Sreda, 02.07.2014.

07:16

Patrijarh pisao papi o Stepincu

Stav SPC prema kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca predat je ministru spoljnih poslova Vatikana Dominiku Mambertiju, piše ''Politika''.

Izvor: Politika

Patrijarh pisao papi o Stepincu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Уочи божића у Ватикану је висио пано Са сликама Јулије Тимошенко и двојице генерала погинулих у Иракау и Авганистану... Вероватно ће и њих да проглашавају светим за неко време...!? Али од кога долази и не чуди!

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

@Ateista. " Borili smo se protiv ratnika iz bajke" stoji zapisano na spomeniku koji su u okupiranom Bg, 1916, podigli Marshal Mackenzen i njegovi Prusi, pobedjenoj Srpskoj vojsci. I ja zelim da pomognem restauraciji grobova tih Prusa!!! Vladika Nilkolaj je kritikovao Jevrejski narod na isti nacin kao i Srpski! Licno je spasao dve Jevrejke sigurne smrti, sto je i dokazano! Hitler nije poredjen sa sv. Savom, vec je istaknuta njegova ( neosporna) uloga u obnovi Nemacke ekonomije i drzave, za sta je i proglasen za licnost godine u TIME-u. Ateizam ne postoji. Postoji samo vera u Boga, ili u gospodara mrznje. Vi ste zivi dokaz toga!

Бојан Илић

pre 9 godina

A kad će SPC malo da počisti svoje dvorište?
(Predrag, 02. jul 2014 10:07)

Људи , толико мрзите да сте и "усташку главу" кренули да правдате подсвесно!

Бојан Илић

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости
(Раде, 02. jul 2014 08:29)

Мама и тата су ти оманули у васпитању!
Некултура за десетку...:-)

milojicin-mali

pre 9 godina

Za sve one koji porede Stepinca i Velimirovica: postoji jedna "mala" razlika izmedju ova dva coveka. Jedan je bio utamnicen tokom rata, prvo u kucnom pritvoru, a zatim u nacistickom logoru. A drugi je ziveo kao sloodan covek u Zagrebu i uzivao u drustvu okorelog nacistickog zlocinca Pavelica.

Ganor

pre 9 godina

Stepinac nije zaslužio da bude kanonizovan već samo zato što je mirno posmatrao zločine NDH, i sto se ni na koji način nije usprotivio... Uopšte ne ulazim u to da li je direktno učestvovao u ubijanjima i odvodjenju Srba, Jevreja, Roma pa čak i Hrvata u logore, već sama činjenica da je sve to mirno posmatrao i da je živio u NDH pored Pavelića je totalno razocaravajuca i govori da je on daleko od svetog čovjeka.

Milenko

pre 9 godina

Ovde se nikada nije javno i otvoreno govorilo o ulozi Stepinca u II svetskom ratu. Ne računam floskule iz vremena socijalizma, koje se i danas rabe u velikoj meri. Većina komentatora ima znanje o tome na nivou vesti iz teleteksta. Koliki je bio njegov uticaj na NDH, da li ga je bilo? Non-stop vrte istu fotografiju s Pavelićem. U pitanju je jedan zvaničan susret. To je dokaz nečije krivice? Pominje se Jasenovac. Kolika je odgovornost Stepinca za Jasenovac? Da li uopšte postoji? Pominje se Draganović, alijas fra Filipović koji je izbačen iz crkve. Stepinac je javno rekao ne Titu, nije želeo da odvoji crkvu od Svete stolice, i do kraja života bio je u Krašiću, u kućnom prtivoru. Odbio je da razjedini crkvu i to je razlog zato što postaje svetac. Odbio je da UDBA uđe u vrh crkve, bilo je među nižim klerom, ali ne i u vrhu. I to je razlog zašto postoji veliko poštovanje u Rimu prema njemu. Zašto Patrijarh ne pozove istoričare i druge stručnjake, i one iz Vatikana da progovore o liku i delu Stepinca? Naravno da to pismo, ako postoji, neće ništa promeniti. I u Rimu i u Hrvatskoj Stepinca poštuju zato što se usprotivio Titu kada to niko nije smeo. A da je neko zločinac to treba dokazati. Ne na osnovu udžbenika istorije iz vremena Tita. Pismo je nebitno, ništa neće promeniti, štaviše može da ubrza proces, ali je lep pokazatelj duhovnog stanja SPC, i poznavanja crkvene diplomatije.

