Testovi

Ponedeljak, 16.10.2006.

22:39

Vozili smo: Honda Civic 2.2 i-CTDi Sport

Izvor: B92

Vozili smo: Honda Civic 2.2 i-CTDi Sport IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Igor Cisic

pre 16 godina

od l999 godine vozim isključivo japance i do sad sam ih osim Nisana imao sve. Odnedavno sam vlasnik Honde civic 2,2 CTDi i odgovorno tvrdim da još ništa bolje u životu nisam vozio, Performanse su fantastične, preticanje bezbijedno u svim brzinama, možda bi unutrašnja buka mogla biti za koji decibel manja ali je sve ostalo vanserijsko.

Nihad

pre 16 godina

Gospodo draga moje misljenje je da Hondu voze samo oni sto je vole i ko je jednom proba kupit ce je sigurno opet.Moje prvo auto je bio Accord CA5 1989.g., pa posle sam imao Alfu 164,Forda,pa sam imao Audia A4 2,5 TDI V6 vuko je ko lud (za to svaka cast)al sa kvarovima nisam mogao izaci u kraj pa svake sedmice sam bio u servisu.Vjerujte mi da kod mene u austriji ÖAMTC i slepsluzbe vucaju po citav dan samo njemce BMW i Mercedes specijalno.Audija sam se jedva rijesio konacno i kupio sam ponovo HONDU.Ekstra sam isao u njemacku (u Austriji takve nema) da je kupim.To je Accord Aerodeck 2,2i 150 ks US model poslednji model koji se proizvodio u Japanu.Vozim je vec vise od 2 godine i imam 248000 km a ide jos uvjek ko nov.Sve je jos uvjek original samo su kocnice mijenjane.Unutra prostora daleko vise ima nego Audi,sjedista su extra za razliku od onih u Audiju,a u vuce ko i Audi samo sto moramo znati da honda pravi snagu na obrtaje,a da se pokvari kod honde ne postoji ta rijec u rjecniku. Na kraju bi zelio reci svako auto ima neki nedostatak neko nevoli nesto,neko nesto al sto se kvaliteta tice Honda se sigurno moze lahko nosit sa svim njemcima (motore ima sigurno bolje).Pogledajte testove u njemackoj testiraju A4 i Accord i na kraju kazu da je kod honde neprecizan volan(koji to normalan vozac moze osjetit) a to kazu zato sto nemau sta drugo.A ovim kriticarima bi reko nek samo voze svoje njemce moraju i slepsluzbe od nekog pare zaradjivat.

ozdravljeni

pre 16 godina

Немања,
SVAKA TI CAST, uzeo si mi reci iz usta. Honda je "mrak" uvek bila i ostace, a "ljakse" face ce do kraja zivota trunuti u pomenutim svapskim sporetima. ja sam se na vreme otarasio golfa, dosad bi zaradio vibracionu bolest, slepilo a bogami i popucale bubne opne, o rupi u novcaniku da ne govorim.nikad u zivotu nisam vozio gori auto(VW),kako koja rupa a ja na optiku, protokomeri, egr-ovi, davaci, senzori,podizaci stakala, alarmi,lavlje kandze... da ne nabrajam dalje, a sad lepo hondica i ne boli me vise glava, ide ko zmaj, malo trazi, servis samo kad je vreme za redovan, peglanje po gasu non-stop i ni pero joj nisam odbio. a osecaj je kao da sam se preselio u 22 vek!

zokac

pre 16 godina

Nije mi jasno ko su ti ljudi koji velicaju kvalitet Japanskih vozila.Imao sam Hondu crx sportski kupe.Pa to je bio krs od auta.Limarija tanka kao papir,rdja vec pocela da radi.Kvalitet unutrasnjih materijala smesan.Doduse isla je dobro ali previse konja za malu tezinu.Ne verujem da je sada Honda toliko odmakla.Nakon toga vozio sam BMW serije 3 e36,Pa to se ne moze porediti.Sve,ali sve je u korist BMW.I zato iz iskustva za te novce Moj je bmw 1 pre nego ova Honda ,a tako bi bilo ma o kojoj klasi da se radi.Cisto da se zna,ovako izgleda redosled komercijalnih auta po kvalietu i svemu ostalom.Mercedes,BMW ,priblizio se Audi pa onda jedna velika praznina do Honde,VW,Toyote,itd pa tek onda stizu Francuzi,Italijani.Tako vam je to.

Rasa

pre 17 godina

Sto se tice dizajna meni se bas i ne dopada toliko, bez obzira sto sam fan Hondinih automobila,Accord je najlepsi auto u konkurenciji.Honda je dizajnirala auto koji nije u sklopu danasnjih standarda. Nije on ruzan nego jednostavno se ne uklapa u semu konkurencije. A sto se tice kvaliteta,on je nesumnjivo zagarantovan

leon

pre 17 godina

Odlican dizajn, fantastican kokpit (slican kakvim stealth borbenim avionima), vrlo dobre performanse i komfor u voznji, ali... previsoka cena, ne bas vrhunski kvalitet zavrsne obrade, slaba mreza ovlascenih servisera. Sve u svemu, dobar ali preskup auto

goggyso

pre 17 godina

tacno je da su dosadni ti japanci, sipas,kresnes i vozis,vozis... i ne razmisljas o autu, prosto ti dosadno, za razliku od evroskih, narocito svaba, isto sipas, kresnes i slusas,strepis, cekas kad ce nesto ripiti, normalno da nemas vremena za dosadu. inace vozim svabu i stalno nesto primecujem, osluskujem i nerviram se dok moj burazer vrti civica i pegla po muzici da nebi zaspao dok guta kilometre, i ne pada mu na pamet da posumnja oce li ga honda negde ostaviti. ni pero joj nije odbio, a bas se voza ,ne gasi. toliko o japancima!!!

Marijana

pre 17 godina

Kao celina automobil nije los jer veoma privlaci paznju ali ima par mana jedna od njih je nepreglednost pri parkiranju u rikverc.

MARKO-VW

pre 17 godina

Vlado,da ne preteruješ malo...? Novi GTI je zver. Teško sa modelom od pre pet godina... Hondi svaka čast- stvarno kvalitetan auto,ali GAZDA u klasi je VW GOLF u svim segmentima!!!

vlada

pre 17 godina

Honda iz 96 god. bi odvalila novog Golfa GTI
Sto se tice kvaliteta,za 2006 god. prvih sesnaest mesta zauzimaju japanci
motor iz s2000 je inace iz 2001 god
A.Kulundzic je sa civicom na stazi odvalio Golfa za 1s,a sa s2ooo 2.5s i to sa modelima iz 2000.i 2001. god

BataDacha

pre 17 godina

Zdravo drugari,
Stvarno mislim da Delta opasno preteruje sa cenama. Posedujem Civic 1,8 Sport i platio sam ga sa nekim minimalnim popustom negde oko 18.000€ ovde u Svedskoj. Ford Fikus 1,6 kosta jedva malo manje od te cifre a nemoze se porediti. Jedina zamerka na auto je to sto se ceka skoro godinu dana ;) Nekim pukim slucajem sam ga dobio par meseci ranije nego sto je planirano. Da se razumemo.. auto nije 'sportski' ali svejedno.. 140 konjica nije za podcenjivanje, potrosnja je umerena, 'preglednost' je stvar navike. U svakom slucaju.. odlican auto uzbudljivog dizajna.

ekonomista

pre 17 godina

Samo da objasnim zasto je cena kod nas niza. Prvo ima carina koja mora da se plati na stranu robu, a drugo elasticnost cena kod nas je niza od elasticnosti cena u EU. Pitajte nekog ekonomistu da vam objasni sta to znaci.

Somi

pre 17 godina

Jednom recju "strava" auto je izvaredan i lepo da ste se odlucili da ga testirate. Vidim ima komentara i za kao neke BMW i ostala nemacka nepouzdana vozila, to je za ljude iz 70 ili 80 PROBUDITE SE i uvidecete stvarnost. Ipak su japanci majstori! Jos jedanput "strava" auto sa stilom! (jos jednom nije za ljude bez ukusa).

boris

pre 17 godina

Slazem se ovima sto kritikuju zasto niste testirali benzinca umesto dizela, kada je Honda poznata po brutalnim benzincima. Takodje, otkud ta rupa kad motor ima 2.2 litra zapremine? Turbo rupe se javljaju kod motora sa turbinama velike snage, ili turbo motorima malih kubikaza, kakvi su nakada vozeni u F1 sa 1 500ccm, koji je sa turbinom razvijao oko 1 200 konja. Tada se i pojavio termin tubro rupa, jer su te turbine stvarno bile fizicki ogromne i teske, i trebalo ih je zavrteti, a to sve dugo traje kada imate malu rezervu vazduha u cilindru, pa motor mora cekati takt vise nego da ima 3 000ccm da bi dobio neophodan kiseonik. Ako taj Hondin motor sa 2 200ccm i samo 140 konja ima primetnu turbo rupu do pola opsega obrtaja, onda je to cist promasaj. Verovatno su zato i nalepili "sport" da bi kupci lakse progutali ovu manu (kao - to mora da se vrti - smesno!).
Izgled je lep i u skladu je sa snagom motora. Koliko sam razumeo nazad je torziona osovina sto bi po meni bila i najveca mana ovog modela. Ta osovina oseti svaku rupu na putu, jer se guma vuce kao kuka po cesti. Automobilima sa tim resenjem se vrlo brzo razdrnda unutrasnjost. Verovatno su tendencije na trzistu takve da umiru svi van mejnstrima, pa se i Honda mora pridrzavati istih pravila. Ali zasto onda ovolika cena? Za dva LCD monitora i gomilu dugmica?
Dizeli su se na kraju sveli na ovih 2 000 voznih obrtaja i cak 2 200ccm, da bi ispunili svoj najveci adut - stedljivosti. Jednostavno tehnologija je ogranicena karakteristikama ovog derivata. Ovo su i jako komplikovane masine, sa osetljivim turbinama i cudima, pa se moraju tretirati jako cistim gorivom i dobrim uljima. Koliko se secam, dizel su kupovali oni koji su imali potrebu za robusnim autom i koji su mogli jeftino da nabave loz ulje, a ne mangupi koji znaju sta je VTEC.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Jovanovic Ivan
Ne znam sta si htio da kazes ovim komentarom, ali zelim samo da se zna da je Senna poginuo vozeci Williams-Renault, a slavu je stekao vozeci vecinom McLaren-Honda bolide. Zanardi je osvojio dvije titule u CART-u vozeci za Reynard/Honda, a udes koji pominjes je dozivio na testiranju za neki sasvim drugi tim pri pokusaju povratka u to takmicenje 2000-te godine.

MARKO-VW

pre 17 godina

Znate sta, sve je to lepo i krasno, ali zna se ko je glavni u klasi. GOLF!!! Volkswagen je jos 1974 postavio standarde i pravila i svima je postavio domaci zadatak,posebno u dizel tehnologiji. O prakticnosti da i ne govorim. I sad neko velica ovaj frizbi!?

Oliver

pre 17 godina

@ Dika
Pre nesto vise od dve godine na moj auto sam stavio 4 nove gume i za to vreme presao 30 000 km bez problema. A sve to po ovim nasim putevima, ako ih tako mozemo nazvati. Na zapadu, gde nemate udarnih rupa, a samim tim ni mogucnost da ostetite tocak i gumu, rezervni tocak je stvarno suvisan. Skoro je radjeno istrazivanje u Britaniji i dosli su do zakljucka da veliki procenat vozaca nezna ni gde se sipa tecnost za stakla. Sta mislite koliko njih zna da promeni tocak? Lepo se pozove AMS i resen problem :) .

malisa

pre 17 godina

@dika
koliko sam shvatio alat je za reparaciju tj. krpiš gumu sam ili je dopumpas. Takodje, ne razumem zasto nema zadnjeg brisaca?

Dika

pre 17 godina

Kako je moguce da ovakav automobil (sa ovakvom cenom!), nema rezervni tocak?! Ok,cena nema veze sa tim,ali sta da radi covek ako mu jednostavno pukne guma, negde daleko od prvog vulkanizera. Mozda nisam najbolje razumeo, ali cemu alat za zamenu tockova, ako nemas rezervni?!

Mirko

pre 17 godina

@nemanja
Alfa 156 i 147, na žalost, imaju Tipovu šasiju. Uporedi međuosovinsko rastojanje (2.54). "Samo" im je vešanje promenjeno. Što se tiče navoda da je Civic-a "nemoguće" izbaciti u krivini, isto važi i za moju Alfu 146, makar kad ja vozim. Posle 30 000 km i dalje mi ne uspeva da sebe dovedem u problem, a, veruj mi, probao sam :). To samo znači da auto prevazilazi moje znanje, pa bih zato želeo rezultate merenja. Uzgred, ne bi bilo loše dodati i BMW 1 tom uporednom testu, pošto već Alfa, Honda i BMW imaju istog zastupnika :)

Rash

pre 17 godina

Sudeci po broju komentara Logan i civic su omiljeni srpski automobili a i tu su negde po kvalitetu). BMW je očigledno najpoželjniji automobil u Srbiji, bar među internet populacijom, znači mafijaši su još uvek idoli za vas. Kad se pogleda iz tog ugla -jadna nam Srbija. Biće nam bolje kad etalon vrednosti bude neki klasično dobar automobil, FIAT na primer.
I na kraju još nešto o ovoj Hondi. Koliko god tvrdili da se ne kvari, hoćete li nas ubeđivati i da joj se ne buše gume, kad već nema rezervni točak?

Petar

pre 17 godina

Odlican tekst, ovo je prvi pravi japanac posle puno godina. Egzotican definitivno, lep ili ruzan je stvar ukusa.

Za sve koji porede hondu i BMW-a. Razlika izmedju njih je mnogo veca nego izmedju honde i hyundai-a. Ukoliko neko moze da dokaze da je honda pouzdanija od hyundai-a svaka cast. Poslednje statistike pokazuju da Koreja u tome sisa Japan. Pogledajte i ko daje najduzu garanciju na trzistu (svetskom trzistu).

Naravno ova citava logika radi isto toliko dobro koliko i ona druga da je Honda bolja od BMW-a. Lako je napraviti auto sa 60% manje delova koji ima samo osnovne funkcije i tvrditi da si pouzdaniji od drugih.

Poredite Honde sa opremom koja obicno dolazi standardno sa BMW-om ili nekim drugim evropljaninom. Mojih par prijatelja imaju takve Japance. Ljudi su non-stop po servisima. Nisu to veliki kvarovi (kola super idu) ali im se stalno desavaju i to je u 90% slucajeva bas ta dodatna oprema. Trik je da je takvih koji kupuju Japance sa puno dodatne opreme relativno malo i statistike izgledaju sjajno, bas kao i za Hyundai.

Tit sok

pre 17 godina

Idealna zamena za opel kalibru, s tim da ima i dovoljno prostora nazad i u gepeku. Nadam se da je kvalitet ipak neuporedivo bolji.

ivan_bgd

pre 17 godina

Vozio sam ovaj novi civic pre jedno 8-9 meseci... Na prvi pogled deluje zaista lepo, privlacno, vrlo sportski.. Unutrasnjost takodje - pored toga sto je vrlo precizno napravljena, deluje zaista futuristicki (meni je malo smetala jer ima toliko sitnica da nemas pojma gde prvo da pogledas). A sada neke losije stvari koje sam ja zapazio a to je po mom misljenju malo bucniji dizel motor i nekako na dodir cini mi se tanji lim karoserije. Ostalo je zaista sve OK...

nemanja

pre 17 godina

Vrlo dobar tekst, mada moram da priznam da prvi put citam o velikoj turbo rupi kod ovog motora...
Alfa 147 nema Tipovu sasiju, to je imala Alfa 145.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Dzoni
Ne slazem se bas da u danasnje vrijeme Hondin dizel nije nista posebno. Nagradu je dobio prosle godine, sto i nije tako davno, a i ove godine je na istom takmicenju osvojio trece mjesto, ovaj put za dlaku iza istog onog BMW-ovog motora od 2.5 litra kojega je prosle godine potukao Hondin dizel i novog Subaruovog 2.5 litarskog turbo benzinca koji se ugradjuje u Imprezu, Forestera i SAAB-a.
Alfin motor koji ti pominjes je isto bio u konkurenciji sto samim tim potvrdjuje da je to jako dobar motor, ali je podijelio "tek" 6-to mjesto sa drugim Hondinim motorom (S2000). Konacno, evo kompletne liste sa brojem poena na kraju:

1. Subaru 2.5-litre flat four Turbo (Forester, Impreza, Saab 9-2X) 155
2. BMW 2.5-litre (325, 525, Z4) 153
3. Honda Diesel 2.2-litre (Civic, Accord (Europe), CR-V, FR-V) 145
4. Mazda 2.3-litre GDI Turbo (6MPS) 141
5. Toyota Diesel 2.2-litre D-CAT (Avensis, Corolla Verso, RAV4, Lexus IS220d) 115
6. Fiat Diesel 2.4-litre JTD Multijet (Alfa 159, 166, Brera, Lancia Thesis, Fiat Croma) 87
6. Honda 2.2-litre (S2000 (North America)) 87

E sad, ja nijesam vozio nijedan od ta dva auta, ni Hondin ni Alfin dizel da bih ti sad ovdje pametovao i uporedjivao karakteristike i moje licne utiske. U principu ne volim i ne vozim dizele. Mislim da sportski auto ne moze biti sa dizel motorom. Samo ti navodim ono sto mjerodavni strucnjaci kazu.
Moja iskustva sa Hondom su vise nego pozitivna. Ranije sam imao Civic Coupé (americki) a sad imam CRX del Sol (japanski) i Accorda (evropski, UK) i to dovoljno govori o mom zadovoljstvu Hondinim automobilima. Uostalom, to se uklapa u onu cuvenu izreku ('Jednom Honda - uvijek Honda').
Volim Alfe i jako ih cijenim u odredjenim segmentima kao sto su dizajn (tu su po meni definitivno jaci ne samo od Honde, nego apsolutno, mada je jasno da je to vise stvar licnog ukusa). Isto tako, jako su dosljedni u gajenju sportskog duha sto mozda treba istaci kao pozitivnu karakteristiku cak i prije dizajna, koji je po meni manje bitan.
Ono sto me odbija je da ih bije glas da su nepouzdani, mada, kad bih se usudio da nabavim jednu Alfu vjerujem da bih joj mnogo stosta oprostio, pa i tu navodnu nepouzdanost jer kazu zaista da su ti automobili za uzivanje u sportskoj voznji skoro neprevazidjeni i da se lako 'navuces' na njih.

