Sreda, 24.07.2013.

12:42

Minimalac u Srbiji niži nego u Kini

Minimalna zarada u Srbiji u ovom trenutku manja je čak i od minimalca u Kini, zemlji koja je, inače, poznata po najjeftinijoj radnoj snazi na svetu, piše Blic.

Izvor: Blic

Minimalac u Srbiji niži nego u Kini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Nenad Lukic

pre 10 godina

Vidim mnogima nije jasno kako to da je u Srbiji radna snaga jeftinija od Kineske i nikome ne pada na pamet da otvori fabriku ovde. Pri tome se prakticno niko ne zapita kolika je produktivnost u Kini a kolika ovde. Ako bi se zapitali sva pitanja bi otpala sama po sebi.
Ako se na to doda da Kina ima unutrasnje trziste od 1 zarez nesto milijardi a Srbija jedva 7 miliona slika ne moze da bude jasnija nego sto jeste. Ako neko misli da se fabrike po Kini otvaraju samo zarad izvoza nazad a ne prodaje u samoj Kini onda stvarno ne treba vise da sebe muci pitanjem zasto kod nas ne otvaraju fabrike.

Core

pre 10 godina

Nemozemo gledati tako jer je i indokini sve bar duplo jeftinije nego kod nas iako radimo za iste pare,inace u kini se placa dnevnica od 18-20 juana sto je oko 2.5eura sto jeste manje nego kod nas ali je opet zalosno jer smo mi u centru evrope a i sve je visestruko skuplje kod nas,inace da jer bar 5 posto sveta culo za srbiju i ovaj region mi bi smo bili ekonosmka sila,jer danas sve vece kompanije premestaju svoje fabrike u indo kinu gde mogu da nadju radnika za 50$ mesecno,a posle tu robu plasiraju u evropu i ameriku,i ako kod nas prosecna plata jeste 200-250eura opet bi im se isplatilo jer nebi morali da transportuju tu robu i + bi imali od drzave po 10.000eura po radniku sto je 3 godina dzabe radna snaga,kad bi samo neko znao da postoji Srbija.
Nazalost u Srbiji se to stanje nikad nece promeniti dok se nepromeni sistem finansiranja politickih stranaka i dok nedodje neko novi ko zaista mari za narod sto je vrlo tesko u nasoj zemlji.
Poznato je da glavni izvor prihoda politickih stranaka privatni sektor(poslodavci i tajkuni),a oni normalno je da zele sto jeftiniju radnu snagu,i ako njihove firme ostvaruju milionske dobitke narod opet radi za minimalac od 20.000,jer nepostoji zakon koji bi nalozio poslodavcu da uskadi plate sa ostvarenom dobiti svoje firme.
Mi smo vec obisli ceo politicki krug i sad smo opet se vratili na radikale(sns) i sps,svi su imali svoju priliku i dokazali da nemare za narod i da samo gledaju svoje interese i onih koji ih finansiraju.

Core

pre 10 godina

I da dodam jos nesto,svi se poslodavci danas vade na ekonomsku krizu i ako 90 posto njih nezna ni sta je to
citiram poslodavce “srpska privreda u teškoj situaciji”.
Ja se nesecam kad sam na ulicama Beograda video auto ispod 20.000eu mada u poslednje vreme je sve vise onih i od preko 50.000eu da li je to ta teska situacija ja sebi ne mogu ni neki auto od 1000eu da priustim a da ni nepomisljam da zapocnem sopstveni zivot i zasnujem porodicu za 25.000?
iako sad imam 22godina kao i vecina omladine jos zivim sa roditeljima jer ne postoji mogucnost da sebi priustim ni kucu u sakulama a kamali nesto u beogradu,ovo ce na kraju dovesti do izumiranja srpskog naroda jer ce natalitet sve vise opadati jer za nove generacije iz prosecne porodice ne postoji buducnost

alek

pre 10 godina

Eeee, al zato imamo najjeftiniju struju (i posle poskupljenja).
Bravo, Vučko! Očekivao sam sve suprotno od onog što si obećavao dok si vucarao džakove na slikanje. Nisi me izneverio!

Darko

pre 10 godina

U Aziji su i cene veoma niske, njihov Minimalac ima vecu kupovnu moc nego srpski. Na primer, gorivo je jeftinije u celoj Aziji, litar benzina-dizela ispod 1€... Pozdrav

T&T

pre 10 godina

"Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika"


Aposutno netacno!
Direktor moze da je nakaci svakome bez obzira na strucnu spremu - pa "ako ti se ne svidja idi gde je bolje - vrata su ti sirom otvorena!"

