Utorak, 22.07.2014.

09:38

Ovo su prava radnika u Nemačkoj

Prava i obaveze nemačkih zaposlenih u odnosu na poslodavce regulisani su opsežnim zakonima koji često idu u prilog zaposlenima.

Izvor: Beta

Ovo su prava radnika u Nemaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Dijagnoza

pre 9 godina

Sto ih ovi nasi "strucnjaci" ne prepisu; da se ne muce?!
Ne znaju Nemacki!?
E, to je vec druga ozbiljna stvar!...
(crni domino, 22. jul 2014 12:36)

Znaju ruski.

radnik

pre 9 godina

Najkraće rečeno - u Nemačkoj se živi od rada, a u Srbiji od nerada. Ovde radnicima smanjuju plate da bi se dalo parazitima i neradnicima.

danger

pre 9 godina

Radim u Nemackoj kao inzenjer. Imam 31 radni dan odmora koje mogu da koristim kako god pozelim, ogranicenja nema. Mogu i 6 nedelja odjednom, ili da 62 puta uzimam po pola dana. Ne bih da se setim kako je bilo iživljavanje sa odmorom dok sam radio u Srbiji... Hvala Bogu pa se odlucih da dodjem ovamo.

Doslo saznanje

pre 9 godina

Ceo moj radni vek sam proveo u Nemackoj (43 godine staza) i sada sam penzioner. Nemam pojma kakva su radnicka prava u Nemackoj niti me je to nesto posebno zanimalo. Jednostavno sve te godine je sve islo kao po loju i ja nikada nisam smatrao da mi neko nesto zakida ili me ostecuje. Moj zivot sam mogao uvek planirati, ne godine nego decenije u napred. Gradnja kuce, otplacivenje kredita, skolovanje dece, sve je islo po zacrtanom planu, cak sam i godinama unapred znao visinu buduce penzije tacno u cent i prema tome sam se ravnao i pripremao za starost. Neka je blagosloveno ono januarsko jutro 1969 g. kada sam sa jednom sportskom torbom u ruci krenuo na put bez povratka prema mojoj gastarbajterskoj sudbini. Nisam postao ni bogat ni slavan, jednostavno spokojan i zadovoljan.

adios

pre 9 godina

@ grof

u pravu si minimalna satnica je brutto 8,5 e.
ali sa time mozes preziveti. to si ti zaboravio spomenuti.a dvoje sa tom satnicom pri 2x150 sati zive ko dvoje u bgd, boljjem kraju na 70 m , bez oskudice i voze 2 god stari golf, namestili stan, brendirani uredjaji, 2x na godisnji negde. posle 3 god. boravka. za pocetak smo prezadovoljni.

inace text je dosta nejasan i netacan ali hajde moze da prodje . drago mi je da doprineo da vidite da u eu zaposleni imaju vise pravaa i zive humanije nego u nebeskoj zemlji i matici joj rusiji.
ko nema vremena da ceka da se meki i druzina odluce u kom pravcu hvatajte voz, dok ga uopste jos ima i izaberite sami pravac. mi se nismo pokajali.

kg

pre 9 godina

Mogu da potvrdim sta je tomy rekao. U globalu jeste radnik dosta zasticen ali ne toliko zakonom. Mnogo je ostavljeno da sam poslodavac odlucuje ugovorom. Npr 20 dana je zakonski broj dana za odmor kao kod nas. To za ljude koji ne rade subotom. Za ove koji rade i subotom je mislim oko 25. Ali neretko je da sam poslodavac dodeli maksimalni odmor od 30 dana. Radio sam u firmi gde sam imao 20 dana odmora a sada radim gde imam 30 odmah od pocetka. To je do poslodavca. Ovi pomenuti slobodni dani nisu propisani zakonom tako da ima poslodavaca koji nemaju takav ugovor i ne postuju to. Drugarica nije dobila ni dan za vencanje a radi kao lekarka. Dok moja sadasnja firma daje dan za vencanje, dan za selidbu jednom godisnje... Kazem mnogo zavisi poslodavaca. Nadam se da ce i nasi poslodavci shvatiti da vise dobijaju od zadovoljnog radnika nego iskoriscavanjem.
Takodje socijalni program nije zagarantovan. Ako je mala firma ne dobijas otkazne pare.Takodje ne primas od biroa ako si radio manje od godinu dana u kontinuitetu... Za te stvari je najbolja Austrija.
Takodje nije pomenuto da se rucak ne racuna u rad, tj. moras da radis bar 8,5h dnevno. Takodje nije pomenuto da mozes godinama da radis na ugovor i da ne prelazi u stalni radni odnos kao kod nas. Ovde ko dobije za stalno je bas srecan.
Neko je pomenuo platu. To ne moze da se uporedjuje. Hrana je cak mozda i jeftinija nego kod nas ali ostalo je sve mnogo skuplje. Npr. jednoiposoban stan sa komunalijama u Minhenu ne moze da placas ispod 1K evrica. Porez na auto godisnje 200-400, osiguranje auta zavisi od auta ali oko 1K godisnje, mesecna karta za prevoz bar stotka... Ni jedna vozna karta za neku logicnu kilometrazu nema ispod 20 evra. Tako da pominjanje cene rada nije bas za usporedbu ali je sigurno da ovde bar lepo zivis. Mozes mozda i da ustedis ali i ako ne ustedis bar ne razmisljas o tome da li ces imati. Dok kod nas...
I jos jedna stvar za kraj. Mnogo tekstova sam procitao gde pisu o platama oko 4-5k. Npr za lekare cesto pisu da je toliko ali niko ne spomene da je to bruto. Lekar samac pocetnik moze da ima maksimalno 2,2k evra neto.... Radnik u fabrici salate ima oko 1,4k mesecno a radi 6 dana po 9-10h. Dok npr jedan radnik na traci u auto industriji moze da izadje i sa vecom platom od lekara. Cesto pominju basnoslovne cifre za IT i znajte da mnoge nisu tacne. ITevac iz Srbije bez znanja nemackog i njihove diplome ako dobije 4K bruto (samac oko 2-2,1 neto) moze da racuna da je srecan. Plata skace vremenom i godinama rada u jednoj firmi ali ne tako brzo i narocito ne kao Nemcima...
Eto, nadam se da sam pomogao....

Milosav

pre 9 godina

Rekao sam sto puta do sada kada nasi udare da donose neki "novi zakon". Nema sta brate da mozgujete, sve je vec napisano i propisno u Evropi, izaberi jednu zemlju, nadji nekog da ti to prevede na srpski i gotov posao.
Onda dovesti jednog prekog,inostranog namesnika sa timom koji bi rukovodio i vodio racuna da se novi zakon primenjuje kako treba, a oni koji ga krse budu propisno kaznjeni. Veoma jednostavno, zar ne?

Tz

pre 9 godina

Ok, ja ne znam da li sam lud ili sam lose razumeo, ali ako je npr. kriza i poslodavac mora da otpusti broj radnika, kriterijum nije da otpusta najgore nego mora da gleda njihov porodicni status? Tako da najbolji radnici mogu da lete ako nemaju decu?

deki

pre 9 godina

Dali su "pak" i "ocito" nase srpske reci? Dali neko zna? Nit sam rodjen nit zivim u Srbiji pa nisam bas najbolje upucen. U svakom slucaju strasno me iritiraju kada god jih procitam..

Vida

pre 9 godina

Ne razumem zasto ljudi koji zive u Srbiji , kad neko iz Nemacke napise kako je u istoj, lupaju minuse. Pa nije Nemacka komunisticka zemlja, ali je uredjena, sve se radi po zakonu. Coveku nekad nije pravo, kad njega zakace, ali onda shvati da nisu takvi ne bi bilo tako dobro.Tamo ne placa gazda zdravstveno osiguranje , nego svako za sebe. Bolovanja nadoknadjuje osiguranje, gazda placa samo za rad. Zdravstevo osiguranje se placa srazmerno primanjima. Ko ima manju platu placa vise. Ko ima veoma visoku platu placa vise i to ne vise kod obavezne kase nego privatne. Ima mnogo zdravstvenih osiguranja. Moze da se bira i prelazi iz jednog u drugo. Ne postoji centralizovano kao kod nas. A ipak sve funkcionise.Moj suprug cesto radi prekovremeno, ali mu se uopste ne isplati. Prekovremeno je jako oporezovano, pa mu prekovremeni sat izadje na pola obicne satnice, jer drzava verovatno tera na taj nacin firme da zaposle jos nekoga. Ovde se zivi za vikend. Preko sedmice rad.

Moca

pre 9 godina

Vidim mnogi komentari kazu "sto nismo prepisali ovaj zakon". Mozda smo i mogli, ali to svakako ne bi pomoglo. Zasto? Zato sto ovde ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Ovo drustvo, vecinski, niti ima dobre radnike niti dobre poslodavce. Ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Kada mi kao radnici budemo slicni nemcima, i kada nase drustvo bude slicnije Nemackom, tada ce ovaj zakon moci da bude dobar i kod nas.

ja

pre 9 godina

(Vida, 22. jul 2014 14:36)

Evo guse me suze. Sedi di si, zahvaljuj se svakog dana Bogu, Alahu, Krisni sto to sve "nemas". A mozes i da dodjes da zivis kao i tvoji sto te loze sta sve imaju.

nucky thompson

pre 9 godina

@rom, tako je ovde brate, kad ima posla i kad treba rok da se ispostuje i klijent, onda se radi nemilosrdno, ali zato kad dodje isplata, na sve zaboravis, prekovremene sate, radne nedelje...ali znas sta je zanimljivo, svaki put kad dodjem u Bosnu kod mojih ili u BG kod zeninih oni svi "znaju kako je u Americi" i kako je to brutalni kapitalizam i bla bla bla :)

Ovich

pre 9 godina

Generalno, odresene ruke poslodavcima u normalnim okolnostima su bolje po radnike. Kad imate previse pravila ovog tipa, poslodavci se drze tih pravila i ne dalje nista preko toga. U Svajcarskoj ima veoma malo zakona koji idu na stetu poslodavca, zapravo da bih olaksali zaposljavanje. Vecina zakona idu na stetu drzave.