Shpiro

pre 17 godina

Sudeci prema broju komentara, mogu samo da zakljucim da ovaj auto nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Meni licno se estetski ne dopada ni najmanje, za razliku od Jazz-a ili Accord-a, ali mi je potpuno jasan njegov smisao, i razumem zasto se svidja ljudima.

Meni samo jedna stvar nije jasna - cemu sluzi dugme za startovanje motora, ako prethodno moras da ubacis normalan kljuc u predvidjeno mesto? "U, jeeee, pali se na dugme"! Pa sta onda?

Lexus RX400h

pre 17 godina

O usporedbi Honde Civic Si i Golfa GTI, evo jedna detaljna analiza uglednog Edmunds-a :
http://www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=109825/pageId=69504

Videcete da su u pitanju finese, a ne kako ljubitelji jednih ili drugih automobila ovde pokusavaju predstaviti kao da poredimo Zastavu i Ferari. Interesantno je da Golf ima nesto bolja ubrzanja, ali je Honda bolja kod slalom voznje i kocenja.

Dzoni

pre 17 godina

Alfa jtd i ovaj Civic imaju slicne performanse motora (alfa 1.9 150Ks 310Nm Honda 140Ks 320Nm) medjutim ipak alfa bolje lezi na putu tako da je sto se tice nekog trkanja Alfa u prednosti, dok je zavrsna obrada na strani honde. Mozda je ovaj hondin motor dobio te godine neku nagradu ali u danasnje vreme nije nista posebno. Npr motor 2.4JTD u alfi 159 ima 200KS i ogromnih 400Nm sto je poprilicno vise od hondinog.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Steva
Koliko ja znam, Civic sa 5-oro vrata je IMA, odn. hibrid - ima 2 motora, benzinski i elektricni. Zbog toga je skuplji od modela sa troje vrata...

Milan

pre 17 godina

Za sve one koji se raspituju zašto je sedan jeftiniji:
Zato što je to u stvari drugi auto. Naravno ima mnogo zajedničkog sa hečbekom ali je oslanjanje drugačije (to je pre svega porodični auto) a i različita je unutašnjost. Da li će neko kupiti sedan ili hečbek pitanje je afiniteta i novčanika.

@Mirko
nisi pažljivo čitao, lepo piše da ga je nemoguće "izbaciti" u krivini. Da li je multilink oslanjanje ili ne manje je bitno, važno je kako funkcioniše u praksi. Inače i ja bih voleo uporedni test baš sa alfom 147. (nemam ništa protiv alfi)
Za sve one koji brinu oko prodaje mogu reći da je sa hondom i toyotom jedini problem kako da je kod nas pazarite - niko neće da ih proda dok ne napune bar 15g.

BMW fun

pre 17 godina

Ne mogu da se otmem utisku citajuci komentare u ovoj rubrici vec par meseci unazad da sta god da se pojavi, ljudi uporedjuju sa BMW-om. Uzima li se to BMW za referentnu tacku, ili se to meni samo cini?

Neledpc

pre 17 godina

Ovaj auto je meni apsolutno divan! Nisam zainteresovan za 2.2 Dizel, ali mi je cudno pominjanje tih "rupa" jer je to motor koji je vec koriscen u Accordu, izuzetno hvaljen i negde nisam vide da se nesto slicno pominje. Mene vise zanima benzinac 1.8. E tu je najveca "rupa". Naime, taj benzinac u verziji "sport" kosta 1 000 eura vise od Honde Accord 2.0 sport. Oprema skoro identicna, motor u Civicu noviji, odlicnih performansi, ali ne revolucionaran niti snazniji. Zaista mi to nije jasno. Mislim da mu je to mana koja ce oterati mnoge potencijalne kupce, narocito kada vidimo da je vecina automobila u klasi bar 2-3 000 jeftinija i pogotovu kod nas gde je taj faktor jos vazniji nego u zemljama sa visim standardnom. Steta, auto je prelep i izvanredan...

boris

pre 17 godina

Još par komentara bih dodao. Auto računa brzinu na osnovu broja obrataja točkova i obima gume. Ako nisu predviđene dimenzije točkova, pokazivaće drugačije (pitate se zašto neki taksisti stavljaju male točkove).
Drugo, ovo je samo sport paket opreme, tek typeS ima sportski trimovano ogibljenje, a typeR je ono pravo (i jedini ima crveno H).

Немања

pre 17 godina

Седан је јефтинији од хеч верзије јер има другачији доњи построј (неке елементе).
Поређење BMW-a, VW-a и Хонде је смешно јер Хонда никада није била синоним љаксе фазона за разлику од поменутих немаца. Да не спомињем оштећење слуха које стварају бректалице попут Голфа дизела :-)

Jovanovic Ivan

pre 17 godina

Citat autora: "Znaju Japanci da u svakom od nas čuči jedan mali Senna, Zanardi..."
Senna je poginuo, Zanaradiju su pre dve godine amputirane obe noge posle udesa...

Steva

pre 17 godina

Ljudi ima i kod nas sedan, drzao sam cenovnik posto ga je ortak gledao i raspitivao se za njega. Sedan 1.8 benzinac sa opremeom Sport (mislim da nema alu felne) ispada izmedju 18 i 19 hiljada evra jer se dobija popust za kes 8% i jos neki popust od 5% ( mozda i malo vise, koji verovatno dobijas ako pitas) sto ga cini veoma ozbiljnim za razmatranje prilikom kupovine. Stvarno ne znam da li neki auto (pogotovo japanski) nudi tako nesto za te pare, a pogotovo mi nije jasno zasto je toliko jefttinij od modela sa 5 vrata.

Mirko

pre 17 godina

@Bobi
Razlog što sam pitao je sledeći:
Civic ima "primitivno" zadnje vešanje, pošto Honda štedi na stvarima na kojima ne bi trebalo. Ovo je ipak Honda, a ne Toyota ili Hyundai. S druge strane, 147 ima zastarelu šasiju (Tipovu iz `88) i fantastično (i odgovarajuće skupo) vešanje. Zanima me poređenje voznih osobina, ili, prosto rečeno, šta je brže u krivini. Naravno, prosečnog čoveka to ne zanima, ali, kao što rekoh, ovo i nije auto za prosečnog čoveka. Oni voze Golfa :)

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Kapa dolje Alfinom dizajnu, ali u ostalim aspektima nema te discipline u kojoj Alfa moze da se mjeri sa Hondom. O pouzdanosti da i ne pricamo. To sto su kod nas popularni VW, Opel to je samo za to sto je nase trziste tradicionalno dobro pokriveno neoriginalnim i time jeftinim rezervnim dijelovima. U slucaju Honde, kao i Toyote rezervni dijelovi vam prakticno nece ni trebati. Cijena Honde, koja je u startu visoka, na duge staze se itekako isplati, jer se osim redovnih servisa nista ne ulaze u nju... Inace, ti auti dugo drze cijenu i vrlo se dobro prodaju cak i poslije dugog niza godina i velikog broja predjenih kilometara.

goran

pre 17 godina

Vozili ste hondu Civic sa dizel motorom? Pa ovo je za nagradu u neverovatnosti! Automobil koji ceo svet poznaje po brzini, agilnosti, vrhunskim performansama i BENZINSKIM motorima, vi probate u dizel verziji?! Neverovatno zaista.

Ema

pre 17 godina

U Australiji se prodaje samo Sedan verzija Honde, koju sam kupila nedavno. Puna cena Honde Civic VTi Sedan je oko $24.500 -sa cenkanjem je manja naravno(zavisno koliko uspete da spustite cenu). Auto je fantastican, ide odlicno, mali sportski volan, unutra prostora i previse... Jednostavno izgleda kao pravo malo svemirsko cudo!
Koliko znam u Evropi nema Sedan verzije ovih kola i bas steta.

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Taj VTEC motor benzinac u CIVIC-u od 1.8 ccm i 140 konja je po potrosnji u klasi 1.6 ccm motora, a po performansama u klasi 2.0 ccm motora. Zato nema ni potrebe praviti varijantu od 1.6 ccm, jer imate za iste pare nesto mnogo bolje.
A bas me cudi da je autor teksta ovako ocrnio 2.2 i-CTDi dizel motor. Pa taj je motor prosle godine proglasen za najbolji motor godine u klasi od 2.0-2.5 ccm, potukavsi BMW-ov 2.5 ccm benzinac koji se ugradjuje u 325, 525 i Z4:
http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/previous04.html

Doduse, u to vrijeme taj je motor ugradjivan u Accord, ali posto se radi o bukvalno istom motoru cisto sumnjam da je taj motor u Civic-u postao najednom tako problematican i los. Accord je sa tim motorom 2004-te godine potukao 19 brzinskih svjetskih rekorda u svojoj klasi:
http://world.honda.com/news/2004/4040506.html

DR

pre 17 godina

@omadon:
Sine, ne da nemas pojma, nego bas nemas pojma ... to za A3 vs. BMW 1. Zasto bi izvalio tako nesto kada bas ne postoji nikakva potvrda o tome?

andrijaf

pre 17 godina

Bez aluminijumskih felni ovaj auto ne izgleda nikako! Inace u Nemackoj su u prvih 3 meseca prodate svih 15.000 jedinica koje su planirane za celu 2006 godinu, tako da se ovaj auto ceka i do preko pola godine...

MaxB

pre 17 godina

Komentar na cenu je suvisan, s obzirom na kolicinu serijeske opreme CIVIC je najjeftiniji auto u klasi, a to znaci da bi i Hyundai Accent bio skuplji od nje ako bi postojala uopste mogucnost da se ubaci oprema koju HONDA ima serijski.
A glupost da je BMW kvalitetniji od HONDE bilo bi najbolje zadrzati za sebe jer stvarno nema cinjenic koje mogu to da potkrepe!

vlade

pre 17 godina

Čista desetka, kapu dole. Mislim da je jednu generaciju ispred svih. Jedina kritika ide na stražnju poluosovinu koja bi trebala biti multilink, ali ... Pa i Honda je počela da štedi.

Steva

pre 17 godina

Ono sto meni najvise smeta kod ovoga auta je odvratna plastika (kao i njena boja) od koje je odradjen menjac i rucna. Mislim da je kod modela sa 4 vrata to bolje odradjeno. To je zapravo isti auto (sedan) koji kosta nekoliko hiljada evra manje i cak mi je lepsi od akorda koji je mozda vec vidjen a i nekako je za biznis klasu ljudu. Bilo bi lepo da vidimo i sedan verziju na testu.

Lexus RX400h

pre 17 godina

Sto se tice game motora samo bih spomenuo da se u USA Civic prodaje i u verziji "Si" (sport sedan sa 2 vrata i 198 KS, ~$20K) i on zaista zasluzuje epitet/atribut "Sport". Iskreno se nadam da ce se prodavati i u Evropi jer je
to zaista pristojan auto koji u svemu moze da parira npr. Golfu GTI i slicnim automobilima. Btw. nikako ne mogu da "svarim" da neko stavi "Sport" nalepnicu na automobil koji ide do 100 km/h za vise od 8 sekundi? To je isto kao da Margaret Thacher ili Miru Banjac nazovete tinejdzerkom...

Kad smo kod motora, Honda se fokusira i polako uvodi potpuno novu generaciju manjih benzinskih turbo-motora i to je mozda razlog zasto trenutno nema vise motora u ponudi. Prvi takav model je vec na trzistu: Acura RDX sa I4 2.3-litarskim i-VTEC turbo motorom od 240 KS. Takodje, razvijen je i potpuno novi atmosferski 3.7-litarski V6 motor od 300KS koji ce verovatno ici u RL i MDX modele.

Zare

pre 17 godina

Skoro videsmo ovde prototip novog Forda Mondeo koji mnogo vise izgleda kao da je naslednik Mazde 6 nego Mondea. Sa druge stane rekao bih da ovaj Civic najvise lici na naslednika Fiata Brava samo ne prve nego dr. generacije (tj.ne sin nego unuk).

ESE

pre 17 godina

Cijena civica 1.4 sport u HR je 22 273 eura do registracije, 1.8 sport 24 985 eura, a 2.2 ctdi 28 629 eura do registracije, što je stvarno previše. Ali, atraktivan dizajn (prednji dio podsjeća na Citren SM), moderna tehnologija, kvalitet, pouzdanost koje ime Honda nosi sa sobom ima svoju cijenu.

Ne treba upoređivati cijene automobila u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji. U Evropi važe neka druga pravila, kupac traži kvalitetne materijale, perfektnu završnu obradu, modernu tehnologiju. Evropski Murano se u odnosu na američkog razlikuje u 3 500 stavki, (stroziji propisi u vezi izduvnih plinova, kvalitetniji materijali, kočioni sistem, svjetla, ovjes,...) inače se ne bi mogao registrovati u EU, kao i onim zemljama koje te propise primjenjuju (u BiH, a mislim i SRB oni nisu na snazi (na sreću)), pa možete registrovati američkog FX-a, mustanga, evropska baza kineskog GMC je u Sarajevu i sl, dok mi moramo platiti vrlo skupe prepravke. Npr. mustang se u SAD može naći za cca 20 000$, a prilagođavanje EU standardima košta cca 6000 eura (lično se uvjerio i odustao od kupovine).
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

Kosta

pre 17 godina

Meni je samo nejasno kako Honda pokusava da se probije na evropsko trziste sa takvim cijenama? Nisam siguran da znam nekoga ko bi radije kupio top verziju honde civic od top verzije golfa V (oba sa najacim dizel motorom) za istu cijenu? Meni to zvuci nelogicno, i ja sigurno ne bih ni sekunde razmisljao izmedju ta dva auta, golf je superorniji u svakom pogledu od civica, a kosta isto koliko i civic??? Meni civic vise lici na ekperiment nego na auto koje treba da vozim svaki dan, i koliko god neka od dizajnerskih rjesenja djelovala interesantno ili simpaticno (pojedine stvari stvarno odusevljavaju), ukupan utisak nije na nivou jednog golfa, nove astre, megana... Jedino u slucaju da je civic jeftiniji od golfa za vise od 15%, razmislio bih o kupovini, ali u ovom slucaju, hvala lepo...

5@bc

pre 17 godina

Ukusi su definitivno razliciti, ja vozim istog ovakvog crnog civica, ali mi se mnogo svidja i bmw serija 1. Mislim po izgledu. Nazalost, u njega ne mogu da se spakujem ni pod razno, a i bezobrazno je skup sa odgovarajucim paketom opreme. Steta. Svidja mi se i golf 5-ca ali ne koliko civic. Inace odlican je tekst, mada bih ja iz svog iskustva dodao par stvari.

Famozni spojler na petim vratima zaista smeta u retrovizoru, ali ima jednu veliku prednost - stiti od farova kola koja voze iza tebe. Fenomenalno. Nazalost nema brisaca, sto ce biti problem kad krene sneg.

Ja vozim benzinca, i nisam imao neku veliku dilemu kad sam kupovao posto je dizel skuplji 3 500 jevrica... Za dizel sam ionako cuo da je jako bucan u civicu, dok je u accordu zvuk mnogo bolje amortizovan. Performanse su im tu negde, ali benzinac jako malo trosi za svoju klasu... Ja sam dogurao do 10 000km i kompjuter pokazuje 7,5 litara. Inace zivim u Beogradu da ne bude zabune. Znaci voznja u spicu svaki dan tamo-vamo. Isao je i dva puta do Grcke, to je malo smanjilo cifru.

Inace benzinac ima spektakularan zvuk. Nisam agresivan vozac po prirodi, ali nekad nabijem obrtaje samo da bih uzivao u zvuku. Sto se opreme tice, mala ispravka. Svi paketi ukljucuju automatsku klimu i VSA (tj ESP). Osim ako Delta nije nesto promenila u medjuvremenu, ali sumnjam.

