Testovi

Utorak, 10.08.2010.

10:33

BMW 530d sedan

Izvor: B92

BMW 530d sedan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Limy 007

pre 13 godina

Postovani Citaci,
Vidim da se ovde pravi poredjenje izmedju Alfe i Bmw?
Pa pitam sam sebe dali u opste ove dve automobilske marke mogu da se porede.Imao sam oba automobila a prva je Alfa od 155 33 sa boxer motorom itd.Alfa je Auto za mlade pocetnike sto izgleda lepo ,atraktivno na prvi pogled a jeftino da se kupi a motori su im dobri do 100 000 ako ste radi servis na vreme a ulja trosi ko friteza na dva tanka jedan litar to vazi i za sadasnje modele na primer alfa gtv ili gt(ali doduse pise i u upustvu samog proizvodjaca da trosi 1 litar na 1000km i da je to normalno.Mmw imam ga zadnjih 15 godina i sve petice od e 34 pa do ove sad sto imam e 60 isve benzinci sa sa 2,5 litara masinom.Kupim ga sa nekih 100 000 km i vozim ga do preko 300 000 samo sipam bezin i vozis toliko o kvalitetu izmedju ove dve masine .Bmw i Alfa nemogu da se uporedjuju pre svega jel nisu u istoj klasi BMW JE PREMIJUM MARKA I MOZE SE UPOREDJIVATI SA MERCEDESOM KAO I JAGUAROM,dok Alfa moze da se uporedjuje sa Opelom Fordom i VW i sa francuskim vozilima i japanskim ali ne sa BMW .Da je su BMW cene jako visoke kako nove tako i polovnjake to se i meni licno nesvidja ali dok je potraznje dotle ce drzati i cene sto je i normalno......znate ono kad porastem bicu BMW...BMW je stvarno barem 5 godina ispred od samog dizajna pa sve ostalo da nepricamo o tehnici
Ali ko sto neko rece o ukusima netreba raspravljati
Vazno je da se ipak okrece pa neka svako vozi ono sto muse svidja i prema svom dzepu.Srecno

frapiran pijem frape

pre 13 godina

Zbunjeni Djape, gde si ti molim te i od koga cuo da uporedjuje veci bmw motor sa manjim alfinim? pa uzmi bilo koji katalog, sajt ili listu kaakteristika i videces da je kubik za kubik bmw ipred alfe za 10-205! u smislu, 2,0 bmw je jaci od 2,0 alfe i tako nanize i navise, a to se tice motora preko 3, 4 ili 5 litara, tu zaista i nema sta da se uporedjuje jer alfa i ne ume da napravi takav motor! sta ljudi sve nece ovde napisati...ccc covek ladno lupi : " svi uporedjuju alfin 2 litarski sa bmw ovom 3 i 5 litarskim..." ahahahha u Diznilendu mozda. Citaj malo

Artur Pirožkov

pre 13 godina

http://www.bloomberg.com/news/2010-06-23/bmw-says-revamped-5-series-model-sold-out-forcing-buyers-to-wait-months.html

eto opet ste dokazali da ste pametniji od celog sveta, hejteri BMW-a :))))
Nagrada je konfekcijsko vozilo po vasem izboru koje cete sami morati da platite. Dotad, neka sam ja dizelas, glup ili folirant, samo nek je roundel na mom volanu dok god vozim i postojim.

MARKO-VW

pre 13 godina

@JA OPET
Ranije se i jeste više uživalo u vožnji, jer je, kao što i treba da bude, suština bila važnija od forme, a sada je sve više tih life style i trend set gluposti... da ne kažem nešto teže...

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

Ništa me ne čudi, a što se tiče G60 on ima turbo i 160ks pa je i logično da veće brzine pravi sa manjim brojem obrtaja. Inače Alfa 155 1.8ts 8v ima blokadu na 6300 obrtaja, a sam motor je za pola generacije mlađi od motora G60 i naravno vuče još kojih 350kg više od Golfa 2 (kod G60 blok je od čelika a kod 155 je od aluminijuma).
Ono što mi se ne sviđa ni kod BMW nove petice, a ni kod Alfe 159, pa i kod mnogo drugih modela drugih proizvođača, je prevelika masa koja prelazi 1.6t što automatski ubija brzinu i agilnost i traži veće i jače motore.
Nekako mi se čini da auto industrija prilično kasni sa uvođenjem novih tehnologija, jer motor sa unutrašnjim sagorevanjem je pronalazak 19. veka, jedino što su malo uznapredovali sa materijalima i sistemima ubrizgavanja.
Takođe, kompoziti su zastupljeni na malom broju vrhunskih modela, a isto važi i za aluminijum. Opravdanje nalaze u visokoj ceni istih.
Realno, ranije se za mnogo manje para uživalo u boljim performansama: gore pomenuti Golf 2 G60, Lancia Delta integrale HF, Alfa 155 Q4, Alfa 33 1.7 16V, Kadet GSI 2.0...

lele bato

pre 13 godina

ja opet @
prosto to sto te cudi to ponasanje benzinski motora koa da to niko ne zna pa nam ti drzis predavanja,osim toga tvoja Alfa tesko moze u zadnjem stepenu prenosa da ide na 6000 obrtaja..i samo 200?????Pa sa gollfom g 60 od 20 leta se ide preko 230 km h na 5500 obrtaja...respect!!!

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

A šta ja to nisam tačno napisao, a ti jesi: i za ubrzanja zbog obrtnog momenta na manjem broju obrtaja i broj obrtaja kod benzinaca koji je viši u odnosu na dizele?! Pročitaj ponovo moj komentar.

lele bato

pre 13 godina

ja opet@
ne razumes se ocigledno u motore..normalno je da dizeli novije generacije iamju bolja medjubrzanja zbog ogromnog obrtnog momenta jer mnogo bolje vuku na niskim obrtajima ,uporedimo bmw 330i i 330 d i videcemo odmah to..a sto se tice visokih obrtaja kod benzinaca...normalno je da motori bez nadpunjenja traze visoke obrtaje,posebno motori sa malom zapreminom i velikom specificnom snagom,poput bmw m3 i tome slicni,,,citaj malo...

Djape

pre 13 godina

@Münich

Izabrati 1.9JTS na toliki auto je isto kao izabrati za probnu voznju nesto kao 518 ili 720 (ako takvo sta uopste postoji).

Lepo je receno da od dizelasha treba uzeti 2.4JTS. Zbog toga i nastaje uvek polemika izmedju Alfista i germanofila, posto se uvek nadju pametnjakovici koji porede babe i zabe, tj. 3ro i 4vorolitarske motore sa 2vo litarskim kod Alfe.

sto se 1.8TSa tice, on ima 4 cilindra, mada cak i da ima 6 cilindara, ne znam sta bi to menjalo po pitanju zamene zupcastog kaisha. Jedino sto je jako bitno kod te zamene jeste da se zadrzi tacan ugaoni polozaj bregastih vratila u odnosu na kolenasto vratilo. Sva ostala problematika je kako ukloniti sitnice koje su na putu i kako olabaviti onaj roller koji zateze kaish. Tako da, ako su te oshishali u tom servisu, to je vec druga prica. To mozes jednostavno proveriti tako sto odesh u bar jedno dva servisa (npr. nezavisni i Alfin) i trazis da ti u komijuteru izlistaju fabricki predodredjeno vreme za zamenu kaisha. Ovde u Nemackoj taj podatak dobijesh odmah, kada ti naprave predracun. Jedino gde smeju da probiju sumu u predracunu jeste kada naidju na nesto sto je bilo skriveno ili je otpalo/crklo prilikom demontaze.

I ne znam vishe sta da ti kazem, posto zaista nisam video tu Alfu koju si imao. Moja 1.6TS je isla ko metak! Tek preko 120 km/h su jace Bembare i ostala germanija imale shansu, ali to je normalno, posto imaju i mnogo vece motore.

ja opet

pre 13 godina

Svoje pravo lice benzinci kod Alfe, BMWa i Honde pokazuju tek na preko 4500 obrtaja, sve dotle je obična ili malo brža vožnja.
Kod dizela je drugačije zbog većeg obrtnog momenta na manjem broju obrtaja pa nekad i bolje ubrzavaju.
Recimo zato moja Alfa 155 1.8ts 8v na 6000 obrtaja u petoj brzini ide 200km/h dok dizeli retko stižu do 5000 obrtaja.

münich

pre 13 godina

@djape
vidim da si se odazvao i pises:ne znam sta si kupovao itd.ja sam posedovao 156-cu 1.8ts 144ks jos 1998godine,a na gomilu gvozdja mislim motor koji ima 144 ks a ide kao da ima 90.nikakva greska nije pronadjena,3 puta servis itd.
a ako mislis da izmisljam kada kazem da zupcasti sa svim rolnama i vod.pumpom kosta 1400 evra u becu kod zastupnistva,onda me i ne cudi
kada pises za tvoj 1.6ts kosta sve ovo 403 evra.misljen je bio 2.4jtd.zas li razliku?pa razlika je u tome sto je ovaj motor 5 cil. i vreme za menjanje remena iznosi 6 sati.verovatno za ts 2-3 sata.
a kada sam kupovao bmw-a,posto sam prethodno imao sportw.2.4jtd normalno da sam zapucao pravo u alfin showroom.odem sa radnim kolegom posle posla da probam auto,159 1.9 jts 160ks sportwagon.3 god.star(2007)27000km,19000 evra.da kolega nije video ne bi mi verovao.kad mu nabijes pun gas preko 40 lit trenutno,okay,ali prosecna mu je bila 25,6litara supera,bez zezanja,vozili smo se skoro 3 sata,stvarno bez izivljavanja i nije se skinula ispod 25.
i nije tacno da svi novi alfini motori nemaju vise zupcasti.lanac imaju samo jts.svi novi tbi motori opet imaju zupcasti. ali jts prestaju da se rade.a sad najgora vest:jts motori su GENERAL MOTORS motori kod kojih je glava izmenjena za alfu,tako da nemate za cime da zalite.bmw ipak proizvodi svoje motore sam,i vise od motora kao sto se vidi.

ja opet bre

pre 13 godina

Tek sam sad obratio pažnju na ove podatke!! ispada da troši kao Citroen C3...5,3 (otvoreno) /6,3 (kombinovano) /8,0 (grad) l/100 km...kako da ne...
Ako je i od fabrike, preteraše ga!
Zamislite kupite auto sa 250 ks i vozite ga 50 km/h u maximalnom prenosu zbog potrošnje!? Pri tom nema šanse da po Bgu u špicu potrošnja bude ispod 10L.
U ostalom kompjuteri u kolima čestu ne uračunavaju potrošnju pri stajanju, već samo potrošnju pri vožnji. Jedina prava provera je rezervoar do vrha-npr. 200 km vožnje-pa opet rezervoar do vrha.

Djape

pre 13 godina

@ Sascha

Ja sam precizno 197 cm visok i oko 125 kg tezak. U mojoj Alfi 159 ne da nemam problema sa voznjom i sedenjem, nego je to cudo. Sedishte sam podesio (potpuno podesivo sediste i po visini i po ostalim parametrima) pomalo nagnuto unazad i ne skroz povuceno nazad. Ok, iza mene na sedishtu nema bash mnogo mesta za osobu vishu od Miki Runija, ali poshto uglavnom vozim sam na posao i sa posla, nema problema.

Ovog vikenda bio u okolini Magdeburga na momackoj veceri prijatelja i kolege iz firme. Bilo nas 5oro kada smo se vozili, relacija oko 200 km, naravno bez stajanja. Ok, morao sam da pomerim moje sedishte napred da bi bilo mesta i pozadi dovoljno za ostale. Ali nikome nije otpala kicma niti jeostao invalid, tako da te molim da se batalish tih komentara.

Golfa 6cu sam imao priliku da vozim u Engleskoj, bio na sluzbenom putu. Tipican auto za ljude koji voznju vide kao prelazak najkraceg puta od tacke A do tacke B, sedishta skoro pa kao drvene klupe (pretpostavljam da se dodajuci jedno 20000 na osnovnu cenu koji VW gromoglasno reklamira dobija iole pristojan auto!). Vratio auto u rent-a-car i zahvalio im se, a u firminom profilu za sluzbena putovanja stavio napomenu "bez Golfa i Focusa sa 5 vrata ubuduce".

U belfastu sam imao prilike da vozim i "cuveni premijum" Audi A4 karavan sa 2.0TDI motorom. Iskustvo sa tim autom mi je da je definitivno napravljen za bogate snobove, grozno je trom, trosio je vishe nego Renault Scenic (polu van, dakle mnogo visha shasija i shansa za vecu potroshnju) koji sam vozio vikend ranije na istoj relaciji. Osecaj voznje i upravljanja je kao da polunagluvoj babi na hot-line liniji saopshtite zelju u koju stranu zelite da skrenete, pa se onda neshto i desi. Ako baba sve razume. Salu na stranu, bio sam potpuno razocaran (onako prepun ocekivanja od jednog takvog "premijum" auta).

U VW koncernu izgleda jedino valjaju za tako i jos vece aute 3.0 i veci motori.

Na zalost sve to koshta kao Sv Petra kajgana i mislim da se kod Alfe moze dobiti isti ili mnogo vishe (u odredjenim, meni licno bitnijim pogledima).

Vidish, meni je ova nova 5ca podjednako njokava i ruzna, nezanimljiva i prosecna izgledom kao i modeli pre prethodnog modela koji se nekako izdvajao od svega ostalog.

Sto se tice 5ce i sedenja na prednjim suvozacevom sedishtu se vishe ne bih ponavljao. Kao i ti, kolege mi nisu verovale, sve dok nismo jednom ishli sluzbenom 5com do kooperanata. Na moju iskrivljenu facu je kolega koji je vozio sa uzasom konstatovao da je komandna tabla na 5ci glupo reshena sa izbocinom unutra i tacno "ostrom" ivicom u nivou mojih kolena. Ako bih vec seo na zadnje sedishe a noge stavio napred, to bi se vec ocekivalo od jedne Peglice, a ne od skoro 5 metara duge limuzine, slozices se zar ne?

Djape

pre 13 godina

@ Kockica forever i @ Artur

Te vashe stop lampe Alfe (npr 155ce u svoje vreme i 156ce GTA u svoje) su mogled a vide jedino onda kada prevale ceo krug vishe na trci i kada ponovo moraju da se probijaju kroz zacelje!

Sto se 156ce tice, jedan od auta koji ce definitivno postati CLASSIC jednog dana, za one koji znaju da postuju stil, eleganciju i sportki temperament.

3ka kockica i e36 su bili i ostali dizelashki automobili.

BMW mi se godinama kvario, i to je istina.

Sa sve tri Alfe nisam imao nikakvih problema, i to je istina (pazi, tri razlicita modela!).

BMWci vole uvek da porede njihove 3ro i 5to litarske mashine sa 1.8 i 2 litra Alfama. Kada se dodje do 1 na 1, dakle iste ili slicne kubikaze, tek onda se vidi prava slika.

I na kraju, hteo bih da vas pitam, zasto BMW, kada je vec toliko "nadmocniji" od Alfe kao sto tvrdite, hoce da razvija delove za svoje aute u saradnji sa Alfom?

Za edukaciju preporucujem izdanje 576 magazina CAR, iz Jula 2010.

Ponavljam, nemam nishta protiv BMWa drugo osim toga da je precenjen za ono sto nudi. Statistike o prodaji mu generalno odrzavaju firme koje na grbaci radnika kupuju precenjene stvari kako bi snobovi menadzeri mogli da se izivljavaju i umishljaju kako imaju stila i znaju sta vredi! Da kupuju od svoojih, tesko zaradjenih para, vozili bi oni VW i Opel. Poneko Skodu!

Djape

pre 13 godina

Alfa 2.2JTS ne troshi kao buldozer, klasicno podmetanje od germanofila koji pokushavaju da uvale pricu kako Audiji, BMWi i ostala bratija od 3 i vishe litara troshe kao upaljac!

Ako potrosnju pratis preko board kompjutera, naravno u momentu kada kreces od nule do neke brzine TRENUTNA potroshnja postize i do 30 litara. Ali to ne znaci nista, posto vozeci u 6. brzini pri 60 km/h ona pada na nekih 4 litra.

Ono o cemu se prica jeste PROSECNA potroshnja. Ja licno do posla i nazad dnevno minimalno predjem 80 km, pola od toga gradska voznja, pola od toga autoput. Posto imam ugradjen autogas, dozvoljavam sebi luksuz da vozi Alfu onako kako ona to zeli, dakle retko spushtam ispod 3000 obrtaja. Zadnji put kada sam gledao prosecnu potroshnju u zadnjih 1000 km board computer je pokazivao 11.4 litara, sto prevedeno na cenu benzina ovde u Nemackoj izgleda kao recimo 6 litara benzina za kombinovanu voznju, sto odgovara potroshnju mnogo manjih vozila. Kao takvoj mi savrsheno odgovara varijanta sa autogasom.

Sto se tice tvojih BMW 1ca, do samo pre koju godinu (pre krize) ta ista 1ca je od strane (tada jos objektivnog ADACa) bila na poslednjem mestu u kategoriji nemackih auta! Toyota ih je tukla sve vreme u klasi malih i nize srednjih kategorija! A onda dosla kriza i sponzori naredili da se svet pocne okretati u drugu stranu. Na zalost, povremeno objavljuju i ankete zadovoljstva kupaca i vlasnika. Ako hoces (a nemorash) da mi verujes, BMW je bio dva mesta ispod Alfe. ADAC je po nalogodavaca brze bolje za sledece izdanje objavila ANALIZU "strucnjaka" koja je pokazivala potpuno suprotno od onoga sto kaze vox populi!

Sto se 1ce tice imam jednog kolegu u firmi koji je uzeo 1cu na lizing. Posle tri meseca je imao neko cudno klaktanje u motoru, te su na kraju morali da mu zamene auto, posto je na prvom vrisnuo motor! Ja licno se naplacao poreza na glupost BMWu sa svojim 318i Cabriom, gde su mi otishli menjac, servo volana, servo kvacila, elektronika itd. Ne ponovilo se vishe.

Rekao sam sebi jednom za svagda, BMW bih vozio samo ako ga kupi firma i ako ga ista ta firma odrzava!

A ako vec dobijem na lotou, e onda cu sa Alfa Romea da predjem na Maserati!

Djape

pre 13 godina

@ Münich

Ne znam gde si i sta kupovao kada 156cu 1.8TS nazivash krshem. Ja sam sa 1.6 TSom bio jako zadovoljan, jedino sam hteo jaci motor.

159ka, Brera i Spider prate deshavanja na trzistu i reauguju na kritike vlasnika, tako da se zupcasti kais sa ovim modelima ne pojavljuje vishe.

Ja licno imao 156 1.6 TS. Ovde u Berlinu, gde ruke u ovlascenom servisu kostaju ko Sv Petra kajgana, mene je zamena zupcastog i onog drugog kaisa, sa sve rolerima i vodenom pumpom kostala 403 EUR. Menjao sam samo zato sto je kupljeni auto bio vec u godinama a nisam imao tacan podatak kada i da li je isti bio menjan od strane prethodnog vlasnika. Na kraju sam saznao da je izgleda prethodni vlasnik menjao kaish, no nema veze, zbog sigurnosti.

Zanimljivo kako su nam iskustva slicna, tvoja sa Alfom, moja sa BMWom! Ja se jedva reshio moje krntije, a bio jekupljen kod jednog od najvecih zastupnika u Berlinu i Nemackoj uopste, od prvog vlasnika sa sve urednom servisnom knjizicom.

ja opet

pre 13 godina

za munich

Eto vozio si godinama Alfe i ne znaš da su im celokupni motori izrađeni od aluminijuma, dakle i glava i blok...nije to nikakva gvožđurija...
Niko ovde ne tvrdi da je nova petica loš auto, već samo da za mnogo manje novca možeš da imaš isti ili približan doživljaj vožnje.
Pretpostavljam da na BMWu nikad ne menjaš ništa na trapovima i ogibljenju?! ne razumem baš, al' hajde...
Inače 155 ima i stariji tip motora sa lancem 1.8 i 2.0, za koji kažu da je neuništiv.
Što se tiče kajša kao pokretača bregastih ja sam lično na Golfu 2 menjao na 70.000 km čisto preventive radi pa ne vidim, ako se stavi original, potrebu za kraćim intervalima kod Alfe.
Što se tiče dizajna 159 mi se više sviđa i originalnija je.

bmw 1

pre 13 godina

@djape,moj postovani

vozio sam licno 159 2.2jts.
taj tenk trosi kao buldozer,prosek mu je 25litara.ajd budi iskren i potvrdi.
ako citas auto-bild kao sto kazes,verovatno ti je poznato i izdanje jednom u godini u kojem su svi automobili navedeni,koji prodju tehnicki i tu su dokumentirane sve boljke.da li znas,da ta tvoja 159-ka 50% posle 2 godine ne moze tehnicki da prodje.
a da li isto znas(posto vidim da citas auto-bild)da testiraju aute na 100 000km.alfa 159 2.4jtd ispustila dusu na nekih 70 000km.(crko motor na sred autoputa)samo za tvoju informaciju:bmw 130i drzi prvo mesto bez ijednog kvara na 100000km.izmedju prvih 20 su sve bmw-i.i jos nesto,vozio sam i breru 2.2jts 185ks.svaki 1.9jtd ide brze.nadam se da sam ti malo pomogao da shvatis neke stvari,jer i ja sam bio kao ti,alfa pa alfa.posle 20 godina alfe mi je dosta.danas vozim 120d i nemogu da se pozalim

munich

pre 13 godina

sta da kazem?razumem i alfiste a razumem i bmw-vozace.posedovao sam 145,155,156 1.8ts(gomila gvozdja,mislim na motor,ocajno)i poslednji sam imao 156 2.4jtd,zver od auta.
negde izmedju sam imao 525i 24v,takodje dobar auto.e sad vozim 120d.bez ljutnje,neuporedivo dobar po kvalitetu i performansama.kad ja kazem da je bmw bolji auto(a to nesto znaci jer sam 18 godina vozio modele ove marke)onda to nesto znaci.ali svako ima svog ljubimca.bmw je jednostavniji za odrzavanje verovali ili ne.pitam u servisu koliko kosta el.kljuc za bmw:142 evra.za alfu kosta kljuc 385 evra(cene u austriji)onda svake 5-te godine zupcasti kajs sa svim rolnama i vodenom pumpom 1400 evra,svake 1,5-2ge godine po 500-600 evra za ogibljenje,itd itd. za odrzavanje strasno,taman mislis jedno si uradio pojavi se drugi kvar ili slicno.hiljade i hiljade evra me je alfa kostala i jednom je kraj,jednostavno hocu svoj mir,od bacanja novca u vazduh i svoj mir u voznji.divno,m-paket ,serijski nizi,tvrdji a na losim putevima nista ne skripa i pucketa u autu(alfisti znaju o cemu govorim)jednostavno nemacki precizno uradjen.ali,svakome svoj ljubimac

Alpine

pre 13 godina

Невероватан аутомобил као и свака серија 5, оволики број позитивних коментара то и показује.Цена је толика колика је, онај ко има пара даће и неће се покајати, ма сваки БМВ вреди сваки цент.Свака част инжењерима суштина аутомобила је остала иста и још боља.

Sasa

pre 13 godina

@Djape

Prijatelju, Alfa 159 je ubjedljivo najgori automobil u koji sam ikada sjeo. Niti vecih spoljasnjih dimenzija niti manjeg unutrasnjog prostora. Za 80 km voznje sam potrosio vise od 10 litara supera (pola autoput pola grad bez ikakvog izivljavanja). Srecom su u rent-a-caru bili kulantni pa su mi dozvolili da ga zamijenim sledeceg dana... za jednog Golfa 5, u kojem smo brat (197 cm), trudna snaja i ja (195 cm) imali 5 puta vise komfora nego u 159.

Vozio sam od Beograda do Minhena 118d, stajanje samo na madjarskoj granici i jednoj pumpi kod Beca. Poslije 1100 km sam imao samo manji bol u butinama zbog uzih sportskih sjedista. Sa 159 bih vjerovatno ostao invalid do Subotice. Kako ti sa 2 metra mozes da se osjecas komotno u Alfi i da se zalis na prostor u BMWu ne mogu nikako sa shvatim.

Moja firma ima ugovor sa Sixt-om (vikend tarifa nam je 60-100 evra zavisno od klase) i poslednjih 3-4 godine sam imao priliku da vozim gomilu automobila (ne 10 km vec 700-800 km za vikend). BMW 1-3-5-7, Mercedes B-C-E-R, Audi 3-4-6, VW Golf-Pasat, neki Nisan terenac, tvoju 159... osim (nove) Mercedes C klase koja mi se svidjela vise od (tada 4 godine starog) BMW 3 ni u jednom drugom automobilu se nisam osjecao bolje nego u BMWu. Ne kazem da su ostali losi (R320 CDI puna oprema!!!) ali meni subjektivno ne mogu da se porede sa BMWom u datoj klasi. Takodje, 159 mi je subjektivno ubjedljivo najgori od svih ovih automobila... OK, Mercedes B klasa je losija ;-)

Nova 5ica je fenomenalan auto u svakom pogledu, svidjelo se to meni, tebi ili bilo kome drugom ili ne. Da li mu je cijena opravdana je potpuno druga prica; za 70000 evra moze da se kupi mnogo cega, narocito u Srbiji. To pitanje medjutim moze da se postavi za bilo koji automobil. Moj BMW 1 ima preporucenu cijenu od 33000 evra. Totalno suludo, ali po meni mnogo racionalnije od 32000 za tvoju Alfu 159 2.0 JTDM, narocito kad lizing rata za BMW iznosi manje od 300 evra bez ucesca, i poslije 3-4 godine taj auto ima vecu cijenu nego Alfa.

