Sreda, 10.02.2010.

00:50

Moguće rešenje fiskalizacije?

Član Advokatske komore Vojvodine Vladimir Horovic smatra da je moguće da advokati i Vlada Srbije pronađu rešenje za pitanje fiskalizacije.

Izvor: B92

Moguæe rešenje fiskalizacije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

subotica

pre 14 godina

Ja predlazem da se fiskalizuje svako odlaganje svega i svacega, pa da kroz taj mehanizam napunimo lepo budzet do krova. Cemu zurba...

Andjelka

pre 14 godina

Ljudi, da li bilo ko od vas zna da advokati placaju porez iako ne koriste fiskalne kase, isto kao sto su svi do juce radili? Dakle, ne bune se protiv placanja poreza, vec protiv uvodjenja nepotrebnih i skupih fiskalnih kasa i sumnjive drzavne kontrole advokatskih aktivnosti. Dakle, advokati placaju sve poreze i sve takse i doprinose koje treba da placaju. Da li bilo ko od vas zna da postoje oni koji uopste ne placaju poreze, kao sto su crkve i verske zajednice, ni pdv, ni na dohodak ni, na imovinu, ni na nepokretnosti, kao da vec nemaju dovoljno beneficija....Advokati su svugde uvazeni osim kod nas gde ih nazivaju lopovima i prevarantima, valjda zbog toga sto naplacuju svoje usluge za mnoge preskupo. Oni su godinama ucili i polagali raznorazne ispite, stazirali itd da bi stekli znanje i zvanje koje imaju, zasto se toliko omalavozavaju kod nas nije mi jasno. Ne, nisam advokat, ali pozanjem dobro nekoliko njih. Dakle, jednom za svagda: advokati placaju poreze drzavi i ne traze oslobodjenje od poreza.

ejdan

pre 14 godina

A sta mislite da advokati takodje izvrše prijavu svoje imovine kao sto su uradili i drzavni funkcioneri (mada se ja slazem da svi to treba da uradimo). Da vidimo onda tu "sirotinju". A onda i da vidimo koliki su porez placali na dohodak. A onda ko ne moze da dokaze poreklo imovine, sve mu oduzeti.
Problem sa taksistima se može rešiti još lakše. Ko nece da se fiskalizuje oduzeti mu dozvolu za rad i gotovo. Normalno, omoguciti im prvo nabavku fiskalnih kasa po povoljnim uslovima i na rate, pa čak i u dogovoru sa svakim-individualno. Neka sam kaže koji mu uslovi odgovaraju (ali da ne bude preterano).
Ljudi, garantujem da se situacija u zemlji može popraviti drastično samo uvođenjem Zakona o ispitivanju porekla imovine. Bez ovog zakona, hiljadu novih koje donose naši vrli poslanici nemaju nikakav smisao.

advokat

pre 14 godina

Advokat sam i fiskalizaciju smatram glupošću, ne zato što sam advokat i što neću da platim porez (plaćam ga sigurno u znatno većem iznosu od većine komentatora) već zato što se time ne rešava problem. Rešenje je jednostavno, neka se svaka, ALI SVAKA, novčana transakcija oporezuje sa 10% kao jedinstvenim sintetičkim porezom, neka se za sve koji se bave bilo kakvim poslom propiše obaveza vođenja knjiga i neka poreska uprava i inspekcije rade svoj posao. Ali takav sistem u ovoj zemlji je teško ostvarljiv, jer onda vlast ne bi mogla da manipuliše tokovima novca kao što sada čini.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

A da se malo svi advokati vrate na prvu godinu studija, pa da nauče da se SVUDA U SVETU moraju poštovati zakoni i pravila koje jedna država usvoji! Šta je koga briga da li ćemo biti prvi ili poslednji U NEČEMU, ako je, kao ovog puta, jasno da se želi bogaćenje UTAJOM POREZA, zašta se u normalnim državama ide iza brave, a nipošto se ne nalaze zajednička rešenja!
Ima ili nema države - pitanje je sad!

Dragan

pre 14 godina

Naplata PDV mora biti jednaka za sve u jednoj drzavi mora biti naplacena po naplati fakture a ne na osnovu usluge za koju je naplata neizvesna.Ovo mora da vazi za sve privredne subjekte kao sto vazi i u EZ.Taksisti, advokati i ostali koji misle da ne treba da placaju PDV slobodno neka prestanu da se bave privrednom delatnoscu jer siromasna drzava mora hjednom da uvede red u naplati poreza i da poveca uplate u budzet.

Smiljko

pre 14 godina

To se zove kapitalizam i glasali smo za njega.

