina od smrti (7. januar 1943.) Nikole Tesle Amerika je izdala prigodnu poštansku marku na kojoj je pored lika Nikole Tesle, srpske i američke zastave pisalo:
- Srpsko-američki genije!
Sam Tesla je krajem 1942 napisao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu. Danas Srbi veličaju starlete i druge
nišče a Hrvati crtaju kukaste krstove i za dom su spremni.
Bolje da je na toj marki pisalo da se školovao u Austriji a uspeo u Americi. Već nekoliko meseci se o njegovu urnu otimaju popovi i politička boranija.
Ne zaslužujemo ga ni mi a ni Hrvati. Nismo ga dostojni!

kondorov let

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

...vazno ti je da imas nekog opljunuti a ne da saznas da je Urna Nikole Tesle preneta iz Amerike u Beograd 1957.godine i smestena gde i dandanas stoji, znaci za vreme komunista. U sadasnje vreme neke stranke u sprezi sa crkvom hoce da svojataju i odlucuju o necemu sto niti je politicko a ni crkveno pitanje vec pitanje covecanstva i nauke.

Fruskogorski pokret

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

Dok god obicne, umne ljude koji misle svojom glavom, a ne patrijarhovom, budes zvao takvim imenima, neces biti Makarije nego Svastarije.

Đorđe

pre 8 godina

Poznati i zaslužni građani, velikani u bilo kojoj oblasti se
sahranjuju u mauzolejima, alejama, crkvama. ktitori kraljevskog
statusa i plemenitog porekla u svojim zadužbinama. To je srednjevekovni ritual i pravilo.
A TESLA? TESLA je svojim umom i posvećenošću nečemu što ćemo
tek shvatiti (ako shvatumo uopšte) nije u istim sferama kao svi
zaslužni, plemeniti, ktitori i hrabri. Nije nosio krunu. Nije
tukao Turke, Bugare, Nemce i ostale. Nije ubijao braću, očeve, stručeve i ostalu bližu i dalju rodbinu. Nije mu mesto u zemlji.
Nije mu mesto u društvu sa drugima. Mesto mu je na nebu mešu njemu
ravnim! Gde grmi i sevaju munje. Gde njegovi talasi neograničeno putuju i šire se. Mesto mu je u mauzoleju nauke. U muzeju gde i jeste. Ako je nešto urađeno dobro u ovoj zemlji onda je to. Da urnu ovog poslanika nauke i misli ne mogu svojajtati ni popovi ni političati. On je naš. Setite se šta je rekao i napisao na kraju života dok se u njegovoj otadžbini finulo. Nije on čovek
za ovozemaljske špekulacije, taštine. tendere i javne nabavke.
Stavite njegove spomenike gde god i nećete uspeti da mu se odužite. Ali ostavite ga na miru. Tamo gde su njegove naočare, transformator, rukopisi, odeća. Tu mu je mesto. Drago mi je da
je bar neko u vlasti sputao svoju sujetu i uradio pravu stvar.

Јота

pre 8 godina

Pritisak javnosti je urodio plodom. Da nije bilo svih Vas koji ste pisali, protivi se i pruzili verbalni otpor bezumlju u velikom broju oni bi hladno urnu preneli u hram.

Bravo svima koji su se aktivno ukljucili u borbu za ocuvanje Teslinog lika i dela.

milenko

pre 8 godina

Ako u muzeju nije mesto za urnu ili bilo čije posmrtne ostatke, otkud onda onolike mumije u muzejima širom sveta? To sve komunisti i satanisti...

Levo smetalo

pre 8 godina

@Makarije, ja bih još možda i poverovala u tvoju logiku kad bi se kampanja vodila sa idejom da urna na kraju završi u aleji velikana. Ali pošto je cilj da završi u posedu jedne od najnazadnijih organizacija u ovoj zemlji, koja je toliko moralno i duhovno oronula da sad želi da se kiti perijem jednog naučnika, onda mogu samo da ti kažem da mnogo smaraš sa tim izlizanim optužbama da su komunisti svi što žele građansko društvo.

