Petak, 15.07.2011.

23:52

Kad reklame probiju uši

Sve nacionalne televizije u emitovanju programa odstupaju od dozvoljenih maksimalnih jačina tona, pri čemu se reklame izdvajaju kao najglasnije, piše "Danas".

Izvor: Danas

Kad reklame probiju uši IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Biljana

pre 12 godina

Ne znam kako (osim izbacivanja TV-a iz kuće) se boriti protiv ovakvih stvari jer na svim kanalima na kojima postoje reklame, one su dosta glasnije od ostatka programa; čak toliko da mogu oštetiti sluh (ćerka se igrala, prošla pored TV-a u trenutku kad su zagrmele reklame, trgla se, odskočila i počela plakati). Ali, ko nas pita, mi smo tu da plaćamo (imamo kablovsku, plaćamo kroz račun za struju).
Inače, reklame ne podnosim jer u njima najviše lažu i misle da smo pali sa kurške. Da je istina ono što reklamiraju svi bi bili zdravi, vitki, čisto beli i mirišljavi.....

gledalac

pre 12 godina

Čim naslutim reklame odmah udarim "mute" tj. skroz utišam TV jer znam da će mi probiti mozak jačim zvukom. Često zaboravim da vratim i (nikakva šteta) ne vratim se na ono što sam gledao već na nešto drugo...

Baš ako me izuzetno interesuje sadržaj ja sačekam kraj reklama i vratim zvuk.

Atanasije

pre 12 godina

A ja osim promene kanala ni ne kupujem proizvode koji se najagresivnije reklamiraju. Cim zapamtim reklamu za nesto ja prestanem da kupujem.
A sta cemo sa laganjem u reklamama? Zar ne postoji zakon koji ce sankcionisati one koji besomucno lazu raklamirajuci praskove i ostale gluposti. Litar ferija opere 100.000 tanjira a obican deterdzent samo 1.000. Ma daj... Da imam para snimao bih kontrareklame. Pokazivao bih kako stvarno peru, lepe, lece... svi ti proizvodi.

Sinbad

pre 12 godina

Meni je lakse da promenim kanal nego da stisavam TV. Reklame na TV su BACENE PARE. Velika vecina gledalaca promeni kanal kada krenu reklame. Mnogise ni ne vrate na taj kanal nakon reklama, pa tako propuste deo filma, serije, ili neke emisije.

Byja

pre 12 godina

Kod FM (frekvencijske modulacije) jačina zvuka JESTE vezana za kiloherce. U ovom slučaju kiloherci predstavljaju meru modulacije signala, tj. što jači ton, to jača tzv. devijacija kod FM. A devijacija se meri u (kilo)hercima.

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

iv

pre 12 godina

kad vdim onu najavu za reklame odmah se hvatam daljinskog da smanjim zvuk ili promenim kanal, to mi je postala navika.

Onda mi se na drugom kanalu svidi nesto i zaboravim na film sa onog predhodnog sto sam prekinuo a obavezno je bio pri kraju...

I jos nesto, specijalno me nerviraju reklame koje traju duze od 10 sekundi. Znaci kad vidim kako ono dete trci na fudbalu, pa se uprlja, pa ode da se zali mami, pa ona to opere, pa se ves susi i viori na zici, pa na kraju im se i baka pridruzi sa nekom njenom pricom, poludim. Mislim odavno sam poludeo.

Dushke

pre 12 godina

Kakav mazohizam, zar mislite da će da vas štite oni koji vas tlače!? Izbacite te kutije iz stanova ili ih koristite na pametniji način. Ovo je doba interneta.

Aleksandar

pre 12 godina

To nije neuobičajeno, jer mnoge televizije rade isto.

Naravno, naše nisu išta bolje, štaviše još gluplje - u vreme kada svaki televizor ima daljinski upravljač i gde mnogi imaju kablovsku televiziju - prilikom gledanja TVa i u vreme reklamnog bloka, uradim dve stvari - isključim ton (obavezno) i prebacim na drugi kanal (ponekad).

Tako da televizija koju gledam je postigla kontraefekat - uopšte nisam video reklamu.

rezultat - bačena para.

