Testovi

Nedelja, 22.08.2010.

21:55

Audi A4 Allroad Quattro 2,0 TDI

Izvor: B92

Audi A4 Allroad Quattro 2,0 TDI IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

G

pre 13 godina

@lazar bojanic
Svaka cast AUDI-ju ali mislim da ni Subaru Legacy Outback nije los auto. Mada kada bih ja birao izbor bi pao na Alfa Romeo 159 Q4 sportwagon.

Zoran SM

pre 13 godina

Koja je razlika između A4 A6 i A8. U postavci uveličavanja na fotkopir aparatu u VW. Stvarno na ulici ih jako teško razlikujem. Hladno onaj sa A4 može da stavi A6 značku pozadi, i kviz ko pogodi koji je sa 10 metara dobija isti.

super ce

pre 13 godina

svaki autto ima svoj kvalitet i cenu. kvalitet kod ovog audija je sigurno dobar, ali mu je i cena pozamasna...
nisam ga vozio niti sam zainteresovan, ali moram da kazem da sam se nasmejao kad sam video da neko tu popuje a pise " super b ". verovatno i cita " super be ".
dajte ljudi, ozbiljno...

Radovan

pre 13 godina

Audi, Volkswagen, Seat,Škoda, a od nedavno Porsche, su jedna marka, koja se zove Ferdinand Pieh, zet u porodici Porsche (kao što je i njegov otac bio zet u porodici Porsche). Sve ove marke filigranski i savršeno tačno se vode kako bi se popunile sve rupe u ponudama za sve kategorije kupaca i njihovih želja, koje fabrike neprimetno nameću (želje i kategorije). Fabrikama nije problem, da za neki svoj proizvod, naprave potrebno tržište, delujući na nervni sistem. Očit primer je Škoda. Celokupan dizajnerski i konstrukcioni biro Škode preseljen je u Nemačku, odakle se upravlja njenim radom i ubacuju prepravljene VW komponente. I naravno plaćamo sve to skuplje. Zaboravio sam, evropske fabrike su MAHERI i za naše novčanike. Šišaju nas kao ovce. Kada neka evropska auto-industrija ponovi uspeh Japana u Americi (odavno su postali neprikosnoveni izvoznici automobila u Ameriku, dok su drugi propali), hvaliću tu auto-kompaniju. Zato VW jedino pravi fabrike u Kini (sada zidaju 10-u fabriku), i tamo postiže dobre rezultate.

Cone

pre 13 godina

Svi vi sto pricate o audiju to da ne vredi te pare,MORALI biste prvo da probate taj auto pa da pricate nesto,dzabe vas mi ubedjujemo kad vi vozite skode i passat-e,a ovaj decko sto poredi skodu super b i audi A4 nacisto je omanuo,jer nisu ista klasa,super b se meri sa audijem A6 koji je srednja visoka klasa.Tacno je da se vodi velika borba sad izmedju svih nemackih proizvodjaca,ali vi osporavate nesto u sta niste najbolje upuceni ocigledno.Tacno je i to da mnogi sada proizvodjaci daju sto veci sadrzaj osnovne opreme jer bi oni svi da dostignu nemacki trojac(audi,bmw i mercedes) koji su postavili standarde i koji diktiraju trzistem,ali za to su se izborili kvalitetom,jer retko ko bi pomisljao da kupi nekog japanca sa istom opremom koju i ovi nemci nude,zato moraju da daju mnogo vise da bi ih dostigli,jer je borba za trziste neverovatna a nemci su i dalje u poziciji da diktiraju tempo...

Djape

pre 13 godina

@ kappa

Za 38.000,00 EUR kod Audija dobijes ovaj auto sa betonskim klupama i rucnim podizacem zadnjih stakala.

Pristojna oprema i motor koji moze da nosi ovu masu se dobijaju od 60.000,00 EUR pa navishe.

E za tih 60 hiljada mozes da dobijesh Range Rover Sport ili godinu dve star Vogue.

Vazno je porediti korektno babe i babe, te zabe i zabe! No, korektnosti je uvek falilo germanofilima u auto sektoru, od ove opaske izdvajam jedino Porsche.

Djape

pre 13 godina

@ Milance

Opet neosnovano preterivanje.

kao prvo, kada auto uleti velikom brzinom, kao sto vi kazete, u baru dubine 5-7 cm, ne pomaze nikakav 4x4 pogon, posto je sve podleze zakonima fizike i efektu aquaplanninga. Tu mogu pomoci il, kao najbolje resjenje manja tj. prilagodjena brzina, delimicno pomazu pneumatici koji su dizajnirani za voznju po kishi i koji su posebno kalibrisani za dobre karakteristike pri aquaplaningu.

Ivan vRS

pre 13 godina

@ lazar & rest of audi-ofili

Ocigledno da postoji veliki problem u percepciji nekih stvari koje sam ja napisao. Jer ja nisam rekao da je Scout bolji od ovog Allroad-a ili da je ovaj Audi los auto. Kao prvo, ja nisam direktno poredio Octaviu Scout i A4 Allroad, jer nisu u istom segmentu vozila, Octavia je ipak u tzv. "Golf" segmentu, a otud i razlike u nekim dimenzijama. Ali po onome sto sustinski nude i po cemu se mogu porediti, tu su 90% isti. A isti su jos i motori, haldex spojnica, elektrika, menjaci ukljucujuci i novi 7-stepeni DSG (tj. S-tronic kod Audija), i mnogo toga drugog. Sve je 100% isto... rupa na rupu, konektor na konektor. Ko god misli da unutar VW grupe u mehanici, elektrici i elektronici iole postoje nekakve razlike u zavisnosti od marke do marke, grdno se vara. Kvalitet delova je isti jer su delovi isti... za celu VW grupu.
A sto se tice kvaliteta finalnih proizvoda... Recimo samo da od 1996 godine, od kada se pravi A3, isti nikada nije zavrsio na nekoj listi pouzdanosti ispred svoje brace Golfa i Oktavije, a da na takvim listama, Audi kao fabrika cesto zavrsi ne samo ispod VW-a, nego i jedan i drugi najcesce zavrse ispod Skode.
Tako da, sto se kvaliteta tice, tu vec nije vise pitanje o subjektivnom osecaju i tome sta ko vise voli i koji mu je proizvodjac drazi, vec o podacima i cinjenicama koji se ozbiljno prikupljaju, obradjuju i prezentuju... ;)
I Skoda odavno vise nije marka za podsmeh (osim mozda ovde kod nas), nego za zavist. Auto-bild (namerno spominjem njih jer su poznati po jako pristrasnom ocenjivanju automobila u korist 'cistokrvnih' nemaca) je jos za prvu Oktaviju rekao da je bolji Golf od Golfa, za ovaj novi Superb da je kao kompletan auto (cena, kvalitet, sta nudi, pad vrednosti) bolji i od Pasata i od A4, a Superb Combi je izuzetno pozitivno poredio sa E klasom karavan... sto je za poznavaoce auto-industrije veci kompliment veci nego bilo sta drugo napisano. O nekim nepristrasnim medijima poput recimo britanskih (nemaju vise sopstevnu auto industriju, voze u proseku najmladja kola u Evropi, a drugi su po ukupnom broju registrovanih vozila u Evropi) ne zelim ni da pricam, jer je slika tamo jos bolja u korist Skode a na stetu nekih drugih vecih brendova. A cak i unutar grupe je prepoznato da Skoda... kvari posao ostalima. Skodi je nedavno zabranjeno da na svoja vozila serijski ugradjuju stvari koje su samo opcija na recimo VW-ovim modelima, a neke stvari cak nece biti vise dostupne ni kao opcija.

Ono sto se slazem da svaki Audi definitivno poseduje je veca 'vrednost' brenda, bolji dizajn (barem unutar grupe), i neke detalje koji obicno nisu dostupni na jeftinijoj 'braci'. I ja sasvim razumem da ime na haubi koje nosi prestiz i renome treba da se dodatno plati, cak to izuzetno cenim i postujem. To ime se stvaralo godinama... i to se mora platiti.
Ali nakon 300.000km (da, da, nije greska) prevezenih u Skodama koje su bile ili jesu moje vlasnistvo (Felicia, Fabia i sada Octavia A5... RS ;)) sam shvatio da nije zlato sve sto sija i da se ne jede sve sto leti.

I se opet svodi na ono sto sam rekao i prvi put. Osim imidza i 'tezine' brenda, sve sto nudi ovaj Allroad nudi i Octavia Scout za manje para. A nudi i vise - 100 l veci gepek.

A sto se tice price oko Quattro pogona... to je vec preopsirna tema za ovu diskusiju. Pogotovo ako se radi o voznji na snegu. Jer na voznju po snegu dosta uticu masa vozila i dimenzija guma, cak i visina tezista, cak mozda vise nego sam tip pogona.

ficko

pre 13 godina

@(Г, 23. avgust 2010 11:18)"

Mozda nude isto ili slicno, za manje novca, ali Audi nudi mnogo vise zgodnih i lepih devojaka ;) sve ima svoju cenu.

Cone

pre 13 godina

U potpunosti se slazem sa svim sto je Lazar Bojanic napisao i verujte mi da je tako,ja vozim audi A6 quattro to je neprevazidjen pogon kao i auto,4matic i x-drive su samo blede kopije,audi je neprevazidjen auto po performansama,a sto se tice opreme ovde je za standardnu opremu navedeno samo ono osnovno(znaci nije mnogo toga navedeno sto isto spada u osnovnu opremu),a za dodatnu su perverzije tipa otkljuccavanje putem bluetooth-a i slicne stvari,a sto se tice bang & olufsen audio sistemaa za to vredi dati svaki evro jer je neprikosnoven,dovoljno je reci da ugradjuju samo u audi,aston martin i mercedes-benz AMG,sve u svemu audi je jedan jedini,a po ceni uopste nije skuplji ni od BMW-a ni od Mercedesa,a sto se tice vw passat-a i super b skode oni su daleko od njega.

Milanche

pre 13 godina

E pa ne znam za ostale koji pricaju da su ga vozili ali sam pre mesec dana isao bas sa ovim vozilom na put nekih 1500 km. Ljudi, ovaj auto je azdaja na putu kao sto rece jedan moj rodjak. Na dobrom delu puta je padala kisa kao iz kabla, obilazio sam vozila, kamione, upadao sa levom stranom vozila u "bare" od kise na putu dubine 5-7 cm i nista, ALI BAS NISTA nisam osetio na volanu. Prosao kanjon une (ko je isao zna kakav je put), veoma agresivno (jedan od putnika mi je dobacio "ili vozi normalno ili ja povracam") i ni u jednom trenutku nisam imao osecaj da vozilo nije pod kontrolom. Odusevljen sam koliko je ovo vozilo upravljivo. Jedan mali detalj mi se mnogo svideo, a autor teksta ga nije pomenuo, a to su senzori za kisu koji su i vise nego dobro odradili posao tako da uopste nisam imao potrebu da regulisem brisace. Sto se tice muzike u vozilu, radio aparat je "objasnio". U nedodjiji je hvatao mnoge radio stanice koje ranijih godina sa drugim vozilima nije bilo ni na tragu. Predstavljeno vozilo ima key less entry funkciju, sto nam omogucava ulazak i paljenje - gasenje vozila bez kljuca. Na kraju cena vozila.... Svakome kome sam je pomenuo, reakcija je bila "ma previse je to za taj auto". Svakoga koga sam provozao "vredi sve do jednog eura". Sve u svemu, bilo mi je jako prijatno na mom putovanju, nadam se da cu i sledece godien imati priliku da na ovakav nacin upoznam jos neki model gospodara prstenova!!

