Aktuelno

Utorak, 08.02.2022.

16:27

Rok Petrovič, zlatni dečak jugoslovenskog skijanja: Mladi žive za novac i žurke FOTO/VIDEO

Izvor: B92

Rok Petroviè, zlatni deèak jugoslovenskog skijanja: Mladi žive za novac i žurke FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

urke78

pre 2 godine

Simbol jednog vremena kojeg nazalost vise nema.Vremena kad su se na ovim prostorima pratile trke u skijanju i zdusno navijalo za Roka Bojana Mateju.Sad su to samo lepq secanja na nase tada predivne skijase.Hvala Roku za sve lepe trenutke detinjstva mog

Slovenac

pre 2 godine

Danasnjim Srbima bi bio sektas, jer je bio clan Yoge u svakidasnjem zivotu, i tako je i ziveo. A onaj Endre, sto kaze da smao mi neki Hrvatijanci razbili YU, koliko imas godina? Ne znas, da smo bas mi davali predloge za ocuvanje YU, koji su svi bili preglasani sa strane bas SRB rukovodstva?

nisam ja, ja je

pre 2 godine

Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. (Marko, 8. februar 2022 19:20)

Bio je onako dominantan kao sto je pre njega bio Stenmark, a nakon njega Tomba. Od Stenmarka je skijao agresivnije, a od Tombe mnogo, mnogo lepse. Jedino sto je mnogo krace trajao, svojom voljom.

P76-er

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...
(Realno, 08. februar 2022 23:54)


Čekovi su krivi za propast jugoslavije i pojavu slovenaca i hrvata...

Bravo, samo ime ti nije u skladu sa komentarom...

Ovo je ona čuvena o kurvinom poštenju, vojnikovom skraćenju i zastavnikovom unapređenju REALNO...

furio giunta

pre 2 godine

rok je skijao s dusom i jajima,narod je to prepoznao i voleo ga.a bojan krizaj je bio mali mis,plasio se svoje sene cini mi se.vise sam voleo i petra popangelova od krizaja

Saša

pre 2 godine

Rok se zaista moze pomalo porediti sa Novakom. Naravno, sportski rezultati nisu uporedivi, ali Rok je takodje bio veoma spiritualan i introspektivan, stalno je tragao za necim. Secam se da je razvijao neku teoriju da moze da skija bez dodirivanja snega... Sta je bio zamislio, samo je on znao. Ja sam tada bio suvise mlad da bih to razumeo takvo razmisljanje i priznajem da sam mnogo vise voleo Krizaja (zbog kontinuirano dobrih rezultata)

šinda

pre 2 godine

(Slavisa V., 8. februar 2022 21:50)

Slabo ti druže pratiš skijanje, Kromberger već odavno nije jedina skijašica sa pobedama u svih pet disciplina. Velika Janica Kostelić je u jednoj sezoni (2005/2006), ostvarila pobede u svih pet disciplina. Što se Roka tiče, bio je izuzetan talenat, ali glava nije izdržala.

seljadin

pre 2 godine

Zasto su Slovenija i Hrvatska htele ujedinjenje ?
Zato sto bi im Italija uzela pristup moru, i neko kao moja porodica je morao da krvari u Istri i Dalmaciji da bi oni mogli da imaju veliki devizni priliv, i da Slovenci ne ostanu bez pola drzave,. da dodaju i Trst ako je moguce...

A otcepljenje ? Kad je prosla opasnost od Italije, i drugih zemalj, Slovenci i Hrvati su onda primetili da su u Yugoslaviji uz Srbiju najvise davali za zaostale delove Federacije, Kosovo, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju.
Slovenija i Hrvatska su htele da one dobijaju novac od EU, a ne da ga daju Federaciji.

Dule

pre 2 godine

Dok sam ziveo na severu Norveske, odlazili bi u Svedsku da kupimo neke namirnice i to u jedan ski-centar. Mjesto se zove Tarnsbi tj. selo, sa mozda 500 stanovnika. U tome mjestu zivi Ingemarg Stenmark i tamo sam ga sreo u trznom centru. Prisao i pozdravio ga, a on rece da velike bitke smo imali Krizaj, a kasnije Rok i ja. Bila su to sjajna vremena rece. Lepo je govorio o Roku. Eto toliko.

Shamu

pre 2 godine

@HanSolo - Elan se i dalje prodaje, ja sam sebi i starijem sinu kupio Elan skije i to cepamo ovde u USA. U BGD me i dalje ceka Elanov mislim RM model iz 1988 :)
@Slovenija - nisi u pravu sto se tice dominacije Srba u vlasti i JNA. Dominirali smo onoliko koliko nas je bilo vise od drugih. Srpski politicari sedamdesetih i osamdesetih su bile impotentne dekice koje niko u SFRJ nije zarezivao 2% - zato je Milosevic onako lagano i pokupio glasove.
I za kraj - oba moja roditelja su radili u SLO firmama, jedno iz Ljubljane drugo iz Maribora, stalno su tamo putovali i bili primorani, zajedno sa kolegama iz Bosne, HR, CG... - da pricaju slovenacki :)

shame boner

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.
(N, 08. februar 2022 19:09)
Novinar nije bio neprijatan. Bio je provokativan. Da je za nijansu bio korektniji ne bio ovako dobar intervju.

coach

pre 2 godine

Kakav intervju. Kako dobar novinar i pitanja. Imam 30 godina, ne znam ni ko je ovaj lik ni novinar. Ali bas sam se odusevio ovim clankon kako ga je novinar napisao

Realno

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...

