Utorak, 04.02.2003.

08:44

Proglašena Ustavna povelja Srbije i Crne Gore

Izvor: B92

Proglašena Ustavna povelja Srbije i Crne Gore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Mina

pre 21 godinu

Ma Srbija treba da bude Srbija - sa svojom himnom i zastavom a Crna Gora zasebna drzava sa svojom himnom i zastavom. Muka mi je vise od tih zajednica i laznih federacija!

Njegos

pre 21 godinu

Secam se 1992. godine je narod cepao zastave ispred skupstine pri proglasenju SRJ, a priznavali su nas samo neki indijanci, cak ni UN. Kad ste samo tako zavoleli tu SRJ koja je prosla kroz sve ove jade u zadnjih 10 godina (izuzev muske kosarke):))) Danas mi Srbi vracamo svoje ime koje je staro preko 1000 godina a dve stare evropske drzave pocinju novi zivot, kao i uvek - zajedno. A to cine jer to zele njeni narodi, jer da je drugacije CG bi se odavnpo otcepila. Zelim nam sve najbolje, puno uspeha, srece, mira i blagostanja u SRBIJI I CRNOJ GORI sa zastavom "crveno - srednje plavo - belo" himnom - ONAMO' NAMO, i grbom iz SRJ!!!

Rozina

pre 21 godinu

sada mi treba novi pasos...za tri godine ce mi opet biti potreban nov....za sest opet...krug.idem da predam za drzavljanstvo u svojoj mesnoj zajednici, jer ce i ona za nekih 20-tak godina biti "suverena drzava".

SRBA

pre 21 godinu

.Hvala Bogu sto ce Srbija najzad dobiti svoju drzavu, ne svidja mi se samo to sto nam ponovo drugi kroje kapu a mi sami neznamo sta hocemo, odnosno nasi politicari.
Jos od Cara Dusana, odnosno od propasti njegove drzave o nasoj Srpskoj drzavi odlucuju drugi.
Turska i Austrougarska su se dogovorile o podeli teritorija nastanjenih Srbima a Rusi su to blagoslovili. Kada je Rusima odgovaralo dignut je Prvi Srpski ustanak a Srpska drzava stvorena je posle Drugog Srpskog ustanka jer je Austrougarskoj trebala tampon zona prema jugu.
Posle prvog Svetskog rata Srbija je naterana u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima a odmah zatim stvorena je prva Jugoslavija jer je tako nadjeno mesto za zemlje oslobodjene os Austrougarske, koja se raspala.
Posle Drugog Svetskog rata, dogovorom Rusije i Engleske pre svega, stvorena je Titova Jugoslavija koja je porodila nove narode, Makedonce, Muslimane i Bosnjake. Srbija je podeljena na pokrajine da bi joj se umanjili i moc i znacaj.
Sada svetu odgovara bilo kakva zajednica Srbije i Crne Gore koja treba da traje samo tri godine. Posle tri godine Crna Gora ce se odvojiti, Kosovo ce postati nezavisno a u Vojvodini ce pojedinci pokusati da obezbede sebi status koji budu imale Crna Gora i Kosovo. Na kraju krajeva, zasto i nebi, tri puta su veci od Crne Gore i mnogo, mnogo bogatiji, dva puta su veci od Kosova i mnogo, mnogo kulturniji.
Dakle da li vam je sada jasno kako ce izgledati Srbija i kuda sve ovo vodi. Meni jeste i nekako sve vise vidim Beogradski Pasaluk.
Bas smo ludi pa u celom svetu Srba ima samo 11 miliona, ovako kako se brinemo o sebi i svojoj drzavi bice nas uskoro menje od Crnogoraca.
Alal vera!

Serdar Rade

pre 21 godinu

Do sledece promene imena, zivelo Ujedinjeno Kraljevstvo Srbije i Crne Gore, (United Kingdom of Serbia & Montenegro, ili UK S&CG)... Konacno, posle nekoliko krvavih ratova sa 3 miliona mrtvih smo dobili dozvolu zapada za ovakvom drzavom...

Djordje

pre 21 godinu

Ko ce ovu glupost da plati?
Sta je sa pasosima? I ostalim dokumentima?
Ko ce TO da plati?
uostalom, sta pitam, kad znam ... mi cemo da platimo, kao i sve do sada.

Mike L. Milan

pre 21 godinu

Neznam samo kako cemo se mi zvati. Jedan prijatelj kaze Srbogorci, ja mislim bolje i to nego Crnosrbi jer smo i ovako ocrnjeni da gore nemoze biti.
I sva ova bruka i sramota oko natezanja da opstane neka zajednica nas ocrnjuju jos vise.
Ako se braca Crnogorci zele odcepiti iliti odcijepiti neka se odcepe pa neka povedu sa sobom i sve one koji sede na direktorskim i ministarskim mestima po celoj iliti cijeloj Srbiji, koja im toliko smeta.
Zamislite samo predstavnici Srbije i Crne Gore menjace se svake dve godine na rukovodecim mestima u federaciji i svim predstavnistvima u inostranstvu, dakle 1 prema 1 a sa druge strane Crna Gora ucestvovace u drzavnom budjetu Srbije i Crne Gore samo sa 5 posto a Srbija od koje zele da se odcepe sa 95 posto.
Sve ovo mu dodje kao Ivica i Marica, iliti Trinidad i Tobago s razlikom sto su kod njih bar racuni cisti.
Ovo sto nam je servirano lici na pricu o pametnim i lijepim brdjanima, violentnim tipovima i glupim, krivonogim gegulama -srbijancima.
Pa zar neko zaista misli da srpski narod moze vuci za nos u nedogled.

