Petak, 18.07.2014.

11:26

Usvojene izmene Zakona o radu i PIO

Skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o radu sa 190 glasova "za", 21 glas "protiv", dok četiri poslanika nisu glasala. Usvojene i izmene Zakona o PIO.

Izvor: B92

Usvojene izmene Zakona o radu i PIO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

192 Komentari

Sortiraj po:

milenko

pre 9 godina

po ovom zakonu radniku se smanjuju primanja,otpremnine,socijalna davanja. pri. otkazu,nisam. znao da je dosadasnji zakon odobravao rad na. crno .kicma kojeg direktora ,inzinjera,pravnika,administrativca moze. da izdrzi do 65 godine. zasto prije donosenja novih promena nije zatvorena nijedna firma koja nije prijavila sve zaposlene pa i oni koji rade ispada da su fizikalci na minimalcu ono preko na ruke a majstori po masinama nemaju ni kv skolu tako ispada .poslodavac primi pod ugovor pa kadase pobunis zbog krsenja prava nece da produzi ugovor eto mu opravdanja ispade da je ispostovao zakon .predlazem da se nikome ispod. prosecne plate ne smanjuju plate ,a preko. toga 30 posto dole da vidis dalice da se bune radnici ili foteljasi.

groom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

groom

pre 9 godina

Samo je kod nas postojao zakon o zastiti kancelarijskih lenjih belih medveda,svuda u svetu je borba za radno mesto od pocetka karijere do penzije.Ko je radio u inostranstvu zna o cemu pricam.

Sauropod

pre 9 godina

Čemu ovolika frka, zakon ko zakon, usklađen sa EU, biće ih još puno.
Nikakav spektakl, nikakva katastrofa. Hoćemo u Evropu? Hoćemo, evo..

zoran

pre 9 godina

Kada ce poceti inspekcija da radi svoj posao. Mene ovaj zakon ne pogadja. Evo kako , radim 9h dnevno , svaku drugu subotu neplaceno , godisnji odmor 10 dana leti 5 zimi. Naravno bez regresa ,toplog obroka , prevoza to je sve u plati. Plata za vremr odmora kao u ugovoru o radu. Sta je meni doneo novi zakon? I po starom nisam mogao da koristim ono sto je u moju korist. Sada koliko vidim je ozvaniceno ono sto mi bilo uskraceno. Sada mogu da se nadam da ce jos da me pogodi. Poslodavci uvek idu na stetu zaposlenog , ja radim za troje ,nemam pravo da zakasnim , izadjem ranije i opet za poslodavca sam naj obicniji broj na papiru.

Sale

pre 9 godina

A kome da se žalim kada neće da mi gazda da godišnji. Ili me tera da potpišem sporazumni raskid, pošto neće da mi plaća otpremninu.
Ako ne potpišem tovari mi poslove na vrat da mi se smuči zivot i da prestanem da dolazim na posao pa mi piše izostanke i da mi otkaz zbog ne obavljanja dužnosti iz ugovora (ne dolazaka na posao).
Da ga tužim inspekciji, pa me posle maltretira, pa ga tužim sudu za mobing (plaćam sudske troškove i veštake) i čekam jedno tri četiri godine da se nešto desi.
Tako da, većina toga kod loših poslodavaca (80%) zavisi od njihove dobre volje, ili moje dokonosti da se teram po sudovima, ili ne daj Bože pobijem sa nekim od njih pa ga nateram na neka svoja prava.

lena

pre 9 godina

smešno mi je kad čujem da ce ove promene povećati zaposlenost, tj. stimulisati poslodavce da legalizuju rad na crno i zapošljavaju nove radnike-to ce se pre postići smanjenjem poreza i obaveza poslodavca po doprinosima i pojačanom kontrolom inspekcije rada!!! doduše, moram priznati da je zakon legalizovao i regulisao neka nejasna stanja u praksi, poput kliznog radnog vremena i omogućio korišćenje godišnjeg odmora maltene odmah, ali to su mali koraci...

Andjelika

pre 9 godina

Cim mora da se radi eto kod nas gooooomile nezadovoljnih. Na svu srecu smo fleksibilna nacija, pa vremenom popustimo i budemo najbolji u svemu. Kad mozemo biti najbolji radnici svuda na zapadu, mozemo i kod svoje kuce.

Milance

pre 9 godina

Alal nam kacamak, konacno da krenemo sa tim istorijskim reformama. Do sada su mnogi obecavali i pricali. Izgleda da ovi stvarno resili da srede situaciju. Skida kapu za ovaj potez, jer je trebalo hrabrosti da se presece i povuce noga u tom pravcu.

Danijela

pre 9 godina

@(Buđenje!!!, 18. jul 2014 17:41)
Referendum za povlacenje zakona o radu ?? Zakoracili smo 2 koraka ka civilizaciji i vi biste vec 10 koraka nazad ? Svuda na svetu vaze ova i jos mnogo strozih pravila, a vama ne odgovara, vi biste da nastavimo kaubojskim putem, ko kako i koliko hoce. E, pa ne moze, mora da se radi i zaradi.

RL

pre 9 godina

Ma da bre, odem na zasluzeni odmor, manja plata. Sto me uopste placaju dok sam na odmoru kad ne radim? Kad bolje razmislim sta ce mi zapravo odmor? A i bolje da sad radim 3 godine na odredjeno, to neodredjeno je isuvise neodredjeno.
Hvala Kolektivnom ugovoru, da ga nema radili bismo i nakon smrti, da je po volji trenutnog vladara.

Duh vremena

pre 9 godina

Izmenama zakona pokazana je volja i spremnost da se sve ono sto je lose menja,a protivljenje pojedinaca iz opozicije samo pokazuje njihovu nesposobnost dok su bili na vlasti da urade nesto konkretno.

Brusco

pre 9 godina

Mishevi se uplasili za svoje jazbine i foteljice u toplim kancelarijama. Osetili da to sada mora radom da se sacuva, a ne da im je ostavio babo u amanet.

Helen

pre 9 godina

Bilo je za ocekivati da ce zakon o radu biti usvojen.Sad su ispunjene predispozicije sa jos nekoliko reformskih zakona za privlacenje investicija.

stoka

pre 9 godina

Sta je? Bunite se što je prošao zakon? Gde ste na protestu sindikata pre neki dan? Mrzi te da šetaš? Neka. Sad budi rob. To neće da te mrzi.

Mesecar

pre 9 godina

A da je srece bilo, pa da su zuti ovo uradili bar pre deset godina mozda bi jos uvek bili na vlasti a mi oporavljeni i da radimo normalno. Ovako sada tek krecemo od nule.

Goran

pre 9 godina

@Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.
[(Tzatziki, 18. jul 2014 12:27)
E blago tebi!I Vucku sa vama!Zelim VAm svima koji podrzavate novi ZOR prijatno- uzivajte u blagodetima Novog Zakona o Radu!Ziveo Vucic i svijetla buducnost.....BEEEEEEE!

Definicija

pre 9 godina

E gospodo moja i botovi i trolovi, dok se vi raspravljate oko partijskih ciljeva ja na ovaj zakon gledam sa nadom da cu moci da skorije racunam na zdravstveno osiguranje za svoju decu. Vise od pet godina radim kod privatnika bez ikakvog ugovora - na crno. Decu vodim privatno kod lekara i to moram da pozajmim novac pa od crkavice vracam. Ja do sada nisam osetio ni kako izgleda bolovanje, ni godisnji odmor ni putni troskovi, ni mnogo toga oko cega se vi raspravljate i svadjate da ce biti smanjeno ili ukinuto. Ovim zakonom cu ja a i mnogo nas u Srbiji obicnih radnika da imamo bar neku sigurnost. Moze da se desi da je ovo ipak lep dan za radnike u Srbiji.

pribil

pre 9 godina

nema promena dok se uzima od sirotinje...Malo po malo se uzima i non stop se kuka kako se zaduzujemo! Cene i inflacija rastu plate stagniraju i padaju, najmanje plate u jevropi ima srbija. Zato gospodo ne glumite super hika...

billz

pre 9 godina

Kako navodi RTS, od ukupno 169 podnetih amandmana privaćena su dva, a šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović je na Tviteru objavio da je "odneta mala pobeda u Skupštini", jer je jedan od usvojenih amandmana njegov, po kome "trudnice i porodilje ipak ne mogu da se otpuste".
Ovo je klasično spinovanje, jer je DS godinama izbegavao da zaštiti prava trudnica koe su za vreme njihove vladavine gubile radna mesta čim bi poslodavac procenio da nisu sposobne da rade. Jeste Stefanović taj koji je obezbednio da se zabrani otpuštanje trudnica, ali ne Borislav, već aktuelni ministar unutrašnjih poslova, i to pre godinu i po dana.

kod privatnika

pre 9 godina

Ja se slazem sa ovim zakonom,pa kod privatnika niko ti ga i ne spominje potpises ga i radis kako ti gazda kaze i sve je ok,nego gospoda i javnog sektora koja su se zaposljavala znamo vec kako e njih ovo brine 160.000 viska pa molim lepo otkazi niko se nije bunio za 500.000 radnika koji su ostali bez posla unazad 14god.a gospodin sindikalac valjda mu malo 350000 plate pa se nesto busa,a i mi hvala Bogu imamao 24000 si dikalne org.pa jel to normalno.neka komsiji crkne krava takav smo mi narod,ma gde god ima viska otkaz.od mene uzmu na kraju svakog meseca da bi oni dobili 1. a ja cekam jos 3 meseca platu.Jel to po zakonu?

KIFLA

pre 9 godina

Bitno je da se radi na menjanju Srbije i losih navika koje smo stekli. Olenjili smo se mnogo i hocemo hleba bez motike, to nigde nema pa nije normalno ni ovde da bude.

Zoza

pre 9 godina

Uspeh u poslu nije zagarantovan. Zašto bi poslodavac otpuštao radnika za koga ima posla i koji mu donosi dobit? Lakša mobilnost zaposlenih nije loša stvar, firme koje dobro rade mogu lakše da zapošljavaju, one kojima ne ide dobro mogu lakše da otpuštaju i da opstanu. Novim zakonom se pravi zdrava osnova a ne fiktivna sigurnost na papiru.

Boban

pre 9 godina

Poštovani anti-botovi bez nerviranja. Ova gamad što piše i veliča Napućenog je grupa klinaca koja je u životu radila u realnom sektoru taman onoliko koliko i dragi im vođa tj. nimalo. U svaki odbor SNS-a je uvedeno par ADSL priključaka sa kojih prepisuju dobijene komentare od nekog Gebelsa iz SNS-a. Tako bez nerviranja sve je to ista bagra kao i Vulin.

Svetlana Ivic

pre 9 godina

Odlicno.

A sada da otpustimo sve koji su clanovi bilo koje stranke bez prava nadoknade po osnovu organizovanog kriminala i korupcije po kojoj su i dosli na te pozicije i zauzeli radna mesta nama postenim gradjanima Srbije!

Milan1989

pre 9 godina

Prvi korak u reformama. Stvarno ne razumem nase ljude,ovo se sve radi kako bi strani investitori dosli,ulozili novac u nasoj drzavi i zaposlili ljude. Jeste da se malo umanjuju prava radnika ali to je cena koju moramo platiti ako hocemo neka ulaganja i zaposljavanja. Postoje samo dva puta,jedan je ne usvojiti zakon a posledica bi bila odustajanje stranaca od ulaganja ovde,a drugi put usvajanje i dovodjenje investitora,trece opcije nema.

Bari1991

pre 9 godina

Koliko me brine kolicina SNS botova,toliko me brine i B92 koji njihove komentare objavljuje u vecini,valjda su se i oni slizali sa vlascu.Sa druge strane,more komentara koji,ARGUMENTOVANO,kritikuju donosenje ovog zakona,po obicaju cenzurisu.A nekad ste bili mocan medij!

Nikola Pavicevic

pre 9 godina

Odlagalo se dokle je moglo, ali je sad doslo sve na naplatu i morao se povuci ovakav potez. Dosta vise da vestacki ozivljavamo PIO fond, promene su bile neophodne.

osmeh propalog agronoma

pre 9 godina

Kako imaju hrabrosti , posle 12 godina racuni stuza na naplatu , imamo situaciju da nemamo priliv samo odliv sredstava da se zaduzujemo da bi isplatili plate I penzije pa da ovaj kolaps nije nastao za par meseci vlasti Sns-a ili dvanaest godina Ds , odgovor je jednostavan , svi ga znamo : razorena privreda, pola miliona ljudi ostalo bez posla cvetala samo siva ekonomija i bogatili se pojedinci, javni dug udvostrucen od 2008 do 2012 sa 31.2 na 62,4% , odnos radnika i penzionera 1:1, sad nam OSTAJE DA MALO SVIMA SMANJIMO PLATE ZA 10% I TAKO SMANJIMO RASHODNU STRANU U NELIKVIDNIM PREDUZECIMA KOJE SU PREPUNE RADNIKA PA SVAKO PO MALO DA DOBIJA DOK SE NEPOKRENE PRIVREDA PREKO PREDPRISTUPNIH FONDOVA Eu ili da se jos vise zaduzujemo na bolestan nacin i za godinu dana da svi ostanu bez posla i penzija ...................................................

Nina

pre 9 godina

Izmene zakona su po meri onih koji žele da rade. Protiv ovog zakona su jedino lenji i korumpirani sindikalci koji ne rade ništa, a imaju ogromne prihode. Država više ne sme da ima razumevanja za lenčuge i sivu ekonomiju.

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi, 'ladno lupate minuse ljudima koji dozivljavaju i prozivljavaju svaku mogucu torturu od drzavnih poslodavaca, kao i privatnih. Kako vas nije sram cobani jedni pokvareni. Dao Bog da vam se sve lose desilo, kao i ovim ljudima. Sve sto lose radite, tako ce vam se i vratiti, jer je to neminovno.

zoran

pre 9 godina

Ne vidim sta je lose u svemu ovome narod je zeleo promene i one su tu.Napred Vucicu neka vide sta je gazda u kuci i da se nauce kako se gazduje.

k-milos

pre 9 godina

Sve evropske drzave imaju ovakve zakone, vreme je da se bezakonju stane na put. Nije tacno da ovaj zakon od radnika pravi robove, ovaj zakon tera poslodavce da postuju osnovna ljudska prava svakog radnika.

mira

pre 9 godina

Bahatost na delu. TO je demokratija! Od 169 amandmana prihvacena su DVA, i NIJEDAN sindikata! Sada bih molila novinare da oni, a ne vlast prate koliko stotina hiljada ljudi ce se uskoro zaposliti, kakve su plate, ide li iko na godisnji odmor, da li se bolje zivi. Jer, otkako su nas ovi zajasili i onako tezak zivot, pretvorio se u ocaj.

Dama

pre 9 godina

Ima dosta negativnih komentara , pa me interesuje kako neko moze da kudi novi ,ako nije poznavao stari zakon ? Ubedjena sam da niko od ovih negativaca ,ne zna ,ali je bitno da pljuju po necemu.

DarkoDare

pre 9 godina

Zakon je reforskog karaktera i odgovara datim predizbornim obecanjima premijera.Takodje pogodan za privlacenje stranih investicija koje imaju visestruki znacaj.

Mirce

pre 9 godina

Daleko je kvalitetniji od ranijeg koji je doveo do masovnog otpustanja radnika posto stiti radnika od otpustanja , a sa druge strane dobar je i za poslodavca koji ce imati bolje uslove da zaradi. Osim toga zakon je i reformski i moderan tako da su izmene bile i vise nego potrebne.

foxfire

pre 9 godina

Sad ce ovim zakonom da smanje plate i penzije i plus najavljenih dvadeset posto koje gospodar Vucic teska srca najavljuje.Stanje je zabrinjavajuce.Nama prvo treba nesto lose da se desi i da osetimo na sopstvenoj kozi da bi se opametili.Nema nam spasa sa ovim nazadnjacima.Totalno nesposobna vlast.

Višnjica

pre 9 godina

(q, 18. jul 2014 11:46)
Šta te muči kolega? Zar je pozivanje da narod napušta Srbiju način da se iskaže nezadovoljstvo, mislim u ovom slučaju pre svega sa samim sobom!
Ovaj zakon stvara ravnotežu između uslova rada u javnom sektoru i onim u privatnom, i sem onih koji su bili do sad zaštićeni ko beli medvedi negde u ladovini u državnim institucijama, niko drugi nema zamerku na usvojene izmene koje svakako prave razliku između radika i neradnika!

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Srbija je pocela reforme...ovim zakonom,poslodavci ce biti zasticeni od neradnika i dzabolebarosa, a pravi radnik ce imati svoja prava i zastitu drzave od nesavesnog poslodavca, sto do sada nije bio slucaj.

Astor

pre 9 godina

Ja bih voleo da posle usvajanja ovog novog zakona o radu, naši sindikalni vođe počnu da rade svoj posao i iz dana u dan prate sprovođenje ovog zakona i njegovo poštovanje, i da svoj glas dižu uvek kada se on ne poštuje, a ne kao do sada da se javljaju samo kad su im ugoržene fotelje i ogormne plate!

