Sreda, 21.01.2009.

01:26

Rentiranje studentske “bubice”

Sa razvojem tehnologije, rastu i mogućnosti za prepisivanje na ispitima; u poslednje vreme među studentima su popularne kamere u dugmetu, takozvane “bubice”.

Izvor: B92

Rentiranje studentske “bubice” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

VladimirC

pre 15 godina

Kad zavrse fakultet diplomci malo sta znaju o obavljanju posla u svojoj struci bez obzira na to da li su grejali stolicu ili varali na ispitima.

Ta teorija koja moze da se simulira prepisivanjem ne vredi NISTA na radnom mestu. Cak, studenti koji prepisuju pokazuju preduzimljivost koja cak moze i da bude od koristi na radnom mestu.

Fakulteti treba da baziraju ocene na prakticnim projektima koji se rade tokom celog semestra a ispit nebi smeo da vredi za vise od 50% ocene zavisno od predmeta.

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

ovo je pitanje morala i propasti istog u srbiji. posto je moral nepostojeca kategorija, onda se moraju uvesti drakonske kazne tipa: uhvacen u nedelu (puskice, bubice itd) = dozivotno iskljucenje sa fakulteta + zatvor. isto bi trebalo da vazi i za kupovinu ispita... znam da ce neko reci da je mnogo, narocito zatvor (krivicno gonjenje) ali razmislite da li bi voleli da vam dete lechi doktor "bubicar' ili da vam mostove konstruise takav inzenjer????

Mikro

pre 15 godina

I posle se cudimo sto (oni najbolji) poslodavci hoce da nas testiraju. Svi mi koji smo zavrsili istu skolu nemamo ista znanja, vestine i sposobnosti, a ako se na to dodaju prepisivanja, bubice, placanje ispita, itd. zaista je potreba za testiranjem kandidata razumljiva.

Aleksandar

pre 15 godina

Takvi problemi se mogu lako spreciti - ukinuti pismene ispite, ukinuti knjisko nabrajanje cinjenica na usmenim ispitima i uvesti kamere u svaki amfiteatar na kojima bi se pamtilo, recimo, zadnjih 10 ispita pa ako neko ima primedbe moze komisija da proveri navode. Time bi efektivno bubice bile stavljene van upotrebe, a takodje i podmicivanje profesora (sve i da je on buducem polagacu rekao sta ce ga pitati, ako nije rec o `enciklopedijskim cinjenicama` doticni student mora da razume materiju da bi dao kvalitetni odgovor i pritom ne bi mogao da da napamet naucen odgovor) a sve bi to moglo da se proveri putem video snimaka... Ovakva reorganizacija zahteva minimum minimuma ulaganja a efekti bi bili vidljivi vec posle prvog semestra. E sad, pitanje je ko bi to hteo da sprovede posto su ocito obe strane (mahom lenji studenti i vecma korumpirani profesori) prilicno zainteresovane da se odrzi status quo.

lalemile

pre 15 godina

Pa kako da naucimo one silne formule i definicije? Nismo mi kompjuteri. Bolje da korisitmo bubice i jurimo zenske umesto da sedimo bezveze kuci.

Ex- student

pre 15 godina

Prepisivanja je uvek bilo na ovaj i na onaj nacin, bubice se koriste vec godinama, profesori se potplacuju isto vec ohhoo godina, prosek studentu i njegovo " zagrevanje" stolice nema nikakvu vezu sa kasnijom mogucnosti nalazenja dobrog posla ( ili bilo kakvog posla). Svugde se i dalje vodi istom parolom - koga znas i koliko se dobro prodas. A svi mi vec znamo koliko smo znanja izgubili vec u osnovnoj i srednjoj skoli zbog ucestalih strajkova, neadekvatnih predavaca i svega ostalog. O, da, i bas je udarac na ego kad vidis nekog ko nije znao da izracuna ni ovce dok se uspavljivao kako radi u nekoj izvikanoj banci i cak napreduje, ne zbog svog znanja i rada, vec zato sto ima jaku vezu. Ali to je to. Nista posebno pametno nismo naucili, sem sto smo postali savrseni polaznici " francuskih skola za mlade dame" sposobni da prijatno caskamo o svim pristojnim temama...

Hermiona

pre 15 godina

Za pravne fakultete je jedino resenje odustajanje od besmislenog trazenja poznavanja materije napamet. Pismeni ispit koji bi zahtevao od studenata da rese slucaj uz koriscenje bilo kog materijala ili ispit koji bi se zavrsavao esejom koji ne bi bio jedino presudan za ocenu nego i druge predispitne obaveze, iskorenile bi ovu pojavu veoma brzo. Ali to od profesora zahteva dodatne napore. Sto rece Obama, da mi to mozemo, ali je pitanje hocemo li?

Maja

pre 15 godina

Neverovatno!! Ovo se desavalo dok sam i ja bila student! Mislim da je itekako vreme da uvedemo rigorozne sankcije na fakultetima sto se prevara i prepisivanja tice a po ugledu na americke univerzitete. Ko prepisuje - momentalno iskljucenje. Ja ne bih volela da me sutra primi lekar koji je ovako prosao ili da mi takav inzinjer radi nacrt kuce??? Gde je tu moral? Mene bi bilo sramota kao studenta!

