Aktuelno

Subota, 06.06.2015.

11:55

Google je kriv što baterije Samsung telefona ne traju duže

Izvor: B92

Google je kriv što baterije Samsung telefona ne traju duže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

97 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 8 godina

@Nikola
Na prvom mestu, onemogućeno je aplikacijama, osim sistemskih da pišu po SD-karti, što je neviđen bezobrazluk, direktno dizajniran, u dosluhu sa proizvođačima telefona, da ljudima oteža korišćenje SD-kartica, a time i mnogo jeftinije proširenje memorije. Naravno, to je lako rešivo, ako vam je telefon rutovan (što je, btw, pod oba sistema, a naročito pod Lollipopom otežano u odnosu na prethodne verzije), ali onda vas korporatna gamad zeza u zdrav mozak sa garancijom na hardver, iako se radi isključivo o softverskim modifikacijama. Verovatno da bi Google mogao da vas bolje prati i bolje crpe bateriju na gluposti, onemogućena je nezavisna kontrola GPS-a, i on je objedinjen u "Lokacijske servise" (što je takođe moguće srediti, ali zašto bih se i s tim akao?). Količina bloatware-a i besmislenih servisa na čelu sa Google Now koji jedu baterije da bi dokoni mogli da impresioniraju tinejdžerke po kafićima magičnom frazom "OK Google" povećana je otprilike 50% u odnosu na ICS i JB. Takozvani "material design" je, što se mene tiče, potpuni estetski i konceptualni promašaj, a podseća me na Apple po svemu (za moj ukus ružnom i nezgodnom): svetlim pozadinama koji jedu bateriju na AMOLED-ima, pastelnim bojama, tankim, nečitljivim fontovima, simplifikacijom svega i nemogućnošću da se većina parametara kontrolišu i menjaju (filozofija usmerena na prosečnog "idiot usera" koga se trude da naprave još većim idiotom). Ima tu još hiljadu sitnica, u istom stilu, ali meni je i ovo dosta.

ssbrankovic@yahoo.com

pre 8 godina

Pa i ja imam lolipop na G2, pre toga sam imao KitKat. Slicno mi traje baterija, tj 2. dana. Zakljucak: Samsung je stavio male baterije i nemaju nista sad da kazu pametno sem glupih izgovora...

Antibot sprej

pre 8 godina

@Deda Pera
"WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje."
Da li je moguće da ti na B92 objave ovaj botovski komentar, koji ajd što nema veze sa temom, nego je uz to potpuna nebuloza???

Bojan

pre 8 godina

Imam lg l90 i baterija mi traje isto ili đuze nego prije nadogradnje. Platio sam ga 150 i baterija mi traje 3-5 dAna, zavisno koliko ga maltretiram. Ako vam play service drži predugo konekciju upaljenu prosto rjesenje je da ne držite čitav dan mobilne podatke ukljucenima. Pored činjenice da će baterija trajati duze, imacete i kvalitetniji život sa manje distrakcije i uznemiravanja.

superoperater

pre 8 godina

Nisu krivi telefoni, kriv je sistem. Ja sam to resio na Nexusu 4 tako sto sam deinstalirao apdejte Google Play Services, potom ih ponovo instalirao, restartovao telefon i sad vise nema "keep awake" baga, Google Play Services vise skoro i da nije na listi potrosaca baterije a bio je na prvom mestu sa duplo vise procenata nego ekran. Probajte to.

neccko

pre 8 godina

hmmm....nesto razmisljam citajuci ovo i sve ove komentare...
Prvo, moje neko skromno iskustvo sa Androidom: "kada kupim telefon...nikad ne raditi upgrade operativnog sistema..." Sa prethodnim telefonom je bilo tako...kada god sam uradio upgrade operativnog sistema (HTC Sensation) telefon je sve sporije i sporije radio....plus... malo instaliras neku programcic da probas (a sto da ne kada se moze)... na kraju je Viber otvarao po 10ak sekundi. Ni factory reset nije pomogao nesto da se stvar ubrza....
Dakle, od trenutka kada sam kupio vrhunski telefon (par meseci po izlasku), posle nesto vise od godinu dana, telefon se pretvorio u ciglu.
Sada imam G2 vise od pola godine... ne radim upgrade sistema sa KitKata, telefon radi kao prvog dana kada sam ga ukljucio, sve otvara na dodir... baterija dva dana (bez filmova i igrica)... skidan ga sa punjaca 15ak minuta od kada prijavi da je pun, jer sam negde procitao da nije dobro za bateriju ono sto vecina radi... ukljici ga i ode na spavanje...eto

engineer

pre 8 godina

Tako je. Neko Vam da open source operativni sistem, onda smanjite bateriju, nadogradite taj os(naravno samo glupostima,cik da probaju da pomognu u razvijanju samog OS-a). I posle svih gluposti koje uradite i pametnih poteza koje ne uradite okrivite onog ko Vam je dao besplatan OS. Pu

Ranzo Telefondžija

pre 8 godina

I ne samo ovo, meni se javlja još jedan bag za koji mi je prosto nemoguće da ga razvojni tim nije primetio - kad na S4 isključim prenos podataka (nakon što je neko vreme bio aktivan), posle izvesnog vremena zvono mi se utiša na 10%. Ovo se ne dešava kad palim ili gasim wifi. Naleteo sam na još nekoliko opisa istog problema, ali niti Google niti Samsung se ne oglašavaju po ovom pitanju. Realno, nadogradnjom na 5.0.1 oborio sam cenu svog telefona jer kada ga prodajem, moram da objasnim kupcu da će imati ovakvih problema - verujte mi, jako je naporno stalno pratiti da li se telefon utišao sam od sebe. Naravno, o novoj nadogradnji ni reči, jako neprofesionalno.

abc

pre 8 godina

Vidim da komentari idu u pravcu android je loš, ovaj drugi je bolji i slično.. ne znam, ali neko moje mišljenje je da android može da dođe u obzir ali nikako ovi telefoni od 600-700 i više evra. Kažem to kao neko ko koristi (dobar) android telefon(G2), ali i pored toga primetio sam da posle skoro godinu i po dana telefon ne radi kao na početku, iako ima instaliran custom rom dakle bez blotvera. A plaćen je prilično, tako da sam posle ovoga mišljenja da je bolja varijanta npr. sad evo ovaj novi Huawei P8 koji će verovatno moći da se nađe za nekih 280e za koji mesec, i siguran sam da će i on izgurati god. i po al' makar neće da mi bude žao jer ga nisam preplatio. Ili neki brendirani može da dođe u obzir ali prošli ili čak pretprošli model kad cena bude realna.

George

pre 8 godina

Držao jedan ili dva dana, za mene puno ne menja stvar. Činjenica je da su baterije kriminalno slabe na jakim uredjajima.
Ali zato i postoji stvarčica koja se zove Power Bank . Za

Lincoln

pre 8 godina

I ja sam dugogodisnji korisnik Android uredjaja i silom prilika imam ih desetak, ne zato što sam bogat već iz drugih razloga, takodje se bavim flesovanjem uredjaja i mogu da kažem sledeće : ukoliko dođe do toga da korisnik svaki čas mora da isključuje aplikacije putem widgeta ili drugačije da bi dobio normalno trajanje baterije, onda ili uredjaj ili operativni sistem nisu u redu. U ovom slučaju, tačno je da Lollipop užasan po pitanju potrošnje i to je činjenica. Prastara Motorola Razr, sa Lollipop bilo kojom verzijom, jede bateriju kao besna, dok na KitKat baterija traje duplo duže. Znači, nije u pitanju uređaj već operativni sistem. Google je napravio veliki korak nazad sa Lollipop, dobili smo sminku a sa druge strane memory leaks, lošu bateriju i jos niz negativnih stvari. Nadam se da ce ispraviti ovo, a do tada sve ostaje na KitKatu.

Deda Pera

pre 8 godina

Za one koji hvale WinPhone i na ovoj temi: WinPhone ima isisavanje baterije zbog zaglavljivanja procesa, tada se telefon prilicno zagreva zbog procesora i jedino resenje je restart telefona.

Takodje, WinPhone, sta god vi podesavali, sve vreme skenira WiFi-jeve i trosi bateriju kao lud. Jedini nacin da to sprecite je da iskljucite WiFi.

Potom, WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje. Probajte: Pre spavanja iskljucite WiFi i proverite procenat baterije pre i posle spavanja. Isto probajte i sa ukljucenim WiFijem, silno cete se iznenaditi - Kod Androida je to neuporedivo bolje reseno.