Ovdje na B92 vi "Alfisti" hvalite svoje modele vise nego MARKO-VW svoje "premijum" VWs, a sve ostalo ispljuvaste od glave do pete. Sto je najgore u svemu - ovo je izvjestaj o BMW seriji 5, a u ovoj klasi vi nemate ni jedan model.

Artur Pirozkov

pre 13 godina

Genije najupravljiviji auto je bmw vec godinama, price o pravcu i stiskanju gasa niko pri zdravoj i nezlonamernoj pameti ne moze da plasira. Savrsen odnos tezine napred nazad 50-50% se toliko detaljno planira da cak i akumulator ide ispod sedista ili u gepek zavisno od modela...POmesao si nesto vidim...a od 3:30 pa nadalje Vikica samo kaze da auto iznenadjujuce nije tako los kao sto se ocekivalo, samo novinarski toliko vesto to kaze da pojedini tu vide neki hvalospev. Jel kaze negde da je alfa bolja? Gde? 250 ks alfe 156 gta je deklarise kao super sedan...gde to ima? U 70im?

Marko-ALFA

pre 13 godina

Kaže MARKO-WV da su svi alfisti lažovi, a tu izjavu daje čovek čiji broj nepreporučenih komentara obara sve rekorde, kao najbolji reper šta ljudi misle o stavovima potpuno ostrašćenog čoveka. Zato je svaki drugi komentar izlišan.
Što se tiče Jeremy Clarksona, to je upravo onaj novinar koji je više puta javno istakao kako čovek ne može sebe zvati istinskim ljubiteljem automobila (petrolhead) ukoliko u životu nije vozio i posedovao makar jednu Alfu.
Naravno, svakom vozilu možemo tražiti i pronaći manu, pa tako i Alfi, ali pričama bez pokrića i preterivanjima svake vrste mogu samo da se nasmejem. Koliko vozač Alfe provodi vremena u servisu može da kaže samo onaj koji vozi i poseduje Alfu duži niz godina, a većina komentatora nažalost nikada nije ni sela u Alfu da bi imala šta da kritikuje, već se poziva na mišljenja i glasine "upućenih" ljudi. Alfe vozim duže vreme i voziću ih i dalje, što znači da sam prezadovoljan.
Izjava da je 159-ka JTDM od 200 konja troma i svako drugo podsmevanje tom inače sjajnom automobilu takođe je neozbiljno, mada je činjenica da su automobili u današnje vreme preteški i krcati opremom, a to i jeste najveća zamerka aktuelnim Alfama. Višak kilograma oduzima performanse, a nije li neko prokomentarisao da čak ni ovoj novoj petici ne bi škodilo još malo konja, iako već raspolaže moćnom mašinom?
A što se tiče testiranog vozila, BMW-u svaka čast i nova petica je izuzetan automobil u svakom pogledu, mada mi se prošla više sviđala. Jedini razlog zbog čega je ne bih poželeo (ako zanemarim cenu) jeste taj što je prevelika za moj ukus i pretrpana stvarima koje u nekoj realnoj upotrebi zaista nisu neophodne, a kao takve povećavaju cenu i masu vozila. Mislim da je nova petica savršena za krstarenje evropskim autoputevima, bilo da ste na vozačkom mestu ili zavaljeni na zadnjem u svojstvu nekakvog direktora. Meni ipak treba malo drugačiji tip vozila, ali svako ima pravo na svoj stav koji se treba poštovati.
Inače BMW-u svaka čast kao brendu. Imaju odičnu strategiju i uspevaju da plasiraju na tržište proizvode koji su ponekad i precenjeni, ali za koje su kupci spremni da odreše kesu i to treba poštovati. Ipak svi koji se zaklinju u BMW kao isključivo sportski brend treba da se prisete da BMW ne živi samo od prodaje sportskih modela sa M prefiksom već da gro profita stiže kroz direktorske limuzine, velike terence i kvazi terence i moćne dizel motore, što je po meni ipak neka vrsta kompromisa zarad profita. Iz tih razloga se BMW okrenuo i malim automobilima, a za ostvarenje cilja svakako se ne biraju sredstva. Nažalost, ako Alfa želi uspeh moraće poći istim stopama, pa se već najavljuju terenci za USA tržište, ali preživeti se na neki način mora.
Konačno, bilo bi idealno kada bi ljudi shvatili da od razuđenog i razgranatog tržišta, odnosno zdrave konkurencije, svi mi vozači možemo imati samo korist (kroz neprestani razvoj, tržišnu utakmicu i kakav-takav cenovni paritet), pa u tom smislu treba voleti ono čemu smo naklonjeni, ali ne treba mrzeti i potcenjivati druge brendove koji imaju svoje poštovaoce.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj nicime izazvanoj raspravi Alfa vs BMW, primecuje se jedna sporedna, ali ipak vrlo vazna stvar - da su ljudi drzali knjigu namesto volana ne bi pokazivali ovakvu blatantnu nepismenost. Zato smo tu gde jesmo, volan i bedz na kolima su nam izgleda vazniji od znanja...

ja opet

pre 13 godina

Evo baš juče sam video novu peticu ispred zgrade, dakle: od pozadi kao nova sedmica, od napred kao ublažen Z4, dugačka hauba, lepo izgleda u srebrnoj boji...sve je na svom mestu, ali ništa spektakularno, kao da su doradili pretprošlu generaciju petice.
Nije da ga ne bih poželeo i vozio, ali ono o čemu nas nekoliko ovde piše je da je preskup za ono što nudi. Izuzev samog brenda koji stoji iza petice ništa drugo ne opravdava toliku cenu, pa ni upravljanje zadnjim točkovima?! (imao ga je svojevremeno Micubiši 3000gt npr.). Opet, elektronski gadžeti su tu samo da bi opravdali cenu. Iskreno više bih voleo takav auto bez I-driva i sličnih gluposti jer kad se sedne, upali motor i krene više me ništa sem uživanja u vožnji ne interesuje...da neću možda da gledam film ili elektronski pomeram sedišta...
Još nešto što se tiče kvaliteta BMW, imali su velikih problema sa benzincima 1.6 i 1.8 od pre dvadesetak godina, kao i sa 2.8 u pretprošloj petici, znam dva primerka za generalnu pre 100.000km (zato i zamenjen sa 3.0). Opet ko sumnja u Alfu, već sam ovo pisao, 155 sa 1.8 twin spark 8 ventila na dijagnostici posle 225.000km ima fabričke rezultate.
Dakle moje mišljenje za peticu, poželjno i lepo, ali precenjeno.

artur

pre 13 godina

Da, videh klip i tamo Viki Batler-Henderson, koja vise sluzi kao maskota u Fifth gear nego ozbiljan test vozac...kaze da joj se svidja crveni autic...i jos kaze: alfa ulazi u drustvo sportskih sedana..dakle kad negde ulazisznaci da ti tu dotad nije bilo mesto. I ta alfa trajala nekih par godina i cao. \
@Zuki...bez zamene teza, molio bih...Nije prica da li je bolja milka ili nestle, nego da li je bolja milka ili pionir cokolada za jelo i kuvanje od 15din za kilogram. Imamo mnogo onih koji uporedjuju auta koja njihovi stvaraoci nikad ne bi uporedili. I jos nesto...te price tipa: necu da kupujem brend...ne drze vodu jer su danas svi brend. Svi, i hteo ne hteo moras da kupujes brend. Bedz, kako ga ti zoves,ima svaki auto koji ti drzis u svojoj garazici. Displej koji tebi deluje jeftino ima 7 boja, i 9 nijansi osvetljenja za svaku boju. Menjaju se automatski, preko senzora, ili mozes rucno da podesis u podmeniju aj-drajva. Citaj pa pisi, a ne da pises pa onda da citas.
koliko je samo novca BMW ulozio u saradnju sa kompanijama koje proizvode alikantara kozu i karbonska vlakna, dok je recimo MB presao na indonezanske dobavljace koze i drveta, sa kojima je posle 3 meseca morao da ide na sud jer su im dobavljaci slali smece od materijala.
A te civene price : boj ne bije svijetlo oruzje...obicno danas pricaju ljudi koji ni boja ni oruzja nisu videli.

Kockica forever

pre 13 godina

Ko je bre pomenuo Alfu, i sta ona trazi u komentarima o ovakvom AUTU? Ponovo prelep BMW, mada sam ja postovao izlet u prethodnoj seriji petice. Vozio sam ljubiteljsku Alfu 156, i nisam mogao da dodjem sebi kakvo je to djubre od auta. Svi imaju po 3 varijatora u gepeku, i uvek ih zeza jos samo nesto sitno, sto ce da rese sledece nedelje. Uzas. Za BMW se godinama samo govori da trosi, i to je istina. Za Alfu da je kvarljiva, i to je istina. Za VW da je jeftin za odrzavanje, i to je istina.. Ako ga,neka trosi, ponecu 1000din da dospem, ako mi se zakaci entuzijasta u Alfi, da mu pokazem kako mi izgledaju stop svetla, ali necu da nosim delove za pola generalne u gepeku. Hvala lepo. 535d je bio prvi diesel u Top Gear-u na stazi, taj bitubo je izuzetno snazan i izdrzljiv motor, kakav jtd nikad nece biti. Mogli bismo u nedogled,i mogu da podnesem da neko postavi mercedes, delimicno Audi pored ovog auta, pa da diskutujemo. Francuzi su pobedili Italijane jos pre vise od 5 godina, Japanci su poludeli, otisli u biznis klasu i Toyotu Yaris, retko je naci pravi auto danas. Dok ne odete u Minhen... Gledajte Top Gear veceras...

Zuki

pre 13 godina

Ova diskusija se svodi na to da li je bolja Milka ili Nestle?

Mene kao kupca zaista ne zanima da li je BMW napravio ovo ili ono ili je Alfa mozda nekad napravila bolji model.
Kada kupujem auto znam koliko para hocu da dam i sta zelim da dobijem. Na internetu hvala bogu ima dovoljno informacija da moze sve da se sazna. Suzim izbor i odem i probam. Ne razumem to "brandopoklonstvo". Sta me briga koji je bedz na automobilu? Ne kupujem bedz nego auto.
Sto se ovog modela tice ne bih ga kupio jer je preskup, cak i da imam toliko para za automobil i sve troskove koji idu uz njega.
Jos kad vidim je da displej klima uredjaja isti kao na cetiri puta jeftinijim kolima, zaista se zamislim koliko kompromisa je BMW napravio da bi zaradio vise para.

Automobil je prevozno sredstvo a ne zamena za neispunjene zivote, lek za frustracije i licne neostvarenosti. Kakav god automobil da vozis u njemu provodis manje od dva sata dnevno u proseku. Kad izadjes iz istog moras da zivis sa samim sobom takvim kakav si i tu ti nijedan automobil ne moze pomoci.
Boj ne bije svijetlo oruzje...

BMW M3

pre 13 godina

U redu vidim, svidja ti se Alfa, ali osim toga, sta jos ide na njen konto u poredjenju sa BMW-om?!
Rekao bih da nisi obavesten, pa ne znas, da je opste poznato da je BMW po svom dizajnu i konceptu ,,naj manje Nemacka marka" od svih drugih... Moras da shvatis da to sto ti zelis Alfu, ne cini je boljom od BMW-a! Niti BMW cini boljim sto je na vrhu moje liste pri potencijalnoj kupovini. Niti sto je prodavaniji od Alfe, nezaboravimo da uspeh prodaje diktira platezna moc, a samim time to prestaje da bude parametar. Primeraa radi, Yugo je najprodavaniji u nasoj zemlji u poslednjih 20tak godina, a nije najbolji, cak sta vise...
Ono sto cini BMW boljim je ogroman ekonomski uspeh ove firme, koji je naravno dosao kao proizvod sjajne prodaje automobila.. Sta to zapravo govori? Da ne samo da je Bmw series 3 velikan u odnosu na Alfu 159, nego su to i Audi A4, Mercedes c klasa, pa nazalost po tebe i Saab 93 . . . I onda dolazimo do onoga sto je naj neospornije od svega do sada!! A to je surovo trziste polovnih automobila... E bas tu, gde bi se najvise pokazalo da je tako kao sto kazes, a ti kazes Da je Alfa podcenjena u odnosu na Bmw u trenutku kada izadje iz fabrike,tu se dogadja suprotno.... Citiracu Jeremi Klarksona, ,,Alfa je jako brz auto, ali podjednako brzo mu pada i cena"... Tvoja miljenica je od svih navedenih auta ubedljivo naj manje rentabilna i naj nepozeljnija od svih u svojoj klasi, i to kao polovan auto.. Sta sad ?! Kako to?!
Mozda je Jeremi Klarkson maskirani, sto bi ti rekao ,,germanski novinar" ??!! Ali ne bih rekao...
Izbor auta je kao izbor devojke, nema potrebe pravdati se, jednostavno zelis to sto zelis... Ali zna se sta je BMW, isto kao sto se zna sta je Adriana Lima iako se mozda nekom ne svdija...

Borko

pre 13 godina

Neke stvari su subjektivne, neke objektivne.

Možete pljuvati po BMW-u, ali činjenice su neumoljive, a one su sledeće:
F10 se od lansiranja u martu do 31. juna u svetu prodao u 25.000 primeraka (da navedem da je prodaja u SAD (2. najveće tržište za BMW posle Nemačke) krenula tek u junu), van svih očekivanja. Tražnja je tolika da ga na zalihama skoro uopšte nema, a na nove porudžbine se čeka od 3-4 meseca.
Za one koji ne znaju, BMW je u aprili prešao Tojotu kao najvredniji automobilski brend na svetu.
BMW Grupa već pet godina za redom dobija nagradu kao najodrživiji auto proizvođač (Dow Jones Sustainability Indexes).
Koliko je samo BMW dobio nagrada za Motor godine u poslednjih deset godina? Više nego svi ostali zajedno.
Od 2005. je BMW najveći svetski proizvođač luksuznih automobila.

Pametnome dosta.

sale

pre 13 godina

Djape,zaboravio si jos da u to "redovno odrzavanje" ubacis i generalke posle svakih 150000km,15-20 litara na svakih 100km i odlazak u servis po 3 put mesecno...aj ne buncaj,Alfa da nije smece ne bi bila 3000 eura 50-5 godina stara i to u klasi Bmw trojke a koji je to godiste od 10000 pa navise...alo bre,to je zakon ponude i traznje..Alfu nece niko covece...i daaaaaa...neko pomenu M3!!!aZABORAVIO DA POMENE m3 E 46 CLS,BISER NAD BISERIMA...3200 kubika i 360 konja,cisti atmosferac..to moze samo Bmw i niko vise...

Djape

pre 13 godina

@ Artur

Arture, pogledaj molim te ovaj link:

http://www.youtube.com/watch?v=g6W8YCTH9wU&feature=related

i obrati paznju na zapazanje od 3:30 nadalje!


A da se Alfa i BMW mogu porediti, i te kako mogu. Ako ti je jedini kriterijum sto vishe nepotrebnih gluposti i opreme, razumljiv je izbor BMWa. Ako si spreman da placas dvostruko vishe za nesto sto nije 100% bolje, onda je izbor BMW. Ako ti zadovoljstvo i umece voznje predstavlja izaci na autoput i nagaziti gas do daske, izbor i dalje jeste BMW.

Jedan tekst od pre nekoliko godina je jako lepo opisao Alfe i ostatak (germanizovanog) sveta. Ako bi se poredili sa ljubiteljima sedme umetnosti, Alfisti bi gledali svoje filmove u Kinoteci, a ostali bi gledali svoje blockbustere!

Kao sto neko ovde rece, svi koji vole Alfe da Bog da da ih uvek voze u zivotu, a ko vilo nemce, pa neka ih vozi brate!

Ono zbog cega se bunim i jogunim ovde protiv germanizovanog sveta jeste sto daju sebi za pravo da pljuju sve ostalo pri tom se ne pridrzavajuci cinjenica! A za ove sto lupaju o kvarljivosti Alfi, opet porucujem: ja imam/o 3 Alfe. Sve tri redovno odrzavam: ulje, filteri, kocnice, gume. I to je sve sto radim na njima!

artur

pre 13 godina

A zanimljivo cim se pojavi vest o novom BMW u odmah pljuvaci na sve strane...najskuplji brend na svetu po nasoj filozofiji ispade najgori auto svih vremena. Meni je jasno da je grozdje kiselo, ali ne morate to stalno da ponavljate. A sto je najzanimljivije svi mi znamo da je BMW zaista, pound for pound, najbolji auto u poslednjih 15 ak godina. Alfistima: posto je Alfa "sportska" divizija Fiata...malo podsecanje: BMW je 1995 napravio m3 e36 i do dan danas alfa nema adekvatnu konkurenciju za taj auto. (321 ks i 6 sec 0-100kmh)Sitroen, opel, ford, hyundai itd. takodje. Ne postoji zavera protiv Alfe, nego ne postoji kvalitetan Alfin auto koji bi, recimo, americko trziste apsorbovalo u vise od makar 10 000 primeraka, a u Australiji ili recimo Japanu tesko da ima ukupno toliko Alfi. Klasicno los i nepouzdan auto. Visoka i sve visa cena bmw-ova je posledica rastuceg poverenja kupaca...i ogromne traznje! Nisu ludi da ne dizu cene kad ljudi razgrabe sve sto se proizvede u rekordnom roku, kao da se radi o svezem hlebu a ne autu od minimum 25000 evra.

GajaG

pre 13 godina

Ja bih samo jos jedno rekao: Vi sto volite Alfe dabogda ih cijeli zivot vozili, a takodje i mi sto volimo BMW dabogda ga cijeli zivot vozili, pa kako kome bude.

ja opet

pre 13 godina

Malo su ublažili dizajn što je ok i sada više liči na BMW na koje smo navikli. Što se tiče motora i potrošnje to i ne treba da se gleda jer jednostavno ovaj auto je pravljen da ide brzo i vuče u svim režimima. Shodno tome ne možete ni očekivati malu potrošnju. Takva snaga jednostavno mora da se koristi i to čini pravi užitak. Cena je naravno previsoka i već iduće godine po kupovini pada za 20%, to se i ranije dešavalo preskupim modelima. Oprema je naravno prenatrpana da bi se opravdala cena i većina gadžeta vam neće skoro nikada stvarno zatrebati.
Poređenje sa Alfom 159 stoji; izgled, dimenzije, prostornost, a pogotovo jer je 2.4 jtdm vrlo blizu po karakteristikama na pravcu i svakako uz bok po krivinama, ali sve to za mnogo manje para.
imo meni se 159 više sviđa kako izgleda, ali to je stvar ukusa, slično može da se kaže za Accord, Legend ili novi Pežo koji tek treba da se napravi.
Nekako ovaj BMW 5 ulazi po ceni u neke modele Jaguara, ali bez ekskluzivnosti koju ovi imaju.

JournalistASM

pre 13 godina

Ja stvarno ne volim da komentarišem ali ovog puta se ne mogu suzdržati. Ljudi, prepucavate se oko nerazumljivih stvari-poredite BMW 5-icu i Alfu159! Čudi me kako niko još nije spomenuo Golfa mk6 TDI ili nešto slično! Budite objektivni, svaki automobil ima svojih čari, prednosti i mana. Stara narodna kaže "Ne kudi konja kojeg nisi jahao"... Ja sam ih slučajno mnoge jahao jer sam auto novinar i vjerujte mi, ne postoji savršen automobil ma kako se zvao i kakav bedž ga na haubi krasio.

Konkretno, BMW F10 je vjerovatno najnaprednija limuzina više srednje klase (posjeduje 70% dijelova aktuelne 7-ice) i kao takva vjerovatno vrijedi ove pare. Doduše, za te pare se kupe dvije škode Superb sa ekstra opremom ali... Porediti ga sa automobilima iz nižih klasa-ludost! Pljujete po alfi a vjerovatno vas većina nikad nije ni sela u neki od modela ovog italijanskog proizvođača! Konkretno, 159-ka solidan automobil u svakom pogledu, ništa lošiji od njemačke konkurencije... Naravno dizajn prije svega:))!

P.S. Renault Clio RS for ever!!!

Pinturikio

pre 13 godina

Kao i u većini slučajeva tako su i ovdje komentari van teme pa ću se i ja pridružiti.
@Djape
Mislim da ti nije dobro poređenje BMW-a i Alfa Romea( iako su poslovne filozofije i jedne i druge marke dosta slične), jer male, al značajne prednosti su na strani BMW-a, da sad ne nabrajam i ne pravim se inženjer, iako to nisam.
Reću ti samo da sam veliki ljubitelj Alfa Romea.
Alfa Romeo je definitvno nešto više od automobila, BMW je nešto više više od automobila.
Što se tiče ove nove petice, meni je sve prihvatljivo osim cijene.U većini slučajeva
(pored nespornog kvaliteta i najnovijih dostignuća) kod premimum segmenta plaća se brend. Njemci i te kako koriste svoju dobru poslovnu reputaciju u svijetu,( pa ljudi pogledajte samo VW) i mogu da se igraju sa cijenama automobila kako im volja.
Što se tiče njihove anti propagande prema Francuzima, Talijanima i Japancima, tu su Djape potpuno u pravu.
Prosto je nevjerovatno to traženje dlake u jajetu, to prelazi u negativni nacionalizam.Pronađite npr. uporedni test MB-CLK i Renault Lagune kupe i sve će vam biti jasno, to vrijeđa zdrav razum čovjeka.Pozdrav!

m power

pre 13 godina

Hhihihihihihiih...Alfa bolja od Bmw a..jaooooo..kakav je to vic...alo bre ..pa F10 je ubio na testu E klasu..podsmevali se Merecedesu..prvo zbofg dizajna koji je kako kazu nemacki novinari 'besmislen pored ovog savrsenstva iz Minhena',na stranu to sto su im kako oni kazu ai to je ocigledno motori neverovatno tromi i mnogo veci potrosaci...za poredjenje Alfe i BMWa necu trositi reci...to samo neuracunljiv covek moze da kaze...procitah ovde i Citroen c6...mislim,ljudi..daj se amlo uozbiljite...ok,o ukusima se ne treba raspravljati..ali sto je mnogo ,mnogo je...nova petica je savrsenstvo i tacka...!!!

Djape

pre 13 godina

again @ Miki

Ja koliko videh na kraju sumarnu listu, izgleda da sve brojke nisu bas skroz najkorektnije. Po pravilu Alfa je opet zalinuta. Ne verujes? Pa poseti jos jednom svoj link i videces da sumarna lista stavlja za Alfu npr. JEDNOM, a kada se bolje zagledash, videces da se ime Alfa Romeo pominje vishe puta (pri pretrazi ti moze pomoci i SEARCH ili FIND funkcija u web pretrazivacu koji koristis).

Dalje, uporno tvrdim da je nemacka auto stampa najbezobraznija po pitanju protekcije svojih auta.

Zanimljivo da nikada nisu poceli tekst sa "iako ih prati glas da rdjaju" npr za Mercedes, iako se dobro zna da se modeli od 2000te do 2003ce imali dosta problema sa rdjanjem i da je Mercedes bio prinudjen da placa odstete ili menja vozila.

ADAC godinama ocenjuje Toyotine modele kao tehnicki najsuperiornije. A onda naidje kriza, i opala, odjedamput iskoce BMWi na celo. Sumljivo ha? A pre krize jedina nemacka marka koja je po oceni strucnjaka i iskustvima vlasnika bila u prvih 10 je bio Porsche!

Pa onda samo pogledaj kako se prezentuju npr nemacki auti, a kako ostali proizvodjaci u Auto Bild-u ili Auto Moto Sportu. Totalno neravnopravno predstavljanje, sa dosta malicioznih komentara (ne samo prema Alfi, vec i ostalima).

Dejan

pre 13 godina

Dosta komentatora se prepucava o kvalitetima ovog auta a da ga nije ni dodirnula na parkingu ili u salonu a kamo li šta drugo. Mašina je car. Ima sve što treba da ima auto takve klase i definivno nije za običnu raju. Cena sama kaže. A da mogu da mu budem vlasnik fali mu samo jedna stavka. Jedna devojčica od 20 i nešto ljeta na desnom sedištu i onda je kompletan! Pravo Beogradsko Mangupsko Wozilo!

Međed

pre 13 godina

Pazite, momci, seljaštvo ili ne, ali ja mojim W 140 "slonom" starim 17 godina pređem 160-180 kilometara svakog sata i ni ne oznojim se. Rupe, prepreke, nagibi, loš asfalt... to za njega jednostavno ne postoji. Ne smem ni da zamislim kako je išao kad je bio nov. Prema tome, ako neko ima para, neka kupi, a mi ostali koji ih nemamo, možemo samo da im zavidimo. Automobil od skoro 70 hiljada evra je sigurno ludilo od kola i takvoj mašini je besmisleno tražiti mane, jer mana nema. Ako Nemci išta znaju, znaju da naprave auto. Alfa, koja je sjajna, kakvu god opremu da ima, i ovaj BMW jednostavno nisu u klasi, nema tu poređenja. Lične preference i šta se kome više sviđa su jedna stvar, a kupovna moć druga. I dojadiste Bogu i narodu sa kojekakvim vagenima - i ime im kaže da su kola za običan narod. R32 eventualno, kao drugi ili treći automobil u kući, ostalo neka me zaobiđe....