Patriota

pre 21 godinu

Zastava: Ja bih za zastavu,Srbije I Crne Gore, udario narandzastu boju do pola, a druga polovina da bude plave boje.
Grb: U sredini zastave na beloj pozadini, naslikati crvenom bojom Srbskog Orla i Crnogorskog lava.
Himna: Prva polovina, tri strofe, Boze Pravde; druga polovina, tri strofe, Crna Goro moja mati ili tako nesto.
Granice: Kosovo dati Albaniji; Republiku Srpsku pripojiti Srbiji i Crnoj-Gori.
Glavni Grad: Beograd.
Planovi nove drzave za buducnost: Podneti zahtev za uclanjenje u Evropsku Uniju do 2007, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom. Prekid svih svadja i sukoba sa okolnim drzavama. Mir i stabilnost na Balkanu. Amerika na Balkanu. Uvodjenje ne obavezno sluzenje Armije po ugledu na USA i pristupljenje NATO-u.

rambo 2

pre 21 godinu

evo jos koja izgubljena godina !Sta je smetalo da ostane ime SR Jugoslavija?Mogli su da se promene odnosi u federaciji i zakoni a ne ime.To je cist hir!Trebalo je da ostane SRJ ili sama Srbija a ovo je cista agonija "cardak ni na nebu ni na zemlji"jos par godina kada ce konacno biti Srbija sama.Ne znam sta misle oni ali svaki dan se potvrdjuje ono"sve je isto samo njega nema"

zoran

pre 21 godinu

Pitanje: Zar cu ja sad da budem Srbin i Crnogorac? Pa kako cu kad nisam ni jedno ni drugo. Mozda bi bilo bolje da se proglasim Vanzemaljcem.

Titov Pionir

pre 21 godinu

Za mene i za svakog pravog iskrenog Jugoslovena(podjednako Slovenac, Hrvat, Bosanac, Srbin, Crnogorac i Makedonac) je Juga umrla jos 1990 a ovo sto je otislo na onaj svet je samo Miloseviceva sramota!

aca DELIJA

pre 21 godinu

Mislio sam da ne objavim nista ali morao sam, jedva sam ceko ovaj dan sada uzdignuta cela mogu da setam evropom i da kazem koje sam nacionalnosti a to je SRBIN sa Crnom Gorom ili bez nje sve mi je jedno ali nikad vise jugosloven, ta naturena lazna i bedna nacionalnost mi je preko glave.Sada mogu da idem na svaku utakmicu moje drzave i da je bodrim iz sveg srca, sada ce mi sin uciti pravu istoriju njegove prave zemlje nikad vise komunizam, i jos nesto za moje DELIJE braco uspeli smo ZVEZDA,SRBIJA,NIKAD JUGOSLAVIJA!!!

Veljko

pre 21 godinu

Podrzavam da zastava i grb budu providni, ali mislim da bolje odgovarao svez i popularan termin transparentni. Sto se himne tice trebali bi da preovladavaju grleni prvenstveno u. :)

Vukadin

pre 21 godinu

Nostalgicarima za Jugoslavijom,sretan put u doticne samostalne drzave,pa neka tamo propagiraju i placu za Jugoslavijom.Ako smeju,jer su i iz njih se doselili u Srbiju-Crnu Goru.Pogotovu posle 45g,kao veliki pobornici jedne ideologije,za koju su mislili da vaspitaju Srbe.Kako lepo zvuci Ujedinjena Kraljevina Srbije i Crne Gore,kao Kraljevina Danske,Kraljevina Norveske,Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije,Kraljevina Svedske,Kraljevina Spanije itd...Kako moze da zvuci Kraljevina Hrvatske,kad nemaju svoju lozu,ili Kraljevina Slovenije,ni oni nemaju svoju lozu.Nisu Srbi i Crno Gorci bez korena i svoje istorije.

svd

pre 21 godinu

Ova sitna prepucavanja oko boje, samo su tužan nastavak cele ujdurme oko pravljenja ove kvazi države. Uopšte me ne raduje ni način na koji je stvorena ni suština kako misli da opstane ovaj državni Frankenštajn, bez imena i himne. Svejedno mi je i kakva će boja da bude na zastavi, najviše mi u toj državi smetaju nezreli i iskompleksirani "političari". Dok je Milošević bio na vlasti, mislio sam da će da svane kada njega skinu, međutim vidim da sam se prevario. Narod treba da rastera tu stranačku bratiju kojoj su sitna iživljavanja važnija od suštine i kojoj kompromis u cilju dobrobiti zajednice ne dolazi do mozga.

Vladan

pre 21 godinu

Sada kada na vlasti nije opozicija, ova zajednica ima i te kavu sansu. Vlade Srbije i Crne Gore ce se mnogo lakse dogovarati jer, pre svega, Crna Gora vise veruje Djindjicu, koji ih ne pritiska, ne opstruira, ne vredja, nego sto su verovali Milosevicu i Kostunici.

Goran M.

pre 21 godinu

Pa nije najsrecnije rijesenje ali je ipak kudikamo bolje nego Zabljak jer se ipak daje sagledivo rijesenje: 3 godine drzava pa referendum ili pak ne! Politika je takva, vjestina moguceg, moramo se privikavati na to da nema idealnih rjesenja koja bi mi zeljeli, ovo rijesenje je najvise moguce u ovom momentu sto ne znaci da nema sanse da se sa ovih startnih pozicija izgradi nesto kvalitetnije... Ili da se razgradi, sto je isto bolje nego ocu-necu taktika jer ce se znati na cemu smo!

Mina i Mirko

pre 21 godinu

Za novu drzavu nema lepseg imena od Solanije!
Himna: O sole mio.
Zastava: Montenegro blue sa suncem u obliku zute sljive (ranke)
Plavo i zuto - pobednicka kombinacija za direktan ulazak u EU
Hej Solanci joste zivi...

Srbin

pre 21 godinu

Hvala Bogu! Nema vise Jugoslavije, Milosevica i komunista a uskoro ni Seselja i radikala. Vredelo je cekati. A sada nazad u slobodnu Srbiju!!!