Masa ljudi se zali na cenu i cinjenica je da Delta bije po usima. Ali ni drugi uvoznici ovde nisu mnogo bolji. Uzmite bilo koji auto nize srednje klase, opremite ga odgovarajucom opremom i motorom i dobicete pribliznu cifru. Osim golfa, audija i bembare koji ce otici daleko preko te cifre. Iskren da budem, osecaj posedovanja ovog auta nema cenu.

bora

pre 17 godina

Meni je dizajn suvise kicerski, nekako je debeo, suvise zaokrugljen, lepsa i funkcionalnija je sedan verzija. Ali vidim da se ljudi odusevljavaju, pa reko necu da kvarim raspolozenje.
Za Chedomira from South australia:
SVI TI VERUJEMO!!!

boris

pre 17 godina

Imam neka pitanja vezana za motor i menjač. Da li ovaj motor ima elektronski limitirane obrtaje, tako da se ne može ući u crvenu zonu? Koliko je teško menjati brzine? Priznajem da sam pristalica benzina u tom segmentu, pa me zanima da li brzine moraju češće da se menjaju nego na beznincu? Ili je to uzrokovano činjenicom da je motor snažan za taj auto i da brzo "puni" (izraz čuo na kartingu). Da li se može voziti 100km/h drugom, na koliko obrtaja u VI je kod 120km/h ... ? Da li se 80km/h može voziti i 2. i 6. ?
Iz pročitanog teksta ne mogu da zaključim da li je auto brz, pa iz tog razloga mora često da se menjaju brzine, ili je motor slab, pa su ga uparili sa ovim menjačem da bi bio o.k. Ili je to sve posledica što dizeli nemaju visoke obrtaje, pa je komentar stvar navike?

omadon

pre 17 godina

Auto je nov, sve decije bolesti koje ima ce se vremenom izleciti .Dizajn se nekome svidja, a nekome ne sto je i normalno i rekao bih odlicno. Dizajn je razbudio ovu ucmalu klasu automobila (uz izuzetak Seat Leona, koji nije toliko dosadan kao ostali), ko hoce konzervativniji auto moze da uzme sedan verziju koja je i sama dizajnerski veoma uspela.

Ljubitelji BMW su upravu sto se jedne stvari tice, Honda Civic nije tako kvalitetan auto kao njihov mezimac ali iskreno Audi serije 3 je mnogo bolji od BMW serije 1, pa sta da se radi, odvrnite 30 000 evrica pa se vozite. Civic je skup i stvarno se ne isplati da se sada kupuje, ali to ima veze sa cinjenicom da je "svez" model, dajte malo vremena i cena ce pasti, a onda mu nece biti ravnog.

Gastarbajter

pre 17 godina

Pre svega dizajn ovog automobila jeste nesvakidasni, ali samo zahvaljujuci nepotrebnim detaljima. Tipican "over the top" koncept koji je trebalo da zavrsi u fioci.
Zasto se to ljudima dopada... iskreno nemam pojma, ali vreme nece biti na strani ovog automobila koji ce vec kroz koju godinu dobiti izgled onoga sto jeste - jeftina konfekcija...
Naravno, ne treba zaboraviti, da danas i vecina drugih proizvodjaca ima "dizajn" resenja koja su napravljena da zasijaju samo u kratkom vremenskom roku... Ova Honda je mozda samo dobar primer sve cesce prakse danas, i pritiska na ljude na zapadu da menjaju automobile svake 3 godine... Naravno moj komentar se odnosi iskljucivo na dizajn - motor, preglednost, uzitak u voznji su nesto sasvim drugo...

bajt

pre 17 godina

Model sa 4 vrata je, po meni, daleko lepši a postoji i u varijanti na hibridni pogon. Bilo bi lepo kada biste njega imali na testu, ali ne znam da li se on uošte prodaje u našoj zemlji.

world.honda.com/Frankfurt2005/photos/civichybrid/image/01.jpg

nikola

pre 17 godina

Od spominjanja turbo rupe, meni je značajnija rupa u ponudi motora. Prosto je neverovatno da ne postoji ništa između benzinskih 83 i 140 konjskih snaga. Gde je tu logika? Šta očekivati od motora sa 83 KS u kolima ove težine? Opet, 140 KS mi deluje previše za prosečne potrebe. Dakle, nešto sa 1.6 litara bi bilo optimalno. Nadam se da će Honda popuniti tu prazninu uskoro.

SAAB 93 AERO

pre 17 godina

Automobil je stvarno prelep. Prvi japanski auto posle Mitsubishi Galanta iz 99 godine da mi se mnogo vise dopada od mnogih evropskih vozila. Futuristicki izgled i enterijera i eksterijera omogucava svakom vlasniku da ne prodje nezapazen. Nisam imao priliku da vozim ovaj auto ali bih voleo uskoro. Sto se tice cene ovog vozila, morao bih da skrenem paznju strucnjacima iz Afrike, Australije, South Amerike da su cene u Evropi ipak malo drugacije nego kod njih. U Svajcarskoj je cena CIVICA izmedju 26,600CHF za model 1.4 Cmfort do 35,780CHF za testirani kod nas model 2.2i-CTDI Sport. Sto bi u nama voljenim EUR izaslo prakticno isto kao i kod DELTE u BEOGRADU. Nema nikakve logike da se cena auta u bilo kojoj zemlji krece u zavisnosti od broja prodanih automobila godisnje, to je apsurd. Jer se automobili narucuju, i za neke modele je potrebno da se ceka od mesec pa do tri ili cetri mseca. Po toj logici bi jedan SAAB ili VOLVO u Beogradu trebao da kosta sigurno 60.000 EUR za bazni model 9-3 ili S40, sto ipak nije slucaj. Pozdrav svim ljubiteljima automobila.

Mirko

pre 17 godina

Jedna stvar mi nije jasna: dizele voze ljudi koji NE VOLE visoke obrtaje i kreću u preticanje u 5/6 brzini, računajući na obrtni moment na NISKIM obrtajima. Ako ovaj motor (ili, na primer, mnogo hvaljeni Fijatov JTD) to ne može da pruži, zašto bih platio 3 000 evra više nego benzinac? Jeftinije je da platim 1 000 evra ugradnju plina, navrtim motor na 3 500 pre nego što krenem u preticanje, i završim ga u istoj brzini u kojoj sam i započeo.
Auto je inače sjajan za ljude kojima nisu bitne "praktične" osobine, već uživanje u vožnji (npr. moja malenkost). Zamolio bih B92 za uporedni test sa Alfom 147.

Mirko

pre 17 godina

Sve sto ste napisali stoji jedan kroz jedan,ali ovo da motor ima neke turbo rupe i da se bedaci vec na 4500 je cudno! Mozda vam niko nije rekao da je to Disel motor. 1.8 benzicu treba malo vise do 100 sa ili bez saltanja!!!
Samo da napomenem da ima fantastican zvuk za jednog D. Auto je sve u svemu odlicno odradjen izuzev lima koji se uvija kao kod fiata.Vrata daju malo jeftin utisak (pri otvaranju i zatvaranju). Sa samo tri motora u ponudi je svakako daleko ispod konkurencije. Sve u svemu odlican clanak!

Milan

pre 17 godina

Vau vau uuuuuuuuuuu... Kakav auto!!! I posle će neko reći kako su japanci dosadni za vožnju a nemci uzbudljivi. Ovaj auto je definitivno nešto najbolje što se pojavilo u zadnje vreme. Imao sam priliku da vozim najnoviji accord i ako je doživljaj sličan onda definitivno vredi svaku paru. Pesma koja mi pada na pamet kad je vidim je " oprostiću joj sve.."

Dejan

pre 17 godina

Zna se da su kocnice na ovom autu jako lose kada se koci na klizavoj podlozi. Ali su novinari verovatno zakopali auto na suvom i tako zakljucili da su kocnice dobre. Meni se licno ne svidja dizajn zadnjeg dela, auto mi izgleda nekako nezgrapno a i samo je dizajn svemirski sve ostalo je konvencionalno.. Civic sedan je mnogo uspeliji auto po pitanju dizajna.

Semafor

pre 17 godina

Strašan dizajn-pravi spejs šatl na točkovima. Može da vam se sviđa ili ne, ali prema njoj BMW serije 1 izgleda kao nemački šlem iz II svetskog rata.

Plikuscht

pre 17 godina

@ izzy:
Prijatelju, ko si ti da kazes 'nije ovo ljudi za nas'!?
Mani me tog burazerskog pristupa i trpanja u isti kos. Meni je ovo skroz OK auto, ortak ga ima i super je zadovoljan. Verujem da bih i ja bio da ga imam.

@ CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA:

Cedomire, sine gastare ... Vec si 26 puta poentirao na temu kako su automobili u dragoj ti South Australiji veoma jeftini, pa cak daleko jeftiniji i od automobila kod nas, pa ne mislis li da je 27. put vec previse!?
Cenim sto mislis na ljude koji su se od skora prikljucili 'listanju' ove rubrike, ali vecina je ovde poduze i pocinje da nervira ta tvoja zelja da nesto-vec-poentiras konstantnim ponavljanjem iste stvari. Hajde izguraj do jubilarnog 30. puta spominjanja cene pa daj sebi pauzu neko vreme, vazi?

Bojan

pre 17 godina

U Srbiji se moze ocekivati godisnja prodaja od max par stotina Civica, a u Australiji ih godisnje prodaju na desetine hiljada. Tako se mijenja i cijena.

Nikola

pre 17 godina

Zar nije u malom neskladu primedba o malom opsegu u kome je motor upotrebljiv, primedba o nepreglednosti i sl. sa konacnom ocenom da je auto odlican primerak svoje klase i opstepozitivna ocena. Sta da mislimo o automobilu - dogovori se.

Dule

pre 17 godina

Ja sam kod Honde Civic bio zadivljen prostorom na zadnjoj klupi. Jedna nelogicnost je cena, za iste pare mozete kupiti i Hondu Accord. Unutrasnjost Civica je odlicna. BMW 1 se po prostranosti ne moze meriti sa Civic-om.
Problem pri kupovini je cena. Jedino da cekamo da neko drugi postane uvoznik a ne Delta koja je strasno pohlepna, to znam jer vozim Fiata koga takodje uvozi Delta.

CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA

pre 17 godina

U Australiji nisam video predstavljeni model. Ovde se prodaje sedan varijanta, a cene modela "sport" sam preuzeo sa sajta: http://www.honda.com.au/wps/wcm/connect/Honda.com.au/Home/Showroom/Civic/

5-speed manual
$29,990*

5-speed automatic
$31,990*

Civic VTi-L features, plus: 2.0 litre i-VTEC engine, Curtain airbags, Leather† trim, Sunroof
* Recommended retail price, excluding dealer delivery & govt. charges.
* Metallic & pearlescent paint an extra $300.

Ove cene pomnozite sa koeficijentom 0.59 i dobicete cenu u Eurima. Po ovome izadje da je u Srbiji cena osnovnog modela kao u Australiji TOP modela.

izzy

pre 17 godina

Mnogo su mi gotivniji Nemacki automobili nego ovaj spejs satl, nije ovo ljudi za nas. Mislim da bi ga BMW serija 1 otkinula od zivota. 120d je pojam motora samo ih uporedite. Pozdrav

Rale

pre 17 godina

ODAKLE VAM PODATAK DA PROSECAN KUPAC CIVIC-A IMA 58 GODINA!!!!!
U AMERICI GDE IH NAJVISE IMA NIKO STARIJI OD 35 NE VOZI CIVIC! to je auto koji roditelji kupuju deci kad napune 15-16 godina. Ni u Evropi nije bas mnogo drugacije. Sjajan pouzdan auto koji malo trosi i malo trazi a puno daje. Imam jedan takav i prezadovoljan sam. Ali ja imam 35 godina i najstariji sam u populaciji u Americi koji vozi ovaj auto.Jedino poneka meksikanka starija od 35 vozi ovaj za Ameriku jako malo vozilo.

Igor Cisic

pre 16 godina

od l999 godine vozim isključivo japance i do sad sam ih osim Nisana imao sve. Odnedavno sam vlasnik Honde civic 2,2 CTDi i odgovorno tvrdim da još ništa bolje u životu nisam vozio, Performanse su fantastične, preticanje bezbijedno u svim brzinama, možda bi unutrašnja buka mogla biti za koji decibel manja ali je sve ostalo vanserijsko.

Semafor

pre 17 godina

Strašan dizajn-pravi spejs šatl na točkovima. Može da vam se sviđa ili ne, ali prema njoj BMW serije 1 izgleda kao nemački šlem iz II svetskog rata.

goggyso

pre 17 godina

tacno je da su dosadni ti japanci, sipas,kresnes i vozis,vozis... i ne razmisljas o autu, prosto ti dosadno, za razliku od evroskih, narocito svaba, isto sipas, kresnes i slusas,strepis, cekas kad ce nesto ripiti, normalno da nemas vremena za dosadu. inace vozim svabu i stalno nesto primecujem, osluskujem i nerviram se dok moj burazer vrti civica i pegla po muzici da nebi zaspao dok guta kilometre, i ne pada mu na pamet da posumnja oce li ga honda negde ostaviti. ni pero joj nije odbio, a bas se voza ,ne gasi. toliko o japancima!!!

ozdravljeni

pre 16 godina

Немања,
SVAKA TI CAST, uzeo si mi reci iz usta. Honda je "mrak" uvek bila i ostace, a "ljakse" face ce do kraja zivota trunuti u pomenutim svapskim sporetima. ja sam se na vreme otarasio golfa, dosad bi zaradio vibracionu bolest, slepilo a bogami i popucale bubne opne, o rupi u novcaniku da ne govorim.nikad u zivotu nisam vozio gori auto(VW),kako koja rupa a ja na optiku, protokomeri, egr-ovi, davaci, senzori,podizaci stakala, alarmi,lavlje kandze... da ne nabrajam dalje, a sad lepo hondica i ne boli me vise glava, ide ko zmaj, malo trazi, servis samo kad je vreme za redovan, peglanje po gasu non-stop i ni pero joj nisam odbio. a osecaj je kao da sam se preselio u 22 vek!

goran

pre 17 godina

Vozili ste hondu Civic sa dizel motorom? Pa ovo je za nagradu u neverovatnosti! Automobil koji ceo svet poznaje po brzini, agilnosti, vrhunskim performansama i BENZINSKIM motorima, vi probate u dizel verziji?! Neverovatno zaista.

Jovanovic Ivan

pre 17 godina

Citat autora: "Znaju Japanci da u svakom od nas čuči jedan mali Senna, Zanardi..."
Senna je poginuo, Zanaradiju su pre dve godine amputirane obe noge posle udesa...

5@bc

pre 17 godina

Ukusi su definitivno razliciti, ja vozim istog ovakvog crnog civica, ali mi se mnogo svidja i bmw serija 1. Mislim po izgledu. Nazalost, u njega ne mogu da se spakujem ni pod razno, a i bezobrazno je skup sa odgovarajucim paketom opreme. Steta. Svidja mi se i golf 5-ca ali ne koliko civic. Inace odlican je tekst, mada bih ja iz svog iskustva dodao par stvari.

Famozni spojler na petim vratima zaista smeta u retrovizoru, ali ima jednu veliku prednost - stiti od farova kola koja voze iza tebe. Fenomenalno. Nazalost nema brisaca, sto ce biti problem kad krene sneg.

Ja vozim benzinca, i nisam imao neku veliku dilemu kad sam kupovao posto je dizel skuplji 3 500 jevrica... Za dizel sam ionako cuo da je jako bucan u civicu, dok je u accordu zvuk mnogo bolje amortizovan. Performanse su im tu negde, ali benzinac jako malo trosi za svoju klasu... Ja sam dogurao do 10 000km i kompjuter pokazuje 7,5 litara. Inace zivim u Beogradu da ne bude zabune. Znaci voznja u spicu svaki dan tamo-vamo. Isao je i dva puta do Grcke, to je malo smanjilo cifru.

Inace benzinac ima spektakularan zvuk. Nisam agresivan vozac po prirodi, ali nekad nabijem obrtaje samo da bih uzivao u zvuku. Sto se opreme tice, mala ispravka. Svi paketi ukljucuju automatsku klimu i VSA (tj ESP). Osim ako Delta nije nesto promenila u medjuvremenu, ali sumnjam.

Masa ljudi se zali na cenu i cinjenica je da Delta bije po usima. Ali ni drugi uvoznici ovde nisu mnogo bolji. Uzmite bilo koji auto nize srednje klase, opremite ga odgovarajucom opremom i motorom i dobicete pribliznu cifru. Osim golfa, audija i bembare koji ce otici daleko preko te cifre. Iskren da budem, osecaj posedovanja ovog auta nema cenu.

Nihad

pre 16 godina

Gospodo draga moje misljenje je da Hondu voze samo oni sto je vole i ko je jednom proba kupit ce je sigurno opet.Moje prvo auto je bio Accord CA5 1989.g., pa posle sam imao Alfu 164,Forda,pa sam imao Audia A4 2,5 TDI V6 vuko je ko lud (za to svaka cast)al sa kvarovima nisam mogao izaci u kraj pa svake sedmice sam bio u servisu.Vjerujte mi da kod mene u austriji ÖAMTC i slepsluzbe vucaju po citav dan samo njemce BMW i Mercedes specijalno.Audija sam se jedva rijesio konacno i kupio sam ponovo HONDU.Ekstra sam isao u njemacku (u Austriji takve nema) da je kupim.To je Accord Aerodeck 2,2i 150 ks US model poslednji model koji se proizvodio u Japanu.Vozim je vec vise od 2 godine i imam 248000 km a ide jos uvjek ko nov.Sve je jos uvjek original samo su kocnice mijenjane.Unutra prostora daleko vise ima nego Audi,sjedista su extra za razliku od onih u Audiju,a u vuce ko i Audi samo sto moramo znati da honda pravi snagu na obrtaje,a da se pokvari kod honde ne postoji ta rijec u rjecniku. Na kraju bi zelio reci svako auto ima neki nedostatak neko nevoli nesto,neko nesto al sto se kvaliteta tice Honda se sigurno moze lahko nosit sa svim njemcima (motore ima sigurno bolje).Pogledajte testove u njemackoj testiraju A4 i Accord i na kraju kazu da je kod honde neprecizan volan(koji to normalan vozac moze osjetit) a to kazu zato sto nemau sta drugo.A ovim kriticarima bi reko nek samo voze svoje njemce moraju i slepsluzbe od nekog pare zaradjivat.