Zuki

pre 13 godina

Zao mi je ali jedina "seljackija" marka kod nas je Mercedes, jos uvek. Audi se zadnjih godina priblizio inace neprikosnovenom dvojcu ultimativnih geaka.
Ako ne znam sta je dobro znam sta je skupo. Pa te onda svabe oderu duplo za 10% bolji kvalitet od japanaca.
Da ne bude zabune, vozio sam peticu 2006-to, benzinca u punoj opremi. Odlican auto ali ne vredi te pare ni pijanom milioneru da ga prodas.

MIKI

pre 13 godina

@Djape

The International Engine of the Year is an annual competition for automotive industry internal combustion engines, judged by a panel of automobile journalists from around the world. It is organised by the United Kingdom's largest technical motoring, aerospace and traffic management publication company - UKIP Media & Events Automotive Magazines, part of UKIP Media & Events Ltd. The competition was started in 1999, and has grown to become a highly prestigious award.

nikola

pre 13 godina

@Djape
Sta god da ti odgovorim videces to kao poziv na raspravu, tako nema smisla produbljivati ovo nepotrebnim komentarima. Uzmi sam pogledaj rezultate prodatih marki i modela i videces sta ljudi cene, a od cega beze, no further comment.

Djape

pre 13 godina

@ Nikola

Au covece ala se ti nalupeta u nekoliko pasusa.

Prvo, pricas kao neko ko Alfu nikada imao niti vozio nije.

Drugo, pricas kao neko ko je zadojen samo pisanjem pristrasne nemacke stampe koja i jeste u svrsi hvalisanja sopstevih auta i omalovazavanja ostalih.

Trece, na mom BMWu 318i Cabrio su mi crkavale stvari koje nisam ocekivao od jednog takvog PREMIJUM vozila (bla bla bla), delovi su me kostali ponekad i 4 puta skuplje od slicnih za npr Audi, ista (isto broj dela) benzin Bosch pumpa u rezervoaru za gorivo u BMW pakovanju kosta 4 puta vishe negoli isti deo u nezavisnoj prodavnici delova (sikustvo iz Berlina, da ostavimo balkan sada po strani), servo volana (ne samo kod mene, vec i kod jednog kolege na 5ci i prijatelja, takodje na 5ci), glava motora na 1ci 2 meseca staroj (kolega sa posla), gremlini u elektronici, itd.

Cetvrto, generalno dizajn je pitanje ukusa, a relevantni faktori su potvrdili Alfin dovoljan broj puta proglasavajuci ih Autom godine (156, 147, 159, gulietta) ili dodeljujuci ima prve nagrade za dizajn! Toliko o tvom stilu i pravu da komentarishesh takvim tonom Alfe.

Peto, vozne karakteristike (mozes jedino da izuzmesh ponekad ovde ubrzanja na pravcu) Alfe su uvek superiornije od BMWa, sto potkrepljuje i podatak da je upravo BMW trazio od Alfe da pocne zajedno da razvija delove veshanja za manje kategorije auta. Na Youtube-u ces isto tako naci poredjenje 3ke i 159ke u klasicnoj shikani, verovao ili ne, test uradjen od strane nemaca. Nisu mogli da prikriju da je taj vrlo zahtevan manevar (vrlo primenjiv u praksi u slucajevima nuzde) Alfa uradila za PRIMER u poredjenju sa BMWom.

Sesto, preporuceni dizel motor za 159ku je 2.4 JTD, posto je 1.9 slab (ista situacija kao i sa BMWom 3kom, gde se jedino postuju motori od 320 i jaci!).

Sedmo, ja licno vozim 159 2.2JTS Sportwagon, sa dodatom kukom, nosacem za bicikle, biciklom, autogas instalacijom, i jos uvek mogu jako da se lepo nosim sa vecinom BMWa, ponarocito kod vijugavih puteva gde je Alfa neprikosnovena. Ovde na poslu me par kolega u BMWima sustize jedino na ravnom delu autoputa, a pri tom voze i po 1 litar vecu kubikazu od moje Alfice.

Osmo, da u pravu si, 159ka se malko ugojila i to prvenstveno zbog odluke menadzmenta da pocne brand Alfe da dodvorava nemcima, te je pocela da ugradjuje sve one nepotrebne gluposti koje otezavaju auto. Zbog toga cak i moj 2.2JTS nije onoliko agilan koliko bi bio da se j..ni menadzeri nisu ulizivali nemcima!

Deveto, zadnja prava Alfa je 156 GTA koju bih tako rado posedovao. Bez pogona na zadnje tockove i ostalih kerefeka je ladno ostavljala M3 u oblaku dima. 147 GTA takodje (pretrazi you tube, svashta se tamo moze naci).

Deseto, BMW u nemackoj uglavnom voze kao sluzbeni auto, posto jedino firme i mogu preko grbace radnika da kupuju to precenjeno bavarsko s...nje. Sledeci u nizu su snobovi sa previshe para i premalo stila.

Jedanaesto, licno od BMWa mi se izgledom spolja svidjaju jedino prethodna 5ca i novi M3 cabrio. Problem nastaje kada osoba skoro dva metra visoka udje unutra, prosto ne moze da poveruje da tako veliki auti imaju tako malo mesta unutra. Na suvozacevom sedishtu mi kolena udaraju u dashboard, koji suludom ingenioznoshcu (iliti neznanjem ili bezobrazlukom) bavaraca ima upravo oshtru ivicu iznad odeljka za rukavice, tako da prikljestena kolena krkana visokog kao sto sam ja direktno nalezu na tu ostru ivicu! Toliko o ergonomiji BMWa. Svako ko je video onaj njihov dashboard izbocen na unutra, ka putnicima, bi trebao da se zapita da li ih to neko iz BMWa za...va ili?

Kao sto vidish Nikola, BMW je daleko od savrshenog i nudi mnogo mnogo manje za iste pare od Alfe!

Takodje, stil i uzitak voznje Alfe je nesto sasvim drugo u poredjenju sa voznjom jednog BMWa, gde se najvishe ceni izlazak na ravan autoput i stiskanje gasa do daske. Za takve stvari bih ipak vishe preferirao neki Vayron ili Ferarri!

MIKI

pre 13 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Engine_of_the_Year

Rankings

Number of times the following makes have received the award in its twelve year history:
Make Awards Notes
BMW 50
Honda 22
Toyota 22
Volkswagen 19
Mercedes 9

Djape

pre 13 godina

@nesalomivi

Ja upravo, iz licnog iskustva (a i ponekog od kolega ovde u Berlinu) uporno tvrdim suprotno:
jedva sam cekao da se reshim svog BMWa jer me je malog bogatsva koshtao!

Sada sam ponovo na mojoj omiljenoj Alfi i uzivam beskrajno, cesto 2 ili 3 puta jeftinije sa istim ili mnogo vecim zadovoljstvom nego li sa BMWom!

vlada

pre 13 godina

vredi li ili ne ne valja raspravljati, BMW merc i audi se kupuju srcem i nikada ne vrede onoliko koliko date za njih. uvek date pola njihove cene za grb na haubi, ali bmw je nesto sto merc i audi nikada nece biti, i nikada mu nece prismrdeti. Mada mi je stan na karaburmu od 35m2 ipak bolja opcija od ovog basnoslovno skupog auta. na stanu mogu da zaradim 150-200e mesecno, a na ovaj moram da bacam svakog meseca bar toliko ako ne i vise. jer da se ne lazemo, koliko god da je dizel ne može sa 250 konja da troši 11 lž

Enes Ćosović

pre 13 godina

Evo ovima što stavljaju dislike. :) Ljudi, kad ne čitate i ne razumete se, bolje nemojte komentarisat i sl.
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=404313&fs=1
Treba biti realan, i smešno je uporediti Bmw koji nema ni pola game ni pola klasa što ima Mercedes, da ne pominjem super sportske automobile, formulu, koriste druge firme njihove motore i još mnogo toga. Daimler rules! Pozdrav!

Nikola

pre 13 godina

@Djape@
Uvek se neko nadje da hvali Alfu bez ikakvog povoda. Ali ovde se pise o premijum automobilu marke BMW, a ne o prevoznim sredstvima tipa Alfe, koja na dva dana voznje stoji deset dana kod majstora. Vozio sam 159 Multijet i mogu samo da kazem da je auto smesno lose uradjen, po nekim standardima od pre dvadeset godina, zvucna izolacija kao da ne postoji, cuju se gume, vetar, nepodnosljivo brundanje tragicno loseg i tromog dizelasa koji se hvali ogromnom deklarisanom snagom, ali je nikako ne pokazuje, kao da vuce kamp prikolicu, toliko je kilav. Dakle, Alfa je u najmanju ruku bedan i smesan brend u odnosu na BMW, tako da nema govora o kupovini tih automobila. A sto se tice pouzdanosti, tu je vec smesno diskutovati, jer si naveo marku koja ima najveci broj kvarova u celom automobilskom svetu po jedinici proizvoda u toku eksploatacionog veka, znaci-katastrofalno je losa. Cak i da kosta 15.000e nova, ne isplati se, jer je odnos cena-kvalitet nepovoljan, a bio bi povoljan tek kada bi Alfu dobio za 1 dinar u paketu sa obavezom koriscenja u trajanju od tri godine. Plati joj sve popravke i kostace te kao mercedes S-class, a glavobolje i sekiracije se ne racunaju.

Nesalomivi

pre 13 godina

Promenio sam dosta auta, i mogu da kažem samo jedno: ko je jedanput vozio BMW teško da će se navići na drugi auto - jednom BMW uvek BMW.

Branko Arbajter

pre 13 godina

kako kaze reklama..Its not a car its a driving machine.Sad vozim 2007 E61 shadowline sa 90% ovih gadgeta koji postoje u F10.Ne vredi toliki novac.

bakicar

pre 13 godina

@Djape Nisi uracunao i 45k evra za polovan kamion-cisternu.

Prije bih kupio nov bmw nego stan, u petici se mogu vozati i stanovati a u stanu samo mogu stanovati.

Moron

pre 13 godina

Na prvoj fotografiji se vidi "blesimetar" ( bord ), sa prosecnom potrosnjom od 14,2, sto je u stvarnosti do 10% više. Dakle, svakako preko 15! Zar je to toliko ekonomicno da bi bilo hvaljeno? Naravno, ako je to uospte bitno ako imate "viska" 69.000 EUR-a za tako nešto ...

Enes Ćosović

pre 13 godina

Ovaj bi bio najbolji da nema vrhunskog vozila Mercedes i famoznog Audi-ja. :) SAmo da vam kažem da u ovom segmentu E klasa je tata i drži 60% tržišta. Mercedes je neverovatno podigao prodaju zbog E klase a i delom S Klase.

Sinisa

pre 13 godina

Ja sam imao jednog BMW 540i (E39) kog sam uzeo novog negde 2001. Bio je zaista uzitak voziti ga. Od tada sam zavoleo "peticu". Ova nova petica je nastavak jedne izuzetno uspesne serije i mislim da ce svi koji ga kupe zaista da zavole udobnost, brzinu i BMW masinu.

Takonje valja pogledati BMW 550i kao i M5. To su avioni od auta.

S.H Sjenica

pre 13 godina

Pozdrav svima vec vise od 3 meseca vozim BMW 530d F10 novi model.Sto se potrosnje tice to sto oni kazu 5,? ili njihovih 6,3 to nema pojma,potrosnja mu je od 8-11 litara i to na otvoreno.Kad platite auto preko 50 hiljada eura i ne gleda se litar vise ili manje.BMW je BMW to je osecaj koji ne moze da se uporedi sa nekim Passatom i Hondom.Znam da gde god se pojavim niko ne gleda mene svi gledaju auto,izgleda fantasticno narocito nocu farovi i stopovi.Neke stvari se ne propustaju u zivotu ako se vec moze,a to je svakako ovaj BMW.Mada je po meni ovih 245 konja malo.

nemanja

pre 13 godina

Ja sam svoj citroen saxo 1.1 kupio sad vec davne 2001 godine za 12.500 dem. Da 12 hiljada maraka ili prevedeno 6500 evra. Danas C3 u evrima kosta vise nego Saxo u markama. Da li je za toliko i bolji cisto sumljam. Na primer moj Saxo sa 1100 kubika ide 162 km/h i ubrzava od 0 do 100 za 12,7 sec. C3 ima 1,4 i ide 163 km/h. I ima 825kg spram 1030 koliko ima C3. Samo da navedem da je VW napravio motor 1,4 TSI sa 170KS! Inace mojim autom sam prezadovoljan i za dnevne gradske potrebe je idealan a i za neki kraci put. Sa prethodnom generacijom C3 su mnogi moji prijatelji imali silnih problema pre svega oko elektronike.

Igor

pre 13 godina

Extra,dizel je zakon...nema og bezninca koji moze da spoji takav uz tu ekonomicnost.
V8 moze da pruzi slican uzitak po performansama,ali po dzepu je nemilosrdan.Na pumpu posle 300-400km,sto je tuzno.Dizel zakon!
To da zahvalimo nemcima i autobahnu bez spped limita,jer su zbog toga oni razvili moderne i jake,ali ekonomicne dizele.Nemac ne voli da baca pare kroz prozor.

Djape

pre 13 godina

Za 45k EURO kupish lepo Alfu 159 3.2JTS, sa svim mogucim drangulijama i standardno ugradjenim 4x4, izgleda jedno 4x bolje, vozi se isto ili bolje od ovoga, a kosta skoro upola manje!

Milan

pre 13 godina

Nedavno sam u Nemačkoj vozio novi Mercedes E klase i koliko god morao da priznam da je bolji od mog Avensisa nikako nisam mogao da pronađem opravdanje da je duplo skuplji! Što se tiče BMW-a, meni je to najlepši auto na svetu još od E36, ovaj je konačno pravi bez Bangle-ovih ludorija, tehnički verovatno savršen, ali ja sam u međuvremenu postao duplo stariji, imam decu i teško bih ih lišio jednog stana samo zbog mog zadovoljstva. Ipak hvala BMW-u, srce će mi zakucati brže svaki put kad vidim ovog lepotana na ulici, meni je dizajn i performanse dizela od 2l za 10.

Amerikanac

pre 13 godina

"Bez obzira na ogromnu snagu, ono što oduševljava je lakoća upravljanja i odličan osećaj kontrole. Zato na zapadu nije retka slika da ovakve automobile voze mlade mame ali i starije gospođe koje drže do svog imidža"

Mozda ce zvucati glupo ali prvu peticu koju sam video pre par nedelje vozila je starija gospodja :D Dok je ostatak muske populacije na parkingu zagledao auto. . .

Vlada

pre 13 godina

Odlican automobil nema sta, ali u nasim uslovima sa prosecnom brzinom od 50-60km/h van grada i 15-20km/h gradu ne vidim svrhu 250KS. Ovo je za Nemce koji se voze po Autobanu svaki dan. Dati 70.000 eura samo da bi se pokazao komsijama ili drugarima je meni malo nelogicno, verujem da prija kvalitet i luksuz koji pruza, ali za manje od pola tih para mozete da se vozite u Accordu, Pasatu, Insigniji... Nemate 6 kamera, ali i do sada ste ziveli bez njih ostalo...

anbeast

pre 13 godina

Ah, samo kad bih mogao da smetnem s uma celave bivole u crnim tesnim majicama... Gotovo savrsen auto, ali mi se cini da ih (doduse prethodne generacije) ima na svakom cosku, tako da nema ni e od ekskluzivnosti.

marko

pre 13 godina

Sta reci, dizajn, tehologija, oprema, sigurno i kvalitet.....sam vrh klase!
Ali na zalost ne mogu sebi priustiti nesto ovako....bas mi je zao....

Ucha

pre 13 godina

Premijum klasu Nemci su izmislili samo da bi opravdali visoku cenu .
Ali,iako bas i ne mirisem Nemce, ovo je ipak ubedljivo najbolji auto u klasi (kao i trojka u svojoj)!

MIKI

pre 13 godina

e ovako se pravi vrhunski automobil!

mala ispravka: "okrugli džojstik" је BMW-ov izum (tako da ne može biti sličan konkurentskim), s'početka jako kritikovan a danas ga svi premijum automobili imaju.

Milan

pre 13 godina

Sve je savrseno, jer ipak je to BMW. Samo ne znam kome i zasto treba ovoliki motor? pogotovo sad kad je stupio novi zakon o saobracaju, gde covek i nema gde da ga vozi ni 150, a da ne pricamo o nekoj brzini od preko 200km/h. Zna se da ce 80% prodaje ciniti motor 2.0d od cak 184ks i kome treba vise, pa ni taj motor nema gde da se iskaze u punoj snazi na nasim putevima, jer je njemu deklarisana max brzina cak 230km/h. ko ima para, zdav razum nalaze ovaj 2.0d motor.

Milan

pre 13 godina

Nedavno sam u Nemačkoj vozio novi Mercedes E klase i koliko god morao da priznam da je bolji od mog Avensisa nikako nisam mogao da pronađem opravdanje da je duplo skuplji! Što se tiče BMW-a, meni je to najlepši auto na svetu još od E36, ovaj je konačno pravi bez Bangle-ovih ludorija, tehnički verovatno savršen, ali ja sam u međuvremenu postao duplo stariji, imam decu i teško bih ih lišio jednog stana samo zbog mog zadovoljstva. Ipak hvala BMW-u, srce će mi zakucati brže svaki put kad vidim ovog lepotana na ulici, meni je dizajn i performanse dizela od 2l za 10.

Vlada

pre 13 godina

Odlican automobil nema sta, ali u nasim uslovima sa prosecnom brzinom od 50-60km/h van grada i 15-20km/h gradu ne vidim svrhu 250KS. Ovo je za Nemce koji se voze po Autobanu svaki dan. Dati 70.000 eura samo da bi se pokazao komsijama ili drugarima je meni malo nelogicno, verujem da prija kvalitet i luksuz koji pruza, ali za manje od pola tih para mozete da se vozite u Accordu, Pasatu, Insigniji... Nemate 6 kamera, ali i do sada ste ziveli bez njih ostalo...

anbeast

pre 13 godina

Ah, samo kad bih mogao da smetnem s uma celave bivole u crnim tesnim majicama... Gotovo savrsen auto, ali mi se cini da ih (doduse prethodne generacije) ima na svakom cosku, tako da nema ni e od ekskluzivnosti.

Ucha

pre 13 godina

Premijum klasu Nemci su izmislili samo da bi opravdali visoku cenu .
Ali,iako bas i ne mirisem Nemce, ovo je ipak ubedljivo najbolji auto u klasi (kao i trojka u svojoj)!

MIKI

pre 13 godina

e ovako se pravi vrhunski automobil!

mala ispravka: "okrugli džojstik" је BMW-ov izum (tako da ne može biti sličan konkurentskim), s'početka jako kritikovan a danas ga svi premijum automobili imaju.

Milan

pre 13 godina

Sve je savrseno, jer ipak je to BMW. Samo ne znam kome i zasto treba ovoliki motor? pogotovo sad kad je stupio novi zakon o saobracaju, gde covek i nema gde da ga vozi ni 150, a da ne pricamo o nekoj brzini od preko 200km/h. Zna se da ce 80% prodaje ciniti motor 2.0d od cak 184ks i kome treba vise, pa ni taj motor nema gde da se iskaze u punoj snazi na nasim putevima, jer je njemu deklarisana max brzina cak 230km/h. ko ima para, zdav razum nalaze ovaj 2.0d motor.

GajaG

pre 13 godina

Ja bih samo jos jedno rekao: Vi sto volite Alfe dabogda ih cijeli zivot vozili, a takodje i mi sto volimo BMW dabogda ga cijeli zivot vozili, pa kako kome bude.

Amerikanac

pre 13 godina

"Bez obzira na ogromnu snagu, ono što oduševljava je lakoća upravljanja i odličan osećaj kontrole. Zato na zapadu nije retka slika da ovakve automobile voze mlade mame ali i starije gospođe koje drže do svog imidža"

Mozda ce zvucati glupo ali prvu peticu koju sam video pre par nedelje vozila je starija gospodja :D Dok je ostatak muske populacije na parkingu zagledao auto. . .

Moron

pre 13 godina

Na prvoj fotografiji se vidi "blesimetar" ( bord ), sa prosecnom potrosnjom od 14,2, sto je u stvarnosti do 10% više. Dakle, svakako preko 15! Zar je to toliko ekonomicno da bi bilo hvaljeno? Naravno, ako je to uospte bitno ako imate "viska" 69.000 EUR-a za tako nešto ...

marko

pre 13 godina

Sta reci, dizajn, tehologija, oprema, sigurno i kvalitet.....sam vrh klase!
Ali na zalost ne mogu sebi priustiti nesto ovako....bas mi je zao....

Nesalomivi

pre 13 godina

Promenio sam dosta auta, i mogu da kažem samo jedno: ko je jedanput vozio BMW teško da će se navići na drugi auto - jednom BMW uvek BMW.

artur

pre 13 godina

A zanimljivo cim se pojavi vest o novom BMW u odmah pljuvaci na sve strane...najskuplji brend na svetu po nasoj filozofiji ispade najgori auto svih vremena. Meni je jasno da je grozdje kiselo, ali ne morate to stalno da ponavljate. A sto je najzanimljivije svi mi znamo da je BMW zaista, pound for pound, najbolji auto u poslednjih 15 ak godina. Alfistima: posto je Alfa "sportska" divizija Fiata...malo podsecanje: BMW je 1995 napravio m3 e36 i do dan danas alfa nema adekvatnu konkurenciju za taj auto. (321 ks i 6 sec 0-100kmh)Sitroen, opel, ford, hyundai itd. takodje. Ne postoji zavera protiv Alfe, nego ne postoji kvalitetan Alfin auto koji bi, recimo, americko trziste apsorbovalo u vise od makar 10 000 primeraka, a u Australiji ili recimo Japanu tesko da ima ukupno toliko Alfi. Klasicno los i nepouzdan auto. Visoka i sve visa cena bmw-ova je posledica rastuceg poverenja kupaca...i ogromne traznje! Nisu ludi da ne dizu cene kad ljudi razgrabe sve sto se proizvede u rekordnom roku, kao da se radi o svezem hlebu a ne autu od minimum 25000 evra.

Međed

pre 13 godina

Pazite, momci, seljaštvo ili ne, ali ja mojim W 140 "slonom" starim 17 godina pređem 160-180 kilometara svakog sata i ni ne oznojim se. Rupe, prepreke, nagibi, loš asfalt... to za njega jednostavno ne postoji. Ne smem ni da zamislim kako je išao kad je bio nov. Prema tome, ako neko ima para, neka kupi, a mi ostali koji ih nemamo, možemo samo da im zavidimo. Automobil od skoro 70 hiljada evra je sigurno ludilo od kola i takvoj mašini je besmisleno tražiti mane, jer mana nema. Ako Nemci išta znaju, znaju da naprave auto. Alfa, koja je sjajna, kakvu god opremu da ima, i ovaj BMW jednostavno nisu u klasi, nema tu poređenja. Lične preference i šta se kome više sviđa su jedna stvar, a kupovna moć druga. I dojadiste Bogu i narodu sa kojekakvim vagenima - i ime im kaže da su kola za običan narod. R32 eventualno, kao drugi ili treći automobil u kući, ostalo neka me zaobiđe....

Marko-ALFA

pre 13 godina

Kaže MARKO-WV da su svi alfisti lažovi, a tu izjavu daje čovek čiji broj nepreporučenih komentara obara sve rekorde, kao najbolji reper šta ljudi misle o stavovima potpuno ostrašćenog čoveka. Zato je svaki drugi komentar izlišan.
Što se tiče Jeremy Clarksona, to je upravo onaj novinar koji je više puta javno istakao kako čovek ne može sebe zvati istinskim ljubiteljem automobila (petrolhead) ukoliko u životu nije vozio i posedovao makar jednu Alfu.
Naravno, svakom vozilu možemo tražiti i pronaći manu, pa tako i Alfi, ali pričama bez pokrića i preterivanjima svake vrste mogu samo da se nasmejem. Koliko vozač Alfe provodi vremena u servisu može da kaže samo onaj koji vozi i poseduje Alfu duži niz godina, a većina komentatora nažalost nikada nije ni sela u Alfu da bi imala šta da kritikuje, već se poziva na mišljenja i glasine "upućenih" ljudi. Alfe vozim duže vreme i voziću ih i dalje, što znači da sam prezadovoljan.
Izjava da je 159-ka JTDM od 200 konja troma i svako drugo podsmevanje tom inače sjajnom automobilu takođe je neozbiljno, mada je činjenica da su automobili u današnje vreme preteški i krcati opremom, a to i jeste najveća zamerka aktuelnim Alfama. Višak kilograma oduzima performanse, a nije li neko prokomentarisao da čak ni ovoj novoj petici ne bi škodilo još malo konja, iako već raspolaže moćnom mašinom?
A što se tiče testiranog vozila, BMW-u svaka čast i nova petica je izuzetan automobil u svakom pogledu, mada mi se prošla više sviđala. Jedini razlog zbog čega je ne bih poželeo (ako zanemarim cenu) jeste taj što je prevelika za moj ukus i pretrpana stvarima koje u nekoj realnoj upotrebi zaista nisu neophodne, a kao takve povećavaju cenu i masu vozila. Mislim da je nova petica savršena za krstarenje evropskim autoputevima, bilo da ste na vozačkom mestu ili zavaljeni na zadnjem u svojstvu nekakvog direktora. Meni ipak treba malo drugačiji tip vozila, ali svako ima pravo na svoj stav koji se treba poštovati.
Inače BMW-u svaka čast kao brendu. Imaju odičnu strategiju i uspevaju da plasiraju na tržište proizvode koji su ponekad i precenjeni, ali za koje su kupci spremni da odreše kesu i to treba poštovati. Ipak svi koji se zaklinju u BMW kao isključivo sportski brend treba da se prisete da BMW ne živi samo od prodaje sportskih modela sa M prefiksom već da gro profita stiže kroz direktorske limuzine, velike terence i kvazi terence i moćne dizel motore, što je po meni ipak neka vrsta kompromisa zarad profita. Iz tih razloga se BMW okrenuo i malim automobilima, a za ostvarenje cilja svakako se ne biraju sredstva. Nažalost, ako Alfa želi uspeh moraće poći istim stopama, pa se već najavljuju terenci za USA tržište, ali preživeti se na neki način mora.
Konačno, bilo bi idealno kada bi ljudi shvatili da od razuđenog i razgranatog tržišta, odnosno zdrave konkurencije, svi mi vozači možemo imati samo korist (kroz neprestani razvoj, tržišnu utakmicu i kakav-takav cenovni paritet), pa u tom smislu treba voleti ono čemu smo naklonjeni, ali ne treba mrzeti i potcenjivati druge brendove koji imaju svoje poštovaoce.