Srdjan

pre 21 godinu

Pa mogla bi Srbija da stavi svoju zastavu na jako podnevno sunce tako bi mrko-plava postala plavetno-plava. I onako manje vise citav proces ujedninjavanja/razjedinjavanja izgleda ovako.

zivojin

pre 21 godinu

Danke Solana
Hvala Solana. i mi Srbi zahvaljujuci Tebi povratismo Nasu najlepsu Drzavu Srbiju, sto su nam je komunisti hteli da zauvek "likvidiarju", pa sad pricaju kako ukidanjem jugoslavije ostajemo bez drzave. to mozda oni. ovo je stvarno najradosniji dan. Hvala Bogu. jugoslavija je stvrano bila jedna ogavna "tvor - tvorevina" verovatno su od nje komunisti imali besplatno letovanje u kuparima, na racun uvek pljackanog srpskog naroda od komunistickih neradnike i nije nikavo cudo sto se bore za jugoslaviju. za njih je sve bilo dzabe, sto rece Bora
Djordjevic 'za barabe sve je dzabe'. a sad pricaju kako eto sve je bilo lepo a preskacu sve leseve od 44 do hladnjaca. sve to komunizam, samoupravljanje, privredne reforme, teror, drustvena samozastita, cinkarenje, sluzbe, SDK, na kraju i te hladnjace sve je to posledica odbrane te jugoslavije, hvala Bogu nema je vise, nema vise kosmara. nema druga tita, nema socijalizma nema jugoslavije, nema diktature proletarijata. havala Bogu, hvala i Solani. oni sire pricu kako je biti Srbin sramota, kaoko Evropa nece Srbiju. Evropa nam je vratila Srbiju. Danke Solana. Kako samo ti komunisti danas u skupstini jadno izgledaju u odbrani neceg nepovrtno propalog. dosao im kraj. u toj jugoslaviji nista nije bilo lepo. sve je bilo ruzno kao i komunizam. Hvala Solana. Kralj Aleksandar je formirao Kraljvinu Srba, Hrvata i Slovenaca, ne jugoslaviju. Hvala Solana.

Jugosloven

pre 21 godinu

sam bio, jesam i bicu ! A vi koji menjate ime mojoj domovini ne zelite meni dobro. Ja sam protiv te vase odluke i stidim se nje i svih vas koji ste je doneli preglasavanjem onih koji su kao i ja bili protiv. Istorija ce vam presuditi.

Dejan

pre 21 godinu

Problem oko izgleda zastave se moze lako resiti. Posto i Srbija i Crna Gora imaju slicne zastave, neka zastava SCG izgleda ovako: Na vrhu zastave, crvena boja, u sredini, do polovine, t.j. centra, neka bude tamno plava, a od polovine, svetlo plava. Na dnu zastave, bela boja. Na ovoj polovini srednje pruge, gde je tamno plava boja, neka budu naslikana ocila zutom ili zlatnom bojom, a na ovoj svetlo-plavoj polovini, neka bude crnogorski lav. Ovako bi zastava bila interesantnija od dosadne trobojke.

Kum Djole

pre 21 godinu

Najbolje je da ne bude ni tamnoplava ni plavetna nego da bude providna, bas kao sto su providni i svi ovi politicari koji su zarad ocuvanja fantoma jugoslovenstva zabili jos jedan klin u kovceg krepale Srbije.

Losmi

pre 21 godinu

Novo ime bi moglo biti SR Bananija a zastava dve banane...? Za pocetak, posle bi mogli da se ukljuce i ostale banane pa cemo dodavati.

Beka

pre 21 godinu

Lepo ste to rekli u vasoj vesti: NATEZANJE je kljucna rec koja govori o dobroj volji da se ta "drzava" napravi.
I jedna i druga strana se natezu da nparave nesto na silu. Zar je moguce da oni koje smo mi izabrali da nas vode ne vide nikakve prednosti u nastanku "nove" drzavne zajednice, a opet je prave. Sta ce nam onda. Jos tri godine troskova, zasto????

georgina

pre 21 godinu

Gradjani bas strepe sto je napravljena nesavrsena drzava, i sto ce morati da grcaju i placaju tu nesavrsenost, i da se nadaju da ce zivot od nje napraviti nesto. Sta ce nam drzavnici i politicari, kada se prepustamo zivotu da sredi drzavu.Pa nije drzava slobodna volja umetnika pa ce joj dodavati i oduzimati ruku, nogu i glavu i videti da li moze tako da funkcionise.To je most preko koga ljudi treba da prelaze i mora da ima definisane sve potporne stubove, u obrnutom ljudi ce popadati. Posto politicari sebe tesko mogu da zamisle kako padaju, bojim se da ce samo narod i to srpski padati sa tog mosta.

Mina

pre 21 godinu

Ma Srbija treba da bude Srbija - sa svojom himnom i zastavom a Crna Gora zasebna drzava sa svojom himnom i zastavom. Muka mi je vise od tih zajednica i laznih federacija!

rambo 2

pre 21 godinu

evo jos koja izgubljena godina !Sta je smetalo da ostane ime SR Jugoslavija?Mogli su da se promene odnosi u federaciji i zakoni a ne ime.To je cist hir!Trebalo je da ostane SRJ ili sama Srbija a ovo je cista agonija "cardak ni na nebu ni na zemlji"jos par godina kada ce konacno biti Srbija sama.Ne znam sta misle oni ali svaki dan se potvrdjuje ono"sve je isto samo njega nema"

Titov Pionir

pre 21 godinu

Za mene i za svakog pravog iskrenog Jugoslovena(podjednako Slovenac, Hrvat, Bosanac, Srbin, Crnogorac i Makedonac) je Juga umrla jos 1990 a ovo sto je otislo na onaj svet je samo Miloseviceva sramota!

Patriota

pre 21 godinu

Zastava: Ja bih za zastavu,Srbije I Crne Gore, udario narandzastu boju do pola, a druga polovina da bude plave boje.
Grb: U sredini zastave na beloj pozadini, naslikati crvenom bojom Srbskog Orla i Crnogorskog lava.
Himna: Prva polovina, tri strofe, Boze Pravde; druga polovina, tri strofe, Crna Goro moja mati ili tako nesto.
Granice: Kosovo dati Albaniji; Republiku Srpsku pripojiti Srbiji i Crnoj-Gori.
Glavni Grad: Beograd.
Planovi nove drzave za buducnost: Podneti zahtev za uclanjenje u Evropsku Uniju do 2007, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom. Prekid svih svadja i sukoba sa okolnim drzavama. Mir i stabilnost na Balkanu. Amerika na Balkanu. Uvodjenje ne obavezno sluzenje Armije po ugledu na USA i pristupljenje NATO-u.

aca DELIJA

pre 21 godinu

Mislio sam da ne objavim nista ali morao sam, jedva sam ceko ovaj dan sada uzdignuta cela mogu da setam evropom i da kazem koje sam nacionalnosti a to je SRBIN sa Crnom Gorom ili bez nje sve mi je jedno ali nikad vise jugosloven, ta naturena lazna i bedna nacionalnost mi je preko glave.Sada mogu da idem na svaku utakmicu moje drzave i da je bodrim iz sveg srca, sada ce mi sin uciti pravu istoriju njegove prave zemlje nikad vise komunizam, i jos nesto za moje DELIJE braco uspeli smo ZVEZDA,SRBIJA,NIKAD JUGOSLAVIJA!!!