Heteria

pre 2 godine

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota. I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti. Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ... Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.
(Slovenija, EU, 08. februar 2022 19:58)

Ti sam kažeš kako ste na Jugoslaviju gledali kao prelazno rešenje, Jugoslaviju koju su Srbi na svojim leđima i svojom krvlju dva puta odbranili od okupatora (pri tom ste i vi i Hrvati u oba slučaja bili ti koji ste bili na suprotstavljenoj strani Srbima). A onda još i vešto prebacuješ krivicu na Srbe govoreći kako su sve Srbi postavljani na rukovodeća mesta, pri tom zaboravljaš koje su nacionalnosti bili Josip Broz, Stane Dolanc, Edvard Kardelj. Kapiram da nam je to hvala što smo vas dva puta oslobađali i bili glupi, pa poverovali da ste iskreni u svojim namerama.

ma idi

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi
(vlado, 8. februar 2022 21:39)
------------------------------------------------------

Ocigledno niti si procitao, niti si razumeo komentar. Covek je rekao da je Rok bio superstar u SFRJ. Rekao bih, tu jednu sezonu, na nivou Djokovica, samo sa mnogo manje mrzitelja. Ne pricamo o rezultatima.

SlinaV

pre 2 godine

,.. Sjajni Rok... momak je svoju sportsku karijeru završio u 22/3 godini života... zatim, završio studije i diplomirao na temu "Kršenje ljudskih prava u sportu", a potom upisao postdiplomske studije... i pogibe u 26. godini... Rezultate koje je postiga, stil slaloma koji je vozio i perfekcionizam su ga činili toliko drugačijim od drugih... voleo sam, uživao i nervirao se gledajući njegove nastupe... neppnovljiv...

HanSolo

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.
(dakiliz, 08. februar 2022 18:36

Tako je bilo i u švedskoj sa Stenmarkom i ponekad sa Ronijom Petersonu kad su vozili treninge u F1. Cela škola je bila u šoku kad je Ronnie poginuo! Najbolji vozać F1 koji nije bio prvak sveta zbog timskih kontrakta. Andretti je imao pare sa sobom i puno puta je puštao Andrettija da ga pretekne u završnici trka..

Hvala na zanimljiv tekst. Rok je bio simpatićan lik. A i Krišaj! Krišaj i Stenmark su vozili Elan skije. Neznam šta je Rok vozio a ni dal Elan još uvek postoji. Neko možda zna da odgovori?

Neo@

pre 2 godine

Rok je jednu, dve godine bio u Jugoslaviji bukvalno kao rok star. Ne znam, ali imam utisak nekako da mu je Bog dao tu nenadanu popularnost koji je bio pratnja još nenadanijeg uspeha u slalomu prvenstveno, a onda ga k sebi uzeo odjednom, baš kao da je planirao ceo njegov život... Recimo Toše je imao sličnu sudbinu, ta ogromna popularnost kao mlad, pa kraj života takodje u mladim godinama. Sam Bog zna zašto tako bude.
Za nas klince Rok jeste bio sportska zvezda u tadašnjoj Jugoslaviji...

vlado

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi

Slavisa V.

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki..."

Tacnije, pobedio je u pet trka slaloma, ne u sest. Mislim da su sve pobede bile u sezoni kad je osvojio titulu u slalomu. Ipak je bio idol svih mladih tada. Jos se secam treceg dnevnika RTB-a kada je pri kraju javljeno da je stradao. Cini mi se da se najbrze zaboravljaju skijaske zvezde. Ko se danas seca Marije Valizer, Snajder ili Petre Kronberger koja je u par godina osvojila sve sto se moglo osvojiti, ali je zbog povrede prerano zavrsila karijeru. Verovatno ce zauvek ostati jedina skijasica koja je pobedila u svih pet disciplina.

WillyWonka

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!
(nikola, 8. februar 2022 19:05)"

A da malo provjeriš podatke, a ne da nepotrebno pljuješ po legendi? Mali kristalni globus osvojio, za nešto više nije imao zdravlje i motive. Mislim prvenstveno na mentalno zdravlje, čovjek je bio poseban, imao je svoju filozofiju, a po svemu sudeći i svoje probleme.
U svakom slučaju, zaslužuje poštovanje, a nesporno je da je Ivica osvojio puno više toga i njemu skidam kapu do poda.
Malo poštovanja, prijatelju, pogotovo ako nemaš relevantne informacije. Nisu svi za popljuvati.

Ivan ZG

pre 2 godine

Rok je uveo revoluciju u skijanje posebno u slalom. Nitko prije njega nije imao taj stil. Prvi je vozio direktno prema štapu, a ne oko njega i prvi je imao kacigu sa izbočenim čelom da ga štap ne može lupiti po glavi.
To je toliko odskakalo od dotadašnjeg skijanja da su neki tražili da ga se diskvalificira zbog "nepravilnog" skijanja. To je njemu donijelo dodatni veliki pritisak i iduće godine nije ponovio rezultate.
Uskoro su svi počeli skijati kao on, a on je odustao od daljnjeg skijanja iako je bio u naponu snage. Njegova želja za perfekcionizmom mu je donijela stalno nezadovoljstvo samim sobom i skijanjem i bilo mu je lakše napustiti skijanje nego se sa time nositi.
Perfekcionizam tjera sportaša naprijed, ali može biti i ogroman generator nezadovoljstva. Ukratko Rok je bio čovjek ispred svog vremena.

Hak Fin

pre 2 godine

Tih sezona se racunalo samo pet najboljih rezultata, e on je u toj sezoni 1985/86 imao 5 pobeda i maximalnih 125 poena (niko to nije uspeo te sezone) i mali kristalni globus, a u generalnom plasmanu je bio 7. vozeci samo slalom i veleslalom. Kad bi ste shvatili da je te sezone u slalomu ostavio iza sebe Stenmarka, Zurbrigena, Girardelia, Wenzela i Krizaja, mozda bi ukapirali kakav je to uspeh bio. Medjutim, posle te sezone samo 2. mesto u K. Gori 1986 iza Krizaja, koji je osvojio mali kristalni globus u toj sezoni. No i ta jedna sezona je bila dovoljna da Rok udje u legendi.

genija za voznju

pre 2 godine

Moj omiljeni skijas, kao i Matea Svet. Zbog njih sam kupio takmicarske pancerice San Marco model Top Racer. Tvrde kao djavo, ali trece mesto na masinijdi u veleslalomu na Bjelasnici pokazuju da sam dobro odabrao i uzore i opremu.