Bojan

pre 8 godina

@Makarije

Idi u Kairo i poseti egipatski muzej i videces da tamo ima urni sa posmrtnim ostacima drevnih Egipcana, pored urni tu se nalaze i mumije.

Teslolog amater

pre 8 godina

Da se Tesla rodio u tadasnjoj Srbiji, tadasnja SPC bi ga spalila na lomaci kao jeretika. U najboljem slucaju bio bi predmet opste sprdnje I omalovazavanja os strane srpskog naroda. Naravno da ne bi ostvario ni promil od onoga sto je ostvario u USA. Ist vazi I za Pupina.

Bojim se da po nasem srpskom obicju u svemu preterujemo, jer iako je on nesporno bio Srbin, to nam ne daje za pravo da tog americkog naucnika toliko svojatamo da to gubi svaki smisao. Ipak on sa Srbijom nema nikakve veze, niti se rodio u Srbiji, niti se skolovao, niti je bilo sta od Srbije dobio I u Srbiji postigao, osim skromne penzije kada je vec bio svetski priznat-sto je pomalo licemerno.

Nase nezajazljivo svojatanje I kicenje tudjim perjem poprima biblijske proporcije kada je ovaj americki naucnikm u pitanju. Dobro, dobio je svoj muzej, ima spomenik u centru grada, ima bulevar sa svojim imenom, ima aerodrom sa svojim imenom I sve to nije dovoljno, nego sada I popovi hoce da ga prisvoje I eksploatisu njegovu zaostavstinu.

Pa pobogu ljudi, mi nicim, ama bas nicim nismo doprineli da ovaj genijalni Srbin I najveci americki naucnik ostvari svoje genijale izume I ne shvatam otkuda nam bas toliko povoda da ga ovako neosnovano I preterano svojatamo.

stefan

pre 8 godina

ja iskreno ne vidim zasto se polemise o ovome. Nikola Tesla je bio naucnik ne svetac niti je bio vodja Srba itd tako da.ne vidim zasto bi njegovi posmrtni ostaci bili u Hramu ili.nekoj drugoj crkvi. Neka stoji tu gde stoji samo nemojte da prestanete.da.ulazete u taj muzej.

Dragan

pre 8 godina

Ne razumem saopstenje. Po tome svi koji se ne izjasne pre smrti o nacinu ukopa, idu na police? Tesla je bio krsteni pravoslavac i o tome nema govora. Sa druge strane, mora se postovati zakonska volja naslednika. Uz malo volje i normalnih ljudi, tu se moze naci prihvatljivo resenje. Mozada kapela u muzeju? Jedno je jasno. Teslin muzej je nedostojan njegove velicini niti smo mi kao drustvo zasluzili da imamo Teslu.

budimo realni...

pre 8 godina

To, ministarstvo!
Konačno razumna procena.
Ako ovi pravoslavni talibani vec hoće da stave urnu u crkvu - ima jedna u Smiljanu...

Богдан

pre 8 godina

Музеј је недостојно место(неуобичајено) за полагање или чување посмртних остатака. Уобичајена места за сахрањивање су гробља или цркве. Шта би било када би се све урне или ковчези са посмртним остатцима знамернитих љзди поставили данас у музејима?

Makarije

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. Urna nije za muzej nego za mauzolej ili za groblje. Nadjite u bilo kom muzeju na svetu urnu sa posmrtnim ostacima necijim. Necete naci takvo cudo i sramotu. Da se urna cuva maltene kao muzejski eksponat, pa jos postoje i posmrtni odlivci lica i sake. I to je u muzeju, da upotpuni morbidnost postavke valjda. Urnu pomeriti u za to primerenije mesto, posmrtne odlivke lica i sake pokloniti medicinskom fakultetu na cuvanje, takvi eksponati nisu za muzej.

Neutralan posmatrač

pre 8 godina

U urni se nalaze posmrtni ostaci (pepeo nakon kremacije), a ne zemni ostaci.
Što se tiče Tesline urne, slažem se da treba da ostane tu gde jeste. Sve ostalo jeste nepotrebna politizacija.