MaxB

pre 17 godina

Komentar na cenu je suvisan, s obzirom na kolicinu serijeske opreme CIVIC je najjeftiniji auto u klasi, a to znaci da bi i Hyundai Accent bio skuplji od nje ako bi postojala uopste mogucnost da se ubaci oprema koju HONDA ima serijski.
A glupost da je BMW kvalitetniji od HONDE bilo bi najbolje zadrzati za sebe jer stvarno nema cinjenic koje mogu to da potkrepe!

Milan

pre 17 godina

Vau vau uuuuuuuuuuu... Kakav auto!!! I posle će neko reći kako su japanci dosadni za vožnju a nemci uzbudljivi. Ovaj auto je definitivno nešto najbolje što se pojavilo u zadnje vreme. Imao sam priliku da vozim najnoviji accord i ako je doživljaj sličan onda definitivno vredi svaku paru. Pesma koja mi pada na pamet kad je vidim je " oprostiću joj sve.."

vlada

pre 17 godina

Honda iz 96 god. bi odvalila novog Golfa GTI
Sto se tice kvaliteta,za 2006 god. prvih sesnaest mesta zauzimaju japanci
motor iz s2000 je inace iz 2001 god
A.Kulundzic je sa civicom na stazi odvalio Golfa za 1s,a sa s2ooo 2.5s i to sa modelima iz 2000.i 2001. god

Немања

pre 17 godina

Седан је јефтинији од хеч верзије јер има другачији доњи построј (неке елементе).
Поређење BMW-a, VW-a и Хонде је смешно јер Хонда никада није била синоним љаксе фазона за разлику од поменутих немаца. Да не спомињем оштећење слуха које стварају бректалице попут Голфа дизела :-)

Plikuscht

pre 17 godina

@ izzy:
Prijatelju, ko si ti da kazes 'nije ovo ljudi za nas'!?
Mani me tog burazerskog pristupa i trpanja u isti kos. Meni je ovo skroz OK auto, ortak ga ima i super je zadovoljan. Verujem da bih i ja bio da ga imam.

@ CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA:

Cedomire, sine gastare ... Vec si 26 puta poentirao na temu kako su automobili u dragoj ti South Australiji veoma jeftini, pa cak daleko jeftiniji i od automobila kod nas, pa ne mislis li da je 27. put vec previse!?
Cenim sto mislis na ljude koji su se od skora prikljucili 'listanju' ove rubrike, ali vecina je ovde poduze i pocinje da nervira ta tvoja zelja da nesto-vec-poentiras konstantnim ponavljanjem iste stvari. Hajde izguraj do jubilarnog 30. puta spominjanja cene pa daj sebi pauzu neko vreme, vazi?

Mirko

pre 17 godina

Jedna stvar mi nije jasna: dizele voze ljudi koji NE VOLE visoke obrtaje i kreću u preticanje u 5/6 brzini, računajući na obrtni moment na NISKIM obrtajima. Ako ovaj motor (ili, na primer, mnogo hvaljeni Fijatov JTD) to ne može da pruži, zašto bih platio 3 000 evra više nego benzinac? Jeftinije je da platim 1 000 evra ugradnju plina, navrtim motor na 3 500 pre nego što krenem u preticanje, i završim ga u istoj brzini u kojoj sam i započeo.
Auto je inače sjajan za ljude kojima nisu bitne "praktične" osobine, već uživanje u vožnji (npr. moja malenkost). Zamolio bih B92 za uporedni test sa Alfom 147.

Somi

pre 17 godina

Jednom recju "strava" auto je izvaredan i lepo da ste se odlucili da ga testirate. Vidim ima komentara i za kao neke BMW i ostala nemacka nepouzdana vozila, to je za ljude iz 70 ili 80 PROBUDITE SE i uvidecete stvarnost. Ipak su japanci majstori! Jos jedanput "strava" auto sa stilom! (jos jednom nije za ljude bez ukusa).

andrijaf

pre 17 godina

Bez aluminijumskih felni ovaj auto ne izgleda nikako! Inace u Nemackoj su u prvih 3 meseca prodate svih 15.000 jedinica koje su planirane za celu 2006 godinu, tako da se ovaj auto ceka i do preko pola godine...

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Taj VTEC motor benzinac u CIVIC-u od 1.8 ccm i 140 konja je po potrosnji u klasi 1.6 ccm motora, a po performansama u klasi 2.0 ccm motora. Zato nema ni potrebe praviti varijantu od 1.6 ccm, jer imate za iste pare nesto mnogo bolje.
A bas me cudi da je autor teksta ovako ocrnio 2.2 i-CTDi dizel motor. Pa taj je motor prosle godine proglasen za najbolji motor godine u klasi od 2.0-2.5 ccm, potukavsi BMW-ov 2.5 ccm benzinac koji se ugradjuje u 325, 525 i Z4:
http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/previous04.html

Doduse, u to vrijeme taj je motor ugradjivan u Accord, ali posto se radi o bukvalno istom motoru cisto sumnjam da je taj motor u Civic-u postao najednom tako problematican i los. Accord je sa tim motorom 2004-te godine potukao 19 brzinskih svjetskih rekorda u svojoj klasi:
http://world.honda.com/news/2004/4040506.html

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Kapa dolje Alfinom dizajnu, ali u ostalim aspektima nema te discipline u kojoj Alfa moze da se mjeri sa Hondom. O pouzdanosti da i ne pricamo. To sto su kod nas popularni VW, Opel to je samo za to sto je nase trziste tradicionalno dobro pokriveno neoriginalnim i time jeftinim rezervnim dijelovima. U slucaju Honde, kao i Toyote rezervni dijelovi vam prakticno nece ni trebati. Cijena Honde, koja je u startu visoka, na duge staze se itekako isplati, jer se osim redovnih servisa nista ne ulaze u nju... Inace, ti auti dugo drze cijenu i vrlo se dobro prodaju cak i poslije dugog niza godina i velikog broja predjenih kilometara.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Jovanovic Ivan
Ne znam sta si htio da kazes ovim komentarom, ali zelim samo da se zna da je Senna poginuo vozeci Williams-Renault, a slavu je stekao vozeci vecinom McLaren-Honda bolide. Zanardi je osvojio dvije titule u CART-u vozeci za Reynard/Honda, a udes koji pominjes je dozivio na testiranju za neki sasvim drugi tim pri pokusaju povratka u to takmicenje 2000-te godine.

BataDacha

pre 17 godina

Zdravo drugari,
Stvarno mislim da Delta opasno preteruje sa cenama. Posedujem Civic 1,8 Sport i platio sam ga sa nekim minimalnim popustom negde oko 18.000€ ovde u Svedskoj. Ford Fikus 1,6 kosta jedva malo manje od te cifre a nemoze se porediti. Jedina zamerka na auto je to sto se ceka skoro godinu dana ;) Nekim pukim slucajem sam ga dobio par meseci ranije nego sto je planirano. Da se razumemo.. auto nije 'sportski' ali svejedno.. 140 konjica nije za podcenjivanje, potrosnja je umerena, 'preglednost' je stvar navike. U svakom slucaju.. odlican auto uzbudljivog dizajna.

Mirko

pre 17 godina

Sve sto ste napisali stoji jedan kroz jedan,ali ovo da motor ima neke turbo rupe i da se bedaci vec na 4500 je cudno! Mozda vam niko nije rekao da je to Disel motor. 1.8 benzicu treba malo vise do 100 sa ili bez saltanja!!!
Samo da napomenem da ima fantastican zvuk za jednog D. Auto je sve u svemu odlicno odradjen izuzev lima koji se uvija kao kod fiata.Vrata daju malo jeftin utisak (pri otvaranju i zatvaranju). Sa samo tri motora u ponudi je svakako daleko ispod konkurencije. Sve u svemu odlican clanak!

Rasa

pre 17 godina

Sto se tice dizajna meni se bas i ne dopada toliko, bez obzira sto sam fan Hondinih automobila,Accord je najlepsi auto u konkurenciji.Honda je dizajnirala auto koji nije u sklopu danasnjih standarda. Nije on ruzan nego jednostavno se ne uklapa u semu konkurencije. A sto se tice kvaliteta,on je nesumnjivo zagarantovan

Mirko

pre 17 godina

@Bobi
Razlog što sam pitao je sledeći:
Civic ima "primitivno" zadnje vešanje, pošto Honda štedi na stvarima na kojima ne bi trebalo. Ovo je ipak Honda, a ne Toyota ili Hyundai. S druge strane, 147 ima zastarelu šasiju (Tipovu iz `88) i fantastično (i odgovarajuće skupo) vešanje. Zanima me poređenje voznih osobina, ili, prosto rečeno, šta je brže u krivini. Naravno, prosečnog čoveka to ne zanima, ali, kao što rekoh, ovo i nije auto za prosečnog čoveka. Oni voze Golfa :)

Rale

pre 17 godina

ODAKLE VAM PODATAK DA PROSECAN KUPAC CIVIC-A IMA 58 GODINA!!!!!
U AMERICI GDE IH NAJVISE IMA NIKO STARIJI OD 35 NE VOZI CIVIC! to je auto koji roditelji kupuju deci kad napune 15-16 godina. Ni u Evropi nije bas mnogo drugacije. Sjajan pouzdan auto koji malo trosi i malo trazi a puno daje. Imam jedan takav i prezadovoljan sam. Ali ja imam 35 godina i najstariji sam u populaciji u Americi koji vozi ovaj auto.Jedino poneka meksikanka starija od 35 vozi ovaj za Ameriku jako malo vozilo.

Dule

pre 17 godina

Ja sam kod Honde Civic bio zadivljen prostorom na zadnjoj klupi. Jedna nelogicnost je cena, za iste pare mozete kupiti i Hondu Accord. Unutrasnjost Civica je odlicna. BMW 1 se po prostranosti ne moze meriti sa Civic-om.
Problem pri kupovini je cena. Jedino da cekamo da neko drugi postane uvoznik a ne Delta koja je strasno pohlepna, to znam jer vozim Fiata koga takodje uvozi Delta.

SAAB 93 AERO

pre 17 godina

Automobil je stvarno prelep. Prvi japanski auto posle Mitsubishi Galanta iz 99 godine da mi se mnogo vise dopada od mnogih evropskih vozila. Futuristicki izgled i enterijera i eksterijera omogucava svakom vlasniku da ne prodje nezapazen. Nisam imao priliku da vozim ovaj auto ali bih voleo uskoro. Sto se tice cene ovog vozila, morao bih da skrenem paznju strucnjacima iz Afrike, Australije, South Amerike da su cene u Evropi ipak malo drugacije nego kod njih. U Svajcarskoj je cena CIVICA izmedju 26,600CHF za model 1.4 Cmfort do 35,780CHF za testirani kod nas model 2.2i-CTDI Sport. Sto bi u nama voljenim EUR izaslo prakticno isto kao i kod DELTE u BEOGRADU. Nema nikakve logike da se cena auta u bilo kojoj zemlji krece u zavisnosti od broja prodanih automobila godisnje, to je apsurd. Jer se automobili narucuju, i za neke modele je potrebno da se ceka od mesec pa do tri ili cetri mseca. Po toj logici bi jedan SAAB ili VOLVO u Beogradu trebao da kosta sigurno 60.000 EUR za bazni model 9-3 ili S40, sto ipak nije slucaj. Pozdrav svim ljubiteljima automobila.

ESE

pre 17 godina

Cijena civica 1.4 sport u HR je 22 273 eura do registracije, 1.8 sport 24 985 eura, a 2.2 ctdi 28 629 eura do registracije, što je stvarno previše. Ali, atraktivan dizajn (prednji dio podsjeća na Citren SM), moderna tehnologija, kvalitet, pouzdanost koje ime Honda nosi sa sobom ima svoju cijenu.

Ne treba upoređivati cijene automobila u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji. U Evropi važe neka druga pravila, kupac traži kvalitetne materijale, perfektnu završnu obradu, modernu tehnologiju. Evropski Murano se u odnosu na američkog razlikuje u 3 500 stavki, (stroziji propisi u vezi izduvnih plinova, kvalitetniji materijali, kočioni sistem, svjetla, ovjes,...) inače se ne bi mogao registrovati u EU, kao i onim zemljama koje te propise primjenjuju (u BiH, a mislim i SRB oni nisu na snazi (na sreću)), pa možete registrovati američkog FX-a, mustanga, evropska baza kineskog GMC je u Sarajevu i sl, dok mi moramo platiti vrlo skupe prepravke. Npr. mustang se u SAD može naći za cca 20 000$, a prilagođavanje EU standardima košta cca 6000 eura (lično se uvjerio i odustao od kupovine).
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

Oliver

pre 17 godina

@ Dika
Pre nesto vise od dve godine na moj auto sam stavio 4 nove gume i za to vreme presao 30 000 km bez problema. A sve to po ovim nasim putevima, ako ih tako mozemo nazvati. Na zapadu, gde nemate udarnih rupa, a samim tim ni mogucnost da ostetite tocak i gumu, rezervni tocak je stvarno suvisan. Skoro je radjeno istrazivanje u Britaniji i dosli su do zakljucka da veliki procenat vozaca nezna ni gde se sipa tecnost za stakla. Sta mislite koliko njih zna da promeni tocak? Lepo se pozove AMS i resen problem :) .

boris

pre 17 godina

Slazem se ovima sto kritikuju zasto niste testirali benzinca umesto dizela, kada je Honda poznata po brutalnim benzincima. Takodje, otkud ta rupa kad motor ima 2.2 litra zapremine? Turbo rupe se javljaju kod motora sa turbinama velike snage, ili turbo motorima malih kubikaza, kakvi su nakada vozeni u F1 sa 1 500ccm, koji je sa turbinom razvijao oko 1 200 konja. Tada se i pojavio termin tubro rupa, jer su te turbine stvarno bile fizicki ogromne i teske, i trebalo ih je zavrteti, a to sve dugo traje kada imate malu rezervu vazduha u cilindru, pa motor mora cekati takt vise nego da ima 3 000ccm da bi dobio neophodan kiseonik. Ako taj Hondin motor sa 2 200ccm i samo 140 konja ima primetnu turbo rupu do pola opsega obrtaja, onda je to cist promasaj. Verovatno su zato i nalepili "sport" da bi kupci lakse progutali ovu manu (kao - to mora da se vrti - smesno!).
Izgled je lep i u skladu je sa snagom motora. Koliko sam razumeo nazad je torziona osovina sto bi po meni bila i najveca mana ovog modela. Ta osovina oseti svaku rupu na putu, jer se guma vuce kao kuka po cesti. Automobilima sa tim resenjem se vrlo brzo razdrnda unutrasnjost. Verovatno su tendencije na trzistu takve da umiru svi van mejnstrima, pa se i Honda mora pridrzavati istih pravila. Ali zasto onda ovolika cena? Za dva LCD monitora i gomilu dugmica?
Dizeli su se na kraju sveli na ovih 2 000 voznih obrtaja i cak 2 200ccm, da bi ispunili svoj najveci adut - stedljivosti. Jednostavno tehnologija je ogranicena karakteristikama ovog derivata. Ovo su i jako komplikovane masine, sa osetljivim turbinama i cudima, pa se moraju tretirati jako cistim gorivom i dobrim uljima. Koliko se secam, dizel su kupovali oni koji su imali potrebu za robusnim autom i koji su mogli jeftino da nabave loz ulje, a ne mangupi koji znaju sta je VTEC.

Marijana

pre 17 godina

Kao celina automobil nije los jer veoma privlaci paznju ali ima par mana jedna od njih je nepreglednost pri parkiranju u rikverc.

CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA

pre 17 godina

U Australiji nisam video predstavljeni model. Ovde se prodaje sedan varijanta, a cene modela "sport" sam preuzeo sa sajta: http://www.honda.com.au/wps/wcm/connect/Honda.com.au/Home/Showroom/Civic/

5-speed manual
$29,990*

5-speed automatic
$31,990*

Civic VTi-L features, plus: 2.0 litre i-VTEC engine, Curtain airbags, Leather† trim, Sunroof
* Recommended retail price, excluding dealer delivery & govt. charges.
* Metallic & pearlescent paint an extra $300.

Ove cene pomnozite sa koeficijentom 0.59 i dobicete cenu u Eurima. Po ovome izadje da je u Srbiji cena osnovnog modela kao u Australiji TOP modela.

omadon

pre 17 godina

Auto je nov, sve decije bolesti koje ima ce se vremenom izleciti .Dizajn se nekome svidja, a nekome ne sto je i normalno i rekao bih odlicno. Dizajn je razbudio ovu ucmalu klasu automobila (uz izuzetak Seat Leona, koji nije toliko dosadan kao ostali), ko hoce konzervativniji auto moze da uzme sedan verziju koja je i sama dizajnerski veoma uspela.

