Aktuelno

Sreda, 20.11.2013.

09:49

U Srbiji nađen kalendar star 8.000 godina?

Izvor: B. SUBAŠIÆ

U Srbiji naðen kalendar star 8.000 godina? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Илија Дракулић

pre 10 godina

Господо са Бееее92! О чему је ова вест? А, о чему се расправљају коментатори те вести? Колико њих? Не знам да ли сте приметили: и на радију (рецимо, емисија "Ментално разгибавање"), а поготово модерација коментара на интернету показује забрињавајуће сигнале да уређивачка политика медијске куће Б92 повлађује националистичком и популистичком лудилу које влада Србијом. Надам се да вам је јасно да трку са "патриотским" медијима не можете да добијете, као што се надам да та трка и није део ваше уређивачке политике. Којом брзином идете ка тачки без повратка и да ли ћете моћи да се зауставите пре него што буде сувише касно?

Covek iz 23. veka

pre 10 godina

Da vam malo pokvarim dan ;) hihihi

Naciju ne cine geni, naciju cini kultura, obicaji, tradicija...

Uzmete novorodjence "Nemca" i donesete ga u Srbiju i date ga Srbima i bice Srbin, uzmete novorodjence "Srbina" i odnesete ga u Francusku i date Francuzima i bice Francuz... genetske slicnosti medju pripadnicima iste nacije je stvar vece frekvencije mesanja gena medju njima nego sa nekim stranim nacijama, na kraju krajeva i kultura i obicaji jedne nacije nastaju tako sto je frekvencija ramene veca kada je geografska blizina veca (i ako je jezik isti ili bar slican).

Hrvati i Srbi su dve razlicite nacije (jer imaju razlicitu kulturu, obicaje i tradiciju), mnoge elemente imaju od toga i jedni i drugi potpuno isto ili slicno ali imaju i neke elemente koje ne dele. Iako je jezik slican, isto je razlicit i oba jezika imaju zajednickog pretka (staroslovenski) i menjali su se i formirali delom zajedno delom odvojeno. Apsolutno je glupi i bespredmetno poricati da se radi o odvojenim nacijama a jos glupje je bazirati identitet nacije na genima.

Poljaci i Madjari imaju 98% istu mapu gena, jedni su Sloveni a drugi nisu, kultura a pogotovo jezik im se razlikuju a da ne govorim o mentalitetu.

vidim

pre 10 godina

Koliko vidim iz komentara, Srbi ne postoje. Oni su izmisljotina fasistickih srpskih intelektualaca. Ovde postoje samo Amerikanci, proAmerikanci, i - rajetina, ako sam dobro shvatio. Svaka nacionalna manjina, od Madjara, Slovaka, Rusina, ...., do Roma, Albanaca, kao i nacionalne grupe Vlaha, Cincara, Egipcana itd... postoji, ali Srbi ne postoje, pogotovo ne sa one strane Drine...

@DNK

pre 10 godina

Takodje je tacno da 78% ljudi veruje u sve sto procita na internetu.

Bez obzira cije gene ja licno nosim , a nosim ko zna cije jer su ovde razne vojske prolazile, trebamo biti srecni jer ce mozda neko otkriti da u ovome lezi turisticki potencijal, a ne da se sprdamo sami sa sobom.

Neosporna je cinjenice da se na teritoriji danasnje Srbije razvila civilizacija Evrope.

DNK

pre 10 godina

@@DNK Irci i Srbi nemaju slican DNK. Nisu ni u pribliznim haplogrupama. Irski DNK je relativno konstantan, DNK haplogrupa R1B i njoj pripada vecina stanovnika Zapadne Evrope. Nesto manje od 10% pripadnika te DNK haplogrupe zivi na Balkanu. Pogledaj mapu R1B ovde da vidis kako se ta grupa sirila iz Irske http://www.rhesusnegative.net/work/wp-content/uploads/2012/11/R1b-DNA-Distribution1.jpg Sto se tice Srbije tu je mesavina. NE POSTOJI SPRSKI DNK. Dok je Irska relativno konstantna genetski, Srbija je jednostavno mesavina i stanovnici pripadaju raznim genetskim haplogrupama. Nemate pojma koliko Srba ima istog genetskog praoca kao Albanci, na primer.

Nataeos

pre 10 godina

(Владимир, 20. novembar 2013 13:14)
Hoćeš da kažeš Vizantijski kalendar? Koji nema dve veze sa Srbima!! Uz to napomenuću da se kalendar ne utvrdjuje starijim od drugog po broju godina koje broji!! Da je tako kako ti misliš onda je najstariji kalendar Astronomski : 14 milijardi godina, ćao zdravo!

S

pre 10 godina

Ne znam koji ekstrem je smesniji. Da nemamo veze sa tim narodom ili da smo cistokrvno najstariji narod. Naša genetska kombinacija ( I dela ostalih balkanskih naroda) je nastala mešanjem uglavnom slovena I starosedelaca. Ne mislite valjda da su Sloveni došli I pobili sve do zadnjeg starosedeoca, ili ovi misteriozno nestali. Tako da ako je tačno da šu na balkanu živele najstarije civilizacije u Evropi , logično je da su nam pored Slovena I oni preci. Medjutim, Kao što sam gore pomenuo, ne možemo biti cistokrvno najstariji narod. A što se tiče Istorije, nikad ne možemo biti sigurni u nešto. Istorija se prekraja kako kome odgovara. Imate primere I danas vezano za prvi svetski rat. Za pedeset godina se može učiti da su krvozedni Srbi poceli prvi svetski rat, divlji Poljaci drugi a Nemci pokušali da spasu svet od pomahnitalih slovenskih hordi.

Andreas kisses...

pre 10 godina

Da se ne bismo raspravljali, neka mi ovi obrazovani koji se sprdaju sa srpstvom naucno dokazu da su Srbi dosli na Balkan u VI veku! I nek mi pokazu da upravo to nije dogma...

@DNK

pre 10 godina

Upravo DNK ce razotrkiti dvovekovnu prevaru. Ruski geneticar A. Kljosov je vec objavio rad u Americi, koji govori o tome da je postojbina svih naroda zapravo Balkan... A ako nisi znao Irci i Srbi imaju slichan DNK. Sta ces sad?

realno

pre 10 godina

Mislim da je Deretic lik zbog kojeg niko ne veruje u ovu pricu, i ako je istinita. Upravo je takav lik bio potreban da bi Srbi zauvek odustali od traganja za istinom. On namerno preteruje da bismo mogli da se sprdamo sa celom pricom. A vama autoshovinistima nije dovoljan dokaz ni dva svetska rata ni 1999. da nas Nemci i ostali evropski muckovi mrze..

Добар дан

pre 10 godina

Ако нас икада посете бића из других галаксија, то могу бити само срби, с кљовама.

Domagoj

pre 10 godina

Počevši od Akademika Deretića....
(sale, 20. novembar 2013 13:55)

Jel to onaj koji je pričao kako su Rusi srpsko pleme? ;)

andreas kisser

pre 10 godina

(professor occultis from labrador canada, 20. novembar 2013 13:05)

hahahaha care, sve vreme se smejem :-) gde ti sve ovo za tako kratko vreme pade na pamet. a ima i jos duhovitih komentara! svaka cast.
a sto se tice komentara osobe koja se cirilicom potpisala kao 'vladimir' - no comment! tolika kolicina ubedjenosti u nesto u sta toliko zelite da verujete prelazi u opsesiju, a od svoje teorije stvarate dogmu - a da ne objasnjavam da je u metodoloskom smislu, dogmatsko sve ono sto je suprotno naucnom. posto za takve tvrdnje nema nijednog materijalnog dokaza, bira se najlaksi moguci izlaz iz logicki neresive situacije: izvori su sakriveni, sakrili su ih od nas, mrze nas, a sve to jer smo toliko bitni da nas se boje. pa cuj jos pominjanje berlinskog kongresa i nazivanje masinskog inzenjera deretica 'akademikom'!!!??? strasno kako je lako manipulisati prostim i neobrazovanim ljudima. zalosno na sta je spala srbija.
inace fantasticno otkrice, ali tvrdnja da se automatski radi o kalendaru je po meni preuranjena. u svakom slucaju jos jedna potvrda da je jos u to doba teritorija danasnje srbije (i citavog istocnog balkana) bila vrlo prometan i naseljen region, ciji su zitelji ocigledno bili u kontaktu sa ostalim kulturama bliskog istoka i istocnog sredozemlja.