фала к....

pre 8 godina

да ли је могуће да су коначно проговорили? Ово захтева прославу на тргу Републике, министарство културе и информисања обавља своју функцију, Доситеј Обрадовић ће да устане из гроба да честита и да дели жу жу на прослави одбрањеног Устава Србије

popovska posla

pre 8 godina

Ma sve ovo kopkanje o premestanju urne potice iz SPC. Popovi bi posto poto da se domognu Tesle zbog politikantskog prestiza. Iako se Tesla nije drzao pravoslavlja.

srbistan

pre 8 godina

TAKOOO JEEEEEEEEEE !!!
Urna treba da ostane u njegovom muzeju.
To je jedina ispravna solucija.
Jos da se sagradi replika tornja, o kome je vec bilo reci.
Tako bi se njegov narod i njegova drzava na najbolji nacin oduzili najvecem naucniku u istoriji covecanstva.

dexter

pre 8 godina

Tasovac se usudio da pokaze razum? Ovo je teorijska novost u sredisnjici! Ohrabrujuce je to sto cak i iz ovakve vlade povremeno izadje nesto dobro.

besna glista

pre 8 godina

Hvala Ministarstvu kulture i informisanja sto je stalo na stranu zdravog razuma, a ne religioznog ekstremizma koji se vec par decenija trudi da prepravi sve sto se od istorije moze prepraviti.

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Kakvi bedni izgovori, ako su vam tajkuni, potomci komunista zabranili da Srbin Tesla kao sin svestenika ima mesto u rozarijumu ili posebno napravljenom mestu kod Hrama, onda je trebalo da mu se napravi mauzolej kao Njegosu ili Pancicu, kao kapelica, ali ne, direktiva je jasna, rasrbljivanje se mora nastaviti po svaku cenu. Bedni rezimu, klanovske kvazidrzave.

Josarian

pre 8 godina

Ako premijer ne naredi drugacije...u ovom trenutku kada smo svedoci bezbroj nerealizovanih obecanja, pogresnih procena, katastrofalnih kadrovskih resenja, apsolutnog ekonomskog i moralnog sunovrata, neresenih skandala i....da ne nabrajam dalje, bio bi preveliki autogol Srbiji da se popusti pred primitivizmom i zatucanoscu.

besna glista

pre 8 godina

Hvala Ministarstvu kulture i informisanja sto je stalo na stranu zdravog razuma, a ne religioznog ekstremizma koji se vec par decenija trudi da prepravi sve sto se od istorije moze prepraviti.

srbistan

pre 8 godina

TAKOOO JEEEEEEEEEE !!!
Urna treba da ostane u njegovom muzeju.
To je jedina ispravna solucija.
Jos da se sagradi replika tornja, o kome je vec bilo reci.
Tako bi se njegov narod i njegova drzava na najbolji nacin oduzili najvecem naucniku u istoriji covecanstva.

budimo realni...

pre 8 godina

To, ministarstvo!
Konačno razumna procena.
Ako ovi pravoslavni talibani vec hoće da stave urnu u crkvu - ima jedna u Smiljanu...

Neutralan posmatrač

pre 8 godina

U urni se nalaze posmrtni ostaci (pepeo nakon kremacije), a ne zemni ostaci.
Što se tiče Tesline urne, slažem se da treba da ostane tu gde jeste. Sve ostalo jeste nepotrebna politizacija.

popovska posla

pre 8 godina

Ma sve ovo kopkanje o premestanju urne potice iz SPC. Popovi bi posto poto da se domognu Tesle zbog politikantskog prestiza. Iako se Tesla nije drzao pravoslavlja.

dexter

pre 8 godina

Tasovac se usudio da pokaze razum? Ovo je teorijska novost u sredisnjici! Ohrabrujuce je to sto cak i iz ovakve vlade povremeno izadje nesto dobro.

фала к....

pre 8 godina

да ли је могуће да су коначно проговорили? Ово захтева прославу на тргу Републике, министарство културе и информисања обавља своју функцију, Доситеј Обрадовић ће да устане из гроба да честита и да дели жу жу на прослави одбрањеног Устава Србије

Teslolog amater

pre 8 godina

Da se Tesla rodio u tadasnjoj Srbiji, tadasnja SPC bi ga spalila na lomaci kao jeretika. U najboljem slucaju bio bi predmet opste sprdnje I omalovazavanja os strane srpskog naroda. Naravno da ne bi ostvario ni promil od onoga sto je ostvario u USA. Ist vazi I za Pupina.