Gruzanin

pre 9 godina

Da samo nesto razjasnimo : moze i veliki vodja, cak i voljeni vodja, i patrijarh da pozovu papu da dodje, i da ga drze za ruke i setaju sa njim, ali to Srpski narod nece spreciti da protestvuje i da upropasti tu posetu. Oni bi sutradan svi bili oterani sa vlasti, a o Srbiji bi se ponovo pricalo sve najgore, ako im je to cilj neka ga zovu. Ovaj papa Franja je izgleda jako blag i dobar covek, ali da parafraziram " ne veruj latinima ni kad jagnje salju ". Jako mnogo katolici moraju da urade da bi se izvinuli za milenijumsko zlo prema nama. Neka prvo obidje sve jame, logore, stratista Srba i neka dugo dugo kleci i moli oprostaj od Boga u Jasenovcu.

Mudrac

pre 9 godina

Jedna zanimljivost: U katedrali Svetog Stefana, u centru Beca, na zidu stoji ispisano ime Alojzja Stepinca, od kad do kad je zivio, njegovo zvanje, itd. Neki ga smatraju zlocincem, drugi misle da je svetac... ne bih sad da ulazim u detalje, ovo pisem cisto da se zna.

Ateista

pre 9 godina

Stepinac, za razliku od Nikolaja, nije pisao antisemitske pamflete. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, odlikovan nacistickim gvozdenim krstom za restauraciju groblja nemackih vojnika koji su okupirali Srbiju i ubijali Srbe u I svetskom ratu. Stepinac, za razliku o Nikolaja, nije poredio Adolfa Hitlera sa Svetim Savom. Nikoloj je, za razliku od Stepnica (koji je ostao da se suoci s komunistima i svojim gresima), pobegao s Nemcima, ljoticevcima, cetnicima i ustasama pred Rusima i partizanima. Stepinac je, za razliku od Nikolaja (koji je nasao utociste kod njemu do tada omrazenih demokrata i liberala u Evropi i Americi), bio osudjen od jugoslovenskih vlasti i, sasvim zasluzeno, odlezao duge godine na robiji. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, svetac.

Darkstar

pre 9 godina

Pa sto nisi za vreme TITA PISAO .Cekao si preko 60 godina.Nesto tu smrdi,Ruski covece.
(Bata Santos, 2. jul 2014 09:01)

U pravu si. Zaudara tvoja zatucanost, otužni čoveče.

Star

pre 9 godina

Koliko ovde licemera i bednika ima. Predjite katolicima kad su vam bliski ovakvi 'sveci' i njihovo krvolocno delo. Nacisti u mantiji.

Imate li uopste predstavu o kakvom zlocincu govorite? Zamislite da ovde ima pajsera koji uporedjuju ustaske koljace sa Vladikom Nikolajem Velimirovicem.... Glupost i neobrazovanje imaju dalekosezne posledice po sve nas.

Stavite prst na celo neki od vas....

boris

pre 9 godina

Mario, potpuno ste u pravu, jer vatikan je ljaga na licu covecanstva. toliko mrtvih u ime papige(Juzna Amerika, Afrika, Hrvatska, Francuska...) i toliko zla na ovome svetu, samo da bi ocuvali dogmu i bogatstvo.
inace, ovaj monstrum ce biti proglasen za sveca, pa vi vidite sta je dogma i zlo vatikana.
mnogi su ga opravdavali da je ucestvovao na Solunskom frontu. ovo, zasigurno nije tacno, jer je kraj rata docekao u italijanskom zatvoru.
ustaski ideolog(uz starcevica), ciji su potcinjeni nagovarali druge da kolju zu recenicu " vi koljite Srbe, a sve vase grehe ja preuzimam na sebe", moze samo u monstruoznim drustvima biti priznat kao blazeni (ma sta to znacilo).
ako postoji zagrobni zivot, zelim mu uzase koje je priredio zrtvama, svojom ideologijom.

oooooo

pre 9 godina

I ti se sad zalis onima koji su tog istog Stepinca podrzavali dok su se klali Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu.
Ne znam sta ti tu nije jasno?

ranGo_Unchained

pre 9 godina

kao da me interesuje šta radi neka zločinačka i razmišljanjima maloumna organizacija kao što je crkva, katolička pogotovo. stepinac im baš pristaje, sličan se sličnom raduje.

gradjanin

pre 9 godina

Aha, a zasto ne pise o Nikolaju Velimirovicu i ostalim kontroverznim pojedincima iz redova SPC? Zasto se ne pozabavi da pocisti prvo u svom dvoristu pre nego sto predje u tudje? Sta je sa drugim brojnim otvorenim pitanjima? Sta je sa licno njegovom politikom koja nas vraca u srednji vek? Da sam na mesto ovog pape progresivnih shvatanja ne bih uopste stupao u kontakt sa jednim ovakvim liderom jedne verske zajednice.
Hvala

Mario

pre 9 godina

(nesa, 02. jul 2014 07:59) Prvo to neće biti nikakva ljaga za Vatikan drugo to nije stvar SPC koga će rimokatolička crkva proglasiti za sveca i treće ime države se piše početnim velikim slovom.