HTH

pre 12 godina

Jedno objašnjenje, pošto mi je to zanimanje – za prenos analogne televizije, zvuk se moduliše frekventno (isto kao i ultrakratki radio-talasi). To znači, postoji neka centralna frekvencija koja odgovara tišini. Znači, kao što reče Jogi Letač, veća varijacija frekvencije od te centralne, dovodi do veće amplitude (tj. jačine) zvuka posle demodulacije u TV-prijemniku.
Novinari bi zaista mogli, kad već spominju kiloherce za jačinu zvuka, da napišu i objašnjenje za ljude kojima to nije struka.

embellriva

pre 12 godina

Телевизија је заменула нај јефтинију забаву ситотиње, зато је наталитет драстично опао у Србији.

РТС 1 је водећа по нерегуларностима јачине емитованог звука нарочито за време дневника
мора се појачати бар двоструко, као да су у питању стидне вести, зато се и гледају на неком другом нормалном емитеру .

zoran

pre 12 godina

Novinari nisu tehnički obrazovani pa im je jačina zvuka u kilohercima, a ne u decibelima! Maksimalno izbegavam da gledam domaće kanale (uskoro ću prestati i da plaćam tv pretplatu), jer zaista se iznerviram kada krene blok reklama od 10 minuta (RATEL bi trebao time da se bavi, a ne da nam za dve nedelje poskupi fiksnu telefoniju za 100%). Uglavnom gledam history, discovery...profesionalni i bez reklama!!!

Draganče

pre 12 godina

Dobro ste se setili da bar nesto kontrolisete! A klada ste već vršili ta merenja mogli ste i trajanje reklama u toku jednog sata programa. U ovoj zemlji ne važe nikakvi propisi, sve se krši, izbegava, izvrdava, pronalaze rupe u zakonu, kao da se samo gleda ko će koga više da zezne. Haos!

Jogi Letač

pre 12 godina

@sh, u pravu si da se jačina zvuka meri decibelima, međutim je ovde priča o devijaciji signala prilikom frekventne modulacije. Pri demodulaciji signala u tvom prijemniku iz devijacije nastaje zvučni signal određene jačine.

Milorad

pre 12 godina

Aj sto zaboravim sta sam gledao zbog duzine reklama nego zaboram da sam uopste nesto gledao. Treba dodati da nisam ni mator niti patim od demencije.

Blagoje

pre 12 godina

Mene nervira sto TV programi nisu izjednaceni po jacini zvuka ili kako se to strucno vec kaze.

Dok prebacujem nase programe sa nacionalnom frekfencijom recimo Happy i RTS2 su mnogo glasniji od drugih programa, a neke moras dodatno da pojacas kako bi ista cuo, sto zna da smeta nocu ili kad neko spava u blizini TV-a.

Situacija: Gledam film uvece, normalna jacina zvuka i pocnu reklame, prebacim kanal i odjednom pocne da tresti zvucnik i probudim sve u kuci.

Vuk

pre 12 godina

Ovo sto se radi reklamama na televizijama je uzas! Prosto su preglasne i krajnje je vreme da se nesto uradi povodom toga. U Americi je regulisano zakonom da televizija koja pusti glasnije reklame od uobicajenog tona placa novcanu kaznu.

Србијо, најлепша бајко

pre 12 godina

Најважније је да су они мерили, ко да сваком, ко није глув, јасно како се приликом пуштања реклама појача тон, и то како на националној, тако и на приватним, па и Вашој.

sh

pre 12 godina

Kakvi bre kiloherci? Koliko ja znam jacina zvuka se meri u decibelima. Herc se koristi za frekvenciju to jest visinu tona. Ili ja nisam dobro razumeo ili vi nemate pojma.

Gordana

pre 12 godina

Pa, sto se ne javljate, ljudi. Ubijaju nas sa preglasnim i predugim reklamama. Moram da smanjim ton cim vidim da pocinju reklame, jer mi se probude deca i kuce, a i ja se trznem svaki put kad pocnu reklame. Jos malo pa cu dobiti fobiju od njih. Reklame ne smiju biti jaceg tona od ostalog programa, i to bi moralo da se regulise propisom. O duzini trajanja da ne pisem, zaboravim i sta sam gledala dok traju reklame. Kazne za krsenje trebalo bi drasticno podici.

