Ponedeljak, 03.06.2013.

09:21

Banke vraćaju deo rata?

Banke će, po svoj prilici, vratiti građanima sve što su neosnovano naplatile u proteklih pet godina kroz povećanje kamate, prema preporuci NBS.

Izvor: Novosti

Banke vraæaju deo rata? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

zoranj

pre 11 godina

A šta je sa auto kreditima u švajcarcima? Moj primer je da sam umesto dogovorenih 3000e više u odnosu na kredit u početku, na kraju četvrte godine otpate ta razlika se povećala na skoro 10000 eura. Po kojem kursu je Hypo to računala ostaje tajna.

Zoran,Ns

pre 11 godina

A šta je sa uvećanim kursom koji banke primenjuju kod uplate rata sve ove godine, a pravdaju time što u ugovoru piše da se primenjuje neki njihov kurs koji je slučajno viši za 2-3 dinara od jedine institucije u Srbiji koja određuje kurseve , a to je NBS. TO JE TEK PLJAČKA NEVIĐENIH RAZMERA !

Oprem dobro

pre 11 godina

(undernaut, 3. jun 2013 11:35)

"@200% jel? E ako si mislio, onda dobro"

Nije baš, pre je 6,7%. U startu veća ali na duge staze se pokazalo da sam ispravno odlučio. I da, mislio sam na vreme jer stambeni kredit je vrsta dugoročnog kredita pa treba dobro odmeriti i uračunati sve rizike, koliko je moguće.
Ne vidim razlog za sarkazam.

Ko kome dodje para?

pre 11 godina

Zasto mi imamo dve vrste kamata? NBS i kamata banke,kad je sve to novac NBS kojim se drzava zaduzuje?!
Mi nikako da dobijemo odgovor.
Jedna kamata je fiksna,a druga je promenljiva e ta promenljiva se menja,a bankari tvrde da je NBS podigla kamatnu stopu.
Dakle?

k

pre 11 godina

gospodjo Andjelka, Komercijalna banka nije ni mrdnula ratu za stambene kredite, tako da ne spada u ovu druzinu, imam stambeni kredit kod njih vec sest godina. kamate jesu mozda tada bile vece nego kod konkurencije, ali zato nije bilo iznenadjenja, a od 2011. su ugovorom fiksne, cak malo smanjene pre prelaska na fiksnu. tako da budite srecni sto vas sin nije u ovakvom problemu.

a

pre 11 godina

Ove preporuke su potpuna sramota za NBS kojima rusi svoj kredibilitet. Preporukama se jasno stite i amnestiraju banke sto ne bi trabelo da bude misija NBS. Kako je navedeno u obrazlozenju: radi umanjivanja mogucnosti nastanka nepredvidjenih gubitaka i troskova (za banke) koji mogu proisteci iz buducih sporova.... Prvu odluku treba jasno nazvati "grejs period u otplati glavnice" a drugu "kako banke da izbegnu da plate zaterznu kamatu i sudske sporove"

daevon

pre 11 godina

Zahvaljujući našem potpredsedniku vlade i njegovoj poštenoj i vrednoj politici i ovaj problem biće rešen na zadovoljstvo svih. Ova vlada je mnogo bolja od prošle.... itd

Sledeće spinovano izdanje: do sledećih izbora u opštini Voždovac

Smederevac

pre 11 godina

Trebalo bi da je lepa vest. Imao sam kredit od 10.000CHF, prva rata je bila 4.678 RSD 01.09.2007g, poslednja rata pre moje prevremene otplate kredita je bila 15.327 RSD. Kome da se ja obratim za tu razliku?

pasok

pre 11 godina

Kasno Jorgovanka u Pirej (Piraeus) dodje!
Ja sam vec tuzio banku i ne pada mi napamet da potpisem bilo kakav aneks kojim bih amnestirao ovu kradju! Za 3 godine pokraden sam za 5000 evra, a glavnica nije smanjivana pa je ista trebalo sad da bude manja za jos 1500 evra!
Ceo aranzman je smisljen da bi se bankama smanjili sudski troskovi!
Kad sam slao prigovore, pretili su mi krivicnim prijavama za klevetu.
Prvo obligacija pa onda na krivicnu tuzbu!
Ko nije tuzio, neka pozuri!
Piraeus je vec izgubila spor na Sudu casti!

zemunac

pre 11 godina

slucajnost da li je, sto je jorgovanka ovaj spin lansirala pred izbore u zemunu?
bar da je nesto uradila za opljackani narod, nego onogucila bankama da se izvuku za pljacku decenije...

ma treba da prestanemo svi da placamo, pa da vidimo onda kako ce ici..