Mike L. Milan

pre 21 godinu

Neznam samo kako cemo se mi zvati. Jedan prijatelj kaze Srbogorci, ja mislim bolje i to nego Crnosrbi jer smo i ovako ocrnjeni da gore nemoze biti.
I sva ova bruka i sramota oko natezanja da opstane neka zajednica nas ocrnjuju jos vise.
Ako se braca Crnogorci zele odcepiti iliti odcijepiti neka se odcepe pa neka povedu sa sobom i sve one koji sede na direktorskim i ministarskim mestima po celoj iliti cijeloj Srbiji, koja im toliko smeta.
Zamislite samo predstavnici Srbije i Crne Gore menjace se svake dve godine na rukovodecim mestima u federaciji i svim predstavnistvima u inostranstvu, dakle 1 prema 1 a sa druge strane Crna Gora ucestvovace u drzavnom budjetu Srbije i Crne Gore samo sa 5 posto a Srbija od koje zele da se odcepe sa 95 posto.
Sve ovo mu dodje kao Ivica i Marica, iliti Trinidad i Tobago s razlikom sto su kod njih bar racuni cisti.
Ovo sto nam je servirano lici na pricu o pametnim i lijepim brdjanima, violentnim tipovima i glupim, krivonogim gegulama -srbijancima.
Pa zar neko zaista misli da srpski narod moze vuci za nos u nedogled.

georgina

pre 21 godinu

Gradjani bas strepe sto je napravljena nesavrsena drzava, i sto ce morati da grcaju i placaju tu nesavrsenost, i da se nadaju da ce zivot od nje napraviti nesto. Sta ce nam drzavnici i politicari, kada se prepustamo zivotu da sredi drzavu.Pa nije drzava slobodna volja umetnika pa ce joj dodavati i oduzimati ruku, nogu i glavu i videti da li moze tako da funkcionise.To je most preko koga ljudi treba da prelaze i mora da ima definisane sve potporne stubove, u obrnutom ljudi ce popadati. Posto politicari sebe tesko mogu da zamisle kako padaju, bojim se da ce samo narod i to srpski padati sa tog mosta.

Goran M.

pre 21 godinu

Pa nije najsrecnije rijesenje ali je ipak kudikamo bolje nego Zabljak jer se ipak daje sagledivo rijesenje: 3 godine drzava pa referendum ili pak ne! Politika je takva, vjestina moguceg, moramo se privikavati na to da nema idealnih rjesenja koja bi mi zeljeli, ovo rijesenje je najvise moguce u ovom momentu sto ne znaci da nema sanse da se sa ovih startnih pozicija izgradi nesto kvalitetnije... Ili da se razgradi, sto je isto bolje nego ocu-necu taktika jer ce se znati na cemu smo!

Serdar Rade

pre 21 godinu

Do sledece promene imena, zivelo Ujedinjeno Kraljevstvo Srbije i Crne Gore, (United Kingdom of Serbia & Montenegro, ili UK S&CG)... Konacno, posle nekoliko krvavih ratova sa 3 miliona mrtvih smo dobili dozvolu zapada za ovakvom drzavom...

zoran

pre 21 godinu

Pitanje: Zar cu ja sad da budem Srbin i Crnogorac? Pa kako cu kad nisam ni jedno ni drugo. Mozda bi bilo bolje da se proglasim Vanzemaljcem.

Njegos

pre 21 godinu

Secam se 1992. godine je narod cepao zastave ispred skupstine pri proglasenju SRJ, a priznavali su nas samo neki indijanci, cak ni UN. Kad ste samo tako zavoleli tu SRJ koja je prosla kroz sve ove jade u zadnjih 10 godina (izuzev muske kosarke):))) Danas mi Srbi vracamo svoje ime koje je staro preko 1000 godina a dve stare evropske drzave pocinju novi zivot, kao i uvek - zajedno. A to cine jer to zele njeni narodi, jer da je drugacije CG bi se odavnpo otcepila. Zelim nam sve najbolje, puno uspeha, srece, mira i blagostanja u SRBIJI I CRNOJ GORI sa zastavom "crveno - srednje plavo - belo" himnom - ONAMO' NAMO, i grbom iz SRJ!!!

Losmi

pre 21 godinu

Novo ime bi moglo biti SR Bananija a zastava dve banane...? Za pocetak, posle bi mogli da se ukljuce i ostale banane pa cemo dodavati.

Jugosloven

pre 21 godinu

sam bio, jesam i bicu ! A vi koji menjate ime mojoj domovini ne zelite meni dobro. Ja sam protiv te vase odluke i stidim se nje i svih vas koji ste je doneli preglasavanjem onih koji su kao i ja bili protiv. Istorija ce vam presuditi.

