Utorak, 09.09.2008.

00:12

Skupština ratifikovala SSP

Poslanici Skupštine Srbije ratifikovali su SSP i Prelazni sporazum sa EU, kao i energetski sporazum sa Rusijom.

Izvor: B92

Skupština ratifikovala SSP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

tv gledalac

pre 15 godina

..i nas vrh vlasti kaze, javno mnjenje je bilo za potpisivanje SSP-a, EU hvali javno mnjenj Srbije, ne kazem da potpisivanje Sporazuma nije dobro,dobro je, ali ima jos mogo rada da postanemo deo EU,sada treba Evropa da prihvati nase potpisivanje, pitam zasto sada EU ne bi nagradilo gradjane Srbije i OSLOBODILI NAS VIZNOG REZIMA, za Evropu je to sitnica, a za nas to pravi putokaz da je EU nas prijatelj

Milomir

pre 15 godina

Najlakshe je bilo staviti Hancock-a. Reke (nadam se vishe znoja nego suza i krvi) ce morati da se proliju kako bi sve to imalo smisla.

Kastor Troy

pre 15 godina

Ne mogu da verujem iako sam demokrata okoreli u duši koje reči izlaze Nikoliću iz usta,danas je istorijski dan za srbiju dal sam ja lud prokužite sami

Ne trci pred rudu

pre 15 godina

Jeste ovo dobra vest, ali molim vas da ne zaboravite kako taj ceo proces ide. Pa nije ovo kraj price, ovo je samo jedan korak ali se za krajnji ishod, na zalost, ne pitamo mi! To je isto kao kad ja hocu da idem da treniram kosarku u lokalnom klubu, dodjem i popunim prijavnicu. I moja mama i tata, sestra, brat - svi potpisemo da ja hocu da se ucanim - ali dzaba dok rukovodtvo tima ne kaze: da ova mala ima talenta, treba nam i hocemo je u nasem timu, od nasih silnih potpisa nema nista!
I molim vas, kako neko uopste moze da se raduje 2014-toj ili 2020-toj godini?!?! Meni vi ljudi, stvarno niste jasni. Pa zar posle svih bacenih i promasenih godina koje su za nama, neko jos ima snage da ulaze nade u toliku neizvesnost... Ovaj dan se vise nikad nece vratiti, mislite o tome.

jd123

pre 15 godina

Zelim samo da skrenem paznju na jedan STRATESKO-BEZBEDONOSNI argument za potpisivanje sporazuma sa Rusima, koji se po meni do sada uopste ne pominje. Ne znam zasto barem politicki analiticari na tu cinjenicu ne skrenu paznju: Ubedjen sam da je 1999 g. taj sporazum postojao, NATO nikada nebi napao Srbiju! Zasto? Zato sto bih time indirektno napali Rusiju, njihovu imovinu, sto bih znacilo 3. svetski rat. A da su odlucni da brane svoje interese, Rusi su upravo dokazali u Gruziji. Nisu oni doleteli u pomoc Osetima, sto ih vole, nego da ne izgube kontrolu nad tokom gaso- i naftovoda. O Amerikancima ne treba trositi reci, to svi znaju, da, gde god su angazovani, stoje cvrsti ekonomski interesi njihovih velikih kompanija odnosno kontrola vaznih resursa. Zbog toga licno cak mislim da je i bolje sto Rusi dobijaju 51%.
A sto se tice galame politickog establismenta o preniskoj "ceni" za NIS, verujem da je to zato sto oni licno nemogu dovoljno od tog "kolaca" da stave u sopstveni dzep. Verovatno i lobiranje za zapadne kompanije, posto su im oni koje "milionce" obecali.
Sta uopste mi -obicni smrtnici- imamo od toga, da li NIS pripada nekim Rusima ili domacim tajkunima ili nekoj zapadnoj kompaniji? Vazno je kako ce se sprovoditi sporazum, koliko ce novih radnih mesta taj sporazum doneti, da li ce se modernizovati Naftna Industrija, itd. Meni je draze da se kupac NIS-a obaveze ugovorom za dugorocne investicije umjesto da plati 2 mrd, pa da radi sta hoce. U tom slucaju bih te novce nasa "elita" verovatno strpala u svoj dzep, a kupac bi mozda na kraju i ugasio NIS. ZAKLJUCAK: Za nas je najbolje, da se sto vise zapadnih i ruskih velikih kompanija angazuju u Srbiji. Sto vise novca oni uloze, to bolje za Srbiju.