Naprimer:

Za nezaposlenog radnika, tokom 2 godine drzava dalje 70% bruto prethodne plate Net mesecno

Za nezaposlenog radnika, u slucaju potpisivanja stalnog radnog ugovora, bez ikakvih obaveza za novog poslodavca, drzava ispacuje poslodavcu 40% njegove plate tokom prvih 6 meseci u smisli inicijacije nezaposlenog na novi posao. Nikakva teska dokumentacija ni limitacije ne obavezuju poslodavca. Moze posle tih 6 meseci da odma da otkaz tom zaposlenom.

Za neplacenje plate od strane poslodavca koji je u stecaju, drzava peuzima obavezu da isplati te neisplacene plate zaposlenom. Naravno zaposleni mora da pokrene odredjeni process, ali u medjuvremenu ima osiguranih 70% plate kao sto je gore navedeno.

Jedine obaveze poslodavca prilikom otkaza su da odma da sve certifikate i da obavesti radnika 2 meseca unapred da prestaje sa radnim odnosom.

itd itd

aleksandar

pre 9 godina

@Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike...

Svaka čast, opisao si kompletnu situaciju u oblasti rada i prava radnika u Srbiji u jednom pasusu! Zakonodavac samo treba da ide od zareza do zareza u tom pasusu i napravi kratak i efikasan zakon. Da li je zakonodavac glup, pa ne zna ove stvari koje mi znamo, da li je nestručan? Verovatno nije, samo dobija instrukcije od političara koji štite tzv."poslodavce" - tajkunčiće koji ih finansiraju i održavaju na vlasti. Jer ova zemlja od devedesetih tajkunima pripada.

bezimena

pre 9 godina

Cini mi se da.su slicni dosta...
(kazamat, 22. jul 2014 14:13)

Hitno menjajte dioptriju. Ako Vam se i dalje bude činilo isto, e onda ste u ozbiljnom problemu, ali ne brinite, halucinacije se takodje leče.
p.s. Znajući koja prava, ljudska i radnička, imaju ljudi u "truloj" EU, dodje mi da presvisnem od muke, kada veliki vezir AV i njegovi janičari Vulin, Mihajlović, Ljajić itd. počnu da brane neodbranjivo.
NISMO OVCE, a baš nas tako tretiraju! Vanredni IZBORI na zimu su neminovnost!

neutralni felsh

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. U Zelezari Smederevo ,cale mi je masin-bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80.000-115.000. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test, obaveznu zastitnu opremu, napravili red u fabrici, direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja... Zlatno vreme ove fabrike.
(rom, 22. jul 2014 12:20)

ne zanima nas nista iz imperijalisticke amerike. nas interesuju samo gastarbajterske pare od uze rodbine i da li ce bratska rusija da pobedi novi svetski poredak na krimskom ludom kamenu. i naravno, da dokazemo da covek kao vrsta nikad nije sleteo na mesec nego negde u americku pustinju.
mi smo kao nacija svoje odziveli odavno. nas odavno nista normalno ne zanima.

Bane

pre 9 godina

Isto kao u Srbiji! Ha, ha, ha! Ja ne znam zašto se mi pravimo pametni kad možemo da prepišemo zakone kakve imaju najrazvijenije zemlje EU. Pa mi smo imali Resavsku prepisivačku školu, treba nastaviti tradiciju - da prepišemo zakone o radu od Nemačke, a zakon o socijali od Švedske itd...

čveger

pre 9 godina

Auuu al im je loše! Hitno da im pošaljemo ove naše eksperte da im srede zakon o radu za Vrbicu. Ima da procveta ta jadna Nemačka dok si reko "SNS"!

solunac

pre 9 godina

ne pa to ništa nije tačno molim vas, pitajte levičara vulina i velikog vodju i videcete da radnici u nemačkoj imaju mnogo gori zakon od naseg samo sto su mnogo manje plaćeni oni 8,5 a mi čak 115, ej bre 13 puta više

Vida

pre 9 godina

Nije sve tako kako pisete. Ovde ne znaju sta je regres, i ne znaju sta je topli obrok i ne placa se prevoz do posla, ako ti je daleko ti potrazi blize. Praznik ako padne u subotu ili nedelju , nisi imao srece. Ne prenosi se na radne dane. Isto cuveni Bozicni novac, sto kod nas zovu trinaesta plata, u malom broju firmi postoji. Ako ima, a firmi krene lose, ukuda se. Sto znaci , srecan si kad ima, jer firmi ide dobro, a kad nema, cutis. Ne strajkujes zbog toga.I opet je dobro, samo se zaista mnogo radi.

dukaPPS

pre 9 godina

Dve stvari: onaj Vulin nema pojma o našem Zakonu, a kamo li o nemačkom jer Zakon su pisali poslodavci - robovlasnici u Srbiji. Trebao im je samo neki beskičmenjak kao Vulin sa kredibiltetom. Druga stvar: prethodnoh godina prepisivali smo Zakone, ALI SAMO prepisivali. Tumačenje i poštovanje nije bilo moguće, jer sa druge strane imali smo fosilne ostatke sudstva. DAKLE, O PREPISIVANJU NEMA NIŠTA, a zakone pišu lažni magistri i doktori. Jel jasno sada svima da begamo iz Srbije dok se ovi ne poubijaju među sobom!?

bee bee beeeee

pre 9 godina

Lazu vas bre. Nasi politicari i privrednici su napisali bolji zakon. I ostalo nije bolje u Nemackoj (i EU) - ostali zakoni, pravna drzava, bezbednost, medjuljudski odnosi (i na poslu i van), infrastruktura, kultura, umetnost, ... sve je sarena laza, kod nas je bilo bolje, sad je bolje i tek ce biti bolje!

kazamat

pre 9 godina

A po cemu je razlika u odnosu na nas zakon, dajte neke paralele, da ne.moramo i jedan i drugi zakon da citamo uporedo. Cini mi se da.su slicni dosta...

tomy

pre 9 godina

Godisnji sedam dana i to za to vreme druga ekipa radi obe smene tih sedam dana i obrnuto kad oni odu.Svaka druga nedelja slobodan dan.Na praznike ne sme da se radi ali dodji pa zakljucan unutra cisti,preslazi robu i slicno.Topli obrok nema.Bolovanje ako ga ne daj boze i bude nije placeno.Zena koja ostane trudna odmah sporazumni raskid ugovora.Pozdrav iz zemlje BiH,ili ti uspesnijeg entiteta RS.

Dunster

pre 9 godina

Za bolovanje do tri dana nije potreban nalaz lekara, jednostavno se sve svodi na poverenje, naravno, ima zloupotreba. Ne samo od strane nasih ljudi, ni Nemci nisu ono sto se misli.

gordijev cvor

pre 9 godina

Dokle god na celu javnih preduzeca budu bili ljudi kojima je jedina referenca partiska knjizica u tom delu nece biti nikakvog boljitka.

darko

pre 9 godina

sva ta prava imaju stariji ljudi ali u velikim koncernima i firmama sa tradicijom a sto se tice posrednickih (live)firmi to je napravljeno da bi samo bogati bili jos bogatiji a u tim firmama je stanje kao kod nas bezakonje i sav zakon je samo slovo na papiru

rema

pre 9 godina

Kada Srbija k'o Nemačka bude izvozila 1200 milijardi € možda i možemo da se upoređujemo sa njima. Umesto da smo na vreme krenuli putem tržišne ekonomije i da nismo imali Broza i komunizam danas ne bi raspravljali o: zakonu o radu, sivoj ekonomiji, privatizaciji, tranziciju ne bi imali...
Imali bi normalnu generaciju uspešnih preduzetnika koji ne bi tretirali radnike bedno.

Maki

pre 9 godina

U ovom tekstu se ne pominju odredbe propisa o radu u Nemackoj koje u izrazito losu situaciju stavljaju zaposlene, kao sto su na primer: da se na zaposlene koji rade u firmi koja ima ima manje od 10 zaposlenih uopste ne primenjuju odredbe o zastiti u slucaju otkaza, da se otpremnina svim zaposlenima oduvek isplacivala samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, da se prekovremeni rad ne mora kao kod nas isplacivati u novcu vec poslodavac umesto novca moze dati dodatne dane godisnjeg odmora (a posle reci da zbog obima posla zaposleni nema mogucnost da iskoristi ceo godisnji odmor) itd itd.

dzavke

pre 9 godina

I onda kazu nasi politicari(Vulin i ekipa iz SNS) kako je dobar ovaj novi zakon o radu!!! Ma koga bre vi za.....ate!Da je ovaj narod pametan ko sto nije i da svi izadjemo na ulicu, pa motke u ruke!!! Napravili ste od nas jeftinu radnu snagu......SRAMOTA!! Sve sto radite, radite protiv svog naroda, gde ce vam dusa...

Igor

pre 9 godina

Zasto ne "prepisemo" taj zakon. Ako valja njima tamo, valjace i nama. Ali krojacima sudbine ove napacenje zemlje to ne odgovara, to je pravi i jedini razlog zbog kojeg mi imamo to sto zasluzujemo.

Ихаааа

pre 9 godina

Мислим да је наш закон о раду 100 пута бољи од овог. За послодавце и државу, наравно.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ubedjen sam da Vulin i ekipa nisu ni prelistali ovaj zakon. Ali, tako to ide kad se kreira zakon u korist velikih igraca, bilo stranih, bilo domacih, koji ce vecinu radne snage (citaj: robova) da iznajmljuju preko agencija za lizing bez ikakvih obaveza prema onima koje zaposle.

Zoran

pre 9 godina

Samo izmisljajte i dalje, i zaludjujte vec dovoljno zaludjene Srbe. Najmanje pola od ovoga nije tacno i veoma ste kreativno promenili istinu. Nebi bilo lose da ste napisali sta su obaveze radnika ali to nije bitno. Ovako vise prija

ela

pre 9 godina

Prava su odlična ali kako bi bili korektni prema obe strane tj i prema poslodavcima bilo bi dobro da se navede i koliko požrtvovano se radi u Nemačkoj, da li sme da se dođe pijan na posao, da li radnika može da ne interesuje usavršavanje itd i uopšteno radni moral i disciplina...

plavi

pre 9 godina

Radim u Becu. Jedan lik je dobio otkaz posle 10 meseci. Imao je opciju da odma napusti ili da ostane jos 3 meseca. On je odlucio odma da napusti, firma mu je naredne dve plate morala isplatiti, onda 13. i 14. platu. Covek dobio oko 4000 € samo sto je dobio otkaz. I plus se zakacio na socijalno sad posto je bez posla i dobija ce 700-800€ mesecno zavisi od situacije i primanja ostalih clanova u porodici.