Vukadin

pre 21 godinu

Nostalgicarima za Jugoslavijom,sretan put u doticne samostalne drzave,pa neka tamo propagiraju i placu za Jugoslavijom.Ako smeju,jer su i iz njih se doselili u Srbiju-Crnu Goru.Pogotovu posle 45g,kao veliki pobornici jedne ideologije,za koju su mislili da vaspitaju Srbe.Kako lepo zvuci Ujedinjena Kraljevina Srbije i Crne Gore,kao Kraljevina Danske,Kraljevina Norveske,Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije,Kraljevina Svedske,Kraljevina Spanije itd...Kako moze da zvuci Kraljevina Hrvatske,kad nemaju svoju lozu,ili Kraljevina Slovenije,ni oni nemaju svoju lozu.Nisu Srbi i Crno Gorci bez korena i svoje istorije.

zivojin

pre 21 godinu

Danke Solana
Hvala Solana. i mi Srbi zahvaljujuci Tebi povratismo Nasu najlepsu Drzavu Srbiju, sto su nam je komunisti hteli da zauvek "likvidiarju", pa sad pricaju kako ukidanjem jugoslavije ostajemo bez drzave. to mozda oni. ovo je stvarno najradosniji dan. Hvala Bogu. jugoslavija je stvrano bila jedna ogavna "tvor - tvorevina" verovatno su od nje komunisti imali besplatno letovanje u kuparima, na racun uvek pljackanog srpskog naroda od komunistickih neradnike i nije nikavo cudo sto se bore za jugoslaviju. za njih je sve bilo dzabe, sto rece Bora
Djordjevic 'za barabe sve je dzabe'. a sad pricaju kako eto sve je bilo lepo a preskacu sve leseve od 44 do hladnjaca. sve to komunizam, samoupravljanje, privredne reforme, teror, drustvena samozastita, cinkarenje, sluzbe, SDK, na kraju i te hladnjace sve je to posledica odbrane te jugoslavije, hvala Bogu nema je vise, nema vise kosmara. nema druga tita, nema socijalizma nema jugoslavije, nema diktature proletarijata. havala Bogu, hvala i Solani. oni sire pricu kako je biti Srbin sramota, kaoko Evropa nece Srbiju. Evropa nam je vratila Srbiju. Danke Solana. Kako samo ti komunisti danas u skupstini jadno izgledaju u odbrani neceg nepovrtno propalog. dosao im kraj. u toj jugoslaviji nista nije bilo lepo. sve je bilo ruzno kao i komunizam. Hvala Solana. Kralj Aleksandar je formirao Kraljvinu Srba, Hrvata i Slovenaca, ne jugoslaviju. Hvala Solana.

Veljko

pre 21 godinu

Podrzavam da zastava i grb budu providni, ali mislim da bolje odgovarao svez i popularan termin transparentni. Sto se himne tice trebali bi da preovladavaju grleni prvenstveno u. :)

Beka

pre 21 godinu

Lepo ste to rekli u vasoj vesti: NATEZANJE je kljucna rec koja govori o dobroj volji da se ta "drzava" napravi.
I jedna i druga strana se natezu da nparave nesto na silu. Zar je moguce da oni koje smo mi izabrali da nas vode ne vide nikakve prednosti u nastanku "nove" drzavne zajednice, a opet je prave. Sta ce nam onda. Jos tri godine troskova, zasto????

Dejan

pre 21 godinu

Problem oko izgleda zastave se moze lako resiti. Posto i Srbija i Crna Gora imaju slicne zastave, neka zastava SCG izgleda ovako: Na vrhu zastave, crvena boja, u sredini, do polovine, t.j. centra, neka bude tamno plava, a od polovine, svetlo plava. Na dnu zastave, bela boja. Na ovoj polovini srednje pruge, gde je tamno plava boja, neka budu naslikana ocila zutom ili zlatnom bojom, a na ovoj svetlo-plavoj polovini, neka bude crnogorski lav. Ovako bi zastava bila interesantnija od dosadne trobojke.

Srdjan

pre 21 godinu

Pa mogla bi Srbija da stavi svoju zastavu na jako podnevno sunce tako bi mrko-plava postala plavetno-plava. I onako manje vise citav proces ujedninjavanja/razjedinjavanja izgleda ovako.

Srbin

pre 21 godinu

Hvala Bogu! Nema vise Jugoslavije, Milosevica i komunista a uskoro ni Seselja i radikala. Vredelo je cekati. A sada nazad u slobodnu Srbiju!!!

SRBA

pre 21 godinu

.Hvala Bogu sto ce Srbija najzad dobiti svoju drzavu, ne svidja mi se samo to sto nam ponovo drugi kroje kapu a mi sami neznamo sta hocemo, odnosno nasi politicari.
Jos od Cara Dusana, odnosno od propasti njegove drzave o nasoj Srpskoj drzavi odlucuju drugi.
Turska i Austrougarska su se dogovorile o podeli teritorija nastanjenih Srbima a Rusi su to blagoslovili. Kada je Rusima odgovaralo dignut je Prvi Srpski ustanak a Srpska drzava stvorena je posle Drugog Srpskog ustanka jer je Austrougarskoj trebala tampon zona prema jugu.
Posle prvog Svetskog rata Srbija je naterana u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima a odmah zatim stvorena je prva Jugoslavija jer je tako nadjeno mesto za zemlje oslobodjene os Austrougarske, koja se raspala.
Posle Drugog Svetskog rata, dogovorom Rusije i Engleske pre svega, stvorena je Titova Jugoslavija koja je porodila nove narode, Makedonce, Muslimane i Bosnjake. Srbija je podeljena na pokrajine da bi joj se umanjili i moc i znacaj.
Sada svetu odgovara bilo kakva zajednica Srbije i Crne Gore koja treba da traje samo tri godine. Posle tri godine Crna Gora ce se odvojiti, Kosovo ce postati nezavisno a u Vojvodini ce pojedinci pokusati da obezbede sebi status koji budu imale Crna Gora i Kosovo. Na kraju krajeva, zasto i nebi, tri puta su veci od Crne Gore i mnogo, mnogo bogatiji, dva puta su veci od Kosova i mnogo, mnogo kulturniji.
Dakle da li vam je sada jasno kako ce izgledati Srbija i kuda sve ovo vodi. Meni jeste i nekako sve vise vidim Beogradski Pasaluk.
Bas smo ludi pa u celom svetu Srba ima samo 11 miliona, ovako kako se brinemo o sebi i svojoj drzavi bice nas uskoro menje od Crnogoraca.
Alal vera!

Rozina

pre 21 godinu

sada mi treba novi pasos...za tri godine ce mi opet biti potreban nov....za sest opet...krug.idem da predam za drzavljanstvo u svojoj mesnoj zajednici, jer ce i ona za nekih 20-tak godina biti "suverena drzava".