Ima milion nacina i rupa u zakonu da se to izvede! I mnogi to rade!!!

wow

pre 10 godina

@Dragan Pavlović: Blago rečeno, blage veze nemate sa ekonomijom ili prosto pokušavate da plasirate prizemnu propagandu za naivne. "Donacije" onih koje ovde pokušavate da afirmišete dolaze u vidu polovnih autobusa, mamografa, izrade projekata i studija za koje plaćamo "ekspertima" iz zemalja donatora i sl. i prosto služe za isisavanje novca i PR, a ne za plate i penzije. Za rasprodaje i kredite je tačno, ali i to nije odlika "nebeske Srbije", već savremene "liberalne" ekonomske ideologije, gde jedna Irska sa svojih 4.6 miliona stanovnika ima spoljni dug od 2.300 milijarde ili Nemačka 5.600 milijarde. U tom pogledu Srbija sa svojih smešnih 32 milijarde ne može ni da prismrdi.
Zaista je previše bedno da se plasiraju takvi patetični propagandni pamfleti koji prosto vređaju mozak svakog normalnog čoveka.

Mile

pre 10 godina

A tek kad se u racunicu ubaci stopa nezaposlenosti, BDP, izvoz, vidi se da smo postali jedna od najsiromasnijih zemalja na svetu. Skupo su nas kostali ratovi, sankcije, privatizacija, tranzicija.. Bojim se samo da nece biti vremena za popravni, i da nam vreme kao naciji polako istice.

peki

pre 10 godina

stvarno je jadno...ja vec par godina radim u kini i za 2 godine minimalna zarada je pomerana 5-6 puta.

u guangdong provinciji cesto naletim na transparente ispred fabrika koji otprilike pisu ovo:" dobrodosli dragi radnici, plata 3500yuana , smestaj i hrana i svaka nedelja neradna." mnogi fabrikanti se zale da je izuzetno tesko naci radnike...jer ne mogu da im obezbede extra sate za rad. btw 3500 yuana je oko 50000 din. za manuelni posao bez ikakvog iskustva. nije mi samo jasno da zemlja poput srbije sa manjom minimalnom zaradom ne moze da udomi neke svetske investitore...da ne pominjem blizinu zapadnoj evropi gde bi transport robe trajao par dana a iz kine traje mesec. mislim da smo kao narod jako nekvalitetni...jer vlast dolazi iz samog naroda...to sve ide u krug...mozda nas je istorija iskvarila...mozda su nam geni takvi da nas vode u propast....al spasa nema...i zao mi je...narodi nestaju...i mislim da smo mi jedna takva tuzna prica...zao mi je mladih ljudi koji nemaju mogucnost da pogledaju van srbije...

nope

pre 10 godina

@Tamo daleko: Apsolutno je netacno da "u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji": Prvo zato sto ogromna vecina mora da placa stanarinu i 200 evra u vecini tih zemalja ne pokriva ni 2 nedelje za stan. Drugo su fiksni troskovi za struju, komunalije, poreze itd. Na takav nacin moze da razmislja samo neko ko nikad nije ziveo u tim "najrazvijenijim zemljama" ili neko za koga neko drugi brine o placanju stana i racuna.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I taj minimalac u Srbiji se ostvaruje pomoću milionskih donacija iz celog sveta osim Rusije, kreditnim zaduženjima za održavanje budžeta, rasprodajom svega što se može prodati, zaduženjima za generacije koje dolaze. To se zove nebeska Srbija, ušljiva ma.

Bosanac

pre 10 godina

@Blic
Minimalna plata u BiH je 415 km, sto je preko 200 e.
Tako da vam ovi podaci nisu tacni!
Provjeriti u BiH agencijama info prije nego ih postate...
Sirite dezinformacije!

krmelj

pre 10 godina

Neka, može to da ide još niže... Doći će vreme kada ćemo raditi za pola dolara dnevno, a ni sa time nećemo moći ništa da kupimo.

Zašto? Eto zato, jer nam je sada "dobro".

Komesar

pre 10 godina

I bez obzira na robovski polozaj prosecnog radnika u privatnom sektoru, investitori ne dolaze, cak ni pod uslovom da im drzava placa radnu snagu (Dinkoekonomija u teoriji i praksi, poglavlje 5)? Toliko o pricama za malu decu da je niska zarada najbitnija stvar za investicije, i da treba da rintamo 12 sati dnevno 7 dana u nedelji za 200 eur mesecno kako bi ih privukli. Naravno da jeste, ali kad umesto da placate radnika 2000 evra mesecno, vi ga platite 800. Razlika od 200-300 evra im ne znaci nista. Isto tako je laz da je srpski radnik neproduktivan (pitajte one koji rade 3 posla istovremeno kod privatnika). Neproduktivan je zbog loseg menadzmenta i divljacke poslovne filozofije vlasnika.