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Sve sto su platili vise ce se racunati kao prevremena otplata kredita. To vam smanjuje ostatak duga po 2 osnove - manja glavnica i manja kamata, jer je deo glavnice vec ranije otplacen. Sada cete dobiti manju ratu zbog manjeg ostatka duga, plus jer je kamata i marza vracena na nivo u trenutku ugovaranja.
Pretpostavljam da se ljudima opet nesto nece svideti i da su hteli nesto drugacije...

Milan Krstic

pre 11 godina

E da je NBS jos nalozila bankama da koriste njihovu kursnu listu a ne bankarsku koja se razlikuje za 2 do 5 dinara vise,to bi malo i pomoglo...ovo sve je popustanje omce oko vrata po sistemu ne udavi ga skroz al ga pridavi tek da moze da dise...

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

kao i obicno nepotpuna mera. znaci trebalo je da dodje do toga da gradjani tuze banke i pocnu da ih dobijaju na sudu da nbs predlozi brankama da vrate opljackane pare? a gde je tu zatezna kamada i naknada za pretrpljeni stres. ovako ispada da su banke maznule pare, radile sa njima sta su htele nekoliko godina, i sad vracaju samo ono sto su ukrale? super, jel mogu ja da udjem u banku, uzmem 10,000 evra i da onda banci vratim tih istih 10,000 evra za jedno pet goina recimo? i sta je sa ostalim jednostranim troskovima, kao sto je odrzavanje racuna, podizanje kamata na dozvoljeni minus i slicne stvari? ovo sad mu dodje kao da je nbs resila da spreci dalje tuzbe gradjana protiv banaka tako sto ce da donese ovakvu meru sve u nadi da ce gradjani odustati od daljih tuzbi.

Velj@

pre 11 godina

Preporuku.. Mozete da okacite na klin, od toga nema nista. Price za malu decu. Banke ne vracaju novac dobrovoljno, ni po preporuci..

Sale070

pre 11 godina

Ne treba nasedati na još jednu obmanu, NE TREBA prihvatati ove uslove jer su isključivo pravljeni po meri banaka.Nigde se ne spominje zatezna kamata i nigde se ne spominje da se vrati novac tj. da se novac koji su banke opljačkale, neovlašćenim podizanjem kamatne stope, vrati fizički sa svim uvećanim zateznim kamatama.NBS je dala predlog da se vrati samo iznos koji su banke otele bez ikakvih opterećenja, veleo bih da vidim da li bi banke isto tako nama nešto oprostile.Na sajtu EFEKTIVA sve ima lepo objašnjeno!
OVA DRŽAVA NIJE NIKOM POMOGLA PA NEĆE NI VAMA!!
NE NASEDAJTE,TUŽITE BANKE to je jedino rešenje!!

Vladan R

pre 11 godina

Ne vidim apsolutno nikakav razlog da se iko stiti kada mu, zbog promene kursa npr CHF u odnoisu na Evro skoci rata. Oni koji su se zaduzivali u odredjenoj valuti zbog ovog ili onog razloga npr nize kamate na kredite u CHF treba da sami snose sve rizike, jer da je bilo obrnuto oni bi se dicili svojom genijalnoscu. Druga je stvar bez razlozno povecanje kamate na osnovu prevarntske klauzule o nekoj nazovi poslovnoj, a u stvari lopovskoj politici banke. Zbog ovakvih manipulacija banke bi trebalo odrati od kazni.

milica

pre 11 godina

Još malo pa će Jorgovanka da da preporuku gradjanima tipa,ko ima dokonih para neka ih ostavi u najbližoj banci, Bog će mu platiti.Pa zna li ta žena da mi umemo da računamo..

undernaut

pre 11 godina

"Moj stambeni kredit je sa fiksnom kamatom i fiksnom ratom. Mislio sam na vreme.
(Oprem dobro, 3. jun 2013 10:54)"

200% jel? E ako si mislio, onda dobro =]

tarzan

pre 11 godina

Znaci, kad banke od gradjana godinama nezakonito uzimaju novac, dovoljno je da posle X godina to sto su uzeli - vrate i nikom nista? A kad gradjani upadnu u banku i uzmu novac - tada idu na dugogodisnju robiju. kako to? Drugo, banke su taj novac obrtale i lepo zaradile na kamatama, pribavile korist ulazuci ukradene pare, a sad ce samo ukradeno da vrate bez kamate?

ky3ma

pre 11 godina

Sta sa onima koji su zbog povecanja rate ostali bez nekretnine ili upali u neke druge probleme. Drazva bi ovde trebala da postupi strogo i pravedno jer ce neka presuda koja stedi banke na stetu klijenata zavrsiti na strazburu a onda ce drzava da placa za bahatost i neodgovornost banaka. Ako ja nekome uzmem pare koje nisu moje idem na robiju. Sta sa ovim. Banke mogu da uzimaju pare pa ako prodje prodje , Ako ne prodje , u nekom imaginarnom periodu ce to kao vratiti. Pa gramzivu bandu treba u bukagije.