Ionako smo izludjeni...

pre 12 godina

Odavno sam ovo primetila. Smatram da smo svi, slusaoci radio-programa i gledaoci televizije, maltretirani zvukom reklama. Ionako je grad bucan preko svake mere, preko ovih medija buka nam ulazi i u kuce. Podesim jacinu na podnosljivu, a reklama iskoci kao cupoglavac iz kutije! Prepad u rodjenoj kuci...Stvarno imamo pravo na zastitu! Ima li ko od psihologa da objasni koliko zbog prekomerne buke raste razdrazljivost i agresivnost?

sare

pre 12 godina

Dobro da li neko može da objasni koliko dotične reklame mogu da traju i dokle će da upadaju svako malo kada traje neki film ?! Prevršili su sve mere zbog reklama brzo gubim interes za neki program i brzo tražim druge kanale !
Brate nije problem jačina nego učestalost i dužina reklama !!

konj

pre 12 godina

Ako su propisane kazne, onda se naplacuju o d m a h! Pa ako to ne uradi Ratel onda treba i njih kazniti jer se postavlja pitanje cemu on sluzi. Teror s reklamama i ostalim "trikovima" nasih TV stanica je nepodnosljiv i vise nige ne postoji. Na kraju, mi to cinimo sami sebi. Licno, odlucio sam da ne kupujem proizvode koji se reklamiraju na takav nacin.

momcilo

pre 12 godina

E kod mene ta zvucnija reklama izaziva bas kontra efekat, em mi se taj proizvod zgadi zbog iritirajuce reklame, em promenim kanal sto pre dok mi reklama ne probije usi.
Cak i video klipove sa b92 gledam mnogo redje nego ranije. Ranije sam vecinu klipova gledao, sada samo odabrane zato sto nemam zivaca da odgledam em dugacku, em istu reklamu na pocetku svakog video klipa.
Takodje sto se tice duzine reklama, rekord verovatno drzi "Utisak nedelje" sa besprekidnim reklamama od 7-8 minuta.
Sve je ok dok je umereno, tako bi trebalo biti i sa reklamama da se ne bi izazvao kontra efekat kod gledalaca.

226

pre 12 godina

Ne samo da krse propise vezano za jacinu zvuka u reklamama vec i propisano vreme trajanja istih. Koliko se ja secam, usvojena je odluka da se tokom jednog sata programa sme pustati samo jedan blok reklama u trajanju od 4. minuta. To je i postovano u prvih par dana od donosenja odluke, a onda opet Jovo nanovo, pa nemas pojma sta si gledao. Pitam se zasto ljudi iz RATEL-a, koji su rekli da ce rigorozno kontrolisati ovo pravilo, ne rade svoj posao?

sh

pre 12 godina

Kakvi bre kiloherci? Koliko ja znam jacina zvuka se meri u decibelima. Herc se koristi za frekvenciju to jest visinu tona. Ili ja nisam dobro razumeo ili vi nemate pojma.

226

pre 12 godina

Ne samo da krse propise vezano za jacinu zvuka u reklamama vec i propisano vreme trajanja istih. Koliko se ja secam, usvojena je odluka da se tokom jednog sata programa sme pustati samo jedan blok reklama u trajanju od 4. minuta. To je i postovano u prvih par dana od donosenja odluke, a onda opet Jovo nanovo, pa nemas pojma sta si gledao. Pitam se zasto ljudi iz RATEL-a, koji su rekli da ce rigorozno kontrolisati ovo pravilo, ne rade svoj posao?