Dakle država podržava neplaćanje poreza onima koji zarađuju enormne količine novca.
Dok naprimer ako ste u sistemu PDV-a i niste uspeli da napravite obrt veći od 2 miliona dinara. Država će vam kao kaznu za to naplatiti porez na zalihe od 18% i na taj porez nemate pravo povraćaja, poresko oslobađanje. Već kada prodate tu robu za koju ste platili porez dužni ste da državi ponovo platite porez tj. PDV.

Dakle svi koji su zbog krize imali promet manji od 2 miliona dinara plaćaju 18% porez na zalihe + 18% PDV.

Sima

pre 14 godina

U normanim državama na zapadu država i njeni službenici rade svoj posao kako treba tako da nema potrebe za fiskalnim kasama. A banana države ne mogu da da se izbore sa punjenjem budžeta ni pored fiskalnih kasa.

Međutim kod nas umesto da se rade rigorozne kontrole i kažnjavaju adekvatno prestupnici koji ne plaćaju porez ovde se isti nagrađuju.

Najgore od svega je što inspekcijske službe rade u interesu pojedinaca ako se dobro plati... A i što bi radili kada primaju plate i kad nemaju nikakav učinak, rade po direktivi stranaka koje zastupaju...

Vojvodinac

pre 14 godina

Ispada da PDV plaća samo onaj ko mora, a ko može da blokira grad može sve!
Razlozi advokatske komore donekle smisleni, ipak su potpuno neuverljivi, ali sa druge strane Milosavljević je daleko gori.
Plašim se da se napokon otkriva pravo lice vlade, mada se zaista trudim da verujem da stvari nisu toliko crne. Uskoro će svi na ulice u protest protiv PDV-a, jer ga sada svi plaćaju unapred.

drža

pre 14 godina

godine 1945 partizani su otimali veleposednicima i onima koji su imali mnogo i davali sirotinji.

Međutim ovi sada otimaju sirotinji i daju pare, imanja... onima koji imaju enormna bogatstva.

Mislim ispada da treba naći zanimanje gde su prihodi milionski i država će te osloboditi poreza. Ali ako se boriš za život i "sitničariš" državni aparat ima da uzme motku i da te dokraiči.

insajder

pre 14 godina

Ma svaka cast gos. Horovicu! A da li se bunio kada su iste arsine nametnuli i drugim pravnim licima? Firma u kojoj radim se bavi pruzanjem usluga na teritoriji citave Srbije. Znaci, da bismo odradili posao treba isplatiti putne troskove, dnevnice, eventualno nocenje, i druge troskove. Nakon izvrsene usluge sledi fakturisanje, na sta se odmah(!!!) placa PDV (znaci ne posle naplate)! A kada ce klijent platiti nama, to nikom nista. Pre neki dan smo pristali na kompenzaciju u KOLACIMA (alo!) zbog dvogodisnjeg duga! Glavno da se advokati ne diraju!

taraba

pre 14 godina

i ako uvedu, ostace isto. vaga na ulazu pa te izmeri, pa izvlaci najvise sta moze, a upise najnize sta moze. to sto oni nude je ne opipljivo, nesto ko vazduh. nit ga osetis, nit ga vidis a moras da platis, a nemas za sta da ga uhvatis.mislim da ce biti gore, ne za advokata, nego za klijenta

iqx

pre 14 godina

Ako im opet odloze, to ce biti jedna od najvecih bruka i sramota za ovu vladu.

Zar je potrebno svi da izadjemo na ulice i trazimo da radimo bez fiskalnih kasa? Meni to nekako izgleda kao najlogicnije sad.

Sale

pre 14 godina

Fiskalni racun treba da se izda prilikom izvrsenja usluge a ne prilikom naplate. Tako vazi za sve, ne vidim zasto ne bi i za advokate. Koga briga da li ce oni da naplate svoja potrazivanja. Neka pazljivije prave dogovore. Ukoliko izgube spor ili urade posao nekvalitetno, neka sami snose odgovornost. Menjanje pravila da se fiskalni racun ne izdaje po izvrsenoj usluzi vec po naplati otvara mogucnosti za malverzacije i ako se njima dozvoli onda treba i drugima. Smanjivanje kazni za neizdavanje racuna je direktan poziv na krsenje zakona, prilicno neozbiljna izjava. Medjutim, ako se pogleda od koga je dosla, nista neobicno.

Ivan

pre 14 godina

Sada cekamo i da umetnicima uvedu fiskalne kase a i nama koji pisemo komentare. Jedna je stvar placanje poreza, a sasvim druga je evidantirenje. Kada se to dvoje spoji, kao sto je nasa vlada uradila, onda nastaje haos. Kao da ne mogu da suzbiju zivu ekonomiju bez fiskalnih kasa

Sunny

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim da postoji bilo kakav problem sa fiskalnim kasama.
To što advokati žele da izbegavaju obavezu koju imaju svi i trude se da ostanu povlašćeni u ovom društvo nije problem. Svako može da smisli razlog zašto baš on mora da bude izuzet od obaveze.
Biće sramota za državu ako ustukne.

