Razno

Nedelja, 18.09.2011.

14:52

Ima li ovde Srba, a da nije ambasador Rusije

Izvor: Boško Jakšiæ

Ima li ovde Srba, a da nije ambasador Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Daniel

pre 12 godina

Zbog takvih kao sto si ti sramota me je sto sam Srbin.
Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja citaju nam lekcije svaki dan pa nikome nista. Evo zadnja je da parada ponosa mora da se odrzi, iako milicija ukazuje na to da je bezbednosni rizik preveliki. Njima je vazno da se odrzi ta parada jer "radi se o ljudskim pravima".
Gde su ljudska prava srbima na kosovu. Narod zivi u pravom getu i to nema veze. Tebi je od svega ovoga prce da vodis brigu o tome kako treba ruskog ambasodora proterati. Zanimljiv nacin razmisljanja. Treba da te je sramota kao coveka a ne kao srbina.

Neko spolja

pre 12 godina

Predviđam da ove komentare pišu oni koji umeju da pročitaju više od naslova i članaka sa veličinom slova 28 i proredima od tri centimetra. Ako je to tako, onda moram da izrazim potpuno razočarenje nad svima - i onima koji se slažu i onima koji se ne slažu sa tekstom. Nestvarni izolovani život, koji živimo poslednjih dvadeset godina je učinio svoje. Po ne znam koji put se vrši interpretacija istorije kako kome odgovara, govori se o ratovima, prošlim i budućim (između SAD i Rusije???), svrstavaju se ljudi na ovakve ili onakve, pritom jedni za druge misle da vode Srbiju u propast i obrnuto (mi još kao nismo propali?).

Da li ću u skorije vreme pročitati tekst iz koga će se videti da:
- živimo u DANAŠNJEM vremenu u Srbiji i da će moja i vaša DECA u toj istoj živeti još sledećih X godina,
- sve što radimo, radimo za buduće naraštaje, za buduće građane Srbije,
- da nam se stvari dešavaju isključivo zbog NAS samih a ne zbog rusa, NATO, kineza ili marsovaca,
- da se istorija ponavlja i da je ista zbir činjenica, koje se u određenom trenutku dese a nikako interpretacija tih činjenica, koju nam neko potura u određenom trenutku.

Ukratko, možda bi imalo više smisla kada bi mi bili ti, koji bi upravljali dešavanjem (bar u Srbiji) i odlučivali tako što bi se zapitali: šta je za nas u određenom trenutku najbolje i šta dobijamo ovom ili onom strateškom odlukom. A ne da samo reagujemo (uvek prekasno) na odluke ili mišljenja drugih i posedujemo izuzetnu naknadnu pamet.

Za kraj jedno pitanje za sve: kako zamišljate na primer reintegraciju Kosova u Srbiji? Da li možda vidite podpredsednicu Srbije u liku gđe. Jahjage? Ili recimo učenje albanskog, koji bi govorilo dvadeset posto stanoništva u Srbiji, u petom razredu osnovne škole? Da ne nabrajam dalje...

Posle svega, ispostavlja se da su naši vodeći političari u poslednjih pola veka postali izuzetne kukavice. Stvari uzimamo u svoje ruke samo kada baratamo silom, u svim ostalim slučajevima nemamo jaja - jedino odreagujemo na akcije drugih i to prekasno. E sad, ko bira te iste političare....

коло

pre 12 godina

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.
(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)

А не. Дозволите. Нисам ни помислио да сте написали, јер и нисте написали. КОНКРЕТНО! У томе је била цела ствар. То је било моје врло јасно читање између редова.
Већ сте написали "покварени пријатељи". Дакле, очигледно је, мислили сте Руси.
Баш зато сам Вам и одговорио како сам одговорио, јер имамо од 2000. константно доказивање Запада, нарочито САД како су они највећи пријатељи Србије, како сарађују са Србијом око решавања кризе на Космету, како они сарађују са Србијом на војном плану зато што је Србија "стекла углед" и много тога још је у питању. О томе се дакле ради. А у ствари, однос према Србији је дијаметрално супротан.
Иначе, моја реакција и није била због пријатељи-непријатељи, већ због Вашег изношења велике неистине око тога "шта Слоба није дао".
То је била суштина разлога мог реаговања. Ово друго је било успутно.

Sale Marino

pre 12 godina

@kolo

Jos i ovo - napisali ste (hajde da persiramo):

"А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете."

Vi ocigledno pripadate "Bora Mikelic" skoli analize, kada su ga novinari pitali sta misli o planu "Z-4" koji je Srpskoj delegaciji bio ponudjen na cirilici, Bora je odbrusio "Ma sta ja imam da citam taj njihov plan tri-cetiri!"

Kolo, biti u stanju razlikovati slova i shvatiti ponudjenu informaciju su dve odvojene stvari.Kada mi pronadjete neki deo mog komentara gde ja tvrdim da su nam Amerikanci prijatelji, ja cu prestati da ocajavam i nerviram se zbog ogromnog broja Srba vase kategorije koji Srbiju polako ali sigurno vuku na dno.

Ostoja

pre 12 godina

Ovaj gest ruskog ambasadora neodoljivo me podseca na sastanke radnickih saveta od pre 30 -40 godina. Stane Radojica za govornicu i lupi velikom pesnicom o sto i glasno vrisne: "Drugovi i drugarice ovako se vise ne moze ,a svi krenu besomucno da urlaju "tako je" .Onda on ohrabren masom u zanosu ispljuje sve rukovodioce , uslove rada, niske plate , ....I posle pola sata skandiranja ziveo Radojica masa se razidje i zaboravi razlog zasto se dogodio skup. Svi su odusevljeni sto je eto Radojica svima bez straha iskresao u lice sve sto im smeta. Oni koji sede u foteljama zadovoljno trljaju ruke jer sledecih par meseci svi ce da tapsu Radojicu, izabrace ga za predsednika radnickog saveta, i niko se vise nece osvrtati na goruce probleme a oni mogu da rade sta hoce.

коло

pre 12 godina

(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)
Чиста измишљотина. У Рамбујеу је СРЈ понуђено да НАТО уђе на Космет! ДА СЕ ЗНА! САД су се изненадили да смо пристали, дошло је време да се потпише, и онда је уследио ултиматум Анекс Б за који нико није знао, НИКО, чак ни у Конгресу се није расправљало о томе, и СРЈ је наметнут рат. Дакле, ако нас већ садашњост шиба, 'ајде да се онда не лажемо око прошлости.
А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете.
А што се тиче Руса. Па, ако већ домаћа власт се понаша "реалистично", не знам чему потребе да се Руси уплићу нешто више у проблем Космета, кад у самом парламенту и Влади не постоји сагласност, а то се види и по овим коментарима. Погледајте Албанце. Апсолутна сагласност око отимања туђе територије, а код нема сагласност о очувању своје! Па нису Руси луди да се у таквом сплету ствари упуштају кад Србија није показало нимало самопоштовања.

kizza

pre 12 godina

Moram da priznam da nisam sve komentare detaljno procitao, pa se izvinjavam ako gresim, ali o jednom veoma vaznom aspektu nije bilo reci. Pokusacu ukratko da objasnim sta mislim.

Cesto sam sebi postavljao pitanje : kako je moguce da Evropa i USA podrzavaju svoje bivse neprijatelje - Hrvate, Muslimane, Albance, protiv svojih nekadasnjih saveznika - Srba. Mislim da je razlog samo jedan - u buducem ratu protiv Rusije, bice nemoguce naoruzati srpskog vojnika, okaciti mu pusku na rame i poslati da ratuje protiv Rusa. Naprotiv, mi cemo se boriti na njihovoj strani, sve i da nas posalju tamo. I to NATO zna, zna da smo mi saveznici Rusiji, onoliko koliko mozemo, a zbog svog polozaja mozemo mnogo, i zato nas unistava. Najvaznija stvar kada zelite da neki narod slomite, je da mu unistite identitet, tradiciju, kolektivno secanje. Zato je Kosovo vazno, ne da se ispravi nekakva nepravda prema Albancima, nego da se slomi Srbija, jer se tako uslovno receno lomi i Rusija. U tom smislu, reci ruskog ambasadora meni imaju mnogo, mnogo smisla.

Nas problem je sto mislimo da mozemo da budemo u nekakvim partnerskim odnosima sa Rusijom. Ne mozemo, suvise smo mali, oni su i vojno i politicki i ekonomski prejaki da bi mogli sebe nazvati njihovim partnerima u bilo cemu. Nase veze su emotivne prirode, bratske ako bas hocete. A tu bas nema mnogo mesta za razum, realnost ili politiku.

tnt

pre 12 godina

Komentari su mi interesantniji od teksta. Količina emocija u njima potire razum što mi govori koliko se dobro razume većina plebsa u Srbiji sa Konuzinom. Zato i jesmo tu gde smo. Da Rusima poklonimo i EPS pa će nas možda još koji put, jalovo podržati u UN. Možda isuču i koju cipelu i njom lupe po stolu. Mi ćemo naravno zbog toga dobiti po tintari, Rusi će se zabavljati Gruzijom, Osetijom ili Čečenijom, a Srbiju koja će pogrešno odabrati stranu, kao i uvek, će čerečiti i rastezati ko i kako stigne. Možda ništa bolje i ne zaslužujemo jer nikakav nauk iz istorije nismo izvukli. A sve koji se usude da išta kritički kažu na račun ruske politike, odmah proglasiti stranim izdajnicima i plaćenicima.

Ixan

pre 12 godina

Pa lose ti je vidjenje Jaksicu, idi u taj Brisel ili Vasington, pa ces videti koliko te vole i zele. I jos bitnije, koliko im je stalo do tvog misljenja.

uskok

pre 12 godina

Kada ce neko preneti celu istinu?
Prvo Ambasador je odgovorio na komentare ostalih ucesnika da Rusija sve cini zbog svojih interesa u Srbiji a u govoru ih je samo podsetio da su i oni u Srbiji zbog svojih interesa id a je to normalno.
Drugo, takodje u svom govoru (za razliku u raznim rezimskim komentarima) nije postavio pitanje ili Rusija ili NATO (EU). Znaci NIJE trazio da se Srbija svrsta na jednu stranu.
Dve vrlo bitne stavke.

Sale Marino

pre 12 godina

"Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast." - Niki

Niki, bili smo bombardovani jer je Sloba igrao za Ruse (ako ne verujes, seti se gde su mu brat, zena i sin) i odbio da Amerima da bazu na Kosovu. Epilog znamo, Ameri su bazu uzeli od glupog Slobe a Rusi nam nikada nista nisu dali za uzvrat sem dekorativne dreke u UN i najskupljeg benzina na Balkanu.

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.

Sir Giles

pre 12 godina

Vratimo se malo u prošlost.
Čitajte Slobodana Jovanovića. "Vlada Milana Obrenovića". Imate je u digitalnoj biblioteci NBS.
E tu obratite pažnju na to kako se Rusija odnosi prema Srbiji 1875-1878. Može biti počno.
Postoji zvanična Rusija koju oličavaju car i ministar spoljih poslova, i nezvanična Rusija bliska panslavisitma. A i jedni i drugi (čitaj: jedni te isti) na pameti imaju samo ruske imperijalne interese. Pa kome nije glupo da sličnosti uvidi sa savremenim trenutkom, neka prestane da metaniše o bratstvu i panslovenstvu od pamtiveka.
Prosečni Rus zna gde je Srbija kao što je znao i 1804.
Prestanimo da sanjamo Rusiju na Bosforu i Srbiju do Rijeke pored nje. Vreme je za realpolitiku. A posebno za rasčišćavanje sa lopovlukom koji se iza nacionalizma najbolje skriva.
Neće naša država reagovati, nije sposobna za to. Zato je moramo naterati da se menja.
A što se tiče NATO bombi, streljaše Nemci po Srbiji, pa nikome nemačke marke nisu bile fuj!

Taca

pre 12 godina

"Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji."

E bas bi volela to da vidim.Sa prvim delom se apsolutno slazem,a onda dolazi drugi deo,mladost-ludost,tako bih rekla.Ali ko zna...takve su ludosti zaista menjale svet...ko je nama kriv sto smo sa godinama postali realni i kobajagi pametni.

Niki

pre 12 godina

Clanak gospodina Jaksica vredja inteligenciju, iznenadjen sam ovakvim pisanjem, ali kad malo bolje razmislim i nisam, idu izbori a moze mu se desiti da se posle izbora opet promeni uredjivacka politika kuce Politika (kao sto se vec do sada menjala posle svakih izbora).

Nasmejao me sledeci deo
"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "

Nacin kako je sroceno ovo ispade da je sve u istoj korpi
zapadni placenik = zbir CIA = Tadicev poslusnik = LDP aktivista.

Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast.

Boris Markovic

pre 12 godina

Jaksic je realno gledano u pravu. Ali to stoji samo u slucaju da smo mi jedna dostojanstvena drzava koja drzi do sebe i svog naroda, ali nismo. Kakva nam je majka Srbija, takva su i reagovanja.Godinama cutimo na izjave raznih "Jelka Kacina" i pravimo se da nista nije receno sve zbog te puste Evrope a recene su mnogo gore stvari od ove Konuzinove, pa nista. Razlika je jedino u tome sto nam Amerika nikada nece pomoci, a Rusija mozda nekada i pomogne...

Vladimir

pre 12 godina

G.Jaksicu, "analiza" vam je sve samo ne analiza. Zivite u proslosti, mozda cak i vise nego ti rusofili koje prozivate, i to je ocigledno. Delite ljude u Srbiji na tvrdu levicu (ciji ste vi ocigledan predstavnik) i tvrdu desnicu (ciji su predstavnici rusofilske stranke kao SNS i NS). A to je daleko od istine.

Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji.

бо

pre 12 godina

(krca, 20. septembar 2011 01:13)

1. НАТО је те 1999. напао СР Југославију БЕЗ одлуке СБ, УПРАВО ЗАТО јер се плашио руског вета. Дакле, Русији је одузето право да спречи агресију! Друго, било је понеких добровољаца из Русије који су се борили на Космету. Треће. Је л' сте Ви то можда прижељкивали Трећи светски рат? А четврто. Колико знам, ми смо се тада бранили од НАТО-а, а не од Русије, а данас се домаћи политичари заклињу у тај Запад, а Русија им као смета. Не знам само како то неко може да прозива Русију, а са друге стране је Запад био тај који је уништавао привреду ове земље и животе.

Можда и најважније.
2. Руси на Космету? Да једном за свагда завршимо са том причом.
Историје и истине ради, Руси су хтели да остану у саставу КФОР-а на Космету, али им то НАТО није дозволио. Претходно је Виктор Черномирдин договорио са Београдом да ако се пристане да стране трупе уђу на Космет, онда ће Руси први ући на Космет и формирати свој сектор са 7.000 војника на северу покрајине са независном руском командом. То је личило на поделу Космета, Београд је пристао, руски су војници из базе Угљевик у БиХ први стигли на приштински аеродром. Када је требало да стигне појачање из Русије, Румунија и Бугарска нису дале прелет преко њихове територије. Нешто касније руским војницима није дозвољено ни стационирање поред Ораховца, где је тада живело доста Срба. Командант холандске јединице, која је била у Ораховцу, подржао је локалне Албанце који су блокирали пут руским војницима. Руси нису добили ни свој посебан сектор у оквиру КФОР-а што је раније са НАТО договорено. Руским мировњацима није омогућен улазак у Ораховац да би преузели свој сектор у оквиру снага КФОР-а.

I tako...

pre 12 godina

``Ne bih nikako mogao da se složim ne samo sa uvredljivim načinom ambasadorove intervencije, već i očitom namerom da se Srbija ponovo deli na Zapad i Istok, na izdajnike i patriote.``
Srbe na Istok i Zapad ne deli niko do njihove vlasti, i to time sto slusa komande sa ambasadorskih kanabeta, a ne cuje glas svog naroda. Detinjasto i neodgovorno svaljujete krivicu na jednog ambasadora, nema on toliki uticaj na ljude u Srbiji.
U stvari, vi delite Srbe na pronatovske i proruske time sto tendeciozno podilazite srpskoj ustaljenoj iskljucivosti u procenama - Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene - o cemu govorite kad pricate o onima koji ``priželjkuju rusku vojnu bazu na Pasuljarskim livadama... koji bi da sačuvaju palanačko politikantstvo i opštu muljačinu.`` E, pa, bojim se da nije bas tako. Tolika iskljucivost govori samo o vasoj angazovanosti u jednoj ideji. Ili se vi uopste ne obracate meni i meni slicnima. Vasa poruka je mnogo malicioznija nego sto se na prvi pogled vidi. Ali, tako je udobno biti vi, je l` da?

