Sreda, 07.04.2010.

18:47

Prva linija metroa gotova do 2014?

Za izgradnju beogradskog metroa koji će u prvo vreme povezivati Zemun, Vidikovac i Zvezdaru, a kasnije i Blok 45, do 2020. biće izdvojeno oko 720 miliona evra.

Izvor: Tanjug

Prva linija metroa gotova do 2014? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

185 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 14 godina

Metro je skracenica od Metropoliten i u svakoj zemlji podrazumeva drugaciji sistem prevoza. Neki pod metroom podrazumevaju autobuski prevoz! Da li je u pitanju laki šinski sistem (da liči na tramvaj) ili teški (da liči na voz) zavisi od potreba i sredstava grada. Možda je pametnije da se napravi laka varijanta a da se kasnije pusti teška. Ne treba zakerati oko varijante, a ni oko brzine. Prosečna brzina je uredu kad se uzmu u obzir ubrzanja i usporenja.
Što se tiče cene, verovatno će da ga grade Kinezi. Dokazali su u Pekingu i Šangaju da mogu da ih grade brzo i kvalitetno.

Mitar

pre 14 godina

@Veliki Štrumf
Otac mi je bio građevinski inžinjer. Kad sam prvi put čuo za "laki metro" pitao sam ga šta je to. Odgovorio mi je, "Sine, to ti je i loš metro i loš tramvaj, kao uostalom i sve što se radi na pola."

Milos

pre 14 godina

@Milos

Imenjace, ako je Djilas napravio pravi potez "odlaskom u Bec", ja mislim da sam ja napravio strasan potez letovanjem u Grckoj i zimskim raspustom u Americi. Svakako bolji od Djilasovog. Da se razumemo, nemam ja nista protiv putovanja, bas naprotiv. Ali ako mi neko objasni sta je to oko metroa moglo da se vidi u Becu, a nije moglo preko interneta (sto na strucnim sajtovima, sto na vrlo strucnim forumima, sto na YouTubeu), svaka cast.

Mozda ne moze da se oseti taj miris masinskog ulja u ranu zoru.

Amour

pre 14 godina

Znate za koliko procenta ce se smanjiti zagadjenje Beograda.Ovo je stvarno fenomenalna vest i ono sto je zaista potrebno svim Beogrdjanima.

Radomir

pre 14 godina

u kojoj kladionici mogu da se kladim za sve sto imam da nece biti gotova do 2014?

Mada, ne bih se obogatio, kvota bi najverovatnije bila 1,0001.

Milena

pre 14 godina

Koliko samo potrosim goriva na one Beogradske guzve preko mostova, metro ce biti daleko jeftiniji i brzi. Drago mi je sto ce biti poseban most samo za metro. Bravo realizatorima.

Marko

pre 14 godina

Ovo je najbolja i najkorisnija investicija u ovom gradu, em sto ce nama biti lakse, em sto ce grad imati vise para od metroa za buduce investicije.

ljubo

pre 14 godina

metro u cikagu je star 80 godina. iznad zemlje se ponekad ide i do 80 kmh a ispod zemlje i po 60kmh ja nerazumem koje su ovo cifre prosek 28 kmh. pa najbolje kao braca kinezi na bicikl i furaj jer niz brdo moze i vise od 28kmh. :):):)

Bane

pre 14 godina

Najzad i mi postajemo metropola sa metrom, drago mi je sto ce se time skratiti vreme puta, jos i ovaj novi most!!! Nece biti guzve uopste. Svaka cast!!!

pere-j-s

pre 14 godina

gradite,ali bez nasih para,
a struju i ostale komunalije,niste u stanju da platite,oprastavam se i daje na pocek,a vi bi ste jos metro da gradite.
moze ali samo do izbora.

Voyager

pre 14 godina

Nigde nisam procitao ko ce da projektuje, gradi i ciji ce da bude metro? Cudno je da se vec znaju i cene opreme, i broj putnika i vrenost stanica... Ko ce to da izgradi Metro? Sta je sa Beovozom koji je pred kolapsom?

Ivan

pre 14 godina

Izgradnja metroa je jedna od stvari koja će Beograd učiniti još više nalik svetskim metropolama i koja će nas približiti Evropi, a što je jos bitnije približiće Evropu nama. Ovo je ono što zaista nedostaje Beogradu i što će život u njemu učiniti mnogo lakšim.

Brdjanka

pre 14 godina

Kada su svi presli na metro, mi se bacismo pod tramvaje i trolejbuse...
Super, dok zavrsim fax, osnujem porodicu, i potrudim se da pobegnem odavde, mozda ce moje komsije uspeti da sidji sa gore pomenutog (Banovog) brda i mozda im nece samo do Sajma trebati, kao sada sto im treba, pola sata.
Od Sajma ce se vec snaci...

Mua

pre 14 godina

Napokon i mi da dočekamo metro, zaista divna vest.Neću više provoditi prosečno oko 4 sata dnevno u prevozu i tako gubiti dragoceno vreme.

Po

pre 14 godina

Raduje me ova vest i to što će metro biti po uzoru na Bečki (koji je najfrekventniji, najtačniji i po meni najbolji metro sistem u Evropi).

Prefekt

pre 14 godina

svaku stvar treba strucno ali i kriticno sagledati. Kad se rade tako veliki kapitalni projekti je potrebno par meseci strucne diskusuje i barem dve godine projektovanja sa zatvaranjem finansijske konstrukcije jer gradnja godinama traje. A svi skupa ne bismo zeleli da imamo neki novi "Prokop" u centru grada jer je eto ponestalo para pa cekamo neka bolja vremena (iducih 30 godina itd.) Mi i ne znamo kako cemo taj projekt finansirati, nemamo ni tacno razradjen projekt (trase, stanice, tip voznih kompozicija) jedino ako zele da preuzmu vec vidjeno iz plana Belam. Nije dovoljno da Djilas ode u Bec, malko kvazi pogleda tamo jednu trasu i stvar gotova.

Ovi zadnij postovi zahvalne podrske i odusevljenja gradonacelniku Djilasu (sa potvrdom da ce za njega glasati VEC na sledecim izborima) me podsecaju na podrske sirokih narodnh masa Nikolaeu Caucesku-u, Todoru Zivkovu,..Titu...slepo i neargumentovano

NikolaV

pre 14 godina

Brze ce se dolaziti do centra, onda ce ljdi ostavljati svoja vozila pored metro stanica,
u gradu ce biti manje zagadjenja. Ekstra stvar.

Joca

pre 14 godina

Dobro je da se gradi, ako su rekli da je 2014 godina relana rok za avrsetak to je odlicna vest.
Dobro je da pocinejemo da se bavimo resavanjem problema. Da nesto gradimo, da brze putujemo.
Da postanemo evropska metropola.

Marko

pre 14 godina

Most na Adi, metro, nov i moderni autobusi, tramvaji i trolejbusi... Sjajno, Beograd ce konacno
imati gradski prevoz i saobracajnice kakve zasluzuje.

titan

pre 14 godina

Smesno je pozivati se na neopravdanu izgradnju metroa, dok ostali gradovi u srbiji "trpe" Jednostavno u tim gradovima ni autobusi nisu popunjeni, a guzvi gotovo i da nema. Beograd je METROpola i zasluzuje metro! uz duzno postovanje svih ostalih gradova.

lejla

pre 14 godina

Svaka cast za vest, gradska delegacija je videla kako stvari funkcionisu u Becu. Ja inace zivim u Becu.
Suvisno je pricati kako je metro nepohodan. Ovo je odlicna stvar.

Jefta

pre 14 godina

Rok je cini mi se realan , dobro je samo da se krene sa radom na vreme, i da neko
opet ne zabrani da se posece neko stablo ako je tu planiran izlaz iz metroa.

Milos

pre 14 godina

Velika ulaganja i investicije u kapitalne projekte koji ce svakako poboljsati uslove i kvalitet zivota u nasem Beogradu. Svakog dana kada putujem na posao gledam kako se radja novi simbol Beograda, most na Adi, za koji su mnogi govorili da od „te price i tog mosta nece biti nista“, ali eto sve je visi, veci, lepsi. Mislim da je krajnje vreme da sve neverne TOME zacute i uce kako se na najbolji nacin doprinosi razvoju i izgradnji naseg grada, pametnim, rentabilnim i pre svega korisnim projektima za sve nas. Ponosan sam sto sam Beogradjanin

nikola

pre 14 godina

Sjajna vest.... svaki vid unapredjenja saobracaja u beogradu je fenomenalna novost.... sve ovo doprinosi kako smanjenju guzvi, manjem vremenu potrebnom za dolazak na posao i sa posla, a uz to ne povecava zagadenje u onoj meri u kojoj to cine drugi vidovi saobracaja... fantasticno, polako postajemo prava metropola, a nje nema bez metroa

Матија

pre 14 godina

Ово ми делује као инвестиција за коју не треба штедети новац. Изборили смо се да београд постане центар свих збивања на овим просторима. Изборили смо се заједно сви ми. Нема потребе за прављењем теорија завере. Ово је оно на шта смо тако дуго чекали. И ја сам поносан на своју земљу, на свој народ, на своје суграђане.

Floyd

pre 14 godina

Da, 28 km na sat! Zna li neko šta je to za ovakve kratke relacije za šinska vozila? 13 km je relacija prve linije tj za 26 minuta si prošao najgore dosadasnje saobracajne nocne more..

Ана

pre 14 godina

Свесна сам чињенице да ће сада бити много злурадих коментара на рачун гредске управе. Али људи…маните се политике. Овде није ствар да ли је за овај потез заслужан Јанко или Марко. Гледајте резултате појединаца, а не странке или коалиције. Битно је да ће те боље живети, да ћете брзо долазити до жељених места, да ћете бити безбеднији у саобраћају. Оставимо се малициозних коментара и похвалимо овај поступак.

Maja

pre 14 godina

Veoma je vazno za Beograd kao prestonicu jedne moderne, evropske drzave da ima i svoj metro saobracaj. To ce nam olaksati kretanje kroz grad I bice manje guzvi. Zaista mislim da je to lepa ideja koja ce nam omoguciti normalniji zivot I kretanje kroz grad.

Наташа

pre 14 godina

Када сам наишла на ову вест била сам затечена. Мој Београд ће имати свој метро… То је тако лепа ствар, али уједно и тужна јер ми још увек каскамо за Европом. Морамо да се променимо, морамо да променимо нашу свест како би смо били оно што заправо јесмо.

Masa

pre 14 godina

Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Svakako da se ne može osporiti zahvalnost koju dugujemo gradonačelniku zbog svih odluka koje je donosio za nas Beograđane, ali ova mi nekako dođe najlepša. Izuzetno sam ponosna što će moj grad imati svoj metro, što će postati prava evropska metropola, što će život u gradu biti još brži. Ja sam srećna što ću imati tu priliku koju su moji roditelji propustili.

Djomla

pre 14 godina

Ovo nam je trebalo kao nikada do sad. Konačno ušteda na tonama živaca, vremena, goriva po gradskim gužvama! Pljujte i kritikujte, al' zakunite se da nećete sesti u metro i umesto za 26minuta od zemuna do ustaničke, vi ćete iz principa se voziti oko 2 sata!

Kaja La

pre 14 godina

Konacno!!! Metropola... Sve pohvale za gradonacelnika... Ovo je pun pogodak za ulazak u EU I za Beorgad... najzad da i nasa drzava uradi nesto pametno za svoj narod... Samo napred!

Mare

pre 14 godina

Bice ovo super stvar, konacno ce i Beogradjani moci poput vecine evropskih sunarodnika da putuju brze i efikasnije. A da ne pominjemo samo koliko ce time biti smanjene postojece guzve u gradskom prevozu, koje bismo svi rado izbegli :)

Milos

pre 14 godina

Konacno mozemo da kazemo da cemo ziveti u pravoj prestonici. Mislim da je gradonacelnik Djilas nacinio pravi potez odlaskom u Bec. Potrebno je dosta novca za ovaj poduhvat ali se on I te kako isplati I vrati. Putne mreze su ono sto nama najvise treba. Brzina saobracaja, manje guzve, manje zagadjenja vazduha… Mislim da ce ovo za nas I nas turizam biti prava stvar.

zona

pre 14 godina

Zelimo brzim koracima ka Evropi, evo jos jednog koraka ka cilju. Ovo je vredelo cekati! Svaka cast ljudima koji stoje ispred nas!

Бојана

pre 14 godina

Морамо да се помиримо са чињеницом да заостајемо за Европом. Оно што је у другим земљама нормално – ми добијамо тек сад. Срећна сам због тога што ће ми бити потребно мање времена за одлазак на жељено место. Коначно смо се изборили за своје место.

Loki

pre 14 godina

Izražavam svoje zadovoljstvo. Ne volim mešanje u čini mi se rasprave koje postoje između pojedinih na ovom blogu, ali nisam mogao da suzdržim svoju radost zbog ove sada već gotove stvari

Keka

pre 14 godina

Kada je o tome pricao u kampanji, mislio sam da laže kao i svi drugi kandidati za gradonačelnika. Ipak je ovo izuzetak da neko zaista nešto uradi ovako veliko i neophodno. Respekt!

perikle

pre 14 godina

na sledecim izborima glasam za ovu vlast jer mislim da ce izgraditi ovo cudo. vozicemo se i kod nas u metrou a ne samo kad odemo van zemlje

Maja

pre 14 godina

Mislim da je ovaj grad zasluzio nesto tako kapitalno i veliko kao sto je metro. Vidim da se na ovome ozbiljno radi, tj da se ne radi stihijski vec vrlo planirano. Verujem da ce gradske vlasti pronaci najbolji nacin za sprovodjenje ovog plana u delo. Podrska gradonaclniku!

Nikola

pre 14 godina

S obzirom koliko ce izgradnja maker jedne linije doprineti poboljsanju standarda gradjana Beograda, to i ne deluje kao tako skupa investicija. Kada za koju godinu budeu gotovi mostovi i prva linija metroa, verujem da ce kretanje po gradu Beogradu biti mnogo jednostavnije a onda cemo svi konacno ziveti kao Evropljani.

Boba

pre 14 godina

Konacno postajemo metropola, ono sto je normalna stvar u svim evropskim zemljama mi dobijamo tek sad. To je najbolji dokaz sposobnosti i ozbiljnosti sadasnjih gradskih vlasti.

Ilija M.

pre 14 godina

Sve pohvale za gradonacelnika i njegov tim koji u uslovima najvece krize jedini zaista nesto rade i bave se konkretnim stvarima za poboljsanje zivota gradjana glavnog grada. Verujem da ce cak i prva linija metroa znacajno rasteretiti saobracaj u gradu, koji je katastrofalan.

Zemunac

pre 14 godina

Kao Zemunac jedva čekam izgradnju prve linije metroa a naravno i svih ostalih. Želim da živim u gradu koji ima metro i sada znam da će mi se taj san ostvariti. Svaka čast gradskoj vlast i gospodinu Đilasu.

Stiv

pre 14 godina

Ove gradske vlasti ce na kraju mandata zaista imati cime da se pohvale…Prethodnicima nisu bile dovoljne godine a ovaj covek je za kratko vreme uspeo da zapocne jedan most, uskoro i drugi, prvu liniju metroa, da izgradi vrtice i poboljsa standard u njima, ukine liste cekanja…Svako ko je realan i dobronameran mora to da prizna.

alo ljudi

pre 14 godina

Vidim da ima negativnih komentara koje ja uopšte ne razumem. Alo,ljudi žele nešto da urade! Manite se tih vaših zlih misli. Ko ne veruje ne mora unapred da oduđuje dobre ideje, nego da sačeka da se realizuju ili ne pa tek onda da priča. Ja sam iskreno oduševljen ovom idejom.

Budale

pre 14 godina

Prva linijica od 15km ce da prevozi dnevno 300 hiljada ljudi????

Tramvajima zakacenim kao na danasnjoj 7 i 9?? Zaboravio sam da napomenem bitnu razliku - malo vecim tramvajima koji imaju vrata i sa jedne i sa druge strane.

I sve to u intervalu od 3 minuta.

Koliko ja znam Londonska Bakerloo Tube linija sa vozovima od 7 vagona i kapacitetom od 1280 putnika preveze dnevno 284 hiljade putnika, i to sa intervalom od 2 minuta u spicu a ne 3 kao sto cemo mi da cekamo nase najnovije nezavisne tramvaje. Ja taj sistem nikad necu moci da nazovem metro jer koristi vozilo koje se strucno naziva LRV (Light Rail Vehicle) ili na Srpskom Lako Sinsko Vozilo, svima poznato kao tramvaj.

To znaci da ce nas da sardinisu po tramvajima formiranim u tramvajske vozove (tramvajske kompozicije), jos cemo da cekamo minut duze i da imamo jos manje sedista a posto je linija kraca i prevozi vise putnika to znaci da ce da bude veca guzva u svakom vozilu.

U prevodu ja u Londonu od 240 sedista imam slobodno 120 a u Beogradskom nezavisnom tramvaju imam slobodnih 0 sedista i jos ko zna kolko ljudi stoji. Pritom ima jako blizu stanice (ama bas pravi tramvaj) koje dodatno usporavaju vreme putovanja. Metro treba da ima stanice na 700-800m (samo sam centar eto bas Bakerloo ima na ~630m) ali da cela trasa ima stanice na 547m kao ovo sto su oni uradili to nikako!

Zasto trpaju blizu stanice? Pa da ne bi morali da uvode nove autobuske linije (linijice) tzv. "konektore" koje spajaju obliznje ulice sa glavnom trasom kojom ide metro.

Ceo Londonski autobuski sistem je zapravo konektor za metro.

Srpska Akademija Nauka i Umetnosti mora da nesto ucini po ovom pitanju inace ce grad biti razoren urbanisticki, drustveno i ekonomski.

bravo

pre 14 godina

306 hiljada ljudi dnevno sa samo jednom linjom, fantasticno! Mislim da svi mi jedva cekamo izgradnju metroa i nadam se predvidjenom i uspesnom pocetku i zavrsetku radova. Bravo gradonacelnice!

Beograd je svet

pre 14 godina

Ako se ova obećanja ispune ja ću biti najsrećnija Beograđanka, ustvari znam da će nas biti puno. Želim da živim u gradu sa metroom i jedva čekam da napokon uživam u prevozu i brzo stignem tamo gde želim. Veliko bravo Draganu Đilasu!

vozac

pre 14 godina

Beograd je ozbiljan grad, Beogradu treba metro i Beograd ce ga i dobiti. Ja cu se iskreno i dalje voziti kolima ali sam siguran da ce guzve na ulicama biti manje i da cu manje goriva trositi i mnogo brze svuda stici. Pozdravljam i mostove i metro i jedva cekam.

Zoran

pre 14 godina

Bravo, jos jedna u nizu lepih vesti za beogradjane. Metro je svakako zila kucavica gradskog prevoza u svim metropolama. Nadam se da ce rokovi i plan izgradnje biti ispostovani, kao i kvalitet, ali obzirom na ozbiljnost ljudi koji stoje iza ove ideje i projekta ne sumnjam da ce tako i biti. Samo napred, ovo je trebalo Beogradu.

нека буде тихо

pre 14 godina

Пуна подршка Ђиласу за ово. Ако испуни обећано има још један мандат. Надамо се да ће да личи на неки европски метро. Сумњам да ће било ко допустити изградњу накардног метроа. Метро кроз амстердам иде и изнад и испод! Само да не прави буку.

Darko

pre 14 godina

Sada su jasnije neke stvari u vezi sa bulevarom i platanima. Takođe, bilo bi interesantno da nam "stručnjaci" objasne gde će metro izlaziti sa beogradske strane na brankov most. Da li je to planirano za Kosančićev venac, zakonom zaštićenu urbanističku celinu Beograda? Da li planiraju da nam objasne da je Kosančićev venac, najlepši deo Beograda, star i truo i da ga zato treba "poseći"?

I ja sam optimista pred izbore

pre 14 godina

Uh alaj smo poceli, a ja se nadam da se bar jedna stvar od tih silnih gradnji bar zavrsi:
- Most na Adi (pobili shipove)
- Kineski most
- Obilaznica oko Beograda
- Koridor 10
- Autoputevi na sve strane (najmanje 3-4)

E, da zaboravih, ipak je nesto zavrseno - 4 km puta od Kragujevca ka auto putu Bgd-Nis, jos samo da izgrade i nadvoznjake za jedno godinu dana. Dotle mogu da postave poseban znak, slican kao onaj sto upozorava na divljac na putu (jelen u trouglu). Mogli bi da stave gedzu sa sve sajkacom u trouglu, da znaju ljudi da ne gaze seljake sto idu da obrade njive.

LanMi

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...
_________________

Sada jedno pitanje za ovog „pametnjakovica“ – Dragana, koji je sigurno beogradjanin sa pedigreom... Da li stvarno mislis da se ljudi ovamo doseljuju zato sto je ovde u BG-u mnogo lepo i sto im se BG mnogo svidja??? MUKA ih je naterala da dodju ovde jer NEMA POSLA... A zbog "openminded" likova kao sto si ti nastaju stereotipi o beogradjanima i provincijalcima...

Kada bi se vise novca ulagalo u nova radna mesta i zaposljavanje mladih ljudi po ostalim gradovima u Srbiji, ne bi se toliko ljudi slivalo u Beograd... svi bi bili zadovoljni...

Milan

pre 14 godina

Moja puna podrška izgradnji beogradskog metroa iako živim daleko od Beograda! Jedinu zamerku imam zbog mosta preko reke. Naime smatram da ne treba graditi most već tunel ispod reke jer ako su Englezi i Francuzi igradili tunel ispod mora zašto je problem izgraditi tunel ispod reke?