Skeptik

pre 9 godina

Taj isti pajac je pre 10 dana rekao da čitamo Nikolaja Velimirovića! Kakav licemer! Velimirović i Stepinac su bili nacisti koji se razlikuju jedino po stranama na kojima su bili. I jedan i drugi su zaslužili mesto na smetlištu istorije.

zoran

pre 9 godina

I saće Papa da promeni mišljenje o jednomsvom kardinalu. To bi bilo kao da je Patrijarhu Papa pisao o Pahomiju i sad Patrijarh naredi da uškope Vladiku jer voli dečake.

Moj pokojni deda bi rek'o: "Dokon pop jarad krsti"...

Moravac

pre 9 godina

Čak i da nema nikakve veze s NDH i ustaštvom, ne vidim zašto bi Alojzije Stepinac bio svetac?! Čemu to služi, osim da se hrane ultranacionalisti, pripadnici jednog krila hrišćanske crkve i ružno provociraju pripadnici drugog krila hrišćanske crkve.

Alex

pre 9 godina

" ...jer - da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani."
Kao npr. Sv Nikolaj Žički (Nikolaj Velimirović)? (http://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87)

Acko

pre 9 godina

Šta sad SPC ima protiv onakvog čoveka? A Draža ga izgleda baš cenio... http://sr.wikisource.org/wiki/Dra%C5%BEino_pismo_Stepincu
Uostalom, SPC je proglasila Velimirovića za sveca, čoveka koji je bio duhovni vođa domaćih fašista - Ljotićevaca.

Раде

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"

То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости

levac

pre 9 godina

Pa oni su bas cekali sta ces im ti reci.Glupostima verskim nikad kraja.Proglase ljudi nekoga svecem I on je bogom dan.A norod ko narod postuje istog ko da je on bog.Nezna se sta je gore politika ili crkva I jedni I drugi zive na grbaci naroda.

Vladimir

pre 9 godina

Naš patrijarh je prevideo činjenicu da poslednja proglašenja za svece u Vatikanu (dvojice papa), kao i najavljeno proglačenje Alojza Stepinca, nemaju nikakve veze sa verom i hrišćanstvom. Sve je to samo politička igra Vatikana.
Pismo patrijarha neće imati nikakvog uticaja na promenu stava Vatikana

pravoslavni popovi veći katolici od pape

pre 9 godina

Ma ni naši popovi uopšte ne zaslužuju da se bave pitanjima vere pa se opet bave. Ne možeš da štitiš pedofile u svojim redovima a onda da se pozivaš na moralna načela u odlukama drugih crkvi. Dokle god Pahomije ostaje nekažnjen i Stepincu pripada pravo da bude svetac. To je apsolutno jedna te ista principijelna stvar.

antiprotivan

pre 9 godina

Uz svo poštovanje prema Njegovoj Svetosti Patrijarhu Srpskom Irineju, uzalud an posao čini. Vatikan vrlo dobra zna sve pojedinosti o Stepincu, uostalom to je čovek iz njihovih redova, koji je sprovodio njihovu politiku prema Srbima. Upravo ga zato i kanonizuju.

antiprotivan

pre 9 godina

Uz svo poštovanje prema Njegovoj Svetosti Patrijarhu Srpskom Irineju, uzalud an posao čini. Vatikan vrlo dobra zna sve pojedinosti o Stepincu, uostalom to je čovek iz njihovih redova, koji je sprovodio njihovu politiku prema Srbima. Upravo ga zato i kanonizuju.

Moravac

pre 9 godina

Čak i da nema nikakve veze s NDH i ustaštvom, ne vidim zašto bi Alojzije Stepinac bio svetac?! Čemu to služi, osim da se hrane ultranacionalisti, pripadnici jednog krila hrišćanske crkve i ružno provociraju pripadnici drugog krila hrišćanske crkve.

pravoslavni popovi veći katolici od pape

pre 9 godina

Ma ni naši popovi uopšte ne zaslužuju da se bave pitanjima vere pa se opet bave. Ne možeš da štitiš pedofile u svojim redovima a onda da se pozivaš na moralna načela u odlukama drugih crkvi. Dokle god Pahomije ostaje nekažnjen i Stepincu pripada pravo da bude svetac. To je apsolutno jedna te ista principijelna stvar.

Star

pre 9 godina

Koliko ovde licemera i bednika ima. Predjite katolicima kad su vam bliski ovakvi 'sveci' i njihovo krvolocno delo. Nacisti u mantiji.

Imate li uopste predstavu o kakvom zlocincu govorite? Zamislite da ovde ima pajsera koji uporedjuju ustaske koljace sa Vladikom Nikolajem Velimirovicem.... Glupost i neobrazovanje imaju dalekosezne posledice po sve nas.