Brana

pre 9 godina

Ne vidim nijednu smetnju da su se bukvalno prepisala zakonska rešenja iz Zakona o radu Nemačke, čime bi se automatski uskladili i sa normama u EU. Zar ova prava radnika koče zapošljavanje nemaca u Nemačkoj pa moraju da zapošljavaju strane radnike ili je u pitanju poštovanje osnovnih prava zaposlenih?

rom

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. u zelezari Smederevo ,cale mi je masin bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80 000-115 000 .. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test , obaveznu zastitnu opremu ,napravili red u fabrici,direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja.. Zlatno vreme ove fabrike.

med.sestra

pre 9 godina

Moja koleginica zivi u selu, ima troje dece i seoski lekar joj daje po dve nedelje bolovanja na decu, svakog meseca i tako u kontinuitetu godinu dana.

NikolaC

pre 9 godina

Ustanem otvorim oči, uzmem mobilni otvorim ovu vest, zatvorim oči i sanjam da ovde piše Srbija.

To su Srećni Ljudi, a ne ovi naši na RTS što su počeli po 1000 put da nas hipnotisu.

Ne budite me, spavam :-(

Pike

pre 9 godina

Tri godine sam radio u Svajcarskoj firmi za proizvodnju metalnih stvari kao fizicki radnik.Prvi put kada su mi se obratili za prkovremeno bio sam prilicno u soku jer su me pitali HOCU LI naglasavam Hocu li hteti I moci da za mesec dana odradim subotu jer ima posla naravno placanje 150 posto od normalnog rada.Posto sam radio u Srbiji pre toga zaista sam bio iznenadjen mesec dana te pitaju hoces li da odradis jedan prekovremeni rad I opet naglasavam radio sam ko fizikalac , toliko ovim nasi politicarima kako se void briga o radniku.

Misha

pre 9 godina

1. Nadam se da ce sada svi papagaji koji tvrde da su ovde radnici zasticeni ko beli medvedi videti koliko lupetaju.

2. Nadam se da ljudi shvataju da i prava koja zakon kod nas garantuje radnicima i jesu i nisu prava, tj. i mogu i ne moraju bas da se postuju.

3. Nadam se da imate predstavu sta se desava sa firmom/direktorom koji u Nemackoj prekrsi bilo koje pravo radnika navedeno u tekstu i kakva je reakcija drzave (o mogucnostima neisplacivanja zarada, neprijavljivanja radnika i sl. necu ni govoriti)

Ralf

pre 9 godina

kakva Nemacka i njihova prava. To su lencuge. Sad cete vi da vidite sta ce novi zakon o radu da napravi od Srbije - ekonomsku velesilu. Bacićemo mi sve njih na kolena. Molice nas da udju u uniju sa nama, a ne mi sa njima.

Ana-bg

pre 9 godina

U Nemackoj svako ko se prijavi na biro vrlo brzo dobije posao. Skoro je supruga jednog mog rodjaka koji zive tamo tako zaposlena. Ima preko 38 god., nije mnogo radila, gajila je dete ali se posle prijave za zaposlenje i prekvalifikacije zaposlila posle tri meseca. E to je drzava a ne ovo gde mi zivimo !

Marko

pre 9 godina

Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike i tamo su radnici zasticeni kao beli medvedi. Radio sam u Belgiji, da ne govorimo o skandinavskim zemljama, evo Nemacka.. Prodaju nam pricu kako usvajaju evropske zakone, hteli ste kapitalizam...pa nije ni cudo kad ljudi mrze EU i mole Boga da nikad ne udjemo. Ne znam u kojoj to evropskoj zemlji je minimalac ovako sraman, gde to ima ovoliko neprijavljenih ljudi, gde se to zaposleni otpustaju, pa zaposljavaju da ne bi dobili za stalno, gde se ne placa prekovremeni rad, a da radno vreme ne postoji, da se ne isplacuje prevoz, socijalno.. To nije Evropa i kapializam, to je nas kriminal. Zao mi sto su sindikati i radnici ovakvi kakvi jesu, zato su i uslovi takvi. Sami smo krivi.

o'ruk

pre 9 godina

Ali tu se radi o radnickim zanimanjima. KV, VKV i slicno. Takvi nisu na internetu. Nas ineresuju fakultetska zanimanja (za diplomirane filozofe, socijologe, istoricare, antropologe, klinicke psihologe, sinologe... i tako ta kulturna zanimanja, kakve crne celicane i pekare...).

miki

pre 9 godina

Ocigledno u EU zakon o radu sluzi da stiti prava radnika, a ne kao kod nas da se za njega zalazu poslodavci. U Nemackoj je otpremnina 0,5 plate x broj godina kod tekuceg poslodavca, a kod nas samo 0,3....pa jel ovo usaglasavanje sa zakonima u EU, ili pravljenje robova od nas??? Jel shvatate da su nas nasamarili?

dejam

pre 9 godina

Pa ministre sto nisi prepisao ceo zakon od nemaca a ne samo delove.Siguran sam da te niko ne bi optuzio za plagijat kao sto su optuzili neke tvoje kolege ministre.

rudar misko

pre 9 godina

ovo je samo delimican zakon o radu u nemackoj postavite ceo pa da vidi nas "voljeni"ministar vulin kako je zasticen njihov radnik a ne ovde kao robovi da budemo...a tek zakon u francuskoj,skandinavski zakon...dosta bre vise lazi ovih nabedjenih politicara
nije preterano ostar komentar da se ne objavi

Slobodan

pre 9 godina

Nazadnjaci, zasto niste prepisali ovsj zakon o radu?! Zar nije to zakon vodece clanice EU?! Kako to da je nas zakon toliko losiji po zaposlene?!

Aleksandar

pre 9 godina

Hm... Vidiš ti te strašne evropske zakone... Bolji su od našeg novog robovlasničkog zakona n puta. Gde li su sad domaće "gazde", botovi i evropejci da veličaju naše progresivni zakon o robovlasništvu, pardon - radu???

pera

pre 9 godina

i na sve to jos svakoga meseca dobiju svoju zaradu. gde su sada vajni strucnjaci iz udruzenja privrednik, njihovi zastitnici vulin i vucic, ovi na drzavnim jaslama iz fiskalnog saveta...najgori smo u evropi, najmanji minimalac a uz to ne mozes ni da naplatis svoje zarade jer sistem stiti bogate.

M

pre 9 godina

Сада када су људи изградили стабилну економију капитализмом и марљивим радом све време се боривши против комуњара. Ова права свакако нису имали након Другог светског рата када су се опорављали од економског ужаса кроз који су прошли него су радили ко коњи ал џаба то објашњавати Србима. Они су своје радили и зарадили а Србија неће моћи да има овако опуштен положај запослених док не ојача довољно економију напорним радом.

Pike

pre 9 godina

Tri godine sam radio u Svajcarskoj firmi za proizvodnju metalnih stvari kao fizicki radnik.Prvi put kada su mi se obratili za prkovremeno bio sam prilicno u soku jer su me pitali HOCU LI naglasavam Hocu li hteti I moci da za mesec dana odradim subotu jer ima posla naravno placanje 150 posto od normalnog rada.Posto sam radio u Srbiji pre toga zaista sam bio iznenadjen mesec dana te pitaju hoces li da odradis jedan prekovremeni rad I opet naglasavam radio sam ko fizikalac , toliko ovim nasi politicarima kako se void briga o radniku.

rom

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. u zelezari Smederevo ,cale mi je masin bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80 000-115 000 .. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test , obaveznu zastitnu opremu ,napravili red u fabrici,direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja.. Zlatno vreme ove fabrike.

Marko

pre 9 godina

Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike i tamo su radnici zasticeni kao beli medvedi. Radio sam u Belgiji, da ne govorimo o skandinavskim zemljama, evo Nemacka.. Prodaju nam pricu kako usvajaju evropske zakone, hteli ste kapitalizam...pa nije ni cudo kad ljudi mrze EU i mole Boga da nikad ne udjemo. Ne znam u kojoj to evropskoj zemlji je minimalac ovako sraman, gde to ima ovoliko neprijavljenih ljudi, gde se to zaposleni otpustaju, pa zaposljavaju da ne bi dobili za stalno, gde se ne placa prekovremeni rad, a da radno vreme ne postoji, da se ne isplacuje prevoz, socijalno.. To nije Evropa i kapializam, to je nas kriminal. Zao mi sto su sindikati i radnici ovakvi kakvi jesu, zato su i uslovi takvi. Sami smo krivi.

tomy

pre 9 godina

Godisnji sedam dana i to za to vreme druga ekipa radi obe smene tih sedam dana i obrnuto kad oni odu.Svaka druga nedelja slobodan dan.Na praznike ne sme da se radi ali dodji pa zakljucan unutra cisti,preslazi robu i slicno.Topli obrok nema.Bolovanje ako ga ne daj boze i bude nije placeno.Zena koja ostane trudna odmah sporazumni raskid ugovora.Pozdrav iz zemlje BiH,ili ti uspesnijeg entiteta RS.

Aleksandar

pre 9 godina

Hm... Vidiš ti te strašne evropske zakone... Bolji su od našeg novog robovlasničkog zakona n puta. Gde li su sad domaće "gazde", botovi i evropejci da veličaju naše progresivni zakon o robovlasništvu, pardon - radu???

Dunster

pre 9 godina

Za bolovanje do tri dana nije potreban nalaz lekara, jednostavno se sve svodi na poverenje, naravno, ima zloupotreba. Ne samo od strane nasih ljudi, ni Nemci nisu ono sto se misli.

plavi

pre 9 godina

Radim u Becu. Jedan lik je dobio otkaz posle 10 meseci. Imao je opciju da odma napusti ili da ostane jos 3 meseca. On je odlucio odma da napusti, firma mu je naredne dve plate morala isplatiti, onda 13. i 14. platu. Covek dobio oko 4000 € samo sto je dobio otkaz. I plus se zakacio na socijalno sad posto je bez posla i dobija ce 700-800€ mesecno zavisi od situacije i primanja ostalih clanova u porodici.

rema

pre 9 godina

Kada Srbija k'o Nemačka bude izvozila 1200 milijardi € možda i možemo da se upoređujemo sa njima. Umesto da smo na vreme krenuli putem tržišne ekonomije i da nismo imali Broza i komunizam danas ne bi raspravljali o: zakonu o radu, sivoj ekonomiji, privatizaciji, tranziciju ne bi imali...
Imali bi normalnu generaciju uspešnih preduzetnika koji ne bi tretirali radnike bedno.