Student USA

pre 15 godina

Ja sam SIGURAN da kada biste motivisali studente sa zaposlenjem, dobrom platom itd... Da toga ne bi bilo! U Srbiji je jedna velika apatija, kriza vrednosti,niko se vise ne trudi da ista uradi i svi cekaju nesto s neba, niko nece da se muci, skoluje godinama i posle da ne moze da nadje posao, da ga izdrzavaju roditelji, zvrji na birou i po 30god! Onaj ko nesto zna i vredi ne moza da napreduje u drustvu i firmi, a onaj koji ne zna nista i ne vredi prima istu platu kao i taj sto vredi. Kada bi pronalazili zaposlenje jos u toku studija, kada bi pocetna plata studenta-menadzera bila 50 000$ godisnje kao u USA imao bih zbog cega da se trudim ovako niko nije lud da izgubi pola zivota za parce papira za koje kad izadje iz Srbistana niko mu ne bi dao ni suvu sljivu! Programi su koncipirani na fakultetu u Srbistanu da ih ne zavrsavaju pametni vec uporni i oni koji imaju zivaca da uce 1000str nepotrebne teorije mesecima, nije isto ako morate da naucite knjigu od 1000 strana od jednom ili kad svake nedelje radite po 30-50strana. E tako je na zapadu. U Srbiji prof. cini samo scenografiju, a sav rad obavlja student i to jednom u par meseci! "Pred nama je buducnost i perspektiva, buducnost krvava, surova i siva!"

Satir

pre 15 godina

Nije tajna da je školstvo u Srbiji loše koncipirano, preobimno i nedovoljno efikasno.
Toga su kao prvo svesni profesori, koji neretko daju savete da treba što brže završiti fakultet, uzeti diplomu i krenuti sa nekim konkretnim stvarima, sve mi se čini da i studenti to uviđaju u sve većem broju.
Sramno je za sistem da kada zapošljava akademca, na razgovoru se praktično i ne traži znanje već papir, nastup i eventualno iskustvo. Dobar primer dali su mnogi državni funkcioneri i istaknute ličnosti, koji su za vreme svojih mandata pozavršavali neke fakultete, baš se pitam KOLIKO im je trebalo "vremena" pored svih obaveza!?

Bojan

pre 15 godina

Imao sam tu nesreću da u moje vreme ta moderna dostignuća telekomunikacija nisu bila toliko razvijena. Imao sam i tu nesreću da nisam lično poznavao profesore i bio sa njima kućni prijatelj ili znao nekoga koji bi ih znao. Imao sam i tu nesreću da nisam imao novca da sve te ispite platim. Kažem imao sam nesreću zato što sam fakultet završio bez prepisivanja i bez ikavih malverzacija. Nisam ga završio u predviđenom roku okasnio sam za celu jednu godinu. Zašto nesreću? Nesreću jer me fakultet o poslu koji obavljam NIČEMU NIJE NAUČIO. NITI JEDNU STVAR SA STUDIJA NE MOGU DA PRIMENIM U PRAKSI. BESKORISNO OBRAZOVANJE. Završio sam fakultet da bi dobio diplomu i to je sve. A startne pozicije mene koji se mučio da završi fakultet i onoga koji je to uradi uz pomoć "bubica" i ostalih načina nisu iste. Isto nije jer on u praksu ulazi odmoran, a predznanje nam je otprilike identično. On ništa ne zna jer nije učio, a ja znam milion bespotrebnih stvari koje nemaju nikakve veze sa realnim svetom. Mislite o tome...

Mashinovodja

pre 15 godina

S jedne strane, čoveka hvata strah kad pomisli da će ga sutra možda lečiti doktor koji je "diplomirao" pomoću bubice, ili će možda morati da radi u firmi čiji je direktor tako ispekao zanat.
Ali s druge, možda i nema mesta pesimizmu, jer takvi eminentni stručnjaci najčešće završe kao uspešni političari. U Srbiji je politika najsigurnija i najprofitabilnija 'ladovina za rođene folirante koji dobro znaju da u struci nemaju šta da traže i da bi bili provaljeni u roku od odmah.

student

pre 15 godina

Studenti i djaci su se oduvek snalazili kako su znali i umeli, danasnji profesori su takodje bili djaci i studenti. Sa razvojem tehnologije usavrsene su metode i naravno treba se boriti, ali postoji problem i u sporoj reformi naseg skolstva. Toliko ga hvalimo i sa ponosom isticemo znanje nasih strucnjaka, a kada odemo vani samo nekoliko nasih diploma vazi. Ne vazi cak ni toliko hvaljena doktorska diploma. Ima i jos jedna vrlo bitna stavka, a to je da se studenti vrlo cesto iduci na ispit osecaju kao da idu na giljotinu, jer se zna praksa odredjenih profesora, pa onda svog mentora jurite, a on negde u svetu, pa dogovarate konsultacije i nailazite na zakljucan kabinet itd.itd. Mnogo je nadrndanih profa koji to ponasanje smatraju autoritetom. Mora malo da vidimo kako to bolji od nas rade, to nije kaznjivo, pa nismo mi najpametniji. Znam da se sa mnom nece sloziti mnogi, ali svakodnevno srecemo svrsene studente sa visokim prosekom koji ne znaju sta ce sa sobom, izdrzavaju ih roditelji. Zasto? Zato sto ih niko nije uz obimne ispite ucio i kako da sebi sa buducom strukom krce put i da od nje zive.