S.H Sjenica

pre 13 godina

Pozdrav svima vec vise od 3 meseca vozim BMW 530d F10 novi model.Sto se potrosnje tice to sto oni kazu 5,? ili njihovih 6,3 to nema pojma,potrosnja mu je od 8-11 litara i to na otvoreno.Kad platite auto preko 50 hiljada eura i ne gleda se litar vise ili manje.BMW je BMW to je osecaj koji ne moze da se uporedi sa nekim Passatom i Hondom.Znam da gde god se pojavim niko ne gleda mene svi gledaju auto,izgleda fantasticno narocito nocu farovi i stopovi.Neke stvari se ne propustaju u zivotu ako se vec moze,a to je svakako ovaj BMW.Mada je po meni ovih 245 konja malo.

Djape

pre 13 godina

Za 45k EURO kupish lepo Alfu 159 3.2JTS, sa svim mogucim drangulijama i standardno ugradjenim 4x4, izgleda jedno 4x bolje, vozi se isto ili bolje od ovoga, a kosta skoro upola manje!

Branko Arbajter

pre 13 godina

kako kaze reklama..Its not a car its a driving machine.Sad vozim 2007 E61 shadowline sa 90% ovih gadgeta koji postoje u F10.Ne vredi toliki novac.

MIKI

pre 13 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Engine_of_the_Year

Rankings

Number of times the following makes have received the award in its twelve year history:
Make Awards Notes
BMW 50
Honda 22
Toyota 22
Volkswagen 19
Mercedes 9

Zuki

pre 13 godina

Ova diskusija se svodi na to da li je bolja Milka ili Nestle?

Mene kao kupca zaista ne zanima da li je BMW napravio ovo ili ono ili je Alfa mozda nekad napravila bolji model.
Kada kupujem auto znam koliko para hocu da dam i sta zelim da dobijem. Na internetu hvala bogu ima dovoljno informacija da moze sve da se sazna. Suzim izbor i odem i probam. Ne razumem to "brandopoklonstvo". Sta me briga koji je bedz na automobilu? Ne kupujem bedz nego auto.
Sto se ovog modela tice ne bih ga kupio jer je preskup, cak i da imam toliko para za automobil i sve troskove koji idu uz njega.
Jos kad vidim je da displej klima uredjaja isti kao na cetiri puta jeftinijim kolima, zaista se zamislim koliko kompromisa je BMW napravio da bi zaradio vise para.

Automobil je prevozno sredstvo a ne zamena za neispunjene zivote, lek za frustracije i licne neostvarenosti. Kakav god automobil da vozis u njemu provodis manje od dva sata dnevno u proseku. Kad izadjes iz istog moras da zivis sa samim sobom takvim kakav si i tu ti nijedan automobil ne moze pomoci.
Boj ne bije svijetlo oruzje...

Nikola

pre 13 godina

@Djape@
Uvek se neko nadje da hvali Alfu bez ikakvog povoda. Ali ovde se pise o premijum automobilu marke BMW, a ne o prevoznim sredstvima tipa Alfe, koja na dva dana voznje stoji deset dana kod majstora. Vozio sam 159 Multijet i mogu samo da kazem da je auto smesno lose uradjen, po nekim standardima od pre dvadeset godina, zvucna izolacija kao da ne postoji, cuju se gume, vetar, nepodnosljivo brundanje tragicno loseg i tromog dizelasa koji se hvali ogromnom deklarisanom snagom, ali je nikako ne pokazuje, kao da vuce kamp prikolicu, toliko je kilav. Dakle, Alfa je u najmanju ruku bedan i smesan brend u odnosu na BMW, tako da nema govora o kupovini tih automobila. A sto se tice pouzdanosti, tu je vec smesno diskutovati, jer si naveo marku koja ima najveci broj kvarova u celom automobilskom svetu po jedinici proizvoda u toku eksploatacionog veka, znaci-katastrofalno je losa. Cak i da kosta 15.000e nova, ne isplati se, jer je odnos cena-kvalitet nepovoljan, a bio bi povoljan tek kada bi Alfu dobio za 1 dinar u paketu sa obavezom koriscenja u trajanju od tri godine. Plati joj sve popravke i kostace te kao mercedes S-class, a glavobolje i sekiracije se ne racunaju.

Djape

pre 13 godina

@ Nikola

Au covece ala se ti nalupeta u nekoliko pasusa.

Prvo, pricas kao neko ko Alfu nikada imao niti vozio nije.

Drugo, pricas kao neko ko je zadojen samo pisanjem pristrasne nemacke stampe koja i jeste u svrsi hvalisanja sopstevih auta i omalovazavanja ostalih.

Trece, na mom BMWu 318i Cabrio su mi crkavale stvari koje nisam ocekivao od jednog takvog PREMIJUM vozila (bla bla bla), delovi su me kostali ponekad i 4 puta skuplje od slicnih za npr Audi, ista (isto broj dela) benzin Bosch pumpa u rezervoaru za gorivo u BMW pakovanju kosta 4 puta vishe negoli isti deo u nezavisnoj prodavnici delova (sikustvo iz Berlina, da ostavimo balkan sada po strani), servo volana (ne samo kod mene, vec i kod jednog kolege na 5ci i prijatelja, takodje na 5ci), glava motora na 1ci 2 meseca staroj (kolega sa posla), gremlini u elektronici, itd.

Cetvrto, generalno dizajn je pitanje ukusa, a relevantni faktori su potvrdili Alfin dovoljan broj puta proglasavajuci ih Autom godine (156, 147, 159, gulietta) ili dodeljujuci ima prve nagrade za dizajn! Toliko o tvom stilu i pravu da komentarishesh takvim tonom Alfe.

Peto, vozne karakteristike (mozes jedino da izuzmesh ponekad ovde ubrzanja na pravcu) Alfe su uvek superiornije od BMWa, sto potkrepljuje i podatak da je upravo BMW trazio od Alfe da pocne zajedno da razvija delove veshanja za manje kategorije auta. Na Youtube-u ces isto tako naci poredjenje 3ke i 159ke u klasicnoj shikani, verovao ili ne, test uradjen od strane nemaca. Nisu mogli da prikriju da je taj vrlo zahtevan manevar (vrlo primenjiv u praksi u slucajevima nuzde) Alfa uradila za PRIMER u poredjenju sa BMWom.

Sesto, preporuceni dizel motor za 159ku je 2.4 JTD, posto je 1.9 slab (ista situacija kao i sa BMWom 3kom, gde se jedino postuju motori od 320 i jaci!).

Sedmo, ja licno vozim 159 2.2JTS Sportwagon, sa dodatom kukom, nosacem za bicikle, biciklom, autogas instalacijom, i jos uvek mogu jako da se lepo nosim sa vecinom BMWa, ponarocito kod vijugavih puteva gde je Alfa neprikosnovena. Ovde na poslu me par kolega u BMWima sustize jedino na ravnom delu autoputa, a pri tom voze i po 1 litar vecu kubikazu od moje Alfice.

Osmo, da u pravu si, 159ka se malko ugojila i to prvenstveno zbog odluke menadzmenta da pocne brand Alfe da dodvorava nemcima, te je pocela da ugradjuje sve one nepotrebne gluposti koje otezavaju auto. Zbog toga cak i moj 2.2JTS nije onoliko agilan koliko bi bio da se j..ni menadzeri nisu ulizivali nemcima!

Deveto, zadnja prava Alfa je 156 GTA koju bih tako rado posedovao. Bez pogona na zadnje tockove i ostalih kerefeka je ladno ostavljala M3 u oblaku dima. 147 GTA takodje (pretrazi you tube, svashta se tamo moze naci).

Deseto, BMW u nemackoj uglavnom voze kao sluzbeni auto, posto jedino firme i mogu preko grbace radnika da kupuju to precenjeno bavarsko s...nje. Sledeci u nizu su snobovi sa previshe para i premalo stila.

Jedanaesto, licno od BMWa mi se izgledom spolja svidjaju jedino prethodna 5ca i novi M3 cabrio. Problem nastaje kada osoba skoro dva metra visoka udje unutra, prosto ne moze da poveruje da tako veliki auti imaju tako malo mesta unutra. Na suvozacevom sedishtu mi kolena udaraju u dashboard, koji suludom ingenioznoshcu (iliti neznanjem ili bezobrazlukom) bavaraca ima upravo oshtru ivicu iznad odeljka za rukavice, tako da prikljestena kolena krkana visokog kao sto sam ja direktno nalezu na tu ostru ivicu! Toliko o ergonomiji BMWa. Svako ko je video onaj njihov dashboard izbocen na unutra, ka putnicima, bi trebao da se zapita da li ih to neko iz BMWa za...va ili?

Kao sto vidish Nikola, BMW je daleko od savrshenog i nudi mnogo mnogo manje za iste pare od Alfe!

Takodje, stil i uzitak voznje Alfe je nesto sasvim drugo u poredjenju sa voznjom jednog BMWa, gde se najvishe ceni izlazak na ravan autoput i stiskanje gasa do daske. Za takve stvari bih ipak vishe preferirao neki Vayron ili Ferarri!

vlada

pre 13 godina

vredi li ili ne ne valja raspravljati, BMW merc i audi se kupuju srcem i nikada ne vrede onoliko koliko date za njih. uvek date pola njihove cene za grb na haubi, ali bmw je nesto sto merc i audi nikada nece biti, i nikada mu nece prismrdeti. Mada mi je stan na karaburmu od 35m2 ipak bolja opcija od ovog basnoslovno skupog auta. na stanu mogu da zaradim 150-200e mesecno, a na ovaj moram da bacam svakog meseca bar toliko ako ne i vise. jer da se ne lazemo, koliko god da je dizel ne može sa 250 konja da troši 11 lž

Djape

pre 13 godina

@nesalomivi

Ja upravo, iz licnog iskustva (a i ponekog od kolega ovde u Berlinu) uporno tvrdim suprotno:
jedva sam cekao da se reshim svog BMWa jer me je malog bogatsva koshtao!

Sada sam ponovo na mojoj omiljenoj Alfi i uzivam beskrajno, cesto 2 ili 3 puta jeftinije sa istim ili mnogo vecim zadovoljstvom nego li sa BMWom!

Limy 007

pre 13 godina

Postovani Citaci,
Vidim da se ovde pravi poredjenje izmedju Alfe i Bmw?
Pa pitam sam sebe dali u opste ove dve automobilske marke mogu da se porede.Imao sam oba automobila a prva je Alfa od 155 33 sa boxer motorom itd.Alfa je Auto za mlade pocetnike sto izgleda lepo ,atraktivno na prvi pogled a jeftino da se kupi a motori su im dobri do 100 000 ako ste radi servis na vreme a ulja trosi ko friteza na dva tanka jedan litar to vazi i za sadasnje modele na primer alfa gtv ili gt(ali doduse pise i u upustvu samog proizvodjaca da trosi 1 litar na 1000km i da je to normalno.Mmw imam ga zadnjih 15 godina i sve petice od e 34 pa do ove sad sto imam e 60 isve benzinci sa sa 2,5 litara masinom.Kupim ga sa nekih 100 000 km i vozim ga do preko 300 000 samo sipam bezin i vozis toliko o kvalitetu izmedju ove dve masine .Bmw i Alfa nemogu da se uporedjuju pre svega jel nisu u istoj klasi BMW JE PREMIJUM MARKA I MOZE SE UPOREDJIVATI SA MERCEDESOM KAO I JAGUAROM,dok Alfa moze da se uporedjuje sa Opelom Fordom i VW i sa francuskim vozilima i japanskim ali ne sa BMW .Da je su BMW cene jako visoke kako nove tako i polovnjake to se i meni licno nesvidja ali dok je potraznje dotle ce drzati i cene sto je i normalno......znate ono kad porastem bicu BMW...BMW je stvarno barem 5 godina ispred od samog dizajna pa sve ostalo da nepricamo o tehnici
Ali ko sto neko rece o ukusima netreba raspravljati
Vazno je da se ipak okrece pa neka svako vozi ono sto muse svidja i prema svom dzepu.Srecno

Zuki

pre 13 godina

Zao mi je ali jedina "seljackija" marka kod nas je Mercedes, jos uvek. Audi se zadnjih godina priblizio inace neprikosnovenom dvojcu ultimativnih geaka.
Ako ne znam sta je dobro znam sta je skupo. Pa te onda svabe oderu duplo za 10% bolji kvalitet od japanaca.
Da ne bude zabune, vozio sam peticu 2006-to, benzinca u punoj opremi. Odlican auto ali ne vredi te pare ni pijanom milioneru da ga prodas.

bmw 1

pre 13 godina

@djape,moj postovani

vozio sam licno 159 2.2jts.
taj tenk trosi kao buldozer,prosek mu je 25litara.ajd budi iskren i potvrdi.
ako citas auto-bild kao sto kazes,verovatno ti je poznato i izdanje jednom u godini u kojem su svi automobili navedeni,koji prodju tehnicki i tu su dokumentirane sve boljke.da li znas,da ta tvoja 159-ka 50% posle 2 godine ne moze tehnicki da prodje.
a da li isto znas(posto vidim da citas auto-bild)da testiraju aute na 100 000km.alfa 159 2.4jtd ispustila dusu na nekih 70 000km.(crko motor na sred autoputa)samo za tvoju informaciju:bmw 130i drzi prvo mesto bez ijednog kvara na 100000km.izmedju prvih 20 su sve bmw-i.i jos nesto,vozio sam i breru 2.2jts 185ks.svaki 1.9jtd ide brze.nadam se da sam ti malo pomogao da shvatis neke stvari,jer i ja sam bio kao ti,alfa pa alfa.posle 20 godina alfe mi je dosta.danas vozim 120d i nemogu da se pozalim

m power

pre 13 godina

Hhihihihihihiih...Alfa bolja od Bmw a..jaooooo..kakav je to vic...alo bre ..pa F10 je ubio na testu E klasu..podsmevali se Merecedesu..prvo zbofg dizajna koji je kako kazu nemacki novinari 'besmislen pored ovog savrsenstva iz Minhena',na stranu to sto su im kako oni kazu ai to je ocigledno motori neverovatno tromi i mnogo veci potrosaci...za poredjenje Alfe i BMWa necu trositi reci...to samo neuracunljiv covek moze da kaze...procitah ovde i Citroen c6...mislim,ljudi..daj se amlo uozbiljite...ok,o ukusima se ne treba raspravljati..ali sto je mnogo ,mnogo je...nova petica je savrsenstvo i tacka...!!!

Sinisa

pre 13 godina

Ja sam imao jednog BMW 540i (E39) kog sam uzeo novog negde 2001. Bio je zaista uzitak voziti ga. Od tada sam zavoleo "peticu". Ova nova petica je nastavak jedne izuzetno uspesne serije i mislim da ce svi koji ga kupe zaista da zavole udobnost, brzinu i BMW masinu.

Takonje valja pogledati BMW 550i kao i M5. To su avioni od auta.

Enes Ćosović

pre 13 godina

Ovaj bi bio najbolji da nema vrhunskog vozila Mercedes i famoznog Audi-ja. :) SAmo da vam kažem da u ovom segmentu E klasa je tata i drži 60% tržišta. Mercedes je neverovatno podigao prodaju zbog E klase a i delom S Klase.

Sasa

pre 13 godina

@Djape

Prijatelju, Alfa 159 je ubjedljivo najgori automobil u koji sam ikada sjeo. Niti vecih spoljasnjih dimenzija niti manjeg unutrasnjog prostora. Za 80 km voznje sam potrosio vise od 10 litara supera (pola autoput pola grad bez ikakvog izivljavanja). Srecom su u rent-a-caru bili kulantni pa su mi dozvolili da ga zamijenim sledeceg dana... za jednog Golfa 5, u kojem smo brat (197 cm), trudna snaja i ja (195 cm) imali 5 puta vise komfora nego u 159.

Vozio sam od Beograda do Minhena 118d, stajanje samo na madjarskoj granici i jednoj pumpi kod Beca. Poslije 1100 km sam imao samo manji bol u butinama zbog uzih sportskih sjedista. Sa 159 bih vjerovatno ostao invalid do Subotice. Kako ti sa 2 metra mozes da se osjecas komotno u Alfi i da se zalis na prostor u BMWu ne mogu nikako sa shvatim.

Moja firma ima ugovor sa Sixt-om (vikend tarifa nam je 60-100 evra zavisno od klase) i poslednjih 3-4 godine sam imao priliku da vozim gomilu automobila (ne 10 km vec 700-800 km za vikend). BMW 1-3-5-7, Mercedes B-C-E-R, Audi 3-4-6, VW Golf-Pasat, neki Nisan terenac, tvoju 159... osim (nove) Mercedes C klase koja mi se svidjela vise od (tada 4 godine starog) BMW 3 ni u jednom drugom automobilu se nisam osjecao bolje nego u BMWu. Ne kazem da su ostali losi (R320 CDI puna oprema!!!) ali meni subjektivno ne mogu da se porede sa BMWom u datoj klasi. Takodje, 159 mi je subjektivno ubjedljivo najgori od svih ovih automobila... OK, Mercedes B klasa je losija ;-)

Nova 5ica je fenomenalan auto u svakom pogledu, svidjelo se to meni, tebi ili bilo kome drugom ili ne. Da li mu je cijena opravdana je potpuno druga prica; za 70000 evra moze da se kupi mnogo cega, narocito u Srbiji. To pitanje medjutim moze da se postavi za bilo koji automobil. Moj BMW 1 ima preporucenu cijenu od 33000 evra. Totalno suludo, ali po meni mnogo racionalnije od 32000 za tvoju Alfu 159 2.0 JTDM, narocito kad lizing rata za BMW iznosi manje od 300 evra bez ucesca, i poslije 3-4 godine taj auto ima vecu cijenu nego Alfa.

Ovdje na B92 vi "Alfisti" hvalite svoje modele vise nego MARKO-VW svoje "premijum" VWs, a sve ostalo ispljuvaste od glave do pete. Sto je najgore u svemu - ovo je izvjestaj o BMW seriji 5, a u ovoj klasi vi nemate ni jedan model.

Igor

pre 13 godina

Extra,dizel je zakon...nema og bezninca koji moze da spoji takav uz tu ekonomicnost.
V8 moze da pruzi slican uzitak po performansama,ali po dzepu je nemilosrdan.Na pumpu posle 300-400km,sto je tuzno.Dizel zakon!
To da zahvalimo nemcima i autobahnu bez spped limita,jer su zbog toga oni razvili moderne i jake,ali ekonomicne dizele.Nemac ne voli da baca pare kroz prozor.

JournalistASM

pre 13 godina

Ja stvarno ne volim da komentarišem ali ovog puta se ne mogu suzdržati. Ljudi, prepucavate se oko nerazumljivih stvari-poredite BMW 5-icu i Alfu159! Čudi me kako niko još nije spomenuo Golfa mk6 TDI ili nešto slično! Budite objektivni, svaki automobil ima svojih čari, prednosti i mana. Stara narodna kaže "Ne kudi konja kojeg nisi jahao"... Ja sam ih slučajno mnoge jahao jer sam auto novinar i vjerujte mi, ne postoji savršen automobil ma kako se zvao i kakav bedž ga na haubi krasio.

Konkretno, BMW F10 je vjerovatno najnaprednija limuzina više srednje klase (posjeduje 70% dijelova aktuelne 7-ice) i kao takva vjerovatno vrijedi ove pare. Doduše, za te pare se kupe dvije škode Superb sa ekstra opremom ali... Porediti ga sa automobilima iz nižih klasa-ludost! Pljujete po alfi a vjerovatno vas većina nikad nije ni sela u neki od modela ovog italijanskog proizvođača! Konkretno, 159-ka solidan automobil u svakom pogledu, ništa lošiji od njemačke konkurencije... Naravno dizajn prije svega:))!

P.S. Renault Clio RS for ever!!!

Borko

pre 13 godina

Neke stvari su subjektivne, neke objektivne.

Možete pljuvati po BMW-u, ali činjenice su neumoljive, a one su sledeće:
F10 se od lansiranja u martu do 31. juna u svetu prodao u 25.000 primeraka (da navedem da je prodaja u SAD (2. najveće tržište za BMW posle Nemačke) krenula tek u junu), van svih očekivanja. Tražnja je tolika da ga na zalihama skoro uopšte nema, a na nove porudžbine se čeka od 3-4 meseca.
Za one koji ne znaju, BMW je u aprili prešao Tojotu kao najvredniji automobilski brend na svetu.
BMW Grupa već pet godina za redom dobija nagradu kao najodrživiji auto proizvođač (Dow Jones Sustainability Indexes).
Koliko je samo BMW dobio nagrada za Motor godine u poslednjih deset godina? Više nego svi ostali zajedno.
Od 2005. je BMW najveći svetski proizvođač luksuznih automobila.

Pametnome dosta.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj nicime izazvanoj raspravi Alfa vs BMW, primecuje se jedna sporedna, ali ipak vrlo vazna stvar - da su ljudi drzali knjigu namesto volana ne bi pokazivali ovakvu blatantnu nepismenost. Zato smo tu gde jesmo, volan i bedz na kolima su nam izgleda vazniji od znanja...

Djape

pre 13 godina

again @ Miki

Ja koliko videh na kraju sumarnu listu, izgleda da sve brojke nisu bas skroz najkorektnije. Po pravilu Alfa je opet zalinuta. Ne verujes? Pa poseti jos jednom svoj link i videces da sumarna lista stavlja za Alfu npr. JEDNOM, a kada se bolje zagledash, videces da se ime Alfa Romeo pominje vishe puta (pri pretrazi ti moze pomoci i SEARCH ili FIND funkcija u web pretrazivacu koji koristis).

Dalje, uporno tvrdim da je nemacka auto stampa najbezobraznija po pitanju protekcije svojih auta.

Zanimljivo da nikada nisu poceli tekst sa "iako ih prati glas da rdjaju" npr za Mercedes, iako se dobro zna da se modeli od 2000te do 2003ce imali dosta problema sa rdjanjem i da je Mercedes bio prinudjen da placa odstete ili menja vozila.

ADAC godinama ocenjuje Toyotine modele kao tehnicki najsuperiornije. A onda naidje kriza, i opala, odjedamput iskoce BMWi na celo. Sumljivo ha? A pre krize jedina nemacka marka koja je po oceni strucnjaka i iskustvima vlasnika bila u prvih 10 je bio Porsche!

Pa onda samo pogledaj kako se prezentuju npr nemacki auti, a kako ostali proizvodjaci u Auto Bild-u ili Auto Moto Sportu. Totalno neravnopravno predstavljanje, sa dosta malicioznih komentara (ne samo prema Alfi, vec i ostalima).

Dejan

pre 13 godina

Dosta komentatora se prepucava o kvalitetima ovog auta a da ga nije ni dodirnula na parkingu ili u salonu a kamo li šta drugo. Mašina je car. Ima sve što treba da ima auto takve klase i definivno nije za običnu raju. Cena sama kaže. A da mogu da mu budem vlasnik fali mu samo jedna stavka. Jedna devojčica od 20 i nešto ljeta na desnom sedištu i onda je kompletan! Pravo Beogradsko Mangupsko Wozilo!

Alpine

pre 13 godina

Невероватан аутомобил као и свака серија 5, оволики број позитивних коментара то и показује.Цена је толика колика је, онај ко има пара даће и неће се покајати, ма сваки БМВ вреди сваки цент.Свака част инжењерима суштина аутомобила је остала иста и још боља.

nemanja

pre 13 godina

Ja sam svoj citroen saxo 1.1 kupio sad vec davne 2001 godine za 12.500 dem. Da 12 hiljada maraka ili prevedeno 6500 evra. Danas C3 u evrima kosta vise nego Saxo u markama. Da li je za toliko i bolji cisto sumljam. Na primer moj Saxo sa 1100 kubika ide 162 km/h i ubrzava od 0 do 100 za 12,7 sec. C3 ima 1,4 i ide 163 km/h. I ima 825kg spram 1030 koliko ima C3. Samo da navedem da je VW napravio motor 1,4 TSI sa 170KS! Inace mojim autom sam prezadovoljan i za dnevne gradske potrebe je idealan a i za neki kraci put. Sa prethodnom generacijom C3 su mnogi moji prijatelji imali silnih problema pre svega oko elektronike.