Mp

pre 2 godine

@Slovenija

U svakom slučaju si promašio temu. Prvo proveri činjenice, pogledaj ko su bili ključni ljudi u bivšoj državi koji su smišljeno doprineli raspadu zemlje. Srbi su mogli da ostvare svoj cilj i bez stvaranja Kraljevine SHS, uostalom to su i nudile velike sile, ali su vas opet primili pod svoje okrilje i samo Srbima trebate da zahvalite na svojoj samostalnosti, da su donete drugačije odluke, bili biste u sastavu Austrije.

Nenad

pre 2 godine

Imam u kolekciji njegovo odelo i kravatu koje su nasi sportisti nosili na zimskim olimpijskim igrama, igrom slucaja je doslo do mene . Secam se uzbudjenja kao decak kad sam gledao njegove pobede.

Slovenija, EU

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 8. februar 2022 18:35)

Pa sad... da je bilo tako, nije bas...

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota.

I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti.

Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ...

Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.

nikola

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.
(Mare, 8. februar 2022 18:40)

Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!

Milan

pre 2 godine

Jedan od heroja mog detinjstva. Piksi, Dražen i Rok Petrovič. Odrastali smo u zemlji koja je imala i jake zimske sportove, za koje se, zahvljujući Sloveniji, aktivno navijalo i čekale pobede. Stvarno su bila neka lepša i drugačija vremena. Mislim, pročitajte samo intervju.

Marko

pre 2 godine

@nikola

Osvojio je 6 titula u jednoj sezoni. Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. Kada to kaze veliki Stenmark, meni ostaje samo da se slozim. Kada na to dodas neverovatnu harizmu, dobijes nesto sto se ne meri brojem titula i zlatnih medalja.

N

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.

belgrado

pre 2 godine

Hvala vam za ovaj divan tekst.
(Slave, 08. februar 2022 18:31)

ovo je intevju i sasvim normalan za to vreme.
danas izgleda kao knjiga za ninovu nagradu,kapiram :d

danas je novinar estradni potrcko.
javna licnost mu napise pitanja i on kao pita?!@

tuzna vremena...

Matori Laki

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 08. februar 2022 18:35)

O pokojniku samo sve najbolje!
Više me brinu ovi živi mrtvaci.

dakiliz

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.

Mare

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Pročitao sam ceo intervju...
Danas niko nema strpljenja, i kladim se da će ovde komentarisati i čitati komentare, oni koji nisu pročitali ceo tekst.
Rok je čovek koji je skijanjem ili sportom održavao zdrav duh, u još zdravijem telu...
Sa svim nesavršenostima bioritma, i svojim oscilacijama u fokusu i raspoloženju, u širem kontekstu kao inteligentno i duhovno biće, a ne oruđe u službi rezultata i novca kao cilja...
Danas se sport može slobodno nazvati bolesno ambicioznim, koji degradira duh arči zdravlje, i troši telo hemijom do neprirodnih rezultata po svakoj ceni zarad ega i novca.
Rok je poslednja generacija zdravog inteligentnog čoveka sportiste, koji je uživao u sportu i životu, borio se sa svojim nesavršenostima, istraživao, bolje primenjivao, i svaki rezultat je bila zdrava nagrada učenja...
Bravo Rok, legendo!

dakiliz

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.

Mare

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.

belgrado

pre 2 godine

Hvala vam za ovaj divan tekst.
(Slave, 08. februar 2022 18:31)

ovo je intevju i sasvim normalan za to vreme.
danas izgleda kao knjiga za ninovu nagradu,kapiram :d

danas je novinar estradni potrcko.
javna licnost mu napise pitanja i on kao pita?!@

tuzna vremena...

N

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Pročitao sam ceo intervju...
Danas niko nema strpljenja, i kladim se da će ovde komentarisati i čitati komentare, oni koji nisu pročitali ceo tekst.
Rok je čovek koji je skijanjem ili sportom održavao zdrav duh, u još zdravijem telu...
Sa svim nesavršenostima bioritma, i svojim oscilacijama u fokusu i raspoloženju, u širem kontekstu kao inteligentno i duhovno biće, a ne oruđe u službi rezultata i novca kao cilja...
Danas se sport može slobodno nazvati bolesno ambicioznim, koji degradira duh arči zdravlje, i troši telo hemijom do neprirodnih rezultata po svakoj ceni zarad ega i novca.
Rok je poslednja generacija zdravog inteligentnog čoveka sportiste, koji je uživao u sportu i životu, borio se sa svojim nesavršenostima, istraživao, bolje primenjivao, i svaki rezultat je bila zdrava nagrada učenja...
Bravo Rok, legendo!

Milan

pre 2 godine

Jedan od heroja mog detinjstva. Piksi, Dražen i Rok Petrovič. Odrastali smo u zemlji koja je imala i jake zimske sportove, za koje se, zahvljujući Sloveniji, aktivno navijalo i čekale pobede. Stvarno su bila neka lepša i drugačija vremena. Mislim, pročitajte samo intervju.

Marko

pre 2 godine

@nikola

Osvojio je 6 titula u jednoj sezoni. Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. Kada to kaze veliki Stenmark, meni ostaje samo da se slozim. Kada na to dodas neverovatnu harizmu, dobijes nesto sto se ne meri brojem titula i zlatnih medalja.

Matori Laki

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 08. februar 2022 18:35)

O pokojniku samo sve najbolje!
Više me brinu ovi živi mrtvaci.

Ivan ZG

pre 2 godine

Rok je uveo revoluciju u skijanje posebno u slalom. Nitko prije njega nije imao taj stil. Prvi je vozio direktno prema štapu, a ne oko njega i prvi je imao kacigu sa izbočenim čelom da ga štap ne može lupiti po glavi.
To je toliko odskakalo od dotadašnjeg skijanja da su neki tražili da ga se diskvalificira zbog "nepravilnog" skijanja. To je njemu donijelo dodatni veliki pritisak i iduće godine nije ponovio rezultate.
Uskoro su svi počeli skijati kao on, a on je odustao od daljnjeg skijanja iako je bio u naponu snage. Njegova želja za perfekcionizmom mu je donijela stalno nezadovoljstvo samim sobom i skijanjem i bilo mu je lakše napustiti skijanje nego se sa time nositi.
Perfekcionizam tjera sportaša naprijed, ali može biti i ogroman generator nezadovoljstva. Ukratko Rok je bio čovjek ispred svog vremena.

genija za voznju

pre 2 godine

Moj omiljeni skijas, kao i Matea Svet. Zbog njih sam kupio takmicarske pancerice San Marco model Top Racer. Tvrde kao djavo, ali trece mesto na masinijdi u veleslalomu na Bjelasnici pokazuju da sam dobro odabrao i uzore i opremu.