MARKO-VW

pre 13 godina

@Bakicar
Passat je prestao da se proizvodi, jer uskoro dolazi novi model, a sto se tice poredjenja sadasnjeg Passata i A4, pa naravno da je A4 u velikoj prednosti, jer je izasao 2008, a Passat 2005. Tri godine u automobilskoj industriji su jako velike. Vozio sam sve te modele i, realno, nekih velikih razlika nema.

djox

pre 13 godina

Ganulo me ovo Lazarevo izvinjavanje, pa resih da se umesam. Kakav je to san da se vozi Akord? Pa ja sam vec 2 odvozao, doduse prastara. Mislite da me je neko na pravcu obisao, jeste, al na krivinama, tesko?! Doduse malo je sportskija varijanta. Trik je u tome sto su oba bila punoletna, kvarila su se zanemarljivo malo, kvarovi su smesno jeftini (kao za Yuga). Potrosnja je ono sto je fascinantno. Primera radi, do Budve i nazad je moj sa primitivnim (Venturi) plinskim uredjajem potrosio u proseku skoro 2 l/na 100km manje nego drugarev A3 sa sekvent plinom?! Audi je tehnoloski 11g mladji, a po konkretnoj proizvodnji 13g. O u dobnosti ne zelim da trosim reci jer se Audi moze porediti jedino sa klupama u praku, golim betonom i slicno. Lazare, pa slobodno kupi Akorda, jos se niko nije presao, verovatno neces ni ti!

bakicar

pre 13 godina

@Marko vw
Daleko su Pasat i A4 po kvalitetu jedan od drugoga naravno u korist Audija, to govore razne studije potrosaca, strucnjaci i statistika nemackog auto kluba kao i gubitak vrednosti neuobicajen za vw. Cini se da su motori i platforma samo na papiru isti ipak je Audi klasa iznad. U prilog tome govori i cinjenica da su u vw prestali da proizvode aktuelnog pasata, samo moze da se kupi sto je preostalo na lageru. Pasat se poredi sa na primer Mondeom ili 407-com.

bodi bond

pre 13 godina

@ lazar bojanic

mora da je neka dobra firma kad ti je sluzbeni auto Q5

rece da si u IT sektoru, ima li kakve sanse za posao, diplomiram na etf-u (telekomunikacije i IT tehnologije) za mesec dana :)

кappa

pre 13 godina

@Djape
Aко има негде да се купи нов Ренџ Ровер за 38.000 евра реци, узимам одма 3 комада!

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Zozon

Nisam probao druge pogone ...slušao sam šta pričaju daleko iskusnije kolege u firmi , istina nemci, koji su probali na poligonu sve nemačke variante 4matic i Xdrive ...po njima je quattro subjektivno najbolji a i po merenjima u "Automotor und sport" magazinu ispada da je daleko ispred drugih uz jednu manu a to je potrošnja koja je uvek medju najvećim ...

Meni to nije ni važno jer ja da kupujem za svoje pare sigurno to ne bi kupovao ...moj san je Honda Accord i to benzinska varijanta 2.0 , oprema mi nije ni važna ...ko se razume u automobile zna koliko je dobar i pouzdan taj motor i auto uopšte a cena zna ponekad da bude prihvatljiva kad jen zaigra na burzi :)

Nemce je jako teško ubediti da je nešto strano baš toliko dobro da bi se to i trebalo kupiti ...oni sa manjim platama lakše prebrode tu domovinsku crtu i kupe čaki Hyundaija a oni dobrostojeći to teško učine i uglavnom ostanu verni nekoj od domaćih fabrika...iako je npr Mercedes proteklih godina imao veliku krizu kvaliteta, iako Audi i VW imaju baš bezobrazno jake cene (mnogo veće nego kod nas) ipak se ta tradicionalna vernost drži i još uvek je jaka karakterna crta nemačkog kupca . Oni poštuju i tuđe ali svoje vole najviše i tu nema priče .

Honde Legend su jako retke barem tamo gde se ja krećem a Audi A4 avant je skoro pa stalno pred očima ...

Slažem se sa konstatacijom da je meni skok sa i30 na Q5 bio prevelik za objektivno rasudjivanje ...ali ipak sam ja sad već prešao sa njim preko 20.000 Km i dosta stvari je selo na svoje mesto ... razum mi se povratio i ni jednog trenutka ne posmatram sebe kao da sam bolji i lepši zato što sedim ispred volana jednog audija ...samo uživam u tenutku jer zaista volim automobile , uživam u vožnji i to je sve ukupno važan deo mog života a i rada ...



@ Redakciji :
Ne radim za auto novine ... u IT biznisu sam (headhunter ) .
Redakcija:
Nisam ni mislio na Vas. Vi ste OK.

Zli komsija

pre 13 godina

Lazare@

X drive
http://www.canadiandriver.com/2006/04/06/winter-driving-test-bmw-xdrive.htm

a o Subaru AWD sistemu na Youbue imas brdo snimaka nezavisnih agencija, novinara itd.
Dobar je Audi (Quattro), odlican ali nije najbolji.

MARKO-VW

pre 13 godina

@Lazar Bojanić
Dobro si opisao ovo sa Feliciom, nema greške.
Što se tiče poređenja Passat VS A4, baš da nema šta da traži i nije istina.
Zavisi ko šta želi. Recimo, ja... Meni je najbitnije da ima dovoljno mesta u kabini, a A4 je tu ne inferioran, nego nemam reči... Kvalitet enterijera je gotovo isti, čak više naginje ka A6... Superb takođe, posebno u Elegance paketu opreme. Naravno, ako se gleda Quattro pogon i sportske karakteristike, onda je A4 u debeloj prednosti.

zozon

pre 13 godina

@lazar bojanic
Nesumnjivo odlicne automobile pravi taj Audi.
Quattro pogon je odlican, ali Subaru i mozda Nissan imaju bolji pogon 4x4.
Nije tacno da drugi ne znaju da naprave/nece 4x4 pogon. Pogledajte WRC sampionat. Druga je prica da li bi se to nekim drugim proizvodjacima isplati da ugradjuju serijski s' obzirom na koju plateznu grupu potrosaca ciljaju, i koje klase vozila imaju u svom programu.
Dalje, Audi u klasi 4 i 3 proda vise vozila sa prednjom vucom nego sa Quattro pogonom. Pri tom Audi u svojoj modernoj istoriji nema vozilo (izuzev R8, a i to je u osnovi Lambo) sa zadnjim pogonom. Tako da im se kod "teskasa" A6 i A8 4x4 namece kao logican izbor. Ne verujem u superiornost Quattro pogona u odnosu na BMW X-Drive i MB 4-Matic.
Kad sednes iz Yuga u Punta, odusevis se. Kad sednes iz i30 u Q5 odusevis se. Tako je to.
Da kojim slucajem radis u Deutchland, i da mozes da dosegnes do klase A6, da li mislis da je bolji izbor od Honde Legend? Govorim o novim automobilima. I ona ima snazan motor, pogon 4x4, svu mogucu opremu+naprednije el. sisteme od Audija. I + Legend nudi 90% te opreme bez doplate. A to je "brdo" opreme, za koju bi ti Audi "odro kozu s' ledja".

lazar bojanić

pre 13 godina

@Ivan vRS

I ja lično mislim da je Škoda odličan auto za odlične novce ...

Svoje vozačke početke sam ispekao na Škodi Favoritu a Feliciju vozi moj otac i to onu najjaču sa 1.6 benzinskim motorom i 75KS ...često je sa uživanjem provozam i ja kako bi tati nešto popravio ili odradio ...ide da ne poveruješ!

Razlika između vožnje po snegu sa Audijem Q5 i Felicijom je u tome što sa Audijem i staneš u razumnim granicama kad zakočiš i auto povuče kad dodaš gas ...ne baš kao na suvom ali podvlačim u razumnim granicama koje iskusni vozači sa po 300 do 400 hiljada Km iskustva po raznim putevima i autima mogu da ukalkulišu u sigurnu vožnju ...

Podvlačim ja nisam avanturista , ja uvek polako pomeram granice mogućeg malim testovima ...meni je trebalo vremena da shvatim koliko quattro može da pomeri granice uobičajenog stila vožnje !

Ja sam to tada po onom snegu kod Pasaua i probao ...čim nije bilo nikoga u retrovizoru isprobao sam i kočenje na pravcu i vuču na pravcu i to je bilo ok ...jedino gde je malo teže išlo je kada je auto iskošen (simulacija kočenja u početnoj fazi promene trake)tada ESP reaguje dosta agresivno ali sve ostaje pod kontrolom ...


Sa Favoritom sam se 2001 popeo na Kopaonik po mećavi , auto je odradio svoje za medalju ali čak ni umerene egzibicije nisu bile u planu ...koliko para , muzike je bilo i previše !

Još nešto ...

U koncernu VW se tačno zna ko kosi a ko vodu nosi i samo naivni pomisle da Škoda može biti bolja od Audija ...nemojte se vređati opet i ja volim jeftino a dobro i nemam fobiju da vidim krugove na haubi ali ipak posle više vožnji sa raznim automobilima iz koncerna sam lepo shvatio da je Audi broj jedan , pa velika razlika pa svi drugi ...

Čak i pasat nema šta da traži pored A4 ...

Razlike su manje između Pasata i SuperB-a i rukovodstvo VW-a je već odredilo da novi SuperB ne može biti toliko dobar i rakošan u odnosu na novi Pasat ...

I za zlobne , vozio je lale i starog juga službenog i to bez problema jer u ruke Mandušića Vuka biće svaka krntija upotrebljiva :)

Zato i znam da cenim dobro jer sam mirisao ulje sa ruku i imao klimu u starim kolima (jer se sve klimalo :)

I na kraju ozbiljno ...

Realno slažem se da je Oktavia najbolja kupovina ali u granicama svoje klase ...A4 ima veće medjuosovinsko rastojanje i logičnije postavljen agregat koji težište gura u centar platforme a to sve drastično olakšava upravljivost i stabilnost , daleko bolju završnu izradu i materijale u kabini itd.

Ako samo gledamo sportski užitak onda Oktavia RS ima aduta da prestigne A4 ali kao kompletna slika ne ...

To je moje mišljenje i nemojte me opet optuživati za pretencioznost ...ima dobrih stvari koje jesu skupe i koje su nam nedostupne ali ipak tu i tamo poneko uspe nešto od toga da isproba i stekne neki sud o tome ...

Pozdrav !

MARKO-VW

pre 13 godina

Jos jedan biser iz VW koncerna. Ja, licno, ne bih ga vozio, jer ima malo prostora, a to mi nikako ne odgovara.

@Lazar Bojanic
Nemoj se obazirati na kritike boranije, koja samo ume da kuka, a citati ne zna.

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Care Lazare & Raziel14

Ponoviću samo , ko nije probao quattro džaba priče ...pri tome pažljivo pročitajte deo mog posta koji naglašava da za probu treba dosta vremena i prilike (vremenske) da se steknu kako bi se osetile sve čari ...


Nemam nameru da pametujem , život mi je igrom slučaja omogućio da nešto probam i to je sve ...

U Nemačkoj mladi inženjeri u mojoj struci imaju plate oko 3.000€ na ruke i mogu relativno lako da voze auto od 37.000€ ...

Kad se skuće i ožene i napreduju u životu , kada dođu deca i ako je na poslu sve u redu ni A6 nije nedostižan ...naročito ako čovek nije gadljiv da vozi auto par godina star u perfektnom stanju ...

Ja nikada nikom ništa nisam želo loše i od mene nećete čuti rečenicu koja počinje sa "da bog da vozio neku krntiju ..."

To govori više o Vama kao ljudima ...