Petar Popara

pre 14 godina

Обожавао сам да гледам емисију на б92 ТВ која је описивала пропале "пројекте" па између осталог и брзе пруге Србије као и многе друге, надам се да ће овај "пројекат" да се заврши само на једном од оваквих наслова, јер ћемо ускоро и о њему гледати у сличној емисији, иначе б92 "рулес", само напред.

Budale

pre 14 godina

"Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...
(Veliki strumf, 7. april 2010 20:08)"

^^^ Za bruku od profesije.

Nije ni cudo sto nam je zeleznica na samom dnu kada sami zeleznicki ("strucnjaci"???) forsiraju vozilo koje se naziva TRAMVAJ umesto da se radi sa vozilom koje se naziva VOZ.

Ono sto me sokiralo u postu dipl.inz. saobracaja jeste to sto navodi neistine da je Njujork poslednji grad koji je izgradio poslednju kompletnu liniju "teskog" metroa.

Sta su 60-70ih radili Bec, Bukurest, Prag, Kiev, Atina, Minhen, Varsava, Helsinki, Madrid, Lisabon, Moskva, Minsk, Santo Domingo, Rio De Zaneiro, Sao Paulo, Karakas, Santijago, Buenos Aires, Meksiko Siti, Sangaj, Peking, Hong Kong, Tokio. Oni su poslednju liniju svi izgradili pre 1945te o kojoj ti pricas?

Bogami najnovija linija je u Santo Domingu, otvorena ove godina. A Alzir? Bogami Bombardier MOVIA sa 6 vagona i kapacetom od 1200 putnika mi ne lici na tramvaj?

Idi ti moj strucnjace ponovo ali na neki kvalitetniji fakultet gde ce neko da te stvarno nauci ili jos bolje idi zajedno sa svojim tramvajolikim profesorima u srednji ruralni deo SAD pa tamo gradite svoje LRT "sisteme".

P.S molim novinare da ne stavljaju sliku Londonskog 1995/6 tube voza jer to svakako nije tramvaj koji se pominje u objavljenom clanku.

Toliko. Beogradjani ce na kraju sami presuditi o svojoj buducnosti u ovom gradu.

Nikola

pre 14 godina

Toliko negativnih komentara. Samo znam da ako ovo pocne da se gradi, Djilas dobija moj glas i poverenje. Vec me ke kupio sa sredjivanjem Gazele i pocetkom izgradjne mosta na Adi. Prvi gradonacelnik posle mnogo vremena koji se ne plasi kritike i koji stvarno RADI. Korupcije u vlasti ima svuda i uvek ce je biti, pogotovo kod velikih projekata ali sam tim se treba pomiriti i to je to.

Sto se koncepta tice, po meni je ovo najbolje idejno resenje do sad. Da se ceo metro ukopava u teoretski jeste naj bolje, ali mnogo dugo traje, mnogo kosta, i kao sto je vec pomenuto tesko da bi bilo moguce a da ne dodje do urusavanja stare gradnje po Beogradu. "Tramvaj" varijanta koja je prvobitno predlozena takodje nije imala veze sa zivotom, ali ako ovo stvarno bude na izdignutim sinama (kao na nekim sekcijama metroa u Barseloni na primer), bice pun pogodak. Istina je da ce grad verovatno poruzneti, ali ako je cena tog "poruznjavanja" smanjenje saobracajnog haosa, broja vozila na ulicama i izduvnih gasova (a samim tim i poboljsanja kvaliteta vazduha), mislim da je to mala cena.

Sto se brzine tice to je PROSECNA brzina koja ukljucuje stajanje na stanicama i skroz je OK - realan parametar za "procenu" je vreme potrebno od tacke A do tacke B, koje je skroz po meni prihvatljivo.

A sto se komentara tice "Srbija radi Beograd se gradi", broj gladnih itd. Prvo, sam Beograd sa okolnim naseljima cini >50% srpske ekonomije. Drugo, kao sto je vec receno Metro ce biti finansiran iz budzeta grada Beograda, koji pune Beogradjani, kao i iz komercijalnih kredita koji ce biti otplacivani prodajom karata. Dakle nema nikakvog govora o uzimanju para od unutrasnjosti.

I na kraju, vezano za komentare o broju gladnih itd, jedino resenje situacije je pokretanje ekonomije, a jedini nacin da drzava pokrene ekonomiju je ulaganje u velike infrastrukturne projekte. Tako da, PUNA PODRSKA u svakom smislu!

ReleaseTheFuture

pre 14 godina

ma da...kilometar treba da košta ne-znam-ni-ja-koliko...tehnološki napredak je doneo izgleda samo rapidno povećanje cene svega. Koliko li je koštao kilometar autoputa u vreme omladinskih radnih akcija? Da ne idu možda uložena sredstva na plate zaposlenih u izgradnji, materijal i mehanizaciju? Ili ipak većina ode konsultanskim kućama?

Pera

pre 14 godina

Podrska za izgradnju metroa,
kakve veze grad ima sa ostatkom srbije, nezavisno je finansiranje, ono sto nam treba je METRO, samo to nas moze spasiti guzvi. Kad bude kompletno napravljen, nema sanse niko da me natera da sednem u kola da idem u centar.

GRT-MRT

pre 14 godina

Meni je prosečna brzina u kolima 25km/h sa punim poštovanjem ograničenja i kretanjem po gradskoj gužvi. Ako to penjemo na 28.2km/h po ovoj ceni onda bolje da počnemo da ulažemo u JAT ili GRT(Gradski helikopterski transport). Uz sve to - ovaj moj plan je realniji do 2014.

kaca*

pre 14 godina

metro u parizu se krece slicnom prosecnom brzinom od oko 20km/h... brisel poseduje laki sinski metro koji je mnogo brzi od nase sedmice, trinaeske, dvojke... london kombinuje vozove sa standardnim metroo... mnoge linije ovih metroa kombinuju podzemno i nadzemno kretanje... super je da se izgradi metro i bas treba metro u beogradu jer je nemoguce kretati se njim... a rekla bih da su i ulice beograda u velikom broju obovljene, one se valjda obnavljaju neprekidno, ne?...
pa sad, da li ce metroa biti ili nece to je kljucno pitanje jer o istom se govori godinama i nista ne radi... a ako se desi, onda nista drugo nece biti problem, niti brzina niti forma, ni da li se krece pod ili nad zemljom, niti statisticki podatak o broju putnika...

Prefekt

pre 14 godina

opet licitiranje sa rokovima i projetkima, cenama itd,…sve ali sa politickom pozadinom. Pokojni gradnonacelnik Beograda Nenad Bogdanovic je 2003/04 izjavio da ce te godine zapoceti gradnja "lakog" metroa i prva linija je po tome trebala da bude pustena u saobracaj 2008 godine. Naglasio da se svaki gradonacelnik moze smatrati neuspesnim ako do toga roka ne bude pustena u saobracaj prva linija,...nekad receno, nekad bilo,...obecanja nikad dosta iz raznoraznih usta

Brale

pre 14 godina

A ovaj sto pise za pridoslice: pa kako mislis snajka da se ne dolazi u Beograd kada ste nam sve pare uzeli i cerdate ih za svakojake gluposti???

pera

pre 14 godina

- 2014 je nerealan rok. Pre bih rekao da ce prva linija biti gotova do 2020
- sta kad padne sneg, udari mraz, ili kosava sa pljuskom? Da ne pominjem letnje temperature od 40 stepeni u Beogradu. Nadzemni sinski sistem to ne moze podneti bez promene prosecne brzine, o komforu voznje i cekanja na stanicama da ne govorim
- 28 km/h u proseku je niska brzina za Bgd
- za ove novce se ne moze sagraditi ozbiljan metro
- Metro je must be za Beograd. Ko god iz unutrasnjosti se ne slaze sa takvom investicijom ne zasluzuje da daje komentar

ZokyNBGD

pre 14 godina

ne verujem kako se svi prave pametni u komentarima. Ima li iko od vas kompjuter u kolima koji pokazuje kolika je prosečna brzina kretanja po Beogradu? 28 km/h je super kad uzmete u obzir usporavanje i čekanje u stanicama, raspitajte se malo kod taxista da li postižu više od 10 km/h?

chicha

pre 14 godina

Ovo je stvarno smesno... Kao sto jedan od citalaca kaze, brzina tog metroa je manja od brzine GSP-a trenutno... Jedan od ciljeva treba da bude i brze putovanje a ne samo da se rastereti saobracaj. Od zemuna do ustanicke i GSP-om treba toliko vremena. U parizu se sa jednog kraja grada na drugi stize za 15ak minuta... Ovo je sramota velika, da se toliki milioni bacaju na ovakav metro. Kazu da je po uzoru na becki metro, ali je becki mnogo brzi... SRAMOTA!!!

Buca

pre 14 godina

Nije tako jednostavno . Nije dovoljno sto nsu pogledali Becki Metro. Treba izabrati komisiju ,koja bi obisla metroe i u Parizu ,Londonu , Berlinu ,Tokiju, Nju Jorku ,Briselu , Amsterdamu, Moskvi ,Pekingu, Osaki i jos n,, nazdravljajmanje desetak raznih resenja , pa tek tada poceti razmisljati o najboljem resenju. Nazdravlje!

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

Ja

pre 14 godina

Ja bih da podrzim izgradnju metroa, a da li cu biti jedini, pokazace vreme. Nije ovde kod nas problem u tome da li javnost podrzava ili ne, nego sto se obecanja daju samo pred izbore, a retko sta se zavrsi.

ja sam metro-sexualac do 2014

pre 14 godina

a joj koliko komentara :)) pa ovo je facinantno, kako neko lupio ,ostao ziv a narod se nalozio samo tako.
Samo lupajte dragi nasi politicari,mi volimo kad vi svirate.na izbore vam ne izlazi 70% gradjana, uskoro ce biti nereseno.1 glas svakome,odnosno svako sebi glas daje, pa ce onda da sastavljate vladu milionima godina, a gradjani srbije nemaju vremena za vasa segacenja i da posmatra vasu nedozrelost polozaja na kojem se nalazite.
Pa ja cu pre postati metro sexualac nego sto ce beograd da vidi taj metro :))
I odakle pare?
da ne udjemo u poziciju da 20 godina pocnemo da kopnimo zbog kredita i ne mogucnosti da vratimo ovac?
Mi privredu nemamo ,tako da neznam ko ce placati kredite drzavne?
Naj bolje politicari iz svog dzepa ,jer su oni i zakuvali da narod bude bez osnovnih ustavom zagarantovanih prava,pa i iskljucivanje struje u sred februara....po snegu.Pa gospodo nema razlike izmedju vas u srpskim foteljama i kosovskih.isti ste, oni ugrozeni od siptara,a mi od sopstvenih.DOBRI MOJ NARODE IMA LI STA GOREG?

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

janos

pre 14 godina

Zajam od MMF
Slatka obecanja
Zajam od Rusije
Slatka obecanja
Prodaja Telekoma
Slatka obecanja
Smanjenje Vlade za 4 clana
Slatka obecanja
Smanjenje broja zaposlenih u drzavnoj upravi za minimalni procenat
Slatka obecanja
Decentralizacija vlasti
Slatka obecanja
Prevremeni izbori
Tanka pobeda
Jahanje jos 4 godine

aleksandar

pre 14 godina

"Vozila će se, u proseku, kretati brzinom od 28,2 kilometra na sat, pa će za putovanje od prve do poslednje stanice biti potrebno 26 minuta."

Citam i ne verujem u ono sto citam. Bolje da konstantno kaznjavaju one koje se voze zutim trakama i oslobode ih za brzi protok vozilima GSP nego sto planiraju ilijos gore stvarno daju ovolike novce za tramvaj, pardon metro.

i onda mi neko prica bajke, nije istina da nisu svi isti...jesu, svi su isti, na kraju. A kraj se racuna, ne pocetak!

mc

pre 14 godina

Cini mi se da je Djilas odlucio da to bude tramvaj i bice tramvaj, a svi mi mozemo da se "ubrisemo"....Nego da kazem ja nesto ovim beogradjanima koji teraju "dosljake" i kazu da je zbog njih/nas u Beogradu velika guzva. Studirao sam i ziveo u Beogradu 10 godina pa sam se vratio kuci, tako da pricam iz iskustva.
Ne dolazimo mi u Beograd jer toliko volimo taj grad i "ne zelimo da budemo seljaci i zivimo na selu" nego zato sto je drzava unistila mala mesta i sela, pa tamo/kod nas NEMA nikakvog posla a od zemlje NE MOZE da se zivi nikako (a ne lepo) pa ostavljamo zene i decu u selima i odlazimo u Beograd da nadjemo neki posao (jer samo tamo ima posla) i PREHRANIMO decu, ko se uposte usudio da ih napravi!!!! Realno treba Beogradu metro, to nije sporno, i verovatno bi najbolje bilo da to bude ukopano, ali je mnogo skupo..I treba drzava da stane iz beogradkog metroa jer je to veliki i skup projekat. Ali treba da se uvede samodoprinos u Beogradu pa gradite metro, a mi ostali cemo da vam pomognemo "malo" kroz budzet republike.
I samo...Ne bi Beograd bio toliko veliki da nije nas dosljaka, pa vam ne bi ni treba metro jer bi onda Beograd bio palanka! Svi stari beogradjani imaju po jedno ili nijedno dete, a mi dosljaci imamo vise dece, znaci da zbog nas Beograd raste

sve vam verujem

pre 14 godina

Sve cemo ovo napraviti,samo ako MI ostanemo na vlesti,majke mi! Gledam ove Nece kako rade nove linije metroa npr.ovde u Nürnbergu,to je veoma slozen i skup projekat i traje.Svi znamo kako Neci rade,nisu mozda sposobniji,ali su odgovorniji(mada evo i na gradnji metroa u Kölnu muvali sa materijalom).Kod nas se obecava,a sta ce biti ko zna! A nije ni vazno,samo je vazno da vam oci zamazemo,osvojimo vlast.ODGOVORNOST ne postoji,odozgo na dole,pa pre ce kazniti neku "sitnu ribu".A inace mi stariji pamtimo da o to BG metrou pricaju vec 30-40 godina,reci su u zemlji Srbiji najeftnije!?

oddlizard

pre 14 godina

...zatim sledi projekat izgradnje svemirskog centra "Nikola Tesla" do 2015. godine koji će služiti za lansiranje modula u orbitu za svemirsku stanicu "Dušan Silni"...američki ambasador izrazio je zabrinutost, ukazavši da nove rakete mogu biti modifikovane za nošenje niklearnih bojevih glava...u petak, mestimično do potpuno oblačno.

BRZE PRUGE

pre 14 godina

Tako sam vam i ja mogao dostaviti podatke i sloziti pricu makro plana beograda do 2050,KAD JE NEMOGUCE, ALI SE RAJA ZAINTERESOVALA ZA NEPOTPISAN CLANAK

MUKNAVI

pre 14 godina

Ovaj se zauktao ,sa izbornom kampanjom.Nit ce metroa biti,nit ces ti u fotelji ,ovoj ,ostati.Zavrsi most,da ljudi,nedaj boze,ne popadaju i nastave,ko zna, plivajuci do obale..a oni drugi da se ne podave.

ljubo

pre 14 godina

za ove pare se nece nista napraviti.dok god dizu cenu gorivu metro netreba jer bice sve manje vozila na putevima koji propadaju a niko ni da se pocese da najpre obnovi ove postojece puteve i zeleznice pa onda nesto drugo jer kao sto vidimo da cela transportacija je propala skroz jer cak ni vazdusni saobracaj stalno steka jer nemogu da kupe ni jedan jedini avion a sto se zeleznice tice to da i nepricam jer cak ni u afganistanu nema ovakvih kupea. e sada se vidi sta je komunizam uradio a mnogi ga hvale, pa normalno da ga hvale jer dok je 20% radnog stanovnistva radilo 80% se vuklo za dzabe a kao sto vidimo komunizma nema ali isti mentalitet. nema progresa bez rada i fizickog i mentalnog. e sada sta bi beogradu njbolje bilo u ovom slucaju je jedan "monorail" na struju normalno jer ce sigurno biti jeftinije izgraditi iznad zemlje nego potkopavati stotinama godina stare ulice i zgrade koje samo da se sruce same od sebe.

David

pre 14 godina

Ovi komentari lepo oslikavaju poverenje koje imaju nast epoliticke strukture o koliko se ovde stavri neozbiljno rade... od jednom se barata nekim kao preciznim ciframa koje zvuce sumnjivo nisko... s druge strane metro sistem ne moze da bude "kompletiran" kad se zavrse te kao tri linije, u svakom gradu koji ima metro linije se grade i grade sve dok grad raste. Dobro je da se ideja polako kristalise i da se nesto radi, dobro je da se odlucilo da ce bar biti nezavisni sinski sistem i da je neko mesovito resenje, jer beograd u nekim svojim delovima to i moze da podnese, ali me nervira ovo frivolno baratanje brojkama kao da je sad tu nesto odluceno, a sam djilas je pre neki dan rekao da cemo tek posle leta znati kako ce to sve da izlgeda. zivi bili pa videli. do tada ce vam se svi smejati, jer to jedino i zasluzujete, jer uradili niste nista.

Miloš

pre 14 godina

Šta se palite svi, Beograđani i nebeograđani? Metroa do 2014. neće biti. Kao da niste čuli ovu istu priču 100 puta do sada - šta vam bi da opet poverujete?

boske

pre 14 godina

Eeeeeeeeeeeeeeeeeej,ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji zaista veruju u ovu glupost,cime se zamajavate kakav metro??? U Becu se godisnje izgradi 2km metroa a Djilas ce napraviti 25km plus most do 2014 ???

Milovan

pre 14 godina

Kakvih crnih 28km/h????? Jel to neka sala? Izgleda da nije, cim mu je potrebno 12 minuta od Ustanicke do Trga republike. Kakve su vam to brzine nesretne????

rogi

pre 14 godina

nesto mi mirise da su oni ugovorili da kupe stare vozove koje je koristio becki metro na liniji U6. u principu to je nezavisni saobracaj i nije tako los, premda lici na tramvaj. razlika u odnosu na ostale je da se napaja strujom odozgo kao tramvaj. u svakom slucaju ako bude izdvojen iz saobracaja bice ok. drugo sta je jos bitno teren u becu je po mom misljenju mnogo pogodniji nego u beogradi, grad bec je mnogo kompaktniji od beograda, nema naselja tipa rakovica, ili krnjace, zna se dokle je bec, tamo gde ja radim sa jedne strane ulice je bec sa druge vec drugo naselje i druga pokrajna. metro u becu je povezan sa brzim vozovima, poslednje stanice metroa su saobracajni cvorovi sa kojih krecu regionalni busevi... sve to mora da se isplanira, gospodin djilas nije imao vremena sve to da snimi, gledao sam nekle planove daljeg razvoja beckog metroa i planovi sezo do 2020-25... ali mrki ce to da sredi pre roka, i sa malo novca...

Ivan

pre 14 godina

E muka mi je od ovih komentara!!! Zar se mi ne mozemo oko nicega sloziti ? Da se ne planira o metrou svi bi pjuvali sto se nista ne planira , a sad ovo .... I ja sam iz unutrasnjosti i raduje me ova vest a mi sto imamo takve politicare u unutrasnjosti , sami smo krivi . Ajde da bar nesto podrzimo sto je pozitivno...I nemojte molim vas da pametujete kad vecina nije kompetentna ...

nesha

pre 14 godina

to je ono sto zovu 'laki metro'. moze i na magarcu da pise da je konj, ali ovo nije metro nego tramvaj, vecinom ce ici iznad zemlje, prolazice raskrsnice, cekace semafore. u spicu isto nece moci da se probije iz novog beograda u stari grad preko mosta a da ga ne uhvati guzva.
to nam uopste ne treba. ako se nema para za pravi metro onda bolje da se ne pravi ovo, jer je to bacanja para

Gile

pre 14 godina

Kako bre samo 28 km/h? Pa tom brzinom se sada valjda kreće GSP. Osim toga sramotno je sada, u ovim okolnostima planirati gradnju metroa i trošenje tolikih para a "ostatak" Srbije niti ima šta da radi, ni šta da jede. Beograd jeste u Srbiji, ali beograd nije Srbija. Ovakvim jednim potezom Beograd bi se još više odcepio od Srbije. Ne valja to!

Goksi

pre 14 godina

Brzina je smešna, ali ono što je bitno je da će taj nezavisni šinski sistem biti tačan i redovan. Znaš koliko ti treba da stigneš od tačke a do tačke b i to je dobro. Po ceni se vidi da neće biti u pitanju klasičan metro, već "nešto". Porede sa Bečkim U6, kao za baksuza nikad se nisam vozio severnom trasom te linije gde kažu da ide iznad zemlje, pa ne znam sad da uporedim sa ovim što đilas predlaže. Koliko se sećam metro-voz je isti kao i na bilo kojoj drugoj liniji.
U svakom slučaju, sigurno će biti dobro - jer ne treba da se gleda u pasulj dokle je kolona na nbgdu kad se ide u grad.
Što je neko pitao kako može most za 20m eura: prijatelju ovo ce biti verovatno neki ne reprezentativni most tipa proste grede, podupirala (?) i imaće daleko manju širinu od mosta na adi (recimo tri do četiri puta manju širinu).

Bulevarac

pre 14 godina

Ovo je laki metro,vidite sliku,opet nas lazu,dzaba im nezavisna linija kad ce to biti tramvaj

[url]http://i39.tinypic.com/wlvbpu.jpg[/url]

Da uloze 200 miliona eura vise za sve tri linije pa bi bio teski metro a ne tramvaj koji ide kroz tunel.To ocigledno nije u interesu nekome...

