Nedelja, 02.10.2011.

00:01

"Restitucija je osveta Mađarima"

Ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic kaže da Mađarska morati sve da uradi da ne dođe do toga da ne ospori kandidaturu Srbije u EU.

Izvor: Novosti

"Restitucija je osveta Maðarima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 12 godina

@Kristijan

Agresor tuzi zrtvu?
Dakle tebi je isto kada svetska sila (austrougarska), napadne nezavisnu i suverenu drzavu Srbiju, i da imaju cilj da srbija nestane, kao i kada jedan narod brani svoje kuce i domovine u svojoj drzavi? I to je agresija? Nije nego. Da je srbija htela da vas napadne, Zagreb bi pao za 10 dana nebi bilo ni hrvatske ni 5-ogodisnjeg rata.

Zasto hrvatska nije trazila nezavistost 1945-te.
Koliko bi joj teritorija tada pripalo?
Mislis da Srbija nije mogla, da je htela, da podeli s italijanima pa da vas nema nigde na mapi. A za zlocine NDH, to je tako i trebalo!

Ishod 90-ih je bio takav samo zbog tadasnje geopoliticke situacije u svetu, gde su zapadne sile podrzavale sve zemlje da se sto dalje odvoje od SSSR-a tj Rusije. Iz istog razloga sto su Bugarska i Rumunija primljene u EU i NATO preko reda.

I kao sto se vidi, na Balkanu se jos nije smirilo, a i nece.
Ako udjemo u EU, onda ce biti mirno?
Dakle ako opet nemamo granice?
Pa sto ste se onda odvajali?
Da ne govorite srpsko-hrvatski vec hrvatski?

Da se razumemo, ja sam prvi za to da ratova nije trebalod a bude i da su srbi trebali da prihvate autonomiju. Naravno krivcci su politicari, tajne sluzbe, i oni kojima je rat odgovarao.
Ali ljudi kao ljudi, pricam o srbima u HR, preplaseni od zlocina NHD u II sv. ratu nisu zeleli niti smeli da zive u novoj drzavi. Kao sto rekoh zeleli su da zive tamo gde su i rodjeni, gde su i ziveli, a to je u istoj drzavi sa srbima iz Srbije. Ja ne znam sta je to nekome tesko da razume?

Milos

pre 12 godina

@šunke i jaja

Da si kojim slucajem gledao film, video bi da film opsiju patnje herojskog srpskog naroda u I sv. ratu. I to nije kojekakav film, vec istorijsko dokumentarni film, i u njemu nema niceg netacnog, a ako mislis da ima pogledaj film pa napisi sta to nije tacno. Drugo film govori o vremenu I sv, rata a ne sta je bilo u poslednjih 1000 godina.

Ja nikada nisam rekao da madjari nisu ziveli u Vojvodini 1000 godina.
Jesu ziveli, ali su srbi od dolazka turka u srbiju, prelazili savu i dunav, bezali od turaka a i sami madjari su ih zvali tj austro ugari, da imaji tampon zonu od turaka.

Vojvodina je kao sto znas, srbiji pripala posle I sv. rata, u kome su madjari i austrijanci hteli da je uniste i da srbije vise nema. Srbija je tada imala najvece gubitke medju saveznicima, tj 25% populacije. I zbog toga, cena za tu teritoriju oduzetu je jako mala. Srbija jos oseca posledice gubitka populacije u I sv ratu.

Madjari koji su ziveli u Vojvodini, a koji nemaju vise svoju imovinu, sada hoce povratak te imovine od srba, i Srbije, dakle od onih koje su ubijali i koje su zeleli da uniste? Neko kaze, prisilno su mobilisani?
Na kraju ce ispasti da su srbi bili zlocninci sto su ratovali za prisilno mobilisanim, koji nisu ni hteli da ratuju?

Posto su agresori izgubili rat, izgubili su i teritoriju i sve na toj teritoriji.

Da je srbija kojim slucajem izgubila rat, vi bi danas bili jako srecni?

Imovinu trazite od svojih vlada, koje su vase pretke "prisilno mobilisali" tj. trazite im novac za to sto ste morali da ucestvujete u ratu i da izgubite svu svoju imovinu.

Srbima vi toliko dugujete, da ne mozete da isplatie u sledecih 1000 godina, ne zaboravite to, posto mi nismo.

Čudoljub

pre 12 godina

Vidim da mnogi komentatori zaboravljaju jednu istorijsku činjenicu: Mađari i Nemci su u Vojvodinu naseljeni u vreme Marije Terezije, znači pre oko 250 godina. Ako meni ne veruju, neka pitaju babe i dede ili neka pročešljaju arhive.

ФР

pre 12 godina

Није реч о освети према Мађарима, него је очигледно да је ова држава банкротирала. Оно што је започео Милошевић са радикалима, преко Коштунице и Илића, ови су сад докрајчили.

А по реторици овде присутној, очигледно је да Србенде и даље ништа нису научили, и поред тога што је четврт века прошло од осме седнице. А зна се ко ће на крају добити по прстима.

šunke i jaja

pre 12 godina

@miloš: Miloše dragi, treba malo bolje poznavati istoriju, onu koja se stvarno dogadjala stotinama godina unazad! Madjari su preko hiljadu godina na ovim prostorima, i to je debelo dokazano NE KOJEKAKVIM FILMOVIMA! Ti bi valjda moga nešto reći o hiljadugodišnjoj kulturi Srba na ovim prostorima, ali ne KOJEKAKVIM filmovima! Skoro 500 godina nije bilo srbije, one zvanične, ili je možda i bilo u KOJEKAKVIM FILMOVIMA. Burazeru, čvrsti dokazi su jedno, a KOJEKAKVI FILMOVI... No, za sve su krivi srpski istoričari, koji opisuju ono što njima odgovara... mali narodi vole da uveličavaju stvari, i redovno se nalaze na onoj gubitničkoj strani, a onaj koji gubi ima pravo da se nervira!

Srbin iz Nemacke

pre 12 godina

Gospodine Ambasadore, kako Vi mislite da se vrati imovina oni koji su u Novom Sadu ubili na desetine hiljada, jer im treba reci hvala i podici spomenik. Vi ste samo cekali da postanete clan EU pa da nam onda poturate klin za nasu kandidaturu. Niste jedini koji nam misli " tako dobro" ima Vas vise. Ali nije bitno biti clan EU, nego je problem kod Vas svih koji ste 50 i vise godina camili u tkz. Istocnom Bloku, a sada kada ste osetili slobodu postali ste vece tkz. demokrate, ali samo na papiru. Vas ocigledno muci istorijska cinjenica da je Vojvodina srpska i ostace, ali Vam je ostalo jos i to da nam uskratite kandidaturu pa busite po Severnoj Srbiji koju jos ne mozete da prebolete. Svaka Vam cast na "iskrenoj izjavi2 koju smo i ocekivali.

Kristijan

pre 12 godina

Vidiš Miloš upravo ove tvoje tvrdnje da neko plaća agresoru vrijedi za optužnice iz BG koje su upućene RH.... dakle agresor tuži žrtvu.....

www

pre 12 godina

@Lala
ne samo sto pise kojestarije nego siru govor mrznje i siri nejasnoce.
Gedzovani su, pretpostavljam, njegovi preci ili su to madjari? licanin - nenad canak? vojvodjani-stanovnici SRPSKOG vojvodstva?

Toma srem

pre 12 godina

@vilmos horvát, 2. oktobar 2011 10:09
Ala si se nalupetao, za sve pare,ali do kraja.
Koja madjarska zemlja?
Ajde bato moj,pogledaj seobe naroda do 100 godine n.e pa na ovamo i lepo pprocitaj i tumaci ko je gde ziveo i koji su narodi boravili,pa tek onda mozes da udjes u polemiku,sta je cije.
Dakle pre seoba Arsenija Carnojevica.
To je zvanicna istorija,a onda ces shvatiti da su postojala dva srpska plemena koja su se sa sevoro centralne evrope spustili na balkan.
Ako mislis na ugarsku,ona nije vojno porobljena,nego dobrovoljnim pristankom kao Austro-ugarska.
Da se opet sutra pitamo da se spojimo sa austrijom bio bih za,bez sekunde razmisljanja,ali samo sa vama madjarkom nikako,ali ni pod razno.
Mozemo samo u paketu da se odvojimo i to bez mogucnosti pripajanja bilo kojoj opciji,dakle hrvatskoj,madjarskoj,srbiji,rumuniji.
Kao nezavisna drzava mislim da mozemo lepo da funcionisemo.Tebi ako fali matica,molim lepo, u nju i reseni svi problemi

Milos

pre 12 godina

Ko su nasi prijatelji? Pravi?

