Četvrtak, 04.06.2015.

14:28

Menjali ste adresu - zato je dupli porez

Najveći broj pritužbi građana koji su dobili uvećana rešenja za porez na imovinu odnose se na slučajeve kod kojih se adrese nekretnine i vlasnika ne poklapaju.

Izvor: Tanjug

Menjali ste adresu - zato je dupli porez IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

A.

pre 8 godina

"Terenska kontrola utvrdila je u nekim slučajevima da je nekretnina nekoliko puta veća nego što je prijavljeno u poreskom rešenju ili nije ni prijavljena, ili je dograđena... U tom slučaju i porez je veći i obračunava se na pravu površinu", objasnio je Milosavljević.

Lepo je objasnio NEKE slučajeve. Otprilike 0,0001%.
Objasnite vi 99,9999% slučajeva.
Pitam vas, ako već računate porez sa "prosečnom cenom po kv.metru", zašto ne računate da moja nekretnina ima prosečnu kvadraturu nekretnine u zoni?
A ako slućajno dolar skoči u odnosu na evro, da li to znači da ćemo sledeće godine da imamo dolarsko-dinarski trange-frange u obračunu?

jocika

pre 8 godina

mi smo kao drustvo nesposobni, kada nam ovakvi kapu kroje. da se udruzimo, pa da ih lepo tuzimo. sve, pa i za maltretiranje. sve cene nekretnina su pale, a porez sve veci i veci. ove gluposti koje pricaju vredjaju inteligenciju. ipak, ovo je srbija...

Njima treba, i za to su podigli ruke

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto"

Ovaj covek ne zna o cemu prica, nadam se da je na listi onih 9000 kojima se smesi biro za zaposljavanje. Svesno obmanjuje javnost da cena u Evrima ostaje ista sto nije slucaj. Moj kvadrat je po poreskom resenju za 2014 i srednji kurs od 25.05.2014 vredeo 1253,56 evra a po resenju iz 2015 i srednjem kursu Evra 0d 25.05.2015 vredeo je 1337,15 Evra. Znaci da samo za PU cene stanova u Bg rastu !!!!!

Aleksandar

pre 8 godina

Milosavljevicu, a i ostali koji mesate babe i zabe. Ovo je Srbija. Zvanicna valuta je dinar. Stan, kuca ili bilo koja nekretnina se nalazi na teritoriji Srbije. Ko postavlja cenu u Evrima ili bilo sta mulja u istima, taj je vrlo bezobrazan. Dinar i samo dinar. Kada budete radili transakcije koje su vezane sa inostranstvom ili bilo sta vezano sa time, onda placajte u evrima ili dolarima. Dotle to je to. Cak i da je materijal nabavljen iz inostranstva, on je otplatio svoje tog dana i po tom kursu.
Sramota za dinar.

Vranjanac

pre 8 godina

@nada22, ne morate da plaćate taksu, imate pravo na to po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Suština problema ovde je kao što je neko već rekao, Poreska uprava falsifikuje da cene rastu koliko im treba samo da ispune nekakav plan u budžetu (u prevodu: zaposlili smo još partijskih trutova na državne jasle i treba para za plate).

Drugi problem je što protivustavno određuju porez nekome na osnovu cena trećih lica. Po umobolnoj logici Poreske uprave, ako neki mafijaš u kraju opere pare i fiktivno proda stan ili kuću za 500 hiljada evra, i sada svi treba da plaćamo 10 puta veći porez zbog toga?!
Na žalost, nema u Srbiji pomoći od bande na vlasti.
Ja upravo prodajem roditeljski stan i kućerak nasleđen od babe i dede i odlazim zauvek (nema šansi da izvučem cenu po proceni države).
Ko ostaje, srećno vam bilo.

Pata Negra

pre 8 godina

Sve nam je 'objasnio' čovek koji, nema kojoj politici dosad i kome sve još nije uspešno i po sebe korisno- služio.
Od Djindjića, Batića, Marijanovića i Tadića, Izit-a preko predsednika PKS, upravnih, nadzornih odbora pa do danas. Sada je baš tamo gde su I dr njemu najsličniji..

Inače, kao što sam već i rekao i kao što je ovde i potvrdjeno od ovog 'eksperta'- vlada je u tišini promenila Zakon o por.na imov. krajem 2013. i umesto jasne i USTAVNE kategorije za obračun por.na imovinu 'tržišna vrednost po m2' podmuklo su uveli PROTIVUSTAVNU kategoriju 'prosečna vrednost m2 u zoni'. Pritom naravno koriste tri najveće procene u tako odredjenoj zoni bez ikakvog razvrstavanja po lokaciji, spratnosti, fakt.stanju itd.
Proširili su npr extra zonu poslovanja u Bgd na ceo 'krug dvojke'.