Tako da nemojte preporucivati WinPhone nikome. On je dobra alternativa samo ako birate izmedju najjeftinijih androida i jeftinih WinPhoneova. Za srednju i visu klasu, WinPhone nema sta da trazi. To je nedovrsen OS.

eh

pre 8 godina

moj z1 ni jednom nije omanuo ispod 2 dana za ovih 8 meseci koliko je kod mene mislim da mu je prosek oko dva ipo dana 3 garantovano sa ukljucenom stednjom baterija je preko pola telefona 60% velicine tel znaci malo fb malo viber malo poruke malo pozivi tj koliko mi treba i gura malo citam i vesti ali ne b92 jer brate trazite sve moguce i ne moguce dozvole za app sad necete objaviti al ok briga me bas

c.o.a.

pre 8 godina

@niko da kaze
jesi siguran da toliko opada kapacitet baterije? imam s3 koji je star pune dve godine. punim ga svako vece, nekad i dva puta dnevno, pa mi opet baterija izdrzi 4 i po sata ukljucenosti ekrana (testirao sam pre neki dan).
a do pre meseca dana sam imao cm12.1.unofficial za galaxy s3 i nisam primetio problem sa baterijom i memorijom o kojima svi pricate. cak je radio iznenadjujuce lepo i brzo. imao je sitne bagove, ali zanemarljive. mesec dana sam ga koristio. vratio sam jb 4.3 samo zbog hdr opcije na kameri (na cm nema ni jednu jedinu opciju osim slikanja).

Mustafa Kajganic

pre 8 godina

@Niko da kaze
Da li si ti svestan da meni ta ista baterija, stara dve godine, traje duze na KitKat-u nego na Lollipop-u? Ne mogu da razumem da neko brani kompaniju po svaku cenu. Lollipop je najgori Android ikad. Osim sminke, i to lose, ne nudi nista novo. Sporiji je od KitKat-a, trosi bateriju mnogo vise. Jednostavno oseca se tromost u koriscenju, da ne pominjem kilave animacije kad god se nesto klikne.

Nikola

pre 8 godina

(EU Citizen, 06. jun 2015 20:35)

Voleo bih da znam šta je ukinuto u KitKat - u i Lollipop - u u poređenju sa prethodnim verzija? Šta podrazumevaš pod "zatvorenost" (shvatam značenje reči) ? I koji su to elementi iOS UI-a kopirani u Material Design?

Milan

pre 8 godina

Ne znam čemu toliki minusi... Koristim XtreStoLite v2.2 ROM. Dosta preinstaliranih aplikacija je izbačeno. U permission manager-u onemogućite screen on, location, keep awake za aplikacije kao što su Facebook, Messenger, Play store...

DaLanik

pre 8 godina

Niko da kaze: Daj nemoj da siris dezinformcije. LiPol ili LiIon baterije se pune cim padnu na 80%, cak ih nikada ni ne treba pustiti da padnu ispod 40-50%. JEdino sto unistava bateriju je intenzivno koriscenje pro punjenju sto dosta klinaca radi (citaj: igraju igrice na punjacu) jer reje baterija i greje CPU a to je lose za bateriju. Slobodno punite kad god imate priliku, nista nece bit bateriji. Na kraju krajeva, nova baterija kosta 30 evra maksimum, sta je to spram 700 koliko kosta vrhunski telefon, zar ne? Ili ste prodali babino zlato za telefon a nemate za novu bateriju? :)

Srbenda

pre 8 godina

Baterija moze da se sredi! Imam Nexus 5 i po "difoltu" mu je baterija uzas. Instalirao sam custom rom koji inace nema bagove koje ima stock rom, plus sam instalirao drugi kernel. Baterija mi drzi 2 do 3 puta duze, cime sam prezadovoljan.
Uostalom, ako hocete bateriju koja drzi po 5-6 dana, kupite eksternu bateriju.
Kapiram da ovo nije za prosecnog korisnika (tipa moja majka), ali ne vidim neko drugo resenje...

Nikola

pre 8 godina

(sad truth..., 06. jun 2015 21:22)

Budimo realni, da bi u Srbiji imao postpaid tarifu na kojoj možeš da držiš uključen mobilni net non stop, moraš da plaćaš bar 7000 din mesečno (neograničeni Egde ne računam) . Ovo znači da ovaj bug pogađa svakog hiljaditog korisnika u Srbiji, plus što ne mora svaki da ima Lollipop ili Android uopšte. Ja ni jedan bug nisam primetio, ali, iskreno, mobilni net uključujem po potrebi jer mi je 1GB malo da ostane non stop uključen).

Stefan

pre 8 godina

Kada sam pre mesec dana kupio Sony Z2 odmah sam dobio mogućnost nadogradnje sa 4.4.4 na 5.0.2 i to sam uradio. Tako da nemam iskustva kako bi kitkat držao bateriju ali sam sa lolipopom prezadovoljan. Intenzivno korišćenje 36 sati, normalno 48 sati, umereno 72 sata.

trta

pre 8 godina

ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka...
(dzoni, 6. jun 2015 16:32)

Bas me zanima kako ti to kao napredniji korisnik koristis telefon kad ti aplikacije nisu dovoljne?!? Ukucavas telefonom eksere?
Ko li sve ima potrebu da ostavlja komentare i to komentare koji nemaju veze sa clankom, a ta potreba ocigledno raste sa neprednoscu komentatora, koji su toliko napredni da ne znaju sta su aplikacije.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise.(rodja, 06. jun 2015 18:17)

Za 150 e mogu da kupim galaxy grand prime, glanc nov. 5 inch, quad core, extra kamera. Lep, baterija traje najmanje dva dana. Mislim da za te novce nema konkurenciju.

EU Citizen

pre 8 godina

S moje tačke gledišta, Google postaje sve veće zlo, i poslednjih nekoliko verzija Androida donose sve same gluposti i pogoršanja, a novosti se svode na stvari poput mobilnog plaćanja ili otiska prsta, koje ja lično (priznajem, jeste subjektivno) ili ne želim da koristim iz bezbednosnih razloga ili ne smatram naročito potrebnim i korisnim. Već KitKat je bio i po dizajnu (odvratne svetle pozadine i tanki fontovi u appleoidnom "material design" stilu), i po mnogim neugodnim sitnicama i ukinutim opcijama, pad u odnosu na prethodnu verziju, a update na Lollipop mi tek nije palo na pamet da instaliram, jer, koliko, vidim, predstavlja samo još jedan korak u istom pravcu ružnoće, zatvorenosti i ukidanja kontrole za korisnika, pa sad već neko vreme ozbiljno razmišljam o napuštanju Androida u korist neke slobodnije alternative, poput Ubuntu Toucha i nadam se da će neka od njih sazreti u roku od godinu-dve dana i omogućiti mi da se oslobodim korporatnog maltretiranja za rođene pare, a da ipak imam telefon sa flegšip performansama i upotrebljivim operativnim sistemom u džepu :)

Demius

pre 8 godina

@Milan
"Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life."
Koji si ti Google bot.:))
Ti izgleda imaš neku posebnu verziju Lizalice."Androd L green edition."

mare

pre 8 godina

posedujem galaxy alphu, telefon je vrhunski, baterija izdrzi taman dan, po mom misljenju sasvim dovoljno, s5 i s6, da su dobri telefoni ne bi se prodavali u toliko primeraka...

DaLanik

pre 8 godina

ja sam davno pisao da je Lolipop djubre niko mi nije verovao.... licno nemam problem sa baterijom jer je u pitanju tablet (malo je gora od KitKeta al ne puno) ali je sistem MNOGO sporiji od KitKeta.

Bole

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise. (rodja, 06. jun 2015 18:17)

Kako god ljudi pricali, Samsung ima najpouzdaniji hardver. Probao sam telefone drugih brendova i uvek sam imao nekih problema. Opet sam se vratio Samsungu.

Niko da kaze

pre 8 godina

Ljudi da li ste svesni da posle nekih 300 punjenja litijum-jonske baterije od 0% do 100% originalni kapacitet pada na 70%? Da li je moguce da vi imate telefone stare po godinu dana koje ste sigurno punili 300 puta tokom godine pa vam je samo kapacitet baterije opao?

P.S. Ah i da spomenem da sam skoro otkiro da je za zivotni vek baterije presudno koliko je praznite, znaci ako ste je ispraznili do 50% pa napunili i tako 700 puta imate isti efekat kao 300 praznjenja od 100-0 sto znaci da nije samo duplo vise nego i nesto preko.

Pozz!

red

pre 8 godina

s6,uopšte nije loše ako znaš šta isključiti. ..Location history je problem. Isključite to i Google services više neće praviti problem.
Pozz

spiridon76

pre 8 godina

Note 4 sa platformom 5.1 izgubio podešavanje ekrana na dinamičan...
Šta reći?Štede mi bateriju tako što mi zatamnjuju ekran...Čudi me da ovo nije izazvalo veće reakcije!

Pekar

pre 8 godina

... Posedujem Goole Nexus 4 i Nexus 5 aparate... imaju poslednji update... i bateroje im traju ceo dan, sa intenzivnim korišćenjem... dakle, neće biti da je samo do lizalice? Nijedan aparat koji Samsung napravi, nije po mom ukusu... ili je loših karakteristika ili je bezobrazno skup...