Bojim se da po nasem srpskom obicju u svemu preterujemo, jer iako je on nesporno bio Srbin, to nam ne daje za pravo da tog americkog naucnika toliko svojatamo da to gubi svaki smisao. Ipak on sa Srbijom nema nikakve veze, niti se rodio u Srbiji, niti se skolovao, niti je bilo sta od Srbije dobio I u Srbiji postigao, osim skromne penzije kada je vec bio svetski priznat-sto je pomalo licemerno.

Nase nezajazljivo svojatanje I kicenje tudjim perjem poprima biblijske proporcije kada je ovaj americki naucnikm u pitanju. Dobro, dobio je svoj muzej, ima spomenik u centru grada, ima bulevar sa svojim imenom, ima aerodrom sa svojim imenom I sve to nije dovoljno, nego sada I popovi hoce da ga prisvoje I eksploatisu njegovu zaostavstinu.

Pa pobogu ljudi, mi nicim, ama bas nicim nismo doprineli da ovaj genijalni Srbin I najveci americki naucnik ostvari svoje genijale izume I ne shvatam otkuda nam bas toliko povoda da ga ovako neosnovano I preterano svojatamo.

Josarian

pre 8 godina

Ako premijer ne naredi drugacije...u ovom trenutku kada smo svedoci bezbroj nerealizovanih obecanja, pogresnih procena, katastrofalnih kadrovskih resenja, apsolutnog ekonomskog i moralnog sunovrata, neresenih skandala i....da ne nabrajam dalje, bio bi preveliki autogol Srbiji da se popusti pred primitivizmom i zatucanoscu.

stefan

pre 8 godina

ja iskreno ne vidim zasto se polemise o ovome. Nikola Tesla je bio naucnik ne svetac niti je bio vodja Srba itd tako da.ne vidim zasto bi njegovi posmrtni ostaci bili u Hramu ili.nekoj drugoj crkvi. Neka stoji tu gde stoji samo nemojte da prestanete.da.ulazete u taj muzej.

Levo smetalo

pre 8 godina

@Makarije, ja bih još možda i poverovala u tvoju logiku kad bi se kampanja vodila sa idejom da urna na kraju završi u aleji velikana. Ali pošto je cilj da završi u posedu jedne od najnazadnijih organizacija u ovoj zemlji, koja je toliko moralno i duhovno oronula da sad želi da se kiti perijem jednog naučnika, onda mogu samo da ti kažem da mnogo smaraš sa tim izlizanim optužbama da su komunisti svi što žele građansko društvo.

Fruskogorski pokret

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

Dok god obicne, umne ljude koji misle svojom glavom, a ne patrijarhovom, budes zvao takvim imenima, neces biti Makarije nego Svastarije.

Јота

pre 8 godina

Pritisak javnosti je urodio plodom. Da nije bilo svih Vas koji ste pisali, protivi se i pruzili verbalni otpor bezumlju u velikom broju oni bi hladno urnu preneli u hram.

Bravo svima koji su se aktivno ukljucili u borbu za ocuvanje Teslinog lika i dela.

milenko

pre 8 godina

Ako u muzeju nije mesto za urnu ili bilo čije posmrtne ostatke, otkud onda onolike mumije u muzejima širom sveta? To sve komunisti i satanisti...