ZoranBGD

pre 14 godina

Svi placamo PDV po izdatom a ne naplacenom racunu! Pa zato se gusi cela privreda! Em sto cekas naplatu em finansiras i PDV. Angazovacu Horovica da i moju delatnost resi na pola puta. Ili Deni Krejna.

Long Play

pre 14 godina

Od sada će porez plaćati samo oni koji to hoće? Opet stvaraju heroje utaje poreza a one koji izdaju račune ćemo smatrati slabićima tranzicije u unapred izgubljenoj utakmici? Šta je ovom čoveku? Ne pamtim njegovu izjavu a da ga Premijer ili neko od ministara sutradan nisu demantovali... Ne dajte nikome da naruši fiskalnu disciplinu ni za živu glavu. Inače, rekonstrukcija Vlade ima odakle da počne...

Dejan

pre 14 godina

"Advokati mogu izdavati račune ali na izvršenoj naplati, nikako u slučaju za izvršenu uslugu koju bi advokat obračunavao i plaćao porez unapred. Tada bi se došlo u situaciju da naplaćuju nešto, što u slučaju eventualno izgubljenog spora ili mestimično ostvarenog spora, ne može nikako da naplati"

Onda takodje bilo koji privrednik koji posle odredjene investicije ili poslovnog poduhvata ne uspe da ostvari planirani profit ne treba da plati porez.

Milan

pre 14 godina

Umesto da smanji PDV i tako pomognu privredu, Vlada Srbije ce da "ublazi" kaznjavanje neplatisa.

Deluje da nema smisla, zar ne?

Medjutim, meni to lici na pripremu terena da veliki igraci mogu malo da kraduckaju nekaznjeno... jer pa i gradjane su pustili da kraduckaju, sto oni ne bi mogli i oni?

Cinjenica da je ministar Vlade dao takvu izjavu u javnosti, govori da se ne sprema nista dobro.

Slobodan Milosevic je isto to vec jednom sproveo vrlo uspesno... po njega i njegove, nikako uspesno za Srbiju.

Petar

pre 14 godina

Divno, ustupak advokatima, jer svi politicari znaju da ce pre ili kasnije biti njihove musterije. Problem je sto ce platiti nesto unapred??? Kako je moguce da se niste zapitali, da sve firme placaju pdv uglavnom unapred. Cim izdate fakturu, duzni ste da to prvog narednog termina (mesecno, ili tromesecno ) uplatite PDV iskazan na istoj, bez obzira da li vam je novac legao na racun ili ne. Pa pola privrede je u problemu zbog nemogucnosti da naplati potrazivanja na koja je unapred platio porez!!! Firme se kreditno zaduzuju kod poslovnih banaka zbog placanja poreza na nenaplacene racune. Smislili ste sve, samo ne mehanizam efikasne naplate dugova, narocito kada su u pitanju drzavne firme ili sto je JOS gore "strani investitori". Fiskalizacija advokata i to odmah-dosta je bilo "pausala"!

iqx

pre 14 godina

Ako im opet odloze, to ce biti jedna od najvecih bruka i sramota za ovu vladu.

Zar je potrebno svi da izadjemo na ulice i trazimo da radimo bez fiskalnih kasa? Meni to nekako izgleda kao najlogicnije sad.

Dejan

pre 14 godina

"Advokati mogu izdavati račune ali na izvršenoj naplati, nikako u slučaju za izvršenu uslugu koju bi advokat obračunavao i plaćao porez unapred. Tada bi se došlo u situaciju da naplaćuju nešto, što u slučaju eventualno izgubljenog spora ili mestimično ostvarenog spora, ne može nikako da naplati"

Onda takodje bilo koji privrednik koji posle odredjene investicije ili poslovnog poduhvata ne uspe da ostvari planirani profit ne treba da plati porez.

Petar

pre 14 godina

Divno, ustupak advokatima, jer svi politicari znaju da ce pre ili kasnije biti njihove musterije. Problem je sto ce platiti nesto unapred??? Kako je moguce da se niste zapitali, da sve firme placaju pdv uglavnom unapred. Cim izdate fakturu, duzni ste da to prvog narednog termina (mesecno, ili tromesecno ) uplatite PDV iskazan na istoj, bez obzira da li vam je novac legao na racun ili ne. Pa pola privrede je u problemu zbog nemogucnosti da naplati potrazivanja na koja je unapred platio porez!!! Firme se kreditno zaduzuju kod poslovnih banaka zbog placanja poreza na nenaplacene racune. Smislili ste sve, samo ne mehanizam efikasne naplate dugova, narocito kada su u pitanju drzavne firme ili sto je JOS gore "strani investitori". Fiskalizacija advokata i to odmah-dosta je bilo "pausala"!