Ljubitelji BMW su upravu sto se jedne stvari tice, Honda Civic nije tako kvalitetan auto kao njihov mezimac ali iskreno Audi serije 3 je mnogo bolji od BMW serije 1, pa sta da se radi, odvrnite 30 000 evrica pa se vozite. Civic je skup i stvarno se ne isplati da se sada kupuje, ali to ima veze sa cinjenicom da je "svez" model, dajte malo vremena i cena ce pasti, a onda mu nece biti ravnog.

Milan

pre 17 godina

Za sve one koji se raspituju zašto je sedan jeftiniji:
Zato što je to u stvari drugi auto. Naravno ima mnogo zajedničkog sa hečbekom ali je oslanjanje drugačije (to je pre svega porodični auto) a i različita je unutašnjost. Da li će neko kupiti sedan ili hečbek pitanje je afiniteta i novčanika.

@Mirko
nisi pažljivo čitao, lepo piše da ga je nemoguće "izbaciti" u krivini. Da li je multilink oslanjanje ili ne manje je bitno, važno je kako funkcioniše u praksi. Inače i ja bih voleo uporedni test baš sa alfom 147. (nemam ništa protiv alfi)
Za sve one koji brinu oko prodaje mogu reći da je sa hondom i toyotom jedini problem kako da je kod nas pazarite - niko neće da ih proda dok ne napune bar 15g.

Shpiro

pre 17 godina

Sudeci prema broju komentara, mogu samo da zakljucim da ovaj auto nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Meni licno se estetski ne dopada ni najmanje, za razliku od Jazz-a ili Accord-a, ali mi je potpuno jasan njegov smisao, i razumem zasto se svidja ljudima.

Meni samo jedna stvar nije jasna - cemu sluzi dugme za startovanje motora, ako prethodno moras da ubacis normalan kljuc u predvidjeno mesto? "U, jeeee, pali se na dugme"! Pa sta onda?

Rash

pre 17 godina

Sudeci po broju komentara Logan i civic su omiljeni srpski automobili a i tu su negde po kvalitetu). BMW je očigledno najpoželjniji automobil u Srbiji, bar među internet populacijom, znači mafijaši su još uvek idoli za vas. Kad se pogleda iz tog ugla -jadna nam Srbija. Biće nam bolje kad etalon vrednosti bude neki klasično dobar automobil, FIAT na primer.
I na kraju još nešto o ovoj Hondi. Koliko god tvrdili da se ne kvari, hoćete li nas ubeđivati i da joj se ne buše gume, kad već nema rezervni točak?

izzy

pre 17 godina

Mnogo su mi gotivniji Nemacki automobili nego ovaj spejs satl, nije ovo ljudi za nas. Mislim da bi ga BMW serija 1 otkinula od zivota. 120d je pojam motora samo ih uporedite. Pozdrav

Lexus RX400h

pre 17 godina

Sto se tice game motora samo bih spomenuo da se u USA Civic prodaje i u verziji "Si" (sport sedan sa 2 vrata i 198 KS, ~$20K) i on zaista zasluzuje epitet/atribut "Sport". Iskreno se nadam da ce se prodavati i u Evropi jer je
to zaista pristojan auto koji u svemu moze da parira npr. Golfu GTI i slicnim automobilima. Btw. nikako ne mogu da "svarim" da neko stavi "Sport" nalepnicu na automobil koji ide do 100 km/h za vise od 8 sekundi? To je isto kao da Margaret Thacher ili Miru Banjac nazovete tinejdzerkom...

Kad smo kod motora, Honda se fokusira i polako uvodi potpuno novu generaciju manjih benzinskih turbo-motora i to je mozda razlog zasto trenutno nema vise motora u ponudi. Prvi takav model je vec na trzistu: Acura RDX sa I4 2.3-litarskim i-VTEC turbo motorom od 240 KS. Takodje, razvijen je i potpuno novi atmosferski 3.7-litarski V6 motor od 300KS koji ce verovatno ici u RL i MDX modele.

vlade

pre 17 godina

Čista desetka, kapu dole. Mislim da je jednu generaciju ispred svih. Jedina kritika ide na stražnju poluosovinu koja bi trebala biti multilink, ali ... Pa i Honda je počela da štedi.

Ema

pre 17 godina

U Australiji se prodaje samo Sedan verzija Honde, koju sam kupila nedavno. Puna cena Honde Civic VTi Sedan je oko $24.500 -sa cenkanjem je manja naravno(zavisno koliko uspete da spustite cenu). Auto je fantastican, ide odlicno, mali sportski volan, unutra prostora i previse... Jednostavno izgleda kao pravo malo svemirsko cudo!
Koliko znam u Evropi nema Sedan verzije ovih kola i bas steta.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Dzoni
Ne slazem se bas da u danasnje vrijeme Hondin dizel nije nista posebno. Nagradu je dobio prosle godine, sto i nije tako davno, a i ove godine je na istom takmicenju osvojio trece mjesto, ovaj put za dlaku iza istog onog BMW-ovog motora od 2.5 litra kojega je prosle godine potukao Hondin dizel i novog Subaruovog 2.5 litarskog turbo benzinca koji se ugradjuje u Imprezu, Forestera i SAAB-a.
Alfin motor koji ti pominjes je isto bio u konkurenciji sto samim tim potvrdjuje da je to jako dobar motor, ali je podijelio "tek" 6-to mjesto sa drugim Hondinim motorom (S2000). Konacno, evo kompletne liste sa brojem poena na kraju:

1. Subaru 2.5-litre flat four Turbo (Forester, Impreza, Saab 9-2X) 155
2. BMW 2.5-litre (325, 525, Z4) 153
3. Honda Diesel 2.2-litre (Civic, Accord (Europe), CR-V, FR-V) 145
4. Mazda 2.3-litre GDI Turbo (6MPS) 141
5. Toyota Diesel 2.2-litre D-CAT (Avensis, Corolla Verso, RAV4, Lexus IS220d) 115
6. Fiat Diesel 2.4-litre JTD Multijet (Alfa 159, 166, Brera, Lancia Thesis, Fiat Croma) 87
6. Honda 2.2-litre (S2000 (North America)) 87

E sad, ja nijesam vozio nijedan od ta dva auta, ni Hondin ni Alfin dizel da bih ti sad ovdje pametovao i uporedjivao karakteristike i moje licne utiske. U principu ne volim i ne vozim dizele. Mislim da sportski auto ne moze biti sa dizel motorom. Samo ti navodim ono sto mjerodavni strucnjaci kazu.
Moja iskustva sa Hondom su vise nego pozitivna. Ranije sam imao Civic Coupé (americki) a sad imam CRX del Sol (japanski) i Accorda (evropski, UK) i to dovoljno govori o mom zadovoljstvu Hondinim automobilima. Uostalom, to se uklapa u onu cuvenu izreku ('Jednom Honda - uvijek Honda').
Volim Alfe i jako ih cijenim u odredjenim segmentima kao sto su dizajn (tu su po meni definitivno jaci ne samo od Honde, nego apsolutno, mada je jasno da je to vise stvar licnog ukusa). Isto tako, jako su dosljedni u gajenju sportskog duha sto mozda treba istaci kao pozitivnu karakteristiku cak i prije dizajna, koji je po meni manje bitan.
Ono sto me odbija je da ih bije glas da su nepouzdani, mada, kad bih se usudio da nabavim jednu Alfu vjerujem da bih joj mnogo stosta oprostio, pa i tu navodnu nepouzdanost jer kazu zaista da su ti automobili za uzivanje u sportskoj voznji skoro neprevazidjeni i da se lako 'navuces' na njih.

leon

pre 17 godina

Odlican dizajn, fantastican kokpit (slican kakvim stealth borbenim avionima), vrlo dobre performanse i komfor u voznji, ali... previsoka cena, ne bas vrhunski kvalitet zavrsne obrade, slaba mreza ovlascenih servisera. Sve u svemu, dobar ali preskup auto

Bojan

pre 17 godina

U Srbiji se moze ocekivati godisnja prodaja od max par stotina Civica, a u Australiji ih godisnje prodaju na desetine hiljada. Tako se mijenja i cijena.

nikola

pre 17 godina

Od spominjanja turbo rupe, meni je značajnija rupa u ponudi motora. Prosto je neverovatno da ne postoji ništa između benzinskih 83 i 140 konjskih snaga. Gde je tu logika? Šta očekivati od motora sa 83 KS u kolima ove težine? Opet, 140 KS mi deluje previše za prosečne potrebe. Dakle, nešto sa 1.6 litara bi bilo optimalno. Nadam se da će Honda popuniti tu prazninu uskoro.

boris

pre 17 godina

Još par komentara bih dodao. Auto računa brzinu na osnovu broja obrataja točkova i obima gume. Ako nisu predviđene dimenzije točkova, pokazivaće drugačije (pitate se zašto neki taksisti stavljaju male točkove).
Drugo, ovo je samo sport paket opreme, tek typeS ima sportski trimovano ogibljenje, a typeR je ono pravo (i jedini ima crveno H).

ivan_bgd

pre 17 godina

Vozio sam ovaj novi civic pre jedno 8-9 meseci... Na prvi pogled deluje zaista lepo, privlacno, vrlo sportski.. Unutrasnjost takodje - pored toga sto je vrlo precizno napravljena, deluje zaista futuristicki (meni je malo smetala jer ima toliko sitnica da nemas pojma gde prvo da pogledas). A sada neke losije stvari koje sam ja zapazio a to je po mom misljenju malo bucniji dizel motor i nekako na dodir cini mi se tanji lim karoserije. Ostalo je zaista sve OK...

DR

pre 17 godina

@omadon:
Sine, ne da nemas pojma, nego bas nemas pojma ... to za A3 vs. BMW 1. Zasto bi izvalio tako nesto kada bas ne postoji nikakva potvrda o tome?

Lexus RX400h

pre 17 godina

O usporedbi Honde Civic Si i Golfa GTI, evo jedna detaljna analiza uglednog Edmunds-a :
http://www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=109825/pageId=69504

Videcete da su u pitanju finese, a ne kako ljubitelji jednih ili drugih automobila ovde pokusavaju predstaviti kao da poredimo Zastavu i Ferari. Interesantno je da Golf ima nesto bolja ubrzanja, ali je Honda bolja kod slalom voznje i kocenja.

Mirko

pre 17 godina

@nemanja
Alfa 156 i 147, na žalost, imaju Tipovu šasiju. Uporedi međuosovinsko rastojanje (2.54). "Samo" im je vešanje promenjeno. Što se tiče navoda da je Civic-a "nemoguće" izbaciti u krivini, isto važi i za moju Alfu 146, makar kad ja vozim. Posle 30 000 km i dalje mi ne uspeva da sebe dovedem u problem, a, veruj mi, probao sam :). To samo znači da auto prevazilazi moje znanje, pa bih zato želeo rezultate merenja. Uzgred, ne bi bilo loše dodati i BMW 1 tom uporednom testu, pošto već Alfa, Honda i BMW imaju istog zastupnika :)

MARKO-VW

pre 17 godina

Znate sta, sve je to lepo i krasno, ali zna se ko je glavni u klasi. GOLF!!! Volkswagen je jos 1974 postavio standarde i pravila i svima je postavio domaci zadatak,posebno u dizel tehnologiji. O prakticnosti da i ne govorim. I sad neko velica ovaj frizbi!?

Nikola

pre 17 godina

Zar nije u malom neskladu primedba o malom opsegu u kome je motor upotrebljiv, primedba o nepreglednosti i sl. sa konacnom ocenom da je auto odlican primerak svoje klase i opstepozitivna ocena. Sta da mislimo o automobilu - dogovori se.

bajt

pre 17 godina

Model sa 4 vrata je, po meni, daleko lepši a postoji i u varijanti na hibridni pogon. Bilo bi lepo kada biste njega imali na testu, ali ne znam da li se on uošte prodaje u našoj zemlji.

world.honda.com/Frankfurt2005/photos/civichybrid/image/01.jpg

Gastarbajter

pre 17 godina

Pre svega dizajn ovog automobila jeste nesvakidasni, ali samo zahvaljujuci nepotrebnim detaljima. Tipican "over the top" koncept koji je trebalo da zavrsi u fioci.
Zasto se to ljudima dopada... iskreno nemam pojma, ali vreme nece biti na strani ovog automobila koji ce vec kroz koju godinu dobiti izgled onoga sto jeste - jeftina konfekcija...
Naravno, ne treba zaboraviti, da danas i vecina drugih proizvodjaca ima "dizajn" resenja koja su napravljena da zasijaju samo u kratkom vremenskom roku... Ova Honda je mozda samo dobar primer sve cesce prakse danas, i pritiska na ljude na zapadu da menjaju automobile svake 3 godine... Naravno moj komentar se odnosi iskljucivo na dizajn - motor, preglednost, uzitak u voznji su nesto sasvim drugo...

Kosta

pre 17 godina

Meni je samo nejasno kako Honda pokusava da se probije na evropsko trziste sa takvim cijenama? Nisam siguran da znam nekoga ko bi radije kupio top verziju honde civic od top verzije golfa V (oba sa najacim dizel motorom) za istu cijenu? Meni to zvuci nelogicno, i ja sigurno ne bih ni sekunde razmisljao izmedju ta dva auta, golf je superorniji u svakom pogledu od civica, a kosta isto koliko i civic??? Meni civic vise lici na ekperiment nego na auto koje treba da vozim svaki dan, i koliko god neka od dizajnerskih rjesenja djelovala interesantno ili simpaticno (pojedine stvari stvarno odusevljavaju), ukupan utisak nije na nivou jednog golfa, nove astre, megana... Jedino u slucaju da je civic jeftiniji od golfa za vise od 15%, razmislio bih o kupovini, ali u ovom slucaju, hvala lepo...

Steva

pre 17 godina

Ljudi ima i kod nas sedan, drzao sam cenovnik posto ga je ortak gledao i raspitivao se za njega. Sedan 1.8 benzinac sa opremeom Sport (mislim da nema alu felne) ispada izmedju 18 i 19 hiljada evra jer se dobija popust za kes 8% i jos neki popust od 5% ( mozda i malo vise, koji verovatno dobijas ako pitas) sto ga cini veoma ozbiljnim za razmatranje prilikom kupovine. Stvarno ne znam da li neki auto (pogotovo japanski) nudi tako nesto za te pare, a pogotovo mi nije jasno zasto je toliko jefttinij od modela sa 5 vrata.

Neledpc

pre 17 godina

Ovaj auto je meni apsolutno divan! Nisam zainteresovan za 2.2 Dizel, ali mi je cudno pominjanje tih "rupa" jer je to motor koji je vec koriscen u Accordu, izuzetno hvaljen i negde nisam vide da se nesto slicno pominje. Mene vise zanima benzinac 1.8. E tu je najveca "rupa". Naime, taj benzinac u verziji "sport" kosta 1 000 eura vise od Honde Accord 2.0 sport. Oprema skoro identicna, motor u Civicu noviji, odlicnih performansi, ali ne revolucionaran niti snazniji. Zaista mi to nije jasno. Mislim da mu je to mana koja ce oterati mnoge potencijalne kupce, narocito kada vidimo da je vecina automobila u klasi bar 2-3 000 jeftinija i pogotovu kod nas gde je taj faktor jos vazniji nego u zemljama sa visim standardnom. Steta, auto je prelep i izvanredan...

BMW fun

pre 17 godina

Ne mogu da se otmem utisku citajuci komentare u ovoj rubrici vec par meseci unazad da sta god da se pojavi, ljudi uporedjuju sa BMW-om. Uzima li se to BMW za referentnu tacku, ili se to meni samo cini?

Dzoni

pre 17 godina

Alfa jtd i ovaj Civic imaju slicne performanse motora (alfa 1.9 150Ks 310Nm Honda 140Ks 320Nm) medjutim ipak alfa bolje lezi na putu tako da je sto se tice nekog trkanja Alfa u prednosti, dok je zavrsna obrada na strani honde. Mozda je ovaj hondin motor dobio te godine neku nagradu ali u danasnje vreme nije nista posebno. Npr motor 2.4JTD u alfi 159 ima 200KS i ogromnih 400Nm sto je poprilicno vise od hondinog.

malisa

pre 17 godina

@dika
koliko sam shvatio alat je za reparaciju tj. krpiš gumu sam ili je dopumpas. Takodje, ne razumem zasto nema zadnjeg brisaca?

ekonomista

pre 17 godina

Samo da objasnim zasto je cena kod nas niza. Prvo ima carina koja mora da se plati na stranu robu, a drugo elasticnost cena kod nas je niza od elasticnosti cena u EU. Pitajte nekog ekonomistu da vam objasni sta to znaci.

zokac

pre 16 godina

Nije mi jasno ko su ti ljudi koji velicaju kvalitet Japanskih vozila.Imao sam Hondu crx sportski kupe.Pa to je bio krs od auta.Limarija tanka kao papir,rdja vec pocela da radi.Kvalitet unutrasnjih materijala smesan.Doduse isla je dobro ali previse konja za malu tezinu.Ne verujem da je sada Honda toliko odmakla.Nakon toga vozio sam BMW serije 3 e36,Pa to se ne moze porediti.Sve,ali sve je u korist BMW.I zato iz iskustva za te novce Moj je bmw 1 pre nego ova Honda ,a tako bi bilo ma o kojoj klasi da se radi.Cisto da se zna,ovako izgleda redosled komercijalnih auta po kvalietu i svemu ostalom.Mercedes,BMW ,priblizio se Audi pa onda jedna velika praznina do Honde,VW,Toyote,itd pa tek onda stizu Francuzi,Italijani.Tako vam je to.