Milan

pre 8 godina

Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life. Baterija traje od 18h do jednog dana, zavisno od korišćenja. Screen on time ide od 5 do 7 sati. Pogledajte koje aplikacije smete da isključite, neke koje vam uopšte ne trebaju jednostavno izbrišite. Isključite GPS i auto sync i malo smanjite osvetljenje ekrana.

Vladica

pre 8 godina

samsungu bi najpametnije u ovom trenutku bilo da ponudi android 4.4.4 i za uredjaje koji su izasli sa nedovrsenom peticom. ja sam na svom nexusu 7 probao sve izasle verzije petice i brzo bih se vracao na 4.4.4. nadam se da ce i google poput m$ krenuti makar svaka druga verzija da im valja- 2 i 4 ok, 1,3 i 5 krševi za sada.

jjnhl68

pre 8 godina

Ovo je slucaj sa svim dosadasnjim znacajnijim nadogradnjama, kada je Samsung u pitanju. S obzirom na njihovu reputaciju, prilicno razocaravajuce. Medju poslednjim izbace nadogradnju, ako je uopste i bude, a te prve verzije prave puno problema, a jedan od najvecih je curenje baterije.
Takvu situaciju nisam imao na HTC i LG "perjanicama". Ovo je moje iskustvo, nemam nista protiv Samsunga, naravno.

vrabac

pre 8 godina

ja se ispalio ko car uradio sam upgrejd na s4 katastrofa moram stalno preko widgeta da gasim aplikacije i da naravno baterija duze traje kad ugasis wifi i mobile data. Lolipop je bzvz.

dzoni

pre 8 godina

I ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka ali me je google poceo opasno nervira sa guranjem sve vecih i vecih stock aplikacija koji trose resurse bez razloga..resenje goli cyanogen mode bez google aplikacija i onda instaliras TINY Google apps gde je samo google store i ono najosnovnije sto google trazi.
Npr stock aplikacija "google play service" (bez kog ti vise ne da da pustis nijednu google aplikaciju ) je narastao sa 3 mb pre par godina na 90 mb sad ..

planet of the apes

pre 8 godina

na nexus-u 5 posle update-a na 5.1.1 konacno su svi problemi otklonjeni, nisam primetio neki problem, sredili su ram management, baterija duze traje, ali koliko vidim sony-jevci se ne zale, tako da mislim da je pre problem u samsungu

laza

pre 8 godina

za normalnog korisnika windows phone i zbogom android. nemam nameru da svakih godinu dana kupujem najnoviji model. ako se iznerviram uzecu nokia 5110

Igor

pre 8 godina

Kupite iOS ili Windows uređaj i rešite se Google-a. Koristio sam Android 6 godina, znam o čemu pričam. A root-eri neka root-uju do mile volje

Sullccc

pre 8 godina

Kao korisnik oneplus one, prva stvar koju sam primetio posle update-a sa cyagenmod 11s na 12s je da baterija traje mnogo kraće. Na cm 11s, bez problema baterija je trajala skoro dva dana a sad jedva izgura dan. Glavni krivac za ovo su Google servisi, gde prednjači Google play service koji sprečava telefon da ode u sleep mode.

bez_predrasuda

pre 8 godina

Imam Galaxy S5 koji nakon prelaska sa Androida 4.4 na verziju 5.0 neuporedivo brže troši bateriju, a zamrzavanje kamere postaje uobičajeno zbog "curenja memorije". Bolje mi radi stari Note2 na Androidu 4.4, nego pola godine korišćeni S5. Izgleda da je posle 6 godina na Androidu vreme da promenim platformu.

Punky

pre 8 godina

Koliko se ja razumem u materiju, android je open source sistem, sto i dozvoljava proizvodjacima da ga prilagode sebi, pa otuda i touchwiz,miui i ostale sminke...

Odatle proistiice da im je sav kod na izvolte...pa sto ne sredise taj bug kad su vec znali za njega i time svoje korisnike spasu te muke, nego loptu prebaciuju jedni na druge?

Sa1e

pre 8 godina

Probajte Win8.1 telefon i iznenadićete se koliko baterija može da traje! U početku, nakon prelaska sa Andoid-a, nisam mogao da verujem, pa sam telefon za svaki slučaj punio svako veče. Naravno da ovo zavisi i od vremena korišćenja telefons, ali sa mojim prosekom, HTC Desire sam morao puniti svako veče, a po nekad i češće. Lumia 630 mi uz isti stepen eksploatacije izdrži 2 dana, a nekad i duže!

asd

pre 8 godina

Čini mi se da Google sa Lolipopom konačno počeo da radi ono što Epl radi sa IOS-om oduvek - uništava starije telefone da biste novi.

KitKat > Lolipop

Bole

pre 8 godina

Zato postoji Update - riječ koja je tabu na Samsung uredjajima. Nexus 5 je dobio 5.1.1 Update koji je riješio ovaj problem, ali kako Samsung na svojim novim flagship uređajima planira uraditi samo JEDAN Update, i to onaj na novu verziju androida, sljedeće godine, za njih je to problem! Mrsko im je uzeti kod od google, pripremiti ga za njihov prilično užasan touch wiz i napraviti Update. Update je jedini razlog zbog kojeg ne bih nikad koristio ništa osim Moto ili Nexus serije, ili eventualno Iphone (zbog takodje redovnog update-a). Ako uredjaj plaćam mnogo novaca, ne želim kompromise i navikavanje na nedostatke, želim redovan Update koji popravlja stvari...

Marko

pre 8 godina

Lolipop je promasaj, sa zvanicnog 5.0 i 5.1 za Nexus sam se vratio na custom 4.4.4.
M mora da bude bolji, narocito zbog konkurencije koja sprema iOS 9 i WP 10.

Punky

pre 8 godina

Koliko se ja razumem u materiju, android je open source sistem, sto i dozvoljava proizvodjacima da ga prilagode sebi, pa otuda i touchwiz,miui i ostale sminke...

Odatle proistiice da im je sav kod na izvolte...pa sto ne sredise taj bug kad su vec znali za njega i time svoje korisnike spasu te muke, nego loptu prebaciuju jedni na druge?

Sullccc

pre 8 godina

Kao korisnik oneplus one, prva stvar koju sam primetio posle update-a sa cyagenmod 11s na 12s je da baterija traje mnogo kraće. Na cm 11s, bez problema baterija je trajala skoro dva dana a sad jedva izgura dan. Glavni krivac za ovo su Google servisi, gde prednjači Google play service koji sprečava telefon da ode u sleep mode.

Bole

pre 8 godina

Zato postoji Update - riječ koja je tabu na Samsung uredjajima. Nexus 5 je dobio 5.1.1 Update koji je riješio ovaj problem, ali kako Samsung na svojim novim flagship uređajima planira uraditi samo JEDAN Update, i to onaj na novu verziju androida, sljedeće godine, za njih je to problem! Mrsko im je uzeti kod od google, pripremiti ga za njihov prilično užasan touch wiz i napraviti Update. Update je jedini razlog zbog kojeg ne bih nikad koristio ništa osim Moto ili Nexus serije, ili eventualno Iphone (zbog takodje redovnog update-a). Ako uredjaj plaćam mnogo novaca, ne želim kompromise i navikavanje na nedostatke, želim redovan Update koji popravlja stvari...

asd

pre 8 godina

Čini mi se da Google sa Lolipopom konačno počeo da radi ono što Epl radi sa IOS-om oduvek - uništava starije telefone da biste novi.

KitKat > Lolipop

Marko

pre 8 godina

Lolipop je promasaj, sa zvanicnog 5.0 i 5.1 za Nexus sam se vratio na custom 4.4.4.
M mora da bude bolji, narocito zbog konkurencije koja sprema iOS 9 i WP 10.

Sa1e

pre 8 godina

Probajte Win8.1 telefon i iznenadićete se koliko baterija može da traje! U početku, nakon prelaska sa Andoid-a, nisam mogao da verujem, pa sam telefon za svaki slučaj punio svako veče. Naravno da ovo zavisi i od vremena korišćenja telefons, ali sa mojim prosekom, HTC Desire sam morao puniti svako veče, a po nekad i češće. Lumia 630 mi uz isti stepen eksploatacije izdrži 2 dana, a nekad i duže!

trta

pre 8 godina

ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka...
(dzoni, 6. jun 2015 16:32)

Bas me zanima kako ti to kao napredniji korisnik koristis telefon kad ti aplikacije nisu dovoljne?!? Ukucavas telefonom eksere?
Ko li sve ima potrebu da ostavlja komentare i to komentare koji nemaju veze sa clankom, a ta potreba ocigledno raste sa neprednoscu komentatora, koji su toliko napredni da ne znaju sta su aplikacije.

spiridon76

pre 8 godina

Note 4 sa platformom 5.1 izgubio podešavanje ekrana na dinamičan...
Šta reći?Štede mi bateriju tako što mi zatamnjuju ekran...Čudi me da ovo nije izazvalo veće reakcije!