Enes Ćosović

pre 13 godina

Evo ovima što stavljaju dislike. :) Ljudi, kad ne čitate i ne razumete se, bolje nemojte komentarisat i sl.
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=404313&fs=1
Treba biti realan, i smešno je uporediti Bmw koji nema ni pola game ni pola klasa što ima Mercedes, da ne pominjem super sportske automobile, formulu, koriste druge firme njihove motore i još mnogo toga. Daimler rules! Pozdrav!

bakicar

pre 13 godina

@Djape Nisi uracunao i 45k evra za polovan kamion-cisternu.

Prije bih kupio nov bmw nego stan, u petici se mogu vozati i stanovati a u stanu samo mogu stanovati.

Pinturikio

pre 13 godina

Kao i u većini slučajeva tako su i ovdje komentari van teme pa ću se i ja pridružiti.
@Djape
Mislim da ti nije dobro poređenje BMW-a i Alfa Romea( iako su poslovne filozofije i jedne i druge marke dosta slične), jer male, al značajne prednosti su na strani BMW-a, da sad ne nabrajam i ne pravim se inženjer, iako to nisam.
Reću ti samo da sam veliki ljubitelj Alfa Romea.
Alfa Romeo je definitvno nešto više od automobila, BMW je nešto više više od automobila.
Što se tiče ove nove petice, meni je sve prihvatljivo osim cijene.U većini slučajeva
(pored nespornog kvaliteta i najnovijih dostignuća) kod premimum segmenta plaća se brend. Njemci i te kako koriste svoju dobru poslovnu reputaciju u svijetu,( pa ljudi pogledajte samo VW) i mogu da se igraju sa cijenama automobila kako im volja.
Što se tiče njihove anti propagande prema Francuzima, Talijanima i Japancima, tu su Djape potpuno u pravu.
Prosto je nevjerovatno to traženje dlake u jajetu, to prelazi u negativni nacionalizam.Pronađite npr. uporedni test MB-CLK i Renault Lagune kupe i sve će vam biti jasno, to vrijeđa zdrav razum čovjeka.Pozdrav!

ja opet

pre 13 godina

Malo su ublažili dizajn što je ok i sada više liči na BMW na koje smo navikli. Što se tiče motora i potrošnje to i ne treba da se gleda jer jednostavno ovaj auto je pravljen da ide brzo i vuče u svim režimima. Shodno tome ne možete ni očekivati malu potrošnju. Takva snaga jednostavno mora da se koristi i to čini pravi užitak. Cena je naravno previsoka i već iduće godine po kupovini pada za 20%, to se i ranije dešavalo preskupim modelima. Oprema je naravno prenatrpana da bi se opravdala cena i većina gadžeta vam neće skoro nikada stvarno zatrebati.
Poređenje sa Alfom 159 stoji; izgled, dimenzije, prostornost, a pogotovo jer je 2.4 jtdm vrlo blizu po karakteristikama na pravcu i svakako uz bok po krivinama, ali sve to za mnogo manje para.
imo meni se 159 više sviđa kako izgleda, ali to je stvar ukusa, slično može da se kaže za Accord, Legend ili novi Pežo koji tek treba da se napravi.
Nekako ovaj BMW 5 ulazi po ceni u neke modele Jaguara, ali bez ekskluzivnosti koju ovi imaju.

BMW M3

pre 13 godina

U redu vidim, svidja ti se Alfa, ali osim toga, sta jos ide na njen konto u poredjenju sa BMW-om?!
Rekao bih da nisi obavesten, pa ne znas, da je opste poznato da je BMW po svom dizajnu i konceptu ,,naj manje Nemacka marka" od svih drugih... Moras da shvatis da to sto ti zelis Alfu, ne cini je boljom od BMW-a! Niti BMW cini boljim sto je na vrhu moje liste pri potencijalnoj kupovini. Niti sto je prodavaniji od Alfe, nezaboravimo da uspeh prodaje diktira platezna moc, a samim time to prestaje da bude parametar. Primeraa radi, Yugo je najprodavaniji u nasoj zemlji u poslednjih 20tak godina, a nije najbolji, cak sta vise...
Ono sto cini BMW boljim je ogroman ekonomski uspeh ove firme, koji je naravno dosao kao proizvod sjajne prodaje automobila.. Sta to zapravo govori? Da ne samo da je Bmw series 3 velikan u odnosu na Alfu 159, nego su to i Audi A4, Mercedes c klasa, pa nazalost po tebe i Saab 93 . . . I onda dolazimo do onoga sto je naj neospornije od svega do sada!! A to je surovo trziste polovnih automobila... E bas tu, gde bi se najvise pokazalo da je tako kao sto kazes, a ti kazes Da je Alfa podcenjena u odnosu na Bmw u trenutku kada izadje iz fabrike,tu se dogadja suprotno.... Citiracu Jeremi Klarksona, ,,Alfa je jako brz auto, ali podjednako brzo mu pada i cena"... Tvoja miljenica je od svih navedenih auta ubedljivo naj manje rentabilna i naj nepozeljnija od svih u svojoj klasi, i to kao polovan auto.. Sta sad ?! Kako to?!
Mozda je Jeremi Klarkson maskirani, sto bi ti rekao ,,germanski novinar" ??!! Ali ne bih rekao...
Izbor auta je kao izbor devojke, nema potrebe pravdati se, jednostavno zelis to sto zelis... Ali zna se sta je BMW, isto kao sto se zna sta je Adriana Lima iako se mozda nekom ne svdija...

Djape

pre 13 godina

@ Artur

Arture, pogledaj molim te ovaj link:

http://www.youtube.com/watch?v=g6W8YCTH9wU&feature=related

i obrati paznju na zapazanje od 3:30 nadalje!


A da se Alfa i BMW mogu porediti, i te kako mogu. Ako ti je jedini kriterijum sto vishe nepotrebnih gluposti i opreme, razumljiv je izbor BMWa. Ako si spreman da placas dvostruko vishe za nesto sto nije 100% bolje, onda je izbor BMW. Ako ti zadovoljstvo i umece voznje predstavlja izaci na autoput i nagaziti gas do daske, izbor i dalje jeste BMW.

Jedan tekst od pre nekoliko godina je jako lepo opisao Alfe i ostatak (germanizovanog) sveta. Ako bi se poredili sa ljubiteljima sedme umetnosti, Alfisti bi gledali svoje filmove u Kinoteci, a ostali bi gledali svoje blockbustere!

Kao sto neko ovde rece, svi koji vole Alfe da Bog da da ih uvek voze u zivotu, a ko vilo nemce, pa neka ih vozi brate!

Ono zbog cega se bunim i jogunim ovde protiv germanizovanog sveta jeste sto daju sebi za pravo da pljuju sve ostalo pri tom se ne pridrzavajuci cinjenica! A za ove sto lupaju o kvarljivosti Alfi, opet porucujem: ja imam/o 3 Alfe. Sve tri redovno odrzavam: ulje, filteri, kocnice, gume. I to je sve sto radim na njima!

nikola

pre 13 godina

@Djape
Sta god da ti odgovorim videces to kao poziv na raspravu, tako nema smisla produbljivati ovo nepotrebnim komentarima. Uzmi sam pogledaj rezultate prodatih marki i modela i videces sta ljudi cene, a od cega beze, no further comment.

sale

pre 13 godina

Djape,zaboravio si jos da u to "redovno odrzavanje" ubacis i generalke posle svakih 150000km,15-20 litara na svakih 100km i odlazak u servis po 3 put mesecno...aj ne buncaj,Alfa da nije smece ne bi bila 3000 eura 50-5 godina stara i to u klasi Bmw trojke a koji je to godiste od 10000 pa navise...alo bre,to je zakon ponude i traznje..Alfu nece niko covece...i daaaaaa...neko pomenu M3!!!aZABORAVIO DA POMENE m3 E 46 CLS,BISER NAD BISERIMA...3200 kubika i 360 konja,cisti atmosferac..to moze samo Bmw i niko vise...

Kockica forever

pre 13 godina

Ko je bre pomenuo Alfu, i sta ona trazi u komentarima o ovakvom AUTU? Ponovo prelep BMW, mada sam ja postovao izlet u prethodnoj seriji petice. Vozio sam ljubiteljsku Alfu 156, i nisam mogao da dodjem sebi kakvo je to djubre od auta. Svi imaju po 3 varijatora u gepeku, i uvek ih zeza jos samo nesto sitno, sto ce da rese sledece nedelje. Uzas. Za BMW se godinama samo govori da trosi, i to je istina. Za Alfu da je kvarljiva, i to je istina. Za VW da je jeftin za odrzavanje, i to je istina.. Ako ga,neka trosi, ponecu 1000din da dospem, ako mi se zakaci entuzijasta u Alfi, da mu pokazem kako mi izgledaju stop svetla, ali necu da nosim delove za pola generalne u gepeku. Hvala lepo. 535d je bio prvi diesel u Top Gear-u na stazi, taj bitubo je izuzetno snazan i izdrzljiv motor, kakav jtd nikad nece biti. Mogli bismo u nedogled,i mogu da podnesem da neko postavi mercedes, delimicno Audi pored ovog auta, pa da diskutujemo. Francuzi su pobedili Italijane jos pre vise od 5 godina, Japanci su poludeli, otisli u biznis klasu i Toyotu Yaris, retko je naci pravi auto danas. Dok ne odete u Minhen... Gledajte Top Gear veceras...

ja opet

pre 13 godina

Evo baš juče sam video novu peticu ispred zgrade, dakle: od pozadi kao nova sedmica, od napred kao ublažen Z4, dugačka hauba, lepo izgleda u srebrnoj boji...sve je na svom mestu, ali ništa spektakularno, kao da su doradili pretprošlu generaciju petice.
Nije da ga ne bih poželeo i vozio, ali ono o čemu nas nekoliko ovde piše je da je preskup za ono što nudi. Izuzev samog brenda koji stoji iza petice ništa drugo ne opravdava toliku cenu, pa ni upravljanje zadnjim točkovima?! (imao ga je svojevremeno Micubiši 3000gt npr.). Opet, elektronski gadžeti su tu samo da bi opravdali cenu. Iskreno više bih voleo takav auto bez I-driva i sličnih gluposti jer kad se sedne, upali motor i krene više me ništa sem uživanja u vožnji ne interesuje...da neću možda da gledam film ili elektronski pomeram sedišta...
Još nešto što se tiče kvaliteta BMW, imali su velikih problema sa benzincima 1.6 i 1.8 od pre dvadesetak godina, kao i sa 2.8 u pretprošloj petici, znam dva primerka za generalnu pre 100.000km (zato i zamenjen sa 3.0). Opet ko sumnja u Alfu, već sam ovo pisao, 155 sa 1.8 twin spark 8 ventila na dijagnostici posle 225.000km ima fabričke rezultate.
Dakle moje mišljenje za peticu, poželjno i lepo, ali precenjeno.

munich

pre 13 godina

sta da kazem?razumem i alfiste a razumem i bmw-vozace.posedovao sam 145,155,156 1.8ts(gomila gvozdja,mislim na motor,ocajno)i poslednji sam imao 156 2.4jtd,zver od auta.
negde izmedju sam imao 525i 24v,takodje dobar auto.e sad vozim 120d.bez ljutnje,neuporedivo dobar po kvalitetu i performansama.kad ja kazem da je bmw bolji auto(a to nesto znaci jer sam 18 godina vozio modele ove marke)onda to nesto znaci.ali svako ima svog ljubimca.bmw je jednostavniji za odrzavanje verovali ili ne.pitam u servisu koliko kosta el.kljuc za bmw:142 evra.za alfu kosta kljuc 385 evra(cene u austriji)onda svake 5-te godine zupcasti kajs sa svim rolnama i vodenom pumpom 1400 evra,svake 1,5-2ge godine po 500-600 evra za ogibljenje,itd itd. za odrzavanje strasno,taman mislis jedno si uradio pojavi se drugi kvar ili slicno.hiljade i hiljade evra me je alfa kostala i jednom je kraj,jednostavno hocu svoj mir,od bacanja novca u vazduh i svoj mir u voznji.divno,m-paket ,serijski nizi,tvrdji a na losim putevima nista ne skripa i pucketa u autu(alfisti znaju o cemu govorim)jednostavno nemacki precizno uradjen.ali,svakome svoj ljubimac

Djape

pre 13 godina

Alfa 2.2JTS ne troshi kao buldozer, klasicno podmetanje od germanofila koji pokushavaju da uvale pricu kako Audiji, BMWi i ostala bratija od 3 i vishe litara troshe kao upaljac!

Ako potrosnju pratis preko board kompjutera, naravno u momentu kada kreces od nule do neke brzine TRENUTNA potroshnja postize i do 30 litara. Ali to ne znaci nista, posto vozeci u 6. brzini pri 60 km/h ona pada na nekih 4 litra.

Ono o cemu se prica jeste PROSECNA potroshnja. Ja licno do posla i nazad dnevno minimalno predjem 80 km, pola od toga gradska voznja, pola od toga autoput. Posto imam ugradjen autogas, dozvoljavam sebi luksuz da vozi Alfu onako kako ona to zeli, dakle retko spushtam ispod 3000 obrtaja. Zadnji put kada sam gledao prosecnu potroshnju u zadnjih 1000 km board computer je pokazivao 11.4 litara, sto prevedeno na cenu benzina ovde u Nemackoj izgleda kao recimo 6 litara benzina za kombinovanu voznju, sto odgovara potroshnju mnogo manjih vozila. Kao takvoj mi savrsheno odgovara varijanta sa autogasom.

Sto se tice tvojih BMW 1ca, do samo pre koju godinu (pre krize) ta ista 1ca je od strane (tada jos objektivnog ADACa) bila na poslednjem mestu u kategoriji nemackih auta! Toyota ih je tukla sve vreme u klasi malih i nize srednjih kategorija! A onda dosla kriza i sponzori naredili da se svet pocne okretati u drugu stranu. Na zalost, povremeno objavljuju i ankete zadovoljstva kupaca i vlasnika. Ako hoces (a nemorash) da mi verujes, BMW je bio dva mesta ispod Alfe. ADAC je po nalogodavaca brze bolje za sledece izdanje objavila ANALIZU "strucnjaka" koja je pokazivala potpuno suprotno od onoga sto kaze vox populi!

Sto se 1ce tice imam jednog kolegu u firmi koji je uzeo 1cu na lizing. Posle tri meseca je imao neko cudno klaktanje u motoru, te su na kraju morali da mu zamene auto, posto je na prvom vrisnuo motor! Ja licno se naplacao poreza na glupost BMWu sa svojim 318i Cabriom, gde su mi otishli menjac, servo volana, servo kvacila, elektronika itd. Ne ponovilo se vishe.

Rekao sam sebi jednom za svagda, BMW bih vozio samo ako ga kupi firma i ako ga ista ta firma odrzava!

A ako vec dobijem na lotou, e onda cu sa Alfa Romea da predjem na Maserati!

Djape

pre 13 godina

@ Kockica forever i @ Artur

Te vashe stop lampe Alfe (npr 155ce u svoje vreme i 156ce GTA u svoje) su mogled a vide jedino onda kada prevale ceo krug vishe na trci i kada ponovo moraju da se probijaju kroz zacelje!

Sto se 156ce tice, jedan od auta koji ce definitivno postati CLASSIC jednog dana, za one koji znaju da postuju stil, eleganciju i sportki temperament.

3ka kockica i e36 su bili i ostali dizelashki automobili.

BMW mi se godinama kvario, i to je istina.

Sa sve tri Alfe nisam imao nikakvih problema, i to je istina (pazi, tri razlicita modela!).

BMWci vole uvek da porede njihove 3ro i 5to litarske mashine sa 1.8 i 2 litra Alfama. Kada se dodje do 1 na 1, dakle iste ili slicne kubikaze, tek onda se vidi prava slika.

I na kraju, hteo bih da vas pitam, zasto BMW, kada je vec toliko "nadmocniji" od Alfe kao sto tvrdite, hoce da razvija delove za svoje aute u saradnji sa Alfom?

Za edukaciju preporucujem izdanje 576 magazina CAR, iz Jula 2010.

Ponavljam, nemam nishta protiv BMWa drugo osim toga da je precenjen za ono sto nudi. Statistike o prodaji mu generalno odrzavaju firme koje na grbaci radnika kupuju precenjene stvari kako bi snobovi menadzeri mogli da se izivljavaju i umishljaju kako imaju stila i znaju sta vredi! Da kupuju od svoojih, tesko zaradjenih para, vozili bi oni VW i Opel. Poneko Skodu!

MARKO-VW

pre 13 godina

@JA OPET
Ranije se i jeste više uživalo u vožnji, jer je, kao što i treba da bude, suština bila važnija od forme, a sada je sve više tih life style i trend set gluposti... da ne kažem nešto teže...

frapiran pijem frape

pre 13 godina

Zbunjeni Djape, gde si ti molim te i od koga cuo da uporedjuje veci bmw motor sa manjim alfinim? pa uzmi bilo koji katalog, sajt ili listu kaakteristika i videces da je kubik za kubik bmw ipred alfe za 10-205! u smislu, 2,0 bmw je jaci od 2,0 alfe i tako nanize i navise, a to se tice motora preko 3, 4 ili 5 litara, tu zaista i nema sta da se uporedjuje jer alfa i ne ume da napravi takav motor! sta ljudi sve nece ovde napisati...ccc covek ladno lupi : " svi uporedjuju alfin 2 litarski sa bmw ovom 3 i 5 litarskim..." ahahahha u Diznilendu mozda. Citaj malo

MIKI

pre 13 godina

@Djape

The International Engine of the Year is an annual competition for automotive industry internal combustion engines, judged by a panel of automobile journalists from around the world. It is organised by the United Kingdom's largest technical motoring, aerospace and traffic management publication company - UKIP Media & Events Automotive Magazines, part of UKIP Media & Events Ltd. The competition was started in 1999, and has grown to become a highly prestigious award.

artur

pre 13 godina

Da, videh klip i tamo Viki Batler-Henderson, koja vise sluzi kao maskota u Fifth gear nego ozbiljan test vozac...kaze da joj se svidja crveni autic...i jos kaze: alfa ulazi u drustvo sportskih sedana..dakle kad negde ulazisznaci da ti tu dotad nije bilo mesto. I ta alfa trajala nekih par godina i cao. \
@Zuki...bez zamene teza, molio bih...Nije prica da li je bolja milka ili nestle, nego da li je bolja milka ili pionir cokolada za jelo i kuvanje od 15din za kilogram. Imamo mnogo onih koji uporedjuju auta koja njihovi stvaraoci nikad ne bi uporedili. I jos nesto...te price tipa: necu da kupujem brend...ne drze vodu jer su danas svi brend. Svi, i hteo ne hteo moras da kupujes brend. Bedz, kako ga ti zoves,ima svaki auto koji ti drzis u svojoj garazici. Displej koji tebi deluje jeftino ima 7 boja, i 9 nijansi osvetljenja za svaku boju. Menjaju se automatski, preko senzora, ili mozes rucno da podesis u podmeniju aj-drajva. Citaj pa pisi, a ne da pises pa onda da citas.
koliko je samo novca BMW ulozio u saradnju sa kompanijama koje proizvode alikantara kozu i karbonska vlakna, dok je recimo MB presao na indonezanske dobavljace koze i drveta, sa kojima je posle 3 meseca morao da ide na sud jer su im dobavljaci slali smece od materijala.
A te civene price : boj ne bije svijetlo oruzje...obicno danas pricaju ljudi koji ni boja ni oruzja nisu videli.

Djape

pre 13 godina

@ Sascha

Ja sam precizno 197 cm visok i oko 125 kg tezak. U mojoj Alfi 159 ne da nemam problema sa voznjom i sedenjem, nego je to cudo. Sedishte sam podesio (potpuno podesivo sediste i po visini i po ostalim parametrima) pomalo nagnuto unazad i ne skroz povuceno nazad. Ok, iza mene na sedishtu nema bash mnogo mesta za osobu vishu od Miki Runija, ali poshto uglavnom vozim sam na posao i sa posla, nema problema.

Ovog vikenda bio u okolini Magdeburga na momackoj veceri prijatelja i kolege iz firme. Bilo nas 5oro kada smo se vozili, relacija oko 200 km, naravno bez stajanja. Ok, morao sam da pomerim moje sedishte napred da bi bilo mesta i pozadi dovoljno za ostale. Ali nikome nije otpala kicma niti jeostao invalid, tako da te molim da se batalish tih komentara.

Golfa 6cu sam imao priliku da vozim u Engleskoj, bio na sluzbenom putu. Tipican auto za ljude koji voznju vide kao prelazak najkraceg puta od tacke A do tacke B, sedishta skoro pa kao drvene klupe (pretpostavljam da se dodajuci jedno 20000 na osnovnu cenu koji VW gromoglasno reklamira dobija iole pristojan auto!). Vratio auto u rent-a-car i zahvalio im se, a u firminom profilu za sluzbena putovanja stavio napomenu "bez Golfa i Focusa sa 5 vrata ubuduce".

U belfastu sam imao prilike da vozim i "cuveni premijum" Audi A4 karavan sa 2.0TDI motorom. Iskustvo sa tim autom mi je da je definitivno napravljen za bogate snobove, grozno je trom, trosio je vishe nego Renault Scenic (polu van, dakle mnogo visha shasija i shansa za vecu potroshnju) koji sam vozio vikend ranije na istoj relaciji. Osecaj voznje i upravljanja je kao da polunagluvoj babi na hot-line liniji saopshtite zelju u koju stranu zelite da skrenete, pa se onda neshto i desi. Ako baba sve razume. Salu na stranu, bio sam potpuno razocaran (onako prepun ocekivanja od jednog takvog "premijum" auta).

U VW koncernu izgleda jedino valjaju za tako i jos vece aute 3.0 i veci motori.

Na zalost sve to koshta kao Sv Petra kajgana i mislim da se kod Alfe moze dobiti isti ili mnogo vishe (u odredjenim, meni licno bitnijim pogledima).

Vidish, meni je ova nova 5ca podjednako njokava i ruzna, nezanimljiva i prosecna izgledom kao i modeli pre prethodnog modela koji se nekako izdvajao od svega ostalog.

Sto se tice 5ce i sedenja na prednjim suvozacevom sedishtu se vishe ne bih ponavljao. Kao i ti, kolege mi nisu verovale, sve dok nismo jednom ishli sluzbenom 5com do kooperanata. Na moju iskrivljenu facu je kolega koji je vozio sa uzasom konstatovao da je komandna tabla na 5ci glupo reshena sa izbocinom unutra i tacno "ostrom" ivicom u nivou mojih kolena. Ako bih vec seo na zadnje sedishe a noge stavio napred, to bi se vec ocekivalo od jedne Peglice, a ne od skoro 5 metara duge limuzine, slozices se zar ne?

ja opet

pre 13 godina

za munich

Eto vozio si godinama Alfe i ne znaš da su im celokupni motori izrađeni od aluminijuma, dakle i glava i blok...nije to nikakva gvožđurija...
Niko ovde ne tvrdi da je nova petica loš auto, već samo da za mnogo manje novca možeš da imaš isti ili približan doživljaj vožnje.
Pretpostavljam da na BMWu nikad ne menjaš ništa na trapovima i ogibljenju?! ne razumem baš, al' hajde...
Inače 155 ima i stariji tip motora sa lancem 1.8 i 2.0, za koji kažu da je neuništiv.
Što se tiče kajša kao pokretača bregastih ja sam lično na Golfu 2 menjao na 70.000 km čisto preventive radi pa ne vidim, ako se stavi original, potrebu za kraćim intervalima kod Alfe.
Što se tiče dizajna 159 mi se više sviđa i originalnija je.

Djape

pre 13 godina

@ Münich

Ne znam gde si i sta kupovao kada 156cu 1.8TS nazivash krshem. Ja sam sa 1.6 TSom bio jako zadovoljan, jedino sam hteo jaci motor.

159ka, Brera i Spider prate deshavanja na trzistu i reauguju na kritike vlasnika, tako da se zupcasti kais sa ovim modelima ne pojavljuje vishe.

Ja licno imao 156 1.6 TS. Ovde u Berlinu, gde ruke u ovlascenom servisu kostaju ko Sv Petra kajgana, mene je zamena zupcastog i onog drugog kaisa, sa sve rolerima i vodenom pumpom kostala 403 EUR. Menjao sam samo zato sto je kupljeni auto bio vec u godinama a nisam imao tacan podatak kada i da li je isti bio menjan od strane prethodnog vlasnika. Na kraju sam saznao da je izgleda prethodni vlasnik menjao kaish, no nema veze, zbog sigurnosti.