Povlacenje preko Albanije:

Glavnokomandujuci saveznickih snaga francuski Marsal Joffre ovako je opisao taj pohod:

Srpska vojska je krajem novembra i pocetkom decembra 1915. odpocela svoj mars ka jadranskom primorju, mars za koji se s' pravom moze reci da je bio zaista mucenicki a po motivima i istorijskim posledicama veliki.
Pod takvim uslovima neizbezno je bilo da tragom njenih kolona popadaju nebrojene zrtve onih vernih sinova otadzbine koji su imali volju, ali ne i dovoljno snage da do kraja podnesu sve one muke i patnje, koje po strahotama prevazilaze sve sto je istorija do sada zabelezila!

Nesloga saveznika i njihovo trvenje oko pojedinacnih interesa dovode srpsku vojsku u opasnost da na albanskoj obali potpuno nestane.
U saveznickoj stampi vec se pojavljuje misljenje da je potpuno iluzorno oporavljati ljude koji su vec mrtvaci.

Stanje pocinje da se menja tek na energicnu intervenciju Rusije:
"Ukoliko se srpska vojska odmah ne izbavi iz Albanije, Rusija raskida savez sa Antante i sklapa separatni mir sa Nemackom", glasio je ultimatun ruskog cara.
Francuska vlada razume ruskog cara, ona 26.decembra donosi odluku da se srpska vojska prebaci u Bizertu.
Kasnije se menja plan, pa se srpska vojska prebacuje na grcko ostvo Krf...

Izrael je opstao jer ima jaku vojsku, mi nemamo nikakvu vojsku.
Zapitajte se onda sta nam se sprema u sledecih 50 godina!

Milos

pre 12 godina

Privatna imovina neka se vrati vlasnicima, u parama.
A te pare neka obezbene nemci i madjari, tj agresori.
Jer oni su im to i oduzeli, ratovanjem...
Srbija da placa svome agresoru i onima koji su hteli da Srbija nestane?
Da dokazemo da je neko zlocinac? hahaha, isto kao sto je madjarska dokazala da kepir nije zlocinac.
Agresor je agresor i samim tim nema pravo ni na sta svoje.
Privatnu imovinu vlasnici treba da traze od svojih vlada, jer su ih one vodile u ratove.
Da je srbija nestala u I sv. ratu, ko bi nama vratio nase???
Vi nama dugujete sto ne mozete da isplatite u sledecih hiljadu godina.Zivot nema cenu!!!!

vlajko

pre 12 godina

Privatna imovina treba da bude nedodiriva osim ako nije stečena na nezakonit način, to ovi naši komunjare i bivši i sadašnji udbaši ne žele da ukapiraju jer oni žele da budu vrhunski sudija koji tuži , sudi, pogubljuije, proteruje i na kraju oduzima imovinu i dodeljuje - sebi naravno. Kome dokažu da je bio ratni zločinac treba da sude i da ga osude, može i da izgubi život ako je bio odgovoran za druge živote, ali imovinu koju je možda nasledio od dede ne smeju da diraju.

Milos

pre 12 godina

Vojvodina je oduvek bila Madjarska?
Pa ako cemo da menjamo granice onda je Srbija, Kosovo, pola Hrvatske, Dubrovnik i okolina, 70% Bosne, Hercegovina Crna Gora, Mekedonija, oduvek bilo u Srbiji.
Nema problema, ajde ...
Srbe su su madjari sami naseljavali u vojvodinu da bi ih branili od turaka, i madjari treba da shvate da postoje samo zbog srba. I oni i cela evropa. Mi smo zaustavili turke, kao sto smo vas porazili u velikim bitkama u I sv. ratu. Dakle porazili smo daleko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Zato sto se mi borimo za nase i za slobodu a vi madjari nemci i hrvati uvek ste hteli nesto tudje.
Eto racunajte da je vojvodina cena za I sv.rat. gde je austijski kralj rekao, srbija mora da nestane, pa samim tim za ono sto ste zeleli treba da vam se sudi ponovo.
Pogledajte malo film: Gde Cveta Limun Žut
pa mozda shvatiti ko kome dodje
http://www.youtube.com/watch?v=n4Q0M_oFrVQ

alan ford

pre 12 godina

podrska privatnoj svojini...vratiti svima imovinu po automatizmu a onda oduzeti samo onima za koje drzava uspe da dokaze da su bili ratni zlocinci...a od oduzete imovine napraviti fond za skolovanje dece bez roditelja. ps.prosto...alo komunjare vole tudje a kad ne mogu da otudje onda vole javnu i drzavnu svojinu da exploatisu u privatne svrhe

Ramzes II

pre 12 godina

I Šandor Kepiro je dobio zasluženu kaznu ?? Pa jedan Japan,koji je bio saveznik Nemačke i dan danas mora da plaća to što je bio na strani fašizma , prisustvom američkih vojnika i američkih baza na tlu Japana, i da nikakvi Japanski zakoni ne važe za američke vojnike. Smešno je koliki bi iznos onda morale da plate sve kolonijalne sile, naročito Britanija , ili Turska koliku bi imovinu i teritoriju trebala da vrati Kurdima, ili Česi onda Nemcima,itd,itd. Srbija je kao pobednik u II svetskom ratu finansijski najgore prošla od svih država pobednica, a Hrvatska se najbolje prošvercovala kao gubitnik prikačivši se za Srbiju i Jugoslaviju.

Saša

pre 12 godina

Ambasador rece:""one koji su učestvovali u Raciji niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje, jer oni su upravo Mađarskoj i mađarskom narodu naneli večitu sramotu..." Mislim da vam je jos vecu sramotu nanela oslobadjajuca presuda zlocincu koji je ucestvovao u raciji, tadasnjem oficiru okupatorske madjarske soldateske, Sandoru Kepiru. Ne nasedamo vise na te vase evropske fore, a tek ce se promeniti situacija od aprila kada mozete potpuno da zaboravite na svoje planove. Okupatori su dobili upravo ono sto su zasluzili, ni manje ni vise i nikakve restitucije ne sme biti ni za vermahtove vojnike, ni za honvede ni za ustase.

miki

pre 12 godina

Molim Vojvodjane da se sto pre odcepe kako mi zatucani "Srbijanci" ne bi trosili nase "novce" za ovakve stvari.
A mozda ce Vojvodina kao Grcka sa ostrvima, da prodaje zemlju Madjarima i Nemcima kao nadoknadu.E sve sto je moj deda pricao.Eto nama nove Austro-Ugarske.
A ne valja vam Beograd,Srbijanci i ko zna ko sve....

Lala

pre 12 godina

Podrška našim postradalim i opljačkanim komšijama Mađarima! Zašto Gedžovani, Ličani, Bosanci i ostali koji nisu Vojvođani zabadaju nos u naše stvari? Vojvodina je vojvođanska, nije ni srpska ni srBska ni srbijanska. Privatno vlasništvo ćete morati vratiti bez obzira da ste za ulazak u EU ili ne.

vilmos horvát

pre 12 godina

samo po meni je problem sto je vojvodina oduvek bio madjarska zemlja koja je oduzeta kao i vama sad kosovo ,tako da je zbog toga problem ovaj zakon,a madjari nisu pravili barikade u backoj da to ostane madjarska zemlja te 1918 te.Kao sto se sad pravi.pa nemojmo onda misliti da sada srbija ima pravo na sve i opravdanje za to kad ustvari istorija se vraca srbiji sad znate

Mile018

pre 12 godina

Bravo, komentatori! Vaš "sve u qrac, Srbija je šampion" stav je najviši vrh realne društveno-političke analize.

I obećava bolja, mirnija i bogatija vremena.

Svakako, srpskim političarima obećava berićetne izbore - uz ovako zahtevno i pronicljivo biračko telo, nema zime...

bogdan

pre 12 godina

Mađarska ,kao i decenijama unazad,stavlja Srbiji klipove u točkove.Svima je to poznato i nije potrebno posebno elaborirati.Pitanje za ambasadora je 00kada će Srbi u Mađarskoj imati pravo da direktno budu birani u parlament i zastupaju svoje interese''.A ovamo pričate o ljudskim pravima.Prestanite da se mešate u unutrašnja pitanja naše države.Izborićemo se sa njima i sami.Nemojte nam više ''pomagati''.Naterajte vaše zemljake u Srbiji da shvate da im je Srbija domovina i da moraju da je poštuju i tako što će naučiti srpski/koji oko 75 5 njih nezna i neće da govori/.