Bice da je ipak problem u partijskoj drzavi, korupciji, unistenoj domacoj potraznji (koja je glavni generator BDP-a, investicije za izvoz dolaze tek na drugom mestu), monopolima (zatvorenom trzistu), taksama, administraciji, avionima, kamionima...

Sir Oliver

pre 10 godina

Hm, serbistanska dzamahirija je jeftina drzava, ali je u njoj sve najskuplje. Imam utisak da bi nam bilo bolje cak i kada biсmо uvezli kamion politicara iz uzbekistana.

Japanac

pre 10 godina

Kad će te ukapirati da firme ne računaju tako. Kad se tu dodaju porezi, doprinosi, potplaćivanje raznih službenika, nerad, itd. Srbija ispada mnogo skuplja od Kine.

Морава и брда

pre 10 godina

>>> Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika" - kaže Mijatović. <
ОВО ЈЕ ЛАЖ. Знам неколико људи који имају и факултетско образовање, а раде послове за минималац, јер је стање у друштву у ХАОСУ. То што статисика, политичари и надри-стручњаци веле - нема везе са реалним животом.

СТАТИСТИКА ЛАЖЕ, као што лажу и надри-стручњаци фотељаши који раде од своје синекуре.

::::::::::
Дошло време да се поредимо са земљама "Трећег света", побогу!?

Што не поредите минималац са земљама нама равнима, на пр. Мађарском, Грчком, па и Хрватском, него по правилу поредите са најгорима!

ЖАЛОСНО је што како је дошао нови режим, стање се ПОГОРШАВА, а спиновање и само-рекламерство досеже звезде!

Јавашлук, јајарлук и тотална нестручност руководства државе, државног апарата, разних института, факлутета... сви су на синекури, а ефекат њиховог рада је погубан по нацију!

Докле бре!

Vesna

pre 10 godina

@Seljadin
Tesko da je sa 400 evra taj u Sofiji bogat. Prosek plata u Sofiji je oko 500 evra, veci od nacionalnog. Sto je i logicno posto je glavni grad. Drugo, poredjenje ti ne stoji, posto sa prosecnom turskom platom od 500 evra mozes isto sto i sa bugarskom od 360. Posto su cene u Turskoj znatno vise, kao i nezaposlenost.

Tamo daleko

pre 10 godina

Ovde je rec samo o visini primanja bez poredjenja primanja sa troskovima zivota. 200 eur je u Aziji je ozbiljan novac. Nije veliko otkrice da u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji.
TO JE NASA MUKA!

Srbin

pre 10 godina

U Sr. Mitrovici se otvara neka fabrika. Prijavilo se 7000 ljudi za sto radnih mesta, plata ko u kineza.
Glad je na vratima. Samo čekam koga će Aca Najava da uhapsi sutra da zaboravimo sav jad i bedu, kao i novo poskupljenje struje.

kulturološke razlike

pre 10 godina

Da, samo to nas još uvek ne čini povoljnijima. Kineski radnici su najproduktivniji na svetu i za te pare rade mnogo više sati nego naši.

poredjenja...

pre 10 godina

Sta to sada treba da znaci? Treba da bude losija? Losija od Srbije u kojoj radi 10 kafica, 3 apoteke, 5 marketa? Mi smo selendra za njih. Sve velike firme svetske su tamo, alo ! Standard im je svake godine sve jaci...

Srbin

pre 10 godina

U Sr. Mitrovici se otvara neka fabrika. Prijavilo se 7000 ljudi za sto radnih mesta, plata ko u kineza.
Glad je na vratima. Samo čekam koga će Aca Najava da uhapsi sutra da zaboravimo sav jad i bedu, kao i novo poskupljenje struje.

poredjenja...

pre 10 godina

Sta to sada treba da znaci? Treba da bude losija? Losija od Srbije u kojoj radi 10 kafica, 3 apoteke, 5 marketa? Mi smo selendra za njih. Sve velike firme svetske su tamo, alo ! Standard im je svake godine sve jaci...

kulturološke razlike

pre 10 godina

Da, samo to nas još uvek ne čini povoljnijima. Kineski radnici su najproduktivniji na svetu i za te pare rade mnogo više sati nego naši.

Tamo daleko

pre 10 godina

Ovde je rec samo o visini primanja bez poredjenja primanja sa troskovima zivota. 200 eur je u Aziji je ozbiljan novac. Nije veliko otkrice da u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji.
TO JE NASA MUKA!