Tako sada potpune straćare i zapuštene, zaboravljene prostore po spratovima istim iznosom poreza po m2 terete kao i prizemlje u centru Knez Mihailove ili Srpskih vladara ili sl!?
Razlog je verujem da ovo društvance (u Gradskom sekretarijatu za finansije), pored potrebe da hiljade ljudi neosnovano opljačka za ovaj porez, ima interes i da svojim strateškim prijateljima I saradnicima u Knezu obezbede poreske poklone. Jer oni taj porez plaćaju po osnovici 370.000 din/m2 dok Poreska uprava tu lokaciju procenjuje na min. 1,500.000 din/m2.

Aleksandar

pre 8 godina

Molim B92, da intervjuisu ove likove i iz poreske, na TVu. Ali, komentarima komentatora na temama koje se ticu poreza, ali u obliku pitanja.
Npr.
Zasto je grad zoniran, kada je lokacija lokacija, zemlja zemlja, kuca kuca?
Zasto je dizan porez, kada zemlja i kuca ne proizvode nista?
Zasto je dizan, kada godinama opada vrednost...amortizacija?

I tako dalje.

Cisto da vidimo gluposti koje pricaju. Naravno, navatajte ih kako izmisljaju i na kraju im zapusite usta. Tako se to radi.

Milorad

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto", pojasnio je Milosavljević.

Lupi čovek i ostade živ.

Srednji kurs evro/dinar 1.1.2014. je 114,6421, a 1.1.2015. je 120,9583. To je povećanje od 5% bez ikakvog "otprilike". Povećanje od 8% nije čak ni "otprilike". Ista situacija sa kursom je i na današnji dan. A o padu cena nekretnina i da ne govorimo.

Zakon je tako dobar da je ljude u poreskoj upravi sramota od ljudi.

Ceo štos je u sledećem - porez je formiran tako da onaj koji ima, ima još više. Procenjena vrednost kvm u npr. ekstra zoni je 210.000. Stan za renoviranje u staroj zgradi može da se kupi i za 1400 evra/kvm. Novogradnja luks verovatno i 3.000 evra/kvm. Sa stanovišta zakona to je isto osim amortizacije. Procenjena vrednost nekretnine je ista u oba slučaja. Ko je bolje prošao?

Po zakonu je renoviran stan isto što i novogradnja. Luks novogradnja (mermer, sauna, klimatizacija, bakarni krov, drvenarija,...) i gradnja ala Stepa, po zakonu isto vrede. Ko izvuče deblji kraj?

Isto je sa oporezivanjem vozila.

Pantagruel

pre 8 godina

Код мене то није случај. Имам потврду из полиције да сам од 1987. године пријављен на садашњој адреси. Стан се јесте водио на мог деду по оцу који се зове и презива идентично као ја и који је умро 2008. године. 2010, након обављене оставинске расправе, власништво је подељено на четири наследника (моју бабу, мог оца и две тетке). Уговорима о поклону овереним у суду, троје од њих (отац, баба и једна тетка) своје делове стана поклањају мени, а друга тетка која у том тренутку није била у добрим односима са њима, своју четвртину задржава, тако да смо сада сувласници ја (75% и она 25%). Непосредно након овере уговора о поклону, односим га у Пореску управу Стари град, плаћам порез на пренос апсолутних права и порез на поклон, али они настављју да шаљу пореска решења на име мог деде који је мртав већ седам година и мене кажњавају увећањем, након што су увидом у матичну књигу умрлих установили да он више не живи на тој адреси (пошто не живи нигде, него је на Лешћу).

nada22

pre 8 godina

Ako sam dobro razumela POSLEDNJI PASUS, porez je POVEĆAN da bi se ispunio PLAN PRIHODA u budžet!!! I zakon je pre godinu i po dana donet SAMO PO TOM PARAMETRU. Po tom principu su kategorisane (ISCRTANE!) i "ZONE", a PRAVA, REALNA vrednost i stanje nekretnine NEMA NIKAKVE VEZE SA VISINOM POREZA.
To takođe znači da je "izračunata prosečna cena qm" (tržišna cena) FALSIFIKOVANA. Niti iko može da proda stan po toj ceni (pogotovo u ORONULIM zgradama, starim 50 godina), niti iko ima nemeru da to plati. ALI za legalizaciju tih MANIPULACIJa su se čak i osigurali donetim zakonom.
Sutra ću u Ministarstvu finansija pokušati da dobije uvid, odnosno pismeni primeraek TOG "STATISTIČKOG UZORKA" za Zvezdaru (naravno uz plaćenu taksu), jer smatram da, kao poreski obveznik, na to imam pravo.
PS. Za izradu statistike POSTOJE PRAVILA, koja MORAJU da se poštuju, pa makar rađeni i po prudžbini Ministarsva finansija.

