Sreda, 22.06.2011.

23:54

"Stav poslanika nije stav Nemačke"

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je za B92 da stav dela nemačkih poslanika nužno ne znači i stav nemačke države.

Izvor: B92

"Stav poslanika nije stav Nemaèke" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

kraja

pre 12 godina

""Izjava Masa koja u ODREDJENOM smislu UBLAZAVA izjavu poslanika, između njegove izjave i poslanika DIPLOMATSKI GOVORECI postoji prostor da se nađe neko MALO rešenje."

...odavno ne cuh ovako minunciozan "diplomatski" recnik...tesko da bi i sam uspeo da ponovi jos jednom ovu recenicu, a da je objasni prostom puku, tesko....
...nego, mi bacismo grdne pare na kojekakve "diplomatske" inicijative ministra inostranih poslova jeremica...voleo bih da vidim koliko je kostalo da doguramo do ovih "diplomatski nijansi"...
...kad nam budu tresnuli to u lice kao odluku parlamenta, pribicevica nigde biti nece, a javice se neki novi "expert" koji ce okriviti ko-zna-koga...
...ds, nein danke....

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ocigledno je juce u nemackom parlamentu bio dan za "odmor i relaksaciju" u kome se u "sali" raspravljalo o "najapsurdnijim temama" inace ne znam zasto bi uopste neko od njihovih parlamentaraca pomenuo Srbiju ?

Vlada

pre 12 godina

Vidim ovde neko spominje sporazum o slobodnoj trgovini i kako nam je on dovoljan. A sta taj neko misli, da ce SSP (ciji je sporazum o trgovini deo) ostati na snazi ako prekinemo put u EU...hahahahahahahahhaa. Nase je pravo da prekinemo put u EU, ali to znaci VRACANJE carina na nase proizvode i ukidanje vizne liberalizacije. Jednostavno, ako cemo mi korak u nazad i oni ce dva. Drugo, prekinuce se svaka pomoc EU Srbiji koja vec sad iznosi stotine miliona dolara na godisnjem nivou.

Zbog prekida evroatlanskih integracija, Srbija ce postati rizicnija zemlja, smanjice se broj investicija, krediti ce naglo poskupeti i otplata dosadasnjih kredita ce morati da se vrsi iz jos skupljih kredita. Moze se ocekivati pad izvoza zbog carina, veci spoljnotrgovinski deficit i Srbija ce u vrlo kratkom vremenskom periodu krenuti da pada BDP. Da se razumemo, BDP ce ove godine porasti SAMO 3% (iako je nama potreban minimum od bar 4.5%) a i dalje se osecamo kao da propadamo. Zamislite kako izgleda onda realni pad BDP-a.

Razmazeni gradjani, veliki borci za srpsku stvar ovde ne kapiraju, Srbija (bez Kosova) je na zacelju Evrope po standardu, ekonomiji, edukaciji, decentralizaciji i bez Evrope, EU pomoci i rasta kreditne sposobnosti, raspala bi se za cas. Ako nema para, nema ni mogucnosti da se drzava poboljsa. A ko ce da nam da pare??? Rusi? Pa cak i za njih smo visoko rizicna zemlja...

Uroš Ečejić

pre 12 godina

Za četiri ambasadorske godine u Berlinu, g. Pribićević nije uspeo da nauči da je u uredjenoj državi poput Nemačke linija razgraničenja izmedju zakonodavne i izvršne vlasti sasvim jasna, pri čemu apsolutnu prevlast ima zakonodavna. Nemački poslanici koji su pre dva dana bili u Beogradu nisu govorili u svoje lično ime, nego kao istaknuti članovi veoma uticajnog Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga (Auswaertiges Ausschuss), dok je ambasador Mas govorio u ime Ministarstva inostranih poslova - dakle, izvršne vlasti.

provicijalac

pre 12 godina

''To što su poslanici rekli to nije stav Nemačke, to je stav poslanika...''

Sad sa punim pravom neko sa strane može reći:
To što su poslanici srpskog parlamenta izglasali da je Kosovo srpsko, to nije stav Srbije, već njenih poslanika

Prorok

pre 12 godina

Za 10 godina a možda i manje, mi ćemo svi umesto na zapad što idemo da radimo ići u Kinu. Takvo vreme dolazi, a Evrpoa će do tada da popuca po šavovima! Živi bili pa videli!

Branislav

pre 12 godina

Ambasadore nas dragi, svakom normalnom coveku je jasno da se u velikim i stabilnim drzavama poput Nemacke, Amerike, Francuske spoljasnja politika jako malo menja nebitno ko je na vlasti. Sporovi izmedju stranaka se uglavnom odnose na unutrasnju politiku a svi imaju jedinstven stav sto se tice spoljasnje politike! Stav poslanika vladajuce koalicije = stav vlade Nemacke = stav Nemacke DRZAVE!
Tom idejom o podeli i upornim laganjem gradjana samo dokazujete sve vise i vise da svi vi u vladajucoj koaliciji ili i dalje zivite u 20om veku ili besramno lazete ovaj narod. Svi su vas provalili! Ne bih voleo da sam u vasoj kozi na sledecim izborima....

Robin Hood

pre 12 godina

"Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je za B92 da stav dela nemačkih poslanika nužno ne znači i stav nemačke države"

Evo sada je g.Pribicevic nama objasnio da su poslanici Bundestaga juce samo onako bezveze lupali - samo bez panike, nije nista strasno - sasvim beznacajne jucerasnje izjave.

Nije crno nrgo je belo, nije belo nego je crno - ovako momentalno razmislja politicka elita u Srbiji.
Gospodo, crno je CRNO a belo je BELO!!!

Srbo

pre 12 godina

Prosle godine je Angela Merkel rekla da je Nemacka protiv daljeg prosirenja EU posle prijema Hrvatske. Svi su to neozbiljno komentarisali ili, bolje receno, izbegli da komentarisu. Nasa politika kao bizon, sagnute glave, ide uporno istim putem i samo udara glavom od zida do zida. Godinu dana posle toga dobijamo ozbiljnu potvrdu te politike Nemacke, a komentari i odnos prema toj politici je i dalje ignoranski i katastrofalno neozbiljan. Pitam se, odakle pravo nasim "vodecim" politicarima da tako neozbiljno vode ovu zemlju? Da li neko moze da izracuna cenu tako katastrofalno vodjene politike zadnjih nekoliko godina, i sto je jos gore, narednih godina, u istom smeru bez izlaza.

Никола К

pre 12 godina

Да ли више верујете г. Прибићевићу или ономе што сте прочитали и чули?

izbori ce biti vrlo zanimljivi

pre 12 godina

Nasi politicari i dalje vredjaju inteligenciju svojih biraca pokusavajuci da ih ubede da su i u Nemackoj politicari otudjeni od volje naroda kao i u Srbiji. Ali mislim da vise ni amebe u Srbiji ne veruju u ono sto nasi izjave.

Checkpoint Charlie

pre 12 godina

Stav Nemačke će biti bitan onda kada to dođe na red. Mi smo vrlo daleko od trenutka ulaska u EU i politička situacija će se za tih 8 (ili koliko već bude) godina možda promeniti na način koji danas nije moguće predvideti. Pošto osim približavanja Zapadu mi nemamo drugih realnih opcija, treba da radimo ono što ranije nikad nismo radili, a to je da iz svake situacije izvučemo maksimum. Dakle, kandidatura, pregovori, pa ćemo da vidimo... Poslednje što nam sada treba je kvazi-patriotska epizoda sa samoizolacijom i zaokretom ka Rusiji. To je već probano i nije radilo. Srbija je u interesnoj zoni Zapada i mora da se snalazi u tim okvirima. Sve drugo je politički avanturizam koji smo već platili krvlju i protraćenom decenijom (a pojedinci uzeli pare). Ne treba zaboraviti da Zapad može vrlo lako da raskomada i sadašnju Srbiju ako proceni da je to lakši način da ostvari svoje ciljeve.

spavac

pre 12 godina

damage control...a nije prvi put da domaci politicari i diplomate `ublazavaju` i `tumace` neke prilicno konkretno izrecene tvrdnje inostranstva...polako, tek u cetvrtoj ili petoj iteraciji neko ce da probije led i da kaze da kosovo ipak, jelte, MORA da se prizna...a imajuci u vidu i dacicev esalonski zaokret u izjavama cerez kosova, sticem utisak da necemo predugo na to da cekamo...mada sumnjam da ce od podele biti ista ako uzmemo u obzir i stav vecine kosovskih politicara, koje slepo podrzavaju USA, engleska, francuska, nemacka...vec vidjeno..

Icarus

pre 12 godina

@zu - A sta kao do sada nisi znao da je Kosovo nezavisno? I ovo sada menja ceo tvoj svet??? Si probao da odes dole? Gluposti! Vidi se sa Meseca da ce Srbija morati da prizna Kosovo, pitanje je samo kada... I sa tim nista nema DS.

Zlatko

pre 12 godina

Da je rijeci da "stav zastupnika nije stav Njemacke" izgovorila - i to jasno i glasno - Angela Merkel, pa da covjek povjeruje da u tome doista necega ima (iako bi i tada primitak Srbije u EU ovisio o ratifikaciji u njemackom parlamentu, dakle o tim zastupnicima, a ne o tome sto bi htjela ili ne bi htjela vlada te drzave).

Ali, izgovori to i ostade ziv BIVSI AMBASADOR SRBIJE u Berlinu (koji, kako citam u komentaru jednoga od komentatora, ni prije ni za vrijeme svoga sluzbovanja nije naucio njemacki) ! Jaka utjeha, nema sto...

Bilo bi zanimljivo znati je li g. Pribicevic iznio svoje osobno misljenje ili je od vlasti dobio zadatak da tom skoro tragikomicnom izjavom pusti svojevrsni probni balon, dok gg. Tadic, Jeremic, Djelic i ostali vasi aktualni vlastodrsci ne smisle neko objasnjenje koje bi mogli pokusati "prodati" svojoj - ocito krajnje razocaranoj - javnosti. A bas me zanima (a za pretpostaviti je da vas u Srbiji to zanima jos mnogo vise nego mene) kakvo ce vam objasnjenje dati.

supervisor

pre 12 godina

hahaha... jooooj, kakva izjava... strasno...