Komesar

pre 10 godina

I bez obzira na robovski polozaj prosecnog radnika u privatnom sektoru, investitori ne dolaze, cak ni pod uslovom da im drzava placa radnu snagu (Dinkoekonomija u teoriji i praksi, poglavlje 5)? Toliko o pricama za malu decu da je niska zarada najbitnija stvar za investicije, i da treba da rintamo 12 sati dnevno 7 dana u nedelji za 200 eur mesecno kako bi ih privukli. Naravno da jeste, ali kad umesto da placate radnika 2000 evra mesecno, vi ga platite 800. Razlika od 200-300 evra im ne znaci nista. Isto tako je laz da je srpski radnik neproduktivan (pitajte one koji rade 3 posla istovremeno kod privatnika). Neproduktivan je zbog loseg menadzmenta i divljacke poslovne filozofije vlasnika.

Bice da je ipak problem u partijskoj drzavi, korupciji, unistenoj domacoj potraznji (koja je glavni generator BDP-a, investicije za izvoz dolaze tek na drugom mestu), monopolima (zatvorenom trzistu), taksama, administraciji, avionima, kamionima...

Sir Oliver

pre 10 godina

Hm, serbistanska dzamahirija je jeftina drzava, ali je u njoj sve najskuplje. Imam utisak da bi nam bilo bolje cak i kada biсmо uvezli kamion politicara iz uzbekistana.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I taj minimalac u Srbiji se ostvaruje pomoću milionskih donacija iz celog sveta osim Rusije, kreditnim zaduženjima za održavanje budžeta, rasprodajom svega što se može prodati, zaduženjima za generacije koje dolaze. To se zove nebeska Srbija, ušljiva ma.

peki

pre 10 godina

stvarno je jadno...ja vec par godina radim u kini i za 2 godine minimalna zarada je pomerana 5-6 puta.

u guangdong provinciji cesto naletim na transparente ispred fabrika koji otprilike pisu ovo:" dobrodosli dragi radnici, plata 3500yuana , smestaj i hrana i svaka nedelja neradna." mnogi fabrikanti se zale da je izuzetno tesko naci radnike...jer ne mogu da im obezbede extra sate za rad. btw 3500 yuana je oko 50000 din. za manuelni posao bez ikakvog iskustva. nije mi samo jasno da zemlja poput srbije sa manjom minimalnom zaradom ne moze da udomi neke svetske investitore...da ne pominjem blizinu zapadnoj evropi gde bi transport robe trajao par dana a iz kine traje mesec. mislim da smo kao narod jako nekvalitetni...jer vlast dolazi iz samog naroda...to sve ide u krug...mozda nas je istorija iskvarila...mozda su nam geni takvi da nas vode u propast....al spasa nema...i zao mi je...narodi nestaju...i mislim da smo mi jedna takva tuzna prica...zao mi je mladih ljudi koji nemaju mogucnost da pogledaju van srbije...

Vesna

pre 10 godina

@Seljadin
Tesko da je sa 400 evra taj u Sofiji bogat. Prosek plata u Sofiji je oko 500 evra, veci od nacionalnog. Sto je i logicno posto je glavni grad. Drugo, poredjenje ti ne stoji, posto sa prosecnom turskom platom od 500 evra mozes isto sto i sa bugarskom od 360. Posto su cene u Turskoj znatno vise, kao i nezaposlenost.

nope

pre 10 godina

@Tamo daleko: Apsolutno je netacno da "u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji": Prvo zato sto ogromna vecina mora da placa stanarinu i 200 evra u vecini tih zemalja ne pokriva ni 2 nedelje za stan. Drugo su fiksni troskovi za struju, komunalije, poreze itd. Na takav nacin moze da razmislja samo neko ko nikad nije ziveo u tim "najrazvijenijim zemljama" ili neko za koga neko drugi brine o placanju stana i racuna.

Japanac

pre 10 godina

Kad će te ukapirati da firme ne računaju tako. Kad se tu dodaju porezi, doprinosi, potplaćivanje raznih službenika, nerad, itd. Srbija ispada mnogo skuplja od Kine.

Морава и брда

pre 10 godina

>>> Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika" - kaže Mijatović. <
ОВО ЈЕ ЛАЖ. Знам неколико људи који имају и факултетско образовање, а раде послове за минималац, јер је стање у друштву у ХАОСУ. То што статисика, политичари и надри-стручњаци веле - нема везе са реалним животом.

СТАТИСТИКА ЛАЖЕ, као што лажу и надри-стручњаци фотељаши који раде од своје синекуре.

::::::::::
Дошло време да се поредимо са земљама "Трећег света", побогу!?

Што не поредите минималац са земљама нама равнима, на пр. Мађарском, Грчком, па и Хрватском, него по правилу поредите са најгорима!

ЖАЛОСНО је што како је дошао нови режим, стање се ПОГОРШАВА, а спиновање и само-рекламерство досеже звезде!

Јавашлук, јајарлук и тотална нестручност руководства државе, државног апарата, разних института, факлутета... сви су на синекури, а ефекат њиховог рада је погубан по нацију!