Востани Сербие

pre 12 godina

"...mitovima iz 1389." Ако могу??? Конкретно око мита. Не знам шта са њим није у реду? Тај мит је српски народ одржао 5 векова. Генерације Срба после Битке и пада Деспотовине су преносиле тај мит. Срби су живели због тог мита. Опстајали. Борили се због њега. За Косово. За Србију. Српски иденитет је у великој мери опстао због њега. Све генерације су живеле због Косова. И због тога, докле год постоји српски народ, Косово ће увек бити Србија, увек српско, како год се ово сада завршило. На крају, на овај или онај начин, сви смо ми Срби са Косова.

bez ideje

pre 12 godina

Zivota,ustao si u 2,40 da bi citirao jednog blentonju LAZANSKOG koji samo balavi o ratovima o kojima cita po internetu.E moj ZIVOTA,ZIVOTA!

krca

pre 12 godina

Samo dva pitanja za moje zaboravne Srbe:
1.Sto nas Rusi ne branise 1999. nego poslase onu trabakulu "Liman" da se seta po crnogorskom delu jadrana?
2.Zasto se Rusi povukose sa pristinskog Aerodroma pa na Kosovu i Metohiji nema ni jednog ruskog vojnika?
Da li smo zaboravili staru poslovicu:"Ne daj Boze da te Amerika brani i Rusija hrani"!!!

qq lele

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?!

Srbin iz EU

pre 12 godina

Mislim da gosp. Ambasador ima pravo za ono sto je rekao, jer ako niko u Srbiji ne digne glas protiv toga sta nam se desava, onda ima pravo da kaze, da li ovde ima jos Srba. Ako ova tkz.proevropska Vlada na sve ovo mirno gleda, pitam se cemu se mi jos od njih nadamo, nicemu, osim daljeg komadanja Srbije. Zato treba otvoreno reci, mi bez Kosova u sastavu Srbije necemo u EU, povucite priznanja, u protivnom menjamo stranu u pravcu Rusije i Kine. Kako bih EU reagovala da Rusi postave svoje Raketne baze u Srbiju, kao sto ce NATO u Rumuniji. Siguran sam da bih se preko noci promenili, ali to od ove Vlade nesme niko da kaze, sem Kostunice i mozda Nikolica. Budite hrabri i recite ono sto vecina Srba misli, a ako ne onda put pod noge. Dosta nam je vec ovih sto im je mozak u Briselu.

Dejan

pre 12 godina

Koliko mene sećanje služi nemački ambasador Cobel je izrazio jednu drugačiju vrstu nadanja koja su vezana za otcepljenje Vojvodine i Sandžaka ukoliko se i dalje budemo inatili za Kosovo, doduše meni to njegovo nadanje kao i većina drugih izjava svih mogućih evropskih zvaničnika i ambasadora više deluju kao pretnje za razliku od Konuzinovog govora ali očigledno da gdin Jakšić shodno svojim privatnim uverenjima sve vidi pomalo emocionalno obojeno i ne baš preterano objektivno.

Takodje gdin Jakšić priča o palanačkom politikanstvu, muljačini i kmetovskim avlijama kao potencijalnoj slici Srbije ako skrenemo sa staze u EU. Ne znam šta će biti ali vidim ono što jeste danas a to je Srbija čija je ekonomija upropaštena a sve domaće banke zatvorene, vidim stotine hiljada ljudi bez posla, vidim da je narodu svega preko glave doduše gdin Jakšić verovatno misli da je Srbija krug dvojke u Beogradu. Podjite po zemlji gdine Jakšiću pričajte sa običnim svetom pa ćete se iznenaditi koliko silno grešite

a i komad je malo truo

pre 12 godina

Znate ono kad komad mesa padne na dno mora, pa ga razni organizmi prozdiru i rovare? E to se desava sa ugledom nase drzave.

Poldi

pre 12 godina

Veoma lepo i slikovito receno. Bravo Gosp. Jaksicu.

Vec se vidi po komentarima da se rusofili zgrazaju i pene od besa kada im neko ovako konkretno prikaze pravo lice "majcice" Rusije.

ko ste vi da merite

pre 12 godina

@Sloba
za JAT nisu nudili nista vec su su samo gledali koliko i sta vredi u toj firmi! Ja sam jedan od ljudi koji su radilu kod rusa na tom projketu.Ljudi su odustali jer su videli da JAT ne vredi pisljiva boba a i da od cele imovine te kompanije nikom nije jasno sta se prodaje. Nasi su hteli da uzmu hotel Slaviju od Jata pa upravnu zgradu itd. Pa su zato i odustali doticni!
Za ostale rusofile koji ste vi ******* kad sebi dajete pravo da kazete ko je veci Srbin, koje ste vi merilo vrednosti ? Ko je vas odredio da bilo sta odredjujete. Ja sam eto veci SRbin od svih obraza i ostalih pokreta a i vas samih ! Merilo eto ja sam merilo sta cete sad ?
Pricate o Natou i ostalim *****rijama o kojima ne da nemate pojma nego sva vasa iskustva svesti poticu sa raznih slava i svadbi gde se nadje neki ``pametni`` pijanac pa vas prosvetljava vec prosvetljenje od sljivovice ili neke druge radze!
Ja sam trecinu svog zivota proveo u Rusiji i jedino znam da njih zabole mali nokad na nozi za nas!Oni cak javno govore da je njima veci interes Crna Gora ili Hrvatska zbog mora nego Srbija,
Prihvatite cinjenicu da ceo svet zabole za nas i moj savet vam da gledate samo u svoj tanjir!
Sto se tice ovog Konuzina vecina Rusa koji ovde zive ne mogu da ga podnesu jer je bahat osion i drcan spreman na razne kerefetluke a ovo sto radi kodnas je cis prostakluk i ne poznavanje kulture! Zamislio lik da je neki lik, car pa svima lupa packe a ustvri on je najveci pacer!

identititet

pre 12 godina

Cekaj, da li ce mi jedan Konuzin, kao nekad, devedesetih, radikali i SPS odredjivati da li sam Srpkinja ili nisam u odnosu na to da li se slazem sa njihovom (trenutnom)POLITIKOM I INTERESIMA? A takodje i rusofilska ekipa po forumima, jel ce ti vi takodje da mi odredjujete koliko sam posto SRPKINJA ...A, jeli?! Po cijim merilima, basuscke drage?!! Naravno da jesam i nista drugo ne mogu da budem, sve i da hocu... I zelim da se ponosim svojom zemljom i njenom kuluturom, zelim da se ne stidim kad iz npr. Zeneve sletim na Ciriski aerodrom i iz aviona vidim - moje sugradjane Srbe - ali nazalost prepoznatljive po prostoti, kicu i malogradjanstini. Da, volela bih Srbiju gde su ljudi kulturni i obrazovani, normalni i koliko toliko humani i Srbiju koja drzi do Sebe, a ne do Mame Rusije ili Tate EU, pa se izjeda sa pitanjem da li vise volis mamu ili tatu. Sram vas bilo sve koji cete dovesti moje srpstvo u pitanje, zato sto mislim da je Konuzin nula od diplomate, a Rusija ima samo Interese...

gigi

pre 12 godina

Mislim da pisac ima pravo, srbija i njeni stanovnici najbolje vide i osjećaju na svojoj koži rezultate politike potpunog podilaženja Rusiji. Danas je Riječki Novi List objavio komentar na tu temu. Tko može neka pročita. Mislim da je jedina ideja vodilja rusa na našem području bila da se uništi YU, jer se svi dobro sjećamo njihove reakcije na Tuđmanovo prihvaćanje konfederacije unutar YU. interes im je bio da se YU koja je istinski bila protivnik rusiji dugi niz godina, svi znamo za ruske trupe na mađarskim, rumunjskim i bugarskim granicama i to desetljećima. Rusi su svoj cilj ostvarili, pomogli su samouništenju YU, pomogli stvaranju državica, i zavladali samo jednom od njih, iako je u planu bilo više. Sada srbija kao otok nesluži im ničemu nego kao baza za nekakve filozofsko-političke poteze koji bi im pomogli da se barem malo pokažu kao bitan faktor u regiji. Lazanski, koji je vodio vojnu emisiju JNA na TVzagreb, koji je pobjegao iz zagreba i koji nema ništa drugo nego da piše ono što najbolje zna a to su BEDASTOĆE, stvarno nije reper oko kojega se išta može mjeriti i realnim vrijednostma pradočiti.

anketar

pre 12 godina

Da konacno razjasnimo: oni koji nas bombarduju osiromasenim uranijumom i podmecu stupice na svakom cosku su prijatelji a ovi sto galame na konferenciji neprijaetlji.

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Bravo Boško.Jedino ste vi i Čeda smeli javno da iznesete svoje mišljenje i objasnite Gubernatoru da se glavni grad Srbije nalazi na ušću dveju evropskih reka-Save u Dunav, a ne na ušću Jauze u Moskvu.Ko volu da se kupa na ušću Jauze u Moskvu,lepo kupi kartu i ode tamo pa neka uživa , Srbuje i pije votku tamo.Elem Rusija pravi haos na ovim prostorima još od 8 sednice,pa preko 12.03.2003, pa do danas.Ona i njeni sledbenici u liku DSS,SRS,SPS,Obraza,Dveri,Naši i konačno SPC su zarad njenih interesa spremni da ovaj prostor ponovo vrate u vreme i ratove 90-tih.Nažalost bojim se da će u tome uspeti.

Novosađanka

pre 12 godina

Ovi rusofili što se zanose da je NIS oživeo dolaskom Rusa nemaju pojma kako je u toj firmi. Kao prvo nije oživeo jer nikad nije ni bio mrtav to što su ga srpski političari besomučno pelješili a njihova javna preduzeća i firme njihovih tajkuna nisu izmirivali račune za preuzetu robu to je druga priča. Istina Rusi ne daju ništa na poček već na avans samim tim firma nema dugovanja ali što se tiče investicija koje su obećali od tog nema ništa, biušotine se rabe više nego što je to tehnički opravdano rudna renta je sramotno mala kvalitet goriva očajan niko ih ne kontroliše, i sad i dalje pričajte kako je za nas to bio odličan posao.

Mila

pre 12 godina

Svaka cast g. Jaksicu, ovi KGB placenici na srpskoj poloitickoj sceni nista drugo nisu nego ubacena peta kolona koji KGB huska da za njihove interese preko srpske grbace upiru prst Zapadu. Upravo iz tih razloga su nas uvukli u rat sa Natom.

slučajni prolaznik

pre 12 godina

Iako nemam preterano slaganje sa stavovima BJ, moram da priznam da je ovaj članak spomenuo nekoliko suština našeg današnjeg problema.
Većina komentara usmerena je protiv pisca ovog članka, u glavnom iz "patriotskih" pobuda. Suština kritičara je pokazivanje stava žargonskim rečima "šta su oni drugi nama radili", bez osvrta na stavove iznešene od strane Konuzina.
Čuli smo taj govor g. Konuzina, ali ima li neke koristi od toga što je on rekao? On je upitao da li u prostoriji ima Srba. Da li se to ogleda patriotizam u činjenici da se mora izgovoriti da je Kosovo srpsko? I radikali znaju da Kosovo nije srpsko, a kamoli neki intelektualci, koji žele da nađu izlaz i gotovo bezizlazne pozicije!
Što se tiče NATO-a, EU, Amerike i koje već ne institucije, logično je da imamo jedan negativan stav zbog bombardovanja! Jedno bih pitanje postavio svim "patriotama": Da li su se ikad zapitali zašto su nas bombardovali? Za odgovor na ovo pitanje, nije dovoljno samo reći zbog Račka ili OVK, već treba oceniti kompletan odnos naših vlasti i naroda prema Albancima! Zašto su Albanci toliko insistirali da se odvoje od Srbije? Na ta pitanja se moraju dati odgovori, kako bi moglo da se pronađe rešenje za ovu situaciju! Nije dovoljno reći Srbin sam i Kosovo je Srbija ili srce iste.

dragiša,kragujevac

pre 12 godina

Od g. Jakšića se ništa drugo ne može očekivati, nego da pljuje po Srbiji i srpslkom narodu, a da se uvlači u d.... zapadu, odnosno, NATO, Briselu i Vašingtonu. Ni jednim argumentom nije osporio reči gospodina ambasadora Rusije Konuzina ,ali je u stilu predstavnika visokorangirane "druge Srbije",kako sebe smatra,a koje u Beogradu nazivaju u novinarskim krugovima "džoni voker novinari"( ne znam zašto) pljuje po Rusiji i što je opasno,ali ne neuobično za ovou osobu, srpskom narodu. Ono što me iznenadjuje posebno da g. Jakšić kao novinar gubi kompas. On polemiše sa čitaocima Politike ,a sada i B92 , provocira ih na direktan način što je,koliko znam za novinarsku profesiju, nedopustvivo. Pravo je čitaoca, gledaoca i slušaoca da komentariše na svoj način ,kako shvata informaciju i dogadjaje, bez vredjanja aurora, da sam donosi sud. Ovakav nivo Jakšića je ispod svakog novinarskog profesionalnog rada i savetovao bih mu da malo oslkušne glas naroda i o tom dogadjaju i o rečima Konuzina,ali i o svojim komentarima koje objavljuje ugledna Politika,a,evo, s pravom prenosi i B92. Zahvaljujem na prostoru!

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ambasadora Konuzina bi trebalo proterati a sa rusijom odnose svesti na najniizi nivo ili ih prekinuti.Ovoliko rusofila nema nigde sada je valjda jasno zasto je najvise srba bilo na golom otoku!Clanak gospodina Jaksica je jasan i tacan.

nista od nabrojanog - obican ljigavac

pre 12 godina

Zanimljivo da (makar i neprikladne) reci predstavnika prijateljske zemlje zuljaju vise nego sve neprijateljske i ratne akcije NATO zemalja. Sto li je to tako mjkmu, a?!

MarkoNS

pre 12 godina

Što ste se našli prozvani. Nije misli ona Vas, naravno da mislim na gospodina Konuzina, takvi kao vi i slični Vama, sigurno nisu Srbi, osim onog dela koji se odnosi na statistiku koja je potrebna tamo nekima za potkusurivanje. Odgovorite na par pitanja i Vama i svima kojima budu čitali Vaše odgovore biće neke stvari jasne:
DA li zločin zastareva ? Zašto nismo tužili Hrvatsku, Mađarsku i ostale fašističke režime za zločine nad Srbima u II sv.Ratu.
Da li treba da se istraži ko je pomagao haškim optuženicima u Srbiji? A u Bosni i Hrvatskoj.
DA li je rat u Libiji oslobodilački? ILI rat vode multinacionalne kompanije za dobrobit svojih naftnih postrojenja i gubitaka koje su imale izlivanjem nafte.
Da li su Albanci na Kosovu imali pravo da se odcepe od medjunarodno priznate države? Da li Srpsko Kosovo ima pravo da se otcepi od Albanskog Kosova?
Da li Vam je bliži , po svojim ideološkim stavovima i pozicijama u svetu, Kurt Valdhajm ili Patrijarh Pavle ?
Koliko novaca dobijate za projekte i ko su menadžeri projekata, znam da za novac vaše nvo nije upitno pitati ali eto omaklo mi se a vi ćete odgovorit!
Ima još pitanja ali da li ima svrhe to sa Vama gossppodine.

Zivota

pre 12 godina

Ako je verovati poslednjem clanku Mirosla Lazanskog u Politici (ja ne sumnjam), americki diplomata u Srbiji je takodje radio bez anestezije i to na deci iz jedne beogradske osnovne skole. Ne sumnja da gospodin BJ nije procitao taj clanak.
Generalno, u Srbiji je premalo slobodno-umnih ljudi i nedostatak tog kvaliteta, po misljenju moje malenkosti, je jedan od osnovnih faktora koji je doveo Srbiju do toga gde se danas nalazi.

Istoricar

pre 12 godina

"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima."

Heh, you wish... Mene biste, g. Jaksicu, IZNENADILI da ste ovim tekstom makar manevarski skrenuli sa uobicajenog kursa zlovolje (uz diskretni zadah kulturoloskog rasizma, ovo sa preporukom o gubernayri s egzoticnim imenom je relikt hladnoratovskog "humora" americkih ultradesnicara) prema Rusiji.

Osim toga, ne znam koliko komunicirate sa uzorkom naroda koji se ne da upoznati po stranim sinekuramna i koji ne prima plate tako sto ubedjuje Srbiju da joj je interes da nestane (poput bezmalo svih Vasih istomisljenika s pomenutog skupa). Znam da taj (vecinski) deo naroda zelite da "reprogramirate" i "promenite mu kod" (u cemu scena kojoj pripadate neobicno podseca na urednistvo Radio-Beograda 1943).