DNK

pre 10 godina

@Subaru, niko ne dovodi u pitanje starost Lepenskog Vira, ali pricati da je danasnji narod koji zivi u Srbiji potomak tih koji su ziveli u Lepenskom Viru pre 6000 godina je totalna nebuloza. Opet kazem, uradite analizu svog DNK i vidite kojoj haplogrupi pripadate i ja vam garantujem da haplogrupa nije iz Lepenskog Vira. Iznenadicete se. Na ovom prostoru su ziveli mnogi narodi. Je li neko misli da su danasnji Beogradjani potomci Singa koje su Rimljani osvoljili? Eto to je bliza istorija. Ili su i Singi bili Srbi? I Kosovo im je bila sveta zemlja? Uradite analizu svog DNK i prestanite da se bavite sundom.

lideri regiona

pre 10 godina

hahahaha, a kako se zove arheolog? deretic? doktorirao zajedno s tomom diplomom? na sega-mega univerzitetu? u pristini? istureno odeljenje kosovska mitrovica? a naucni rad objavljen u strucnom casopisu "trece oko"?

milanko

pre 10 godina

hahahha i ovo povezujete sa velikosrpskom zaverom. postoji oko 2 hiljade huligana oko 200 neonacista i nekoliko miliona srba koji imaju kompleks zbog toga sto su srbi pa im je neprijatno kad se cak na teritoriji srbije otkriju fanstasticni nalazi starih civilizacija.. jeste to je podmetnuo neko iz neke stranke koja se nekom od vas ne svidja.. dosadni ste vishe s tim, danasnji savremeni ustavi dozvoljavaju svakom da bude sto zeli jednostavno vam je da da promenite nacionalnost i budete u skladu sa sobom, eto sad i na b92 ima sulejman velicanstveni, serija o divnom coveku koji je postovao sva ljudska prava i porobljavao i ubijao bez obzira na naciju, rasu, rodno opredeljenje. boooooooooring.. P.S. Cestitam naucnicima na fantasticnom otkricu, samo nastavite tako sa ili bez podrske drzave i javnog mnjennja, iako je teze moze se baviti naucnim radom i bez njih.

Zoran

pre 10 godina

" Ni kod figurina od pršljenova nije narušavan prirodni oblik, već je samo urezivanjem žlebova, krugova i simetričnim izvođenjem minijaturnih otvora stvarana željena predstava."

Ta filozofija je ostala i do danas. Sto manje da menjamo prirodu a da je malo i iskoristimo. Karakteristicno za Srbiju, ali en i za Zapad.

mertur

pre 10 godina

Ako sebe nazivas Ilirom onda si Srbin. Potseticu vas da u svim kartama iz srednjeg veka nas nazivaju ILIRO-SERBEN!
(@Ilir, 20. novembar 2013 15:12

Ne zovu vas Iliro-Serben vec zovu raju koja je nastala mesanjem tih dveju grupacija, polazevsi od toga i od DNK analiza hrvati sa pravom osporavaju da su srbi a bosanci takodje. To sto pricaju slovenske jezike ne znaci uopste da su srbi iako imaju u sebi neki postotak slovenske krvi.

Sloveni na japanskom - Surabu

pre 10 godina

Ovi koji pominju crnce i kineze ne razumeju da su Srbi prvi beli narod. U Africi je pronadjena lobanja stara nekoliko miliona godina. To naravno nema nikakve veze sa Srbima i belim covekom. Ovde govorimo o evropskoj civilizaciji i Dunavu kao reci oko koje se ta civilizacija razvila (Lepenski Vir, Vinca, Starcevo). Ako nemate logichnu cinjenicu na osnovu koje biste dokazali da je ovo laz, nemojte se sprdati i govoriti o tome kako su i crnci, kinezi i amebe potomci Srba. Mnogo ceskih, poljskih, ruskih i dr autora govori o pranarodu, ciji su svi Sloveni potomci. Takodje, mnogo srednjovekovnih i antickih pisaca pominje narod koji zivi na prostoru Balkana, srednje i severne Evrope i velikog dela Azije. Mi i Luzicki Srbi smo jedini zadrzali stari naziv. Rec Srbi je mnogo starija od reci Sloveni..

dsagsg

pre 10 godina

Jos jedan konkretan dokaz da je Srbija postojala pre nego je Zemlja pocela da se okrece oko Sunca!

Potpuna dominacija nad vascelim Univerzumom !

Ovoliko nesposoban se moras roditi, to se ne da nauciti!

pre 10 godina

Ama ima svasta u ovoj Srbiji, samo nema sposobnih da od toga naprave TURIZAM da se zarade debele pare.
Turci i Grci bi dosad za ovavkakv nalaz odvojili sobu u muzeju koji RADI, za razliku od Narodnog muzeja u Beogradu, a turisticki autobusi bi bili parkirani od Kalemegdana do Slavije.
Samo, posto Srbi i dalje zamisljaju da je turizam zdranje, pice, pusenje po restoranima i jurenje sojki po splavovima, nece nama skoro da svane, pa sve da na Rtnju nadju i nasukanu Nojevu barku!!!

Spaleolog

pre 10 godina

Rekao je naj verovatnije,sto znaci da moze bitne,a ne mora.
A na drugim kljovama ima 30 i 31 trougao ?! :-D
Kljova je u svakom slucaju lucnog(mesecevog oblika) kod odraslih jedinki,a kod mladunaca je ravna.
Ja mislim da se doticni konstrultuje sa svojim kolegom po visini strucne spreme Aleksandrom Sapicem,takodje doktorom nauka.Mozda on ima neku ideju o 28 trouglova. :-)
Meni na primer pada na pamet neko zrtvovanje za 28 dana,a mozda i 28 borbi,28 ratnika,28 dana kise,28 dana bez vode....a ne februar
Ovaj SANU treba zatvoriti,definitivno.Sve sami experti,a niko da mrdne,da se raspita,konstultuje kolege iz inostranstva,...

Nezajaz

pre 10 godina

@Istoričar

"Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise."

A meni bi bilo mnogo manje žao kad bi naši novoromantičari umeli da stave zarez tamo gde je zarezu mesto. Nažalost, ni pravilna interpunkcija ne može pomoći razumevanju tvrdnje da "Evropljani potiču od NAŠIH gena, koji MI imamo najviše."

Ako ga MI imamo, to je NAŠ gen i shodno tome pripada NAMA. Ne možemo imati najviše našeg gena (ili najmanje, sad svejedno).

arxeolog

pre 10 godina

O nalazima i interpretacijama ovog coveka bolje da ne spominjem. Jedino sto se u ovoj Srbiji niko ne moze smeniti u drzavnoj sluzbi bez obzira na nivo nekompetentnosti.

misko

pre 10 godina

Samo potenciranje na Viminacijumu Vinči dokazalo bi da je ovde najstariji lokalitet ljudske rase na planeti.Mnogi se trude da to sakriju a naša vlast ne radi po tom pitanju ništa pa im pomaže.

dragan

pre 10 godina

Zasto sumnjati u nesto sto je ocigledno? Mi smo narod najstariji, najkulturniji i sve naj. Uz to smo sveta nacija, a nas jezik je majka svih jezika, sto je najverovatnije isto urezano na kljovi vepra, naravno na Cirilici da ceo svet moze da razume. I posto je sve tako, otkud crni Srbi u Africi ili oni zuti kosoh ociju u Kini?