Gordana

pre 12 godina

Pa, sto se ne javljate, ljudi. Ubijaju nas sa preglasnim i predugim reklamama. Moram da smanjim ton cim vidim da pocinju reklame, jer mi se probude deca i kuce, a i ja se trznem svaki put kad pocnu reklame. Jos malo pa cu dobiti fobiju od njih. Reklame ne smiju biti jaceg tona od ostalog programa, i to bi moralo da se regulise propisom. O duzini trajanja da ne pisem, zaboravim i sta sam gledala dok traju reklame. Kazne za krsenje trebalo bi drasticno podici.

momcilo

pre 12 godina

E kod mene ta zvucnija reklama izaziva bas kontra efekat, em mi se taj proizvod zgadi zbog iritirajuce reklame, em promenim kanal sto pre dok mi reklama ne probije usi.
Cak i video klipove sa b92 gledam mnogo redje nego ranije. Ranije sam vecinu klipova gledao, sada samo odabrane zato sto nemam zivaca da odgledam em dugacku, em istu reklamu na pocetku svakog video klipa.
Takodje sto se tice duzine reklama, rekord verovatno drzi "Utisak nedelje" sa besprekidnim reklamama od 7-8 minuta.
Sve je ok dok je umereno, tako bi trebalo biti i sa reklamama da se ne bi izazvao kontra efekat kod gledalaca.

Vuk

pre 12 godina

Ovo sto se radi reklamama na televizijama je uzas! Prosto su preglasne i krajnje je vreme da se nesto uradi povodom toga. U Americi je regulisano zakonom da televizija koja pusti glasnije reklame od uobicajenog tona placa novcanu kaznu.

zoran

pre 12 godina

Novinari nisu tehnički obrazovani pa im je jačina zvuka u kilohercima, a ne u decibelima! Maksimalno izbegavam da gledam domaće kanale (uskoro ću prestati i da plaćam tv pretplatu), jer zaista se iznerviram kada krene blok reklama od 10 minuta (RATEL bi trebao time da se bavi, a ne da nam za dve nedelje poskupi fiksnu telefoniju za 100%). Uglavnom gledam history, discovery...profesionalni i bez reklama!!!

Blagoje

pre 12 godina

Mene nervira sto TV programi nisu izjednaceni po jacini zvuka ili kako se to strucno vec kaze.

Dok prebacujem nase programe sa nacionalnom frekfencijom recimo Happy i RTS2 su mnogo glasniji od drugih programa, a neke moras dodatno da pojacas kako bi ista cuo, sto zna da smeta nocu ili kad neko spava u blizini TV-a.

Situacija: Gledam film uvece, normalna jacina zvuka i pocnu reklame, prebacim kanal i odjednom pocne da tresti zvucnik i probudim sve u kuci.

Milorad

pre 12 godina

Aj sto zaboravim sta sam gledao zbog duzine reklama nego zaboram da sam uopste nesto gledao. Treba dodati da nisam ni mator niti patim od demencije.

konj

pre 12 godina

Ako su propisane kazne, onda se naplacuju o d m a h! Pa ako to ne uradi Ratel onda treba i njih kazniti jer se postavlja pitanje cemu on sluzi. Teror s reklamama i ostalim "trikovima" nasih TV stanica je nepodnosljiv i vise nige ne postoji. Na kraju, mi to cinimo sami sebi. Licno, odlucio sam da ne kupujem proizvode koji se reklamiraju na takav nacin.

Србијо, најлепша бајко

pre 12 godina

Најважније је да су они мерили, ко да сваком, ко није глув, јасно како се приликом пуштања реклама појача тон, и то како на националној, тако и на приватним, па и Вашој.

sare

pre 12 godina

Dobro da li neko može da objasni koliko dotične reklame mogu da traju i dokle će da upadaju svako malo kada traje neki film ?! Prevršili su sve mere zbog reklama brzo gubim interes za neki program i brzo tražim druge kanale !
Brate nije problem jačina nego učestalost i dužina reklama !!

Ionako smo izludjeni...

pre 12 godina

Odavno sam ovo primetila. Smatram da smo svi, slusaoci radio-programa i gledaoci televizije, maltretirani zvukom reklama. Ionako je grad bucan preko svake mere, preko ovih medija buka nam ulazi i u kuce. Podesim jacinu na podnosljivu, a reklama iskoci kao cupoglavac iz kutije! Prepad u rodjenoj kuci...Stvarno imamo pravo na zastitu! Ima li ko od psihologa da objasni koliko zbog prekomerne buke raste razdrazljivost i agresivnost?