Kum Djole

pre 21 godinu

Najbolje je da ne bude ni tamnoplava ni plavetna nego da bude providna, bas kao sto su providni i svi ovi politicari koji su zarad ocuvanja fantoma jugoslovenstva zabili jos jedan klin u kovceg krepale Srbije.

svd

pre 21 godinu

Ova sitna prepucavanja oko boje, samo su tužan nastavak cele ujdurme oko pravljenja ove kvazi države. Uopšte me ne raduje ni način na koji je stvorena ni suština kako misli da opstane ovaj državni Frankenštajn, bez imena i himne. Svejedno mi je i kakva će boja da bude na zastavi, najviše mi u toj državi smetaju nezreli i iskompleksirani "političari". Dok je Milošević bio na vlasti, mislio sam da će da svane kada njega skinu, međutim vidim da sam se prevario. Narod treba da rastera tu stranačku bratiju kojoj su sitna iživljavanja važnija od suštine i kojoj kompromis u cilju dobrobiti zajednice ne dolazi do mozga.

Mina i Mirko

pre 21 godinu

Za novu drzavu nema lepseg imena od Solanije!
Himna: O sole mio.
Zastava: Montenegro blue sa suncem u obliku zute sljive (ranke)
Plavo i zuto - pobednicka kombinacija za direktan ulazak u EU
Hej Solanci joste zivi...

Vladan

pre 21 godinu

Sada kada na vlasti nije opozicija, ova zajednica ima i te kavu sansu. Vlade Srbije i Crne Gore ce se mnogo lakse dogovarati jer, pre svega, Crna Gora vise veruje Djindjicu, koji ih ne pritiska, ne opstruira, ne vredja, nego sto su verovali Milosevicu i Kostunici.

Djordje

pre 21 godinu

Ko ce ovu glupost da plati?
Sta je sa pasosima? I ostalim dokumentima?
Ko ce TO da plati?
uostalom, sta pitam, kad znam ... mi cemo da platimo, kao i sve do sada.

Titov Pionir

pre 21 godinu

Za mene i za svakog pravog iskrenog Jugoslovena(podjednako Slovenac, Hrvat, Bosanac, Srbin, Crnogorac i Makedonac) je Juga umrla jos 1990 a ovo sto je otislo na onaj svet je samo Miloseviceva sramota!

Njegos

pre 21 godinu

Secam se 1992. godine je narod cepao zastave ispred skupstine pri proglasenju SRJ, a priznavali su nas samo neki indijanci, cak ni UN. Kad ste samo tako zavoleli tu SRJ koja je prosla kroz sve ove jade u zadnjih 10 godina (izuzev muske kosarke):))) Danas mi Srbi vracamo svoje ime koje je staro preko 1000 godina a dve stare evropske drzave pocinju novi zivot, kao i uvek - zajedno. A to cine jer to zele njeni narodi, jer da je drugacije CG bi se odavnpo otcepila. Zelim nam sve najbolje, puno uspeha, srece, mira i blagostanja u SRBIJI I CRNOJ GORI sa zastavom "crveno - srednje plavo - belo" himnom - ONAMO' NAMO, i grbom iz SRJ!!!

Veljko

pre 21 godinu

Podrzavam da zastava i grb budu providni, ali mislim da bolje odgovarao svez i popularan termin transparentni. Sto se himne tice trebali bi da preovladavaju grleni prvenstveno u. :)

Mina

pre 21 godinu

Ma Srbija treba da bude Srbija - sa svojom himnom i zastavom a Crna Gora zasebna drzava sa svojom himnom i zastavom. Muka mi je vise od tih zajednica i laznih federacija!

Rozina

pre 21 godinu

sada mi treba novi pasos...za tri godine ce mi opet biti potreban nov....za sest opet...krug.idem da predam za drzavljanstvo u svojoj mesnoj zajednici, jer ce i ona za nekih 20-tak godina biti "suverena drzava".

Beka

pre 21 godinu

Lepo ste to rekli u vasoj vesti: NATEZANJE je kljucna rec koja govori o dobroj volji da se ta "drzava" napravi.
I jedna i druga strana se natezu da nparave nesto na silu. Zar je moguce da oni koje smo mi izabrali da nas vode ne vide nikakve prednosti u nastanku "nove" drzavne zajednice, a opet je prave. Sta ce nam onda. Jos tri godine troskova, zasto????

rambo 2

pre 21 godinu

evo jos koja izgubljena godina !Sta je smetalo da ostane ime SR Jugoslavija?Mogli su da se promene odnosi u federaciji i zakoni a ne ime.To je cist hir!Trebalo je da ostane SRJ ili sama Srbija a ovo je cista agonija "cardak ni na nebu ni na zemlji"jos par godina kada ce konacno biti Srbija sama.Ne znam sta misle oni ali svaki dan se potvrdjuje ono"sve je isto samo njega nema"

Patriota

pre 21 godinu

Zastava: Ja bih za zastavu,Srbije I Crne Gore, udario narandzastu boju do pola, a druga polovina da bude plave boje.
Grb: U sredini zastave na beloj pozadini, naslikati crvenom bojom Srbskog Orla i Crnogorskog lava.
Himna: Prva polovina, tri strofe, Boze Pravde; druga polovina, tri strofe, Crna Goro moja mati ili tako nesto.
Granice: Kosovo dati Albaniji; Republiku Srpsku pripojiti Srbiji i Crnoj-Gori.
Glavni Grad: Beograd.
Planovi nove drzave za buducnost: Podneti zahtev za uclanjenje u Evropsku Uniju do 2007, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom. Prekid svih svadja i sukoba sa okolnim drzavama. Mir i stabilnost na Balkanu. Amerika na Balkanu. Uvodjenje ne obavezno sluzenje Armije po ugledu na USA i pristupljenje NATO-u.

Serdar Rade

pre 21 godinu

Do sledece promene imena, zivelo Ujedinjeno Kraljevstvo Srbije i Crne Gore, (United Kingdom of Serbia & Montenegro, ili UK S&CG)... Konacno, posle nekoliko krvavih ratova sa 3 miliona mrtvih smo dobili dozvolu zapada za ovakvom drzavom...