Ali ipak, izadjite malo medju svet pa metodom slucajnog uzorka proverite je li ljude uvrtedio Konuzinov nastup, ili ova opsta mesta kojima nas Vi i ekipa zasipate vec deceniju i kusur.

MS

pre 12 godina

Jadna, bedna i izlizana frazeologija liberalnih talibana. Konuzin je opljuvao po tim istim talibanima na doticnom skupu, a oni sad vrse zamenu teza da se to odnosilo na ceo srpski narod. Fuj!

Ivan

pre 12 godina

Zaboravili ste da pomenete, da je pre no što se ambasador oglasijo Rusija bila najmanje tri puta pomenuta kao neki faktor nestabilnosti na balkanu.

Da nije to možda uzrok ? Javno omalovažavanje Rusije u Beogradu dok Nemačka šalje oklopnike na Kosovo i Metohiju ? Sad će i vodeni topovi u oktobru.

???

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Колико знам, НИС је оживео након што је продат за 400 милиона, е сад не знам да ли евра или долара. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?! Сад ово око помоћи Русије. Занимљиво је то, Русију углавном прозивају они који то најмање желе. И сада господин Јакшић може да каже неће Русија ништа око Космета, а господин Јакшић у свим својим чланцима се залаже за независност Космета. Каква је сад то игра? Десет година гледамо према Западу, заглибили са Косметом, па онда САДА "Русијо, вади нас". Па не иде то баш тако. Русија ће помоћи Србију онолико колико то она буде тражила. Ништа више, ништа мање. Ако неко жели да види како, нека се обрати Додику, који ТАКОЂЕ жели у ЕУ.
На крају. У овом тренутку, наша земља се из петних жила мучи да се албански и уопште некакви цариници не доведу на север покрајине, а Дежер врло отворено се залаже за то. Такође Мери Ворлик. Шта је сад то? Како се сад нико о томе није забринуо? Иначе, дај Боже да нас Мери Ворлик "увреди" као Конузин. То је нешто што би нас ВЕОМА обрадовало!

Горан

pre 12 godina

Господине Јакшић, у вашем тексту не видим да сте чињеницама оповргли господина Конузина. Штавише, подржали сте његов иступ по питању Косова као глобалног изазова сигурности.

Истина боли, а ваш текст се бави Конузином, уместо оним што је Конузин рекао. Због тога, ваш тескт баш и не вреди прочитати.

Slobodan

pre 12 godina

Bombe Vam nisu smetale?

Šta Vi predlažete?
Da Rusija prizna Kosovo? Tada bi Vam srce bilo na mestu.

Nikada iz Vaših usta nisam čuo lepu reč za Rusiju ili ružnu za NATO i USA zato što ste objektivni? moralni? realni?

Aeroflot je nudio 100 000 000 eura za JAT pre tri godine, Vi ste vikali da je malo a sada se JAT nudi Turcima i još će vlada da finansira to uništenje JATa (nije njihov novac), gubitci JATa su svake godine milionski i šta sad? Može Turcima i đabe jer su ono NATO saveznici.

Vi kao protagonista režima koji napravio ovu bedu, sramotu i poniženje Srpskog naroda, ste naj odgovorniji što Srpski narod nestaje u bedi dok Vi morališete o zapadu, pljujete po Rusiji i lagodno živite ( pare znate ko vam daje).

Možda nam Rusi nisu pomagali uvek ili kad je trebala ali nas nikad gazili ko naši ‚‚prijatelji‚‚ kojima smo se izvinuli što su nas tukli.

MOŽDA SU I RUSI SHVATILI DA MI REAGUJEMO SAMO NA SILU TAKO ĆE NAM VALJDA POSTATI I ONI PRIJATELJI.

čovek

pre 12 godina

"...čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "
... podesti me na onaj grafit "đžabe ste krečili" ...

Beogradjanin

pre 12 godina

"A forma je suština diplomatije."

Forma ne bi bila forma da moze sama da bude sustina, i bez sustine forma je zaista samo forma.

Hajde da govorimo o tome STA je g. Konuzin rekao, a ne sve vreme o tome KAKO je to rekao (i to je vazno, ali ipak manje).

Formu smo imali u samoj konferenciji o bezbednosti - gde su se za tudje pare skupili nekakvi nazovi-strucnjaci da ne rade nista. Sva je njihova prica bila toliko vazna za gradjane Srbije da je jedina vest sa konferencije bio nastup g. Konuzina.

A on, kao i mnogo drugih ljudi u ovoj zemlji - koji nisu svi zatucani nacionalisti i patoloski mrzitelji svega nesrpskog, kako bi ih g. Jaksic mogao predstaviti, misle da je pitanje g. Konuzina sasvim na mestu. Da li se moze Srbin odreci Kosova, drzavne teritorije, nacionalnog interesa, zarad 10 godina obecavanog boljeg zivota kroz 10 godina u Evropskoj uniji? Ne moze. I on ima puno pravo to i da kaze, jer (ako) je to ISTINA. Pa ne moze FORMA biti vaznija od ISTINE.

A to sto su se svi rusofobi uhvatili da sad oni srbuju mesto g. Konuzina i da brane svoje napredno srpstvo samo pokazuje plitkost njihovih opredeljenja, koja tradicionalne struje u ovom drustvu onda sasvim s pravom i odbacuju kao oportunisticke i uliznicke. Treba prestati sa srbovanjem potpuno i izboriti se za istinsku gradjansku drzavu u kojoj ce Srbin znaciti gradjanin Srbije i u kojoj ce istina i postenje biti iznad evropske forme ili srpske tradicije, a ne da i dalje srbujemo, ali samo na evropski nacin.

Miroslav

pre 12 godina

Mozda je,kao sto tvrdi Bosko Jaksic,Njegova Ekselencija amabasador Konuzin presao granicu diplomatskog ophodjenja,to ne znam,nisam diplomata,a nisam ni upoznat podrobno sa pravilima kojih se u diplomatiji morate pridrzavati,ali je covek,sto se mene tice,govorio iz srca,i ni na koji nacin nije uvredio sve nas koji sa beskrajnim ogorcenjem posmatramo sve ovo sto se dogadja sa Kosovom i oko njega. I,umesto da se poziva na proterivanje ruskog ambasadora,uzgred receno ambasadora jedine stvarne sile koja je stala uz nas u UN,gde su se,koliko smo svi obavesteni,vodile jalove rasprave(citaj:svadje),a nije donesen nijedan validan zakljucak,bolje bi mu bilo da ne odmaze,kad vec ne moze(ili ne zeli)da pomogne! Da i ne govorimo o tome da niko nije ponudio nikakvo,a kamo li bolje resenje ili predlog.

Analitičati političari

pre 12 godina

Gospodine Jakšiću kojim Vi mitovima kalemarite? 1789?Ili 1917. Bagatelišemo sebe kao narod gospodine Jakšiću,ne cenimo sebe zato nas ceo svet ne poštuje. Ambasador nas je podsetio na to jer su tamo sedeli srbi koji su u pravcu koji pomenuh. A naši politički analitičari upravo pripremaju javnost i mnenje svojim futurističkim malodušnim izjavama od ujutru do uveče,u kojima najavljuju pretnje,propast politike,promašaj,gubitak...jako loše. Verujte mi da narod osim apatičnosti prema političarima analitičare gledaju kao drugo lice iste priče. Kud god da se okreneš...političar-analitičar, analitičar-političar...pitam se dokle.

Novosađanka

pre 12 godina

Bravo za Boška Jakšića odličan komentar još samo da i država Srbija počne sebe da poštuje i da vlada i Predsednik shvate da treba poštovati sebe, narod i državu bez obzira ko je u pitanju. Dosledan čovek ne dozvoljava ni rođenom bratu ni prijatelju a kamoli gostu a to su ambasadori da ga omalovažavaju i vređaju u njegovoj kući. Opameti se narode i počni da poštuješ samog sebe pa će ta i drugi poštovati.

supervisor

pre 12 godina

U vasem pokusaju cinicnog ismejavanja velike vecine gradjana ove zemlje koji smatraju ste proamericki komentator, samo ste rekli istinu. Ono sto je ruski ambasador rekao je susta istina nase trenutne stvarnosti. Vas i vase gazde je zacnulo sto je rekao to neko na tako visokom polozaju i sto se to zahvaljujuci internetu siri Srbijom i ljudi slusaju i gledaju sta znaci prava diplomatija i pravi saveznik. Ne treba nama EU i US koji ce nas tapsu po ledjima i daju nam malo para za rasparcavanje Srbije. Ne treba nama "prijatelji" koji ce nam govoriti kako smo mi dobri i mozemo da budemo bolji samo ako uradimo kako oni hoce. Nama trebaju pravi prijatelji koji ce nam ostro i direktno kao NJE Konuzin, tresnuti u lice istinu o tome kakvi smo, sta smo, zbog cega smo gde smo.... Ne da nam obecava sarene laze. Tako da svi vasi pokusaji satanizacije ambasadora ce biti bezuspesni. Da ovo za ovu vlast i njihove nalogodavce ne predstavlja opasnost, ne bi se toliko uzrujali. ali ovo ih je uzdrmalo debelo.

shomi

pre 12 godina

Srbija ne moze da stoji iza sebe, jer nema licnosti i snage da to ucini
To treba jasno i glasno reci, sve drugo su samo floskule i samozavaravanje.
Zato u Srbiji i postoje likovi kao Ceda i Vucic, na suprotnim stranama i to je jedino sto moze da funkcionise u datoj situaciji.

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Nije briga Konuzina za Kosovo.Ruse isključivo interesuju privredni resursi odn.prirodni resursi.Reakcija u vezi Kosova je bila da se naivno prikriju prave namere Rusije.Ko se malo razume u politiku i dobro pročita šta je govorio Konuzin biće mu sve jasno.

nista od nabrojanog - obican ljigavac

pre 12 godina

Zanimljivo da (makar i neprikladne) reci predstavnika prijateljske zemlje zuljaju vise nego sve neprijateljske i ratne akcije NATO zemalja. Sto li je to tako mjkmu, a?!

Ivan

pre 12 godina

Zaboravili ste da pomenete, da je pre no što se ambasador oglasijo Rusija bila najmanje tri puta pomenuta kao neki faktor nestabilnosti na balkanu.

Da nije to možda uzrok ? Javno omalovažavanje Rusije u Beogradu dok Nemačka šalje oklopnike na Kosovo i Metohiju ? Sad će i vodeni topovi u oktobru.

Slobodan

pre 12 godina

Bombe Vam nisu smetale?

Šta Vi predlažete?
Da Rusija prizna Kosovo? Tada bi Vam srce bilo na mestu.

Nikada iz Vaših usta nisam čuo lepu reč za Rusiju ili ružnu za NATO i USA zato što ste objektivni? moralni? realni?

Aeroflot je nudio 100 000 000 eura za JAT pre tri godine, Vi ste vikali da je malo a sada se JAT nudi Turcima i još će vlada da finansira to uništenje JATa (nije njihov novac), gubitci JATa su svake godine milionski i šta sad? Može Turcima i đabe jer su ono NATO saveznici.

Vi kao protagonista režima koji napravio ovu bedu, sramotu i poniženje Srpskog naroda, ste naj odgovorniji što Srpski narod nestaje u bedi dok Vi morališete o zapadu, pljujete po Rusiji i lagodno živite ( pare znate ko vam daje).

Možda nam Rusi nisu pomagali uvek ili kad je trebala ali nas nikad gazili ko naši ‚‚prijatelji‚‚ kojima smo se izvinuli što su nas tukli.

MOŽDA SU I RUSI SHVATILI DA MI REAGUJEMO SAMO NA SILU TAKO ĆE NAM VALJDA POSTATI I ONI PRIJATELJI.

MarkoNS

pre 12 godina

Što ste se našli prozvani. Nije misli ona Vas, naravno da mislim na gospodina Konuzina, takvi kao vi i slični Vama, sigurno nisu Srbi, osim onog dela koji se odnosi na statistiku koja je potrebna tamo nekima za potkusurivanje. Odgovorite na par pitanja i Vama i svima kojima budu čitali Vaše odgovore biće neke stvari jasne:
DA li zločin zastareva ? Zašto nismo tužili Hrvatsku, Mađarsku i ostale fašističke režime za zločine nad Srbima u II sv.Ratu.
Da li treba da se istraži ko je pomagao haškim optuženicima u Srbiji? A u Bosni i Hrvatskoj.
DA li je rat u Libiji oslobodilački? ILI rat vode multinacionalne kompanije za dobrobit svojih naftnih postrojenja i gubitaka koje su imale izlivanjem nafte.
Da li su Albanci na Kosovu imali pravo da se odcepe od medjunarodno priznate države? Da li Srpsko Kosovo ima pravo da se otcepi od Albanskog Kosova?
Da li Vam je bliži , po svojim ideološkim stavovima i pozicijama u svetu, Kurt Valdhajm ili Patrijarh Pavle ?
Koliko novaca dobijate za projekte i ko su menadžeri projekata, znam da za novac vaše nvo nije upitno pitati ali eto omaklo mi se a vi ćete odgovorit!
Ima još pitanja ali da li ima svrhe to sa Vama gossppodine.

dragiša,kragujevac

pre 12 godina

Od g. Jakšića se ništa drugo ne može očekivati, nego da pljuje po Srbiji i srpslkom narodu, a da se uvlači u d.... zapadu, odnosno, NATO, Briselu i Vašingtonu. Ni jednim argumentom nije osporio reči gospodina ambasadora Rusije Konuzina ,ali je u stilu predstavnika visokorangirane "druge Srbije",kako sebe smatra,a koje u Beogradu nazivaju u novinarskim krugovima "džoni voker novinari"( ne znam zašto) pljuje po Rusiji i što je opasno,ali ne neuobično za ovou osobu, srpskom narodu. Ono što me iznenadjuje posebno da g. Jakšić kao novinar gubi kompas. On polemiše sa čitaocima Politike ,a sada i B92 , provocira ih na direktan način što je,koliko znam za novinarsku profesiju, nedopustvivo. Pravo je čitaoca, gledaoca i slušaoca da komentariše na svoj način ,kako shvata informaciju i dogadjaje, bez vredjanja aurora, da sam donosi sud. Ovakav nivo Jakšića je ispod svakog novinarskog profesionalnog rada i savetovao bih mu da malo oslkušne glas naroda i o tom dogadjaju i o rečima Konuzina,ali i o svojim komentarima koje objavljuje ugledna Politika,a,evo, s pravom prenosi i B92. Zahvaljujem na prostoru!

MS

pre 12 godina

Jadna, bedna i izlizana frazeologija liberalnih talibana. Konuzin je opljuvao po tim istim talibanima na doticnom skupu, a oni sad vrse zamenu teza da se to odnosilo na ceo srpski narod. Fuj!

anketar

pre 12 godina

Da konacno razjasnimo: oni koji nas bombarduju osiromasenim uranijumom i podmecu stupice na svakom cosku su prijatelji a ovi sto galame na konferenciji neprijaetlji.

qq lele

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?!

Горан

pre 12 godina

Господине Јакшић, у вашем тексту не видим да сте чињеницама оповргли господина Конузина. Штавише, подржали сте његов иступ по питању Косова као глобалног изазова сигурности.

Истина боли, а ваш текст се бави Конузином, уместо оним што је Конузин рекао. Због тога, ваш тескт баш и не вреди прочитати.

???

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Колико знам, НИС је оживео након што је продат за 400 милиона, е сад не знам да ли евра или долара. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?! Сад ово око помоћи Русије. Занимљиво је то, Русију углавном прозивају они који то најмање желе. И сада господин Јакшић може да каже неће Русија ништа око Космета, а господин Јакшић у свим својим чланцима се залаже за независност Космета. Каква је сад то игра? Десет година гледамо према Западу, заглибили са Косметом, па онда САДА "Русијо, вади нас". Па не иде то баш тако. Русија ће помоћи Србију онолико колико то она буде тражила. Ништа више, ништа мање. Ако неко жели да види како, нека се обрати Додику, који ТАКОЂЕ жели у ЕУ.
На крају. У овом тренутку, наша земља се из петних жила мучи да се албански и уопште некакви цариници не доведу на север покрајине, а Дежер врло отворено се залаже за то. Такође Мери Ворлик. Шта је сад то? Како се сад нико о томе није забринуо? Иначе, дај Боже да нас Мери Ворлик "увреди" као Конузин. То је нешто што би нас ВЕОМА обрадовало!

Istoricar

pre 12 godina

"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima."