Draganče

pre 12 godina

Dobro ste se setili da bar nesto kontrolisete! A klada ste već vršili ta merenja mogli ste i trajanje reklama u toku jednog sata programa. U ovoj zemlji ne važe nikakvi propisi, sve se krši, izbegava, izvrdava, pronalaze rupe u zakonu, kao da se samo gleda ko će koga više da zezne. Haos!

Jogi Letač

pre 12 godina

@sh, u pravu si da se jačina zvuka meri decibelima, međutim je ovde priča o devijaciji signala prilikom frekventne modulacije. Pri demodulaciji signala u tvom prijemniku iz devijacije nastaje zvučni signal određene jačine.

Sinbad

pre 12 godina

Meni je lakse da promenim kanal nego da stisavam TV. Reklame na TV su BACENE PARE. Velika vecina gledalaca promeni kanal kada krenu reklame. Mnogise ni ne vrate na taj kanal nakon reklama, pa tako propuste deo filma, serije, ili neke emisije.

iv

pre 12 godina

kad vdim onu najavu za reklame odmah se hvatam daljinskog da smanjim zvuk ili promenim kanal, to mi je postala navika.

Onda mi se na drugom kanalu svidi nesto i zaboravim na film sa onog predhodnog sto sam prekinuo a obavezno je bio pri kraju...

I jos nesto, specijalno me nerviraju reklame koje traju duze od 10 sekundi. Znaci kad vidim kako ono dete trci na fudbalu, pa se uprlja, pa ode da se zali mami, pa ona to opere, pa se ves susi i viori na zici, pa na kraju im se i baka pridruzi sa nekom njenom pricom, poludim. Mislim odavno sam poludeo.

Dushke

pre 12 godina

Kakav mazohizam, zar mislite da će da vas štite oni koji vas tlače!? Izbacite te kutije iz stanova ili ih koristite na pametniji način. Ovo je doba interneta.

Aleksandar

pre 12 godina

To nije neuobičajeno, jer mnoge televizije rade isto.

Naravno, naše nisu išta bolje, štaviše još gluplje - u vreme kada svaki televizor ima daljinski upravljač i gde mnogi imaju kablovsku televiziju - prilikom gledanja TVa i u vreme reklamnog bloka, uradim dve stvari - isključim ton (obavezno) i prebacim na drugi kanal (ponekad).

Tako da televizija koju gledam je postigla kontraefekat - uopšte nisam video reklamu.

rezultat - bačena para.

Atanasije

pre 12 godina

A ja osim promene kanala ni ne kupujem proizvode koji se najagresivnije reklamiraju. Cim zapamtim reklamu za nesto ja prestanem da kupujem.
A sta cemo sa laganjem u reklamama? Zar ne postoji zakon koji ce sankcionisati one koji besomucno lazu raklamirajuci praskove i ostale gluposti. Litar ferija opere 100.000 tanjira a obican deterdzent samo 1.000. Ma daj... Da imam para snimao bih kontrareklame. Pokazivao bih kako stvarno peru, lepe, lece... svi ti proizvodi.

HTH

pre 12 godina

Jedno objašnjenje, pošto mi je to zanimanje – za prenos analogne televizije, zvuk se moduliše frekventno (isto kao i ultrakratki radio-talasi). To znači, postoji neka centralna frekvencija koja odgovara tišini. Znači, kao što reče Jogi Letač, veća varijacija frekvencije od te centralne, dovodi do veće amplitude (tj. jačine) zvuka posle demodulacije u TV-prijemniku.
Novinari bi zaista mogli, kad već spominju kiloherce za jačinu zvuka, da napišu i objašnjenje za ljude kojima to nije struka.

gledalac

pre 12 godina

Čim naslutim reklame odmah udarim "mute" tj. skroz utišam TV jer znam da će mi probiti mozak jačim zvukom. Često zaboravim da vratim i (nikakva šteta) ne vratim se na ono što sam gledao već na nešto drugo...

Baš ako me izuzetno interesuje sadržaj ja sačekam kraj reklama i vratim zvuk.

embellriva

pre 12 godina

Телевизија је заменула нај јефтинију забаву ситотиње, зато је наталитет драстично опао у Србији.