Dule Momirov

pre 15 godina

..."pa se tako pred januarski ispitni rok retko može naći slobodna bubica za iznajmljivanje, navode studenti za B92. Ipak, ima i onih koji smatraju da nije u redu to što njihove kolege olako završavaju fakultete, i to za male pare, jer, prema njihovim rečima, svako može da iznajmi bubicu po prosečnoj ceni od oko 20 evra."

..."Iako šestica, pa čak i devetka i desetka mogu da se, kako kaže, kupe kod pojedinih profesora za više od 200 evra, on je ipak odlučio da prođe jeftinije i iznajmi bubicu."...

Mi smo u ozbiljnoj krizi morala. Ako ovakvi tekstovi, oglasi i cela delatnost mogu definitivno javno da egzistiraju, onda se postavlja opravdano pitanje šta mi to radimo. Pa kome trebaju ovakvi "stručnjaci"?

Ne slažem se sa taktikom "hvatajte lopova", fakulteti moraju biti tržišno orijentisani, mora se među poslodavcima znati kakvi "stručnjaci" odakle dolaze. Ovo je stvarno nečuveno...

V

pre 15 godina

Nije problem u tehnologiji, vec kada je ljudi koriste u lose svrhe. Ne moze to nijedan detektor da spreci. Dvadeset godina beznadja, velicanja poroka i nemorala, lutanja i nasilja, rezultiralo je novim generacijama koje su u velikom raskoraku ne samo sa svetom, vec i sa svojim okruzenjem. Razne tehnoloske sprave su dostupne i studentima na Zapadu, pa opet je veoma redak slucaj da neko ide toliko daleko u organizaciji i izvodjenju prevare. Danas su to mladi ljudi koji ce koliko sutra da vode tu zemlju sa "znanjem" stecenim preko bubica. Posle se pitate otkud korupcija; zasto je ne sprece...Sve to ima veze. Ljudi se u Srbiji od mladih dana uce da odbacuju odgovornost: "Preobiman mi ispit!" Stvarno!?! Sutra kada budes "kraduckao" u nekoj firmi, javnom preduzecu, drzavnoj instituciji, reci ces: "Pa i drugi to rade", ili "Nisam dovoljno placen"...Prazni izgovori i izbegavanje odgovornosti-to je sve. Naravno, kada se problemi nagomilaju potreban je krivac-i to sto dalji to bolji-da bi se i tu imao izgovor sto se ne reaguje. "Ne mozemo, svetski mocnici, zavera, bla, bla..."
Problem jeste u vama, ali i resenje. Treba to shvatiti, zaustaviti se u daljem cinjenju nedela, zavrnuti rukave, i naporno raditi. Jednog lepog dana cete se smejati i cuditi kako ste mogli sve to da radite, podrzavate,...
Dakle, nemojte varati na ispitima zato sto tim znanjem poboljsavate sami sebe, i samim time kada varate-varate sami sebe. Znanje je moc!

V

pre 15 godina

Nije problem u tehnologiji, vec kada je ljudi koriste u lose svrhe. Ne moze to nijedan detektor da spreci. Dvadeset godina beznadja, velicanja poroka i nemorala, lutanja i nasilja, rezultiralo je novim generacijama koje su u velikom raskoraku ne samo sa svetom, vec i sa svojim okruzenjem. Razne tehnoloske sprave su dostupne i studentima na Zapadu, pa opet je veoma redak slucaj da neko ide toliko daleko u organizaciji i izvodjenju prevare. Danas su to mladi ljudi koji ce koliko sutra da vode tu zemlju sa "znanjem" stecenim preko bubica. Posle se pitate otkud korupcija; zasto je ne sprece...Sve to ima veze. Ljudi se u Srbiji od mladih dana uce da odbacuju odgovornost: "Preobiman mi ispit!" Stvarno!?! Sutra kada budes "kraduckao" u nekoj firmi, javnom preduzecu, drzavnoj instituciji, reci ces: "Pa i drugi to rade", ili "Nisam dovoljno placen"...Prazni izgovori i izbegavanje odgovornosti-to je sve. Naravno, kada se problemi nagomilaju potreban je krivac-i to sto dalji to bolji-da bi se i tu imao izgovor sto se ne reaguje. "Ne mozemo, svetski mocnici, zavera, bla, bla..."
Problem jeste u vama, ali i resenje. Treba to shvatiti, zaustaviti se u daljem cinjenju nedela, zavrnuti rukave, i naporno raditi. Jednog lepog dana cete se smejati i cuditi kako ste mogli sve to da radite, podrzavate,...
Dakle, nemojte varati na ispitima zato sto tim znanjem poboljsavate sami sebe, i samim time kada varate-varate sami sebe. Znanje je moc!