To sto kod nas misljenje, izjave i postupci poslanika ne predstavljaju odraz volje naroda i drzave, je posebna prica. U uredjenim politickim sistemima kao Nemacka, poslanici su predstavnici naroda i vlasti i nema sanse da oni izjavljuju i rade nesto sto je u suprotnosti sa stavovima drzave i naroda. Dakle, nemojte misliti da su Srbi glupi i da ce vam poverovati u ovakve pokusaje ublazavanja. Svi znamo pravo misljenje i nikakva ublazavanja tu nece pomoci.

NemanjaBB

pre 12 godina

Ocekujem sada ovo, da svi eksperti, strucnjaci, analiticari nas ubedjuju u suprotno, a mi ovce cemo da slepo idemo za cobanima...malo juce

miso_km

pre 12 godina

ne treba odrzavati referendum vec samo se trebaju podsetiti gospoda sa vlasti da postuju ustav. ukoliko evropa trazi ovo od nas, a trazi, ubrzo ce uslediti i zahtev da se promeni ustav kao jos jedan od uslova za ulazak u EU.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Formalno pravno to je tacno, ali ako se gleda zdravom seljackom logikom onda nije. Cim neka grupa poslanika misli drugacije od zvanicne politike to znaci da tamo i deo naroda misli drugacije i da moze biti problema. Onomad otisao Netanjahu u Belu kucu i tamo gazdi odbrusio javno i ostro, tako se to radi. Treba biti maksimalno kooperativan ali imati i svoj stav, a mi idemo kod njih da nam dadu nas stav!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Zaista je bespotrebna tolika sekiracija, ima još tone i tone 'leba da pojedemo dok to pitanje ne dodje na red. Ko zna kakva će nemačka skupština i vlada biti za 10 godina.

U medjuvremenu moramo da se finansijski raskusuramo sa onima koji neće da žive sa nama, da vidimo šta je naša imovina, imaju li oni novaca da je otkupe, to je glavno pitanje. Dok to ne uradimo svako pominjanje priznavanja albanskog KiM ne dolazi u obzir. Zašto da se odričemo naše imovene, pa to je suludo.

A dotle moramo dozvoliti da nam EU dobro zavrće uši, da postanemo pristojna država. U tome je caka dragi prijatelji. Tu nema nikakve pomoći od Koštunice.

Jova

pre 12 godina

Norveška je posle Luksemburga najbogatija zemlja u Evropi i svetu po BDP-u po glavi stanovnika. Referendumom su odbili da pristupe EU, a jedan od glavnih razloga je ribolov, odnosno njegova kontrola koja bi bila prepuštena Uniji. Žive boljim standardom od EU proseka; ništa im ne fali. Mi treba da damo deo svoje zemlje da bi nas pustili, a što je najgore, mi o toj opciji raspravljamo kao mogućoj. Mislim da sam objasnio zašto ne živimo kao u Norveškoj. Unija može i da propadne a teritoriju, ako je sami damo, izgubićemo je zauvek.

Velibor, USA

pre 12 godina

Nisam bio poslao komentar na predhodnu vest o onim poslanicima Bundestag-a i njihovim licemernim zahtevima jer sam verovao da je vest ili senzacionalistichka (kao shto su par nekih razumnih komentatora i rekli, s kojima se slazem) ili preuopshteno prezentovana pa i rechena. U predhodnoj vesti je trebalo jasno i precizno reci tachno koji su to poslanici Bundestag-a koji su doshli u Beograd da iznose njihove mozda lichne stavove koje ni EU ni Nemachka ne namece kao svoje. Ja i dalje pitam- KOJI, iz KOJE/IH partije/a su ti poslanici Bundestag-a koji su se onako neposhteno obratili Srbiji? Ako ima link gde je to sve detaljno precizirano, molim da se objavi dakle s informacijama koji poslanici, iz kojih partija ili da se u predhodnoj vesti to dopuni jer te vrlo vazne informacije, ne znam ni kako ni zashto, manjkaju.

Nazalost, antievropejci s srpske maksimalistichke strane kao i proalbanski te ostali generalno antisrpski likujuci komentatori su jedva dochekali, iz njihovih suprotstavljenih a po Srbiju, srpski narod i sve gradjane Srbije te regiona zemalja ex-Yu, zdruzeno shtetan nachin- da vecinski okupiraju komentare o predhodnoj vesti njihovim kiselo grozdje defetizmom odnosno likovanjem nepravdom. Pa, malo spustite loptu i jedni i drugi krajnosti-chari (tako da kazem).
Polazem nade ce se Nemachka ipak drzati obecanja koje daju najvazniji nemachki politichki funkcioneri a to je da priznavanje Kosova od strane Srbije- IPAK NIJE uslov za Srbiju za EU! Konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne!

No, uoliko Nemachka ili bilo ko iz EU-a nastavi da shalje ovako zbunjujuce i meshane signale (a nadam se da nece), onda Srbija treba da podseti svakoga da ne moze da ide ispod crvene granice te da moze da saradjuje samo s onim evropskim politicharima i strankama (a to su progresivno-levicharske, uglavnom!) koje su za poshteniji, iskreno neutralniji i za srpsku stranu neshto vishe razumevajuci pristup kosovskom problemu.

U svakom sluchaju, srpski dezurni antievropejci tipa dss-ovci, srs-ovci i s njima povezani- prerano se radujete zlobno.

Podrshka Pribicevicu!

sdned

pre 12 godina

Ma da. Po toj logici i kad te gađaju atomskom bombom to ne znači da te ne vole, možda se omaklo. I stav zvaničnika Kosova ne znači da Albanci sa Kosova ne žele nazad u Srbiju. A i to što Ameri stalno ratuju na Bliskom istoku ne znači da im treba nafta... Hoćemo li sad narednih godina slušati ovakve besmislice koje bi trebale da nas motivišu da se i dalje nadamo, drhtimo, ispunjavamo uslove, itd... A pre svega sačuvamo ovu istu bratiju na vlasti... Otvori oči Srbijo!!! EU je licemerna!!!

Bojan Janković

pre 12 godina

Nemacka drzava je ceo XX vek bila veliki prijatelj srpskog naroda.
To svi znaju i to svi znamo.
(Pedja, 23. jun 2011 00:08)

U politici i medjunarodnim odnosima nema "prijatelja" već samo interesa.

Sve sami emotivci i amateri.

razdibudzilizovani

pre 12 godina

I meni se zgadilo ovo ucenjivanje za ulazak u EU, ali neke stvari smo sami zasluzili zbog poslednjih 20 godina nestasluka.
Vidim ima dosta komentara tipa " ne mogu Nemci da prezale sto smo ih tukli 1914. i 1941. godine". Ispade da smi mi to Nemce tukli sami? Tukli smo ih pre svega zbog pomoci Rusije,V.Britanije, Francuske, Rusije, SAD itd, a ti isti Nemcu su u najboljim odnosima bas sa njima, iako su ih svi oni tukli vise od nas.
Drugo, svi kukamo kako nas svet ucenjuje a zaboravljamo sta smo radili devedesetih, za koga smo glasali devedesetih, i kakvu su stetu okolnim narodima ucinili ti za koje smo MI sami glasali. E bogami nam se fino sada vraca i to sa kamatom. Pamet za drugi put, i opomena svima koji bi da ratuju opet!
Trece, ne moze posrnula Srbija da se oporavi bez ulaska u EU. Srbija kaska za svetom bar 20 godina zbog glupih ratova i nema sada kapacitet jedne Svajcarske ili Norveske koje mogu bez EU. Tako da su vasi komentari tipa "ne moramo nikada u EU" veoma neozbiljni. Ustvari i ne morate u EU, ali ce u buducnosti i vasa deca morati da prezivljavaju sa 200-300 eura mesecno.
I na kraju i ja sam protiv priznavanja nezavisnog Kosova, danas jos vise nego juce iz inata sto nas ucenjuju!!! Znam kako se svi osecate, razmisljamo slicno. Ali verujte mi da mi moramo da platimo cenu za devedesete. Svi vi dobro znate da nam se mnoge stvari ne bi danas desavale da smo tada glasali za normalne ljude devedestih. Da nije bilo NAS takvih ne bi bilo ni NJIH takvih na vlasti. Nasa deca danas zive lose zato sto smo se mi dok smo bili mladi ku*cili.

Nenad011

pre 12 godina

Ko se nada umire pevajuci, g-dine Pribicevicu. Bilo bi bolje da pocnete da razradjujete plan B za slucaj da se ipak pokaze da su poslanici Bundestaga deo nemacke drzave i da imaju malo veci uticaj na odluke iste...