Pekar

pre 8 godina

... Posedujem Goole Nexus 4 i Nexus 5 aparate... imaju poslednji update... i bateroje im traju ceo dan, sa intenzivnim korišćenjem... dakle, neće biti da je samo do lizalice? Nijedan aparat koji Samsung napravi, nije po mom ukusu... ili je loših karakteristika ili je bezobrazno skup...

Bole

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise. (rodja, 06. jun 2015 18:17)

Kako god ljudi pricali, Samsung ima najpouzdaniji hardver. Probao sam telefone drugih brendova i uvek sam imao nekih problema. Opet sam se vratio Samsungu.

EU Citizen

pre 8 godina

S moje tačke gledišta, Google postaje sve veće zlo, i poslednjih nekoliko verzija Androida donose sve same gluposti i pogoršanja, a novosti se svode na stvari poput mobilnog plaćanja ili otiska prsta, koje ja lično (priznajem, jeste subjektivno) ili ne želim da koristim iz bezbednosnih razloga ili ne smatram naročito potrebnim i korisnim. Već KitKat je bio i po dizajnu (odvratne svetle pozadine i tanki fontovi u appleoidnom "material design" stilu), i po mnogim neugodnim sitnicama i ukinutim opcijama, pad u odnosu na prethodnu verziju, a update na Lollipop mi tek nije palo na pamet da instaliram, jer, koliko, vidim, predstavlja samo još jedan korak u istom pravcu ružnoće, zatvorenosti i ukidanja kontrole za korisnika, pa sad već neko vreme ozbiljno razmišljam o napuštanju Androida u korist neke slobodnije alternative, poput Ubuntu Toucha i nadam se da će neka od njih sazreti u roku od godinu-dve dana i omogućiti mi da se oslobodim korporatnog maltretiranja za rođene pare, a da ipak imam telefon sa flegšip performansama i upotrebljivim operativnim sistemom u džepu :)

Igor

pre 8 godina

Kupite iOS ili Windows uređaj i rešite se Google-a. Koristio sam Android 6 godina, znam o čemu pričam. A root-eri neka root-uju do mile volje

planet of the apes

pre 8 godina

na nexus-u 5 posle update-a na 5.1.1 konacno su svi problemi otklonjeni, nisam primetio neki problem, sredili su ram management, baterija duze traje, ali koliko vidim sony-jevci se ne zale, tako da mislim da je pre problem u samsungu

Milan

pre 8 godina

Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life. Baterija traje od 18h do jednog dana, zavisno od korišćenja. Screen on time ide od 5 do 7 sati. Pogledajte koje aplikacije smete da isključite, neke koje vam uopšte ne trebaju jednostavno izbrišite. Isključite GPS i auto sync i malo smanjite osvetljenje ekrana.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise.(rodja, 06. jun 2015 18:17)

Za 150 e mogu da kupim galaxy grand prime, glanc nov. 5 inch, quad core, extra kamera. Lep, baterija traje najmanje dva dana. Mislim da za te novce nema konkurenciju.

dzoni

pre 8 godina

I ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka ali me je google poceo opasno nervira sa guranjem sve vecih i vecih stock aplikacija koji trose resurse bez razloga..resenje goli cyanogen mode bez google aplikacija i onda instaliras TINY Google apps gde je samo google store i ono najosnovnije sto google trazi.
Npr stock aplikacija "google play service" (bez kog ti vise ne da da pustis nijednu google aplikaciju ) je narastao sa 3 mb pre par godina na 90 mb sad ..

EU Citizen

pre 8 godina

@Nikola
Na prvom mestu, onemogućeno je aplikacijama, osim sistemskih da pišu po SD-karti, što je neviđen bezobrazluk, direktno dizajniran, u dosluhu sa proizvođačima telefona, da ljudima oteža korišćenje SD-kartica, a time i mnogo jeftinije proširenje memorije. Naravno, to je lako rešivo, ako vam je telefon rutovan (što je, btw, pod oba sistema, a naročito pod Lollipopom otežano u odnosu na prethodne verzije), ali onda vas korporatna gamad zeza u zdrav mozak sa garancijom na hardver, iako se radi isključivo o softverskim modifikacijama. Verovatno da bi Google mogao da vas bolje prati i bolje crpe bateriju na gluposti, onemogućena je nezavisna kontrola GPS-a, i on je objedinjen u "Lokacijske servise" (što je takođe moguće srediti, ali zašto bih se i s tim akao?). Količina bloatware-a i besmislenih servisa na čelu sa Google Now koji jedu baterije da bi dokoni mogli da impresioniraju tinejdžerke po kafićima magičnom frazom "OK Google" povećana je otprilike 50% u odnosu na ICS i JB. Takozvani "material design" je, što se mene tiče, potpuni estetski i konceptualni promašaj, a podseća me na Apple po svemu (za moj ukus ružnom i nezgodnom): svetlim pozadinama koji jedu bateriju na AMOLED-ima, pastelnim bojama, tankim, nečitljivim fontovima, simplifikacijom svega i nemogućnošću da se većina parametara kontrolišu i menjaju (filozofija usmerena na prosečnog "idiot usera" koga se trude da naprave još većim idiotom). Ima tu još hiljadu sitnica, u istom stilu, ali meni je i ovo dosta.

jjnhl68

pre 8 godina

Ovo je slucaj sa svim dosadasnjim znacajnijim nadogradnjama, kada je Samsung u pitanju. S obzirom na njihovu reputaciju, prilicno razocaravajuce. Medju poslednjim izbace nadogradnju, ako je uopste i bude, a te prve verzije prave puno problema, a jedan od najvecih je curenje baterije.
Takvu situaciju nisam imao na HTC i LG "perjanicama". Ovo je moje iskustvo, nemam nista protiv Samsunga, naravno.

red

pre 8 godina

s6,uopšte nije loše ako znaš šta isključiti. ..Location history je problem. Isključite to i Google services više neće praviti problem.
Pozz

vrabac

pre 8 godina

ja se ispalio ko car uradio sam upgrejd na s4 katastrofa moram stalno preko widgeta da gasim aplikacije i da naravno baterija duze traje kad ugasis wifi i mobile data. Lolipop je bzvz.

Demius

pre 8 godina

@Milan
"Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life."
Koji si ti Google bot.:))
Ti izgleda imaš neku posebnu verziju Lizalice."Androd L green edition."

mare

pre 8 godina

posedujem galaxy alphu, telefon je vrhunski, baterija izdrzi taman dan, po mom misljenju sasvim dovoljno, s5 i s6, da su dobri telefoni ne bi se prodavali u toliko primeraka...

Deda Pera

pre 8 godina

Za one koji hvale WinPhone i na ovoj temi: WinPhone ima isisavanje baterije zbog zaglavljivanja procesa, tada se telefon prilicno zagreva zbog procesora i jedino resenje je restart telefona.

Takodje, WinPhone, sta god vi podesavali, sve vreme skenira WiFi-jeve i trosi bateriju kao lud. Jedini nacin da to sprecite je da iskljucite WiFi.

Potom, WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje. Probajte: Pre spavanja iskljucite WiFi i proverite procenat baterije pre i posle spavanja. Isto probajte i sa ukljucenim WiFijem, silno cete se iznenaditi - Kod Androida je to neuporedivo bolje reseno.

Tako da nemojte preporucivati WinPhone nikome. On je dobra alternativa samo ako birate izmedju najjeftinijih androida i jeftinih WinPhoneova. Za srednju i visu klasu, WinPhone nema sta da trazi. To je nedovrsen OS.

engineer

pre 8 godina

Tako je. Neko Vam da open source operativni sistem, onda smanjite bateriju, nadogradite taj os(naravno samo glupostima,cik da probaju da pomognu u razvijanju samog OS-a). I posle svih gluposti koje uradite i pametnih poteza koje ne uradite okrivite onog ko Vam je dao besplatan OS. Pu

Vladica

pre 8 godina

samsungu bi najpametnije u ovom trenutku bilo da ponudi android 4.4.4 i za uredjaje koji su izasli sa nedovrsenom peticom. ja sam na svom nexusu 7 probao sve izasle verzije petice i brzo bih se vracao na 4.4.4. nadam se da ce i google poput m$ krenuti makar svaka druga verzija da im valja- 2 i 4 ok, 1,3 i 5 krševi za sada.

laza

pre 8 godina

za normalnog korisnika windows phone i zbogom android. nemam nameru da svakih godinu dana kupujem najnoviji model. ako se iznerviram uzecu nokia 5110

DaLanik

pre 8 godina

ja sam davno pisao da je Lolipop djubre niko mi nije verovao.... licno nemam problem sa baterijom jer je u pitanju tablet (malo je gora od KitKeta al ne puno) ali je sistem MNOGO sporiji od KitKeta.