Đorđe

pre 8 godina

Poznati i zaslužni građani, velikani u bilo kojoj oblasti se
sahranjuju u mauzolejima, alejama, crkvama. ktitori kraljevskog
statusa i plemenitog porekla u svojim zadužbinama. To je srednjevekovni ritual i pravilo.
A TESLA? TESLA je svojim umom i posvećenošću nečemu što ćemo
tek shvatiti (ako shvatumo uopšte) nije u istim sferama kao svi
zaslužni, plemeniti, ktitori i hrabri. Nije nosio krunu. Nije
tukao Turke, Bugare, Nemce i ostale. Nije ubijao braću, očeve, stručeve i ostalu bližu i dalju rodbinu. Nije mu mesto u zemlji.
Nije mu mesto u društvu sa drugima. Mesto mu je na nebu mešu njemu
ravnim! Gde grmi i sevaju munje. Gde njegovi talasi neograničeno putuju i šire se. Mesto mu je u mauzoleju nauke. U muzeju gde i jeste. Ako je nešto urađeno dobro u ovoj zemlji onda je to. Da urnu ovog poslanika nauke i misli ne mogu svojajtati ni popovi ni političati. On je naš. Setite se šta je rekao i napisao na kraju života dok se u njegovoj otadžbini finulo. Nije on čovek
za ovozemaljske špekulacije, taštine. tendere i javne nabavke.
Stavite njegove spomenike gde god i nećete uspeti da mu se odužite. Ali ostavite ga na miru. Tamo gde su njegove naočare, transformator, rukopisi, odeća. Tu mu je mesto. Drago mi je da
je bar neko u vlasti sputao svoju sujetu i uradio pravu stvar.

Bojan

pre 8 godina

@Makarije

Idi u Kairo i poseti egipatski muzej i videces da tamo ima urni sa posmrtnim ostacima drevnih Egipcana, pored urni tu se nalaze i mumije.

Makarije

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. Urna nije za muzej nego za mauzolej ili za groblje. Nadjite u bilo kom muzeju na svetu urnu sa posmrtnim ostacima necijim. Necete naci takvo cudo i sramotu. Da se urna cuva maltene kao muzejski eksponat, pa jos postoje i posmrtni odlivci lica i sake. I to je u muzeju, da upotpuni morbidnost postavke valjda. Urnu pomeriti u za to primerenije mesto, posmrtne odlivke lica i sake pokloniti medicinskom fakultetu na cuvanje, takvi eksponati nisu za muzej.

kondorov let

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

...vazno ti je da imas nekog opljunuti a ne da saznas da je Urna Nikole Tesle preneta iz Amerike u Beograd 1957.godine i smestena gde i dandanas stoji, znaci za vreme komunista. U sadasnje vreme neke stranke u sprezi sa crkvom hoce da svojataju i odlucuju o necemu sto niti je politicko a ni crkveno pitanje vec pitanje covecanstva i nauke.

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Kakvi bedni izgovori, ako su vam tajkuni, potomci komunista zabranili da Srbin Tesla kao sin svestenika ima mesto u rozarijumu ili posebno napravljenom mestu kod Hrama, onda je trebalo da mu se napravi mauzolej kao Njegosu ili Pancicu, kao kapelica, ali ne, direktiva je jasna, rasrbljivanje se mora nastaviti po svaku cenu. Bedni rezimu, klanovske kvazidrzave.

Богдан

pre 8 godina

Музеј је недостојно место(неуобичајено) за полагање или чување посмртних остатака. Уобичајена места за сахрањивање су гробља или цркве. Шта би било када би се све урне или ковчези са посмртним остатцима знамернитих љзди поставили данас у музејима?

Dragan

pre 8 godina

Ne razumem saopstenje. Po tome svi koji se ne izjasne pre smrti o nacinu ukopa, idu na police? Tesla je bio krsteni pravoslavac i o tome nema govora. Sa druge strane, mora se postovati zakonska volja naslednika. Uz malo volje i normalnih ljudi, tu se moze naci prihvatljivo resenje. Mozada kapela u muzeju? Jedno je jasno. Teslin muzej je nedostojan njegove velicini niti smo mi kao drustvo zasluzili da imamo Teslu.

Đorđe

pre 8 godina

1963. povodom 20 godina od smrti (7. januar 1943.) Nikole Tesle Amerika je izdala prigodnu poštansku marku na kojoj je pored lika Nikole Tesle, srpske i američke zastave pisalo:
- Srpsko-američki genije!
Sam Tesla je krajem 1942 napisao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu. Danas Srbi veličaju starlete i druge
nišče a Hrvati crtaju kukaste krstove i za dom su spremni.
Bolje da je na toj marki pisalo da se školovao u Austriji a uspeo u Americi. Već nekoliko meseci se o njegovu urnu otimaju popovi i politička boranija.
Ne zaslužujemo ga ni mi a ni Hrvati. Nismo ga dostojni!