Elvir

pre 14 godina

28km/h haha.razumem da je to prosecna brzina. ali sve mi to lici na laki sinski prevoz ili tzv laki metro. sto mu dodje nesto kao poboljsani tramvaj. Neko ce uzeti ogromne pare da bi Beograd dobio josh tramvaja. U Becu npr. postoji laki sinski prevoz, ali isto tako i metro. Tako da u mnogomoe se to resenje ne moze pripisati i Beogradu, koliko god se neko trudio da to ucini. Drugo, zluradi su komentari, tj. zamena teza beogradski metro – tezak zivot u unutrasnjosti. E sad to je uvek pitanje prioriteta. Jeste da narodu u Srbiji grca od nemastine i da ljudi u unutrasnjosti jako tesko zive... Ali zar nije bolje da ako vec uzimamo kredite za infrastrukturu, onda zavrsavamo jedan po jedan infrastrukturni projekat. Cinjenica je da se svi sele u Beograd i da je saobracaj u Beogradu na infuziji. A gradovima u unutrasnjosti, kao i celoj Srbiji su prvenstveno potrebna (bolja) radna mesta, (bolje) zarade. A infrastrukturni projekti bi se onda lakse i zavrsavali kada bi imalo ko da puni te fondove. Naravno, ako ne bi kao i svi drugi bili pokradeni. (vidite slicnu vest o Fondu K. Rebrace, da ne nabrajam dalje). U svakom slucaju od metroa se ne zivi. No, prici nikad kraja. A ja i dalje imam sumorne misli da ce zivot u Srbiji biti sve tezi i tezi, i da cemo raditi za 20 000 dinara (ili 100 EURA u buducnosti) i da cemo se i dalje radovati besplatnim akcijama.

Hazard

pre 14 godina

Sta je zapravo ovo? BELAM(Beogradski Laki Metro iz 2008 godine), samo potpuno denivelisan? Klasicni metro nema sanse da je za te pare.

Dalje, brzina. Metro iz 1976. predvidja srednju brzinu od 39,47 km/h. Ovde imamo 28,2 km/h. Dakle nije klasicni, "teski" metro. Vozila su tramvajska.

Dalje cifre za relaciju Ustanicka - Tvornicka (vreme putovanja):
Autobus: 36 minuta (bez velike guzve)
Metro (1976.): 20 minuta
Belam: 29 minuta

Ovde imamo 26 minuta sto je 3 minuta krace u odnosu na Belam: znaci opet, vozila su kao za Belam (tramvajska), a razlika u brzini je ta sto se u ovom predlogu voz ne bi zaustavljao na semaforima na Bulevaru (i/ili na NBG). Inace, da je izgradjen Belam, kakav je kod nas saobracaj, verovatno bi bilo i duze od tih 29 minuta.

Most: 20 miliona evra?? Prvi je zakljucak da to ne moze da bude metro-drumski most a la Jovin (sto bi zapravo bilo najkorisnije, 2 muve jednim udarcem), jer je cena suvise mala. Dalje, pitanje je da li moze za 20 miliona evra da se izgradi samo uski most za sinsko vozilo? Meni ta mala cifra smrdi previse na ono kalemljenje uz Brankov most.

Trase linija: Nisu nigde tacno predstavljene, ali ono sto se spominje smrdi na trase Belama: linija preko mosta na Adi koja spaja Banovo Brdo i NBG; stanica Trg Republike na liniji Ustanicka - Tvornicka; linija 2 koja se zavrsava kod Pravnog fakulteta.

Podzemne/nadzemne deonice: kako je clanak napisan, ispada da ce 7 od 13 kilometara Linije 1 biti pod zemljom; dakle vecina. Ako predpostavimo da ce sve na NBG ici iznad zemlje, ispada da ce sve u starom delu grada ici ispod zemlje.


Dakle, ovo lici na modifikovani Belam, tj. Belam sa sledecim razlikama/dodacima:
1) 100% nezavisna trasa (ne pise nigde u clanku tacno tako, ali je Djilas to ponovio X puta)
2) Najverovatnije bez nadzemnih deonica po Bulevaru
3) Nejasan status mosta
4) Nesto produzena Linija 2 (?)
5) Krak do Bloka 45.

dejan-minhen

pre 14 godina

hmmm... nije problem sto ce i ostatak Srbije da finansira izgradju metora. Problem je korupcija. uz svaki projekt, makar on i propao neko se dobro obogati.
Mislim da je dobro da se Beograd razvije, jer moderan Beograd moze privuci razna strana predstavnistva koja ce otvarati fabrike i dalja predstavnistva u manjim gradovima.

Gjergj

pre 14 godina

Bilo bi mnogo pametnije da ove pare ulozite u juznu Srbiju za otvaranje radnih mesta i izgradnje infrastrukture umesto slanja gomile vojske i policije da se igraju zandara dole,ehhh Srbijo Srbijo,i onda se pitaju posle zašto na jugu iam toliko problema,kriminala,ekstremizma,speratista itd koji dobivaju podrsku lokalnog stanovništva...ali bitno da će se gospoda u Beogradu vozikati Metrom...sve je ovo budjav lebac i vanjska šminka,a realna slika Srbije je mnogo drugačija od lepog metroa u Beogradu...

slavisa

pre 14 godina

OVO JE TRAMVAJ! Poznato je iz projekta Španaca da su otkrili "toplu vodu", tj. TRAMVAJSKU liniju koja je još 1937. godine išla od Tvorničke do Ustaničke. I za ovo otkriće im je trebalo 5 godina! Neko se igra i izmotava sa Beogradom, kada hoće da uvali TRAMVAJ nazivajući ga (najnovije) "beogradski metro". Nije više ni BELART, ni BELAM, ni LRT, sad se TRAMVAJ zove "beogradski metro". Pa dobro, da li je Demokratska stranka potpuno izgubila kompas? Zato je uništeno 430 platana? Da se uvali TRAMVAJ?

Срђан

pre 14 godina

Ако 2,5 километра реконструкције Булевара кошта 25 милиона евра, тј. милион евра 100 метара, колико ли тек ова рачуница греши?

sasa

pre 14 godina

mislim, da ne budem pogresno shvacen, veca je sansa da zvezda zaigra polufinale lige sampiona u fudbalu nego da se pola ovoga ostvrai.
a usput, gde ce izlaziti metro u ustanickoj kada nema mesta ni bulevar da se prosiri??
usput, gde ce izlaziti ovaj most preko ade sa strane radnicke ulice?
u vazduh?

smoki

pre 14 godina

Napisao sam ovo isto i na jednom od prethodnih tekstova u vezi sa beogradskim metroom: metro ne treba graditi zbog jednog razloga - dok bude zavrsen teleportacija ce biti u punom zamahu, a hodanje po vodi svakodnevna pojava - organizovani transport nece biti neophodan. Uopste se ne salim. Renoviranje jedne ulice traje dve godine, gradnja mosta deset, gradnja obilaznice pedeset, ako gradnja metroa nece trajati jedno sto godina nece ni godinu. Covek ce krociti na Mars pre nego sto Beograd dobije metro. Mi prosto treba da primenimo 'africki' model. Afrikanci su lepo preskocili celu jednu generaciju u telekomunikacijama na primer (fiksne linije, kablovi) i sada samo cepaju sa mobilnim telefonima i sta im fali. Slicno je i sa internetom. To je nasa nada - sedi i cekaj neku tehnolosku revoluciju. Pa nek bude i za 80-90 godina, metro bi do tada dogurao od Vuka do Terazija, gornji maksimum.

ivan

pre 14 godina

Bolje sredite prugu Beograd-Nis. To je nekih 300km i kada bi imali brze vozove kao u francuskoj engleskoj i japanu to bi se prelazilo za nepunih sat vremena! Neka jos budu redovni i eto smanjenja guzvi u BGu ja cu odmah da se preselim na rodni jug i da putujem svaki dan za BG na posao. I onako kada je guzva na sajmu i gazeli putujem po 2 sata od vidikovca do zemuna!
Povezite gradove u Srbiji medjusobno, to je pravi posao!

75016

pre 14 godina

@ dr Agan
''28,2 kilometra na sat'' : moguce da su mislili 28,2 km/h u proseku, uzimajuci u racunicu stajanje na stanicama, sto bi onda bilo logicno.
Ali ako je stvarno 28,2 km/h izmedju stanica onda je to vrlo cudno...

Gradjevinac

pre 14 godina

Nije laki metro, to ne postoji to je tramvaj, u pitanju je projekat metroa koji je radjen jos u vreme Branka Pesica, a radili su ga urbanisti i gradjevinci sa Univerziteta u Beogradu. To je jedini projekat koji moze da rastereti Beograd od saobracajnog kolapsa koji mu preti. Nemojte stalno da pljujete, nego pogledajte iza sebe da li ste ikada nesto napravili ili svoje vreme provodite u kancelariji citajuci novine!

dzo

pre 14 godina

al se frljate s tim godinama i predvidjanjima, pa nismo mi za to, dajte prvo ljudima da jedu i sredite se sami sa sobom, posle metro pobogu

dovlab

pre 14 godina

1) 28km/h je prosecna brzina, ne maksimalna. To je normalna stvar kada se ima u vidu da je prosecna brzina londonskog metroa oko 30km/h.

2) Metro nije "megalomanska potreba" vec realna potreba visemilionskog grada.

Ulaganja u zeleznicu i puteve u Srbiji gubi smisao ako vam treba 2 sata da prodjete samo kroz Beograd, koji je cvoriste svih veza u Srbiji.

Uzmite samo kao primer: na kom mestu (navedite bilo koji put) u Srbiji su guzve vece nego u Beogradu, pa da su potrebna veca ulaganja nego u glavnom gradu?

I kao najznacajnije, metro ce se finansirati iz budzeta grada i kredita banaka kao uostalom i famozni most preko Save.

Dare

pre 14 godina

Ja hoću liniju za Karaburmu i Mirijevo!

Mogu doduše i žičarom da nas puste sa Zvezdare...

Ali to je već novi projekat od još stotinak miliona evrića...

protektorat

pre 14 godina

Jao ljudi muka mi je. Pa svi znaju da čim se promeni vlast ima namerno da stopiraju ove projekte. Pa Srbi smo. Zašto novi gradonačelnik da pravi metro po đilasovom nacrtu? Namerno će on to da prepravi. Da ne pričamo da ovde svaka stranka ima svoju varijantu. Tako je DSS sa nekim profama sa gradjevine isključivo za "teški" metro i kažu " ni metar iznad zemlje, kopaj tunele". A ovi iz DS-a su za kombinaciju metro tramvaj i opet i oni imaju svoje stranačke stručnjake koji obrazlažu zašto je to bolja varijanta. Da vas podsetim da se planovi za metro rade jos od sedmadesetih i mislim da je Beograd sampion po broju planova ali i po broju napravljenih kilometara. Ovo je ko zna koja po redu varijanta a napravljenih kilometara nula! Kada su Nemci resili da grade metro u Minhenu lepo napravili projekat i gradili ljudi. Pa i nase komsije Bugari napravise prvu liniju u Sofiji. A mi cemo jedni druge da saplicemo da se raspravljamo, a pri tom od lopovluka i nema para za taj metro. Da vas podsetim da se u 19 veku u Beogradu 30 godina vodila svadja o izgradnji kanalizacije zato što su neke stranke bile da sve ide u Dunav a neke da ide i u Savu i u Dunav. Ja mislim da znam sta je resenje...

Vladica

pre 14 godina

A sto lepo ne rekonstruisu Beovoz i kupe nove kompozicjije - za 3 meseca bi mogli dobiti voz koji ide on Vuka do Zemuna za manje od 15 minuta, i onda samo pojacati autobuse od Zemunske stanice do grada Zemuna... sve to za par desetina miliona evra i par meseci...

Veliki strumf

pre 14 godina

Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...

Metro

pre 14 godina

U Solunu trenutno grade 1 liniju metroa, projekat je milijardu i (oko) 50 miliona evra. Ne znam bas kako ce da odrade ovo sa samo 700 i kusur miliona...

ivan

pre 14 godina

prosecna 28.2km/h podrazumeva i zaustavljanja/zadrzavanja na stanicama... to je jasno...

nego citam ovo i javlja mi se smesak. sve ovo super zvuci. fenomenalno, vozice nas metro za 4 godine.
e sad, jedini problem je sto ja vec skoro 30 godina zivim ovde i vise ne verujem dok ne vidim.
podrska da
slepo vreovanje ne

Dragan

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...

superiorni

pre 14 godina

Kakvih bre 720 miliona evra za metro u Beogradu. Kako ih nije sramota, Beograd se gradi dok Srbija ne radi! Bolje neka sve te pare utroše na jadnu infrastrukturu bolnica, obdaništa, otvaranje radnih mesta južnije od Beograda. Beogradjani da uživaju u komforu, a pola Srbije jedva sastvalja kraj sa krajem.

DejanV

pre 14 godina

28.2 km/h? Do 2014? ko god je krocio u grad koji ima metro (a bar sada moze) zna da vozovi idu malo brz od toga.... A tek je rok nerealan! ne verujem da ce to biti do 2024.

Malogradjani, trgnite se iz megalomanije!

pre 14 godina

Rodjen sam u Beogradu, akam se po Beogradskim guzvama dan-noc, ali ovo je SULUDO!
Kada pola Srbije gladuje i ceo ekonomski sistem u unutrasnjosti je potpuno srusen, cist je bezobrazluk bacati ovoliki novac na Beograd. Bez ostatka Srbije nece biti ni Beograda.

putnik severas

pre 14 godina

sve je to super.okolne pruge po celoj srbiji su u fazi raspadanja,skoro,vozovi skoro ni ne idu svugde,a po bg ce da skoro lete vozovi.a stanica sa severa koja vam donosi promet za vise od 65 posto cele zeleznice,ne moze da dobije ni ispravnu gradsku vodu,a ostalim htz stvarima ili uslovima rada da i ne pricamo.sada bar znamo zbog cega.treba za metro.

Malogradjani, trgnite se iz megalomanije!

pre 14 godina

Rodjen sam u Beogradu, akam se po Beogradskim guzvama dan-noc, ali ovo je SULUDO!
Kada pola Srbije gladuje i ceo ekonomski sistem u unutrasnjosti je potpuno srusen, cist je bezobrazluk bacati ovoliki novac na Beograd. Bez ostatka Srbije nece biti ni Beograda.

smoki

pre 14 godina

Napisao sam ovo isto i na jednom od prethodnih tekstova u vezi sa beogradskim metroom: metro ne treba graditi zbog jednog razloga - dok bude zavrsen teleportacija ce biti u punom zamahu, a hodanje po vodi svakodnevna pojava - organizovani transport nece biti neophodan. Uopste se ne salim. Renoviranje jedne ulice traje dve godine, gradnja mosta deset, gradnja obilaznice pedeset, ako gradnja metroa nece trajati jedno sto godina nece ni godinu. Covek ce krociti na Mars pre nego sto Beograd dobije metro. Mi prosto treba da primenimo 'africki' model. Afrikanci su lepo preskocili celu jednu generaciju u telekomunikacijama na primer (fiksne linije, kablovi) i sada samo cepaju sa mobilnim telefonima i sta im fali. Slicno je i sa internetom. To je nasa nada - sedi i cekaj neku tehnolosku revoluciju. Pa nek bude i za 80-90 godina, metro bi do tada dogurao od Vuka do Terazija, gornji maksimum.

ivan

pre 14 godina

Bolje sredite prugu Beograd-Nis. To je nekih 300km i kada bi imali brze vozove kao u francuskoj engleskoj i japanu to bi se prelazilo za nepunih sat vremena! Neka jos budu redovni i eto smanjenja guzvi u BGu ja cu odmah da se preselim na rodni jug i da putujem svaki dan za BG na posao. I onako kada je guzva na sajmu i gazeli putujem po 2 sata od vidikovca do zemuna!
Povezite gradove u Srbiji medjusobno, to je pravi posao!

slavisa

pre 14 godina

OVO JE TRAMVAJ! Poznato je iz projekta Španaca da su otkrili "toplu vodu", tj. TRAMVAJSKU liniju koja je još 1937. godine išla od Tvorničke do Ustaničke. I za ovo otkriće im je trebalo 5 godina! Neko se igra i izmotava sa Beogradom, kada hoće da uvali TRAMVAJ nazivajući ga (najnovije) "beogradski metro". Nije više ni BELART, ni BELAM, ni LRT, sad se TRAMVAJ zove "beogradski metro". Pa dobro, da li je Demokratska stranka potpuno izgubila kompas? Zato je uništeno 430 platana? Da se uvali TRAMVAJ?

superiorni

pre 14 godina

Kakvih bre 720 miliona evra za metro u Beogradu. Kako ih nije sramota, Beograd se gradi dok Srbija ne radi! Bolje neka sve te pare utroše na jadnu infrastrukturu bolnica, obdaništa, otvaranje radnih mesta južnije od Beograda. Beogradjani da uživaju u komforu, a pola Srbije jedva sastvalja kraj sa krajem.

oddlizard

pre 14 godina

...zatim sledi projekat izgradnje svemirskog centra "Nikola Tesla" do 2015. godine koji će služiti za lansiranje modula u orbitu za svemirsku stanicu "Dušan Silni"...američki ambasador izrazio je zabrinutost, ukazavši da nove rakete mogu biti modifikovane za nošenje niklearnih bojevih glava...u petak, mestimično do potpuno oblačno.

Dragan

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...

nesha

pre 14 godina

to je ono sto zovu 'laki metro'. moze i na magarcu da pise da je konj, ali ovo nije metro nego tramvaj, vecinom ce ici iznad zemlje, prolazice raskrsnice, cekace semafore. u spicu isto nece moci da se probije iz novog beograda u stari grad preko mosta a da ga ne uhvati guzva.
to nam uopste ne treba. ako se nema para za pravi metro onda bolje da se ne pravi ovo, jer je to bacanja para

Hazard

pre 14 godina

Sta je zapravo ovo? BELAM(Beogradski Laki Metro iz 2008 godine), samo potpuno denivelisan? Klasicni metro nema sanse da je za te pare.

Dalje, brzina. Metro iz 1976. predvidja srednju brzinu od 39,47 km/h. Ovde imamo 28,2 km/h. Dakle nije klasicni, "teski" metro. Vozila su tramvajska.

Dalje cifre za relaciju Ustanicka - Tvornicka (vreme putovanja):
Autobus: 36 minuta (bez velike guzve)
Metro (1976.): 20 minuta
Belam: 29 minuta

Ovde imamo 26 minuta sto je 3 minuta krace u odnosu na Belam: znaci opet, vozila su kao za Belam (tramvajska), a razlika u brzini je ta sto se u ovom predlogu voz ne bi zaustavljao na semaforima na Bulevaru (i/ili na NBG). Inace, da je izgradjen Belam, kakav je kod nas saobracaj, verovatno bi bilo i duze od tih 29 minuta.

Most: 20 miliona evra?? Prvi je zakljucak da to ne moze da bude metro-drumski most a la Jovin (sto bi zapravo bilo najkorisnije, 2 muve jednim udarcem), jer je cena suvise mala. Dalje, pitanje je da li moze za 20 miliona evra da se izgradi samo uski most za sinsko vozilo? Meni ta mala cifra smrdi previse na ono kalemljenje uz Brankov most.

Trase linija: Nisu nigde tacno predstavljene, ali ono sto se spominje smrdi na trase Belama: linija preko mosta na Adi koja spaja Banovo Brdo i NBG; stanica Trg Republike na liniji Ustanicka - Tvornicka; linija 2 koja se zavrsava kod Pravnog fakulteta.

Podzemne/nadzemne deonice: kako je clanak napisan, ispada da ce 7 od 13 kilometara Linije 1 biti pod zemljom; dakle vecina. Ako predpostavimo da ce sve na NBG ici iznad zemlje, ispada da ce sve u starom delu grada ici ispod zemlje.


Dakle, ovo lici na modifikovani Belam, tj. Belam sa sledecim razlikama/dodacima:
1) 100% nezavisna trasa (ne pise nigde u clanku tacno tako, ali je Djilas to ponovio X puta)
2) Najverovatnije bez nadzemnih deonica po Bulevaru
3) Nejasan status mosta
4) Nesto produzena Linija 2 (?)
5) Krak do Bloka 45.

Veliki strumf

pre 14 godina

Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...

putnik severas

pre 14 godina

sve je to super.okolne pruge po celoj srbiji su u fazi raspadanja,skoro,vozovi skoro ni ne idu svugde,a po bg ce da skoro lete vozovi.a stanica sa severa koja vam donosi promet za vise od 65 posto cele zeleznice,ne moze da dobije ni ispravnu gradsku vodu,a ostalim htz stvarima ili uslovima rada da i ne pricamo.sada bar znamo zbog cega.treba za metro.

Vladica

pre 14 godina

A sto lepo ne rekonstruisu Beovoz i kupe nove kompozicjije - za 3 meseca bi mogli dobiti voz koji ide on Vuka do Zemuna za manje od 15 minuta, i onda samo pojacati autobuse od Zemunske stanice do grada Zemuna... sve to za par desetina miliona evra i par meseci...

Miloš

pre 14 godina

Šta se palite svi, Beograđani i nebeograđani? Metroa do 2014. neće biti. Kao da niste čuli ovu istu priču 100 puta do sada - šta vam bi da opet poverujete?

dovlab

pre 14 godina

1) 28km/h je prosecna brzina, ne maksimalna. To je normalna stvar kada se ima u vidu da je prosecna brzina londonskog metroa oko 30km/h.

2) Metro nije "megalomanska potreba" vec realna potreba visemilionskog grada.