Nema

pre 8 godina

Prema njegovim rečima, promenjen je način utvrđivanja vrednosti nekretnine tako što se vrednost sada utvrđuje na osnovu prometne vrednosti ostvarene za najmanje tri ugovora o prometu nepokretnosti u prethodnoj godini, u jednoj zoni.
Koja tri ugovora se uzimaju? Tri najveća? To što je nekretnina u istoj zoni, ne znači da je istog kvaliteta. Ne može se isto oporezovati trošna kućica, samo zato što je u njihovom komšiluku prodata vila .Ma........

Velja

pre 8 godina

koja je zvanicna valuta u Srbiji? Ovo je jos samo jedna pljacka gradjana i to protivistavna. Drzava je postala najveci kriminalac i lopov a kao njena funkcija je da nas stiti. Od koga. Od same sebe. Sram te bilo Vucicu kad ovo dopustas.

buki

pre 8 godina

vidim da su porezvecali oko 80 odsto a ne osam kao sto pricaju...ovo je definitivno pljackaska drzava i to je sve bez ikakvih objasnjenja...klappp...

chika_aca

pre 8 godina

vrednost stana u svakoj normalnoj zemlji moze samo da pada jer vi imate starost objekta kao i amortizaciju objekta tako da ove cifre neka probaju da mi objasne ekonomisti jer Ja kao gradjevinac imam neku drugu racunicu

truth is in the eye of the beholder

pre 8 godina

porez plaćaš u dinarima na cenu u evriama...to je njihovo objašnjenje, ovo nije zakoniti jer evro nije valuta u srbiji

Komša

pre 8 godina

"cene stanova su u evrima a porez u dinarima pa zato .... Yto je tih 8%"
A koliko su cene kvadrata u evrima pale?
Stan koji je vredeo 1400 evra po kvadratu sada može da se proda 1000-1100 evra.
Mazanje očiju.

shufla

pre 8 godina

To pogadja one sto su menjali prebivaliste kod rodjaka/kumova i sl. da bi dobili mogucnost parkiranja u zoniranom delu BG, e sad vam je Mali pokazao da vam se "varanje sistema" ne isplati.

Srbija

pre 8 godina

Slobodan Milosavljević?Beše bivši ministar?Vidim i on se udomio u državnoj službi,posle posla koji je obavljao.Što nije otišao na tržište rada,u privatnike,da tako zarađuje,pošto imamo jelte višak u državnoj upravi?Ne bi me čudilo da se i Mira Marković zaposli u ambasadi Srbije u Moskvi...Šta je bilo?Pogrešio sistem?Promeniš adresu i odmah te lupe po džepu,a sa druge strane zgaziš nekog na pešačkom prelazu i odmah te puste,još ako si i sin medijskog magnata,možda dobiješ i orden...

Srbija

pre 8 godina

Slobodan Milosavljević?Beše bivši ministar?Vidim i on se udomio u državnoj službi,posle posla koji je obavljao.Što nije otišao na tržište rada,u privatnike,da tako zarađuje,pošto imamo jelte višak u državnoj upravi?Ne bi me čudilo da se i Mira Marković zaposli u ambasadi Srbije u Moskvi...Šta je bilo?Pogrešio sistem?Promeniš adresu i odmah te lupe po džepu,a sa druge strane zgaziš nekog na pešačkom prelazu i odmah te puste,još ako si i sin medijskog magnata,možda dobiješ i orden...

truth is in the eye of the beholder

pre 8 godina

porez plaćaš u dinarima na cenu u evriama...to je njihovo objašnjenje, ovo nije zakoniti jer evro nije valuta u srbiji

Komša

pre 8 godina

"cene stanova su u evrima a porez u dinarima pa zato .... Yto je tih 8%"
A koliko su cene kvadrata u evrima pale?
Stan koji je vredeo 1400 evra po kvadratu sada može da se proda 1000-1100 evra.
Mazanje očiju.

chika_aca

pre 8 godina

vrednost stana u svakoj normalnoj zemlji moze samo da pada jer vi imate starost objekta kao i amortizaciju objekta tako da ove cifre neka probaju da mi objasne ekonomisti jer Ja kao gradjevinac imam neku drugu racunicu

Velja

pre 8 godina

koja je zvanicna valuta u Srbiji? Ovo je jos samo jedna pljacka gradjana i to protivistavna. Drzava je postala najveci kriminalac i lopov a kao njena funkcija je da nas stiti. Od koga. Od same sebe. Sram te bilo Vucicu kad ovo dopustas.

buki

pre 8 godina

vidim da su porezvecali oko 80 odsto a ne osam kao sto pricaju...ovo je definitivno pljackaska drzava i to je sve bez ikakvih objasnjenja...klappp...