Heh, you wish... Mene biste, g. Jaksicu, IZNENADILI da ste ovim tekstom makar manevarski skrenuli sa uobicajenog kursa zlovolje (uz diskretni zadah kulturoloskog rasizma, ovo sa preporukom o gubernayri s egzoticnim imenom je relikt hladnoratovskog "humora" americkih ultradesnicara) prema Rusiji.

Osim toga, ne znam koliko komunicirate sa uzorkom naroda koji se ne da upoznati po stranim sinekuramna i koji ne prima plate tako sto ubedjuje Srbiju da joj je interes da nestane (poput bezmalo svih Vasih istomisljenika s pomenutog skupa). Znam da taj (vecinski) deo naroda zelite da "reprogramirate" i "promenite mu kod" (u cemu scena kojoj pripadate neobicno podseca na urednistvo Radio-Beograda 1943).

Ali ipak, izadjite malo medju svet pa metodom slucajnog uzorka proverite je li ljude uvrtedio Konuzinov nastup, ili ova opsta mesta kojima nas Vi i ekipa zasipate vec deceniju i kusur.

supervisor

pre 12 godina

U vasem pokusaju cinicnog ismejavanja velike vecine gradjana ove zemlje koji smatraju ste proamericki komentator, samo ste rekli istinu. Ono sto je ruski ambasador rekao je susta istina nase trenutne stvarnosti. Vas i vase gazde je zacnulo sto je rekao to neko na tako visokom polozaju i sto se to zahvaljujuci internetu siri Srbijom i ljudi slusaju i gledaju sta znaci prava diplomatija i pravi saveznik. Ne treba nama EU i US koji ce nas tapsu po ledjima i daju nam malo para za rasparcavanje Srbije. Ne treba nama "prijatelji" koji ce nam govoriti kako smo mi dobri i mozemo da budemo bolji samo ako uradimo kako oni hoce. Nama trebaju pravi prijatelji koji ce nam ostro i direktno kao NJE Konuzin, tresnuti u lice istinu o tome kakvi smo, sta smo, zbog cega smo gde smo.... Ne da nam obecava sarene laze. Tako da svi vasi pokusaji satanizacije ambasadora ce biti bezuspesni. Da ovo za ovu vlast i njihove nalogodavce ne predstavlja opasnost, ne bi se toliko uzrujali. ali ovo ih je uzdrmalo debelo.

Востани Сербие

pre 12 godina

"...mitovima iz 1389." Ако могу??? Конкретно око мита. Не знам шта са њим није у реду? Тај мит је српски народ одржао 5 векова. Генерације Срба после Битке и пада Деспотовине су преносиле тај мит. Срби су живели због тог мита. Опстајали. Борили се због њега. За Косово. За Србију. Српски иденитет је у великој мери опстао због њега. Све генерације су живеле због Косова. И због тога, докле год постоји српски народ, Косово ће увек бити Србија, увек српско, како год се ово сада завршило. На крају, на овај или онај начин, сви смо ми Срби са Косова.

Dejan

pre 12 godina

Koliko mene sećanje služi nemački ambasador Cobel je izrazio jednu drugačiju vrstu nadanja koja su vezana za otcepljenje Vojvodine i Sandžaka ukoliko se i dalje budemo inatili za Kosovo, doduše meni to njegovo nadanje kao i većina drugih izjava svih mogućih evropskih zvaničnika i ambasadora više deluju kao pretnje za razliku od Konuzinovog govora ali očigledno da gdin Jakšić shodno svojim privatnim uverenjima sve vidi pomalo emocionalno obojeno i ne baš preterano objektivno.

Takodje gdin Jakšić priča o palanačkom politikanstvu, muljačini i kmetovskim avlijama kao potencijalnoj slici Srbije ako skrenemo sa staze u EU. Ne znam šta će biti ali vidim ono što jeste danas a to je Srbija čija je ekonomija upropaštena a sve domaće banke zatvorene, vidim stotine hiljada ljudi bez posla, vidim da je narodu svega preko glave doduše gdin Jakšić verovatno misli da je Srbija krug dvojke u Beogradu. Podjite po zemlji gdine Jakšiću pričajte sa običnim svetom pa ćete se iznenaditi koliko silno grešite

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ambasadora Konuzina bi trebalo proterati a sa rusijom odnose svesti na najniizi nivo ili ih prekinuti.Ovoliko rusofila nema nigde sada je valjda jasno zasto je najvise srba bilo na golom otoku!Clanak gospodina Jaksica je jasan i tacan.

Srbin iz EU

pre 12 godina

Mislim da gosp. Ambasador ima pravo za ono sto je rekao, jer ako niko u Srbiji ne digne glas protiv toga sta nam se desava, onda ima pravo da kaze, da li ovde ima jos Srba. Ako ova tkz.proevropska Vlada na sve ovo mirno gleda, pitam se cemu se mi jos od njih nadamo, nicemu, osim daljeg komadanja Srbije. Zato treba otvoreno reci, mi bez Kosova u sastavu Srbije necemo u EU, povucite priznanja, u protivnom menjamo stranu u pravcu Rusije i Kine. Kako bih EU reagovala da Rusi postave svoje Raketne baze u Srbiju, kao sto ce NATO u Rumuniji. Siguran sam da bih se preko noci promenili, ali to od ove Vlade nesme niko da kaze, sem Kostunice i mozda Nikolica. Budite hrabri i recite ono sto vecina Srba misli, a ako ne onda put pod noge. Dosta nam je vec ovih sto im je mozak u Briselu.

Zivota

pre 12 godina

Ako je verovati poslednjem clanku Mirosla Lazanskog u Politici (ja ne sumnjam), americki diplomata u Srbiji je takodje radio bez anestezije i to na deci iz jedne beogradske osnovne skole. Ne sumnja da gospodin BJ nije procitao taj clanak.
Generalno, u Srbiji je premalo slobodno-umnih ljudi i nedostatak tog kvaliteta, po misljenju moje malenkosti, je jedan od osnovnih faktora koji je doveo Srbiju do toga gde se danas nalazi.

Analitičati političari

pre 12 godina

Gospodine Jakšiću kojim Vi mitovima kalemarite? 1789?Ili 1917. Bagatelišemo sebe kao narod gospodine Jakšiću,ne cenimo sebe zato nas ceo svet ne poštuje. Ambasador nas je podsetio na to jer su tamo sedeli srbi koji su u pravcu koji pomenuh. A naši politički analitičari upravo pripremaju javnost i mnenje svojim futurističkim malodušnim izjavama od ujutru do uveče,u kojima najavljuju pretnje,propast politike,promašaj,gubitak...jako loše. Verujte mi da narod osim apatičnosti prema političarima analitičare gledaju kao drugo lice iste priče. Kud god da se okreneš...političar-analitičar, analitičar-političar...pitam se dokle.

Beogradjanin

pre 12 godina

"A forma je suština diplomatije."

Forma ne bi bila forma da moze sama da bude sustina, i bez sustine forma je zaista samo forma.

Hajde da govorimo o tome STA je g. Konuzin rekao, a ne sve vreme o tome KAKO je to rekao (i to je vazno, ali ipak manje).

Formu smo imali u samoj konferenciji o bezbednosti - gde su se za tudje pare skupili nekakvi nazovi-strucnjaci da ne rade nista. Sva je njihova prica bila toliko vazna za gradjane Srbije da je jedina vest sa konferencije bio nastup g. Konuzina.

A on, kao i mnogo drugih ljudi u ovoj zemlji - koji nisu svi zatucani nacionalisti i patoloski mrzitelji svega nesrpskog, kako bi ih g. Jaksic mogao predstaviti, misle da je pitanje g. Konuzina sasvim na mestu. Da li se moze Srbin odreci Kosova, drzavne teritorije, nacionalnog interesa, zarad 10 godina obecavanog boljeg zivota kroz 10 godina u Evropskoj uniji? Ne moze. I on ima puno pravo to i da kaze, jer (ako) je to ISTINA. Pa ne moze FORMA biti vaznija od ISTINE.

A to sto su se svi rusofobi uhvatili da sad oni srbuju mesto g. Konuzina i da brane svoje napredno srpstvo samo pokazuje plitkost njihovih opredeljenja, koja tradicionalne struje u ovom drustvu onda sasvim s pravom i odbacuju kao oportunisticke i uliznicke. Treba prestati sa srbovanjem potpuno i izboriti se za istinsku gradjansku drzavu u kojoj ce Srbin znaciti gradjanin Srbije i u kojoj ce istina i postenje biti iznad evropske forme ili srpske tradicije, a ne da i dalje srbujemo, ali samo na evropski nacin.

бо

pre 12 godina

(krca, 20. septembar 2011 01:13)

1. НАТО је те 1999. напао СР Југославију БЕЗ одлуке СБ, УПРАВО ЗАТО јер се плашио руског вета. Дакле, Русији је одузето право да спречи агресију! Друго, било је понеких добровољаца из Русије који су се борили на Космету. Треће. Је л' сте Ви то можда прижељкивали Трећи светски рат? А четврто. Колико знам, ми смо се тада бранили од НАТО-а, а не од Русије, а данас се домаћи политичари заклињу у тај Запад, а Русија им као смета. Не знам само како то неко може да прозива Русију, а са друге стране је Запад био тај који је уништавао привреду ове земље и животе.

Можда и најважније.
2. Руси на Космету? Да једном за свагда завршимо са том причом.
Историје и истине ради, Руси су хтели да остану у саставу КФОР-а на Космету, али им то НАТО није дозволио. Претходно је Виктор Черномирдин договорио са Београдом да ако се пристане да стране трупе уђу на Космет, онда ће Руси први ући на Космет и формирати свој сектор са 7.000 војника на северу покрајине са независном руском командом. То је личило на поделу Космета, Београд је пристао, руски су војници из базе Угљевик у БиХ први стигли на приштински аеродром. Када је требало да стигне појачање из Русије, Румунија и Бугарска нису дале прелет преко њихове територије. Нешто касније руским војницима није дозвољено ни стационирање поред Ораховца, где је тада живело доста Срба. Командант холандске јединице, која је била у Ораховцу, подржао је локалне Албанце који су блокирали пут руским војницима. Руси нису добили ни свој посебан сектор у оквиру КФОР-а што је раније са НАТО договорено. Руским мировњацима није омогућен улазак у Ораховац да би преузели свој сектор у оквиру снага КФОР-а.

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Nije briga Konuzina za Kosovo.Ruse isključivo interesuju privredni resursi odn.prirodni resursi.Reakcija u vezi Kosova je bila da se naivno prikriju prave namere Rusije.Ko se malo razume u politiku i dobro pročita šta je govorio Konuzin biće mu sve jasno.

Novosađanka

pre 12 godina

Ovi rusofili što se zanose da je NIS oživeo dolaskom Rusa nemaju pojma kako je u toj firmi. Kao prvo nije oživeo jer nikad nije ni bio mrtav to što su ga srpski političari besomučno pelješili a njihova javna preduzeća i firme njihovih tajkuna nisu izmirivali račune za preuzetu robu to je druga priča. Istina Rusi ne daju ništa na poček već na avans samim tim firma nema dugovanja ali što se tiče investicija koje su obećali od tog nema ništa, biušotine se rabe više nego što je to tehnički opravdano rudna renta je sramotno mala kvalitet goriva očajan niko ih ne kontroliše, i sad i dalje pričajte kako je za nas to bio odličan posao.

Novosađanka

pre 12 godina

Bravo za Boška Jakšića odličan komentar još samo da i država Srbija počne sebe da poštuje i da vlada i Predsednik shvate da treba poštovati sebe, narod i državu bez obzira ko je u pitanju. Dosledan čovek ne dozvoljava ni rođenom bratu ni prijatelju a kamoli gostu a to su ambasadori da ga omalovažavaju i vređaju u njegovoj kući. Opameti se narode i počni da poštuješ samog sebe pa će ta i drugi poštovati.

Mila

pre 12 godina

Svaka cast g. Jaksicu, ovi KGB placenici na srpskoj poloitickoj sceni nista drugo nisu nego ubacena peta kolona koji KGB huska da za njihove interese preko srpske grbace upiru prst Zapadu. Upravo iz tih razloga su nas uvukli u rat sa Natom.

identititet

pre 12 godina

Cekaj, da li ce mi jedan Konuzin, kao nekad, devedesetih, radikali i SPS odredjivati da li sam Srpkinja ili nisam u odnosu na to da li se slazem sa njihovom (trenutnom)POLITIKOM I INTERESIMA? A takodje i rusofilska ekipa po forumima, jel ce ti vi takodje da mi odredjujete koliko sam posto SRPKINJA ...A, jeli?! Po cijim merilima, basuscke drage?!! Naravno da jesam i nista drugo ne mogu da budem, sve i da hocu... I zelim da se ponosim svojom zemljom i njenom kuluturom, zelim da se ne stidim kad iz npr. Zeneve sletim na Ciriski aerodrom i iz aviona vidim - moje sugradjane Srbe - ali nazalost prepoznatljive po prostoti, kicu i malogradjanstini. Da, volela bih Srbiju gde su ljudi kulturni i obrazovani, normalni i koliko toliko humani i Srbiju koja drzi do Sebe, a ne do Mame Rusije ili Tate EU, pa se izjeda sa pitanjem da li vise volis mamu ili tatu. Sram vas bilo sve koji cete dovesti moje srpstvo u pitanje, zato sto mislim da je Konuzin nula od diplomate, a Rusija ima samo Interese...

Miroslav

pre 12 godina

Mozda je,kao sto tvrdi Bosko Jaksic,Njegova Ekselencija amabasador Konuzin presao granicu diplomatskog ophodjenja,to ne znam,nisam diplomata,a nisam ni upoznat podrobno sa pravilima kojih se u diplomatiji morate pridrzavati,ali je covek,sto se mene tice,govorio iz srca,i ni na koji nacin nije uvredio sve nas koji sa beskrajnim ogorcenjem posmatramo sve ovo sto se dogadja sa Kosovom i oko njega. I,umesto da se poziva na proterivanje ruskog ambasadora,uzgred receno ambasadora jedine stvarne sile koja je stala uz nas u UN,gde su se,koliko smo svi obavesteni,vodile jalove rasprave(citaj:svadje),a nije donesen nijedan validan zakljucak,bolje bi mu bilo da ne odmaze,kad vec ne moze(ili ne zeli)da pomogne! Da i ne govorimo o tome da niko nije ponudio nikakvo,a kamo li bolje resenje ili predlog.

slučajni prolaznik

pre 12 godina

Iako nemam preterano slaganje sa stavovima BJ, moram da priznam da je ovaj članak spomenuo nekoliko suština našeg današnjeg problema.
Većina komentara usmerena je protiv pisca ovog članka, u glavnom iz "patriotskih" pobuda. Suština kritičara je pokazivanje stava žargonskim rečima "šta su oni drugi nama radili", bez osvrta na stavove iznešene od strane Konuzina.
Čuli smo taj govor g. Konuzina, ali ima li neke koristi od toga što je on rekao? On je upitao da li u prostoriji ima Srba. Da li se to ogleda patriotizam u činjenici da se mora izgovoriti da je Kosovo srpsko? I radikali znaju da Kosovo nije srpsko, a kamoli neki intelektualci, koji žele da nađu izlaz i gotovo bezizlazne pozicije!
Što se tiče NATO-a, EU, Amerike i koje već ne institucije, logično je da imamo jedan negativan stav zbog bombardovanja! Jedno bih pitanje postavio svim "patriotama": Da li su se ikad zapitali zašto su nas bombardovali? Za odgovor na ovo pitanje, nije dovoljno samo reći zbog Račka ili OVK, već treba oceniti kompletan odnos naših vlasti i naroda prema Albancima! Zašto su Albanci toliko insistirali da se odvoje od Srbije? Na ta pitanja se moraju dati odgovori, kako bi moglo da se pronađe rešenje za ovu situaciju! Nije dovoljno reći Srbin sam i Kosovo je Srbija ili srce iste.

I tako...

pre 12 godina

``Ne bih nikako mogao da se složim ne samo sa uvredljivim načinom ambasadorove intervencije, već i očitom namerom da se Srbija ponovo deli na Zapad i Istok, na izdajnike i patriote.``
Srbe na Istok i Zapad ne deli niko do njihove vlasti, i to time sto slusa komande sa ambasadorskih kanabeta, a ne cuje glas svog naroda. Detinjasto i neodgovorno svaljujete krivicu na jednog ambasadora, nema on toliki uticaj na ljude u Srbiji.
U stvari, vi delite Srbe na pronatovske i proruske time sto tendeciozno podilazite srpskoj ustaljenoj iskljucivosti u procenama - Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene - o cemu govorite kad pricate o onima koji ``priželjkuju rusku vojnu bazu na Pasuljarskim livadama... koji bi da sačuvaju palanačko politikantstvo i opštu muljačinu.`` E, pa, bojim se da nije bas tako. Tolika iskljucivost govori samo o vasoj angazovanosti u jednoj ideji. Ili se vi uopste ne obracate meni i meni slicnima. Vasa poruka je mnogo malicioznija nego sto se na prvi pogled vidi. Ali, tako je udobno biti vi, je l` da?