Posmatrac

pre 12 godina

Bas sam se pitao koga ce nasa Vlada da "poturi" kao prvog koji treba da nam objasni da stav "Parlamentaraca u Nemackoj" u stvari i nije bitan... Sada je kao najbitniji njihov ambasador u Srbiji. A kada taj covek za mesec-dva...pet... bude rekao isto sto i "Parlamentarci" onda ce se verovatno naci neko umesto g-dina Pribicevica da objasni da stav ambasadora nije zvanican stav Nemacke... Tesko ce na seldecim izborima proci parola "i EU i Kosovo" koju forsiraju i DS ali i light-Radikali koji su naprasno postali veliki "Evropejci"... Nema za koga da se glasa... Mozda jogi-letaci? :))

diplomata

pre 12 godina

E samo je jos nas "nevidljivi" (dobio nadimak zbog toga sto se nigde u Berlinu pojavljivao) ambasador Pribicevih nedostajao, sa svojim ekspertskim tumacenjem!
Za vasu informaciju ekselencijo, ovlascenja Bundestaga po pitanju prosirenja EU su znacajno prosirena nedavno, pitaju se njihovi poslanici itekako.

realan

pre 12 godina

E sada mi je lakse, kada je veliki strucnjak za diplomatiju, nas proslavljeni ambasador u Nemackoj koji nemacki nikada nije naucio, objasnio da ima prostora za resenje. Da li je i zamenik ministra spoljnih poslova SRN Hojer, koji je pre desetak dana u Beogradu rekao da moramo postovati suverenitet SVIH suseda nebitan u celoj prici, ili njegova izjava ima malo vecu tezinu od reci trecerazrednog nemackog ambasadora u Beogradu?

neko iz dijaspore

pre 12 godina

Odmah prekinuti sa evro-atlantskim integracijama, raspustiti 4/5 glomazne drzavne birokratije, rekordno smanjiti poreze, otvoriti zemlju za izvoz i uvoz, uvesti slobodno trziste, reformisati ekstraneefikasni penzioni i zdravstveni sistem, jacati vojsku, stvoriti pravnu drzavu sa dobrim pravosudjem i omoguciti privatnim preduzetnicima sve uslove da mogu da ulazu u svoj biznis i ostvaruju dobit. Ne treba nam Evropska unija! Sa sporazumima o slobodnoj trgovini i otvorenim trzistem mi cemo biti veca Evropa od hiperbirokratizovane EU. Mozemo da budemo nova Juzna Koreja ali nasi slepci politicari to ne vide. Samo ekonomski snazni opstajemo. I ko zna mozda vrlo brzo na Pastriku i u celoj Metohiji viorice se srpska trobojka.

Milenko Z

pre 12 godina

Ovakve likove kao što je ovaj bivši ambasador namerno puštaju u medije zajedno sa raznim analitičarima i stručnjacima za uzimanje državnog novca za nerad i igranje džepnog bilijara da nas obične ljude prave kolektivnim degenercima svojim izjavama i konstatacijama u koje ne veruje ni dete od dve godine !

poslanik

pre 12 godina

Opet nam zamazuju oci demokrate... Ko ce da odobri u skupstini clanstvo Srbije u EU ako ne poslanici? Ipak Mladic nije bio jedina prepreka za clanstvo,sad cete sad da radite da sacuvate fotelje???

Badboy

pre 12 godina

Za sve neupucene kao gospodin bivsi ambasador
Nemacki narod bira poslanike da bi ih oni predstavljali ....tako da o cemu trabunja ovaj bivsi gospodin ambasador

nemanja

pre 12 godina

Čekaj samo kad uđe Hrvatskau EU..auuuu,kakvo će tek onda "peglanje" da padne po Srbiji.
Bićemo prćija za svačije iživljavanje pošto su se svi već uverili da okrećemo zadnji deo leđa čim nas imalo pritisnu.

mario

pre 12 godina

Ma da poslanici vladajuče stranke idu uokolo pričaju svašta i to još nije stav Njemačke več bivši ambasdor zna što je stav Njemačke,pa iz te vladajuče garniture je i Njemački ambasador.
Dajte nemojte pričati bajke,pa nije to neka banana republika radi se o najuticajnijoj državi u Evropi koja si sigurno nebi dozvolila da njezini poslanici uokolo pričaju ono što nije politika Njemačke.

Dusko

pre 12 godina

Joj nemoj lupati da nije stav Nemacke. Znao sam da ce se neko, po nalogu vlasti, naci da nam kaze da crno nije crno, vec belo. Receno je ono sto svi znamo. Ono sto jos uvek mi kao NAROD ove zemlje ne znamo je dal se i dalje boriti za Kosovo ili uraditi sve sto nam zapadnjaci kazu i odreci se svega naseg zarad neke imaginarne EU. Granice su "opipljive" a EU nije. A u toj neopredeljenosti najvise "zacinite corbu" vi sa vlasti,jer ste izgubljeni,nesposobni da procenite kuda voditi ovu zemlju!!!

Dejan T.

pre 12 godina

Aha, znaci nemacki poslanici, koji valjda predstavljaju Nemce, posto ih ovi biraju na izborima, u stvari ne predstavljaju Nemce i ne kreiraju nemacku politiku. E, moj bivsi ambasadore, to je mozda slucaj u Srbiji i slicnim banana drzavama,gde te izaberu da ih ne predstavljas i posle cak ne snosis posledice sto si radio suprotno od onoga za sta su te birali, ali u Nemackoj nije tako. Nemacka je jedina zemlja u EU, pored Britanaca, koje od 1990. samo ojacava svoj suverenitet.

sbrdasdola

pre 12 godina

Nema vise zavlacenja! Ocigledno je da ce to biti uslov. Vreme je da se raspise referendum i narod da odluci da li zeli da se Srbija prikljuci EU pod tim uslovima ili ne i da se ta prica vise zavrsi. Ili ulazimo sa sto brzim prihvatanjem svih uslova i reformi ili ne ulazimo. Dosta ste nam mazali oci!!!

zar je bitno

pre 12 godina

Sad dolazi "naplata" demokratskih promena u Srbiji. Vec dugo nema Milosevica, gospodo draga, da vam on za sve bude kriv, ovo je direktno vasa odgovornost, vi ste sve ovo udesili svojom pametnom diplomatskom aktivnoscu,a posebno vas sram bilo sto ste "promisljenim" potezima ukaljali lik i delo Dr Zorana Djindjica!

prolaznik

pre 12 godina

Tako je! Stav nemackih poslanika nije zapravo stav Nemacke, vec Albanije. Kao da smo sa kruske pali. Nisu oni gospodine neozbiljni kao mi pa da brzo menjaju misljenje i govore ono sto ne misle. Doslo je do toga da su potvrdili javno ono sto svi znamo, a sad je frka smisliti nove slogane za bilborde, posto prethodni vise ne piju vodu kod naroda.

expert

pre 12 godina

Da se kladimo da ce Ognjen Pribicevic posle ove izjave dobiti ponudu da ponovo bude ambasador?
Neverovatno je infantilno odbijanje ovog naroda i ove vlasti da se suoce sa porazima i stvarnoscu!!

zu

pre 12 godina

DS....ako citate ove komentare,znajte da nemate vise moj glas ni moje porodice,a ni mojih prijatelja i prijatelja od tih prijatelja...dosta sa vasim lazima !!!

southlander

pre 12 godina

Kad god se pojave neki neugodni tonovi iz inostranstva, neko iz vlasti mora da ih protumaci na pozitivan nacin. U praksi situacija je mnogo jednostavnija. Zemlje koje imaju jednoglavog orla u grbu, razmisljaju na realistican nacin. Oni koji imaju dvoglavog orla, zive u fantazijama.

neko iz dijaspore

pre 12 godina

Odmah prekinuti sa evro-atlantskim integracijama, raspustiti 4/5 glomazne drzavne birokratije, rekordno smanjiti poreze, otvoriti zemlju za izvoz i uvoz, uvesti slobodno trziste, reformisati ekstraneefikasni penzioni i zdravstveni sistem, jacati vojsku, stvoriti pravnu drzavu sa dobrim pravosudjem i omoguciti privatnim preduzetnicima sve uslove da mogu da ulazu u svoj biznis i ostvaruju dobit. Ne treba nam Evropska unija! Sa sporazumima o slobodnoj trgovini i otvorenim trzistem mi cemo biti veca Evropa od hiperbirokratizovane EU. Mozemo da budemo nova Juzna Koreja ali nasi slepci politicari to ne vide. Samo ekonomski snazni opstajemo. I ko zna mozda vrlo brzo na Pastriku i u celoj Metohiji viorice se srpska trobojka.

zu

pre 12 godina

DS....ako citate ove komentare,znajte da nemate vise moj glas ni moje porodice,a ni mojih prijatelja i prijatelja od tih prijatelja...dosta sa vasim lazima !!!

Dejan T.

pre 12 godina

Aha, znaci nemacki poslanici, koji valjda predstavljaju Nemce, posto ih ovi biraju na izborima, u stvari ne predstavljaju Nemce i ne kreiraju nemacku politiku. E, moj bivsi ambasadore, to je mozda slucaj u Srbiji i slicnim banana drzavama,gde te izaberu da ih ne predstavljas i posle cak ne snosis posledice sto si radio suprotno od onoga za sta su te birali, ali u Nemackoj nije tako. Nemacka je jedina zemlja u EU, pored Britanaca, koje od 1990. samo ojacava svoj suverenitet.

nemanja

pre 12 godina

Čekaj samo kad uđe Hrvatskau EU..auuuu,kakvo će tek onda "peglanje" da padne po Srbiji.
Bićemo prćija za svačije iživljavanje pošto su se svi već uverili da okrećemo zadnji deo leđa čim nas imalo pritisnu.

Nenad011

pre 12 godina

Ko se nada umire pevajuci, g-dine Pribicevicu. Bilo bi bolje da pocnete da razradjujete plan B za slucaj da se ipak pokaze da su poslanici Bundestaga deo nemacke drzave i da imaju malo veci uticaj na odluke iste...