РТС 1 је водећа по нерегуларностима јачине емитованог звука нарочито за време дневника
мора се појачати бар двоструко, као да су у питању стидне вести, зато се и гледају на неком другом нормалном емитеру .

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

Byja

pre 12 godina

Kod FM (frekvencijske modulacije) jačina zvuka JESTE vezana za kiloherce. U ovom slučaju kiloherci predstavljaju meru modulacije signala, tj. što jači ton, to jača tzv. devijacija kod FM. A devijacija se meri u (kilo)hercima.

Biljana

pre 12 godina

Ne znam kako (osim izbacivanja TV-a iz kuće) se boriti protiv ovakvih stvari jer na svim kanalima na kojima postoje reklame, one su dosta glasnije od ostatka programa; čak toliko da mogu oštetiti sluh (ćerka se igrala, prošla pored TV-a u trenutku kad su zagrmele reklame, trgla se, odskočila i počela plakati). Ali, ko nas pita, mi smo tu da plaćamo (imamo kablovsku, plaćamo kroz račun za struju).
Inače, reklame ne podnosim jer u njima najviše lažu i misle da smo pali sa kurške. Da je istina ono što reklamiraju svi bi bili zdravi, vitki, čisto beli i mirišljavi.....

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

sh

pre 12 godina

Kakvi bre kiloherci? Koliko ja znam jacina zvuka se meri u decibelima. Herc se koristi za frekvenciju to jest visinu tona. Ili ja nisam dobro razumeo ili vi nemate pojma.

Jogi Letač

pre 12 godina

@sh, u pravu si da se jačina zvuka meri decibelima, međutim je ovde priča o devijaciji signala prilikom frekventne modulacije. Pri demodulaciji signala u tvom prijemniku iz devijacije nastaje zvučni signal određene jačine.

Milorad

pre 12 godina

Aj sto zaboravim sta sam gledao zbog duzine reklama nego zaboram da sam uopste nesto gledao. Treba dodati da nisam ni mator niti patim od demencije.

zoran

pre 12 godina

Novinari nisu tehnički obrazovani pa im je jačina zvuka u kilohercima, a ne u decibelima! Maksimalno izbegavam da gledam domaće kanale (uskoro ću prestati i da plaćam tv pretplatu), jer zaista se iznerviram kada krene blok reklama od 10 minuta (RATEL bi trebao time da se bavi, a ne da nam za dve nedelje poskupi fiksnu telefoniju za 100%). Uglavnom gledam history, discovery...profesionalni i bez reklama!!!

embellriva

pre 12 godina

Телевизија је заменула нај јефтинију забаву ситотиње, зато је наталитет драстично опао у Србији.

РТС 1 је водећа по нерегуларностима јачине емитованог звука нарочито за време дневника
мора се појачати бар двоструко, као да су у питању стидне вести, зато се и гледају на неком другом нормалном емитеру .

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

konj

pre 12 godina

Ako su propisane kazne, onda se naplacuju o d m a h! Pa ako to ne uradi Ratel onda treba i njih kazniti jer se postavlja pitanje cemu on sluzi. Teror s reklamama i ostalim "trikovima" nasih TV stanica je nepodnosljiv i vise nige ne postoji. Na kraju, mi to cinimo sami sebi. Licno, odlucio sam da ne kupujem proizvode koji se reklamiraju na takav nacin.

momcilo

pre 12 godina

E kod mene ta zvucnija reklama izaziva bas kontra efekat, em mi se taj proizvod zgadi zbog iritirajuce reklame, em promenim kanal sto pre dok mi reklama ne probije usi.
Cak i video klipove sa b92 gledam mnogo redje nego ranije. Ranije sam vecinu klipova gledao, sada samo odabrane zato sto nemam zivaca da odgledam em dugacku, em istu reklamu na pocetku svakog video klipa.
Takodje sto se tice duzine reklama, rekord verovatno drzi "Utisak nedelje" sa besprekidnim reklamama od 7-8 minuta.
Sve je ok dok je umereno, tako bi trebalo biti i sa reklamama da se ne bi izazvao kontra efekat kod gledalaca.