Dr.Bre

pre 8 godina

Cobanska a narocito nacionalna ideologija je tri univerzuma daleko od ovog coveka a njegovo poimanje sveta mnogima nece nikad biti jasno. Da nije bio skroman, verovatno bi izrazio zelju da mu se posmrtni ostaci posalju u svemir. Sama ideja nasih "Profesora" cobanske psihologije da mogu i da treba da odredjuju gde ce biti sahranjen je cist bezobrazluk. Tesla je bio izvan svake nacije i religije i njegova zaostavstina mnogo veca od njegovih zemnih ostataka i pripada podjednako svakom coveku na ovoj nesrecnoj planeti.

Makarije

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. Urna nije za muzej nego za mauzolej ili za groblje. Nadjite u bilo kom muzeju na svetu urnu sa posmrtnim ostacima necijim. Necete naci takvo cudo i sramotu. Da se urna cuva maltene kao muzejski eksponat, pa jos postoje i posmrtni odlivci lica i sake. I to je u muzeju, da upotpuni morbidnost postavke valjda. Urnu pomeriti u za to primerenije mesto, posmrtne odlivke lica i sake pokloniti medicinskom fakultetu na cuvanje, takvi eksponati nisu za muzej.

Богдан

pre 8 godina

Музеј је недостојно место(неуобичајено) за полагање или чување посмртних остатака. Уобичајена места за сахрањивање су гробља или цркве. Шта би било када би се све урне или ковчези са посмртним остатцима знамернитих љзди поставили данас у музејима?

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Kakvi bedni izgovori, ako su vam tajkuni, potomci komunista zabranili da Srbin Tesla kao sin svestenika ima mesto u rozarijumu ili posebno napravljenom mestu kod Hrama, onda je trebalo da mu se napravi mauzolej kao Njegosu ili Pancicu, kao kapelica, ali ne, direktiva je jasna, rasrbljivanje se mora nastaviti po svaku cenu. Bedni rezimu, klanovske kvazidrzave.

Dragan

pre 8 godina

Ne razumem saopstenje. Po tome svi koji se ne izjasne pre smrti o nacinu ukopa, idu na police? Tesla je bio krsteni pravoslavac i o tome nema govora. Sa druge strane, mora se postovati zakonska volja naslednika. Uz malo volje i normalnih ljudi, tu se moze naci prihvatljivo resenje. Mozada kapela u muzeju? Jedno je jasno. Teslin muzej je nedostojan njegove velicini niti smo mi kao drustvo zasluzili da imamo Teslu.

popovska posla

pre 8 godina

Ma sve ovo kopkanje o premestanju urne potice iz SPC. Popovi bi posto poto da se domognu Tesle zbog politikantskog prestiza. Iako se Tesla nije drzao pravoslavlja.

budimo realni...

pre 8 godina

To, ministarstvo!
Konačno razumna procena.
Ako ovi pravoslavni talibani vec hoće da stave urnu u crkvu - ima jedna u Smiljanu...

besna glista

pre 8 godina

Hvala Ministarstvu kulture i informisanja sto je stalo na stranu zdravog razuma, a ne religioznog ekstremizma koji se vec par decenija trudi da prepravi sve sto se od istorije moze prepraviti.

Teslolog amater

pre 8 godina

Da se Tesla rodio u tadasnjoj Srbiji, tadasnja SPC bi ga spalila na lomaci kao jeretika. U najboljem slucaju bio bi predmet opste sprdnje I omalovazavanja os strane srpskog naroda. Naravno da ne bi ostvario ni promil od onoga sto je ostvario u USA. Ist vazi I za Pupina.