Arja

pre 9 godina

Zakon o radu uređuje državni sistem. Drago mi da Zakon pre svega obezbeđuje pravo radnika, zatim sprečava rad na crno, jer je poslodavac dužan da prijavi svoje radnike, da plati porez državi. Zakon o PIO takođe sigurnoni odlazak u penziju. Drago mi da je skupština ovaj zakon prihvatila. Ne razumem zašto ljudi nisu u stanju da pročitaju zakon neko ga odmah kritikuju.

Duško

pre 9 godina

Zakon o radu je korak napred u zaštiti prava radnika, treba pratiti njegovo sprovođenje i uočene manjkavosti brzo ispravljati!Ono što je sigurno jeste da će on odvojiti radnika od neradnika, i omogućiti da se prekine sa mobingom radnika u drugom delu karijere i pred penziju!

Urska

pre 9 godina

Iako vidim da ovde pojedinci kritikuju ovaj zakon msilim da trebaju malo bolje da sagledaju njegove prednosti, posebno u trenutku u kojem se nalazimo.

Marija

pre 9 godina

Konačno! Amandmani su usvojeni i sad me baš zanima ko će smeti da izbegava prijavljivanje radnika i plaćanje poreza i doprinosa. Sada će pravi radnici da isplivaju na površinu, a neradnici biti prepoznati od strane poslodavca. Nema više skrivanja.

коста

pre 9 godina

Срамота. Док власт не реагује на тотално неправичну пореску регулативу и пореску администрацију, чак и кокетира са највећим дужницима јавних прихода, неке водећи с њима да их сликају и свакодневно пуштају на њиховим телевизијама, пратећи их као да с њима снимају ријалити представу, некима чак нудећи државна предузећа иако истој држави дугују силне паре - што за невраћене кредите који су узели преко фонда за развој, државних банака,преко АОДИ-ја и сл, што неплаћеним порезима - дотле узима приходе од рада и поводом рада, који су и онако закинути у свим деловима, како би им свима више остало. Опште је познато да послодавци исплаћују зараду у два дела, један на руке и други преко рачуна на који плаћају обавезе, да не плаћа прековремене сате и рад празником, да му радно време траје колко му се ћефне, да су ретки послодавци који поштују време г.о., да је минимална зарада најраспрострањенији износ плате у привреди и услугама а да је она уједно и најнижа у европи, да им је лизинг запошљавање најомиљенији облик држања радника, да је стопа незапослености младих свакако међу највећим у европи, да се затварају сва врата младимакод запошљавања у здравству, просвети и другим јавним и државним службама, да .... Уз сва та сазнања једино што умеју је да узимају од прихода из рада и поводом рада.

Mitar

pre 9 godina

Ovde protestvuju trolovi po zadatku, a juče su iz nekih gradova iz unutrašnjosti na protest krenuli istetovirani i ćelavi momci sa pivom u rukama koji nemaju dan radnog staža. Pored piva i hrane, dobili su i novac da bi protestvovali.

Njanja

pre 9 godina

Mozda je ovaj Zakon i dobar, ali ja nemam ni mrvicu poverenja u ove, pa sam iz tih razloga vrlo, vrlo skepticna! I dosta vise uporedjivanja sa Evropom. Kad nam daju evropske uslove, pa nam onda na njima sprovedu ovaj Zakon, necu se buniti.

inspirator

pre 9 godina

A radno vreme 6 sati? To bi bio moderan zakon, to bi donelo radna mesta - banke i maloprodaje bi imale smenu više. 190 poslanika koji su digli ruku za novi ZOR treba nabrojati, po imenu i prezimenu.

mikin

pre 9 godina

Stavili su drzavu pod tutorstvo ... a sada su i narod prodali u roblje.
Ovo je tacka na metamorfozu .... od segrta do stecajnog upravnika.

Miloš.BRE

pre 9 godina

Neki ljudi pišu kako ovaj zakon od radnika pravi roba, a šta su sada radnici? Robovi.

Jedan moj komšija radi na trafici za 24000 dinara. Živi sa ženom i malom ćerkicom, žena mu je radila u jednoj državnoj firmi koju je progutala tranzicija i sada je nezaposlena. Uz platu ima dečiji dodatak od par hiljada i to je to. E sad, skoro pola plate mu ode na račune. Tročlana porodica živi sa 15000 dinara mesečno ili ti po soobi 5000 rsd mesečno.
Naravno čovek nije prijavljen. Prokletstvo naše današnjice. I sad mi recite, da ovo nije robstvo? Ljudi rade za račune.

Nadam se da će novi zakon, koliko-toliko uspeti da popravi stanje radnika u našoj državi. Rad mora da se ceni!

cmx9l

pre 9 godina

"A minimalac najmanji na svetu, sramota."
(nikola, 18. jul 2014 11:31)

U Svajcarskoj je nula. Nezaposleni podrzavaju ovaj zakon. Zasto bi radnici imali veca prava od zezaposlenih. Steta sto nije usvojen Radulovicev predlog (koji su zapravo pisali SPS i PUPS).

pokraden radnik

pre 9 godina

Ne znam sto niko ne spomene minuli rad, ko ima pravo da mi oduzme taj deo plate??!! Pa ja imam 33 god. staza, a kod poslednjeg poslodavca samo 6!!!! Jel tih prethodnih 27 sad ne vaze, jel to sad niko nije uplacivao doprinose za taj period?? Strasno!!!!

ploni

pre 9 godina

Uprkos otporima Srbija mora da uskladjuje svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske Unije jer bez toga nam nema ulaska u nju.Mozda to nije uvek popularno ali je neophodno. Ovaj zakon predstavlja kraj socijalistickog samoupravljanja i tolerisanja nerada i zloupotreba koje su nasu drzavu dovele do ovog ekonomski neodrzivog stanja.

paragraf

pre 9 godina

Vladi je sada potrebna podrska i razumevanje gradjana.Uostalom ovaj novi zakon ima mnogo vise prednosti i dobrih stvari nego prosli.
(Cele, 18. jul 2014 11:38)
Koja je to prednost, hipoteticki gledano, ako nekog od privatnika - gazda koji su na listi 24 privatizacije uhapse po tabloiodnoj najavi vodje, a sada je vlasnik firme, i dodje do zatvaranja firme zbog hapsenja i pritvora gazde, sta onda sa radnicima - mislim na male firmice i preduzeca ko ce njima isplatiti zarade, ko ce im isplatiti otpremnine, t ko ce im potpisati resenja o raskidu ugovora o radu da bi se uredno prijavili birou, e toga u Zakonu nema. Ali zato kako jedan poslanik rece ako radnik ukrade - da li ukrade, moze biti i podmetanje namestaljka? - cokoladu gazda moze jer ima po ovom zakonu dobijeno diskreciono pravo da bude i sudija da ga proglasi krivim i odgovornim i da dobije otkaz.
Veliki broj gazda u Srbiji nije stvorio firme svojim rdom nego pljackom i sada me botovi treba da ubede da verujem onima koji ni dana nisu radili u fabrikama nego su delili i podelili politicki kolac.

Dača

pre 9 godina

Izmene su prilagođene budućim investitorima. Smatraju da će sa ovim olakšicama poslodavcima biti mnogo povoljnije da ulažu kod nas nego do sada.
Ja za deset godina rada nisam bio te sreće da se zakon o radu sprovodi u mom slučaju. Nisam nikad video ceo godišnji, ni plaćeno prekovremeno (koje me je nakraju koštalo zdravlja!). Pet godina proveo sam u radu na crno. Jedan poslodavac je čak skočio da se tuče samnom, jer nije hteo da mi da platu, a nije imao više izgovora da mi je ne da. Čak sam ja, magarac, jednom pristao da otvorim firmu na svoje ime, zato što gazda "nema" ni keš na crno da mi plati! Itd...
Možda ću jednog dana imati sreće da radim po zakonu, makar i ovom novom!

MarijaC

pre 9 godina

Napokon da se zakonom jasno definisu prava trudnica. Sve nas je manje i manje, trebalo bi dodatno subvencionisati trudne zene i stati u njihovu zastitu. Neverovatno je da trudnice otpustaju samo zato sto su trudne ili da im traze da najave trudnoce. Kao zena, smatram da je ovo najvazniji deo novog zakona.

Majlo

pre 9 godina

Da mi je znati da li je iko od komentatora ove vesti uzeo i procitao zakon a ne samo ono sto nam se servira po novinama. Da ste procitali videli biste kriminalne odredbe kojima se radnici pretvaraju u robove. Ako se ne svidjas direktoru ovaj moze da ti zada neostvarive zadatke i fiktivno uputstvo kako da ih ostvaris i ako ne ostvaris neostvarivo eto te na birou ocas posla

Šta reći

pre 9 godina

http://www.dodaj.rs/f/F/E7/15slidjD/untitled.png
Amaaaan više, jesam za SNS, ali sramota me tvoje tu....sti, ako su ti već dali taj softver i neku kintu za to, daj malo uključi i to nešto u glavi što imaš ili nek nađu nekog drugog, nemoj da mene bre više zezaju koga i kakve podržavam !

Moca

pre 9 godina

Dzabe svo kucanje po sajtovima, forumima, dzabe svi strajkovi kao i ubedjivanja vlasti kako je ovo korak u dobrom pravcu. Sve to je potpuno nepotrebno i bezrazlozno, jer jedna vecita istina vazi: za dobrog gazdu i/ili dobrog radnika - svaki zakon je dobar, za loseg - nije nijedan.

Mirna

pre 9 godina

U ovom clanku mi je jako zapala za oko izjava portala Bebac. Cime su to sada trudnice ne bezbedne, ovaj zakon ako nekome odgovara to odgovara nama trudnicama. Jer mene su bez ikakvog osnova pre 4 godine otpustili, a sada to nije moguce.

Ina ina

pre 9 godina

Nismo navikli na pravila, striktne propise, precizne uslove pa nam se ovaj Zakon cini strasnim. Ali na izborima smo rekli da hocemo da se menjamo i nema sada povlacenja. Bolje da kazemo da smo pokosali pa kako bude nego da smo odusrtali bez borbe

vladimir

pre 9 godina

a sta je samnom koji već neprekidno dve godine radim na privremenim i povremenim poslovima, a nemamo prava na godišnji odmor, slobodan dan, bolovanje, i ostalo... sta je samnom, naučnici?

dobrazemljabezbotova

pre 9 godina

Ova centrala naprednjaka i njihovi botovi sto su ove izmedju 09-16 dok rade po drzavnim organima,agencijama,zavodima,javnim preduzecima i ostalim jaslama i samo stancuje minuse,a ne znaju ni da procitaju sta je u njima, gori su od Milosevicevaca iz perioda devedesetih i Causeskovih pristalica.Videcete uostalom,samo na kraju krajeva pitacu ih nadam se kad tad da se kolektivno izvine za ove ludosti sto nam namecu i oni i njihov vodja.Zaposlio neradnike suvisne,koji nista ne rade,a nama svima zbog takvih manje plate,penzije,itd.To je cena visoka za nas,a njima radost i veselje.
A za kraj. Nemacki sindikati stali su u odbranu nasih sindikata takodje i Medjunarodna konferencija sindikata. A posto neki se busaju u Nemacku i Merkelovu,mozda procitaju to.

weljasd

pre 9 godina

Jel postoji neka rupa u zakonu kako bi i dalje radili 5 i vise godina pod ugovorom ili ce sad konacno radnik da bude primljen za stalno posle isteka 2(3) godine? molim da mi neko strucan odgovori!

Gaja

pre 9 godina

Napokon da se jasno zakonski definisu prava i obaveze radnika- u svakoj modernoj evropskoj drzavi ovo predstavlja normalnost. Samo mi Srbi od svega pravimo famu.

goran

pre 9 godina

Na koji to nacin ce novi zakon o radu da natera poslodavce/gazde da prijave radnike koje do sad nisu prijavljivali i da istima daju platu? Kako ce to da se resi?

veselje

pre 9 godina

nemam reci da opisem svoj ocaj jer shvatam (SHVATAM!!!) sta se desava i sta nas sve ceka, jedino sto me drzi jeste onaj momenat, koji cu mislim vrlo skoro doziveti , a to je kad vidim face svih botova i svih ostalih koji podrzavaju ovaj zakon kada oni shvate sta su podrzavali, i kakvo ih je to zlo snaslo! necu prestajati da se smejem. uzivajte dok mozete.

ceten

pre 9 godina

hajde da vidimo da li ce nam biti bolje,svi se nadamo samo trba da pusti da zazivi zakon da vidimo kako ce da se ponasa u praksi,da li je to to sto smo zeleli ili ne.

Akord

pre 9 godina

@Milan Stojadinović

Naravno da neće biti oštećeni dobri radnci. Oni koji su vredni i pošteni se ne žale, ovo je problem za mutivode i neradnike. Njima odgovara da se ništa ne rasdi, sedi u kancelariji 2-3 sata dnevno i prima dobra plata za naše uslove.

Bari1991

pre 9 godina

Bukvalno svaka stavka je uperena direktno protiv zaposlenih,a u prilicno veliku korist poslodavca.Smanjena naknada za nocni rad,plata za vreme odmora brutalno smanjena,...Ali cim Vulin nesto hvali,to mora da bude katastrofa.Ipak je on stari JUL-ovac.

Maki

pre 9 godina

Bitan je natalitet i naravno da je trudničko bolovanje bitno , ali bitno je da se izbalansiraju prava radnika i poslodavca na čemu se očigledno i radi i daje do značaja.

daudel

pre 9 godina

Poslodavci, EU, stručnjaci, analitičari, pa i oni koji su opozicija, ali konstruktivna, fiskalni savet, svi su dali zeleno svetlo, znači da je dobar.

alejandro

pre 9 godina

Zakon je loš! Štiti samo radnike iz državnih firmi i njihova prava! Potpuno je zaobiđen sektor domaćih poslodavaca! Naročito vlasnike malih i srednjih preduzeća! Oni ni do sada nisu poštovali Zakon o radu, odnosno tumačili su ga isključivo onako kako su oni hteli a istu praksu nastaviće i ubuduće! U ugovorima koji zaposleni u malom preduzeću potpiše nigde ne stoji iznos zarade, plata se daje na ruke a poslodavac uplaćuje doprinose na minimalnu platu! Ostatak zadržava za sebe! Ima firmi koje organizuju proizvodnju u 3 smene angažovanjem penzionera i radne snage preko omladinskih zadruga i onda se takvoj radnoj snazi na ruke isplaćuje unapred dogovorena plata odnosno plata po ceni koštanja sata preko omladinske! Penzioneri ćute jer ionako imaju kakvu takvu penziju a svaka nadopuna preko toga je dobrodošla dok radna snaga angažovana preko omladinskih zadruga takođe se ne buni jer su to uglavnom studenti te ono što se "zaradi" dobro dođe da se ode na more ili na neki drugi način potroši! Naravno nema plaćanja doprinosa milina prava za poslodavca! Trebalo bi preispitati rad omladinskih zadruga jer one prave neverovatan haos! Inspekcijske službe navodno rade samo po prijavama umesto da su non stop na terenu i da "češljaju" domaća, prvenstveno mala i srednja preduzeća i njihovo poštovanje zakona jer im je to i svrha postojanja, mislim naravno na inspekciju rada i druge! Strašno je da strašnije ne može biti i nigde u izmenjenom zakonu se ne pominju kaznene mere za domaće poslodavce!

Aleksandar

pre 9 godina

Ravnoteza izmedju sveta rada i kapitala bi bila ona gde svi rade i ne postoji veliki jaz izmedju plate radnika i gazde(i gazda mora da radi, a ne da dzabalebari). Gde posle rada, radnik moze doci kuci i da ne misli da li ce mu zafaliti pare. Ovo sto Vulin prica je u najmanju ruku bezobrazno.

lubenica

pre 9 godina

Dugo cekani ZOR ce doneti velike reforme i promene u javnom sektoru. Gomila neradnika i uspavanih cinovnika ce se ili probuditi i poceti da radi, ili odustati od rada. Dosta smo izdrzavali gomilu neradnika i partijskih poslusnika.

beogradjanka

pre 9 godina

Predlagac ocekuje da ce ova mera povecati zaposlenost i smanjiti rad na crno. Pri tome se misli na rad na odredjeno vreme koji u novom zakonu moze da traje 2 + 1 godinu. Predlagac ne zna da se za rad na odredjeno vreme placaju porezi i doprinosi u punom iznosu kao i za rad na neodredjeno. Dakle to nece biti od uticaja na smanjenje rada na crno. Ako neko angazuje 10 radnika na crno on time stedi prosecno 1000 EUR mesecno za doprinose i poreze na minimalac. A inspektor koji to eventualno otkrije moze da ga kosta 100-300 EUR, zavisi koliko se dobro cenjka. I to ne svaki mesec. Pa izracunajte sami. Nista od novog zaposljavanja, ovo je samo zabava za narod. Kao nesto se reformise. Zaposlenost se povecava novom proizvodnjom, investicijama, izvozom. To je jos davno profesor Soskic objasnjavao kao PZS. Proizvodnja, zaposlenost, stabilizacija. (druga godina ekonomskog falulteta, ekonomske doktrine.

osmehtastine

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

grom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

goran13

pre 9 godina

Nazadni su nas 12 godina , tlacili i sad neki iz te stare i nazadne garde nadju da nekoga kritikuju , narod je prepoznao prave vrednosti a vidim i strani lideri.....

agronom milan napusten slucaj

pre 9 godina

Do dna su nas doveli oni koji na svakom koraku nasu muku stopiraju i koji nas tako drsko onemogucavaju sve su oci uprte u SNS posebno oci onih koji su nas 12 godina vukli u rupu i umesto da se stide oni sada likuju onima koji pokusavaju da saniraju njihovu bahatost..............

agronom13

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

Virslica

pre 9 godina

Sve mi je zao Orbovica i jer grdan ima mala primanja. Tesko je da od sutra posle dugo godina svih olaksica i lagodnog zivota, pocne da se radi nesto.