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Bravo Boško.Jedino ste vi i Čeda smeli javno da iznesete svoje mišljenje i objasnite Gubernatoru da se glavni grad Srbije nalazi na ušću dveju evropskih reka-Save u Dunav, a ne na ušću Jauze u Moskvu.Ko volu da se kupa na ušću Jauze u Moskvu,lepo kupi kartu i ode tamo pa neka uživa , Srbuje i pije votku tamo.Elem Rusija pravi haos na ovim prostorima još od 8 sednice,pa preko 12.03.2003, pa do danas.Ona i njeni sledbenici u liku DSS,SRS,SPS,Obraza,Dveri,Naši i konačno SPC su zarad njenih interesa spremni da ovaj prostor ponovo vrate u vreme i ratove 90-tih.Nažalost bojim se da će u tome uspeti.

čovek

pre 12 godina

"...čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "
... podesti me na onaj grafit "đžabe ste krečili" ...

krca

pre 12 godina

Samo dva pitanja za moje zaboravne Srbe:
1.Sto nas Rusi ne branise 1999. nego poslase onu trabakulu "Liman" da se seta po crnogorskom delu jadrana?
2.Zasto se Rusi povukose sa pristinskog Aerodroma pa na Kosovu i Metohiji nema ni jednog ruskog vojnika?
Da li smo zaboravili staru poslovicu:"Ne daj Boze da te Amerika brani i Rusija hrani"!!!

Niki

pre 12 godina

Clanak gospodina Jaksica vredja inteligenciju, iznenadjen sam ovakvim pisanjem, ali kad malo bolje razmislim i nisam, idu izbori a moze mu se desiti da se posle izbora opet promeni uredjivacka politika kuce Politika (kao sto se vec do sada menjala posle svakih izbora).

Nasmejao me sledeci deo
"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "

Nacin kako je sroceno ovo ispade da je sve u istoj korpi
zapadni placenik = zbir CIA = Tadicev poslusnik = LDP aktivista.

Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast.

ko ste vi da merite

pre 12 godina

@Sloba
za JAT nisu nudili nista vec su su samo gledali koliko i sta vredi u toj firmi! Ja sam jedan od ljudi koji su radilu kod rusa na tom projketu.Ljudi su odustali jer su videli da JAT ne vredi pisljiva boba a i da od cele imovine te kompanije nikom nije jasno sta se prodaje. Nasi su hteli da uzmu hotel Slaviju od Jata pa upravnu zgradu itd. Pa su zato i odustali doticni!
Za ostale rusofile koji ste vi ******* kad sebi dajete pravo da kazete ko je veci Srbin, koje ste vi merilo vrednosti ? Ko je vas odredio da bilo sta odredjujete. Ja sam eto veci SRbin od svih obraza i ostalih pokreta a i vas samih ! Merilo eto ja sam merilo sta cete sad ?
Pricate o Natou i ostalim *****rijama o kojima ne da nemate pojma nego sva vasa iskustva svesti poticu sa raznih slava i svadbi gde se nadje neki ``pametni`` pijanac pa vas prosvetljava vec prosvetljenje od sljivovice ili neke druge radze!
Ja sam trecinu svog zivota proveo u Rusiji i jedino znam da njih zabole mali nokad na nozi za nas!Oni cak javno govore da je njima veci interes Crna Gora ili Hrvatska zbog mora nego Srbija,
Prihvatite cinjenicu da ceo svet zabole za nas i moj savet vam da gledate samo u svoj tanjir!
Sto se tice ovog Konuzina vecina Rusa koji ovde zive ne mogu da ga podnesu jer je bahat osion i drcan spreman na razne kerefetluke a ovo sto radi kodnas je cis prostakluk i ne poznavanje kulture! Zamislio lik da je neki lik, car pa svima lupa packe a ustvri on je najveci pacer!

gigi

pre 12 godina

Mislim da pisac ima pravo, srbija i njeni stanovnici najbolje vide i osjećaju na svojoj koži rezultate politike potpunog podilaženja Rusiji. Danas je Riječki Novi List objavio komentar na tu temu. Tko može neka pročita. Mislim da je jedina ideja vodilja rusa na našem području bila da se uništi YU, jer se svi dobro sjećamo njihove reakcije na Tuđmanovo prihvaćanje konfederacije unutar YU. interes im je bio da se YU koja je istinski bila protivnik rusiji dugi niz godina, svi znamo za ruske trupe na mađarskim, rumunjskim i bugarskim granicama i to desetljećima. Rusi su svoj cilj ostvarili, pomogli su samouništenju YU, pomogli stvaranju državica, i zavladali samo jednom od njih, iako je u planu bilo više. Sada srbija kao otok nesluži im ničemu nego kao baza za nekakve filozofsko-političke poteze koji bi im pomogli da se barem malo pokažu kao bitan faktor u regiji. Lazanski, koji je vodio vojnu emisiju JNA na TVzagreb, koji je pobjegao iz zagreba i koji nema ništa drugo nego da piše ono što najbolje zna a to su BEDASTOĆE, stvarno nije reper oko kojega se išta može mjeriti i realnim vrijednostma pradočiti.

shomi

pre 12 godina

Srbija ne moze da stoji iza sebe, jer nema licnosti i snage da to ucini
To treba jasno i glasno reci, sve drugo su samo floskule i samozavaravanje.
Zato u Srbiji i postoje likovi kao Ceda i Vucic, na suprotnim stranama i to je jedino sto moze da funkcionise u datoj situaciji.

Poldi

pre 12 godina

Veoma lepo i slikovito receno. Bravo Gosp. Jaksicu.

Vec se vidi po komentarima da se rusofili zgrazaju i pene od besa kada im neko ovako konkretno prikaze pravo lice "majcice" Rusije.

a i komad je malo truo

pre 12 godina

Znate ono kad komad mesa padne na dno mora, pa ga razni organizmi prozdiru i rovare? E to se desava sa ugledom nase drzave.

Vladimir

pre 12 godina

G.Jaksicu, "analiza" vam je sve samo ne analiza. Zivite u proslosti, mozda cak i vise nego ti rusofili koje prozivate, i to je ocigledno. Delite ljude u Srbiji na tvrdu levicu (ciji ste vi ocigledan predstavnik) i tvrdu desnicu (ciji su predstavnici rusofilske stranke kao SNS i NS). A to je daleko od istine.

Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji.

Sale Marino

pre 12 godina

"Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast." - Niki

Niki, bili smo bombardovani jer je Sloba igrao za Ruse (ako ne verujes, seti se gde su mu brat, zena i sin) i odbio da Amerima da bazu na Kosovu. Epilog znamo, Ameri su bazu uzeli od glupog Slobe a Rusi nam nikada nista nisu dali za uzvrat sem dekorativne dreke u UN i najskupljeg benzina na Balkanu.

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.

Boris Markovic

pre 12 godina

Jaksic je realno gledano u pravu. Ali to stoji samo u slucaju da smo mi jedna dostojanstvena drzava koja drzi do sebe i svog naroda, ali nismo. Kakva nam je majka Srbija, takva su i reagovanja.Godinama cutimo na izjave raznih "Jelka Kacina" i pravimo se da nista nije receno sve zbog te puste Evrope a recene su mnogo gore stvari od ove Konuzinove, pa nista. Razlika je jedino u tome sto nam Amerika nikada nece pomoci, a Rusija mozda nekada i pomogne...

bez ideje

pre 12 godina

Zivota,ustao si u 2,40 da bi citirao jednog blentonju LAZANSKOG koji samo balavi o ratovima o kojima cita po internetu.E moj ZIVOTA,ZIVOTA!

Sir Giles

pre 12 godina

Vratimo se malo u prošlost.
Čitajte Slobodana Jovanovića. "Vlada Milana Obrenovića". Imate je u digitalnoj biblioteci NBS.
E tu obratite pažnju na to kako se Rusija odnosi prema Srbiji 1875-1878. Može biti počno.
Postoji zvanična Rusija koju oličavaju car i ministar spoljih poslova, i nezvanična Rusija bliska panslavisitma. A i jedni i drugi (čitaj: jedni te isti) na pameti imaju samo ruske imperijalne interese. Pa kome nije glupo da sličnosti uvidi sa savremenim trenutkom, neka prestane da metaniše o bratstvu i panslovenstvu od pamtiveka.
Prosečni Rus zna gde je Srbija kao što je znao i 1804.
Prestanimo da sanjamo Rusiju na Bosforu i Srbiju do Rijeke pored nje. Vreme je za realpolitiku. A posebno za rasčišćavanje sa lopovlukom koji se iza nacionalizma najbolje skriva.
Neće naša država reagovati, nije sposobna za to. Zato je moramo naterati da se menja.
A što se tiče NATO bombi, streljaše Nemci po Srbiji, pa nikome nemačke marke nisu bile fuj!

uskok

pre 12 godina

Kada ce neko preneti celu istinu?
Prvo Ambasador je odgovorio na komentare ostalih ucesnika da Rusija sve cini zbog svojih interesa u Srbiji a u govoru ih je samo podsetio da su i oni u Srbiji zbog svojih interesa id a je to normalno.
Drugo, takodje u svom govoru (za razliku u raznim rezimskim komentarima) nije postavio pitanje ili Rusija ili NATO (EU). Znaci NIJE trazio da se Srbija svrsta na jednu stranu.
Dve vrlo bitne stavke.

коло

pre 12 godina

(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)
Чиста измишљотина. У Рамбујеу је СРЈ понуђено да НАТО уђе на Космет! ДА СЕ ЗНА! САД су се изненадили да смо пристали, дошло је време да се потпише, и онда је уследио ултиматум Анекс Б за који нико није знао, НИКО, чак ни у Конгресу се није расправљало о томе, и СРЈ је наметнут рат. Дакле, ако нас већ садашњост шиба, 'ајде да се онда не лажемо око прошлости.
А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете.
А што се тиче Руса. Па, ако већ домаћа власт се понаша "реалистично", не знам чему потребе да се Руси уплићу нешто више у проблем Космета, кад у самом парламенту и Влади не постоји сагласност, а то се види и по овим коментарима. Погледајте Албанце. Апсолутна сагласност око отимања туђе територије, а код нема сагласност о очувању своје! Па нису Руси луди да се у таквом сплету ствари упуштају кад Србија није показало нимало самопоштовања.

kizza

pre 12 godina

Moram da priznam da nisam sve komentare detaljno procitao, pa se izvinjavam ako gresim, ali o jednom veoma vaznom aspektu nije bilo reci. Pokusacu ukratko da objasnim sta mislim.

Cesto sam sebi postavljao pitanje : kako je moguce da Evropa i USA podrzavaju svoje bivse neprijatelje - Hrvate, Muslimane, Albance, protiv svojih nekadasnjih saveznika - Srba. Mislim da je razlog samo jedan - u buducem ratu protiv Rusije, bice nemoguce naoruzati srpskog vojnika, okaciti mu pusku na rame i poslati da ratuje protiv Rusa. Naprotiv, mi cemo se boriti na njihovoj strani, sve i da nas posalju tamo. I to NATO zna, zna da smo mi saveznici Rusiji, onoliko koliko mozemo, a zbog svog polozaja mozemo mnogo, i zato nas unistava. Najvaznija stvar kada zelite da neki narod slomite, je da mu unistite identitet, tradiciju, kolektivno secanje. Zato je Kosovo vazno, ne da se ispravi nekakva nepravda prema Albancima, nego da se slomi Srbija, jer se tako uslovno receno lomi i Rusija. U tom smislu, reci ruskog ambasadora meni imaju mnogo, mnogo smisla.

Nas problem je sto mislimo da mozemo da budemo u nekakvim partnerskim odnosima sa Rusijom. Ne mozemo, suvise smo mali, oni su i vojno i politicki i ekonomski prejaki da bi mogli sebe nazvati njihovim partnerima u bilo cemu. Nase veze su emotivne prirode, bratske ako bas hocete. A tu bas nema mnogo mesta za razum, realnost ili politiku.

Ixan

pre 12 godina

Pa lose ti je vidjenje Jaksicu, idi u taj Brisel ili Vasington, pa ces videti koliko te vole i zele. I jos bitnije, koliko im je stalo do tvog misljenja.

Taca

pre 12 godina

"Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji."

E bas bi volela to da vidim.Sa prvim delom se apsolutno slazem,a onda dolazi drugi deo,mladost-ludost,tako bih rekla.Ali ko zna...takve su ludosti zaista menjale svet...ko je nama kriv sto smo sa godinama postali realni i kobajagi pametni.

tnt

pre 12 godina

Komentari su mi interesantniji od teksta. Količina emocija u njima potire razum što mi govori koliko se dobro razume većina plebsa u Srbiji sa Konuzinom. Zato i jesmo tu gde smo. Da Rusima poklonimo i EPS pa će nas možda još koji put, jalovo podržati u UN. Možda isuču i koju cipelu i njom lupe po stolu. Mi ćemo naravno zbog toga dobiti po tintari, Rusi će se zabavljati Gruzijom, Osetijom ili Čečenijom, a Srbiju koja će pogrešno odabrati stranu, kao i uvek, će čerečiti i rastezati ko i kako stigne. Možda ništa bolje i ne zaslužujemo jer nikakav nauk iz istorije nismo izvukli. A sve koji se usude da išta kritički kažu na račun ruske politike, odmah proglasiti stranim izdajnicima i plaćenicima.

коло

pre 12 godina

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.
(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)

А не. Дозволите. Нисам ни помислио да сте написали, јер и нисте написали. КОНКРЕТНО! У томе је била цела ствар. То је било моје врло јасно читање између редова.
Већ сте написали "покварени пријатељи". Дакле, очигледно је, мислили сте Руси.
Баш зато сам Вам и одговорио како сам одговорио, јер имамо од 2000. константно доказивање Запада, нарочито САД како су они највећи пријатељи Србије, како сарађују са Србијом око решавања кризе на Космету, како они сарађују са Србијом на војном плану зато што је Србија "стекла углед" и много тога још је у питању. О томе се дакле ради. А у ствари, однос према Србији је дијаметрално супротан.
Иначе, моја реакција и није била због пријатељи-непријатељи, већ због Вашег изношења велике неистине око тога "шта Слоба није дао".
То је била суштина разлога мог реаговања. Ово друго је било успутно.

Ostoja

pre 12 godina

Ovaj gest ruskog ambasadora neodoljivo me podseca na sastanke radnickih saveta od pre 30 -40 godina. Stane Radojica za govornicu i lupi velikom pesnicom o sto i glasno vrisne: "Drugovi i drugarice ovako se vise ne moze ,a svi krenu besomucno da urlaju "tako je" .Onda on ohrabren masom u zanosu ispljuje sve rukovodioce , uslove rada, niske plate , ....I posle pola sata skandiranja ziveo Radojica masa se razidje i zaboravi razlog zasto se dogodio skup. Svi su odusevljeni sto je eto Radojica svima bez straha iskresao u lice sve sto im smeta. Oni koji sede u foteljama zadovoljno trljaju ruke jer sledecih par meseci svi ce da tapsu Radojicu, izabrace ga za predsednika radnickog saveta, i niko se vise nece osvrtati na goruce probleme a oni mogu da rade sta hoce.

Neko spolja

pre 12 godina

Predviđam da ove komentare pišu oni koji umeju da pročitaju više od naslova i članaka sa veličinom slova 28 i proredima od tri centimetra. Ako je to tako, onda moram da izrazim potpuno razočarenje nad svima - i onima koji se slažu i onima koji se ne slažu sa tekstom. Nestvarni izolovani život, koji živimo poslednjih dvadeset godina je učinio svoje. Po ne znam koji put se vrši interpretacija istorije kako kome odgovara, govori se o ratovima, prošlim i budućim (između SAD i Rusije???), svrstavaju se ljudi na ovakve ili onakve, pritom jedni za druge misle da vode Srbiju u propast i obrnuto (mi još kao nismo propali?).