Meni je žao što naš narod živi tako kako živi i što prosečan stanovnik Srbije nema para ni za novi/stari Punto ...

Audi nisu kola za nas ali nas to ne sprečava da o tome sanjamo i divimo se ...

Inače , privatno sam vozio Hyundai i30 i bio sam savim zadovoljan i sa njim ...ipak na snegu i ledu Hyundai mora d a se vozi jako oprezno ...

Ako se bilo ko uvredio mojim predhodnim postom moram da podvučem da mi to nije bila namera !

Ivan vRS

pre 13 godina

Sve su lepo smislili... ali su zaboravili da i Skoda ima pristup istim delovima. ;)
Skoda Octavia Scout nudi sve sto i ovaj auto, sem sto u startu kosta skoro 12k evrica manje.... :)
Pardon, ne nudi bas sve... Nekome je i ime na haubi bitno ;)

@lazar

pre dosta godina sam i ja vozio zavejanim autoputem... od Beograda do Mladenovca... 100km/h dok su svi ostali "milili" 60km/h u desnoj traci...
I to nista quattro, xdrive ili 4matic... vec Skodu Feliciju... ;)
Tako da uopste ne razumem poentu te tvoje price...

car lazar

pre 13 godina

.....
Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(
(lazar bojanić, 23. avgust 2010 18:31)

Da bog da ti vozio "sluzbenog" Yuga narednih 50 godina. Narod nije glup i zna sta valja, samo tesko birati auto kad primas 300€ mesecno...
A duvati se na voznju preko 100km/sat na snegu i rugati se opreznim ljudima mozda i objasnjava kakav si ti lik.

Djape

pre 13 godina

Dakle, da rezimiramo: stari 2.0TDI motor, generalno nista novo na karoseriji i enterijeru, malko nove elektronike i visoke potpetice? Ha?

I za ovo treba placati ovolike pare?

Da izvinete, za te pare bih radije kupio jedan Range Rover Sport ili "siromashniju" verziju Range Rovera (Vogue).

Kao i uvek u VW koncernu, u osnovnu cenu koja se gromoglasno reklamira (cuveno nemacko malim slovima AB) spadaju jedino drvene klupe, tockovi i ostatak lima, a SVE OSTALO se doplacuje!

martin

pre 13 godina

@lazar bojanić
kako to da svaki novi auto koji testiraju, svi vec imali prilike da voze i to kao sluzbena kola?! izgleda da jedino ja nisam vozio kola od 50.000e, jer svi ostali su vidim vec vozili. ko ce nekome dati auto koji kosta kao jedan prosecan stan da ga ovaj proba, vozi ili ganja?! ja bar takvog ne znam, a ne znam niti jednu firmu koja radnicima daje tako nesto, mozda jedino vozaci drzavnih funkcionera, ali oni nemaju vremena da vise ovde po forumima i pisu.
a takodje je malo smesno to sto bas kad je pao sneg i ti vozio quattro tu se nasli i mercedesi 4matic i bmw xdrive i svi drugi na gomili bas da bi ti prosao pored njih, a i pored tolikog snega ti stigao da procitas oznake da li i oni imaju 4x4 pogon, u najmanju ruku smesno.
a sto se tvog priznanja tice, ukoliko je to tacno, da si vozio 100 km/h tamo gde svi ostali zbog snega voze 50-60km/h, to o tebi samo govori da si neoprezan, lakomislen i neiskusan vozac, sta da je neko izleteo ili da si izgubio kontrolu iz bilo kog razloga? ici brze od svih po snegu ili ledu i time se jos hvaliti ne ide nikome na cast, jer, cega se pametan stidi...

Redakcija:
Novinari iz specijalizovanih auto casopisa cesto pisu komentare ovde ali nezvanicno.

lazar bojanić

pre 13 godina

Ko nije probao quattro pogon džaba priča da je skupo ...i ja sam pre probe pričao slično !

Auto je perfektno izbalansiran i svako poređenje sa Mondeom , Mazdom 6 , Volovo-om itd je samo plod neiskustva ...motor je postavljen uzdužno (a ne poprečno kao kod pasata npr) i to se jako pozitvno odrazilo na kompletnu stabilnost platforme ...vešanje je sportsko i tvrđe podešeno tako da nema naginjanja u krivinama ali može da zasmeta na dužim putovanjima čak i po boljim putevima tako što trne pozadina i tera vas na pauze posle max 3 sata vožnje .

Jednostavno quattro lepi auto za put bilo da je u pitnaju kiša ili sneg ...potrebno je vremena i prilika da se to oseti i da čovek stekne samopouzdanja ...konkurencija to nezna/neće/nemože da ponudi ...


Prošle zime , februar beše , sneg trapa oko Pasaua sve trake na autoputu pod snegom , službe n estižu da počiste...svi bojažljivo voze u desnoj traci brzinom oko 60Km/h ... bez ikavih tragova nervoze moj službeni Q5 prti put u levoj traci sa lagodnih 100Km/h ...a u desnoj traci za mnom lagano ostadoše raznorazni bavarci i štutgartske zvezdice sa 4matic i Xdrive pogonima ...

Neko je spomenuo potrošnju ...sigurno je veća od deklarisane ali to je cena koja se mora platiti za bezkompromisne performanse vuče :(

Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(

nemanja

pre 13 godina

Dalibore, igras mnogo Riziko, pa ti se drzave i granice pricinjavaju svuda. Ta Nemacka kola ne prave Nemci, a ralyike medju proizvodjacima su ogromne. Robujes predrasudama, situacija odavno vise nije takva.

bakicar

pre 13 godina

Poslednja generacija quattro pogona integrise elektroniku sa abs sistema da detektuje proklizavanje tocka na istoj osovini a zatim salje obrtni moment na tocak sa boljom trakcijom cime je stari quatrro dodatno unapredjen. Bas bi voleo da ga probam na mesec dana.

landwerth

pre 13 godina

Ja ne mogu da jedan automobil iz premijum segmenta ima toliko malo standardne opreme, a da je sve ostalo opcija,koje zestoko naduvavaju cenu.Kapiram da ko god kupuje ovakav auto ima dovoljno novca da kupi i te ostale dodatke,ali mislim da konkurencija nudi vise.Ovo je inace, nesumnjivo,odlican auto i voleo bih da ga posedujem,ali sa platom kakva je u Srbiji tesko da ce mi biti dostupan,iako imam fakultet i doktorat.

Cule

pre 13 godina

Vozio sam se i u njemu, i u onom obicnom. Na suvozackom mestu doduse. Ne mogu nista da pricam o motoru, deluje ok, mada nista spec. Kazem opet deluje, nisam ga ja gazio. Jedino mi smeta to sto je uzan. Spolja imam utisak da se radi o vecem automobilu. Cak mi se cini, da i u BMWu, koji je jos utegnutiji sedim komfornije. Inace spolja, ovaj all road mi se vise svidja od limuzine, malo mi je nekako muzevniji.

Г

pre 13 godina

Одличан аутомобил, али A4 по комфору није одмакао од голф класе. Постоји Суперб 4х4, Субару Аутбек, и Волво ХС 70. Поменути (осим Волвоа) нуде много више простора за много мање новца

Dalibor

pre 13 godina

Sve je na vrhunskom nivou, sto se od Audija i ocekuje. Mercedes, BMW i Audi su proizvodjaci koji svaki detalj i svaku sitnicu dovode do savrsenstva, a zavrsna obrada je krejnje precizna i kvalitetna. To i jeste jedan od razloga zasto su nemacka vozila cenjena svugde u svetu, na svakom kutku planete nemacki trio uziva najvise postovanje. Japanci su takodje odlicni, Francuzi se znacajno popravili,posebno Citroen i Peugeot, Italijani nikako da poprave kvalitet i pouzdanost, Britanci ga nacisto ugasili, a Korejci hvataju zalet u pohodu na svetsko trziste, bas zanimljive prilike u svetu automobila.

landwerth

pre 13 godina

Ja ne mogu da jedan automobil iz premijum segmenta ima toliko malo standardne opreme, a da je sve ostalo opcija,koje zestoko naduvavaju cenu.Kapiram da ko god kupuje ovakav auto ima dovoljno novca da kupi i te ostale dodatke,ali mislim da konkurencija nudi vise.Ovo je inace, nesumnjivo,odlican auto i voleo bih da ga posedujem,ali sa platom kakva je u Srbiji tesko da ce mi biti dostupan,iako imam fakultet i doktorat.

Г

pre 13 godina

Одличан аутомобил, али A4 по комфору није одмакао од голф класе. Постоји Суперб 4х4, Субару Аутбек, и Волво ХС 70. Поменути (осим Волвоа) нуде много више простора за много мање новца

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Care Lazare & Raziel14

Ponoviću samo , ko nije probao quattro džaba priče ...pri tome pažljivo pročitajte deo mog posta koji naglašava da za probu treba dosta vremena i prilike (vremenske) da se steknu kako bi se osetile sve čari ...


Nemam nameru da pametujem , život mi je igrom slučaja omogućio da nešto probam i to je sve ...

U Nemačkoj mladi inženjeri u mojoj struci imaju plate oko 3.000€ na ruke i mogu relativno lako da voze auto od 37.000€ ...

Kad se skuće i ožene i napreduju u životu , kada dođu deca i ako je na poslu sve u redu ni A6 nije nedostižan ...naročito ako čovek nije gadljiv da vozi auto par godina star u perfektnom stanju ...

Ja nikada nikom ništa nisam želo loše i od mene nećete čuti rečenicu koja počinje sa "da bog da vozio neku krntiju ..."

To govori više o Vama kao ljudima ...

Meni je žao što naš narod živi tako kako živi i što prosečan stanovnik Srbije nema para ni za novi/stari Punto ...

Audi nisu kola za nas ali nas to ne sprečava da o tome sanjamo i divimo se ...

Inače , privatno sam vozio Hyundai i30 i bio sam savim zadovoljan i sa njim ...ipak na snegu i ledu Hyundai mora d a se vozi jako oprezno ...

Ako se bilo ko uvredio mojim predhodnim postom moram da podvučem da mi to nije bila namera !

Dalibor

pre 13 godina

Sve je na vrhunskom nivou, sto se od Audija i ocekuje. Mercedes, BMW i Audi su proizvodjaci koji svaki detalj i svaku sitnicu dovode do savrsenstva, a zavrsna obrada je krejnje precizna i kvalitetna. To i jeste jedan od razloga zasto su nemacka vozila cenjena svugde u svetu, na svakom kutku planete nemacki trio uziva najvise postovanje. Japanci su takodje odlicni, Francuzi se znacajno popravili,posebno Citroen i Peugeot, Italijani nikako da poprave kvalitet i pouzdanost, Britanci ga nacisto ugasili, a Korejci hvataju zalet u pohodu na svetsko trziste, bas zanimljive prilike u svetu automobila.

car lazar

pre 13 godina

.....
Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(
(lazar bojanić, 23. avgust 2010 18:31)

Da bog da ti vozio "sluzbenog" Yuga narednih 50 godina. Narod nije glup i zna sta valja, samo tesko birati auto kad primas 300€ mesecno...
A duvati se na voznju preko 100km/sat na snegu i rugati se opreznim ljudima mozda i objasnjava kakav si ti lik.

super ce

pre 13 godina

svaki autto ima svoj kvalitet i cenu. kvalitet kod ovog audija je sigurno dobar, ali mu je i cena pozamasna...
nisam ga vozio niti sam zainteresovan, ali moram da kazem da sam se nasmejao kad sam video da neko tu popuje a pise " super b ". verovatno i cita " super be ".
dajte ljudi, ozbiljno...

martin

pre 13 godina

@lazar bojanić
kako to da svaki novi auto koji testiraju, svi vec imali prilike da voze i to kao sluzbena kola?! izgleda da jedino ja nisam vozio kola od 50.000e, jer svi ostali su vidim vec vozili. ko ce nekome dati auto koji kosta kao jedan prosecan stan da ga ovaj proba, vozi ili ganja?! ja bar takvog ne znam, a ne znam niti jednu firmu koja radnicima daje tako nesto, mozda jedino vozaci drzavnih funkcionera, ali oni nemaju vremena da vise ovde po forumima i pisu.
a takodje je malo smesno to sto bas kad je pao sneg i ti vozio quattro tu se nasli i mercedesi 4matic i bmw xdrive i svi drugi na gomili bas da bi ti prosao pored njih, a i pored tolikog snega ti stigao da procitas oznake da li i oni imaju 4x4 pogon, u najmanju ruku smesno.
a sto se tvog priznanja tice, ukoliko je to tacno, da si vozio 100 km/h tamo gde svi ostali zbog snega voze 50-60km/h, to o tebi samo govori da si neoprezan, lakomislen i neiskusan vozac, sta da je neko izleteo ili da si izgubio kontrolu iz bilo kog razloga? ici brze od svih po snegu ili ledu i time se jos hvaliti ne ide nikome na cast, jer, cega se pametan stidi...