Докле бре!

Bosanac

pre 10 godina

@Blic
Minimalna plata u BiH je 415 km, sto je preko 200 e.
Tako da vam ovi podaci nisu tacni!
Provjeriti u BiH agencijama info prije nego ih postate...
Sirite dezinformacije!

wow

pre 10 godina

@Dragan Pavlović: Blago rečeno, blage veze nemate sa ekonomijom ili prosto pokušavate da plasirate prizemnu propagandu za naivne. "Donacije" onih koje ovde pokušavate da afirmišete dolaze u vidu polovnih autobusa, mamografa, izrade projekata i studija za koje plaćamo "ekspertima" iz zemalja donatora i sl. i prosto služe za isisavanje novca i PR, a ne za plate i penzije. Za rasprodaje i kredite je tačno, ali i to nije odlika "nebeske Srbije", već savremene "liberalne" ekonomske ideologije, gde jedna Irska sa svojih 4.6 miliona stanovnika ima spoljni dug od 2.300 milijarde ili Nemačka 5.600 milijarde. U tom pogledu Srbija sa svojih smešnih 32 milijarde ne može ni da prismrdi.
Zaista je previše bedno da se plasiraju takvi patetični propagandni pamfleti koji prosto vređaju mozak svakog normalnog čoveka.

krmelj

pre 10 godina

Neka, može to da ide još niže... Doći će vreme kada ćemo raditi za pola dolara dnevno, a ni sa time nećemo moći ništa da kupimo.

Zašto? Eto zato, jer nam je sada "dobro".

Core

pre 10 godina

I da dodam jos nesto,svi se poslodavci danas vade na ekonomsku krizu i ako 90 posto njih nezna ni sta je to
citiram poslodavce “srpska privreda u teškoj situaciji”.
Ja se nesecam kad sam na ulicama Beograda video auto ispod 20.000eu mada u poslednje vreme je sve vise onih i od preko 50.000eu da li je to ta teska situacija ja sebi ne mogu ni neki auto od 1000eu da priustim a da ni nepomisljam da zapocnem sopstveni zivot i zasnujem porodicu za 25.000?
iako sad imam 22godina kao i vecina omladine jos zivim sa roditeljima jer ne postoji mogucnost da sebi priustim ni kucu u sakulama a kamali nesto u beogradu,ovo ce na kraju dovesti do izumiranja srpskog naroda jer ce natalitet sve vise opadati jer za nove generacije iz prosecne porodice ne postoji buducnost

Mile

pre 10 godina

A tek kad se u racunicu ubaci stopa nezaposlenosti, BDP, izvoz, vidi se da smo postali jedna od najsiromasnijih zemalja na svetu. Skupo su nas kostali ratovi, sankcije, privatizacija, tranzicija.. Bojim se samo da nece biti vremena za popravni, i da nam vreme kao naciji polako istice.

T&T

pre 10 godina

"Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika"


Aposutno netacno!
Direktor moze da je nakaci svakome bez obzira na strucnu spremu - pa "ako ti se ne svidja idi gde je bolje - vrata su ti sirom otvorena!"

Ima milion nacina i rupa u zakonu da se to izvede! I mnogi to rade!!!

alek

pre 10 godina

Eeee, al zato imamo najjeftiniju struju (i posle poskupljenja).
Bravo, Vučko! Očekivao sam sve suprotno od onog što si obećavao dok si vucarao džakove na slikanje. Nisi me izneverio!

Darko

pre 10 godina

U Aziji su i cene veoma niske, njihov Minimalac ima vecu kupovnu moc nego srpski. Na primer, gorivo je jeftinije u celoj Aziji, litar benzina-dizela ispod 1€... Pozdrav

Core

pre 10 godina

Nemozemo gledati tako jer je i indokini sve bar duplo jeftinije nego kod nas iako radimo za iste pare,inace u kini se placa dnevnica od 18-20 juana sto je oko 2.5eura sto jeste manje nego kod nas ali je opet zalosno jer smo mi u centru evrope a i sve je visestruko skuplje kod nas,inace da jer bar 5 posto sveta culo za srbiju i ovaj region mi bi smo bili ekonosmka sila,jer danas sve vece kompanije premestaju svoje fabrike u indo kinu gde mogu da nadju radnika za 50$ mesecno,a posle tu robu plasiraju u evropu i ameriku,i ako kod nas prosecna plata jeste 200-250eura opet bi im se isplatilo jer nebi morali da transportuju tu robu i + bi imali od drzave po 10.000eura po radniku sto je 3 godina dzabe radna snaga,kad bi samo neko znao da postoji Srbija.
Nazalost u Srbiji se to stanje nikad nece promeniti dok se nepromeni sistem finansiranja politickih stranaka i dok nedodje neko novi ko zaista mari za narod sto je vrlo tesko u nasoj zemlji.
Poznato je da glavni izvor prihoda politickih stranaka privatni sektor(poslodavci i tajkuni),a oni normalno je da zele sto jeftiniju radnu snagu,i ako njihove firme ostvaruju milionske dobitke narod opet radi za minimalac od 20.000,jer nepostoji zakon koji bi nalozio poslodavcu da uskadi plate sa ostvarenom dobiti svoje firme.
Mi smo vec obisli ceo politicki krug i sad smo opet se vratili na radikale(sns) i sps,svi su imali svoju priliku i dokazali da nemare za narod i da samo gledaju svoje interese i onih koji ih finansiraju.