Jr

pre 11 godina

Odluka je sasvim OK
Pri prevremenoj otplati se iznos kamate smanjuje za tacno onoliko koliko je i kamata kredita koji se otplacuje, tako da je ovo najrealnija i najbolja moguca opcija za gradjane

Marko

pre 11 godina

Stavka o vraćanju dela kamate ne stoji u "preporuci" NBS, već u "mišljeju" koji je prateći deo preporuke, što banke uopšte ne obavezuje. Inače, kompletna "preporuka" NBS je čista prevara, jer se umanjenje rate u naredne tri godine, kasnije obračunava i naplaćuje, pa tako ispada da korsnik kredita tokom niza godina banci plati više novca, nego što je to salučaj sada. Pogledajte, računicu udruženja Efektiva i sve će vam biti jasno.

dana

pre 11 godina

"banke bi trebalo da uračunaju u prevremenu otplatu kredita"


ne, ne, ne. Ne treba mi da kreditiramo banke pa jos i beskamatno. Banke treba da vrate nezakonito naplaceni novac sa zateznim kamatama u gotovini, a ne odbijanjem od ostatka duga.

Gvozden

pre 11 godina

Svi mi koji nismo zadovoljni nacinom obracuna vise naplacenih sredstava mozemo da ih tuzimo sudu za iznos koji su vise naplatili sa sve zateznim kamatama.Da smo bili u pravu sad je priznala i NBS

Joalexander

pre 11 godina

Ovaj predlog nije nista drugo do pokusaj da se amnestiraju banke, i da im se omoguci da na duzi period opet obmanu korisnike kredita. Cista prevara !!! Svi da tuze banke !!!

Ja

pre 11 godina

Ako je ovo odluka, ok je. Samo se treba obračunati zatezna kamata na više naplaćena sredstva, ili ugovorena ako je viša od zakonske zatezne, pa tek onda pitati klijenta da se izjasni želi li novac ili otplatu dela glavnice ako je još u korišćenju kredita. Naravno ko je otplatio dobija novac nazad. Nemam kredit hvala bogu.

Svajcarac

pre 11 godina

Jedna stvar mi iz teksta nije jasna. Da li ce se, ako do ovoga dodje, novac vratiti klijentima, ili ce se racunati kao da je prevremeno otplacen taj deo, i samo se korigovati preostali iznos kredita/rata? I jedno i drugo pise u tekstu, a te dve informacije su kontradiktorne.

Gagi

pre 11 godina

"Preporuka Narodne banke" ? NBS je, kao kontrolna finansijska institucija, morala da naloži poslovnim bankama da ovo urade još pre dve - tri godine i da im da rok za to od najviše tri meseca, pod pretnjom oduzimanja dozvole za rad, uz obračun kamate u korist klijenta na ta sredstva bar u visini kamate na uzeti kredit. Sve ovo ostalo je neozbiljno...

Gagi

pre 11 godina

"Preporuka Narodne banke" ? NBS je, kao kontrolna finansijska institucija, morala da naloži poslovnim bankama da ovo urade još pre dve - tri godine i da im da rok za to od najviše tri meseca, pod pretnjom oduzimanja dozvole za rad, uz obračun kamate u korist klijenta na ta sredstva bar u visini kamate na uzeti kredit. Sve ovo ostalo je neozbiljno...

dana

pre 11 godina

"banke bi trebalo da uračunaju u prevremenu otplatu kredita"


ne, ne, ne. Ne treba mi da kreditiramo banke pa jos i beskamatno. Banke treba da vrate nezakonito naplaceni novac sa zateznim kamatama u gotovini, a ne odbijanjem od ostatka duga.

tarzan

pre 11 godina

Znaci, kad banke od gradjana godinama nezakonito uzimaju novac, dovoljno je da posle X godina to sto su uzeli - vrate i nikom nista? A kad gradjani upadnu u banku i uzmu novac - tada idu na dugogodisnju robiju. kako to? Drugo, banke su taj novac obrtale i lepo zaradile na kamatama, pribavile korist ulazuci ukradene pare, a sad ce samo ukradeno da vrate bez kamate?