Propast

pre 9 godina

Dragi moj druže Vuline iz komunističke partije pitanje je odakle se stvori taj svet kapitala.
Drugovi kapitalisti {članovi svih mogućih i nemogućih partija} ne znaju kako da vam daju veći porez, jer su vam mnogo dužni (omogućili ste im da počnu).
Kako su se samo neki ponašali u društvenim fabrikama u restrukturiranju, mogu samo da zamislim kakvi će to kapitalisti biti.
Hvala vam na konačnom uništenju države za sva vremena, pa i ako se vi u vlasti odužite i ostanete da se menjate po partijama i prelazite iz jedne u drhgu.

Lena

pre 9 godina

ZOR

Zatezimo Okove Radnicima
Zakinimo Obroke Radnicima
Zatvorimo Oci Radnicima
Zarade Opljackati Radnicima


mentori zavrbovani radikalsko-naprdnjacki olosi

zastava

pre 9 godina

Kome normalnom moze da smeta to sto ce od sada moci da se napravi razlika izmedju vrednog radnika i neradnika i zabusanta. Ta mogucnost nije postojala u starom Zakonu. Do sada je gomila neradnika zivela i bila a teretu vrednih I dobrih radnika.

jedan

pre 9 godina

Tesko nama sa ovakvim pesimistima sreca pa su u manjini , ali nikako vecina ne treba da se ugleda na njih , jer su oni kao takvi podlozni propadanju i licnom i drustvenom , Srbiji je potrebna zdrava sredina , oni koji novu vlast kude iz sna se bude posten svet mirno spava ..........

osmehtastine

pre 9 godina

Smesno je onima koji nisu nikada nista ni radili za dobrobit naseg naroda , oni su nas i doveli u ovakvo lose i kriticno stanje , steta sto sada mora mnogo da se radi da bi se doslo u stanje kakvo je bilo pre njihovog dolaska ..............

GDE - STE - SAD - GLASNOGOVORNICI

pre 9 godina

Tolika buka, vika, besmisleni strajkovi, kresenje Poslovnika o radu Skupstine Srbije od strane opozicije kada je dosao dan glasanja, ono sto je posle svega zalosno da je protiv zakona glasao samo 21 poslanik. To je ogledalo rada sadasnje nemocne opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv. Eto nadam se da su se gradjani jos jednom uverili koliko njih interesuje da na snagu stupi bilo koji Zakon.

Marko

pre 9 godina

Eto, konačno i da taj novi zakon vidimo na delu. Da li će povećati zaposlenost, privući investicije to ostaje da se vidi u nekom narednom periodu.

Mekika

pre 9 godina

Nista drasticno nije promenjeno na teret radnika. Svidja mi se da pijani i drogirani mogu snositi posledice, takodje i to da se gomila neradnika ili pokrene da radi ili odstrani.

RazumnoLogicno

pre 9 godina

Bilo je vreme. Ne smemo biti zatocenici starog Zakona, i stare vlasti. Jer ocigledno da nesto nije valjalo u njima. Pogledajte samo procenat nezaposlenosti kod mladih ljudi... Vec treba usvojiti i prilagoditi novi Zakon, i pokusati promeniti nesto na bolje!

LalaNS

pre 9 godina

Eto omogucili su stvaranje "kineske radne snage" na balkanu. Svi cemo raditi za sicu, kao i kinezi u Kini, a otpustace nas sakom i kapom kako kome bude odgovaralo. Ustvari smanjivace nam plate do takvog nivoa da cemo moci kupiti saku pirinca da prezivimo. Neka narode, uzivajte u pobedi vasih divnih reformatora! Nema potrebe da se bunite i ovako je sve vec reseno. Uzdravlje!

PS Vi sa B92 ni ovaj komentar mi nemojte objavljivati, suprotan je vasim interesima!

Jovan meh.

pre 9 godina

Koliko vidim ima pozitivnih stvari u zakonu za sve, ali ima ne negativnih po sve, ali to je karakter svakog zakona, nema ni jednog koji svima od reda odgovara.

Tigric

pre 9 godina

Posten i radan narod se ne plasi ovih izmena, plasi se samo opozicija koja je uspela da napise samo dva valjana amandmana. Dakle, i oni se slazu, ali ne smeju javno da priznaju.

Nislija

pre 9 godina

MOLIM nekog da mi objasni sta znaci ovo 26posto dodatak za nocni rad a ukida se dodatak za smenski rad malo umrsena stavka a pretpostavljam da vecinu to najvise brine,posto radimo za jednog stranog investitora i radimo u sve 3smene pa cisto da znamo da li ce nam biti manje plate HVALA!

kögel TIR.

pre 9 godina

Haha .. ovo je prica za malu decu! Kakav bre zakon o radu bolece privatnika da te titra kako mu zakon kaze pa to se nikad nije desilo niti ce se desiti u ovoj prokletoj drzavi !
Stite oni neka prava radnika pa i poslodavca... nema od toga nista drzava bi samo da pljacka ovaj narod iz gaca bi nas istresli za pare ! Lopovska posla ..

john galt

pre 9 godina

Vecina nas je da bi se zaposlila, prvo potpisala sporazumni raskid, tako da nit smo sta dobili nit izgubili. OK mi je sto se botovi prepucavaju, ali sto se vi ostali toliko lozite?

Alan Ford

pre 9 godina

DNO DNA!!! Kako vas nije sramota. Sve preko nasih ledja. Radnicka klasa je sama i napustena. Primanja ce da nam budu sve manja i manja, i na kraju nestacemo sa lica zemlje. Ostace samo lopovi, direktori, partijski prijatelj i njihovi rodjaci i uvlakaci.

osmehgoranaborica

pre 9 godina

Ima ona stara "ko se zadnji smeje najsladje se smeje ' svi koji sumnjaju u nasu novu vladu , govore o sebi i svojoj proslosti koja nas je i dovela do ovog nezavidnog polozaja , gde se mora spasavati sve ono sto su oni brljavili, jos im je i smesno , smejace se zatvorski cuvari mnogima od njih.....

Rasa Ratko

pre 9 godina

Bice moguce lakse otpustiti radnika, ali i lakse zaposliti, mada, ako se lakse zaposljava, nadamo se da ce se smanjiti nelegalan rad, sto ce omoguciti veci priliv u drzavni budzet. Mozda nije savrsen, ali ako ga podrzava i koristi cela Evropa, mozemo i mi da probamo.

proxima centauri

pre 9 godina

Prvo da se predstavim. Nisam "bot", inzenjerka sam sa 30 godina staza u struci, u realnom sektoru.

Mislim da radnicka klasa moze mirno da nastavi da radi.

Prodavacica u marketu iz komsiluka ustaje u 4 sata ujutru, da bi na posao stigla u 6 sati i ima platu oko 25000 dinara. Njoj ne moze da bude gore, ma kakav bio zakon o radu.

Cela "frka" je nastupila zbog OTPREMNINA.
Najveci poslodavac u Srbiji je DRZAVA (ukljucujuci i Javna preduzeca).
Pa dragi moji, sto ste ceo radni vek proveli na budzetu, imali vece plate, imacete i vece penzije ( svaki inzenjer u bilo kom Javnom preduzecu zapprradjuje vise od mene na godisnjem nivou) PRIPREMITE SE.

Dosao je i taj dan.

Prvo da vidite kako je na Birou ( kad vas gomila besposlicara seta od vrata do vrata i ukucava vase ime u racunar, kao da to ne moze da radi PIO fond),pa onda kod PRAVOG poslodavca, koji samo pita : kad ce biti gotovo?

Za ovih trideset godina radom i strucnoscu izborila sam se za stalne Investitore, a mogucnost da se zaposljavam i "rasposljavam" od projekta do projekta je nesto sto ce mi omoguciti da radim i do sedamdeset godina ako bude trebalo.

Prijatan dan vam zelim.

Tzatziki

pre 9 godina

Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.

Tomić

pre 9 godina

Videcemo kako ce delovati i sta ce konkretno doneti novi, odnosno izmenjeni zakon, ali moralo se nesto promeniti, rad na crno je uzeo previse maha.

švajcarac

pre 9 godina

Opremnine stvaraju portugalsku bolest: radnici ostaju duže, da bi dobili veće opremnine, a poslodavcu se nisplati otpustavanje lošeg radnika. Bolje veće plate i kratak odkazni rok kao u Švajcarsku, a ne baš kao u SAD.

Nikola Pašić

pre 9 godina

Reforme su nužne, sada na naplatu dolaze godine neodgovornog vladanja i nekontrolisanog trošenja novca. Što više budemo odlagali, biće gore. Ovo je vreme nepopularnih poteza a ne udvaranja biračima.

Izdajnik

pre 9 godina

ukinuti ugovore o radu i uvesti robovlasnistvo... ma sta sad... ajde molim te, da nece ti radnici i da budu placeni mozda...
ps. po novom zakonu mogu da se otpuste trudnice , a po starom nisu mogle...

q

pre 9 godina

Ovako izlgeda demokratija? Posle lazne javne rasprave i protesta, usvojen zakon i to sa 190:25!
Zelim da, svako ko ima i malo mozga, od 7 do 77, napusti Srbiju pa da pustimo ovu SNS kliku da sami zarade za hleb i da sebi izglasavaju kolicine aflatoksina, clanove komisija za doktorate i zakone o foteljama u nemanjinoj. Voleo bih da vidim koliko bi potrajali bez para od arapa i donacija za poplave!

alkapone

pre 9 godina

Koliko iz ovg teksta vidim izmene zakona o radu su isle ka tome da se pronadje balans izmedju radnika i poslodavaca. Mislim da se ovim izmenema s jedne strane olaksava poslodavcima da placaju odsustva i odpremnine, a s druge strane radnici mogu dobiti otkaze uz odredjene uslove.

reza08

pre 9 godina

Radim u državnoj, da tako kažem, firmi, ali ne u nekoj ozloglašenoj :-), već u vojsci... Zbog prirode posla radim smenski rad, nekada po 12, a nekada i 24 h, predhodnih 7 godina, i kunem se da nikada ni jedan jedini dinar nisam dobio (zaradio) za smenski rad! Jedino kada padne noćna smena, to je plaćeno nekih 300 din. Sada ja pitam, ne znam koga, ko je taj što je do sada primao nadoknadu za smenski rad!!? Ili bolje da uzmem papir i olovku pa napišem tužbicu, ali pošto je ovo jako uređena država dobiću ih na sudu 100%. Važiiiiii :-)

vrlo radoznala

pre 9 godina

Usvojen je novi zakon o radu u kome su prihvacene skoro sve primedbe poslodavaca. Bas me zanima sta ce sada nasim biznismenima biti opravdanje za neplacen porez, neuplacene doprinose i neisplacene plate radnicima.

Milos T

pre 9 godina

Iako ima mnogo protivnika, ovaj zakon bi trebao makar malo da smanji sivu ekonomiju i omoguci lakse zaposljavanje. Samo da se primenjuje dosledno.

opajdara

pre 9 godina

Dvadeset i jedan glas protiv - to je ogledalo rada opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv.

vrlo radoznala

pre 9 godina

Usvojen je novi zakon o radu u kome su prihvacene skoro sve primedbe poslodavaca. Bas me zanima sta ce sada nasim biznismenima biti opravdanje za neplacen porez, neuplacene doprinose i neisplacene plate radnicima.

opajdara

pre 9 godina

Dvadeset i jedan glas protiv - to je ogledalo rada opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv.

alkapone

pre 9 godina

Koliko iz ovg teksta vidim izmene zakona o radu su isle ka tome da se pronadje balans izmedju radnika i poslodavaca. Mislim da se ovim izmenema s jedne strane olaksava poslodavcima da placaju odsustva i odpremnine, a s druge strane radnici mogu dobiti otkaze uz odredjene uslove.

Milos T

pre 9 godina

Iako ima mnogo protivnika, ovaj zakon bi trebao makar malo da smanji sivu ekonomiju i omoguci lakse zaposljavanje. Samo da se primenjuje dosledno.

Nikola Pašić

pre 9 godina

Reforme su nužne, sada na naplatu dolaze godine neodgovornog vladanja i nekontrolisanog trošenja novca. Što više budemo odlagali, biće gore. Ovo je vreme nepopularnih poteza a ne udvaranja biračima.

Svetlana Ivic

pre 9 godina

Odlicno.

A sada da otpustimo sve koji su clanovi bilo koje stranke bez prava nadoknade po osnovu organizovanog kriminala i korupcije po kojoj su i dosli na te pozicije i zauzeli radna mesta nama postenim gradjanima Srbije!

Tomić

pre 9 godina

Videcemo kako ce delovati i sta ce konkretno doneti novi, odnosno izmenjeni zakon, ali moralo se nesto promeniti, rad na crno je uzeo previse maha.

Tzatziki

pre 9 godina

Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.

Rasa Ratko

pre 9 godina

Bice moguce lakse otpustiti radnika, ali i lakse zaposliti, mada, ako se lakse zaposljava, nadamo se da ce se smanjiti nelegalan rad, sto ce omoguciti veci priliv u drzavni budzet. Mozda nije savrsen, ali ako ga podrzava i koristi cela Evropa, mozemo i mi da probamo.

Virslica

pre 9 godina

Sve mi je zao Orbovica i jer grdan ima mala primanja. Tesko je da od sutra posle dugo godina svih olaksica i lagodnog zivota, pocne da se radi nesto.

lubenica

pre 9 godina

Dugo cekani ZOR ce doneti velike reforme i promene u javnom sektoru. Gomila neradnika i uspavanih cinovnika ce se ili probuditi i poceti da radi, ili odustati od rada. Dosta smo izdrzavali gomilu neradnika i partijskih poslusnika.

billz

pre 9 godina

Kako navodi RTS, od ukupno 169 podnetih amandmana privaćena su dva, a šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović je na Tviteru objavio da je "odneta mala pobeda u Skupštini", jer je jedan od usvojenih amandmana njegov, po kome "trudnice i porodilje ipak ne mogu da se otpuste".
Ovo je klasično spinovanje, jer je DS godinama izbegavao da zaštiti prava trudnica koe su za vreme njihove vladavine gubile radna mesta čim bi poslodavac procenio da nisu sposobne da rade. Jeste Stefanović taj koji je obezbednio da se zabrani otpuštanje trudnica, ali ne Borislav, već aktuelni ministar unutrašnjih poslova, i to pre godinu i po dana.

kod privatnika

pre 9 godina

Ja se slazem sa ovim zakonom,pa kod privatnika niko ti ga i ne spominje potpises ga i radis kako ti gazda kaze i sve je ok,nego gospoda i javnog sektora koja su se zaposljavala znamo vec kako e njih ovo brine 160.000 viska pa molim lepo otkazi niko se nije bunio za 500.000 radnika koji su ostali bez posla unazad 14god.a gospodin sindikalac valjda mu malo 350000 plate pa se nesto busa,a i mi hvala Bogu imamao 24000 si dikalne org.pa jel to normalno.neka komsiji crkne krava takav smo mi narod,ma gde god ima viska otkaz.od mene uzmu na kraju svakog meseca da bi oni dobili 1. a ja cekam jos 3 meseca platu.Jel to po zakonu?

Helen

pre 9 godina

Bilo je za ocekivati da ce zakon o radu biti usvojen.Sad su ispunjene predispozicije sa jos nekoliko reformskih zakona za privlacenje investicija.

Definicija

pre 9 godina

E gospodo moja i botovi i trolovi, dok se vi raspravljate oko partijskih ciljeva ja na ovaj zakon gledam sa nadom da cu moci da skorije racunam na zdravstveno osiguranje za svoju decu. Vise od pet godina radim kod privatnika bez ikakvog ugovora - na crno. Decu vodim privatno kod lekara i to moram da pozajmim novac pa od crkavice vracam. Ja do sada nisam osetio ni kako izgleda bolovanje, ni godisnji odmor ni putni troskovi, ni mnogo toga oko cega se vi raspravljate i svadjate da ce biti smanjeno ili ukinuto. Ovim zakonom cu ja a i mnogo nas u Srbiji obicnih radnika da imamo bar neku sigurnost. Moze da se desi da je ovo ipak lep dan za radnike u Srbiji.

Duh vremena

pre 9 godina

Izmenama zakona pokazana je volja i spremnost da se sve ono sto je lose menja,a protivljenje pojedinaca iz opozicije samo pokazuje njihovu nesposobnost dok su bili na vlasti da urade nesto konkretno.