Vojislav

pre 12 godina

Ambasador Mađarske je veoma negativno ocenio stavove Nenada Čanka i njegovu izjavu u vezi sa restitucijom. Šteta je što niste objavili kompletan tekst. Mislim da je mađarski ambasador dao vrlo argumentovanu ocenu o pomenutom.

Ivan

pre 12 godina

Gosn Ekselencijo, pre neki dan NATO, u čijem se sastavu i vi, na severu Kosova je generalizovao i te kako, pa Srbe stavio u grupu kriminalaca i vođa organizovanog kriminala, pa uz to još raspalio bojevom municijom. Šta imate da izjavite po tom pitanju? Jel to antifašistički?

mali Perica

pre 12 godina

ne moramo da idemo 60 godina unazad...samo da podsetim gosn ambasadora odakle su poletali avioni da bombarduju Srbiju...da "ustede" gorivo i da ista posada moze vise puta da istovari deda mrazove poklone po bolnicama i skolama...

Nenad

pre 12 godina

Moj deda je u partizanima imao gomilu saboraca Madjara. Takvima su kao i njemu samom posle rata oduzeli svu zemlju. Nevidim ni jedan razlog da se madjarskim antifasistima kojih je bilo mnogo nevrati imovina!

Milos

pre 12 godina

"one koji su učestvovali u 'Raciji' niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje" Pa ste Kepira lepo oslobodili da umre covek neosudjen za to. A sto se tice koriscenja ucena u vezi EU tako sutra moze Hrvatska do mile volje da ucenjuje npr. da joj se da teritorija oko Dunava itd zato takve stvari ne treba ispunjavati jer im nema kraja.

Jim Beam

pre 12 godina

Naravno da ne treba niko da osuđuje ceo mađarski narod zbog zločina u drugom svetskom ratu, ali ne vidim ništa sporno u ovom zakonu da se imovina oduzme onima koji su sarađivali sa fašistima, koliko god bio bolan za Mađare. Jedini problem je u tome što je Mađarska u EU, a Srbija nije pa može da ucenjuje. Zašto tako energično nisu uradili sa Slovacima i Česima kada su sličan zakon usvojili? Pa Česi su čak na zahtev predsednika Klausa U LISABONSKI SPORAZUM, jedan od sporazuma na kome počiva EU, uveli amandman da u Sudeskoj oblasti Mađari i Nemci nemaju pravo na povraćaj imovine jer to smatraju kao ratnu reparaciju. I EU je to jednoglasno prihvatila 2009.godine, što znači da je i Mađarska je glasala za!

Tako da ja ovo gledam kao na unutarpolitičko pitanje da se prikupi par glasova od još od nacionalista iako su i oni svesni da od toga nema ništa. Zakon je takav kakav je, mnogima nepravičan, ali za ovo nema šta da se prigovori, osim ako ponovo neki vetrovi ne duvaju u Evropi kao 30ih i 40ih godina 20.veka. Ako je tako, onda ništa nismo naučili iz prošlosti...

Nikola

pre 12 godina

Ne znam po cemu se gospodine ambasadore vidi da ste vi kao zemlja protiv onih koji su vodli raciju. Ako me dobro sluzi pamcenje ove godine je sud u Madjarskoj oslobodio coveka koji je bio za to odgovoran. Ne mozete da se krijete iza nekog navodnog prava, pravde i solidarnosti, a da mi u Srbiji to kod Madjarske jednostavno ne vidimo. Odnosno vidimo da vasa zemlja i te kako ide na negiranje sopstvene krivice koja je ogromna. Znaci gospodine ambasadore Madjarska je bivsa fasisticka, a Srbija bivsta antifastisticka zemlja. Vi se bavite negiranjem krivice, mi se bavimo, da vam je i danas posle 60 godina, dokazemo, sto je apsurdno. Ili mozda i nije ako se uzme u obzir da je glavna zemlja EU Nemacka, bivsa osnivacica fasizma. Ne znam gde vi vidite da se EU bazira na antifasizmu. Ja je ne vidim. ***

vrlenija

pre 12 godina

Ovo je već izgubilo svaki smisao!

Očigledno je da je na delu organizovan i instruisan napad na Srbiju sa svih strana i iz svih raspoloživih oružija.
Stavljeni smo van zakona i sve je dozvoljeno.

Da li je sve ovo samo zbog Kosova ili tu ima još mnogo ciljeva koji se moraju ostvariti?

Ovakva mišljenja više nisu paranoja, već čista ogoljena istina.

Samo pitam

pre 12 godina

Kolko ja znam, Ceska i Poljska nisu vratile imovinu Nemcima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Takodje, Slovenija i Hrvatska nisu vratile imovinu Italijanima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Sve ove zemlje (Ceska, Poljska, Slovenija, Hrvatska) su svejedno primljenje u EU. Dal se uvazeni i principijelni ambasador sada zalaze da se sve ove zemlje izbace iz EU i kakve je prakticne korake njegova vlada do sada preuzela na tom planu?

ja

pre 12 godina

kada su devedesetih Srbiji uvedene sankcije, kolio ja znam, nisu uvedene samo onima koji su "bili krivi" vec su svi drzavljani Srbije ispastali!!!

jugo

pre 12 godina

A ne ne ne, uvazena ekselencijo i pored tako slatkih i umiljatih konstatacija nije tacno da su svi u Raciji osudjeni i/ili izruceni Srbiji gde su pogubljeni. Bar jedan nije i to Vi vrlo dobro znate a taj je Kepiro a on nije dobio zasluzenu kaznu i to pokazuje Vas drzavni odnos i prema temeljima EU (antifasiznu ali i pravdi i vladavini prava) a i prema zrtvama i Vama susednoj drzavi. Sejete korov a ocekujete zito?

Nenad

pre 12 godina

Moj deda je u partizanima imao gomilu saboraca Madjara. Takvima su kao i njemu samom posle rata oduzeli svu zemlju. Nevidim ni jedan razlog da se madjarskim antifasistima kojih je bilo mnogo nevrati imovina!

ja

pre 12 godina

kada su devedesetih Srbiji uvedene sankcije, kolio ja znam, nisu uvedene samo onima koji su "bili krivi" vec su svi drzavljani Srbije ispastali!!!

vrlenija

pre 12 godina

Ovo je već izgubilo svaki smisao!

Očigledno je da je na delu organizovan i instruisan napad na Srbiju sa svih strana i iz svih raspoloživih oružija.
Stavljeni smo van zakona i sve je dozvoljeno.

Da li je sve ovo samo zbog Kosova ili tu ima još mnogo ciljeva koji se moraju ostvariti?

Ovakva mišljenja više nisu paranoja, već čista ogoljena istina.

Milos

pre 12 godina

"one koji su učestvovali u 'Raciji' niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje" Pa ste Kepira lepo oslobodili da umre covek neosudjen za to. A sto se tice koriscenja ucena u vezi EU tako sutra moze Hrvatska do mile volje da ucenjuje npr. da joj se da teritorija oko Dunava itd zato takve stvari ne treba ispunjavati jer im nema kraja.

Samo pitam

pre 12 godina

Kolko ja znam, Ceska i Poljska nisu vratile imovinu Nemcima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Takodje, Slovenija i Hrvatska nisu vratile imovinu Italijanima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Sve ove zemlje (Ceska, Poljska, Slovenija, Hrvatska) su svejedno primljenje u EU. Dal se uvazeni i principijelni ambasador sada zalaze da se sve ove zemlje izbace iz EU i kakve je prakticne korake njegova vlada do sada preuzela na tom planu?

jugo

pre 12 godina

A ne ne ne, uvazena ekselencijo i pored tako slatkih i umiljatih konstatacija nije tacno da su svi u Raciji osudjeni i/ili izruceni Srbiji gde su pogubljeni. Bar jedan nije i to Vi vrlo dobro znate a taj je Kepiro a on nije dobio zasluzenu kaznu i to pokazuje Vas drzavni odnos i prema temeljima EU (antifasiznu ali i pravdi i vladavini prava) a i prema zrtvama i Vama susednoj drzavi. Sejete korov a ocekujete zito?