Ulaganja u zeleznicu i puteve u Srbiji gubi smisao ako vam treba 2 sata da prodjete samo kroz Beograd, koji je cvoriste svih veza u Srbiji.

Uzmite samo kao primer: na kom mestu (navedite bilo koji put) u Srbiji su guzve vece nego u Beogradu, pa da su potrebna veca ulaganja nego u glavnom gradu?

I kao najznacajnije, metro ce se finansirati iz budzeta grada i kredita banaka kao uostalom i famozni most preko Save.

Срђан

pre 14 godina

Ако 2,5 километра реконструкције Булевара кошта 25 милиона евра, тј. милион евра 100 метара, колико ли тек ова рачуница греши?

Ivan

pre 14 godina

E muka mi je od ovih komentara!!! Zar se mi ne mozemo oko nicega sloziti ? Da se ne planira o metrou svi bi pjuvali sto se nista ne planira , a sad ovo .... I ja sam iz unutrasnjosti i raduje me ova vest a mi sto imamo takve politicare u unutrasnjosti , sami smo krivi . Ajde da bar nesto podrzimo sto je pozitivno...I nemojte molim vas da pametujete kad vecina nije kompetentna ...

janos

pre 14 godina

Zajam od MMF
Slatka obecanja
Zajam od Rusije
Slatka obecanja
Prodaja Telekoma
Slatka obecanja
Smanjenje Vlade za 4 clana
Slatka obecanja
Smanjenje broja zaposlenih u drzavnoj upravi za minimalni procenat
Slatka obecanja
Decentralizacija vlasti
Slatka obecanja
Prevremeni izbori
Tanka pobeda
Jahanje jos 4 godine

ivan

pre 14 godina

prosecna 28.2km/h podrazumeva i zaustavljanja/zadrzavanja na stanicama... to je jasno...

nego citam ovo i javlja mi se smesak. sve ovo super zvuci. fenomenalno, vozice nas metro za 4 godine.
e sad, jedini problem je sto ja vec skoro 30 godina zivim ovde i vise ne verujem dok ne vidim.
podrska da
slepo vreovanje ne

protektorat

pre 14 godina

Jao ljudi muka mi je. Pa svi znaju da čim se promeni vlast ima namerno da stopiraju ove projekte. Pa Srbi smo. Zašto novi gradonačelnik da pravi metro po đilasovom nacrtu? Namerno će on to da prepravi. Da ne pričamo da ovde svaka stranka ima svoju varijantu. Tako je DSS sa nekim profama sa gradjevine isključivo za "teški" metro i kažu " ni metar iznad zemlje, kopaj tunele". A ovi iz DS-a su za kombinaciju metro tramvaj i opet i oni imaju svoje stranačke stručnjake koji obrazlažu zašto je to bolja varijanta. Da vas podsetim da se planovi za metro rade jos od sedmadesetih i mislim da je Beograd sampion po broju planova ali i po broju napravljenih kilometara. Ovo je ko zna koja po redu varijanta a napravljenih kilometara nula! Kada su Nemci resili da grade metro u Minhenu lepo napravili projekat i gradili ljudi. Pa i nase komsije Bugari napravise prvu liniju u Sofiji. A mi cemo jedni druge da saplicemo da se raspravljamo, a pri tom od lopovluka i nema para za taj metro. Da vas podsetim da se u 19 veku u Beogradu 30 godina vodila svadja o izgradnji kanalizacije zato što su neke stranke bile da sve ide u Dunav a neke da ide i u Savu i u Dunav. Ja mislim da znam sta je resenje...

boske

pre 14 godina

Eeeeeeeeeeeeeeeeeej,ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji zaista veruju u ovu glupost,cime se zamajavate kakav metro??? U Becu se godisnje izgradi 2km metroa a Djilas ce napraviti 25km plus most do 2014 ???

Milovan

pre 14 godina

Kakvih crnih 28km/h????? Jel to neka sala? Izgleda da nije, cim mu je potrebno 12 minuta od Ustanicke do Trga republike. Kakve su vam to brzine nesretne????

DejanV

pre 14 godina

28.2 km/h? Do 2014? ko god je krocio u grad koji ima metro (a bar sada moze) zna da vozovi idu malo brz od toga.... A tek je rok nerealan! ne verujem da ce to biti do 2024.

mc

pre 14 godina

Cini mi se da je Djilas odlucio da to bude tramvaj i bice tramvaj, a svi mi mozemo da se "ubrisemo"....Nego da kazem ja nesto ovim beogradjanima koji teraju "dosljake" i kazu da je zbog njih/nas u Beogradu velika guzva. Studirao sam i ziveo u Beogradu 10 godina pa sam se vratio kuci, tako da pricam iz iskustva.
Ne dolazimo mi u Beograd jer toliko volimo taj grad i "ne zelimo da budemo seljaci i zivimo na selu" nego zato sto je drzava unistila mala mesta i sela, pa tamo/kod nas NEMA nikakvog posla a od zemlje NE MOZE da se zivi nikako (a ne lepo) pa ostavljamo zene i decu u selima i odlazimo u Beograd da nadjemo neki posao (jer samo tamo ima posla) i PREHRANIMO decu, ko se uposte usudio da ih napravi!!!! Realno treba Beogradu metro, to nije sporno, i verovatno bi najbolje bilo da to bude ukopano, ali je mnogo skupo..I treba drzava da stane iz beogradkog metroa jer je to veliki i skup projekat. Ali treba da se uvede samodoprinos u Beogradu pa gradite metro, a mi ostali cemo da vam pomognemo "malo" kroz budzet republike.
I samo...Ne bi Beograd bio toliko veliki da nije nas dosljaka, pa vam ne bi ni treba metro jer bi onda Beograd bio palanka! Svi stari beogradjani imaju po jedno ili nijedno dete, a mi dosljaci imamo vise dece, znaci da zbog nas Beograd raste

Metro

pre 14 godina

U Solunu trenutno grade 1 liniju metroa, projekat je milijardu i (oko) 50 miliona evra. Ne znam bas kako ce da odrade ovo sa samo 700 i kusur miliona...

Gile

pre 14 godina

Kako bre samo 28 km/h? Pa tom brzinom se sada valjda kreće GSP. Osim toga sramotno je sada, u ovim okolnostima planirati gradnju metroa i trošenje tolikih para a "ostatak" Srbije niti ima šta da radi, ni šta da jede. Beograd jeste u Srbiji, ali beograd nije Srbija. Ovakvim jednim potezom Beograd bi se još više odcepio od Srbije. Ne valja to!

Gjergj

pre 14 godina

Bilo bi mnogo pametnije da ove pare ulozite u juznu Srbiju za otvaranje radnih mesta i izgradnje infrastrukture umesto slanja gomile vojske i policije da se igraju zandara dole,ehhh Srbijo Srbijo,i onda se pitaju posle zašto na jugu iam toliko problema,kriminala,ekstremizma,speratista itd koji dobivaju podrsku lokalnog stanovništva...ali bitno da će se gospoda u Beogradu vozikati Metrom...sve je ovo budjav lebac i vanjska šminka,a realna slika Srbije je mnogo drugačija od lepog metroa u Beogradu...

dejan-minhen

pre 14 godina

hmmm... nije problem sto ce i ostatak Srbije da finansira izgradju metora. Problem je korupcija. uz svaki projekt, makar on i propao neko se dobro obogati.
Mislim da je dobro da se Beograd razvije, jer moderan Beograd moze privuci razna strana predstavnistva koja ce otvarati fabrike i dalja predstavnistva u manjim gradovima.

Dare

pre 14 godina

Ja hoću liniju za Karaburmu i Mirijevo!

Mogu doduše i žičarom da nas puste sa Zvezdare...

Ali to je već novi projekat od još stotinak miliona evrića...

sasa

pre 14 godina

mislim, da ne budem pogresno shvacen, veca je sansa da zvezda zaigra polufinale lige sampiona u fudbalu nego da se pola ovoga ostvrai.
a usput, gde ce izlaziti metro u ustanickoj kada nema mesta ni bulevar da se prosiri??
usput, gde ce izlaziti ovaj most preko ade sa strane radnicke ulice?
u vazduh?

Elvir

pre 14 godina

28km/h haha.razumem da je to prosecna brzina. ali sve mi to lici na laki sinski prevoz ili tzv laki metro. sto mu dodje nesto kao poboljsani tramvaj. Neko ce uzeti ogromne pare da bi Beograd dobio josh tramvaja. U Becu npr. postoji laki sinski prevoz, ali isto tako i metro. Tako da u mnogomoe se to resenje ne moze pripisati i Beogradu, koliko god se neko trudio da to ucini. Drugo, zluradi su komentari, tj. zamena teza beogradski metro – tezak zivot u unutrasnjosti. E sad to je uvek pitanje prioriteta. Jeste da narodu u Srbiji grca od nemastine i da ljudi u unutrasnjosti jako tesko zive... Ali zar nije bolje da ako vec uzimamo kredite za infrastrukturu, onda zavrsavamo jedan po jedan infrastrukturni projekat. Cinjenica je da se svi sele u Beograd i da je saobracaj u Beogradu na infuziji. A gradovima u unutrasnjosti, kao i celoj Srbiji su prvenstveno potrebna (bolja) radna mesta, (bolje) zarade. A infrastrukturni projekti bi se onda lakse i zavrsavali kada bi imalo ko da puni te fondove. Naravno, ako ne bi kao i svi drugi bili pokradeni. (vidite slicnu vest o Fondu K. Rebrace, da ne nabrajam dalje). U svakom slucaju od metroa se ne zivi. No, prici nikad kraja. A ja i dalje imam sumorne misli da ce zivot u Srbiji biti sve tezi i tezi, i da cemo raditi za 20 000 dinara (ili 100 EURA u buducnosti) i da cemo se i dalje radovati besplatnim akcijama.

Bulevarac

pre 14 godina

Ovo je laki metro,vidite sliku,opet nas lazu,dzaba im nezavisna linija kad ce to biti tramvaj

[url]http://i39.tinypic.com/wlvbpu.jpg[/url]

Da uloze 200 miliona eura vise za sve tri linije pa bi bio teski metro a ne tramvaj koji ide kroz tunel.To ocigledno nije u interesu nekome...

rogi

pre 14 godina

nesto mi mirise da su oni ugovorili da kupe stare vozove koje je koristio becki metro na liniji U6. u principu to je nezavisni saobracaj i nije tako los, premda lici na tramvaj. razlika u odnosu na ostale je da se napaja strujom odozgo kao tramvaj. u svakom slucaju ako bude izdvojen iz saobracaja bice ok. drugo sta je jos bitno teren u becu je po mom misljenju mnogo pogodniji nego u beogradi, grad bec je mnogo kompaktniji od beograda, nema naselja tipa rakovica, ili krnjace, zna se dokle je bec, tamo gde ja radim sa jedne strane ulice je bec sa druge vec drugo naselje i druga pokrajna. metro u becu je povezan sa brzim vozovima, poslednje stanice metroa su saobracajni cvorovi sa kojih krecu regionalni busevi... sve to mora da se isplanira, gospodin djilas nije imao vremena sve to da snimi, gledao sam nekle planove daljeg razvoja beckog metroa i planovi sezo do 2020-25... ali mrki ce to da sredi pre roka, i sa malo novca...

Budale

pre 14 godina

"Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...
(Veliki strumf, 7. april 2010 20:08)"

^^^ Za bruku od profesije.

Nije ni cudo sto nam je zeleznica na samom dnu kada sami zeleznicki ("strucnjaci"???) forsiraju vozilo koje se naziva TRAMVAJ umesto da se radi sa vozilom koje se naziva VOZ.

Ono sto me sokiralo u postu dipl.inz. saobracaja jeste to sto navodi neistine da je Njujork poslednji grad koji je izgradio poslednju kompletnu liniju "teskog" metroa.

Sta su 60-70ih radili Bec, Bukurest, Prag, Kiev, Atina, Minhen, Varsava, Helsinki, Madrid, Lisabon, Moskva, Minsk, Santo Domingo, Rio De Zaneiro, Sao Paulo, Karakas, Santijago, Buenos Aires, Meksiko Siti, Sangaj, Peking, Hong Kong, Tokio. Oni su poslednju liniju svi izgradili pre 1945te o kojoj ti pricas?

Bogami najnovija linija je u Santo Domingu, otvorena ove godina. A Alzir? Bogami Bombardier MOVIA sa 6 vagona i kapacetom od 1200 putnika mi ne lici na tramvaj?

Idi ti moj strucnjace ponovo ali na neki kvalitetniji fakultet gde ce neko da te stvarno nauci ili jos bolje idi zajedno sa svojim tramvajolikim profesorima u srednji ruralni deo SAD pa tamo gradite svoje LRT "sisteme".

P.S molim novinare da ne stavljaju sliku Londonskog 1995/6 tube voza jer to svakako nije tramvaj koji se pominje u objavljenom clanku.

Toliko. Beogradjani ce na kraju sami presuditi o svojoj buducnosti u ovom gradu.

75016

pre 14 godina

@ dr Agan
''28,2 kilometra na sat'' : moguce da su mislili 28,2 km/h u proseku, uzimajuci u racunicu stajanje na stanicama, sto bi onda bilo logicno.
Ali ako je stvarno 28,2 km/h izmedju stanica onda je to vrlo cudno...

MUKNAVI

pre 14 godina

Ovaj se zauktao ,sa izbornom kampanjom.Nit ce metroa biti,nit ces ti u fotelji ,ovoj ,ostati.Zavrsi most,da ljudi,nedaj boze,ne popadaju i nastave,ko zna, plivajuci do obale..a oni drugi da se ne podave.

David

pre 14 godina

Ovi komentari lepo oslikavaju poverenje koje imaju nast epoliticke strukture o koliko se ovde stavri neozbiljno rade... od jednom se barata nekim kao preciznim ciframa koje zvuce sumnjivo nisko... s druge strane metro sistem ne moze da bude "kompletiran" kad se zavrse te kao tri linije, u svakom gradu koji ima metro linije se grade i grade sve dok grad raste. Dobro je da se ideja polako kristalise i da se nesto radi, dobro je da se odlucilo da ce bar biti nezavisni sinski sistem i da je neko mesovito resenje, jer beograd u nekim svojim delovima to i moze da podnese, ali me nervira ovo frivolno baratanje brojkama kao da je sad tu nesto odluceno, a sam djilas je pre neki dan rekao da cemo tek posle leta znati kako ce to sve da izlgeda. zivi bili pa videli. do tada ce vam se svi smejati, jer to jedino i zasluzujete, jer uradili niste nista.

Gradjevinac

pre 14 godina

Nije laki metro, to ne postoji to je tramvaj, u pitanju je projekat metroa koji je radjen jos u vreme Branka Pesica, a radili su ga urbanisti i gradjevinci sa Univerziteta u Beogradu. To je jedini projekat koji moze da rastereti Beograd od saobracajnog kolapsa koji mu preti. Nemojte stalno da pljujete, nego pogledajte iza sebe da li ste ikada nesto napravili ili svoje vreme provodite u kancelariji citajuci novine!

Goksi

pre 14 godina

Brzina je smešna, ali ono što je bitno je da će taj nezavisni šinski sistem biti tačan i redovan. Znaš koliko ti treba da stigneš od tačke a do tačke b i to je dobro. Po ceni se vidi da neće biti u pitanju klasičan metro, već "nešto". Porede sa Bečkim U6, kao za baksuza nikad se nisam vozio severnom trasom te linije gde kažu da ide iznad zemlje, pa ne znam sad da uporedim sa ovim što đilas predlaže. Koliko se sećam metro-voz je isti kao i na bilo kojoj drugoj liniji.
U svakom slučaju, sigurno će biti dobro - jer ne treba da se gleda u pasulj dokle je kolona na nbgdu kad se ide u grad.
Što je neko pitao kako može most za 20m eura: prijatelju ovo ce biti verovatno neki ne reprezentativni most tipa proste grede, podupirala (?) i imaće daleko manju širinu od mosta na adi (recimo tri do četiri puta manju širinu).

Ja

pre 14 godina

Ja bih da podrzim izgradnju metroa, a da li cu biti jedini, pokazace vreme. Nije ovde kod nas problem u tome da li javnost podrzava ili ne, nego sto se obecanja daju samo pred izbore, a retko sta se zavrsi.

dzo

pre 14 godina

al se frljate s tim godinama i predvidjanjima, pa nismo mi za to, dajte prvo ljudima da jedu i sredite se sami sa sobom, posle metro pobogu

Nikola

pre 14 godina

Toliko negativnih komentara. Samo znam da ako ovo pocne da se gradi, Djilas dobija moj glas i poverenje. Vec me ke kupio sa sredjivanjem Gazele i pocetkom izgradjne mosta na Adi. Prvi gradonacelnik posle mnogo vremena koji se ne plasi kritike i koji stvarno RADI. Korupcije u vlasti ima svuda i uvek ce je biti, pogotovo kod velikih projekata ali sam tim se treba pomiriti i to je to.

Sto se koncepta tice, po meni je ovo najbolje idejno resenje do sad. Da se ceo metro ukopava u teoretski jeste naj bolje, ali mnogo dugo traje, mnogo kosta, i kao sto je vec pomenuto tesko da bi bilo moguce a da ne dodje do urusavanja stare gradnje po Beogradu. "Tramvaj" varijanta koja je prvobitno predlozena takodje nije imala veze sa zivotom, ali ako ovo stvarno bude na izdignutim sinama (kao na nekim sekcijama metroa u Barseloni na primer), bice pun pogodak. Istina je da ce grad verovatno poruzneti, ali ako je cena tog "poruznjavanja" smanjenje saobracajnog haosa, broja vozila na ulicama i izduvnih gasova (a samim tim i poboljsanja kvaliteta vazduha), mislim da je to mala cena.

Sto se brzine tice to je PROSECNA brzina koja ukljucuje stajanje na stanicama i skroz je OK - realan parametar za "procenu" je vreme potrebno od tacke A do tacke B, koje je skroz po meni prihvatljivo.

A sto se komentara tice "Srbija radi Beograd se gradi", broj gladnih itd. Prvo, sam Beograd sa okolnim naseljima cini >50% srpske ekonomije. Drugo, kao sto je vec receno Metro ce biti finansiran iz budzeta grada Beograda, koji pune Beogradjani, kao i iz komercijalnih kredita koji ce biti otplacivani prodajom karata. Dakle nema nikakvog govora o uzimanju para od unutrasnjosti.

I na kraju, vezano za komentare o broju gladnih itd, jedino resenje situacije je pokretanje ekonomije, a jedini nacin da drzava pokrene ekonomiju je ulaganje u velike infrastrukturne projekte. Tako da, PUNA PODRSKA u svakom smislu!

LanMi

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...
_________________

Sada jedno pitanje za ovog „pametnjakovica“ – Dragana, koji je sigurno beogradjanin sa pedigreom... Da li stvarno mislis da se ljudi ovamo doseljuju zato sto je ovde u BG-u mnogo lepo i sto im se BG mnogo svidja??? MUKA ih je naterala da dodju ovde jer NEMA POSLA... A zbog "openminded" likova kao sto si ti nastaju stereotipi o beogradjanima i provincijalcima...

Kada bi se vise novca ulagalo u nova radna mesta i zaposljavanje mladih ljudi po ostalim gradovima u Srbiji, ne bi se toliko ljudi slivalo u Beograd... svi bi bili zadovoljni...

BRZE PRUGE

pre 14 godina

Tako sam vam i ja mogao dostaviti podatke i sloziti pricu makro plana beograda do 2050,KAD JE NEMOGUCE, ALI SE RAJA ZAINTERESOVALA ZA NEPOTPISAN CLANAK

sve vam verujem

pre 14 godina

Sve cemo ovo napraviti,samo ako MI ostanemo na vlesti,majke mi! Gledam ove Nece kako rade nove linije metroa npr.ovde u Nürnbergu,to je veoma slozen i skup projekat i traje.Svi znamo kako Neci rade,nisu mozda sposobniji,ali su odgovorniji(mada evo i na gradnji metroa u Kölnu muvali sa materijalom).Kod nas se obecava,a sta ce biti ko zna! A nije ni vazno,samo je vazno da vam oci zamazemo,osvojimo vlast.ODGOVORNOST ne postoji,odozgo na dole,pa pre ce kazniti neku "sitnu ribu".A inace mi stariji pamtimo da o to BG metrou pricaju vec 30-40 godina,reci su u zemlji Srbiji najeftnije!?

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

ReleaseTheFuture

pre 14 godina

ma da...kilometar treba da košta ne-znam-ni-ja-koliko...tehnološki napredak je doneo izgleda samo rapidno povećanje cene svega. Koliko li je koštao kilometar autoputa u vreme omladinskih radnih akcija? Da ne idu možda uložena sredstva na plate zaposlenih u izgradnji, materijal i mehanizaciju? Ili ipak većina ode konsultanskim kućama?

aleksandar

pre 14 godina

"Vozila će se, u proseku, kretati brzinom od 28,2 kilometra na sat, pa će za putovanje od prve do poslednje stanice biti potrebno 26 minuta."