Sale

pre 9 godina

A kome da se žalim kada neće da mi gazda da godišnji. Ili me tera da potpišem sporazumni raskid, pošto neće da mi plaća otpremninu.
Ako ne potpišem tovari mi poslove na vrat da mi se smuči zivot i da prestanem da dolazim na posao pa mi piše izostanke i da mi otkaz zbog ne obavljanja dužnosti iz ugovora (ne dolazaka na posao).
Da ga tužim inspekciji, pa me posle maltretira, pa ga tužim sudu za mobing (plaćam sudske troškove i veštake) i čekam jedno tri četiri godine da se nešto desi.
Tako da, većina toga kod loših poslodavaca (80%) zavisi od njihove dobre volje, ili moje dokonosti da se teram po sudovima, ili ne daj Bože pobijem sa nekim od njih pa ga nateram na neka svoja prava.

zoran

pre 9 godina

Kada ce poceti inspekcija da radi svoj posao. Mene ovaj zakon ne pogadja. Evo kako , radim 9h dnevno , svaku drugu subotu neplaceno , godisnji odmor 10 dana leti 5 zimi. Naravno bez regresa ,toplog obroka , prevoza to je sve u plati. Plata za vremr odmora kao u ugovoru o radu. Sta je meni doneo novi zakon? I po starom nisam mogao da koristim ono sto je u moju korist. Sada koliko vidim je ozvaniceno ono sto mi bilo uskraceno. Sada mogu da se nadam da ce jos da me pogodi. Poslodavci uvek idu na stetu zaposlenog , ja radim za troje ,nemam pravo da zakasnim , izadjem ranije i opet za poslodavca sam naj obicniji broj na papiru.

vladimir

pre 9 godina

a sta je samnom koji već neprekidno dve godine radim na privremenim i povremenim poslovima, a nemamo prava na godišnji odmor, slobodan dan, bolovanje, i ostalo... sta je samnom, naučnici?

Astor

pre 9 godina

Ja bih voleo da posle usvajanja ovog novog zakona o radu, naši sindikalni vođe počnu da rade svoj posao i iz dana u dan prate sprovođenje ovog zakona i njegovo poštovanje, i da svoj glas dižu uvek kada se on ne poštuje, a ne kao do sada da se javljaju samo kad su im ugoržene fotelje i ogormne plate!

Duško

pre 9 godina

Zakon o radu je korak napred u zaštiti prava radnika, treba pratiti njegovo sprovođenje i uočene manjkavosti brzo ispravljati!Ono što je sigurno jeste da će on odvojiti radnika od neradnika, i omogućiti da se prekine sa mobingom radnika u drugom delu karijere i pred penziju!

Mesecar

pre 9 godina

A da je srece bilo, pa da su zuti ovo uradili bar pre deset godina mozda bi jos uvek bili na vlasti a mi oporavljeni i da radimo normalno. Ovako sada tek krecemo od nule.

Brusco

pre 9 godina

Mishevi se uplasili za svoje jazbine i foteljice u toplim kancelarijama. Osetili da to sada mora radom da se sacuva, a ne da im je ostavio babo u amanet.

Milan1989

pre 9 godina

Prvi korak u reformama. Stvarno ne razumem nase ljude,ovo se sve radi kako bi strani investitori dosli,ulozili novac u nasoj drzavi i zaposlili ljude. Jeste da se malo umanjuju prava radnika ali to je cena koju moramo platiti ako hocemo neka ulaganja i zaposljavanja. Postoje samo dva puta,jedan je ne usvojiti zakon a posledica bi bila odustajanje stranaca od ulaganja ovde,a drugi put usvajanje i dovodjenje investitora,trece opcije nema.

Dača

pre 9 godina

Izmene su prilagođene budućim investitorima. Smatraju da će sa ovim olakšicama poslodavcima biti mnogo povoljnije da ulažu kod nas nego do sada.
Ja za deset godina rada nisam bio te sreće da se zakon o radu sprovodi u mom slučaju. Nisam nikad video ceo godišnji, ni plaćeno prekovremeno (koje me je nakraju koštalo zdravlja!). Pet godina proveo sam u radu na crno. Jedan poslodavac je čak skočio da se tuče samnom, jer nije hteo da mi da platu, a nije imao više izgovora da mi je ne da. Čak sam ja, magarac, jednom pristao da otvorim firmu na svoje ime, zato što gazda "nema" ni keš na crno da mi plati! Itd...
Možda ću jednog dana imati sreće da radim po zakonu, makar i ovom novom!

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Srbija je pocela reforme...ovim zakonom,poslodavci ce biti zasticeni od neradnika i dzabolebarosa, a pravi radnik ce imati svoja prava i zastitu drzave od nesavesnog poslodavca, sto do sada nije bio slucaj.

groom

pre 9 godina

Samo je kod nas postojao zakon o zastiti kancelarijskih lenjih belih medveda,svuda u svetu je borba za radno mesto od pocetka karijere do penzije.Ko je radio u inostranstvu zna o cemu pricam.

Moca

pre 9 godina

Dzabe svo kucanje po sajtovima, forumima, dzabe svi strajkovi kao i ubedjivanja vlasti kako je ovo korak u dobrom pravcu. Sve to je potpuno nepotrebno i bezrazlozno, jer jedna vecita istina vazi: za dobrog gazdu i/ili dobrog radnika - svaki zakon je dobar, za loseg - nije nijedan.

Urska

pre 9 godina

Iako vidim da ovde pojedinci kritikuju ovaj zakon msilim da trebaju malo bolje da sagledaju njegove prednosti, posebno u trenutku u kojem se nalazimo.

MarijaC

pre 9 godina

Napokon da se zakonom jasno definisu prava trudnica. Sve nas je manje i manje, trebalo bi dodatno subvencionisati trudne zene i stati u njihovu zastitu. Neverovatno je da trudnice otpustaju samo zato sto su trudne ili da im traze da najave trudnoce. Kao zena, smatram da je ovo najvazniji deo novog zakona.

Marija

pre 9 godina

Konačno! Amandmani su usvojeni i sad me baš zanima ko će smeti da izbegava prijavljivanje radnika i plaćanje poreza i doprinosa. Sada će pravi radnici da isplivaju na površinu, a neradnici biti prepoznati od strane poslodavca. Nema više skrivanja.

groom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

Miloš.BRE

pre 9 godina

Neki ljudi pišu kako ovaj zakon od radnika pravi roba, a šta su sada radnici? Robovi.

Jedan moj komšija radi na trafici za 24000 dinara. Živi sa ženom i malom ćerkicom, žena mu je radila u jednoj državnoj firmi koju je progutala tranzicija i sada je nezaposlena. Uz platu ima dečiji dodatak od par hiljada i to je to. E sad, skoro pola plate mu ode na račune. Tročlana porodica živi sa 15000 dinara mesečno ili ti po soobi 5000 rsd mesečno.
Naravno čovek nije prijavljen. Prokletstvo naše današnjice. I sad mi recite, da ovo nije robstvo? Ljudi rade za račune.

Nadam se da će novi zakon, koliko-toliko uspeti da popravi stanje radnika u našoj državi. Rad mora da se ceni!

ceten

pre 9 godina

hajde da vidimo da li ce nam biti bolje,svi se nadamo samo trba da pusti da zazivi zakon da vidimo kako ce da se ponasa u praksi,da li je to to sto smo zeleli ili ne.

Maki

pre 9 godina

Bitan je natalitet i naravno da je trudničko bolovanje bitno , ali bitno je da se izbalansiraju prava radnika i poslodavca na čemu se očigledno i radi i daje do značaja.

Mirna

pre 9 godina

U ovom clanku mi je jako zapala za oko izjava portala Bebac. Cime su to sada trudnice ne bezbedne, ovaj zakon ako nekome odgovara to odgovara nama trudnicama. Jer mene su bez ikakvog osnova pre 4 godine otpustili, a sada to nije moguce.

Danijela

pre 9 godina

@(Buđenje!!!, 18. jul 2014 17:41)
Referendum za povlacenje zakona o radu ?? Zakoracili smo 2 koraka ka civilizaciji i vi biste vec 10 koraka nazad ? Svuda na svetu vaze ova i jos mnogo strozih pravila, a vama ne odgovara, vi biste da nastavimo kaubojskim putem, ko kako i koliko hoce. E, pa ne moze, mora da se radi i zaradi.

Gaja

pre 9 godina

Napokon da se jasno zakonski definisu prava i obaveze radnika- u svakoj modernoj evropskoj drzavi ovo predstavlja normalnost. Samo mi Srbi od svega pravimo famu.

Milance

pre 9 godina

Alal nam kacamak, konacno da krenemo sa tim istorijskim reformama. Do sada su mnogi obecavali i pricali. Izgleda da ovi stvarno resili da srede situaciju. Skida kapu za ovaj potez, jer je trebalo hrabrosti da se presece i povuce noga u tom pravcu.

Andjelika

pre 9 godina

Cim mora da se radi eto kod nas gooooomile nezadovoljnih. Na svu srecu smo fleksibilna nacija, pa vremenom popustimo i budemo najbolji u svemu. Kad mozemo biti najbolji radnici svuda na zapadu, mozemo i kod svoje kuce.

Sauropod

pre 9 godina

Čemu ovolika frka, zakon ko zakon, usklađen sa EU, biće ih još puno.
Nikakav spektakl, nikakva katastrofa. Hoćemo u Evropu? Hoćemo, evo..

Alan Ford

pre 9 godina

DNO DNA!!! Kako vas nije sramota. Sve preko nasih ledja. Radnicka klasa je sama i napustena. Primanja ce da nam budu sve manja i manja, i na kraju nestacemo sa lica zemlje. Ostace samo lopovi, direktori, partijski prijatelj i njihovi rodjaci i uvlakaci.

osmehgoranaborica

pre 9 godina

Ima ona stara "ko se zadnji smeje najsladje se smeje ' svi koji sumnjaju u nasu novu vladu , govore o sebi i svojoj proslosti koja nas je i dovela do ovog nezavidnog polozaja , gde se mora spasavati sve ono sto su oni brljavili, jos im je i smesno , smejace se zatvorski cuvari mnogima od njih.....

Ina ina

pre 9 godina

Nismo navikli na pravila, striktne propise, precizne uslove pa nam se ovaj Zakon cini strasnim. Ali na izborima smo rekli da hocemo da se menjamo i nema sada povlacenja. Bolje da kazemo da smo pokosali pa kako bude nego da smo odusrtali bez borbe

q

pre 9 godina

Ovako izlgeda demokratija? Posle lazne javne rasprave i protesta, usvojen zakon i to sa 190:25!
Zelim da, svako ko ima i malo mozga, od 7 do 77, napusti Srbiju pa da pustimo ovu SNS kliku da sami zarade za hleb i da sebi izglasavaju kolicine aflatoksina, clanove komisija za doktorate i zakone o foteljama u nemanjinoj. Voleo bih da vidim koliko bi potrajali bez para od arapa i donacija za poplave!

Zoza

pre 9 godina

Uspeh u poslu nije zagarantovan. Zašto bi poslodavac otpuštao radnika za koga ima posla i koji mu donosi dobit? Lakša mobilnost zaposlenih nije loša stvar, firme koje dobro rade mogu lakše da zapošljavaju, one kojima ne ide dobro mogu lakše da otpuštaju i da opstanu. Novim zakonom se pravi zdrava osnova a ne fiktivna sigurnost na papiru.

zastava

pre 9 godina

Kome normalnom moze da smeta to sto ce od sada moci da se napravi razlika izmedju vrednog radnika i neradnika i zabusanta. Ta mogucnost nije postojala u starom Zakonu. Do sada je gomila neradnika zivela i bila a teretu vrednih I dobrih radnika.

Mekika

pre 9 godina

Nista drasticno nije promenjeno na teret radnika. Svidja mi se da pijani i drogirani mogu snositi posledice, takodje i to da se gomila neradnika ili pokrene da radi ili odstrani.

john galt

pre 9 godina

Vecina nas je da bi se zaposlila, prvo potpisala sporazumni raskid, tako da nit smo sta dobili nit izgubili. OK mi je sto se botovi prepucavaju, ali sto se vi ostali toliko lozite?

Tigric

pre 9 godina

Posten i radan narod se ne plasi ovih izmena, plasi se samo opozicija koja je uspela da napise samo dva valjana amandmana. Dakle, i oni se slazu, ali ne smeju javno da priznaju.

agronom milan napusten slucaj

pre 9 godina

Do dna su nas doveli oni koji na svakom koraku nasu muku stopiraju i koji nas tako drsko onemogucavaju sve su oci uprte u SNS posebno oci onih koji su nas 12 godina vukli u rupu i umesto da se stide oni sada likuju onima koji pokusavaju da saniraju njihovu bahatost..............

Arja

pre 9 godina

Zakon o radu uređuje državni sistem. Drago mi da Zakon pre svega obezbeđuje pravo radnika, zatim sprečava rad na crno, jer je poslodavac dužan da prijavi svoje radnike, da plati porez državi. Zakon o PIO takođe sigurnoni odlazak u penziju. Drago mi da je skupština ovaj zakon prihvatila. Ne razumem zašto ljudi nisu u stanju da pročitaju zakon neko ga odmah kritikuju.

Nina

pre 9 godina

Izmene zakona su po meri onih koji žele da rade. Protiv ovog zakona su jedino lenji i korumpirani sindikalci koji ne rade ništa, a imaju ogromne prihode. Država više ne sme da ima razumevanja za lenčuge i sivu ekonomiju.

agronom13

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

goran13

pre 9 godina

Nazadni su nas 12 godina , tlacili i sad neki iz te stare i nazadne garde nadju da nekoga kritikuju , narod je prepoznao prave vrednosti a vidim i strani lideri.....

osmehtastine

pre 9 godina

Smesno je onima koji nisu nikada nista ni radili za dobrobit naseg naroda , oni su nas i doveli u ovakvo lose i kriticno stanje , steta sto sada mora mnogo da se radi da bi se doslo u stanje kakvo je bilo pre njihovog dolaska ..............

GDE - STE - SAD - GLASNOGOVORNICI

pre 9 godina

Tolika buka, vika, besmisleni strajkovi, kresenje Poslovnika o radu Skupstine Srbije od strane opozicije kada je dosao dan glasanja, ono sto je posle svega zalosno da je protiv zakona glasao samo 21 poslanik. To je ogledalo rada sadasnje nemocne opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv. Eto nadam se da su se gradjani jos jednom uverili koliko njih interesuje da na snagu stupi bilo koji Zakon.

Jovan meh.

pre 9 godina

Koliko vidim ima pozitivnih stvari u zakonu za sve, ali ima ne negativnih po sve, ali to je karakter svakog zakona, nema ni jednog koji svima od reda odgovara.

osmehtastine

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

Marko

pre 9 godina

Eto, konačno i da taj novi zakon vidimo na delu. Da li će povećati zaposlenost, privući investicije to ostaje da se vidi u nekom narednom periodu.

daudel

pre 9 godina

Poslodavci, EU, stručnjaci, analitičari, pa i oni koji su opozicija, ali konstruktivna, fiskalni savet, svi su dali zeleno svetlo, znači da je dobar.

Mirce

pre 9 godina

Daleko je kvalitetniji od ranijeg koji je doveo do masovnog otpustanja radnika posto stiti radnika od otpustanja , a sa druge strane dobar je i za poslodavca koji ce imati bolje uslove da zaradi. Osim toga zakon je i reformski i moderan tako da su izmene bile i vise nego potrebne.

Dama

pre 9 godina

Ima dosta negativnih komentara , pa me interesuje kako neko moze da kudi novi ,ako nije poznavao stari zakon ? Ubedjena sam da niko od ovih negativaca ,ne zna ,ali je bitno da pljuju po necemu.

DarkoDare

pre 9 godina

Zakon je reforskog karaktera i odgovara datim predizbornim obecanjima premijera.Takodje pogodan za privlacenje stranih investicija koje imaju visestruki znacaj.

KIFLA

pre 9 godina

Bitno je da se radi na menjanju Srbije i losih navika koje smo stekli. Olenjili smo se mnogo i hocemo hleba bez motike, to nigde nema pa nije normalno ni ovde da bude.

Nikola Pavicevic

pre 9 godina

Odlagalo se dokle je moglo, ali je sad doslo sve na naplatu i morao se povuci ovakav potez. Dosta vise da vestacki ozivljavamo PIO fond, promene su bile neophodne.

jedan

pre 9 godina

Tesko nama sa ovakvim pesimistima sreca pa su u manjini , ali nikako vecina ne treba da se ugleda na njih , jer su oni kao takvi podlozni propadanju i licnom i drustvenom , Srbiji je potrebna zdrava sredina , oni koji novu vlast kude iz sna se bude posten svet mirno spava ..........

ploni

pre 9 godina

Uprkos otporima Srbija mora da uskladjuje svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske Unije jer bez toga nam nema ulaska u nju.Mozda to nije uvek popularno ali je neophodno. Ovaj zakon predstavlja kraj socijalistickog samoupravljanja i tolerisanja nerada i zloupotreba koje su nasu drzavu dovele do ovog ekonomski neodrzivog stanja.

Mitar

pre 9 godina

Ovde protestvuju trolovi po zadatku, a juče su iz nekih gradova iz unutrašnjosti na protest krenuli istetovirani i ćelavi momci sa pivom u rukama koji nemaju dan radnog staža. Pored piva i hrane, dobili su i novac da bi protestvovali.

zoran

pre 9 godina

Ne vidim sta je lose u svemu ovome narod je zeleo promene i one su tu.Napred Vucicu neka vide sta je gazda u kuci i da se nauce kako se gazduje.