Nikola

pre 12 godina

Ne znam po cemu se gospodine ambasadore vidi da ste vi kao zemlja protiv onih koji su vodli raciju. Ako me dobro sluzi pamcenje ove godine je sud u Madjarskoj oslobodio coveka koji je bio za to odgovoran. Ne mozete da se krijete iza nekog navodnog prava, pravde i solidarnosti, a da mi u Srbiji to kod Madjarske jednostavno ne vidimo. Odnosno vidimo da vasa zemlja i te kako ide na negiranje sopstvene krivice koja je ogromna. Znaci gospodine ambasadore Madjarska je bivsa fasisticka, a Srbija bivsta antifastisticka zemlja. Vi se bavite negiranjem krivice, mi se bavimo, da vam je i danas posle 60 godina, dokazemo, sto je apsurdno. Ili mozda i nije ako se uzme u obzir da je glavna zemlja EU Nemacka, bivsa osnivacica fasizma. Ne znam gde vi vidite da se EU bazira na antifasizmu. Ja je ne vidim. ***

Jim Beam

pre 12 godina

Naravno da ne treba niko da osuđuje ceo mađarski narod zbog zločina u drugom svetskom ratu, ali ne vidim ništa sporno u ovom zakonu da se imovina oduzme onima koji su sarađivali sa fašistima, koliko god bio bolan za Mađare. Jedini problem je u tome što je Mađarska u EU, a Srbija nije pa može da ucenjuje. Zašto tako energično nisu uradili sa Slovacima i Česima kada su sličan zakon usvojili? Pa Česi su čak na zahtev predsednika Klausa U LISABONSKI SPORAZUM, jedan od sporazuma na kome počiva EU, uveli amandman da u Sudeskoj oblasti Mađari i Nemci nemaju pravo na povraćaj imovine jer to smatraju kao ratnu reparaciju. I EU je to jednoglasno prihvatila 2009.godine, što znači da je i Mađarska je glasala za!

Tako da ja ovo gledam kao na unutarpolitičko pitanje da se prikupi par glasova od još od nacionalista iako su i oni svesni da od toga nema ništa. Zakon je takav kakav je, mnogima nepravičan, ali za ovo nema šta da se prigovori, osim ako ponovo neki vetrovi ne duvaju u Evropi kao 30ih i 40ih godina 20.veka. Ako je tako, onda ništa nismo naučili iz prošlosti...

Ramzes II

pre 12 godina

I Šandor Kepiro je dobio zasluženu kaznu ?? Pa jedan Japan,koji je bio saveznik Nemačke i dan danas mora da plaća to što je bio na strani fašizma , prisustvom američkih vojnika i američkih baza na tlu Japana, i da nikakvi Japanski zakoni ne važe za američke vojnike. Smešno je koliki bi iznos onda morale da plate sve kolonijalne sile, naročito Britanija , ili Turska koliku bi imovinu i teritoriju trebala da vrati Kurdima, ili Česi onda Nemcima,itd,itd. Srbija je kao pobednik u II svetskom ratu finansijski najgore prošla od svih država pobednica, a Hrvatska se najbolje prošvercovala kao gubitnik prikačivši se za Srbiju i Jugoslaviju.

Milos

pre 12 godina

Privatna imovina neka se vrati vlasnicima, u parama.
A te pare neka obezbene nemci i madjari, tj agresori.
Jer oni su im to i oduzeli, ratovanjem...
Srbija da placa svome agresoru i onima koji su hteli da Srbija nestane?
Da dokazemo da je neko zlocinac? hahaha, isto kao sto je madjarska dokazala da kepir nije zlocinac.
Agresor je agresor i samim tim nema pravo ni na sta svoje.
Privatnu imovinu vlasnici treba da traze od svojih vlada, jer su ih one vodile u ratove.
Da je srbija nestala u I sv. ratu, ko bi nama vratio nase???
Vi nama dugujete sto ne mozete da isplatite u sledecih hiljadu godina.Zivot nema cenu!!!!

Milos

pre 12 godina

Vojvodina je oduvek bila Madjarska?
Pa ako cemo da menjamo granice onda je Srbija, Kosovo, pola Hrvatske, Dubrovnik i okolina, 70% Bosne, Hercegovina Crna Gora, Mekedonija, oduvek bilo u Srbiji.
Nema problema, ajde ...
Srbe su su madjari sami naseljavali u vojvodinu da bi ih branili od turaka, i madjari treba da shvate da postoje samo zbog srba. I oni i cela evropa. Mi smo zaustavili turke, kao sto smo vas porazili u velikim bitkama u I sv. ratu. Dakle porazili smo daleko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Zato sto se mi borimo za nase i za slobodu a vi madjari nemci i hrvati uvek ste hteli nesto tudje.
Eto racunajte da je vojvodina cena za I sv.rat. gde je austijski kralj rekao, srbija mora da nestane, pa samim tim za ono sto ste zeleli treba da vam se sudi ponovo.
Pogledajte malo film: Gde Cveta Limun Žut
pa mozda shvatiti ko kome dodje
http://www.youtube.com/watch?v=n4Q0M_oFrVQ

mali Perica

pre 12 godina

ne moramo da idemo 60 godina unazad...samo da podsetim gosn ambasadora odakle su poletali avioni da bombarduju Srbiju...da "ustede" gorivo i da ista posada moze vise puta da istovari deda mrazove poklone po bolnicama i skolama...

Saša

pre 12 godina

Ambasador rece:""one koji su učestvovali u Raciji niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje, jer oni su upravo Mađarskoj i mađarskom narodu naneli večitu sramotu..." Mislim da vam je jos vecu sramotu nanela oslobadjajuca presuda zlocincu koji je ucestvovao u raciji, tadasnjem oficiru okupatorske madjarske soldateske, Sandoru Kepiru. Ne nasedamo vise na te vase evropske fore, a tek ce se promeniti situacija od aprila kada mozete potpuno da zaboravite na svoje planove. Okupatori su dobili upravo ono sto su zasluzili, ni manje ni vise i nikakve restitucije ne sme biti ni za vermahtove vojnike, ni za honvede ni za ustase.

Lala

pre 12 godina

Podrška našim postradalim i opljačkanim komšijama Mađarima! Zašto Gedžovani, Ličani, Bosanci i ostali koji nisu Vojvođani zabadaju nos u naše stvari? Vojvodina je vojvođanska, nije ni srpska ni srBska ni srbijanska. Privatno vlasništvo ćete morati vratiti bez obzira da ste za ulazak u EU ili ne.

Ivan

pre 12 godina

Gosn Ekselencijo, pre neki dan NATO, u čijem se sastavu i vi, na severu Kosova je generalizovao i te kako, pa Srbe stavio u grupu kriminalaca i vođa organizovanog kriminala, pa uz to još raspalio bojevom municijom. Šta imate da izjavite po tom pitanju? Jel to antifašistički?

bogdan

pre 12 godina

Mađarska ,kao i decenijama unazad,stavlja Srbiji klipove u točkove.Svima je to poznato i nije potrebno posebno elaborirati.Pitanje za ambasadora je 00kada će Srbi u Mađarskoj imati pravo da direktno budu birani u parlament i zastupaju svoje interese''.A ovamo pričate o ljudskim pravima.Prestanite da se mešate u unutrašnja pitanja naše države.Izborićemo se sa njima i sami.Nemojte nam više ''pomagati''.Naterajte vaše zemljake u Srbiji da shvate da im je Srbija domovina i da moraju da je poštuju i tako što će naučiti srpski/koji oko 75 5 njih nezna i neće da govori/.

vilmos horvát

pre 12 godina

samo po meni je problem sto je vojvodina oduvek bio madjarska zemlja koja je oduzeta kao i vama sad kosovo ,tako da je zbog toga problem ovaj zakon,a madjari nisu pravili barikade u backoj da to ostane madjarska zemlja te 1918 te.Kao sto se sad pravi.pa nemojmo onda misliti da sada srbija ima pravo na sve i opravdanje za to kad ustvari istorija se vraca srbiji sad znate

Vojislav

pre 12 godina

Ambasador Mađarske je veoma negativno ocenio stavove Nenada Čanka i njegovu izjavu u vezi sa restitucijom. Šteta je što niste objavili kompletan tekst. Mislim da je mađarski ambasador dao vrlo argumentovanu ocenu o pomenutom.

Mile018

pre 12 godina

Bravo, komentatori! Vaš "sve u qrac, Srbija je šampion" stav je najviši vrh realne društveno-političke analize.

I obećava bolja, mirnija i bogatija vremena.

