Ponedeljak, 27.08.2012.

15:13

Nemačka pozajmi 100 a vrati 99 evra

Nemačka se na finansijskom tržištu ponovo zadužila uz negativnu kamatnu stopu.

Izvor: Tanjug

Nemaèka pozajmi 100 a vrati 99 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Cici Kg

pre 11 godina

@Kum

Povrsno poznavanje (nepoznavanje)ekonomije u Vasem slucaju je dovelo do ovakvog komentara.

Ukratko: drzavne obveznice ( zemalja sa visokim kreditnim rejtingom) jesu najsigurnije Hov (hartije od vrednosti) i kod njih je shodno riziku kamatna stopa za ulagaca- kupca najmanja.
Zlato i plemeniti metali i jesu na oko isplativi sto gledanjem grafikona cene zlata u zadnjih 4 ili pak 10 godina je jasan trend. Ali kupiti vecu kolicinu zlata na "slobodnom trzistu" za obicne investitore je mnogo vise teorija nego sto je realnost...mada i drzavne obveznice kao i druge hartije od vrednosti ne moze svako da kupi na slobodnom terzistu.bn

Ovich

pre 11 godina

@maloObjektivnostiMolim

GDP nije budzet neke zemlje neko njen bruto domaci proizvod. Tj. vrednost svega sto privreda stvori za godinu dana. Jasno ti je da je ta suma daleko veca od drzavnog budzeta.

To znaci da Britanija treba da dalje sve sto proizvede tokom 3 godine da bi vratila dug.

Kum

pre 11 godina

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.
--
Nema sigurnih drzavnih obveznica. Ne postoje. Nemacka, da su joj drzavne finansije u cvetnoj situaciji ne bi ni emitovala obveznice. Nemacka je zavisna i od sirovina i od trzista a evropsko trziste koje cini 60 odsto nemackog izvoza ne moze da bude vise kreditirano jer je i samo prezaduzeno a privreda Evrope bas zahvaljujuci jednom trzistu stoji u rusevinama pa vecina evropskih drzava nema vise ni nacina da zaradi novac. Trenutno ECB pusta u opticaj ogromne kolicine evra zarad odrzavanja likvidnosti pa berze cvetaju a privredni pokazatelji su veoma losi da ne kazem katastrofalni. Kada dodje do "dana D" Nemacka ce morati da ulozi ogroman novac da bi odrzala iznad vode svoje banke koje su izlozene ogromnom nenaplativom dugu. Ovo sto se sada desava u Evropi je samo odlaganje "dana D" i kupovanje vremena jer sistemskog tj privrednog resenja nema. Drzavne obveznice bilo koje zemlje pa i Nemacke ne bih pipnuo pa da mi na sto evra obecaju deset. Jedino razumno je ulaganje u plemenite metale (zlato, srebro, platina), sirove materijale: nafta, gas i akcije firmi koje se bave proizvodnjom hrane i energije (goriva). Nekretnine su takodje dobra opcija ali tamo gde nisu "prenaduvane" cene. U Srbiji cene padaju pa su stanovi (jos uvek ne u Bg i NS, cene ce jos padati), kuce, zemlja i suma vec dosta dobra opcija za osiguranje kapitala.

neko

pre 11 godina

Ovde neko prica o nafti, kao da je ovo igrica, kupis i to stoji negde. Pa treba imati postrojenja za cuvanje nafte, to sve kosta. Ili mozete da platite nekom skladistenje, ali to je opet rizik. Dalje, treba platiti ljude da to cuvaju, da transportuju i tako dalje. Jedina dobra investicija je u zlato. Njega nije tesko cuvati, ali postoji mogucnost da vas neko opljacka ili morate da placate trezor, opet nesto placate. Ovde sa Nemackim obveznicama rizik je gotovo nula, a to se placa malim delom cuvanog novca. Ovde pricamo o velikom novcu, a ne o 100 evra. Naravno da je bolje investirati u posao, ali posao je rizik i zahteva RAD. Ovde je na prvom mestu sigurnost, a ostatak novca se ulaze u posao.
Mi placamo kamatu 6,15% na evroobveznice na godisnjem nivou.