DNK

pre 10 godina

@Istoricar vecina Evropljana ne potice od nasih gena. Vecina zapadnih Evropljana ima genetsku haplogrupu koja je nastala u Irskoj. Uradi svoju genetsku analizu, to je danas relativno jeftino i bices iznenadjen. Velika je verovatnoca da je tvoj predak dosao iz Etiopije. Za 10-ak godina kada DNK analiza bude kostala 1 EUR (danas je zbog tehnologije jos uvek skupa ali ko ima pare moze da je uradi), prestace sve spekulacije o tome ko je odakle i sve gluposti vezane oko "Srbi narod najstariji". Imate jos 10-ak godina da se palite na "istoriju" i "narod najstariji".

professor occultis from labrador canada

pre 10 godina

amo sad komentari tipa: a jel u krkokabića, šta je crveno slovo, jel upisan dan mamuta, srbi narod najstariji, u palanci najbolji veprovi, selo gori al' vepar se pače, upao vepar u medvednjak, daj mi jednog vepra da vidim kad pada sv nikola... ;)

Владимир

pre 10 godina

Берлинским конгресом је наш календар укинут, старији и од јеврејског по којем је данас 7521. година.
На смедеревској тврђави стоји уклесана 7500инека...
Од Берлинског конгреса ми учимо да смо се доселили у 7. веку, а да су Хуни (ађари), Татари (Бугари), Арбанаси (Албанци) овде староседеоци.
Од Берлинског конгреса се практички укуда црквенословенски језик и пребогатој књижевној баштини се губи траг, остају непреведена и сл...
О Србима као најстаријем народу (племену) су говорили Халкохолдин, Шафарик и многи други... Уосталом, најстариоје писмо је винчанско, црна металургија на Хисару, итд, итд...
На жалост, тамо где су та налазишта данас су депоније и нужници, остало је порушено и затрто. Немци су у томе били најупорнији, ал ни Александар Карађорђевић није заостајао (срушио Жрново, на темељима прастарих споменика и цркава градио маузолеје, итд...)
Дакле, вест није нова.

Dragan Pavlovic

pre 10 godina

Očekujem da na tom lokalitetu nadjete i srpski kompjuter iz tog vremena.Problem što u tom vremenu tu nisu živeli srbi rešiće srpski istoričari.

ivan

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.
(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

Jeste, a Kosovo su nam uzeli zbog Trepce, a Amebe su Srpski izum, a Atlantida je nista drugo nego Velika Srbija koju su unistili SVI ostali narodi ovog sveta samo zato sto su ljubomorni na nas "nebeski narod".

A na kraju, bolje da cutimo, ako smo "prvi narod i najstariji" onda je malo glupo hvaliti se time a doci do ovde dokle smo dosli (posto su svi nastali posle nas i uspeli vise od nas).

Ma ti "prokleti" nemci koji su ljubomorni ....

Cinjenica

pre 10 godina

(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

A dogovor o skrivanju prave i stvaranju nove istorije, desio se na Berlinskom kongresu 1878.

sale

pre 10 godina

Ljudi, Srbi nisu od nikuda došli, niti su se bilo gde selili. Srbi su domorodački narod na Balkanu!!!! I ukrptali su se sa onima koji su dolazili iz tz. kolevke naroda, Indije. Postoje pisani tragovi srpske civilizacije još od 13. veka p.n.e. Pazite, to je 1300 god. pre Hrista!!! Svi oni koji zagovaraju ovu tezu su apsolutno u pravu. Počevši od Akademika Deretića....

Branko

pre 10 godina

Dozvoljeno nam je da se vraćamo u istoriju samo do 200 godina. Sve što nije odobrila "Nemačka istorijska škola" to se nije ni dogodilo. Zamajavaju nas da su nam ćirilicu darivali Ćirilo i Metodije a ćute o tome da se 22 ćiriličnih slova nalazi u VINČANSKOM PISMU koje je staro bar 8000 godina. Lagali su nas a i dalje lažu da smo došli na Balkan ili Helmsko poluostrvo u VI i VII veku. Nije problem u njima već u nama.

AR

pre 10 godina

Svi na zapadu znaju da su Srbi najstariji narod, ali se to krije. A najvise se krije ovde u Srbiji. A nacionalizam devedesetih je isao dotle da zgadi svaku pricu o Srbima, i da nikad niko ne pomisli da kaze da su Srbi najstariji i najveci narod i predak svih Slovena. Nasa istorija je duboko skrivena, ali istina ce jednom izaci na videlo. Prema vizantijskom kalendaru, a u stvari srpskom.. ovo je 7521. godina.. Naravno, danas ako se ovo pomene.. svi odmah lepe etikete, ali neka - moje je da kazem istinu! Balkan je kolevka evropske civilizacije, i dok to ne priznaju u EU ne treba tamo ni da ulazimo. Pozdrav!

arheolog

pre 10 godina

Eh kad bi znali sta sve ispliva na povrsinu obicinim oranjem na tom lokalitetu, ali i po okolnim selima... nego sve uglavnom zavrsi u privatnim kolekcijama ili se preproda na crnom trzistu! Cudi me kako su uopste do ovoga dosli...

Istoricar

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.

Mihailo

pre 10 godina

Da smo mi bar malo normalni i da država daje malo više novca za kulturu, neverovatan turistički potencijal bi bio mnogo bolje iskorišćen. Živimo na prostoru na kome su se rađale drevne kulture, ali i protutnjali brojni narodi. Svi su ostavili trag, a ovde to niko ne zna da iskoristi. Jednom prilikom sam video da je iznad ostataka termi iz rimskog doba izgrađen nadvožnjak, a one same zarasle u korov, po njima ispisano nekoliko grafita i bačeno đubre. To su neverovatne stvar, takvo nepoštovanje, neodgovornost, idiotizam...
Ne vredi ništa što se iskopavaju predmeti neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti, ako nemamo infrastrukturu ili je ona upropašćena. Neko drugi bi ovaj potencijal iskoristio maksimalno, a nama je najveći uspeh što u Novi Sad dođe pijani i drogirani šljam kako bi se proveo za malo novca i mogao da radi sve ono što mu je u matičnoj državi zabranjeno.
Stvarno smo, u najvećem broju, stoka. Zbog toga mi je žao što se ovakvi predmeti, od svetskog značaja, pronalaze kod nas.

Istoricar

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.

Mihailo

pre 10 godina

Da smo mi bar malo normalni i da država daje malo više novca za kulturu, neverovatan turistički potencijal bi bio mnogo bolje iskorišćen. Živimo na prostoru na kome su se rađale drevne kulture, ali i protutnjali brojni narodi. Svi su ostavili trag, a ovde to niko ne zna da iskoristi. Jednom prilikom sam video da je iznad ostataka termi iz rimskog doba izgrađen nadvožnjak, a one same zarasle u korov, po njima ispisano nekoliko grafita i bačeno đubre. To su neverovatne stvar, takvo nepoštovanje, neodgovornost, idiotizam...
Ne vredi ništa što se iskopavaju predmeti neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti, ako nemamo infrastrukturu ili je ona upropašćena. Neko drugi bi ovaj potencijal iskoristio maksimalno, a nama je najveći uspeh što u Novi Sad dođe pijani i drogirani šljam kako bi se proveo za malo novca i mogao da radi sve ono što mu je u matičnoj državi zabranjeno.
Stvarno smo, u najvećem broju, stoka. Zbog toga mi je žao što se ovakvi predmeti, od svetskog značaja, pronalaze kod nas.

arheolog

pre 10 godina

Eh kad bi znali sta sve ispliva na povrsinu obicinim oranjem na tom lokalitetu, ali i po okolnim selima... nego sve uglavnom zavrsi u privatnim kolekcijama ili se preproda na crnom trzistu! Cudi me kako su uopste do ovoga dosli...

Ovoliko nesposoban se moras roditi, to se ne da nauciti!

pre 10 godina

Ama ima svasta u ovoj Srbiji, samo nema sposobnih da od toga naprave TURIZAM da se zarade debele pare.
Turci i Grci bi dosad za ovavkakv nalaz odvojili sobu u muzeju koji RADI, za razliku od Narodnog muzeja u Beogradu, a turisticki autobusi bi bili parkirani od Kalemegdana do Slavije.
Samo, posto Srbi i dalje zamisljaju da je turizam zdranje, pice, pusenje po restoranima i jurenje sojki po splavovima, nece nama skoro da svane, pa sve da na Rtnju nadju i nasukanu Nojevu barku!!!

Владимир

pre 10 godina

Берлинским конгресом је наш календар укинут, старији и од јеврејског по којем је данас 7521. година.
На смедеревској тврђави стоји уклесана 7500инека...
Од Берлинског конгреса ми учимо да смо се доселили у 7. веку, а да су Хуни (ађари), Татари (Бугари), Арбанаси (Албанци) овде староседеоци.
Од Берлинског конгреса се практички укуда црквенословенски језик и пребогатој књижевној баштини се губи траг, остају непреведена и сл...
О Србима као најстаријем народу (племену) су говорили Халкохолдин, Шафарик и многи други... Уосталом, најстариоје писмо је винчанско, црна металургија на Хисару, итд, итд...
На жалост, тамо где су та налазишта данас су депоније и нужници, остало је порушено и затрто. Немци су у томе били најупорнији, ал ни Александар Карађорђевић није заостајао (срушио Жрново, на темељима прастарих споменика и цркава градио маузолеје, итд...)
Дакле, вест није нова.