DaLanik

pre 8 godina

Niko da kaze: Daj nemoj da siris dezinformcije. LiPol ili LiIon baterije se pune cim padnu na 80%, cak ih nikada ni ne treba pustiti da padnu ispod 40-50%. JEdino sto unistava bateriju je intenzivno koriscenje pro punjenju sto dosta klinaca radi (citaj: igraju igrice na punjacu) jer reje baterija i greje CPU a to je lose za bateriju. Slobodno punite kad god imate priliku, nista nece bit bateriji. Na kraju krajeva, nova baterija kosta 30 evra maksimum, sta je to spram 700 koliko kosta vrhunski telefon, zar ne? Ili ste prodali babino zlato za telefon a nemate za novu bateriju? :)

Lincoln

pre 8 godina

I ja sam dugogodisnji korisnik Android uredjaja i silom prilika imam ih desetak, ne zato što sam bogat već iz drugih razloga, takodje se bavim flesovanjem uredjaja i mogu da kažem sledeće : ukoliko dođe do toga da korisnik svaki čas mora da isključuje aplikacije putem widgeta ili drugačije da bi dobio normalno trajanje baterije, onda ili uredjaj ili operativni sistem nisu u redu. U ovom slučaju, tačno je da Lollipop užasan po pitanju potrošnje i to je činjenica. Prastara Motorola Razr, sa Lollipop bilo kojom verzijom, jede bateriju kao besna, dok na KitKat baterija traje duplo duže. Znači, nije u pitanju uređaj već operativni sistem. Google je napravio veliki korak nazad sa Lollipop, dobili smo sminku a sa druge strane memory leaks, lošu bateriju i jos niz negativnih stvari. Nadam se da ce ispraviti ovo, a do tada sve ostaje na KitKatu.

bez_predrasuda

pre 8 godina

Imam Galaxy S5 koji nakon prelaska sa Androida 4.4 na verziju 5.0 neuporedivo brže troši bateriju, a zamrzavanje kamere postaje uobičajeno zbog "curenja memorije". Bolje mi radi stari Note2 na Androidu 4.4, nego pola godine korišćeni S5. Izgleda da je posle 6 godina na Androidu vreme da promenim platformu.

Mustafa Kajganic

pre 8 godina

@Niko da kaze
Da li si ti svestan da meni ta ista baterija, stara dve godine, traje duze na KitKat-u nego na Lollipop-u? Ne mogu da razumem da neko brani kompaniju po svaku cenu. Lollipop je najgori Android ikad. Osim sminke, i to lose, ne nudi nista novo. Sporiji je od KitKat-a, trosi bateriju mnogo vise. Jednostavno oseca se tromost u koriscenju, da ne pominjem kilave animacije kad god se nesto klikne.

c.o.a.

pre 8 godina

@niko da kaze
jesi siguran da toliko opada kapacitet baterije? imam s3 koji je star pune dve godine. punim ga svako vece, nekad i dva puta dnevno, pa mi opet baterija izdrzi 4 i po sata ukljucenosti ekrana (testirao sam pre neki dan).
a do pre meseca dana sam imao cm12.1.unofficial za galaxy s3 i nisam primetio problem sa baterijom i memorijom o kojima svi pricate. cak je radio iznenadjujuce lepo i brzo. imao je sitne bagove, ali zanemarljive. mesec dana sam ga koristio. vratio sam jb 4.3 samo zbog hdr opcije na kameri (na cm nema ni jednu jedinu opciju osim slikanja).

Niko da kaze

pre 8 godina

Ljudi da li ste svesni da posle nekih 300 punjenja litijum-jonske baterije od 0% do 100% originalni kapacitet pada na 70%? Da li je moguce da vi imate telefone stare po godinu dana koje ste sigurno punili 300 puta tokom godine pa vam je samo kapacitet baterije opao?

P.S. Ah i da spomenem da sam skoro otkiro da je za zivotni vek baterije presudno koliko je praznite, znaci ako ste je ispraznili do 50% pa napunili i tako 700 puta imate isti efekat kao 300 praznjenja od 100-0 sto znaci da nije samo duplo vise nego i nesto preko.

Pozz!

Antibot sprej

pre 8 godina

@Deda Pera
"WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje."
Da li je moguće da ti na B92 objave ovaj botovski komentar, koji ajd što nema veze sa temom, nego je uz to potpuna nebuloza???

neccko

pre 8 godina

hmmm....nesto razmisljam citajuci ovo i sve ove komentare...
Prvo, moje neko skromno iskustvo sa Androidom: "kada kupim telefon...nikad ne raditi upgrade operativnog sistema..." Sa prethodnim telefonom je bilo tako...kada god sam uradio upgrade operativnog sistema (HTC Sensation) telefon je sve sporije i sporije radio....plus... malo instaliras neku programcic da probas (a sto da ne kada se moze)... na kraju je Viber otvarao po 10ak sekundi. Ni factory reset nije pomogao nesto da se stvar ubrza....
Dakle, od trenutka kada sam kupio vrhunski telefon (par meseci po izlasku), posle nesto vise od godinu dana, telefon se pretvorio u ciglu.
Sada imam G2 vise od pola godine... ne radim upgrade sistema sa KitKata, telefon radi kao prvog dana kada sam ga ukljucio, sve otvara na dodir... baterija dva dana (bez filmova i igrica)... skidan ga sa punjaca 15ak minuta od kada prijavi da je pun, jer sam negde procitao da nije dobro za bateriju ono sto vecina radi... ukljici ga i ode na spavanje...eto

Ranzo Telefondžija

pre 8 godina

I ne samo ovo, meni se javlja još jedan bag za koji mi je prosto nemoguće da ga razvojni tim nije primetio - kad na S4 isključim prenos podataka (nakon što je neko vreme bio aktivan), posle izvesnog vremena zvono mi se utiša na 10%. Ovo se ne dešava kad palim ili gasim wifi. Naleteo sam na još nekoliko opisa istog problema, ali niti Google niti Samsung se ne oglašavaju po ovom pitanju. Realno, nadogradnjom na 5.0.1 oborio sam cenu svog telefona jer kada ga prodajem, moram da objasnim kupcu da će imati ovakvih problema - verujte mi, jako je naporno stalno pratiti da li se telefon utišao sam od sebe. Naravno, o novoj nadogradnji ni reči, jako neprofesionalno.

Stefan

pre 8 godina

Kada sam pre mesec dana kupio Sony Z2 odmah sam dobio mogućnost nadogradnje sa 4.4.4 na 5.0.2 i to sam uradio. Tako da nemam iskustva kako bi kitkat držao bateriju ali sam sa lolipopom prezadovoljan. Intenzivno korišćenje 36 sati, normalno 48 sati, umereno 72 sata.

Bojan

pre 8 godina

Imam lg l90 i baterija mi traje isto ili đuze nego prije nadogradnje. Platio sam ga 150 i baterija mi traje 3-5 dAna, zavisno koliko ga maltretiram. Ako vam play service drži predugo konekciju upaljenu prosto rjesenje je da ne držite čitav dan mobilne podatke ukljucenima. Pored činjenice da će baterija trajati duze, imacete i kvalitetniji život sa manje distrakcije i uznemiravanja.

ssbrankovic@yahoo.com

pre 8 godina

Pa i ja imam lolipop na G2, pre toga sam imao KitKat. Slicno mi traje baterija, tj 2. dana. Zakljucak: Samsung je stavio male baterije i nemaju nista sad da kazu pametno sem glupih izgovora...

Nikola

pre 8 godina

(EU Citizen, 06. jun 2015 20:35)

Voleo bih da znam šta je ukinuto u KitKat - u i Lollipop - u u poređenju sa prethodnim verzija? Šta podrazumevaš pod "zatvorenost" (shvatam značenje reči) ? I koji su to elementi iOS UI-a kopirani u Material Design?

abc

pre 8 godina

Vidim da komentari idu u pravcu android je loš, ovaj drugi je bolji i slično.. ne znam, ali neko moje mišljenje je da android može da dođe u obzir ali nikako ovi telefoni od 600-700 i više evra. Kažem to kao neko ko koristi (dobar) android telefon(G2), ali i pored toga primetio sam da posle skoro godinu i po dana telefon ne radi kao na početku, iako ima instaliran custom rom dakle bez blotvera. A plaćen je prilično, tako da sam posle ovoga mišljenja da je bolja varijanta npr. sad evo ovaj novi Huawei P8 koji će verovatno moći da se nađe za nekih 280e za koji mesec, i siguran sam da će i on izgurati god. i po al' makar neće da mi bude žao jer ga nisam preplatio. Ili neki brendirani može da dođe u obzir ali prošli ili čak pretprošli model kad cena bude realna.