igorpl

pre 11 godina

@aleksandar
. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari

Pa naravno kada su se nabahatili pojedinci a ostatak svta ili nema leba da jede ili im je budžet prepolovljen.
pitajte obične ljude NEMCE kako su prošli kada im je uveden euro i kada su im plate ostale iste a sve što je bila marka polako je neprimetno pretvoreno u euro! Ne kažem da su jadni jer žive 100 puta bolje od nas ali kada nekome budžet preko noći se prepolovi onda je to bar za običnog čoveka katastrofa! Sistem je inače tako postavljen da bogati nemaju pojma koliko imaju, da siromašni nemaju pojma koliko nemaju a da srednji sloj u koliko ga ima potroši sve što zaradi i da ne šteka po slamaricama!
Ovaj svet i sistem će dživeti možda još 10 godina a onda će verovatno RAJA da se podigne i digne revoluviju svetskih razmera jer je svima već preko glave i svima je sve jasno kako se zarađuje spekulisanjem po svetskim berzama i trgovinom ljudskom nesrećom!
Ovo više nije 19 vek kada si mogao da stvoriš tajna društva i kartele i da pljačkaš do mile volje sirotinju koja nema pojma šta ti radiš i koliko imaš. ovo je era Intrerneta! i daj bože da se ovako nešto desi jer je svet zreo ili za još jedan svetski rat ili za jedan veliki MASTER RESET pa ponovo! Ljudi su se oduvek učili na svojim greškama! Nadam se da će i sada!

Dzoni

pre 11 godina

Da dodam da ipak tu nesto smrdi i da sumnjam da su ti tesko dosli do para kad ih se tako odricu jer je inflacija u euro zoni 2% tj na sigurnom su gubitku a u Svajcarskim bankama koje u istoriji nikad se nije desilo da nekom ne vrate pare bi im dali 4%.Znaci da njima ili nije mnogo stalo do svojih para sto je u kapitalizmu verovatnoca 0.000001% ili je ipak nesto drugo.

pobegoh na vreme

pre 11 godina

pa normalno, jok treba da dam agrobanci da mi cuva devize. uostalom sta ce srbiji devize, pa narod nema ni za osnovno.

doboj

pre 11 godina

maloobjektivno@i moj gazda je duzan da mora firma radit 10 godina da vrati dug i vozi se u mercedesu ide na skijanje ide na more putuje po svjetu i zivi jako ugodno a ja nisam nikome duzan a nemam da sa familiom odem na bazene o moru mogu samo sanjat ali moj gazda svaki mjedec uredno placa kredit banci od cijeg je novca izgradio svoj biznis i sve dok vraca nema nikakvih problema. Eto da ti malo objasnim jer vidim da se svi drze tih brojki zaduzenosti drzava a neznaju sta uopce znace jer nije bitno kolko si duzan dokle god redovno vracas dug i bitno je sta napravis sa tim parama i zasto bi jedna njemacka ako ima recimo par milijardi viska taj novac ulozila recimo u izgradnju nekog autoputa kad moze dobit kredit za izgradnju po nekoj zanemarivoj kamati a ovaj visak posudit recimo srbiji uz ljepu kamatu

Горан

pre 11 godina

Куповање обвезница на своју штету значи да трошиш паре до којих ти није стало, паре који си или покрао или зарадио на разноразним манипулацијам тржишта. Лоповима и манипулантима је ово идеалан начин испирања новца.

Народе, запамти, новчаником се најбоље гласа. Другим речима, ако хоћеш боље Немачкој него себи, ти купуј Немачке државне обвезнице.

dejan

pre 11 godina

ovo je razlog što nemačka drži evro.
pozajmljuje pare pi niskoj stopi a onda ih ona pozajmljuje po daleko većoj.
znači ništa ne moraju da rade nego samo posreduju u izdavanju kredita.

Dzoni

pre 11 godina

Kad god je bila vest o deviznim rezervama pisalo je da se drze u americkim i nemackim obveznicama..znaci njima damo pare bez kamate a onda se od istih uzajmimo sa 7% godisnje i to predstavimo kao uspeh..vrlo mudro ali ocigledno ne sa nase strane!

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

Idemo ponovo da razbijamo iluzije o "najrazvijenijim" zemljama planete... Nadam se da ce jednog dana ovakve informacije probiti vase predrasude o vrednim i radnim Nemcima i njima slicnim. :)

Dakle najzaduzenije zemlje sveta su(izvor wikipedia):

Rank Country External Debt US dollars Date Per capita US dollars % of GDP

1 United States 15,813,740,000,000 26 June 2012 50,266 103
2 United Kingdom 8,981,000,000,000 30 June 2010 143,009 360
3 Germany 4,713,000,000,000 30 June 2010 57,755 142

Poslednja kolona je meni najinteresantnija posto kazuje koliko bruto nacionalnih dohodaka je potrebno da se dug vrati. Amerika skoro celu godinu treba da radi, Nemci godinu i po dok je Britancima poterbno nesto preko 3 i po budzeta da bi sanirali svoje spoljne dugove!

Malo se obrazujte pre nego sto svoje poverenje poklonite nekoj od ovih "vodecih" ekonomija planete. :)

max

pre 11 godina

Igore, ako se trziste pomeri i prinos za 5 godina skoci na 5% cena ce pasti na oko 900 eur pa si u gubitku oko 90 eur. Procitaj nesto o bond marketu pre komentarisanja...