Redakcija:
Novinari iz specijalizovanih auto casopisa cesto pisu komentare ovde ali nezvanicno.

Zoran SM

pre 13 godina

Koja je razlika između A4 A6 i A8. U postavci uveličavanja na fotkopir aparatu u VW. Stvarno na ulici ih jako teško razlikujem. Hladno onaj sa A4 može da stavi A6 značku pozadi, i kviz ko pogodi koji je sa 10 metara dobija isti.

Djape

pre 13 godina

@ kappa

Za 38.000,00 EUR kod Audija dobijes ovaj auto sa betonskim klupama i rucnim podizacem zadnjih stakala.

Pristojna oprema i motor koji moze da nosi ovu masu se dobijaju od 60.000,00 EUR pa navishe.

E za tih 60 hiljada mozes da dobijesh Range Rover Sport ili godinu dve star Vogue.

Vazno je porediti korektno babe i babe, te zabe i zabe! No, korektnosti je uvek falilo germanofilima u auto sektoru, od ove opaske izdvajam jedino Porsche.

ficko

pre 13 godina

@(Г, 23. avgust 2010 11:18)"

Mozda nude isto ili slicno, za manje novca, ali Audi nudi mnogo vise zgodnih i lepih devojaka ;) sve ima svoju cenu.

zozon

pre 13 godina

@lazar bojanic
Nesumnjivo odlicne automobile pravi taj Audi.
Quattro pogon je odlican, ali Subaru i mozda Nissan imaju bolji pogon 4x4.
Nije tacno da drugi ne znaju da naprave/nece 4x4 pogon. Pogledajte WRC sampionat. Druga je prica da li bi se to nekim drugim proizvodjacima isplati da ugradjuju serijski s' obzirom na koju plateznu grupu potrosaca ciljaju, i koje klase vozila imaju u svom programu.
Dalje, Audi u klasi 4 i 3 proda vise vozila sa prednjom vucom nego sa Quattro pogonom. Pri tom Audi u svojoj modernoj istoriji nema vozilo (izuzev R8, a i to je u osnovi Lambo) sa zadnjim pogonom. Tako da im se kod "teskasa" A6 i A8 4x4 namece kao logican izbor. Ne verujem u superiornost Quattro pogona u odnosu na BMW X-Drive i MB 4-Matic.
Kad sednes iz Yuga u Punta, odusevis se. Kad sednes iz i30 u Q5 odusevis se. Tako je to.
Da kojim slucajem radis u Deutchland, i da mozes da dosegnes do klase A6, da li mislis da je bolji izbor od Honde Legend? Govorim o novim automobilima. I ona ima snazan motor, pogon 4x4, svu mogucu opremu+naprednije el. sisteme od Audija. I + Legend nudi 90% te opreme bez doplate. A to je "brdo" opreme, za koju bi ti Audi "odro kozu s' ledja".

bodi bond

pre 13 godina

@ lazar bojanic

mora da je neka dobra firma kad ti je sluzbeni auto Q5

rece da si u IT sektoru, ima li kakve sanse za posao, diplomiram na etf-u (telekomunikacije i IT tehnologije) za mesec dana :)

Cule

pre 13 godina

Vozio sam se i u njemu, i u onom obicnom. Na suvozackom mestu doduse. Ne mogu nista da pricam o motoru, deluje ok, mada nista spec. Kazem opet deluje, nisam ga ja gazio. Jedino mi smeta to sto je uzan. Spolja imam utisak da se radi o vecem automobilu. Cak mi se cini, da i u BMWu, koji je jos utegnutiji sedim komfornije. Inace spolja, ovaj all road mi se vise svidja od limuzine, malo mi je nekako muzevniji.

Djape

pre 13 godina

Dakle, da rezimiramo: stari 2.0TDI motor, generalno nista novo na karoseriji i enterijeru, malko nove elektronike i visoke potpetice? Ha?

I za ovo treba placati ovolike pare?

Da izvinete, za te pare bih radije kupio jedan Range Rover Sport ili "siromashniju" verziju Range Rovera (Vogue).

Kao i uvek u VW koncernu, u osnovnu cenu koja se gromoglasno reklamira (cuveno nemacko malim slovima AB) spadaju jedino drvene klupe, tockovi i ostatak lima, a SVE OSTALO se doplacuje!

lazar bojanić

pre 13 godina

Ko nije probao quattro pogon džaba priča da je skupo ...i ja sam pre probe pričao slično !

Auto je perfektno izbalansiran i svako poređenje sa Mondeom , Mazdom 6 , Volovo-om itd je samo plod neiskustva ...motor je postavljen uzdužno (a ne poprečno kao kod pasata npr) i to se jako pozitvno odrazilo na kompletnu stabilnost platforme ...vešanje je sportsko i tvrđe podešeno tako da nema naginjanja u krivinama ali može da zasmeta na dužim putovanjima čak i po boljim putevima tako što trne pozadina i tera vas na pauze posle max 3 sata vožnje .

Jednostavno quattro lepi auto za put bilo da je u pitnaju kiša ili sneg ...potrebno je vremena i prilika da se to oseti i da čovek stekne samopouzdanja ...konkurencija to nezna/neće/nemože da ponudi ...


Prošle zime , februar beše , sneg trapa oko Pasaua sve trake na autoputu pod snegom , službe n estižu da počiste...svi bojažljivo voze u desnoj traci brzinom oko 60Km/h ... bez ikavih tragova nervoze moj službeni Q5 prti put u levoj traci sa lagodnih 100Km/h ...a u desnoj traci za mnom lagano ostadoše raznorazni bavarci i štutgartske zvezdice sa 4matic i Xdrive pogonima ...

Neko je spomenuo potrošnju ...sigurno je veća od deklarisane ali to je cena koja se mora platiti za bezkompromisne performanse vuče :(

Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(

djox

pre 13 godina

Ganulo me ovo Lazarevo izvinjavanje, pa resih da se umesam. Kakav je to san da se vozi Akord? Pa ja sam vec 2 odvozao, doduse prastara. Mislite da me je neko na pravcu obisao, jeste, al na krivinama, tesko?! Doduse malo je sportskija varijanta. Trik je u tome sto su oba bila punoletna, kvarila su se zanemarljivo malo, kvarovi su smesno jeftini (kao za Yuga). Potrosnja je ono sto je fascinantno. Primera radi, do Budve i nazad je moj sa primitivnim (Venturi) plinskim uredjajem potrosio u proseku skoro 2 l/na 100km manje nego drugarev A3 sa sekvent plinom?! Audi je tehnoloski 11g mladji, a po konkretnoj proizvodnji 13g. O u dobnosti ne zelim da trosim reci jer se Audi moze porediti jedino sa klupama u praku, golim betonom i slicno. Lazare, pa slobodno kupi Akorda, jos se niko nije presao, verovatno neces ni ti!

Ivan vRS

pre 13 godina

@ lazar & rest of audi-ofili

Ocigledno da postoji veliki problem u percepciji nekih stvari koje sam ja napisao. Jer ja nisam rekao da je Scout bolji od ovog Allroad-a ili da je ovaj Audi los auto. Kao prvo, ja nisam direktno poredio Octaviu Scout i A4 Allroad, jer nisu u istom segmentu vozila, Octavia je ipak u tzv. "Golf" segmentu, a otud i razlike u nekim dimenzijama. Ali po onome sto sustinski nude i po cemu se mogu porediti, tu su 90% isti. A isti su jos i motori, haldex spojnica, elektrika, menjaci ukljucujuci i novi 7-stepeni DSG (tj. S-tronic kod Audija), i mnogo toga drugog. Sve je 100% isto... rupa na rupu, konektor na konektor. Ko god misli da unutar VW grupe u mehanici, elektrici i elektronici iole postoje nekakve razlike u zavisnosti od marke do marke, grdno se vara. Kvalitet delova je isti jer su delovi isti... za celu VW grupu.
A sto se tice kvaliteta finalnih proizvoda... Recimo samo da od 1996 godine, od kada se pravi A3, isti nikada nije zavrsio na nekoj listi pouzdanosti ispred svoje brace Golfa i Oktavije, a da na takvim listama, Audi kao fabrika cesto zavrsi ne samo ispod VW-a, nego i jedan i drugi najcesce zavrse ispod Skode.
Tako da, sto se kvaliteta tice, tu vec nije vise pitanje o subjektivnom osecaju i tome sta ko vise voli i koji mu je proizvodjac drazi, vec o podacima i cinjenicama koji se ozbiljno prikupljaju, obradjuju i prezentuju... ;)
I Skoda odavno vise nije marka za podsmeh (osim mozda ovde kod nas), nego za zavist. Auto-bild (namerno spominjem njih jer su poznati po jako pristrasnom ocenjivanju automobila u korist 'cistokrvnih' nemaca) je jos za prvu Oktaviju rekao da je bolji Golf od Golfa, za ovaj novi Superb da je kao kompletan auto (cena, kvalitet, sta nudi, pad vrednosti) bolji i od Pasata i od A4, a Superb Combi je izuzetno pozitivno poredio sa E klasom karavan... sto je za poznavaoce auto-industrije veci kompliment veci nego bilo sta drugo napisano. O nekim nepristrasnim medijima poput recimo britanskih (nemaju vise sopstevnu auto industriju, voze u proseku najmladja kola u Evropi, a drugi su po ukupnom broju registrovanih vozila u Evropi) ne zelim ni da pricam, jer je slika tamo jos bolja u korist Skode a na stetu nekih drugih vecih brendova. A cak i unutar grupe je prepoznato da Skoda... kvari posao ostalima. Skodi je nedavno zabranjeno da na svoja vozila serijski ugradjuju stvari koje su samo opcija na recimo VW-ovim modelima, a neke stvari cak nece biti vise dostupne ni kao opcija.

Ono sto se slazem da svaki Audi definitivno poseduje je veca 'vrednost' brenda, bolji dizajn (barem unutar grupe), i neke detalje koji obicno nisu dostupni na jeftinijoj 'braci'. I ja sasvim razumem da ime na haubi koje nosi prestiz i renome treba da se dodatno plati, cak to izuzetno cenim i postujem. To ime se stvaralo godinama... i to se mora platiti.
Ali nakon 300.000km (da, da, nije greska) prevezenih u Skodama koje su bile ili jesu moje vlasnistvo (Felicia, Fabia i sada Octavia A5... RS ;)) sam shvatio da nije zlato sve sto sija i da se ne jede sve sto leti.