Svajcarac

pre 11 godina

Jedna stvar mi iz teksta nije jasna. Da li ce se, ako do ovoga dodje, novac vratiti klijentima, ili ce se racunati kao da je prevremeno otplacen taj deo, i samo se korigovati preostali iznos kredita/rata? I jedno i drugo pise u tekstu, a te dve informacije su kontradiktorne.

Joalexander

pre 11 godina

Ovaj predlog nije nista drugo do pokusaj da se amnestiraju banke, i da im se omoguci da na duzi period opet obmanu korisnike kredita. Cista prevara !!! Svi da tuze banke !!!

pasok

pre 11 godina

Kasno Jorgovanka u Pirej (Piraeus) dodje!
Ja sam vec tuzio banku i ne pada mi napamet da potpisem bilo kakav aneks kojim bih amnestirao ovu kradju! Za 3 godine pokraden sam za 5000 evra, a glavnica nije smanjivana pa je ista trebalo sad da bude manja za jos 1500 evra!
Ceo aranzman je smisljen da bi se bankama smanjili sudski troskovi!
Kad sam slao prigovore, pretili su mi krivicnim prijavama za klevetu.
Prvo obligacija pa onda na krivicnu tuzbu!
Ko nije tuzio, neka pozuri!
Piraeus je vec izgubila spor na Sudu casti!

Gvozden

pre 11 godina

Svi mi koji nismo zadovoljni nacinom obracuna vise naplacenih sredstava mozemo da ih tuzimo sudu za iznos koji su vise naplatili sa sve zateznim kamatama.Da smo bili u pravu sad je priznala i NBS

Sale070

pre 11 godina

Ne treba nasedati na još jednu obmanu, NE TREBA prihvatati ove uslove jer su isključivo pravljeni po meri banaka.Nigde se ne spominje zatezna kamata i nigde se ne spominje da se vrati novac tj. da se novac koji su banke opljačkale, neovlašćenim podizanjem kamatne stope, vrati fizički sa svim uvećanim zateznim kamatama.NBS je dala predlog da se vrati samo iznos koji su banke otele bez ikakvih opterećenja, veleo bih da vidim da li bi banke isto tako nama nešto oprostile.Na sajtu EFEKTIVA sve ima lepo objašnjeno!
OVA DRŽAVA NIJE NIKOM POMOGLA PA NEĆE NI VAMA!!
NE NASEDAJTE,TUŽITE BANKE to je jedino rešenje!!

Ja

pre 11 godina

Ako je ovo odluka, ok je. Samo se treba obračunati zatezna kamata na više naplaćena sredstva, ili ugovorena ako je viša od zakonske zatezne, pa tek onda pitati klijenta da se izjasni želi li novac ili otplatu dela glavnice ako je još u korišćenju kredita. Naravno ko je otplatio dobija novac nazad. Nemam kredit hvala bogu.

Vladan R

pre 11 godina

Ne vidim apsolutno nikakav razlog da se iko stiti kada mu, zbog promene kursa npr CHF u odnoisu na Evro skoci rata. Oni koji su se zaduzivali u odredjenoj valuti zbog ovog ili onog razloga npr nize kamate na kredite u CHF treba da sami snose sve rizike, jer da je bilo obrnuto oni bi se dicili svojom genijalnoscu. Druga je stvar bez razlozno povecanje kamate na osnovu prevarntske klauzule o nekoj nazovi poslovnoj, a u stvari lopovskoj politici banke. Zbog ovakvih manipulacija banke bi trebalo odrati od kazni.

Marko

pre 11 godina

Stavka o vraćanju dela kamate ne stoji u "preporuci" NBS, već u "mišljeju" koji je prateći deo preporuke, što banke uopšte ne obavezuje. Inače, kompletna "preporuka" NBS je čista prevara, jer se umanjenje rate u naredne tri godine, kasnije obračunava i naplaćuje, pa tako ispada da korsnik kredita tokom niza godina banci plati više novca, nego što je to salučaj sada. Pogledajte, računicu udruženja Efektiva i sve će vam biti jasno.

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

kao i obicno nepotpuna mera. znaci trebalo je da dodje do toga da gradjani tuze banke i pocnu da ih dobijaju na sudu da nbs predlozi brankama da vrate opljackane pare? a gde je tu zatezna kamada i naknada za pretrpljeni stres. ovako ispada da su banke maznule pare, radile sa njima sta su htele nekoliko godina, i sad vracaju samo ono sto su ukrale? super, jel mogu ja da udjem u banku, uzmem 10,000 evra i da onda banci vratim tih istih 10,000 evra za jedno pet goina recimo? i sta je sa ostalim jednostranim troskovima, kao sto je odrzavanje racuna, podizanje kamata na dozvoljeni minus i slicne stvari? ovo sad mu dodje kao da je nbs resila da spreci dalje tuzbe gradjana protiv banaka tako sto ce da donese ovakvu meru sve u nadi da ce gradjani odustati od daljih tuzbi.