Bojan

pre 15 godina

Imao sam tu nesreću da u moje vreme ta moderna dostignuća telekomunikacija nisu bila toliko razvijena. Imao sam i tu nesreću da nisam lično poznavao profesore i bio sa njima kućni prijatelj ili znao nekoga koji bi ih znao. Imao sam i tu nesreću da nisam imao novca da sve te ispite platim. Kažem imao sam nesreću zato što sam fakultet završio bez prepisivanja i bez ikavih malverzacija. Nisam ga završio u predviđenom roku okasnio sam za celu jednu godinu. Zašto nesreću? Nesreću jer me fakultet o poslu koji obavljam NIČEMU NIJE NAUČIO. NITI JEDNU STVAR SA STUDIJA NE MOGU DA PRIMENIM U PRAKSI. BESKORISNO OBRAZOVANJE. Završio sam fakultet da bi dobio diplomu i to je sve. A startne pozicije mene koji se mučio da završi fakultet i onoga koji je to uradi uz pomoć "bubica" i ostalih načina nisu iste. Isto nije jer on u praksu ulazi odmoran, a predznanje nam je otprilike identično. On ništa ne zna jer nije učio, a ja znam milion bespotrebnih stvari koje nemaju nikakve veze sa realnim svetom. Mislite o tome...

Mashinovodja

pre 15 godina

S jedne strane, čoveka hvata strah kad pomisli da će ga sutra možda lečiti doktor koji je "diplomirao" pomoću bubice, ili će možda morati da radi u firmi čiji je direktor tako ispekao zanat.
Ali s druge, možda i nema mesta pesimizmu, jer takvi eminentni stručnjaci najčešće završe kao uspešni političari. U Srbiji je politika najsigurnija i najprofitabilnija 'ladovina za rođene folirante koji dobro znaju da u struci nemaju šta da traže i da bi bili provaljeni u roku od odmah.

student

pre 15 godina

Studenti i djaci su se oduvek snalazili kako su znali i umeli, danasnji profesori su takodje bili djaci i studenti. Sa razvojem tehnologije usavrsene su metode i naravno treba se boriti, ali postoji problem i u sporoj reformi naseg skolstva. Toliko ga hvalimo i sa ponosom isticemo znanje nasih strucnjaka, a kada odemo vani samo nekoliko nasih diploma vazi. Ne vazi cak ni toliko hvaljena doktorska diploma. Ima i jos jedna vrlo bitna stavka, a to je da se studenti vrlo cesto iduci na ispit osecaju kao da idu na giljotinu, jer se zna praksa odredjenih profesora, pa onda svog mentora jurite, a on negde u svetu, pa dogovarate konsultacije i nailazite na zakljucan kabinet itd.itd. Mnogo je nadrndanih profa koji to ponasanje smatraju autoritetom. Mora malo da vidimo kako to bolji od nas rade, to nije kaznjivo, pa nismo mi najpametniji. Znam da se sa mnom nece sloziti mnogi, ali svakodnevno srecemo svrsene studente sa visokim prosekom koji ne znaju sta ce sa sobom, izdrzavaju ih roditelji. Zasto? Zato sto ih niko nije uz obimne ispite ucio i kako da sebi sa buducom strukom krce put i da od nje zive.

Dule Momirov

pre 15 godina

..."pa se tako pred januarski ispitni rok retko može naći slobodna bubica za iznajmljivanje, navode studenti za B92. Ipak, ima i onih koji smatraju da nije u redu to što njihove kolege olako završavaju fakultete, i to za male pare, jer, prema njihovim rečima, svako može da iznajmi bubicu po prosečnoj ceni od oko 20 evra."

..."Iako šestica, pa čak i devetka i desetka mogu da se, kako kaže, kupe kod pojedinih profesora za više od 200 evra, on je ipak odlučio da prođe jeftinije i iznajmi bubicu."...

Mi smo u ozbiljnoj krizi morala. Ako ovakvi tekstovi, oglasi i cela delatnost mogu definitivno javno da egzistiraju, onda se postavlja opravdano pitanje šta mi to radimo. Pa kome trebaju ovakvi "stručnjaci"?

Ne slažem se sa taktikom "hvatajte lopova", fakulteti moraju biti tržišno orijentisani, mora se među poslodavcima znati kakvi "stručnjaci" odakle dolaze. Ovo je stvarno nečuveno...