Zanimljivo kako su nam iskustva slicna, tvoja sa Alfom, moja sa BMWom! Ja se jedva reshio moje krntije, a bio jekupljen kod jednog od najvecih zastupnika u Berlinu i Nemackoj uopste, od prvog vlasnika sa sve urednom servisnom knjizicom.

ja opet bre

pre 13 godina

Tek sam sad obratio pažnju na ove podatke!! ispada da troši kao Citroen C3...5,3 (otvoreno) /6,3 (kombinovano) /8,0 (grad) l/100 km...kako da ne...
Ako je i od fabrike, preteraše ga!
Zamislite kupite auto sa 250 ks i vozite ga 50 km/h u maximalnom prenosu zbog potrošnje!? Pri tom nema šanse da po Bgu u špicu potrošnja bude ispod 10L.
U ostalom kompjuteri u kolima čestu ne uračunavaju potrošnju pri stajanju, već samo potrošnju pri vožnji. Jedina prava provera je rezervoar do vrha-npr. 200 km vožnje-pa opet rezervoar do vrha.

münich

pre 13 godina

@djape
vidim da si se odazvao i pises:ne znam sta si kupovao itd.ja sam posedovao 156-cu 1.8ts 144ks jos 1998godine,a na gomilu gvozdja mislim motor koji ima 144 ks a ide kao da ima 90.nikakva greska nije pronadjena,3 puta servis itd.
a ako mislis da izmisljam kada kazem da zupcasti sa svim rolnama i vod.pumpom kosta 1400 evra u becu kod zastupnistva,onda me i ne cudi
kada pises za tvoj 1.6ts kosta sve ovo 403 evra.misljen je bio 2.4jtd.zas li razliku?pa razlika je u tome sto je ovaj motor 5 cil. i vreme za menjanje remena iznosi 6 sati.verovatno za ts 2-3 sata.
a kada sam kupovao bmw-a,posto sam prethodno imao sportw.2.4jtd normalno da sam zapucao pravo u alfin showroom.odem sa radnim kolegom posle posla da probam auto,159 1.9 jts 160ks sportwagon.3 god.star(2007)27000km,19000 evra.da kolega nije video ne bi mi verovao.kad mu nabijes pun gas preko 40 lit trenutno,okay,ali prosecna mu je bila 25,6litara supera,bez zezanja,vozili smo se skoro 3 sata,stvarno bez izivljavanja i nije se skinula ispod 25.
i nije tacno da svi novi alfini motori nemaju vise zupcasti.lanac imaju samo jts.svi novi tbi motori opet imaju zupcasti. ali jts prestaju da se rade.a sad najgora vest:jts motori su GENERAL MOTORS motori kod kojih je glava izmenjena za alfu,tako da nemate za cime da zalite.bmw ipak proizvodi svoje motore sam,i vise od motora kao sto se vidi.

Artur Pirozkov

pre 13 godina

Genije najupravljiviji auto je bmw vec godinama, price o pravcu i stiskanju gasa niko pri zdravoj i nezlonamernoj pameti ne moze da plasira. Savrsen odnos tezine napred nazad 50-50% se toliko detaljno planira da cak i akumulator ide ispod sedista ili u gepek zavisno od modela...POmesao si nesto vidim...a od 3:30 pa nadalje Vikica samo kaze da auto iznenadjujuce nije tako los kao sto se ocekivalo, samo novinarski toliko vesto to kaze da pojedini tu vide neki hvalospev. Jel kaze negde da je alfa bolja? Gde? 250 ks alfe 156 gta je deklarise kao super sedan...gde to ima? U 70im?

ja opet

pre 13 godina

Svoje pravo lice benzinci kod Alfe, BMWa i Honde pokazuju tek na preko 4500 obrtaja, sve dotle je obična ili malo brža vožnja.
Kod dizela je drugačije zbog većeg obrtnog momenta na manjem broju obrtaja pa nekad i bolje ubrzavaju.
Recimo zato moja Alfa 155 1.8ts 8v na 6000 obrtaja u petoj brzini ide 200km/h dok dizeli retko stižu do 5000 obrtaja.

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

Ništa me ne čudi, a što se tiče G60 on ima turbo i 160ks pa je i logično da veće brzine pravi sa manjim brojem obrtaja. Inače Alfa 155 1.8ts 8v ima blokadu na 6300 obrtaja, a sam motor je za pola generacije mlađi od motora G60 i naravno vuče još kojih 350kg više od Golfa 2 (kod G60 blok je od čelika a kod 155 je od aluminijuma).
Ono što mi se ne sviđa ni kod BMW nove petice, a ni kod Alfe 159, pa i kod mnogo drugih modela drugih proizvođača, je prevelika masa koja prelazi 1.6t što automatski ubija brzinu i agilnost i traži veće i jače motore.
Nekako mi se čini da auto industrija prilično kasni sa uvođenjem novih tehnologija, jer motor sa unutrašnjim sagorevanjem je pronalazak 19. veka, jedino što su malo uznapredovali sa materijalima i sistemima ubrizgavanja.
Takođe, kompoziti su zastupljeni na malom broju vrhunskih modela, a isto važi i za aluminijum. Opravdanje nalaze u visokoj ceni istih.
Realno, ranije se za mnogo manje para uživalo u boljim performansama: gore pomenuti Golf 2 G60, Lancia Delta integrale HF, Alfa 155 Q4, Alfa 33 1.7 16V, Kadet GSI 2.0...

Djape

pre 13 godina

@Münich

Izabrati 1.9JTS na toliki auto je isto kao izabrati za probnu voznju nesto kao 518 ili 720 (ako takvo sta uopste postoji).

Lepo je receno da od dizelasha treba uzeti 2.4JTS. Zbog toga i nastaje uvek polemika izmedju Alfista i germanofila, posto se uvek nadju pametnjakovici koji porede babe i zabe, tj. 3ro i 4vorolitarske motore sa 2vo litarskim kod Alfe.

sto se 1.8TSa tice, on ima 4 cilindra, mada cak i da ima 6 cilindara, ne znam sta bi to menjalo po pitanju zamene zupcastog kaisha. Jedino sto je jako bitno kod te zamene jeste da se zadrzi tacan ugaoni polozaj bregastih vratila u odnosu na kolenasto vratilo. Sva ostala problematika je kako ukloniti sitnice koje su na putu i kako olabaviti onaj roller koji zateze kaish. Tako da, ako su te oshishali u tom servisu, to je vec druga prica. To mozes jednostavno proveriti tako sto odesh u bar jedno dva servisa (npr. nezavisni i Alfin) i trazis da ti u komijuteru izlistaju fabricki predodredjeno vreme za zamenu kaisha. Ovde u Nemackoj taj podatak dobijesh odmah, kada ti naprave predracun. Jedino gde smeju da probiju sumu u predracunu jeste kada naidju na nesto sto je bilo skriveno ili je otpalo/crklo prilikom demontaze.

I ne znam vishe sta da ti kazem, posto zaista nisam video tu Alfu koju si imao. Moja 1.6TS je isla ko metak! Tek preko 120 km/h su jace Bembare i ostala germanija imale shansu, ali to je normalno, posto imaju i mnogo vece motore.

lele bato

pre 13 godina

ja opet@
ne razumes se ocigledno u motore..normalno je da dizeli novije generacije iamju bolja medjubrzanja zbog ogromnog obrtnog momenta jer mnogo bolje vuku na niskim obrtajima ,uporedimo bmw 330i i 330 d i videcemo odmah to..a sto se tice visokih obrtaja kod benzinaca...normalno je da motori bez nadpunjenja traze visoke obrtaje,posebno motori sa malom zapreminom i velikom specificnom snagom,poput bmw m3 i tome slicni,,,citaj malo...

Artur Pirožkov

pre 13 godina

http://www.bloomberg.com/news/2010-06-23/bmw-says-revamped-5-series-model-sold-out-forcing-buyers-to-wait-months.html

eto opet ste dokazali da ste pametniji od celog sveta, hejteri BMW-a :))))
Nagrada je konfekcijsko vozilo po vasem izboru koje cete sami morati da platite. Dotad, neka sam ja dizelas, glup ili folirant, samo nek je roundel na mom volanu dok god vozim i postojim.

lele bato

pre 13 godina

ja opet @
prosto to sto te cudi to ponasanje benzinski motora koa da to niko ne zna pa nam ti drzis predavanja,osim toga tvoja Alfa tesko moze u zadnjem stepenu prenosa da ide na 6000 obrtaja..i samo 200?????Pa sa gollfom g 60 od 20 leta se ide preko 230 km h na 5500 obrtaja...respect!!!

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

A šta ja to nisam tačno napisao, a ti jesi: i za ubrzanja zbog obrtnog momenta na manjem broju obrtaja i broj obrtaja kod benzinaca koji je viši u odnosu na dizele?! Pročitaj ponovo moj komentar.

Enes Ćosović

pre 13 godina

Ovaj bi bio najbolji da nema vrhunskog vozila Mercedes i famoznog Audi-ja. :) SAmo da vam kažem da u ovom segmentu E klasa je tata i drži 60% tržišta. Mercedes je neverovatno podigao prodaju zbog E klase a i delom S Klase.

Djape

pre 13 godina

Za 45k EURO kupish lepo Alfu 159 3.2JTS, sa svim mogucim drangulijama i standardno ugradjenim 4x4, izgleda jedno 4x bolje, vozi se isto ili bolje od ovoga, a kosta skoro upola manje!

Enes Ćosović

pre 13 godina

Evo ovima što stavljaju dislike. :) Ljudi, kad ne čitate i ne razumete se, bolje nemojte komentarisat i sl.
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?nav_id=404313&fs=1
Treba biti realan, i smešno je uporediti Bmw koji nema ni pola game ni pola klasa što ima Mercedes, da ne pominjem super sportske automobile, formulu, koriste druge firme njihove motore i još mnogo toga. Daimler rules! Pozdrav!

S.H Sjenica

pre 13 godina

Pozdrav svima vec vise od 3 meseca vozim BMW 530d F10 novi model.Sto se potrosnje tice to sto oni kazu 5,? ili njihovih 6,3 to nema pojma,potrosnja mu je od 8-11 litara i to na otvoreno.Kad platite auto preko 50 hiljada eura i ne gleda se litar vise ili manje.BMW je BMW to je osecaj koji ne moze da se uporedi sa nekim Passatom i Hondom.Znam da gde god se pojavim niko ne gleda mene svi gledaju auto,izgleda fantasticno narocito nocu farovi i stopovi.Neke stvari se ne propustaju u zivotu ako se vec moze,a to je svakako ovaj BMW.Mada je po meni ovih 245 konja malo.

bakicar

pre 13 godina

@Djape Nisi uracunao i 45k evra za polovan kamion-cisternu.

Prije bih kupio nov bmw nego stan, u petici se mogu vozati i stanovati a u stanu samo mogu stanovati.

Milan

pre 13 godina

Sve je savrseno, jer ipak je to BMW. Samo ne znam kome i zasto treba ovoliki motor? pogotovo sad kad je stupio novi zakon o saobracaju, gde covek i nema gde da ga vozi ni 150, a da ne pricamo o nekoj brzini od preko 200km/h. Zna se da ce 80% prodaje ciniti motor 2.0d od cak 184ks i kome treba vise, pa ni taj motor nema gde da se iskaze u punoj snazi na nasim putevima, jer je njemu deklarisana max brzina cak 230km/h. ko ima para, zdav razum nalaze ovaj 2.0d motor.

Djape

pre 13 godina

@ Nikola

Au covece ala se ti nalupeta u nekoliko pasusa.

Prvo, pricas kao neko ko Alfu nikada imao niti vozio nije.

Drugo, pricas kao neko ko je zadojen samo pisanjem pristrasne nemacke stampe koja i jeste u svrsi hvalisanja sopstevih auta i omalovazavanja ostalih.

Trece, na mom BMWu 318i Cabrio su mi crkavale stvari koje nisam ocekivao od jednog takvog PREMIJUM vozila (bla bla bla), delovi su me kostali ponekad i 4 puta skuplje od slicnih za npr Audi, ista (isto broj dela) benzin Bosch pumpa u rezervoaru za gorivo u BMW pakovanju kosta 4 puta vishe negoli isti deo u nezavisnoj prodavnici delova (sikustvo iz Berlina, da ostavimo balkan sada po strani), servo volana (ne samo kod mene, vec i kod jednog kolege na 5ci i prijatelja, takodje na 5ci), glava motora na 1ci 2 meseca staroj (kolega sa posla), gremlini u elektronici, itd.

Cetvrto, generalno dizajn je pitanje ukusa, a relevantni faktori su potvrdili Alfin dovoljan broj puta proglasavajuci ih Autom godine (156, 147, 159, gulietta) ili dodeljujuci ima prve nagrade za dizajn! Toliko o tvom stilu i pravu da komentarishesh takvim tonom Alfe.

Peto, vozne karakteristike (mozes jedino da izuzmesh ponekad ovde ubrzanja na pravcu) Alfe su uvek superiornije od BMWa, sto potkrepljuje i podatak da je upravo BMW trazio od Alfe da pocne zajedno da razvija delove veshanja za manje kategorije auta. Na Youtube-u ces isto tako naci poredjenje 3ke i 159ke u klasicnoj shikani, verovao ili ne, test uradjen od strane nemaca. Nisu mogli da prikriju da je taj vrlo zahtevan manevar (vrlo primenjiv u praksi u slucajevima nuzde) Alfa uradila za PRIMER u poredjenju sa BMWom.

Sesto, preporuceni dizel motor za 159ku je 2.4 JTD, posto je 1.9 slab (ista situacija kao i sa BMWom 3kom, gde se jedino postuju motori od 320 i jaci!).

Sedmo, ja licno vozim 159 2.2JTS Sportwagon, sa dodatom kukom, nosacem za bicikle, biciklom, autogas instalacijom, i jos uvek mogu jako da se lepo nosim sa vecinom BMWa, ponarocito kod vijugavih puteva gde je Alfa neprikosnovena. Ovde na poslu me par kolega u BMWima sustize jedino na ravnom delu autoputa, a pri tom voze i po 1 litar vecu kubikazu od moje Alfice.

Osmo, da u pravu si, 159ka se malko ugojila i to prvenstveno zbog odluke menadzmenta da pocne brand Alfe da dodvorava nemcima, te je pocela da ugradjuje sve one nepotrebne gluposti koje otezavaju auto. Zbog toga cak i moj 2.2JTS nije onoliko agilan koliko bi bio da se j..ni menadzeri nisu ulizivali nemcima!

Deveto, zadnja prava Alfa je 156 GTA koju bih tako rado posedovao. Bez pogona na zadnje tockove i ostalih kerefeka je ladno ostavljala M3 u oblaku dima. 147 GTA takodje (pretrazi you tube, svashta se tamo moze naci).

Deseto, BMW u nemackoj uglavnom voze kao sluzbeni auto, posto jedino firme i mogu preko grbace radnika da kupuju to precenjeno bavarsko s...nje. Sledeci u nizu su snobovi sa previshe para i premalo stila.

Jedanaesto, licno od BMWa mi se izgledom spolja svidjaju jedino prethodna 5ca i novi M3 cabrio. Problem nastaje kada osoba skoro dva metra visoka udje unutra, prosto ne moze da poveruje da tako veliki auti imaju tako malo mesta unutra. Na suvozacevom sedishtu mi kolena udaraju u dashboard, koji suludom ingenioznoshcu (iliti neznanjem ili bezobrazlukom) bavaraca ima upravo oshtru ivicu iznad odeljka za rukavice, tako da prikljestena kolena krkana visokog kao sto sam ja direktno nalezu na tu ostru ivicu! Toliko o ergonomiji BMWa. Svako ko je video onaj njihov dashboard izbocen na unutra, ka putnicima, bi trebao da se zapita da li ih to neko iz BMWa za...va ili?

Kao sto vidish Nikola, BMW je daleko od savrshenog i nudi mnogo mnogo manje za iste pare od Alfe!

Takodje, stil i uzitak voznje Alfe je nesto sasvim drugo u poredjenju sa voznjom jednog BMWa, gde se najvishe ceni izlazak na ravan autoput i stiskanje gasa do daske. Za takve stvari bih ipak vishe preferirao neki Vayron ili Ferarri!

nemanja

pre 13 godina

Ja sam svoj citroen saxo 1.1 kupio sad vec davne 2001 godine za 12.500 dem. Da 12 hiljada maraka ili prevedeno 6500 evra. Danas C3 u evrima kosta vise nego Saxo u markama. Da li je za toliko i bolji cisto sumljam. Na primer moj Saxo sa 1100 kubika ide 162 km/h i ubrzava od 0 do 100 za 12,7 sec. C3 ima 1,4 i ide 163 km/h. I ima 825kg spram 1030 koliko ima C3. Samo da navedem da je VW napravio motor 1,4 TSI sa 170KS! Inace mojim autom sam prezadovoljan i za dnevne gradske potrebe je idealan a i za neki kraci put. Sa prethodnom generacijom C3 su mnogi moji prijatelji imali silnih problema pre svega oko elektronike.

Nikola

pre 13 godina

@Djape@
Uvek se neko nadje da hvali Alfu bez ikakvog povoda. Ali ovde se pise o premijum automobilu marke BMW, a ne o prevoznim sredstvima tipa Alfe, koja na dva dana voznje stoji deset dana kod majstora. Vozio sam 159 Multijet i mogu samo da kazem da je auto smesno lose uradjen, po nekim standardima od pre dvadeset godina, zvucna izolacija kao da ne postoji, cuju se gume, vetar, nepodnosljivo brundanje tragicno loseg i tromog dizelasa koji se hvali ogromnom deklarisanom snagom, ali je nikako ne pokazuje, kao da vuce kamp prikolicu, toliko je kilav. Dakle, Alfa je u najmanju ruku bedan i smesan brend u odnosu na BMW, tako da nema govora o kupovini tih automobila. A sto se tice pouzdanosti, tu je vec smesno diskutovati, jer si naveo marku koja ima najveci broj kvarova u celom automobilskom svetu po jedinici proizvoda u toku eksploatacionog veka, znaci-katastrofalno je losa. Cak i da kosta 15.000e nova, ne isplati se, jer je odnos cena-kvalitet nepovoljan, a bio bi povoljan tek kada bi Alfu dobio za 1 dinar u paketu sa obavezom koriscenja u trajanju od tri godine. Plati joj sve popravke i kostace te kao mercedes S-class, a glavobolje i sekiracije se ne racunaju.

Vlada

pre 13 godina

Odlican automobil nema sta, ali u nasim uslovima sa prosecnom brzinom od 50-60km/h van grada i 15-20km/h gradu ne vidim svrhu 250KS. Ovo je za Nemce koji se voze po Autobanu svaki dan. Dati 70.000 eura samo da bi se pokazao komsijama ili drugarima je meni malo nelogicno, verujem da prija kvalitet i luksuz koji pruza, ali za manje od pola tih para mozete da se vozite u Accordu, Pasatu, Insigniji... Nemate 6 kamera, ali i do sada ste ziveli bez njih ostalo...

Sinisa

pre 13 godina

Ja sam imao jednog BMW 540i (E39) kog sam uzeo novog negde 2001. Bio je zaista uzitak voziti ga. Od tada sam zavoleo "peticu". Ova nova petica je nastavak jedne izuzetno uspesne serije i mislim da ce svi koji ga kupe zaista da zavole udobnost, brzinu i BMW masinu.

Takonje valja pogledati BMW 550i kao i M5. To su avioni od auta.

Nesalomivi

pre 13 godina

Promenio sam dosta auta, i mogu da kažem samo jedno: ko je jedanput vozio BMW teško da će se navići na drugi auto - jednom BMW uvek BMW.

Ucha

pre 13 godina

Premijum klasu Nemci su izmislili samo da bi opravdali visoku cenu .
Ali,iako bas i ne mirisem Nemce, ovo je ipak ubedljivo najbolji auto u klasi (kao i trojka u svojoj)!

Djape

pre 13 godina

@nesalomivi

Ja upravo, iz licnog iskustva (a i ponekog od kolega ovde u Berlinu) uporno tvrdim suprotno:
jedva sam cekao da se reshim svog BMWa jer me je malog bogatsva koshtao!

Sada sam ponovo na mojoj omiljenoj Alfi i uzivam beskrajno, cesto 2 ili 3 puta jeftinije sa istim ili mnogo vecim zadovoljstvom nego li sa BMWom!

m power

pre 13 godina

Hhihihihihihiih...Alfa bolja od Bmw a..jaooooo..kakav je to vic...alo bre ..pa F10 je ubio na testu E klasu..podsmevali se Merecedesu..prvo zbofg dizajna koji je kako kazu nemacki novinari 'besmislen pored ovog savrsenstva iz Minhena',na stranu to sto su im kako oni kazu ai to je ocigledno motori neverovatno tromi i mnogo veci potrosaci...za poredjenje Alfe i BMWa necu trositi reci...to samo neuracunljiv covek moze da kaze...procitah ovde i Citroen c6...mislim,ljudi..daj se amlo uozbiljite...ok,o ukusima se ne treba raspravljati..ali sto je mnogo ,mnogo je...nova petica je savrsenstvo i tacka...!!!

bmw 1

pre 13 godina

@djape,moj postovani

vozio sam licno 159 2.2jts.
taj tenk trosi kao buldozer,prosek mu je 25litara.ajd budi iskren i potvrdi.
ako citas auto-bild kao sto kazes,verovatno ti je poznato i izdanje jednom u godini u kojem su svi automobili navedeni,koji prodju tehnicki i tu su dokumentirane sve boljke.da li znas,da ta tvoja 159-ka 50% posle 2 godine ne moze tehnicki da prodje.
a da li isto znas(posto vidim da citas auto-bild)da testiraju aute na 100 000km.alfa 159 2.4jtd ispustila dusu na nekih 70 000km.(crko motor na sred autoputa)samo za tvoju informaciju:bmw 130i drzi prvo mesto bez ijednog kvara na 100000km.izmedju prvih 20 su sve bmw-i.i jos nesto,vozio sam i breru 2.2jts 185ks.svaki 1.9jtd ide brze.nadam se da sam ti malo pomogao da shvatis neke stvari,jer i ja sam bio kao ti,alfa pa alfa.posle 20 godina alfe mi je dosta.danas vozim 120d i nemogu da se pozalim

Igor

pre 13 godina

Extra,dizel je zakon...nema og bezninca koji moze da spoji takav uz tu ekonomicnost.
V8 moze da pruzi slican uzitak po performansama,ali po dzepu je nemilosrdan.Na pumpu posle 300-400km,sto je tuzno.Dizel zakon!
To da zahvalimo nemcima i autobahnu bez spped limita,jer su zbog toga oni razvili moderne i jake,ali ekonomicne dizele.Nemac ne voli da baca pare kroz prozor.

Zuki

pre 13 godina

Zao mi je ali jedina "seljackija" marka kod nas je Mercedes, jos uvek. Audi se zadnjih godina priblizio inace neprikosnovenom dvojcu ultimativnih geaka.
Ako ne znam sta je dobro znam sta je skupo. Pa te onda svabe oderu duplo za 10% bolji kvalitet od japanaca.
Da ne bude zabune, vozio sam peticu 2006-to, benzinca u punoj opremi. Odlican auto ali ne vredi te pare ni pijanom milioneru da ga prodas.

Sasa

pre 13 godina

@Djape

Prijatelju, Alfa 159 je ubjedljivo najgori automobil u koji sam ikada sjeo. Niti vecih spoljasnjih dimenzija niti manjeg unutrasnjog prostora. Za 80 km voznje sam potrosio vise od 10 litara supera (pola autoput pola grad bez ikakvog izivljavanja). Srecom su u rent-a-caru bili kulantni pa su mi dozvolili da ga zamijenim sledeceg dana... za jednog Golfa 5, u kojem smo brat (197 cm), trudna snaja i ja (195 cm) imali 5 puta vise komfora nego u 159.

Vozio sam od Beograda do Minhena 118d, stajanje samo na madjarskoj granici i jednoj pumpi kod Beca. Poslije 1100 km sam imao samo manji bol u butinama zbog uzih sportskih sjedista. Sa 159 bih vjerovatno ostao invalid do Subotice. Kako ti sa 2 metra mozes da se osjecas komotno u Alfi i da se zalis na prostor u BMWu ne mogu nikako sa shvatim.

Moja firma ima ugovor sa Sixt-om (vikend tarifa nam je 60-100 evra zavisno od klase) i poslednjih 3-4 godine sam imao priliku da vozim gomilu automobila (ne 10 km vec 700-800 km za vikend). BMW 1-3-5-7, Mercedes B-C-E-R, Audi 3-4-6, VW Golf-Pasat, neki Nisan terenac, tvoju 159... osim (nove) Mercedes C klase koja mi se svidjela vise od (tada 4 godine starog) BMW 3 ni u jednom drugom automobilu se nisam osjecao bolje nego u BMWu. Ne kazem da su ostali losi (R320 CDI puna oprema!!!) ali meni subjektivno ne mogu da se porede sa BMWom u datoj klasi. Takodje, 159 mi je subjektivno ubjedljivo najgori od svih ovih automobila... OK, Mercedes B klasa je losija ;-)

Nova 5ica je fenomenalan auto u svakom pogledu, svidjelo se to meni, tebi ili bilo kome drugom ili ne. Da li mu je cijena opravdana je potpuno druga prica; za 70000 evra moze da se kupi mnogo cega, narocito u Srbiji. To pitanje medjutim moze da se postavi za bilo koji automobil. Moj BMW 1 ima preporucenu cijenu od 33000 evra. Totalno suludo, ali po meni mnogo racionalnije od 32000 za tvoju Alfu 159 2.0 JTDM, narocito kad lizing rata za BMW iznosi manje od 300 evra bez ucesca, i poslije 3-4 godine taj auto ima vecu cijenu nego Alfa.