Ionako smo izludjeni...

pre 12 godina

Odavno sam ovo primetila. Smatram da smo svi, slusaoci radio-programa i gledaoci televizije, maltretirani zvukom reklama. Ionako je grad bucan preko svake mere, preko ovih medija buka nam ulazi i u kuce. Podesim jacinu na podnosljivu, a reklama iskoci kao cupoglavac iz kutije! Prepad u rodjenoj kuci...Stvarno imamo pravo na zastitu! Ima li ko od psihologa da objasni koliko zbog prekomerne buke raste razdrazljivost i agresivnost?

sare

pre 12 godina

Dobro da li neko može da objasni koliko dotične reklame mogu da traju i dokle će da upadaju svako malo kada traje neki film ?! Prevršili su sve mere zbog reklama brzo gubim interes za neki program i brzo tražim druge kanale !
Brate nije problem jačina nego učestalost i dužina reklama !!

226

pre 12 godina

Ne samo da krse propise vezano za jacinu zvuka u reklamama vec i propisano vreme trajanja istih. Koliko se ja secam, usvojena je odluka da se tokom jednog sata programa sme pustati samo jedan blok reklama u trajanju od 4. minuta. To je i postovano u prvih par dana od donosenja odluke, a onda opet Jovo nanovo, pa nemas pojma sta si gledao. Pitam se zasto ljudi iz RATEL-a, koji su rekli da ce rigorozno kontrolisati ovo pravilo, ne rade svoj posao?

Србијо, најлепша бајко

pre 12 godina

Најважније је да су они мерили, ко да сваком, ко није глув, јасно како се приликом пуштања реклама појача тон, и то како на националној, тако и на приватним, па и Вашој.

Gordana

pre 12 godina

Pa, sto se ne javljate, ljudi. Ubijaju nas sa preglasnim i predugim reklamama. Moram da smanjim ton cim vidim da pocinju reklame, jer mi se probude deca i kuce, a i ja se trznem svaki put kad pocnu reklame. Jos malo pa cu dobiti fobiju od njih. Reklame ne smiju biti jaceg tona od ostalog programa, i to bi moralo da se regulise propisom. O duzini trajanja da ne pisem, zaboravim i sta sam gledala dok traju reklame. Kazne za krsenje trebalo bi drasticno podici.

Vuk

pre 12 godina

Ovo sto se radi reklamama na televizijama je uzas! Prosto su preglasne i krajnje je vreme da se nesto uradi povodom toga. U Americi je regulisano zakonom da televizija koja pusti glasnije reklame od uobicajenog tona placa novcanu kaznu.

Blagoje

pre 12 godina

Mene nervira sto TV programi nisu izjednaceni po jacini zvuka ili kako se to strucno vec kaze.

Dok prebacujem nase programe sa nacionalnom frekfencijom recimo Happy i RTS2 su mnogo glasniji od drugih programa, a neke moras dodatno da pojacas kako bi ista cuo, sto zna da smeta nocu ili kad neko spava u blizini TV-a.

Situacija: Gledam film uvece, normalna jacina zvuka i pocnu reklame, prebacim kanal i odjednom pocne da tresti zvucnik i probudim sve u kuci.

Draganče

pre 12 godina

Dobro ste se setili da bar nesto kontrolisete! A klada ste već vršili ta merenja mogli ste i trajanje reklama u toku jednog sata programa. U ovoj zemlji ne važe nikakvi propisi, sve se krši, izbegava, izvrdava, pronalaze rupe u zakonu, kao da se samo gleda ko će koga više da zezne. Haos!

Aleksandar

pre 12 godina

To nije neuobičajeno, jer mnoge televizije rade isto.

Naravno, naše nisu išta bolje, štaviše još gluplje - u vreme kada svaki televizor ima daljinski upravljač i gde mnogi imaju kablovsku televiziju - prilikom gledanja TVa i u vreme reklamnog bloka, uradim dve stvari - isključim ton (obavezno) i prebacim na drugi kanal (ponekad).

Tako da televizija koju gledam je postigla kontraefekat - uopšte nisam video reklamu.

rezultat - bačena para.