ky3ma

pre 11 godina

Sta sa onima koji su zbog povecanja rate ostali bez nekretnine ili upali u neke druge probleme. Drazva bi ovde trebala da postupi strogo i pravedno jer ce neka presuda koja stedi banke na stetu klijenata zavrsiti na strazburu a onda ce drzava da placa za bahatost i neodgovornost banaka. Ako ja nekome uzmem pare koje nisu moje idem na robiju. Sta sa ovim. Banke mogu da uzimaju pare pa ako prodje prodje , Ako ne prodje , u nekom imaginarnom periodu ce to kao vratiti. Pa gramzivu bandu treba u bukagije.

zemunac

pre 11 godina

slucajnost da li je, sto je jorgovanka ovaj spin lansirala pred izbore u zemunu?
bar da je nesto uradila za opljackani narod, nego onogucila bankama da se izvuku za pljacku decenije...

ma treba da prestanemo svi da placamo, pa da vidimo onda kako ce ici..

Smederevac

pre 11 godina

Trebalo bi da je lepa vest. Imao sam kredit od 10.000CHF, prva rata je bila 4.678 RSD 01.09.2007g, poslednja rata pre moje prevremene otplate kredita je bila 15.327 RSD. Kome da se ja obratim za tu razliku?

Milan Krstic

pre 11 godina

E da je NBS jos nalozila bankama da koriste njihovu kursnu listu a ne bankarsku koja se razlikuje za 2 do 5 dinara vise,to bi malo i pomoglo...ovo sve je popustanje omce oko vrata po sistemu ne udavi ga skroz al ga pridavi tek da moze da dise...

undernaut

pre 11 godina

"Moj stambeni kredit je sa fiksnom kamatom i fiksnom ratom. Mislio sam na vreme.
(Oprem dobro, 3. jun 2013 10:54)"

200% jel? E ako si mislio, onda dobro =]

milica

pre 11 godina

Još malo pa će Jorgovanka da da preporuku gradjanima tipa,ko ima dokonih para neka ih ostavi u najbližoj banci, Bog će mu platiti.Pa zna li ta žena da mi umemo da računamo..

Velj@

pre 11 godina

Preporuku.. Mozete da okacite na klin, od toga nema nista. Price za malu decu. Banke ne vracaju novac dobrovoljno, ni po preporuci..

daevon

pre 11 godina

Zahvaljujući našem potpredsedniku vlade i njegovoj poštenoj i vrednoj politici i ovaj problem biće rešen na zadovoljstvo svih. Ova vlada je mnogo bolja od prošle.... itd

Sledeće spinovano izdanje: do sledećih izbora u opštini Voždovac

a

pre 11 godina

Ove preporuke su potpuna sramota za NBS kojima rusi svoj kredibilitet. Preporukama se jasno stite i amnestiraju banke sto ne bi trabelo da bude misija NBS. Kako je navedeno u obrazlozenju: radi umanjivanja mogucnosti nastanka nepredvidjenih gubitaka i troskova (za banke) koji mogu proisteci iz buducih sporova.... Prvu odluku treba jasno nazvati "grejs period u otplati glavnice" a drugu "kako banke da izbegnu da plate zaterznu kamatu i sudske sporove"

k

pre 11 godina

gospodjo Andjelka, Komercijalna banka nije ni mrdnula ratu za stambene kredite, tako da ne spada u ovu druzinu, imam stambeni kredit kod njih vec sest godina. kamate jesu mozda tada bile vece nego kod konkurencije, ali zato nije bilo iznenadjenja, a od 2011. su ugovorom fiksne, cak malo smanjene pre prelaska na fiksnu. tako da budite srecni sto vas sin nije u ovakvom problemu.

Jr

pre 11 godina

Odluka je sasvim OK
Pri prevremenoj otplati se iznos kamate smanjuje za tacno onoliko koliko je i kamata kredita koji se otplacuje, tako da je ovo najrealnija i najbolja moguca opcija za gradjane

Ko kome dodje para?

pre 11 godina

Zasto mi imamo dve vrste kamata? NBS i kamata banke,kad je sve to novac NBS kojim se drzava zaduzuje?!
Mi nikako da dobijemo odgovor.
Jedna kamata je fiksna,a druga je promenljiva e ta promenljiva se menja,a bankari tvrde da je NBS podigla kamatnu stopu.
Dakle?