Branko

pre 10 godina

Dozvoljeno nam je da se vraćamo u istoriju samo do 200 godina. Sve što nije odobrila "Nemačka istorijska škola" to se nije ni dogodilo. Zamajavaju nas da su nam ćirilicu darivali Ćirilo i Metodije a ćute o tome da se 22 ćiriličnih slova nalazi u VINČANSKOM PISMU koje je staro bar 8000 godina. Lagali su nas a i dalje lažu da smo došli na Balkan ili Helmsko poluostrvo u VI i VII veku. Nije problem u njima već u nama.

professor occultis from labrador canada

pre 10 godina

amo sad komentari tipa: a jel u krkokabića, šta je crveno slovo, jel upisan dan mamuta, srbi narod najstariji, u palanci najbolji veprovi, selo gori al' vepar se pače, upao vepar u medvednjak, daj mi jednog vepra da vidim kad pada sv nikola... ;)

sale

pre 10 godina

Ljudi, Srbi nisu od nikuda došli, niti su se bilo gde selili. Srbi su domorodački narod na Balkanu!!!! I ukrptali su se sa onima koji su dolazili iz tz. kolevke naroda, Indije. Postoje pisani tragovi srpske civilizacije još od 13. veka p.n.e. Pazite, to je 1300 god. pre Hrista!!! Svi oni koji zagovaraju ovu tezu su apsolutno u pravu. Počevši od Akademika Deretića....

DNK

pre 10 godina

@Istoricar vecina Evropljana ne potice od nasih gena. Vecina zapadnih Evropljana ima genetsku haplogrupu koja je nastala u Irskoj. Uradi svoju genetsku analizu, to je danas relativno jeftino i bices iznenadjen. Velika je verovatnoca da je tvoj predak dosao iz Etiopije. Za 10-ak godina kada DNK analiza bude kostala 1 EUR (danas je zbog tehnologije jos uvek skupa ali ko ima pare moze da je uradi), prestace sve spekulacije o tome ko je odakle i sve gluposti vezane oko "Srbi narod najstariji". Imate jos 10-ak godina da se palite na "istoriju" i "narod najstariji".

misko

pre 10 godina

Samo potenciranje na Viminacijumu Vinči dokazalo bi da je ovde najstariji lokalitet ljudske rase na planeti.Mnogi se trude da to sakriju a naša vlast ne radi po tom pitanju ništa pa im pomaže.

Nezajaz

pre 10 godina

@Istoričar

"Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise."

A meni bi bilo mnogo manje žao kad bi naši novoromantičari umeli da stave zarez tamo gde je zarezu mesto. Nažalost, ni pravilna interpunkcija ne može pomoći razumevanju tvrdnje da "Evropljani potiču od NAŠIH gena, koji MI imamo najviše."

Ako ga MI imamo, to je NAŠ gen i shodno tome pripada NAMA. Ne možemo imati najviše našeg gena (ili najmanje, sad svejedno).

AR

pre 10 godina

Svi na zapadu znaju da su Srbi najstariji narod, ali se to krije. A najvise se krije ovde u Srbiji. A nacionalizam devedesetih je isao dotle da zgadi svaku pricu o Srbima, i da nikad niko ne pomisli da kaze da su Srbi najstariji i najveci narod i predak svih Slovena. Nasa istorija je duboko skrivena, ali istina ce jednom izaci na videlo. Prema vizantijskom kalendaru, a u stvari srpskom.. ovo je 7521. godina.. Naravno, danas ako se ovo pomene.. svi odmah lepe etikete, ali neka - moje je da kazem istinu! Balkan je kolevka evropske civilizacije, i dok to ne priznaju u EU ne treba tamo ni da ulazimo. Pozdrav!

andreas kisser

pre 10 godina

(professor occultis from labrador canada, 20. novembar 2013 13:05)

hahahaha care, sve vreme se smejem :-) gde ti sve ovo za tako kratko vreme pade na pamet. a ima i jos duhovitih komentara! svaka cast.
a sto se tice komentara osobe koja se cirilicom potpisala kao 'vladimir' - no comment! tolika kolicina ubedjenosti u nesto u sta toliko zelite da verujete prelazi u opsesiju, a od svoje teorije stvarate dogmu - a da ne objasnjavam da je u metodoloskom smislu, dogmatsko sve ono sto je suprotno naucnom. posto za takve tvrdnje nema nijednog materijalnog dokaza, bira se najlaksi moguci izlaz iz logicki neresive situacije: izvori su sakriveni, sakrili su ih od nas, mrze nas, a sve to jer smo toliko bitni da nas se boje. pa cuj jos pominjanje berlinskog kongresa i nazivanje masinskog inzenjera deretica 'akademikom'!!!??? strasno kako je lako manipulisati prostim i neobrazovanim ljudima. zalosno na sta je spala srbija.
inace fantasticno otkrice, ali tvrdnja da se automatski radi o kalendaru je po meni preuranjena. u svakom slucaju jos jedna potvrda da je jos u to doba teritorija danasnje srbije (i citavog istocnog balkana) bila vrlo prometan i naseljen region, ciji su zitelji ocigledno bili u kontaktu sa ostalim kulturama bliskog istoka i istocnog sredozemlja.

ivan

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.
(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

Jeste, a Kosovo su nam uzeli zbog Trepce, a Amebe su Srpski izum, a Atlantida je nista drugo nego Velika Srbija koju su unistili SVI ostali narodi ovog sveta samo zato sto su ljubomorni na nas "nebeski narod".

A na kraju, bolje da cutimo, ako smo "prvi narod i najstariji" onda je malo glupo hvaliti se time a doci do ovde dokle smo dosli (posto su svi nastali posle nas i uspeli vise od nas).

Ma ti "prokleti" nemci koji su ljubomorni ....

Dragan Pavlovic

pre 10 godina

Očekujem da na tom lokalitetu nadjete i srpski kompjuter iz tog vremena.Problem što u tom vremenu tu nisu živeli srbi rešiće srpski istoričari.

dsagsg

pre 10 godina

Jos jedan konkretan dokaz da je Srbija postojala pre nego je Zemlja pocela da se okrece oko Sunca!

Potpuna dominacija nad vascelim Univerzumom !

Sloveni na japanskom - Surabu

pre 10 godina

Ovi koji pominju crnce i kineze ne razumeju da su Srbi prvi beli narod. U Africi je pronadjena lobanja stara nekoliko miliona godina. To naravno nema nikakve veze sa Srbima i belim covekom. Ovde govorimo o evropskoj civilizaciji i Dunavu kao reci oko koje se ta civilizacija razvila (Lepenski Vir, Vinca, Starcevo). Ako nemate logichnu cinjenicu na osnovu koje biste dokazali da je ovo laz, nemojte se sprdati i govoriti o tome kako su i crnci, kinezi i amebe potomci Srba. Mnogo ceskih, poljskih, ruskih i dr autora govori o pranarodu, ciji su svi Sloveni potomci. Takodje, mnogo srednjovekovnih i antickih pisaca pominje narod koji zivi na prostoru Balkana, srednje i severne Evrope i velikog dela Azije. Mi i Luzicki Srbi smo jedini zadrzali stari naziv. Rec Srbi je mnogo starija od reci Sloveni..

dragan

pre 10 godina

Zasto sumnjati u nesto sto je ocigledno? Mi smo narod najstariji, najkulturniji i sve naj. Uz to smo sveta nacija, a nas jezik je majka svih jezika, sto je najverovatnije isto urezano na kljovi vepra, naravno na Cirilici da ceo svet moze da razume. I posto je sve tako, otkud crni Srbi u Africi ili oni zuti kosoh ociju u Kini?

milanko

pre 10 godina

hahahha i ovo povezujete sa velikosrpskom zaverom. postoji oko 2 hiljade huligana oko 200 neonacista i nekoliko miliona srba koji imaju kompleks zbog toga sto su srbi pa im je neprijatno kad se cak na teritoriji srbije otkriju fanstasticni nalazi starih civilizacija.. jeste to je podmetnuo neko iz neke stranke koja se nekom od vas ne svidja.. dosadni ste vishe s tim, danasnji savremeni ustavi dozvoljavaju svakom da bude sto zeli jednostavno vam je da da promenite nacionalnost i budete u skladu sa sobom, eto sad i na b92 ima sulejman velicanstveni, serija o divnom coveku koji je postovao sva ljudska prava i porobljavao i ubijao bez obzira na naciju, rasu, rodno opredeljenje. boooooooooring.. P.S. Cestitam naucnicima na fantasticnom otkricu, samo nastavite tako sa ili bez podrske drzave i javnog mnjennja, iako je teze moze se baviti naucnim radom i bez njih.