Citam i ne verujem u ono sto citam. Bolje da konstantno kaznjavaju one koje se voze zutim trakama i oslobode ih za brzi protok vozilima GSP nego sto planiraju ilijos gore stvarno daju ovolike novce za tramvaj, pardon metro.

i onda mi neko prica bajke, nije istina da nisu svi isti...jesu, svi su isti, na kraju. A kraj se racuna, ne pocetak!

pera

pre 14 godina

- 2014 je nerealan rok. Pre bih rekao da ce prva linija biti gotova do 2020
- sta kad padne sneg, udari mraz, ili kosava sa pljuskom? Da ne pominjem letnje temperature od 40 stepeni u Beogradu. Nadzemni sinski sistem to ne moze podneti bez promene prosecne brzine, o komforu voznje i cekanja na stanicama da ne govorim
- 28 km/h u proseku je niska brzina za Bgd
- za ove novce se ne moze sagraditi ozbiljan metro
- Metro je must be za Beograd. Ko god iz unutrasnjosti se ne slaze sa takvom investicijom ne zasluzuje da daje komentar

I ja sam optimista pred izbore

pre 14 godina

Uh alaj smo poceli, a ja se nadam da se bar jedna stvar od tih silnih gradnji bar zavrsi:
- Most na Adi (pobili shipove)
- Kineski most
- Obilaznica oko Beograda
- Koridor 10
- Autoputevi na sve strane (najmanje 3-4)

E, da zaboravih, ipak je nesto zavrseno - 4 km puta od Kragujevca ka auto putu Bgd-Nis, jos samo da izgrade i nadvoznjake za jedno godinu dana. Dotle mogu da postave poseban znak, slican kao onaj sto upozorava na divljac na putu (jelen u trouglu). Mogli bi da stave gedzu sa sve sajkacom u trouglu, da znaju ljudi da ne gaze seljake sto idu da obrade njive.

Darko

pre 14 godina

Sada su jasnije neke stvari u vezi sa bulevarom i platanima. Takođe, bilo bi interesantno da nam "stručnjaci" objasne gde će metro izlaziti sa beogradske strane na brankov most. Da li je to planirano za Kosančićev venac, zakonom zaštićenu urbanističku celinu Beograda? Da li planiraju da nam objasne da je Kosančićev venac, najlepši deo Beograda, star i truo i da ga zato treba "poseći"?

NikolaV

pre 14 godina

Brze ce se dolaziti do centra, onda ce ljdi ostavljati svoja vozila pored metro stanica,
u gradu ce biti manje zagadjenja. Ekstra stvar.

ljubo

pre 14 godina

za ove pare se nece nista napraviti.dok god dizu cenu gorivu metro netreba jer bice sve manje vozila na putevima koji propadaju a niko ni da se pocese da najpre obnovi ove postojece puteve i zeleznice pa onda nesto drugo jer kao sto vidimo da cela transportacija je propala skroz jer cak ni vazdusni saobracaj stalno steka jer nemogu da kupe ni jedan jedini avion a sto se zeleznice tice to da i nepricam jer cak ni u afganistanu nema ovakvih kupea. e sada se vidi sta je komunizam uradio a mnogi ga hvale, pa normalno da ga hvale jer dok je 20% radnog stanovnistva radilo 80% se vuklo za dzabe a kao sto vidimo komunizma nema ali isti mentalitet. nema progresa bez rada i fizickog i mentalnog. e sada sta bi beogradu njbolje bilo u ovom slucaju je jedan "monorail" na struju normalno jer ce sigurno biti jeftinije izgraditi iznad zemlje nego potkopavati stotinama godina stare ulice i zgrade koje samo da se sruce same od sebe.

kaca*

pre 14 godina

metro u parizu se krece slicnom prosecnom brzinom od oko 20km/h... brisel poseduje laki sinski metro koji je mnogo brzi od nase sedmice, trinaeske, dvojke... london kombinuje vozove sa standardnim metroo... mnoge linije ovih metroa kombinuju podzemno i nadzemno kretanje... super je da se izgradi metro i bas treba metro u beogradu jer je nemoguce kretati se njim... a rekla bih da su i ulice beograda u velikom broju obovljene, one se valjda obnavljaju neprekidno, ne?...
pa sad, da li ce metroa biti ili nece to je kljucno pitanje jer o istom se govori godinama i nista ne radi... a ako se desi, onda nista drugo nece biti problem, niti brzina niti forma, ni da li se krece pod ili nad zemljom, niti statisticki podatak o broju putnika...

нека буде тихо

pre 14 godina

Пуна подршка Ђиласу за ово. Ако испуни обећано има још један мандат. Надамо се да ће да личи на неки европски метро. Сумњам да ће било ко допустити изградњу накардног метроа. Метро кроз амстердам иде и изнад и испод! Само да не прави буку.

Budale

pre 14 godina

Prva linijica od 15km ce da prevozi dnevno 300 hiljada ljudi????

Tramvajima zakacenim kao na danasnjoj 7 i 9?? Zaboravio sam da napomenem bitnu razliku - malo vecim tramvajima koji imaju vrata i sa jedne i sa druge strane.

I sve to u intervalu od 3 minuta.

Koliko ja znam Londonska Bakerloo Tube linija sa vozovima od 7 vagona i kapacitetom od 1280 putnika preveze dnevno 284 hiljade putnika, i to sa intervalom od 2 minuta u spicu a ne 3 kao sto cemo mi da cekamo nase najnovije nezavisne tramvaje. Ja taj sistem nikad necu moci da nazovem metro jer koristi vozilo koje se strucno naziva LRV (Light Rail Vehicle) ili na Srpskom Lako Sinsko Vozilo, svima poznato kao tramvaj.

To znaci da ce nas da sardinisu po tramvajima formiranim u tramvajske vozove (tramvajske kompozicije), jos cemo da cekamo minut duze i da imamo jos manje sedista a posto je linija kraca i prevozi vise putnika to znaci da ce da bude veca guzva u svakom vozilu.

U prevodu ja u Londonu od 240 sedista imam slobodno 120 a u Beogradskom nezavisnom tramvaju imam slobodnih 0 sedista i jos ko zna kolko ljudi stoji. Pritom ima jako blizu stanice (ama bas pravi tramvaj) koje dodatno usporavaju vreme putovanja. Metro treba da ima stanice na 700-800m (samo sam centar eto bas Bakerloo ima na ~630m) ali da cela trasa ima stanice na 547m kao ovo sto su oni uradili to nikako!

Zasto trpaju blizu stanice? Pa da ne bi morali da uvode nove autobuske linije (linijice) tzv. "konektore" koje spajaju obliznje ulice sa glavnom trasom kojom ide metro.

Ceo Londonski autobuski sistem je zapravo konektor za metro.

Srpska Akademija Nauka i Umetnosti mora da nesto ucini po ovom pitanju inace ce grad biti razoren urbanisticki, drustveno i ekonomski.

titan

pre 14 godina

Smesno je pozivati se na neopravdanu izgradnju metroa, dok ostali gradovi u srbiji "trpe" Jednostavno u tim gradovima ni autobusi nisu popunjeni, a guzvi gotovo i da nema. Beograd je METROpola i zasluzuje metro! uz duzno postovanje svih ostalih gradova.

ZokyNBGD

pre 14 godina

ne verujem kako se svi prave pametni u komentarima. Ima li iko od vas kompjuter u kolima koji pokazuje kolika je prosečna brzina kretanja po Beogradu? 28 km/h je super kad uzmete u obzir usporavanje i čekanje u stanicama, raspitajte se malo kod taxista da li postižu više od 10 km/h?

Pera

pre 14 godina

Podrska za izgradnju metroa,
kakve veze grad ima sa ostatkom srbije, nezavisno je finansiranje, ono sto nam treba je METRO, samo to nas moze spasiti guzvi. Kad bude kompletno napravljen, nema sanse niko da me natera da sednem u kola da idem u centar.

GRT-MRT

pre 14 godina

Meni je prosečna brzina u kolima 25km/h sa punim poštovanjem ograničenja i kretanjem po gradskoj gužvi. Ako to penjemo na 28.2km/h po ovoj ceni onda bolje da počnemo da ulažemo u JAT ili GRT(Gradski helikopterski transport). Uz sve to - ovaj moj plan je realniji do 2014.

chicha

pre 14 godina

Ovo je stvarno smesno... Kao sto jedan od citalaca kaze, brzina tog metroa je manja od brzine GSP-a trenutno... Jedan od ciljeva treba da bude i brze putovanje a ne samo da se rastereti saobracaj. Od zemuna do ustanicke i GSP-om treba toliko vremena. U parizu se sa jednog kraja grada na drugi stize za 15ak minuta... Ovo je sramota velika, da se toliki milioni bacaju na ovakav metro. Kazu da je po uzoru na becki metro, ali je becki mnogo brzi... SRAMOTA!!!

Milan

pre 14 godina

Moja puna podrška izgradnji beogradskog metroa iako živim daleko od Beograda! Jedinu zamerku imam zbog mosta preko reke. Naime smatram da ne treba graditi most već tunel ispod reke jer ako su Englezi i Francuzi igradili tunel ispod mora zašto je problem izgraditi tunel ispod reke?

Petar Popara

pre 14 godina

Обожавао сам да гледам емисију на б92 ТВ која је описивала пропале "пројекте" па између осталог и брзе пруге Србије као и многе друге, надам се да ће овај "пројекат" да се заврши само на једном од оваквих наслова, јер ћемо ускоро и о њему гледати у сличној емисији, иначе б92 "рулес", само напред.

Milos

pre 14 godina

Velika ulaganja i investicije u kapitalne projekte koji ce svakako poboljsati uslove i kvalitet zivota u nasem Beogradu. Svakog dana kada putujem na posao gledam kako se radja novi simbol Beograda, most na Adi, za koji su mnogi govorili da od „te price i tog mosta nece biti nista“, ali eto sve je visi, veci, lepsi. Mislim da je krajnje vreme da sve neverne TOME zacute i uce kako se na najbolji nacin doprinosi razvoju i izgradnji naseg grada, pametnim, rentabilnim i pre svega korisnim projektima za sve nas. Ponosan sam sto sam Beogradjanin

nikola

pre 14 godina

Sjajna vest.... svaki vid unapredjenja saobracaja u beogradu je fenomenalna novost.... sve ovo doprinosi kako smanjenju guzvi, manjem vremenu potrebnom za dolazak na posao i sa posla, a uz to ne povecava zagadenje u onoj meri u kojoj to cine drugi vidovi saobracaja... fantasticno, polako postajemo prava metropola, a nje nema bez metroa

Brale

pre 14 godina

A ovaj sto pise za pridoslice: pa kako mislis snajka da se ne dolazi u Beograd kada ste nam sve pare uzeli i cerdate ih za svakojake gluposti???

Marko

pre 14 godina

Most na Adi, metro, nov i moderni autobusi, tramvaji i trolejbusi... Sjajno, Beograd ce konacno
imati gradski prevoz i saobracajnice kakve zasluzuje.

Joca

pre 14 godina

Dobro je da se gradi, ako su rekli da je 2014 godina relana rok za avrsetak to je odlicna vest.
Dobro je da pocinejemo da se bavimo resavanjem problema. Da nesto gradimo, da brze putujemo.
Da postanemo evropska metropola.

ja sam metro-sexualac do 2014

pre 14 godina

a joj koliko komentara :)) pa ovo je facinantno, kako neko lupio ,ostao ziv a narod se nalozio samo tako.
Samo lupajte dragi nasi politicari,mi volimo kad vi svirate.na izbore vam ne izlazi 70% gradjana, uskoro ce biti nereseno.1 glas svakome,odnosno svako sebi glas daje, pa ce onda da sastavljate vladu milionima godina, a gradjani srbije nemaju vremena za vasa segacenja i da posmatra vasu nedozrelost polozaja na kojem se nalazite.
Pa ja cu pre postati metro sexualac nego sto ce beograd da vidi taj metro :))
I odakle pare?
da ne udjemo u poziciju da 20 godina pocnemo da kopnimo zbog kredita i ne mogucnosti da vratimo ovac?
Mi privredu nemamo ,tako da neznam ko ce placati kredite drzavne?
Naj bolje politicari iz svog dzepa ,jer su oni i zakuvali da narod bude bez osnovnih ustavom zagarantovanih prava,pa i iskljucivanje struje u sred februara....po snegu.Pa gospodo nema razlike izmedju vas u srpskim foteljama i kosovskih.isti ste, oni ugrozeni od siptara,a mi od sopstvenih.DOBRI MOJ NARODE IMA LI STA GOREG?

Buca

pre 14 godina

Nije tako jednostavno . Nije dovoljno sto nsu pogledali Becki Metro. Treba izabrati komisiju ,koja bi obisla metroe i u Parizu ,Londonu , Berlinu ,Tokiju, Nju Jorku ,Briselu , Amsterdamu, Moskvi ,Pekingu, Osaki i jos n,, nazdravljajmanje desetak raznih resenja , pa tek tada poceti razmisljati o najboljem resenju. Nazdravlje!

Mare

pre 14 godina

Bice ovo super stvar, konacno ce i Beogradjani moci poput vecine evropskih sunarodnika da putuju brze i efikasnije. A da ne pominjemo samo koliko ce time biti smanjene postojece guzve u gradskom prevozu, koje bismo svi rado izbegli :)

lejla

pre 14 godina

Svaka cast za vest, gradska delegacija je videla kako stvari funkcionisu u Becu. Ja inace zivim u Becu.
Suvisno je pricati kako je metro nepohodan. Ovo je odlicna stvar.

Amour

pre 14 godina

Znate za koliko procenta ce se smanjiti zagadjenje Beograda.Ovo je stvarno fenomenalna vest i ono sto je zaista potrebno svim Beogrdjanima.

Jefta

pre 14 godina

Rok je cini mi se realan , dobro je samo da se krene sa radom na vreme, i da neko
opet ne zabrani da se posece neko stablo ako je tu planiran izlaz iz metroa.

Po

pre 14 godina

Raduje me ova vest i to što će metro biti po uzoru na Bečki (koji je najfrekventniji, najtačniji i po meni najbolji metro sistem u Evropi).

Zoran

pre 14 godina

Bravo, jos jedna u nizu lepih vesti za beogradjane. Metro je svakako zila kucavica gradskog prevoza u svim metropolama. Nadam se da ce rokovi i plan izgradnje biti ispostovani, kao i kvalitet, ali obzirom na ozbiljnost ljudi koji stoje iza ove ideje i projekta ne sumnjam da ce tako i biti. Samo napred, ovo je trebalo Beogradu.

Ilija M.

pre 14 godina

Sve pohvale za gradonacelnika i njegov tim koji u uslovima najvece krize jedini zaista nesto rade i bave se konkretnim stvarima za poboljsanje zivota gradjana glavnog grada. Verujem da ce cak i prva linija metroa znacajno rasteretiti saobracaj u gradu, koji je katastrofalan.

Djomla

pre 14 godina

Ovo nam je trebalo kao nikada do sad. Konačno ušteda na tonama živaca, vremena, goriva po gradskim gužvama! Pljujte i kritikujte, al' zakunite se da nećete sesti u metro i umesto za 26minuta od zemuna do ustaničke, vi ćete iz principa se voziti oko 2 sata!

Prefekt

pre 14 godina

svaku stvar treba strucno ali i kriticno sagledati. Kad se rade tako veliki kapitalni projekti je potrebno par meseci strucne diskusuje i barem dve godine projektovanja sa zatvaranjem finansijske konstrukcije jer gradnja godinama traje. A svi skupa ne bismo zeleli da imamo neki novi "Prokop" u centru grada jer je eto ponestalo para pa cekamo neka bolja vremena (iducih 30 godina itd.) Mi i ne znamo kako cemo taj projekt finansirati, nemamo ni tacno razradjen projekt (trase, stanice, tip voznih kompozicija) jedino ako zele da preuzmu vec vidjeno iz plana Belam. Nije dovoljno da Djilas ode u Bec, malko kvazi pogleda tamo jednu trasu i stvar gotova.

Ovi zadnij postovi zahvalne podrske i odusevljenja gradonacelniku Djilasu (sa potvrdom da ce za njega glasati VEC na sledecim izborima) me podsecaju na podrske sirokih narodnh masa Nikolaeu Caucesku-u, Todoru Zivkovu,..Titu...slepo i neargumentovano

Mua

pre 14 godina

Napokon i mi da dočekamo metro, zaista divna vest.Neću više provoditi prosečno oko 4 sata dnevno u prevozu i tako gubiti dragoceno vreme.

Brdjanka

pre 14 godina

Kada su svi presli na metro, mi se bacismo pod tramvaje i trolejbuse...
Super, dok zavrsim fax, osnujem porodicu, i potrudim se da pobegnem odavde, mozda ce moje komsije uspeti da sidji sa gore pomenutog (Banovog) brda i mozda im nece samo do Sajma trebati, kao sada sto im treba, pola sata.
Od Sajma ce se vec snaci...

Beograd je svet

pre 14 godina

Ako se ova obećanja ispune ja ću biti najsrećnija Beograđanka, ustvari znam da će nas biti puno. Želim da živim u gradu sa metroom i jedva čekam da napokon uživam u prevozu i brzo stignem tamo gde želim. Veliko bravo Draganu Đilasu!

perikle

pre 14 godina

na sledecim izborima glasam za ovu vlast jer mislim da ce izgraditi ovo cudo. vozicemo se i kod nas u metrou a ne samo kad odemo van zemlje

Maja

pre 14 godina

Mislim da je ovaj grad zasluzio nesto tako kapitalno i veliko kao sto je metro. Vidim da se na ovome ozbiljno radi, tj da se ne radi stihijski vec vrlo planirano. Verujem da ce gradske vlasti pronaci najbolji nacin za sprovodjenje ovog plana u delo. Podrska gradonaclniku!

vozac

pre 14 godina

Beograd je ozbiljan grad, Beogradu treba metro i Beograd ce ga i dobiti. Ja cu se iskreno i dalje voziti kolima ali sam siguran da ce guzve na ulicama biti manje i da cu manje goriva trositi i mnogo brze svuda stici. Pozdravljam i mostove i metro i jedva cekam.

Stiv

pre 14 godina

Ove gradske vlasti ce na kraju mandata zaista imati cime da se pohvale…Prethodnicima nisu bile dovoljne godine a ovaj covek je za kratko vreme uspeo da zapocne jedan most, uskoro i drugi, prvu liniju metroa, da izgradi vrtice i poboljsa standard u njima, ukine liste cekanja…Svako ko je realan i dobronameran mora to da prizna.

Матија

pre 14 godina

Ово ми делује као инвестиција за коју не треба штедети новац. Изборили смо се да београд постане центар свих збивања на овим просторима. Изборили смо се заједно сви ми. Нема потребе за прављењем теорија завере. Ово је оно на шта смо тако дуго чекали. И ја сам поносан на своју земљу, на свој народ, на своје суграђане.

zona

pre 14 godina

Zelimo brzim koracima ka Evropi, evo jos jednog koraka ka cilju. Ovo je vredelo cekati! Svaka cast ljudima koji stoje ispred nas!

Prefekt

pre 14 godina

opet licitiranje sa rokovima i projetkima, cenama itd,…sve ali sa politickom pozadinom. Pokojni gradnonacelnik Beograda Nenad Bogdanovic je 2003/04 izjavio da ce te godine zapoceti gradnja "lakog" metroa i prva linija je po tome trebala da bude pustena u saobracaj 2008 godine. Naglasio da se svaki gradonacelnik moze smatrati neuspesnim ako do toga roka ne bude pustena u saobracaj prva linija,...nekad receno, nekad bilo,...obecanja nikad dosta iz raznoraznih usta

Zemunac

pre 14 godina

Kao Zemunac jedva čekam izgradnju prve linije metroa a naravno i svih ostalih. Želim da živim u gradu koji ima metro i sada znam da će mi se taj san ostvariti. Svaka čast gradskoj vlast i gospodinu Đilasu.

bravo

pre 14 godina

306 hiljada ljudi dnevno sa samo jednom linjom, fantasticno! Mislim da svi mi jedva cekamo izgradnju metroa i nadam se predvidjenom i uspesnom pocetku i zavrsetku radova. Bravo gradonacelnice!

Наташа

pre 14 godina

Када сам наишла на ову вест била сам затечена. Мој Београд ће имати свој метро… То је тако лепа ствар, али уједно и тужна јер ми још увек каскамо за Европом. Морамо да се променимо, морамо да променимо нашу свест како би смо били оно што заправо јесмо.

Floyd

pre 14 godina

Da, 28 km na sat! Zna li neko šta je to za ovakve kratke relacije za šinska vozila? 13 km je relacija prve linije tj za 26 minuta si prošao najgore dosadasnje saobracajne nocne more..

Radomir

pre 14 godina

u kojoj kladionici mogu da se kladim za sve sto imam da nece biti gotova do 2014?

Mada, ne bih se obogatio, kvota bi najverovatnije bila 1,0001.

alo ljudi

pre 14 godina

Vidim da ima negativnih komentara koje ja uopšte ne razumem. Alo,ljudi žele nešto da urade! Manite se tih vaših zlih misli. Ko ne veruje ne mora unapred da oduđuje dobre ideje, nego da sačeka da se realizuju ili ne pa tek onda da priča. Ja sam iskreno oduševljen ovom idejom.

Nikola

pre 14 godina

S obzirom koliko ce izgradnja maker jedne linije doprineti poboljsanju standarda gradjana Beograda, to i ne deluje kao tako skupa investicija. Kada za koju godinu budeu gotovi mostovi i prva linija metroa, verujem da ce kretanje po gradu Beogradu biti mnogo jednostavnije a onda cemo svi konacno ziveti kao Evropljani.

Loki

pre 14 godina

Izražavam svoje zadovoljstvo. Ne volim mešanje u čini mi se rasprave koje postoje između pojedinih na ovom blogu, ali nisam mogao da suzdržim svoju radost zbog ove sada već gotove stvari

Keka

pre 14 godina

Kada je o tome pricao u kampanji, mislio sam da laže kao i svi drugi kandidati za gradonačelnika. Ipak je ovo izuzetak da neko zaista nešto uradi ovako veliko i neophodno. Respekt!