Nema

pre 8 godina

Prema njegovim rečima, promenjen je način utvrđivanja vrednosti nekretnine tako što se vrednost sada utvrđuje na osnovu prometne vrednosti ostvarene za najmanje tri ugovora o prometu nepokretnosti u prethodnoj godini, u jednoj zoni.
Koja tri ugovora se uzimaju? Tri najveća? To što je nekretnina u istoj zoni, ne znači da je istog kvaliteta. Ne može se isto oporezovati trošna kućica, samo zato što je u njihovom komšiluku prodata vila .Ma........

Milorad

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto", pojasnio je Milosavljević.

Lupi čovek i ostade živ.

Srednji kurs evro/dinar 1.1.2014. je 114,6421, a 1.1.2015. je 120,9583. To je povećanje od 5% bez ikakvog "otprilike". Povećanje od 8% nije čak ni "otprilike". Ista situacija sa kursom je i na današnji dan. A o padu cena nekretnina i da ne govorimo.

Zakon je tako dobar da je ljude u poreskoj upravi sramota od ljudi.

Ceo štos je u sledećem - porez je formiran tako da onaj koji ima, ima još više. Procenjena vrednost kvm u npr. ekstra zoni je 210.000. Stan za renoviranje u staroj zgradi može da se kupi i za 1400 evra/kvm. Novogradnja luks verovatno i 3.000 evra/kvm. Sa stanovišta zakona to je isto osim amortizacije. Procenjena vrednost nekretnine je ista u oba slučaja. Ko je bolje prošao?

Po zakonu je renoviran stan isto što i novogradnja. Luks novogradnja (mermer, sauna, klimatizacija, bakarni krov, drvenarija,...) i gradnja ala Stepa, po zakonu isto vrede. Ko izvuče deblji kraj?

Isto je sa oporezivanjem vozila.

nada22

pre 8 godina

Ako sam dobro razumela POSLEDNJI PASUS, porez je POVEĆAN da bi se ispunio PLAN PRIHODA u budžet!!! I zakon je pre godinu i po dana donet SAMO PO TOM PARAMETRU. Po tom principu su kategorisane (ISCRTANE!) i "ZONE", a PRAVA, REALNA vrednost i stanje nekretnine NEMA NIKAKVE VEZE SA VISINOM POREZA.
To takođe znači da je "izračunata prosečna cena qm" (tržišna cena) FALSIFIKOVANA. Niti iko može da proda stan po toj ceni (pogotovo u ORONULIM zgradama, starim 50 godina), niti iko ima nemeru da to plati. ALI za legalizaciju tih MANIPULACIJa su se čak i osigurali donetim zakonom.
Sutra ću u Ministarstvu finansija pokušati da dobije uvid, odnosno pismeni primeraek TOG "STATISTIČKOG UZORKA" za Zvezdaru (naravno uz plaćenu taksu), jer smatram da, kao poreski obveznik, na to imam pravo.
PS. Za izradu statistike POSTOJE PRAVILA, koja MORAJU da se poštuju, pa makar rađeni i po prudžbini Ministarsva finansija.

Aleksandar

pre 8 godina

Molim B92, da intervjuisu ove likove i iz poreske, na TVu. Ali, komentarima komentatora na temama koje se ticu poreza, ali u obliku pitanja.
Npr.
Zasto je grad zoniran, kada je lokacija lokacija, zemlja zemlja, kuca kuca?
Zasto je dizan porez, kada zemlja i kuca ne proizvode nista?
Zasto je dizan, kada godinama opada vrednost...amortizacija?

I tako dalje.

Cisto da vidimo gluposti koje pricaju. Naravno, navatajte ih kako izmisljaju i na kraju im zapusite usta. Tako se to radi.