Cinjenica

pre 10 godina

(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

A dogovor o skrivanju prave i stvaranju nove istorije, desio se na Berlinskom kongresu 1878.

Spaleolog

pre 10 godina

Rekao je naj verovatnije,sto znaci da moze bitne,a ne mora.
A na drugim kljovama ima 30 i 31 trougao ?! :-D
Kljova je u svakom slucaju lucnog(mesecevog oblika) kod odraslih jedinki,a kod mladunaca je ravna.
Ja mislim da se doticni konstrultuje sa svojim kolegom po visini strucne spreme Aleksandrom Sapicem,takodje doktorom nauka.Mozda on ima neku ideju o 28 trouglova. :-)
Meni na primer pada na pamet neko zrtvovanje za 28 dana,a mozda i 28 borbi,28 ratnika,28 dana kise,28 dana bez vode....a ne februar
Ovaj SANU treba zatvoriti,definitivno.Sve sami experti,a niko da mrdne,da se raspita,konstultuje kolege iz inostranstva,...

lideri regiona

pre 10 godina

hahahaha, a kako se zove arheolog? deretic? doktorirao zajedno s tomom diplomom? na sega-mega univerzitetu? u pristini? istureno odeljenje kosovska mitrovica? a naucni rad objavljen u strucnom casopisu "trece oko"?

DNK

pre 10 godina

@Subaru, niko ne dovodi u pitanje starost Lepenskog Vira, ali pricati da je danasnji narod koji zivi u Srbiji potomak tih koji su ziveli u Lepenskom Viru pre 6000 godina je totalna nebuloza. Opet kazem, uradite analizu svog DNK i vidite kojoj haplogrupi pripadate i ja vam garantujem da haplogrupa nije iz Lepenskog Vira. Iznenadicete se. Na ovom prostoru su ziveli mnogi narodi. Je li neko misli da su danasnji Beogradjani potomci Singa koje su Rimljani osvoljili? Eto to je bliza istorija. Ili su i Singi bili Srbi? I Kosovo im je bila sveta zemlja? Uradite analizu svog DNK i prestanite da se bavite sundom.

@DNK

pre 10 godina

Upravo DNK ce razotrkiti dvovekovnu prevaru. Ruski geneticar A. Kljosov je vec objavio rad u Americi, koji govori o tome da je postojbina svih naroda zapravo Balkan... A ako nisi znao Irci i Srbi imaju slichan DNK. Sta ces sad?

S

pre 10 godina

Ne znam koji ekstrem je smesniji. Da nemamo veze sa tim narodom ili da smo cistokrvno najstariji narod. Naša genetska kombinacija ( I dela ostalih balkanskih naroda) je nastala mešanjem uglavnom slovena I starosedelaca. Ne mislite valjda da su Sloveni došli I pobili sve do zadnjeg starosedeoca, ili ovi misteriozno nestali. Tako da ako je tačno da šu na balkanu živele najstarije civilizacije u Evropi , logično je da su nam pored Slovena I oni preci. Medjutim, Kao što sam gore pomenuo, ne možemo biti cistokrvno najstariji narod. A što se tiče Istorije, nikad ne možemo biti sigurni u nešto. Istorija se prekraja kako kome odgovara. Imate primere I danas vezano za prvi svetski rat. Za pedeset godina se može učiti da su krvozedni Srbi poceli prvi svetski rat, divlji Poljaci drugi a Nemci pokušali da spasu svet od pomahnitalih slovenskih hordi.

Nataeos

pre 10 godina

(Владимир, 20. novembar 2013 13:14)
Hoćeš da kažeš Vizantijski kalendar? Koji nema dve veze sa Srbima!! Uz to napomenuću da se kalendar ne utvrdjuje starijim od drugog po broju godina koje broji!! Da je tako kako ti misliš onda je najstariji kalendar Astronomski : 14 milijardi godina, ćao zdravo!

Andreas kisses...

pre 10 godina

Da se ne bismo raspravljali, neka mi ovi obrazovani koji se sprdaju sa srpstvom naucno dokazu da su Srbi dosli na Balkan u VI veku! I nek mi pokazu da upravo to nije dogma...

Добар дан

pre 10 godina

Ако нас икада посете бића из других галаксија, то могу бити само срби, с кљовама.

DNK

pre 10 godina

@@DNK Irci i Srbi nemaju slican DNK. Nisu ni u pribliznim haplogrupama. Irski DNK je relativno konstantan, DNK haplogrupa R1B i njoj pripada vecina stanovnika Zapadne Evrope. Nesto manje od 10% pripadnika te DNK haplogrupe zivi na Balkanu. Pogledaj mapu R1B ovde da vidis kako se ta grupa sirila iz Irske http://www.rhesusnegative.net/work/wp-content/uploads/2012/11/R1b-DNA-Distribution1.jpg Sto se tice Srbije tu je mesavina. NE POSTOJI SPRSKI DNK. Dok je Irska relativno konstantna genetski, Srbija je jednostavno mesavina i stanovnici pripadaju raznim genetskim haplogrupama. Nemate pojma koliko Srba ima istog genetskog praoca kao Albanci, na primer.

Zoran

pre 10 godina

" Ni kod figurina od pršljenova nije narušavan prirodni oblik, već je samo urezivanjem žlebova, krugova i simetričnim izvođenjem minijaturnih otvora stvarana željena predstava."

Ta filozofija je ostala i do danas. Sto manje da menjamo prirodu a da je malo i iskoristimo. Karakteristicno za Srbiju, ali en i za Zapad.

realno

pre 10 godina

Mislim da je Deretic lik zbog kojeg niko ne veruje u ovu pricu, i ako je istinita. Upravo je takav lik bio potreban da bi Srbi zauvek odustali od traganja za istinom. On namerno preteruje da bismo mogli da se sprdamo sa celom pricom. A vama autoshovinistima nije dovoljan dokaz ni dva svetska rata ni 1999. da nas Nemci i ostali evropski muckovi mrze..

Covek iz 23. veka

pre 10 godina

Da vam malo pokvarim dan ;) hihihi

Naciju ne cine geni, naciju cini kultura, obicaji, tradicija...

Uzmete novorodjence "Nemca" i donesete ga u Srbiju i date ga Srbima i bice Srbin, uzmete novorodjence "Srbina" i odnesete ga u Francusku i date Francuzima i bice Francuz... genetske slicnosti medju pripadnicima iste nacije je stvar vece frekvencije mesanja gena medju njima nego sa nekim stranim nacijama, na kraju krajeva i kultura i obicaji jedne nacije nastaju tako sto je frekvencija ramene veca kada je geografska blizina veca (i ako je jezik isti ili bar slican).

Hrvati i Srbi su dve razlicite nacije (jer imaju razlicitu kulturu, obicaje i tradiciju), mnoge elemente imaju od toga i jedni i drugi potpuno isto ili slicno ali imaju i neke elemente koje ne dele. Iako je jezik slican, isto je razlicit i oba jezika imaju zajednickog pretka (staroslovenski) i menjali su se i formirali delom zajedno delom odvojeno. Apsolutno je glupi i bespredmetno poricati da se radi o odvojenim nacijama a jos glupje je bazirati identitet nacije na genima.