Ovdje na B92 vi "Alfisti" hvalite svoje modele vise nego MARKO-VW svoje "premijum" VWs, a sve ostalo ispljuvaste od glave do pete. Sto je najgore u svemu - ovo je izvjestaj o BMW seriji 5, a u ovoj klasi vi nemate ni jedan model.

sale

pre 13 godina

Djape,zaboravio si jos da u to "redovno odrzavanje" ubacis i generalke posle svakih 150000km,15-20 litara na svakih 100km i odlazak u servis po 3 put mesecno...aj ne buncaj,Alfa da nije smece ne bi bila 3000 eura 50-5 godina stara i to u klasi Bmw trojke a koji je to godiste od 10000 pa navise...alo bre,to je zakon ponude i traznje..Alfu nece niko covece...i daaaaaa...neko pomenu M3!!!aZABORAVIO DA POMENE m3 E 46 CLS,BISER NAD BISERIMA...3200 kubika i 360 konja,cisti atmosferac..to moze samo Bmw i niko vise...

Alpine

pre 13 godina

Невероватан аутомобил као и свака серија 5, оволики број позитивних коментара то и показује.Цена је толика колика је, онај ко има пара даће и неће се покајати, ма сваки БМВ вреди сваки цент.Свака част инжењерима суштина аутомобила је остала иста и још боља.

nikola

pre 13 godina

@Djape
Sta god da ti odgovorim videces to kao poziv na raspravu, tako nema smisla produbljivati ovo nepotrebnim komentarima. Uzmi sam pogledaj rezultate prodatih marki i modela i videces sta ljudi cene, a od cega beze, no further comment.

Djape

pre 13 godina

@ Artur

Arture, pogledaj molim te ovaj link:

http://www.youtube.com/watch?v=g6W8YCTH9wU&feature=related

i obrati paznju na zapazanje od 3:30 nadalje!


A da se Alfa i BMW mogu porediti, i te kako mogu. Ako ti je jedini kriterijum sto vishe nepotrebnih gluposti i opreme, razumljiv je izbor BMWa. Ako si spreman da placas dvostruko vishe za nesto sto nije 100% bolje, onda je izbor BMW. Ako ti zadovoljstvo i umece voznje predstavlja izaci na autoput i nagaziti gas do daske, izbor i dalje jeste BMW.

Jedan tekst od pre nekoliko godina je jako lepo opisao Alfe i ostatak (germanizovanog) sveta. Ako bi se poredili sa ljubiteljima sedme umetnosti, Alfisti bi gledali svoje filmove u Kinoteci, a ostali bi gledali svoje blockbustere!

Kao sto neko ovde rece, svi koji vole Alfe da Bog da da ih uvek voze u zivotu, a ko vilo nemce, pa neka ih vozi brate!

Ono zbog cega se bunim i jogunim ovde protiv germanizovanog sveta jeste sto daju sebi za pravo da pljuju sve ostalo pri tom se ne pridrzavajuci cinjenica! A za ove sto lupaju o kvarljivosti Alfi, opet porucujem: ja imam/o 3 Alfe. Sve tri redovno odrzavam: ulje, filteri, kocnice, gume. I to je sve sto radim na njima!

Moron

pre 13 godina

Na prvoj fotografiji se vidi "blesimetar" ( bord ), sa prosecnom potrosnjom od 14,2, sto je u stvarnosti do 10% više. Dakle, svakako preko 15! Zar je to toliko ekonomicno da bi bilo hvaljeno? Naravno, ako je to uospte bitno ako imate "viska" 69.000 EUR-a za tako nešto ...

MIKI

pre 13 godina

http://en.wikipedia.org/wiki/International_Engine_of_the_Year

Rankings

Number of times the following makes have received the award in its twelve year history:
Make Awards Notes
BMW 50
Honda 22
Toyota 22
Volkswagen 19
Mercedes 9

MARKO-VW

pre 13 godina

@JA OPET
Ranije se i jeste više uživalo u vožnji, jer je, kao što i treba da bude, suština bila važnija od forme, a sada je sve više tih life style i trend set gluposti... da ne kažem nešto teže...

MIKI

pre 13 godina

e ovako se pravi vrhunski automobil!

mala ispravka: "okrugli džojstik" је BMW-ov izum (tako da ne može biti sličan konkurentskim), s'početka jako kritikovan a danas ga svi premijum automobili imaju.

Dejan

pre 13 godina

Dosta komentatora se prepucava o kvalitetima ovog auta a da ga nije ni dodirnula na parkingu ili u salonu a kamo li šta drugo. Mašina je car. Ima sve što treba da ima auto takve klase i definivno nije za običnu raju. Cena sama kaže. A da mogu da mu budem vlasnik fali mu samo jedna stavka. Jedna devojčica od 20 i nešto ljeta na desnom sedištu i onda je kompletan! Pravo Beogradsko Mangupsko Wozilo!

Kockica forever

pre 13 godina

Ko je bre pomenuo Alfu, i sta ona trazi u komentarima o ovakvom AUTU? Ponovo prelep BMW, mada sam ja postovao izlet u prethodnoj seriji petice. Vozio sam ljubiteljsku Alfu 156, i nisam mogao da dodjem sebi kakvo je to djubre od auta. Svi imaju po 3 varijatora u gepeku, i uvek ih zeza jos samo nesto sitno, sto ce da rese sledece nedelje. Uzas. Za BMW se godinama samo govori da trosi, i to je istina. Za Alfu da je kvarljiva, i to je istina. Za VW da je jeftin za odrzavanje, i to je istina.. Ako ga,neka trosi, ponecu 1000din da dospem, ako mi se zakaci entuzijasta u Alfi, da mu pokazem kako mi izgledaju stop svetla, ali necu da nosim delove za pola generalne u gepeku. Hvala lepo. 535d je bio prvi diesel u Top Gear-u na stazi, taj bitubo je izuzetno snazan i izdrzljiv motor, kakav jtd nikad nece biti. Mogli bismo u nedogled,i mogu da podnesem da neko postavi mercedes, delimicno Audi pored ovog auta, pa da diskutujemo. Francuzi su pobedili Italijane jos pre vise od 5 godina, Japanci su poludeli, otisli u biznis klasu i Toyotu Yaris, retko je naci pravi auto danas. Dok ne odete u Minhen... Gledajte Top Gear veceras...

Djape

pre 13 godina

@ Kockica forever i @ Artur

Te vashe stop lampe Alfe (npr 155ce u svoje vreme i 156ce GTA u svoje) su mogled a vide jedino onda kada prevale ceo krug vishe na trci i kada ponovo moraju da se probijaju kroz zacelje!

Sto se 156ce tice, jedan od auta koji ce definitivno postati CLASSIC jednog dana, za one koji znaju da postuju stil, eleganciju i sportki temperament.

3ka kockica i e36 su bili i ostali dizelashki automobili.

BMW mi se godinama kvario, i to je istina.

Sa sve tri Alfe nisam imao nikakvih problema, i to je istina (pazi, tri razlicita modela!).

BMWci vole uvek da porede njihove 3ro i 5to litarske mashine sa 1.8 i 2 litra Alfama. Kada se dodje do 1 na 1, dakle iste ili slicne kubikaze, tek onda se vidi prava slika.

I na kraju, hteo bih da vas pitam, zasto BMW, kada je vec toliko "nadmocniji" od Alfe kao sto tvrdite, hoce da razvija delove za svoje aute u saradnji sa Alfom?

Za edukaciju preporucujem izdanje 576 magazina CAR, iz Jula 2010.

Ponavljam, nemam nishta protiv BMWa drugo osim toga da je precenjen za ono sto nudi. Statistike o prodaji mu generalno odrzavaju firme koje na grbaci radnika kupuju precenjene stvari kako bi snobovi menadzeri mogli da se izivljavaju i umishljaju kako imaju stila i znaju sta vredi! Da kupuju od svoojih, tesko zaradjenih para, vozili bi oni VW i Opel. Poneko Skodu!

anbeast

pre 13 godina

Ah, samo kad bih mogao da smetnem s uma celave bivole u crnim tesnim majicama... Gotovo savrsen auto, ali mi se cini da ih (doduse prethodne generacije) ima na svakom cosku, tako da nema ni e od ekskluzivnosti.

Milan

pre 13 godina

Nedavno sam u Nemačkoj vozio novi Mercedes E klase i koliko god morao da priznam da je bolji od mog Avensisa nikako nisam mogao da pronađem opravdanje da je duplo skuplji! Što se tiče BMW-a, meni je to najlepši auto na svetu još od E36, ovaj je konačno pravi bez Bangle-ovih ludorija, tehnički verovatno savršen, ali ja sam u međuvremenu postao duplo stariji, imam decu i teško bih ih lišio jednog stana samo zbog mog zadovoljstva. Ipak hvala BMW-u, srce će mi zakucati brže svaki put kad vidim ovog lepotana na ulici, meni je dizajn i performanse dizela od 2l za 10.

vlada

pre 13 godina

vredi li ili ne ne valja raspravljati, BMW merc i audi se kupuju srcem i nikada ne vrede onoliko koliko date za njih. uvek date pola njihove cene za grb na haubi, ali bmw je nesto sto merc i audi nikada nece biti, i nikada mu nece prismrdeti. Mada mi je stan na karaburmu od 35m2 ipak bolja opcija od ovog basnoslovno skupog auta. na stanu mogu da zaradim 150-200e mesecno, a na ovaj moram da bacam svakog meseca bar toliko ako ne i vise. jer da se ne lazemo, koliko god da je dizel ne može sa 250 konja da troši 11 lž

Borko

pre 13 godina

Neke stvari su subjektivne, neke objektivne.

Možete pljuvati po BMW-u, ali činjenice su neumoljive, a one su sledeće:
F10 se od lansiranja u martu do 31. juna u svetu prodao u 25.000 primeraka (da navedem da je prodaja u SAD (2. najveće tržište za BMW posle Nemačke) krenula tek u junu), van svih očekivanja. Tražnja je tolika da ga na zalihama skoro uopšte nema, a na nove porudžbine se čeka od 3-4 meseca.
Za one koji ne znaju, BMW je u aprili prešao Tojotu kao najvredniji automobilski brend na svetu.
BMW Grupa već pet godina za redom dobija nagradu kao najodrživiji auto proizvođač (Dow Jones Sustainability Indexes).
Koliko je samo BMW dobio nagrada za Motor godine u poslednjih deset godina? Više nego svi ostali zajedno.
Od 2005. je BMW najveći svetski proizvođač luksuznih automobila.

Pametnome dosta.

BMW M3

pre 13 godina

U redu vidim, svidja ti se Alfa, ali osim toga, sta jos ide na njen konto u poredjenju sa BMW-om?!
Rekao bih da nisi obavesten, pa ne znas, da je opste poznato da je BMW po svom dizajnu i konceptu ,,naj manje Nemacka marka" od svih drugih... Moras da shvatis da to sto ti zelis Alfu, ne cini je boljom od BMW-a! Niti BMW cini boljim sto je na vrhu moje liste pri potencijalnoj kupovini. Niti sto je prodavaniji od Alfe, nezaboravimo da uspeh prodaje diktira platezna moc, a samim time to prestaje da bude parametar. Primeraa radi, Yugo je najprodavaniji u nasoj zemlji u poslednjih 20tak godina, a nije najbolji, cak sta vise...
Ono sto cini BMW boljim je ogroman ekonomski uspeh ove firme, koji je naravno dosao kao proizvod sjajne prodaje automobila.. Sta to zapravo govori? Da ne samo da je Bmw series 3 velikan u odnosu na Alfu 159, nego su to i Audi A4, Mercedes c klasa, pa nazalost po tebe i Saab 93 . . . I onda dolazimo do onoga sto je naj neospornije od svega do sada!! A to je surovo trziste polovnih automobila... E bas tu, gde bi se najvise pokazalo da je tako kao sto kazes, a ti kazes Da je Alfa podcenjena u odnosu na Bmw u trenutku kada izadje iz fabrike,tu se dogadja suprotno.... Citiracu Jeremi Klarksona, ,,Alfa je jako brz auto, ali podjednako brzo mu pada i cena"... Tvoja miljenica je od svih navedenih auta ubedljivo naj manje rentabilna i naj nepozeljnija od svih u svojoj klasi, i to kao polovan auto.. Sta sad ?! Kako to?!
Mozda je Jeremi Klarkson maskirani, sto bi ti rekao ,,germanski novinar" ??!! Ali ne bih rekao...
Izbor auta je kao izbor devojke, nema potrebe pravdati se, jednostavno zelis to sto zelis... Ali zna se sta je BMW, isto kao sto se zna sta je Adriana Lima iako se mozda nekom ne svdija...

artur

pre 13 godina

A zanimljivo cim se pojavi vest o novom BMW u odmah pljuvaci na sve strane...najskuplji brend na svetu po nasoj filozofiji ispade najgori auto svih vremena. Meni je jasno da je grozdje kiselo, ali ne morate to stalno da ponavljate. A sto je najzanimljivije svi mi znamo da je BMW zaista, pound for pound, najbolji auto u poslednjih 15 ak godina. Alfistima: posto je Alfa "sportska" divizija Fiata...malo podsecanje: BMW je 1995 napravio m3 e36 i do dan danas alfa nema adekvatnu konkurenciju za taj auto. (321 ks i 6 sec 0-100kmh)Sitroen, opel, ford, hyundai itd. takodje. Ne postoji zavera protiv Alfe, nego ne postoji kvalitetan Alfin auto koji bi, recimo, americko trziste apsorbovalo u vise od makar 10 000 primeraka, a u Australiji ili recimo Japanu tesko da ima ukupno toliko Alfi. Klasicno los i nepouzdan auto. Visoka i sve visa cena bmw-ova je posledica rastuceg poverenja kupaca...i ogromne traznje! Nisu ludi da ne dizu cene kad ljudi razgrabe sve sto se proizvede u rekordnom roku, kao da se radi o svezem hlebu a ne autu od minimum 25000 evra.

Djape

pre 13 godina

Alfa 2.2JTS ne troshi kao buldozer, klasicno podmetanje od germanofila koji pokushavaju da uvale pricu kako Audiji, BMWi i ostala bratija od 3 i vishe litara troshe kao upaljac!

Ako potrosnju pratis preko board kompjutera, naravno u momentu kada kreces od nule do neke brzine TRENUTNA potroshnja postize i do 30 litara. Ali to ne znaci nista, posto vozeci u 6. brzini pri 60 km/h ona pada na nekih 4 litra.

Ono o cemu se prica jeste PROSECNA potroshnja. Ja licno do posla i nazad dnevno minimalno predjem 80 km, pola od toga gradska voznja, pola od toga autoput. Posto imam ugradjen autogas, dozvoljavam sebi luksuz da vozi Alfu onako kako ona to zeli, dakle retko spushtam ispod 3000 obrtaja. Zadnji put kada sam gledao prosecnu potroshnju u zadnjih 1000 km board computer je pokazivao 11.4 litara, sto prevedeno na cenu benzina ovde u Nemackoj izgleda kao recimo 6 litara benzina za kombinovanu voznju, sto odgovara potroshnju mnogo manjih vozila. Kao takvoj mi savrsheno odgovara varijanta sa autogasom.

Sto se tice tvojih BMW 1ca, do samo pre koju godinu (pre krize) ta ista 1ca je od strane (tada jos objektivnog ADACa) bila na poslednjem mestu u kategoriji nemackih auta! Toyota ih je tukla sve vreme u klasi malih i nize srednjih kategorija! A onda dosla kriza i sponzori naredili da se svet pocne okretati u drugu stranu. Na zalost, povremeno objavljuju i ankete zadovoljstva kupaca i vlasnika. Ako hoces (a nemorash) da mi verujes, BMW je bio dva mesta ispod Alfe. ADAC je po nalogodavaca brze bolje za sledece izdanje objavila ANALIZU "strucnjaka" koja je pokazivala potpuno suprotno od onoga sto kaze vox populi!

Sto se 1ce tice imam jednog kolegu u firmi koji je uzeo 1cu na lizing. Posle tri meseca je imao neko cudno klaktanje u motoru, te su na kraju morali da mu zamene auto, posto je na prvom vrisnuo motor! Ja licno se naplacao poreza na glupost BMWu sa svojim 318i Cabriom, gde su mi otishli menjac, servo volana, servo kvacila, elektronika itd. Ne ponovilo se vishe.

Rekao sam sebi jednom za svagda, BMW bih vozio samo ako ga kupi firma i ako ga ista ta firma odrzava!

A ako vec dobijem na lotou, e onda cu sa Alfa Romea da predjem na Maserati!

MIKI

pre 13 godina

@Djape

The International Engine of the Year is an annual competition for automotive industry internal combustion engines, judged by a panel of automobile journalists from around the world. It is organised by the United Kingdom's largest technical motoring, aerospace and traffic management publication company - UKIP Media & Events Automotive Magazines, part of UKIP Media & Events Ltd. The competition was started in 1999, and has grown to become a highly prestigious award.

marko

pre 13 godina

Sta reci, dizajn, tehologija, oprema, sigurno i kvalitet.....sam vrh klase!
Ali na zalost ne mogu sebi priustiti nesto ovako....bas mi je zao....

Djape

pre 13 godina

@ Sascha

Ja sam precizno 197 cm visok i oko 125 kg tezak. U mojoj Alfi 159 ne da nemam problema sa voznjom i sedenjem, nego je to cudo. Sedishte sam podesio (potpuno podesivo sediste i po visini i po ostalim parametrima) pomalo nagnuto unazad i ne skroz povuceno nazad. Ok, iza mene na sedishtu nema bash mnogo mesta za osobu vishu od Miki Runija, ali poshto uglavnom vozim sam na posao i sa posla, nema problema.

Ovog vikenda bio u okolini Magdeburga na momackoj veceri prijatelja i kolege iz firme. Bilo nas 5oro kada smo se vozili, relacija oko 200 km, naravno bez stajanja. Ok, morao sam da pomerim moje sedishte napred da bi bilo mesta i pozadi dovoljno za ostale. Ali nikome nije otpala kicma niti jeostao invalid, tako da te molim da se batalish tih komentara.

Golfa 6cu sam imao priliku da vozim u Engleskoj, bio na sluzbenom putu. Tipican auto za ljude koji voznju vide kao prelazak najkraceg puta od tacke A do tacke B, sedishta skoro pa kao drvene klupe (pretpostavljam da se dodajuci jedno 20000 na osnovnu cenu koji VW gromoglasno reklamira dobija iole pristojan auto!). Vratio auto u rent-a-car i zahvalio im se, a u firminom profilu za sluzbena putovanja stavio napomenu "bez Golfa i Focusa sa 5 vrata ubuduce".

U belfastu sam imao prilike da vozim i "cuveni premijum" Audi A4 karavan sa 2.0TDI motorom. Iskustvo sa tim autom mi je da je definitivno napravljen za bogate snobove, grozno je trom, trosio je vishe nego Renault Scenic (polu van, dakle mnogo visha shasija i shansa za vecu potroshnju) koji sam vozio vikend ranije na istoj relaciji. Osecaj voznje i upravljanja je kao da polunagluvoj babi na hot-line liniji saopshtite zelju u koju stranu zelite da skrenete, pa se onda neshto i desi. Ako baba sve razume. Salu na stranu, bio sam potpuno razocaran (onako prepun ocekivanja od jednog takvog "premijum" auta).

U VW koncernu izgleda jedino valjaju za tako i jos vece aute 3.0 i veci motori.

Na zalost sve to koshta kao Sv Petra kajgana i mislim da se kod Alfe moze dobiti isti ili mnogo vishe (u odredjenim, meni licno bitnijim pogledima).

Vidish, meni je ova nova 5ca podjednako njokava i ruzna, nezanimljiva i prosecna izgledom kao i modeli pre prethodnog modela koji se nekako izdvajao od svega ostalog.

Sto se tice 5ce i sedenja na prednjim suvozacevom sedishtu se vishe ne bih ponavljao. Kao i ti, kolege mi nisu verovale, sve dok nismo jednom ishli sluzbenom 5com do kooperanata. Na moju iskrivljenu facu je kolega koji je vozio sa uzasom konstatovao da je komandna tabla na 5ci glupo reshena sa izbocinom unutra i tacno "ostrom" ivicom u nivou mojih kolena. Ako bih vec seo na zadnje sedishe a noge stavio napred, to bi se vec ocekivalo od jedne Peglice, a ne od skoro 5 metara duge limuzine, slozices se zar ne?

ja opet bre

pre 13 godina

Tek sam sad obratio pažnju na ove podatke!! ispada da troši kao Citroen C3...5,3 (otvoreno) /6,3 (kombinovano) /8,0 (grad) l/100 km...kako da ne...
Ako je i od fabrike, preteraše ga!
Zamislite kupite auto sa 250 ks i vozite ga 50 km/h u maximalnom prenosu zbog potrošnje!? Pri tom nema šanse da po Bgu u špicu potrošnja bude ispod 10L.
U ostalom kompjuteri u kolima čestu ne uračunavaju potrošnju pri stajanju, već samo potrošnju pri vožnji. Jedina prava provera je rezervoar do vrha-npr. 200 km vožnje-pa opet rezervoar do vrha.

lele bato

pre 13 godina

ja opet @
prosto to sto te cudi to ponasanje benzinski motora koa da to niko ne zna pa nam ti drzis predavanja,osim toga tvoja Alfa tesko moze u zadnjem stepenu prenosa da ide na 6000 obrtaja..i samo 200?????Pa sa gollfom g 60 od 20 leta se ide preko 230 km h na 5500 obrtaja...respect!!!

Međed

pre 13 godina

Pazite, momci, seljaštvo ili ne, ali ja mojim W 140 "slonom" starim 17 godina pređem 160-180 kilometara svakog sata i ni ne oznojim se. Rupe, prepreke, nagibi, loš asfalt... to za njega jednostavno ne postoji. Ne smem ni da zamislim kako je išao kad je bio nov. Prema tome, ako neko ima para, neka kupi, a mi ostali koji ih nemamo, možemo samo da im zavidimo. Automobil od skoro 70 hiljada evra je sigurno ludilo od kola i takvoj mašini je besmisleno tražiti mane, jer mana nema. Ako Nemci išta znaju, znaju da naprave auto. Alfa, koja je sjajna, kakvu god opremu da ima, i ovaj BMW jednostavno nisu u klasi, nema tu poređenja. Lične preference i šta se kome više sviđa su jedna stvar, a kupovna moć druga. I dojadiste Bogu i narodu sa kojekakvim vagenima - i ime im kaže da su kola za običan narod. R32 eventualno, kao drugi ili treći automobil u kući, ostalo neka me zaobiđe....

Djape

pre 13 godina

again @ Miki

Ja koliko videh na kraju sumarnu listu, izgleda da sve brojke nisu bas skroz najkorektnije. Po pravilu Alfa je opet zalinuta. Ne verujes? Pa poseti jos jednom svoj link i videces da sumarna lista stavlja za Alfu npr. JEDNOM, a kada se bolje zagledash, videces da se ime Alfa Romeo pominje vishe puta (pri pretrazi ti moze pomoci i SEARCH ili FIND funkcija u web pretrazivacu koji koristis).

Dalje, uporno tvrdim da je nemacka auto stampa najbezobraznija po pitanju protekcije svojih auta.

Zanimljivo da nikada nisu poceli tekst sa "iako ih prati glas da rdjaju" npr za Mercedes, iako se dobro zna da se modeli od 2000te do 2003ce imali dosta problema sa rdjanjem i da je Mercedes bio prinudjen da placa odstete ili menja vozila.

ADAC godinama ocenjuje Toyotine modele kao tehnicki najsuperiornije. A onda naidje kriza, i opala, odjedamput iskoce BMWi na celo. Sumljivo ha? A pre krize jedina nemacka marka koja je po oceni strucnjaka i iskustvima vlasnika bila u prvih 10 je bio Porsche!