Long Play

pre 14 godina

Od sada će porez plaćati samo oni koji to hoće? Opet stvaraju heroje utaje poreza a one koji izdaju račune ćemo smatrati slabićima tranzicije u unapred izgubljenoj utakmici? Šta je ovom čoveku? Ne pamtim njegovu izjavu a da ga Premijer ili neko od ministara sutradan nisu demantovali... Ne dajte nikome da naruši fiskalnu disciplinu ni za živu glavu. Inače, rekonstrukcija Vlade ima odakle da počne...

Momčilo Vasić

pre 14 godina

A da se malo svi advokati vrate na prvu godinu studija, pa da nauče da se SVUDA U SVETU moraju poštovati zakoni i pravila koje jedna država usvoji! Šta je koga briga da li ćemo biti prvi ili poslednji U NEČEMU, ako je, kao ovog puta, jasno da se želi bogaćenje UTAJOM POREZA, zašta se u normalnim državama ide iza brave, a nipošto se ne nalaze zajednička rešenja!
Ima ili nema države - pitanje je sad!

Sale

pre 14 godina

Fiskalni racun treba da se izda prilikom izvrsenja usluge a ne prilikom naplate. Tako vazi za sve, ne vidim zasto ne bi i za advokate. Koga briga da li ce oni da naplate svoja potrazivanja. Neka pazljivije prave dogovore. Ukoliko izgube spor ili urade posao nekvalitetno, neka sami snose odgovornost. Menjanje pravila da se fiskalni racun ne izdaje po izvrsenoj usluzi vec po naplati otvara mogucnosti za malverzacije i ako se njima dozvoli onda treba i drugima. Smanjivanje kazni za neizdavanje racuna je direktan poziv na krsenje zakona, prilicno neozbiljna izjava. Medjutim, ako se pogleda od koga je dosla, nista neobicno.

Sunny

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim da postoji bilo kakav problem sa fiskalnim kasama.
To što advokati žele da izbegavaju obavezu koju imaju svi i trude se da ostanu povlašćeni u ovom društvo nije problem. Svako može da smisli razlog zašto baš on mora da bude izuzet od obaveze.
Biće sramota za državu ako ustukne.

ZoranBGD

pre 14 godina

Svi placamo PDV po izdatom a ne naplacenom racunu! Pa zato se gusi cela privreda! Em sto cekas naplatu em finansiras i PDV. Angazovacu Horovica da i moju delatnost resi na pola puta. Ili Deni Krejna.

Milan

pre 14 godina

Umesto da smanji PDV i tako pomognu privredu, Vlada Srbije ce da "ublazi" kaznjavanje neplatisa.

Deluje da nema smisla, zar ne?

Medjutim, meni to lici na pripremu terena da veliki igraci mogu malo da kraduckaju nekaznjeno... jer pa i gradjane su pustili da kraduckaju, sto oni ne bi mogli i oni?

Cinjenica da je ministar Vlade dao takvu izjavu u javnosti, govori da se ne sprema nista dobro.

Slobodan Milosevic je isto to vec jednom sproveo vrlo uspesno... po njega i njegove, nikako uspesno za Srbiju.

Dragan

pre 14 godina

Naplata PDV mora biti jednaka za sve u jednoj drzavi mora biti naplacena po naplati fakture a ne na osnovu usluge za koju je naplata neizvesna.Ovo mora da vazi za sve privredne subjekte kao sto vazi i u EZ.Taksisti, advokati i ostali koji misle da ne treba da placaju PDV slobodno neka prestanu da se bave privrednom delatnoscu jer siromasna drzava mora hjednom da uvede red u naplati poreza i da poveca uplate u budzet.

Vojvodinac

pre 14 godina

Ispada da PDV plaća samo onaj ko mora, a ko može da blokira grad može sve!
Razlozi advokatske komore donekle smisleni, ipak su potpuno neuverljivi, ali sa druge strane Milosavljević je daleko gori.
Plašim se da se napokon otkriva pravo lice vlade, mada se zaista trudim da verujem da stvari nisu toliko crne. Uskoro će svi na ulice u protest protiv PDV-a, jer ga sada svi plaćaju unapred.

Smiljko

pre 14 godina

To se zove kapitalizam i glasali smo za njega.