RazumnoLogicno

pre 9 godina

Bilo je vreme. Ne smemo biti zatocenici starog Zakona, i stare vlasti. Jer ocigledno da nesto nije valjalo u njima. Pogledajte samo procenat nezaposlenosti kod mladih ljudi... Vec treba usvojiti i prilagoditi novi Zakon, i pokusati promeniti nesto na bolje!

Aleksandar

pre 9 godina

Ravnoteza izmedju sveta rada i kapitala bi bila ona gde svi rade i ne postoji veliki jaz izmedju plate radnika i gazde(i gazda mora da radi, a ne da dzabalebari). Gde posle rada, radnik moze doci kuci i da ne misli da li ce mu zafaliti pare. Ovo sto Vulin prica je u najmanju ruku bezobrazno.

reza08

pre 9 godina

Radim u državnoj, da tako kažem, firmi, ali ne u nekoj ozloglašenoj :-), već u vojsci... Zbog prirode posla radim smenski rad, nekada po 12, a nekada i 24 h, predhodnih 7 godina, i kunem se da nikada ni jedan jedini dinar nisam dobio (zaradio) za smenski rad! Jedino kada padne noćna smena, to je plaćeno nekih 300 din. Sada ja pitam, ne znam koga, ko je taj što je do sada primao nadoknadu za smenski rad!!? Ili bolje da uzmem papir i olovku pa napišem tužbicu, ali pošto je ovo jako uređena država dobiću ih na sudu 100%. Važiiiiii :-)

Akord

pre 9 godina

@Milan Stojadinović

Naravno da neće biti oštećeni dobri radnci. Oni koji su vredni i pošteni se ne žale, ovo je problem za mutivode i neradnike. Njima odgovara da se ništa ne rasdi, sedi u kancelariji 2-3 sata dnevno i prima dobra plata za naše uslove.

k-milos

pre 9 godina

Sve evropske drzave imaju ovakve zakone, vreme je da se bezakonju stane na put. Nije tacno da ovaj zakon od radnika pravi robove, ovaj zakon tera poslodavce da postuju osnovna ljudska prava svakog radnika.

Višnjica

pre 9 godina

(q, 18. jul 2014 11:46)
Šta te muči kolega? Zar je pozivanje da narod napušta Srbiju način da se iskaže nezadovoljstvo, mislim u ovom slučaju pre svega sa samim sobom!
Ovaj zakon stvara ravnotežu između uslova rada u javnom sektoru i onim u privatnom, i sem onih koji su bili do sad zaštićeni ko beli medvedi negde u ladovini u državnim institucijama, niko drugi nema zamerku na usvojene izmene koje svakako prave razliku između radika i neradnika!

Izdajnik

pre 9 godina

ukinuti ugovore o radu i uvesti robovlasnistvo... ma sta sad... ajde molim te, da nece ti radnici i da budu placeni mozda...
ps. po novom zakonu mogu da se otpuste trudnice , a po starom nisu mogle...

Boban

pre 9 godina

Poštovani anti-botovi bez nerviranja. Ova gamad što piše i veliča Napućenog je grupa klinaca koja je u životu radila u realnom sektoru taman onoliko koliko i dragi im vođa tj. nimalo. U svaki odbor SNS-a je uvedeno par ADSL priključaka sa kojih prepisuju dobijene komentare od nekog Gebelsa iz SNS-a. Tako bez nerviranja sve je to ista bagra kao i Vulin.

Bari1991

pre 9 godina

Koliko me brine kolicina SNS botova,toliko me brine i B92 koji njihove komentare objavljuje u vecini,valjda su se i oni slizali sa vlascu.Sa druge strane,more komentara koji,ARGUMENTOVANO,kritikuju donosenje ovog zakona,po obicaju cenzurisu.A nekad ste bili mocan medij!

RL

pre 9 godina

Ma da bre, odem na zasluzeni odmor, manja plata. Sto me uopste placaju dok sam na odmoru kad ne radim? Kad bolje razmislim sta ce mi zapravo odmor? A i bolje da sad radim 3 godine na odredjeno, to neodredjeno je isuvise neodredjeno.
Hvala Kolektivnom ugovoru, da ga nema radili bismo i nakon smrti, da je po volji trenutnog vladara.

mira

pre 9 godina

Bahatost na delu. TO je demokratija! Od 169 amandmana prihvacena su DVA, i NIJEDAN sindikata! Sada bih molila novinare da oni, a ne vlast prate koliko stotina hiljada ljudi ce se uskoro zaposliti, kakve su plate, ide li iko na godisnji odmor, da li se bolje zivi. Jer, otkako su nas ovi zajasili i onako tezak zivot, pretvorio se u ocaj.

švajcarac

pre 9 godina

Opremnine stvaraju portugalsku bolest: radnici ostaju duže, da bi dobili veće opremnine, a poslodavcu se nisplati otpustavanje lošeg radnika. Bolje veće plate i kratak odkazni rok kao u Švajcarsku, a ne baš kao u SAD.

pribil

pre 9 godina

nema promena dok se uzima od sirotinje...Malo po malo se uzima i non stop se kuka kako se zaduzujemo! Cene i inflacija rastu plate stagniraju i padaju, najmanje plate u jevropi ima srbija. Zato gospodo ne glumite super hika...

beogradjanka

pre 9 godina

Predlagac ocekuje da ce ova mera povecati zaposlenost i smanjiti rad na crno. Pri tome se misli na rad na odredjeno vreme koji u novom zakonu moze da traje 2 + 1 godinu. Predlagac ne zna da se za rad na odredjeno vreme placaju porezi i doprinosi u punom iznosu kao i za rad na neodredjeno. Dakle to nece biti od uticaja na smanjenje rada na crno. Ako neko angazuje 10 radnika na crno on time stedi prosecno 1000 EUR mesecno za doprinose i poreze na minimalac. A inspektor koji to eventualno otkrije moze da ga kosta 100-300 EUR, zavisi koliko se dobro cenjka. I to ne svaki mesec. Pa izracunajte sami. Nista od novog zaposljavanja, ovo je samo zabava za narod. Kao nesto se reformise. Zaposlenost se povecava novom proizvodnjom, investicijama, izvozom. To je jos davno profesor Soskic objasnjavao kao PZS. Proizvodnja, zaposlenost, stabilizacija. (druga godina ekonomskog falulteta, ekonomske doktrine.

Lena

pre 9 godina

ZOR

Zatezimo Okove Radnicima
Zakinimo Obroke Radnicima
Zatvorimo Oci Radnicima
Zarade Opljackati Radnicima


mentori zavrbovani radikalsko-naprdnjacki olosi

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi, 'ladno lupate minuse ljudima koji dozivljavaju i prozivljavaju svaku mogucu torturu od drzavnih poslodavaca, kao i privatnih. Kako vas nije sram cobani jedni pokvareni. Dao Bog da vam se sve lose desilo, kao i ovim ljudima. Sve sto lose radite, tako ce vam se i vratiti, jer je to neminovno.

stoka

pre 9 godina

Sta je? Bunite se što je prošao zakon? Gde ste na protestu sindikata pre neki dan? Mrzi te da šetaš? Neka. Sad budi rob. To neće da te mrzi.

veselje

pre 9 godina

nemam reci da opisem svoj ocaj jer shvatam (SHVATAM!!!) sta se desava i sta nas sve ceka, jedino sto me drzi jeste onaj momenat, koji cu mislim vrlo skoro doziveti , a to je kad vidim face svih botova i svih ostalih koji podrzavaju ovaj zakon kada oni shvate sta su podrzavali, i kakvo ih je to zlo snaslo! necu prestajati da se smejem. uzivajte dok mozete.

LalaNS

pre 9 godina

Eto omogucili su stvaranje "kineske radne snage" na balkanu. Svi cemo raditi za sicu, kao i kinezi u Kini, a otpustace nas sakom i kapom kako kome bude odgovaralo. Ustvari smanjivace nam plate do takvog nivoa da cemo moci kupiti saku pirinca da prezivimo. Neka narode, uzivajte u pobedi vasih divnih reformatora! Nema potrebe da se bunite i ovako je sve vec reseno. Uzdravlje!

PS Vi sa B92 ni ovaj komentar mi nemojte objavljivati, suprotan je vasim interesima!

dobrazemljabezbotova

pre 9 godina

Ova centrala naprednjaka i njihovi botovi sto su ove izmedju 09-16 dok rade po drzavnim organima,agencijama,zavodima,javnim preduzecima i ostalim jaslama i samo stancuje minuse,a ne znaju ni da procitaju sta je u njima, gori su od Milosevicevaca iz perioda devedesetih i Causeskovih pristalica.Videcete uostalom,samo na kraju krajeva pitacu ih nadam se kad tad da se kolektivno izvine za ove ludosti sto nam namecu i oni i njihov vodja.Zaposlio neradnike suvisne,koji nista ne rade,a nama svima zbog takvih manje plate,penzije,itd.To je cena visoka za nas,a njima radost i veselje.
A za kraj. Nemacki sindikati stali su u odbranu nasih sindikata takodje i Medjunarodna konferencija sindikata. A posto neki se busaju u Nemacku i Merkelovu,mozda procitaju to.

osmeh propalog agronoma

pre 9 godina

Kako imaju hrabrosti , posle 12 godina racuni stuza na naplatu , imamo situaciju da nemamo priliv samo odliv sredstava da se zaduzujemo da bi isplatili plate I penzije pa da ovaj kolaps nije nastao za par meseci vlasti Sns-a ili dvanaest godina Ds , odgovor je jednostavan , svi ga znamo : razorena privreda, pola miliona ljudi ostalo bez posla cvetala samo siva ekonomija i bogatili se pojedinci, javni dug udvostrucen od 2008 do 2012 sa 31.2 na 62,4% , odnos radnika i penzionera 1:1, sad nam OSTAJE DA MALO SVIMA SMANJIMO PLATE ZA 10% I TAKO SMANJIMO RASHODNU STRANU U NELIKVIDNIM PREDUZECIMA KOJE SU PREPUNE RADNIKA PA SVAKO PO MALO DA DOBIJA DOK SE NEPOKRENE PRIVREDA PREKO PREDPRISTUPNIH FONDOVA Eu ili da se jos vise zaduzujemo na bolestan nacin i za godinu dana da svi ostanu bez posla i penzija ...................................................

inspirator

pre 9 godina

A radno vreme 6 sati? To bi bio moderan zakon, to bi donelo radna mesta - banke i maloprodaje bi imale smenu više. 190 poslanika koji su digli ruku za novi ZOR treba nabrojati, po imenu i prezimenu.

Majlo

pre 9 godina

Da mi je znati da li je iko od komentatora ove vesti uzeo i procitao zakon a ne samo ono sto nam se servira po novinama. Da ste procitali videli biste kriminalne odredbe kojima se radnici pretvaraju u robove. Ako se ne svidjas direktoru ovaj moze da ti zada neostvarive zadatke i fiktivno uputstvo kako da ih ostvaris i ako ne ostvaris neostvarivo eto te na birou ocas posla

Goran

pre 9 godina

@Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.
[(Tzatziki, 18. jul 2014 12:27)
E blago tebi!I Vucku sa vama!Zelim VAm svima koji podrzavate novi ZOR prijatno- uzivajte u blagodetima Novog Zakona o Radu!Ziveo Vucic i svijetla buducnost.....BEEEEEEE!

Bari1991

pre 9 godina

Bukvalno svaka stavka je uperena direktno protiv zaposlenih,a u prilicno veliku korist poslodavca.Smanjena naknada za nocni rad,plata za vreme odmora brutalno smanjena,...Ali cim Vulin nesto hvali,to mora da bude katastrofa.Ipak je on stari JUL-ovac.

pokraden radnik

pre 9 godina

Ne znam sto niko ne spomene minuli rad, ko ima pravo da mi oduzme taj deo plate??!! Pa ja imam 33 god. staza, a kod poslednjeg poslodavca samo 6!!!! Jel tih prethodnih 27 sad ne vaze, jel to sad niko nije uplacivao doprinose za taj period?? Strasno!!!!

foxfire

pre 9 godina

Sad ce ovim zakonom da smanje plate i penzije i plus najavljenih dvadeset posto koje gospodar Vucic teska srca najavljuje.Stanje je zabrinjavajuce.Nama prvo treba nesto lose da se desi i da osetimo na sopstvenoj kozi da bi se opametili.Nema nam spasa sa ovim nazadnjacima.Totalno nesposobna vlast.

goran

pre 9 godina

Na koji to nacin ce novi zakon o radu da natera poslodavce/gazde da prijave radnike koje do sad nisu prijavljivali i da istima daju platu? Kako ce to da se resi?

Propast

pre 9 godina

Dragi moj druže Vuline iz komunističke partije pitanje je odakle se stvori taj svet kapitala.
Drugovi kapitalisti {članovi svih mogućih i nemogućih partija} ne znaju kako da vam daju veći porez, jer su vam mnogo dužni (omogućili ste im da počnu).
Kako su se samo neki ponašali u društvenim fabrikama u restrukturiranju, mogu samo da zamislim kakvi će to kapitalisti biti.
Hvala vam na konačnom uništenju države za sva vremena, pa i ako se vi u vlasti odužite i ostanete da se menjate po partijama i prelazite iz jedne u drhgu.

Njanja

pre 9 godina

Mozda je ovaj Zakon i dobar, ali ja nemam ni mrvicu poverenja u ove, pa sam iz tih razloga vrlo, vrlo skepticna! I dosta vise uporedjivanja sa Evropom. Kad nam daju evropske uslove, pa nam onda na njima sprovedu ovaj Zakon, necu se buniti.

alejandro

pre 9 godina

Zakon je loš! Štiti samo radnike iz državnih firmi i njihova prava! Potpuno je zaobiđen sektor domaćih poslodavaca! Naročito vlasnike malih i srednjih preduzeća! Oni ni do sada nisu poštovali Zakon o radu, odnosno tumačili su ga isključivo onako kako su oni hteli a istu praksu nastaviće i ubuduće! U ugovorima koji zaposleni u malom preduzeću potpiše nigde ne stoji iznos zarade, plata se daje na ruke a poslodavac uplaćuje doprinose na minimalnu platu! Ostatak zadržava za sebe! Ima firmi koje organizuju proizvodnju u 3 smene angažovanjem penzionera i radne snage preko omladinskih zadruga i onda se takvoj radnoj snazi na ruke isplaćuje unapred dogovorena plata odnosno plata po ceni koštanja sata preko omladinske! Penzioneri ćute jer ionako imaju kakvu takvu penziju a svaka nadopuna preko toga je dobrodošla dok radna snaga angažovana preko omladinskih zadruga takođe se ne buni jer su to uglavnom studenti te ono što se "zaradi" dobro dođe da se ode na more ili na neki drugi način potroši! Naravno nema plaćanja doprinosa milina prava za poslodavca! Trebalo bi preispitati rad omladinskih zadruga jer one prave neverovatan haos! Inspekcijske službe navodno rade samo po prijavama umesto da su non stop na terenu i da "češljaju" domaća, prvenstveno mala i srednja preduzeća i njihovo poštovanje zakona jer im je to i svrha postojanja, mislim naravno na inspekciju rada i druge! Strašno je da strašnije ne može biti i nigde u izmenjenom zakonu se ne pominju kaznene mere za domaće poslodavce!

kögel TIR.

pre 9 godina

Haha .. ovo je prica za malu decu! Kakav bre zakon o radu bolece privatnika da te titra kako mu zakon kaze pa to se nikad nije desilo niti ce se desiti u ovoj prokletoj drzavi !
Stite oni neka prava radnika pa i poslodavca... nema od toga nista drzava bi samo da pljacka ovaj narod iz gaca bi nas istresli za pare ! Lopovska posla ..

weljasd

pre 9 godina

Jel postoji neka rupa u zakonu kako bi i dalje radili 5 i vise godina pod ugovorom ili ce sad konacno radnik da bude primljen za stalno posle isteka 2(3) godine? molim da mi neko strucan odgovori!

proxima centauri

pre 9 godina

Prvo da se predstavim. Nisam "bot", inzenjerka sam sa 30 godina staza u struci, u realnom sektoru.

Mislim da radnicka klasa moze mirno da nastavi da radi.

Prodavacica u marketu iz komsiluka ustaje u 4 sata ujutru, da bi na posao stigla u 6 sati i ima platu oko 25000 dinara. Njoj ne moze da bude gore, ma kakav bio zakon o radu.

Cela "frka" je nastupila zbog OTPREMNINA.
Najveci poslodavac u Srbiji je DRZAVA (ukljucujuci i Javna preduzeca).
Pa dragi moji, sto ste ceo radni vek proveli na budzetu, imali vece plate, imacete i vece penzije ( svaki inzenjer u bilo kom Javnom preduzecu zapprradjuje vise od mene na godisnjem nivou) PRIPREMITE SE.

Dosao je i taj dan.

Prvo da vidite kako je na Birou ( kad vas gomila besposlicara seta od vrata do vrata i ukucava vase ime u racunar, kao da to ne moze da radi PIO fond),pa onda kod PRAVOG poslodavca, koji samo pita : kad ce biti gotovo?

Za ovih trideset godina radom i strucnoscu izborila sam se za stalne Investitore, a mogucnost da se zaposljavam i "rasposljavam" od projekta do projekta je nesto sto ce mi omoguciti da radim i do sedamdeset godina ako bude trebalo.

Prijatan dan vam zelim.