I se opet svodi na ono sto sam rekao i prvi put. Osim imidza i 'tezine' brenda, sve sto nudi ovaj Allroad nudi i Octavia Scout za manje para. A nudi i vise - 100 l veci gepek.

A sto se tice price oko Quattro pogona... to je vec preopsirna tema za ovu diskusiju. Pogotovo ako se radi o voznji na snegu. Jer na voznju po snegu dosta uticu masa vozila i dimenzija guma, cak i visina tezista, cak mozda vise nego sam tip pogona.

bakicar

pre 13 godina

Poslednja generacija quattro pogona integrise elektroniku sa abs sistema da detektuje proklizavanje tocka na istoj osovini a zatim salje obrtni moment na tocak sa boljom trakcijom cime je stari quatrro dodatno unapredjen. Bas bi voleo da ga probam na mesec dana.

lazar bojanić

pre 13 godina

@Ivan vRS

I ja lično mislim da je Škoda odličan auto za odlične novce ...

Svoje vozačke početke sam ispekao na Škodi Favoritu a Feliciju vozi moj otac i to onu najjaču sa 1.6 benzinskim motorom i 75KS ...često je sa uživanjem provozam i ja kako bi tati nešto popravio ili odradio ...ide da ne poveruješ!

Razlika između vožnje po snegu sa Audijem Q5 i Felicijom je u tome što sa Audijem i staneš u razumnim granicama kad zakočiš i auto povuče kad dodaš gas ...ne baš kao na suvom ali podvlačim u razumnim granicama koje iskusni vozači sa po 300 do 400 hiljada Km iskustva po raznim putevima i autima mogu da ukalkulišu u sigurnu vožnju ...

Podvlačim ja nisam avanturista , ja uvek polako pomeram granice mogućeg malim testovima ...meni je trebalo vremena da shvatim koliko quattro može da pomeri granice uobičajenog stila vožnje !

Ja sam to tada po onom snegu kod Pasaua i probao ...čim nije bilo nikoga u retrovizoru isprobao sam i kočenje na pravcu i vuču na pravcu i to je bilo ok ...jedino gde je malo teže išlo je kada je auto iskošen (simulacija kočenja u početnoj fazi promene trake)tada ESP reaguje dosta agresivno ali sve ostaje pod kontrolom ...


Sa Favoritom sam se 2001 popeo na Kopaonik po mećavi , auto je odradio svoje za medalju ali čak ni umerene egzibicije nisu bile u planu ...koliko para , muzike je bilo i previše !

Još nešto ...

U koncernu VW se tačno zna ko kosi a ko vodu nosi i samo naivni pomisle da Škoda može biti bolja od Audija ...nemojte se vređati opet i ja volim jeftino a dobro i nemam fobiju da vidim krugove na haubi ali ipak posle više vožnji sa raznim automobilima iz koncerna sam lepo shvatio da je Audi broj jedan , pa velika razlika pa svi drugi ...

Čak i pasat nema šta da traži pored A4 ...

Razlike su manje između Pasata i SuperB-a i rukovodstvo VW-a je već odredilo da novi SuperB ne može biti toliko dobar i rakošan u odnosu na novi Pasat ...

I za zlobne , vozio je lale i starog juga službenog i to bez problema jer u ruke Mandušića Vuka biće svaka krntija upotrebljiva :)

Zato i znam da cenim dobro jer sam mirisao ulje sa ruku i imao klimu u starim kolima (jer se sve klimalo :)

I na kraju ozbiljno ...

Realno slažem se da je Oktavia najbolja kupovina ali u granicama svoje klase ...A4 ima veće medjuosovinsko rastojanje i logičnije postavljen agregat koji težište gura u centar platforme a to sve drastično olakšava upravljivost i stabilnost , daleko bolju završnu izradu i materijale u kabini itd.

Ako samo gledamo sportski užitak onda Oktavia RS ima aduta da prestigne A4 ali kao kompletna slika ne ...

To je moje mišljenje i nemojte me opet optuživati za pretencioznost ...ima dobrih stvari koje jesu skupe i koje su nam nedostupne ali ipak tu i tamo poneko uspe nešto od toga da isproba i stekne neki sud o tome ...

Pozdrav !

Zli komsija

pre 13 godina

Lazare@

X drive
http://www.canadiandriver.com/2006/04/06/winter-driving-test-bmw-xdrive.htm

a o Subaru AWD sistemu na Youbue imas brdo snimaka nezavisnih agencija, novinara itd.
Dobar je Audi (Quattro), odlican ali nije najbolji.

bakicar

pre 13 godina

@Marko vw
Daleko su Pasat i A4 po kvalitetu jedan od drugoga naravno u korist Audija, to govore razne studije potrosaca, strucnjaci i statistika nemackog auto kluba kao i gubitak vrednosti neuobicajen za vw. Cini se da su motori i platforma samo na papiru isti ipak je Audi klasa iznad. U prilog tome govori i cinjenica da su u vw prestali da proizvode aktuelnog pasata, samo moze da se kupi sto je preostalo na lageru. Pasat se poredi sa na primer Mondeom ili 407-com.

Radovan

pre 13 godina

Audi, Volkswagen, Seat,Škoda, a od nedavno Porsche, su jedna marka, koja se zove Ferdinand Pieh, zet u porodici Porsche (kao što je i njegov otac bio zet u porodici Porsche). Sve ove marke filigranski i savršeno tačno se vode kako bi se popunile sve rupe u ponudama za sve kategorije kupaca i njihovih želja, koje fabrike neprimetno nameću (želje i kategorije). Fabrikama nije problem, da za neki svoj proizvod, naprave potrebno tržište, delujući na nervni sistem. Očit primer je Škoda. Celokupan dizajnerski i konstrukcioni biro Škode preseljen je u Nemačku, odakle se upravlja njenim radom i ubacuju prepravljene VW komponente. I naravno plaćamo sve to skuplje. Zaboravio sam, evropske fabrike su MAHERI i za naše novčanike. Šišaju nas kao ovce. Kada neka evropska auto-industrija ponovi uspeh Japana u Americi (odavno su postali neprikosnoveni izvoznici automobila u Ameriku, dok su drugi propali), hvaliću tu auto-kompaniju. Zato VW jedino pravi fabrike u Kini (sada zidaju 10-u fabriku), i tamo postiže dobre rezultate.

nemanja

pre 13 godina

Dalibore, igras mnogo Riziko, pa ti se drzave i granice pricinjavaju svuda. Ta Nemacka kola ne prave Nemci, a ralyike medju proizvodjacima su ogromne. Robujes predrasudama, situacija odavno vise nije takva.

кappa

pre 13 godina

@Djape
Aко има негде да се купи нов Ренџ Ровер за 38.000 евра реци, узимам одма 3 комада!

Djape

pre 13 godina

@ Milance

Opet neosnovano preterivanje.

kao prvo, kada auto uleti velikom brzinom, kao sto vi kazete, u baru dubine 5-7 cm, ne pomaze nikakav 4x4 pogon, posto je sve podleze zakonima fizike i efektu aquaplanninga. Tu mogu pomoci il, kao najbolje resjenje manja tj. prilagodjena brzina, delimicno pomazu pneumatici koji su dizajnirani za voznju po kishi i koji su posebno kalibrisani za dobre karakteristike pri aquaplaningu.

Ivan vRS

pre 13 godina

Sve su lepo smislili... ali su zaboravili da i Skoda ima pristup istim delovima. ;)
Skoda Octavia Scout nudi sve sto i ovaj auto, sem sto u startu kosta skoro 12k evrica manje.... :)
Pardon, ne nudi bas sve... Nekome je i ime na haubi bitno ;)

@lazar

pre dosta godina sam i ja vozio zavejanim autoputem... od Beograda do Mladenovca... 100km/h dok su svi ostali "milili" 60km/h u desnoj traci...
I to nista quattro, xdrive ili 4matic... vec Skodu Feliciju... ;)
Tako da uopste ne razumem poentu te tvoje price...

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Zozon

Nisam probao druge pogone ...slušao sam šta pričaju daleko iskusnije kolege u firmi , istina nemci, koji su probali na poligonu sve nemačke variante 4matic i Xdrive ...po njima je quattro subjektivno najbolji a i po merenjima u "Automotor und sport" magazinu ispada da je daleko ispred drugih uz jednu manu a to je potrošnja koja je uvek medju najvećim ...

Meni to nije ni važno jer ja da kupujem za svoje pare sigurno to ne bi kupovao ...moj san je Honda Accord i to benzinska varijanta 2.0 , oprema mi nije ni važna ...ko se razume u automobile zna koliko je dobar i pouzdan taj motor i auto uopšte a cena zna ponekad da bude prihvatljiva kad jen zaigra na burzi :)

Nemce je jako teško ubediti da je nešto strano baš toliko dobro da bi se to i trebalo kupiti ...oni sa manjim platama lakše prebrode tu domovinsku crtu i kupe čaki Hyundaija a oni dobrostojeći to teško učine i uglavnom ostanu verni nekoj od domaćih fabrika...iako je npr Mercedes proteklih godina imao veliku krizu kvaliteta, iako Audi i VW imaju baš bezobrazno jake cene (mnogo veće nego kod nas) ipak se ta tradicionalna vernost drži i još uvek je jaka karakterna crta nemačkog kupca . Oni poštuju i tuđe ali svoje vole najviše i tu nema priče .

Honde Legend su jako retke barem tamo gde se ja krećem a Audi A4 avant je skoro pa stalno pred očima ...

Slažem se sa konstatacijom da je meni skok sa i30 na Q5 bio prevelik za objektivno rasudjivanje ...ali ipak sam ja sad već prešao sa njim preko 20.000 Km i dosta stvari je selo na svoje mesto ... razum mi se povratio i ni jednog trenutka ne posmatram sebe kao da sam bolji i lepši zato što sedim ispred volana jednog audija ...samo uživam u tenutku jer zaista volim automobile , uživam u vožnji i to je sve ukupno važan deo mog života a i rada ...



@ Redakciji :
Ne radim za auto novine ... u IT biznisu sam (headhunter ) .
Redakcija:
Nisam ni mislio na Vas. Vi ste OK.

MARKO-VW

pre 13 godina

Jos jedan biser iz VW koncerna. Ja, licno, ne bih ga vozio, jer ima malo prostora, a to mi nikako ne odgovara.

@Lazar Bojanic
Nemoj se obazirati na kritike boranije, koja samo ume da kuka, a citati ne zna.

Milanche

pre 13 godina

E pa ne znam za ostale koji pricaju da su ga vozili ali sam pre mesec dana isao bas sa ovim vozilom na put nekih 1500 km. Ljudi, ovaj auto je azdaja na putu kao sto rece jedan moj rodjak. Na dobrom delu puta je padala kisa kao iz kabla, obilazio sam vozila, kamione, upadao sa levom stranom vozila u "bare" od kise na putu dubine 5-7 cm i nista, ALI BAS NISTA nisam osetio na volanu. Prosao kanjon une (ko je isao zna kakav je put), veoma agresivno (jedan od putnika mi je dobacio "ili vozi normalno ili ja povracam") i ni u jednom trenutku nisam imao osecaj da vozilo nije pod kontrolom. Odusevljen sam koliko je ovo vozilo upravljivo. Jedan mali detalj mi se mnogo svideo, a autor teksta ga nije pomenuo, a to su senzori za kisu koji su i vise nego dobro odradili posao tako da uopste nisam imao potrebu da regulisem brisace. Sto se tice muzike u vozilu, radio aparat je "objasnio". U nedodjiji je hvatao mnoge radio stanice koje ranijih godina sa drugim vozilima nije bilo ni na tragu. Predstavljeno vozilo ima key less entry funkciju, sto nam omogucava ulazak i paljenje - gasenje vozila bez kljuca. Na kraju cena vozila.... Svakome kome sam je pomenuo, reakcija je bila "ma previse je to za taj auto". Svakoga koga sam provozao "vredi sve do jednog eura". Sve u svemu, bilo mi je jako prijatno na mom putovanju, nadam se da cu i sledece godien imati priliku da na ovakav nacin upoznam jos neki model gospodara prstenova!!