Ana-bg

pre 9 godina

U Nemackoj svako ko se prijavi na biro vrlo brzo dobije posao. Skoro je supruga jednog mog rodjaka koji zive tamo tako zaposlena. Ima preko 38 god., nije mnogo radila, gajila je dete ali se posle prijave za zaposlenje i prekvalifikacije zaposlila posle tri meseca. E to je drzava a ne ovo gde mi zivimo !

neutralni felsh

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. U Zelezari Smederevo ,cale mi je masin-bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80.000-115.000. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test, obaveznu zastitnu opremu, napravili red u fabrici, direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja... Zlatno vreme ove fabrike.
(rom, 22. jul 2014 12:20)

ne zanima nas nista iz imperijalisticke amerike. nas interesuju samo gastarbajterske pare od uze rodbine i da li ce bratska rusija da pobedi novi svetski poredak na krimskom ludom kamenu. i naravno, da dokazemo da covek kao vrsta nikad nije sleteo na mesec nego negde u americku pustinju.
mi smo kao nacija svoje odziveli odavno. nas odavno nista normalno ne zanima.

Ихаааа

pre 9 godina

Мислим да је наш закон о раду 100 пута бољи од овог. За послодавце и државу, наравно.

Misha

pre 9 godina

1. Nadam se da ce sada svi papagaji koji tvrde da su ovde radnici zasticeni ko beli medvedi videti koliko lupetaju.

2. Nadam se da ljudi shvataju da i prava koja zakon kod nas garantuje radnicima i jesu i nisu prava, tj. i mogu i ne moraju bas da se postuju.

3. Nadam se da imate predstavu sta se desava sa firmom/direktorom koji u Nemackoj prekrsi bilo koje pravo radnika navedeno u tekstu i kakva je reakcija drzave (o mogucnostima neisplacivanja zarada, neprijavljivanja radnika i sl. necu ni govoriti)

Ralf

pre 9 godina

kakva Nemacka i njihova prava. To su lencuge. Sad cete vi da vidite sta ce novi zakon o radu da napravi od Srbije - ekonomsku velesilu. Bacićemo mi sve njih na kolena. Molice nas da udju u uniju sa nama, a ne mi sa njima.

Slobodan

pre 9 godina

Nazadnjaci, zasto niste prepisali ovsj zakon o radu?! Zar nije to zakon vodece clanice EU?! Kako to da je nas zakon toliko losiji po zaposlene?!

NikolaC

pre 9 godina

Ustanem otvorim oči, uzmem mobilni otvorim ovu vest, zatvorim oči i sanjam da ovde piše Srbija.

To su Srećni Ljudi, a ne ovi naši na RTS što su počeli po 1000 put da nas hipnotisu.

Ne budite me, spavam :-(

rudar misko

pre 9 godina

ovo je samo delimican zakon o radu u nemackoj postavite ceo pa da vidi nas "voljeni"ministar vulin kako je zasticen njihov radnik a ne ovde kao robovi da budemo...a tek zakon u francuskoj,skandinavski zakon...dosta bre vise lazi ovih nabedjenih politicara
nije preterano ostar komentar da se ne objavi

solunac

pre 9 godina

ne pa to ništa nije tačno molim vas, pitajte levičara vulina i velikog vodju i videcete da radnici u nemačkoj imaju mnogo gori zakon od naseg samo sto su mnogo manje plaćeni oni 8,5 a mi čak 115, ej bre 13 puta više

Doslo saznanje

pre 9 godina

Ceo moj radni vek sam proveo u Nemackoj (43 godine staza) i sada sam penzioner. Nemam pojma kakva su radnicka prava u Nemackoj niti me je to nesto posebno zanimalo. Jednostavno sve te godine je sve islo kao po loju i ja nikada nisam smatrao da mi neko nesto zakida ili me ostecuje. Moj zivot sam mogao uvek planirati, ne godine nego decenije u napred. Gradnja kuce, otplacivenje kredita, skolovanje dece, sve je islo po zacrtanom planu, cak sam i godinama unapred znao visinu buduce penzije tacno u cent i prema tome sam se ravnao i pripremao za starost. Neka je blagosloveno ono januarsko jutro 1969 g. kada sam sa jednom sportskom torbom u ruci krenuo na put bez povratka prema mojoj gastarbajterskoj sudbini. Nisam postao ni bogat ni slavan, jednostavno spokojan i zadovoljan.

čveger

pre 9 godina

Auuu al im je loše! Hitno da im pošaljemo ove naše eksperte da im srede zakon o radu za Vrbicu. Ima da procveta ta jadna Nemačka dok si reko "SNS"!

dejam

pre 9 godina

Pa ministre sto nisi prepisao ceo zakon od nemaca a ne samo delove.Siguran sam da te niko ne bi optuzio za plagijat kao sto su optuzili neke tvoje kolege ministre.

pera

pre 9 godina

i na sve to jos svakoga meseca dobiju svoju zaradu. gde su sada vajni strucnjaci iz udruzenja privrednik, njihovi zastitnici vulin i vucic, ovi na drzavnim jaslama iz fiskalnog saveta...najgori smo u evropi, najmanji minimalac a uz to ne mozes ni da naplatis svoje zarade jer sistem stiti bogate.

aleksandar

pre 9 godina

@Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike...

Svaka čast, opisao si kompletnu situaciju u oblasti rada i prava radnika u Srbiji u jednom pasusu! Zakonodavac samo treba da ide od zareza do zareza u tom pasusu i napravi kratak i efikasan zakon. Da li je zakonodavac glup, pa ne zna ove stvari koje mi znamo, da li je nestručan? Verovatno nije, samo dobija instrukcije od političara koji štite tzv."poslodavce" - tajkunčiće koji ih finansiraju i održavaju na vlasti. Jer ova zemlja od devedesetih tajkunima pripada.

miki

pre 9 godina

Ocigledno u EU zakon o radu sluzi da stiti prava radnika, a ne kao kod nas da se za njega zalazu poslodavci. U Nemackoj je otpremnina 0,5 plate x broj godina kod tekuceg poslodavca, a kod nas samo 0,3....pa jel ovo usaglasavanje sa zakonima u EU, ili pravljenje robova od nas??? Jel shvatate da su nas nasamarili?

Silver Surfer

pre 9 godina

Ubedjen sam da Vulin i ekipa nisu ni prelistali ovaj zakon. Ali, tako to ide kad se kreira zakon u korist velikih igraca, bilo stranih, bilo domacih, koji ce vecinu radne snage (citaj: robova) da iznajmljuju preko agencija za lizing bez ikakvih obaveza prema onima koje zaposle.

Moca

pre 9 godina

Vidim mnogi komentari kazu "sto nismo prepisali ovaj zakon". Mozda smo i mogli, ali to svakako ne bi pomoglo. Zasto? Zato sto ovde ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Ovo drustvo, vecinski, niti ima dobre radnike niti dobre poslodavce. Ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Kada mi kao radnici budemo slicni nemcima, i kada nase drustvo bude slicnije Nemackom, tada ce ovaj zakon moci da bude dobar i kod nas.

Brana

pre 9 godina

Ne vidim nijednu smetnju da su se bukvalno prepisala zakonska rešenja iz Zakona o radu Nemačke, čime bi se automatski uskladili i sa normama u EU. Zar ova prava radnika koče zapošljavanje nemaca u Nemačkoj pa moraju da zapošljavaju strane radnike ili je u pitanju poštovanje osnovnih prava zaposlenih?

Bane

pre 9 godina

Isto kao u Srbiji! Ha, ha, ha! Ja ne znam zašto se mi pravimo pametni kad možemo da prepišemo zakone kakve imaju najrazvijenije zemlje EU. Pa mi smo imali Resavsku prepisivačku školu, treba nastaviti tradiciju - da prepišemo zakone o radu od Nemačke, a zakon o socijali od Švedske itd...

dzavke

pre 9 godina

I onda kazu nasi politicari(Vulin i ekipa iz SNS) kako je dobar ovaj novi zakon o radu!!! Ma koga bre vi za.....ate!Da je ovaj narod pametan ko sto nije i da svi izadjemo na ulicu, pa motke u ruke!!! Napravili ste od nas jeftinu radnu snagu......SRAMOTA!! Sve sto radite, radite protiv svog naroda, gde ce vam dusa...

dukaPPS

pre 9 godina

Dve stvari: onaj Vulin nema pojma o našem Zakonu, a kamo li o nemačkom jer Zakon su pisali poslodavci - robovlasnici u Srbiji. Trebao im je samo neki beskičmenjak kao Vulin sa kredibiltetom. Druga stvar: prethodnoh godina prepisivali smo Zakone, ALI SAMO prepisivali. Tumačenje i poštovanje nije bilo moguće, jer sa druge strane imali smo fosilne ostatke sudstva. DAKLE, O PREPISIVANJU NEMA NIŠTA, a zakone pišu lažni magistri i doktori. Jel jasno sada svima da begamo iz Srbije dok se ovi ne poubijaju među sobom!?

bezimena

pre 9 godina

Cini mi se da.su slicni dosta...
(kazamat, 22. jul 2014 14:13)

Hitno menjajte dioptriju. Ako Vam se i dalje bude činilo isto, e onda ste u ozbiljnom problemu, ali ne brinite, halucinacije se takodje leče.
p.s. Znajući koja prava, ljudska i radnička, imaju ljudi u "truloj" EU, dodje mi da presvisnem od muke, kada veliki vezir AV i njegovi janičari Vulin, Mihajlović, Ljajić itd. počnu da brane neodbranjivo.
NISMO OVCE, a baš nas tako tretiraju! Vanredni IZBORI na zimu su neminovnost!

med.sestra

pre 9 godina

Moja koleginica zivi u selu, ima troje dece i seoski lekar joj daje po dve nedelje bolovanja na decu, svakog meseca i tako u kontinuitetu godinu dana.