Da li ću u skorije vreme pročitati tekst iz koga će se videti da:
- živimo u DANAŠNJEM vremenu u Srbiji i da će moja i vaša DECA u toj istoj živeti još sledećih X godina,
- sve što radimo, radimo za buduće naraštaje, za buduće građane Srbije,
- da nam se stvari dešavaju isključivo zbog NAS samih a ne zbog rusa, NATO, kineza ili marsovaca,
- da se istorija ponavlja i da je ista zbir činjenica, koje se u određenom trenutku dese a nikako interpretacija tih činjenica, koju nam neko potura u određenom trenutku.

Ukratko, možda bi imalo više smisla kada bi mi bili ti, koji bi upravljali dešavanjem (bar u Srbiji) i odlučivali tako što bi se zapitali: šta je za nas u određenom trenutku najbolje i šta dobijamo ovom ili onom strateškom odlukom. A ne da samo reagujemo (uvek prekasno) na odluke ili mišljenja drugih i posedujemo izuzetnu naknadnu pamet.

Za kraj jedno pitanje za sve: kako zamišljate na primer reintegraciju Kosova u Srbiji? Da li možda vidite podpredsednicu Srbije u liku gđe. Jahjage? Ili recimo učenje albanskog, koji bi govorilo dvadeset posto stanoništva u Srbiji, u petom razredu osnovne škole? Da ne nabrajam dalje...

Posle svega, ispostavlja se da su naši vodeći političari u poslednjih pola veka postali izuzetne kukavice. Stvari uzimamo u svoje ruke samo kada baratamo silom, u svim ostalim slučajevima nemamo jaja - jedino odreagujemo na akcije drugih i to prekasno. E sad, ko bira te iste političare....

Sale Marino

pre 12 godina

@kolo

Jos i ovo - napisali ste (hajde da persiramo):

"А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете."

Vi ocigledno pripadate "Bora Mikelic" skoli analize, kada su ga novinari pitali sta misli o planu "Z-4" koji je Srpskoj delegaciji bio ponudjen na cirilici, Bora je odbrusio "Ma sta ja imam da citam taj njihov plan tri-cetiri!"

Kolo, biti u stanju razlikovati slova i shvatiti ponudjenu informaciju su dve odvojene stvari.Kada mi pronadjete neki deo mog komentara gde ja tvrdim da su nam Amerikanci prijatelji, ja cu prestati da ocajavam i nerviram se zbog ogromnog broja Srba vase kategorije koji Srbiju polako ali sigurno vuku na dno.

Daniel

pre 12 godina

Zbog takvih kao sto si ti sramota me je sto sam Srbin.
Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja citaju nam lekcije svaki dan pa nikome nista. Evo zadnja je da parada ponosa mora da se odrzi, iako milicija ukazuje na to da je bezbednosni rizik preveliki. Njima je vazno da se odrzi ta parada jer "radi se o ljudskim pravima".
Gde su ljudska prava srbima na kosovu. Narod zivi u pravom getu i to nema veze. Tebi je od svega ovoga prce da vodis brigu o tome kako treba ruskog ambasodora proterati. Zanimljiv nacin razmisljanja. Treba da te je sramota kao coveka a ne kao srbina.

mujcinovic salih

pre 12 godina

Ambasadora Konuzina bi trebalo proterati a sa rusijom odnose svesti na najniizi nivo ili ih prekinuti.Ovoliko rusofila nema nigde sada je valjda jasno zasto je najvise srba bilo na golom otoku!Clanak gospodina Jaksica je jasan i tacan.

gradjanin Srbije iz Srbije

pre 12 godina

Bravo Boško.Jedino ste vi i Čeda smeli javno da iznesete svoje mišljenje i objasnite Gubernatoru da se glavni grad Srbije nalazi na ušću dveju evropskih reka-Save u Dunav, a ne na ušću Jauze u Moskvu.Ko volu da se kupa na ušću Jauze u Moskvu,lepo kupi kartu i ode tamo pa neka uživa , Srbuje i pije votku tamo.Elem Rusija pravi haos na ovim prostorima još od 8 sednice,pa preko 12.03.2003, pa do danas.Ona i njeni sledbenici u liku DSS,SRS,SPS,Obraza,Dveri,Naši i konačno SPC su zarad njenih interesa spremni da ovaj prostor ponovo vrate u vreme i ratove 90-tih.Nažalost bojim se da će u tome uspeti.

Mila

pre 12 godina

Svaka cast g. Jaksicu, ovi KGB placenici na srpskoj poloitickoj sceni nista drugo nisu nego ubacena peta kolona koji KGB huska da za njihove interese preko srpske grbace upiru prst Zapadu. Upravo iz tih razloga su nas uvukli u rat sa Natom.

Novosađanka

pre 12 godina

Bravo za Boška Jakšića odličan komentar još samo da i država Srbija počne sebe da poštuje i da vlada i Predsednik shvate da treba poštovati sebe, narod i državu bez obzira ko je u pitanju. Dosledan čovek ne dozvoljava ni rođenom bratu ni prijatelju a kamoli gostu a to su ambasadori da ga omalovažavaju i vređaju u njegovoj kući. Opameti se narode i počni da poštuješ samog sebe pa će ta i drugi poštovati.

gigi

pre 12 godina

Mislim da pisac ima pravo, srbija i njeni stanovnici najbolje vide i osjećaju na svojoj koži rezultate politike potpunog podilaženja Rusiji. Danas je Riječki Novi List objavio komentar na tu temu. Tko može neka pročita. Mislim da je jedina ideja vodilja rusa na našem području bila da se uništi YU, jer se svi dobro sjećamo njihove reakcije na Tuđmanovo prihvaćanje konfederacije unutar YU. interes im je bio da se YU koja je istinski bila protivnik rusiji dugi niz godina, svi znamo za ruske trupe na mađarskim, rumunjskim i bugarskim granicama i to desetljećima. Rusi su svoj cilj ostvarili, pomogli su samouništenju YU, pomogli stvaranju državica, i zavladali samo jednom od njih, iako je u planu bilo više. Sada srbija kao otok nesluži im ničemu nego kao baza za nekakve filozofsko-političke poteze koji bi im pomogli da se barem malo pokažu kao bitan faktor u regiji. Lazanski, koji je vodio vojnu emisiju JNA na TVzagreb, koji je pobjegao iz zagreba i koji nema ništa drugo nego da piše ono što najbolje zna a to su BEDASTOĆE, stvarno nije reper oko kojega se išta može mjeriti i realnim vrijednostma pradočiti.

Mića Jagodinac

pre 12 godina

Nije briga Konuzina za Kosovo.Ruse isključivo interesuju privredni resursi odn.prirodni resursi.Reakcija u vezi Kosova je bila da se naivno prikriju prave namere Rusije.Ko se malo razume u politiku i dobro pročita šta je govorio Konuzin biće mu sve jasno.

slučajni prolaznik

pre 12 godina

Iako nemam preterano slaganje sa stavovima BJ, moram da priznam da je ovaj članak spomenuo nekoliko suština našeg današnjeg problema.
Većina komentara usmerena je protiv pisca ovog članka, u glavnom iz "patriotskih" pobuda. Suština kritičara je pokazivanje stava žargonskim rečima "šta su oni drugi nama radili", bez osvrta na stavove iznešene od strane Konuzina.
Čuli smo taj govor g. Konuzina, ali ima li neke koristi od toga što je on rekao? On je upitao da li u prostoriji ima Srba. Da li se to ogleda patriotizam u činjenici da se mora izgovoriti da je Kosovo srpsko? I radikali znaju da Kosovo nije srpsko, a kamoli neki intelektualci, koji žele da nađu izlaz i gotovo bezizlazne pozicije!
Što se tiče NATO-a, EU, Amerike i koje već ne institucije, logično je da imamo jedan negativan stav zbog bombardovanja! Jedno bih pitanje postavio svim "patriotama": Da li su se ikad zapitali zašto su nas bombardovali? Za odgovor na ovo pitanje, nije dovoljno samo reći zbog Račka ili OVK, već treba oceniti kompletan odnos naših vlasti i naroda prema Albancima! Zašto su Albanci toliko insistirali da se odvoje od Srbije? Na ta pitanja se moraju dati odgovori, kako bi moglo da se pronađe rešenje za ovu situaciju! Nije dovoljno reći Srbin sam i Kosovo je Srbija ili srce iste.

identititet

pre 12 godina

Cekaj, da li ce mi jedan Konuzin, kao nekad, devedesetih, radikali i SPS odredjivati da li sam Srpkinja ili nisam u odnosu na to da li se slazem sa njihovom (trenutnom)POLITIKOM I INTERESIMA? A takodje i rusofilska ekipa po forumima, jel ce ti vi takodje da mi odredjujete koliko sam posto SRPKINJA ...A, jeli?! Po cijim merilima, basuscke drage?!! Naravno da jesam i nista drugo ne mogu da budem, sve i da hocu... I zelim da se ponosim svojom zemljom i njenom kuluturom, zelim da se ne stidim kad iz npr. Zeneve sletim na Ciriski aerodrom i iz aviona vidim - moje sugradjane Srbe - ali nazalost prepoznatljive po prostoti, kicu i malogradjanstini. Da, volela bih Srbiju gde su ljudi kulturni i obrazovani, normalni i koliko toliko humani i Srbiju koja drzi do Sebe, a ne do Mame Rusije ili Tate EU, pa se izjeda sa pitanjem da li vise volis mamu ili tatu. Sram vas bilo sve koji cete dovesti moje srpstvo u pitanje, zato sto mislim da je Konuzin nula od diplomate, a Rusija ima samo Interese...

Poldi

pre 12 godina

Veoma lepo i slikovito receno. Bravo Gosp. Jaksicu.

Vec se vidi po komentarima da se rusofili zgrazaju i pene od besa kada im neko ovako konkretno prikaze pravo lice "majcice" Rusije.

dragiša,kragujevac

pre 12 godina

Od g. Jakšića se ništa drugo ne može očekivati, nego da pljuje po Srbiji i srpslkom narodu, a da se uvlači u d.... zapadu, odnosno, NATO, Briselu i Vašingtonu. Ni jednim argumentom nije osporio reči gospodina ambasadora Rusije Konuzina ,ali je u stilu predstavnika visokorangirane "druge Srbije",kako sebe smatra,a koje u Beogradu nazivaju u novinarskim krugovima "džoni voker novinari"( ne znam zašto) pljuje po Rusiji i što je opasno,ali ne neuobično za ovou osobu, srpskom narodu. Ono što me iznenadjuje posebno da g. Jakšić kao novinar gubi kompas. On polemiše sa čitaocima Politike ,a sada i B92 , provocira ih na direktan način što je,koliko znam za novinarsku profesiju, nedopustvivo. Pravo je čitaoca, gledaoca i slušaoca da komentariše na svoj način ,kako shvata informaciju i dogadjaje, bez vredjanja aurora, da sam donosi sud. Ovakav nivo Jakšića je ispod svakog novinarskog profesionalnog rada i savetovao bih mu da malo oslkušne glas naroda i o tom dogadjaju i o rečima Konuzina,ali i o svojim komentarima koje objavljuje ugledna Politika,a,evo, s pravom prenosi i B92. Zahvaljujem na prostoru!

krca

pre 12 godina

Samo dva pitanja za moje zaboravne Srbe:
1.Sto nas Rusi ne branise 1999. nego poslase onu trabakulu "Liman" da se seta po crnogorskom delu jadrana?
2.Zasto se Rusi povukose sa pristinskog Aerodroma pa na Kosovu i Metohiji nema ni jednog ruskog vojnika?
Da li smo zaboravili staru poslovicu:"Ne daj Boze da te Amerika brani i Rusija hrani"!!!

nista od nabrojanog - obican ljigavac

pre 12 godina

Zanimljivo da (makar i neprikladne) reci predstavnika prijateljske zemlje zuljaju vise nego sve neprijateljske i ratne akcije NATO zemalja. Sto li je to tako mjkmu, a?!

Slobodan

pre 12 godina

Bombe Vam nisu smetale?

Šta Vi predlažete?
Da Rusija prizna Kosovo? Tada bi Vam srce bilo na mestu.

Nikada iz Vaših usta nisam čuo lepu reč za Rusiju ili ružnu za NATO i USA zato što ste objektivni? moralni? realni?

Aeroflot je nudio 100 000 000 eura za JAT pre tri godine, Vi ste vikali da je malo a sada se JAT nudi Turcima i još će vlada da finansira to uništenje JATa (nije njihov novac), gubitci JATa su svake godine milionski i šta sad? Može Turcima i đabe jer su ono NATO saveznici.

Vi kao protagonista režima koji napravio ovu bedu, sramotu i poniženje Srpskog naroda, ste naj odgovorniji što Srpski narod nestaje u bedi dok Vi morališete o zapadu, pljujete po Rusiji i lagodno živite ( pare znate ko vam daje).

Možda nam Rusi nisu pomagali uvek ili kad je trebala ali nas nikad gazili ko naši ‚‚prijatelji‚‚ kojima smo se izvinuli što su nas tukli.

MOŽDA SU I RUSI SHVATILI DA MI REAGUJEMO SAMO NA SILU TAKO ĆE NAM VALJDA POSTATI I ONI PRIJATELJI.

supervisor

pre 12 godina

U vasem pokusaju cinicnog ismejavanja velike vecine gradjana ove zemlje koji smatraju ste proamericki komentator, samo ste rekli istinu. Ono sto je ruski ambasador rekao je susta istina nase trenutne stvarnosti. Vas i vase gazde je zacnulo sto je rekao to neko na tako visokom polozaju i sto se to zahvaljujuci internetu siri Srbijom i ljudi slusaju i gledaju sta znaci prava diplomatija i pravi saveznik. Ne treba nama EU i US koji ce nas tapsu po ledjima i daju nam malo para za rasparcavanje Srbije. Ne treba nama "prijatelji" koji ce nam govoriti kako smo mi dobri i mozemo da budemo bolji samo ako uradimo kako oni hoce. Nama trebaju pravi prijatelji koji ce nam ostro i direktno kao NJE Konuzin, tresnuti u lice istinu o tome kakvi smo, sta smo, zbog cega smo gde smo.... Ne da nam obecava sarene laze. Tako da svi vasi pokusaji satanizacije ambasadora ce biti bezuspesni. Da ovo za ovu vlast i njihove nalogodavce ne predstavlja opasnost, ne bi se toliko uzrujali. ali ovo ih je uzdrmalo debelo.

Novosađanka

pre 12 godina

Ovi rusofili što se zanose da je NIS oživeo dolaskom Rusa nemaju pojma kako je u toj firmi. Kao prvo nije oživeo jer nikad nije ni bio mrtav to što su ga srpski političari besomučno pelješili a njihova javna preduzeća i firme njihovih tajkuna nisu izmirivali račune za preuzetu robu to je druga priča. Istina Rusi ne daju ništa na poček već na avans samim tim firma nema dugovanja ali što se tiče investicija koje su obećali od tog nema ništa, biušotine se rabe više nego što je to tehnički opravdano rudna renta je sramotno mala kvalitet goriva očajan niko ih ne kontroliše, i sad i dalje pričajte kako je za nas to bio odličan posao.

MS

pre 12 godina

Jadna, bedna i izlizana frazeologija liberalnih talibana. Konuzin je opljuvao po tim istim talibanima na doticnom skupu, a oni sad vrse zamenu teza da se to odnosilo na ceo srpski narod. Fuj!

Ivan

pre 12 godina

Zaboravili ste da pomenete, da je pre no što se ambasador oglasijo Rusija bila najmanje tri puta pomenuta kao neki faktor nestabilnosti na balkanu.

Da nije to možda uzrok ? Javno omalovažavanje Rusije u Beogradu dok Nemačka šalje oklopnike na Kosovo i Metohiju ? Sad će i vodeni topovi u oktobru.