Zoran - Nemac

pre 11 godina

Jeli to serijom ovakvih negativnih clanaka o Nemackoj poceo
"lov na vestice"? Nama,nasem mentalitetu nema ravnog,mi smo
bar u tome "lideri"! Ne bih u detalje,ali razmislite sami.

aleksandar

pre 11 godina

Bas sam juce razgovarao sa dobrim drugarom koji radi na Wall street-u - veoma uspesan trader. Nista ovde nije cudno. U trenudnoj kriznoj situaciji vecina investicija je rizicna. Neko je spomenuo kupovinu nekretnina - postoji veliki rizik da ce taj market da padne i da ce nekretnine vredeti manje nego sto vrede sada. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari.

Takodje treba objasniti da ovo ne znaci da ce neko ko ima veliku kolicinu para, za sve pare kupiti nemacke obveznice, vec ce raspodeliti ulaganja prema distribuciji rizika na razne stvari.

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.

Takodje treba spomenuti da Svajcarska vec dugo vremena (uspesno) prodaje obveznice sa josh vecom negativnom kamatom. Takodje u istoriji svajcarske (poslednjih 200-300 godina) se nikad nije desilo da svajcarska ne isplati te obveznice.

pozdrav is NYC

Trader

pre 11 godina

@ lazzanja
Euro ce da jaca, pa uglavno strani investitori koji moraju da imaju portfolio u euro kupuje nemacke obveznice. npr. reosiguravbajuca drustva, weath managemant funds koji traze profit u dolarima.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Te obveznice drzava nemaju veze sa zdravim razumom i tu je teška politika i lobiranje u pitanju. Nacin da oni najmoćniji i najbogatiji uzimaju lovu , a oni siromašni sebe zaduzuju sve vise i vise.
Sto jednostavno ne kupe zlato ili naftu ako nemaju u sta uložiti. Nafta dugoročno ne moze pojeftiniti.

Igor

pre 11 godina

Evo da pokusam da objasnim:
Sta znaci negativna stopa? TO znaci da ce Nemacka, za obveznice koje dospevaju za 10 godina da isplati npr 990€, za obveznicu koju cu platiti 1000€ da kupim. To zvuci nelogicno, ali te kamatne stope se menjaju vremenom. To znaci da za recimo 5 godina stopa moze da skoci na 5% i ja cu onda tu obveznicu na trzistou prodati za 1050€ i dobar sam 50€

lazzanja

pre 11 godina

aj majke vam, neka mi neko ovo objasni ...
zašto ne bi recimo uzeli i investirali u zemlju npr, rentirali je, kada prođe kriza i skoči vrednost prodali je ???

ili npr, zašto ne bi kupili rudnike sirovina za proizvodnju ekrana za mobilne telefone i onda crpeli rudu i prodavali je

ili npr zašto ne bi investirali u posrnule zemlje evrozone sa pozitivnom kamatom kako bi te zemlje koje kupuju nemačke proizvode privređivale i zarađivale kako bi mogle da kupe te proizvode npr ... ovako ... ništa mi nije jasno i logično sada majke mi ...

natzu mogu da kupe i da je štekaju ... rašće joj cena kada napadnu iran sigurno

toliko ima "sigurnih" investicija da je to naspram ove zaista nejasno ...

aleksandar

pre 11 godina

Bas sam juce razgovarao sa dobrim drugarom koji radi na Wall street-u - veoma uspesan trader. Nista ovde nije cudno. U trenudnoj kriznoj situaciji vecina investicija je rizicna. Neko je spomenuo kupovinu nekretnina - postoji veliki rizik da ce taj market da padne i da ce nekretnine vredeti manje nego sto vrede sada. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari.

Takodje treba objasniti da ovo ne znaci da ce neko ko ima veliku kolicinu para, za sve pare kupiti nemacke obveznice, vec ce raspodeliti ulaganja prema distribuciji rizika na razne stvari.

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.

Takodje treba spomenuti da Svajcarska vec dugo vremena (uspesno) prodaje obveznice sa josh vecom negativnom kamatom. Takodje u istoriji svajcarske (poslednjih 200-300 godina) se nikad nije desilo da svajcarska ne isplati te obveznice.

pozdrav is NYC

Igor

pre 11 godina

Evo da pokusam da objasnim:
Sta znaci negativna stopa? TO znaci da ce Nemacka, za obveznice koje dospevaju za 10 godina da isplati npr 990€, za obveznicu koju cu platiti 1000€ da kupim. To zvuci nelogicno, ali te kamatne stope se menjaju vremenom. To znaci da za recimo 5 godina stopa moze da skoci na 5% i ja cu onda tu obveznicu na trzistou prodati za 1050€ i dobar sam 50€

Dzoni

pre 11 godina

Kad god je bila vest o deviznim rezervama pisalo je da se drze u americkim i nemackim obveznicama..znaci njima damo pare bez kamate a onda se od istih uzajmimo sa 7% godisnje i to predstavimo kao uspeh..vrlo mudro ali ocigledno ne sa nase strane!