Nenad Lukic

pre 10 godina

Vidim mnogima nije jasno kako to da je u Srbiji radna snaga jeftinija od Kineske i nikome ne pada na pamet da otvori fabriku ovde. Pri tome se prakticno niko ne zapita kolika je produktivnost u Kini a kolika ovde. Ako bi se zapitali sva pitanja bi otpala sama po sebi.
Ako se na to doda da Kina ima unutrasnje trziste od 1 zarez nesto milijardi a Srbija jedva 7 miliona slika ne moze da bude jasnija nego sto jeste. Ako neko misli da se fabrike po Kini otvaraju samo zarad izvoza nazad a ne prodaje u samoj Kini onda stvarno ne treba vise da sebe muci pitanjem zasto kod nas ne otvaraju fabrike.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

I taj minimalac u Srbiji se ostvaruje pomoću milionskih donacija iz celog sveta osim Rusije, kreditnim zaduženjima za održavanje budžeta, rasprodajom svega što se može prodati, zaduženjima za generacije koje dolaze. To se zove nebeska Srbija, ušljiva ma.

kulturološke razlike

pre 10 godina

Da, samo to nas još uvek ne čini povoljnijima. Kineski radnici su najproduktivniji na svetu i za te pare rade mnogo više sati nego naši.

Tamo daleko

pre 10 godina

Ovde je rec samo o visini primanja bez poredjenja primanja sa troskovima zivota. 200 eur je u Aziji je ozbiljan novac. Nije veliko otkrice da u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji.
TO JE NASA MUKA!

Vesna

pre 10 godina

@Seljadin
Tesko da je sa 400 evra taj u Sofiji bogat. Prosek plata u Sofiji je oko 500 evra, veci od nacionalnog. Sto je i logicno posto je glavni grad. Drugo, poredjenje ti ne stoji, posto sa prosecnom turskom platom od 500 evra mozes isto sto i sa bugarskom od 360. Posto su cene u Turskoj znatno vise, kao i nezaposlenost.

Sir Oliver

pre 10 godina

Hm, serbistanska dzamahirija je jeftina drzava, ali je u njoj sve najskuplje. Imam utisak da bi nam bilo bolje cak i kada biсmо uvezli kamion politicara iz uzbekistana.

poredjenja...

pre 10 godina

Sta to sada treba da znaci? Treba da bude losija? Losija od Srbije u kojoj radi 10 kafica, 3 apoteke, 5 marketa? Mi smo selendra za njih. Sve velike firme svetske su tamo, alo ! Standard im je svake godine sve jaci...

nope

pre 10 godina

@Tamo daleko: Apsolutno je netacno da "u najrazvijenijim zemljama Evrope vise mozes da uradis sa 200 eur nego u Srbiji": Prvo zato sto ogromna vecina mora da placa stanarinu i 200 evra u vecini tih zemalja ne pokriva ni 2 nedelje za stan. Drugo su fiksni troskovi za struju, komunalije, poreze itd. Na takav nacin moze da razmislja samo neko ko nikad nije ziveo u tim "najrazvijenijim zemljama" ili neko za koga neko drugi brine o placanju stana i racuna.

wow

pre 10 godina

@Dragan Pavlović: Blago rečeno, blage veze nemate sa ekonomijom ili prosto pokušavate da plasirate prizemnu propagandu za naivne. "Donacije" onih koje ovde pokušavate da afirmišete dolaze u vidu polovnih autobusa, mamografa, izrade projekata i studija za koje plaćamo "ekspertima" iz zemalja donatora i sl. i prosto služe za isisavanje novca i PR, a ne za plate i penzije. Za rasprodaje i kredite je tačno, ali i to nije odlika "nebeske Srbije", već savremene "liberalne" ekonomske ideologije, gde jedna Irska sa svojih 4.6 miliona stanovnika ima spoljni dug od 2.300 milijarde ili Nemačka 5.600 milijarde. U tom pogledu Srbija sa svojih smešnih 32 milijarde ne može ni da prismrdi.
Zaista je previše bedno da se plasiraju takvi patetični propagandni pamfleti koji prosto vređaju mozak svakog normalnog čoveka.