Hak Fin

pre 2 godine

Tih sezona se racunalo samo pet najboljih rezultata, e on je u toj sezoni 1985/86 imao 5 pobeda i maximalnih 125 poena (niko to nije uspeo te sezone) i mali kristalni globus, a u generalnom plasmanu je bio 7. vozeci samo slalom i veleslalom. Kad bi ste shvatili da je te sezone u slalomu ostavio iza sebe Stenmarka, Zurbrigena, Girardelia, Wenzela i Krizaja, mozda bi ukapirali kakav je to uspeh bio. Medjutim, posle te sezone samo 2. mesto u K. Gori 1986 iza Krizaja, koji je osvojio mali kristalni globus u toj sezoni. No i ta jedna sezona je bila dovoljna da Rok udje u legendi.

Heteria

pre 2 godine

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota. I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti. Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ... Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.
(Slovenija, EU, 08. februar 2022 19:58)

Ti sam kažeš kako ste na Jugoslaviju gledali kao prelazno rešenje, Jugoslaviju koju su Srbi na svojim leđima i svojom krvlju dva puta odbranili od okupatora (pri tom ste i vi i Hrvati u oba slučaja bili ti koji ste bili na suprotstavljenoj strani Srbima). A onda još i vešto prebacuješ krivicu na Srbe govoreći kako su sve Srbi postavljani na rukovodeća mesta, pri tom zaboravljaš koje su nacionalnosti bili Josip Broz, Stane Dolanc, Edvard Kardelj. Kapiram da nam je to hvala što smo vas dva puta oslobađali i bili glupi, pa poverovali da ste iskreni u svojim namerama.

WillyWonka

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!
(nikola, 8. februar 2022 19:05)"

A da malo provjeriš podatke, a ne da nepotrebno pljuješ po legendi? Mali kristalni globus osvojio, za nešto više nije imao zdravlje i motive. Mislim prvenstveno na mentalno zdravlje, čovjek je bio poseban, imao je svoju filozofiju, a po svemu sudeći i svoje probleme.
U svakom slučaju, zaslužuje poštovanje, a nesporno je da je Ivica osvojio puno više toga i njemu skidam kapu do poda.
Malo poštovanja, prijatelju, pogotovo ako nemaš relevantne informacije. Nisu svi za popljuvati.

Nenad

pre 2 godine

Imam u kolekciji njegovo odelo i kravatu koje su nasi sportisti nosili na zimskim olimpijskim igrama, igrom slucaja je doslo do mene . Secam se uzbudjenja kao decak kad sam gledao njegove pobede.

SlinaV

pre 2 godine

,.. Sjajni Rok... momak je svoju sportsku karijeru završio u 22/3 godini života... zatim, završio studije i diplomirao na temu "Kršenje ljudskih prava u sportu", a potom upisao postdiplomske studije... i pogibe u 26. godini... Rezultate koje je postiga, stil slaloma koji je vozio i perfekcionizam su ga činili toliko drugačijim od drugih... voleo sam, uživao i nervirao se gledajući njegove nastupe... neppnovljiv...

ma idi

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi
(vlado, 8. februar 2022 21:39)
------------------------------------------------------

Ocigledno niti si procitao, niti si razumeo komentar. Covek je rekao da je Rok bio superstar u SFRJ. Rekao bih, tu jednu sezonu, na nivou Djokovica, samo sa mnogo manje mrzitelja. Ne pricamo o rezultatima.

Slovenija, EU

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 8. februar 2022 18:35)

Pa sad... da je bilo tako, nije bas...

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota.

I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti.

Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ...

Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.

Neo@

pre 2 godine

Rok je jednu, dve godine bio u Jugoslaviji bukvalno kao rok star. Ne znam, ali imam utisak nekako da mu je Bog dao tu nenadanu popularnost koji je bio pratnja još nenadanijeg uspeha u slalomu prvenstveno, a onda ga k sebi uzeo odjednom, baš kao da je planirao ceo njegov život... Recimo Toše je imao sličnu sudbinu, ta ogromna popularnost kao mlad, pa kraj života takodje u mladim godinama. Sam Bog zna zašto tako bude.
Za nas klince Rok jeste bio sportska zvezda u tadašnjoj Jugoslaviji...

Mp

pre 2 godine

@Slovenija

U svakom slučaju si promašio temu. Prvo proveri činjenice, pogledaj ko su bili ključni ljudi u bivšoj državi koji su smišljeno doprineli raspadu zemlje. Srbi su mogli da ostvare svoj cilj i bez stvaranja Kraljevine SHS, uostalom to su i nudile velike sile, ali su vas opet primili pod svoje okrilje i samo Srbima trebate da zahvalite na svojoj samostalnosti, da su donete drugačije odluke, bili biste u sastavu Austrije.

Slavisa V.

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki..."

Tacnije, pobedio je u pet trka slaloma, ne u sest. Mislim da su sve pobede bile u sezoni kad je osvojio titulu u slalomu. Ipak je bio idol svih mladih tada. Jos se secam treceg dnevnika RTB-a kada je pri kraju javljeno da je stradao. Cini mi se da se najbrze zaboravljaju skijaske zvezde. Ko se danas seca Marije Valizer, Snajder ili Petre Kronberger koja je u par godina osvojila sve sto se moglo osvojiti, ali je zbog povrede prerano zavrsila karijeru. Verovatno ce zauvek ostati jedina skijasica koja je pobedila u svih pet disciplina.