Oprem dobro

pre 11 godina

(undernaut, 3. jun 2013 11:35)

"@200% jel? E ako si mislio, onda dobro"

Nije baš, pre je 6,7%. U startu veća ali na duge staze se pokazalo da sam ispravno odlučio. I da, mislio sam na vreme jer stambeni kredit je vrsta dugoročnog kredita pa treba dobro odmeriti i uračunati sve rizike, koliko je moguće.
Ne vidim razlog za sarkazam.

Zoran,Ns

pre 11 godina

A šta je sa uvećanim kursom koji banke primenjuju kod uplate rata sve ove godine, a pravdaju time što u ugovoru piše da se primenjuje neki njihov kurs koji je slučajno viši za 2-3 dinara od jedine institucije u Srbiji koja određuje kurseve , a to je NBS. TO JE TEK PLJAČKA NEVIĐENIH RAZMERA !

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Sve sto su platili vise ce se racunati kao prevremena otplata kredita. To vam smanjuje ostatak duga po 2 osnove - manja glavnica i manja kamata, jer je deo glavnice vec ranije otplacen. Sada cete dobiti manju ratu zbog manjeg ostatka duga, plus jer je kamata i marza vracena na nivo u trenutku ugovaranja.
Pretpostavljam da se ljudima opet nesto nece svideti i da su hteli nesto drugacije...

zoranj

pre 11 godina

A šta je sa auto kreditima u švajcarcima? Moj primer je da sam umesto dogovorenih 3000e više u odnosu na kredit u početku, na kraju četvrte godine otpate ta razlika se povećala na skoro 10000 eura. Po kojem kursu je Hypo to računala ostaje tajna.

JaFreelancer.com

pre 11 godina

Sve sto su platili vise ce se racunati kao prevremena otplata kredita. To vam smanjuje ostatak duga po 2 osnove - manja glavnica i manja kamata, jer je deo glavnice vec ranije otplacen. Sada cete dobiti manju ratu zbog manjeg ostatka duga, plus jer je kamata i marza vracena na nivo u trenutku ugovaranja.
Pretpostavljam da se ljudima opet nesto nece svideti i da su hteli nesto drugacije...

Vladan R

pre 11 godina

Ne vidim apsolutno nikakav razlog da se iko stiti kada mu, zbog promene kursa npr CHF u odnoisu na Evro skoci rata. Oni koji su se zaduzivali u odredjenoj valuti zbog ovog ili onog razloga npr nize kamate na kredite u CHF treba da sami snose sve rizike, jer da je bilo obrnuto oni bi se dicili svojom genijalnoscu. Druga je stvar bez razlozno povecanje kamate na osnovu prevarntske klauzule o nekoj nazovi poslovnoj, a u stvari lopovskoj politici banke. Zbog ovakvih manipulacija banke bi trebalo odrati od kazni.

Jr

pre 11 godina

Odluka je sasvim OK
Pri prevremenoj otplati se iznos kamate smanjuje za tacno onoliko koliko je i kamata kredita koji se otplacuje, tako da je ovo najrealnija i najbolja moguca opcija za gradjane

milica

pre 11 godina

Još malo pa će Jorgovanka da da preporuku gradjanima tipa,ko ima dokonih para neka ih ostavi u najbližoj banci, Bog će mu platiti.Pa zna li ta žena da mi umemo da računamo..

Joalexander

pre 11 godina

Ovaj predlog nije nista drugo do pokusaj da se amnestiraju banke, i da im se omoguci da na duzi period opet obmanu korisnike kredita. Cista prevara !!! Svi da tuze banke !!!

daevon

pre 11 godina

Zahvaljujući našem potpredsedniku vlade i njegovoj poštenoj i vrednoj politici i ovaj problem biće rešen na zadovoljstvo svih. Ova vlada je mnogo bolja od prošle.... itd

Sledeće spinovano izdanje: do sledećih izbora u opštini Voždovac

Ko kome dodje para?

pre 11 godina

Zasto mi imamo dve vrste kamata? NBS i kamata banke,kad je sve to novac NBS kojim se drzava zaduzuje?!
Mi nikako da dobijemo odgovor.
Jedna kamata je fiksna,a druga je promenljiva e ta promenljiva se menja,a bankari tvrde da je NBS podigla kamatnu stopu.
Dakle?

undernaut

pre 11 godina

"Moj stambeni kredit je sa fiksnom kamatom i fiksnom ratom. Mislio sam na vreme.
(Oprem dobro, 3. jun 2013 10:54)"

200% jel? E ako si mislio, onda dobro =]

Oprem dobro

pre 11 godina

(undernaut, 3. jun 2013 11:35)

"@200% jel? E ako si mislio, onda dobro"

Nije baš, pre je 6,7%. U startu veća ali na duge staze se pokazalo da sam ispravno odlučio. I da, mislio sam na vreme jer stambeni kredit je vrsta dugoročnog kredita pa treba dobro odmeriti i uračunati sve rizike, koliko je moguće.
Ne vidim razlog za sarkazam.