Satir

pre 15 godina

Nije tajna da je školstvo u Srbiji loše koncipirano, preobimno i nedovoljno efikasno.
Toga su kao prvo svesni profesori, koji neretko daju savete da treba što brže završiti fakultet, uzeti diplomu i krenuti sa nekim konkretnim stvarima, sve mi se čini da i studenti to uviđaju u sve većem broju.
Sramno je za sistem da kada zapošljava akademca, na razgovoru se praktično i ne traži znanje već papir, nastup i eventualno iskustvo. Dobar primer dali su mnogi državni funkcioneri i istaknute ličnosti, koji su za vreme svojih mandata pozavršavali neke fakultete, baš se pitam KOLIKO im je trebalo "vremena" pored svih obaveza!?

Mikro

pre 15 godina

I posle se cudimo sto (oni najbolji) poslodavci hoce da nas testiraju. Svi mi koji smo zavrsili istu skolu nemamo ista znanja, vestine i sposobnosti, a ako se na to dodaju prepisivanja, bubice, placanje ispita, itd. zaista je potreba za testiranjem kandidata razumljiva.

Hermiona

pre 15 godina

Za pravne fakultete je jedino resenje odustajanje od besmislenog trazenja poznavanja materije napamet. Pismeni ispit koji bi zahtevao od studenata da rese slucaj uz koriscenje bilo kog materijala ili ispit koji bi se zavrsavao esejom koji ne bi bio jedino presudan za ocenu nego i druge predispitne obaveze, iskorenile bi ovu pojavu veoma brzo. Ali to od profesora zahteva dodatne napore. Sto rece Obama, da mi to mozemo, ali je pitanje hocemo li?

Student USA

pre 15 godina

Ja sam SIGURAN da kada biste motivisali studente sa zaposlenjem, dobrom platom itd... Da toga ne bi bilo! U Srbiji je jedna velika apatija, kriza vrednosti,niko se vise ne trudi da ista uradi i svi cekaju nesto s neba, niko nece da se muci, skoluje godinama i posle da ne moze da nadje posao, da ga izdrzavaju roditelji, zvrji na birou i po 30god! Onaj ko nesto zna i vredi ne moza da napreduje u drustvu i firmi, a onaj koji ne zna nista i ne vredi prima istu platu kao i taj sto vredi. Kada bi pronalazili zaposlenje jos u toku studija, kada bi pocetna plata studenta-menadzera bila 50 000$ godisnje kao u USA imao bih zbog cega da se trudim ovako niko nije lud da izgubi pola zivota za parce papira za koje kad izadje iz Srbistana niko mu ne bi dao ni suvu sljivu! Programi su koncipirani na fakultetu u Srbistanu da ih ne zavrsavaju pametni vec uporni i oni koji imaju zivaca da uce 1000str nepotrebne teorije mesecima, nije isto ako morate da naucite knjigu od 1000 strana od jednom ili kad svake nedelje radite po 30-50strana. E tako je na zapadu. U Srbiji prof. cini samo scenografiju, a sav rad obavlja student i to jednom u par meseci! "Pred nama je buducnost i perspektiva, buducnost krvava, surova i siva!"

lalemile

pre 15 godina

Pa kako da naucimo one silne formule i definicije? Nismo mi kompjuteri. Bolje da korisitmo bubice i jurimo zenske umesto da sedimo bezveze kuci.

Aleksandar

pre 15 godina

Takvi problemi se mogu lako spreciti - ukinuti pismene ispite, ukinuti knjisko nabrajanje cinjenica na usmenim ispitima i uvesti kamere u svaki amfiteatar na kojima bi se pamtilo, recimo, zadnjih 10 ispita pa ako neko ima primedbe moze komisija da proveri navode. Time bi efektivno bubice bile stavljene van upotrebe, a takodje i podmicivanje profesora (sve i da je on buducem polagacu rekao sta ce ga pitati, ako nije rec o `enciklopedijskim cinjenicama` doticni student mora da razume materiju da bi dao kvalitetni odgovor i pritom ne bi mogao da da napamet naucen odgovor) a sve bi to moglo da se proveri putem video snimaka... Ovakva reorganizacija zahteva minimum minimuma ulaganja a efekti bi bili vidljivi vec posle prvog semestra. E sad, pitanje je ko bi to hteo da sprovede posto su ocito obe strane (mahom lenji studenti i vecma korumpirani profesori) prilicno zainteresovane da se odrzi status quo.

Ex- student

pre 15 godina

Prepisivanja je uvek bilo na ovaj i na onaj nacin, bubice se koriste vec godinama, profesori se potplacuju isto vec ohhoo godina, prosek studentu i njegovo " zagrevanje" stolice nema nikakvu vezu sa kasnijom mogucnosti nalazenja dobrog posla ( ili bilo kakvog posla). Svugde se i dalje vodi istom parolom - koga znas i koliko se dobro prodas. A svi mi vec znamo koliko smo znanja izgubili vec u osnovnoj i srednjoj skoli zbog ucestalih strajkova, neadekvatnih predavaca i svega ostalog. O, da, i bas je udarac na ego kad vidis nekog ko nije znao da izracuna ni ovce dok se uspavljivao kako radi u nekoj izvikanoj banci i cak napreduje, ne zbog svog znanja i rada, vec zato sto ima jaku vezu. Ali to je to. Nista posebno pametno nismo naucili, sem sto smo postali savrseni polaznici " francuskih skola za mlade dame" sposobni da prijatno caskamo o svim pristojnim temama...