Svakako, srpskim političarima obećava berićetne izbore - uz ovako zahtevno i pronicljivo biračko telo, nema zime...

vlajko

pre 12 godina

Privatna imovina treba da bude nedodiriva osim ako nije stečena na nezakonit način, to ovi naši komunjare i bivši i sadašnji udbaši ne žele da ukapiraju jer oni žele da budu vrhunski sudija koji tuži , sudi, pogubljuije, proteruje i na kraju oduzima imovinu i dodeljuje - sebi naravno. Kome dokažu da je bio ratni zločinac treba da sude i da ga osude, može i da izgubi život ako je bio odgovoran za druge živote, ali imovinu koju je možda nasledio od dede ne smeju da diraju.

miki

pre 12 godina

Molim Vojvodjane da se sto pre odcepe kako mi zatucani "Srbijanci" ne bi trosili nase "novce" za ovakve stvari.
A mozda ce Vojvodina kao Grcka sa ostrvima, da prodaje zemlju Madjarima i Nemcima kao nadoknadu.E sve sto je moj deda pricao.Eto nama nove Austro-Ugarske.
A ne valja vam Beograd,Srbijanci i ko zna ko sve....

alan ford

pre 12 godina

podrska privatnoj svojini...vratiti svima imovinu po automatizmu a onda oduzeti samo onima za koje drzava uspe da dokaze da su bili ratni zlocinci...a od oduzete imovine napraviti fond za skolovanje dece bez roditelja. ps.prosto...alo komunjare vole tudje a kad ne mogu da otudje onda vole javnu i drzavnu svojinu da exploatisu u privatne svrhe

Srbin iz Nemacke

pre 12 godina

Gospodine Ambasadore, kako Vi mislite da se vrati imovina oni koji su u Novom Sadu ubili na desetine hiljada, jer im treba reci hvala i podici spomenik. Vi ste samo cekali da postanete clan EU pa da nam onda poturate klin za nasu kandidaturu. Niste jedini koji nam misli " tako dobro" ima Vas vise. Ali nije bitno biti clan EU, nego je problem kod Vas svih koji ste 50 i vise godina camili u tkz. Istocnom Bloku, a sada kada ste osetili slobodu postali ste vece tkz. demokrate, ali samo na papiru. Vas ocigledno muci istorijska cinjenica da je Vojvodina srpska i ostace, ali Vam je ostalo jos i to da nam uskratite kandidaturu pa busite po Severnoj Srbiji koju jos ne mozete da prebolete. Svaka Vam cast na "iskrenoj izjavi2 koju smo i ocekivali.

šunke i jaja

pre 12 godina

@miloš: Miloše dragi, treba malo bolje poznavati istoriju, onu koja se stvarno dogadjala stotinama godina unazad! Madjari su preko hiljadu godina na ovim prostorima, i to je debelo dokazano NE KOJEKAKVIM FILMOVIMA! Ti bi valjda moga nešto reći o hiljadugodišnjoj kulturi Srba na ovim prostorima, ali ne KOJEKAKVIM filmovima! Skoro 500 godina nije bilo srbije, one zvanične, ili je možda i bilo u KOJEKAKVIM FILMOVIMA. Burazeru, čvrsti dokazi su jedno, a KOJEKAKVI FILMOVI... No, za sve su krivi srpski istoričari, koji opisuju ono što njima odgovara... mali narodi vole da uveličavaju stvari, i redovno se nalaze na onoj gubitničkoj strani, a onaj koji gubi ima pravo da se nervira!

ФР

pre 12 godina

Није реч о освети према Мађарима, него је очигледно да је ова држава банкротирала. Оно што је започео Милошевић са радикалима, преко Коштунице и Илића, ови су сад докрајчили.

А по реторици овде присутној, очигледно је да Србенде и даље ништа нису научили, и поред тога што је четврт века прошло од осме седнице. А зна се ко ће на крају добити по прстима.

Milos

pre 12 godina

Ko su nasi prijatelji? Pravi?

Povlacenje preko Albanije:

Glavnokomandujuci saveznickih snaga francuski Marsal Joffre ovako je opisao taj pohod:

Srpska vojska je krajem novembra i pocetkom decembra 1915. odpocela svoj mars ka jadranskom primorju, mars za koji se s' pravom moze reci da je bio zaista mucenicki a po motivima i istorijskim posledicama veliki.
Pod takvim uslovima neizbezno je bilo da tragom njenih kolona popadaju nebrojene zrtve onih vernih sinova otadzbine koji su imali volju, ali ne i dovoljno snage da do kraja podnesu sve one muke i patnje, koje po strahotama prevazilaze sve sto je istorija do sada zabelezila!

Nesloga saveznika i njihovo trvenje oko pojedinacnih interesa dovode srpsku vojsku u opasnost da na albanskoj obali potpuno nestane.
U saveznickoj stampi vec se pojavljuje misljenje da je potpuno iluzorno oporavljati ljude koji su vec mrtvaci.

Stanje pocinje da se menja tek na energicnu intervenciju Rusije:
"Ukoliko se srpska vojska odmah ne izbavi iz Albanije, Rusija raskida savez sa Antante i sklapa separatni mir sa Nemackom", glasio je ultimatun ruskog cara.
Francuska vlada razume ruskog cara, ona 26.decembra donosi odluku da se srpska vojska prebaci u Bizertu.
Kasnije se menja plan, pa se srpska vojska prebacuje na grcko ostvo Krf...

Izrael je opstao jer ima jaku vojsku, mi nemamo nikakvu vojsku.
Zapitajte se onda sta nam se sprema u sledecih 50 godina!

www

pre 12 godina

@Lala
ne samo sto pise kojestarije nego siru govor mrznje i siri nejasnoce.
Gedzovani su, pretpostavljam, njegovi preci ili su to madjari? licanin - nenad canak? vojvodjani-stanovnici SRPSKOG vojvodstva?

Čudoljub

pre 12 godina

Vidim da mnogi komentatori zaboravljaju jednu istorijsku činjenicu: Mađari i Nemci su u Vojvodinu naseljeni u vreme Marije Terezije, znači pre oko 250 godina. Ako meni ne veruju, neka pitaju babe i dede ili neka pročešljaju arhive.

Milos

pre 12 godina

@šunke i jaja

Da si kojim slucajem gledao film, video bi da film opsiju patnje herojskog srpskog naroda u I sv. ratu. I to nije kojekakav film, vec istorijsko dokumentarni film, i u njemu nema niceg netacnog, a ako mislis da ima pogledaj film pa napisi sta to nije tacno. Drugo film govori o vremenu I sv, rata a ne sta je bilo u poslednjih 1000 godina.

Ja nikada nisam rekao da madjari nisu ziveli u Vojvodini 1000 godina.
Jesu ziveli, ali su srbi od dolazka turka u srbiju, prelazili savu i dunav, bezali od turaka a i sami madjari su ih zvali tj austro ugari, da imaji tampon zonu od turaka.

Vojvodina je kao sto znas, srbiji pripala posle I sv. rata, u kome su madjari i austrijanci hteli da je uniste i da srbije vise nema. Srbija je tada imala najvece gubitke medju saveznicima, tj 25% populacije. I zbog toga, cena za tu teritoriju oduzetu je jako mala. Srbija jos oseca posledice gubitka populacije u I sv ratu.

Madjari koji su ziveli u Vojvodini, a koji nemaju vise svoju imovinu, sada hoce povratak te imovine od srba, i Srbije, dakle od onih koje su ubijali i koje su zeleli da uniste? Neko kaze, prisilno su mobilisani?
Na kraju ce ispasti da su srbi bili zlocninci sto su ratovali za prisilno mobilisanim, koji nisu ni hteli da ratuju?

Posto su agresori izgubili rat, izgubili su i teritoriju i sve na toj teritoriji.

Da je srbija kojim slucajem izgubila rat, vi bi danas bili jako srecni?

Imovinu trazite od svojih vlada, koje su vase pretke "prisilno mobilisali" tj. trazite im novac za to sto ste morali da ucestvujete u ratu i da izgubite svu svoju imovinu.

Srbima vi toliko dugujete, da ne mozete da isplatie u sledecih 1000 godina, ne zaboravite to, posto mi nismo.

Milos

pre 12 godina

@Kristijan

Agresor tuzi zrtvu?
Dakle tebi je isto kada svetska sila (austrougarska), napadne nezavisnu i suverenu drzavu Srbiju, i da imaju cilj da srbija nestane, kao i kada jedan narod brani svoje kuce i domovine u svojoj drzavi? I to je agresija? Nije nego. Da je srbija htela da vas napadne, Zagreb bi pao za 10 dana nebi bilo ni hrvatske ni 5-ogodisnjeg rata.