Igor

pre 9 godina

Zasto ne "prepisemo" taj zakon. Ako valja njima tamo, valjace i nama. Ali krojacima sudbine ove napacenje zemlje to ne odgovara, to je pravi i jedini razlog zbog kojeg mi imamo to sto zasluzujemo.

nucky thompson

pre 9 godina

@rom, tako je ovde brate, kad ima posla i kad treba rok da se ispostuje i klijent, onda se radi nemilosrdno, ali zato kad dodje isplata, na sve zaboravis, prekovremene sate, radne nedelje...ali znas sta je zanimljivo, svaki put kad dodjem u Bosnu kod mojih ili u BG kod zeninih oni svi "znaju kako je u Americi" i kako je to brutalni kapitalizam i bla bla bla :)

Vida

pre 9 godina

Ne razumem zasto ljudi koji zive u Srbiji , kad neko iz Nemacke napise kako je u istoj, lupaju minuse. Pa nije Nemacka komunisticka zemlja, ali je uredjena, sve se radi po zakonu. Coveku nekad nije pravo, kad njega zakace, ali onda shvati da nisu takvi ne bi bilo tako dobro.Tamo ne placa gazda zdravstveno osiguranje , nego svako za sebe. Bolovanja nadoknadjuje osiguranje, gazda placa samo za rad. Zdravstevo osiguranje se placa srazmerno primanjima. Ko ima manju platu placa vise. Ko ima veoma visoku platu placa vise i to ne vise kod obavezne kase nego privatne. Ima mnogo zdravstvenih osiguranja. Moze da se bira i prelazi iz jednog u drugo. Ne postoji centralizovano kao kod nas. A ipak sve funkcionise.Moj suprug cesto radi prekovremeno, ali mu se uopste ne isplati. Prekovremeno je jako oporezovano, pa mu prekovremeni sat izadje na pola obicne satnice, jer drzava verovatno tera na taj nacin firme da zaposle jos nekoga. Ovde se zivi za vikend. Preko sedmice rad.

gordijev cvor

pre 9 godina

Dokle god na celu javnih preduzeca budu bili ljudi kojima je jedina referenca partiska knjizica u tom delu nece biti nikakvog boljitka.

bee bee beeeee

pre 9 godina

Lazu vas bre. Nasi politicari i privrednici su napisali bolji zakon. I ostalo nije bolje u Nemackoj (i EU) - ostali zakoni, pravna drzava, bezbednost, medjuljudski odnosi (i na poslu i van), infrastruktura, kultura, umetnost, ... sve je sarena laza, kod nas je bilo bolje, sad je bolje i tek ce biti bolje!

danger

pre 9 godina

Radim u Nemackoj kao inzenjer. Imam 31 radni dan odmora koje mogu da koristim kako god pozelim, ogranicenja nema. Mogu i 6 nedelja odjednom, ili da 62 puta uzimam po pola dana. Ne bih da se setim kako je bilo iživljavanje sa odmorom dok sam radio u Srbiji... Hvala Bogu pa se odlucih da dodjem ovamo.

o'ruk

pre 9 godina

Ali tu se radi o radnickim zanimanjima. KV, VKV i slicno. Takvi nisu na internetu. Nas ineresuju fakultetska zanimanja (za diplomirane filozofe, socijologe, istoricare, antropologe, klinicke psihologe, sinologe... i tako ta kulturna zanimanja, kakve crne celicane i pekare...).

ela

pre 9 godina

Prava su odlična ali kako bi bili korektni prema obe strane tj i prema poslodavcima bilo bi dobro da se navede i koliko požrtvovano se radi u Nemačkoj, da li sme da se dođe pijan na posao, da li radnika može da ne interesuje usavršavanje itd i uopšteno radni moral i disciplina...

Ovich

pre 9 godina

Generalno, odresene ruke poslodavcima u normalnim okolnostima su bolje po radnike. Kad imate previse pravila ovog tipa, poslodavci se drze tih pravila i ne dalje nista preko toga. U Svajcarskoj ima veoma malo zakona koji idu na stetu poslodavca, zapravo da bih olaksali zaposljavanje. Vecina zakona idu na stetu drzave.

Naprimer:

Za nezaposlenog radnika, tokom 2 godine drzava dalje 70% bruto prethodne plate Net mesecno

Za nezaposlenog radnika, u slucaju potpisivanja stalnog radnog ugovora, bez ikakvih obaveza za novog poslodavca, drzava ispacuje poslodavcu 40% njegove plate tokom prvih 6 meseci u smisli inicijacije nezaposlenog na novi posao. Nikakva teska dokumentacija ni limitacije ne obavezuju poslodavca. Moze posle tih 6 meseci da odma da otkaz tom zaposlenom.

Za neplacenje plate od strane poslodavca koji je u stecaju, drzava peuzima obavezu da isplati te neisplacene plate zaposlenom. Naravno zaposleni mora da pokrene odredjeni process, ali u medjuvremenu ima osiguranih 70% plate kao sto je gore navedeno.

Jedine obaveze poslodavca prilikom otkaza su da odma da sve certifikate i da obavesti radnika 2 meseca unapred da prestaje sa radnim odnosom.

itd itd

M

pre 9 godina

Сада када су људи изградили стабилну економију капитализмом и марљивим радом све време се боривши против комуњара. Ова права свакако нису имали након Другог светског рата када су се опорављали од економског ужаса кроз који су прошли него су радили ко коњи ал џаба то објашњавати Србима. Они су своје радили и зарадили а Србија неће моћи да има овако опуштен положај запослених док не ојача довољно економију напорним радом.

Milosav

pre 9 godina

Rekao sam sto puta do sada kada nasi udare da donose neki "novi zakon". Nema sta brate da mozgujete, sve je vec napisano i propisno u Evropi, izaberi jednu zemlju, nadji nekog da ti to prevede na srpski i gotov posao.
Onda dovesti jednog prekog,inostranog namesnika sa timom koji bi rukovodio i vodio racuna da se novi zakon primenjuje kako treba, a oni koji ga krse budu propisno kaznjeni. Veoma jednostavno, zar ne?

Vida

pre 9 godina

Nije sve tako kako pisete. Ovde ne znaju sta je regres, i ne znaju sta je topli obrok i ne placa se prevoz do posla, ako ti je daleko ti potrazi blize. Praznik ako padne u subotu ili nedelju , nisi imao srece. Ne prenosi se na radne dane. Isto cuveni Bozicni novac, sto kod nas zovu trinaesta plata, u malom broju firmi postoji. Ako ima, a firmi krene lose, ukuda se. Sto znaci , srecan si kad ima, jer firmi ide dobro, a kad nema, cutis. Ne strajkujes zbog toga.I opet je dobro, samo se zaista mnogo radi.

radnik

pre 9 godina

Najkraće rečeno - u Nemačkoj se živi od rada, a u Srbiji od nerada. Ovde radnicima smanjuju plate da bi se dalo parazitima i neradnicima.

Maki

pre 9 godina

U ovom tekstu se ne pominju odredbe propisa o radu u Nemackoj koje u izrazito losu situaciju stavljaju zaposlene, kao sto su na primer: da se na zaposlene koji rade u firmi koja ima ima manje od 10 zaposlenih uopste ne primenjuju odredbe o zastiti u slucaju otkaza, da se otpremnina svim zaposlenima oduvek isplacivala samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, da se prekovremeni rad ne mora kao kod nas isplacivati u novcu vec poslodavac umesto novca moze dati dodatne dane godisnjeg odmora (a posle reci da zbog obima posla zaposleni nema mogucnost da iskoristi ceo godisnji odmor) itd itd.

kg

pre 9 godina

Mogu da potvrdim sta je tomy rekao. U globalu jeste radnik dosta zasticen ali ne toliko zakonom. Mnogo je ostavljeno da sam poslodavac odlucuje ugovorom. Npr 20 dana je zakonski broj dana za odmor kao kod nas. To za ljude koji ne rade subotom. Za ove koji rade i subotom je mislim oko 25. Ali neretko je da sam poslodavac dodeli maksimalni odmor od 30 dana. Radio sam u firmi gde sam imao 20 dana odmora a sada radim gde imam 30 odmah od pocetka. To je do poslodavca. Ovi pomenuti slobodni dani nisu propisani zakonom tako da ima poslodavaca koji nemaju takav ugovor i ne postuju to. Drugarica nije dobila ni dan za vencanje a radi kao lekarka. Dok moja sadasnja firma daje dan za vencanje, dan za selidbu jednom godisnje... Kazem mnogo zavisi poslodavaca. Nadam se da ce i nasi poslodavci shvatiti da vise dobijaju od zadovoljnog radnika nego iskoriscavanjem.
Takodje socijalni program nije zagarantovan. Ako je mala firma ne dobijas otkazne pare.Takodje ne primas od biroa ako si radio manje od godinu dana u kontinuitetu... Za te stvari je najbolja Austrija.
Takodje nije pomenuto da se rucak ne racuna u rad, tj. moras da radis bar 8,5h dnevno. Takodje nije pomenuto da mozes godinama da radis na ugovor i da ne prelazi u stalni radni odnos kao kod nas. Ovde ko dobije za stalno je bas srecan.
Neko je pomenuo platu. To ne moze da se uporedjuje. Hrana je cak mozda i jeftinija nego kod nas ali ostalo je sve mnogo skuplje. Npr. jednoiposoban stan sa komunalijama u Minhenu ne moze da placas ispod 1K evrica. Porez na auto godisnje 200-400, osiguranje auta zavisi od auta ali oko 1K godisnje, mesecna karta za prevoz bar stotka... Ni jedna vozna karta za neku logicnu kilometrazu nema ispod 20 evra. Tako da pominjanje cene rada nije bas za usporedbu ali je sigurno da ovde bar lepo zivis. Mozes mozda i da ustedis ali i ako ne ustedis bar ne razmisljas o tome da li ces imati. Dok kod nas...
I jos jedna stvar za kraj. Mnogo tekstova sam procitao gde pisu o platama oko 4-5k. Npr za lekare cesto pisu da je toliko ali niko ne spomene da je to bruto. Lekar samac pocetnik moze da ima maksimalno 2,2k evra neto.... Radnik u fabrici salate ima oko 1,4k mesecno a radi 6 dana po 9-10h. Dok npr jedan radnik na traci u auto industriji moze da izadje i sa vecom platom od lekara. Cesto pominju basnoslovne cifre za IT i znajte da mnoge nisu tacne. ITevac iz Srbije bez znanja nemackog i njihove diplome ako dobije 4K bruto (samac oko 2-2,1 neto) moze da racuna da je srecan. Plata skace vremenom i godinama rada u jednoj firmi ali ne tako brzo i narocito ne kao Nemcima...
Eto, nadam se da sam pomogao....