Kaja La

pre 14 godina

Konacno!!! Metropola... Sve pohvale za gradonacelnika... Ovo je pun pogodak za ulazak u EU I za Beorgad... najzad da i nasa drzava uradi nesto pametno za svoj narod... Samo napred!

Milena

pre 14 godina

Koliko samo potrosim goriva na one Beogradske guzve preko mostova, metro ce biti daleko jeftiniji i brzi. Drago mi je sto ce biti poseban most samo za metro. Bravo realizatorima.

Milos

pre 14 godina

@Milos

Imenjace, ako je Djilas napravio pravi potez "odlaskom u Bec", ja mislim da sam ja napravio strasan potez letovanjem u Grckoj i zimskim raspustom u Americi. Svakako bolji od Djilasovog. Da se razumemo, nemam ja nista protiv putovanja, bas naprotiv. Ali ako mi neko objasni sta je to oko metroa moglo da se vidi u Becu, a nije moglo preko interneta (sto na strucnim sajtovima, sto na vrlo strucnim forumima, sto na YouTubeu), svaka cast.

Mozda ne moze da se oseti taj miris masinskog ulja u ranu zoru.

Mitar

pre 14 godina

@Veliki Štrumf
Otac mi je bio građevinski inžinjer. Kad sam prvi put čuo za "laki metro" pitao sam ga šta je to. Odgovorio mi je, "Sine, to ti je i loš metro i loš tramvaj, kao uostalom i sve što se radi na pola."

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

Boba

pre 14 godina

Konacno postajemo metropola, ono sto je normalna stvar u svim evropskim zemljama mi dobijamo tek sad. To je najbolji dokaz sposobnosti i ozbiljnosti sadasnjih gradskih vlasti.

Maja

pre 14 godina

Veoma je vazno za Beograd kao prestonicu jedne moderne, evropske drzave da ima i svoj metro saobracaj. To ce nam olaksati kretanje kroz grad I bice manje guzvi. Zaista mislim da je to lepa ideja koja ce nam omoguciti normalniji zivot I kretanje kroz grad.

Milos

pre 14 godina

Konacno mozemo da kazemo da cemo ziveti u pravoj prestonici. Mislim da je gradonacelnik Djilas nacinio pravi potez odlaskom u Bec. Potrebno je dosta novca za ovaj poduhvat ali se on I te kako isplati I vrati. Putne mreze su ono sto nama najvise treba. Brzina saobracaja, manje guzve, manje zagadjenja vazduha… Mislim da ce ovo za nas I nas turizam biti prava stvar.

Бојана

pre 14 godina

Морамо да се помиримо са чињеницом да заостајемо за Европом. Оно што је у другим земљама нормално – ми добијамо тек сад. Срећна сам због тога што ће ми бити потребно мање времена за одлазак на жељено место. Коначно смо се изборили за своје место.

Ана

pre 14 godina

Свесна сам чињенице да ће сада бити много злурадих коментара на рачун гредске управе. Али људи…маните се политике. Овде није ствар да ли је за овај потез заслужан Јанко или Марко. Гледајте резултате појединаца, а не странке или коалиције. Битно је да ће те боље живети, да ћете брзо долазити до жељених места, да ћете бити безбеднији у саобраћају. Оставимо се малициозних коментара и похвалимо овај поступак.

Masa

pre 14 godina

Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Svakako da se ne može osporiti zahvalnost koju dugujemo gradonačelniku zbog svih odluka koje je donosio za nas Beograđane, ali ova mi nekako dođe najlepša. Izuzetno sam ponosna što će moj grad imati svoj metro, što će postati prava evropska metropola, što će život u gradu biti još brži. Ja sam srećna što ću imati tu priliku koju su moji roditelji propustili.

Ivan

pre 14 godina

Izgradnja metroa je jedna od stvari koja će Beograd učiniti još više nalik svetskim metropolama i koja će nas približiti Evropi, a što je jos bitnije približiće Evropu nama. Ovo je ono što zaista nedostaje Beogradu i što će život u njemu učiniti mnogo lakšim.

pere-j-s

pre 14 godina

gradite,ali bez nasih para,
a struju i ostale komunalije,niste u stanju da platite,oprastavam se i daje na pocek,a vi bi ste jos metro da gradite.
moze ali samo do izbora.

Voyager

pre 14 godina

Nigde nisam procitao ko ce da projektuje, gradi i ciji ce da bude metro? Cudno je da se vec znaju i cene opreme, i broj putnika i vrenost stanica... Ko ce to da izgradi Metro? Sta je sa Beovozom koji je pred kolapsom?

Bane

pre 14 godina

Najzad i mi postajemo metropola sa metrom, drago mi je sto ce se time skratiti vreme puta, jos i ovaj novi most!!! Nece biti guzve uopste. Svaka cast!!!

Marko

pre 14 godina

Ovo je najbolja i najkorisnija investicija u ovom gradu, em sto ce nama biti lakse, em sto ce grad imati vise para od metroa za buduce investicije.

ljubo

pre 14 godina

metro u cikagu je star 80 godina. iznad zemlje se ponekad ide i do 80 kmh a ispod zemlje i po 60kmh ja nerazumem koje su ovo cifre prosek 28 kmh. pa najbolje kao braca kinezi na bicikl i furaj jer niz brdo moze i vise od 28kmh. :):):)

dragan

pre 14 godina

Metro je skracenica od Metropoliten i u svakoj zemlji podrazumeva drugaciji sistem prevoza. Neki pod metroom podrazumevaju autobuski prevoz! Da li je u pitanju laki šinski sistem (da liči na tramvaj) ili teški (da liči na voz) zavisi od potreba i sredstava grada. Možda je pametnije da se napravi laka varijanta a da se kasnije pusti teška. Ne treba zakerati oko varijante, a ni oko brzine. Prosečna brzina je uredu kad se uzmu u obzir ubrzanja i usporenja.
Što se tiče cene, verovatno će da ga grade Kinezi. Dokazali su u Pekingu i Šangaju da mogu da ih grade brzo i kvalitetno.

Malogradjani, trgnite se iz megalomanije!

pre 14 godina

Rodjen sam u Beogradu, akam se po Beogradskim guzvama dan-noc, ali ovo je SULUDO!
Kada pola Srbije gladuje i ceo ekonomski sistem u unutrasnjosti je potpuno srusen, cist je bezobrazluk bacati ovoliki novac na Beograd. Bez ostatka Srbije nece biti ni Beograda.

superiorni

pre 14 godina

Kakvih bre 720 miliona evra za metro u Beogradu. Kako ih nije sramota, Beograd se gradi dok Srbija ne radi! Bolje neka sve te pare utroše na jadnu infrastrukturu bolnica, obdaništa, otvaranje radnih mesta južnije od Beograda. Beogradjani da uživaju u komforu, a pola Srbije jedva sastvalja kraj sa krajem.

Dragan

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...

Veliki strumf

pre 14 godina

Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...

Ivan

pre 14 godina

E muka mi je od ovih komentara!!! Zar se mi ne mozemo oko nicega sloziti ? Da se ne planira o metrou svi bi pjuvali sto se nista ne planira , a sad ovo .... I ja sam iz unutrasnjosti i raduje me ova vest a mi sto imamo takve politicare u unutrasnjosti , sami smo krivi . Ajde da bar nesto podrzimo sto je pozitivno...I nemojte molim vas da pametujete kad vecina nije kompetentna ...

Gile

pre 14 godina

Kako bre samo 28 km/h? Pa tom brzinom se sada valjda kreće GSP. Osim toga sramotno je sada, u ovim okolnostima planirati gradnju metroa i trošenje tolikih para a "ostatak" Srbije niti ima šta da radi, ni šta da jede. Beograd jeste u Srbiji, ali beograd nije Srbija. Ovakvim jednim potezom Beograd bi se još više odcepio od Srbije. Ne valja to!

dovlab

pre 14 godina

1) 28km/h je prosecna brzina, ne maksimalna. To je normalna stvar kada se ima u vidu da je prosecna brzina londonskog metroa oko 30km/h.

2) Metro nije "megalomanska potreba" vec realna potreba visemilionskog grada.

Ulaganja u zeleznicu i puteve u Srbiji gubi smisao ako vam treba 2 sata da prodjete samo kroz Beograd, koji je cvoriste svih veza u Srbiji.

Uzmite samo kao primer: na kom mestu (navedite bilo koji put) u Srbiji su guzve vece nego u Beogradu, pa da su potrebna veca ulaganja nego u glavnom gradu?

I kao najznacajnije, metro ce se finansirati iz budzeta grada i kredita banaka kao uostalom i famozni most preko Save.

Gjergj

pre 14 godina

Bilo bi mnogo pametnije da ove pare ulozite u juznu Srbiju za otvaranje radnih mesta i izgradnje infrastrukture umesto slanja gomile vojske i policije da se igraju zandara dole,ehhh Srbijo Srbijo,i onda se pitaju posle zašto na jugu iam toliko problema,kriminala,ekstremizma,speratista itd koji dobivaju podrsku lokalnog stanovništva...ali bitno da će se gospoda u Beogradu vozikati Metrom...sve je ovo budjav lebac i vanjska šminka,a realna slika Srbije je mnogo drugačija od lepog metroa u Beogradu...

putnik severas

pre 14 godina

sve je to super.okolne pruge po celoj srbiji su u fazi raspadanja,skoro,vozovi skoro ni ne idu svugde,a po bg ce da skoro lete vozovi.a stanica sa severa koja vam donosi promet za vise od 65 posto cele zeleznice,ne moze da dobije ni ispravnu gradsku vodu,a ostalim htz stvarima ili uslovima rada da i ne pricamo.sada bar znamo zbog cega.treba za metro.

slavisa

pre 14 godina

OVO JE TRAMVAJ! Poznato je iz projekta Španaca da su otkrili "toplu vodu", tj. TRAMVAJSKU liniju koja je još 1937. godine išla od Tvorničke do Ustaničke. I za ovo otkriće im je trebalo 5 godina! Neko se igra i izmotava sa Beogradom, kada hoće da uvali TRAMVAJ nazivajući ga (najnovije) "beogradski metro". Nije više ni BELART, ni BELAM, ni LRT, sad se TRAMVAJ zove "beogradski metro". Pa dobro, da li je Demokratska stranka potpuno izgubila kompas? Zato je uništeno 430 platana? Da se uvali TRAMVAJ?

dejan-minhen

pre 14 godina

hmmm... nije problem sto ce i ostatak Srbije da finansira izgradju metora. Problem je korupcija. uz svaki projekt, makar on i propao neko se dobro obogati.
Mislim da je dobro da se Beograd razvije, jer moderan Beograd moze privuci razna strana predstavnistva koja ce otvarati fabrike i dalja predstavnistva u manjim gradovima.

smoki

pre 14 godina

Napisao sam ovo isto i na jednom od prethodnih tekstova u vezi sa beogradskim metroom: metro ne treba graditi zbog jednog razloga - dok bude zavrsen teleportacija ce biti u punom zamahu, a hodanje po vodi svakodnevna pojava - organizovani transport nece biti neophodan. Uopste se ne salim. Renoviranje jedne ulice traje dve godine, gradnja mosta deset, gradnja obilaznice pedeset, ako gradnja metroa nece trajati jedno sto godina nece ni godinu. Covek ce krociti na Mars pre nego sto Beograd dobije metro. Mi prosto treba da primenimo 'africki' model. Afrikanci su lepo preskocili celu jednu generaciju u telekomunikacijama na primer (fiksne linije, kablovi) i sada samo cepaju sa mobilnim telefonima i sta im fali. Slicno je i sa internetom. To je nasa nada - sedi i cekaj neku tehnolosku revoluciju. Pa nek bude i za 80-90 godina, metro bi do tada dogurao od Vuka do Terazija, gornji maksimum.

Brale

pre 14 godina

A ovaj sto pise za pridoslice: pa kako mislis snajka da se ne dolazi u Beograd kada ste nam sve pare uzeli i cerdate ih za svakojake gluposti???

chicha

pre 14 godina

Ovo je stvarno smesno... Kao sto jedan od citalaca kaze, brzina tog metroa je manja od brzine GSP-a trenutno... Jedan od ciljeva treba da bude i brze putovanje a ne samo da se rastereti saobracaj. Od zemuna do ustanicke i GSP-om treba toliko vremena. U parizu se sa jednog kraja grada na drugi stize za 15ak minuta... Ovo je sramota velika, da se toliki milioni bacaju na ovakav metro. Kazu da je po uzoru na becki metro, ali je becki mnogo brzi... SRAMOTA!!!

Darko

pre 14 godina

Sada su jasnije neke stvari u vezi sa bulevarom i platanima. Takođe, bilo bi interesantno da nam "stručnjaci" objasne gde će metro izlaziti sa beogradske strane na brankov most. Da li je to planirano za Kosančićev venac, zakonom zaštićenu urbanističku celinu Beograda? Da li planiraju da nam objasne da je Kosančićev venac, najlepši deo Beograda, star i truo i da ga zato treba "poseći"?

Nikola

pre 14 godina

Toliko negativnih komentara. Samo znam da ako ovo pocne da se gradi, Djilas dobija moj glas i poverenje. Vec me ke kupio sa sredjivanjem Gazele i pocetkom izgradjne mosta na Adi. Prvi gradonacelnik posle mnogo vremena koji se ne plasi kritike i koji stvarno RADI. Korupcije u vlasti ima svuda i uvek ce je biti, pogotovo kod velikih projekata ali sam tim se treba pomiriti i to je to.

Sto se koncepta tice, po meni je ovo najbolje idejno resenje do sad. Da se ceo metro ukopava u teoretski jeste naj bolje, ali mnogo dugo traje, mnogo kosta, i kao sto je vec pomenuto tesko da bi bilo moguce a da ne dodje do urusavanja stare gradnje po Beogradu. "Tramvaj" varijanta koja je prvobitno predlozena takodje nije imala veze sa zivotom, ali ako ovo stvarno bude na izdignutim sinama (kao na nekim sekcijama metroa u Barseloni na primer), bice pun pogodak. Istina je da ce grad verovatno poruzneti, ali ako je cena tog "poruznjavanja" smanjenje saobracajnog haosa, broja vozila na ulicama i izduvnih gasova (a samim tim i poboljsanja kvaliteta vazduha), mislim da je to mala cena.

Sto se brzine tice to je PROSECNA brzina koja ukljucuje stajanje na stanicama i skroz je OK - realan parametar za "procenu" je vreme potrebno od tacke A do tacke B, koje je skroz po meni prihvatljivo.

A sto se komentara tice "Srbija radi Beograd se gradi", broj gladnih itd. Prvo, sam Beograd sa okolnim naseljima cini >50% srpske ekonomije. Drugo, kao sto je vec receno Metro ce biti finansiran iz budzeta grada Beograda, koji pune Beogradjani, kao i iz komercijalnih kredita koji ce biti otplacivani prodajom karata. Dakle nema nikakvog govora o uzimanju para od unutrasnjosti.

I na kraju, vezano za komentare o broju gladnih itd, jedino resenje situacije je pokretanje ekonomije, a jedini nacin da drzava pokrene ekonomiju je ulaganje u velike infrastrukturne projekte. Tako da, PUNA PODRSKA u svakom smislu!

LanMi

pre 14 godina

Hajde ovako da upitam sve ove dusebriznike kojima je ulaganje u infrastrukturu Beograda najcrnji trn u oku - da li mislite da bi nam bio tako ocajnicki potreban metro da se niste svi vi doselili u Beograd? Znam da je nemastina svuda, ali kada ne biste svi srljali ovamo, ne bi ni cene sumanuto skakale u Beogradu, manje je posla za sve, samim tim i plate manje. A sela i varosice po Srbiji zapusteni i prazni!
Nadam se da necu biti pogresno protumacen, pogotovo sto sam "openminded", ali stvarno mi je muka vise od ovih prica da sve propade zbog bahatog zivota prosecnog Beogradjanina!
Uostalom, zasto su petkom uzasne guzve, a vikendom grad prazan? Kazu, "Beogradjani" otisli kuci. Mislite o tome...
_________________

Sada jedno pitanje za ovog „pametnjakovica“ – Dragana, koji je sigurno beogradjanin sa pedigreom... Da li stvarno mislis da se ljudi ovamo doseljuju zato sto je ovde u BG-u mnogo lepo i sto im se BG mnogo svidja??? MUKA ih je naterala da dodju ovde jer NEMA POSLA... A zbog "openminded" likova kao sto si ti nastaju stereotipi o beogradjanima i provincijalcima...

Kada bi se vise novca ulagalo u nova radna mesta i zaposljavanje mladih ljudi po ostalim gradovima u Srbiji, ne bi se toliko ljudi slivalo u Beograd... svi bi bili zadovoljni...

Gradjevinac

pre 14 godina

Nije laki metro, to ne postoji to je tramvaj, u pitanju je projekat metroa koji je radjen jos u vreme Branka Pesica, a radili su ga urbanisti i gradjevinci sa Univerziteta u Beogradu. To je jedini projekat koji moze da rastereti Beograd od saobracajnog kolapsa koji mu preti. Nemojte stalno da pljujete, nego pogledajte iza sebe da li ste ikada nesto napravili ili svoje vreme provodite u kancelariji citajuci novine!

nesha

pre 14 godina

to je ono sto zovu 'laki metro'. moze i na magarcu da pise da je konj, ali ovo nije metro nego tramvaj, vecinom ce ici iznad zemlje, prolazice raskrsnice, cekace semafore. u spicu isto nece moci da se probije iz novog beograda u stari grad preko mosta a da ga ne uhvati guzva.
to nam uopste ne treba. ako se nema para za pravi metro onda bolje da se ne pravi ovo, jer je to bacanja para

pera

pre 14 godina

- 2014 je nerealan rok. Pre bih rekao da ce prva linija biti gotova do 2020
- sta kad padne sneg, udari mraz, ili kosava sa pljuskom? Da ne pominjem letnje temperature od 40 stepeni u Beogradu. Nadzemni sinski sistem to ne moze podneti bez promene prosecne brzine, o komforu voznje i cekanja na stanicama da ne govorim
- 28 km/h u proseku je niska brzina za Bgd
- za ove novce se ne moze sagraditi ozbiljan metro
- Metro je must be za Beograd. Ko god iz unutrasnjosti se ne slaze sa takvom investicijom ne zasluzuje da daje komentar

нека буде тихо

pre 14 godina

Пуна подршка Ђиласу за ово. Ако испуни обећано има још један мандат. Надамо се да ће да личи на неки европски метро. Сумњам да ће било ко допустити изградњу накардног метроа. Метро кроз амстердам иде и изнад и испод! Само да не прави буку.

mc

pre 14 godina

Cini mi se da je Djilas odlucio da to bude tramvaj i bice tramvaj, a svi mi mozemo da se "ubrisemo"....Nego da kazem ja nesto ovim beogradjanima koji teraju "dosljake" i kazu da je zbog njih/nas u Beogradu velika guzva. Studirao sam i ziveo u Beogradu 10 godina pa sam se vratio kuci, tako da pricam iz iskustva.
Ne dolazimo mi u Beograd jer toliko volimo taj grad i "ne zelimo da budemo seljaci i zivimo na selu" nego zato sto je drzava unistila mala mesta i sela, pa tamo/kod nas NEMA nikakvog posla a od zemlje NE MOZE da se zivi nikako (a ne lepo) pa ostavljamo zene i decu u selima i odlazimo u Beograd da nadjemo neki posao (jer samo tamo ima posla) i PREHRANIMO decu, ko se uposte usudio da ih napravi!!!! Realno treba Beogradu metro, to nije sporno, i verovatno bi najbolje bilo da to bude ukopano, ali je mnogo skupo..I treba drzava da stane iz beogradkog metroa jer je to veliki i skup projekat. Ali treba da se uvede samodoprinos u Beogradu pa gradite metro, a mi ostali cemo da vam pomognemo "malo" kroz budzet republike.
I samo...Ne bi Beograd bio toliko veliki da nije nas dosljaka, pa vam ne bi ni treba metro jer bi onda Beograd bio palanka! Svi stari beogradjani imaju po jedno ili nijedno dete, a mi dosljaci imamo vise dece, znaci da zbog nas Beograd raste

aleksandar

pre 14 godina

"Vozila će se, u proseku, kretati brzinom od 28,2 kilometra na sat, pa će za putovanje od prve do poslednje stanice biti potrebno 26 minuta."

Citam i ne verujem u ono sto citam. Bolje da konstantno kaznjavaju one koje se voze zutim trakama i oslobode ih za brzi protok vozilima GSP nego sto planiraju ilijos gore stvarno daju ovolike novce za tramvaj, pardon metro.

i onda mi neko prica bajke, nije istina da nisu svi isti...jesu, svi su isti, na kraju. A kraj se racuna, ne pocetak!

ReleaseTheFuture

pre 14 godina

ma da...kilometar treba da košta ne-znam-ni-ja-koliko...tehnološki napredak je doneo izgleda samo rapidno povećanje cene svega. Koliko li je koštao kilometar autoputa u vreme omladinskih radnih akcija? Da ne idu možda uložena sredstva na plate zaposlenih u izgradnji, materijal i mehanizaciju? Ili ipak većina ode konsultanskim kućama?

Petar Popara

pre 14 godina

Обожавао сам да гледам емисију на б92 ТВ која је описивала пропале "пројекте" па између осталог и брзе пруге Србије као и многе друге, надам се да ће овај "пројекат" да се заврши само на једном од оваквих наслова, јер ћемо ускоро и о њему гледати у сличној емисији, иначе б92 "рулес", само напред.