Dakle država podržava neplaćanje poreza onima koji zarađuju enormne količine novca.
Dok naprimer ako ste u sistemu PDV-a i niste uspeli da napravite obrt veći od 2 miliona dinara. Država će vam kao kaznu za to naplatiti porez na zalihe od 18% i na taj porez nemate pravo povraćaja, poresko oslobađanje. Već kada prodate tu robu za koju ste platili porez dužni ste da državi ponovo platite porez tj. PDV.

Dakle svi koji su zbog krize imali promet manji od 2 miliona dinara plaćaju 18% porez na zalihe + 18% PDV.

insajder

pre 14 godina

Ma svaka cast gos. Horovicu! A da li se bunio kada su iste arsine nametnuli i drugim pravnim licima? Firma u kojoj radim se bavi pruzanjem usluga na teritoriji citave Srbije. Znaci, da bismo odradili posao treba isplatiti putne troskove, dnevnice, eventualno nocenje, i druge troskove. Nakon izvrsene usluge sledi fakturisanje, na sta se odmah(!!!) placa PDV (znaci ne posle naplate)! A kada ce klijent platiti nama, to nikom nista. Pre neki dan smo pristali na kompenzaciju u KOLACIMA (alo!) zbog dvogodisnjeg duga! Glavno da se advokati ne diraju!

drža

pre 14 godina

godine 1945 partizani su otimali veleposednicima i onima koji su imali mnogo i davali sirotinji.

Međutim ovi sada otimaju sirotinji i daju pare, imanja... onima koji imaju enormna bogatstva.

Mislim ispada da treba naći zanimanje gde su prihodi milionski i država će te osloboditi poreza. Ali ako se boriš za život i "sitničariš" državni aparat ima da uzme motku i da te dokraiči.

Sima

pre 14 godina

U normanim državama na zapadu država i njeni službenici rade svoj posao kako treba tako da nema potrebe za fiskalnim kasama. A banana države ne mogu da da se izbore sa punjenjem budžeta ni pored fiskalnih kasa.

Međutim kod nas umesto da se rade rigorozne kontrole i kažnjavaju adekvatno prestupnici koji ne plaćaju porez ovde se isti nagrađuju.

Najgore od svega je što inspekcijske službe rade u interesu pojedinaca ako se dobro plati... A i što bi radili kada primaju plate i kad nemaju nikakav učinak, rade po direktivi stranaka koje zastupaju...

taraba

pre 14 godina

i ako uvedu, ostace isto. vaga na ulazu pa te izmeri, pa izvlaci najvise sta moze, a upise najnize sta moze. to sto oni nude je ne opipljivo, nesto ko vazduh. nit ga osetis, nit ga vidis a moras da platis, a nemas za sta da ga uhvatis.mislim da ce biti gore, ne za advokata, nego za klijenta

Ivan

pre 14 godina

Sada cekamo i da umetnicima uvedu fiskalne kase a i nama koji pisemo komentare. Jedna je stvar placanje poreza, a sasvim druga je evidantirenje. Kada se to dvoje spoji, kao sto je nasa vlada uradila, onda nastaje haos. Kao da ne mogu da suzbiju zivu ekonomiju bez fiskalnih kasa

ejdan

pre 14 godina

A sta mislite da advokati takodje izvrše prijavu svoje imovine kao sto su uradili i drzavni funkcioneri (mada se ja slazem da svi to treba da uradimo). Da vidimo onda tu "sirotinju". A onda i da vidimo koliki su porez placali na dohodak. A onda ko ne moze da dokaze poreklo imovine, sve mu oduzeti.
Problem sa taksistima se može rešiti još lakše. Ko nece da se fiskalizuje oduzeti mu dozvolu za rad i gotovo. Normalno, omoguciti im prvo nabavku fiskalnih kasa po povoljnim uslovima i na rate, pa čak i u dogovoru sa svakim-individualno. Neka sam kaže koji mu uslovi odgovaraju (ali da ne bude preterano).
Ljudi, garantujem da se situacija u zemlji može popraviti drastično samo uvođenjem Zakona o ispitivanju porekla imovine. Bez ovog zakona, hiljadu novih koje donose naši vrli poslanici nemaju nikakav smisao.

advokat

pre 14 godina

Advokat sam i fiskalizaciju smatram glupošću, ne zato što sam advokat i što neću da platim porez (plaćam ga sigurno u znatno većem iznosu od većine komentatora) već zato što se time ne rešava problem. Rešenje je jednostavno, neka se svaka, ALI SVAKA, novčana transakcija oporezuje sa 10% kao jedinstvenim sintetičkim porezom, neka se za sve koji se bave bilo kakvim poslom propiše obaveza vođenja knjiga i neka poreska uprava i inspekcije rade svoj posao. Ali takav sistem u ovoj zemlji je teško ostvarljiv, jer onda vlast ne bi mogla da manipuliše tokovima novca kao što sada čini.