Bojim se da po nasem srpskom obicju u svemu preterujemo, jer iako je on nesporno bio Srbin, to nam ne daje za pravo da tog americkog naucnika toliko svojatamo da to gubi svaki smisao. Ipak on sa Srbijom nema nikakve veze, niti se rodio u Srbiji, niti se skolovao, niti je bilo sta od Srbije dobio I u Srbiji postigao, osim skromne penzije kada je vec bio svetski priznat-sto je pomalo licemerno.

Nase nezajazljivo svojatanje I kicenje tudjim perjem poprima biblijske proporcije kada je ovaj americki naucnikm u pitanju. Dobro, dobio je svoj muzej, ima spomenik u centru grada, ima bulevar sa svojim imenom, ima aerodrom sa svojim imenom I sve to nije dovoljno, nego sada I popovi hoce da ga prisvoje I eksploatisu njegovu zaostavstinu.

Pa pobogu ljudi, mi nicim, ama bas nicim nismo doprineli da ovaj genijalni Srbin I najveci americki naucnik ostvari svoje genijale izume I ne shvatam otkuda nam bas toliko povoda da ga ovako neosnovano I preterano svojatamo.

dexter

pre 8 godina

Tasovac se usudio da pokaze razum? Ovo je teorijska novost u sredisnjici! Ohrabrujuce je to sto cak i iz ovakve vlade povremeno izadje nesto dobro.

srbistan

pre 8 godina

TAKOOO JEEEEEEEEEE !!!
Urna treba da ostane u njegovom muzeju.
To je jedina ispravna solucija.
Jos da se sagradi replika tornja, o kome je vec bilo reci.
Tako bi se njegov narod i njegova drzava na najbolji nacin oduzili najvecem naucniku u istoriji covecanstva.

Josarian

pre 8 godina

Ako premijer ne naredi drugacije...u ovom trenutku kada smo svedoci bezbroj nerealizovanih obecanja, pogresnih procena, katastrofalnih kadrovskih resenja, apsolutnog ekonomskog i moralnog sunovrata, neresenih skandala i....da ne nabrajam dalje, bio bi preveliki autogol Srbiji da se popusti pred primitivizmom i zatucanoscu.

Neutralan posmatrač

pre 8 godina

U urni se nalaze posmrtni ostaci (pepeo nakon kremacije), a ne zemni ostaci.
Što se tiče Tesline urne, slažem se da treba da ostane tu gde jeste. Sve ostalo jeste nepotrebna politizacija.

Fruskogorski pokret

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

Dok god obicne, umne ljude koji misle svojom glavom, a ne patrijarhovom, budes zvao takvim imenima, neces biti Makarije nego Svastarije.

фала к....

pre 8 godina

да ли је могуће да су коначно проговорили? Ово захтева прославу на тргу Републике, министарство културе и информисања обавља своју функцију, Доситеј Обрадовић ће да устане из гроба да честита и да дели жу жу на прослави одбрањеног Устава Србије

Levo smetalo

pre 8 godina

@Makarije, ja bih još možda i poverovala u tvoju logiku kad bi se kampanja vodila sa idejom da urna na kraju završi u aleji velikana. Ali pošto je cilj da završi u posedu jedne od najnazadnijih organizacija u ovoj zemlji, koja je toliko moralno i duhovno oronula da sad želi da se kiti perijem jednog naučnika, onda mogu samo da ti kažem da mnogo smaraš sa tim izlizanim optužbama da su komunisti svi što žele građansko društvo.

Đorđe

pre 8 godina

1963. povodom 20 godina od smrti (7. januar 1943.) Nikole Tesle Amerika je izdala prigodnu poštansku marku na kojoj je pored lika Nikole Tesle, srpske i američke zastave pisalo:
- Srpsko-američki genije!
Sam Tesla je krajem 1942 napisao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i hrvatsku domovinu. Danas Srbi veličaju starlete i druge
nišče a Hrvati crtaju kukaste krstove i za dom su spremni.
Bolje da je na toj marki pisalo da se školovao u Austriji a uspeo u Americi. Već nekoliko meseci se o njegovu urnu otimaju popovi i politička boranija.
Ne zaslužujemo ga ni mi a ni Hrvati. Nismo ga dostojni!

stefan

pre 8 godina

ja iskreno ne vidim zasto se polemise o ovome. Nikola Tesla je bio naucnik ne svetac niti je bio vodja Srba itd tako da.ne vidim zasto bi njegovi posmrtni ostaci bili u Hramu ili.nekoj drugoj crkvi. Neka stoji tu gde stoji samo nemojte da prestanete.da.ulazete u taj muzej.