Dushke

pre 12 godina

Kakav mazohizam, zar mislite da će da vas štite oni koji vas tlače!? Izbacite te kutije iz stanova ili ih koristite na pametniji način. Ovo je doba interneta.

iv

pre 12 godina

kad vdim onu najavu za reklame odmah se hvatam daljinskog da smanjim zvuk ili promenim kanal, to mi je postala navika.

Onda mi se na drugom kanalu svidi nesto i zaboravim na film sa onog predhodnog sto sam prekinuo a obavezno je bio pri kraju...

I jos nesto, specijalno me nerviraju reklame koje traju duze od 10 sekundi. Znaci kad vidim kako ono dete trci na fudbalu, pa se uprlja, pa ode da se zali mami, pa ona to opere, pa se ves susi i viori na zici, pa na kraju im se i baka pridruzi sa nekom njenom pricom, poludim. Mislim odavno sam poludeo.

HTH

pre 12 godina

Jedno objašnjenje, pošto mi je to zanimanje – za prenos analogne televizije, zvuk se moduliše frekventno (isto kao i ultrakratki radio-talasi). To znači, postoji neka centralna frekvencija koja odgovara tišini. Znači, kao što reče Jogi Letač, veća varijacija frekvencije od te centralne, dovodi do veće amplitude (tj. jačine) zvuka posle demodulacije u TV-prijemniku.
Novinari bi zaista mogli, kad već spominju kiloherce za jačinu zvuka, da napišu i objašnjenje za ljude kojima to nije struka.

swedroid

pre 12 godina

hahaha, ma "Punk" (pink, mada citaj djubre) je zakon, moraju da idu u ultrazvuk jer njihova klijentela ne cuje dobro zbog ostecenja sluga u punk spektru (20hz-20khz) lolE moja Srbijo, dok imamo $vrbiju iz paralelnog univerzuma koja putem vhf signala remeti razum normalnim, ovako ce nam biti ..AGC + APC resava terorisanje na novijim TV uredjajima .

Byja

pre 12 godina

Kod FM (frekvencijske modulacije) jačina zvuka JESTE vezana za kiloherce. U ovom slučaju kiloherci predstavljaju meru modulacije signala, tj. što jači ton, to jača tzv. devijacija kod FM. A devijacija se meri u (kilo)hercima.

Sinbad

pre 12 godina

Meni je lakse da promenim kanal nego da stisavam TV. Reklame na TV su BACENE PARE. Velika vecina gledalaca promeni kanal kada krenu reklame. Mnogise ni ne vrate na taj kanal nakon reklama, pa tako propuste deo filma, serije, ili neke emisije.

gledalac

pre 12 godina

Čim naslutim reklame odmah udarim "mute" tj. skroz utišam TV jer znam da će mi probiti mozak jačim zvukom. Često zaboravim da vratim i (nikakva šteta) ne vratim se na ono što sam gledao već na nešto drugo...

Baš ako me izuzetno interesuje sadržaj ja sačekam kraj reklama i vratim zvuk.

Atanasije

pre 12 godina

A ja osim promene kanala ni ne kupujem proizvode koji se najagresivnije reklamiraju. Cim zapamtim reklamu za nesto ja prestanem da kupujem.
A sta cemo sa laganjem u reklamama? Zar ne postoji zakon koji ce sankcionisati one koji besomucno lazu raklamirajuci praskove i ostale gluposti. Litar ferija opere 100.000 tanjira a obican deterdzent samo 1.000. Ma daj... Da imam para snimao bih kontrareklame. Pokazivao bih kako stvarno peru, lepe, lece... svi ti proizvodi.

Biljana

pre 12 godina

Ne znam kako (osim izbacivanja TV-a iz kuće) se boriti protiv ovakvih stvari jer na svim kanalima na kojima postoje reklame, one su dosta glasnije od ostatka programa; čak toliko da mogu oštetiti sluh (ćerka se igrala, prošla pored TV-a u trenutku kad su zagrmele reklame, trgla se, odskočila i počela plakati). Ali, ko nas pita, mi smo tu da plaćamo (imamo kablovsku, plaćamo kroz račun za struju).
Inače, reklame ne podnosim jer u njima najviše lažu i misle da smo pali sa kurške. Da je istina ono što reklamiraju svi bi bili zdravi, vitki, čisto beli i mirišljavi.....