Pantagruel

pre 8 godina

Код мене то није случај. Имам потврду из полиције да сам од 1987. године пријављен на садашњој адреси. Стан се јесте водио на мог деду по оцу који се зове и презива идентично као ја и који је умро 2008. године. 2010, након обављене оставинске расправе, власништво је подељено на четири наследника (моју бабу, мог оца и две тетке). Уговорима о поклону овереним у суду, троје од њих (отац, баба и једна тетка) своје делове стана поклањају мени, а друга тетка која у том тренутку није била у добрим односима са њима, своју четвртину задржава, тако да смо сада сувласници ја (75% и она 25%). Непосредно након овере уговора о поклону, односим га у Пореску управу Стари град, плаћам порез на пренос апсолутних права и порез на поклон, али они настављју да шаљу пореска решења на име мог деде који је мртав већ седам година и мене кажњавају увећањем, након што су увидом у матичну књигу умрлих установили да он више не живи на тој адреси (пошто не живи нигде, него је на Лешћу).

shufla

pre 8 godina

To pogadja one sto su menjali prebivaliste kod rodjaka/kumova i sl. da bi dobili mogucnost parkiranja u zoniranom delu BG, e sad vam je Mali pokazao da vam se "varanje sistema" ne isplati.

Vranjanac

pre 8 godina

@nada22, ne morate da plaćate taksu, imate pravo na to po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Suština problema ovde je kao što je neko već rekao, Poreska uprava falsifikuje da cene rastu koliko im treba samo da ispune nekakav plan u budžetu (u prevodu: zaposlili smo još partijskih trutova na državne jasle i treba para za plate).

Drugi problem je što protivustavno određuju porez nekome na osnovu cena trećih lica. Po umobolnoj logici Poreske uprave, ako neki mafijaš u kraju opere pare i fiktivno proda stan ili kuću za 500 hiljada evra, i sada svi treba da plaćamo 10 puta veći porez zbog toga?!
Na žalost, nema u Srbiji pomoći od bande na vlasti.
Ja upravo prodajem roditeljski stan i kućerak nasleđen od babe i dede i odlazim zauvek (nema šansi da izvučem cenu po proceni države).
Ko ostaje, srećno vam bilo.

Pata Negra

pre 8 godina

Sve nam je 'objasnio' čovek koji, nema kojoj politici dosad i kome sve još nije uspešno i po sebe korisno- služio.
Od Djindjića, Batića, Marijanovića i Tadića, Izit-a preko predsednika PKS, upravnih, nadzornih odbora pa do danas. Sada je baš tamo gde su I dr njemu najsličniji..

Inače, kao što sam već i rekao i kao što je ovde i potvrdjeno od ovog 'eksperta'- vlada je u tišini promenila Zakon o por.na imov. krajem 2013. i umesto jasne i USTAVNE kategorije za obračun por.na imovinu 'tržišna vrednost po m2' podmuklo su uveli PROTIVUSTAVNU kategoriju 'prosečna vrednost m2 u zoni'. Pritom naravno koriste tri najveće procene u tako odredjenoj zoni bez ikakvog razvrstavanja po lokaciji, spratnosti, fakt.stanju itd.
Proširili su npr extra zonu poslovanja u Bgd na ceo 'krug dvojke'.

Tako sada potpune straćare i zapuštene, zaboravljene prostore po spratovima istim iznosom poreza po m2 terete kao i prizemlje u centru Knez Mihailove ili Srpskih vladara ili sl!?
Razlog je verujem da ovo društvance (u Gradskom sekretarijatu za finansije), pored potrebe da hiljade ljudi neosnovano opljačka za ovaj porez, ima interes i da svojim strateškim prijateljima I saradnicima u Knezu obezbede poreske poklone. Jer oni taj porez plaćaju po osnovici 370.000 din/m2 dok Poreska uprava tu lokaciju procenjuje na min. 1,500.000 din/m2.

Aleksandar

pre 8 godina

Milosavljevicu, a i ostali koji mesate babe i zabe. Ovo je Srbija. Zvanicna valuta je dinar. Stan, kuca ili bilo koja nekretnina se nalazi na teritoriji Srbije. Ko postavlja cenu u Evrima ili bilo sta mulja u istima, taj je vrlo bezobrazan. Dinar i samo dinar. Kada budete radili transakcije koje su vezane sa inostranstvom ili bilo sta vezano sa time, onda placajte u evrima ili dolarima. Dotle to je to. Cak i da je materijal nabavljen iz inostranstva, on je otplatio svoje tog dana i po tom kursu.
Sramota za dinar.