Vladimir Pula

pre 11 godina

Te obveznice drzava nemaju veze sa zdravim razumom i tu je teška politika i lobiranje u pitanju. Nacin da oni najmoćniji i najbogatiji uzimaju lovu , a oni siromašni sebe zaduzuju sve vise i vise.
Sto jednostavno ne kupe zlato ili naftu ako nemaju u sta uložiti. Nafta dugoročno ne moze pojeftiniti.

Zoran - Nemac

pre 11 godina

Jeli to serijom ovakvih negativnih clanaka o Nemackoj poceo
"lov na vestice"? Nama,nasem mentalitetu nema ravnog,mi smo
bar u tome "lideri"! Ne bih u detalje,ali razmislite sami.

Trader

pre 11 godina

@ lazzanja
Euro ce da jaca, pa uglavno strani investitori koji moraju da imaju portfolio u euro kupuje nemacke obveznice. npr. reosiguravbajuca drustva, weath managemant funds koji traze profit u dolarima.

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

Idemo ponovo da razbijamo iluzije o "najrazvijenijim" zemljama planete... Nadam se da ce jednog dana ovakve informacije probiti vase predrasude o vrednim i radnim Nemcima i njima slicnim. :)

Dakle najzaduzenije zemlje sveta su(izvor wikipedia):

Rank Country External Debt US dollars Date Per capita US dollars % of GDP

1 United States 15,813,740,000,000 26 June 2012 50,266 103
2 United Kingdom 8,981,000,000,000 30 June 2010 143,009 360
3 Germany 4,713,000,000,000 30 June 2010 57,755 142

Poslednja kolona je meni najinteresantnija posto kazuje koliko bruto nacionalnih dohodaka je potrebno da se dug vrati. Amerika skoro celu godinu treba da radi, Nemci godinu i po dok je Britancima poterbno nesto preko 3 i po budzeta da bi sanirali svoje spoljne dugove!

Malo se obrazujte pre nego sto svoje poverenje poklonite nekoj od ovih "vodecih" ekonomija planete. :)

max

pre 11 godina

Igore, ako se trziste pomeri i prinos za 5 godina skoci na 5% cena ce pasti na oko 900 eur pa si u gubitku oko 90 eur. Procitaj nesto o bond marketu pre komentarisanja...

lazzanja

pre 11 godina

aj majke vam, neka mi neko ovo objasni ...
zašto ne bi recimo uzeli i investirali u zemlju npr, rentirali je, kada prođe kriza i skoči vrednost prodali je ???

ili npr, zašto ne bi kupili rudnike sirovina za proizvodnju ekrana za mobilne telefone i onda crpeli rudu i prodavali je

ili npr zašto ne bi investirali u posrnule zemlje evrozone sa pozitivnom kamatom kako bi te zemlje koje kupuju nemačke proizvode privređivale i zarađivale kako bi mogle da kupe te proizvode npr ... ovako ... ništa mi nije jasno i logično sada majke mi ...

natzu mogu da kupe i da je štekaju ... rašće joj cena kada napadnu iran sigurno

toliko ima "sigurnih" investicija da je to naspram ove zaista nejasno ...

igorpl

pre 11 godina

@aleksandar
. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari

Pa naravno kada su se nabahatili pojedinci a ostatak svta ili nema leba da jede ili im je budžet prepolovljen.
pitajte obične ljude NEMCE kako su prošli kada im je uveden euro i kada su im plate ostale iste a sve što je bila marka polako je neprimetno pretvoreno u euro! Ne kažem da su jadni jer žive 100 puta bolje od nas ali kada nekome budžet preko noći se prepolovi onda je to bar za običnog čoveka katastrofa! Sistem je inače tako postavljen da bogati nemaju pojma koliko imaju, da siromašni nemaju pojma koliko nemaju a da srednji sloj u koliko ga ima potroši sve što zaradi i da ne šteka po slamaricama!
Ovaj svet i sistem će dživeti možda još 10 godina a onda će verovatno RAJA da se podigne i digne revoluviju svetskih razmera jer je svima već preko glave i svima je sve jasno kako se zarađuje spekulisanjem po svetskim berzama i trgovinom ljudskom nesrećom!
Ovo više nije 19 vek kada si mogao da stvoriš tajna društva i kartele i da pljačkaš do mile volje sirotinju koja nema pojma šta ti radiš i koliko imaš. ovo je era Intrerneta! i daj bože da se ovako nešto desi jer je svet zreo ili za još jedan svetski rat ili za jedan veliki MASTER RESET pa ponovo! Ljudi su se oduvek učili na svojim greškama! Nadam se da će i sada!