Posmatrac

pre 12 godina

Bas sam se pitao koga ce nasa Vlada da "poturi" kao prvog koji treba da nam objasni da stav "Parlamentaraca u Nemackoj" u stvari i nije bitan... Sada je kao najbitniji njihov ambasador u Srbiji. A kada taj covek za mesec-dva...pet... bude rekao isto sto i "Parlamentarci" onda ce se verovatno naci neko umesto g-dina Pribicevica da objasni da stav ambasadora nije zvanican stav Nemacke... Tesko ce na seldecim izborima proci parola "i EU i Kosovo" koju forsiraju i DS ali i light-Radikali koji su naprasno postali veliki "Evropejci"... Nema za koga da se glasa... Mozda jogi-letaci? :))

realan

pre 12 godina

E sada mi je lakse, kada je veliki strucnjak za diplomatiju, nas proslavljeni ambasador u Nemackoj koji nemacki nikada nije naucio, objasnio da ima prostora za resenje. Da li je i zamenik ministra spoljnih poslova SRN Hojer, koji je pre desetak dana u Beogradu rekao da moramo postovati suverenitet SVIH suseda nebitan u celoj prici, ili njegova izjava ima malo vecu tezinu od reci trecerazrednog nemackog ambasadora u Beogradu?

zar je bitno

pre 12 godina

Sad dolazi "naplata" demokratskih promena u Srbiji. Vec dugo nema Milosevica, gospodo draga, da vam on za sve bude kriv, ovo je direktno vasa odgovornost, vi ste sve ovo udesili svojom pametnom diplomatskom aktivnoscu,a posebno vas sram bilo sto ste "promisljenim" potezima ukaljali lik i delo Dr Zorana Djindjica!

poslanik

pre 12 godina

Opet nam zamazuju oci demokrate... Ko ce da odobri u skupstini clanstvo Srbije u EU ako ne poslanici? Ipak Mladic nije bio jedina prepreka za clanstvo,sad cete sad da radite da sacuvate fotelje???

prolaznik

pre 12 godina

Tako je! Stav nemackih poslanika nije zapravo stav Nemacke, vec Albanije. Kao da smo sa kruske pali. Nisu oni gospodine neozbiljni kao mi pa da brzo menjaju misljenje i govore ono sto ne misle. Doslo je do toga da su potvrdili javno ono sto svi znamo, a sad je frka smisliti nove slogane za bilborde, posto prethodni vise ne piju vodu kod naroda.

mario

pre 12 godina

Ma da poslanici vladajuče stranke idu uokolo pričaju svašta i to još nije stav Njemačke več bivši ambasdor zna što je stav Njemačke,pa iz te vladajuče garniture je i Njemački ambasador.
Dajte nemojte pričati bajke,pa nije to neka banana republika radi se o najuticajnijoj državi u Evropi koja si sigurno nebi dozvolila da njezini poslanici uokolo pričaju ono što nije politika Njemačke.

sbrdasdola

pre 12 godina

Nema vise zavlacenja! Ocigledno je da ce to biti uslov. Vreme je da se raspise referendum i narod da odluci da li zeli da se Srbija prikljuci EU pod tim uslovima ili ne i da se ta prica vise zavrsi. Ili ulazimo sa sto brzim prihvatanjem svih uslova i reformi ili ne ulazimo. Dosta ste nam mazali oci!!!

southlander

pre 12 godina

Kad god se pojave neki neugodni tonovi iz inostranstva, neko iz vlasti mora da ih protumaci na pozitivan nacin. U praksi situacija je mnogo jednostavnija. Zemlje koje imaju jednoglavog orla u grbu, razmisljaju na realistican nacin. Oni koji imaju dvoglavog orla, zive u fantazijama.

Robin Hood

pre 12 godina

"Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je za B92 da stav dela nemačkih poslanika nužno ne znači i stav nemačke države"

Evo sada je g.Pribicevic nama objasnio da su poslanici Bundestaga juce samo onako bezveze lupali - samo bez panike, nije nista strasno - sasvim beznacajne jucerasnje izjave.

Nije crno nrgo je belo, nije belo nego je crno - ovako momentalno razmislja politicka elita u Srbiji.
Gospodo, crno je CRNO a belo je BELO!!!

Никола К

pre 12 godina

Да ли више верујете г. Прибићевићу или ономе што сте прочитали и чули?

Checkpoint Charlie

pre 12 godina

Stav Nemačke će biti bitan onda kada to dođe na red. Mi smo vrlo daleko od trenutka ulaska u EU i politička situacija će se za tih 8 (ili koliko već bude) godina možda promeniti na način koji danas nije moguće predvideti. Pošto osim približavanja Zapadu mi nemamo drugih realnih opcija, treba da radimo ono što ranije nikad nismo radili, a to je da iz svake situacije izvučemo maksimum. Dakle, kandidatura, pregovori, pa ćemo da vidimo... Poslednje što nam sada treba je kvazi-patriotska epizoda sa samoizolacijom i zaokretom ka Rusiji. To je već probano i nije radilo. Srbija je u interesnoj zoni Zapada i mora da se snalazi u tim okvirima. Sve drugo je politički avanturizam koji smo već platili krvlju i protraćenom decenijom (a pojedinci uzeli pare). Ne treba zaboraviti da Zapad može vrlo lako da raskomada i sadašnju Srbiju ako proceni da je to lakši način da ostvari svoje ciljeve.

izbori ce biti vrlo zanimljivi

pre 12 godina

Nasi politicari i dalje vredjaju inteligenciju svojih biraca pokusavajuci da ih ubede da su i u Nemackoj politicari otudjeni od volje naroda kao i u Srbiji. Ali mislim da vise ni amebe u Srbiji ne veruju u ono sto nasi izjave.

razdibudzilizovani

pre 12 godina

I meni se zgadilo ovo ucenjivanje za ulazak u EU, ali neke stvari smo sami zasluzili zbog poslednjih 20 godina nestasluka.
Vidim ima dosta komentara tipa " ne mogu Nemci da prezale sto smo ih tukli 1914. i 1941. godine". Ispade da smi mi to Nemce tukli sami? Tukli smo ih pre svega zbog pomoci Rusije,V.Britanije, Francuske, Rusije, SAD itd, a ti isti Nemcu su u najboljim odnosima bas sa njima, iako su ih svi oni tukli vise od nas.
Drugo, svi kukamo kako nas svet ucenjuje a zaboravljamo sta smo radili devedesetih, za koga smo glasali devedesetih, i kakvu su stetu okolnim narodima ucinili ti za koje smo MI sami glasali. E bogami nam se fino sada vraca i to sa kamatom. Pamet za drugi put, i opomena svima koji bi da ratuju opet!
Trece, ne moze posrnula Srbija da se oporavi bez ulaska u EU. Srbija kaska za svetom bar 20 godina zbog glupih ratova i nema sada kapacitet jedne Svajcarske ili Norveske koje mogu bez EU. Tako da su vasi komentari tipa "ne moramo nikada u EU" veoma neozbiljni. Ustvari i ne morate u EU, ali ce u buducnosti i vasa deca morati da prezivljavaju sa 200-300 eura mesecno.
I na kraju i ja sam protiv priznavanja nezavisnog Kosova, danas jos vise nego juce iz inata sto nas ucenjuju!!! Znam kako se svi osecate, razmisljamo slicno. Ali verujte mi da mi moramo da platimo cenu za devedesete. Svi vi dobro znate da nam se mnoge stvari ne bi danas desavale da smo tada glasali za normalne ljude devedestih. Da nije bilo NAS takvih ne bi bilo ni NJIH takvih na vlasti. Nasa deca danas zive lose zato sto smo se mi dok smo bili mladi ku*cili.

Icarus

pre 12 godina

@zu - A sta kao do sada nisi znao da je Kosovo nezavisno? I ovo sada menja ceo tvoj svet??? Si probao da odes dole? Gluposti! Vidi se sa Meseca da ce Srbija morati da prizna Kosovo, pitanje je samo kada... I sa tim nista nema DS.

Dusko

pre 12 godina

Joj nemoj lupati da nije stav Nemacke. Znao sam da ce se neko, po nalogu vlasti, naci da nam kaze da crno nije crno, vec belo. Receno je ono sto svi znamo. Ono sto jos uvek mi kao NAROD ove zemlje ne znamo je dal se i dalje boriti za Kosovo ili uraditi sve sto nam zapadnjaci kazu i odreci se svega naseg zarad neke imaginarne EU. Granice su "opipljive" a EU nije. A u toj neopredeljenosti najvise "zacinite corbu" vi sa vlasti,jer ste izgubljeni,nesposobni da procenite kuda voditi ovu zemlju!!!

expert

pre 12 godina

Da se kladimo da ce Ognjen Pribicevic posle ove izjave dobiti ponudu da ponovo bude ambasador?
Neverovatno je infantilno odbijanje ovog naroda i ove vlasti da se suoce sa porazima i stvarnoscu!!

Jova

pre 12 godina

Norveška je posle Luksemburga najbogatija zemlja u Evropi i svetu po BDP-u po glavi stanovnika. Referendumom su odbili da pristupe EU, a jedan od glavnih razloga je ribolov, odnosno njegova kontrola koja bi bila prepuštena Uniji. Žive boljim standardom od EU proseka; ništa im ne fali. Mi treba da damo deo svoje zemlje da bi nas pustili, a što je najgore, mi o toj opciji raspravljamo kao mogućoj. Mislim da sam objasnio zašto ne živimo kao u Norveškoj. Unija može i da propadne a teritoriju, ako je sami damo, izgubićemo je zauvek.

Vlada

pre 12 godina

Vidim ovde neko spominje sporazum o slobodnoj trgovini i kako nam je on dovoljan. A sta taj neko misli, da ce SSP (ciji je sporazum o trgovini deo) ostati na snazi ako prekinemo put u EU...hahahahahahahahhaa. Nase je pravo da prekinemo put u EU, ali to znaci VRACANJE carina na nase proizvode i ukidanje vizne liberalizacije. Jednostavno, ako cemo mi korak u nazad i oni ce dva. Drugo, prekinuce se svaka pomoc EU Srbiji koja vec sad iznosi stotine miliona dolara na godisnjem nivou.

Zbog prekida evroatlanskih integracija, Srbija ce postati rizicnija zemlja, smanjice se broj investicija, krediti ce naglo poskupeti i otplata dosadasnjih kredita ce morati da se vrsi iz jos skupljih kredita. Moze se ocekivati pad izvoza zbog carina, veci spoljnotrgovinski deficit i Srbija ce u vrlo kratkom vremenskom periodu krenuti da pada BDP. Da se razumemo, BDP ce ove godine porasti SAMO 3% (iako je nama potreban minimum od bar 4.5%) a i dalje se osecamo kao da propadamo. Zamislite kako izgleda onda realni pad BDP-a.