Poljaci i Madjari imaju 98% istu mapu gena, jedni su Sloveni a drugi nisu, kultura a pogotovo jezik im se razlikuju a da ne govorim o mentalitetu.

mertur

pre 10 godina

Ako sebe nazivas Ilirom onda si Srbin. Potseticu vas da u svim kartama iz srednjeg veka nas nazivaju ILIRO-SERBEN!
(@Ilir, 20. novembar 2013 15:12

Ne zovu vas Iliro-Serben vec zovu raju koja je nastala mesanjem tih dveju grupacija, polazevsi od toga i od DNK analiza hrvati sa pravom osporavaju da su srbi a bosanci takodje. To sto pricaju slovenske jezike ne znaci uopste da su srbi iako imaju u sebi neki postotak slovenske krvi.

Domagoj

pre 10 godina

Počevši od Akademika Deretića....
(sale, 20. novembar 2013 13:55)

Jel to onaj koji je pričao kako su Rusi srpsko pleme? ;)

arxeolog

pre 10 godina

O nalazima i interpretacijama ovog coveka bolje da ne spominjem. Jedino sto se u ovoj Srbiji niko ne moze smeniti u drzavnoj sluzbi bez obzira na nivo nekompetentnosti.

vidim

pre 10 godina

Koliko vidim iz komentara, Srbi ne postoje. Oni su izmisljotina fasistickih srpskih intelektualaca. Ovde postoje samo Amerikanci, proAmerikanci, i - rajetina, ako sam dobro shvatio. Svaka nacionalna manjina, od Madjara, Slovaka, Rusina, ...., do Roma, Albanaca, kao i nacionalne grupe Vlaha, Cincara, Egipcana itd... postoji, ali Srbi ne postoje, pogotovo ne sa one strane Drine...

Илија Дракулић

pre 10 godina

Господо са Бееее92! О чему је ова вест? А, о чему се расправљају коментатори те вести? Колико њих? Не знам да ли сте приметили: и на радију (рецимо, емисија "Ментално разгибавање"), а поготово модерација коментара на интернету показује забрињавајуће сигнале да уређивачка политика медијске куће Б92 повлађује националистичком и популистичком лудилу које влада Србијом. Надам се да вам је јасно да трку са "патриотским" медијима не можете да добијете, као што се надам да та трка и није део ваше уређивачке политике. Којом брзином идете ка тачки без повратка и да ли ћете моћи да се зауставите пре него што буде сувише касно?

@DNK

pre 10 godina

Takodje je tacno da 78% ljudi veruje u sve sto procita na internetu.

Bez obzira cije gene ja licno nosim , a nosim ko zna cije jer su ovde razne vojske prolazile, trebamo biti srecni jer ce mozda neko otkriti da u ovome lezi turisticki potencijal, a ne da se sprdamo sami sa sobom.

Neosporna je cinjenice da se na teritoriji danasnje Srbije razvila civilizacija Evrope.

Istoricar

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.

ivan

pre 10 godina

Prva kultura i civilizacija je potekla sa ovih prostora a mi smo direktni potomci iste.
Istina se vise ne moze sakriti ma koliko se Nemacki i Austrijski falsifikatori od istoricara i arheologa trudili da to urade iz cistog kompleksa nize vrednosti.

Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise.
(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

Jeste, a Kosovo su nam uzeli zbog Trepce, a Amebe su Srpski izum, a Atlantida je nista drugo nego Velika Srbija koju su unistili SVI ostali narodi ovog sveta samo zato sto su ljubomorni na nas "nebeski narod".

A na kraju, bolje da cutimo, ako smo "prvi narod i najstariji" onda je malo glupo hvaliti se time a doci do ovde dokle smo dosli (posto su svi nastali posle nas i uspeli vise od nas).

Ma ti "prokleti" nemci koji su ljubomorni ....

DNK

pre 10 godina

@Istoricar vecina Evropljana ne potice od nasih gena. Vecina zapadnih Evropljana ima genetsku haplogrupu koja je nastala u Irskoj. Uradi svoju genetsku analizu, to je danas relativno jeftino i bices iznenadjen. Velika je verovatnoca da je tvoj predak dosao iz Etiopije. Za 10-ak godina kada DNK analiza bude kostala 1 EUR (danas je zbog tehnologije jos uvek skupa ali ko ima pare moze da je uradi), prestace sve spekulacije o tome ko je odakle i sve gluposti vezane oko "Srbi narod najstariji". Imate jos 10-ak godina da se palite na "istoriju" i "narod najstariji".

sale

pre 10 godina

Ljudi, Srbi nisu od nikuda došli, niti su se bilo gde selili. Srbi su domorodački narod na Balkanu!!!! I ukrptali su se sa onima koji su dolazili iz tz. kolevke naroda, Indije. Postoje pisani tragovi srpske civilizacije još od 13. veka p.n.e. Pazite, to je 1300 god. pre Hrista!!! Svi oni koji zagovaraju ovu tezu su apsolutno u pravu. Počevši od Akademika Deretića....

lideri regiona

pre 10 godina

hahahaha, a kako se zove arheolog? deretic? doktorirao zajedno s tomom diplomom? na sega-mega univerzitetu? u pristini? istureno odeljenje kosovska mitrovica? a naucni rad objavljen u strucnom casopisu "trece oko"?

Spaleolog

pre 10 godina

Rekao je naj verovatnije,sto znaci da moze bitne,a ne mora.
A na drugim kljovama ima 30 i 31 trougao ?! :-D
Kljova je u svakom slucaju lucnog(mesecevog oblika) kod odraslih jedinki,a kod mladunaca je ravna.
Ja mislim da se doticni konstrultuje sa svojim kolegom po visini strucne spreme Aleksandrom Sapicem,takodje doktorom nauka.Mozda on ima neku ideju o 28 trouglova. :-)
Meni na primer pada na pamet neko zrtvovanje za 28 dana,a mozda i 28 borbi,28 ratnika,28 dana kise,28 dana bez vode....a ne februar
Ovaj SANU treba zatvoriti,definitivno.Sve sami experti,a niko da mrdne,da se raspita,konstultuje kolege iz inostranstva,...

AR

pre 10 godina

Svi na zapadu znaju da su Srbi najstariji narod, ali se to krije. A najvise se krije ovde u Srbiji. A nacionalizam devedesetih je isao dotle da zgadi svaku pricu o Srbima, i da nikad niko ne pomisli da kaze da su Srbi najstariji i najveci narod i predak svih Slovena. Nasa istorija je duboko skrivena, ali istina ce jednom izaci na videlo. Prema vizantijskom kalendaru, a u stvari srpskom.. ovo je 7521. godina.. Naravno, danas ako se ovo pomene.. svi odmah lepe etikete, ali neka - moje je da kazem istinu! Balkan je kolevka evropske civilizacije, i dok to ne priznaju u EU ne treba tamo ni da ulazimo. Pozdrav!

Dragan Pavlovic

pre 10 godina

Očekujem da na tom lokalitetu nadjete i srpski kompjuter iz tog vremena.Problem što u tom vremenu tu nisu živeli srbi rešiće srpski istoričari.

Владимир

pre 10 godina

Берлинским конгресом је наш календар укинут, старији и од јеврејског по којем је данас 7521. година.
На смедеревској тврђави стоји уклесана 7500инека...
Од Берлинског конгреса ми учимо да смо се доселили у 7. веку, а да су Хуни (ађари), Татари (Бугари), Арбанаси (Албанци) овде староседеоци.
Од Берлинског конгреса се практички укуда црквенословенски језик и пребогатој књижевној баштини се губи траг, остају непреведена и сл...
О Србима као најстаријем народу (племену) су говорили Халкохолдин, Шафарик и многи други... Уосталом, најстариоје писмо је винчанско, црна металургија на Хисару, итд, итд...
На жалост, тамо где су та налазишта данас су депоније и нужници, остало је порушено и затрто. Немци су у томе били најупорнији, ал ни Александар Карађорђевић није заостајао (срушио Жрново, на темељима прастарих споменика и цркава градио маузолеје, итд...)
Дакле, вест није нова.

misko

pre 10 godina

Samo potenciranje na Viminacijumu Vinči dokazalo bi da je ovde najstariji lokalitet ljudske rase na planeti.Mnogi se trude da to sakriju a naša vlast ne radi po tom pitanju ništa pa im pomaže.

Branko

pre 10 godina

Dozvoljeno nam je da se vraćamo u istoriju samo do 200 godina. Sve što nije odobrila "Nemačka istorijska škola" to se nije ni dogodilo. Zamajavaju nas da su nam ćirilicu darivali Ćirilo i Metodije a ćute o tome da se 22 ćiriličnih slova nalazi u VINČANSKOM PISMU koje je staro bar 8000 godina. Lagali su nas a i dalje lažu da smo došli na Balkan ili Helmsko poluostrvo u VI i VII veku. Nije problem u njima već u nama.