Andjelka

pre 14 godina

Ljudi, da li bilo ko od vas zna da advokati placaju porez iako ne koriste fiskalne kase, isto kao sto su svi do juce radili? Dakle, ne bune se protiv placanja poreza, vec protiv uvodjenja nepotrebnih i skupih fiskalnih kasa i sumnjive drzavne kontrole advokatskih aktivnosti. Dakle, advokati placaju sve poreze i sve takse i doprinose koje treba da placaju. Da li bilo ko od vas zna da postoje oni koji uopste ne placaju poreze, kao sto su crkve i verske zajednice, ni pdv, ni na dohodak ni, na imovinu, ni na nepokretnosti, kao da vec nemaju dovoljno beneficija....Advokati su svugde uvazeni osim kod nas gde ih nazivaju lopovima i prevarantima, valjda zbog toga sto naplacuju svoje usluge za mnoge preskupo. Oni su godinama ucili i polagali raznorazne ispite, stazirali itd da bi stekli znanje i zvanje koje imaju, zasto se toliko omalavozavaju kod nas nije mi jasno. Ne, nisam advokat, ali pozanjem dobro nekoliko njih. Dakle, jednom za svagda: advokati placaju poreze drzavi i ne traze oslobodjenje od poreza.

subotica

pre 14 godina

Ja predlazem da se fiskalizuje svako odlaganje svega i svacega, pa da kroz taj mehanizam napunimo lepo budzet do krova. Cemu zurba...

Ivan

pre 14 godina

Sada cekamo i da umetnicima uvedu fiskalne kase a i nama koji pisemo komentare. Jedna je stvar placanje poreza, a sasvim druga je evidantirenje. Kada se to dvoje spoji, kao sto je nasa vlada uradila, onda nastaje haos. Kao da ne mogu da suzbiju zivu ekonomiju bez fiskalnih kasa

advokat

pre 14 godina

Advokat sam i fiskalizaciju smatram glupošću, ne zato što sam advokat i što neću da platim porez (plaćam ga sigurno u znatno većem iznosu od većine komentatora) već zato što se time ne rešava problem. Rešenje je jednostavno, neka se svaka, ALI SVAKA, novčana transakcija oporezuje sa 10% kao jedinstvenim sintetičkim porezom, neka se za sve koji se bave bilo kakvim poslom propiše obaveza vođenja knjiga i neka poreska uprava i inspekcije rade svoj posao. Ali takav sistem u ovoj zemlji je teško ostvarljiv, jer onda vlast ne bi mogla da manipuliše tokovima novca kao što sada čini.

Momčilo Vasić

pre 14 godina

A da se malo svi advokati vrate na prvu godinu studija, pa da nauče da se SVUDA U SVETU moraju poštovati zakoni i pravila koje jedna država usvoji! Šta je koga briga da li ćemo biti prvi ili poslednji U NEČEMU, ako je, kao ovog puta, jasno da se želi bogaćenje UTAJOM POREZA, zašta se u normalnim državama ide iza brave, a nipošto se ne nalaze zajednička rešenja!
Ima ili nema države - pitanje je sad!

Andjelka

pre 14 godina

Ljudi, da li bilo ko od vas zna da advokati placaju porez iako ne koriste fiskalne kase, isto kao sto su svi do juce radili? Dakle, ne bune se protiv placanja poreza, vec protiv uvodjenja nepotrebnih i skupih fiskalnih kasa i sumnjive drzavne kontrole advokatskih aktivnosti. Dakle, advokati placaju sve poreze i sve takse i doprinose koje treba da placaju. Da li bilo ko od vas zna da postoje oni koji uopste ne placaju poreze, kao sto su crkve i verske zajednice, ni pdv, ni na dohodak ni, na imovinu, ni na nepokretnosti, kao da vec nemaju dovoljno beneficija....Advokati su svugde uvazeni osim kod nas gde ih nazivaju lopovima i prevarantima, valjda zbog toga sto naplacuju svoje usluge za mnoge preskupo. Oni su godinama ucili i polagali raznorazne ispite, stazirali itd da bi stekli znanje i zvanje koje imaju, zasto se toliko omalavozavaju kod nas nije mi jasno. Ne, nisam advokat, ali pozanjem dobro nekoliko njih. Dakle, jednom za svagda: advokati placaju poreze drzavi i ne traze oslobodjenje od poreza.