Razmazeni gradjani, veliki borci za srpsku stvar ovde ne kapiraju, Srbija (bez Kosova) je na zacelju Evrope po standardu, ekonomiji, edukaciji, decentralizaciji i bez Evrope, EU pomoci i rasta kreditne sposobnosti, raspala bi se za cas. Ako nema para, nema ni mogucnosti da se drzava poboljsa. A ko ce da nam da pare??? Rusi? Pa cak i za njih smo visoko rizicna zemlja...

Uroš Ečejić

pre 12 godina

Za četiri ambasadorske godine u Berlinu, g. Pribićević nije uspeo da nauči da je u uredjenoj državi poput Nemačke linija razgraničenja izmedju zakonodavne i izvršne vlasti sasvim jasna, pri čemu apsolutnu prevlast ima zakonodavna. Nemački poslanici koji su pre dva dana bili u Beogradu nisu govorili u svoje lično ime, nego kao istaknuti članovi veoma uticajnog Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga (Auswaertiges Ausschuss), dok je ambasador Mas govorio u ime Ministarstva inostranih poslova - dakle, izvršne vlasti.

diplomata

pre 12 godina

E samo je jos nas "nevidljivi" (dobio nadimak zbog toga sto se nigde u Berlinu pojavljivao) ambasador Pribicevih nedostajao, sa svojim ekspertskim tumacenjem!
Za vasu informaciju ekselencijo, ovlascenja Bundestaga po pitanju prosirenja EU su znacajno prosirena nedavno, pitaju se njihovi poslanici itekako.

Badboy

pre 12 godina

Za sve neupucene kao gospodin bivsi ambasador
Nemacki narod bira poslanike da bi ih oni predstavljali ....tako da o cemu trabunja ovaj bivsi gospodin ambasador

Milenko Z

pre 12 godina

Ovakve likove kao što je ovaj bivši ambasador namerno puštaju u medije zajedno sa raznim analitičarima i stručnjacima za uzimanje državnog novca za nerad i igranje džepnog bilijara da nas obične ljude prave kolektivnim degenercima svojim izjavama i konstatacijama u koje ne veruje ni dete od dve godine !

NemanjaBB

pre 12 godina

Ocekujem sada ovo, da svi eksperti, strucnjaci, analiticari nas ubedjuju u suprotno, a mi ovce cemo da slepo idemo za cobanima...malo juce

supervisor

pre 12 godina

hahaha... jooooj, kakva izjava... strasno...


To sto kod nas misljenje, izjave i postupci poslanika ne predstavljaju odraz volje naroda i drzave, je posebna prica. U uredjenim politickim sistemima kao Nemacka, poslanici su predstavnici naroda i vlasti i nema sanse da oni izjavljuju i rade nesto sto je u suprotnosti sa stavovima drzave i naroda. Dakle, nemojte misliti da su Srbi glupi i da ce vam poverovati u ovakve pokusaje ublazavanja. Svi znamo pravo misljenje i nikakva ublazavanja tu nece pomoci.

Bojan Janković

pre 12 godina

Nemacka drzava je ceo XX vek bila veliki prijatelj srpskog naroda.
To svi znaju i to svi znamo.
(Pedja, 23. jun 2011 00:08)

U politici i medjunarodnim odnosima nema "prijatelja" već samo interesa.

Sve sami emotivci i amateri.

spavac

pre 12 godina

damage control...a nije prvi put da domaci politicari i diplomate `ublazavaju` i `tumace` neke prilicno konkretno izrecene tvrdnje inostranstva...polako, tek u cetvrtoj ili petoj iteraciji neko ce da probije led i da kaze da kosovo ipak, jelte, MORA da se prizna...a imajuci u vidu i dacicev esalonski zaokret u izjavama cerez kosova, sticem utisak da necemo predugo na to da cekamo...mada sumnjam da ce od podele biti ista ako uzmemo u obzir i stav vecine kosovskih politicara, koje slepo podrzavaju USA, engleska, francuska, nemacka...vec vidjeno..

provicijalac

pre 12 godina

''To što su poslanici rekli to nije stav Nemačke, to je stav poslanika...''

Sad sa punim pravom neko sa strane može reći:
To što su poslanici srpskog parlamenta izglasali da je Kosovo srpsko, to nije stav Srbije, već njenih poslanika

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ocigledno je juce u nemackom parlamentu bio dan za "odmor i relaksaciju" u kome se u "sali" raspravljalo o "najapsurdnijim temama" inace ne znam zasto bi uopste neko od njihovih parlamentaraca pomenuo Srbiju ?

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Zaista je bespotrebna tolika sekiracija, ima još tone i tone 'leba da pojedemo dok to pitanje ne dodje na red. Ko zna kakva će nemačka skupština i vlada biti za 10 godina.

U medjuvremenu moramo da se finansijski raskusuramo sa onima koji neće da žive sa nama, da vidimo šta je naša imovina, imaju li oni novaca da je otkupe, to je glavno pitanje. Dok to ne uradimo svako pominjanje priznavanja albanskog KiM ne dolazi u obzir. Zašto da se odričemo naše imovene, pa to je suludo.

A dotle moramo dozvoliti da nam EU dobro zavrće uši, da postanemo pristojna država. U tome je caka dragi prijatelji. Tu nema nikakve pomoći od Koštunice.

miso_km

pre 12 godina

ne treba odrzavati referendum vec samo se trebaju podsetiti gospoda sa vlasti da postuju ustav. ukoliko evropa trazi ovo od nas, a trazi, ubrzo ce uslediti i zahtev da se promeni ustav kao jos jedan od uslova za ulazak u EU.

Branislav

pre 12 godina

Ambasadore nas dragi, svakom normalnom coveku je jasno da se u velikim i stabilnim drzavama poput Nemacke, Amerike, Francuske spoljasnja politika jako malo menja nebitno ko je na vlasti. Sporovi izmedju stranaka se uglavnom odnose na unutrasnju politiku a svi imaju jedinstven stav sto se tice spoljasnje politike! Stav poslanika vladajuce koalicije = stav vlade Nemacke = stav Nemacke DRZAVE!
Tom idejom o podeli i upornim laganjem gradjana samo dokazujete sve vise i vise da svi vi u vladajucoj koaliciji ili i dalje zivite u 20om veku ili besramno lazete ovaj narod. Svi su vas provalili! Ne bih voleo da sam u vasoj kozi na sledecim izborima....

Velibor, USA

pre 12 godina

Nisam bio poslao komentar na predhodnu vest o onim poslanicima Bundestag-a i njihovim licemernim zahtevima jer sam verovao da je vest ili senzacionalistichka (kao shto su par nekih razumnih komentatora i rekli, s kojima se slazem) ili preuopshteno prezentovana pa i rechena. U predhodnoj vesti je trebalo jasno i precizno reci tachno koji su to poslanici Bundestag-a koji su doshli u Beograd da iznose njihove mozda lichne stavove koje ni EU ni Nemachka ne namece kao svoje. Ja i dalje pitam- KOJI, iz KOJE/IH partije/a su ti poslanici Bundestag-a koji su se onako neposhteno obratili Srbiji? Ako ima link gde je to sve detaljno precizirano, molim da se objavi dakle s informacijama koji poslanici, iz kojih partija ili da se u predhodnoj vesti to dopuni jer te vrlo vazne informacije, ne znam ni kako ni zashto, manjkaju.

Nazalost, antievropejci s srpske maksimalistichke strane kao i proalbanski te ostali generalno antisrpski likujuci komentatori su jedva dochekali, iz njihovih suprotstavljenih a po Srbiju, srpski narod i sve gradjane Srbije te regiona zemalja ex-Yu, zdruzeno shtetan nachin- da vecinski okupiraju komentare o predhodnoj vesti njihovim kiselo grozdje defetizmom odnosno likovanjem nepravdom. Pa, malo spustite loptu i jedni i drugi krajnosti-chari (tako da kazem).
Polazem nade ce se Nemachka ipak drzati obecanja koje daju najvazniji nemachki politichki funkcioneri a to je da priznavanje Kosova od strane Srbije- IPAK NIJE uslov za Srbiju za EU! Konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne!

No, uoliko Nemachka ili bilo ko iz EU-a nastavi da shalje ovako zbunjujuce i meshane signale (a nadam se da nece), onda Srbija treba da podseti svakoga da ne moze da ide ispod crvene granice te da moze da saradjuje samo s onim evropskim politicharima i strankama (a to su progresivno-levicharske, uglavnom!) koje su za poshteniji, iskreno neutralniji i za srpsku stranu neshto vishe razumevajuci pristup kosovskom problemu.

U svakom sluchaju, srpski dezurni antievropejci tipa dss-ovci, srs-ovci i s njima povezani- prerano se radujete zlobno.

Podrshka Pribicevicu!

sdned

pre 12 godina

Ma da. Po toj logici i kad te gađaju atomskom bombom to ne znači da te ne vole, možda se omaklo. I stav zvaničnika Kosova ne znači da Albanci sa Kosova ne žele nazad u Srbiju. A i to što Ameri stalno ratuju na Bliskom istoku ne znači da im treba nafta... Hoćemo li sad narednih godina slušati ovakve besmislice koje bi trebale da nas motivišu da se i dalje nadamo, drhtimo, ispunjavamo uslove, itd... A pre svega sačuvamo ovu istu bratiju na vlasti... Otvori oči Srbijo!!! EU je licemerna!!!

Zlatko

pre 12 godina

Da je rijeci da "stav zastupnika nije stav Njemacke" izgovorila - i to jasno i glasno - Angela Merkel, pa da covjek povjeruje da u tome doista necega ima (iako bi i tada primitak Srbije u EU ovisio o ratifikaciji u njemackom parlamentu, dakle o tim zastupnicima, a ne o tome sto bi htjela ili ne bi htjela vlada te drzave).

Ali, izgovori to i ostade ziv BIVSI AMBASADOR SRBIJE u Berlinu (koji, kako citam u komentaru jednoga od komentatora, ni prije ni za vrijeme svoga sluzbovanja nije naucio njemacki) ! Jaka utjeha, nema sto...