Sloveni na japanskom - Surabu

pre 10 godina

Ovi koji pominju crnce i kineze ne razumeju da su Srbi prvi beli narod. U Africi je pronadjena lobanja stara nekoliko miliona godina. To naravno nema nikakve veze sa Srbima i belim covekom. Ovde govorimo o evropskoj civilizaciji i Dunavu kao reci oko koje se ta civilizacija razvila (Lepenski Vir, Vinca, Starcevo). Ako nemate logichnu cinjenicu na osnovu koje biste dokazali da je ovo laz, nemojte se sprdati i govoriti o tome kako su i crnci, kinezi i amebe potomci Srba. Mnogo ceskih, poljskih, ruskih i dr autora govori o pranarodu, ciji su svi Sloveni potomci. Takodje, mnogo srednjovekovnih i antickih pisaca pominje narod koji zivi na prostoru Balkana, srednje i severne Evrope i velikog dela Azije. Mi i Luzicki Srbi smo jedini zadrzali stari naziv. Rec Srbi je mnogo starija od reci Sloveni..

dsagsg

pre 10 godina

Jos jedan konkretan dokaz da je Srbija postojala pre nego je Zemlja pocela da se okrece oko Sunca!

Potpuna dominacija nad vascelim Univerzumom !

Nezajaz

pre 10 godina

@Istoričar

"Zao mi je ali vecina Evropljana potice od nasih gena a mi ga imamo najvise."

A meni bi bilo mnogo manje žao kad bi naši novoromantičari umeli da stave zarez tamo gde je zarezu mesto. Nažalost, ni pravilna interpunkcija ne može pomoći razumevanju tvrdnje da "Evropljani potiču od NAŠIH gena, koji MI imamo najviše."

Ako ga MI imamo, to je NAŠ gen i shodno tome pripada NAMA. Ne možemo imati najviše našeg gena (ili najmanje, sad svejedno).

andreas kisser

pre 10 godina

(professor occultis from labrador canada, 20. novembar 2013 13:05)

hahahaha care, sve vreme se smejem :-) gde ti sve ovo za tako kratko vreme pade na pamet. a ima i jos duhovitih komentara! svaka cast.
a sto se tice komentara osobe koja se cirilicom potpisala kao 'vladimir' - no comment! tolika kolicina ubedjenosti u nesto u sta toliko zelite da verujete prelazi u opsesiju, a od svoje teorije stvarate dogmu - a da ne objasnjavam da je u metodoloskom smislu, dogmatsko sve ono sto je suprotno naucnom. posto za takve tvrdnje nema nijednog materijalnog dokaza, bira se najlaksi moguci izlaz iz logicki neresive situacije: izvori su sakriveni, sakrili su ih od nas, mrze nas, a sve to jer smo toliko bitni da nas se boje. pa cuj jos pominjanje berlinskog kongresa i nazivanje masinskog inzenjera deretica 'akademikom'!!!??? strasno kako je lako manipulisati prostim i neobrazovanim ljudima. zalosno na sta je spala srbija.
inace fantasticno otkrice, ali tvrdnja da se automatski radi o kalendaru je po meni preuranjena. u svakom slucaju jos jedna potvrda da je jos u to doba teritorija danasnje srbije (i citavog istocnog balkana) bila vrlo prometan i naseljen region, ciji su zitelji ocigledno bili u kontaktu sa ostalim kulturama bliskog istoka i istocnog sredozemlja.

mertur

pre 10 godina

Ako sebe nazivas Ilirom onda si Srbin. Potseticu vas da u svim kartama iz srednjeg veka nas nazivaju ILIRO-SERBEN!
(@Ilir, 20. novembar 2013 15:12

Ne zovu vas Iliro-Serben vec zovu raju koja je nastala mesanjem tih dveju grupacija, polazevsi od toga i od DNK analiza hrvati sa pravom osporavaju da su srbi a bosanci takodje. To sto pricaju slovenske jezike ne znaci uopste da su srbi iako imaju u sebi neki postotak slovenske krvi.

@DNK

pre 10 godina

Upravo DNK ce razotrkiti dvovekovnu prevaru. Ruski geneticar A. Kljosov je vec objavio rad u Americi, koji govori o tome da je postojbina svih naroda zapravo Balkan... A ako nisi znao Irci i Srbi imaju slichan DNK. Sta ces sad?

vidim

pre 10 godina

Koliko vidim iz komentara, Srbi ne postoje. Oni su izmisljotina fasistickih srpskih intelektualaca. Ovde postoje samo Amerikanci, proAmerikanci, i - rajetina, ako sam dobro shvatio. Svaka nacionalna manjina, od Madjara, Slovaka, Rusina, ...., do Roma, Albanaca, kao i nacionalne grupe Vlaha, Cincara, Egipcana itd... postoji, ali Srbi ne postoje, pogotovo ne sa one strane Drine...

dragan

pre 10 godina

Zasto sumnjati u nesto sto je ocigledno? Mi smo narod najstariji, najkulturniji i sve naj. Uz to smo sveta nacija, a nas jezik je majka svih jezika, sto je najverovatnije isto urezano na kljovi vepra, naravno na Cirilici da ceo svet moze da razume. I posto je sve tako, otkud crni Srbi u Africi ili oni zuti kosoh ociju u Kini?

DNK

pre 10 godina

@Subaru, niko ne dovodi u pitanje starost Lepenskog Vira, ali pricati da je danasnji narod koji zivi u Srbiji potomak tih koji su ziveli u Lepenskom Viru pre 6000 godina je totalna nebuloza. Opet kazem, uradite analizu svog DNK i vidite kojoj haplogrupi pripadate i ja vam garantujem da haplogrupa nije iz Lepenskog Vira. Iznenadicete se. Na ovom prostoru su ziveli mnogi narodi. Je li neko misli da su danasnji Beogradjani potomci Singa koje su Rimljani osvoljili? Eto to je bliza istorija. Ili su i Singi bili Srbi? I Kosovo im je bila sveta zemlja? Uradite analizu svog DNK i prestanite da se bavite sundom.

Mihailo

pre 10 godina

Da smo mi bar malo normalni i da država daje malo više novca za kulturu, neverovatan turistički potencijal bi bio mnogo bolje iskorišćen. Živimo na prostoru na kome su se rađale drevne kulture, ali i protutnjali brojni narodi. Svi su ostavili trag, a ovde to niko ne zna da iskoristi. Jednom prilikom sam video da je iznad ostataka termi iz rimskog doba izgrađen nadvožnjak, a one same zarasle u korov, po njima ispisano nekoliko grafita i bačeno đubre. To su neverovatne stvar, takvo nepoštovanje, neodgovornost, idiotizam...
Ne vredi ništa što se iskopavaju predmeti neprocenjive kulturne i istorijske vrednosti, ako nemamo infrastrukturu ili je ona upropašćena. Neko drugi bi ovaj potencijal iskoristio maksimalno, a nama je najveći uspeh što u Novi Sad dođe pijani i drogirani šljam kako bi se proveo za malo novca i mogao da radi sve ono što mu je u matičnoj državi zabranjeno.
Stvarno smo, u najvećem broju, stoka. Zbog toga mi je žao što se ovakvi predmeti, od svetskog značaja, pronalaze kod nas.

professor occultis from labrador canada

pre 10 godina

amo sad komentari tipa: a jel u krkokabića, šta je crveno slovo, jel upisan dan mamuta, srbi narod najstariji, u palanci najbolji veprovi, selo gori al' vepar se pače, upao vepar u medvednjak, daj mi jednog vepra da vidim kad pada sv nikola... ;)

Cinjenica

pre 10 godina

(Istoricar, 20. novembar 2013 12:17)

A dogovor o skrivanju prave i stvaranju nove istorije, desio se na Berlinskom kongresu 1878.

realno

pre 10 godina

Mislim da je Deretic lik zbog kojeg niko ne veruje u ovu pricu, i ako je istinita. Upravo je takav lik bio potreban da bi Srbi zauvek odustali od traganja za istinom. On namerno preteruje da bismo mogli da se sprdamo sa celom pricom. A vama autoshovinistima nije dovoljan dokaz ni dva svetska rata ni 1999. da nas Nemci i ostali evropski muckovi mrze..

arxeolog

pre 10 godina

O nalazima i interpretacijama ovog coveka bolje da ne spominjem. Jedino sto se u ovoj Srbiji niko ne moze smeniti u drzavnoj sluzbi bez obzira na nivo nekompetentnosti.