Njima treba, i za to su podigli ruke

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto"

Ovaj covek ne zna o cemu prica, nadam se da je na listi onih 9000 kojima se smesi biro za zaposljavanje. Svesno obmanjuje javnost da cena u Evrima ostaje ista sto nije slucaj. Moj kvadrat je po poreskom resenju za 2014 i srednji kurs od 25.05.2014 vredeo 1253,56 evra a po resenju iz 2015 i srednjem kursu Evra 0d 25.05.2015 vredeo je 1337,15 Evra. Znaci da samo za PU cene stanova u Bg rastu !!!!!

jocika

pre 8 godina

mi smo kao drustvo nesposobni, kada nam ovakvi kapu kroje. da se udruzimo, pa da ih lepo tuzimo. sve, pa i za maltretiranje. sve cene nekretnina su pale, a porez sve veci i veci. ove gluposti koje pricaju vredjaju inteligenciju. ipak, ovo je srbija...

A.

pre 8 godina

"Terenska kontrola utvrdila je u nekim slučajevima da je nekretnina nekoliko puta veća nego što je prijavljeno u poreskom rešenju ili nije ni prijavljena, ili je dograđena... U tom slučaju i porez je veći i obračunava se na pravu površinu", objasnio je Milosavljević.

Lepo je objasnio NEKE slučajeve. Otprilike 0,0001%.
Objasnite vi 99,9999% slučajeva.
Pitam vas, ako već računate porez sa "prosečnom cenom po kv.metru", zašto ne računate da moja nekretnina ima prosečnu kvadraturu nekretnine u zoni?
A ako slućajno dolar skoči u odnosu na evro, da li to znači da ćemo sledeće godine da imamo dolarsko-dinarski trange-frange u obračunu?

shufla

pre 8 godina

To pogadja one sto su menjali prebivaliste kod rodjaka/kumova i sl. da bi dobili mogucnost parkiranja u zoniranom delu BG, e sad vam je Mali pokazao da vam se "varanje sistema" ne isplati.

Srbija

pre 8 godina

Slobodan Milosavljević?Beše bivši ministar?Vidim i on se udomio u državnoj službi,posle posla koji je obavljao.Što nije otišao na tržište rada,u privatnike,da tako zarađuje,pošto imamo jelte višak u državnoj upravi?Ne bi me čudilo da se i Mira Marković zaposli u ambasadi Srbije u Moskvi...Šta je bilo?Pogrešio sistem?Promeniš adresu i odmah te lupe po džepu,a sa druge strane zgaziš nekog na pešačkom prelazu i odmah te puste,još ako si i sin medijskog magnata,možda dobiješ i orden...

Komša

pre 8 godina

"cene stanova su u evrima a porez u dinarima pa zato .... Yto je tih 8%"
A koliko su cene kvadrata u evrima pale?
Stan koji je vredeo 1400 evra po kvadratu sada može da se proda 1000-1100 evra.
Mazanje očiju.

chika_aca

pre 8 godina

vrednost stana u svakoj normalnoj zemlji moze samo da pada jer vi imate starost objekta kao i amortizaciju objekta tako da ove cifre neka probaju da mi objasne ekonomisti jer Ja kao gradjevinac imam neku drugu racunicu

truth is in the eye of the beholder

pre 8 godina

porez plaćaš u dinarima na cenu u evriama...to je njihovo objašnjenje, ovo nije zakoniti jer evro nije valuta u srbiji

nada22

pre 8 godina

Ako sam dobro razumela POSLEDNJI PASUS, porez je POVEĆAN da bi se ispunio PLAN PRIHODA u budžet!!! I zakon je pre godinu i po dana donet SAMO PO TOM PARAMETRU. Po tom principu su kategorisane (ISCRTANE!) i "ZONE", a PRAVA, REALNA vrednost i stanje nekretnine NEMA NIKAKVE VEZE SA VISINOM POREZA.
To takođe znači da je "izračunata prosečna cena qm" (tržišna cena) FALSIFIKOVANA. Niti iko može da proda stan po toj ceni (pogotovo u ORONULIM zgradama, starim 50 godina), niti iko ima nemeru da to plati. ALI za legalizaciju tih MANIPULACIJa su se čak i osigurali donetim zakonom.
Sutra ću u Ministarstvu finansija pokušati da dobije uvid, odnosno pismeni primeraek TOG "STATISTIČKOG UZORKA" za Zvezdaru (naravno uz plaćenu taksu), jer smatram da, kao poreski obveznik, na to imam pravo.
PS. Za izradu statistike POSTOJE PRAVILA, koja MORAJU da se poštuju, pa makar rađeni i po prudžbini Ministarsva finansija.