Dejan

pre 17 godina

Zna se da su kocnice na ovom autu jako lose kada se koci na klizavoj podlozi. Ali su novinari verovatno zakopali auto na suvom i tako zakljucili da su kocnice dobre. Meni se licno ne svidja dizajn zadnjeg dela, auto mi izgleda nekako nezgrapno a i samo je dizajn svemirski sve ostalo je konvencionalno.. Civic sedan je mnogo uspeliji auto po pitanju dizajna.

bora

pre 17 godina

Meni je dizajn suvise kicerski, nekako je debeo, suvise zaokrugljen, lepsa i funkcionalnija je sedan verzija. Ali vidim da se ljudi odusevljavaju, pa reko necu da kvarim raspolozenje.
Za Chedomira from South australia:
SVI TI VERUJEMO!!!

boris

pre 17 godina

Imam neka pitanja vezana za motor i menjač. Da li ovaj motor ima elektronski limitirane obrtaje, tako da se ne može ući u crvenu zonu? Koliko je teško menjati brzine? Priznajem da sam pristalica benzina u tom segmentu, pa me zanima da li brzine moraju češće da se menjaju nego na beznincu? Ili je to uzrokovano činjenicom da je motor snažan za taj auto i da brzo "puni" (izraz čuo na kartingu). Da li se može voziti 100km/h drugom, na koliko obrtaja u VI je kod 120km/h ... ? Da li se 80km/h može voziti i 2. i 6. ?
Iz pročitanog teksta ne mogu da zaključim da li je auto brz, pa iz tog razloga mora često da se menjaju brzine, ili je motor slab, pa su ga uparili sa ovim menjačem da bi bio o.k. Ili je to sve posledica što dizeli nemaju visoke obrtaje, pa je komentar stvar navike?

nemanja

pre 17 godina

Vrlo dobar tekst, mada moram da priznam da prvi put citam o velikoj turbo rupi kod ovog motora...
Alfa 147 nema Tipovu sasiju, to je imala Alfa 145.

Tit sok

pre 17 godina

Idealna zamena za opel kalibru, s tim da ima i dovoljno prostora nazad i u gepeku. Nadam se da je kvalitet ipak neuporedivo bolji.

Petar

pre 17 godina

Odlican tekst, ovo je prvi pravi japanac posle puno godina. Egzotican definitivno, lep ili ruzan je stvar ukusa.

Za sve koji porede hondu i BMW-a. Razlika izmedju njih je mnogo veca nego izmedju honde i hyundai-a. Ukoliko neko moze da dokaze da je honda pouzdanija od hyundai-a svaka cast. Poslednje statistike pokazuju da Koreja u tome sisa Japan. Pogledajte i ko daje najduzu garanciju na trzistu (svetskom trzistu).

Naravno ova citava logika radi isto toliko dobro koliko i ona druga da je Honda bolja od BMW-a. Lako je napraviti auto sa 60% manje delova koji ima samo osnovne funkcije i tvrditi da si pouzdaniji od drugih.

Poredite Honde sa opremom koja obicno dolazi standardno sa BMW-om ili nekim drugim evropljaninom. Mojih par prijatelja imaju takve Japance. Ljudi su non-stop po servisima. Nisu to veliki kvarovi (kola super idu) ali im se stalno desavaju i to je u 90% slucajeva bas ta dodatna oprema. Trik je da je takvih koji kupuju Japance sa puno dodatne opreme relativno malo i statistike izgledaju sjajno, bas kao i za Hyundai.

Dika

pre 17 godina

Kako je moguce da ovakav automobil (sa ovakvom cenom!), nema rezervni tocak?! Ok,cena nema veze sa tim,ali sta da radi covek ako mu jednostavno pukne guma, negde daleko od prvog vulkanizera. Mozda nisam najbolje razumeo, ali cemu alat za zamenu tockova, ako nemas rezervni?!

MARKO-VW

pre 17 godina

Vlado,da ne preteruješ malo...? Novi GTI je zver. Teško sa modelom od pre pet godina... Hondi svaka čast- stvarno kvalitetan auto,ali GAZDA u klasi je VW GOLF u svim segmentima!!!

Zare

pre 17 godina

Skoro videsmo ovde prototip novog Forda Mondeo koji mnogo vise izgleda kao da je naslednik Mazde 6 nego Mondea. Sa druge stane rekao bih da ovaj Civic najvise lici na naslednika Fiata Brava samo ne prve nego dr. generacije (tj.ne sin nego unuk).

Steva

pre 17 godina

Ono sto meni najvise smeta kod ovoga auta je odvratna plastika (kao i njena boja) od koje je odradjen menjac i rucna. Mislim da je kod modela sa 4 vrata to bolje odradjeno. To je zapravo isti auto (sedan) koji kosta nekoliko hiljada evra manje i cak mi je lepsi od akorda koji je mozda vec vidjen a i nekako je za biznis klasu ljudu. Bilo bi lepo da vidimo i sedan verziju na testu.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Steva
Koliko ja znam, Civic sa 5-oro vrata je IMA, odn. hibrid - ima 2 motora, benzinski i elektricni. Zbog toga je skuplji od modela sa troje vrata...

zokac

pre 16 godina

Nije mi jasno ko su ti ljudi koji velicaju kvalitet Japanskih vozila.Imao sam Hondu crx sportski kupe.Pa to je bio krs od auta.Limarija tanka kao papir,rdja vec pocela da radi.Kvalitet unutrasnjih materijala smesan.Doduse isla je dobro ali previse konja za malu tezinu.Ne verujem da je sada Honda toliko odmakla.Nakon toga vozio sam BMW serije 3 e36,Pa to se ne moze porediti.Sve,ali sve je u korist BMW.I zato iz iskustva za te novce Moj je bmw 1 pre nego ova Honda ,a tako bi bilo ma o kojoj klasi da se radi.Cisto da se zna,ovako izgleda redosled komercijalnih auta po kvalietu i svemu ostalom.Mercedes,BMW ,priblizio se Audi pa onda jedna velika praznina do Honde,VW,Toyote,itd pa tek onda stizu Francuzi,Italijani.Tako vam je to.

MARKO-VW

pre 17 godina

Vlado,da ne preteruješ malo...? Novi GTI je zver. Teško sa modelom od pre pet godina... Hondi svaka čast- stvarno kvalitetan auto,ali GAZDA u klasi je VW GOLF u svim segmentima!!!

MARKO-VW

pre 17 godina

Znate sta, sve je to lepo i krasno, ali zna se ko je glavni u klasi. GOLF!!! Volkswagen je jos 1974 postavio standarde i pravila i svima je postavio domaci zadatak,posebno u dizel tehnologiji. O prakticnosti da i ne govorim. I sad neko velica ovaj frizbi!?

Rash

pre 17 godina

Sudeci po broju komentara Logan i civic su omiljeni srpski automobili a i tu su negde po kvalitetu). BMW je očigledno najpoželjniji automobil u Srbiji, bar među internet populacijom, znači mafijaši su još uvek idoli za vas. Kad se pogleda iz tog ugla -jadna nam Srbija. Biće nam bolje kad etalon vrednosti bude neki klasično dobar automobil, FIAT na primer.
I na kraju još nešto o ovoj Hondi. Koliko god tvrdili da se ne kvari, hoćete li nas ubeđivati i da joj se ne buše gume, kad već nema rezervni točak?

izzy

pre 17 godina

Mnogo su mi gotivniji Nemacki automobili nego ovaj spejs satl, nije ovo ljudi za nas. Mislim da bi ga BMW serija 1 otkinula od zivota. 120d je pojam motora samo ih uporedite. Pozdrav

Dejan

pre 17 godina

Zna se da su kocnice na ovom autu jako lose kada se koci na klizavoj podlozi. Ali su novinari verovatno zakopali auto na suvom i tako zakljucili da su kocnice dobre. Meni se licno ne svidja dizajn zadnjeg dela, auto mi izgleda nekako nezgrapno a i samo je dizajn svemirski sve ostalo je konvencionalno.. Civic sedan je mnogo uspeliji auto po pitanju dizajna.

Kosta

pre 17 godina

Meni je samo nejasno kako Honda pokusava da se probije na evropsko trziste sa takvim cijenama? Nisam siguran da znam nekoga ko bi radije kupio top verziju honde civic od top verzije golfa V (oba sa najacim dizel motorom) za istu cijenu? Meni to zvuci nelogicno, i ja sigurno ne bih ni sekunde razmisljao izmedju ta dva auta, golf je superorniji u svakom pogledu od civica, a kosta isto koliko i civic??? Meni civic vise lici na ekperiment nego na auto koje treba da vozim svaki dan, i koliko god neka od dizajnerskih rjesenja djelovala interesantno ili simpaticno (pojedine stvari stvarno odusevljavaju), ukupan utisak nije na nivou jednog golfa, nove astre, megana... Jedino u slucaju da je civic jeftiniji od golfa za vise od 15%, razmislio bih o kupovini, ali u ovom slucaju, hvala lepo...

Dika

pre 17 godina

Kako je moguce da ovakav automobil (sa ovakvom cenom!), nema rezervni tocak?! Ok,cena nema veze sa tim,ali sta da radi covek ako mu jednostavno pukne guma, negde daleko od prvog vulkanizera. Mozda nisam najbolje razumeo, ali cemu alat za zamenu tockova, ako nemas rezervni?!

Petar

pre 17 godina

Odlican tekst, ovo je prvi pravi japanac posle puno godina. Egzotican definitivno, lep ili ruzan je stvar ukusa.

Za sve koji porede hondu i BMW-a. Razlika izmedju njih je mnogo veca nego izmedju honde i hyundai-a. Ukoliko neko moze da dokaze da je honda pouzdanija od hyundai-a svaka cast. Poslednje statistike pokazuju da Koreja u tome sisa Japan. Pogledajte i ko daje najduzu garanciju na trzistu (svetskom trzistu).

Naravno ova citava logika radi isto toliko dobro koliko i ona druga da je Honda bolja od BMW-a. Lako je napraviti auto sa 60% manje delova koji ima samo osnovne funkcije i tvrditi da si pouzdaniji od drugih.

Poredite Honde sa opremom koja obicno dolazi standardno sa BMW-om ili nekim drugim evropljaninom. Mojih par prijatelja imaju takve Japance. Ljudi su non-stop po servisima. Nisu to veliki kvarovi (kola super idu) ali im se stalno desavaju i to je u 90% slucajeva bas ta dodatna oprema. Trik je da je takvih koji kupuju Japance sa puno dodatne opreme relativno malo i statistike izgledaju sjajno, bas kao i za Hyundai.

Rale

pre 17 godina

ODAKLE VAM PODATAK DA PROSECAN KUPAC CIVIC-A IMA 58 GODINA!!!!!
U AMERICI GDE IH NAJVISE IMA NIKO STARIJI OD 35 NE VOZI CIVIC! to je auto koji roditelji kupuju deci kad napune 15-16 godina. Ni u Evropi nije bas mnogo drugacije. Sjajan pouzdan auto koji malo trosi i malo trazi a puno daje. Imam jedan takav i prezadovoljan sam. Ali ja imam 35 godina i najstariji sam u populaciji u Americi koji vozi ovaj auto.Jedino poneka meksikanka starija od 35 vozi ovaj za Ameriku jako malo vozilo.

Gastarbajter

pre 17 godina

Pre svega dizajn ovog automobila jeste nesvakidasni, ali samo zahvaljujuci nepotrebnim detaljima. Tipican "over the top" koncept koji je trebalo da zavrsi u fioci.
Zasto se to ljudima dopada... iskreno nemam pojma, ali vreme nece biti na strani ovog automobila koji ce vec kroz koju godinu dobiti izgled onoga sto jeste - jeftina konfekcija...
Naravno, ne treba zaboraviti, da danas i vecina drugih proizvodjaca ima "dizajn" resenja koja su napravljena da zasijaju samo u kratkom vremenskom roku... Ova Honda je mozda samo dobar primer sve cesce prakse danas, i pritiska na ljude na zapadu da menjaju automobile svake 3 godine... Naravno moj komentar se odnosi iskljucivo na dizajn - motor, preglednost, uzitak u voznji su nesto sasvim drugo...

bora

pre 17 godina

Meni je dizajn suvise kicerski, nekako je debeo, suvise zaokrugljen, lepsa i funkcionalnija je sedan verzija. Ali vidim da se ljudi odusevljavaju, pa reko necu da kvarim raspolozenje.
Za Chedomira from South australia:
SVI TI VERUJEMO!!!

Zare

pre 17 godina

Skoro videsmo ovde prototip novog Forda Mondeo koji mnogo vise izgleda kao da je naslednik Mazde 6 nego Mondea. Sa druge stane rekao bih da ovaj Civic najvise lici na naslednika Fiata Brava samo ne prve nego dr. generacije (tj.ne sin nego unuk).

Semafor

pre 17 godina

Strašan dizajn-pravi spejs šatl na točkovima. Može da vam se sviđa ili ne, ali prema njoj BMW serije 1 izgleda kao nemački šlem iz II svetskog rata.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Steva
Koliko ja znam, Civic sa 5-oro vrata je IMA, odn. hibrid - ima 2 motora, benzinski i elektricni. Zbog toga je skuplji od modela sa troje vrata...

ozdravljeni

pre 16 godina

Немања,
SVAKA TI CAST, uzeo si mi reci iz usta. Honda je "mrak" uvek bila i ostace, a "ljakse" face ce do kraja zivota trunuti u pomenutim svapskim sporetima. ja sam se na vreme otarasio golfa, dosad bi zaradio vibracionu bolest, slepilo a bogami i popucale bubne opne, o rupi u novcaniku da ne govorim.nikad u zivotu nisam vozio gori auto(VW),kako koja rupa a ja na optiku, protokomeri, egr-ovi, davaci, senzori,podizaci stakala, alarmi,lavlje kandze... da ne nabrajam dalje, a sad lepo hondica i ne boli me vise glava, ide ko zmaj, malo trazi, servis samo kad je vreme za redovan, peglanje po gasu non-stop i ni pero joj nisam odbio. a osecaj je kao da sam se preselio u 22 vek!

Plikuscht

pre 17 godina

@ izzy:
Prijatelju, ko si ti da kazes 'nije ovo ljudi za nas'!?
Mani me tog burazerskog pristupa i trpanja u isti kos. Meni je ovo skroz OK auto, ortak ga ima i super je zadovoljan. Verujem da bih i ja bio da ga imam.

@ CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA:

Cedomire, sine gastare ... Vec si 26 puta poentirao na temu kako su automobili u dragoj ti South Australiji veoma jeftini, pa cak daleko jeftiniji i od automobila kod nas, pa ne mislis li da je 27. put vec previse!?
Cenim sto mislis na ljude koji su se od skora prikljucili 'listanju' ove rubrike, ali vecina je ovde poduze i pocinje da nervira ta tvoja zelja da nesto-vec-poentiras konstantnim ponavljanjem iste stvari. Hajde izguraj do jubilarnog 30. puta spominjanja cene pa daj sebi pauzu neko vreme, vazi?

boris

pre 17 godina

Imam neka pitanja vezana za motor i menjač. Da li ovaj motor ima elektronski limitirane obrtaje, tako da se ne može ući u crvenu zonu? Koliko je teško menjati brzine? Priznajem da sam pristalica benzina u tom segmentu, pa me zanima da li brzine moraju češće da se menjaju nego na beznincu? Ili je to uzrokovano činjenicom da je motor snažan za taj auto i da brzo "puni" (izraz čuo na kartingu). Da li se može voziti 100km/h drugom, na koliko obrtaja u VI je kod 120km/h ... ? Da li se 80km/h može voziti i 2. i 6. ?
Iz pročitanog teksta ne mogu da zaključim da li je auto brz, pa iz tog razloga mora često da se menjaju brzine, ili je motor slab, pa su ga uparili sa ovim menjačem da bi bio o.k. Ili je to sve posledica što dizeli nemaju visoke obrtaje, pa je komentar stvar navike?

Steva

pre 17 godina

Ono sto meni najvise smeta kod ovoga auta je odvratna plastika (kao i njena boja) od koje je odradjen menjac i rucna. Mislim da je kod modela sa 4 vrata to bolje odradjeno. To je zapravo isti auto (sedan) koji kosta nekoliko hiljada evra manje i cak mi je lepsi od akorda koji je mozda vec vidjen a i nekako je za biznis klasu ljudu. Bilo bi lepo da vidimo i sedan verziju na testu.