Nikola

pre 8 godina

(sad truth..., 06. jun 2015 21:22)

Budimo realni, da bi u Srbiji imao postpaid tarifu na kojoj možeš da držiš uključen mobilni net non stop, moraš da plaćaš bar 7000 din mesečno (neograničeni Egde ne računam) . Ovo znači da ovaj bug pogađa svakog hiljaditog korisnika u Srbiji, plus što ne mora svaki da ima Lollipop ili Android uopšte. Ja ni jedan bug nisam primetio, ali, iskreno, mobilni net uključujem po potrebi jer mi je 1GB malo da ostane non stop uključen).

Milan

pre 8 godina

Ne znam čemu toliki minusi... Koristim XtreStoLite v2.2 ROM. Dosta preinstaliranih aplikacija je izbačeno. U permission manager-u onemogućite screen on, location, keep awake za aplikacije kao što su Facebook, Messenger, Play store...

George

pre 8 godina

Držao jedan ili dva dana, za mene puno ne menja stvar. Činjenica je da su baterije kriminalno slabe na jakim uredjajima.
Ali zato i postoji stvarčica koja se zove Power Bank . Za

superoperater

pre 8 godina

Nisu krivi telefoni, kriv je sistem. Ja sam to resio na Nexusu 4 tako sto sam deinstalirao apdejte Google Play Services, potom ih ponovo instalirao, restartovao telefon i sad vise nema "keep awake" baga, Google Play Services vise skoro i da nije na listi potrosaca baterije a bio je na prvom mestu sa duplo vise procenata nego ekran. Probajte to.

Srbenda

pre 8 godina

Baterija moze da se sredi! Imam Nexus 5 i po "difoltu" mu je baterija uzas. Instalirao sam custom rom koji inace nema bagove koje ima stock rom, plus sam instalirao drugi kernel. Baterija mi drzi 2 do 3 puta duze, cime sam prezadovoljan.
Uostalom, ako hocete bateriju koja drzi po 5-6 dana, kupite eksternu bateriju.
Kapiram da ovo nije za prosecnog korisnika (tipa moja majka), ali ne vidim neko drugo resenje...

eh

pre 8 godina

moj z1 ni jednom nije omanuo ispod 2 dana za ovih 8 meseci koliko je kod mene mislim da mu je prosek oko dva ipo dana 3 garantovano sa ukljucenom stednjom baterija je preko pola telefona 60% velicine tel znaci malo fb malo viber malo poruke malo pozivi tj koliko mi treba i gura malo citam i vesti ali ne b92 jer brate trazite sve moguce i ne moguce dozvole za app sad necete objaviti al ok briga me bas

Sa1e

pre 8 godina

Probajte Win8.1 telefon i iznenadićete se koliko baterija može da traje! U početku, nakon prelaska sa Andoid-a, nisam mogao da verujem, pa sam telefon za svaki slučaj punio svako veče. Naravno da ovo zavisi i od vremena korišćenja telefons, ali sa mojim prosekom, HTC Desire sam morao puniti svako veče, a po nekad i češće. Lumia 630 mi uz isti stepen eksploatacije izdrži 2 dana, a nekad i duže!

Niko da kaze

pre 8 godina

Ljudi da li ste svesni da posle nekih 300 punjenja litijum-jonske baterije od 0% do 100% originalni kapacitet pada na 70%? Da li je moguce da vi imate telefone stare po godinu dana koje ste sigurno punili 300 puta tokom godine pa vam je samo kapacitet baterije opao?

P.S. Ah i da spomenem da sam skoro otkiro da je za zivotni vek baterije presudno koliko je praznite, znaci ako ste je ispraznili do 50% pa napunili i tako 700 puta imate isti efekat kao 300 praznjenja od 100-0 sto znaci da nije samo duplo vise nego i nesto preko.

Pozz!

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise.(rodja, 06. jun 2015 18:17)

Za 150 e mogu da kupim galaxy grand prime, glanc nov. 5 inch, quad core, extra kamera. Lep, baterija traje najmanje dva dana. Mislim da za te novce nema konkurenciju.

Igor

pre 8 godina

Kupite iOS ili Windows uređaj i rešite se Google-a. Koristio sam Android 6 godina, znam o čemu pričam. A root-eri neka root-uju do mile volje

laza

pre 8 godina

za normalnog korisnika windows phone i zbogom android. nemam nameru da svakih godinu dana kupujem najnoviji model. ako se iznerviram uzecu nokia 5110

Bole

pre 8 godina

Zato postoji Update - riječ koja je tabu na Samsung uredjajima. Nexus 5 je dobio 5.1.1 Update koji je riješio ovaj problem, ali kako Samsung na svojim novim flagship uređajima planira uraditi samo JEDAN Update, i to onaj na novu verziju androida, sljedeće godine, za njih je to problem! Mrsko im je uzeti kod od google, pripremiti ga za njihov prilično užasan touch wiz i napraviti Update. Update je jedini razlog zbog kojeg ne bih nikad koristio ništa osim Moto ili Nexus serije, ili eventualno Iphone (zbog takodje redovnog update-a). Ako uredjaj plaćam mnogo novaca, ne želim kompromise i navikavanje na nedostatke, želim redovan Update koji popravlja stvari...

trta

pre 8 godina

ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka...
(dzoni, 6. jun 2015 16:32)

Bas me zanima kako ti to kao napredniji korisnik koristis telefon kad ti aplikacije nisu dovoljne?!? Ukucavas telefonom eksere?
Ko li sve ima potrebu da ostavlja komentare i to komentare koji nemaju veze sa clankom, a ta potreba ocigledno raste sa neprednoscu komentatora, koji su toliko napredni da ne znaju sta su aplikacije.

asd

pre 8 godina

Čini mi se da Google sa Lolipopom konačno počeo da radi ono što Epl radi sa IOS-om oduvek - uništava starije telefone da biste novi.

KitKat > Lolipop

Bole

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da 70% nase populacije koristi samsung telefon. Uopste se ne poklapaju cena i kvalitet jer sam brend kosta 20% vise. (rodja, 06. jun 2015 18:17)

Kako god ljudi pricali, Samsung ima najpouzdaniji hardver. Probao sam telefone drugih brendova i uvek sam imao nekih problema. Opet sam se vratio Samsungu.

Milan

pre 8 godina

Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life. Baterija traje od 18h do jednog dana, zavisno od korišćenja. Screen on time ide od 5 do 7 sati. Pogledajte koje aplikacije smete da isključite, neke koje vam uopšte ne trebaju jednostavno izbrišite. Isključite GPS i auto sync i malo smanjite osvetljenje ekrana.

DaLanik

pre 8 godina

ja sam davno pisao da je Lolipop djubre niko mi nije verovao.... licno nemam problem sa baterijom jer je u pitanju tablet (malo je gora od KitKeta al ne puno) ali je sistem MNOGO sporiji od KitKeta.

Pekar

pre 8 godina

... Posedujem Goole Nexus 4 i Nexus 5 aparate... imaju poslednji update... i bateroje im traju ceo dan, sa intenzivnim korišćenjem... dakle, neće biti da je samo do lizalice? Nijedan aparat koji Samsung napravi, nije po mom ukusu... ili je loših karakteristika ili je bezobrazno skup...

Demius

pre 8 godina

@Milan
"Vidim da se dosta ljudi žall na bateriju na Lollipop-u. Ja koristim S5 i nikad nisam imao bolji battery life."
Koji si ti Google bot.:))
Ti izgleda imaš neku posebnu verziju Lizalice."Androd L green edition."

Punky

pre 8 godina

Koliko se ja razumem u materiju, android je open source sistem, sto i dozvoljava proizvodjacima da ga prilagode sebi, pa otuda i touchwiz,miui i ostale sminke...

Odatle proistiice da im je sav kod na izvolte...pa sto ne sredise taj bug kad su vec znali za njega i time svoje korisnike spasu te muke, nego loptu prebaciuju jedni na druge?

EU Citizen

pre 8 godina

S moje tačke gledišta, Google postaje sve veće zlo, i poslednjih nekoliko verzija Androida donose sve same gluposti i pogoršanja, a novosti se svode na stvari poput mobilnog plaćanja ili otiska prsta, koje ja lično (priznajem, jeste subjektivno) ili ne želim da koristim iz bezbednosnih razloga ili ne smatram naročito potrebnim i korisnim. Već KitKat je bio i po dizajnu (odvratne svetle pozadine i tanki fontovi u appleoidnom "material design" stilu), i po mnogim neugodnim sitnicama i ukinutim opcijama, pad u odnosu na prethodnu verziju, a update na Lollipop mi tek nije palo na pamet da instaliram, jer, koliko, vidim, predstavlja samo još jedan korak u istom pravcu ružnoće, zatvorenosti i ukidanja kontrole za korisnika, pa sad već neko vreme ozbiljno razmišljam o napuštanju Androida u korist neke slobodnije alternative, poput Ubuntu Toucha i nadam se da će neka od njih sazreti u roku od godinu-dve dana i omogućiti mi da se oslobodim korporatnog maltretiranja za rođene pare, a da ipak imam telefon sa flegšip performansama i upotrebljivim operativnim sistemom u džepu :)

Vladica

pre 8 godina

samsungu bi najpametnije u ovom trenutku bilo da ponudi android 4.4.4 i za uredjaje koji su izasli sa nedovrsenom peticom. ja sam na svom nexusu 7 probao sve izasle verzije petice i brzo bih se vracao na 4.4.4. nadam se da ce i google poput m$ krenuti makar svaka druga verzija da im valja- 2 i 4 ok, 1,3 i 5 krševi za sada.