Maja

pre 15 godina

Neverovatno!! Ovo se desavalo dok sam i ja bila student! Mislim da je itekako vreme da uvedemo rigorozne sankcije na fakultetima sto se prevara i prepisivanja tice a po ugledu na americke univerzitete. Ko prepisuje - momentalno iskljucenje. Ja ne bih volela da me sutra primi lekar koji je ovako prosao ili da mi takav inzinjer radi nacrt kuce??? Gde je tu moral? Mene bi bilo sramota kao studenta!

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

ovo je pitanje morala i propasti istog u srbiji. posto je moral nepostojeca kategorija, onda se moraju uvesti drakonske kazne tipa: uhvacen u nedelu (puskice, bubice itd) = dozivotno iskljucenje sa fakulteta + zatvor. isto bi trebalo da vazi i za kupovinu ispita... znam da ce neko reci da je mnogo, narocito zatvor (krivicno gonjenje) ali razmislite da li bi voleli da vam dete lechi doktor "bubicar' ili da vam mostove konstruise takav inzenjer????

VladimirC

pre 15 godina

Kad zavrse fakultet diplomci malo sta znaju o obavljanju posla u svojoj struci bez obzira na to da li su grejali stolicu ili varali na ispitima.

Ta teorija koja moze da se simulira prepisivanjem ne vredi NISTA na radnom mestu. Cak, studenti koji prepisuju pokazuju preduzimljivost koja cak moze i da bude od koristi na radnom mestu.

Fakulteti treba da baziraju ocene na prakticnim projektima koji se rade tokom celog semestra a ispit nebi smeo da vredi za vise od 50% ocene zavisno od predmeta.

Bojan

pre 15 godina

Imao sam tu nesreću da u moje vreme ta moderna dostignuća telekomunikacija nisu bila toliko razvijena. Imao sam i tu nesreću da nisam lično poznavao profesore i bio sa njima kućni prijatelj ili znao nekoga koji bi ih znao. Imao sam i tu nesreću da nisam imao novca da sve te ispite platim. Kažem imao sam nesreću zato što sam fakultet završio bez prepisivanja i bez ikavih malverzacija. Nisam ga završio u predviđenom roku okasnio sam za celu jednu godinu. Zašto nesreću? Nesreću jer me fakultet o poslu koji obavljam NIČEMU NIJE NAUČIO. NITI JEDNU STVAR SA STUDIJA NE MOGU DA PRIMENIM U PRAKSI. BESKORISNO OBRAZOVANJE. Završio sam fakultet da bi dobio diplomu i to je sve. A startne pozicije mene koji se mučio da završi fakultet i onoga koji je to uradi uz pomoć "bubica" i ostalih načina nisu iste. Isto nije jer on u praksu ulazi odmoran, a predznanje nam je otprilike identično. On ništa ne zna jer nije učio, a ja znam milion bespotrebnih stvari koje nemaju nikakve veze sa realnim svetom. Mislite o tome...

lalemile

pre 15 godina

Pa kako da naucimo one silne formule i definicije? Nismo mi kompjuteri. Bolje da korisitmo bubice i jurimo zenske umesto da sedimo bezveze kuci.

V

pre 15 godina

Nije problem u tehnologiji, vec kada je ljudi koriste u lose svrhe. Ne moze to nijedan detektor da spreci. Dvadeset godina beznadja, velicanja poroka i nemorala, lutanja i nasilja, rezultiralo je novim generacijama koje su u velikom raskoraku ne samo sa svetom, vec i sa svojim okruzenjem. Razne tehnoloske sprave su dostupne i studentima na Zapadu, pa opet je veoma redak slucaj da neko ide toliko daleko u organizaciji i izvodjenju prevare. Danas su to mladi ljudi koji ce koliko sutra da vode tu zemlju sa "znanjem" stecenim preko bubica. Posle se pitate otkud korupcija; zasto je ne sprece...Sve to ima veze. Ljudi se u Srbiji od mladih dana uce da odbacuju odgovornost: "Preobiman mi ispit!" Stvarno!?! Sutra kada budes "kraduckao" u nekoj firmi, javnom preduzecu, drzavnoj instituciji, reci ces: "Pa i drugi to rade", ili "Nisam dovoljno placen"...Prazni izgovori i izbegavanje odgovornosti-to je sve. Naravno, kada se problemi nagomilaju potreban je krivac-i to sto dalji to bolji-da bi se i tu imao izgovor sto se ne reaguje. "Ne mozemo, svetski mocnici, zavera, bla, bla..."
Problem jeste u vama, ali i resenje. Treba to shvatiti, zaustaviti se u daljem cinjenju nedela, zavrnuti rukave, i naporno raditi. Jednog lepog dana cete se smejati i cuditi kako ste mogli sve to da radite, podrzavate,...
Dakle, nemojte varati na ispitima zato sto tim znanjem poboljsavate sami sebe, i samim time kada varate-varate sami sebe. Znanje je moc!