Kum

pre 11 godina

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.
--
Nema sigurnih drzavnih obveznica. Ne postoje. Nemacka, da su joj drzavne finansije u cvetnoj situaciji ne bi ni emitovala obveznice. Nemacka je zavisna i od sirovina i od trzista a evropsko trziste koje cini 60 odsto nemackog izvoza ne moze da bude vise kreditirano jer je i samo prezaduzeno a privreda Evrope bas zahvaljujuci jednom trzistu stoji u rusevinama pa vecina evropskih drzava nema vise ni nacina da zaradi novac. Trenutno ECB pusta u opticaj ogromne kolicine evra zarad odrzavanja likvidnosti pa berze cvetaju a privredni pokazatelji su veoma losi da ne kazem katastrofalni. Kada dodje do "dana D" Nemacka ce morati da ulozi ogroman novac da bi odrzala iznad vode svoje banke koje su izlozene ogromnom nenaplativom dugu. Ovo sto se sada desava u Evropi je samo odlaganje "dana D" i kupovanje vremena jer sistemskog tj privrednog resenja nema. Drzavne obveznice bilo koje zemlje pa i Nemacke ne bih pipnuo pa da mi na sto evra obecaju deset. Jedino razumno je ulaganje u plemenite metale (zlato, srebro, platina), sirove materijale: nafta, gas i akcije firmi koje se bave proizvodnjom hrane i energije (goriva). Nekretnine su takodje dobra opcija ali tamo gde nisu "prenaduvane" cene. U Srbiji cene padaju pa su stanovi (jos uvek ne u Bg i NS, cene ce jos padati), kuce, zemlja i suma vec dosta dobra opcija za osiguranje kapitala.

doboj

pre 11 godina

maloobjektivno@i moj gazda je duzan da mora firma radit 10 godina da vrati dug i vozi se u mercedesu ide na skijanje ide na more putuje po svjetu i zivi jako ugodno a ja nisam nikome duzan a nemam da sa familiom odem na bazene o moru mogu samo sanjat ali moj gazda svaki mjedec uredno placa kredit banci od cijeg je novca izgradio svoj biznis i sve dok vraca nema nikakvih problema. Eto da ti malo objasnim jer vidim da se svi drze tih brojki zaduzenosti drzava a neznaju sta uopce znace jer nije bitno kolko si duzan dokle god redovno vracas dug i bitno je sta napravis sa tim parama i zasto bi jedna njemacka ako ima recimo par milijardi viska taj novac ulozila recimo u izgradnju nekog autoputa kad moze dobit kredit za izgradnju po nekoj zanemarivoj kamati a ovaj visak posudit recimo srbiji uz ljepu kamatu

Горан

pre 11 godina

Куповање обвезница на своју штету значи да трошиш паре до којих ти није стало, паре који си или покрао или зарадио на разноразним манипулацијам тржишта. Лоповима и манипулантима је ово идеалан начин испирања новца.

Народе, запамти, новчаником се најбоље гласа. Другим речима, ако хоћеш боље Немачкој него себи, ти купуј Немачке државне обвезнице.

neko

pre 11 godina

Ovde neko prica o nafti, kao da je ovo igrica, kupis i to stoji negde. Pa treba imati postrojenja za cuvanje nafte, to sve kosta. Ili mozete da platite nekom skladistenje, ali to je opet rizik. Dalje, treba platiti ljude da to cuvaju, da transportuju i tako dalje. Jedina dobra investicija je u zlato. Njega nije tesko cuvati, ali postoji mogucnost da vas neko opljacka ili morate da placate trezor, opet nesto placate. Ovde sa Nemackim obveznicama rizik je gotovo nula, a to se placa malim delom cuvanog novca. Ovde pricamo o velikom novcu, a ne o 100 evra. Naravno da je bolje investirati u posao, ali posao je rizik i zahteva RAD. Ovde je na prvom mestu sigurnost, a ostatak novca se ulaze u posao.
Mi placamo kamatu 6,15% na evroobveznice na godisnjem nivou.

pobegoh na vreme

pre 11 godina

pa normalno, jok treba da dam agrobanci da mi cuva devize. uostalom sta ce srbiji devize, pa narod nema ni za osnovno.

Ovich

pre 11 godina

@maloObjektivnostiMolim

GDP nije budzet neke zemlje neko njen bruto domaci proizvod. Tj. vrednost svega sto privreda stvori za godinu dana. Jasno ti je da je ta suma daleko veca od drzavnog budzeta.

To znaci da Britanija treba da dalje sve sto proizvede tokom 3 godine da bi vratila dug.

dejan

pre 11 godina

ovo je razlog što nemačka drži evro.
pozajmljuje pare pi niskoj stopi a onda ih ona pozajmljuje po daleko većoj.
znači ništa ne moraju da rade nego samo posreduju u izdavanju kredita.