Zasto hrvatska nije trazila nezavistost 1945-te.
Koliko bi joj teritorija tada pripalo?
Mislis da Srbija nije mogla, da je htela, da podeli s italijanima pa da vas nema nigde na mapi. A za zlocine NDH, to je tako i trebalo!

Ishod 90-ih je bio takav samo zbog tadasnje geopoliticke situacije u svetu, gde su zapadne sile podrzavale sve zemlje da se sto dalje odvoje od SSSR-a tj Rusije. Iz istog razloga sto su Bugarska i Rumunija primljene u EU i NATO preko reda.

I kao sto se vidi, na Balkanu se jos nije smirilo, a i nece.
Ako udjemo u EU, onda ce biti mirno?
Dakle ako opet nemamo granice?
Pa sto ste se onda odvajali?
Da ne govorite srpsko-hrvatski vec hrvatski?

Da se razumemo, ja sam prvi za to da ratova nije trebalod a bude i da su srbi trebali da prihvate autonomiju. Naravno krivcci su politicari, tajne sluzbe, i oni kojima je rat odgovarao.
Ali ljudi kao ljudi, pricam o srbima u HR, preplaseni od zlocina NHD u II sv. ratu nisu zeleli niti smeli da zive u novoj drzavi. Kao sto rekoh zeleli su da zive tamo gde su i rodjeni, gde su i ziveli, a to je u istoj drzavi sa srbima iz Srbije. Ja ne znam sta je to nekome tesko da razume?

Toma srem

pre 12 godina

@vilmos horvát, 2. oktobar 2011 10:09
Ala si se nalupetao, za sve pare,ali do kraja.
Koja madjarska zemlja?
Ajde bato moj,pogledaj seobe naroda do 100 godine n.e pa na ovamo i lepo pprocitaj i tumaci ko je gde ziveo i koji su narodi boravili,pa tek onda mozes da udjes u polemiku,sta je cije.
Dakle pre seoba Arsenija Carnojevica.
To je zvanicna istorija,a onda ces shvatiti da su postojala dva srpska plemena koja su se sa sevoro centralne evrope spustili na balkan.
Ako mislis na ugarsku,ona nije vojno porobljena,nego dobrovoljnim pristankom kao Austro-ugarska.
Da se opet sutra pitamo da se spojimo sa austrijom bio bih za,bez sekunde razmisljanja,ali samo sa vama madjarkom nikako,ali ni pod razno.
Mozemo samo u paketu da se odvojimo i to bez mogucnosti pripajanja bilo kojoj opciji,dakle hrvatskoj,madjarskoj,srbiji,rumuniji.
Kao nezavisna drzava mislim da mozemo lepo da funcionisemo.Tebi ako fali matica,molim lepo, u nju i reseni svi problemi

Kristijan

pre 12 godina

Vidiš Miloš upravo ove tvoje tvrdnje da neko plaća agresoru vrijedi za optužnice iz BG koje su upućene RH.... dakle agresor tuži žrtvu.....

Lala

pre 12 godina

Podrška našim postradalim i opljačkanim komšijama Mađarima! Zašto Gedžovani, Ličani, Bosanci i ostali koji nisu Vojvođani zabadaju nos u naše stvari? Vojvodina je vojvođanska, nije ni srpska ni srBska ni srbijanska. Privatno vlasništvo ćete morati vratiti bez obzira da ste za ulazak u EU ili ne.

vrlenija

pre 12 godina

Ovo je već izgubilo svaki smisao!

Očigledno je da je na delu organizovan i instruisan napad na Srbiju sa svih strana i iz svih raspoloživih oružija.
Stavljeni smo van zakona i sve je dozvoljeno.

Da li je sve ovo samo zbog Kosova ili tu ima još mnogo ciljeva koji se moraju ostvariti?

Ovakva mišljenja više nisu paranoja, već čista ogoljena istina.

vilmos horvát

pre 12 godina

samo po meni je problem sto je vojvodina oduvek bio madjarska zemlja koja je oduzeta kao i vama sad kosovo ,tako da je zbog toga problem ovaj zakon,a madjari nisu pravili barikade u backoj da to ostane madjarska zemlja te 1918 te.Kao sto se sad pravi.pa nemojmo onda misliti da sada srbija ima pravo na sve i opravdanje za to kad ustvari istorija se vraca srbiji sad znate

Nenad

pre 12 godina

Moj deda je u partizanima imao gomilu saboraca Madjara. Takvima su kao i njemu samom posle rata oduzeli svu zemlju. Nevidim ni jedan razlog da se madjarskim antifasistima kojih je bilo mnogo nevrati imovina!

Milos

pre 12 godina

Vojvodina je oduvek bila Madjarska?
Pa ako cemo da menjamo granice onda je Srbija, Kosovo, pola Hrvatske, Dubrovnik i okolina, 70% Bosne, Hercegovina Crna Gora, Mekedonija, oduvek bilo u Srbiji.
Nema problema, ajde ...
Srbe su su madjari sami naseljavali u vojvodinu da bi ih branili od turaka, i madjari treba da shvate da postoje samo zbog srba. I oni i cela evropa. Mi smo zaustavili turke, kao sto smo vas porazili u velikim bitkama u I sv. ratu. Dakle porazili smo daleko brojnijeg i opremljenijeg neprijatelja. Zato sto se mi borimo za nase i za slobodu a vi madjari nemci i hrvati uvek ste hteli nesto tudje.
Eto racunajte da je vojvodina cena za I sv.rat. gde je austijski kralj rekao, srbija mora da nestane, pa samim tim za ono sto ste zeleli treba da vam se sudi ponovo.
Pogledajte malo film: Gde Cveta Limun Žut
pa mozda shvatiti ko kome dodje
http://www.youtube.com/watch?v=n4Q0M_oFrVQ

Milos

pre 12 godina

"one koji su učestvovali u 'Raciji' niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje" Pa ste Kepira lepo oslobodili da umre covek neosudjen za to. A sto se tice koriscenja ucena u vezi EU tako sutra moze Hrvatska do mile volje da ucenjuje npr. da joj se da teritorija oko Dunava itd zato takve stvari ne treba ispunjavati jer im nema kraja.

miki

pre 12 godina

Molim Vojvodjane da se sto pre odcepe kako mi zatucani "Srbijanci" ne bi trosili nase "novce" za ovakve stvari.
A mozda ce Vojvodina kao Grcka sa ostrvima, da prodaje zemlju Madjarima i Nemcima kao nadoknadu.E sve sto je moj deda pricao.Eto nama nove Austro-Ugarske.
A ne valja vam Beograd,Srbijanci i ko zna ko sve....

Ivan

pre 12 godina

Gosn Ekselencijo, pre neki dan NATO, u čijem se sastavu i vi, na severu Kosova je generalizovao i te kako, pa Srbe stavio u grupu kriminalaca i vođa organizovanog kriminala, pa uz to još raspalio bojevom municijom. Šta imate da izjavite po tom pitanju? Jel to antifašistički?

jugo

pre 12 godina

A ne ne ne, uvazena ekselencijo i pored tako slatkih i umiljatih konstatacija nije tacno da su svi u Raciji osudjeni i/ili izruceni Srbiji gde su pogubljeni. Bar jedan nije i to Vi vrlo dobro znate a taj je Kepiro a on nije dobio zasluzenu kaznu i to pokazuje Vas drzavni odnos i prema temeljima EU (antifasiznu ali i pravdi i vladavini prava) a i prema zrtvama i Vama susednoj drzavi. Sejete korov a ocekujete zito?

mali Perica

pre 12 godina

ne moramo da idemo 60 godina unazad...samo da podsetim gosn ambasadora odakle su poletali avioni da bombarduju Srbiju...da "ustede" gorivo i da ista posada moze vise puta da istovari deda mrazove poklone po bolnicama i skolama...

bogdan

pre 12 godina

Mađarska ,kao i decenijama unazad,stavlja Srbiji klipove u točkove.Svima je to poznato i nije potrebno posebno elaborirati.Pitanje za ambasadora je 00kada će Srbi u Mađarskoj imati pravo da direktno budu birani u parlament i zastupaju svoje interese''.A ovamo pričate o ljudskim pravima.Prestanite da se mešate u unutrašnja pitanja naše države.Izborićemo se sa njima i sami.Nemojte nam više ''pomagati''.Naterajte vaše zemljake u Srbiji da shvate da im je Srbija domovina i da moraju da je poštuju i tako što će naučiti srpski/koji oko 75 5 njih nezna i neće da govori/.