Milovan

pre 14 godina

Kakvih crnih 28km/h????? Jel to neka sala? Izgleda da nije, cim mu je potrebno 12 minuta od Ustanicke do Trga republike. Kakve su vam to brzine nesretne????

oddlizard

pre 14 godina

...zatim sledi projekat izgradnje svemirskog centra "Nikola Tesla" do 2015. godine koji će služiti za lansiranje modula u orbitu za svemirsku stanicu "Dušan Silni"...američki ambasador izrazio je zabrinutost, ukazavši da nove rakete mogu biti modifikovane za nošenje niklearnih bojevih glava...u petak, mestimično do potpuno oblačno.

vozac

pre 14 godina

Beograd je ozbiljan grad, Beogradu treba metro i Beograd ce ga i dobiti. Ja cu se iskreno i dalje voziti kolima ali sam siguran da ce guzve na ulicama biti manje i da cu manje goriva trositi i mnogo brze svuda stici. Pozdravljam i mostove i metro i jedva cekam.

Po

pre 14 godina

Raduje me ova vest i to što će metro biti po uzoru na Bečki (koji je najfrekventniji, najtačniji i po meni najbolji metro sistem u Evropi).

ivan

pre 14 godina

Bolje sredite prugu Beograd-Nis. To je nekih 300km i kada bi imali brze vozove kao u francuskoj engleskoj i japanu to bi se prelazilo za nepunih sat vremena! Neka jos budu redovni i eto smanjenja guzvi u BGu ja cu odmah da se preselim na rodni jug i da putujem svaki dan za BG na posao. I onako kada je guzva na sajmu i gazeli putujem po 2 sata od vidikovca do zemuna!
Povezite gradove u Srbiji medjusobno, to je pravi posao!

MUKNAVI

pre 14 godina

Ovaj se zauktao ,sa izbornom kampanjom.Nit ce metroa biti,nit ces ti u fotelji ,ovoj ,ostati.Zavrsi most,da ljudi,nedaj boze,ne popadaju i nastave,ko zna, plivajuci do obale..a oni drugi da se ne podave.

perikle

pre 14 godina

na sledecim izborima glasam za ovu vlast jer mislim da ce izgraditi ovo cudo. vozicemo se i kod nas u metrou a ne samo kad odemo van zemlje

Vladica

pre 14 godina

A sto lepo ne rekonstruisu Beovoz i kupe nove kompozicjije - za 3 meseca bi mogli dobiti voz koji ide on Vuka do Zemuna za manje od 15 minuta, i onda samo pojacati autobuse od Zemunske stanice do grada Zemuna... sve to za par desetina miliona evra i par meseci...

Bulevarac

pre 14 godina

Ovo je laki metro,vidite sliku,opet nas lazu,dzaba im nezavisna linija kad ce to biti tramvaj

[url]http://i39.tinypic.com/wlvbpu.jpg[/url]

Da uloze 200 miliona eura vise za sve tri linije pa bi bio teski metro a ne tramvaj koji ide kroz tunel.To ocigledno nije u interesu nekome...

Goksi

pre 14 godina

Brzina je smešna, ali ono što je bitno je da će taj nezavisni šinski sistem biti tačan i redovan. Znaš koliko ti treba da stigneš od tačke a do tačke b i to je dobro. Po ceni se vidi da neće biti u pitanju klasičan metro, već "nešto". Porede sa Bečkim U6, kao za baksuza nikad se nisam vozio severnom trasom te linije gde kažu da ide iznad zemlje, pa ne znam sad da uporedim sa ovim što đilas predlaže. Koliko se sećam metro-voz je isti kao i na bilo kojoj drugoj liniji.
U svakom slučaju, sigurno će biti dobro - jer ne treba da se gleda u pasulj dokle je kolona na nbgdu kad se ide u grad.
Što je neko pitao kako može most za 20m eura: prijatelju ovo ce biti verovatno neki ne reprezentativni most tipa proste grede, podupirala (?) i imaće daleko manju širinu od mosta na adi (recimo tri do četiri puta manju širinu).

boske

pre 14 godina

Eeeeeeeeeeeeeeeeeej,ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji zaista veruju u ovu glupost,cime se zamajavate kakav metro??? U Becu se godisnje izgradi 2km metroa a Djilas ce napraviti 25km plus most do 2014 ???

GRT-MRT

pre 14 godina

Meni je prosečna brzina u kolima 25km/h sa punim poštovanjem ograničenja i kretanjem po gradskoj gužvi. Ako to penjemo na 28.2km/h po ovoj ceni onda bolje da počnemo da ulažemo u JAT ili GRT(Gradski helikopterski transport). Uz sve to - ovaj moj plan je realniji do 2014.

Pera

pre 14 godina

Podrska za izgradnju metroa,
kakve veze grad ima sa ostatkom srbije, nezavisno je finansiranje, ono sto nam treba je METRO, samo to nas moze spasiti guzvi. Kad bude kompletno napravljen, nema sanse niko da me natera da sednem u kola da idem u centar.

Budale

pre 14 godina

"Ja sam dipl.inzenjer Saobracaja/zeleznicki smer, radim na zeleznici, i kao strucnjak iz ove oblasti mogu da kazem da su ovo unapred bacene pare. Sa 720 miliona, nece se uraditi ni 5tina Beogradskog prstena, jel spustanje pod zemlju kosta oko 65 miliona po kilometru. Drugo, mnogo bolja, funkcionalnija i isplativija varijana je laki sinski sistem, ali neko ovde hoce debelo da opere pare. Trece, isplativost metroa je rentabilna ako je procenat dnevne ispunjenosti kapaciteta visi od 84%. Za Beograd, tesko. Cetvrto, to je skupa investicija gde je Irr (interna stopa rentabilnosti) oko 12%. Kod nas, nema sanse da je nadmasimo.
Peto, poslednji veliki grad koji je gradio metro je New York, zadnji deo trase zavrsen 45-te kad su ga gradili za dzabe crnci. Istanbul, koji ima 12 miliona stanvnika, je odustao od gradnje samo 2 nova km. O cemu mi pricamo...
MOja Srbijo, dok se svi ne na kradu, a mi da vracamo dugove...
(Veliki strumf, 7. april 2010 20:08)"

^^^ Za bruku od profesije.

Nije ni cudo sto nam je zeleznica na samom dnu kada sami zeleznicki ("strucnjaci"???) forsiraju vozilo koje se naziva TRAMVAJ umesto da se radi sa vozilom koje se naziva VOZ.

Ono sto me sokiralo u postu dipl.inz. saobracaja jeste to sto navodi neistine da je Njujork poslednji grad koji je izgradio poslednju kompletnu liniju "teskog" metroa.

Sta su 60-70ih radili Bec, Bukurest, Prag, Kiev, Atina, Minhen, Varsava, Helsinki, Madrid, Lisabon, Moskva, Minsk, Santo Domingo, Rio De Zaneiro, Sao Paulo, Karakas, Santijago, Buenos Aires, Meksiko Siti, Sangaj, Peking, Hong Kong, Tokio. Oni su poslednju liniju svi izgradili pre 1945te o kojoj ti pricas?

Bogami najnovija linija je u Santo Domingu, otvorena ove godina. A Alzir? Bogami Bombardier MOVIA sa 6 vagona i kapacetom od 1200 putnika mi ne lici na tramvaj?

Idi ti moj strucnjace ponovo ali na neki kvalitetniji fakultet gde ce neko da te stvarno nauci ili jos bolje idi zajedno sa svojim tramvajolikim profesorima u srednji ruralni deo SAD pa tamo gradite svoje LRT "sisteme".

P.S molim novinare da ne stavljaju sliku Londonskog 1995/6 tube voza jer to svakako nije tramvaj koji se pominje u objavljenom clanku.

Toliko. Beogradjani ce na kraju sami presuditi o svojoj buducnosti u ovom gradu.

Kaja La

pre 14 godina

Konacno!!! Metropola... Sve pohvale za gradonacelnika... Ovo je pun pogodak za ulazak u EU I za Beorgad... najzad da i nasa drzava uradi nesto pametno za svoj narod... Samo napred!

DejanV

pre 14 godina

28.2 km/h? Do 2014? ko god je krocio u grad koji ima metro (a bar sada moze) zna da vozovi idu malo brz od toga.... A tek je rok nerealan! ne verujem da ce to biti do 2024.

sasa

pre 14 godina

mislim, da ne budem pogresno shvacen, veca je sansa da zvezda zaigra polufinale lige sampiona u fudbalu nego da se pola ovoga ostvrai.
a usput, gde ce izlaziti metro u ustanickoj kada nema mesta ni bulevar da se prosiri??
usput, gde ce izlaziti ovaj most preko ade sa strane radnicke ulice?
u vazduh?

ZokyNBGD

pre 14 godina

ne verujem kako se svi prave pametni u komentarima. Ima li iko od vas kompjuter u kolima koji pokazuje kolika je prosečna brzina kretanja po Beogradu? 28 km/h je super kad uzmete u obzir usporavanje i čekanje u stanicama, raspitajte se malo kod taxista da li postižu više od 10 km/h?

Beograd je svet

pre 14 godina

Ako se ova obećanja ispune ja ću biti najsrećnija Beograđanka, ustvari znam da će nas biti puno. Želim da živim u gradu sa metroom i jedva čekam da napokon uživam u prevozu i brzo stignem tamo gde želim. Veliko bravo Draganu Đilasu!

dzo

pre 14 godina

al se frljate s tim godinama i predvidjanjima, pa nismo mi za to, dajte prvo ljudima da jedu i sredite se sami sa sobom, posle metro pobogu

Dare

pre 14 godina

Ja hoću liniju za Karaburmu i Mirijevo!

Mogu doduše i žičarom da nas puste sa Zvezdare...

Ali to je već novi projekat od još stotinak miliona evrića...

Hazard

pre 14 godina

Sta je zapravo ovo? BELAM(Beogradski Laki Metro iz 2008 godine), samo potpuno denivelisan? Klasicni metro nema sanse da je za te pare.

Dalje, brzina. Metro iz 1976. predvidja srednju brzinu od 39,47 km/h. Ovde imamo 28,2 km/h. Dakle nije klasicni, "teski" metro. Vozila su tramvajska.

Dalje cifre za relaciju Ustanicka - Tvornicka (vreme putovanja):
Autobus: 36 minuta (bez velike guzve)
Metro (1976.): 20 minuta
Belam: 29 minuta

Ovde imamo 26 minuta sto je 3 minuta krace u odnosu na Belam: znaci opet, vozila su kao za Belam (tramvajska), a razlika u brzini je ta sto se u ovom predlogu voz ne bi zaustavljao na semaforima na Bulevaru (i/ili na NBG). Inace, da je izgradjen Belam, kakav je kod nas saobracaj, verovatno bi bilo i duze od tih 29 minuta.

Most: 20 miliona evra?? Prvi je zakljucak da to ne moze da bude metro-drumski most a la Jovin (sto bi zapravo bilo najkorisnije, 2 muve jednim udarcem), jer je cena suvise mala. Dalje, pitanje je da li moze za 20 miliona evra da se izgradi samo uski most za sinsko vozilo? Meni ta mala cifra smrdi previse na ono kalemljenje uz Brankov most.

Trase linija: Nisu nigde tacno predstavljene, ali ono sto se spominje smrdi na trase Belama: linija preko mosta na Adi koja spaja Banovo Brdo i NBG; stanica Trg Republike na liniji Ustanicka - Tvornicka; linija 2 koja se zavrsava kod Pravnog fakulteta.

Podzemne/nadzemne deonice: kako je clanak napisan, ispada da ce 7 od 13 kilometara Linije 1 biti pod zemljom; dakle vecina. Ako predpostavimo da ce sve na NBG ici iznad zemlje, ispada da ce sve u starom delu grada ici ispod zemlje.


Dakle, ovo lici na modifikovani Belam, tj. Belam sa sledecim razlikama/dodacima:
1) 100% nezavisna trasa (ne pise nigde u clanku tacno tako, ali je Djilas to ponovio X puta)
2) Najverovatnije bez nadzemnih deonica po Bulevaru
3) Nejasan status mosta
4) Nesto produzena Linija 2 (?)
5) Krak do Bloka 45.

sve vam verujem

pre 14 godina

Sve cemo ovo napraviti,samo ako MI ostanemo na vlesti,majke mi! Gledam ove Nece kako rade nove linije metroa npr.ovde u Nürnbergu,to je veoma slozen i skup projekat i traje.Svi znamo kako Neci rade,nisu mozda sposobniji,ali su odgovorniji(mada evo i na gradnji metroa u Kölnu muvali sa materijalom).Kod nas se obecava,a sta ce biti ko zna! A nije ni vazno,samo je vazno da vam oci zamazemo,osvojimo vlast.ODGOVORNOST ne postoji,odozgo na dole,pa pre ce kazniti neku "sitnu ribu".A inace mi stariji pamtimo da o to BG metrou pricaju vec 30-40 godina,reci su u zemlji Srbiji najeftnije!?

ja sam metro-sexualac do 2014

pre 14 godina

a joj koliko komentara :)) pa ovo je facinantno, kako neko lupio ,ostao ziv a narod se nalozio samo tako.
Samo lupajte dragi nasi politicari,mi volimo kad vi svirate.na izbore vam ne izlazi 70% gradjana, uskoro ce biti nereseno.1 glas svakome,odnosno svako sebi glas daje, pa ce onda da sastavljate vladu milionima godina, a gradjani srbije nemaju vremena za vasa segacenja i da posmatra vasu nedozrelost polozaja na kojem se nalazite.
Pa ja cu pre postati metro sexualac nego sto ce beograd da vidi taj metro :))
I odakle pare?
da ne udjemo u poziciju da 20 godina pocnemo da kopnimo zbog kredita i ne mogucnosti da vratimo ovac?
Mi privredu nemamo ,tako da neznam ko ce placati kredite drzavne?
Naj bolje politicari iz svog dzepa ,jer su oni i zakuvali da narod bude bez osnovnih ustavom zagarantovanih prava,pa i iskljucivanje struje u sred februara....po snegu.Pa gospodo nema razlike izmedju vas u srpskim foteljama i kosovskih.isti ste, oni ugrozeni od siptara,a mi od sopstvenih.DOBRI MOJ NARODE IMA LI STA GOREG?

Budale

pre 14 godina

Prva linijica od 15km ce da prevozi dnevno 300 hiljada ljudi????

Tramvajima zakacenim kao na danasnjoj 7 i 9?? Zaboravio sam da napomenem bitnu razliku - malo vecim tramvajima koji imaju vrata i sa jedne i sa druge strane.

I sve to u intervalu od 3 minuta.

Koliko ja znam Londonska Bakerloo Tube linija sa vozovima od 7 vagona i kapacitetom od 1280 putnika preveze dnevno 284 hiljade putnika, i to sa intervalom od 2 minuta u spicu a ne 3 kao sto cemo mi da cekamo nase najnovije nezavisne tramvaje. Ja taj sistem nikad necu moci da nazovem metro jer koristi vozilo koje se strucno naziva LRV (Light Rail Vehicle) ili na Srpskom Lako Sinsko Vozilo, svima poznato kao tramvaj.

To znaci da ce nas da sardinisu po tramvajima formiranim u tramvajske vozove (tramvajske kompozicije), jos cemo da cekamo minut duze i da imamo jos manje sedista a posto je linija kraca i prevozi vise putnika to znaci da ce da bude veca guzva u svakom vozilu.

U prevodu ja u Londonu od 240 sedista imam slobodno 120 a u Beogradskom nezavisnom tramvaju imam slobodnih 0 sedista i jos ko zna kolko ljudi stoji. Pritom ima jako blizu stanice (ama bas pravi tramvaj) koje dodatno usporavaju vreme putovanja. Metro treba da ima stanice na 700-800m (samo sam centar eto bas Bakerloo ima na ~630m) ali da cela trasa ima stanice na 547m kao ovo sto su oni uradili to nikako!

Zasto trpaju blizu stanice? Pa da ne bi morali da uvode nove autobuske linije (linijice) tzv. "konektore" koje spajaju obliznje ulice sa glavnom trasom kojom ide metro.

Ceo Londonski autobuski sistem je zapravo konektor za metro.

Srpska Akademija Nauka i Umetnosti mora da nesto ucini po ovom pitanju inace ce grad biti razoren urbanisticki, drustveno i ekonomski.

alo ljudi

pre 14 godina

Vidim da ima negativnih komentara koje ja uopšte ne razumem. Alo,ljudi žele nešto da urade! Manite se tih vaših zlih misli. Ko ne veruje ne mora unapred da oduđuje dobre ideje, nego da sačeka da se realizuju ili ne pa tek onda da priča. Ja sam iskreno oduševljen ovom idejom.

Boba

pre 14 godina

Konacno postajemo metropola, ono sto je normalna stvar u svim evropskim zemljama mi dobijamo tek sad. To je najbolji dokaz sposobnosti i ozbiljnosti sadasnjih gradskih vlasti.

bravo

pre 14 godina

306 hiljada ljudi dnevno sa samo jednom linjom, fantasticno! Mislim da svi mi jedva cekamo izgradnju metroa i nadam se predvidjenom i uspesnom pocetku i zavrsetku radova. Bravo gradonacelnice!

Masa

pre 14 godina

Ovo je nešto što nam je bilo potrebno. Svakako da se ne može osporiti zahvalnost koju dugujemo gradonačelniku zbog svih odluka koje je donosio za nas Beograđane, ali ova mi nekako dođe najlepša. Izuzetno sam ponosna što će moj grad imati svoj metro, što će postati prava evropska metropola, što će život u gradu biti još brži. Ja sam srećna što ću imati tu priliku koju su moji roditelji propustili.

zona

pre 14 godina

Zelimo brzim koracima ka Evropi, evo jos jednog koraka ka cilju. Ovo je vredelo cekati! Svaka cast ljudima koji stoje ispred nas!

Joca

pre 14 godina

Dobro je da se gradi, ako su rekli da je 2014 godina relana rok za avrsetak to je odlicna vest.
Dobro je da pocinejemo da se bavimo resavanjem problema. Da nesto gradimo, da brze putujemo.
Da postanemo evropska metropola.

Mua

pre 14 godina

Napokon i mi da dočekamo metro, zaista divna vest.Neću više provoditi prosečno oko 4 sata dnevno u prevozu i tako gubiti dragoceno vreme.

ivan

pre 14 godina

prosecna 28.2km/h podrazumeva i zaustavljanja/zadrzavanja na stanicama... to je jasno...

nego citam ovo i javlja mi se smesak. sve ovo super zvuci. fenomenalno, vozice nas metro za 4 godine.
e sad, jedini problem je sto ja vec skoro 30 godina zivim ovde i vise ne verujem dok ne vidim.
podrska da
slepo vreovanje ne

Elvir

pre 14 godina

28km/h haha.razumem da je to prosecna brzina. ali sve mi to lici na laki sinski prevoz ili tzv laki metro. sto mu dodje nesto kao poboljsani tramvaj. Neko ce uzeti ogromne pare da bi Beograd dobio josh tramvaja. U Becu npr. postoji laki sinski prevoz, ali isto tako i metro. Tako da u mnogomoe se to resenje ne moze pripisati i Beogradu, koliko god se neko trudio da to ucini. Drugo, zluradi su komentari, tj. zamena teza beogradski metro – tezak zivot u unutrasnjosti. E sad to je uvek pitanje prioriteta. Jeste da narodu u Srbiji grca od nemastine i da ljudi u unutrasnjosti jako tesko zive... Ali zar nije bolje da ako vec uzimamo kredite za infrastrukturu, onda zavrsavamo jedan po jedan infrastrukturni projekat. Cinjenica je da se svi sele u Beograd i da je saobracaj u Beogradu na infuziji. A gradovima u unutrasnjosti, kao i celoj Srbiji su prvenstveno potrebna (bolja) radna mesta, (bolje) zarade. A infrastrukturni projekti bi se onda lakse i zavrsavali kada bi imalo ko da puni te fondove. Naravno, ako ne bi kao i svi drugi bili pokradeni. (vidite slicnu vest o Fondu K. Rebrace, da ne nabrajam dalje). U svakom slucaju od metroa se ne zivi. No, prici nikad kraja. A ja i dalje imam sumorne misli da ce zivot u Srbiji biti sve tezi i tezi, i da cemo raditi za 20 000 dinara (ili 100 EURA u buducnosti) i da cemo se i dalje radovati besplatnim akcijama.

rogi

pre 14 godina

nesto mi mirise da su oni ugovorili da kupe stare vozove koje je koristio becki metro na liniji U6. u principu to je nezavisni saobracaj i nije tako los, premda lici na tramvaj. razlika u odnosu na ostale je da se napaja strujom odozgo kao tramvaj. u svakom slucaju ako bude izdvojen iz saobracaja bice ok. drugo sta je jos bitno teren u becu je po mom misljenju mnogo pogodniji nego u beogradi, grad bec je mnogo kompaktniji od beograda, nema naselja tipa rakovica, ili krnjace, zna se dokle je bec, tamo gde ja radim sa jedne strane ulice je bec sa druge vec drugo naselje i druga pokrajna. metro u becu je povezan sa brzim vozovima, poslednje stanice metroa su saobracajni cvorovi sa kojih krecu regionalni busevi... sve to mora da se isplanira, gospodin djilas nije imao vremena sve to da snimi, gledao sam nekle planove daljeg razvoja beckog metroa i planovi sezo do 2020-25... ali mrki ce to da sredi pre roka, i sa malo novca...