HanSolo

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.
(dakiliz, 08. februar 2022 18:36

Tako je bilo i u švedskoj sa Stenmarkom i ponekad sa Ronijom Petersonu kad su vozili treninge u F1. Cela škola je bila u šoku kad je Ronnie poginuo! Najbolji vozać F1 koji nije bio prvak sveta zbog timskih kontrakta. Andretti je imao pare sa sobom i puno puta je puštao Andrettija da ga pretekne u završnici trka..

Hvala na zanimljiv tekst. Rok je bio simpatićan lik. A i Krišaj! Krišaj i Stenmark su vozili Elan skije. Neznam šta je Rok vozio a ni dal Elan još uvek postoji. Neko možda zna da odgovori?

Realno

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...

nikola

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.
(Mare, 8. februar 2022 18:40)

Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!

vlado

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi

Dule

pre 2 godine

Dok sam ziveo na severu Norveske, odlazili bi u Svedsku da kupimo neke namirnice i to u jedan ski-centar. Mjesto se zove Tarnsbi tj. selo, sa mozda 500 stanovnika. U tome mjestu zivi Ingemarg Stenmark i tamo sam ga sreo u trznom centru. Prisao i pozdravio ga, a on rece da velike bitke smo imali Krizaj, a kasnije Rok i ja. Bila su to sjajna vremena rece. Lepo je govorio o Roku. Eto toliko.

Slovenac

pre 2 godine

Danasnjim Srbima bi bio sektas, jer je bio clan Yoge u svakidasnjem zivotu, i tako je i ziveo. A onaj Endre, sto kaze da smao mi neki Hrvatijanci razbili YU, koliko imas godina? Ne znas, da smo bas mi davali predloge za ocuvanje YU, koji su svi bili preglasani sa strane bas SRB rukovodstva?

coach

pre 2 godine

Kakav intervju. Kako dobar novinar i pitanja. Imam 30 godina, ne znam ni ko je ovaj lik ni novinar. Ali bas sam se odusevio ovim clankon kako ga je novinar napisao

seljadin

pre 2 godine

Zasto su Slovenija i Hrvatska htele ujedinjenje ?
Zato sto bi im Italija uzela pristup moru, i neko kao moja porodica je morao da krvari u Istri i Dalmaciji da bi oni mogli da imaju veliki devizni priliv, i da Slovenci ne ostanu bez pola drzave,. da dodaju i Trst ako je moguce...

A otcepljenje ? Kad je prosla opasnost od Italije, i drugih zemalj, Slovenci i Hrvati su onda primetili da su u Yugoslaviji uz Srbiju najvise davali za zaostale delove Federacije, Kosovo, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju.
Slovenija i Hrvatska su htele da one dobijaju novac od EU, a ne da ga daju Federaciji.

nisam ja, ja je

pre 2 godine

Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. (Marko, 8. februar 2022 19:20)

Bio je onako dominantan kao sto je pre njega bio Stenmark, a nakon njega Tomba. Od Stenmarka je skijao agresivnije, a od Tombe mnogo, mnogo lepse. Jedino sto je mnogo krace trajao, svojom voljom.

shame boner

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.
(N, 08. februar 2022 19:09)
Novinar nije bio neprijatan. Bio je provokativan. Da je za nijansu bio korektniji ne bio ovako dobar intervju.

Shamu

pre 2 godine

@HanSolo - Elan se i dalje prodaje, ja sam sebi i starijem sinu kupio Elan skije i to cepamo ovde u USA. U BGD me i dalje ceka Elanov mislim RM model iz 1988 :)
@Slovenija - nisi u pravu sto se tice dominacije Srba u vlasti i JNA. Dominirali smo onoliko koliko nas je bilo vise od drugih. Srpski politicari sedamdesetih i osamdesetih su bile impotentne dekice koje niko u SFRJ nije zarezivao 2% - zato je Milosevic onako lagano i pokupio glasove.
I za kraj - oba moja roditelja su radili u SLO firmama, jedno iz Ljubljane drugo iz Maribora, stalno su tamo putovali i bili primorani, zajedno sa kolegama iz Bosne, HR, CG... - da pricaju slovenacki :)

Saša

pre 2 godine

Rok se zaista moze pomalo porediti sa Novakom. Naravno, sportski rezultati nisu uporedivi, ali Rok je takodje bio veoma spiritualan i introspektivan, stalno je tragao za necim. Secam se da je razvijao neku teoriju da moze da skija bez dodirivanja snega... Sta je bio zamislio, samo je on znao. Ja sam tada bio suvise mlad da bih to razumeo takvo razmisljanje i priznajem da sam mnogo vise voleo Krizaja (zbog kontinuirano dobrih rezultata)

furio giunta

pre 2 godine

rok je skijao s dusom i jajima,narod je to prepoznao i voleo ga.a bojan krizaj je bio mali mis,plasio se svoje sene cini mi se.vise sam voleo i petra popangelova od krizaja

P76-er

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...
(Realno, 08. februar 2022 23:54)


Čekovi su krivi za propast jugoslavije i pojavu slovenaca i hrvata...

Bravo, samo ime ti nije u skladu sa komentarom...

Ovo je ona čuvena o kurvinom poštenju, vojnikovom skraćenju i zastavnikovom unapređenju REALNO...

šinda

pre 2 godine

(Slavisa V., 8. februar 2022 21:50)

Slabo ti druže pratiš skijanje, Kromberger već odavno nije jedina skijašica sa pobedama u svih pet disciplina. Velika Janica Kostelić je u jednoj sezoni (2005/2006), ostvarila pobede u svih pet disciplina. Što se Roka tiče, bio je izuzetan talenat, ali glava nije izdržala.

urke78

pre 2 godine

Simbol jednog vremena kojeg nazalost vise nema.Vremena kad su se na ovim prostorima pratile trke u skijanju i zdusno navijalo za Roka Bojana Mateju.Sad su to samo lepq secanja na nase tada predivne skijase.Hvala Roku za sve lepe trenutke detinjstva mog

nikola

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.
(Mare, 8. februar 2022 18:40)

Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!

Slovenija, EU

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 8. februar 2022 18:35)

Pa sad... da je bilo tako, nije bas...

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota.

I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti.

Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ...

Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.

Realno

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...

vlado

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi

Heteria

pre 2 godine

Slovenci i Hrvati gledali smo na Jugoslaviju kao privremeno resenje. Uvek je bio cilj samostalnost, ili eventualno da kao Jugoslavija udjemo u EU. A Srbi ste videli Jugoslaviju kao resenje svog nacionalnog pitanja - svi Srbi u jednoj drzave. I kao narod ste mislili, da se iznad ostalih jer vas je bilo najvise i da ostali moramo po vase. Pa je drzavni vrh takticki postavljao Srbe na razlicite vodstvene funkcije po celoj drzavi kako bi se ucvrstio dominantan polozaj Srba. Tu mislim i na vojsku i policiju i ostale sfere drustvenog, privrednog, politickoga zivota. I islo je to do neke mere, ali je onda kap prelila casu, jer smo ostali tezili ravnopravnosti. Znaci dva potpuno razlicita razmisljanja ... Onda je logicno, da smo morali svako svojim putem.
(Slovenija, EU, 08. februar 2022 19:58)

Ti sam kažeš kako ste na Jugoslaviju gledali kao prelazno rešenje, Jugoslaviju koju su Srbi na svojim leđima i svojom krvlju dva puta odbranili od okupatora (pri tom ste i vi i Hrvati u oba slučaja bili ti koji ste bili na suprotstavljenoj strani Srbima). A onda još i vešto prebacuješ krivicu na Srbe govoreći kako su sve Srbi postavljani na rukovodeća mesta, pri tom zaboravljaš koje su nacionalnosti bili Josip Broz, Stane Dolanc, Edvard Kardelj. Kapiram da nam je to hvala što smo vas dva puta oslobađali i bili glupi, pa poverovali da ste iskreni u svojim namerama.

Mp

pre 2 godine

@Slovenija

U svakom slučaju si promašio temu. Prvo proveri činjenice, pogledaj ko su bili ključni ljudi u bivšoj državi koji su smišljeno doprineli raspadu zemlje. Srbi su mogli da ostvare svoj cilj i bez stvaranja Kraljevine SHS, uostalom to su i nudile velike sile, ali su vas opet primili pod svoje okrilje i samo Srbima trebate da zahvalite na svojoj samostalnosti, da su donete drugačije odluke, bili biste u sastavu Austrije.

dakiliz

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.

Milan

pre 2 godine

Jedan od heroja mog detinjstva. Piksi, Dražen i Rok Petrovič. Odrastali smo u zemlji koja je imala i jake zimske sportove, za koje se, zahvljujući Sloveniji, aktivno navijalo i čekale pobede. Stvarno su bila neka lepša i drugačija vremena. Mislim, pročitajte samo intervju.

Matori Laki

pre 2 godine

dosta bre sa jugoslavijom, mrtva je. sahranili je slovenci i hrvatijanci.
(ende, 08. februar 2022 18:35)

O pokojniku samo sve najbolje!
Više me brinu ovi živi mrtvaci.

Mare

pre 2 godine

Mladje generacije verovatno nisu ni cule za njega, a covek je bio superstar u SFRJ. Nesto poput Djokovica u Srbiji, samo sto je mnogo krace trajao. Zablistao je godinu, dve, osvojio sve sto se moze osvojiti, a zatim prerano zavrsio karijeru. Posle par godina je tragicno okoncao zivot prilikom ronjenja na Korculi. Mislim iste godine, kao i drugi veliki Petrovic. Neka pocivaju u miru. Bili su idoli nas klinaca s pocetka sedamdesetih. Pre nego sto su pocela da se prebrojavaju krvna zrnca.

Marko

pre 2 godine

@nikola

Osvojio je 6 titula u jednoj sezoni. Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. Kada to kaze veliki Stenmark, meni ostaje samo da se slozim. Kada na to dodas neverovatnu harizmu, dobijes nesto sto se ne meri brojem titula i zlatnih medalja.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Pročitao sam ceo intervju...
Danas niko nema strpljenja, i kladim se da će ovde komentarisati i čitati komentare, oni koji nisu pročitali ceo tekst.
Rok je čovek koji je skijanjem ili sportom održavao zdrav duh, u još zdravijem telu...
Sa svim nesavršenostima bioritma, i svojim oscilacijama u fokusu i raspoloženju, u širem kontekstu kao inteligentno i duhovno biće, a ne oruđe u službi rezultata i novca kao cilja...
Danas se sport može slobodno nazvati bolesno ambicioznim, koji degradira duh arči zdravlje, i troši telo hemijom do neprirodnih rezultata po svakoj ceni zarad ega i novca.
Rok je poslednja generacija zdravog inteligentnog čoveka sportiste, koji je uživao u sportu i životu, borio se sa svojim nesavršenostima, istraživao, bolje primenjivao, i svaki rezultat je bila zdrava nagrada učenja...
Bravo Rok, legendo!

N

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.

Neo@

pre 2 godine

Rok je jednu, dve godine bio u Jugoslaviji bukvalno kao rok star. Ne znam, ali imam utisak nekako da mu je Bog dao tu nenadanu popularnost koji je bio pratnja još nenadanijeg uspeha u slalomu prvenstveno, a onda ga k sebi uzeo odjednom, baš kao da je planirao ceo njegov život... Recimo Toše je imao sličnu sudbinu, ta ogromna popularnost kao mlad, pa kraj života takodje u mladim godinama. Sam Bog zna zašto tako bude.
Za nas klince Rok jeste bio sportska zvezda u tadašnjoj Jugoslaviji...

belgrado

pre 2 godine

Hvala vam za ovaj divan tekst.
(Slave, 08. februar 2022 18:31)

ovo je intevju i sasvim normalan za to vreme.
danas izgleda kao knjiga za ninovu nagradu,kapiram :d

danas je novinar estradni potrcko.
javna licnost mu napise pitanja i on kao pita?!@

tuzna vremena...