Nikola

pre 8 godina

(sad truth..., 06. jun 2015 21:22)

Budimo realni, da bi u Srbiji imao postpaid tarifu na kojoj možeš da držiš uključen mobilni net non stop, moraš da plaćaš bar 7000 din mesečno (neograničeni Egde ne računam) . Ovo znači da ovaj bug pogađa svakog hiljaditog korisnika u Srbiji, plus što ne mora svaki da ima Lollipop ili Android uopšte. Ja ni jedan bug nisam primetio, ali, iskreno, mobilni net uključujem po potrebi jer mi je 1GB malo da ostane non stop uključen).

dzoni

pre 8 godina

I ja sam bio uvek za android jer je ipak mnogo mocniji od Iosa i Win phona bar za mene kao naprednijeg korisnika koji trazi malo vise od aplikacija i facebooka ali me je google poceo opasno nervira sa guranjem sve vecih i vecih stock aplikacija koji trose resurse bez razloga..resenje goli cyanogen mode bez google aplikacija i onda instaliras TINY Google apps gde je samo google store i ono najosnovnije sto google trazi.
Npr stock aplikacija "google play service" (bez kog ti vise ne da da pustis nijednu google aplikaciju ) je narastao sa 3 mb pre par godina na 90 mb sad ..

mare

pre 8 godina

posedujem galaxy alphu, telefon je vrhunski, baterija izdrzi taman dan, po mom misljenju sasvim dovoljno, s5 i s6, da su dobri telefoni ne bi se prodavali u toliko primeraka...

vrabac

pre 8 godina

ja se ispalio ko car uradio sam upgrejd na s4 katastrofa moram stalno preko widgeta da gasim aplikacije i da naravno baterija duze traje kad ugasis wifi i mobile data. Lolipop je bzvz.

eh

pre 8 godina

moj z1 ni jednom nije omanuo ispod 2 dana za ovih 8 meseci koliko je kod mene mislim da mu je prosek oko dva ipo dana 3 garantovano sa ukljucenom stednjom baterija je preko pola telefona 60% velicine tel znaci malo fb malo viber malo poruke malo pozivi tj koliko mi treba i gura malo citam i vesti ali ne b92 jer brate trazite sve moguce i ne moguce dozvole za app sad necete objaviti al ok briga me bas

spiridon76

pre 8 godina

Note 4 sa platformom 5.1 izgubio podešavanje ekrana na dinamičan...
Šta reći?Štede mi bateriju tako što mi zatamnjuju ekran...Čudi me da ovo nije izazvalo veće reakcije!

Srbenda

pre 8 godina

Baterija moze da se sredi! Imam Nexus 5 i po "difoltu" mu je baterija uzas. Instalirao sam custom rom koji inace nema bagove koje ima stock rom, plus sam instalirao drugi kernel. Baterija mi drzi 2 do 3 puta duze, cime sam prezadovoljan.
Uostalom, ako hocete bateriju koja drzi po 5-6 dana, kupite eksternu bateriju.
Kapiram da ovo nije za prosecnog korisnika (tipa moja majka), ali ne vidim neko drugo resenje...

ssbrankovic@yahoo.com

pre 8 godina

Pa i ja imam lolipop na G2, pre toga sam imao KitKat. Slicno mi traje baterija, tj 2. dana. Zakljucak: Samsung je stavio male baterije i nemaju nista sad da kazu pametno sem glupih izgovora...

bez_predrasuda

pre 8 godina

Imam Galaxy S5 koji nakon prelaska sa Androida 4.4 na verziju 5.0 neuporedivo brže troši bateriju, a zamrzavanje kamere postaje uobičajeno zbog "curenja memorije". Bolje mi radi stari Note2 na Androidu 4.4, nego pola godine korišćeni S5. Izgleda da je posle 6 godina na Androidu vreme da promenim platformu.

Deda Pera

pre 8 godina

Za one koji hvale WinPhone i na ovoj temi: WinPhone ima isisavanje baterije zbog zaglavljivanja procesa, tada se telefon prilicno zagreva zbog procesora i jedino resenje je restart telefona.

Takodje, WinPhone, sta god vi podesavali, sve vreme skenira WiFi-jeve i trosi bateriju kao lud. Jedini nacin da to sprecite je da iskljucite WiFi.

Potom, WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje. Probajte: Pre spavanja iskljucite WiFi i proverite procenat baterije pre i posle spavanja. Isto probajte i sa ukljucenim WiFijem, silno cete se iznenaditi - Kod Androida je to neuporedivo bolje reseno.

Tako da nemojte preporucivati WinPhone nikome. On je dobra alternativa samo ako birate izmedju najjeftinijih androida i jeftinih WinPhoneova. Za srednju i visu klasu, WinPhone nema sta da trazi. To je nedovrsen OS.

neccko

pre 8 godina

hmmm....nesto razmisljam citajuci ovo i sve ove komentare...
Prvo, moje neko skromno iskustvo sa Androidom: "kada kupim telefon...nikad ne raditi upgrade operativnog sistema..." Sa prethodnim telefonom je bilo tako...kada god sam uradio upgrade operativnog sistema (HTC Sensation) telefon je sve sporije i sporije radio....plus... malo instaliras neku programcic da probas (a sto da ne kada se moze)... na kraju je Viber otvarao po 10ak sekundi. Ni factory reset nije pomogao nesto da se stvar ubrza....
Dakle, od trenutka kada sam kupio vrhunski telefon (par meseci po izlasku), posle nesto vise od godinu dana, telefon se pretvorio u ciglu.
Sada imam G2 vise od pola godine... ne radim upgrade sistema sa KitKata, telefon radi kao prvog dana kada sam ga ukljucio, sve otvara na dodir... baterija dva dana (bez filmova i igrica)... skidan ga sa punjaca 15ak minuta od kada prijavi da je pun, jer sam negde procitao da nije dobro za bateriju ono sto vecina radi... ukljici ga i ode na spavanje...eto

Sullccc

pre 8 godina

Kao korisnik oneplus one, prva stvar koju sam primetio posle update-a sa cyagenmod 11s na 12s je da baterija traje mnogo kraće. Na cm 11s, bez problema baterija je trajala skoro dva dana a sad jedva izgura dan. Glavni krivac za ovo su Google servisi, gde prednjači Google play service koji sprečava telefon da ode u sleep mode.

planet of the apes

pre 8 godina

na nexus-u 5 posle update-a na 5.1.1 konacno su svi problemi otklonjeni, nisam primetio neki problem, sredili su ram management, baterija duze traje, ali koliko vidim sony-jevci se ne zale, tako da mislim da je pre problem u samsungu

jjnhl68

pre 8 godina

Ovo je slucaj sa svim dosadasnjim znacajnijim nadogradnjama, kada je Samsung u pitanju. S obzirom na njihovu reputaciju, prilicno razocaravajuce. Medju poslednjim izbace nadogradnju, ako je uopste i bude, a te prve verzije prave puno problema, a jedan od najvecih je curenje baterije.
Takvu situaciju nisam imao na HTC i LG "perjanicama". Ovo je moje iskustvo, nemam nista protiv Samsunga, naravno.

engineer

pre 8 godina

Tako je. Neko Vam da open source operativni sistem, onda smanjite bateriju, nadogradite taj os(naravno samo glupostima,cik da probaju da pomognu u razvijanju samog OS-a). I posle svih gluposti koje uradite i pametnih poteza koje ne uradite okrivite onog ko Vam je dao besplatan OS. Pu

Antibot sprej

pre 8 godina

@Deda Pera
"WinPhone lose barata aplikacijama koje se povremeno spajaju na net (Viber,Whatsup....) koje zbog losih MS rutina isisavaju bateriju kada rade preko WiFi-ja, a kada rade preko 3g trose daleko manje."
Da li je moguće da ti na B92 objave ovaj botovski komentar, koji ajd što nema veze sa temom, nego je uz to potpuna nebuloza???