Cone

pre 13 godina

U potpunosti se slazem sa svim sto je Lazar Bojanic napisao i verujte mi da je tako,ja vozim audi A6 quattro to je neprevazidjen pogon kao i auto,4matic i x-drive su samo blede kopije,audi je neprevazidjen auto po performansama,a sto se tice opreme ovde je za standardnu opremu navedeno samo ono osnovno(znaci nije mnogo toga navedeno sto isto spada u osnovnu opremu),a za dodatnu su perverzije tipa otkljuccavanje putem bluetooth-a i slicne stvari,a sto se tice bang & olufsen audio sistemaa za to vredi dati svaki evro jer je neprikosnoven,dovoljno je reci da ugradjuju samo u audi,aston martin i mercedes-benz AMG,sve u svemu audi je jedan jedini,a po ceni uopste nije skuplji ni od BMW-a ni od Mercedesa,a sto se tice vw passat-a i super b skode oni su daleko od njega.

Cone

pre 13 godina

Svi vi sto pricate o audiju to da ne vredi te pare,MORALI biste prvo da probate taj auto pa da pricate nesto,dzabe vas mi ubedjujemo kad vi vozite skode i passat-e,a ovaj decko sto poredi skodu super b i audi A4 nacisto je omanuo,jer nisu ista klasa,super b se meri sa audijem A6 koji je srednja visoka klasa.Tacno je da se vodi velika borba sad izmedju svih nemackih proizvodjaca,ali vi osporavate nesto u sta niste najbolje upuceni ocigledno.Tacno je i to da mnogi sada proizvodjaci daju sto veci sadrzaj osnovne opreme jer bi oni svi da dostignu nemacki trojac(audi,bmw i mercedes) koji su postavili standarde i koji diktiraju trzistem,ali za to su se izborili kvalitetom,jer retko ko bi pomisljao da kupi nekog japanca sa istom opremom koju i ovi nemci nude,zato moraju da daju mnogo vise da bi ih dostigli,jer je borba za trziste neverovatna a nemci su i dalje u poziciji da diktiraju tempo...

G

pre 13 godina

@lazar bojanic
Svaka cast AUDI-ju ali mislim da ni Subaru Legacy Outback nije los auto. Mada kada bih ja birao izbor bi pao na Alfa Romeo 159 Q4 sportwagon.

MARKO-VW

pre 13 godina

@Bakicar
Passat je prestao da se proizvodi, jer uskoro dolazi novi model, a sto se tice poredjenja sadasnjeg Passata i A4, pa naravno da je A4 u velikoj prednosti, jer je izasao 2008, a Passat 2005. Tri godine u automobilskoj industriji su jako velike. Vozio sam sve te modele i, realno, nekih velikih razlika nema.

MARKO-VW

pre 13 godina

@Lazar Bojanić
Dobro si opisao ovo sa Feliciom, nema greške.
Što se tiče poređenja Passat VS A4, baš da nema šta da traži i nije istina.
Zavisi ko šta želi. Recimo, ja... Meni je najbitnije da ima dovoljno mesta u kabini, a A4 je tu ne inferioran, nego nemam reči... Kvalitet enterijera je gotovo isti, čak više naginje ka A6... Superb takođe, posebno u Elegance paketu opreme. Naravno, ako se gleda Quattro pogon i sportske karakteristike, onda je A4 u debeloj prednosti.

lazar bojanić

pre 13 godina

Ko nije probao quattro pogon džaba priča da je skupo ...i ja sam pre probe pričao slično !

Auto je perfektno izbalansiran i svako poređenje sa Mondeom , Mazdom 6 , Volovo-om itd je samo plod neiskustva ...motor je postavljen uzdužno (a ne poprečno kao kod pasata npr) i to se jako pozitvno odrazilo na kompletnu stabilnost platforme ...vešanje je sportsko i tvrđe podešeno tako da nema naginjanja u krivinama ali može da zasmeta na dužim putovanjima čak i po boljim putevima tako što trne pozadina i tera vas na pauze posle max 3 sata vožnje .

Jednostavno quattro lepi auto za put bilo da je u pitnaju kiša ili sneg ...potrebno je vremena i prilika da se to oseti i da čovek stekne samopouzdanja ...konkurencija to nezna/neće/nemože da ponudi ...


Prošle zime , februar beše , sneg trapa oko Pasaua sve trake na autoputu pod snegom , službe n estižu da počiste...svi bojažljivo voze u desnoj traci brzinom oko 60Km/h ... bez ikavih tragova nervoze moj službeni Q5 prti put u levoj traci sa lagodnih 100Km/h ...a u desnoj traci za mnom lagano ostadoše raznorazni bavarci i štutgartske zvezdice sa 4matic i Xdrive pogonima ...

Neko je spomenuo potrošnju ...sigurno je veća od deklarisane ali to je cena koja se mora platiti za bezkompromisne performanse vuče :(

Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(

MARKO-VW

pre 13 godina

Jos jedan biser iz VW koncerna. Ja, licno, ne bih ga vozio, jer ima malo prostora, a to mi nikako ne odgovara.

@Lazar Bojanic
Nemoj se obazirati na kritike boranije, koja samo ume da kuka, a citati ne zna.

Cone

pre 13 godina

Svi vi sto pricate o audiju to da ne vredi te pare,MORALI biste prvo da probate taj auto pa da pricate nesto,dzabe vas mi ubedjujemo kad vi vozite skode i passat-e,a ovaj decko sto poredi skodu super b i audi A4 nacisto je omanuo,jer nisu ista klasa,super b se meri sa audijem A6 koji je srednja visoka klasa.Tacno je da se vodi velika borba sad izmedju svih nemackih proizvodjaca,ali vi osporavate nesto u sta niste najbolje upuceni ocigledno.Tacno je i to da mnogi sada proizvodjaci daju sto veci sadrzaj osnovne opreme jer bi oni svi da dostignu nemacki trojac(audi,bmw i mercedes) koji su postavili standarde i koji diktiraju trzistem,ali za to su se izborili kvalitetom,jer retko ko bi pomisljao da kupi nekog japanca sa istom opremom koju i ovi nemci nude,zato moraju da daju mnogo vise da bi ih dostigli,jer je borba za trziste neverovatna a nemci su i dalje u poziciji da diktiraju tempo...

MARKO-VW

pre 13 godina

@Lazar Bojanić
Dobro si opisao ovo sa Feliciom, nema greške.
Što se tiče poređenja Passat VS A4, baš da nema šta da traži i nije istina.
Zavisi ko šta želi. Recimo, ja... Meni je najbitnije da ima dovoljno mesta u kabini, a A4 je tu ne inferioran, nego nemam reči... Kvalitet enterijera je gotovo isti, čak više naginje ka A6... Superb takođe, posebno u Elegance paketu opreme. Naravno, ako se gleda Quattro pogon i sportske karakteristike, onda je A4 u debeloj prednosti.

MARKO-VW

pre 13 godina

@Bakicar
Passat je prestao da se proizvodi, jer uskoro dolazi novi model, a sto se tice poredjenja sadasnjeg Passata i A4, pa naravno da je A4 u velikoj prednosti, jer je izasao 2008, a Passat 2005. Tri godine u automobilskoj industriji su jako velike. Vozio sam sve te modele i, realno, nekih velikih razlika nema.

Dalibor

pre 13 godina

Sve je na vrhunskom nivou, sto se od Audija i ocekuje. Mercedes, BMW i Audi su proizvodjaci koji svaki detalj i svaku sitnicu dovode do savrsenstva, a zavrsna obrada je krejnje precizna i kvalitetna. To i jeste jedan od razloga zasto su nemacka vozila cenjena svugde u svetu, na svakom kutku planete nemacki trio uziva najvise postovanje. Japanci su takodje odlicni, Francuzi se znacajno popravili,posebno Citroen i Peugeot, Italijani nikako da poprave kvalitet i pouzdanost, Britanci ga nacisto ugasili, a Korejci hvataju zalet u pohodu na svetsko trziste, bas zanimljive prilike u svetu automobila.

Cone

pre 13 godina

U potpunosti se slazem sa svim sto je Lazar Bojanic napisao i verujte mi da je tako,ja vozim audi A6 quattro to je neprevazidjen pogon kao i auto,4matic i x-drive su samo blede kopije,audi je neprevazidjen auto po performansama,a sto se tice opreme ovde je za standardnu opremu navedeno samo ono osnovno(znaci nije mnogo toga navedeno sto isto spada u osnovnu opremu),a za dodatnu su perverzije tipa otkljuccavanje putem bluetooth-a i slicne stvari,a sto se tice bang & olufsen audio sistemaa za to vredi dati svaki evro jer je neprikosnoven,dovoljno je reci da ugradjuju samo u audi,aston martin i mercedes-benz AMG,sve u svemu audi je jedan jedini,a po ceni uopste nije skuplji ni od BMW-a ni od Mercedesa,a sto se tice vw passat-a i super b skode oni su daleko od njega.

Zoran SM

pre 13 godina

Koja je razlika između A4 A6 i A8. U postavci uveličavanja na fotkopir aparatu u VW. Stvarno na ulici ih jako teško razlikujem. Hladno onaj sa A4 može da stavi A6 značku pozadi, i kviz ko pogodi koji je sa 10 metara dobija isti.

Г

pre 13 godina

Одличан аутомобил, али A4 по комфору није одмакао од голф класе. Постоји Суперб 4х4, Субару Аутбек, и Волво ХС 70. Поменути (осим Волвоа) нуде много више простора за много мање новца

Milanche

pre 13 godina

E pa ne znam za ostale koji pricaju da su ga vozili ali sam pre mesec dana isao bas sa ovim vozilom na put nekih 1500 km. Ljudi, ovaj auto je azdaja na putu kao sto rece jedan moj rodjak. Na dobrom delu puta je padala kisa kao iz kabla, obilazio sam vozila, kamione, upadao sa levom stranom vozila u "bare" od kise na putu dubine 5-7 cm i nista, ALI BAS NISTA nisam osetio na volanu. Prosao kanjon une (ko je isao zna kakav je put), veoma agresivno (jedan od putnika mi je dobacio "ili vozi normalno ili ja povracam") i ni u jednom trenutku nisam imao osecaj da vozilo nije pod kontrolom. Odusevljen sam koliko je ovo vozilo upravljivo. Jedan mali detalj mi se mnogo svideo, a autor teksta ga nije pomenuo, a to su senzori za kisu koji su i vise nego dobro odradili posao tako da uopste nisam imao potrebu da regulisem brisace. Sto se tice muzike u vozilu, radio aparat je "objasnio". U nedodjiji je hvatao mnoge radio stanice koje ranijih godina sa drugim vozilima nije bilo ni na tragu. Predstavljeno vozilo ima key less entry funkciju, sto nam omogucava ulazak i paljenje - gasenje vozila bez kljuca. Na kraju cena vozila.... Svakome kome sam je pomenuo, reakcija je bila "ma previse je to za taj auto". Svakoga koga sam provozao "vredi sve do jednog eura". Sve u svemu, bilo mi je jako prijatno na mom putovanju, nadam se da cu i sledece godien imati priliku da na ovakav nacin upoznam jos neki model gospodara prstenova!!

car lazar

pre 13 godina

.....
Mali vam je A4 ? Kupite A6 , prosto ! Inače nije baš da je velik ali stane porodica sa svim stvarima i može se na more komotno ...