Gagi

pre 11 godina

"Preporuka Narodne banke" ? NBS je, kao kontrolna finansijska institucija, morala da naloži poslovnim bankama da ovo urade još pre dve - tri godine i da im da rok za to od najviše tri meseca, pod pretnjom oduzimanja dozvole za rad, uz obračun kamate u korist klijenta na ta sredstva bar u visini kamate na uzeti kredit. Sve ovo ostalo je neozbiljno...

Smederevac

pre 11 godina

Trebalo bi da je lepa vest. Imao sam kredit od 10.000CHF, prva rata je bila 4.678 RSD 01.09.2007g, poslednja rata pre moje prevremene otplate kredita je bila 15.327 RSD. Kome da se ja obratim za tu razliku?

a

pre 11 godina

Ove preporuke su potpuna sramota za NBS kojima rusi svoj kredibilitet. Preporukama se jasno stite i amnestiraju banke sto ne bi trabelo da bude misija NBS. Kako je navedeno u obrazlozenju: radi umanjivanja mogucnosti nastanka nepredvidjenih gubitaka i troskova (za banke) koji mogu proisteci iz buducih sporova.... Prvu odluku treba jasno nazvati "grejs period u otplati glavnice" a drugu "kako banke da izbegnu da plate zaterznu kamatu i sudske sporove"

dana

pre 11 godina

"banke bi trebalo da uračunaju u prevremenu otplatu kredita"


ne, ne, ne. Ne treba mi da kreditiramo banke pa jos i beskamatno. Banke treba da vrate nezakonito naplaceni novac sa zateznim kamatama u gotovini, a ne odbijanjem od ostatka duga.

k

pre 11 godina

gospodjo Andjelka, Komercijalna banka nije ni mrdnula ratu za stambene kredite, tako da ne spada u ovu druzinu, imam stambeni kredit kod njih vec sest godina. kamate jesu mozda tada bile vece nego kod konkurencije, ali zato nije bilo iznenadjenja, a od 2011. su ugovorom fiksne, cak malo smanjene pre prelaska na fiksnu. tako da budite srecni sto vas sin nije u ovakvom problemu.

Svajcarac

pre 11 godina

Jedna stvar mi iz teksta nije jasna. Da li ce se, ako do ovoga dodje, novac vratiti klijentima, ili ce se racunati kao da je prevremeno otplacen taj deo, i samo se korigovati preostali iznos kredita/rata? I jedno i drugo pise u tekstu, a te dve informacije su kontradiktorne.

Marko

pre 11 godina

Stavka o vraćanju dela kamate ne stoji u "preporuci" NBS, već u "mišljeju" koji je prateći deo preporuke, što banke uopšte ne obavezuje. Inače, kompletna "preporuka" NBS je čista prevara, jer se umanjenje rate u naredne tri godine, kasnije obračunava i naplaćuje, pa tako ispada da korsnik kredita tokom niza godina banci plati više novca, nego što je to salučaj sada. Pogledajte, računicu udruženja Efektiva i sve će vam biti jasno.

ky3ma

pre 11 godina

Sta sa onima koji su zbog povecanja rate ostali bez nekretnine ili upali u neke druge probleme. Drazva bi ovde trebala da postupi strogo i pravedno jer ce neka presuda koja stedi banke na stetu klijenata zavrsiti na strazburu a onda ce drzava da placa za bahatost i neodgovornost banaka. Ako ja nekome uzmem pare koje nisu moje idem na robiju. Sta sa ovim. Banke mogu da uzimaju pare pa ako prodje prodje , Ako ne prodje , u nekom imaginarnom periodu ce to kao vratiti. Pa gramzivu bandu treba u bukagije.

tarzan

pre 11 godina

Znaci, kad banke od gradjana godinama nezakonito uzimaju novac, dovoljno je da posle X godina to sto su uzeli - vrate i nikom nista? A kad gradjani upadnu u banku i uzmu novac - tada idu na dugogodisnju robiju. kako to? Drugo, banke su taj novac obrtale i lepo zaradile na kamatama, pribavile korist ulazuci ukradene pare, a sad ce samo ukradeno da vrate bez kamate?

Velj@

pre 11 godina

Preporuku.. Mozete da okacite na klin, od toga nema nista. Price za malu decu. Banke ne vracaju novac dobrovoljno, ni po preporuci..