Nislija

pre 9 godina

MOLIM nekog da mi objasni sta znaci ovo 26posto dodatak za nocni rad a ukida se dodatak za smenski rad malo umrsena stavka a pretpostavljam da vecinu to najvise brine,posto radimo za jednog stranog investitora i radimo u sve 3smene pa cisto da znamo da li ce nam biti manje plate HVALA!

cmx9l

pre 9 godina

"A minimalac najmanji na svetu, sramota."
(nikola, 18. jul 2014 11:31)

U Svajcarskoj je nula. Nezaposleni podrzavaju ovaj zakon. Zasto bi radnici imali veca prava od zezaposlenih. Steta sto nije usvojen Radulovicev predlog (koji su zapravo pisali SPS i PUPS).

Šta reći

pre 9 godina

http://www.dodaj.rs/f/F/E7/15slidjD/untitled.png
Amaaaan više, jesam za SNS, ali sramota me tvoje tu....sti, ako su ti već dali taj softver i neku kintu za to, daj malo uključi i to nešto u glavi što imaš ili nek nađu nekog drugog, nemoj da mene bre više zezaju koga i kakve podržavam !

коста

pre 9 godina

Срамота. Док власт не реагује на тотално неправичну пореску регулативу и пореску администрацију, чак и кокетира са највећим дужницима јавних прихода, неке водећи с њима да их сликају и свакодневно пуштају на њиховим телевизијама, пратећи их као да с њима снимају ријалити представу, некима чак нудећи државна предузећа иако истој држави дугују силне паре - што за невраћене кредите који су узели преко фонда за развој, државних банака,преко АОДИ-ја и сл, што неплаћеним порезима - дотле узима приходе од рада и поводом рада, који су и онако закинути у свим деловима, како би им свима више остало. Опште је познато да послодавци исплаћују зараду у два дела, један на руке и други преко рачуна на који плаћају обавезе, да не плаћа прековремене сате и рад празником, да му радно време траје колко му се ћефне, да су ретки послодавци који поштују време г.о., да је минимална зарада најраспрострањенији износ плате у привреди и услугама а да је она уједно и најнижа у европи, да им је лизинг запошљавање најомиљенији облик држања радника, да је стопа незапослености младих свакако међу највећим у европи, да се затварају сва врата младимакод запошљавања у здравству, просвети и другим јавним и државним службама, да .... Уз сва та сазнања једино што умеју је да узимају од прихода из рада и поводом рада.

milenko

pre 9 godina

po ovom zakonu radniku se smanjuju primanja,otpremnine,socijalna davanja. pri. otkazu,nisam. znao da je dosadasnji zakon odobravao rad na. crno .kicma kojeg direktora ,inzinjera,pravnika,administrativca moze. da izdrzi do 65 godine. zasto prije donosenja novih promena nije zatvorena nijedna firma koja nije prijavila sve zaposlene pa i oni koji rade ispada da su fizikalci na minimalcu ono preko na ruke a majstori po masinama nemaju ni kv skolu tako ispada .poslodavac primi pod ugovor pa kadase pobunis zbog krsenja prava nece da produzi ugovor eto mu opravdanja ispade da je ispostovao zakon .predlazem da se nikome ispod. prosecne plate ne smanjuju plate ,a preko. toga 30 posto dole da vidis dalice da se bune radnici ili foteljasi.

lena

pre 9 godina

smešno mi je kad čujem da ce ove promene povećati zaposlenost, tj. stimulisati poslodavce da legalizuju rad na crno i zapošljavaju nove radnike-to ce se pre postići smanjenjem poreza i obaveza poslodavca po doprinosima i pojačanom kontrolom inspekcije rada!!! doduše, moram priznati da je zakon legalizovao i regulisao neka nejasna stanja u praksi, poput kliznog radnog vremena i omogućio korišćenje godišnjeg odmora maltene odmah, ali to su mali koraci...

paragraf

pre 9 godina

Vladi je sada potrebna podrska i razumevanje gradjana.Uostalom ovaj novi zakon ima mnogo vise prednosti i dobrih stvari nego prosli.
(Cele, 18. jul 2014 11:38)
Koja je to prednost, hipoteticki gledano, ako nekog od privatnika - gazda koji su na listi 24 privatizacije uhapse po tabloiodnoj najavi vodje, a sada je vlasnik firme, i dodje do zatvaranja firme zbog hapsenja i pritvora gazde, sta onda sa radnicima - mislim na male firmice i preduzeca ko ce njima isplatiti zarade, ko ce im isplatiti otpremnine, t ko ce im potpisati resenja o raskidu ugovora o radu da bi se uredno prijavili birou, e toga u Zakonu nema. Ali zato kako jedan poslanik rece ako radnik ukrade - da li ukrade, moze biti i podmetanje namestaljka? - cokoladu gazda moze jer ima po ovom zakonu dobijeno diskreciono pravo da bude i sudija da ga proglasi krivim i odgovornim i da dobije otkaz.
Veliki broj gazda u Srbiji nije stvorio firme svojim rdom nego pljackom i sada me botovi treba da ubede da verujem onima koji ni dana nisu radili u fabrikama nego su delili i podelili politicki kolac.

mikin

pre 9 godina

Stavili su drzavu pod tutorstvo ... a sada su i narod prodali u roblje.
Ovo je tacka na metamorfozu .... od segrta do stecajnog upravnika.

grom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

reza08

pre 9 godina

Radim u državnoj, da tako kažem, firmi, ali ne u nekoj ozloglašenoj :-), već u vojsci... Zbog prirode posla radim smenski rad, nekada po 12, a nekada i 24 h, predhodnih 7 godina, i kunem se da nikada ni jedan jedini dinar nisam dobio (zaradio) za smenski rad! Jedino kada padne noćna smena, to je plaćeno nekih 300 din. Sada ja pitam, ne znam koga, ko je taj što je do sada primao nadoknadu za smenski rad!!? Ili bolje da uzmem papir i olovku pa napišem tužbicu, ali pošto je ovo jako uređena država dobiću ih na sudu 100%. Važiiiiii :-)

Izdajnik

pre 9 godina

ukinuti ugovore o radu i uvesti robovlasnistvo... ma sta sad... ajde molim te, da nece ti radnici i da budu placeni mozda...
ps. po novom zakonu mogu da se otpuste trudnice , a po starom nisu mogle...

q

pre 9 godina

Ovako izlgeda demokratija? Posle lazne javne rasprave i protesta, usvojen zakon i to sa 190:25!
Zelim da, svako ko ima i malo mozga, od 7 do 77, napusti Srbiju pa da pustimo ovu SNS kliku da sami zarade za hleb i da sebi izglasavaju kolicine aflatoksina, clanove komisija za doktorate i zakone o foteljama u nemanjinoj. Voleo bih da vidim koliko bi potrajali bez para od arapa i donacija za poplave!

Alan Ford

pre 9 godina

DNO DNA!!! Kako vas nije sramota. Sve preko nasih ledja. Radnicka klasa je sama i napustena. Primanja ce da nam budu sve manja i manja, i na kraju nestacemo sa lica zemlje. Ostace samo lopovi, direktori, partijski prijatelj i njihovi rodjaci i uvlakaci.

LalaNS

pre 9 godina

Eto omogucili su stvaranje "kineske radne snage" na balkanu. Svi cemo raditi za sicu, kao i kinezi u Kini, a otpustace nas sakom i kapom kako kome bude odgovaralo. Ustvari smanjivace nam plate do takvog nivoa da cemo moci kupiti saku pirinca da prezivimo. Neka narode, uzivajte u pobedi vasih divnih reformatora! Nema potrebe da se bunite i ovako je sve vec reseno. Uzdravlje!

PS Vi sa B92 ni ovaj komentar mi nemojte objavljivati, suprotan je vasim interesima!

beogradjanka

pre 9 godina

Predlagac ocekuje da ce ova mera povecati zaposlenost i smanjiti rad na crno. Pri tome se misli na rad na odredjeno vreme koji u novom zakonu moze da traje 2 + 1 godinu. Predlagac ne zna da se za rad na odredjeno vreme placaju porezi i doprinosi u punom iznosu kao i za rad na neodredjeno. Dakle to nece biti od uticaja na smanjenje rada na crno. Ako neko angazuje 10 radnika na crno on time stedi prosecno 1000 EUR mesecno za doprinose i poreze na minimalac. A inspektor koji to eventualno otkrije moze da ga kosta 100-300 EUR, zavisi koliko se dobro cenjka. I to ne svaki mesec. Pa izracunajte sami. Nista od novog zaposljavanja, ovo je samo zabava za narod. Kao nesto se reformise. Zaposlenost se povecava novom proizvodnjom, investicijama, izvozom. To je jos davno profesor Soskic objasnjavao kao PZS. Proizvodnja, zaposlenost, stabilizacija. (druga godina ekonomskog falulteta, ekonomske doktrine.

RL

pre 9 godina

Ma da bre, odem na zasluzeni odmor, manja plata. Sto me uopste placaju dok sam na odmoru kad ne radim? Kad bolje razmislim sta ce mi zapravo odmor? A i bolje da sad radim 3 godine na odredjeno, to neodredjeno je isuvise neodredjeno.
Hvala Kolektivnom ugovoru, da ga nema radili bismo i nakon smrti, da je po volji trenutnog vladara.

Aleksandar

pre 9 godina

Ravnoteza izmedju sveta rada i kapitala bi bila ona gde svi rade i ne postoji veliki jaz izmedju plate radnika i gazde(i gazda mora da radi, a ne da dzabalebari). Gde posle rada, radnik moze doci kuci i da ne misli da li ce mu zafaliti pare. Ovo sto Vulin prica je u najmanju ruku bezobrazno.

pribil

pre 9 godina

nema promena dok se uzima od sirotinje...Malo po malo se uzima i non stop se kuka kako se zaduzujemo! Cene i inflacija rastu plate stagniraju i padaju, najmanje plate u jevropi ima srbija. Zato gospodo ne glumite super hika...

Goran

pre 9 godina

@Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.
[(Tzatziki, 18. jul 2014 12:27)
E blago tebi!I Vucku sa vama!Zelim VAm svima koji podrzavate novi ZOR prijatno- uzivajte u blagodetima Novog Zakona o Radu!Ziveo Vucic i svijetla buducnost.....BEEEEEEE!

Aleksandar

pre 9 godina

Botovi, 'ladno lupate minuse ljudima koji dozivljavaju i prozivljavaju svaku mogucu torturu od drzavnih poslodavaca, kao i privatnih. Kako vas nije sram cobani jedni pokvareni. Dao Bog da vam se sve lose desilo, kao i ovim ljudima. Sve sto lose radite, tako ce vam se i vratiti, jer je to neminovno.

foxfire

pre 9 godina

Sad ce ovim zakonom da smanje plate i penzije i plus najavljenih dvadeset posto koje gospodar Vucic teska srca najavljuje.Stanje je zabrinjavajuce.Nama prvo treba nesto lose da se desi i da osetimo na sopstvenoj kozi da bi se opametili.Nema nam spasa sa ovim nazadnjacima.Totalno nesposobna vlast.

stoka

pre 9 godina

Sta je? Bunite se što je prošao zakon? Gde ste na protestu sindikata pre neki dan? Mrzi te da šetaš? Neka. Sad budi rob. To neće da te mrzi.

mikin

pre 9 godina

Stavili su drzavu pod tutorstvo ... a sada su i narod prodali u roblje.
Ovo je tacka na metamorfozu .... od segrta do stecajnog upravnika.

paragraf

pre 9 godina

Vladi je sada potrebna podrska i razumevanje gradjana.Uostalom ovaj novi zakon ima mnogo vise prednosti i dobrih stvari nego prosli.
(Cele, 18. jul 2014 11:38)
Koja je to prednost, hipoteticki gledano, ako nekog od privatnika - gazda koji su na listi 24 privatizacije uhapse po tabloiodnoj najavi vodje, a sada je vlasnik firme, i dodje do zatvaranja firme zbog hapsenja i pritvora gazde, sta onda sa radnicima - mislim na male firmice i preduzeca ko ce njima isplatiti zarade, ko ce im isplatiti otpremnine, t ko ce im potpisati resenja o raskidu ugovora o radu da bi se uredno prijavili birou, e toga u Zakonu nema. Ali zato kako jedan poslanik rece ako radnik ukrade - da li ukrade, moze biti i podmetanje namestaljka? - cokoladu gazda moze jer ima po ovom zakonu dobijeno diskreciono pravo da bude i sudija da ga proglasi krivim i odgovornim i da dobije otkaz.
Veliki broj gazda u Srbiji nije stvorio firme svojim rdom nego pljackom i sada me botovi treba da ubede da verujem onima koji ni dana nisu radili u fabrikama nego su delili i podelili politicki kolac.

milenko

pre 9 godina

po ovom zakonu radniku se smanjuju primanja,otpremnine,socijalna davanja. pri. otkazu,nisam. znao da je dosadasnji zakon odobravao rad na. crno .kicma kojeg direktora ,inzinjera,pravnika,administrativca moze. da izdrzi do 65 godine. zasto prije donosenja novih promena nije zatvorena nijedna firma koja nije prijavila sve zaposlene pa i oni koji rade ispada da su fizikalci na minimalcu ono preko na ruke a majstori po masinama nemaju ni kv skolu tako ispada .poslodavac primi pod ugovor pa kadase pobunis zbog krsenja prava nece da produzi ugovor eto mu opravdanja ispade da je ispostovao zakon .predlazem da se nikome ispod. prosecne plate ne smanjuju plate ,a preko. toga 30 posto dole da vidis dalice da se bune radnici ili foteljasi.

lena

pre 9 godina

smešno mi je kad čujem da ce ove promene povećati zaposlenost, tj. stimulisati poslodavce da legalizuju rad na crno i zapošljavaju nove radnike-to ce se pre postići smanjenjem poreza i obaveza poslodavca po doprinosima i pojačanom kontrolom inspekcije rada!!! doduše, moram priznati da je zakon legalizovao i regulisao neka nejasna stanja u praksi, poput kliznog radnog vremena i omogućio korišćenje godišnjeg odmora maltene odmah, ali to su mali koraci...

proxima centauri

pre 9 godina

Prvo da se predstavim. Nisam "bot", inzenjerka sam sa 30 godina staza u struci, u realnom sektoru.

Mislim da radnicka klasa moze mirno da nastavi da radi.

Prodavacica u marketu iz komsiluka ustaje u 4 sata ujutru, da bi na posao stigla u 6 sati i ima platu oko 25000 dinara. Njoj ne moze da bude gore, ma kakav bio zakon o radu.

Cela "frka" je nastupila zbog OTPREMNINA.
Najveci poslodavac u Srbiji je DRZAVA (ukljucujuci i Javna preduzeca).
Pa dragi moji, sto ste ceo radni vek proveli na budzetu, imali vece plate, imacete i vece penzije ( svaki inzenjer u bilo kom Javnom preduzecu zapprradjuje vise od mene na godisnjem nivou) PRIPREMITE SE.

Dosao je i taj dan.

Prvo da vidite kako je na Birou ( kad vas gomila besposlicara seta od vrata do vrata i ukucava vase ime u racunar, kao da to ne moze da radi PIO fond),pa onda kod PRAVOG poslodavca, koji samo pita : kad ce biti gotovo?

Za ovih trideset godina radom i strucnoscu izborila sam se za stalne Investitore, a mogucnost da se zaposljavam i "rasposljavam" od projekta do projekta je nesto sto ce mi omoguciti da radim i do sedamdeset godina ako bude trebalo.

Prijatan dan vam zelim.

osmeh propalog agronoma

pre 9 godina

Kako imaju hrabrosti , posle 12 godina racuni stuza na naplatu , imamo situaciju da nemamo priliv samo odliv sredstava da se zaduzujemo da bi isplatili plate I penzije pa da ovaj kolaps nije nastao za par meseci vlasti Sns-a ili dvanaest godina Ds , odgovor je jednostavan , svi ga znamo : razorena privreda, pola miliona ljudi ostalo bez posla cvetala samo siva ekonomija i bogatili se pojedinci, javni dug udvostrucen od 2008 do 2012 sa 31.2 na 62,4% , odnos radnika i penzionera 1:1, sad nam OSTAJE DA MALO SVIMA SMANJIMO PLATE ZA 10% I TAKO SMANJIMO RASHODNU STRANU U NELIKVIDNIM PREDUZECIMA KOJE SU PREPUNE RADNIKA PA SVAKO PO MALO DA DOBIJA DOK SE NEPOKRENE PRIVREDA PREKO PREDPRISTUPNIH FONDOVA Eu ili da se jos vise zaduzujemo na bolestan nacin i za godinu dana da svi ostanu bez posla i penzija ...................................................

cmx9l

pre 9 godina

"A minimalac najmanji na svetu, sramota."
(nikola, 18. jul 2014 11:31)

U Svajcarskoj je nula. Nezaposleni podrzavaju ovaj zakon. Zasto bi radnici imali veca prava od zezaposlenih. Steta sto nije usvojen Radulovicev predlog (koji su zapravo pisali SPS i PUPS).