SRBA

pre 21 godinu

.Hvala Bogu sto ce Srbija najzad dobiti svoju drzavu, ne svidja mi se samo to sto nam ponovo drugi kroje kapu a mi sami neznamo sta hocemo, odnosno nasi politicari.
Jos od Cara Dusana, odnosno od propasti njegove drzave o nasoj Srpskoj drzavi odlucuju drugi.
Turska i Austrougarska su se dogovorile o podeli teritorija nastanjenih Srbima a Rusi su to blagoslovili. Kada je Rusima odgovaralo dignut je Prvi Srpski ustanak a Srpska drzava stvorena je posle Drugog Srpskog ustanka jer je Austrougarskoj trebala tampon zona prema jugu.
Posle prvog Svetskog rata Srbija je naterana u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima a odmah zatim stvorena je prva Jugoslavija jer je tako nadjeno mesto za zemlje oslobodjene os Austrougarske, koja se raspala.
Posle Drugog Svetskog rata, dogovorom Rusije i Engleske pre svega, stvorena je Titova Jugoslavija koja je porodila nove narode, Makedonce, Muslimane i Bosnjake. Srbija je podeljena na pokrajine da bi joj se umanjili i moc i znacaj.
Sada svetu odgovara bilo kakva zajednica Srbije i Crne Gore koja treba da traje samo tri godine. Posle tri godine Crna Gora ce se odvojiti, Kosovo ce postati nezavisno a u Vojvodini ce pojedinci pokusati da obezbede sebi status koji budu imale Crna Gora i Kosovo. Na kraju krajeva, zasto i nebi, tri puta su veci od Crne Gore i mnogo, mnogo bogatiji, dva puta su veci od Kosova i mnogo, mnogo kulturniji.
Dakle da li vam je sada jasno kako ce izgledati Srbija i kuda sve ovo vodi. Meni jeste i nekako sve vise vidim Beogradski Pasaluk.
Bas smo ludi pa u celom svetu Srba ima samo 11 miliona, ovako kako se brinemo o sebi i svojoj drzavi bice nas uskoro menje od Crnogoraca.
Alal vera!

Vladan

pre 21 godinu

Sada kada na vlasti nije opozicija, ova zajednica ima i te kavu sansu. Vlade Srbije i Crne Gore ce se mnogo lakse dogovarati jer, pre svega, Crna Gora vise veruje Djindjicu, koji ih ne pritiska, ne opstruira, ne vredja, nego sto su verovali Milosevicu i Kostunici.

Goran M.

pre 21 godinu

Pa nije najsrecnije rijesenje ali je ipak kudikamo bolje nego Zabljak jer se ipak daje sagledivo rijesenje: 3 godine drzava pa referendum ili pak ne! Politika je takva, vjestina moguceg, moramo se privikavati na to da nema idealnih rjesenja koja bi mi zeljeli, ovo rijesenje je najvise moguce u ovom momentu sto ne znaci da nema sanse da se sa ovih startnih pozicija izgradi nesto kvalitetnije... Ili da se razgradi, sto je isto bolje nego ocu-necu taktika jer ce se znati na cemu smo!

zoran

pre 21 godinu

Pitanje: Zar cu ja sad da budem Srbin i Crnogorac? Pa kako cu kad nisam ni jedno ni drugo. Mozda bi bilo bolje da se proglasim Vanzemaljcem.

Djordje

pre 21 godinu

Ko ce ovu glupost da plati?
Sta je sa pasosima? I ostalim dokumentima?
Ko ce TO da plati?
uostalom, sta pitam, kad znam ... mi cemo da platimo, kao i sve do sada.

georgina

pre 21 godinu

Gradjani bas strepe sto je napravljena nesavrsena drzava, i sto ce morati da grcaju i placaju tu nesavrsenost, i da se nadaju da ce zivot od nje napraviti nesto. Sta ce nam drzavnici i politicari, kada se prepustamo zivotu da sredi drzavu.Pa nije drzava slobodna volja umetnika pa ce joj dodavati i oduzimati ruku, nogu i glavu i videti da li moze tako da funkcionise.To je most preko koga ljudi treba da prelaze i mora da ima definisane sve potporne stubove, u obrnutom ljudi ce popadati. Posto politicari sebe tesko mogu da zamisle kako padaju, bojim se da ce samo narod i to srpski padati sa tog mosta.

Losmi

pre 21 godinu

Novo ime bi moglo biti SR Bananija a zastava dve banane...? Za pocetak, posle bi mogli da se ukljuce i ostale banane pa cemo dodavati.

Srdjan

pre 21 godinu

Pa mogla bi Srbija da stavi svoju zastavu na jako podnevno sunce tako bi mrko-plava postala plavetno-plava. I onako manje vise citav proces ujedninjavanja/razjedinjavanja izgleda ovako.

Jugosloven

pre 21 godinu

sam bio, jesam i bicu ! A vi koji menjate ime mojoj domovini ne zelite meni dobro. Ja sam protiv te vase odluke i stidim se nje i svih vas koji ste je doneli preglasavanjem onih koji su kao i ja bili protiv. Istorija ce vam presuditi.

Vukadin

pre 21 godinu

Nostalgicarima za Jugoslavijom,sretan put u doticne samostalne drzave,pa neka tamo propagiraju i placu za Jugoslavijom.Ako smeju,jer su i iz njih se doselili u Srbiju-Crnu Goru.Pogotovu posle 45g,kao veliki pobornici jedne ideologije,za koju su mislili da vaspitaju Srbe.Kako lepo zvuci Ujedinjena Kraljevina Srbije i Crne Gore,kao Kraljevina Danske,Kraljevina Norveske,Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije,Kraljevina Svedske,Kraljevina Spanije itd...Kako moze da zvuci Kraljevina Hrvatske,kad nemaju svoju lozu,ili Kraljevina Slovenije,ni oni nemaju svoju lozu.Nisu Srbi i Crno Gorci bez korena i svoje istorije.

aca DELIJA

pre 21 godinu

Mislio sam da ne objavim nista ali morao sam, jedva sam ceko ovaj dan sada uzdignuta cela mogu da setam evropom i da kazem koje sam nacionalnosti a to je SRBIN sa Crnom Gorom ili bez nje sve mi je jedno ali nikad vise jugosloven, ta naturena lazna i bedna nacionalnost mi je preko glave.Sada mogu da idem na svaku utakmicu moje drzave i da je bodrim iz sveg srca, sada ce mi sin uciti pravu istoriju njegove prave zemlje nikad vise komunizam, i jos nesto za moje DELIJE braco uspeli smo ZVEZDA,SRBIJA,NIKAD JUGOSLAVIJA!!!