Stavite prst na celo neki od vas....

gradjanin

pre 9 godina

Aha, a zasto ne pise o Nikolaju Velimirovicu i ostalim kontroverznim pojedincima iz redova SPC? Zasto se ne pozabavi da pocisti prvo u svom dvoristu pre nego sto predje u tudje? Sta je sa drugim brojnim otvorenim pitanjima? Sta je sa licno njegovom politikom koja nas vraca u srednji vek? Da sam na mesto ovog pape progresivnih shvatanja ne bih uopste stupao u kontakt sa jednim ovakvim liderom jedne verske zajednice.
Hvala

Acko

pre 9 godina

Šta sad SPC ima protiv onakvog čoveka? A Draža ga izgleda baš cenio... http://sr.wikisource.org/wiki/Dra%C5%BEino_pismo_Stepincu
Uostalom, SPC je proglasila Velimirovića za sveca, čoveka koji je bio duhovni vođa domaćih fašista - Ljotićevaca.

Skeptik

pre 9 godina

Taj isti pajac je pre 10 dana rekao da čitamo Nikolaja Velimirovića! Kakav licemer! Velimirović i Stepinac su bili nacisti koji se razlikuju jedino po stranama na kojima su bili. I jedan i drugi su zaslužili mesto na smetlištu istorije.

Vladimir

pre 9 godina

Naš patrijarh je prevideo činjenicu da poslednja proglašenja za svece u Vatikanu (dvojice papa), kao i najavljeno proglačenje Alojza Stepinca, nemaju nikakve veze sa verom i hrišćanstvom. Sve je to samo politička igra Vatikana.
Pismo patrijarha neće imati nikakvog uticaja na promenu stava Vatikana

ranGo_Unchained

pre 9 godina

kao da me interesuje šta radi neka zločinačka i razmišljanjima maloumna organizacija kao što je crkva, katolička pogotovo. stepinac im baš pristaje, sličan se sličnom raduje.

boris

pre 9 godina

Mario, potpuno ste u pravu, jer vatikan je ljaga na licu covecanstva. toliko mrtvih u ime papige(Juzna Amerika, Afrika, Hrvatska, Francuska...) i toliko zla na ovome svetu, samo da bi ocuvali dogmu i bogatstvo.
inace, ovaj monstrum ce biti proglasen za sveca, pa vi vidite sta je dogma i zlo vatikana.
mnogi su ga opravdavali da je ucestvovao na Solunskom frontu. ovo, zasigurno nije tacno, jer je kraj rata docekao u italijanskom zatvoru.
ustaski ideolog(uz starcevica), ciji su potcinjeni nagovarali druge da kolju zu recenicu " vi koljite Srbe, a sve vase grehe ja preuzimam na sebe", moze samo u monstruoznim drustvima biti priznat kao blazeni (ma sta to znacilo).
ako postoji zagrobni zivot, zelim mu uzase koje je priredio zrtvama, svojom ideologijom.

milojicin-mali

pre 9 godina

Za sve one koji porede Stepinca i Velimirovica: postoji jedna "mala" razlika izmedju ova dva coveka. Jedan je bio utamnicen tokom rata, prvo u kucnom pritvoru, a zatim u nacistickom logoru. A drugi je ziveo kao sloodan covek u Zagrebu i uzivao u drustvu okorelog nacistickog zlocinca Pavelica.

Alex

pre 9 godina

" ...jer - da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani."
Kao npr. Sv Nikolaj Žički (Nikolaj Velimirović)? (http://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87)

oooooo

pre 9 godina

I ti se sad zalis onima koji su tog istog Stepinca podrzavali dok su se klali Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu.
Ne znam sta ti tu nije jasno?

Gruzanin

pre 9 godina

Da samo nesto razjasnimo : moze i veliki vodja, cak i voljeni vodja, i patrijarh da pozovu papu da dodje, i da ga drze za ruke i setaju sa njim, ali to Srpski narod nece spreciti da protestvuje i da upropasti tu posetu. Oni bi sutradan svi bili oterani sa vlasti, a o Srbiji bi se ponovo pricalo sve najgore, ako im je to cilj neka ga zovu. Ovaj papa Franja je izgleda jako blag i dobar covek, ali da parafraziram " ne veruj latinima ni kad jagnje salju ". Jako mnogo katolici moraju da urade da bi se izvinuli za milenijumsko zlo prema nama. Neka prvo obidje sve jame, logore, stratista Srba i neka dugo dugo kleci i moli oprostaj od Boga u Jasenovcu.

levac

pre 9 godina

Pa oni su bas cekali sta ces im ti reci.Glupostima verskim nikad kraja.Proglase ljudi nekoga svecem I on je bogom dan.A norod ko narod postuje istog ko da je on bog.Nezna se sta je gore politika ili crkva I jedni I drugi zive na grbaci naroda.