Zoran

pre 9 godina

Samo izmisljajte i dalje, i zaludjujte vec dovoljno zaludjene Srbe. Najmanje pola od ovoga nije tacno i veoma ste kreativno promenili istinu. Nebi bilo lose da ste napisali sta su obaveze radnika ali to nije bitno. Ovako vise prija

Tz

pre 9 godina

Ok, ja ne znam da li sam lud ili sam lose razumeo, ali ako je npr. kriza i poslodavac mora da otpusti broj radnika, kriterijum nije da otpusta najgore nego mora da gleda njihov porodicni status? Tako da najbolji radnici mogu da lete ako nemaju decu?

adios

pre 9 godina

@ grof

u pravu si minimalna satnica je brutto 8,5 e.
ali sa time mozes preziveti. to si ti zaboravio spomenuti.a dvoje sa tom satnicom pri 2x150 sati zive ko dvoje u bgd, boljjem kraju na 70 m , bez oskudice i voze 2 god stari golf, namestili stan, brendirani uredjaji, 2x na godisnji negde. posle 3 god. boravka. za pocetak smo prezadovoljni.

inace text je dosta nejasan i netacan ali hajde moze da prodje . drago mi je da doprineo da vidite da u eu zaposleni imaju vise pravaa i zive humanije nego u nebeskoj zemlji i matici joj rusiji.
ko nema vremena da ceka da se meki i druzina odluce u kom pravcu hvatajte voz, dok ga uopste jos ima i izaberite sami pravac. mi se nismo pokajali.

ja

pre 9 godina

(Vida, 22. jul 2014 14:36)

Evo guse me suze. Sedi di si, zahvaljuj se svakog dana Bogu, Alahu, Krisni sto to sve "nemas". A mozes i da dodjes da zivis kao i tvoji sto te loze sta sve imaju.

kazamat

pre 9 godina

A po cemu je razlika u odnosu na nas zakon, dajte neke paralele, da ne.moramo i jedan i drugi zakon da citamo uporedo. Cini mi se da.su slicni dosta...

darko

pre 9 godina

sva ta prava imaju stariji ljudi ali u velikim koncernima i firmama sa tradicijom a sto se tice posrednickih (live)firmi to je napravljeno da bi samo bogati bili jos bogatiji a u tim firmama je stanje kao kod nas bezakonje i sav zakon je samo slovo na papiru

deki

pre 9 godina

Dali su "pak" i "ocito" nase srpske reci? Dali neko zna? Nit sam rodjen nit zivim u Srbiji pa nisam bas najbolje upucen. U svakom slucaju strasno me iritiraju kada god jih procitam..

Dijagnoza

pre 9 godina

Sto ih ovi nasi "strucnjaci" ne prepisu; da se ne muce?!
Ne znaju Nemacki!?
E, to je vec druga ozbiljna stvar!...
(crni domino, 22. jul 2014 12:36)

Znaju ruski.

Zoran

pre 9 godina

Samo izmisljajte i dalje, i zaludjujte vec dovoljno zaludjene Srbe. Najmanje pola od ovoga nije tacno i veoma ste kreativno promenili istinu. Nebi bilo lose da ste napisali sta su obaveze radnika ali to nije bitno. Ovako vise prija

rema

pre 9 godina

Kada Srbija k'o Nemačka bude izvozila 1200 milijardi € možda i možemo da se upoređujemo sa njima. Umesto da smo na vreme krenuli putem tržišne ekonomije i da nismo imali Broza i komunizam danas ne bi raspravljali o: zakonu o radu, sivoj ekonomiji, privatizaciji, tranziciju ne bi imali...
Imali bi normalnu generaciju uspešnih preduzetnika koji ne bi tretirali radnike bedno.

Maki

pre 9 godina

U ovom tekstu se ne pominju odredbe propisa o radu u Nemackoj koje u izrazito losu situaciju stavljaju zaposlene, kao sto su na primer: da se na zaposlene koji rade u firmi koja ima ima manje od 10 zaposlenih uopste ne primenjuju odredbe o zastiti u slucaju otkaza, da se otpremnina svim zaposlenima oduvek isplacivala samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, da se prekovremeni rad ne mora kao kod nas isplacivati u novcu vec poslodavac umesto novca moze dati dodatne dane godisnjeg odmora (a posle reci da zbog obima posla zaposleni nema mogucnost da iskoristi ceo godisnji odmor) itd itd.

kazamat

pre 9 godina

A po cemu je razlika u odnosu na nas zakon, dajte neke paralele, da ne.moramo i jedan i drugi zakon da citamo uporedo. Cini mi se da.su slicni dosta...

M

pre 9 godina

Сада када су људи изградили стабилну економију капитализмом и марљивим радом све време се боривши против комуњара. Ова права свакако нису имали након Другог светског рата када су се опорављали од економског ужаса кроз који су прошли него су радили ко коњи ал џаба то објашњавати Србима. Они су своје радили и зарадили а Србија неће моћи да има овако опуштен положај запослених док не ојача довољно економију напорним радом.

Vida

pre 9 godina

Nije sve tako kako pisete. Ovde ne znaju sta je regres, i ne znaju sta je topli obrok i ne placa se prevoz do posla, ako ti je daleko ti potrazi blize. Praznik ako padne u subotu ili nedelju , nisi imao srece. Ne prenosi se na radne dane. Isto cuveni Bozicni novac, sto kod nas zovu trinaesta plata, u malom broju firmi postoji. Ako ima, a firmi krene lose, ukuda se. Sto znaci , srecan si kad ima, jer firmi ide dobro, a kad nema, cutis. Ne strajkujes zbog toga.I opet je dobro, samo se zaista mnogo radi.

neutralni felsh

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. U Zelezari Smederevo ,cale mi je masin-bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80.000-115.000. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test, obaveznu zastitnu opremu, napravili red u fabrici, direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja... Zlatno vreme ove fabrike.
(rom, 22. jul 2014 12:20)

ne zanima nas nista iz imperijalisticke amerike. nas interesuju samo gastarbajterske pare od uze rodbine i da li ce bratska rusija da pobedi novi svetski poredak na krimskom ludom kamenu. i naravno, da dokazemo da covek kao vrsta nikad nije sleteo na mesec nego negde u americku pustinju.
mi smo kao nacija svoje odziveli odavno. nas odavno nista normalno ne zanima.

ela

pre 9 godina

Prava su odlična ali kako bi bili korektni prema obe strane tj i prema poslodavcima bilo bi dobro da se navede i koliko požrtvovano se radi u Nemačkoj, da li sme da se dođe pijan na posao, da li radnika može da ne interesuje usavršavanje itd i uopšteno radni moral i disciplina...

Moca

pre 9 godina

Vidim mnogi komentari kazu "sto nismo prepisali ovaj zakon". Mozda smo i mogli, ali to svakako ne bi pomoglo. Zasto? Zato sto ovde ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Ovo drustvo, vecinski, niti ima dobre radnike niti dobre poslodavce. Ni najbolji zakon ne moze da pomogne. Kada mi kao radnici budemo slicni nemcima, i kada nase drustvo bude slicnije Nemackom, tada ce ovaj zakon moci da bude dobar i kod nas.

darko

pre 9 godina

sva ta prava imaju stariji ljudi ali u velikim koncernima i firmama sa tradicijom a sto se tice posrednickih (live)firmi to je napravljeno da bi samo bogati bili jos bogatiji a u tim firmama je stanje kao kod nas bezakonje i sav zakon je samo slovo na papiru

deki

pre 9 godina

Dali su "pak" i "ocito" nase srpske reci? Dali neko zna? Nit sam rodjen nit zivim u Srbiji pa nisam bas najbolje upucen. U svakom slucaju strasno me iritiraju kada god jih procitam..

tomy

pre 9 godina

Godisnji sedam dana i to za to vreme druga ekipa radi obe smene tih sedam dana i obrnuto kad oni odu.Svaka druga nedelja slobodan dan.Na praznike ne sme da se radi ali dodji pa zakljucan unutra cisti,preslazi robu i slicno.Topli obrok nema.Bolovanje ako ga ne daj boze i bude nije placeno.Zena koja ostane trudna odmah sporazumni raskid ugovora.Pozdrav iz zemlje BiH,ili ti uspesnijeg entiteta RS.

ja

pre 9 godina

(Vida, 22. jul 2014 14:36)

Evo guse me suze. Sedi di si, zahvaljuj se svakog dana Bogu, Alahu, Krisni sto to sve "nemas". A mozes i da dodjes da zivis kao i tvoji sto te loze sta sve imaju.

Aleksandar

pre 9 godina

Hm... Vidiš ti te strašne evropske zakone... Bolji su od našeg novog robovlasničkog zakona n puta. Gde li su sad domaće "gazde", botovi i evropejci da veličaju naše progresivni zakon o robovlasništvu, pardon - radu???

plavi

pre 9 godina

Radim u Becu. Jedan lik je dobio otkaz posle 10 meseci. Imao je opciju da odma napusti ili da ostane jos 3 meseca. On je odlucio odma da napusti, firma mu je naredne dve plate morala isplatiti, onda 13. i 14. platu. Covek dobio oko 4000 € samo sto je dobio otkaz. I plus se zakacio na socijalno sad posto je bez posla i dobija ce 700-800€ mesecno zavisi od situacije i primanja ostalih clanova u porodici.

Tz

pre 9 godina

Ok, ja ne znam da li sam lud ili sam lose razumeo, ali ako je npr. kriza i poslodavac mora da otpusti broj radnika, kriterijum nije da otpusta najgore nego mora da gleda njihov porodicni status? Tako da najbolji radnici mogu da lete ako nemaju decu?

med.sestra

pre 9 godina

Moja koleginica zivi u selu, ima troje dece i seoski lekar joj daje po dve nedelje bolovanja na decu, svakog meseca i tako u kontinuitetu godinu dana.

bezimena

pre 9 godina

Cini mi se da.su slicni dosta...
(kazamat, 22. jul 2014 14:13)

Hitno menjajte dioptriju. Ako Vam se i dalje bude činilo isto, e onda ste u ozbiljnom problemu, ali ne brinite, halucinacije se takodje leče.
p.s. Znajući koja prava, ljudska i radnička, imaju ljudi u "truloj" EU, dodje mi da presvisnem od muke, kada veliki vezir AV i njegovi janičari Vulin, Mihajlović, Ljajić itd. počnu da brane neodbranjivo.
NISMO OVCE, a baš nas tako tretiraju! Vanredni IZBORI na zimu su neminovnost!