Dzoni

pre 11 godina

Da dodam da ipak tu nesto smrdi i da sumnjam da su ti tesko dosli do para kad ih se tako odricu jer je inflacija u euro zoni 2% tj na sigurnom su gubitku a u Svajcarskim bankama koje u istoriji nikad se nije desilo da nekom ne vrate pare bi im dali 4%.Znaci da njima ili nije mnogo stalo do svojih para sto je u kapitalizmu verovatnoca 0.000001% ili je ipak nesto drugo.

Cici Kg

pre 11 godina

@Kum

Povrsno poznavanje (nepoznavanje)ekonomije u Vasem slucaju je dovelo do ovakvog komentara.

Ukratko: drzavne obveznice ( zemalja sa visokim kreditnim rejtingom) jesu najsigurnije Hov (hartije od vrednosti) i kod njih je shodno riziku kamatna stopa za ulagaca- kupca najmanja.
Zlato i plemeniti metali i jesu na oko isplativi sto gledanjem grafikona cene zlata u zadnjih 4 ili pak 10 godina je jasan trend. Ali kupiti vecu kolicinu zlata na "slobodnom trzistu" za obicne investitore je mnogo vise teorija nego sto je realnost...mada i drzavne obveznice kao i druge hartije od vrednosti ne moze svako da kupi na slobodnom terzistu.bn

lazzanja

pre 11 godina

aj majke vam, neka mi neko ovo objasni ...
zašto ne bi recimo uzeli i investirali u zemlju npr, rentirali je, kada prođe kriza i skoči vrednost prodali je ???

ili npr, zašto ne bi kupili rudnike sirovina za proizvodnju ekrana za mobilne telefone i onda crpeli rudu i prodavali je

ili npr zašto ne bi investirali u posrnule zemlje evrozone sa pozitivnom kamatom kako bi te zemlje koje kupuju nemačke proizvode privređivale i zarađivale kako bi mogle da kupe te proizvode npr ... ovako ... ništa mi nije jasno i logično sada majke mi ...

natzu mogu da kupe i da je štekaju ... rašće joj cena kada napadnu iran sigurno

toliko ima "sigurnih" investicija da je to naspram ove zaista nejasno ...

Zoran - Nemac

pre 11 godina

Jeli to serijom ovakvih negativnih clanaka o Nemackoj poceo
"lov na vestice"? Nama,nasem mentalitetu nema ravnog,mi smo
bar u tome "lideri"! Ne bih u detalje,ali razmislite sami.

maloObjektivnostiMolim

pre 11 godina

Idemo ponovo da razbijamo iluzije o "najrazvijenijim" zemljama planete... Nadam se da ce jednog dana ovakve informacije probiti vase predrasude o vrednim i radnim Nemcima i njima slicnim. :)

Dakle najzaduzenije zemlje sveta su(izvor wikipedia):

Rank Country External Debt US dollars Date Per capita US dollars % of GDP

1 United States 15,813,740,000,000 26 June 2012 50,266 103
2 United Kingdom 8,981,000,000,000 30 June 2010 143,009 360
3 Germany 4,713,000,000,000 30 June 2010 57,755 142

Poslednja kolona je meni najinteresantnija posto kazuje koliko bruto nacionalnih dohodaka je potrebno da se dug vrati. Amerika skoro celu godinu treba da radi, Nemci godinu i po dok je Britancima poterbno nesto preko 3 i po budzeta da bi sanirali svoje spoljne dugove!

Malo se obrazujte pre nego sto svoje poverenje poklonite nekoj od ovih "vodecih" ekonomija planete. :)

Vladimir Pula

pre 11 godina

Te obveznice drzava nemaju veze sa zdravim razumom i tu je teška politika i lobiranje u pitanju. Nacin da oni najmoćniji i najbogatiji uzimaju lovu , a oni siromašni sebe zaduzuju sve vise i vise.
Sto jednostavno ne kupe zlato ili naftu ako nemaju u sta uložiti. Nafta dugoročno ne moze pojeftiniti.

Igor

pre 11 godina

Evo da pokusam da objasnim:
Sta znaci negativna stopa? TO znaci da ce Nemacka, za obveznice koje dospevaju za 10 godina da isplati npr 990€, za obveznicu koju cu platiti 1000€ da kupim. To zvuci nelogicno, ali te kamatne stope se menjaju vremenom. To znaci da za recimo 5 godina stopa moze da skoci na 5% i ja cu onda tu obveznicu na trzistou prodati za 1050€ i dobar sam 50€

aleksandar

pre 11 godina

Bas sam juce razgovarao sa dobrim drugarom koji radi na Wall street-u - veoma uspesan trader. Nista ovde nije cudno. U trenudnoj kriznoj situaciji vecina investicija je rizicna. Neko je spomenuo kupovinu nekretnina - postoji veliki rizik da ce taj market da padne i da ce nekretnine vredeti manje nego sto vrede sada. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari.