Ateista

pre 9 godina

Stepinac, za razliku od Nikolaja, nije pisao antisemitske pamflete. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, odlikovan nacistickim gvozdenim krstom za restauraciju groblja nemackih vojnika koji su okupirali Srbiju i ubijali Srbe u I svetskom ratu. Stepinac, za razliku o Nikolaja, nije poredio Adolfa Hitlera sa Svetim Savom. Nikoloj je, za razliku od Stepnica (koji je ostao da se suoci s komunistima i svojim gresima), pobegao s Nemcima, ljoticevcima, cetnicima i ustasama pred Rusima i partizanima. Stepinac je, za razliku od Nikolaja (koji je nasao utociste kod njemu do tada omrazenih demokrata i liberala u Evropi i Americi), bio osudjen od jugoslovenskih vlasti i, sasvim zasluzeno, odlezao duge godine na robiji. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, svetac.

zoran

pre 9 godina

I saće Papa da promeni mišljenje o jednomsvom kardinalu. To bi bilo kao da je Patrijarhu Papa pisao o Pahomiju i sad Patrijarh naredi da uškope Vladiku jer voli dečake.

Moj pokojni deda bi rek'o: "Dokon pop jarad krsti"...

Ganor

pre 9 godina

Stepinac nije zaslužio da bude kanonizovan već samo zato što je mirno posmatrao zločine NDH, i sto se ni na koji način nije usprotivio... Uopšte ne ulazim u to da li je direktno učestvovao u ubijanjima i odvodjenju Srba, Jevreja, Roma pa čak i Hrvata u logore, već sama činjenica da je sve to mirno posmatrao i da je živio u NDH pored Pavelića je totalno razocaravajuca i govori da je on daleko od svetog čovjeka.

Darkstar

pre 9 godina

Pa sto nisi za vreme TITA PISAO .Cekao si preko 60 godina.Nesto tu smrdi,Ruski covece.
(Bata Santos, 2. jul 2014 09:01)

U pravu si. Zaudara tvoja zatucanost, otužni čoveče.

Mario

pre 9 godina

(nesa, 02. jul 2014 07:59) Prvo to neće biti nikakva ljaga za Vatikan drugo to nije stvar SPC koga će rimokatolička crkva proglasiti za sveca i treće ime države se piše početnim velikim slovom.

Milenko

pre 9 godina

Ovde se nikada nije javno i otvoreno govorilo o ulozi Stepinca u II svetskom ratu. Ne računam floskule iz vremena socijalizma, koje se i danas rabe u velikoj meri. Većina komentatora ima znanje o tome na nivou vesti iz teleteksta. Koliki je bio njegov uticaj na NDH, da li ga je bilo? Non-stop vrte istu fotografiju s Pavelićem. U pitanju je jedan zvaničan susret. To je dokaz nečije krivice? Pominje se Jasenovac. Kolika je odgovornost Stepinca za Jasenovac? Da li uopšte postoji? Pominje se Draganović, alijas fra Filipović koji je izbačen iz crkve. Stepinac je javno rekao ne Titu, nije želeo da odvoji crkvu od Svete stolice, i do kraja života bio je u Krašiću, u kućnom prtivoru. Odbio je da razjedini crkvu i to je razlog zato što postaje svetac. Odbio je da UDBA uđe u vrh crkve, bilo je među nižim klerom, ali ne i u vrhu. I to je razlog zašto postoji veliko poštovanje u Rimu prema njemu. Zašto Patrijarh ne pozove istoričare i druge stručnjake, i one iz Vatikana da progovore o liku i delu Stepinca? Naravno da to pismo, ako postoji, neće ništa promeniti. I u Rimu i u Hrvatskoj Stepinca poštuju zato što se usprotivio Titu kada to niko nije smeo. A da je neko zločinac to treba dokazati. Ne na osnovu udžbenika istorije iz vremena Tita. Pismo je nebitno, ništa neće promeniti, štaviše može da ubrza proces, ali je lep pokazatelj duhovnog stanja SPC, i poznavanja crkvene diplomatije.

Раде

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"

То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости

Mudrac

pre 9 godina

Jedna zanimljivost: U katedrali Svetog Stefana, u centru Beca, na zidu stoji ispisano ime Alojzja Stepinca, od kad do kad je zivio, njegovo zvanje, itd. Neki ga smatraju zlocincem, drugi misle da je svetac... ne bih sad da ulazim u detalje, ovo pisem cisto da se zna.