Lena

pre 9 godina

ZOR

Zatezimo Okove Radnicima
Zakinimo Obroke Radnicima
Zatvorimo Oci Radnicima
Zarade Opljackati Radnicima


mentori zavrbovani radikalsko-naprdnjacki olosi

Bari1991

pre 9 godina

Koliko me brine kolicina SNS botova,toliko me brine i B92 koji njihove komentare objavljuje u vecini,valjda su se i oni slizali sa vlascu.Sa druge strane,more komentara koji,ARGUMENTOVANO,kritikuju donosenje ovog zakona,po obicaju cenzurisu.A nekad ste bili mocan medij!

Bari1991

pre 9 godina

Bukvalno svaka stavka je uperena direktno protiv zaposlenih,a u prilicno veliku korist poslodavca.Smanjena naknada za nocni rad,plata za vreme odmora brutalno smanjena,...Ali cim Vulin nesto hvali,to mora da bude katastrofa.Ipak je on stari JUL-ovac.

goran

pre 9 godina

Na koji to nacin ce novi zakon o radu da natera poslodavce/gazde da prijave radnike koje do sad nisu prijavljivali i da istima daju platu? Kako ce to da se resi?

Nislija

pre 9 godina

MOLIM nekog da mi objasni sta znaci ovo 26posto dodatak za nocni rad a ukida se dodatak za smenski rad malo umrsena stavka a pretpostavljam da vecinu to najvise brine,posto radimo za jednog stranog investitora i radimo u sve 3smene pa cisto da znamo da li ce nam biti manje plate HVALA!

kögel TIR.

pre 9 godina

Haha .. ovo je prica za malu decu! Kakav bre zakon o radu bolece privatnika da te titra kako mu zakon kaze pa to se nikad nije desilo niti ce se desiti u ovoj prokletoj drzavi !
Stite oni neka prava radnika pa i poslodavca... nema od toga nista drzava bi samo da pljacka ovaj narod iz gaca bi nas istresli za pare ! Lopovska posla ..

dobrazemljabezbotova

pre 9 godina

Ova centrala naprednjaka i njihovi botovi sto su ove izmedju 09-16 dok rade po drzavnim organima,agencijama,zavodima,javnim preduzecima i ostalim jaslama i samo stancuje minuse,a ne znaju ni da procitaju sta je u njima, gori su od Milosevicevaca iz perioda devedesetih i Causeskovih pristalica.Videcete uostalom,samo na kraju krajeva pitacu ih nadam se kad tad da se kolektivno izvine za ove ludosti sto nam namecu i oni i njihov vodja.Zaposlio neradnike suvisne,koji nista ne rade,a nama svima zbog takvih manje plate,penzije,itd.To je cena visoka za nas,a njima radost i veselje.
A za kraj. Nemacki sindikati stali su u odbranu nasih sindikata takodje i Medjunarodna konferencija sindikata. A posto neki se busaju u Nemacku i Merkelovu,mozda procitaju to.

Propast

pre 9 godina

Dragi moj druže Vuline iz komunističke partije pitanje je odakle se stvori taj svet kapitala.
Drugovi kapitalisti {članovi svih mogućih i nemogućih partija} ne znaju kako da vam daju veći porez, jer su vam mnogo dužni (omogućili ste im da počnu).
Kako su se samo neki ponašali u društvenim fabrikama u restrukturiranju, mogu samo da zamislim kakvi će to kapitalisti biti.
Hvala vam na konačnom uništenju države za sva vremena, pa i ako se vi u vlasti odužite i ostanete da se menjate po partijama i prelazite iz jedne u drhgu.

inspirator

pre 9 godina

A radno vreme 6 sati? To bi bio moderan zakon, to bi donelo radna mesta - banke i maloprodaje bi imale smenu više. 190 poslanika koji su digli ruku za novi ZOR treba nabrojati, po imenu i prezimenu.

alejandro

pre 9 godina

Zakon je loš! Štiti samo radnike iz državnih firmi i njihova prava! Potpuno je zaobiđen sektor domaćih poslodavaca! Naročito vlasnike malih i srednjih preduzeća! Oni ni do sada nisu poštovali Zakon o radu, odnosno tumačili su ga isključivo onako kako su oni hteli a istu praksu nastaviće i ubuduće! U ugovorima koji zaposleni u malom preduzeću potpiše nigde ne stoji iznos zarade, plata se daje na ruke a poslodavac uplaćuje doprinose na minimalnu platu! Ostatak zadržava za sebe! Ima firmi koje organizuju proizvodnju u 3 smene angažovanjem penzionera i radne snage preko omladinskih zadruga i onda se takvoj radnoj snazi na ruke isplaćuje unapred dogovorena plata odnosno plata po ceni koštanja sata preko omladinske! Penzioneri ćute jer ionako imaju kakvu takvu penziju a svaka nadopuna preko toga je dobrodošla dok radna snaga angažovana preko omladinskih zadruga takođe se ne buni jer su to uglavnom studenti te ono što se "zaradi" dobro dođe da se ode na more ili na neki drugi način potroši! Naravno nema plaćanja doprinosa milina prava za poslodavca! Trebalo bi preispitati rad omladinskih zadruga jer one prave neverovatan haos! Inspekcijske službe navodno rade samo po prijavama umesto da su non stop na terenu i da "češljaju" domaća, prvenstveno mala i srednja preduzeća i njihovo poštovanje zakona jer im je to i svrha postojanja, mislim naravno na inspekciju rada i druge! Strašno je da strašnije ne može biti i nigde u izmenjenom zakonu se ne pominju kaznene mere za domaće poslodavce!

Boban

pre 9 godina

Poštovani anti-botovi bez nerviranja. Ova gamad što piše i veliča Napućenog je grupa klinaca koja je u životu radila u realnom sektoru taman onoliko koliko i dragi im vođa tj. nimalo. U svaki odbor SNS-a je uvedeno par ADSL priključaka sa kojih prepisuju dobijene komentare od nekog Gebelsa iz SNS-a. Tako bez nerviranja sve je to ista bagra kao i Vulin.

Šta reći

pre 9 godina

http://www.dodaj.rs/f/F/E7/15slidjD/untitled.png
Amaaaan više, jesam za SNS, ali sramota me tvoje tu....sti, ako su ti već dali taj softver i neku kintu za to, daj malo uključi i to nešto u glavi što imaš ili nek nađu nekog drugog, nemoj da mene bre više zezaju koga i kakve podržavam !

Majlo

pre 9 godina

Da mi je znati da li je iko od komentatora ove vesti uzeo i procitao zakon a ne samo ono sto nam se servira po novinama. Da ste procitali videli biste kriminalne odredbe kojima se radnici pretvaraju u robove. Ako se ne svidjas direktoru ovaj moze da ti zada neostvarive zadatke i fiktivno uputstvo kako da ih ostvaris i ako ne ostvaris neostvarivo eto te na birou ocas posla

Njanja

pre 9 godina

Mozda je ovaj Zakon i dobar, ali ja nemam ni mrvicu poverenja u ove, pa sam iz tih razloga vrlo, vrlo skepticna! I dosta vise uporedjivanja sa Evropom. Kad nam daju evropske uslove, pa nam onda na njima sprovedu ovaj Zakon, necu se buniti.

mira

pre 9 godina

Bahatost na delu. TO je demokratija! Od 169 amandmana prihvacena su DVA, i NIJEDAN sindikata! Sada bih molila novinare da oni, a ne vlast prate koliko stotina hiljada ljudi ce se uskoro zaposliti, kakve su plate, ide li iko na godisnji odmor, da li se bolje zivi. Jer, otkako su nas ovi zajasili i onako tezak zivot, pretvorio se u ocaj.

Milos T

pre 9 godina

Iako ima mnogo protivnika, ovaj zakon bi trebao makar malo da smanji sivu ekonomiju i omoguci lakse zaposljavanje. Samo da se primenjuje dosledno.

Nikola Pašić

pre 9 godina

Reforme su nužne, sada na naplatu dolaze godine neodgovornog vladanja i nekontrolisanog trošenja novca. Što više budemo odlagali, biće gore. Ovo je vreme nepopularnih poteza a ne udvaranja biračima.

pokraden radnik

pre 9 godina

Ne znam sto niko ne spomene minuli rad, ko ima pravo da mi oduzme taj deo plate??!! Pa ja imam 33 god. staza, a kod poslednjeg poslodavca samo 6!!!! Jel tih prethodnih 27 sad ne vaze, jel to sad niko nije uplacivao doprinose za taj period?? Strasno!!!!

veselje

pre 9 godina

nemam reci da opisem svoj ocaj jer shvatam (SHVATAM!!!) sta se desava i sta nas sve ceka, jedino sto me drzi jeste onaj momenat, koji cu mislim vrlo skoro doziveti , a to je kad vidim face svih botova i svih ostalih koji podrzavaju ovaj zakon kada oni shvate sta su podrzavali, i kakvo ih je to zlo snaslo! necu prestajati da se smejem. uzivajte dok mozete.

weljasd

pre 9 godina

Jel postoji neka rupa u zakonu kako bi i dalje radili 5 i vise godina pod ugovorom ili ce sad konacno radnik da bude primljen za stalno posle isteka 2(3) godine? molim da mi neko strucan odgovori!

Tomić

pre 9 godina

Videcemo kako ce delovati i sta ce konkretno doneti novi, odnosno izmenjeni zakon, ali moralo se nesto promeniti, rad na crno je uzeo previse maha.

alkapone

pre 9 godina

Koliko iz ovg teksta vidim izmene zakona o radu su isle ka tome da se pronadje balans izmedju radnika i poslodavaca. Mislim da se ovim izmenema s jedne strane olaksava poslodavcima da placaju odsustva i odpremnine, a s druge strane radnici mogu dobiti otkaze uz odredjene uslove.

opajdara

pre 9 godina

Dvadeset i jedan glas protiv - to je ogledalo rada opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv.

Nikola Pavicevic

pre 9 godina

Odlagalo se dokle je moglo, ali je sad doslo sve na naplatu i morao se povuci ovakav potez. Dosta vise da vestacki ozivljavamo PIO fond, promene su bile neophodne.

švajcarac

pre 9 godina

Opremnine stvaraju portugalsku bolest: radnici ostaju duže, da bi dobili veće opremnine, a poslodavcu se nisplati otpustavanje lošeg radnika. Bolje veće plate i kratak odkazni rok kao u Švajcarsku, a ne baš kao u SAD.

zoran

pre 9 godina

Ne vidim sta je lose u svemu ovome narod je zeleo promene i one su tu.Napred Vucicu neka vide sta je gazda u kuci i da se nauce kako se gazduje.

Zoza

pre 9 godina

Uspeh u poslu nije zagarantovan. Zašto bi poslodavac otpuštao radnika za koga ima posla i koji mu donosi dobit? Lakša mobilnost zaposlenih nije loša stvar, firme koje dobro rade mogu lakše da zapošljavaju, one kojima ne ide dobro mogu lakše da otpuštaju i da opstanu. Novim zakonom se pravi zdrava osnova a ne fiktivna sigurnost na papiru.

Milan1989

pre 9 godina

Prvi korak u reformama. Stvarno ne razumem nase ljude,ovo se sve radi kako bi strani investitori dosli,ulozili novac u nasoj drzavi i zaposlili ljude. Jeste da se malo umanjuju prava radnika ali to je cena koju moramo platiti ako hocemo neka ulaganja i zaposljavanja. Postoje samo dva puta,jedan je ne usvojiti zakon a posledica bi bila odustajanje stranaca od ulaganja ovde,a drugi put usvajanje i dovodjenje investitora,trece opcije nema.

Dama

pre 9 godina

Ima dosta negativnih komentara , pa me interesuje kako neko moze da kudi novi ,ako nije poznavao stari zakon ? Ubedjena sam da niko od ovih negativaca ,ne zna ,ali je bitno da pljuju po necemu.

DarkoDare

pre 9 godina

Zakon je reforskog karaktera i odgovara datim predizbornim obecanjima premijera.Takodje pogodan za privlacenje stranih investicija koje imaju visestruki znacaj.

Mitar

pre 9 godina

Ovde protestvuju trolovi po zadatku, a juče su iz nekih gradova iz unutrašnjosti na protest krenuli istetovirani i ćelavi momci sa pivom u rukama koji nemaju dan radnog staža. Pored piva i hrane, dobili su i novac da bi protestvovali.

Helen

pre 9 godina

Bilo je za ocekivati da ce zakon o radu biti usvojen.Sad su ispunjene predispozicije sa jos nekoliko reformskih zakona za privlacenje investicija.

Mirce

pre 9 godina

Daleko je kvalitetniji od ranijeg koji je doveo do masovnog otpustanja radnika posto stiti radnika od otpustanja , a sa druge strane dobar je i za poslodavca koji ce imati bolje uslove da zaradi. Osim toga zakon je i reformski i moderan tako da su izmene bile i vise nego potrebne.

vrlo radoznala

pre 9 godina

Usvojen je novi zakon o radu u kome su prihvacene skoro sve primedbe poslodavaca. Bas me zanima sta ce sada nasim biznismenima biti opravdanje za neplacen porez, neuplacene doprinose i neisplacene plate radnicima.

Nina

pre 9 godina

Izmene zakona su po meri onih koji žele da rade. Protiv ovog zakona su jedino lenji i korumpirani sindikalci koji ne rade ništa, a imaju ogromne prihode. Država više ne sme da ima razumevanja za lenčuge i sivu ekonomiju.

billz

pre 9 godina

Kako navodi RTS, od ukupno 169 podnetih amandmana privaćena su dva, a šef poslaničke grupe DS Borko Stefanović je na Tviteru objavio da je "odneta mala pobeda u Skupštini", jer je jedan od usvojenih amandmana njegov, po kome "trudnice i porodilje ipak ne mogu da se otpuste".
Ovo je klasično spinovanje, jer je DS godinama izbegavao da zaštiti prava trudnica koe su za vreme njihove vladavine gubile radna mesta čim bi poslodavac procenio da nisu sposobne da rade. Jeste Stefanović taj koji je obezbednio da se zabrani otpuštanje trudnica, ali ne Borislav, već aktuelni ministar unutrašnjih poslova, i to pre godinu i po dana.

Arja

pre 9 godina

Zakon o radu uređuje državni sistem. Drago mi da Zakon pre svega obezbeđuje pravo radnika, zatim sprečava rad na crno, jer je poslodavac dužan da prijavi svoje radnike, da plati porez državi. Zakon o PIO takođe sigurnoni odlazak u penziju. Drago mi da je skupština ovaj zakon prihvatila. Ne razumem zašto ljudi nisu u stanju da pročitaju zakon neko ga odmah kritikuju.

k-milos

pre 9 godina

Sve evropske drzave imaju ovakve zakone, vreme je da se bezakonju stane na put. Nije tacno da ovaj zakon od radnika pravi robove, ovaj zakon tera poslodavce da postuju osnovna ljudska prava svakog radnika.

KIFLA

pre 9 godina

Bitno je da se radi na menjanju Srbije i losih navika koje smo stekli. Olenjili smo se mnogo i hocemo hleba bez motike, to nigde nema pa nije normalno ni ovde da bude.

Duh vremena

pre 9 godina

Izmenama zakona pokazana je volja i spremnost da se sve ono sto je lose menja,a protivljenje pojedinaca iz opozicije samo pokazuje njihovu nesposobnost dok su bili na vlasti da urade nesto konkretno.

grom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

Tzatziki

pre 9 godina

Konacno da zakon o neradnicima ode u istoriju. Da jednom i Srbiji svane, a da se ljudima promeni svest i da se konacno shvati da bez vrednog rada nema zivota.

Tigric

pre 9 godina

Posten i radan narod se ne plasi ovih izmena, plasi se samo opozicija koja je uspela da napise samo dva valjana amandmana. Dakle, i oni se slazu, ali ne smeju javno da priznaju.

lubenica

pre 9 godina

Dugo cekani ZOR ce doneti velike reforme i promene u javnom sektoru. Gomila neradnika i uspavanih cinovnika ce se ili probuditi i poceti da radi, ili odustati od rada. Dosta smo izdrzavali gomilu neradnika i partijskih poslusnika.

Rasa Ratko

pre 9 godina

Bice moguce lakse otpustiti radnika, ali i lakse zaposliti, mada, ako se lakse zaposljava, nadamo se da ce se smanjiti nelegalan rad, sto ce omoguciti veci priliv u drzavni budzet. Mozda nije savrsen, ali ako ga podrzava i koristi cela Evropa, mozemo i mi da probamo.

Mekika

pre 9 godina

Nista drasticno nije promenjeno na teret radnika. Svidja mi se da pijani i drogirani mogu snositi posledice, takodje i to da se gomila neradnika ili pokrene da radi ili odstrani.

jedan

pre 9 godina

Tesko nama sa ovakvim pesimistima sreca pa su u manjini , ali nikako vecina ne treba da se ugleda na njih , jer su oni kao takvi podlozni propadanju i licnom i drustvenom , Srbiji je potrebna zdrava sredina , oni koji novu vlast kude iz sna se bude posten svet mirno spava ..........