Srbin

pre 10 godina

U Sr. Mitrovici se otvara neka fabrika. Prijavilo se 7000 ljudi za sto radnih mesta, plata ko u kineza.
Glad je na vratima. Samo čekam koga će Aca Najava da uhapsi sutra da zaboravimo sav jad i bedu, kao i novo poskupljenje struje.

Bosanac

pre 10 godina

@Blic
Minimalna plata u BiH je 415 km, sto je preko 200 e.
Tako da vam ovi podaci nisu tacni!
Provjeriti u BiH agencijama info prije nego ih postate...
Sirite dezinformacije!

peki

pre 10 godina

stvarno je jadno...ja vec par godina radim u kini i za 2 godine minimalna zarada je pomerana 5-6 puta.

u guangdong provinciji cesto naletim na transparente ispred fabrika koji otprilike pisu ovo:" dobrodosli dragi radnici, plata 3500yuana , smestaj i hrana i svaka nedelja neradna." mnogi fabrikanti se zale da je izuzetno tesko naci radnike...jer ne mogu da im obezbede extra sate za rad. btw 3500 yuana je oko 50000 din. za manuelni posao bez ikakvog iskustva. nije mi samo jasno da zemlja poput srbije sa manjom minimalnom zaradom ne moze da udomi neke svetske investitore...da ne pominjem blizinu zapadnoj evropi gde bi transport robe trajao par dana a iz kine traje mesec. mislim da smo kao narod jako nekvalitetni...jer vlast dolazi iz samog naroda...to sve ide u krug...mozda nas je istorija iskvarila...mozda su nam geni takvi da nas vode u propast....al spasa nema...i zao mi je...narodi nestaju...i mislim da smo mi jedna takva tuzna prica...zao mi je mladih ljudi koji nemaju mogucnost da pogledaju van srbije...

Mile

pre 10 godina

A tek kad se u racunicu ubaci stopa nezaposlenosti, BDP, izvoz, vidi se da smo postali jedna od najsiromasnijih zemalja na svetu. Skupo su nas kostali ratovi, sankcije, privatizacija, tranzicija.. Bojim se samo da nece biti vremena za popravni, i da nam vreme kao naciji polako istice.

Core

pre 10 godina

Nemozemo gledati tako jer je i indokini sve bar duplo jeftinije nego kod nas iako radimo za iste pare,inace u kini se placa dnevnica od 18-20 juana sto je oko 2.5eura sto jeste manje nego kod nas ali je opet zalosno jer smo mi u centru evrope a i sve je visestruko skuplje kod nas,inace da jer bar 5 posto sveta culo za srbiju i ovaj region mi bi smo bili ekonosmka sila,jer danas sve vece kompanije premestaju svoje fabrike u indo kinu gde mogu da nadju radnika za 50$ mesecno,a posle tu robu plasiraju u evropu i ameriku,i ako kod nas prosecna plata jeste 200-250eura opet bi im se isplatilo jer nebi morali da transportuju tu robu i + bi imali od drzave po 10.000eura po radniku sto je 3 godina dzabe radna snaga,kad bi samo neko znao da postoji Srbija.
Nazalost u Srbiji se to stanje nikad nece promeniti dok se nepromeni sistem finansiranja politickih stranaka i dok nedodje neko novi ko zaista mari za narod sto je vrlo tesko u nasoj zemlji.
Poznato je da glavni izvor prihoda politickih stranaka privatni sektor(poslodavci i tajkuni),a oni normalno je da zele sto jeftiniju radnu snagu,i ako njihove firme ostvaruju milionske dobitke narod opet radi za minimalac od 20.000,jer nepostoji zakon koji bi nalozio poslodavcu da uskadi plate sa ostvarenom dobiti svoje firme.
Mi smo vec obisli ceo politicki krug i sad smo opet se vratili na radikale(sns) i sps,svi su imali svoju priliku i dokazali da nemare za narod i da samo gledaju svoje interese i onih koji ih finansiraju.

Japanac

pre 10 godina

Kad će te ukapirati da firme ne računaju tako. Kad se tu dodaju porezi, doprinosi, potplaćivanje raznih službenika, nerad, itd. Srbija ispada mnogo skuplja od Kine.

krmelj

pre 10 godina

Neka, može to da ide još niže... Doći će vreme kada ćemo raditi za pola dolara dnevno, a ni sa time nećemo moći ništa da kupimo.

Zašto? Eto zato, jer nam je sada "dobro".

alek

pre 10 godina

Eeee, al zato imamo najjeftiniju struju (i posle poskupljenja).
Bravo, Vučko! Očekivao sam sve suprotno od onog što si obećavao dok si vucarao džakove na slikanje. Nisi me izneverio!