Ovich

pre 9 godina

Generalno, odresene ruke poslodavcima u normalnim okolnostima su bolje po radnike. Kad imate previse pravila ovog tipa, poslodavci se drze tih pravila i ne dalje nista preko toga. U Svajcarskoj ima veoma malo zakona koji idu na stetu poslodavca, zapravo da bih olaksali zaposljavanje. Vecina zakona idu na stetu drzave.

Naprimer:

Za nezaposlenog radnika, tokom 2 godine drzava dalje 70% bruto prethodne plate Net mesecno

Za nezaposlenog radnika, u slucaju potpisivanja stalnog radnog ugovora, bez ikakvih obaveza za novog poslodavca, drzava ispacuje poslodavcu 40% njegove plate tokom prvih 6 meseci u smisli inicijacije nezaposlenog na novi posao. Nikakva teska dokumentacija ni limitacije ne obavezuju poslodavca. Moze posle tih 6 meseci da odma da otkaz tom zaposlenom.

Za neplacenje plate od strane poslodavca koji je u stecaju, drzava peuzima obavezu da isplati te neisplacene plate zaposlenom. Naravno zaposleni mora da pokrene odredjeni process, ali u medjuvremenu ima osiguranih 70% plate kao sto je gore navedeno.

Jedine obaveze poslodavca prilikom otkaza su da odma da sve certifikate i da obavesti radnika 2 meseca unapred da prestaje sa radnim odnosom.

itd itd

Ихаааа

pre 9 godina

Мислим да је наш закон о раду 100 пута бољи од овог. За послодавце и државу, наравно.

rom

pre 9 godina

Ako vas zanima Americki zakon proverite kako je placao USS. u zelezari Smederevo ,cale mi je masin bravar nisam ga vidjao po 2-3 dana ,ali kad bude plata 80 000-115 000 .. Ugovor je napravljen po americkom zakonu slican kao ovaj nemacki rad na praznik 150% nocna 40% prekovremeni svaki minut se kuca. Radilo se nadljudski ,ali se i placalo pa su ljudi bili zadovoljni, uz to su bili jako korektni posle gluposti su slali na tkzv razmisljanje par dana nisu odmah delili otkaze, uveli alko test , obaveznu zastitnu opremu ,napravili red u fabrici,direktorima podelili odela i naocare i u pogon kod njih direktori ne idu u odelima po fabrici radnicima si morao da se obracas sa gospodine nikakva ponizenja i sikaniranja.. Zlatno vreme ove fabrike.

Dunster

pre 9 godina

Za bolovanje do tri dana nije potreban nalaz lekara, jednostavno se sve svodi na poverenje, naravno, ima zloupotreba. Ne samo od strane nasih ljudi, ni Nemci nisu ono sto se misli.

kg

pre 9 godina

Mogu da potvrdim sta je tomy rekao. U globalu jeste radnik dosta zasticen ali ne toliko zakonom. Mnogo je ostavljeno da sam poslodavac odlucuje ugovorom. Npr 20 dana je zakonski broj dana za odmor kao kod nas. To za ljude koji ne rade subotom. Za ove koji rade i subotom je mislim oko 25. Ali neretko je da sam poslodavac dodeli maksimalni odmor od 30 dana. Radio sam u firmi gde sam imao 20 dana odmora a sada radim gde imam 30 odmah od pocetka. To je do poslodavca. Ovi pomenuti slobodni dani nisu propisani zakonom tako da ima poslodavaca koji nemaju takav ugovor i ne postuju to. Drugarica nije dobila ni dan za vencanje a radi kao lekarka. Dok moja sadasnja firma daje dan za vencanje, dan za selidbu jednom godisnje... Kazem mnogo zavisi poslodavaca. Nadam se da ce i nasi poslodavci shvatiti da vise dobijaju od zadovoljnog radnika nego iskoriscavanjem.
Takodje socijalni program nije zagarantovan. Ako je mala firma ne dobijas otkazne pare.Takodje ne primas od biroa ako si radio manje od godinu dana u kontinuitetu... Za te stvari je najbolja Austrija.
Takodje nije pomenuto da se rucak ne racuna u rad, tj. moras da radis bar 8,5h dnevno. Takodje nije pomenuto da mozes godinama da radis na ugovor i da ne prelazi u stalni radni odnos kao kod nas. Ovde ko dobije za stalno je bas srecan.
Neko je pomenuo platu. To ne moze da se uporedjuje. Hrana je cak mozda i jeftinija nego kod nas ali ostalo je sve mnogo skuplje. Npr. jednoiposoban stan sa komunalijama u Minhenu ne moze da placas ispod 1K evrica. Porez na auto godisnje 200-400, osiguranje auta zavisi od auta ali oko 1K godisnje, mesecna karta za prevoz bar stotka... Ni jedna vozna karta za neku logicnu kilometrazu nema ispod 20 evra. Tako da pominjanje cene rada nije bas za usporedbu ali je sigurno da ovde bar lepo zivis. Mozes mozda i da ustedis ali i ako ne ustedis bar ne razmisljas o tome da li ces imati. Dok kod nas...
I jos jedna stvar za kraj. Mnogo tekstova sam procitao gde pisu o platama oko 4-5k. Npr za lekare cesto pisu da je toliko ali niko ne spomene da je to bruto. Lekar samac pocetnik moze da ima maksimalno 2,2k evra neto.... Radnik u fabrici salate ima oko 1,4k mesecno a radi 6 dana po 9-10h. Dok npr jedan radnik na traci u auto industriji moze da izadje i sa vecom platom od lekara. Cesto pominju basnoslovne cifre za IT i znajte da mnoge nisu tacne. ITevac iz Srbije bez znanja nemackog i njihove diplome ako dobije 4K bruto (samac oko 2-2,1 neto) moze da racuna da je srecan. Plata skace vremenom i godinama rada u jednoj firmi ali ne tako brzo i narocito ne kao Nemcima...
Eto, nadam se da sam pomogao....

Marko

pre 9 godina

Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike i tamo su radnici zasticeni kao beli medvedi. Radio sam u Belgiji, da ne govorimo o skandinavskim zemljama, evo Nemacka.. Prodaju nam pricu kako usvajaju evropske zakone, hteli ste kapitalizam...pa nije ni cudo kad ljudi mrze EU i mole Boga da nikad ne udjemo. Ne znam u kojoj to evropskoj zemlji je minimalac ovako sraman, gde to ima ovoliko neprijavljenih ljudi, gde se to zaposleni otpustaju, pa zaposljavaju da ne bi dobili za stalno, gde se ne placa prekovremeni rad, a da radno vreme ne postoji, da se ne isplacuje prevoz, socijalno.. To nije Evropa i kapializam, to je nas kriminal. Zao mi sto su sindikati i radnici ovakvi kakvi jesu, zato su i uslovi takvi. Sami smo krivi.

o'ruk

pre 9 godina

Ali tu se radi o radnickim zanimanjima. KV, VKV i slicno. Takvi nisu na internetu. Nas ineresuju fakultetska zanimanja (za diplomirane filozofe, socijologe, istoricare, antropologe, klinicke psihologe, sinologe... i tako ta kulturna zanimanja, kakve crne celicane i pekare...).

miki

pre 9 godina

Ocigledno u EU zakon o radu sluzi da stiti prava radnika, a ne kao kod nas da se za njega zalazu poslodavci. U Nemackoj je otpremnina 0,5 plate x broj godina kod tekuceg poslodavca, a kod nas samo 0,3....pa jel ovo usaglasavanje sa zakonima u EU, ili pravljenje robova od nas??? Jel shvatate da su nas nasamarili?

nucky thompson

pre 9 godina

@rom, tako je ovde brate, kad ima posla i kad treba rok da se ispostuje i klijent, onda se radi nemilosrdno, ali zato kad dodje isplata, na sve zaboravis, prekovremene sate, radne nedelje...ali znas sta je zanimljivo, svaki put kad dodjem u Bosnu kod mojih ili u BG kod zeninih oni svi "znaju kako je u Americi" i kako je to brutalni kapitalizam i bla bla bla :)

Slobodan

pre 9 godina

Nazadnjaci, zasto niste prepisali ovsj zakon o radu?! Zar nije to zakon vodece clanice EU?! Kako to da je nas zakon toliko losiji po zaposlene?!

rudar misko

pre 9 godina

ovo je samo delimican zakon o radu u nemackoj postavite ceo pa da vidi nas "voljeni"ministar vulin kako je zasticen njihov radnik a ne ovde kao robovi da budemo...a tek zakon u francuskoj,skandinavski zakon...dosta bre vise lazi ovih nabedjenih politicara
nije preterano ostar komentar da se ne objavi

Misha

pre 9 godina

1. Nadam se da ce sada svi papagaji koji tvrde da su ovde radnici zasticeni ko beli medvedi videti koliko lupetaju.

2. Nadam se da ljudi shvataju da i prava koja zakon kod nas garantuje radnicima i jesu i nisu prava, tj. i mogu i ne moraju bas da se postuju.

3. Nadam se da imate predstavu sta se desava sa firmom/direktorom koji u Nemackoj prekrsi bilo koje pravo radnika navedeno u tekstu i kakva je reakcija drzave (o mogucnostima neisplacivanja zarada, neprijavljivanja radnika i sl. necu ni govoriti)

Pike

pre 9 godina

Tri godine sam radio u Svajcarskoj firmi za proizvodnju metalnih stvari kao fizicki radnik.Prvi put kada su mi se obratili za prkovremeno bio sam prilicno u soku jer su me pitali HOCU LI naglasavam Hocu li hteti I moci da za mesec dana odradim subotu jer ima posla naravno placanje 150 posto od normalnog rada.Posto sam radio u Srbiji pre toga zaista sam bio iznenadjen mesec dana te pitaju hoces li da odradis jedan prekovremeni rad I opet naglasavam radio sam ko fizikalac , toliko ovim nasi politicarima kako se void briga o radniku.