Pa onda samo pogledaj kako se prezentuju npr nemacki auti, a kako ostali proizvodjaci u Auto Bild-u ili Auto Moto Sportu. Totalno neravnopravno predstavljanje, sa dosta malicioznih komentara (ne samo prema Alfi, vec i ostalima).

artur

pre 13 godina

Da, videh klip i tamo Viki Batler-Henderson, koja vise sluzi kao maskota u Fifth gear nego ozbiljan test vozac...kaze da joj se svidja crveni autic...i jos kaze: alfa ulazi u drustvo sportskih sedana..dakle kad negde ulazisznaci da ti tu dotad nije bilo mesto. I ta alfa trajala nekih par godina i cao. \
@Zuki...bez zamene teza, molio bih...Nije prica da li je bolja milka ili nestle, nego da li je bolja milka ili pionir cokolada za jelo i kuvanje od 15din za kilogram. Imamo mnogo onih koji uporedjuju auta koja njihovi stvaraoci nikad ne bi uporedili. I jos nesto...te price tipa: necu da kupujem brend...ne drze vodu jer su danas svi brend. Svi, i hteo ne hteo moras da kupujes brend. Bedz, kako ga ti zoves,ima svaki auto koji ti drzis u svojoj garazici. Displej koji tebi deluje jeftino ima 7 boja, i 9 nijansi osvetljenja za svaku boju. Menjaju se automatski, preko senzora, ili mozes rucno da podesis u podmeniju aj-drajva. Citaj pa pisi, a ne da pises pa onda da citas.
koliko je samo novca BMW ulozio u saradnju sa kompanijama koje proizvode alikantara kozu i karbonska vlakna, dok je recimo MB presao na indonezanske dobavljace koze i drveta, sa kojima je posle 3 meseca morao da ide na sud jer su im dobavljaci slali smece od materijala.
A te civene price : boj ne bije svijetlo oruzje...obicno danas pricaju ljudi koji ni boja ni oruzja nisu videli.

munich

pre 13 godina

sta da kazem?razumem i alfiste a razumem i bmw-vozace.posedovao sam 145,155,156 1.8ts(gomila gvozdja,mislim na motor,ocajno)i poslednji sam imao 156 2.4jtd,zver od auta.
negde izmedju sam imao 525i 24v,takodje dobar auto.e sad vozim 120d.bez ljutnje,neuporedivo dobar po kvalitetu i performansama.kad ja kazem da je bmw bolji auto(a to nesto znaci jer sam 18 godina vozio modele ove marke)onda to nesto znaci.ali svako ima svog ljubimca.bmw je jednostavniji za odrzavanje verovali ili ne.pitam u servisu koliko kosta el.kljuc za bmw:142 evra.za alfu kosta kljuc 385 evra(cene u austriji)onda svake 5-te godine zupcasti kajs sa svim rolnama i vodenom pumpom 1400 evra,svake 1,5-2ge godine po 500-600 evra za ogibljenje,itd itd. za odrzavanje strasno,taman mislis jedno si uradio pojavi se drugi kvar ili slicno.hiljade i hiljade evra me je alfa kostala i jednom je kraj,jednostavno hocu svoj mir,od bacanja novca u vazduh i svoj mir u voznji.divno,m-paket ,serijski nizi,tvrdji a na losim putevima nista ne skripa i pucketa u autu(alfisti znaju o cemu govorim)jednostavno nemacki precizno uradjen.ali,svakome svoj ljubimac

Artur Pirozkov

pre 13 godina

Genije najupravljiviji auto je bmw vec godinama, price o pravcu i stiskanju gasa niko pri zdravoj i nezlonamernoj pameti ne moze da plasira. Savrsen odnos tezine napred nazad 50-50% se toliko detaljno planira da cak i akumulator ide ispod sedista ili u gepek zavisno od modela...POmesao si nesto vidim...a od 3:30 pa nadalje Vikica samo kaze da auto iznenadjujuce nije tako los kao sto se ocekivalo, samo novinarski toliko vesto to kaze da pojedini tu vide neki hvalospev. Jel kaze negde da je alfa bolja? Gde? 250 ks alfe 156 gta je deklarise kao super sedan...gde to ima? U 70im?

ja opet

pre 13 godina

za munich

Eto vozio si godinama Alfe i ne znaš da su im celokupni motori izrađeni od aluminijuma, dakle i glava i blok...nije to nikakva gvožđurija...
Niko ovde ne tvrdi da je nova petica loš auto, već samo da za mnogo manje novca možeš da imaš isti ili približan doživljaj vožnje.
Pretpostavljam da na BMWu nikad ne menjaš ništa na trapovima i ogibljenju?! ne razumem baš, al' hajde...
Inače 155 ima i stariji tip motora sa lancem 1.8 i 2.0, za koji kažu da je neuništiv.
Što se tiče kajša kao pokretača bregastih ja sam lično na Golfu 2 menjao na 70.000 km čisto preventive radi pa ne vidim, ako se stavi original, potrebu za kraćim intervalima kod Alfe.
Što se tiče dizajna 159 mi se više sviđa i originalnija je.

münich

pre 13 godina

@djape
vidim da si se odazvao i pises:ne znam sta si kupovao itd.ja sam posedovao 156-cu 1.8ts 144ks jos 1998godine,a na gomilu gvozdja mislim motor koji ima 144 ks a ide kao da ima 90.nikakva greska nije pronadjena,3 puta servis itd.
a ako mislis da izmisljam kada kazem da zupcasti sa svim rolnama i vod.pumpom kosta 1400 evra u becu kod zastupnistva,onda me i ne cudi
kada pises za tvoj 1.6ts kosta sve ovo 403 evra.misljen je bio 2.4jtd.zas li razliku?pa razlika je u tome sto je ovaj motor 5 cil. i vreme za menjanje remena iznosi 6 sati.verovatno za ts 2-3 sata.
a kada sam kupovao bmw-a,posto sam prethodno imao sportw.2.4jtd normalno da sam zapucao pravo u alfin showroom.odem sa radnim kolegom posle posla da probam auto,159 1.9 jts 160ks sportwagon.3 god.star(2007)27000km,19000 evra.da kolega nije video ne bi mi verovao.kad mu nabijes pun gas preko 40 lit trenutno,okay,ali prosecna mu je bila 25,6litara supera,bez zezanja,vozili smo se skoro 3 sata,stvarno bez izivljavanja i nije se skinula ispod 25.
i nije tacno da svi novi alfini motori nemaju vise zupcasti.lanac imaju samo jts.svi novi tbi motori opet imaju zupcasti. ali jts prestaju da se rade.a sad najgora vest:jts motori su GENERAL MOTORS motori kod kojih je glava izmenjena za alfu,tako da nemate za cime da zalite.bmw ipak proizvodi svoje motore sam,i vise od motora kao sto se vidi.

ja opet

pre 13 godina

Svoje pravo lice benzinci kod Alfe, BMWa i Honde pokazuju tek na preko 4500 obrtaja, sve dotle je obična ili malo brža vožnja.
Kod dizela je drugačije zbog većeg obrtnog momenta na manjem broju obrtaja pa nekad i bolje ubrzavaju.
Recimo zato moja Alfa 155 1.8ts 8v na 6000 obrtaja u petoj brzini ide 200km/h dok dizeli retko stižu do 5000 obrtaja.

ja opet

pre 13 godina

Malo su ublažili dizajn što je ok i sada više liči na BMW na koje smo navikli. Što se tiče motora i potrošnje to i ne treba da se gleda jer jednostavno ovaj auto je pravljen da ide brzo i vuče u svim režimima. Shodno tome ne možete ni očekivati malu potrošnju. Takva snaga jednostavno mora da se koristi i to čini pravi užitak. Cena je naravno previsoka i već iduće godine po kupovini pada za 20%, to se i ranije dešavalo preskupim modelima. Oprema je naravno prenatrpana da bi se opravdala cena i većina gadžeta vam neće skoro nikada stvarno zatrebati.
Poređenje sa Alfom 159 stoji; izgled, dimenzije, prostornost, a pogotovo jer je 2.4 jtdm vrlo blizu po karakteristikama na pravcu i svakako uz bok po krivinama, ali sve to za mnogo manje para.
imo meni se 159 više sviđa kako izgleda, ali to je stvar ukusa, slično može da se kaže za Accord, Legend ili novi Pežo koji tek treba da se napravi.
Nekako ovaj BMW 5 ulazi po ceni u neke modele Jaguara, ali bez ekskluzivnosti koju ovi imaju.

Aleksandar

pre 13 godina

U ovoj nicime izazvanoj raspravi Alfa vs BMW, primecuje se jedna sporedna, ali ipak vrlo vazna stvar - da su ljudi drzali knjigu namesto volana ne bi pokazivali ovakvu blatantnu nepismenost. Zato smo tu gde jesmo, volan i bedz na kolima su nam izgleda vazniji od znanja...

Djape

pre 13 godina

@Münich

Izabrati 1.9JTS na toliki auto je isto kao izabrati za probnu voznju nesto kao 518 ili 720 (ako takvo sta uopste postoji).

Lepo je receno da od dizelasha treba uzeti 2.4JTS. Zbog toga i nastaje uvek polemika izmedju Alfista i germanofila, posto se uvek nadju pametnjakovici koji porede babe i zabe, tj. 3ro i 4vorolitarske motore sa 2vo litarskim kod Alfe.

sto se 1.8TSa tice, on ima 4 cilindra, mada cak i da ima 6 cilindara, ne znam sta bi to menjalo po pitanju zamene zupcastog kaisha. Jedino sto je jako bitno kod te zamene jeste da se zadrzi tacan ugaoni polozaj bregastih vratila u odnosu na kolenasto vratilo. Sva ostala problematika je kako ukloniti sitnice koje su na putu i kako olabaviti onaj roller koji zateze kaish. Tako da, ako su te oshishali u tom servisu, to je vec druga prica. To mozes jednostavno proveriti tako sto odesh u bar jedno dva servisa (npr. nezavisni i Alfin) i trazis da ti u komijuteru izlistaju fabricki predodredjeno vreme za zamenu kaisha. Ovde u Nemackoj taj podatak dobijesh odmah, kada ti naprave predracun. Jedino gde smeju da probiju sumu u predracunu jeste kada naidju na nesto sto je bilo skriveno ili je otpalo/crklo prilikom demontaze.

I ne znam vishe sta da ti kazem, posto zaista nisam video tu Alfu koju si imao. Moja 1.6TS je isla ko metak! Tek preko 120 km/h su jace Bembare i ostala germanija imale shansu, ali to je normalno, posto imaju i mnogo vece motore.

Branko Arbajter

pre 13 godina

kako kaze reklama..Its not a car its a driving machine.Sad vozim 2007 E61 shadowline sa 90% ovih gadgeta koji postoje u F10.Ne vredi toliki novac.

Zuki

pre 13 godina

Ova diskusija se svodi na to da li je bolja Milka ili Nestle?

Mene kao kupca zaista ne zanima da li je BMW napravio ovo ili ono ili je Alfa mozda nekad napravila bolji model.
Kada kupujem auto znam koliko para hocu da dam i sta zelim da dobijem. Na internetu hvala bogu ima dovoljno informacija da moze sve da se sazna. Suzim izbor i odem i probam. Ne razumem to "brandopoklonstvo". Sta me briga koji je bedz na automobilu? Ne kupujem bedz nego auto.
Sto se ovog modela tice ne bih ga kupio jer je preskup, cak i da imam toliko para za automobil i sve troskove koji idu uz njega.
Jos kad vidim je da displej klima uredjaja isti kao na cetiri puta jeftinijim kolima, zaista se zamislim koliko kompromisa je BMW napravio da bi zaradio vise para.

Automobil je prevozno sredstvo a ne zamena za neispunjene zivote, lek za frustracije i licne neostvarenosti. Kakav god automobil da vozis u njemu provodis manje od dva sata dnevno u proseku. Kad izadjes iz istog moras da zivis sa samim sobom takvim kakav si i tu ti nijedan automobil ne moze pomoci.
Boj ne bije svijetlo oruzje...

Djape

pre 13 godina

@ Münich

Ne znam gde si i sta kupovao kada 156cu 1.8TS nazivash krshem. Ja sam sa 1.6 TSom bio jako zadovoljan, jedino sam hteo jaci motor.

159ka, Brera i Spider prate deshavanja na trzistu i reauguju na kritike vlasnika, tako da se zupcasti kais sa ovim modelima ne pojavljuje vishe.

Ja licno imao 156 1.6 TS. Ovde u Berlinu, gde ruke u ovlascenom servisu kostaju ko Sv Petra kajgana, mene je zamena zupcastog i onog drugog kaisa, sa sve rolerima i vodenom pumpom kostala 403 EUR. Menjao sam samo zato sto je kupljeni auto bio vec u godinama a nisam imao tacan podatak kada i da li je isti bio menjan od strane prethodnog vlasnika. Na kraju sam saznao da je izgleda prethodni vlasnik menjao kaish, no nema veze, zbog sigurnosti.

Zanimljivo kako su nam iskustva slicna, tvoja sa Alfom, moja sa BMWom! Ja se jedva reshio moje krntije, a bio jekupljen kod jednog od najvecih zastupnika u Berlinu i Nemackoj uopste, od prvog vlasnika sa sve urednom servisnom knjizicom.

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

Ništa me ne čudi, a što se tiče G60 on ima turbo i 160ks pa je i logično da veće brzine pravi sa manjim brojem obrtaja. Inače Alfa 155 1.8ts 8v ima blokadu na 6300 obrtaja, a sam motor je za pola generacije mlađi od motora G60 i naravno vuče još kojih 350kg više od Golfa 2 (kod G60 blok je od čelika a kod 155 je od aluminijuma).
Ono što mi se ne sviđa ni kod BMW nove petice, a ni kod Alfe 159, pa i kod mnogo drugih modela drugih proizvođača, je prevelika masa koja prelazi 1.6t što automatski ubija brzinu i agilnost i traži veće i jače motore.
Nekako mi se čini da auto industrija prilično kasni sa uvođenjem novih tehnologija, jer motor sa unutrašnjim sagorevanjem je pronalazak 19. veka, jedino što su malo uznapredovali sa materijalima i sistemima ubrizgavanja.
Takođe, kompoziti su zastupljeni na malom broju vrhunskih modela, a isto važi i za aluminijum. Opravdanje nalaze u visokoj ceni istih.
Realno, ranije se za mnogo manje para uživalo u boljim performansama: gore pomenuti Golf 2 G60, Lancia Delta integrale HF, Alfa 155 Q4, Alfa 33 1.7 16V, Kadet GSI 2.0...

JournalistASM

pre 13 godina

Ja stvarno ne volim da komentarišem ali ovog puta se ne mogu suzdržati. Ljudi, prepucavate se oko nerazumljivih stvari-poredite BMW 5-icu i Alfu159! Čudi me kako niko još nije spomenuo Golfa mk6 TDI ili nešto slično! Budite objektivni, svaki automobil ima svojih čari, prednosti i mana. Stara narodna kaže "Ne kudi konja kojeg nisi jahao"... Ja sam ih slučajno mnoge jahao jer sam auto novinar i vjerujte mi, ne postoji savršen automobil ma kako se zvao i kakav bedž ga na haubi krasio.

Konkretno, BMW F10 je vjerovatno najnaprednija limuzina više srednje klase (posjeduje 70% dijelova aktuelne 7-ice) i kao takva vjerovatno vrijedi ove pare. Doduše, za te pare se kupe dvije škode Superb sa ekstra opremom ali... Porediti ga sa automobilima iz nižih klasa-ludost! Pljujete po alfi a vjerovatno vas većina nikad nije ni sela u neki od modela ovog italijanskog proizvođača! Konkretno, 159-ka solidan automobil u svakom pogledu, ništa lošiji od njemačke konkurencije... Naravno dizajn prije svega:))!

P.S. Renault Clio RS for ever!!!

ja opet

pre 13 godina

Evo baš juče sam video novu peticu ispred zgrade, dakle: od pozadi kao nova sedmica, od napred kao ublažen Z4, dugačka hauba, lepo izgleda u srebrnoj boji...sve je na svom mestu, ali ništa spektakularno, kao da su doradili pretprošlu generaciju petice.
Nije da ga ne bih poželeo i vozio, ali ono o čemu nas nekoliko ovde piše je da je preskup za ono što nudi. Izuzev samog brenda koji stoji iza petice ništa drugo ne opravdava toliku cenu, pa ni upravljanje zadnjim točkovima?! (imao ga je svojevremeno Micubiši 3000gt npr.). Opet, elektronski gadžeti su tu samo da bi opravdali cenu. Iskreno više bih voleo takav auto bez I-driva i sličnih gluposti jer kad se sedne, upali motor i krene više me ništa sem uživanja u vožnji ne interesuje...da neću možda da gledam film ili elektronski pomeram sedišta...
Još nešto što se tiče kvaliteta BMW, imali su velikih problema sa benzincima 1.6 i 1.8 od pre dvadesetak godina, kao i sa 2.8 u pretprošloj petici, znam dva primerka za generalnu pre 100.000km (zato i zamenjen sa 3.0). Opet ko sumnja u Alfu, već sam ovo pisao, 155 sa 1.8 twin spark 8 ventila na dijagnostici posle 225.000km ima fabričke rezultate.
Dakle moje mišljenje za peticu, poželjno i lepo, ali precenjeno.

Marko-ALFA

pre 13 godina

Kaže MARKO-WV da su svi alfisti lažovi, a tu izjavu daje čovek čiji broj nepreporučenih komentara obara sve rekorde, kao najbolji reper šta ljudi misle o stavovima potpuno ostrašćenog čoveka. Zato je svaki drugi komentar izlišan.
Što se tiče Jeremy Clarksona, to je upravo onaj novinar koji je više puta javno istakao kako čovek ne može sebe zvati istinskim ljubiteljem automobila (petrolhead) ukoliko u životu nije vozio i posedovao makar jednu Alfu.
Naravno, svakom vozilu možemo tražiti i pronaći manu, pa tako i Alfi, ali pričama bez pokrića i preterivanjima svake vrste mogu samo da se nasmejem. Koliko vozač Alfe provodi vremena u servisu može da kaže samo onaj koji vozi i poseduje Alfu duži niz godina, a većina komentatora nažalost nikada nije ni sela u Alfu da bi imala šta da kritikuje, već se poziva na mišljenja i glasine "upućenih" ljudi. Alfe vozim duže vreme i voziću ih i dalje, što znači da sam prezadovoljan.
Izjava da je 159-ka JTDM od 200 konja troma i svako drugo podsmevanje tom inače sjajnom automobilu takođe je neozbiljno, mada je činjenica da su automobili u današnje vreme preteški i krcati opremom, a to i jeste najveća zamerka aktuelnim Alfama. Višak kilograma oduzima performanse, a nije li neko prokomentarisao da čak ni ovoj novoj petici ne bi škodilo još malo konja, iako već raspolaže moćnom mašinom?
A što se tiče testiranog vozila, BMW-u svaka čast i nova petica je izuzetan automobil u svakom pogledu, mada mi se prošla više sviđala. Jedini razlog zbog čega je ne bih poželeo (ako zanemarim cenu) jeste taj što je prevelika za moj ukus i pretrpana stvarima koje u nekoj realnoj upotrebi zaista nisu neophodne, a kao takve povećavaju cenu i masu vozila. Mislim da je nova petica savršena za krstarenje evropskim autoputevima, bilo da ste na vozačkom mestu ili zavaljeni na zadnjem u svojstvu nekakvog direktora. Meni ipak treba malo drugačiji tip vozila, ali svako ima pravo na svoj stav koji se treba poštovati.
Inače BMW-u svaka čast kao brendu. Imaju odičnu strategiju i uspevaju da plasiraju na tržište proizvode koji su ponekad i precenjeni, ali za koje su kupci spremni da odreše kesu i to treba poštovati. Ipak svi koji se zaklinju u BMW kao isključivo sportski brend treba da se prisete da BMW ne živi samo od prodaje sportskih modela sa M prefiksom već da gro profita stiže kroz direktorske limuzine, velike terence i kvazi terence i moćne dizel motore, što je po meni ipak neka vrsta kompromisa zarad profita. Iz tih razloga se BMW okrenuo i malim automobilima, a za ostvarenje cilja svakako se ne biraju sredstva. Nažalost, ako Alfa želi uspeh moraće poći istim stopama, pa se već najavljuju terenci za USA tržište, ali preživeti se na neki način mora.
Konačno, bilo bi idealno kada bi ljudi shvatili da od razuđenog i razgranatog tržišta, odnosno zdrave konkurencije, svi mi vozači možemo imati samo korist (kroz neprestani razvoj, tržišnu utakmicu i kakav-takav cenovni paritet), pa u tom smislu treba voleti ono čemu smo naklonjeni, ali ne treba mrzeti i potcenjivati druge brendove koji imaju svoje poštovaoce.

ja opet

pre 13 godina

lele bato@

A šta ja to nisam tačno napisao, a ti jesi: i za ubrzanja zbog obrtnog momenta na manjem broju obrtaja i broj obrtaja kod benzinaca koji je viši u odnosu na dizele?! Pročitaj ponovo moj komentar.

Limy 007

pre 13 godina

Postovani Citaci,
Vidim da se ovde pravi poredjenje izmedju Alfe i Bmw?
Pa pitam sam sebe dali u opste ove dve automobilske marke mogu da se porede.Imao sam oba automobila a prva je Alfa od 155 33 sa boxer motorom itd.Alfa je Auto za mlade pocetnike sto izgleda lepo ,atraktivno na prvi pogled a jeftino da se kupi a motori su im dobri do 100 000 ako ste radi servis na vreme a ulja trosi ko friteza na dva tanka jedan litar to vazi i za sadasnje modele na primer alfa gtv ili gt(ali doduse pise i u upustvu samog proizvodjaca da trosi 1 litar na 1000km i da je to normalno.Mmw imam ga zadnjih 15 godina i sve petice od e 34 pa do ove sad sto imam e 60 isve benzinci sa sa 2,5 litara masinom.Kupim ga sa nekih 100 000 km i vozim ga do preko 300 000 samo sipam bezin i vozis toliko o kvalitetu izmedju ove dve masine .Bmw i Alfa nemogu da se uporedjuju pre svega jel nisu u istoj klasi BMW JE PREMIJUM MARKA I MOZE SE UPOREDJIVATI SA MERCEDESOM KAO I JAGUAROM,dok Alfa moze da se uporedjuje sa Opelom Fordom i VW i sa francuskim vozilima i japanskim ali ne sa BMW .Da je su BMW cene jako visoke kako nove tako i polovnjake to se i meni licno nesvidja ali dok je potraznje dotle ce drzati i cene sto je i normalno......znate ono kad porastem bicu BMW...BMW je stvarno barem 5 godina ispred od samog dizajna pa sve ostalo da nepricamo o tehnici
Ali ko sto neko rece o ukusima netreba raspravljati
Vazno je da se ipak okrece pa neka svako vozi ono sto muse svidja i prema svom dzepu.Srecno

Amerikanac

pre 13 godina

"Bez obzira na ogromnu snagu, ono što oduševljava je lakoća upravljanja i odličan osećaj kontrole. Zato na zapadu nije retka slika da ovakve automobile voze mlade mame ali i starije gospođe koje drže do svog imidža"

Mozda ce zvucati glupo ali prvu peticu koju sam video pre par nedelje vozila je starija gospodja :D Dok je ostatak muske populacije na parkingu zagledao auto. . .

GajaG

pre 13 godina

Ja bih samo jos jedno rekao: Vi sto volite Alfe dabogda ih cijeli zivot vozili, a takodje i mi sto volimo BMW dabogda ga cijeli zivot vozili, pa kako kome bude.

lele bato

pre 13 godina

ja opet@
ne razumes se ocigledno u motore..normalno je da dizeli novije generacije iamju bolja medjubrzanja zbog ogromnog obrtnog momenta jer mnogo bolje vuku na niskim obrtajima ,uporedimo bmw 330i i 330 d i videcemo odmah to..a sto se tice visokih obrtaja kod benzinaca...normalno je da motori bez nadpunjenja traze visoke obrtaje,posebno motori sa malom zapreminom i velikom specificnom snagom,poput bmw m3 i tome slicni,,,citaj malo...

Artur Pirožkov

pre 13 godina

http://www.bloomberg.com/news/2010-06-23/bmw-says-revamped-5-series-model-sold-out-forcing-buyers-to-wait-months.html

eto opet ste dokazali da ste pametniji od celog sveta, hejteri BMW-a :))))
Nagrada je konfekcijsko vozilo po vasem izboru koje cete sami morati da platite. Dotad, neka sam ja dizelas, glup ili folirant, samo nek je roundel na mom volanu dok god vozim i postojim.

Pinturikio

pre 13 godina

Kao i u većini slučajeva tako su i ovdje komentari van teme pa ću se i ja pridružiti.
@Djape
Mislim da ti nije dobro poređenje BMW-a i Alfa Romea( iako su poslovne filozofije i jedne i druge marke dosta slične), jer male, al značajne prednosti su na strani BMW-a, da sad ne nabrajam i ne pravim se inženjer, iako to nisam.
Reću ti samo da sam veliki ljubitelj Alfa Romea.
Alfa Romeo je definitvno nešto više od automobila, BMW je nešto više više od automobila.
Što se tiče ove nove petice, meni je sve prihvatljivo osim cijene.U većini slučajeva
(pored nespornog kvaliteta i najnovijih dostignuća) kod premimum segmenta plaća se brend. Njemci i te kako koriste svoju dobru poslovnu reputaciju u svijetu,( pa ljudi pogledajte samo VW) i mogu da se igraju sa cijenama automobila kako im volja.
Što se tiče njihove anti propagande prema Francuzima, Talijanima i Japancima, tu su Djape potpuno u pravu.
Prosto je nevjerovatno to traženje dlake u jajetu, to prelazi u negativni nacionalizam.Pronađite npr. uporedni test MB-CLK i Renault Lagune kupe i sve će vam biti jasno, to vrijeđa zdrav razum čovjeka.Pozdrav!

frapiran pijem frape

pre 13 godina

Zbunjeni Djape, gde si ti molim te i od koga cuo da uporedjuje veci bmw motor sa manjim alfinim? pa uzmi bilo koji katalog, sajt ili listu kaakteristika i videces da je kubik za kubik bmw ipred alfe za 10-205! u smislu, 2,0 bmw je jaci od 2,0 alfe i tako nanize i navise, a to se tice motora preko 3, 4 ili 5 litara, tu zaista i nema sta da se uporedjuje jer alfa i ne ume da napravi takav motor! sta ljudi sve nece ovde napisati...ccc covek ladno lupi : " svi uporedjuju alfin 2 litarski sa bmw ovom 3 i 5 litarskim..." ahahahha u Diznilendu mozda. Citaj malo