Dejan

pre 21 godinu

Problem oko izgleda zastave se moze lako resiti. Posto i Srbija i Crna Gora imaju slicne zastave, neka zastava SCG izgleda ovako: Na vrhu zastave, crvena boja, u sredini, do polovine, t.j. centra, neka bude tamno plava, a od polovine, svetlo plava. Na dnu zastave, bela boja. Na ovoj polovini srednje pruge, gde je tamno plava boja, neka budu naslikana ocila zutom ili zlatnom bojom, a na ovoj svetlo-plavoj polovini, neka bude crnogorski lav. Ovako bi zastava bila interesantnija od dosadne trobojke.

Kum Djole

pre 21 godinu

Najbolje je da ne bude ni tamnoplava ni plavetna nego da bude providna, bas kao sto su providni i svi ovi politicari koji su zarad ocuvanja fantoma jugoslovenstva zabili jos jedan klin u kovceg krepale Srbije.

zivojin

pre 21 godinu

Danke Solana
Hvala Solana. i mi Srbi zahvaljujuci Tebi povratismo Nasu najlepsu Drzavu Srbiju, sto su nam je komunisti hteli da zauvek "likvidiarju", pa sad pricaju kako ukidanjem jugoslavije ostajemo bez drzave. to mozda oni. ovo je stvarno najradosniji dan. Hvala Bogu. jugoslavija je stvrano bila jedna ogavna "tvor - tvorevina" verovatno su od nje komunisti imali besplatno letovanje u kuparima, na racun uvek pljackanog srpskog naroda od komunistickih neradnike i nije nikavo cudo sto se bore za jugoslaviju. za njih je sve bilo dzabe, sto rece Bora
Djordjevic 'za barabe sve je dzabe'. a sad pricaju kako eto sve je bilo lepo a preskacu sve leseve od 44 do hladnjaca. sve to komunizam, samoupravljanje, privredne reforme, teror, drustvena samozastita, cinkarenje, sluzbe, SDK, na kraju i te hladnjace sve je to posledica odbrane te jugoslavije, hvala Bogu nema je vise, nema vise kosmara. nema druga tita, nema socijalizma nema jugoslavije, nema diktature proletarijata. havala Bogu, hvala i Solani. oni sire pricu kako je biti Srbin sramota, kaoko Evropa nece Srbiju. Evropa nam je vratila Srbiju. Danke Solana. Kako samo ti komunisti danas u skupstini jadno izgledaju u odbrani neceg nepovrtno propalog. dosao im kraj. u toj jugoslaviji nista nije bilo lepo. sve je bilo ruzno kao i komunizam. Hvala Solana. Kralj Aleksandar je formirao Kraljvinu Srba, Hrvata i Slovenaca, ne jugoslaviju. Hvala Solana.

svd

pre 21 godinu

Ova sitna prepucavanja oko boje, samo su tužan nastavak cele ujdurme oko pravljenja ove kvazi države. Uopšte me ne raduje ni način na koji je stvorena ni suština kako misli da opstane ovaj državni Frankenštajn, bez imena i himne. Svejedno mi je i kakva će boja da bude na zastavi, najviše mi u toj državi smetaju nezreli i iskompleksirani "političari". Dok je Milošević bio na vlasti, mislio sam da će da svane kada njega skinu, međutim vidim da sam se prevario. Narod treba da rastera tu stranačku bratiju kojoj su sitna iživljavanja važnija od suštine i kojoj kompromis u cilju dobrobiti zajednice ne dolazi do mozga.

Srbin

pre 21 godinu

Hvala Bogu! Nema vise Jugoslavije, Milosevica i komunista a uskoro ni Seselja i radikala. Vredelo je cekati. A sada nazad u slobodnu Srbiju!!!

Mina i Mirko

pre 21 godinu

Za novu drzavu nema lepseg imena od Solanije!
Himna: O sole mio.
Zastava: Montenegro blue sa suncem u obliku zute sljive (ranke)
Plavo i zuto - pobednicka kombinacija za direktan ulazak u EU
Hej Solanci joste zivi...

Mike L. Milan

pre 21 godinu

Neznam samo kako cemo se mi zvati. Jedan prijatelj kaze Srbogorci, ja mislim bolje i to nego Crnosrbi jer smo i ovako ocrnjeni da gore nemoze biti.
I sva ova bruka i sramota oko natezanja da opstane neka zajednica nas ocrnjuju jos vise.
Ako se braca Crnogorci zele odcepiti iliti odcijepiti neka se odcepe pa neka povedu sa sobom i sve one koji sede na direktorskim i ministarskim mestima po celoj iliti cijeloj Srbiji, koja im toliko smeta.
Zamislite samo predstavnici Srbije i Crne Gore menjace se svake dve godine na rukovodecim mestima u federaciji i svim predstavnistvima u inostranstvu, dakle 1 prema 1 a sa druge strane Crna Gora ucestvovace u drzavnom budjetu Srbije i Crne Gore samo sa 5 posto a Srbija od koje zele da se odcepe sa 95 posto.
Sve ovo mu dodje kao Ivica i Marica, iliti Trinidad i Tobago s razlikom sto su kod njih bar racuni cisti.
Ovo sto nam je servirano lici na pricu o pametnim i lijepim brdjanima, violentnim tipovima i glupim, krivonogim gegulama -srbijancima.
Pa zar neko zaista misli da srpski narod moze vuci za nos u nedogled.