Nikola

pre 12 godina

Ne znam po cemu se gospodine ambasadore vidi da ste vi kao zemlja protiv onih koji su vodli raciju. Ako me dobro sluzi pamcenje ove godine je sud u Madjarskoj oslobodio coveka koji je bio za to odgovoran. Ne mozete da se krijete iza nekog navodnog prava, pravde i solidarnosti, a da mi u Srbiji to kod Madjarske jednostavno ne vidimo. Odnosno vidimo da vasa zemlja i te kako ide na negiranje sopstvene krivice koja je ogromna. Znaci gospodine ambasadore Madjarska je bivsa fasisticka, a Srbija bivsta antifastisticka zemlja. Vi se bavite negiranjem krivice, mi se bavimo, da vam je i danas posle 60 godina, dokazemo, sto je apsurdno. Ili mozda i nije ako se uzme u obzir da je glavna zemlja EU Nemacka, bivsa osnivacica fasizma. Ne znam gde vi vidite da se EU bazira na antifasizmu. Ja je ne vidim. ***

Samo pitam

pre 12 godina

Kolko ja znam, Ceska i Poljska nisu vratile imovinu Nemcima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Takodje, Slovenija i Hrvatska nisu vratile imovinu Italijanima proteranim 1945 i njihovim naslednicima. Sve ove zemlje (Ceska, Poljska, Slovenija, Hrvatska) su svejedno primljenje u EU. Dal se uvazeni i principijelni ambasador sada zalaze da se sve ove zemlje izbace iz EU i kakve je prakticne korake njegova vlada do sada preuzela na tom planu?

ja

pre 12 godina

kada su devedesetih Srbiji uvedene sankcije, kolio ja znam, nisu uvedene samo onima koji su "bili krivi" vec su svi drzavljani Srbije ispastali!!!

Milos

pre 12 godina

Privatna imovina neka se vrati vlasnicima, u parama.
A te pare neka obezbene nemci i madjari, tj agresori.
Jer oni su im to i oduzeli, ratovanjem...
Srbija da placa svome agresoru i onima koji su hteli da Srbija nestane?
Da dokazemo da je neko zlocinac? hahaha, isto kao sto je madjarska dokazala da kepir nije zlocinac.
Agresor je agresor i samim tim nema pravo ni na sta svoje.
Privatnu imovinu vlasnici treba da traze od svojih vlada, jer su ih one vodile u ratove.
Da je srbija nestala u I sv. ratu, ko bi nama vratio nase???
Vi nama dugujete sto ne mozete da isplatite u sledecih hiljadu godina.Zivot nema cenu!!!!

vlajko

pre 12 godina

Privatna imovina treba da bude nedodiriva osim ako nije stečena na nezakonit način, to ovi naši komunjare i bivši i sadašnji udbaši ne žele da ukapiraju jer oni žele da budu vrhunski sudija koji tuži , sudi, pogubljuije, proteruje i na kraju oduzima imovinu i dodeljuje - sebi naravno. Kome dokažu da je bio ratni zločinac treba da sude i da ga osude, može i da izgubi život ako je bio odgovoran za druge živote, ali imovinu koju je možda nasledio od dede ne smeju da diraju.

Mile018

pre 12 godina

Bravo, komentatori! Vaš "sve u qrac, Srbija je šampion" stav je najviši vrh realne društveno-političke analize.

I obećava bolja, mirnija i bogatija vremena.

Svakako, srpskim političarima obećava berićetne izbore - uz ovako zahtevno i pronicljivo biračko telo, nema zime...

alan ford

pre 12 godina

podrska privatnoj svojini...vratiti svima imovinu po automatizmu a onda oduzeti samo onima za koje drzava uspe da dokaze da su bili ratni zlocinci...a od oduzete imovine napraviti fond za skolovanje dece bez roditelja. ps.prosto...alo komunjare vole tudje a kad ne mogu da otudje onda vole javnu i drzavnu svojinu da exploatisu u privatne svrhe

Saša

pre 12 godina

Ambasador rece:""one koji su učestvovali u Raciji niko, naročito Mađarska, ne želi da rehabilituje, jer oni su upravo Mađarskoj i mađarskom narodu naneli večitu sramotu..." Mislim da vam je jos vecu sramotu nanela oslobadjajuca presuda zlocincu koji je ucestvovao u raciji, tadasnjem oficiru okupatorske madjarske soldateske, Sandoru Kepiru. Ne nasedamo vise na te vase evropske fore, a tek ce se promeniti situacija od aprila kada mozete potpuno da zaboravite na svoje planove. Okupatori su dobili upravo ono sto su zasluzili, ni manje ni vise i nikakve restitucije ne sme biti ni za vermahtove vojnike, ni za honvede ni za ustase.

Jim Beam

pre 12 godina

Naravno da ne treba niko da osuđuje ceo mađarski narod zbog zločina u drugom svetskom ratu, ali ne vidim ništa sporno u ovom zakonu da se imovina oduzme onima koji su sarađivali sa fašistima, koliko god bio bolan za Mađare. Jedini problem je u tome što je Mađarska u EU, a Srbija nije pa može da ucenjuje. Zašto tako energično nisu uradili sa Slovacima i Česima kada su sličan zakon usvojili? Pa Česi su čak na zahtev predsednika Klausa U LISABONSKI SPORAZUM, jedan od sporazuma na kome počiva EU, uveli amandman da u Sudeskoj oblasti Mađari i Nemci nemaju pravo na povraćaj imovine jer to smatraju kao ratnu reparaciju. I EU je to jednoglasno prihvatila 2009.godine, što znači da je i Mađarska je glasala za!

Tako da ja ovo gledam kao na unutarpolitičko pitanje da se prikupi par glasova od još od nacionalista iako su i oni svesni da od toga nema ništa. Zakon je takav kakav je, mnogima nepravičan, ali za ovo nema šta da se prigovori, osim ako ponovo neki vetrovi ne duvaju u Evropi kao 30ih i 40ih godina 20.veka. Ako je tako, onda ništa nismo naučili iz prošlosti...

Ramzes II

pre 12 godina

I Šandor Kepiro je dobio zasluženu kaznu ?? Pa jedan Japan,koji je bio saveznik Nemačke i dan danas mora da plaća to što je bio na strani fašizma , prisustvom američkih vojnika i američkih baza na tlu Japana, i da nikakvi Japanski zakoni ne važe za američke vojnike. Smešno je koliki bi iznos onda morale da plate sve kolonijalne sile, naročito Britanija , ili Turska koliku bi imovinu i teritoriju trebala da vrati Kurdima, ili Česi onda Nemcima,itd,itd. Srbija je kao pobednik u II svetskom ratu finansijski najgore prošla od svih država pobednica, a Hrvatska se najbolje prošvercovala kao gubitnik prikačivši se za Srbiju i Jugoslaviju.

Toma srem

pre 12 godina

@vilmos horvát, 2. oktobar 2011 10:09
Ala si se nalupetao, za sve pare,ali do kraja.
Koja madjarska zemlja?
Ajde bato moj,pogledaj seobe naroda do 100 godine n.e pa na ovamo i lepo pprocitaj i tumaci ko je gde ziveo i koji su narodi boravili,pa tek onda mozes da udjes u polemiku,sta je cije.
Dakle pre seoba Arsenija Carnojevica.
To je zvanicna istorija,a onda ces shvatiti da su postojala dva srpska plemena koja su se sa sevoro centralne evrope spustili na balkan.
Ako mislis na ugarsku,ona nije vojno porobljena,nego dobrovoljnim pristankom kao Austro-ugarska.
Da se opet sutra pitamo da se spojimo sa austrijom bio bih za,bez sekunde razmisljanja,ali samo sa vama madjarkom nikako,ali ni pod razno.
Mozemo samo u paketu da se odvojimo i to bez mogucnosti pripajanja bilo kojoj opciji,dakle hrvatskoj,madjarskoj,srbiji,rumuniji.
Kao nezavisna drzava mislim da mozemo lepo da funcionisemo.Tebi ako fali matica,molim lepo, u nju i reseni svi problemi

Vojislav

pre 12 godina

Ambasador Mađarske je veoma negativno ocenio stavove Nenada Čanka i njegovu izjavu u vezi sa restitucijom. Šteta je što niste objavili kompletan tekst. Mislim da je mađarski ambasador dao vrlo argumentovanu ocenu o pomenutom.

Kristijan

pre 12 godina

Vidiš Miloš upravo ove tvoje tvrdnje da neko plaća agresoru vrijedi za optužnice iz BG koje su upućene RH.... dakle agresor tuži žrtvu.....