BMW fun

pre 17 godina

Ne mogu da se otmem utisku citajuci komentare u ovoj rubrici vec par meseci unazad da sta god da se pojavi, ljudi uporedjuju sa BMW-om. Uzima li se to BMW za referentnu tacku, ili se to meni samo cini?

goggyso

pre 17 godina

tacno je da su dosadni ti japanci, sipas,kresnes i vozis,vozis... i ne razmisljas o autu, prosto ti dosadno, za razliku od evroskih, narocito svaba, isto sipas, kresnes i slusas,strepis, cekas kad ce nesto ripiti, normalno da nemas vremena za dosadu. inace vozim svabu i stalno nesto primecujem, osluskujem i nerviram se dok moj burazer vrti civica i pegla po muzici da nebi zaspao dok guta kilometre, i ne pada mu na pamet da posumnja oce li ga honda negde ostaviti. ni pero joj nije odbio, a bas se voza ,ne gasi. toliko o japancima!!!

Nikola

pre 17 godina

Zar nije u malom neskladu primedba o malom opsegu u kome je motor upotrebljiv, primedba o nepreglednosti i sl. sa konacnom ocenom da je auto odlican primerak svoje klase i opstepozitivna ocena. Sta da mislimo o automobilu - dogovori se.

Milan

pre 17 godina

Vau vau uuuuuuuuuuu... Kakav auto!!! I posle će neko reći kako su japanci dosadni za vožnju a nemci uzbudljivi. Ovaj auto je definitivno nešto najbolje što se pojavilo u zadnje vreme. Imao sam priliku da vozim najnoviji accord i ako je doživljaj sličan onda definitivno vredi svaku paru. Pesma koja mi pada na pamet kad je vidim je " oprostiću joj sve.."

nikola

pre 17 godina

Od spominjanja turbo rupe, meni je značajnija rupa u ponudi motora. Prosto je neverovatno da ne postoji ništa između benzinskih 83 i 140 konjskih snaga. Gde je tu logika? Šta očekivati od motora sa 83 KS u kolima ove težine? Opet, 140 KS mi deluje previše za prosečne potrebe. Dakle, nešto sa 1.6 litara bi bilo optimalno. Nadam se da će Honda popuniti tu prazninu uskoro.

MaxB

pre 17 godina

Komentar na cenu je suvisan, s obzirom na kolicinu serijeske opreme CIVIC je najjeftiniji auto u klasi, a to znaci da bi i Hyundai Accent bio skuplji od nje ako bi postojala uopste mogucnost da se ubaci oprema koju HONDA ima serijski.
A glupost da je BMW kvalitetniji od HONDE bilo bi najbolje zadrzati za sebe jer stvarno nema cinjenic koje mogu to da potkrepe!

goran

pre 17 godina

Vozili ste hondu Civic sa dizel motorom? Pa ovo je za nagradu u neverovatnosti! Automobil koji ceo svet poznaje po brzini, agilnosti, vrhunskim performansama i BENZINSKIM motorima, vi probate u dizel verziji?! Neverovatno zaista.

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Kapa dolje Alfinom dizajnu, ali u ostalim aspektima nema te discipline u kojoj Alfa moze da se mjeri sa Hondom. O pouzdanosti da i ne pricamo. To sto su kod nas popularni VW, Opel to je samo za to sto je nase trziste tradicionalno dobro pokriveno neoriginalnim i time jeftinim rezervnim dijelovima. U slucaju Honde, kao i Toyote rezervni dijelovi vam prakticno nece ni trebati. Cijena Honde, koja je u startu visoka, na duge staze se itekako isplati, jer se osim redovnih servisa nista ne ulaze u nju... Inace, ti auti dugo drze cijenu i vrlo se dobro prodaju cak i poslije dugog niza godina i velikog broja predjenih kilometara.

Jovanovic Ivan

pre 17 godina

Citat autora: "Znaju Japanci da u svakom od nas čuči jedan mali Senna, Zanardi..."
Senna je poginuo, Zanaradiju su pre dve godine amputirane obe noge posle udesa...

Dzoni

pre 17 godina

Alfa jtd i ovaj Civic imaju slicne performanse motora (alfa 1.9 150Ks 310Nm Honda 140Ks 320Nm) medjutim ipak alfa bolje lezi na putu tako da je sto se tice nekog trkanja Alfa u prednosti, dok je zavrsna obrada na strani honde. Mozda je ovaj hondin motor dobio te godine neku nagradu ali u danasnje vreme nije nista posebno. Npr motor 2.4JTD u alfi 159 ima 200KS i ogromnih 400Nm sto je poprilicno vise od hondinog.

Tit sok

pre 17 godina

Idealna zamena za opel kalibru, s tim da ima i dovoljno prostora nazad i u gepeku. Nadam se da je kvalitet ipak neuporedivo bolji.

boris

pre 17 godina

Slazem se ovima sto kritikuju zasto niste testirali benzinca umesto dizela, kada je Honda poznata po brutalnim benzincima. Takodje, otkud ta rupa kad motor ima 2.2 litra zapremine? Turbo rupe se javljaju kod motora sa turbinama velike snage, ili turbo motorima malih kubikaza, kakvi su nakada vozeni u F1 sa 1 500ccm, koji je sa turbinom razvijao oko 1 200 konja. Tada se i pojavio termin tubro rupa, jer su te turbine stvarno bile fizicki ogromne i teske, i trebalo ih je zavrteti, a to sve dugo traje kada imate malu rezervu vazduha u cilindru, pa motor mora cekati takt vise nego da ima 3 000ccm da bi dobio neophodan kiseonik. Ako taj Hondin motor sa 2 200ccm i samo 140 konja ima primetnu turbo rupu do pola opsega obrtaja, onda je to cist promasaj. Verovatno su zato i nalepili "sport" da bi kupci lakse progutali ovu manu (kao - to mora da se vrti - smesno!).
Izgled je lep i u skladu je sa snagom motora. Koliko sam razumeo nazad je torziona osovina sto bi po meni bila i najveca mana ovog modela. Ta osovina oseti svaku rupu na putu, jer se guma vuce kao kuka po cesti. Automobilima sa tim resenjem se vrlo brzo razdrnda unutrasnjost. Verovatno su tendencije na trzistu takve da umiru svi van mejnstrima, pa se i Honda mora pridrzavati istih pravila. Ali zasto onda ovolika cena? Za dva LCD monitora i gomilu dugmica?
Dizeli su se na kraju sveli na ovih 2 000 voznih obrtaja i cak 2 200ccm, da bi ispunili svoj najveci adut - stedljivosti. Jednostavno tehnologija je ogranicena karakteristikama ovog derivata. Ovo su i jako komplikovane masine, sa osetljivim turbinama i cudima, pa se moraju tretirati jako cistim gorivom i dobrim uljima. Koliko se secam, dizel su kupovali oni koji su imali potrebu za robusnim autom i koji su mogli jeftino da nabave loz ulje, a ne mangupi koji znaju sta je VTEC.

Bojan

pre 17 godina

U Srbiji se moze ocekivati godisnja prodaja od max par stotina Civica, a u Australiji ih godisnje prodaju na desetine hiljada. Tako se mijenja i cijena.

Mirko

pre 17 godina

Sve sto ste napisali stoji jedan kroz jedan,ali ovo da motor ima neke turbo rupe i da se bedaci vec na 4500 je cudno! Mozda vam niko nije rekao da je to Disel motor. 1.8 benzicu treba malo vise do 100 sa ili bez saltanja!!!
Samo da napomenem da ima fantastican zvuk za jednog D. Auto je sve u svemu odlicno odradjen izuzev lima koji se uvija kao kod fiata.Vrata daju malo jeftin utisak (pri otvaranju i zatvaranju). Sa samo tri motora u ponudi je svakako daleko ispod konkurencije. Sve u svemu odlican clanak!

Mirko

pre 17 godina

Jedna stvar mi nije jasna: dizele voze ljudi koji NE VOLE visoke obrtaje i kreću u preticanje u 5/6 brzini, računajući na obrtni moment na NISKIM obrtajima. Ako ovaj motor (ili, na primer, mnogo hvaljeni Fijatov JTD) to ne može da pruži, zašto bih platio 3 000 evra više nego benzinac? Jeftinije je da platim 1 000 evra ugradnju plina, navrtim motor na 3 500 pre nego što krenem u preticanje, i završim ga u istoj brzini u kojoj sam i započeo.
Auto je inače sjajan za ljude kojima nisu bitne "praktične" osobine, već uživanje u vožnji (npr. moja malenkost). Zamolio bih B92 za uporedni test sa Alfom 147.

Lexus RX400h

pre 17 godina

Sto se tice game motora samo bih spomenuo da se u USA Civic prodaje i u verziji "Si" (sport sedan sa 2 vrata i 198 KS, ~$20K) i on zaista zasluzuje epitet/atribut "Sport". Iskreno se nadam da ce se prodavati i u Evropi jer je
to zaista pristojan auto koji u svemu moze da parira npr. Golfu GTI i slicnim automobilima. Btw. nikako ne mogu da "svarim" da neko stavi "Sport" nalepnicu na automobil koji ide do 100 km/h za vise od 8 sekundi? To je isto kao da Margaret Thacher ili Miru Banjac nazovete tinejdzerkom...

Kad smo kod motora, Honda se fokusira i polako uvodi potpuno novu generaciju manjih benzinskih turbo-motora i to je mozda razlog zasto trenutno nema vise motora u ponudi. Prvi takav model je vec na trzistu: Acura RDX sa I4 2.3-litarskim i-VTEC turbo motorom od 240 KS. Takodje, razvijen je i potpuno novi atmosferski 3.7-litarski V6 motor od 300KS koji ce verovatno ici u RL i MDX modele.

Milan

pre 17 godina

Za sve one koji se raspituju zašto je sedan jeftiniji:
Zato što je to u stvari drugi auto. Naravno ima mnogo zajedničkog sa hečbekom ali je oslanjanje drugačije (to je pre svega porodični auto) a i različita je unutašnjost. Da li će neko kupiti sedan ili hečbek pitanje je afiniteta i novčanika.

@Mirko
nisi pažljivo čitao, lepo piše da ga je nemoguće "izbaciti" u krivini. Da li je multilink oslanjanje ili ne manje je bitno, važno je kako funkcioniše u praksi. Inače i ja bih voleo uporedni test baš sa alfom 147. (nemam ništa protiv alfi)
Za sve one koji brinu oko prodaje mogu reći da je sa hondom i toyotom jedini problem kako da je kod nas pazarite - niko neće da ih proda dok ne napune bar 15g.

Shpiro

pre 17 godina

Sudeci prema broju komentara, mogu samo da zakljucim da ovaj auto nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Meni licno se estetski ne dopada ni najmanje, za razliku od Jazz-a ili Accord-a, ali mi je potpuno jasan njegov smisao, i razumem zasto se svidja ljudima.

Meni samo jedna stvar nije jasna - cemu sluzi dugme za startovanje motora, ako prethodno moras da ubacis normalan kljuc u predvidjeno mesto? "U, jeeee, pali se na dugme"! Pa sta onda?

Oliver

pre 17 godina

@ Dika
Pre nesto vise od dve godine na moj auto sam stavio 4 nove gume i za to vreme presao 30 000 km bez problema. A sve to po ovim nasim putevima, ako ih tako mozemo nazvati. Na zapadu, gde nemate udarnih rupa, a samim tim ni mogucnost da ostetite tocak i gumu, rezervni tocak je stvarno suvisan. Skoro je radjeno istrazivanje u Britaniji i dosli su do zakljucka da veliki procenat vozaca nezna ni gde se sipa tecnost za stakla. Sta mislite koliko njih zna da promeni tocak? Lepo se pozove AMS i resen problem :) .

vlada

pre 17 godina

Honda iz 96 god. bi odvalila novog Golfa GTI
Sto se tice kvaliteta,za 2006 god. prvih sesnaest mesta zauzimaju japanci
motor iz s2000 je inace iz 2001 god
A.Kulundzic je sa civicom na stazi odvalio Golfa za 1s,a sa s2ooo 2.5s i to sa modelima iz 2000.i 2001. god

Nihad

pre 16 godina

Gospodo draga moje misljenje je da Hondu voze samo oni sto je vole i ko je jednom proba kupit ce je sigurno opet.Moje prvo auto je bio Accord CA5 1989.g., pa posle sam imao Alfu 164,Forda,pa sam imao Audia A4 2,5 TDI V6 vuko je ko lud (za to svaka cast)al sa kvarovima nisam mogao izaci u kraj pa svake sedmice sam bio u servisu.Vjerujte mi da kod mene u austriji ÖAMTC i slepsluzbe vucaju po citav dan samo njemce BMW i Mercedes specijalno.Audija sam se jedva rijesio konacno i kupio sam ponovo HONDU.Ekstra sam isao u njemacku (u Austriji takve nema) da je kupim.To je Accord Aerodeck 2,2i 150 ks US model poslednji model koji se proizvodio u Japanu.Vozim je vec vise od 2 godine i imam 248000 km a ide jos uvjek ko nov.Sve je jos uvjek original samo su kocnice mijenjane.Unutra prostora daleko vise ima nego Audi,sjedista su extra za razliku od onih u Audiju,a u vuce ko i Audi samo sto moramo znati da honda pravi snagu na obrtaje,a da se pokvari kod honde ne postoji ta rijec u rjecniku. Na kraju bi zelio reci svako auto ima neki nedostatak neko nevoli nesto,neko nesto al sto se kvaliteta tice Honda se sigurno moze lahko nosit sa svim njemcima (motore ima sigurno bolje).Pogledajte testove u njemackoj testiraju A4 i Accord i na kraju kazu da je kod honde neprecizan volan(koji to normalan vozac moze osjetit) a to kazu zato sto nemau sta drugo.A ovim kriticarima bi reko nek samo voze svoje njemce moraju i slepsluzbe od nekog pare zaradjivat.

CHEDOMIRadelaideSOUTH AUSTRALIJIA

pre 17 godina

U Australiji nisam video predstavljeni model. Ovde se prodaje sedan varijanta, a cene modela "sport" sam preuzeo sa sajta: http://www.honda.com.au/wps/wcm/connect/Honda.com.au/Home/Showroom/Civic/

5-speed manual
$29,990*

5-speed automatic
$31,990*

Civic VTi-L features, plus: 2.0 litre i-VTEC engine, Curtain airbags, Leather† trim, Sunroof
* Recommended retail price, excluding dealer delivery & govt. charges.
* Metallic & pearlescent paint an extra $300.

Ove cene pomnozite sa koeficijentom 0.59 i dobicete cenu u Eurima. Po ovome izadje da je u Srbiji cena osnovnog modela kao u Australiji TOP modela.

Dule

pre 17 godina

Ja sam kod Honde Civic bio zadivljen prostorom na zadnjoj klupi. Jedna nelogicnost je cena, za iste pare mozete kupiti i Hondu Accord. Unutrasnjost Civica je odlicna. BMW 1 se po prostranosti ne moze meriti sa Civic-om.
Problem pri kupovini je cena. Jedino da cekamo da neko drugi postane uvoznik a ne Delta koja je strasno pohlepna, to znam jer vozim Fiata koga takodje uvozi Delta.

SAAB 93 AERO

pre 17 godina

Automobil je stvarno prelep. Prvi japanski auto posle Mitsubishi Galanta iz 99 godine da mi se mnogo vise dopada od mnogih evropskih vozila. Futuristicki izgled i enterijera i eksterijera omogucava svakom vlasniku da ne prodje nezapazen. Nisam imao priliku da vozim ovaj auto ali bih voleo uskoro. Sto se tice cene ovog vozila, morao bih da skrenem paznju strucnjacima iz Afrike, Australije, South Amerike da su cene u Evropi ipak malo drugacije nego kod njih. U Svajcarskoj je cena CIVICA izmedju 26,600CHF za model 1.4 Cmfort do 35,780CHF za testirani kod nas model 2.2i-CTDI Sport. Sto bi u nama voljenim EUR izaslo prakticno isto kao i kod DELTE u BEOGRADU. Nema nikakve logike da se cena auta u bilo kojoj zemlji krece u zavisnosti od broja prodanih automobila godisnje, to je apsurd. Jer se automobili narucuju, i za neke modele je potrebno da se ceka od mesec pa do tri ili cetri mseca. Po toj logici bi jedan SAAB ili VOLVO u Beogradu trebao da kosta sigurno 60.000 EUR za bazni model 9-3 ili S40, sto ipak nije slucaj. Pozdrav svim ljubiteljima automobila.

bajt

pre 17 godina

Model sa 4 vrata je, po meni, daleko lepši a postoji i u varijanti na hibridni pogon. Bilo bi lepo kada biste njega imali na testu, ali ne znam da li se on uošte prodaje u našoj zemlji.

world.honda.com/Frankfurt2005/photos/civichybrid/image/01.jpg

omadon

pre 17 godina

Auto je nov, sve decije bolesti koje ima ce se vremenom izleciti .Dizajn se nekome svidja, a nekome ne sto je i normalno i rekao bih odlicno. Dizajn je razbudio ovu ucmalu klasu automobila (uz izuzetak Seat Leona, koji nije toliko dosadan kao ostali), ko hoce konzervativniji auto moze da uzme sedan verziju koja je i sama dizajnerski veoma uspela.

Ljubitelji BMW su upravu sto se jedne stvari tice, Honda Civic nije tako kvalitetan auto kao njihov mezimac ali iskreno Audi serije 3 je mnogo bolji od BMW serije 1, pa sta da se radi, odvrnite 30 000 evrica pa se vozite. Civic je skup i stvarno se ne isplati da se sada kupuje, ali to ima veze sa cinjenicom da je "svez" model, dajte malo vremena i cena ce pasti, a onda mu nece biti ravnog.