Petar

pre 14 godina

Divno, ustupak advokatima, jer svi politicari znaju da ce pre ili kasnije biti njihove musterije. Problem je sto ce platiti nesto unapred??? Kako je moguce da se niste zapitali, da sve firme placaju pdv uglavnom unapred. Cim izdate fakturu, duzni ste da to prvog narednog termina (mesecno, ili tromesecno ) uplatite PDV iskazan na istoj, bez obzira da li vam je novac legao na racun ili ne. Pa pola privrede je u problemu zbog nemogucnosti da naplati potrazivanja na koja je unapred platio porez!!! Firme se kreditno zaduzuju kod poslovnih banaka zbog placanja poreza na nenaplacene racune. Smislili ste sve, samo ne mehanizam efikasne naplate dugova, narocito kada su u pitanju drzavne firme ili sto je JOS gore "strani investitori". Fiskalizacija advokata i to odmah-dosta je bilo "pausala"!

Dejan

pre 14 godina

"Advokati mogu izdavati račune ali na izvršenoj naplati, nikako u slučaju za izvršenu uslugu koju bi advokat obračunavao i plaćao porez unapred. Tada bi se došlo u situaciju da naplaćuju nešto, što u slučaju eventualno izgubljenog spora ili mestimično ostvarenog spora, ne može nikako da naplati"

Onda takodje bilo koji privrednik koji posle odredjene investicije ili poslovnog poduhvata ne uspe da ostvari planirani profit ne treba da plati porez.

Long Play

pre 14 godina

Od sada će porez plaćati samo oni koji to hoće? Opet stvaraju heroje utaje poreza a one koji izdaju račune ćemo smatrati slabićima tranzicije u unapred izgubljenoj utakmici? Šta je ovom čoveku? Ne pamtim njegovu izjavu a da ga Premijer ili neko od ministara sutradan nisu demantovali... Ne dajte nikome da naruši fiskalnu disciplinu ni za živu glavu. Inače, rekonstrukcija Vlade ima odakle da počne...

drža

pre 14 godina

godine 1945 partizani su otimali veleposednicima i onima koji su imali mnogo i davali sirotinji.

Međutim ovi sada otimaju sirotinji i daju pare, imanja... onima koji imaju enormna bogatstva.

Mislim ispada da treba naći zanimanje gde su prihodi milionski i država će te osloboditi poreza. Ali ako se boriš za život i "sitničariš" državni aparat ima da uzme motku i da te dokraiči.

Sunny

pre 14 godina

Ja i dalje ne vidim da postoji bilo kakav problem sa fiskalnim kasama.
To što advokati žele da izbegavaju obavezu koju imaju svi i trude se da ostanu povlašćeni u ovom društvo nije problem. Svako može da smisli razlog zašto baš on mora da bude izuzet od obaveze.
Biće sramota za državu ako ustukne.

Sale

pre 14 godina

Fiskalni racun treba da se izda prilikom izvrsenja usluge a ne prilikom naplate. Tako vazi za sve, ne vidim zasto ne bi i za advokate. Koga briga da li ce oni da naplate svoja potrazivanja. Neka pazljivije prave dogovore. Ukoliko izgube spor ili urade posao nekvalitetno, neka sami snose odgovornost. Menjanje pravila da se fiskalni racun ne izdaje po izvrsenoj usluzi vec po naplati otvara mogucnosti za malverzacije i ako se njima dozvoli onda treba i drugima. Smanjivanje kazni za neizdavanje racuna je direktan poziv na krsenje zakona, prilicno neozbiljna izjava. Medjutim, ako se pogleda od koga je dosla, nista neobicno.

Vojvodinac

pre 14 godina

Ispada da PDV plaća samo onaj ko mora, a ko može da blokira grad može sve!
Razlozi advokatske komore donekle smisleni, ipak su potpuno neuverljivi, ali sa druge strane Milosavljević je daleko gori.
Plašim se da se napokon otkriva pravo lice vlade, mada se zaista trudim da verujem da stvari nisu toliko crne. Uskoro će svi na ulice u protest protiv PDV-a, jer ga sada svi plaćaju unapred.

Smiljko

pre 14 godina

To se zove kapitalizam i glasali smo za njega.

Dakle država podržava neplaćanje poreza onima koji zarađuju enormne količine novca.
Dok naprimer ako ste u sistemu PDV-a i niste uspeli da napravite obrt veći od 2 miliona dinara. Država će vam kao kaznu za to naplatiti porez na zalihe od 18% i na taj porez nemate pravo povraćaja, poresko oslobađanje. Već kada prodate tu robu za koju ste platili porez dužni ste da državi ponovo platite porez tj. PDV.

Dakle svi koji su zbog krize imali promet manji od 2 miliona dinara plaćaju 18% porez na zalihe + 18% PDV.