Takodje treba objasniti da ovo ne znaci da ce neko ko ima veliku kolicinu para, za sve pare kupiti nemacke obveznice, vec ce raspodeliti ulaganja prema distribuciji rizika na razne stvari.

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.

Takodje treba spomenuti da Svajcarska vec dugo vremena (uspesno) prodaje obveznice sa josh vecom negativnom kamatom. Takodje u istoriji svajcarske (poslednjih 200-300 godina) se nikad nije desilo da svajcarska ne isplati te obveznice.

pozdrav is NYC

max

pre 11 godina

Igore, ako se trziste pomeri i prinos za 5 godina skoci na 5% cena ce pasti na oko 900 eur pa si u gubitku oko 90 eur. Procitaj nesto o bond marketu pre komentarisanja...

Dzoni

pre 11 godina

Kad god je bila vest o deviznim rezervama pisalo je da se drze u americkim i nemackim obveznicama..znaci njima damo pare bez kamate a onda se od istih uzajmimo sa 7% godisnje i to predstavimo kao uspeh..vrlo mudro ali ocigledno ne sa nase strane!

Kum

pre 11 godina

Cela poenta je da je nemacka ekonomija toliko cvrsta da je sa 99.9999% sigurno da ce nemacka vratiti te obveznice.
--
Nema sigurnih drzavnih obveznica. Ne postoje. Nemacka, da su joj drzavne finansije u cvetnoj situaciji ne bi ni emitovala obveznice. Nemacka je zavisna i od sirovina i od trzista a evropsko trziste koje cini 60 odsto nemackog izvoza ne moze da bude vise kreditirano jer je i samo prezaduzeno a privreda Evrope bas zahvaljujuci jednom trzistu stoji u rusevinama pa vecina evropskih drzava nema vise ni nacina da zaradi novac. Trenutno ECB pusta u opticaj ogromne kolicine evra zarad odrzavanja likvidnosti pa berze cvetaju a privredni pokazatelji su veoma losi da ne kazem katastrofalni. Kada dodje do "dana D" Nemacka ce morati da ulozi ogroman novac da bi odrzala iznad vode svoje banke koje su izlozene ogromnom nenaplativom dugu. Ovo sto se sada desava u Evropi je samo odlaganje "dana D" i kupovanje vremena jer sistemskog tj privrednog resenja nema. Drzavne obveznice bilo koje zemlje pa i Nemacke ne bih pipnuo pa da mi na sto evra obecaju deset. Jedino razumno je ulaganje u plemenite metale (zlato, srebro, platina), sirove materijale: nafta, gas i akcije firmi koje se bave proizvodnjom hrane i energije (goriva). Nekretnine su takodje dobra opcija ali tamo gde nisu "prenaduvane" cene. U Srbiji cene padaju pa su stanovi (jos uvek ne u Bg i NS, cene ce jos padati), kuce, zemlja i suma vec dosta dobra opcija za osiguranje kapitala.

Trader

pre 11 godina

@ lazzanja
Euro ce da jaca, pa uglavno strani investitori koji moraju da imaju portfolio u euro kupuje nemacke obveznice. npr. reosiguravbajuca drustva, weath managemant funds koji traze profit u dolarima.

Dzoni

pre 11 godina

Da dodam da ipak tu nesto smrdi i da sumnjam da su ti tesko dosli do para kad ih se tako odricu jer je inflacija u euro zoni 2% tj na sigurnom su gubitku a u Svajcarskim bankama koje u istoriji nikad se nije desilo da nekom ne vrate pare bi im dali 4%.Znaci da njima ili nije mnogo stalo do svojih para sto je u kapitalizmu verovatnoca 0.000001% ili je ipak nesto drugo.

dejan

pre 11 godina

ovo je razlog što nemačka drži evro.
pozajmljuje pare pi niskoj stopi a onda ih ona pozajmljuje po daleko većoj.
znači ništa ne moraju da rade nego samo posreduju u izdavanju kredita.

Горан

pre 11 godina

Куповање обвезница на своју штету значи да трошиш паре до којих ти није стало, паре који си или покрао или зарадио на разноразним манипулацијам тржишта. Лоповима и манипулантима је ово идеалан начин испирања новца.