šunke i jaja

pre 12 godina

@miloš: Miloše dragi, treba malo bolje poznavati istoriju, onu koja se stvarno dogadjala stotinama godina unazad! Madjari su preko hiljadu godina na ovim prostorima, i to je debelo dokazano NE KOJEKAKVIM FILMOVIMA! Ti bi valjda moga nešto reći o hiljadugodišnjoj kulturi Srba na ovim prostorima, ali ne KOJEKAKVIM filmovima! Skoro 500 godina nije bilo srbije, one zvanične, ili je možda i bilo u KOJEKAKVIM FILMOVIMA. Burazeru, čvrsti dokazi su jedno, a KOJEKAKVI FILMOVI... No, za sve su krivi srpski istoričari, koji opisuju ono što njima odgovara... mali narodi vole da uveličavaju stvari, i redovno se nalaze na onoj gubitničkoj strani, a onaj koji gubi ima pravo da se nervira!

ФР

pre 12 godina

Није реч о освети према Мађарима, него је очигледно да је ова држава банкротирала. Оно што је започео Милошевић са радикалима, преко Коштунице и Илића, ови су сад докрајчили.

А по реторици овде присутној, очигледно је да Србенде и даље ништа нису научили, и поред тога што је четврт века прошло од осме седнице. А зна се ко ће на крају добити по прстима.

www

pre 12 godina

@Lala
ne samo sto pise kojestarije nego siru govor mrznje i siri nejasnoce.
Gedzovani su, pretpostavljam, njegovi preci ili su to madjari? licanin - nenad canak? vojvodjani-stanovnici SRPSKOG vojvodstva?

Srbin iz Nemacke

pre 12 godina

Gospodine Ambasadore, kako Vi mislite da se vrati imovina oni koji su u Novom Sadu ubili na desetine hiljada, jer im treba reci hvala i podici spomenik. Vi ste samo cekali da postanete clan EU pa da nam onda poturate klin za nasu kandidaturu. Niste jedini koji nam misli " tako dobro" ima Vas vise. Ali nije bitno biti clan EU, nego je problem kod Vas svih koji ste 50 i vise godina camili u tkz. Istocnom Bloku, a sada kada ste osetili slobodu postali ste vece tkz. demokrate, ali samo na papiru. Vas ocigledno muci istorijska cinjenica da je Vojvodina srpska i ostace, ali Vam je ostalo jos i to da nam uskratite kandidaturu pa busite po Severnoj Srbiji koju jos ne mozete da prebolete. Svaka Vam cast na "iskrenoj izjavi2 koju smo i ocekivali.

Milos

pre 12 godina

Ko su nasi prijatelji? Pravi?

Povlacenje preko Albanije:

Glavnokomandujuci saveznickih snaga francuski Marsal Joffre ovako je opisao taj pohod:

Srpska vojska je krajem novembra i pocetkom decembra 1915. odpocela svoj mars ka jadranskom primorju, mars za koji se s' pravom moze reci da je bio zaista mucenicki a po motivima i istorijskim posledicama veliki.
Pod takvim uslovima neizbezno je bilo da tragom njenih kolona popadaju nebrojene zrtve onih vernih sinova otadzbine koji su imali volju, ali ne i dovoljno snage da do kraja podnesu sve one muke i patnje, koje po strahotama prevazilaze sve sto je istorija do sada zabelezila!

Nesloga saveznika i njihovo trvenje oko pojedinacnih interesa dovode srpsku vojsku u opasnost da na albanskoj obali potpuno nestane.
U saveznickoj stampi vec se pojavljuje misljenje da je potpuno iluzorno oporavljati ljude koji su vec mrtvaci.

Stanje pocinje da se menja tek na energicnu intervenciju Rusije:
"Ukoliko se srpska vojska odmah ne izbavi iz Albanije, Rusija raskida savez sa Antante i sklapa separatni mir sa Nemackom", glasio je ultimatun ruskog cara.
Francuska vlada razume ruskog cara, ona 26.decembra donosi odluku da se srpska vojska prebaci u Bizertu.
Kasnije se menja plan, pa se srpska vojska prebacuje na grcko ostvo Krf...

Izrael je opstao jer ima jaku vojsku, mi nemamo nikakvu vojsku.
Zapitajte se onda sta nam se sprema u sledecih 50 godina!

Milos

pre 12 godina

@šunke i jaja

Da si kojim slucajem gledao film, video bi da film opsiju patnje herojskog srpskog naroda u I sv. ratu. I to nije kojekakav film, vec istorijsko dokumentarni film, i u njemu nema niceg netacnog, a ako mislis da ima pogledaj film pa napisi sta to nije tacno. Drugo film govori o vremenu I sv, rata a ne sta je bilo u poslednjih 1000 godina.

Ja nikada nisam rekao da madjari nisu ziveli u Vojvodini 1000 godina.
Jesu ziveli, ali su srbi od dolazka turka u srbiju, prelazili savu i dunav, bezali od turaka a i sami madjari su ih zvali tj austro ugari, da imaji tampon zonu od turaka.

Vojvodina je kao sto znas, srbiji pripala posle I sv. rata, u kome su madjari i austrijanci hteli da je uniste i da srbije vise nema. Srbija je tada imala najvece gubitke medju saveznicima, tj 25% populacije. I zbog toga, cena za tu teritoriju oduzetu je jako mala. Srbija jos oseca posledice gubitka populacije u I sv ratu.

Madjari koji su ziveli u Vojvodini, a koji nemaju vise svoju imovinu, sada hoce povratak te imovine od srba, i Srbije, dakle od onih koje su ubijali i koje su zeleli da uniste? Neko kaze, prisilno su mobilisani?
Na kraju ce ispasti da su srbi bili zlocninci sto su ratovali za prisilno mobilisanim, koji nisu ni hteli da ratuju?

Posto su agresori izgubili rat, izgubili su i teritoriju i sve na toj teritoriji.

Da je srbija kojim slucajem izgubila rat, vi bi danas bili jako srecni?

Imovinu trazite od svojih vlada, koje su vase pretke "prisilno mobilisali" tj. trazite im novac za to sto ste morali da ucestvujete u ratu i da izgubite svu svoju imovinu.

Srbima vi toliko dugujete, da ne mozete da isplatie u sledecih 1000 godina, ne zaboravite to, posto mi nismo.

Milos

pre 12 godina

@Kristijan

Agresor tuzi zrtvu?
Dakle tebi je isto kada svetska sila (austrougarska), napadne nezavisnu i suverenu drzavu Srbiju, i da imaju cilj da srbija nestane, kao i kada jedan narod brani svoje kuce i domovine u svojoj drzavi? I to je agresija? Nije nego. Da je srbija htela da vas napadne, Zagreb bi pao za 10 dana nebi bilo ni hrvatske ni 5-ogodisnjeg rata.

Zasto hrvatska nije trazila nezavistost 1945-te.
Koliko bi joj teritorija tada pripalo?
Mislis da Srbija nije mogla, da je htela, da podeli s italijanima pa da vas nema nigde na mapi. A za zlocine NDH, to je tako i trebalo!

Ishod 90-ih je bio takav samo zbog tadasnje geopoliticke situacije u svetu, gde su zapadne sile podrzavale sve zemlje da se sto dalje odvoje od SSSR-a tj Rusije. Iz istog razloga sto su Bugarska i Rumunija primljene u EU i NATO preko reda.

I kao sto se vidi, na Balkanu se jos nije smirilo, a i nece.
Ako udjemo u EU, onda ce biti mirno?
Dakle ako opet nemamo granice?
Pa sto ste se onda odvajali?
Da ne govorite srpsko-hrvatski vec hrvatski?

Da se razumemo, ja sam prvi za to da ratova nije trebalod a bude i da su srbi trebali da prihvate autonomiju. Naravno krivcci su politicari, tajne sluzbe, i oni kojima je rat odgovarao.
Ali ljudi kao ljudi, pricam o srbima u HR, preplaseni od zlocina NHD u II sv. ratu nisu zeleli niti smeli da zive u novoj drzavi. Kao sto rekoh zeleli su da zive tamo gde su i rodjeni, gde su i ziveli, a to je u istoj drzavi sa srbima iz Srbije. Ja ne znam sta je to nekome tesko da razume?

Čudoljub

pre 12 godina

Vidim da mnogi komentatori zaboravljaju jednu istorijsku činjenicu: Mađari i Nemci su u Vojvodinu naseljeni u vreme Marije Terezije, znači pre oko 250 godina. Ako meni ne veruju, neka pitaju babe i dede ili neka pročešljaju arhive.