Velja

pre 8 godina

koja je zvanicna valuta u Srbiji? Ovo je jos samo jedna pljacka gradjana i to protivistavna. Drzava je postala najveci kriminalac i lopov a kao njena funkcija je da nas stiti. Od koga. Od same sebe. Sram te bilo Vucicu kad ovo dopustas.

Nema

pre 8 godina

Prema njegovim rečima, promenjen je način utvrđivanja vrednosti nekretnine tako što se vrednost sada utvrđuje na osnovu prometne vrednosti ostvarene za najmanje tri ugovora o prometu nepokretnosti u prethodnoj godini, u jednoj zoni.
Koja tri ugovora se uzimaju? Tri najveća? To što je nekretnina u istoj zoni, ne znači da je istog kvaliteta. Ne može se isto oporezovati trošna kućica, samo zato što je u njihovom komšiluku prodata vila .Ma........

Pantagruel

pre 8 godina

Код мене то није случај. Имам потврду из полиције да сам од 1987. године пријављен на садашњој адреси. Стан се јесте водио на мог деду по оцу који се зове и презива идентично као ја и који је умро 2008. године. 2010, након обављене оставинске расправе, власништво је подељено на четири наследника (моју бабу, мог оца и две тетке). Уговорима о поклону овереним у суду, троје од њих (отац, баба и једна тетка) своје делове стана поклањају мени, а друга тетка која у том тренутку није била у добрим односима са њима, своју четвртину задржава, тако да смо сада сувласници ја (75% и она 25%). Непосредно након овере уговора о поклону, односим га у Пореску управу Стари град, плаћам порез на пренос апсолутних права и порез на поклон, али они настављју да шаљу пореска решења на име мог деде који је мртав већ седам година и мене кажњавају увећањем, након што су увидом у матичну књигу умрлих установили да он више не живи на тој адреси (пошто не живи нигде, него је на Лешћу).

buki

pre 8 godina

vidim da su porezvecali oko 80 odsto a ne osam kao sto pricaju...ovo je definitivno pljackaska drzava i to je sve bez ikakvih objasnjenja...klappp...

Aleksandar

pre 8 godina

Molim B92, da intervjuisu ove likove i iz poreske, na TVu. Ali, komentarima komentatora na temama koje se ticu poreza, ali u obliku pitanja.
Npr.
Zasto je grad zoniran, kada je lokacija lokacija, zemlja zemlja, kuca kuca?
Zasto je dizan porez, kada zemlja i kuca ne proizvode nista?
Zasto je dizan, kada godinama opada vrednost...amortizacija?

I tako dalje.

Cisto da vidimo gluposti koje pricaju. Naravno, navatajte ih kako izmisljaju i na kraju im zapusite usta. Tako se to radi.

Milorad

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto", pojasnio je Milosavljević.

Lupi čovek i ostade živ.

Srednji kurs evro/dinar 1.1.2014. je 114,6421, a 1.1.2015. je 120,9583. To je povećanje od 5% bez ikakvog "otprilike". Povećanje od 8% nije čak ni "otprilike". Ista situacija sa kursom je i na današnji dan. A o padu cena nekretnina i da ne govorimo.

Zakon je tako dobar da je ljude u poreskoj upravi sramota od ljudi.

Ceo štos je u sledećem - porez je formiran tako da onaj koji ima, ima još više. Procenjena vrednost kvm u npr. ekstra zoni je 210.000. Stan za renoviranje u staroj zgradi može da se kupi i za 1400 evra/kvm. Novogradnja luks verovatno i 3.000 evra/kvm. Sa stanovišta zakona to je isto osim amortizacije. Procenjena vrednost nekretnine je ista u oba slučaja. Ko je bolje prošao?

Po zakonu je renoviran stan isto što i novogradnja. Luks novogradnja (mermer, sauna, klimatizacija, bakarni krov, drvenarija,...) i gradnja ala Stepa, po zakonu isto vrede. Ko izvuče deblji kraj?

Isto je sa oporezivanjem vozila.

Vranjanac

pre 8 godina

@nada22, ne morate da plaćate taksu, imate pravo na to po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Suština problema ovde je kao što je neko već rekao, Poreska uprava falsifikuje da cene rastu koliko im treba samo da ispune nekakav plan u budžetu (u prevodu: zaposlili smo još partijskih trutova na državne jasle i treba para za plate).