Marko

pre 8 godina

Lolipop je promasaj, sa zvanicnog 5.0 i 5.1 za Nexus sam se vratio na custom 4.4.4.
M mora da bude bolji, narocito zbog konkurencije koja sprema iOS 9 i WP 10.

red

pre 8 godina

s6,uopšte nije loše ako znaš šta isključiti. ..Location history je problem. Isključite to i Google services više neće praviti problem.
Pozz

Bojan

pre 8 godina

Imam lg l90 i baterija mi traje isto ili đuze nego prije nadogradnje. Platio sam ga 150 i baterija mi traje 3-5 dAna, zavisno koliko ga maltretiram. Ako vam play service drži predugo konekciju upaljenu prosto rjesenje je da ne držite čitav dan mobilne podatke ukljucenima. Pored činjenice da će baterija trajati duze, imacete i kvalitetniji život sa manje distrakcije i uznemiravanja.

Stefan

pre 8 godina

Kada sam pre mesec dana kupio Sony Z2 odmah sam dobio mogućnost nadogradnje sa 4.4.4 na 5.0.2 i to sam uradio. Tako da nemam iskustva kako bi kitkat držao bateriju ali sam sa lolipopom prezadovoljan. Intenzivno korišćenje 36 sati, normalno 48 sati, umereno 72 sata.

Milan

pre 8 godina

Ne znam čemu toliki minusi... Koristim XtreStoLite v2.2 ROM. Dosta preinstaliranih aplikacija je izbačeno. U permission manager-u onemogućite screen on, location, keep awake za aplikacije kao što su Facebook, Messenger, Play store...

Ranzo Telefondžija

pre 8 godina

I ne samo ovo, meni se javlja još jedan bag za koji mi je prosto nemoguće da ga razvojni tim nije primetio - kad na S4 isključim prenos podataka (nakon što je neko vreme bio aktivan), posle izvesnog vremena zvono mi se utiša na 10%. Ovo se ne dešava kad palim ili gasim wifi. Naleteo sam na još nekoliko opisa istog problema, ali niti Google niti Samsung se ne oglašavaju po ovom pitanju. Realno, nadogradnjom na 5.0.1 oborio sam cenu svog telefona jer kada ga prodajem, moram da objasnim kupcu da će imati ovakvih problema - verujte mi, jako je naporno stalno pratiti da li se telefon utišao sam od sebe. Naravno, o novoj nadogradnji ni reči, jako neprofesionalno.

George

pre 8 godina

Držao jedan ili dva dana, za mene puno ne menja stvar. Činjenica je da su baterije kriminalno slabe na jakim uredjajima.
Ali zato i postoji stvarčica koja se zove Power Bank . Za

Nikola

pre 8 godina

(EU Citizen, 06. jun 2015 20:35)

Voleo bih da znam šta je ukinuto u KitKat - u i Lollipop - u u poređenju sa prethodnim verzija? Šta podrazumevaš pod "zatvorenost" (shvatam značenje reči) ? I koji su to elementi iOS UI-a kopirani u Material Design?

abc

pre 8 godina

Vidim da komentari idu u pravcu android je loš, ovaj drugi je bolji i slično.. ne znam, ali neko moje mišljenje je da android može da dođe u obzir ali nikako ovi telefoni od 600-700 i više evra. Kažem to kao neko ko koristi (dobar) android telefon(G2), ali i pored toga primetio sam da posle skoro godinu i po dana telefon ne radi kao na početku, iako ima instaliran custom rom dakle bez blotvera. A plaćen je prilično, tako da sam posle ovoga mišljenja da je bolja varijanta npr. sad evo ovaj novi Huawei P8 koji će verovatno moći da se nađe za nekih 280e za koji mesec, i siguran sam da će i on izgurati god. i po al' makar neće da mi bude žao jer ga nisam preplatio. Ili neki brendirani može da dođe u obzir ali prošli ili čak pretprošli model kad cena bude realna.

superoperater

pre 8 godina

Nisu krivi telefoni, kriv je sistem. Ja sam to resio na Nexusu 4 tako sto sam deinstalirao apdejte Google Play Services, potom ih ponovo instalirao, restartovao telefon i sad vise nema "keep awake" baga, Google Play Services vise skoro i da nije na listi potrosaca baterije a bio je na prvom mestu sa duplo vise procenata nego ekran. Probajte to.

EU Citizen

pre 8 godina

@Nikola
Na prvom mestu, onemogućeno je aplikacijama, osim sistemskih da pišu po SD-karti, što je neviđen bezobrazluk, direktno dizajniran, u dosluhu sa proizvođačima telefona, da ljudima oteža korišćenje SD-kartica, a time i mnogo jeftinije proširenje memorije. Naravno, to je lako rešivo, ako vam je telefon rutovan (što je, btw, pod oba sistema, a naročito pod Lollipopom otežano u odnosu na prethodne verzije), ali onda vas korporatna gamad zeza u zdrav mozak sa garancijom na hardver, iako se radi isključivo o softverskim modifikacijama. Verovatno da bi Google mogao da vas bolje prati i bolje crpe bateriju na gluposti, onemogućena je nezavisna kontrola GPS-a, i on je objedinjen u "Lokacijske servise" (što je takođe moguće srediti, ali zašto bih se i s tim akao?). Količina bloatware-a i besmislenih servisa na čelu sa Google Now koji jedu baterije da bi dokoni mogli da impresioniraju tinejdžerke po kafićima magičnom frazom "OK Google" povećana je otprilike 50% u odnosu na ICS i JB. Takozvani "material design" je, što se mene tiče, potpuni estetski i konceptualni promašaj, a podseća me na Apple po svemu (za moj ukus ružnom i nezgodnom): svetlim pozadinama koji jedu bateriju na AMOLED-ima, pastelnim bojama, tankim, nečitljivim fontovima, simplifikacijom svega i nemogućnošću da se većina parametara kontrolišu i menjaju (filozofija usmerena na prosečnog "idiot usera" koga se trude da naprave još većim idiotom). Ima tu još hiljadu sitnica, u istom stilu, ali meni je i ovo dosta.

Mustafa Kajganic

pre 8 godina

@Niko da kaze
Da li si ti svestan da meni ta ista baterija, stara dve godine, traje duze na KitKat-u nego na Lollipop-u? Ne mogu da razumem da neko brani kompaniju po svaku cenu. Lollipop je najgori Android ikad. Osim sminke, i to lose, ne nudi nista novo. Sporiji je od KitKat-a, trosi bateriju mnogo vise. Jednostavno oseca se tromost u koriscenju, da ne pominjem kilave animacije kad god se nesto klikne.

c.o.a.

pre 8 godina

@niko da kaze
jesi siguran da toliko opada kapacitet baterije? imam s3 koji je star pune dve godine. punim ga svako vece, nekad i dva puta dnevno, pa mi opet baterija izdrzi 4 i po sata ukljucenosti ekrana (testirao sam pre neki dan).
a do pre meseca dana sam imao cm12.1.unofficial za galaxy s3 i nisam primetio problem sa baterijom i memorijom o kojima svi pricate. cak je radio iznenadjujuce lepo i brzo. imao je sitne bagove, ali zanemarljive. mesec dana sam ga koristio. vratio sam jb 4.3 samo zbog hdr opcije na kameri (na cm nema ni jednu jedinu opciju osim slikanja).

DaLanik

pre 8 godina

Niko da kaze: Daj nemoj da siris dezinformcije. LiPol ili LiIon baterije se pune cim padnu na 80%, cak ih nikada ni ne treba pustiti da padnu ispod 40-50%. JEdino sto unistava bateriju je intenzivno koriscenje pro punjenju sto dosta klinaca radi (citaj: igraju igrice na punjacu) jer reje baterija i greje CPU a to je lose za bateriju. Slobodno punite kad god imate priliku, nista nece bit bateriji. Na kraju krajeva, nova baterija kosta 30 evra maksimum, sta je to spram 700 koliko kosta vrhunski telefon, zar ne? Ili ste prodali babino zlato za telefon a nemate za novu bateriju? :)

Lincoln

pre 8 godina

I ja sam dugogodisnji korisnik Android uredjaja i silom prilika imam ih desetak, ne zato što sam bogat već iz drugih razloga, takodje se bavim flesovanjem uredjaja i mogu da kažem sledeće : ukoliko dođe do toga da korisnik svaki čas mora da isključuje aplikacije putem widgeta ili drugačije da bi dobio normalno trajanje baterije, onda ili uredjaj ili operativni sistem nisu u redu. U ovom slučaju, tačno je da Lollipop užasan po pitanju potrošnje i to je činjenica. Prastara Motorola Razr, sa Lollipop bilo kojom verzijom, jede bateriju kao besna, dok na KitKat baterija traje duplo duže. Znači, nije u pitanju uređaj već operativni sistem. Google je napravio veliki korak nazad sa Lollipop, dobili smo sminku a sa druge strane memory leaks, lošu bateriju i jos niz negativnih stvari. Nadam se da ce ispraviti ovo, a do tada sve ostaje na KitKatu.