student

pre 15 godina

Studenti i djaci su se oduvek snalazili kako su znali i umeli, danasnji profesori su takodje bili djaci i studenti. Sa razvojem tehnologije usavrsene su metode i naravno treba se boriti, ali postoji problem i u sporoj reformi naseg skolstva. Toliko ga hvalimo i sa ponosom isticemo znanje nasih strucnjaka, a kada odemo vani samo nekoliko nasih diploma vazi. Ne vazi cak ni toliko hvaljena doktorska diploma. Ima i jos jedna vrlo bitna stavka, a to je da se studenti vrlo cesto iduci na ispit osecaju kao da idu na giljotinu, jer se zna praksa odredjenih profesora, pa onda svog mentora jurite, a on negde u svetu, pa dogovarate konsultacije i nailazite na zakljucan kabinet itd.itd. Mnogo je nadrndanih profa koji to ponasanje smatraju autoritetom. Mora malo da vidimo kako to bolji od nas rade, to nije kaznjivo, pa nismo mi najpametniji. Znam da se sa mnom nece sloziti mnogi, ali svakodnevno srecemo svrsene studente sa visokim prosekom koji ne znaju sta ce sa sobom, izdrzavaju ih roditelji. Zasto? Zato sto ih niko nije uz obimne ispite ucio i kako da sebi sa buducom strukom krce put i da od nje zive.

Maja

pre 15 godina

Neverovatno!! Ovo se desavalo dok sam i ja bila student! Mislim da je itekako vreme da uvedemo rigorozne sankcije na fakultetima sto se prevara i prepisivanja tice a po ugledu na americke univerzitete. Ko prepisuje - momentalno iskljucenje. Ja ne bih volela da me sutra primi lekar koji je ovako prosao ili da mi takav inzinjer radi nacrt kuce??? Gde je tu moral? Mene bi bilo sramota kao studenta!

Dule Momirov

pre 15 godina

..."pa se tako pred januarski ispitni rok retko može naći slobodna bubica za iznajmljivanje, navode studenti za B92. Ipak, ima i onih koji smatraju da nije u redu to što njihove kolege olako završavaju fakultete, i to za male pare, jer, prema njihovim rečima, svako može da iznajmi bubicu po prosečnoj ceni od oko 20 evra."

..."Iako šestica, pa čak i devetka i desetka mogu da se, kako kaže, kupe kod pojedinih profesora za više od 200 evra, on je ipak odlučio da prođe jeftinije i iznajmi bubicu."...

Mi smo u ozbiljnoj krizi morala. Ako ovakvi tekstovi, oglasi i cela delatnost mogu definitivno javno da egzistiraju, onda se postavlja opravdano pitanje šta mi to radimo. Pa kome trebaju ovakvi "stručnjaci"?

Ne slažem se sa taktikom "hvatajte lopova", fakulteti moraju biti tržišno orijentisani, mora se među poslodavcima znati kakvi "stručnjaci" odakle dolaze. Ovo je stvarno nečuveno...

Student USA

pre 15 godina

Ja sam SIGURAN da kada biste motivisali studente sa zaposlenjem, dobrom platom itd... Da toga ne bi bilo! U Srbiji je jedna velika apatija, kriza vrednosti,niko se vise ne trudi da ista uradi i svi cekaju nesto s neba, niko nece da se muci, skoluje godinama i posle da ne moze da nadje posao, da ga izdrzavaju roditelji, zvrji na birou i po 30god! Onaj ko nesto zna i vredi ne moza da napreduje u drustvu i firmi, a onaj koji ne zna nista i ne vredi prima istu platu kao i taj sto vredi. Kada bi pronalazili zaposlenje jos u toku studija, kada bi pocetna plata studenta-menadzera bila 50 000$ godisnje kao u USA imao bih zbog cega da se trudim ovako niko nije lud da izgubi pola zivota za parce papira za koje kad izadje iz Srbistana niko mu ne bi dao ni suvu sljivu! Programi su koncipirani na fakultetu u Srbistanu da ih ne zavrsavaju pametni vec uporni i oni koji imaju zivaca da uce 1000str nepotrebne teorije mesecima, nije isto ako morate da naucite knjigu od 1000 strana od jednom ili kad svake nedelje radite po 30-50strana. E tako je na zapadu. U Srbiji prof. cini samo scenografiju, a sav rad obavlja student i to jednom u par meseci! "Pred nama je buducnost i perspektiva, buducnost krvava, surova i siva!"

Mikro

pre 15 godina

I posle se cudimo sto (oni najbolji) poslodavci hoce da nas testiraju. Svi mi koji smo zavrsili istu skolu nemamo ista znanja, vestine i sposobnosti, a ako se na to dodaju prepisivanja, bubice, placanje ispita, itd. zaista je potreba za testiranjem kandidata razumljiva.