Core

pre 10 godina

I da dodam jos nesto,svi se poslodavci danas vade na ekonomsku krizu i ako 90 posto njih nezna ni sta je to
citiram poslodavce “srpska privreda u teškoj situaciji”.
Ja se nesecam kad sam na ulicama Beograda video auto ispod 20.000eu mada u poslednje vreme je sve vise onih i od preko 50.000eu da li je to ta teska situacija ja sebi ne mogu ni neki auto od 1000eu da priustim a da ni nepomisljam da zapocnem sopstveni zivot i zasnujem porodicu za 25.000?
iako sad imam 22godina kao i vecina omladine jos zivim sa roditeljima jer ne postoji mogucnost da sebi priustim ni kucu u sakulama a kamali nesto u beogradu,ovo ce na kraju dovesti do izumiranja srpskog naroda jer ce natalitet sve vise opadati jer za nove generacije iz prosecne porodice ne postoji buducnost

Komesar

pre 10 godina

I bez obzira na robovski polozaj prosecnog radnika u privatnom sektoru, investitori ne dolaze, cak ni pod uslovom da im drzava placa radnu snagu (Dinkoekonomija u teoriji i praksi, poglavlje 5)? Toliko o pricama za malu decu da je niska zarada najbitnija stvar za investicije, i da treba da rintamo 12 sati dnevno 7 dana u nedelji za 200 eur mesecno kako bi ih privukli. Naravno da jeste, ali kad umesto da placate radnika 2000 evra mesecno, vi ga platite 800. Razlika od 200-300 evra im ne znaci nista. Isto tako je laz da je srpski radnik neproduktivan (pitajte one koji rade 3 posla istovremeno kod privatnika). Neproduktivan je zbog loseg menadzmenta i divljacke poslovne filozofije vlasnika.

Bice da je ipak problem u partijskoj drzavi, korupciji, unistenoj domacoj potraznji (koja je glavni generator BDP-a, investicije za izvoz dolaze tek na drugom mestu), monopolima (zatvorenom trzistu), taksama, administraciji, avionima, kamionima...

Морава и брда

pre 10 godina

>>> Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika" - kaže Mijatović. <
ОВО ЈЕ ЛАЖ. Знам неколико људи који имају и факултетско образовање, а раде послове за минималац, јер је стање у друштву у ХАОСУ. То што статисика, политичари и надри-стручњаци веле - нема везе са реалним животом.

СТАТИСТИКА ЛАЖЕ, као што лажу и надри-стручњаци фотељаши који раде од своје синекуре.

::::::::::
Дошло време да се поредимо са земљама "Трећег света", побогу!?

Што не поредите минималац са земљама нама равнима, на пр. Мађарском, Грчком, па и Хрватском, него по правилу поредите са најгорима!

ЖАЛОСНО је што како је дошао нови режим, стање се ПОГОРШАВА, а спиновање и само-рекламерство досеже звезде!

Јавашлук, јајарлук и тотална нестручност руководства државе, државног апарата, разних института, факлутета... сви су на синекури, а ефекат њиховог рада је погубан по нацију!

Докле бре!

Darko

pre 10 godina

U Aziji su i cene veoma niske, njihov Minimalac ima vecu kupovnu moc nego srpski. Na primer, gorivo je jeftinije u celoj Aziji, litar benzina-dizela ispod 1€... Pozdrav

T&T

pre 10 godina

"Minimalnu platu obično imaju oni bez stručne spreme pa bi poslodavci izbegavali da zaposle skupog neobučenog radnika"


Aposutno netacno!
Direktor moze da je nakaci svakome bez obzira na strucnu spremu - pa "ako ti se ne svidja idi gde je bolje - vrata su ti sirom otvorena!"

Ima milion nacina i rupa u zakonu da se to izvede! I mnogi to rade!!!

Nenad Lukic

pre 10 godina

Vidim mnogima nije jasno kako to da je u Srbiji radna snaga jeftinija od Kineske i nikome ne pada na pamet da otvori fabriku ovde. Pri tome se prakticno niko ne zapita kolika je produktivnost u Kini a kolika ovde. Ako bi se zapitali sva pitanja bi otpala sama po sebi.
Ako se na to doda da Kina ima unutrasnje trziste od 1 zarez nesto milijardi a Srbija jedva 7 miliona slika ne moze da bude jasnija nego sto jeste. Ako neko misli da se fabrike po Kini otvaraju samo zarad izvoza nazad a ne prodaje u samoj Kini onda stvarno ne treba vise da sebe muci pitanjem zasto kod nas ne otvaraju fabrike.