Definicija

pre 9 godina

E gospodo moja i botovi i trolovi, dok se vi raspravljate oko partijskih ciljeva ja na ovaj zakon gledam sa nadom da cu moci da skorije racunam na zdravstveno osiguranje za svoju decu. Vise od pet godina radim kod privatnika bez ikakvog ugovora - na crno. Decu vodim privatno kod lekara i to moram da pozajmim novac pa od crkavice vracam. Ja do sada nisam osetio ni kako izgleda bolovanje, ni godisnji odmor ni putni troskovi, ni mnogo toga oko cega se vi raspravljate i svadjate da ce biti smanjeno ili ukinuto. Ovim zakonom cu ja a i mnogo nas u Srbiji obicnih radnika da imamo bar neku sigurnost. Moze da se desi da je ovo ipak lep dan za radnike u Srbiji.

zastava

pre 9 godina

Kome normalnom moze da smeta to sto ce od sada moci da se napravi razlika izmedju vrednog radnika i neradnika i zabusanta. Ta mogucnost nije postojala u starom Zakonu. Do sada je gomila neradnika zivela i bila a teretu vrednih I dobrih radnika.

daudel

pre 9 godina

Poslodavci, EU, stručnjaci, analitičari, pa i oni koji su opozicija, ali konstruktivna, fiskalni savet, svi su dali zeleno svetlo, znači da je dobar.

Višnjica

pre 9 godina

(q, 18. jul 2014 11:46)
Šta te muči kolega? Zar je pozivanje da narod napušta Srbiju način da se iskaže nezadovoljstvo, mislim u ovom slučaju pre svega sa samim sobom!
Ovaj zakon stvara ravnotežu između uslova rada u javnom sektoru i onim u privatnom, i sem onih koji su bili do sad zaštićeni ko beli medvedi negde u ladovini u državnim institucijama, niko drugi nema zamerku na usvojene izmene koje svakako prave razliku između radika i neradnika!

Dalibor ARCS

pre 9 godina

Srbija je pocela reforme...ovim zakonom,poslodavci ce biti zasticeni od neradnika i dzabolebarosa, a pravi radnik ce imati svoja prava i zastitu drzave od nesavesnog poslodavca, sto do sada nije bio slucaj.

Duško

pre 9 godina

Zakon o radu je korak napred u zaštiti prava radnika, treba pratiti njegovo sprovođenje i uočene manjkavosti brzo ispravljati!Ono što je sigurno jeste da će on odvojiti radnika od neradnika, i omogućiti da se prekine sa mobingom radnika u drugom delu karijere i pred penziju!

Mesecar

pre 9 godina

A da je srece bilo, pa da su zuti ovo uradili bar pre deset godina mozda bi jos uvek bili na vlasti a mi oporavljeni i da radimo normalno. Ovako sada tek krecemo od nule.

Urska

pre 9 godina

Iako vidim da ovde pojedinci kritikuju ovaj zakon msilim da trebaju malo bolje da sagledaju njegove prednosti, posebno u trenutku u kojem se nalazimo.

kod privatnika

pre 9 godina

Ja se slazem sa ovim zakonom,pa kod privatnika niko ti ga i ne spominje potpises ga i radis kako ti gazda kaze i sve je ok,nego gospoda i javnog sektora koja su se zaposljavala znamo vec kako e njih ovo brine 160.000 viska pa molim lepo otkazi niko se nije bunio za 500.000 radnika koji su ostali bez posla unazad 14god.a gospodin sindikalac valjda mu malo 350000 plate pa se nesto busa,a i mi hvala Bogu imamao 24000 si dikalne org.pa jel to normalno.neka komsiji crkne krava takav smo mi narod,ma gde god ima viska otkaz.od mene uzmu na kraju svakog meseca da bi oni dobili 1. a ja cekam jos 3 meseca platu.Jel to po zakonu?

goran13

pre 9 godina

Nazadni su nas 12 godina , tlacili i sad neki iz te stare i nazadne garde nadju da nekoga kritikuju , narod je prepoznao prave vrednosti a vidim i strani lideri.....

Marko

pre 9 godina

Eto, konačno i da taj novi zakon vidimo na delu. Da li će povećati zaposlenost, privući investicije to ostaje da se vidi u nekom narednom periodu.

RazumnoLogicno

pre 9 godina

Bilo je vreme. Ne smemo biti zatocenici starog Zakona, i stare vlasti. Jer ocigledno da nesto nije valjalo u njima. Pogledajte samo procenat nezaposlenosti kod mladih ljudi... Vec treba usvojiti i prilagoditi novi Zakon, i pokusati promeniti nesto na bolje!

ploni

pre 9 godina

Uprkos otporima Srbija mora da uskladjuje svoje zakonodavstvo sa propisima Evropske Unije jer bez toga nam nema ulaska u nju.Mozda to nije uvek popularno ali je neophodno. Ovaj zakon predstavlja kraj socijalistickog samoupravljanja i tolerisanja nerada i zloupotreba koje su nasu drzavu dovele do ovog ekonomski neodrzivog stanja.

Akord

pre 9 godina

@Milan Stojadinović

Naravno da neće biti oštećeni dobri radnci. Oni koji su vredni i pošteni se ne žale, ovo je problem za mutivode i neradnike. Njima odgovara da se ništa ne rasdi, sedi u kancelariji 2-3 sata dnevno i prima dobra plata za naše uslove.

Brusco

pre 9 godina

Mishevi se uplasili za svoje jazbine i foteljice u toplim kancelarijama. Osetili da to sada mora radom da se sacuva, a ne da im je ostavio babo u amanet.

Danijela

pre 9 godina

@(Buđenje!!!, 18. jul 2014 17:41)
Referendum za povlacenje zakona o radu ?? Zakoracili smo 2 koraka ka civilizaciji i vi biste vec 10 koraka nazad ? Svuda na svetu vaze ova i jos mnogo strozih pravila, a vama ne odgovara, vi biste da nastavimo kaubojskim putem, ko kako i koliko hoce. E, pa ne moze, mora da se radi i zaradi.

agronom milan napusten slucaj

pre 9 godina

Do dna su nas doveli oni koji na svakom koraku nasu muku stopiraju i koji nas tako drsko onemogucavaju sve su oci uprte u SNS posebno oci onih koji su nas 12 godina vukli u rupu i umesto da se stide oni sada likuju onima koji pokusavaju da saniraju njihovu bahatost..............

Marija

pre 9 godina

Konačno! Amandmani su usvojeni i sad me baš zanima ko će smeti da izbegava prijavljivanje radnika i plaćanje poreza i doprinosa. Sada će pravi radnici da isplivaju na površinu, a neradnici biti prepoznati od strane poslodavca. Nema više skrivanja.

Jovan meh.

pre 9 godina

Koliko vidim ima pozitivnih stvari u zakonu za sve, ali ima ne negativnih po sve, ali to je karakter svakog zakona, nema ni jednog koji svima od reda odgovara.

osmehtastine

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

osmehtastine

pre 9 godina

Smesno je onima koji nisu nikada nista ni radili za dobrobit naseg naroda , oni su nas i doveli u ovakvo lose i kriticno stanje , steta sto sada mora mnogo da se radi da bi se doslo u stanje kakvo je bilo pre njihovog dolaska ..............

osmehgoranaborica

pre 9 godina

Ima ona stara "ko se zadnji smeje najsladje se smeje ' svi koji sumnjaju u nasu novu vladu , govore o sebi i svojoj proslosti koja nas je i dovela do ovog nezavidnog polozaja , gde se mora spasavati sve ono sto su oni brljavili, jos im je i smesno , smejace se zatvorski cuvari mnogima od njih.....

agronom13

pre 9 godina

Oni koji kude ovaj zakon iz sna se bude posten svet mirno spava .Oni su nas i doveli u ovu situaciju da je razorena privreda , da su firme nelikvidne , da je javni dug za samo cetiri godine porastao sa 31,2 na 62,4% , da bi izbegli bankrot ovo je jedina opcija................

GDE - STE - SAD - GLASNOGOVORNICI

pre 9 godina

Tolika buka, vika, besmisleni strajkovi, kresenje Poslovnika o radu Skupstine Srbije od strane opozicije kada je dosao dan glasanja, ono sto je posle svega zalosno da je protiv zakona glasao samo 21 poslanik. To je ogledalo rada sadasnje nemocne opozicije. Zakon je, po njihovim recima, toliko los po gradjane, a oni nisu mogli da se organizuju da dodju i daju svoj glas protiv. Eto nadam se da su se gradjani jos jednom uverili koliko njih interesuje da na snagu stupi bilo koji Zakon.

groom/ws

pre 9 godina

Ko god je ikad izasao van granica ove nase utopije,zna da su ovakvi zakoni na zapadu decenijama na snazi i sve funkcionise.A svi kao tezimo zapadu zar ne ?

Virslica

pre 9 godina

Sve mi je zao Orbovica i jer grdan ima mala primanja. Tesko je da od sutra posle dugo godina svih olaksica i lagodnog zivota, pocne da se radi nesto.

john galt

pre 9 godina

Vecina nas je da bi se zaposlila, prvo potpisala sporazumni raskid, tako da nit smo sta dobili nit izgubili. OK mi je sto se botovi prepucavaju, ali sto se vi ostali toliko lozite?

Andjelika

pre 9 godina

Cim mora da se radi eto kod nas gooooomile nezadovoljnih. Na svu srecu smo fleksibilna nacija, pa vremenom popustimo i budemo najbolji u svemu. Kad mozemo biti najbolji radnici svuda na zapadu, mozemo i kod svoje kuce.

Miloš.BRE

pre 9 godina

Neki ljudi pišu kako ovaj zakon od radnika pravi roba, a šta su sada radnici? Robovi.

Jedan moj komšija radi na trafici za 24000 dinara. Živi sa ženom i malom ćerkicom, žena mu je radila u jednoj državnoj firmi koju je progutala tranzicija i sada je nezaposlena. Uz platu ima dečiji dodatak od par hiljada i to je to. E sad, skoro pola plate mu ode na račune. Tročlana porodica živi sa 15000 dinara mesečno ili ti po soobi 5000 rsd mesečno.
Naravno čovek nije prijavljen. Prokletstvo naše današnjice. I sad mi recite, da ovo nije robstvo? Ljudi rade za račune.

Nadam se da će novi zakon, koliko-toliko uspeti da popravi stanje radnika u našoj državi. Rad mora da se ceni!

Astor

pre 9 godina

Ja bih voleo da posle usvajanja ovog novog zakona o radu, naši sindikalni vođe počnu da rade svoj posao i iz dana u dan prate sprovođenje ovog zakona i njegovo poštovanje, i da svoj glas dižu uvek kada se on ne poštuje, a ne kao do sada da se javljaju samo kad su im ugoržene fotelje i ogormne plate!

Milance

pre 9 godina

Alal nam kacamak, konacno da krenemo sa tim istorijskim reformama. Do sada su mnogi obecavali i pricali. Izgleda da ovi stvarno resili da srede situaciju. Skida kapu za ovaj potez, jer je trebalo hrabrosti da se presece i povuce noga u tom pravcu.

Ina ina

pre 9 godina

Nismo navikli na pravila, striktne propise, precizne uslove pa nam se ovaj Zakon cini strasnim. Ali na izborima smo rekli da hocemo da se menjamo i nema sada povlacenja. Bolje da kazemo da smo pokosali pa kako bude nego da smo odusrtali bez borbe

Sauropod

pre 9 godina

Čemu ovolika frka, zakon ko zakon, usklađen sa EU, biće ih još puno.
Nikakav spektakl, nikakva katastrofa. Hoćemo u Evropu? Hoćemo, evo..

Gaja

pre 9 godina

Napokon da se jasno zakonski definisu prava i obaveze radnika- u svakoj modernoj evropskoj drzavi ovo predstavlja normalnost. Samo mi Srbi od svega pravimo famu.

Moca

pre 9 godina

Dzabe svo kucanje po sajtovima, forumima, dzabe svi strajkovi kao i ubedjivanja vlasti kako je ovo korak u dobrom pravcu. Sve to je potpuno nepotrebno i bezrazlozno, jer jedna vecita istina vazi: za dobrog gazdu i/ili dobrog radnika - svaki zakon je dobar, za loseg - nije nijedan.

ceten

pre 9 godina

hajde da vidimo da li ce nam biti bolje,svi se nadamo samo trba da pusti da zazivi zakon da vidimo kako ce da se ponasa u praksi,da li je to to sto smo zeleli ili ne.

Maki

pre 9 godina

Bitan je natalitet i naravno da je trudničko bolovanje bitno , ali bitno je da se izbalansiraju prava radnika i poslodavca na čemu se očigledno i radi i daje do značaja.

Mirna

pre 9 godina

U ovom clanku mi je jako zapala za oko izjava portala Bebac. Cime su to sada trudnice ne bezbedne, ovaj zakon ako nekome odgovara to odgovara nama trudnicama. Jer mene su bez ikakvog osnova pre 4 godine otpustili, a sada to nije moguce.

groom

pre 9 godina

Samo je kod nas postojao zakon o zastiti kancelarijskih lenjih belih medveda,svuda u svetu je borba za radno mesto od pocetka karijere do penzije.Ko je radio u inostranstvu zna o cemu pricam.

Dača

pre 9 godina

Izmene su prilagođene budućim investitorima. Smatraju da će sa ovim olakšicama poslodavcima biti mnogo povoljnije da ulažu kod nas nego do sada.
Ja za deset godina rada nisam bio te sreće da se zakon o radu sprovodi u mom slučaju. Nisam nikad video ceo godišnji, ni plaćeno prekovremeno (koje me je nakraju koštalo zdravlja!). Pet godina proveo sam u radu na crno. Jedan poslodavac je čak skočio da se tuče samnom, jer nije hteo da mi da platu, a nije imao više izgovora da mi je ne da. Čak sam ja, magarac, jednom pristao da otvorim firmu na svoje ime, zato što gazda "nema" ni keš na crno da mi plati! Itd...
Možda ću jednog dana imati sreće da radim po zakonu, makar i ovom novom!

MarijaC

pre 9 godina

Napokon da se zakonom jasno definisu prava trudnica. Sve nas je manje i manje, trebalo bi dodatno subvencionisati trudne zene i stati u njihovu zastitu. Neverovatno je da trudnice otpustaju samo zato sto su trudne ili da im traze da najave trudnoce. Kao zena, smatram da je ovo najvazniji deo novog zakona.

vladimir

pre 9 godina

a sta je samnom koji već neprekidno dve godine radim na privremenim i povremenim poslovima, a nemamo prava na godišnji odmor, slobodan dan, bolovanje, i ostalo... sta je samnom, naučnici?

Sale

pre 9 godina

A kome da se žalim kada neće da mi gazda da godišnji. Ili me tera da potpišem sporazumni raskid, pošto neće da mi plaća otpremninu.
Ako ne potpišem tovari mi poslove na vrat da mi se smuči zivot i da prestanem da dolazim na posao pa mi piše izostanke i da mi otkaz zbog ne obavljanja dužnosti iz ugovora (ne dolazaka na posao).
Da ga tužim inspekciji, pa me posle maltretira, pa ga tužim sudu za mobing (plaćam sudske troškove i veštake) i čekam jedno tri četiri godine da se nešto desi.
Tako da, većina toga kod loših poslodavaca (80%) zavisi od njihove dobre volje, ili moje dokonosti da se teram po sudovima, ili ne daj Bože pobijem sa nekim od njih pa ga nateram na neka svoja prava.

Svetlana Ivic

pre 9 godina

Odlicno.

A sada da otpustimo sve koji su clanovi bilo koje stranke bez prava nadoknade po osnovu organizovanog kriminala i korupcije po kojoj su i dosli na te pozicije i zauzeli radna mesta nama postenim gradjanima Srbije!

zoran

pre 9 godina

Kada ce poceti inspekcija da radi svoj posao. Mene ovaj zakon ne pogadja. Evo kako , radim 9h dnevno , svaku drugu subotu neplaceno , godisnji odmor 10 dana leti 5 zimi. Naravno bez regresa ,toplog obroka , prevoza to je sve u plati. Plata za vremr odmora kao u ugovoru o radu. Sta je meni doneo novi zakon? I po starom nisam mogao da koristim ono sto je u moju korist. Sada koliko vidim je ozvaniceno ono sto mi bilo uskraceno. Sada mogu da se nadam da ce jos da me pogodi. Poslodavci uvek idu na stetu zaposlenog , ja radim za troje ,nemam pravo da zakasnim , izadjem ranije i opet za poslodavca sam naj obicniji broj na papiru.

коста

pre 9 godina

Срамота. Док власт не реагује на тотално неправичну пореску регулативу и пореску администрацију, чак и кокетира са највећим дужницима јавних прихода, неке водећи с њима да их сликају и свакодневно пуштају на њиховим телевизијама, пратећи их као да с њима снимају ријалити представу, некима чак нудећи државна предузећа иако истој држави дугују силне паре - што за невраћене кредите који су узели преко фонда за развој, државних банака,преко АОДИ-ја и сл, што неплаћеним порезима - дотле узима приходе од рада и поводом рада, који су и онако закинути у свим деловима, како би им свима више остало. Опште је познато да послодавци исплаћују зараду у два дела, један на руке и други преко рачуна на који плаћају обавезе, да не плаћа прековремене сате и рад празником, да му радно време траје колко му се ћефне, да су ретки послодавци који поштују време г.о., да је минимална зарада најраспрострањенији износ плате у привреди и услугама а да је она уједно и најнижа у европи, да им је лизинг запошљавање најомиљенији облик држања радника, да је стопа незапослености младих свакако међу највећим у европи, да се затварају сва врата младимакод запошљавања у здравству, просвети и другим јавним и државним службама, да .... Уз сва та сазнања једино што умеју је да узимају од прихода из рада и поводом рада.