Народе, запамти, новчаником се најбоље гласа. Другим речима, ако хоћеш боље Немачкој него себи, ти купуј Немачке државне обвезнице.

doboj

pre 11 godina

maloobjektivno@i moj gazda je duzan da mora firma radit 10 godina da vrati dug i vozi se u mercedesu ide na skijanje ide na more putuje po svjetu i zivi jako ugodno a ja nisam nikome duzan a nemam da sa familiom odem na bazene o moru mogu samo sanjat ali moj gazda svaki mjedec uredno placa kredit banci od cijeg je novca izgradio svoj biznis i sve dok vraca nema nikakvih problema. Eto da ti malo objasnim jer vidim da se svi drze tih brojki zaduzenosti drzava a neznaju sta uopce znace jer nije bitno kolko si duzan dokle god redovno vracas dug i bitno je sta napravis sa tim parama i zasto bi jedna njemacka ako ima recimo par milijardi viska taj novac ulozila recimo u izgradnju nekog autoputa kad moze dobit kredit za izgradnju po nekoj zanemarivoj kamati a ovaj visak posudit recimo srbiji uz ljepu kamatu

pobegoh na vreme

pre 11 godina

pa normalno, jok treba da dam agrobanci da mi cuva devize. uostalom sta ce srbiji devize, pa narod nema ni za osnovno.

igorpl

pre 11 godina

@aleksandar
. Ulaganje u proizvodnju je takodje rizicno jel potrosaci sve manje konzumiraju stvari

Pa naravno kada su se nabahatili pojedinci a ostatak svta ili nema leba da jede ili im je budžet prepolovljen.
pitajte obične ljude NEMCE kako su prošli kada im je uveden euro i kada su im plate ostale iste a sve što je bila marka polako je neprimetno pretvoreno u euro! Ne kažem da su jadni jer žive 100 puta bolje od nas ali kada nekome budžet preko noći se prepolovi onda je to bar za običnog čoveka katastrofa! Sistem je inače tako postavljen da bogati nemaju pojma koliko imaju, da siromašni nemaju pojma koliko nemaju a da srednji sloj u koliko ga ima potroši sve što zaradi i da ne šteka po slamaricama!
Ovaj svet i sistem će dživeti možda još 10 godina a onda će verovatno RAJA da se podigne i digne revoluviju svetskih razmera jer je svima već preko glave i svima je sve jasno kako se zarađuje spekulisanjem po svetskim berzama i trgovinom ljudskom nesrećom!
Ovo više nije 19 vek kada si mogao da stvoriš tajna društva i kartele i da pljačkaš do mile volje sirotinju koja nema pojma šta ti radiš i koliko imaš. ovo je era Intrerneta! i daj bože da se ovako nešto desi jer je svet zreo ili za još jedan svetski rat ili za jedan veliki MASTER RESET pa ponovo! Ljudi su se oduvek učili na svojim greškama! Nadam se da će i sada!

neko

pre 11 godina

Ovde neko prica o nafti, kao da je ovo igrica, kupis i to stoji negde. Pa treba imati postrojenja za cuvanje nafte, to sve kosta. Ili mozete da platite nekom skladistenje, ali to je opet rizik. Dalje, treba platiti ljude da to cuvaju, da transportuju i tako dalje. Jedina dobra investicija je u zlato. Njega nije tesko cuvati, ali postoji mogucnost da vas neko opljacka ili morate da placate trezor, opet nesto placate. Ovde sa Nemackim obveznicama rizik je gotovo nula, a to se placa malim delom cuvanog novca. Ovde pricamo o velikom novcu, a ne o 100 evra. Naravno da je bolje investirati u posao, ali posao je rizik i zahteva RAD. Ovde je na prvom mestu sigurnost, a ostatak novca se ulaze u posao.
Mi placamo kamatu 6,15% na evroobveznice na godisnjem nivou.

Ovich

pre 11 godina

@maloObjektivnostiMolim

GDP nije budzet neke zemlje neko njen bruto domaci proizvod. Tj. vrednost svega sto privreda stvori za godinu dana. Jasno ti je da je ta suma daleko veca od drzavnog budzeta.

To znaci da Britanija treba da dalje sve sto proizvede tokom 3 godine da bi vratila dug.

Cici Kg

pre 11 godina

@Kum

Povrsno poznavanje (nepoznavanje)ekonomije u Vasem slucaju je dovelo do ovakvog komentara.

Ukratko: drzavne obveznice ( zemalja sa visokim kreditnim rejtingom) jesu najsigurnije Hov (hartije od vrednosti) i kod njih je shodno riziku kamatna stopa za ulagaca- kupca najmanja.
Zlato i plemeniti metali i jesu na oko isplativi sto gledanjem grafikona cene zlata u zadnjih 4 ili pak 10 godina je jasan trend. Ali kupiti vecu kolicinu zlata na "slobodnom trzistu" za obicne investitore je mnogo vise teorija nego sto je realnost...mada i drzavne obveznice kao i druge hartije od vrednosti ne moze svako da kupi na slobodnom terzistu.bn