Andreas kisses...

pre 10 godina

Da se ne bismo raspravljali, neka mi ovi obrazovani koji se sprdaju sa srpstvom naucno dokazu da su Srbi dosli na Balkan u VI veku! I nek mi pokazu da upravo to nije dogma...

Добар дан

pre 10 godina

Ако нас икада посете бића из других галаксија, то могу бити само срби, с кљовама.

arheolog

pre 10 godina

Eh kad bi znali sta sve ispliva na povrsinu obicinim oranjem na tom lokalitetu, ali i po okolnim selima... nego sve uglavnom zavrsi u privatnim kolekcijama ili se preproda na crnom trzistu! Cudi me kako su uopste do ovoga dosli...

Nataeos

pre 10 godina

(Владимир, 20. novembar 2013 13:14)
Hoćeš da kažeš Vizantijski kalendar? Koji nema dve veze sa Srbima!! Uz to napomenuću da se kalendar ne utvrdjuje starijim od drugog po broju godina koje broji!! Da je tako kako ti misliš onda je najstariji kalendar Astronomski : 14 milijardi godina, ćao zdravo!

@DNK

pre 10 godina

Takodje je tacno da 78% ljudi veruje u sve sto procita na internetu.

Bez obzira cije gene ja licno nosim , a nosim ko zna cije jer su ovde razne vojske prolazile, trebamo biti srecni jer ce mozda neko otkriti da u ovome lezi turisticki potencijal, a ne da se sprdamo sami sa sobom.

Neosporna je cinjenice da se na teritoriji danasnje Srbije razvila civilizacija Evrope.

milanko

pre 10 godina

hahahha i ovo povezujete sa velikosrpskom zaverom. postoji oko 2 hiljade huligana oko 200 neonacista i nekoliko miliona srba koji imaju kompleks zbog toga sto su srbi pa im je neprijatno kad se cak na teritoriji srbije otkriju fanstasticni nalazi starih civilizacija.. jeste to je podmetnuo neko iz neke stranke koja se nekom od vas ne svidja.. dosadni ste vishe s tim, danasnji savremeni ustavi dozvoljavaju svakom da bude sto zeli jednostavno vam je da da promenite nacionalnost i budete u skladu sa sobom, eto sad i na b92 ima sulejman velicanstveni, serija o divnom coveku koji je postovao sva ljudska prava i porobljavao i ubijao bez obzira na naciju, rasu, rodno opredeljenje. boooooooooring.. P.S. Cestitam naucnicima na fantasticnom otkricu, samo nastavite tako sa ili bez podrske drzave i javnog mnjennja, iako je teze moze se baviti naucnim radom i bez njih.

Domagoj

pre 10 godina

Počevši od Akademika Deretića....
(sale, 20. novembar 2013 13:55)

Jel to onaj koji je pričao kako su Rusi srpsko pleme? ;)

Ovoliko nesposoban se moras roditi, to se ne da nauciti!

pre 10 godina

Ama ima svasta u ovoj Srbiji, samo nema sposobnih da od toga naprave TURIZAM da se zarade debele pare.
Turci i Grci bi dosad za ovavkakv nalaz odvojili sobu u muzeju koji RADI, za razliku od Narodnog muzeja u Beogradu, a turisticki autobusi bi bili parkirani od Kalemegdana do Slavije.
Samo, posto Srbi i dalje zamisljaju da je turizam zdranje, pice, pusenje po restoranima i jurenje sojki po splavovima, nece nama skoro da svane, pa sve da na Rtnju nadju i nasukanu Nojevu barku!!!

Zoran

pre 10 godina

" Ni kod figurina od pršljenova nije narušavan prirodni oblik, već je samo urezivanjem žlebova, krugova i simetričnim izvođenjem minijaturnih otvora stvarana željena predstava."

Ta filozofija je ostala i do danas. Sto manje da menjamo prirodu a da je malo i iskoristimo. Karakteristicno za Srbiju, ali en i za Zapad.

DNK

pre 10 godina

@@DNK Irci i Srbi nemaju slican DNK. Nisu ni u pribliznim haplogrupama. Irski DNK je relativno konstantan, DNK haplogrupa R1B i njoj pripada vecina stanovnika Zapadne Evrope. Nesto manje od 10% pripadnika te DNK haplogrupe zivi na Balkanu. Pogledaj mapu R1B ovde da vidis kako se ta grupa sirila iz Irske http://www.rhesusnegative.net/work/wp-content/uploads/2012/11/R1b-DNA-Distribution1.jpg Sto se tice Srbije tu je mesavina. NE POSTOJI SPRSKI DNK. Dok je Irska relativno konstantna genetski, Srbija je jednostavno mesavina i stanovnici pripadaju raznim genetskim haplogrupama. Nemate pojma koliko Srba ima istog genetskog praoca kao Albanci, na primer.

Covek iz 23. veka

pre 10 godina

Da vam malo pokvarim dan ;) hihihi

Naciju ne cine geni, naciju cini kultura, obicaji, tradicija...

Uzmete novorodjence "Nemca" i donesete ga u Srbiju i date ga Srbima i bice Srbin, uzmete novorodjence "Srbina" i odnesete ga u Francusku i date Francuzima i bice Francuz... genetske slicnosti medju pripadnicima iste nacije je stvar vece frekvencije mesanja gena medju njima nego sa nekim stranim nacijama, na kraju krajeva i kultura i obicaji jedne nacije nastaju tako sto je frekvencija ramene veca kada je geografska blizina veca (i ako je jezik isti ili bar slican).

Hrvati i Srbi su dve razlicite nacije (jer imaju razlicitu kulturu, obicaje i tradiciju), mnoge elemente imaju od toga i jedni i drugi potpuno isto ili slicno ali imaju i neke elemente koje ne dele. Iako je jezik slican, isto je razlicit i oba jezika imaju zajednickog pretka (staroslovenski) i menjali su se i formirali delom zajedno delom odvojeno. Apsolutno je glupi i bespredmetno poricati da se radi o odvojenim nacijama a jos glupje je bazirati identitet nacije na genima.

Poljaci i Madjari imaju 98% istu mapu gena, jedni su Sloveni a drugi nisu, kultura a pogotovo jezik im se razlikuju a da ne govorim o mentalitetu.

Илија Дракулић

pre 10 godina

Господо са Бееее92! О чему је ова вест? А, о чему се расправљају коментатори те вести? Колико њих? Не знам да ли сте приметили: и на радију (рецимо, емисија "Ментално разгибавање"), а поготово модерација коментара на интернету показује забрињавајуће сигнале да уређивачка политика медијске куће Б92 повлађује националистичком и популистичком лудилу које влада Србијом. Надам се да вам је јасно да трку са "патриотским" медијима не можете да добијете, као што се надам да та трка и није део ваше уређивачке политике. Којом брзином идете ка тачки без повратка и да ли ћете моћи да се зауставите пре него што буде сувише касно?

S

pre 10 godina

Ne znam koji ekstrem je smesniji. Da nemamo veze sa tim narodom ili da smo cistokrvno najstariji narod. Naša genetska kombinacija ( I dela ostalih balkanskih naroda) je nastala mešanjem uglavnom slovena I starosedelaca. Ne mislite valjda da su Sloveni došli I pobili sve do zadnjeg starosedeoca, ili ovi misteriozno nestali. Tako da ako je tačno da šu na balkanu živele najstarije civilizacije u Evropi , logično je da su nam pored Slovena I oni preci. Medjutim, Kao što sam gore pomenuo, ne možemo biti cistokrvno najstariji narod. A što se tiče Istorije, nikad ne možemo biti sigurni u nešto. Istorija se prekraja kako kome odgovara. Imate primere I danas vezano za prvi svetski rat. Za pedeset godina se može učiti da su krvozedni Srbi poceli prvi svetski rat, divlji Poljaci drugi a Nemci pokušali da spasu svet od pomahnitalih slovenskih hordi.