Dragan

pre 14 godina

Naplata PDV mora biti jednaka za sve u jednoj drzavi mora biti naplacena po naplati fakture a ne na osnovu usluge za koju je naplata neizvesna.Ovo mora da vazi za sve privredne subjekte kao sto vazi i u EZ.Taksisti, advokati i ostali koji misle da ne treba da placaju PDV slobodno neka prestanu da se bave privrednom delatnoscu jer siromasna drzava mora hjednom da uvede red u naplati poreza i da poveca uplate u budzet.

iqx

pre 14 godina

Ako im opet odloze, to ce biti jedna od najvecih bruka i sramota za ovu vladu.

Zar je potrebno svi da izadjemo na ulice i trazimo da radimo bez fiskalnih kasa? Meni to nekako izgleda kao najlogicnije sad.

taraba

pre 14 godina

i ako uvedu, ostace isto. vaga na ulazu pa te izmeri, pa izvlaci najvise sta moze, a upise najnize sta moze. to sto oni nude je ne opipljivo, nesto ko vazduh. nit ga osetis, nit ga vidis a moras da platis, a nemas za sta da ga uhvatis.mislim da ce biti gore, ne za advokata, nego za klijenta

Milan

pre 14 godina

Umesto da smanji PDV i tako pomognu privredu, Vlada Srbije ce da "ublazi" kaznjavanje neplatisa.

Deluje da nema smisla, zar ne?

Medjutim, meni to lici na pripremu terena da veliki igraci mogu malo da kraduckaju nekaznjeno... jer pa i gradjane su pustili da kraduckaju, sto oni ne bi mogli i oni?

Cinjenica da je ministar Vlade dao takvu izjavu u javnosti, govori da se ne sprema nista dobro.

Slobodan Milosevic je isto to vec jednom sproveo vrlo uspesno... po njega i njegove, nikako uspesno za Srbiju.

ZoranBGD

pre 14 godina

Svi placamo PDV po izdatom a ne naplacenom racunu! Pa zato se gusi cela privreda! Em sto cekas naplatu em finansiras i PDV. Angazovacu Horovica da i moju delatnost resi na pola puta. Ili Deni Krejna.

insajder

pre 14 godina

Ma svaka cast gos. Horovicu! A da li se bunio kada su iste arsine nametnuli i drugim pravnim licima? Firma u kojoj radim se bavi pruzanjem usluga na teritoriji citave Srbije. Znaci, da bismo odradili posao treba isplatiti putne troskove, dnevnice, eventualno nocenje, i druge troskove. Nakon izvrsene usluge sledi fakturisanje, na sta se odmah(!!!) placa PDV (znaci ne posle naplate)! A kada ce klijent platiti nama, to nikom nista. Pre neki dan smo pristali na kompenzaciju u KOLACIMA (alo!) zbog dvogodisnjeg duga! Glavno da se advokati ne diraju!

ejdan

pre 14 godina

A sta mislite da advokati takodje izvrše prijavu svoje imovine kao sto su uradili i drzavni funkcioneri (mada se ja slazem da svi to treba da uradimo). Da vidimo onda tu "sirotinju". A onda i da vidimo koliki su porez placali na dohodak. A onda ko ne moze da dokaze poreklo imovine, sve mu oduzeti.
Problem sa taksistima se može rešiti još lakše. Ko nece da se fiskalizuje oduzeti mu dozvolu za rad i gotovo. Normalno, omoguciti im prvo nabavku fiskalnih kasa po povoljnim uslovima i na rate, pa čak i u dogovoru sa svakim-individualno. Neka sam kaže koji mu uslovi odgovaraju (ali da ne bude preterano).
Ljudi, garantujem da se situacija u zemlji može popraviti drastično samo uvođenjem Zakona o ispitivanju porekla imovine. Bez ovog zakona, hiljadu novih koje donose naši vrli poslanici nemaju nikakav smisao.

Sima

pre 14 godina

U normanim državama na zapadu država i njeni službenici rade svoj posao kako treba tako da nema potrebe za fiskalnim kasama. A banana države ne mogu da da se izbore sa punjenjem budžeta ni pored fiskalnih kasa.

Međutim kod nas umesto da se rade rigorozne kontrole i kažnjavaju adekvatno prestupnici koji ne plaćaju porez ovde se isti nagrađuju.

Najgore od svega je što inspekcijske službe rade u interesu pojedinaca ako se dobro plati... A i što bi radili kada primaju plate i kad nemaju nikakav učinak, rade po direktivi stranaka koje zastupaju...

subotica

pre 14 godina

Ja predlazem da se fiskalizuje svako odlaganje svega i svacega, pa da kroz taj mehanizam napunimo lepo budzet do krova. Cemu zurba...