MarkoNS

pre 12 godina

Što ste se našli prozvani. Nije misli ona Vas, naravno da mislim na gospodina Konuzina, takvi kao vi i slični Vama, sigurno nisu Srbi, osim onog dela koji se odnosi na statistiku koja je potrebna tamo nekima za potkusurivanje. Odgovorite na par pitanja i Vama i svima kojima budu čitali Vaše odgovore biće neke stvari jasne:
DA li zločin zastareva ? Zašto nismo tužili Hrvatsku, Mađarsku i ostale fašističke režime za zločine nad Srbima u II sv.Ratu.
Da li treba da se istraži ko je pomagao haškim optuženicima u Srbiji? A u Bosni i Hrvatskoj.
DA li je rat u Libiji oslobodilački? ILI rat vode multinacionalne kompanije za dobrobit svojih naftnih postrojenja i gubitaka koje su imale izlivanjem nafte.
Da li su Albanci na Kosovu imali pravo da se odcepe od medjunarodno priznate države? Da li Srpsko Kosovo ima pravo da se otcepi od Albanskog Kosova?
Da li Vam je bliži , po svojim ideološkim stavovima i pozicijama u svetu, Kurt Valdhajm ili Patrijarh Pavle ?
Koliko novaca dobijate za projekte i ko su menadžeri projekata, znam da za novac vaše nvo nije upitno pitati ali eto omaklo mi se a vi ćete odgovorit!
Ima još pitanja ali da li ima svrhe to sa Vama gossppodine.

ko ste vi da merite

pre 12 godina

@Sloba
za JAT nisu nudili nista vec su su samo gledali koliko i sta vredi u toj firmi! Ja sam jedan od ljudi koji su radilu kod rusa na tom projketu.Ljudi su odustali jer su videli da JAT ne vredi pisljiva boba a i da od cele imovine te kompanije nikom nije jasno sta se prodaje. Nasi su hteli da uzmu hotel Slaviju od Jata pa upravnu zgradu itd. Pa su zato i odustali doticni!
Za ostale rusofile koji ste vi ******* kad sebi dajete pravo da kazete ko je veci Srbin, koje ste vi merilo vrednosti ? Ko je vas odredio da bilo sta odredjujete. Ja sam eto veci SRbin od svih obraza i ostalih pokreta a i vas samih ! Merilo eto ja sam merilo sta cete sad ?
Pricate o Natou i ostalim *****rijama o kojima ne da nemate pojma nego sva vasa iskustva svesti poticu sa raznih slava i svadbi gde se nadje neki ``pametni`` pijanac pa vas prosvetljava vec prosvetljenje od sljivovice ili neke druge radze!
Ja sam trecinu svog zivota proveo u Rusiji i jedino znam da njih zabole mali nokad na nozi za nas!Oni cak javno govore da je njima veci interes Crna Gora ili Hrvatska zbog mora nego Srbija,
Prihvatite cinjenicu da ceo svet zabole za nas i moj savet vam da gledate samo u svoj tanjir!
Sto se tice ovog Konuzina vecina Rusa koji ovde zive ne mogu da ga podnesu jer je bahat osion i drcan spreman na razne kerefetluke a ovo sto radi kodnas je cis prostakluk i ne poznavanje kulture! Zamislio lik da je neki lik, car pa svima lupa packe a ustvri on je najveci pacer!

Горан

pre 12 godina

Господине Јакшић, у вашем тексту не видим да сте чињеницама оповргли господина Конузина. Штавише, подржали сте његов иступ по питању Косова као глобалног изазова сигурности.

Истина боли, а ваш текст се бави Конузином, уместо оним што је Конузин рекао. Због тога, ваш тескт баш и не вреди прочитати.

Востани Сербие

pre 12 godina

"...mitovima iz 1389." Ако могу??? Конкретно око мита. Не знам шта са њим није у реду? Тај мит је српски народ одржао 5 векова. Генерације Срба после Битке и пада Деспотовине су преносиле тај мит. Срби су живели због тог мита. Опстајали. Борили се због њега. За Косово. За Србију. Српски иденитет је у великој мери опстао због њега. Све генерације су живеле због Косова. И због тога, докле год постоји српски народ, Косово ће увек бити Србија, увек српско, како год се ово сада завршило. На крају, на овај или онај начин, сви смо ми Срби са Косова.

anketar

pre 12 godina

Da konacno razjasnimo: oni koji nas bombarduju osiromasenim uranijumom i podmecu stupice na svakom cosku su prijatelji a ovi sto galame na konferenciji neprijaetlji.

bez ideje

pre 12 godina

Zivota,ustao si u 2,40 da bi citirao jednog blentonju LAZANSKOG koji samo balavi o ratovima o kojima cita po internetu.E moj ZIVOTA,ZIVOTA!

Istoricar

pre 12 godina

"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima."

Heh, you wish... Mene biste, g. Jaksicu, IZNENADILI da ste ovim tekstom makar manevarski skrenuli sa uobicajenog kursa zlovolje (uz diskretni zadah kulturoloskog rasizma, ovo sa preporukom o gubernayri s egzoticnim imenom je relikt hladnoratovskog "humora" americkih ultradesnicara) prema Rusiji.

Osim toga, ne znam koliko komunicirate sa uzorkom naroda koji se ne da upoznati po stranim sinekuramna i koji ne prima plate tako sto ubedjuje Srbiju da joj je interes da nestane (poput bezmalo svih Vasih istomisljenika s pomenutog skupa). Znam da taj (vecinski) deo naroda zelite da "reprogramirate" i "promenite mu kod" (u cemu scena kojoj pripadate neobicno podseca na urednistvo Radio-Beograda 1943).

Ali ipak, izadjite malo medju svet pa metodom slucajnog uzorka proverite je li ljude uvrtedio Konuzinov nastup, ili ova opsta mesta kojima nas Vi i ekipa zasipate vec deceniju i kusur.

Miroslav

pre 12 godina

Mozda je,kao sto tvrdi Bosko Jaksic,Njegova Ekselencija amabasador Konuzin presao granicu diplomatskog ophodjenja,to ne znam,nisam diplomata,a nisam ni upoznat podrobno sa pravilima kojih se u diplomatiji morate pridrzavati,ali je covek,sto se mene tice,govorio iz srca,i ni na koji nacin nije uvredio sve nas koji sa beskrajnim ogorcenjem posmatramo sve ovo sto se dogadja sa Kosovom i oko njega. I,umesto da se poziva na proterivanje ruskog ambasadora,uzgred receno ambasadora jedine stvarne sile koja je stala uz nas u UN,gde su se,koliko smo svi obavesteni,vodile jalove rasprave(citaj:svadje),a nije donesen nijedan validan zakljucak,bolje bi mu bilo da ne odmaze,kad vec ne moze(ili ne zeli)da pomogne! Da i ne govorimo o tome da niko nije ponudio nikakvo,a kamo li bolje resenje ili predlog.

Sale Marino

pre 12 godina

"Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast." - Niki

Niki, bili smo bombardovani jer je Sloba igrao za Ruse (ako ne verujes, seti se gde su mu brat, zena i sin) i odbio da Amerima da bazu na Kosovu. Epilog znamo, Ameri su bazu uzeli od glupog Slobe a Rusi nam nikada nista nisu dali za uzvrat sem dekorativne dreke u UN i najskupljeg benzina na Balkanu.

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.

???

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Колико знам, НИС је оживео након што је продат за 400 милиона, е сад не знам да ли евра или долара. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?! Сад ово око помоћи Русије. Занимљиво је то, Русију углавном прозивају они који то најмање желе. И сада господин Јакшић може да каже неће Русија ништа око Космета, а господин Јакшић у свим својим чланцима се залаже за независност Космета. Каква је сад то игра? Десет година гледамо према Западу, заглибили са Косметом, па онда САДА "Русијо, вади нас". Па не иде то баш тако. Русија ће помоћи Србију онолико колико то она буде тражила. Ништа више, ништа мање. Ако неко жели да види како, нека се обрати Додику, који ТАКОЂЕ жели у ЕУ.
На крају. У овом тренутку, наша земља се из петних жила мучи да се албански и уопште некакви цариници не доведу на север покрајине, а Дежер врло отворено се залаже за то. Такође Мери Ворлик. Шта је сад то? Како се сад нико о томе није забринуо? Иначе, дај Боже да нас Мери Ворлик "увреди" као Конузин. То је нешто што би нас ВЕОМА обрадовало!

qq lele

pre 12 godina

Јао леле, како се сви "ухвате" НИС-а када су Руси у питању. Па смедеревска железара је изграђена за 600 милиона долара, а продата Американцима за 23, а само земљиште вреди толико! Фешта беше око "Фијата", кад оно ништа.
А НИС је прошле година уплатио 83,3 милијарде динара у буџет Србије, 13% буџета! У чему је, дакле, проблем?!

Analitičati političari

pre 12 godina

Gospodine Jakšiću kojim Vi mitovima kalemarite? 1789?Ili 1917. Bagatelišemo sebe kao narod gospodine Jakšiću,ne cenimo sebe zato nas ceo svet ne poštuje. Ambasador nas je podsetio na to jer su tamo sedeli srbi koji su u pravcu koji pomenuh. A naši politički analitičari upravo pripremaju javnost i mnenje svojim futurističkim malodušnim izjavama od ujutru do uveče,u kojima najavljuju pretnje,propast politike,promašaj,gubitak...jako loše. Verujte mi da narod osim apatičnosti prema političarima analitičare gledaju kao drugo lice iste priče. Kud god da se okreneš...političar-analitičar, analitičar-političar...pitam se dokle.

Srbin iz EU

pre 12 godina

Mislim da gosp. Ambasador ima pravo za ono sto je rekao, jer ako niko u Srbiji ne digne glas protiv toga sta nam se desava, onda ima pravo da kaze, da li ovde ima jos Srba. Ako ova tkz.proevropska Vlada na sve ovo mirno gleda, pitam se cemu se mi jos od njih nadamo, nicemu, osim daljeg komadanja Srbije. Zato treba otvoreno reci, mi bez Kosova u sastavu Srbije necemo u EU, povucite priznanja, u protivnom menjamo stranu u pravcu Rusije i Kine. Kako bih EU reagovala da Rusi postave svoje Raketne baze u Srbiju, kao sto ce NATO u Rumuniji. Siguran sam da bih se preko noci promenili, ali to od ove Vlade nesme niko da kaze, sem Kostunice i mozda Nikolica. Budite hrabri i recite ono sto vecina Srba misli, a ako ne onda put pod noge. Dosta nam je vec ovih sto im je mozak u Briselu.

бо

pre 12 godina

(krca, 20. septembar 2011 01:13)

1. НАТО је те 1999. напао СР Југославију БЕЗ одлуке СБ, УПРАВО ЗАТО јер се плашио руског вета. Дакле, Русији је одузето право да спречи агресију! Друго, било је понеких добровољаца из Русије који су се борили на Космету. Треће. Је л' сте Ви то можда прижељкивали Трећи светски рат? А четврто. Колико знам, ми смо се тада бранили од НАТО-а, а не од Русије, а данас се домаћи политичари заклињу у тај Запад, а Русија им као смета. Не знам само како то неко може да прозива Русију, а са друге стране је Запад био тај који је уништавао привреду ове земље и животе.

Можда и најважније.
2. Руси на Космету? Да једном за свагда завршимо са том причом.
Историје и истине ради, Руси су хтели да остану у саставу КФОР-а на Космету, али им то НАТО није дозволио. Претходно је Виктор Черномирдин договорио са Београдом да ако се пристане да стране трупе уђу на Космет, онда ће Руси први ући на Космет и формирати свој сектор са 7.000 војника на северу покрајине са независном руском командом. То је личило на поделу Космета, Београд је пристао, руски су војници из базе Угљевик у БиХ први стигли на приштински аеродром. Када је требало да стигне појачање из Русије, Румунија и Бугарска нису дале прелет преко њихове територије. Нешто касније руским војницима није дозвољено ни стационирање поред Ораховца, где је тада живело доста Срба. Командант холандске јединице, која је била у Ораховцу, подржао је локалне Албанце који су блокирали пут руским војницима. Руси нису добили ни свој посебан сектор у оквиру КФОР-а што је раније са НАТО договорено. Руским мировњацима није омогућен улазак у Ораховац да би преузели свој сектор у оквиру снага КФОР-а.

Zivota

pre 12 godina

Ako je verovati poslednjem clanku Mirosla Lazanskog u Politici (ja ne sumnjam), americki diplomata u Srbiji je takodje radio bez anestezije i to na deci iz jedne beogradske osnovne skole. Ne sumnja da gospodin BJ nije procitao taj clanak.
Generalno, u Srbiji je premalo slobodno-umnih ljudi i nedostatak tog kvaliteta, po misljenju moje malenkosti, je jedan od osnovnih faktora koji je doveo Srbiju do toga gde se danas nalazi.

Dejan

pre 12 godina

Koliko mene sećanje služi nemački ambasador Cobel je izrazio jednu drugačiju vrstu nadanja koja su vezana za otcepljenje Vojvodine i Sandžaka ukoliko se i dalje budemo inatili za Kosovo, doduše meni to njegovo nadanje kao i većina drugih izjava svih mogućih evropskih zvaničnika i ambasadora više deluju kao pretnje za razliku od Konuzinovog govora ali očigledno da gdin Jakšić shodno svojim privatnim uverenjima sve vidi pomalo emocionalno obojeno i ne baš preterano objektivno.

Takodje gdin Jakšić priča o palanačkom politikanstvu, muljačini i kmetovskim avlijama kao potencijalnoj slici Srbije ako skrenemo sa staze u EU. Ne znam šta će biti ali vidim ono što jeste danas a to je Srbija čija je ekonomija upropaštena a sve domaće banke zatvorene, vidim stotine hiljada ljudi bez posla, vidim da je narodu svega preko glave doduše gdin Jakšić verovatno misli da je Srbija krug dvojke u Beogradu. Podjite po zemlji gdine Jakšiću pričajte sa običnim svetom pa ćete se iznenaditi koliko silno grešite

Beogradjanin

pre 12 godina

"A forma je suština diplomatije."

Forma ne bi bila forma da moze sama da bude sustina, i bez sustine forma je zaista samo forma.

Hajde da govorimo o tome STA je g. Konuzin rekao, a ne sve vreme o tome KAKO je to rekao (i to je vazno, ali ipak manje).

Formu smo imali u samoj konferenciji o bezbednosti - gde su se za tudje pare skupili nekakvi nazovi-strucnjaci da ne rade nista. Sva je njihova prica bila toliko vazna za gradjane Srbije da je jedina vest sa konferencije bio nastup g. Konuzina.

A on, kao i mnogo drugih ljudi u ovoj zemlji - koji nisu svi zatucani nacionalisti i patoloski mrzitelji svega nesrpskog, kako bi ih g. Jaksic mogao predstaviti, misle da je pitanje g. Konuzina sasvim na mestu. Da li se moze Srbin odreci Kosova, drzavne teritorije, nacionalnog interesa, zarad 10 godina obecavanog boljeg zivota kroz 10 godina u Evropskoj uniji? Ne moze. I on ima puno pravo to i da kaze, jer (ako) je to ISTINA. Pa ne moze FORMA biti vaznija od ISTINE.

A to sto su se svi rusofobi uhvatili da sad oni srbuju mesto g. Konuzina i da brane svoje napredno srpstvo samo pokazuje plitkost njihovih opredeljenja, koja tradicionalne struje u ovom drustvu onda sasvim s pravom i odbacuju kao oportunisticke i uliznicke. Treba prestati sa srbovanjem potpuno i izboriti se za istinsku gradjansku drzavu u kojoj ce Srbin znaciti gradjanin Srbije i u kojoj ce istina i postenje biti iznad evropske forme ili srpske tradicije, a ne da i dalje srbujemo, ali samo na evropski nacin.

Boris Markovic

pre 12 godina

Jaksic je realno gledano u pravu. Ali to stoji samo u slucaju da smo mi jedna dostojanstvena drzava koja drzi do sebe i svog naroda, ali nismo. Kakva nam je majka Srbija, takva su i reagovanja.Godinama cutimo na izjave raznih "Jelka Kacina" i pravimo se da nista nije receno sve zbog te puste Evrope a recene su mnogo gore stvari od ove Konuzinove, pa nista. Razlika je jedino u tome sto nam Amerika nikada nece pomoci, a Rusija mozda nekada i pomogne...

Sir Giles

pre 12 godina

Vratimo se malo u prošlost.
Čitajte Slobodana Jovanovića. "Vlada Milana Obrenovića". Imate je u digitalnoj biblioteci NBS.
E tu obratite pažnju na to kako se Rusija odnosi prema Srbiji 1875-1878. Može biti počno.
Postoji zvanična Rusija koju oličavaju car i ministar spoljih poslova, i nezvanična Rusija bliska panslavisitma. A i jedni i drugi (čitaj: jedni te isti) na pameti imaju samo ruske imperijalne interese. Pa kome nije glupo da sličnosti uvidi sa savremenim trenutkom, neka prestane da metaniše o bratstvu i panslovenstvu od pamtiveka.
Prosečni Rus zna gde je Srbija kao što je znao i 1804.
Prestanimo da sanjamo Rusiju na Bosforu i Srbiju do Rijeke pored nje. Vreme je za realpolitiku. A posebno za rasčišćavanje sa lopovlukom koji se iza nacionalizma najbolje skriva.
Neće naša država reagovati, nije sposobna za to. Zato je moramo naterati da se menja.
A što se tiče NATO bombi, streljaše Nemci po Srbiji, pa nikome nemačke marke nisu bile fuj!