Milan Krstic

pre 11 godina

E da je NBS jos nalozila bankama da koriste njihovu kursnu listu a ne bankarsku koja se razlikuje za 2 do 5 dinara vise,to bi malo i pomoglo...ovo sve je popustanje omce oko vrata po sistemu ne udavi ga skroz al ga pridavi tek da moze da dise...

zemunac

pre 11 godina

slucajnost da li je, sto je jorgovanka ovaj spin lansirala pred izbore u zemunu?
bar da je nesto uradila za opljackani narod, nego onogucila bankama da se izvuku za pljacku decenije...

ma treba da prestanemo svi da placamo, pa da vidimo onda kako ce ici..

Simerijanac Anarhista

pre 11 godina

kao i obicno nepotpuna mera. znaci trebalo je da dodje do toga da gradjani tuze banke i pocnu da ih dobijaju na sudu da nbs predlozi brankama da vrate opljackane pare? a gde je tu zatezna kamada i naknada za pretrpljeni stres. ovako ispada da su banke maznule pare, radile sa njima sta su htele nekoliko godina, i sad vracaju samo ono sto su ukrale? super, jel mogu ja da udjem u banku, uzmem 10,000 evra i da onda banci vratim tih istih 10,000 evra za jedno pet goina recimo? i sta je sa ostalim jednostranim troskovima, kao sto je odrzavanje racuna, podizanje kamata na dozvoljeni minus i slicne stvari? ovo sad mu dodje kao da je nbs resila da spreci dalje tuzbe gradjana protiv banaka tako sto ce da donese ovakvu meru sve u nadi da ce gradjani odustati od daljih tuzbi.

Gvozden

pre 11 godina

Svi mi koji nismo zadovoljni nacinom obracuna vise naplacenih sredstava mozemo da ih tuzimo sudu za iznos koji su vise naplatili sa sve zateznim kamatama.Da smo bili u pravu sad je priznala i NBS

Ja

pre 11 godina

Ako je ovo odluka, ok je. Samo se treba obračunati zatezna kamata na više naplaćena sredstva, ili ugovorena ako je viša od zakonske zatezne, pa tek onda pitati klijenta da se izjasni želi li novac ili otplatu dela glavnice ako je još u korišćenju kredita. Naravno ko je otplatio dobija novac nazad. Nemam kredit hvala bogu.

Sale070

pre 11 godina

Ne treba nasedati na još jednu obmanu, NE TREBA prihvatati ove uslove jer su isključivo pravljeni po meri banaka.Nigde se ne spominje zatezna kamata i nigde se ne spominje da se vrati novac tj. da se novac koji su banke opljačkale, neovlašćenim podizanjem kamatne stope, vrati fizički sa svim uvećanim zateznim kamatama.NBS je dala predlog da se vrati samo iznos koji su banke otele bez ikakvih opterećenja, veleo bih da vidim da li bi banke isto tako nama nešto oprostile.Na sajtu EFEKTIVA sve ima lepo objašnjeno!
OVA DRŽAVA NIJE NIKOM POMOGLA PA NEĆE NI VAMA!!
NE NASEDAJTE,TUŽITE BANKE to je jedino rešenje!!

Zoran,Ns

pre 11 godina

A šta je sa uvećanim kursom koji banke primenjuju kod uplate rata sve ove godine, a pravdaju time što u ugovoru piše da se primenjuje neki njihov kurs koji je slučajno viši za 2-3 dinara od jedine institucije u Srbiji koja određuje kurseve , a to je NBS. TO JE TEK PLJAČKA NEVIĐENIH RAZMERA !

pasok

pre 11 godina

Kasno Jorgovanka u Pirej (Piraeus) dodje!
Ja sam vec tuzio banku i ne pada mi napamet da potpisem bilo kakav aneks kojim bih amnestirao ovu kradju! Za 3 godine pokraden sam za 5000 evra, a glavnica nije smanjivana pa je ista trebalo sad da bude manja za jos 1500 evra!
Ceo aranzman je smisljen da bi se bankama smanjili sudski troskovi!
Kad sam slao prigovore, pretili su mi krivicnim prijavama za klevetu.
Prvo obligacija pa onda na krivicnu tuzbu!
Ko nije tuzio, neka pozuri!
Piraeus je vec izgubila spor na Sudu casti!

zoranj

pre 11 godina

A šta je sa auto kreditima u švajcarcima? Moj primer je da sam umesto dogovorenih 3000e više u odnosu na kredit u početku, na kraju četvrte godine otpate ta razlika se povećala na skoro 10000 eura. Po kojem kursu je Hypo to računala ostaje tajna.