5@bc

pre 17 godina

Ukusi su definitivno razliciti, ja vozim istog ovakvog crnog civica, ali mi se mnogo svidja i bmw serija 1. Mislim po izgledu. Nazalost, u njega ne mogu da se spakujem ni pod razno, a i bezobrazno je skup sa odgovarajucim paketom opreme. Steta. Svidja mi se i golf 5-ca ali ne koliko civic. Inace odlican je tekst, mada bih ja iz svog iskustva dodao par stvari.

Famozni spojler na petim vratima zaista smeta u retrovizoru, ali ima jednu veliku prednost - stiti od farova kola koja voze iza tebe. Fenomenalno. Nazalost nema brisaca, sto ce biti problem kad krene sneg.

Ja vozim benzinca, i nisam imao neku veliku dilemu kad sam kupovao posto je dizel skuplji 3 500 jevrica... Za dizel sam ionako cuo da je jako bucan u civicu, dok je u accordu zvuk mnogo bolje amortizovan. Performanse su im tu negde, ali benzinac jako malo trosi za svoju klasu... Ja sam dogurao do 10 000km i kompjuter pokazuje 7,5 litara. Inace zivim u Beogradu da ne bude zabune. Znaci voznja u spicu svaki dan tamo-vamo. Isao je i dva puta do Grcke, to je malo smanjilo cifru.

Inace benzinac ima spektakularan zvuk. Nisam agresivan vozac po prirodi, ali nekad nabijem obrtaje samo da bih uzivao u zvuku. Sto se opreme tice, mala ispravka. Svi paketi ukljucuju automatsku klimu i VSA (tj ESP). Osim ako Delta nije nesto promenila u medjuvremenu, ali sumnjam.

Masa ljudi se zali na cenu i cinjenica je da Delta bije po usima. Ali ni drugi uvoznici ovde nisu mnogo bolji. Uzmite bilo koji auto nize srednje klase, opremite ga odgovarajucom opremom i motorom i dobicete pribliznu cifru. Osim golfa, audija i bembare koji ce otici daleko preko te cifre. Iskren da budem, osecaj posedovanja ovog auta nema cenu.

ESE

pre 17 godina

Cijena civica 1.4 sport u HR je 22 273 eura do registracije, 1.8 sport 24 985 eura, a 2.2 ctdi 28 629 eura do registracije, što je stvarno previše. Ali, atraktivan dizajn (prednji dio podsjeća na Citren SM), moderna tehnologija, kvalitet, pouzdanost koje ime Honda nosi sa sobom ima svoju cijenu.

Ne treba upoređivati cijene automobila u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji. U Evropi važe neka druga pravila, kupac traži kvalitetne materijale, perfektnu završnu obradu, modernu tehnologiju. Evropski Murano se u odnosu na američkog razlikuje u 3 500 stavki, (stroziji propisi u vezi izduvnih plinova, kvalitetniji materijali, kočioni sistem, svjetla, ovjes,...) inače se ne bi mogao registrovati u EU, kao i onim zemljama koje te propise primjenjuju (u BiH, a mislim i SRB oni nisu na snazi (na sreću)), pa možete registrovati američkog FX-a, mustanga, evropska baza kineskog GMC je u Sarajevu i sl, dok mi moramo platiti vrlo skupe prepravke. Npr. mustang se u SAD može naći za cca 20 000$, a prilagođavanje EU standardima košta cca 6000 eura (lično se uvjerio i odustao od kupovine).
Pozdrav svim ljubiteljima automobila!

vlade

pre 17 godina

Čista desetka, kapu dole. Mislim da je jednu generaciju ispred svih. Jedina kritika ide na stražnju poluosovinu koja bi trebala biti multilink, ali ... Pa i Honda je počela da štedi.

DR

pre 17 godina

@omadon:
Sine, ne da nemas pojma, nego bas nemas pojma ... to za A3 vs. BMW 1. Zasto bi izvalio tako nesto kada bas ne postoji nikakva potvrda o tome?

andrijaf

pre 17 godina

Bez aluminijumskih felni ovaj auto ne izgleda nikako! Inace u Nemackoj su u prvih 3 meseca prodate svih 15.000 jedinica koje su planirane za celu 2006 godinu, tako da se ovaj auto ceka i do preko pola godine...

Civic-CRX Del Sol-Accord

pre 17 godina

Taj VTEC motor benzinac u CIVIC-u od 1.8 ccm i 140 konja je po potrosnji u klasi 1.6 ccm motora, a po performansama u klasi 2.0 ccm motora. Zato nema ni potrebe praviti varijantu od 1.6 ccm, jer imate za iste pare nesto mnogo bolje.
A bas me cudi da je autor teksta ovako ocrnio 2.2 i-CTDi dizel motor. Pa taj je motor prosle godine proglasen za najbolji motor godine u klasi od 2.0-2.5 ccm, potukavsi BMW-ov 2.5 ccm benzinac koji se ugradjuje u 325, 525 i Z4:
http://www.ukintpress.com/engineoftheyear/previous04.html

Doduse, u to vrijeme taj je motor ugradjivan u Accord, ali posto se radi o bukvalno istom motoru cisto sumnjam da je taj motor u Civic-u postao najednom tako problematican i los. Accord je sa tim motorom 2004-te godine potukao 19 brzinskih svjetskih rekorda u svojoj klasi:
http://world.honda.com/news/2004/4040506.html

Ema

pre 17 godina

U Australiji se prodaje samo Sedan verzija Honde, koju sam kupila nedavno. Puna cena Honde Civic VTi Sedan je oko $24.500 -sa cenkanjem je manja naravno(zavisno koliko uspete da spustite cenu). Auto je fantastican, ide odlicno, mali sportski volan, unutra prostora i previse... Jednostavno izgleda kao pravo malo svemirsko cudo!
Koliko znam u Evropi nema Sedan verzije ovih kola i bas steta.

Steva

pre 17 godina

Ljudi ima i kod nas sedan, drzao sam cenovnik posto ga je ortak gledao i raspitivao se za njega. Sedan 1.8 benzinac sa opremeom Sport (mislim da nema alu felne) ispada izmedju 18 i 19 hiljada evra jer se dobija popust za kes 8% i jos neki popust od 5% ( mozda i malo vise, koji verovatno dobijas ako pitas) sto ga cini veoma ozbiljnim za razmatranje prilikom kupovine. Stvarno ne znam da li neki auto (pogotovo japanski) nudi tako nesto za te pare, a pogotovo mi nije jasno zasto je toliko jefttinij od modela sa 5 vrata.

Mirko

pre 17 godina

@Bobi
Razlog što sam pitao je sledeći:
Civic ima "primitivno" zadnje vešanje, pošto Honda štedi na stvarima na kojima ne bi trebalo. Ovo je ipak Honda, a ne Toyota ili Hyundai. S druge strane, 147 ima zastarelu šasiju (Tipovu iz `88) i fantastično (i odgovarajuće skupo) vešanje. Zanima me poređenje voznih osobina, ili, prosto rečeno, šta je brže u krivini. Naravno, prosečnog čoveka to ne zanima, ali, kao što rekoh, ovo i nije auto za prosečnog čoveka. Oni voze Golfa :)

boris

pre 17 godina

Još par komentara bih dodao. Auto računa brzinu na osnovu broja obrataja točkova i obima gume. Ako nisu predviđene dimenzije točkova, pokazivaće drugačije (pitate se zašto neki taksisti stavljaju male točkove).
Drugo, ovo je samo sport paket opreme, tek typeS ima sportski trimovano ogibljenje, a typeR je ono pravo (i jedini ima crveno H).

Немања

pre 17 godina

Седан је јефтинији од хеч верзије јер има другачији доњи построј (неке елементе).
Поређење BMW-a, VW-a и Хонде је смешно јер Хонда никада није била синоним љаксе фазона за разлику од поменутих немаца. Да не спомињем оштећење слуха које стварају бректалице попут Голфа дизела :-)

Neledpc

pre 17 godina

Ovaj auto je meni apsolutno divan! Nisam zainteresovan za 2.2 Dizel, ali mi je cudno pominjanje tih "rupa" jer je to motor koji je vec koriscen u Accordu, izuzetno hvaljen i negde nisam vide da se nesto slicno pominje. Mene vise zanima benzinac 1.8. E tu je najveca "rupa". Naime, taj benzinac u verziji "sport" kosta 1 000 eura vise od Honde Accord 2.0 sport. Oprema skoro identicna, motor u Civicu noviji, odlicnih performansi, ali ne revolucionaran niti snazniji. Zaista mi to nije jasno. Mislim da mu je to mana koja ce oterati mnoge potencijalne kupce, narocito kada vidimo da je vecina automobila u klasi bar 2-3 000 jeftinija i pogotovu kod nas gde je taj faktor jos vazniji nego u zemljama sa visim standardnom. Steta, auto je prelep i izvanredan...

Lexus RX400h

pre 17 godina

O usporedbi Honde Civic Si i Golfa GTI, evo jedna detaljna analiza uglednog Edmunds-a :
http://www.edmunds.com/insideline/do/Drives/Comparos/articleId=109825/pageId=69504

Videcete da su u pitanju finese, a ne kako ljubitelji jednih ili drugih automobila ovde pokusavaju predstaviti kao da poredimo Zastavu i Ferari. Interesantno je da Golf ima nesto bolja ubrzanja, ali je Honda bolja kod slalom voznje i kocenja.

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Dzoni
Ne slazem se bas da u danasnje vrijeme Hondin dizel nije nista posebno. Nagradu je dobio prosle godine, sto i nije tako davno, a i ove godine je na istom takmicenju osvojio trece mjesto, ovaj put za dlaku iza istog onog BMW-ovog motora od 2.5 litra kojega je prosle godine potukao Hondin dizel i novog Subaruovog 2.5 litarskog turbo benzinca koji se ugradjuje u Imprezu, Forestera i SAAB-a.
Alfin motor koji ti pominjes je isto bio u konkurenciji sto samim tim potvrdjuje da je to jako dobar motor, ali je podijelio "tek" 6-to mjesto sa drugim Hondinim motorom (S2000). Konacno, evo kompletne liste sa brojem poena na kraju:

1. Subaru 2.5-litre flat four Turbo (Forester, Impreza, Saab 9-2X) 155
2. BMW 2.5-litre (325, 525, Z4) 153
3. Honda Diesel 2.2-litre (Civic, Accord (Europe), CR-V, FR-V) 145
4. Mazda 2.3-litre GDI Turbo (6MPS) 141
5. Toyota Diesel 2.2-litre D-CAT (Avensis, Corolla Verso, RAV4, Lexus IS220d) 115
6. Fiat Diesel 2.4-litre JTD Multijet (Alfa 159, 166, Brera, Lancia Thesis, Fiat Croma) 87
6. Honda 2.2-litre (S2000 (North America)) 87

E sad, ja nijesam vozio nijedan od ta dva auta, ni Hondin ni Alfin dizel da bih ti sad ovdje pametovao i uporedjivao karakteristike i moje licne utiske. U principu ne volim i ne vozim dizele. Mislim da sportski auto ne moze biti sa dizel motorom. Samo ti navodim ono sto mjerodavni strucnjaci kazu.
Moja iskustva sa Hondom su vise nego pozitivna. Ranije sam imao Civic Coupé (americki) a sad imam CRX del Sol (japanski) i Accorda (evropski, UK) i to dovoljno govori o mom zadovoljstvu Hondinim automobilima. Uostalom, to se uklapa u onu cuvenu izreku ('Jednom Honda - uvijek Honda').
Volim Alfe i jako ih cijenim u odredjenim segmentima kao sto su dizajn (tu su po meni definitivno jaci ne samo od Honde, nego apsolutno, mada je jasno da je to vise stvar licnog ukusa). Isto tako, jako su dosljedni u gajenju sportskog duha sto mozda treba istaci kao pozitivnu karakteristiku cak i prije dizajna, koji je po meni manje bitan.
Ono sto me odbija je da ih bije glas da su nepouzdani, mada, kad bih se usudio da nabavim jednu Alfu vjerujem da bih joj mnogo stosta oprostio, pa i tu navodnu nepouzdanost jer kazu zaista da su ti automobili za uzivanje u sportskoj voznji skoro neprevazidjeni i da se lako 'navuces' na njih.

nemanja

pre 17 godina

Vrlo dobar tekst, mada moram da priznam da prvi put citam o velikoj turbo rupi kod ovog motora...
Alfa 147 nema Tipovu sasiju, to je imala Alfa 145.

ivan_bgd

pre 17 godina

Vozio sam ovaj novi civic pre jedno 8-9 meseci... Na prvi pogled deluje zaista lepo, privlacno, vrlo sportski.. Unutrasnjost takodje - pored toga sto je vrlo precizno napravljena, deluje zaista futuristicki (meni je malo smetala jer ima toliko sitnica da nemas pojma gde prvo da pogledas). A sada neke losije stvari koje sam ja zapazio a to je po mom misljenju malo bucniji dizel motor i nekako na dodir cini mi se tanji lim karoserije. Ostalo je zaista sve OK...

Mirko

pre 17 godina

@nemanja
Alfa 156 i 147, na žalost, imaju Tipovu šasiju. Uporedi međuosovinsko rastojanje (2.54). "Samo" im je vešanje promenjeno. Što se tiče navoda da je Civic-a "nemoguće" izbaciti u krivini, isto važi i za moju Alfu 146, makar kad ja vozim. Posle 30 000 km i dalje mi ne uspeva da sebe dovedem u problem, a, veruj mi, probao sam :). To samo znači da auto prevazilazi moje znanje, pa bih zato želeo rezultate merenja. Uzgred, ne bi bilo loše dodati i BMW 1 tom uporednom testu, pošto već Alfa, Honda i BMW imaju istog zastupnika :)

malisa

pre 17 godina

@dika
koliko sam shvatio alat je za reparaciju tj. krpiš gumu sam ili je dopumpas. Takodje, ne razumem zasto nema zadnjeg brisaca?

Civic-CRX del Sol-Accord

pre 17 godina

@Jovanovic Ivan
Ne znam sta si htio da kazes ovim komentarom, ali zelim samo da se zna da je Senna poginuo vozeci Williams-Renault, a slavu je stekao vozeci vecinom McLaren-Honda bolide. Zanardi je osvojio dvije titule u CART-u vozeci za Reynard/Honda, a udes koji pominjes je dozivio na testiranju za neki sasvim drugi tim pri pokusaju povratka u to takmicenje 2000-te godine.

Somi

pre 17 godina

Jednom recju "strava" auto je izvaredan i lepo da ste se odlucili da ga testirate. Vidim ima komentara i za kao neke BMW i ostala nemacka nepouzdana vozila, to je za ljude iz 70 ili 80 PROBUDITE SE i uvidecete stvarnost. Ipak su japanci majstori! Jos jedanput "strava" auto sa stilom! (jos jednom nije za ljude bez ukusa).

ekonomista

pre 17 godina

Samo da objasnim zasto je cena kod nas niza. Prvo ima carina koja mora da se plati na stranu robu, a drugo elasticnost cena kod nas je niza od elasticnosti cena u EU. Pitajte nekog ekonomistu da vam objasni sta to znaci.

BataDacha

pre 17 godina

Zdravo drugari,
Stvarno mislim da Delta opasno preteruje sa cenama. Posedujem Civic 1,8 Sport i platio sam ga sa nekim minimalnim popustom negde oko 18.000€ ovde u Svedskoj. Ford Fikus 1,6 kosta jedva malo manje od te cifre a nemoze se porediti. Jedina zamerka na auto je to sto se ceka skoro godinu dana ;) Nekim pukim slucajem sam ga dobio par meseci ranije nego sto je planirano. Da se razumemo.. auto nije 'sportski' ali svejedno.. 140 konjica nije za podcenjivanje, potrosnja je umerena, 'preglednost' je stvar navike. U svakom slucaju.. odlican auto uzbudljivog dizajna.

Marijana

pre 17 godina

Kao celina automobil nije los jer veoma privlaci paznju ali ima par mana jedna od njih je nepreglednost pri parkiranju u rikverc.

leon

pre 17 godina

Odlican dizajn, fantastican kokpit (slican kakvim stealth borbenim avionima), vrlo dobre performanse i komfor u voznji, ali... previsoka cena, ne bas vrhunski kvalitet zavrsne obrade, slaba mreza ovlascenih servisera. Sve u svemu, dobar ali preskup auto

Rasa

pre 17 godina

Sto se tice dizajna meni se bas i ne dopada toliko, bez obzira sto sam fan Hondinih automobila,Accord je najlepsi auto u konkurenciji.Honda je dizajnirala auto koji nije u sklopu danasnjih standarda. Nije on ruzan nego jednostavno se ne uklapa u semu konkurencije. A sto se tice kvaliteta,on je nesumnjivo zagarantovan

Igor Cisic

pre 16 godina

od l999 godine vozim isključivo japance i do sad sam ih osim Nisana imao sve. Odnedavno sam vlasnik Honde civic 2,2 CTDi i odgovorno tvrdim da još ništa bolje u životu nisam vozio, Performanse su fantastične, preticanje bezbijedno u svim brzinama, možda bi unutrašnja buka mogla biti za koji decibel manja ali je sve ostalo vanserijsko.