Audi je zakon , jedino nije za nas ...mi smo nažalost u proseku evropska sirotinja i nama je i 5 godina star audi odličan auto :(
(lazar bojanić, 23. avgust 2010 18:31)

Da bog da ti vozio "sluzbenog" Yuga narednih 50 godina. Narod nije glup i zna sta valja, samo tesko birati auto kad primas 300€ mesecno...
A duvati se na voznju preko 100km/sat na snegu i rugati se opreznim ljudima mozda i objasnjava kakav si ti lik.

landwerth

pre 13 godina

Ja ne mogu da jedan automobil iz premijum segmenta ima toliko malo standardne opreme, a da je sve ostalo opcija,koje zestoko naduvavaju cenu.Kapiram da ko god kupuje ovakav auto ima dovoljno novca da kupi i te ostale dodatke,ali mislim da konkurencija nudi vise.Ovo je inace, nesumnjivo,odlican auto i voleo bih da ga posedujem,ali sa platom kakva je u Srbiji tesko da ce mi biti dostupan,iako imam fakultet i doktorat.

Ivan vRS

pre 13 godina

Sve su lepo smislili... ali su zaboravili da i Skoda ima pristup istim delovima. ;)
Skoda Octavia Scout nudi sve sto i ovaj auto, sem sto u startu kosta skoro 12k evrica manje.... :)
Pardon, ne nudi bas sve... Nekome je i ime na haubi bitno ;)

@lazar

pre dosta godina sam i ja vozio zavejanim autoputem... od Beograda do Mladenovca... 100km/h dok su svi ostali "milili" 60km/h u desnoj traci...
I to nista quattro, xdrive ili 4matic... vec Skodu Feliciju... ;)
Tako da uopste ne razumem poentu te tvoje price...

Djape

pre 13 godina

@ kappa

Za 38.000,00 EUR kod Audija dobijes ovaj auto sa betonskim klupama i rucnim podizacem zadnjih stakala.

Pristojna oprema i motor koji moze da nosi ovu masu se dobijaju od 60.000,00 EUR pa navishe.

E za tih 60 hiljada mozes da dobijesh Range Rover Sport ili godinu dve star Vogue.

Vazno je porediti korektno babe i babe, te zabe i zabe! No, korektnosti je uvek falilo germanofilima u auto sektoru, od ove opaske izdvajam jedino Porsche.

martin

pre 13 godina

@lazar bojanić
kako to da svaki novi auto koji testiraju, svi vec imali prilike da voze i to kao sluzbena kola?! izgleda da jedino ja nisam vozio kola od 50.000e, jer svi ostali su vidim vec vozili. ko ce nekome dati auto koji kosta kao jedan prosecan stan da ga ovaj proba, vozi ili ganja?! ja bar takvog ne znam, a ne znam niti jednu firmu koja radnicima daje tako nesto, mozda jedino vozaci drzavnih funkcionera, ali oni nemaju vremena da vise ovde po forumima i pisu.
a takodje je malo smesno to sto bas kad je pao sneg i ti vozio quattro tu se nasli i mercedesi 4matic i bmw xdrive i svi drugi na gomili bas da bi ti prosao pored njih, a i pored tolikog snega ti stigao da procitas oznake da li i oni imaju 4x4 pogon, u najmanju ruku smesno.
a sto se tvog priznanja tice, ukoliko je to tacno, da si vozio 100 km/h tamo gde svi ostali zbog snega voze 50-60km/h, to o tebi samo govori da si neoprezan, lakomislen i neiskusan vozac, sta da je neko izleteo ili da si izgubio kontrolu iz bilo kog razloga? ici brze od svih po snegu ili ledu i time se jos hvaliti ne ide nikome na cast, jer, cega se pametan stidi...

Redakcija:
Novinari iz specijalizovanih auto casopisa cesto pisu komentare ovde ali nezvanicno.

Djape

pre 13 godina

Dakle, da rezimiramo: stari 2.0TDI motor, generalno nista novo na karoseriji i enterijeru, malko nove elektronike i visoke potpetice? Ha?

I za ovo treba placati ovolike pare?

Da izvinete, za te pare bih radije kupio jedan Range Rover Sport ili "siromashniju" verziju Range Rovera (Vogue).

Kao i uvek u VW koncernu, u osnovnu cenu koja se gromoglasno reklamira (cuveno nemacko malim slovima AB) spadaju jedino drvene klupe, tockovi i ostatak lima, a SVE OSTALO se doplacuje!

nemanja

pre 13 godina

Dalibore, igras mnogo Riziko, pa ti se drzave i granice pricinjavaju svuda. Ta Nemacka kola ne prave Nemci, a ralyike medju proizvodjacima su ogromne. Robujes predrasudama, situacija odavno vise nije takva.

ficko

pre 13 godina

@(Г, 23. avgust 2010 11:18)"

Mozda nude isto ili slicno, za manje novca, ali Audi nudi mnogo vise zgodnih i lepih devojaka ;) sve ima svoju cenu.

Ivan vRS

pre 13 godina

@ lazar & rest of audi-ofili

Ocigledno da postoji veliki problem u percepciji nekih stvari koje sam ja napisao. Jer ja nisam rekao da je Scout bolji od ovog Allroad-a ili da je ovaj Audi los auto. Kao prvo, ja nisam direktno poredio Octaviu Scout i A4 Allroad, jer nisu u istom segmentu vozila, Octavia je ipak u tzv. "Golf" segmentu, a otud i razlike u nekim dimenzijama. Ali po onome sto sustinski nude i po cemu se mogu porediti, tu su 90% isti. A isti su jos i motori, haldex spojnica, elektrika, menjaci ukljucujuci i novi 7-stepeni DSG (tj. S-tronic kod Audija), i mnogo toga drugog. Sve je 100% isto... rupa na rupu, konektor na konektor. Ko god misli da unutar VW grupe u mehanici, elektrici i elektronici iole postoje nekakve razlike u zavisnosti od marke do marke, grdno se vara. Kvalitet delova je isti jer su delovi isti... za celu VW grupu.
A sto se tice kvaliteta finalnih proizvoda... Recimo samo da od 1996 godine, od kada se pravi A3, isti nikada nije zavrsio na nekoj listi pouzdanosti ispred svoje brace Golfa i Oktavije, a da na takvim listama, Audi kao fabrika cesto zavrsi ne samo ispod VW-a, nego i jedan i drugi najcesce zavrse ispod Skode.
Tako da, sto se kvaliteta tice, tu vec nije vise pitanje o subjektivnom osecaju i tome sta ko vise voli i koji mu je proizvodjac drazi, vec o podacima i cinjenicama koji se ozbiljno prikupljaju, obradjuju i prezentuju... ;)
I Skoda odavno vise nije marka za podsmeh (osim mozda ovde kod nas), nego za zavist. Auto-bild (namerno spominjem njih jer su poznati po jako pristrasnom ocenjivanju automobila u korist 'cistokrvnih' nemaca) je jos za prvu Oktaviju rekao da je bolji Golf od Golfa, za ovaj novi Superb da je kao kompletan auto (cena, kvalitet, sta nudi, pad vrednosti) bolji i od Pasata i od A4, a Superb Combi je izuzetno pozitivno poredio sa E klasom karavan... sto je za poznavaoce auto-industrije veci kompliment veci nego bilo sta drugo napisano. O nekim nepristrasnim medijima poput recimo britanskih (nemaju vise sopstevnu auto industriju, voze u proseku najmladja kola u Evropi, a drugi su po ukupnom broju registrovanih vozila u Evropi) ne zelim ni da pricam, jer je slika tamo jos bolja u korist Skode a na stetu nekih drugih vecih brendova. A cak i unutar grupe je prepoznato da Skoda... kvari posao ostalima. Skodi je nedavno zabranjeno da na svoja vozila serijski ugradjuju stvari koje su samo opcija na recimo VW-ovim modelima, a neke stvari cak nece biti vise dostupne ni kao opcija.

Ono sto se slazem da svaki Audi definitivno poseduje je veca 'vrednost' brenda, bolji dizajn (barem unutar grupe), i neke detalje koji obicno nisu dostupni na jeftinijoj 'braci'. I ja sasvim razumem da ime na haubi koje nosi prestiz i renome treba da se dodatno plati, cak to izuzetno cenim i postujem. To ime se stvaralo godinama... i to se mora platiti.
Ali nakon 300.000km (da, da, nije greska) prevezenih u Skodama koje su bile ili jesu moje vlasnistvo (Felicia, Fabia i sada Octavia A5... RS ;)) sam shvatio da nije zlato sve sto sija i da se ne jede sve sto leti.

I se opet svodi na ono sto sam rekao i prvi put. Osim imidza i 'tezine' brenda, sve sto nudi ovaj Allroad nudi i Octavia Scout za manje para. A nudi i vise - 100 l veci gepek.

A sto se tice price oko Quattro pogona... to je vec preopsirna tema za ovu diskusiju. Pogotovo ako se radi o voznji na snegu. Jer na voznju po snegu dosta uticu masa vozila i dimenzija guma, cak i visina tezista, cak mozda vise nego sam tip pogona.

Djape

pre 13 godina

@ Milance

Opet neosnovano preterivanje.

kao prvo, kada auto uleti velikom brzinom, kao sto vi kazete, u baru dubine 5-7 cm, ne pomaze nikakav 4x4 pogon, posto je sve podleze zakonima fizike i efektu aquaplanninga. Tu mogu pomoci il, kao najbolje resjenje manja tj. prilagodjena brzina, delimicno pomazu pneumatici koji su dizajnirani za voznju po kishi i koji su posebno kalibrisani za dobre karakteristike pri aquaplaningu.

zozon

pre 13 godina

@lazar bojanic
Nesumnjivo odlicne automobile pravi taj Audi.
Quattro pogon je odlican, ali Subaru i mozda Nissan imaju bolji pogon 4x4.
Nije tacno da drugi ne znaju da naprave/nece 4x4 pogon. Pogledajte WRC sampionat. Druga je prica da li bi se to nekim drugim proizvodjacima isplati da ugradjuju serijski s' obzirom na koju plateznu grupu potrosaca ciljaju, i koje klase vozila imaju u svom programu.
Dalje, Audi u klasi 4 i 3 proda vise vozila sa prednjom vucom nego sa Quattro pogonom. Pri tom Audi u svojoj modernoj istoriji nema vozilo (izuzev R8, a i to je u osnovi Lambo) sa zadnjim pogonom. Tako da im se kod "teskasa" A6 i A8 4x4 namece kao logican izbor. Ne verujem u superiornost Quattro pogona u odnosu na BMW X-Drive i MB 4-Matic.
Kad sednes iz Yuga u Punta, odusevis se. Kad sednes iz i30 u Q5 odusevis se. Tako je to.
Da kojim slucajem radis u Deutchland, i da mozes da dosegnes do klase A6, da li mislis da je bolji izbor od Honde Legend? Govorim o novim automobilima. I ona ima snazan motor, pogon 4x4, svu mogucu opremu+naprednije el. sisteme od Audija. I + Legend nudi 90% te opreme bez doplate. A to je "brdo" opreme, za koju bi ti Audi "odro kozu s' ledja".