Бојан Илић

pre 9 godina

A kad će SPC malo da počisti svoje dvorište?
(Predrag, 02. jul 2014 10:07)

Људи , толико мрзите да сте и "усташку главу" кренули да правдате подсвесно!

Бојан Илић

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости
(Раде, 02. jul 2014 08:29)

Мама и тата су ти оманули у васпитању!
Некултура за десетку...:-)

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Уочи божића у Ватикану је висио пано Са сликама Јулије Тимошенко и двојице генерала погинулих у Иракау и Авганистану... Вероватно ће и њих да проглашавају светим за неко време...!? Али од кога долази и не чуди!

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

@Ateista. " Borili smo se protiv ratnika iz bajke" stoji zapisano na spomeniku koji su u okupiranom Bg, 1916, podigli Marshal Mackenzen i njegovi Prusi, pobedjenoj Srpskoj vojsci. I ja zelim da pomognem restauraciji grobova tih Prusa!!! Vladika Nilkolaj je kritikovao Jevrejski narod na isti nacin kao i Srpski! Licno je spasao dve Jevrejke sigurne smrti, sto je i dokazano! Hitler nije poredjen sa sv. Savom, vec je istaknuta njegova ( neosporna) uloga u obnovi Nemacke ekonomije i drzave, za sta je i proglasen za licnost godine u TIME-u. Ateizam ne postoji. Postoji samo vera u Boga, ili u gospodara mrznje. Vi ste zivi dokaz toga!

gradjanin

pre 9 godina

Aha, a zasto ne pise o Nikolaju Velimirovicu i ostalim kontroverznim pojedincima iz redova SPC? Zasto se ne pozabavi da pocisti prvo u svom dvoristu pre nego sto predje u tudje? Sta je sa drugim brojnim otvorenim pitanjima? Sta je sa licno njegovom politikom koja nas vraca u srednji vek? Da sam na mesto ovog pape progresivnih shvatanja ne bih uopste stupao u kontakt sa jednim ovakvim liderom jedne verske zajednice.
Hvala

Skeptik

pre 9 godina

Taj isti pajac je pre 10 dana rekao da čitamo Nikolaja Velimirovića! Kakav licemer! Velimirović i Stepinac su bili nacisti koji se razlikuju jedino po stranama na kojima su bili. I jedan i drugi su zaslužili mesto na smetlištu istorije.

Acko

pre 9 godina

Šta sad SPC ima protiv onakvog čoveka? A Draža ga izgleda baš cenio... http://sr.wikisource.org/wiki/Dra%C5%BEino_pismo_Stepincu
Uostalom, SPC je proglasila Velimirovića za sveca, čoveka koji je bio duhovni vođa domaćih fašista - Ljotićevaca.

pravoslavni popovi veći katolici od pape

pre 9 godina

Ma ni naši popovi uopšte ne zaslužuju da se bave pitanjima vere pa se opet bave. Ne možeš da štitiš pedofile u svojim redovima a onda da se pozivaš na moralna načela u odlukama drugih crkvi. Dokle god Pahomije ostaje nekažnjen i Stepincu pripada pravo da bude svetac. To je apsolutno jedna te ista principijelna stvar.

Ateista

pre 9 godina

Stepinac, za razliku od Nikolaja, nije pisao antisemitske pamflete. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, odlikovan nacistickim gvozdenim krstom za restauraciju groblja nemackih vojnika koji su okupirali Srbiju i ubijali Srbe u I svetskom ratu. Stepinac, za razliku o Nikolaja, nije poredio Adolfa Hitlera sa Svetim Savom. Nikoloj je, za razliku od Stepnica (koji je ostao da se suoci s komunistima i svojim gresima), pobegao s Nemcima, ljoticevcima, cetnicima i ustasama pred Rusima i partizanima. Stepinac je, za razliku od Nikolaja (koji je nasao utociste kod njemu do tada omrazenih demokrata i liberala u Evropi i Americi), bio osudjen od jugoslovenskih vlasti i, sasvim zasluzeno, odlezao duge godine na robiji. Nikolaj je, za razliku od Stepinca, svetac.

Mario

pre 9 godina

(nesa, 02. jul 2014 07:59) Prvo to neće biti nikakva ljaga za Vatikan drugo to nije stvar SPC koga će rimokatolička crkva proglasiti za sveca i treće ime države se piše početnim velikim slovom.

Star

pre 9 godina

Koliko ovde licemera i bednika ima. Predjite katolicima kad su vam bliski ovakvi 'sveci' i njihovo krvolocno delo. Nacisti u mantiji.

Imate li uopste predstavu o kakvom zlocincu govorite? Zamislite da ovde ima pajsera koji uporedjuju ustaske koljace sa Vladikom Nikolajem Velimirovicem.... Glupost i neobrazovanje imaju dalekosezne posledice po sve nas.