WillyWonka

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki kristalni globus nikad.
Ivica Kostelić je vanzemaljac za njega!
(nikola, 8. februar 2022 19:05)"

A da malo provjeriš podatke, a ne da nepotrebno pljuješ po legendi? Mali kristalni globus osvojio, za nešto više nije imao zdravlje i motive. Mislim prvenstveno na mentalno zdravlje, čovjek je bio poseban, imao je svoju filozofiju, a po svemu sudeći i svoje probleme.
U svakom slučaju, zaslužuje poštovanje, a nesporno je da je Ivica osvojio puno više toga i njemu skidam kapu do poda.
Malo poštovanja, prijatelju, pogotovo ako nemaš relevantne informacije. Nisu svi za popljuvati.

genija za voznju

pre 2 godine

Moj omiljeni skijas, kao i Matea Svet. Zbog njih sam kupio takmicarske pancerice San Marco model Top Racer. Tvrde kao djavo, ali trece mesto na masinijdi u veleslalomu na Bjelasnici pokazuju da sam dobro odabrao i uzore i opremu.

Slavisa V.

pre 2 godine

"Pobijedio u 6 trka slaloma i to je sve što je osvojio. Olimpijada nikad, mali ili veliki..."

Tacnije, pobedio je u pet trka slaloma, ne u sest. Mislim da su sve pobede bile u sezoni kad je osvojio titulu u slalomu. Ipak je bio idol svih mladih tada. Jos se secam treceg dnevnika RTB-a kada je pri kraju javljeno da je stradao. Cini mi se da se najbrze zaboravljaju skijaske zvezde. Ko se danas seca Marije Valizer, Snajder ili Petre Kronberger koja je u par godina osvojila sve sto se moglo osvojiti, ali je zbog povrede prerano zavrsila karijeru. Verovatno ce zauvek ostati jedina skijasica koja je pobedila u svih pet disciplina.

HanSolo

pre 2 godine

Eh kad se setim, u osnovnoj školi na času Engleskog uleće nastavnik istorije i bez pitanja kolege "Engleza" pali tv koji se samo nalazio u kabinetu za jezike i gledamo svi slalom i osvajanje 1. mesta Roka Petrovića i nastaje delirijum u učionici.
(dakiliz, 08. februar 2022 18:36

Tako je bilo i u švedskoj sa Stenmarkom i ponekad sa Ronijom Petersonu kad su vozili treninge u F1. Cela škola je bila u šoku kad je Ronnie poginuo! Najbolji vozać F1 koji nije bio prvak sveta zbog timskih kontrakta. Andretti je imao pare sa sobom i puno puta je puštao Andrettija da ga pretekne u završnici trka..

Hvala na zanimljiv tekst. Rok je bio simpatićan lik. A i Krišaj! Krišaj i Stenmark su vozili Elan skije. Neznam šta je Rok vozio a ni dal Elan još uvek postoji. Neko možda zna da odgovori?

ma idi

pre 2 godine

@mare
Svaka cast na uspesima Roka i pokoj mu dusi,ali porediti Djokovica i Roka moze samo velika neznalica.Jednostavno Rok po sportskim uspesima nije ni blizu Djokovica,ali ni blizu,i neshvatljivo je da ih bilo ko u tom smislu poredi
(vlado, 8. februar 2022 21:39)
------------------------------------------------------

Ocigledno niti si procitao, niti si razumeo komentar. Covek je rekao da je Rok bio superstar u SFRJ. Rekao bih, tu jednu sezonu, na nivou Djokovica, samo sa mnogo manje mrzitelja. Ne pricamo o rezultatima.

Nenad

pre 2 godine

Imam u kolekciji njegovo odelo i kravatu koje su nasi sportisti nosili na zimskim olimpijskim igrama, igrom slucaja je doslo do mene . Secam se uzbudjenja kao decak kad sam gledao njegove pobede.

Hak Fin

pre 2 godine

Tih sezona se racunalo samo pet najboljih rezultata, e on je u toj sezoni 1985/86 imao 5 pobeda i maximalnih 125 poena (niko to nije uspeo te sezone) i mali kristalni globus, a u generalnom plasmanu je bio 7. vozeci samo slalom i veleslalom. Kad bi ste shvatili da je te sezone u slalomu ostavio iza sebe Stenmarka, Zurbrigena, Girardelia, Wenzela i Krizaja, mozda bi ukapirali kakav je to uspeh bio. Medjutim, posle te sezone samo 2. mesto u K. Gori 1986 iza Krizaja, koji je osvojio mali kristalni globus u toj sezoni. No i ta jedna sezona je bila dovoljna da Rok udje u legendi.

Ivan ZG

pre 2 godine

Rok je uveo revoluciju u skijanje posebno u slalom. Nitko prije njega nije imao taj stil. Prvi je vozio direktno prema štapu, a ne oko njega i prvi je imao kacigu sa izbočenim čelom da ga štap ne može lupiti po glavi.
To je toliko odskakalo od dotadašnjeg skijanja da su neki tražili da ga se diskvalificira zbog "nepravilnog" skijanja. To je njemu donijelo dodatni veliki pritisak i iduće godine nije ponovio rezultate.
Uskoro su svi počeli skijati kao on, a on je odustao od daljnjeg skijanja iako je bio u naponu snage. Njegova želja za perfekcionizmom mu je donijela stalno nezadovoljstvo samim sobom i skijanjem i bilo mu je lakše napustiti skijanje nego se sa time nositi.
Perfekcionizam tjera sportaša naprijed, ali može biti i ogroman generator nezadovoljstva. Ukratko Rok je bio čovjek ispred svog vremena.

SlinaV

pre 2 godine

,.. Sjajni Rok... momak je svoju sportsku karijeru završio u 22/3 godini života... zatim, završio studije i diplomirao na temu "Kršenje ljudskih prava u sportu", a potom upisao postdiplomske studije... i pogibe u 26. godini... Rezultate koje je postiga, stil slaloma koji je vozio i perfekcionizam su ga činili toliko drugačijim od drugih... voleo sam, uživao i nervirao se gledajući njegove nastupe... neppnovljiv...