Drugi problem je što protivustavno određuju porez nekome na osnovu cena trećih lica. Po umobolnoj logici Poreske uprave, ako neki mafijaš u kraju opere pare i fiktivno proda stan ili kuću za 500 hiljada evra, i sada svi treba da plaćamo 10 puta veći porez zbog toga?!
Na žalost, nema u Srbiji pomoći od bande na vlasti.
Ja upravo prodajem roditeljski stan i kućerak nasleđen od babe i dede i odlazim zauvek (nema šansi da izvučem cenu po proceni države).
Ko ostaje, srećno vam bilo.

jocika

pre 8 godina

mi smo kao drustvo nesposobni, kada nam ovakvi kapu kroje. da se udruzimo, pa da ih lepo tuzimo. sve, pa i za maltretiranje. sve cene nekretnina su pale, a porez sve veci i veci. ove gluposti koje pricaju vredjaju inteligenciju. ipak, ovo je srbija...

Njima treba, i za to su podigli ruke

pre 8 godina

"Porez se plaća u dinarima, a ne u evrima kako se određuje cena kvadrata i zbog oscilacija kursa cena u evrima ostaje ista, ali se porez u dinarima menja i to je otprilike tih osam odsto"

Ovaj covek ne zna o cemu prica, nadam se da je na listi onih 9000 kojima se smesi biro za zaposljavanje. Svesno obmanjuje javnost da cena u Evrima ostaje ista sto nije slucaj. Moj kvadrat je po poreskom resenju za 2014 i srednji kurs od 25.05.2014 vredeo 1253,56 evra a po resenju iz 2015 i srednjem kursu Evra 0d 25.05.2015 vredeo je 1337,15 Evra. Znaci da samo za PU cene stanova u Bg rastu !!!!!

Aleksandar

pre 8 godina

Milosavljevicu, a i ostali koji mesate babe i zabe. Ovo je Srbija. Zvanicna valuta je dinar. Stan, kuca ili bilo koja nekretnina se nalazi na teritoriji Srbije. Ko postavlja cenu u Evrima ili bilo sta mulja u istima, taj je vrlo bezobrazan. Dinar i samo dinar. Kada budete radili transakcije koje su vezane sa inostranstvom ili bilo sta vezano sa time, onda placajte u evrima ili dolarima. Dotle to je to. Cak i da je materijal nabavljen iz inostranstva, on je otplatio svoje tog dana i po tom kursu.
Sramota za dinar.

Pata Negra

pre 8 godina

Sve nam je 'objasnio' čovek koji, nema kojoj politici dosad i kome sve još nije uspešno i po sebe korisno- služio.
Od Djindjića, Batića, Marijanovića i Tadića, Izit-a preko predsednika PKS, upravnih, nadzornih odbora pa do danas. Sada je baš tamo gde su I dr njemu najsličniji..

Inače, kao što sam već i rekao i kao što je ovde i potvrdjeno od ovog 'eksperta'- vlada je u tišini promenila Zakon o por.na imov. krajem 2013. i umesto jasne i USTAVNE kategorije za obračun por.na imovinu 'tržišna vrednost po m2' podmuklo su uveli PROTIVUSTAVNU kategoriju 'prosečna vrednost m2 u zoni'. Pritom naravno koriste tri najveće procene u tako odredjenoj zoni bez ikakvog razvrstavanja po lokaciji, spratnosti, fakt.stanju itd.
Proširili su npr extra zonu poslovanja u Bgd na ceo 'krug dvojke'.

Tako sada potpune straćare i zapuštene, zaboravljene prostore po spratovima istim iznosom poreza po m2 terete kao i prizemlje u centru Knez Mihailove ili Srpskih vladara ili sl!?
Razlog je verujem da ovo društvance (u Gradskom sekretarijatu za finansije), pored potrebe da hiljade ljudi neosnovano opljačka za ovaj porez, ima interes i da svojim strateškim prijateljima I saradnicima u Knezu obezbede poreske poklone. Jer oni taj porez plaćaju po osnovici 370.000 din/m2 dok Poreska uprava tu lokaciju procenjuje na min. 1,500.000 din/m2.

A.

pre 8 godina

"Terenska kontrola utvrdila je u nekim slučajevima da je nekretnina nekoliko puta veća nego što je prijavljeno u poreskom rešenju ili nije ni prijavljena, ili je dograđena... U tom slučaju i porez je veći i obračunava se na pravu površinu", objasnio je Milosavljević.

Lepo je objasnio NEKE slučajeve. Otprilike 0,0001%.
Objasnite vi 99,9999% slučajeva.
Pitam vas, ako već računate porez sa "prosečnom cenom po kv.metru", zašto ne računate da moja nekretnina ima prosečnu kvadraturu nekretnine u zoni?
A ako slućajno dolar skoči u odnosu na evro, da li to znači da ćemo sledeće godine da imamo dolarsko-dinarski trange-frange u obračunu?