Bilo bi zanimljivo znati je li g. Pribicevic iznio svoje osobno misljenje ili je od vlasti dobio zadatak da tom skoro tragikomicnom izjavom pusti svojevrsni probni balon, dok gg. Tadic, Jeremic, Djelic i ostali vasi aktualni vlastodrsci ne smisle neko objasnjenje koje bi mogli pokusati "prodati" svojoj - ocito krajnje razocaranoj - javnosti. A bas me zanima (a za pretpostaviti je da vas u Srbiji to zanima jos mnogo vise nego mene) kakvo ce vam objasnjenje dati.

kraja

pre 12 godina

""Izjava Masa koja u ODREDJENOM smislu UBLAZAVA izjavu poslanika, između njegove izjave i poslanika DIPLOMATSKI GOVORECI postoji prostor da se nađe neko MALO rešenje."

...odavno ne cuh ovako minunciozan "diplomatski" recnik...tesko da bi i sam uspeo da ponovi jos jednom ovu recenicu, a da je objasni prostom puku, tesko....
...nego, mi bacismo grdne pare na kojekakve "diplomatske" inicijative ministra inostranih poslova jeremica...voleo bih da vidim koliko je kostalo da doguramo do ovih "diplomatski nijansi"...
...kad nam budu tresnuli to u lice kao odluku parlamenta, pribicevica nigde biti nece, a javice se neki novi "expert" koji ce okriviti ko-zna-koga...
...ds, nein danke....

Srbo

pre 12 godina

Prosle godine je Angela Merkel rekla da je Nemacka protiv daljeg prosirenja EU posle prijema Hrvatske. Svi su to neozbiljno komentarisali ili, bolje receno, izbegli da komentarisu. Nasa politika kao bizon, sagnute glave, ide uporno istim putem i samo udara glavom od zida do zida. Godinu dana posle toga dobijamo ozbiljnu potvrdu te politike Nemacke, a komentari i odnos prema toj politici je i dalje ignoranski i katastrofalno neozbiljan. Pitam se, odakle pravo nasim "vodecim" politicarima da tako neozbiljno vode ovu zemlju? Da li neko moze da izracuna cenu tako katastrofalno vodjene politike zadnjih nekoliko godina, i sto je jos gore, narednih godina, u istom smeru bez izlaza.

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Formalno pravno to je tacno, ali ako se gleda zdravom seljackom logikom onda nije. Cim neka grupa poslanika misli drugacije od zvanicne politike to znaci da tamo i deo naroda misli drugacije i da moze biti problema. Onomad otisao Netanjahu u Belu kucu i tamo gazdi odbrusio javno i ostro, tako se to radi. Treba biti maksimalno kooperativan ali imati i svoj stav, a mi idemo kod njih da nam dadu nas stav!

Prorok

pre 12 godina

Za 10 godina a možda i manje, mi ćemo svi umesto na zapad što idemo da radimo ići u Kinu. Takvo vreme dolazi, a Evrpoa će do tada da popuca po šavovima! Živi bili pa videli!

neko iz dijaspore

pre 12 godina

Odmah prekinuti sa evro-atlantskim integracijama, raspustiti 4/5 glomazne drzavne birokratije, rekordno smanjiti poreze, otvoriti zemlju za izvoz i uvoz, uvesti slobodno trziste, reformisati ekstraneefikasni penzioni i zdravstveni sistem, jacati vojsku, stvoriti pravnu drzavu sa dobrim pravosudjem i omoguciti privatnim preduzetnicima sve uslove da mogu da ulazu u svoj biznis i ostvaruju dobit. Ne treba nam Evropska unija! Sa sporazumima o slobodnoj trgovini i otvorenim trzistem mi cemo biti veca Evropa od hiperbirokratizovane EU. Mozemo da budemo nova Juzna Koreja ali nasi slepci politicari to ne vide. Samo ekonomski snazni opstajemo. I ko zna mozda vrlo brzo na Pastriku i u celoj Metohiji viorice se srpska trobojka.

zu

pre 12 godina

DS....ako citate ove komentare,znajte da nemate vise moj glas ni moje porodice,a ni mojih prijatelja i prijatelja od tih prijatelja...dosta sa vasim lazima !!!

Velibor, USA

pre 12 godina

Nisam bio poslao komentar na predhodnu vest o onim poslanicima Bundestag-a i njihovim licemernim zahtevima jer sam verovao da je vest ili senzacionalistichka (kao shto su par nekih razumnih komentatora i rekli, s kojima se slazem) ili preuopshteno prezentovana pa i rechena. U predhodnoj vesti je trebalo jasno i precizno reci tachno koji su to poslanici Bundestag-a koji su doshli u Beograd da iznose njihove mozda lichne stavove koje ni EU ni Nemachka ne namece kao svoje. Ja i dalje pitam- KOJI, iz KOJE/IH partije/a su ti poslanici Bundestag-a koji su se onako neposhteno obratili Srbiji? Ako ima link gde je to sve detaljno precizirano, molim da se objavi dakle s informacijama koji poslanici, iz kojih partija ili da se u predhodnoj vesti to dopuni jer te vrlo vazne informacije, ne znam ni kako ni zashto, manjkaju.

Nazalost, antievropejci s srpske maksimalistichke strane kao i proalbanski te ostali generalno antisrpski likujuci komentatori su jedva dochekali, iz njihovih suprotstavljenih a po Srbiju, srpski narod i sve gradjane Srbije te regiona zemalja ex-Yu, zdruzeno shtetan nachin- da vecinski okupiraju komentare o predhodnoj vesti njihovim kiselo grozdje defetizmom odnosno likovanjem nepravdom. Pa, malo spustite loptu i jedni i drugi krajnosti-chari (tako da kazem).
Polazem nade ce se Nemachka ipak drzati obecanja koje daju najvazniji nemachki politichki funkcioneri a to je da priznavanje Kosova od strane Srbije- IPAK NIJE uslov za Srbiju za EU! Konstruktivni i fleksibilni pristup kosovskom problemu na nachin da ni Srbija ni Kosovo ne blokiraju jednu drugo te poboljshavanja zivota obichnih ljudi, narochito manjina, na Kosovu i Srbiji, to da i o tom se uvek moze prichati i raditi ali nametati Srbiji ogorchavajuce ponizenje i nepravdu da prizna bilo de facto bilo de iure nezavisnost Kosova- ne!

No, uoliko Nemachka ili bilo ko iz EU-a nastavi da shalje ovako zbunjujuce i meshane signale (a nadam se da nece), onda Srbija treba da podseti svakoga da ne moze da ide ispod crvene granice te da moze da saradjuje samo s onim evropskim politicharima i strankama (a to su progresivno-levicharske, uglavnom!) koje su za poshteniji, iskreno neutralniji i za srpsku stranu neshto vishe razumevajuci pristup kosovskom problemu.

U svakom sluchaju, srpski dezurni antievropejci tipa dss-ovci, srs-ovci i s njima povezani- prerano se radujete zlobno.

Podrshka Pribicevicu!

nemanja

pre 12 godina

Čekaj samo kad uđe Hrvatskau EU..auuuu,kakvo će tek onda "peglanje" da padne po Srbiji.
Bićemo prćija za svačije iživljavanje pošto su se svi već uverili da okrećemo zadnji deo leđa čim nas imalo pritisnu.

Icarus

pre 12 godina

@zu - A sta kao do sada nisi znao da je Kosovo nezavisno? I ovo sada menja ceo tvoj svet??? Si probao da odes dole? Gluposti! Vidi se sa Meseca da ce Srbija morati da prizna Kosovo, pitanje je samo kada... I sa tim nista nema DS.

Prorok

pre 12 godina

Za 10 godina a možda i manje, mi ćemo svi umesto na zapad što idemo da radimo ići u Kinu. Takvo vreme dolazi, a Evrpoa će do tada da popuca po šavovima! Živi bili pa videli!

mario

pre 12 godina

Ma da poslanici vladajuče stranke idu uokolo pričaju svašta i to još nije stav Njemačke več bivši ambasdor zna što je stav Njemačke,pa iz te vladajuče garniture je i Njemački ambasador.
Dajte nemojte pričati bajke,pa nije to neka banana republika radi se o najuticajnijoj državi u Evropi koja si sigurno nebi dozvolila da njezini poslanici uokolo pričaju ono što nije politika Njemačke.

southlander

pre 12 godina

Kad god se pojave neki neugodni tonovi iz inostranstva, neko iz vlasti mora da ih protumaci na pozitivan nacin. U praksi situacija je mnogo jednostavnija. Zemlje koje imaju jednoglavog orla u grbu, razmisljaju na realistican nacin. Oni koji imaju dvoglavog orla, zive u fantazijama.

zar je bitno

pre 12 godina

Sad dolazi "naplata" demokratskih promena u Srbiji. Vec dugo nema Milosevica, gospodo draga, da vam on za sve bude kriv, ovo je direktno vasa odgovornost, vi ste sve ovo udesili svojom pametnom diplomatskom aktivnoscu,a posebno vas sram bilo sto ste "promisljenim" potezima ukaljali lik i delo Dr Zorana Djindjica!