Brana

pre 9 godina

Ne vidim nijednu smetnju da su se bukvalno prepisala zakonska rešenja iz Zakona o radu Nemačke, čime bi se automatski uskladili i sa normama u EU. Zar ova prava radnika koče zapošljavanje nemaca u Nemačkoj pa moraju da zapošljavaju strane radnike ili je u pitanju poštovanje osnovnih prava zaposlenih?

dzavke

pre 9 godina

I onda kazu nasi politicari(Vulin i ekipa iz SNS) kako je dobar ovaj novi zakon o radu!!! Ma koga bre vi za.....ate!Da je ovaj narod pametan ko sto nije i da svi izadjemo na ulicu, pa motke u ruke!!! Napravili ste od nas jeftinu radnu snagu......SRAMOTA!! Sve sto radite, radite protiv svog naroda, gde ce vam dusa...

solunac

pre 9 godina

ne pa to ništa nije tačno molim vas, pitajte levičara vulina i velikog vodju i videcete da radnici u nemačkoj imaju mnogo gori zakon od naseg samo sto su mnogo manje plaćeni oni 8,5 a mi čak 115, ej bre 13 puta više

bee bee beeeee

pre 9 godina

Lazu vas bre. Nasi politicari i privrednici su napisali bolji zakon. I ostalo nije bolje u Nemackoj (i EU) - ostali zakoni, pravna drzava, bezbednost, medjuljudski odnosi (i na poslu i van), infrastruktura, kultura, umetnost, ... sve je sarena laza, kod nas je bilo bolje, sad je bolje i tek ce biti bolje!

dukaPPS

pre 9 godina

Dve stvari: onaj Vulin nema pojma o našem Zakonu, a kamo li o nemačkom jer Zakon su pisali poslodavci - robovlasnici u Srbiji. Trebao im je samo neki beskičmenjak kao Vulin sa kredibiltetom. Druga stvar: prethodnoh godina prepisivali smo Zakone, ALI SAMO prepisivali. Tumačenje i poštovanje nije bilo moguće, jer sa druge strane imali smo fosilne ostatke sudstva. DAKLE, O PREPISIVANJU NEMA NIŠTA, a zakone pišu lažni magistri i doktori. Jel jasno sada svima da begamo iz Srbije dok se ovi ne poubijaju među sobom!?

Doslo saznanje

pre 9 godina

Ceo moj radni vek sam proveo u Nemackoj (43 godine staza) i sada sam penzioner. Nemam pojma kakva su radnicka prava u Nemackoj niti me je to nesto posebno zanimalo. Jednostavno sve te godine je sve islo kao po loju i ja nikada nisam smatrao da mi neko nesto zakida ili me ostecuje. Moj zivot sam mogao uvek planirati, ne godine nego decenije u napred. Gradnja kuce, otplacivenje kredita, skolovanje dece, sve je islo po zacrtanom planu, cak sam i godinama unapred znao visinu buduce penzije tacno u cent i prema tome sam se ravnao i pripremao za starost. Neka je blagosloveno ono januarsko jutro 1969 g. kada sam sa jednom sportskom torbom u ruci krenuo na put bez povratka prema mojoj gastarbajterskoj sudbini. Nisam postao ni bogat ni slavan, jednostavno spokojan i zadovoljan.

pera

pre 9 godina

i na sve to jos svakoga meseca dobiju svoju zaradu. gde su sada vajni strucnjaci iz udruzenja privrednik, njihovi zastitnici vulin i vucic, ovi na drzavnim jaslama iz fiskalnog saveta...najgori smo u evropi, najmanji minimalac a uz to ne mozes ni da naplatis svoje zarade jer sistem stiti bogate.

dejam

pre 9 godina

Pa ministre sto nisi prepisao ceo zakon od nemaca a ne samo delove.Siguran sam da te niko ne bi optuzio za plagijat kao sto su optuzili neke tvoje kolege ministre.

Ana-bg

pre 9 godina

U Nemackoj svako ko se prijavi na biro vrlo brzo dobije posao. Skoro je supruga jednog mog rodjaka koji zive tamo tako zaposlena. Ima preko 38 god., nije mnogo radila, gajila je dete ali se posle prijave za zaposlenje i prekvalifikacije zaposlila posle tri meseca. E to je drzava a ne ovo gde mi zivimo !

čveger

pre 9 godina

Auuu al im je loše! Hitno da im pošaljemo ove naše eksperte da im srede zakon o radu za Vrbicu. Ima da procveta ta jadna Nemačka dok si reko "SNS"!

Bane

pre 9 godina

Isto kao u Srbiji! Ha, ha, ha! Ja ne znam zašto se mi pravimo pametni kad možemo da prepišemo zakone kakve imaju najrazvijenije zemlje EU. Pa mi smo imali Resavsku prepisivačku školu, treba nastaviti tradiciju - da prepišemo zakone o radu od Nemačke, a zakon o socijali od Švedske itd...

Vida

pre 9 godina

Ne razumem zasto ljudi koji zive u Srbiji , kad neko iz Nemacke napise kako je u istoj, lupaju minuse. Pa nije Nemacka komunisticka zemlja, ali je uredjena, sve se radi po zakonu. Coveku nekad nije pravo, kad njega zakace, ali onda shvati da nisu takvi ne bi bilo tako dobro.Tamo ne placa gazda zdravstveno osiguranje , nego svako za sebe. Bolovanja nadoknadjuje osiguranje, gazda placa samo za rad. Zdravstevo osiguranje se placa srazmerno primanjima. Ko ima manju platu placa vise. Ko ima veoma visoku platu placa vise i to ne vise kod obavezne kase nego privatne. Ima mnogo zdravstvenih osiguranja. Moze da se bira i prelazi iz jednog u drugo. Ne postoji centralizovano kao kod nas. A ipak sve funkcionise.Moj suprug cesto radi prekovremeno, ali mu se uopste ne isplati. Prekovremeno je jako oporezovano, pa mu prekovremeni sat izadje na pola obicne satnice, jer drzava verovatno tera na taj nacin firme da zaposle jos nekoga. Ovde se zivi za vikend. Preko sedmice rad.

adios

pre 9 godina

@ grof

u pravu si minimalna satnica je brutto 8,5 e.
ali sa time mozes preziveti. to si ti zaboravio spomenuti.a dvoje sa tom satnicom pri 2x150 sati zive ko dvoje u bgd, boljjem kraju na 70 m , bez oskudice i voze 2 god stari golf, namestili stan, brendirani uredjaji, 2x na godisnji negde. posle 3 god. boravka. za pocetak smo prezadovoljni.

inace text je dosta nejasan i netacan ali hajde moze da prodje . drago mi je da doprineo da vidite da u eu zaposleni imaju vise pravaa i zive humanije nego u nebeskoj zemlji i matici joj rusiji.
ko nema vremena da ceka da se meki i druzina odluce u kom pravcu hvatajte voz, dok ga uopste jos ima i izaberite sami pravac. mi se nismo pokajali.

danger

pre 9 godina

Radim u Nemackoj kao inzenjer. Imam 31 radni dan odmora koje mogu da koristim kako god pozelim, ogranicenja nema. Mogu i 6 nedelja odjednom, ili da 62 puta uzimam po pola dana. Ne bih da se setim kako je bilo iživljavanje sa odmorom dok sam radio u Srbiji... Hvala Bogu pa se odlucih da dodjem ovamo.

NikolaC

pre 9 godina

Ustanem otvorim oči, uzmem mobilni otvorim ovu vest, zatvorim oči i sanjam da ovde piše Srbija.

To su Srećni Ljudi, a ne ovi naši na RTS što su počeli po 1000 put da nas hipnotisu.

Ne budite me, spavam :-(

Ralf

pre 9 godina

kakva Nemacka i njihova prava. To su lencuge. Sad cete vi da vidite sta ce novi zakon o radu da napravi od Srbije - ekonomsku velesilu. Bacićemo mi sve njih na kolena. Molice nas da udju u uniju sa nama, a ne mi sa njima.

Silver Surfer

pre 9 godina

Ubedjen sam da Vulin i ekipa nisu ni prelistali ovaj zakon. Ali, tako to ide kad se kreira zakon u korist velikih igraca, bilo stranih, bilo domacih, koji ce vecinu radne snage (citaj: robova) da iznajmljuju preko agencija za lizing bez ikakvih obaveza prema onima koje zaposle.

gordijev cvor

pre 9 godina

Dokle god na celu javnih preduzeca budu bili ljudi kojima je jedina referenca partiska knjizica u tom delu nece biti nikakvog boljitka.

radnik

pre 9 godina

Najkraće rečeno - u Nemačkoj se živi od rada, a u Srbiji od nerada. Ovde radnicima smanjuju plate da bi se dalo parazitima i neradnicima.

Dijagnoza

pre 9 godina

Sto ih ovi nasi "strucnjaci" ne prepisu; da se ne muce?!
Ne znaju Nemacki!?
E, to je vec druga ozbiljna stvar!...
(crni domino, 22. jul 2014 12:36)

Znaju ruski.

Igor

pre 9 godina

Zasto ne "prepisemo" taj zakon. Ako valja njima tamo, valjace i nama. Ali krojacima sudbine ove napacenje zemlje to ne odgovara, to je pravi i jedini razlog zbog kojeg mi imamo to sto zasluzujemo.

aleksandar

pre 9 godina

@Ljudi, zakoni u Evropi su povoljni po radnike...

Svaka čast, opisao si kompletnu situaciju u oblasti rada i prava radnika u Srbiji u jednom pasusu! Zakonodavac samo treba da ide od zareza do zareza u tom pasusu i napravi kratak i efikasan zakon. Da li je zakonodavac glup, pa ne zna ove stvari koje mi znamo, da li je nestručan? Verovatno nije, samo dobija instrukcije od političara koji štite tzv."poslodavce" - tajkunčiće koji ih finansiraju i održavaju na vlasti. Jer ova zemlja od devedesetih tajkunima pripada.

Milosav

pre 9 godina

Rekao sam sto puta do sada kada nasi udare da donose neki "novi zakon". Nema sta brate da mozgujete, sve je vec napisano i propisno u Evropi, izaberi jednu zemlju, nadji nekog da ti to prevede na srpski i gotov posao.
Onda dovesti jednog prekog,inostranog namesnika sa timom koji bi rukovodio i vodio racuna da se novi zakon primenjuje kako treba, a oni koji ga krse budu propisno kaznjeni. Veoma jednostavno, zar ne?