bodi bond

pre 13 godina

@ lazar bojanic

mora da je neka dobra firma kad ti je sluzbeni auto Q5

rece da si u IT sektoru, ima li kakve sanse za posao, diplomiram na etf-u (telekomunikacije i IT tehnologije) za mesec dana :)

djox

pre 13 godina

Ganulo me ovo Lazarevo izvinjavanje, pa resih da se umesam. Kakav je to san da se vozi Akord? Pa ja sam vec 2 odvozao, doduse prastara. Mislite da me je neko na pravcu obisao, jeste, al na krivinama, tesko?! Doduse malo je sportskija varijanta. Trik je u tome sto su oba bila punoletna, kvarila su se zanemarljivo malo, kvarovi su smesno jeftini (kao za Yuga). Potrosnja je ono sto je fascinantno. Primera radi, do Budve i nazad je moj sa primitivnim (Venturi) plinskim uredjajem potrosio u proseku skoro 2 l/na 100km manje nego drugarev A3 sa sekvent plinom?! Audi je tehnoloski 11g mladji, a po konkretnoj proizvodnji 13g. O u dobnosti ne zelim da trosim reci jer se Audi moze porediti jedino sa klupama u praku, golim betonom i slicno. Lazare, pa slobodno kupi Akorda, jos se niko nije presao, verovatno neces ni ti!

bakicar

pre 13 godina

@Marko vw
Daleko su Pasat i A4 po kvalitetu jedan od drugoga naravno u korist Audija, to govore razne studije potrosaca, strucnjaci i statistika nemackog auto kluba kao i gubitak vrednosti neuobicajen za vw. Cini se da su motori i platforma samo na papiru isti ipak je Audi klasa iznad. U prilog tome govori i cinjenica da su u vw prestali da proizvode aktuelnog pasata, samo moze da se kupi sto je preostalo na lageru. Pasat se poredi sa na primer Mondeom ili 407-com.

super ce

pre 13 godina

svaki autto ima svoj kvalitet i cenu. kvalitet kod ovog audija je sigurno dobar, ali mu je i cena pozamasna...
nisam ga vozio niti sam zainteresovan, ali moram da kazem da sam se nasmejao kad sam video da neko tu popuje a pise " super b ". verovatno i cita " super be ".
dajte ljudi, ozbiljno...

G

pre 13 godina

@lazar bojanic
Svaka cast AUDI-ju ali mislim da ni Subaru Legacy Outback nije los auto. Mada kada bih ja birao izbor bi pao na Alfa Romeo 159 Q4 sportwagon.

lazar bojanić

pre 13 godina

@Ivan vRS

I ja lično mislim da je Škoda odličan auto za odlične novce ...

Svoje vozačke početke sam ispekao na Škodi Favoritu a Feliciju vozi moj otac i to onu najjaču sa 1.6 benzinskim motorom i 75KS ...često je sa uživanjem provozam i ja kako bi tati nešto popravio ili odradio ...ide da ne poveruješ!

Razlika između vožnje po snegu sa Audijem Q5 i Felicijom je u tome što sa Audijem i staneš u razumnim granicama kad zakočiš i auto povuče kad dodaš gas ...ne baš kao na suvom ali podvlačim u razumnim granicama koje iskusni vozači sa po 300 do 400 hiljada Km iskustva po raznim putevima i autima mogu da ukalkulišu u sigurnu vožnju ...

Podvlačim ja nisam avanturista , ja uvek polako pomeram granice mogućeg malim testovima ...meni je trebalo vremena da shvatim koliko quattro može da pomeri granice uobičajenog stila vožnje !

Ja sam to tada po onom snegu kod Pasaua i probao ...čim nije bilo nikoga u retrovizoru isprobao sam i kočenje na pravcu i vuču na pravcu i to je bilo ok ...jedino gde je malo teže išlo je kada je auto iskošen (simulacija kočenja u početnoj fazi promene trake)tada ESP reaguje dosta agresivno ali sve ostaje pod kontrolom ...


Sa Favoritom sam se 2001 popeo na Kopaonik po mećavi , auto je odradio svoje za medalju ali čak ni umerene egzibicije nisu bile u planu ...koliko para , muzike je bilo i previše !

Još nešto ...

U koncernu VW se tačno zna ko kosi a ko vodu nosi i samo naivni pomisle da Škoda može biti bolja od Audija ...nemojte se vređati opet i ja volim jeftino a dobro i nemam fobiju da vidim krugove na haubi ali ipak posle više vožnji sa raznim automobilima iz koncerna sam lepo shvatio da je Audi broj jedan , pa velika razlika pa svi drugi ...

Čak i pasat nema šta da traži pored A4 ...

Razlike su manje između Pasata i SuperB-a i rukovodstvo VW-a je već odredilo da novi SuperB ne može biti toliko dobar i rakošan u odnosu na novi Pasat ...

I za zlobne , vozio je lale i starog juga službenog i to bez problema jer u ruke Mandušića Vuka biće svaka krntija upotrebljiva :)

Zato i znam da cenim dobro jer sam mirisao ulje sa ruku i imao klimu u starim kolima (jer se sve klimalo :)

I na kraju ozbiljno ...

Realno slažem se da je Oktavia najbolja kupovina ali u granicama svoje klase ...A4 ima veće medjuosovinsko rastojanje i logičnije postavljen agregat koji težište gura u centar platforme a to sve drastično olakšava upravljivost i stabilnost , daleko bolju završnu izradu i materijale u kabini itd.

Ako samo gledamo sportski užitak onda Oktavia RS ima aduta da prestigne A4 ali kao kompletna slika ne ...

To je moje mišljenje i nemojte me opet optuživati za pretencioznost ...ima dobrih stvari koje jesu skupe i koje su nam nedostupne ali ipak tu i tamo poneko uspe nešto od toga da isproba i stekne neki sud o tome ...

Pozdrav !

Cule

pre 13 godina

Vozio sam se i u njemu, i u onom obicnom. Na suvozackom mestu doduse. Ne mogu nista da pricam o motoru, deluje ok, mada nista spec. Kazem opet deluje, nisam ga ja gazio. Jedino mi smeta to sto je uzan. Spolja imam utisak da se radi o vecem automobilu. Cak mi se cini, da i u BMWu, koji je jos utegnutiji sedim komfornije. Inace spolja, ovaj all road mi se vise svidja od limuzine, malo mi je nekako muzevniji.

bakicar

pre 13 godina

Poslednja generacija quattro pogona integrise elektroniku sa abs sistema da detektuje proklizavanje tocka na istoj osovini a zatim salje obrtni moment na tocak sa boljom trakcijom cime je stari quatrro dodatno unapredjen. Bas bi voleo da ga probam na mesec dana.

кappa

pre 13 godina

@Djape
Aко има негде да се купи нов Ренџ Ровер за 38.000 евра реци, узимам одма 3 комада!

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Zozon

Nisam probao druge pogone ...slušao sam šta pričaju daleko iskusnije kolege u firmi , istina nemci, koji su probali na poligonu sve nemačke variante 4matic i Xdrive ...po njima je quattro subjektivno najbolji a i po merenjima u "Automotor und sport" magazinu ispada da je daleko ispred drugih uz jednu manu a to je potrošnja koja je uvek medju najvećim ...

Meni to nije ni važno jer ja da kupujem za svoje pare sigurno to ne bi kupovao ...moj san je Honda Accord i to benzinska varijanta 2.0 , oprema mi nije ni važna ...ko se razume u automobile zna koliko je dobar i pouzdan taj motor i auto uopšte a cena zna ponekad da bude prihvatljiva kad jen zaigra na burzi :)

Nemce je jako teško ubediti da je nešto strano baš toliko dobro da bi se to i trebalo kupiti ...oni sa manjim platama lakše prebrode tu domovinsku crtu i kupe čaki Hyundaija a oni dobrostojeći to teško učine i uglavnom ostanu verni nekoj od domaćih fabrika...iako je npr Mercedes proteklih godina imao veliku krizu kvaliteta, iako Audi i VW imaju baš bezobrazno jake cene (mnogo veće nego kod nas) ipak se ta tradicionalna vernost drži i još uvek je jaka karakterna crta nemačkog kupca . Oni poštuju i tuđe ali svoje vole najviše i tu nema priče .

Honde Legend su jako retke barem tamo gde se ja krećem a Audi A4 avant je skoro pa stalno pred očima ...

Slažem se sa konstatacijom da je meni skok sa i30 na Q5 bio prevelik za objektivno rasudjivanje ...ali ipak sam ja sad već prešao sa njim preko 20.000 Km i dosta stvari je selo na svoje mesto ... razum mi se povratio i ni jednog trenutka ne posmatram sebe kao da sam bolji i lepši zato što sedim ispred volana jednog audija ...samo uživam u tenutku jer zaista volim automobile , uživam u vožnji i to je sve ukupno važan deo mog života a i rada ...



@ Redakciji :
Ne radim za auto novine ... u IT biznisu sam (headhunter ) .
Redakcija:
Nisam ni mislio na Vas. Vi ste OK.

Radovan

pre 13 godina

Audi, Volkswagen, Seat,Škoda, a od nedavno Porsche, su jedna marka, koja se zove Ferdinand Pieh, zet u porodici Porsche (kao što je i njegov otac bio zet u porodici Porsche). Sve ove marke filigranski i savršeno tačno se vode kako bi se popunile sve rupe u ponudama za sve kategorije kupaca i njihovih želja, koje fabrike neprimetno nameću (želje i kategorije). Fabrikama nije problem, da za neki svoj proizvod, naprave potrebno tržište, delujući na nervni sistem. Očit primer je Škoda. Celokupan dizajnerski i konstrukcioni biro Škode preseljen je u Nemačku, odakle se upravlja njenim radom i ubacuju prepravljene VW komponente. I naravno plaćamo sve to skuplje. Zaboravio sam, evropske fabrike su MAHERI i za naše novčanike. Šišaju nas kao ovce. Kada neka evropska auto-industrija ponovi uspeh Japana u Americi (odavno su postali neprikosnoveni izvoznici automobila u Ameriku, dok su drugi propali), hvaliću tu auto-kompaniju. Zato VW jedino pravi fabrike u Kini (sada zidaju 10-u fabriku), i tamo postiže dobre rezultate.

lazar bojanić

pre 13 godina

@ Care Lazare & Raziel14

Ponoviću samo , ko nije probao quattro džaba priče ...pri tome pažljivo pročitajte deo mog posta koji naglašava da za probu treba dosta vremena i prilike (vremenske) da se steknu kako bi se osetile sve čari ...


Nemam nameru da pametujem , život mi je igrom slučaja omogućio da nešto probam i to je sve ...

U Nemačkoj mladi inženjeri u mojoj struci imaju plate oko 3.000€ na ruke i mogu relativno lako da voze auto od 37.000€ ...

Kad se skuće i ožene i napreduju u životu , kada dođu deca i ako je na poslu sve u redu ni A6 nije nedostižan ...naročito ako čovek nije gadljiv da vozi auto par godina star u perfektnom stanju ...

Ja nikada nikom ništa nisam želo loše i od mene nećete čuti rečenicu koja počinje sa "da bog da vozio neku krntiju ..."

To govori više o Vama kao ljudima ...

Meni je žao što naš narod živi tako kako živi i što prosečan stanovnik Srbije nema para ni za novi/stari Punto ...

Audi nisu kola za nas ali nas to ne sprečava da o tome sanjamo i divimo se ...

Inače , privatno sam vozio Hyundai i30 i bio sam savim zadovoljan i sa njim ...ipak na snegu i ledu Hyundai mora d a se vozi jako oprezno ...

Ako se bilo ko uvredio mojim predhodnim postom moram da podvučem da mi to nije bila namera !

Zli komsija

pre 13 godina

Lazare@

X drive
http://www.canadiandriver.com/2006/04/06/winter-driving-test-bmw-xdrive.htm

a o Subaru AWD sistemu na Youbue imas brdo snimaka nezavisnih agencija, novinara itd.
Dobar je Audi (Quattro), odlican ali nije najbolji.