Slovenac

pre 2 godine

Danasnjim Srbima bi bio sektas, jer je bio clan Yoge u svakidasnjem zivotu, i tako je i ziveo. A onaj Endre, sto kaze da smao mi neki Hrvatijanci razbili YU, koliko imas godina? Ne znas, da smo bas mi davali predloge za ocuvanje YU, koji su svi bili preglasani sa strane bas SRB rukovodstva?

Shamu

pre 2 godine

@HanSolo - Elan se i dalje prodaje, ja sam sebi i starijem sinu kupio Elan skije i to cepamo ovde u USA. U BGD me i dalje ceka Elanov mislim RM model iz 1988 :)
@Slovenija - nisi u pravu sto se tice dominacije Srba u vlasti i JNA. Dominirali smo onoliko koliko nas je bilo vise od drugih. Srpski politicari sedamdesetih i osamdesetih su bile impotentne dekice koje niko u SFRJ nije zarezivao 2% - zato je Milosevic onako lagano i pokupio glasove.
I za kraj - oba moja roditelja su radili u SLO firmama, jedno iz Ljubljane drugo iz Maribora, stalno su tamo putovali i bili primorani, zajedno sa kolegama iz Bosne, HR, CG... - da pricaju slovenacki :)

seljadin

pre 2 godine

Zasto su Slovenija i Hrvatska htele ujedinjenje ?
Zato sto bi im Italija uzela pristup moru, i neko kao moja porodica je morao da krvari u Istri i Dalmaciji da bi oni mogli da imaju veliki devizni priliv, i da Slovenci ne ostanu bez pola drzave,. da dodaju i Trst ako je moguce...

A otcepljenje ? Kad je prosla opasnost od Italije, i drugih zemalj, Slovenci i Hrvati su onda primetili da su u Yugoslaviji uz Srbiju najvise davali za zaostale delove Federacije, Kosovo, Bosnu, Crnu Goru i Makedoniju.
Slovenija i Hrvatska su htele da one dobijaju novac od EU, a ne da ga daju Federaciji.

P76-er

pre 2 godine

"Ta jednostranost u motivu morala bi da zabrine sve kojima je do daljeg izgrađivanja jedne ali odista samoupravne socijalističke Jugoslavije. "

E sad pitajte svoje roditelje da li su tako i u Srbiji razmišljali dok su svi redom muljali sa odloženim placanjem na čekove i sahranjivali i posustajalu ekonomiju, a i ono malo što je dinar vredeo. Iz godine u godinu od 1987 pa sve do 1991. To je dovelo do pojave i 'Hrvatijanaca' i 'Slovenaca'. kada su videli sa kakvima imaju posla...
(Realno, 08. februar 2022 23:54)


Čekovi su krivi za propast jugoslavije i pojavu slovenaca i hrvata...

Bravo, samo ime ti nije u skladu sa komentarom...

Ovo je ona čuvena o kurvinom poštenju, vojnikovom skraćenju i zastavnikovom unapređenju REALNO...

coach

pre 2 godine

Kakav intervju. Kako dobar novinar i pitanja. Imam 30 godina, ne znam ni ko je ovaj lik ni novinar. Ali bas sam se odusevio ovim clankon kako ga je novinar napisao

shame boner

pre 2 godine

Sad tek shvatam koliko je on bio mlad - imao je 23 kada se povukao. Secam ga se najvise iz faze kad su 'nasi' imali zuta fluoroscentna odela.

Bio pametan. Ne mogu da zamislim danasnjeg vrhunskog sportistu kako ovako prica. Novinar neprijatan.
(N, 08. februar 2022 19:09)
Novinar nije bio neprijatan. Bio je provokativan. Da je za nijansu bio korektniji ne bio ovako dobar intervju.

Dule

pre 2 godine

Dok sam ziveo na severu Norveske, odlazili bi u Svedsku da kupimo neke namirnice i to u jedan ski-centar. Mjesto se zove Tarnsbi tj. selo, sa mozda 500 stanovnika. U tome mjestu zivi Ingemarg Stenmark i tamo sam ga sreo u trznom centru. Prisao i pozdravio ga, a on rece da velike bitke smo imali Krizaj, a kasnije Rok i ja. Bila su to sjajna vremena rece. Lepo je govorio o Roku. Eto toliko.

šinda

pre 2 godine

(Slavisa V., 8. februar 2022 21:50)

Slabo ti druže pratiš skijanje, Kromberger već odavno nije jedina skijašica sa pobedama u svih pet disciplina. Velika Janica Kostelić je u jednoj sezoni (2005/2006), ostvarila pobede u svih pet disciplina. Što se Roka tiče, bio je izuzetan talenat, ali glava nije izdržala.

Saša

pre 2 godine

Rok se zaista moze pomalo porediti sa Novakom. Naravno, sportski rezultati nisu uporedivi, ali Rok je takodje bio veoma spiritualan i introspektivan, stalno je tragao za necim. Secam se da je razvijao neku teoriju da moze da skija bez dodirivanja snega... Sta je bio zamislio, samo je on znao. Ja sam tada bio suvise mlad da bih to razumeo takvo razmisljanje i priznajem da sam mnogo vise voleo Krizaja (zbog kontinuirano dobrih rezultata)

furio giunta

pre 2 godine

rok je skijao s dusom i jajima,narod je to prepoznao i voleo ga.a bojan krizaj je bio mali mis,plasio se svoje sene cini mi se.vise sam voleo i petra popangelova od krizaja

nisam ja, ja je

pre 2 godine

Medjutim, mnogo bitniji je nacin na koji je skijao. Niko pre njega, ni posle njega nije tako skijao. (Marko, 8. februar 2022 19:20)

Bio je onako dominantan kao sto je pre njega bio Stenmark, a nakon njega Tomba. Od Stenmarka je skijao agresivnije, a od Tombe mnogo, mnogo lepse. Jedino sto je mnogo krace trajao, svojom voljom.

urke78

pre 2 godine

Simbol jednog vremena kojeg nazalost vise nema.Vremena kad su se na ovim prostorima pratile trke u skijanju i zdusno navijalo za Roka Bojana Mateju.Sad su to samo lepq secanja na nase tada predivne skijase.Hvala Roku za sve lepe trenutke detinjstva mog