Checkpoint Charlie

pre 12 godina

Stav Nemačke će biti bitan onda kada to dođe na red. Mi smo vrlo daleko od trenutka ulaska u EU i politička situacija će se za tih 8 (ili koliko već bude) godina možda promeniti na način koji danas nije moguće predvideti. Pošto osim približavanja Zapadu mi nemamo drugih realnih opcija, treba da radimo ono što ranije nikad nismo radili, a to je da iz svake situacije izvučemo maksimum. Dakle, kandidatura, pregovori, pa ćemo da vidimo... Poslednje što nam sada treba je kvazi-patriotska epizoda sa samoizolacijom i zaokretom ka Rusiji. To je već probano i nije radilo. Srbija je u interesnoj zoni Zapada i mora da se snalazi u tim okvirima. Sve drugo je politički avanturizam koji smo već platili krvlju i protraćenom decenijom (a pojedinci uzeli pare). Ne treba zaboraviti da Zapad može vrlo lako da raskomada i sadašnju Srbiju ako proceni da je to lakši način da ostvari svoje ciljeve.

poslanik

pre 12 godina

Opet nam zamazuju oci demokrate... Ko ce da odobri u skupstini clanstvo Srbije u EU ako ne poslanici? Ipak Mladic nije bio jedina prepreka za clanstvo,sad cete sad da radite da sacuvate fotelje???

sdned

pre 12 godina

Ma da. Po toj logici i kad te gađaju atomskom bombom to ne znači da te ne vole, možda se omaklo. I stav zvaničnika Kosova ne znači da Albanci sa Kosova ne žele nazad u Srbiju. A i to što Ameri stalno ratuju na Bliskom istoku ne znači da im treba nafta... Hoćemo li sad narednih godina slušati ovakve besmislice koje bi trebale da nas motivišu da se i dalje nadamo, drhtimo, ispunjavamo uslove, itd... A pre svega sačuvamo ovu istu bratiju na vlasti... Otvori oči Srbijo!!! EU je licemerna!!!

Zlatko

pre 12 godina

Da je rijeci da "stav zastupnika nije stav Njemacke" izgovorila - i to jasno i glasno - Angela Merkel, pa da covjek povjeruje da u tome doista necega ima (iako bi i tada primitak Srbije u EU ovisio o ratifikaciji u njemackom parlamentu, dakle o tim zastupnicima, a ne o tome sto bi htjela ili ne bi htjela vlada te drzave).

Ali, izgovori to i ostade ziv BIVSI AMBASADOR SRBIJE u Berlinu (koji, kako citam u komentaru jednoga od komentatora, ni prije ni za vrijeme svoga sluzbovanja nije naucio njemacki) ! Jaka utjeha, nema sto...

Bilo bi zanimljivo znati je li g. Pribicevic iznio svoje osobno misljenje ili je od vlasti dobio zadatak da tom skoro tragikomicnom izjavom pusti svojevrsni probni balon, dok gg. Tadic, Jeremic, Djelic i ostali vasi aktualni vlastodrsci ne smisle neko objasnjenje koje bi mogli pokusati "prodati" svojoj - ocito krajnje razocaranoj - javnosti. A bas me zanima (a za pretpostaviti je da vas u Srbiji to zanima jos mnogo vise nego mene) kakvo ce vam objasnjenje dati.

prolaznik

pre 12 godina

Tako je! Stav nemackih poslanika nije zapravo stav Nemacke, vec Albanije. Kao da smo sa kruske pali. Nisu oni gospodine neozbiljni kao mi pa da brzo menjaju misljenje i govore ono sto ne misle. Doslo je do toga da su potvrdili javno ono sto svi znamo, a sad je frka smisliti nove slogane za bilborde, posto prethodni vise ne piju vodu kod naroda.

Dejan T.

pre 12 godina

Aha, znaci nemacki poslanici, koji valjda predstavljaju Nemce, posto ih ovi biraju na izborima, u stvari ne predstavljaju Nemce i ne kreiraju nemacku politiku. E, moj bivsi ambasadore, to je mozda slucaj u Srbiji i slicnim banana drzavama,gde te izaberu da ih ne predstavljas i posle cak ne snosis posledice sto si radio suprotno od onoga za sta su te birali, ali u Nemackoj nije tako. Nemacka je jedina zemlja u EU, pored Britanaca, koje od 1990. samo ojacava svoj suverenitet.

realan

pre 12 godina

E sada mi je lakse, kada je veliki strucnjak za diplomatiju, nas proslavljeni ambasador u Nemackoj koji nemacki nikada nije naucio, objasnio da ima prostora za resenje. Da li je i zamenik ministra spoljnih poslova SRN Hojer, koji je pre desetak dana u Beogradu rekao da moramo postovati suverenitet SVIH suseda nebitan u celoj prici, ili njegova izjava ima malo vecu tezinu od reci trecerazrednog nemackog ambasadora u Beogradu?

razdibudzilizovani

pre 12 godina

I meni se zgadilo ovo ucenjivanje za ulazak u EU, ali neke stvari smo sami zasluzili zbog poslednjih 20 godina nestasluka.
Vidim ima dosta komentara tipa " ne mogu Nemci da prezale sto smo ih tukli 1914. i 1941. godine". Ispade da smi mi to Nemce tukli sami? Tukli smo ih pre svega zbog pomoci Rusije,V.Britanije, Francuske, Rusije, SAD itd, a ti isti Nemcu su u najboljim odnosima bas sa njima, iako su ih svi oni tukli vise od nas.
Drugo, svi kukamo kako nas svet ucenjuje a zaboravljamo sta smo radili devedesetih, za koga smo glasali devedesetih, i kakvu su stetu okolnim narodima ucinili ti za koje smo MI sami glasali. E bogami nam se fino sada vraca i to sa kamatom. Pamet za drugi put, i opomena svima koji bi da ratuju opet!
Trece, ne moze posrnula Srbija da se oporavi bez ulaska u EU. Srbija kaska za svetom bar 20 godina zbog glupih ratova i nema sada kapacitet jedne Svajcarske ili Norveske koje mogu bez EU. Tako da su vasi komentari tipa "ne moramo nikada u EU" veoma neozbiljni. Ustvari i ne morate u EU, ali ce u buducnosti i vasa deca morati da prezivljavaju sa 200-300 eura mesecno.
I na kraju i ja sam protiv priznavanja nezavisnog Kosova, danas jos vise nego juce iz inata sto nas ucenjuju!!! Znam kako se svi osecate, razmisljamo slicno. Ali verujte mi da mi moramo da platimo cenu za devedesete. Svi vi dobro znate da nam se mnoge stvari ne bi danas desavale da smo tada glasali za normalne ljude devedestih. Da nije bilo NAS takvih ne bi bilo ni NJIH takvih na vlasti. Nasa deca danas zive lose zato sto smo se mi dok smo bili mladi ku*cili.

Srbo

pre 12 godina

Prosle godine je Angela Merkel rekla da je Nemacka protiv daljeg prosirenja EU posle prijema Hrvatske. Svi su to neozbiljno komentarisali ili, bolje receno, izbegli da komentarisu. Nasa politika kao bizon, sagnute glave, ide uporno istim putem i samo udara glavom od zida do zida. Godinu dana posle toga dobijamo ozbiljnu potvrdu te politike Nemacke, a komentari i odnos prema toj politici je i dalje ignoranski i katastrofalno neozbiljan. Pitam se, odakle pravo nasim "vodecim" politicarima da tako neozbiljno vode ovu zemlju? Da li neko moze da izracuna cenu tako katastrofalno vodjene politike zadnjih nekoliko godina, i sto je jos gore, narednih godina, u istom smeru bez izlaza.

Uroš Ečejić

pre 12 godina

Za četiri ambasadorske godine u Berlinu, g. Pribićević nije uspeo da nauči da je u uredjenoj državi poput Nemačke linija razgraničenja izmedju zakonodavne i izvršne vlasti sasvim jasna, pri čemu apsolutnu prevlast ima zakonodavna. Nemački poslanici koji su pre dva dana bili u Beogradu nisu govorili u svoje lično ime, nego kao istaknuti članovi veoma uticajnog Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga (Auswaertiges Ausschuss), dok je ambasador Mas govorio u ime Ministarstva inostranih poslova - dakle, izvršne vlasti.

sbrdasdola

pre 12 godina

Nema vise zavlacenja! Ocigledno je da ce to biti uslov. Vreme je da se raspise referendum i narod da odluci da li zeli da se Srbija prikljuci EU pod tim uslovima ili ne i da se ta prica vise zavrsi. Ili ulazimo sa sto brzim prihvatanjem svih uslova i reformi ili ne ulazimo. Dosta ste nam mazali oci!!!

Dusko

pre 12 godina

Joj nemoj lupati da nije stav Nemacke. Znao sam da ce se neko, po nalogu vlasti, naci da nam kaze da crno nije crno, vec belo. Receno je ono sto svi znamo. Ono sto jos uvek mi kao NAROD ove zemlje ne znamo je dal se i dalje boriti za Kosovo ili uraditi sve sto nam zapadnjaci kazu i odreci se svega naseg zarad neke imaginarne EU. Granice su "opipljive" a EU nije. A u toj neopredeljenosti najvise "zacinite corbu" vi sa vlasti,jer ste izgubljeni,nesposobni da procenite kuda voditi ovu zemlju!!!

Nenad011

pre 12 godina

Ko se nada umire pevajuci, g-dine Pribicevicu. Bilo bi bolje da pocnete da razradjujete plan B za slucaj da se ipak pokaze da su poslanici Bundestaga deo nemacke drzave i da imaju malo veci uticaj na odluke iste...

Robin Hood

pre 12 godina

"Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević ocenio je za B92 da stav dela nemačkih poslanika nužno ne znači i stav nemačke države"

Evo sada je g.Pribicevic nama objasnio da su poslanici Bundestaga juce samo onako bezveze lupali - samo bez panike, nije nista strasno - sasvim beznacajne jucerasnje izjave.

Nije crno nrgo je belo, nije belo nego je crno - ovako momentalno razmislja politicka elita u Srbiji.
Gospodo, crno je CRNO a belo je BELO!!!

svi (ni)su isti

pre 12 godina

Formalno pravno to je tacno, ali ako se gleda zdravom seljackom logikom onda nije. Cim neka grupa poslanika misli drugacije od zvanicne politike to znaci da tamo i deo naroda misli drugacije i da moze biti problema. Onomad otisao Netanjahu u Belu kucu i tamo gazdi odbrusio javno i ostro, tako se to radi. Treba biti maksimalno kooperativan ali imati i svoj stav, a mi idemo kod njih da nam dadu nas stav!

supervisor

pre 12 godina

hahaha... jooooj, kakva izjava... strasno...