I tako...

pre 12 godina

``Ne bih nikako mogao da se složim ne samo sa uvredljivim načinom ambasadorove intervencije, već i očitom namerom da se Srbija ponovo deli na Zapad i Istok, na izdajnike i patriote.``
Srbe na Istok i Zapad ne deli niko do njihove vlasti, i to time sto slusa komande sa ambasadorskih kanabeta, a ne cuje glas svog naroda. Detinjasto i neodgovorno svaljujete krivicu na jednog ambasadora, nema on toliki uticaj na ljude u Srbiji.
U stvari, vi delite Srbe na pronatovske i proruske time sto tendeciozno podilazite srpskoj ustaljenoj iskljucivosti u procenama - Ako nisi sa mnom, onda si protiv mene - o cemu govorite kad pricate o onima koji ``priželjkuju rusku vojnu bazu na Pasuljarskim livadama... koji bi da sačuvaju palanačko politikantstvo i opštu muljačinu.`` E, pa, bojim se da nije bas tako. Tolika iskljucivost govori samo o vasoj angazovanosti u jednoj ideji. Ili se vi uopste ne obracate meni i meni slicnima. Vasa poruka je mnogo malicioznija nego sto se na prvi pogled vidi. Ali, tako je udobno biti vi, je l` da?

Niki

pre 12 godina

Clanak gospodina Jaksica vredja inteligenciju, iznenadjen sam ovakvim pisanjem, ali kad malo bolje razmislim i nisam, idu izbori a moze mu se desiti da se posle izbora opet promeni uredjivacka politika kuce Politika (kao sto se vec do sada menjala posle svakih izbora).

Nasmejao me sledeci deo
"Znam, sada će se iznervirati onaj prepoznatljiv deo čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "

Nacin kako je sroceno ovo ispade da je sve u istoj korpi
zapadni placenik = zbir CIA = Tadicev poslusnik = LDP aktivista.

Ruse ne volim ali i ne mrzim, ali NATO bombe ne mogu da zaboravim, ko moze svaka mu cast.

Vladimir

pre 12 godina

G.Jaksicu, "analiza" vam je sve samo ne analiza. Zivite u proslosti, mozda cak i vise nego ti rusofili koje prozivate, i to je ocigledno. Delite ljude u Srbiji na tvrdu levicu (ciji ste vi ocigledan predstavnik) i tvrdu desnicu (ciji su predstavnici rusofilske stranke kao SNS i NS). A to je daleko od istine.

Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji.

tnt

pre 12 godina

Komentari su mi interesantniji od teksta. Količina emocija u njima potire razum što mi govori koliko se dobro razume većina plebsa u Srbiji sa Konuzinom. Zato i jesmo tu gde smo. Da Rusima poklonimo i EPS pa će nas možda još koji put, jalovo podržati u UN. Možda isuču i koju cipelu i njom lupe po stolu. Mi ćemo naravno zbog toga dobiti po tintari, Rusi će se zabavljati Gruzijom, Osetijom ili Čečenijom, a Srbiju koja će pogrešno odabrati stranu, kao i uvek, će čerečiti i rastezati ko i kako stigne. Možda ništa bolje i ne zaslužujemo jer nikakav nauk iz istorije nismo izvukli. A sve koji se usude da išta kritički kažu na račun ruske politike, odmah proglasiti stranim izdajnicima i plaćenicima.

kizza

pre 12 godina

Moram da priznam da nisam sve komentare detaljno procitao, pa se izvinjavam ako gresim, ali o jednom veoma vaznom aspektu nije bilo reci. Pokusacu ukratko da objasnim sta mislim.

Cesto sam sebi postavljao pitanje : kako je moguce da Evropa i USA podrzavaju svoje bivse neprijatelje - Hrvate, Muslimane, Albance, protiv svojih nekadasnjih saveznika - Srba. Mislim da je razlog samo jedan - u buducem ratu protiv Rusije, bice nemoguce naoruzati srpskog vojnika, okaciti mu pusku na rame i poslati da ratuje protiv Rusa. Naprotiv, mi cemo se boriti na njihovoj strani, sve i da nas posalju tamo. I to NATO zna, zna da smo mi saveznici Rusiji, onoliko koliko mozemo, a zbog svog polozaja mozemo mnogo, i zato nas unistava. Najvaznija stvar kada zelite da neki narod slomite, je da mu unistite identitet, tradiciju, kolektivno secanje. Zato je Kosovo vazno, ne da se ispravi nekakva nepravda prema Albancima, nego da se slomi Srbija, jer se tako uslovno receno lomi i Rusija. U tom smislu, reci ruskog ambasadora meni imaju mnogo, mnogo smisla.

Nas problem je sto mislimo da mozemo da budemo u nekakvim partnerskim odnosima sa Rusijom. Ne mozemo, suvise smo mali, oni su i vojno i politicki i ekonomski prejaki da bi mogli sebe nazvati njihovim partnerima u bilo cemu. Nase veze su emotivne prirode, bratske ako bas hocete. A tu bas nema mnogo mesta za razum, realnost ili politiku.

shomi

pre 12 godina

Srbija ne moze da stoji iza sebe, jer nema licnosti i snage da to ucini
To treba jasno i glasno reci, sve drugo su samo floskule i samozavaravanje.
Zato u Srbiji i postoje likovi kao Ceda i Vucic, na suprotnim stranama i to je jedino sto moze da funkcionise u datoj situaciji.

Ixan

pre 12 godina

Pa lose ti je vidjenje Jaksicu, idi u taj Brisel ili Vasington, pa ces videti koliko te vole i zele. I jos bitnije, koliko im je stalo do tvog misljenja.

čovek

pre 12 godina

"...čitalaca koji koji me drže za zapadnog plaćenika, žbira CIA, Tadićevog poslušnika, LDP-ovog aktivistu – sve sam to imao prilike da nađem po komentarima. "
... podesti me na onaj grafit "đžabe ste krečili" ...

Ostoja

pre 12 godina

Ovaj gest ruskog ambasadora neodoljivo me podseca na sastanke radnickih saveta od pre 30 -40 godina. Stane Radojica za govornicu i lupi velikom pesnicom o sto i glasno vrisne: "Drugovi i drugarice ovako se vise ne moze ,a svi krenu besomucno da urlaju "tako je" .Onda on ohrabren masom u zanosu ispljuje sve rukovodioce , uslove rada, niske plate , ....I posle pola sata skandiranja ziveo Radojica masa se razidje i zaboravi razlog zasto se dogodio skup. Svi su odusevljeni sto je eto Radojica svima bez straha iskresao u lice sve sto im smeta. Oni koji sede u foteljama zadovoljno trljaju ruke jer sledecih par meseci svi ce da tapsu Radojicu, izabrace ga za predsednika radnickog saveta, i niko se vise nece osvrtati na goruce probleme a oni mogu da rade sta hoce.

uskok

pre 12 godina

Kada ce neko preneti celu istinu?
Prvo Ambasador je odgovorio na komentare ostalih ucesnika da Rusija sve cini zbog svojih interesa u Srbiji a u govoru ih je samo podsetio da su i oni u Srbiji zbog svojih interesa id a je to normalno.
Drugo, takodje u svom govoru (za razliku u raznim rezimskim komentarima) nije postavio pitanje ili Rusija ili NATO (EU). Znaci NIJE trazio da se Srbija svrsta na jednu stranu.
Dve vrlo bitne stavke.

коло

pre 12 godina

(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)
Чиста измишљотина. У Рамбујеу је СРЈ понуђено да НАТО уђе на Космет! ДА СЕ ЗНА! САД су се изненадили да смо пристали, дошло је време да се потпише, и онда је уследио ултиматум Анекс Б за који нико није знао, НИКО, чак ни у Конгресу се није расправљало о томе, и СРЈ је наметнут рат. Дакле, ако нас већ садашњост шиба, 'ајде да се онда не лажемо око прошлости.
А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете.
А што се тиче Руса. Па, ако већ домаћа власт се понаша "реалистично", не знам чему потребе да се Руси уплићу нешто више у проблем Космета, кад у самом парламенту и Влади не постоји сагласност, а то се види и по овим коментарима. Погледајте Албанце. Апсолутна сагласност око отимања туђе територије, а код нема сагласност о очувању своје! Па нису Руси луди да се у таквом сплету ствари упуштају кад Србија није показало нимало самопоштовања.

Sale Marino

pre 12 godina

@kolo

Jos i ovo - napisali ste (hajde da persiramo):

"А ово пријатељи-непријатељи.
Па ко данас се Србији издаје као велики пријатељ и у кога се заклиње домаћа власт него у Запад и САД. О чему ви дакле причате. Чисто изокретање стварности. Не знам само како можете."

Vi ocigledno pripadate "Bora Mikelic" skoli analize, kada su ga novinari pitali sta misli o planu "Z-4" koji je Srpskoj delegaciji bio ponudjen na cirilici, Bora je odbrusio "Ma sta ja imam da citam taj njihov plan tri-cetiri!"

Kolo, biti u stanju razlikovati slova i shvatiti ponudjenu informaciju su dve odvojene stvari.Kada mi pronadjete neki deo mog komentara gde ja tvrdim da su nam Amerikanci prijatelji, ja cu prestati da ocajavam i nerviram se zbog ogromnog broja Srba vase kategorije koji Srbiju polako ali sigurno vuku na dno.

a i komad je malo truo

pre 12 godina

Znate ono kad komad mesa padne na dno mora, pa ga razni organizmi prozdiru i rovare? E to se desava sa ugledom nase drzave.

Neko spolja

pre 12 godina

Predviđam da ove komentare pišu oni koji umeju da pročitaju više od naslova i članaka sa veličinom slova 28 i proredima od tri centimetra. Ako je to tako, onda moram da izrazim potpuno razočarenje nad svima - i onima koji se slažu i onima koji se ne slažu sa tekstom. Nestvarni izolovani život, koji živimo poslednjih dvadeset godina je učinio svoje. Po ne znam koji put se vrši interpretacija istorije kako kome odgovara, govori se o ratovima, prošlim i budućim (između SAD i Rusije???), svrstavaju se ljudi na ovakve ili onakve, pritom jedni za druge misle da vode Srbiju u propast i obrnuto (mi još kao nismo propali?).

Da li ću u skorije vreme pročitati tekst iz koga će se videti da:
- živimo u DANAŠNJEM vremenu u Srbiji i da će moja i vaša DECA u toj istoj živeti još sledećih X godina,
- sve što radimo, radimo za buduće naraštaje, za buduće građane Srbije,
- da nam se stvari dešavaju isključivo zbog NAS samih a ne zbog rusa, NATO, kineza ili marsovaca,
- da se istorija ponavlja i da je ista zbir činjenica, koje se u određenom trenutku dese a nikako interpretacija tih činjenica, koju nam neko potura u određenom trenutku.

Ukratko, možda bi imalo više smisla kada bi mi bili ti, koji bi upravljali dešavanjem (bar u Srbiji) i odlučivali tako što bi se zapitali: šta je za nas u određenom trenutku najbolje i šta dobijamo ovom ili onom strateškom odlukom. A ne da samo reagujemo (uvek prekasno) na odluke ili mišljenja drugih i posedujemo izuzetnu naknadnu pamet.

Za kraj jedno pitanje za sve: kako zamišljate na primer reintegraciju Kosova u Srbiji? Da li možda vidite podpredsednicu Srbije u liku gđe. Jahjage? Ili recimo učenje albanskog, koji bi govorilo dvadeset posto stanoništva u Srbiji, u petom razredu osnovne škole? Da ne nabrajam dalje...

Posle svega, ispostavlja se da su naši vodeći političari u poslednjih pola veka postali izuzetne kukavice. Stvari uzimamo u svoje ruke samo kada baratamo silom, u svim ostalim slučajevima nemamo jaja - jedino odreagujemo na akcije drugih i to prekasno. E sad, ko bira te iste političare....

Taca

pre 12 godina

"Evo vama analize, pa o njoj malo razmislite:

Medju studentima i mladim intelektualcima apoliticnost je na rekordno visokom nivou. Sta znaci 'apoliticnost' toj grupi? Znaci sledece: ne zelim da vidim vise nikog od politicara na vlasti, hocu nove ljude. Dakle, sve sadasnje politicke stranke (bilo na vlasti, bilo u opoziciji) da prestanu da kontrolisu stanje u Srbiji i da se izgube iz javnog zivota, jer su nesposobni. Svako ko je odrastao uz Internet ima pogled na svet mnogo drugaciji od starijih generacija. Mi smo jedine prave diplomate i predstavnici civilizacije, jer putem interneta komuniciramo sa osobama iz razlicitih naroda, drzava i usput naucimo mnogo toga o tome kako je ziveti van Srbije. A kako je ziveti izvan Srbije? Gotovo isto, samo su primanja razlicita. Svuda je jaz izmedju bogatih i siromasnih ogroman, svuda postoji veliko nerazumevanje izmedju mladih i starijih zbog nedovoljnog znanja i informisanosti ovih drugih, svuda su civilni protesti zbog nehumanog odnosa kompanija prema potrosacima, svuda ljudi masovno protestvuju protiv crkve i okrecu se ateizmu ili umerenijim oblicima duhovnog zivota.

Svi mladi zele da ratovi prestanu i da se covecanstvo vise posveti naucnom istrazivanju i reformama. Svi su obavesteni o nacinima da se rese problemi nedostatka hrane i prenaseljenosti. I svi radimo na tome da to i ostvarimo.

Za sve nas nebuloze Rusije i Amerike su nesto sto smo odavno provalili. A ucestvujemo u vasoj blokovskoj podeli, jer je vi i vasa generacija sami vestacki stvarate. Mi ne vidimo sebe kao clanove EU i NATO ni kao deo Ruske ekonomske i vojne zajednice, jer cemo mi rascistiti sa svim tim glupostima za nekih desetak godina kada dodjemo na vlast. Mi ne vidimo sebe kao nekog ko mora nekom da se prikloni da bi opstao. Mi mozemo sami da vodimo svoj zivot i bez NATO-a i bez Rusije.

Mi smo gradjani sveta, a svet je jedan i mi smo jedna ista vrsta. Globalizacija nije proces koji ce pratiti pozapadnjavanje sveta (ako jos uvek u to verujete pali ste na ispitu buducnosti), vec proces kojim ce se svi postojeci oblici kontrole i moci urusiti jednom za svagda. A to vazi i za EU, NATO, Rusiju, Kinu, SVE paranoidne i agresivne nacine upravljanja i vodjenja drustva.

Vi o budjenju svesti izgleda ne znate apsolutno nista, zato cete kroz nekoliko godina da zabezeknuti iz svoje sobe posmatrate najvecu revoluciju u istoriji."

E bas bi volela to da vidim.Sa prvim delom se apsolutno slazem,a onda dolazi drugi deo,mladost-ludost,tako bih rekla.Ali ko zna...takve su ludosti zaista menjale svet...ko je nama kriv sto smo sa godinama postali realni i kobajagi pametni.

Daniel

pre 12 godina

Zbog takvih kao sto si ti sramota me je sto sam Srbin.
Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja citaju nam lekcije svaki dan pa nikome nista. Evo zadnja je da parada ponosa mora da se odrzi, iako milicija ukazuje na to da je bezbednosni rizik preveliki. Njima je vazno da se odrzi ta parada jer "radi se o ljudskim pravima".
Gde su ljudska prava srbima na kosovu. Narod zivi u pravom getu i to nema veze. Tebi je od svega ovoga prce da vodis brigu o tome kako treba ruskog ambasodora proterati. Zanimljiv nacin razmisljanja. Treba da te je sramota kao coveka a ne kao srbina.

коло

pre 12 godina

Sta da ti kazem, drazi su mi iskreni neprijatelji od pokvarenih prijatelja.
(Sale Marino, 22. septembar 2011 16:02)

А не. Дозволите. Нисам ни помислио да сте написали, јер и нисте написали. КОНКРЕТНО! У томе је била цела ствар. То је било моје врло јасно читање између редова.
Већ сте написали "покварени пријатељи". Дакле, очигледно је, мислили сте Руси.
Баш зато сам Вам и одговорио како сам одговорио, јер имамо од 2000. константно доказивање Запада, нарочито САД како су они највећи пријатељи Србије, како сарађују са Србијом око решавања кризе на Космету, како они сарађују са Србијом на војном плану зато што је Србија "стекла углед" и много тога још је у питању. О томе се дакле ради. А у ствари, однос према Србији је дијаметрално супротан.
Иначе, моја реакција и није била због пријатељи-непријатељи, већ због Вашег изношења велике неистине око тога "шта Слоба није дао".
То је била суштина разлога мог реаговања. Ово друго је било успутно.