Miloš

pre 14 godina

Šta se palite svi, Beograđani i nebeograđani? Metroa do 2014. neće biti. Kao da niste čuli ovu istu priču 100 puta do sada - šta vam bi da opet poverujete?

ljubo

pre 14 godina

za ove pare se nece nista napraviti.dok god dizu cenu gorivu metro netreba jer bice sve manje vozila na putevima koji propadaju a niko ni da se pocese da najpre obnovi ove postojece puteve i zeleznice pa onda nesto drugo jer kao sto vidimo da cela transportacija je propala skroz jer cak ni vazdusni saobracaj stalno steka jer nemogu da kupe ni jedan jedini avion a sto se zeleznice tice to da i nepricam jer cak ni u afganistanu nema ovakvih kupea. e sada se vidi sta je komunizam uradio a mnogi ga hvale, pa normalno da ga hvale jer dok je 20% radnog stanovnistva radilo 80% se vuklo za dzabe a kao sto vidimo komunizma nema ali isti mentalitet. nema progresa bez rada i fizickog i mentalnog. e sada sta bi beogradu njbolje bilo u ovom slucaju je jedan "monorail" na struju normalno jer ce sigurno biti jeftinije izgraditi iznad zemlje nego potkopavati stotinama godina stare ulice i zgrade koje samo da se sruce same od sebe.

BRZE PRUGE

pre 14 godina

Tako sam vam i ja mogao dostaviti podatke i sloziti pricu makro plana beograda do 2050,KAD JE NEMOGUCE, ALI SE RAJA ZAINTERESOVALA ZA NEPOTPISAN CLANAK

janos

pre 14 godina

Zajam od MMF
Slatka obecanja
Zajam od Rusije
Slatka obecanja
Prodaja Telekoma
Slatka obecanja
Smanjenje Vlade za 4 clana
Slatka obecanja
Smanjenje broja zaposlenih u drzavnoj upravi za minimalni procenat
Slatka obecanja
Decentralizacija vlasti
Slatka obecanja
Prevremeni izbori
Tanka pobeda
Jahanje jos 4 godine

Prefekt

pre 14 godina

opet licitiranje sa rokovima i projetkima, cenama itd,…sve ali sa politickom pozadinom. Pokojni gradnonacelnik Beograda Nenad Bogdanovic je 2003/04 izjavio da ce te godine zapoceti gradnja "lakog" metroa i prva linija je po tome trebala da bude pustena u saobracaj 2008 godine. Naglasio da se svaki gradonacelnik moze smatrati neuspesnim ako do toga roka ne bude pustena u saobracaj prva linija,...nekad receno, nekad bilo,...obecanja nikad dosta iz raznoraznih usta

kaca*

pre 14 godina

metro u parizu se krece slicnom prosecnom brzinom od oko 20km/h... brisel poseduje laki sinski metro koji je mnogo brzi od nase sedmice, trinaeske, dvojke... london kombinuje vozove sa standardnim metroo... mnoge linije ovih metroa kombinuju podzemno i nadzemno kretanje... super je da se izgradi metro i bas treba metro u beogradu jer je nemoguce kretati se njim... a rekla bih da su i ulice beograda u velikom broju obovljene, one se valjda obnavljaju neprekidno, ne?...
pa sad, da li ce metroa biti ili nece to je kljucno pitanje jer o istom se govori godinama i nista ne radi... a ako se desi, onda nista drugo nece biti problem, niti brzina niti forma, ni da li se krece pod ili nad zemljom, niti statisticki podatak o broju putnika...

I ja sam optimista pred izbore

pre 14 godina

Uh alaj smo poceli, a ja se nadam da se bar jedna stvar od tih silnih gradnji bar zavrsi:
- Most na Adi (pobili shipove)
- Kineski most
- Obilaznica oko Beograda
- Koridor 10
- Autoputevi na sve strane (najmanje 3-4)

E, da zaboravih, ipak je nesto zavrseno - 4 km puta od Kragujevca ka auto putu Bgd-Nis, jos samo da izgrade i nadvoznjake za jedno godinu dana. Dotle mogu da postave poseban znak, slican kao onaj sto upozorava na divljac na putu (jelen u trouglu). Mogli bi da stave gedzu sa sve sajkacom u trouglu, da znaju ljudi da ne gaze seljake sto idu da obrade njive.

Milan

pre 14 godina

Moja puna podrška izgradnji beogradskog metroa iako živim daleko od Beograda! Jedinu zamerku imam zbog mosta preko reke. Naime smatram da ne treba graditi most već tunel ispod reke jer ako su Englezi i Francuzi igradili tunel ispod mora zašto je problem izgraditi tunel ispod reke?

Zemunac

pre 14 godina

Kao Zemunac jedva čekam izgradnju prve linije metroa a naravno i svih ostalih. Želim da živim u gradu koji ima metro i sada znam da će mi se taj san ostvariti. Svaka čast gradskoj vlast i gospodinu Đilasu.

Maja

pre 14 godina

Mislim da je ovaj grad zasluzio nesto tako kapitalno i veliko kao sto je metro. Vidim da se na ovome ozbiljno radi, tj da se ne radi stihijski vec vrlo planirano. Verujem da ce gradske vlasti pronaci najbolji nacin za sprovodjenje ovog plana u delo. Podrska gradonaclniku!

Ilija M.

pre 14 godina

Sve pohvale za gradonacelnika i njegov tim koji u uslovima najvece krize jedini zaista nesto rade i bave se konkretnim stvarima za poboljsanje zivota gradjana glavnog grada. Verujem da ce cak i prva linija metroa znacajno rasteretiti saobracaj u gradu, koji je katastrofalan.

Maja

pre 14 godina

Veoma je vazno za Beograd kao prestonicu jedne moderne, evropske drzave da ima i svoj metro saobracaj. To ce nam olaksati kretanje kroz grad I bice manje guzvi. Zaista mislim da je to lepa ideja koja ce nam omoguciti normalniji zivot I kretanje kroz grad.

Бојана

pre 14 godina

Морамо да се помиримо са чињеницом да заостајемо за Европом. Оно што је у другим земљама нормално – ми добијамо тек сад. Срећна сам због тога што ће ми бити потребно мање времена за одлазак на жељено место. Коначно смо се изборили за своје место.

Ана

pre 14 godina

Свесна сам чињенице да ће сада бити много злурадих коментара на рачун гредске управе. Али људи…маните се политике. Овде није ствар да ли је за овај потез заслужан Јанко или Марко. Гледајте резултате појединаца, а не странке или коалиције. Битно је да ће те боље живети, да ћете брзо долазити до жељених места, да ћете бити безбеднији у саобраћају. Оставимо се малициозних коментара и похвалимо овај поступак.

Marko

pre 14 godina

Most na Adi, metro, nov i moderni autobusi, tramvaji i trolejbusi... Sjajno, Beograd ce konacno
imati gradski prevoz i saobracajnice kakve zasluzuje.

titan

pre 14 godina

Smesno je pozivati se na neopravdanu izgradnju metroa, dok ostali gradovi u srbiji "trpe" Jednostavno u tim gradovima ni autobusi nisu popunjeni, a guzvi gotovo i da nema. Beograd je METROpola i zasluzuje metro! uz duzno postovanje svih ostalih gradova.

lejla

pre 14 godina

Svaka cast za vest, gradska delegacija je videla kako stvari funkcionisu u Becu. Ja inace zivim u Becu.
Suvisno je pricati kako je metro nepohodan. Ovo je odlicna stvar.

nikola

pre 14 godina

Sjajna vest.... svaki vid unapredjenja saobracaja u beogradu je fenomenalna novost.... sve ovo doprinosi kako smanjenju guzvi, manjem vremenu potrebnom za dolazak na posao i sa posla, a uz to ne povecava zagadenje u onoj meri u kojoj to cine drugi vidovi saobracaja... fantasticno, polako postajemo prava metropola, a nje nema bez metroa

Amour

pre 14 godina

Znate za koliko procenta ce se smanjiti zagadjenje Beograda.Ovo je stvarno fenomenalna vest i ono sto je zaista potrebno svim Beogrdjanima.

dragan

pre 14 godina

Metro je skracenica od Metropoliten i u svakoj zemlji podrazumeva drugaciji sistem prevoza. Neki pod metroom podrazumevaju autobuski prevoz! Da li je u pitanju laki šinski sistem (da liči na tramvaj) ili teški (da liči na voz) zavisi od potreba i sredstava grada. Možda je pametnije da se napravi laka varijanta a da se kasnije pusti teška. Ne treba zakerati oko varijante, a ni oko brzine. Prosečna brzina je uredu kad se uzmu u obzir ubrzanja i usporenja.
Što se tiče cene, verovatno će da ga grade Kinezi. Dokazali su u Pekingu i Šangaju da mogu da ih grade brzo i kvalitetno.

Metro

pre 14 godina

U Solunu trenutno grade 1 liniju metroa, projekat je milijardu i (oko) 50 miliona evra. Ne znam bas kako ce da odrade ovo sa samo 700 i kusur miliona...

75016

pre 14 godina

@ dr Agan
''28,2 kilometra na sat'' : moguce da su mislili 28,2 km/h u proseku, uzimajuci u racunicu stajanje na stanicama, sto bi onda bilo logicno.
Ali ako je stvarno 28,2 km/h izmedju stanica onda je to vrlo cudno...

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

Nemke

pre 14 godina

Mogli su malo kreativniji da budu. Na primer da kazu kako ce napraviti 15 linija, a ne 3. Pa npr. umesto brzine od 28.3 km na cas da napisu 283, samo zarez izbrisu. Ljudi do 2020 - ko ziv, ko mrtav! Mada iskreno mislim da samo lupetaraju po obicaju!!!

Buca

pre 14 godina

Nije tako jednostavno . Nije dovoljno sto nsu pogledali Becki Metro. Treba izabrati komisiju ,koja bi obisla metroe i u Parizu ,Londonu , Berlinu ,Tokiju, Nju Jorku ,Briselu , Amsterdamu, Moskvi ,Pekingu, Osaki i jos n,, nazdravljajmanje desetak raznih resenja , pa tek tada poceti razmisljati o najboljem resenju. Nazdravlje!

Zoran

pre 14 godina

Bravo, jos jedna u nizu lepih vesti za beogradjane. Metro je svakako zila kucavica gradskog prevoza u svim metropolama. Nadam se da ce rokovi i plan izgradnje biti ispostovani, kao i kvalitet, ali obzirom na ozbiljnost ljudi koji stoje iza ove ideje i projekta ne sumnjam da ce tako i biti. Samo napred, ovo je trebalo Beogradu.

Матија

pre 14 godina

Ово ми делује као инвестиција за коју не треба штедети новац. Изборили смо се да београд постане центар свих збивања на овим просторима. Изборили смо се заједно сви ми. Нема потребе за прављењем теорија завере. Ово је оно на шта смо тако дуго чекали. И ја сам поносан на своју земљу, на свој народ, на своје суграђане.

Наташа

pre 14 godina

Када сам наишла на ову вест била сам затечена. Мој Београд ће имати свој метро… То је тако лепа ствар, али уједно и тужна јер ми још увек каскамо за Европом. Морамо да се променимо, морамо да променимо нашу свест како би смо били оно што заправо јесмо.

Keka

pre 14 godina

Kada je o tome pricao u kampanji, mislio sam da laže kao i svi drugi kandidati za gradonačelnika. Ipak je ovo izuzetak da neko zaista nešto uradi ovako veliko i neophodno. Respekt!

Djomla

pre 14 godina

Ovo nam je trebalo kao nikada do sad. Konačno ušteda na tonama živaca, vremena, goriva po gradskim gužvama! Pljujte i kritikujte, al' zakunite se da nećete sesti u metro i umesto za 26minuta od zemuna do ustaničke, vi ćete iz principa se voziti oko 2 sata!

Mare

pre 14 godina

Bice ovo super stvar, konacno ce i Beogradjani moci poput vecine evropskih sunarodnika da putuju brze i efikasnije. A da ne pominjemo samo koliko ce time biti smanjene postojece guzve u gradskom prevozu, koje bismo svi rado izbegli :)

Milos

pre 14 godina

Velika ulaganja i investicije u kapitalne projekte koji ce svakako poboljsati uslove i kvalitet zivota u nasem Beogradu. Svakog dana kada putujem na posao gledam kako se radja novi simbol Beograda, most na Adi, za koji su mnogi govorili da od „te price i tog mosta nece biti nista“, ali eto sve je visi, veci, lepsi. Mislim da je krajnje vreme da sve neverne TOME zacute i uce kako se na najbolji nacin doprinosi razvoju i izgradnji naseg grada, pametnim, rentabilnim i pre svega korisnim projektima za sve nas. Ponosan sam sto sam Beogradjanin

Jefta

pre 14 godina

Rok je cini mi se realan , dobro je samo da se krene sa radom na vreme, i da neko
opet ne zabrani da se posece neko stablo ako je tu planiran izlaz iz metroa.

NikolaV

pre 14 godina

Brze ce se dolaziti do centra, onda ce ljdi ostavljati svoja vozila pored metro stanica,
u gradu ce biti manje zagadjenja. Ekstra stvar.

Milos

pre 14 godina

@Milos

Imenjace, ako je Djilas napravio pravi potez "odlaskom u Bec", ja mislim da sam ja napravio strasan potez letovanjem u Grckoj i zimskim raspustom u Americi. Svakako bolji od Djilasovog. Da se razumemo, nemam ja nista protiv putovanja, bas naprotiv. Ali ako mi neko objasni sta je to oko metroa moglo da se vidi u Becu, a nije moglo preko interneta (sto na strucnim sajtovima, sto na vrlo strucnim forumima, sto na YouTubeu), svaka cast.

Mozda ne moze da se oseti taj miris masinskog ulja u ranu zoru.

protektorat

pre 14 godina

Jao ljudi muka mi je. Pa svi znaju da čim se promeni vlast ima namerno da stopiraju ove projekte. Pa Srbi smo. Zašto novi gradonačelnik da pravi metro po đilasovom nacrtu? Namerno će on to da prepravi. Da ne pričamo da ovde svaka stranka ima svoju varijantu. Tako je DSS sa nekim profama sa gradjevine isključivo za "teški" metro i kažu " ni metar iznad zemlje, kopaj tunele". A ovi iz DS-a su za kombinaciju metro tramvaj i opet i oni imaju svoje stranačke stručnjake koji obrazlažu zašto je to bolja varijanta. Da vas podsetim da se planovi za metro rade jos od sedmadesetih i mislim da je Beograd sampion po broju planova ali i po broju napravljenih kilometara. Ovo je ko zna koja po redu varijanta a napravljenih kilometara nula! Kada su Nemci resili da grade metro u Minhenu lepo napravili projekat i gradili ljudi. Pa i nase komsije Bugari napravise prvu liniju u Sofiji. A mi cemo jedni druge da saplicemo da se raspravljamo, a pri tom od lopovluka i nema para za taj metro. Da vas podsetim da se u 19 veku u Beogradu 30 godina vodila svadja o izgradnji kanalizacije zato što su neke stranke bile da sve ide u Dunav a neke da ide i u Savu i u Dunav. Ja mislim da znam sta je resenje...

Срђан

pre 14 godina

Ако 2,5 километра реконструкције Булевара кошта 25 милиона евра, тј. милион евра 100 метара, колико ли тек ова рачуница греши?

David

pre 14 godina

Ovi komentari lepo oslikavaju poverenje koje imaju nast epoliticke strukture o koliko se ovde stavri neozbiljno rade... od jednom se barata nekim kao preciznim ciframa koje zvuce sumnjivo nisko... s druge strane metro sistem ne moze da bude "kompletiran" kad se zavrse te kao tri linije, u svakom gradu koji ima metro linije se grade i grade sve dok grad raste. Dobro je da se ideja polako kristalise i da se nesto radi, dobro je da se odlucilo da ce bar biti nezavisni sinski sistem i da je neko mesovito resenje, jer beograd u nekim svojim delovima to i moze da podnese, ali me nervira ovo frivolno baratanje brojkama kao da je sad tu nesto odluceno, a sam djilas je pre neki dan rekao da cemo tek posle leta znati kako ce to sve da izlgeda. zivi bili pa videli. do tada ce vam se svi smejati, jer to jedino i zasluzujete, jer uradili niste nista.

Ja

pre 14 godina

Ja bih da podrzim izgradnju metroa, a da li cu biti jedini, pokazace vreme. Nije ovde kod nas problem u tome da li javnost podrzava ili ne, nego sto se obecanja daju samo pred izbore, a retko sta se zavrsi.

Stiv

pre 14 godina

Ove gradske vlasti ce na kraju mandata zaista imati cime da se pohvale…Prethodnicima nisu bile dovoljne godine a ovaj covek je za kratko vreme uspeo da zapocne jedan most, uskoro i drugi, prvu liniju metroa, da izgradi vrtice i poboljsa standard u njima, ukine liste cekanja…Svako ko je realan i dobronameran mora to da prizna.

Nikola

pre 14 godina

S obzirom koliko ce izgradnja maker jedne linije doprineti poboljsanju standarda gradjana Beograda, to i ne deluje kao tako skupa investicija. Kada za koju godinu budeu gotovi mostovi i prva linija metroa, verujem da ce kretanje po gradu Beogradu biti mnogo jednostavnije a onda cemo svi konacno ziveti kao Evropljani.

Milos

pre 14 godina

Konacno mozemo da kazemo da cemo ziveti u pravoj prestonici. Mislim da je gradonacelnik Djilas nacinio pravi potez odlaskom u Bec. Potrebno je dosta novca za ovaj poduhvat ali se on I te kako isplati I vrati. Putne mreze su ono sto nama najvise treba. Brzina saobracaja, manje guzve, manje zagadjenja vazduha… Mislim da ce ovo za nas I nas turizam biti prava stvar.

Loki

pre 14 godina

Izražavam svoje zadovoljstvo. Ne volim mešanje u čini mi se rasprave koje postoje između pojedinih na ovom blogu, ali nisam mogao da suzdržim svoju radost zbog ove sada već gotove stvari

Floyd

pre 14 godina

Da, 28 km na sat! Zna li neko šta je to za ovakve kratke relacije za šinska vozila? 13 km je relacija prve linije tj za 26 minuta si prošao najgore dosadasnje saobracajne nocne more..

Prefekt

pre 14 godina

svaku stvar treba strucno ali i kriticno sagledati. Kad se rade tako veliki kapitalni projekti je potrebno par meseci strucne diskusuje i barem dve godine projektovanja sa zatvaranjem finansijske konstrukcije jer gradnja godinama traje. A svi skupa ne bismo zeleli da imamo neki novi "Prokop" u centru grada jer je eto ponestalo para pa cekamo neka bolja vremena (iducih 30 godina itd.) Mi i ne znamo kako cemo taj projekt finansirati, nemamo ni tacno razradjen projekt (trase, stanice, tip voznih kompozicija) jedino ako zele da preuzmu vec vidjeno iz plana Belam. Nije dovoljno da Djilas ode u Bec, malko kvazi pogleda tamo jednu trasu i stvar gotova.

Ovi zadnij postovi zahvalne podrske i odusevljenja gradonacelniku Djilasu (sa potvrdom da ce za njega glasati VEC na sledecim izborima) me podsecaju na podrske sirokih narodnh masa Nikolaeu Caucesku-u, Todoru Zivkovu,..Titu...slepo i neargumentovano

Brdjanka

pre 14 godina

Kada su svi presli na metro, mi se bacismo pod tramvaje i trolejbuse...
Super, dok zavrsim fax, osnujem porodicu, i potrudim se da pobegnem odavde, mozda ce moje komsije uspeti da sidji sa gore pomenutog (Banovog) brda i mozda im nece samo do Sajma trebati, kao sada sto im treba, pola sata.
Od Sajma ce se vec snaci...

Ivan

pre 14 godina

Izgradnja metroa je jedna od stvari koja će Beograd učiniti još više nalik svetskim metropolama i koja će nas približiti Evropi, a što je jos bitnije približiće Evropu nama. Ovo je ono što zaista nedostaje Beogradu i što će život u njemu učiniti mnogo lakšim.

pere-j-s

pre 14 godina

gradite,ali bez nasih para,
a struju i ostale komunalije,niste u stanju da platite,oprastavam se i daje na pocek,a vi bi ste jos metro da gradite.
moze ali samo do izbora.

Voyager

pre 14 godina

Nigde nisam procitao ko ce da projektuje, gradi i ciji ce da bude metro? Cudno je da se vec znaju i cene opreme, i broj putnika i vrenost stanica... Ko ce to da izgradi Metro? Sta je sa Beovozom koji je pred kolapsom?

Bane

pre 14 godina

Najzad i mi postajemo metropola sa metrom, drago mi je sto ce se time skratiti vreme puta, jos i ovaj novi most!!! Nece biti guzve uopste. Svaka cast!!!

Milena

pre 14 godina

Koliko samo potrosim goriva na one Beogradske guzve preko mostova, metro ce biti daleko jeftiniji i brzi. Drago mi je sto ce biti poseban most samo za metro. Bravo realizatorima.

Marko

pre 14 godina

Ovo je najbolja i najkorisnija investicija u ovom gradu, em sto ce nama biti lakse, em sto ce grad imati vise para od metroa za buduce investicije.

ljubo

pre 14 godina

metro u cikagu je star 80 godina. iznad zemlje se ponekad ide i do 80 kmh a ispod zemlje i po 60kmh ja nerazumem koje su ovo cifre prosek 28 kmh. pa najbolje kao braca kinezi na bicikl i furaj jer niz brdo moze i vise od 28kmh. :):):)

Radomir

pre 14 godina

u kojoj kladionici mogu da se kladim za sve sto imam da nece biti gotova do 2014?

Mada, ne bih se obogatio, kvota bi najverovatnije bila 1,0001.

Mitar

pre 14 godina

@Veliki Štrumf
Otac mi je bio građevinski inžinjer. Kad sam prvi put čuo za "laki metro" pitao sam ga šta je to. Odgovorio mi je, "Sine, to ti je i loš metro i loš tramvaj, kao uostalom i sve što se radi na pola."