To sto kod nas misljenje, izjave i postupci poslanika ne predstavljaju odraz volje naroda i drzave, je posebna prica. U uredjenim politickim sistemima kao Nemacka, poslanici su predstavnici naroda i vlasti i nema sanse da oni izjavljuju i rade nesto sto je u suprotnosti sa stavovima drzave i naroda. Dakle, nemojte misliti da su Srbi glupi i da ce vam poverovati u ovakve pokusaje ublazavanja. Svi znamo pravo misljenje i nikakva ublazavanja tu nece pomoci.

spavac

pre 12 godina

damage control...a nije prvi put da domaci politicari i diplomate `ublazavaju` i `tumace` neke prilicno konkretno izrecene tvrdnje inostranstva...polako, tek u cetvrtoj ili petoj iteraciji neko ce da probije led i da kaze da kosovo ipak, jelte, MORA da se prizna...a imajuci u vidu i dacicev esalonski zaokret u izjavama cerez kosova, sticem utisak da necemo predugo na to da cekamo...mada sumnjam da ce od podele biti ista ako uzmemo u obzir i stav vecine kosovskih politicara, koje slepo podrzavaju USA, engleska, francuska, nemacka...vec vidjeno..

izbori ce biti vrlo zanimljivi

pre 12 godina

Nasi politicari i dalje vredjaju inteligenciju svojih biraca pokusavajuci da ih ubede da su i u Nemackoj politicari otudjeni od volje naroda kao i u Srbiji. Ali mislim da vise ni amebe u Srbiji ne veruju u ono sto nasi izjave.

Branislav

pre 12 godina

Ambasadore nas dragi, svakom normalnom coveku je jasno da se u velikim i stabilnim drzavama poput Nemacke, Amerike, Francuske spoljasnja politika jako malo menja nebitno ko je na vlasti. Sporovi izmedju stranaka se uglavnom odnose na unutrasnju politiku a svi imaju jedinstven stav sto se tice spoljasnje politike! Stav poslanika vladajuce koalicije = stav vlade Nemacke = stav Nemacke DRZAVE!
Tom idejom o podeli i upornim laganjem gradjana samo dokazujete sve vise i vise da svi vi u vladajucoj koaliciji ili i dalje zivite u 20om veku ili besramno lazete ovaj narod. Svi su vas provalili! Ne bih voleo da sam u vasoj kozi na sledecim izborima....

Posmatrac

pre 12 godina

Bas sam se pitao koga ce nasa Vlada da "poturi" kao prvog koji treba da nam objasni da stav "Parlamentaraca u Nemackoj" u stvari i nije bitan... Sada je kao najbitniji njihov ambasador u Srbiji. A kada taj covek za mesec-dva...pet... bude rekao isto sto i "Parlamentarci" onda ce se verovatno naci neko umesto g-dina Pribicevica da objasni da stav ambasadora nije zvanican stav Nemacke... Tesko ce na seldecim izborima proci parola "i EU i Kosovo" koju forsiraju i DS ali i light-Radikali koji su naprasno postali veliki "Evropejci"... Nema za koga da se glasa... Mozda jogi-letaci? :))

Badboy

pre 12 godina

Za sve neupucene kao gospodin bivsi ambasador
Nemacki narod bira poslanike da bi ih oni predstavljali ....tako da o cemu trabunja ovaj bivsi gospodin ambasador

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

Zaista je bespotrebna tolika sekiracija, ima još tone i tone 'leba da pojedemo dok to pitanje ne dodje na red. Ko zna kakva će nemačka skupština i vlada biti za 10 godina.

U medjuvremenu moramo da se finansijski raskusuramo sa onima koji neće da žive sa nama, da vidimo šta je naša imovina, imaju li oni novaca da je otkupe, to je glavno pitanje. Dok to ne uradimo svako pominjanje priznavanja albanskog KiM ne dolazi u obzir. Zašto da se odričemo naše imovene, pa to je suludo.

A dotle moramo dozvoliti da nam EU dobro zavrće uši, da postanemo pristojna država. U tome je caka dragi prijatelji. Tu nema nikakve pomoći od Koštunice.

kraja

pre 12 godina

""Izjava Masa koja u ODREDJENOM smislu UBLAZAVA izjavu poslanika, između njegove izjave i poslanika DIPLOMATSKI GOVORECI postoji prostor da se nađe neko MALO rešenje."

...odavno ne cuh ovako minunciozan "diplomatski" recnik...tesko da bi i sam uspeo da ponovi jos jednom ovu recenicu, a da je objasni prostom puku, tesko....
...nego, mi bacismo grdne pare na kojekakve "diplomatske" inicijative ministra inostranih poslova jeremica...voleo bih da vidim koliko je kostalo da doguramo do ovih "diplomatski nijansi"...
...kad nam budu tresnuli to u lice kao odluku parlamenta, pribicevica nigde biti nece, a javice se neki novi "expert" koji ce okriviti ko-zna-koga...
...ds, nein danke....

Jova

pre 12 godina

Norveška je posle Luksemburga najbogatija zemlja u Evropi i svetu po BDP-u po glavi stanovnika. Referendumom su odbili da pristupe EU, a jedan od glavnih razloga je ribolov, odnosno njegova kontrola koja bi bila prepuštena Uniji. Žive boljim standardom od EU proseka; ništa im ne fali. Mi treba da damo deo svoje zemlje da bi nas pustili, a što je najgore, mi o toj opciji raspravljamo kao mogućoj. Mislim da sam objasnio zašto ne živimo kao u Norveškoj. Unija može i da propadne a teritoriju, ako je sami damo, izgubićemo je zauvek.

Никола К

pre 12 godina

Да ли више верујете г. Прибићевићу или ономе што сте прочитали и чули?

expert

pre 12 godina

Da se kladimo da ce Ognjen Pribicevic posle ove izjave dobiti ponudu da ponovo bude ambasador?
Neverovatno je infantilno odbijanje ovog naroda i ove vlasti da se suoce sa porazima i stvarnoscu!!

Bojan Janković

pre 12 godina

Nemacka drzava je ceo XX vek bila veliki prijatelj srpskog naroda.
To svi znaju i to svi znamo.
(Pedja, 23. jun 2011 00:08)

U politici i medjunarodnim odnosima nema "prijatelja" već samo interesa.

Sve sami emotivci i amateri.

NemanjaBB

pre 12 godina

Ocekujem sada ovo, da svi eksperti, strucnjaci, analiticari nas ubedjuju u suprotno, a mi ovce cemo da slepo idemo za cobanima...malo juce

Vlada

pre 12 godina

Vidim ovde neko spominje sporazum o slobodnoj trgovini i kako nam je on dovoljan. A sta taj neko misli, da ce SSP (ciji je sporazum o trgovini deo) ostati na snazi ako prekinemo put u EU...hahahahahahahahhaa. Nase je pravo da prekinemo put u EU, ali to znaci VRACANJE carina na nase proizvode i ukidanje vizne liberalizacije. Jednostavno, ako cemo mi korak u nazad i oni ce dva. Drugo, prekinuce se svaka pomoc EU Srbiji koja vec sad iznosi stotine miliona dolara na godisnjem nivou.

Zbog prekida evroatlanskih integracija, Srbija ce postati rizicnija zemlja, smanjice se broj investicija, krediti ce naglo poskupeti i otplata dosadasnjih kredita ce morati da se vrsi iz jos skupljih kredita. Moze se ocekivati pad izvoza zbog carina, veci spoljnotrgovinski deficit i Srbija ce u vrlo kratkom vremenskom periodu krenuti da pada BDP. Da se razumemo, BDP ce ove godine porasti SAMO 3% (iako je nama potreban minimum od bar 4.5%) a i dalje se osecamo kao da propadamo. Zamislite kako izgleda onda realni pad BDP-a.

Razmazeni gradjani, veliki borci za srpsku stvar ovde ne kapiraju, Srbija (bez Kosova) je na zacelju Evrope po standardu, ekonomiji, edukaciji, decentralizaciji i bez Evrope, EU pomoci i rasta kreditne sposobnosti, raspala bi se za cas. Ako nema para, nema ni mogucnosti da se drzava poboljsa. A ko ce da nam da pare??? Rusi? Pa cak i za njih smo visoko rizicna zemlja...

diplomata

pre 12 godina

E samo je jos nas "nevidljivi" (dobio nadimak zbog toga sto se nigde u Berlinu pojavljivao) ambasador Pribicevih nedostajao, sa svojim ekspertskim tumacenjem!
Za vasu informaciju ekselencijo, ovlascenja Bundestaga po pitanju prosirenja EU su znacajno prosirena nedavno, pitaju se njihovi poslanici itekako.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

Ocigledno je juce u nemackom parlamentu bio dan za "odmor i relaksaciju" u kome se u "sali" raspravljalo o "najapsurdnijim temama" inace ne znam zasto bi uopste neko od njihovih parlamentaraca pomenuo Srbiju ?

Milenko Z

pre 12 godina

Ovakve likove kao što je ovaj bivši ambasador namerno puštaju u medije zajedno sa raznim analitičarima i stručnjacima za uzimanje državnog novca za nerad i igranje džepnog bilijara da nas obične ljude prave kolektivnim degenercima svojim izjavama i konstatacijama u koje ne veruje ni dete od dve godine !

miso_km

pre 12 godina

ne treba odrzavati referendum vec samo se trebaju podsetiti gospoda sa vlasti da postuju ustav. ukoliko evropa trazi ovo od nas, a trazi, ubrzo ce uslediti i zahtev da se promeni ustav kao jos jedan od uslova za ulazak u EU.

provicijalac

pre 12 godina

''To što su poslanici rekli to nije stav Nemačke, to je stav poslanika...''

Sad sa punim pravom neko sa strane može reći:
To što su poslanici srpskog parlamenta izglasali da je Kosovo srpsko, to nije stav Srbije, već njenih poslanika