Јота

pre 8 godina

Pritisak javnosti je urodio plodom. Da nije bilo svih Vas koji ste pisali, protivi se i pruzili verbalni otpor bezumlju u velikom broju oni bi hladno urnu preneli u hram.

Bravo svima koji su se aktivno ukljucili u borbu za ocuvanje Teslinog lika i dela.

Đorđe

pre 8 godina

Poznati i zaslužni građani, velikani u bilo kojoj oblasti se
sahranjuju u mauzolejima, alejama, crkvama. ktitori kraljevskog
statusa i plemenitog porekla u svojim zadužbinama. To je srednjevekovni ritual i pravilo.
A TESLA? TESLA je svojim umom i posvećenošću nečemu što ćemo
tek shvatiti (ako shvatumo uopšte) nije u istim sferama kao svi
zaslužni, plemeniti, ktitori i hrabri. Nije nosio krunu. Nije
tukao Turke, Bugare, Nemce i ostale. Nije ubijao braću, očeve, stručeve i ostalu bližu i dalju rodbinu. Nije mu mesto u zemlji.
Nije mu mesto u društvu sa drugima. Mesto mu je na nebu mešu njemu
ravnim! Gde grmi i sevaju munje. Gde njegovi talasi neograničeno putuju i šire se. Mesto mu je u mauzoleju nauke. U muzeju gde i jeste. Ako je nešto urađeno dobro u ovoj zemlji onda je to. Da urnu ovog poslanika nauke i misli ne mogu svojajtati ni popovi ni političati. On je naš. Setite se šta je rekao i napisao na kraju života dok se u njegovoj otadžbini finulo. Nije on čovek
za ovozemaljske špekulacije, taštine. tendere i javne nabavke.
Stavite njegove spomenike gde god i nećete uspeti da mu se odužite. Ali ostavite ga na miru. Tamo gde su njegove naočare, transformator, rukopisi, odeća. Tu mu je mesto. Drago mi je da
je bar neko u vlasti sputao svoju sujetu i uradio pravu stvar.

kondorov let

pre 8 godina

Koliko ima ove neoliberalno-komunisticko-levicarske bulumwente u Srbiji, to je prosto neverovatno. (Makarije, 14. jun 2015 13:24)

...vazno ti je da imas nekog opljunuti a ne da saznas da je Urna Nikole Tesle preneta iz Amerike u Beograd 1957.godine i smestena gde i dandanas stoji, znaci za vreme komunista. U sadasnje vreme neke stranke u sprezi sa crkvom hoce da svojataju i odlucuju o necemu sto niti je politicko a ni crkveno pitanje vec pitanje covecanstva i nauke.

Bojan

pre 8 godina

@Makarije

Idi u Kairo i poseti egipatski muzej i videces da tamo ima urni sa posmrtnim ostacima drevnih Egipcana, pored urni tu se nalaze i mumije.

milenko

pre 8 godina

Ako u muzeju nije mesto za urnu ili bilo čije posmrtne ostatke, otkud onda onolike mumije u muzejima širom sveta? To sve komunisti i satanisti...

Dr.Bre

pre 8 godina

Cobanska a narocito nacionalna ideologija je tri univerzuma daleko od ovog coveka a njegovo poimanje sveta mnogima nece nikad biti jasno. Da nije bio skroman, verovatno bi izrazio zelju da mu se posmrtni ostaci posalju u svemir. Sama ideja nasih "Profesora" cobanske psihologije da mogu i da treba da odredjuju gde ce biti sahranjen je cist bezobrazluk. Tesla je bio izvan svake nacije i religije i njegova zaostavstina mnogo veca od njegovih zemnih ostataka i pripada podjednako svakom coveku na ovoj nesrecnoj planeti.