Satir

pre 15 godina

Nije tajna da je školstvo u Srbiji loše koncipirano, preobimno i nedovoljno efikasno.
Toga su kao prvo svesni profesori, koji neretko daju savete da treba što brže završiti fakultet, uzeti diplomu i krenuti sa nekim konkretnim stvarima, sve mi se čini da i studenti to uviđaju u sve većem broju.
Sramno je za sistem da kada zapošljava akademca, na razgovoru se praktično i ne traži znanje već papir, nastup i eventualno iskustvo. Dobar primer dali su mnogi državni funkcioneri i istaknute ličnosti, koji su za vreme svojih mandata pozavršavali neke fakultete, baš se pitam KOLIKO im je trebalo "vremena" pored svih obaveza!?

Aleksandar

pre 15 godina

Takvi problemi se mogu lako spreciti - ukinuti pismene ispite, ukinuti knjisko nabrajanje cinjenica na usmenim ispitima i uvesti kamere u svaki amfiteatar na kojima bi se pamtilo, recimo, zadnjih 10 ispita pa ako neko ima primedbe moze komisija da proveri navode. Time bi efektivno bubice bile stavljene van upotrebe, a takodje i podmicivanje profesora (sve i da je on buducem polagacu rekao sta ce ga pitati, ako nije rec o `enciklopedijskim cinjenicama` doticni student mora da razume materiju da bi dao kvalitetni odgovor i pritom ne bi mogao da da napamet naucen odgovor) a sve bi to moglo da se proveri putem video snimaka... Ovakva reorganizacija zahteva minimum minimuma ulaganja a efekti bi bili vidljivi vec posle prvog semestra. E sad, pitanje je ko bi to hteo da sprovede posto su ocito obe strane (mahom lenji studenti i vecma korumpirani profesori) prilicno zainteresovane da se odrzi status quo.

vojislav YVR_BGD

pre 15 godina

ovo je pitanje morala i propasti istog u srbiji. posto je moral nepostojeca kategorija, onda se moraju uvesti drakonske kazne tipa: uhvacen u nedelu (puskice, bubice itd) = dozivotno iskljucenje sa fakulteta + zatvor. isto bi trebalo da vazi i za kupovinu ispita... znam da ce neko reci da je mnogo, narocito zatvor (krivicno gonjenje) ali razmislite da li bi voleli da vam dete lechi doktor "bubicar' ili da vam mostove konstruise takav inzenjer????

VladimirC

pre 15 godina

Kad zavrse fakultet diplomci malo sta znaju o obavljanju posla u svojoj struci bez obzira na to da li su grejali stolicu ili varali na ispitima.

Ta teorija koja moze da se simulira prepisivanjem ne vredi NISTA na radnom mestu. Cak, studenti koji prepisuju pokazuju preduzimljivost koja cak moze i da bude od koristi na radnom mestu.

Fakulteti treba da baziraju ocene na prakticnim projektima koji se rade tokom celog semestra a ispit nebi smeo da vredi za vise od 50% ocene zavisno od predmeta.

Mashinovodja

pre 15 godina

S jedne strane, čoveka hvata strah kad pomisli da će ga sutra možda lečiti doktor koji je "diplomirao" pomoću bubice, ili će možda morati da radi u firmi čiji je direktor tako ispekao zanat.
Ali s druge, možda i nema mesta pesimizmu, jer takvi eminentni stručnjaci najčešće završe kao uspešni političari. U Srbiji je politika najsigurnija i najprofitabilnija 'ladovina za rođene folirante koji dobro znaju da u struci nemaju šta da traže i da bi bili provaljeni u roku od odmah.

Hermiona

pre 15 godina

Za pravne fakultete je jedino resenje odustajanje od besmislenog trazenja poznavanja materije napamet. Pismeni ispit koji bi zahtevao od studenata da rese slucaj uz koriscenje bilo kog materijala ili ispit koji bi se zavrsavao esejom koji ne bi bio jedino presudan za ocenu nego i druge predispitne obaveze, iskorenile bi ovu pojavu veoma brzo. Ali to od profesora zahteva dodatne napore. Sto rece Obama, da mi to mozemo, ali je pitanje hocemo li?

Ex- student

pre 15 godina

Prepisivanja je uvek bilo na ovaj i na onaj nacin, bubice se koriste vec godinama, profesori se potplacuju isto vec ohhoo godina, prosek studentu i njegovo " zagrevanje" stolice nema nikakvu vezu sa kasnijom mogucnosti nalazenja dobrog posla ( ili bilo kakvog posla). Svugde se i dalje vodi istom parolom - koga znas i koliko se dobro prodas. A svi mi vec znamo koliko smo znanja izgubili vec u osnovnoj i srednjoj skoli zbog ucestalih strajkova, neadekvatnih predavaca i svega ostalog. O, da, i bas je udarac na ego kad vidis nekog ko nije znao da izracuna ni ovce dok se uspavljivao kako radi u nekoj izvikanoj banci i cak napreduje, ne zbog svog znanja i rada, vec zato sto ima jaku vezu. Ali to je to. Nista posebno pametno nismo naucili, sem sto smo postali savrseni polaznici " francuskih skola za mlade dame" sposobni da prijatno caskamo o svim pristojnim temama...