Stavite prst na celo neki od vas....

Alex

pre 9 godina

" ...jer - da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani."
Kao npr. Sv Nikolaj Žički (Nikolaj Velimirović)? (http://sh.wikipedia.org/wiki/Nikolaj_Velimirovi%C4%87)

Milenko

pre 9 godina

Ovde se nikada nije javno i otvoreno govorilo o ulozi Stepinca u II svetskom ratu. Ne računam floskule iz vremena socijalizma, koje se i danas rabe u velikoj meri. Većina komentatora ima znanje o tome na nivou vesti iz teleteksta. Koliki je bio njegov uticaj na NDH, da li ga je bilo? Non-stop vrte istu fotografiju s Pavelićem. U pitanju je jedan zvaničan susret. To je dokaz nečije krivice? Pominje se Jasenovac. Kolika je odgovornost Stepinca za Jasenovac? Da li uopšte postoji? Pominje se Draganović, alijas fra Filipović koji je izbačen iz crkve. Stepinac je javno rekao ne Titu, nije želeo da odvoji crkvu od Svete stolice, i do kraja života bio je u Krašiću, u kućnom prtivoru. Odbio je da razjedini crkvu i to je razlog zato što postaje svetac. Odbio je da UDBA uđe u vrh crkve, bilo je među nižim klerom, ali ne i u vrhu. I to je razlog zašto postoji veliko poštovanje u Rimu prema njemu. Zašto Patrijarh ne pozove istoričare i druge stručnjake, i one iz Vatikana da progovore o liku i delu Stepinca? Naravno da to pismo, ako postoji, neće ništa promeniti. I u Rimu i u Hrvatskoj Stepinca poštuju zato što se usprotivio Titu kada to niko nije smeo. A da je neko zločinac to treba dokazati. Ne na osnovu udžbenika istorije iz vremena Tita. Pismo je nebitno, ništa neće promeniti, štaviše može da ubrza proces, ali je lep pokazatelj duhovnog stanja SPC, i poznavanja crkvene diplomatije.

ranGo_Unchained

pre 9 godina

kao da me interesuje šta radi neka zločinačka i razmišljanjima maloumna organizacija kao što je crkva, katolička pogotovo. stepinac im baš pristaje, sličan se sličnom raduje.

Раде

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"

То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости

zoran

pre 9 godina

I saće Papa da promeni mišljenje o jednomsvom kardinalu. To bi bilo kao da je Patrijarhu Papa pisao o Pahomiju i sad Patrijarh naredi da uškope Vladiku jer voli dečake.

Moj pokojni deda bi rek'o: "Dokon pop jarad krsti"...

Gruzanin

pre 9 godina

Da samo nesto razjasnimo : moze i veliki vodja, cak i voljeni vodja, i patrijarh da pozovu papu da dodje, i da ga drze za ruke i setaju sa njim, ali to Srpski narod nece spreciti da protestvuje i da upropasti tu posetu. Oni bi sutradan svi bili oterani sa vlasti, a o Srbiji bi se ponovo pricalo sve najgore, ako im je to cilj neka ga zovu. Ovaj papa Franja je izgleda jako blag i dobar covek, ali da parafraziram " ne veruj latinima ni kad jagnje salju ". Jako mnogo katolici moraju da urade da bi se izvinuli za milenijumsko zlo prema nama. Neka prvo obidje sve jame, logore, stratista Srba i neka dugo dugo kleci i moli oprostaj od Boga u Jasenovcu.

boris

pre 9 godina

Mario, potpuno ste u pravu, jer vatikan je ljaga na licu covecanstva. toliko mrtvih u ime papige(Juzna Amerika, Afrika, Hrvatska, Francuska...) i toliko zla na ovome svetu, samo da bi ocuvali dogmu i bogatstvo.
inace, ovaj monstrum ce biti proglasen za sveca, pa vi vidite sta je dogma i zlo vatikana.
mnogi su ga opravdavali da je ucestvovao na Solunskom frontu. ovo, zasigurno nije tacno, jer je kraj rata docekao u italijanskom zatvoru.
ustaski ideolog(uz starcevica), ciji su potcinjeni nagovarali druge da kolju zu recenicu " vi koljite Srbe, a sve vase grehe ja preuzimam na sebe", moze samo u monstruoznim drustvima biti priznat kao blazeni (ma sta to znacilo).
ako postoji zagrobni zivot, zelim mu uzase koje je priredio zrtvama, svojom ideologijom.

antiprotivan

pre 9 godina

Uz svo poštovanje prema Njegovoj Svetosti Patrijarhu Srpskom Irineju, uzalud an posao čini. Vatikan vrlo dobra zna sve pojedinosti o Stepincu, uostalom to je čovek iz njihovih redova, koji je sprovodio njihovu politiku prema Srbima. Upravo ga zato i kanonizuju.

levac

pre 9 godina

Pa oni su bas cekali sta ces im ti reci.Glupostima verskim nikad kraja.Proglase ljudi nekoga svecem I on je bogom dan.A norod ko narod postuje istog ko da je on bog.Nezna se sta je gore politika ili crkva I jedni I drugi zive na grbaci naroda.

Moravac

pre 9 godina

Čak i da nema nikakve veze s NDH i ustaštvom, ne vidim zašto bi Alojzije Stepinac bio svetac?! Čemu to služi, osim da se hrane ultranacionalisti, pripadnici jednog krila hrišćanske crkve i ružno provociraju pripadnici drugog krila hrišćanske crkve.

Darkstar

pre 9 godina

Pa sto nisi za vreme TITA PISAO .Cekao si preko 60 godina.Nesto tu smrdi,Ruski covece.
(Bata Santos, 2. jul 2014 09:01)

U pravu si. Zaudara tvoja zatucanost, otužni čoveče.

oooooo

pre 9 godina

I ti se sad zalis onima koji su tog istog Stepinca podrzavali dok su se klali Srbi, Jevreji i Romi u Jasenovcu.
Ne znam sta ti tu nije jasno?

milojicin-mali

pre 9 godina

Za sve one koji porede Stepinca i Velimirovica: postoji jedna "mala" razlika izmedju ova dva coveka. Jedan je bio utamnicen tokom rata, prvo u kucnom pritvoru, a zatim u nacistickom logoru. A drugi je ziveo kao sloodan covek u Zagrebu i uzivao u drustvu okorelog nacistickog zlocinca Pavelica.

Ganor

pre 9 godina

Stepinac nije zaslužio da bude kanonizovan već samo zato što je mirno posmatrao zločine NDH, i sto se ni na koji način nije usprotivio... Uopšte ne ulazim u to da li je direktno učestvovao u ubijanjima i odvodjenju Srba, Jevreja, Roma pa čak i Hrvata u logore, već sama činjenica da je sve to mirno posmatrao i da je živio u NDH pored Pavelića je totalno razocaravajuca i govori da je on daleko od svetog čovjeka.

Vladimir

pre 9 godina

Naš patrijarh je prevideo činjenicu da poslednja proglašenja za svece u Vatikanu (dvojice papa), kao i najavljeno proglačenje Alojza Stepinca, nemaju nikakve veze sa verom i hrišćanstvom. Sve je to samo politička igra Vatikana.
Pismo patrijarha neće imati nikakvog uticaja na promenu stava Vatikana

Бојан Илић

pre 9 godina

A kad će SPC malo da počisti svoje dvorište?
(Predrag, 02. jul 2014 10:07)

Људи , толико мрзите да сте и "усташку главу" кренули да правдате подсвесно!

Бојан Илић

pre 9 godina

"da neko bude svetitelj, to mora biti zaista svetla i sveta ličnost koju prihvataju kao takvu i drugi hrišćani"То никад није био критеријум нити треба да буде. Стварно прича глупости
(Раде, 02. jul 2014 08:29)

Мама и тата су ти оманули у васпитању!
Некултура за десетку...:-)

socijalista,antikomunista

pre 9 godina

@Ateista. " Borili smo se protiv ratnika iz bajke" stoji zapisano na spomeniku koji su u okupiranom Bg, 1916, podigli Marshal Mackenzen i njegovi Prusi, pobedjenoj Srpskoj vojsci. I ja zelim da pomognem restauraciji grobova tih Prusa!!! Vladika Nilkolaj je kritikovao Jevrejski narod na isti nacin kao i Srpski! Licno je spasao dve Jevrejke sigurne smrti, sto je i dokazano! Hitler nije poredjen sa sv. Savom, vec je istaknuta njegova ( neosporna) uloga u obnovi Nemacke ekonomije i drzave, za sta je i proglasen za licnost godine u TIME-u. Ateizam ne postoji. Postoji samo vera u Boga, ili u gospodara mrznje. Vi ste zivi dokaz toga!

Mudrac

pre 9 godina

Jedna zanimljivost: U katedrali Svetog Stefana, u centru Beca, na zidu stoji ispisano ime Alojzja Stepinca, od kad do kad je zivio, njegovo zvanje, itd. Neki ga smatraju zlocincem, drugi misle da je svetac... ne bih sad da ulazim u detalje, ovo pisem cisto da se zna.

YALTA Donjetsk Beograd

pre 9 godina

Уочи божића у Ватикану је висио пано Са сликама Јулије Тимошенко и двојице генерала погинулих у Иракау и Авганистану... Вероватно ће и њих да проглашавају светим за неко време...!? Али од кога долази и не чуди!