Pera

pre 15 godina

Meni nije jasan Toma, ako je zbog SSP-a dobio 'No,no' , i osnovao posle svoju frakciju, zasto nije ostao dosledan prvobitnom obecanju da ce glasati za SSP?

Isthar

pre 15 godina

Lepe vesti. Samo tako dalje.
Jedino za Tomu nisam siguran jer mi se cini da on postaje joker za DSS. Svi oni koji ce napustiti Kostunicu sada ce da prebegnu kod Tome. A Toma je samo promenio dlaku

realan, ne ekstazican

pre 15 godina

Posle "euforije", treba da racionalno pogledamo naredne korake ka EU:
- sporazum je blokiran, tj. privremeni sporazum koji je deo SSP nam je suspendovan (jedino nama). Od primene za sad nema nista. Tadic, Jeremic i Cvetkovic su bili prosle nedelje u Briselu ne bi se sporazum odblokirao - 15. septembra cemo videti da li su bili uspesni ili ne
- sporazum treba da ratifikuje parlament EU (ne znamo kad)
- sporazum treba da ratifikuje 27 zemalja clanica (neke vec rekle da bez Mladica nece)
- status kandidata (Djelic je najavljivao do kraja godine, ali nesto to vise ne pominje)
- pregovori o clanstvu u EU koji traju godinama
- saglasnost svih 27 clanica da postanemo clanovi EU...
Ovo je premali korak da bi smo se radovali, bar mi koji znamo dalji put.

Zoran

pre 15 godina

Necu da vam kvarim euforiju, ali se nadam da shvatate da ulazak Srbije u EU najvecim delom zavisi od nas samih. Kako su stvari do sada isle, cini mi se da necemo tako brzo postati clanovi EU.

Balkanski Kameleon

pre 15 godina

Posto su Ren i Solana cetitali na potpisivanju SSP to mora da je nesto dobro ne samo za Srbiju nego i po ceo region. Ovom prilikom i moja malenkost cestita demokratskoj Srbiji na pravoj odluci.

Svetlana Stamatovic

pre 15 godina

i tako, desilo se ono sto bi se desilo i da je voja kostunica ostao premijer. ldp se dzabe blamirao podrzavajuci izdajnicku vladu (ostace upamceno da su tadic i kostunica poklonili nis rusima), dinkc i drustvo doci ce do love u vidu kredita koje ce gradjani morati da vracaj samo ne znam kako, srbija je postala ruska gubernija, tajkuni ucvrstili pozicije...
plachi srbijo!

diler

pre 15 godina

Obe geografske strane Evrope odlicno dilovale. potpisivanje SSP-a i usvajanje Sporazuma sa Rusima, mi sada mozemo da uslovimo EU, tako sto cemo priznati Kosovo, i direktno bez daljnjih procedura da postanemo ravnopravne clanice EU, jer SSP nije celovit

Istoricar

pre 15 godina

Ratifikovali ste bajat dokument.
"... trenutno pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244..."
Nije pod medjunarodnom upravom vec je suverena drzava koju priznaju zemlje Unije sa kojima ovo potpisujete.
Tekst treba da glasi : " ovo se ne odnosi na Kosovo jer je to suverena samostalna zemlja koju mi priznajemo".
Ovako, vi ste retifikovali istorijske spise, poput Londonskog Dogovora ili Jalte.

Amana vam, citate li vi uopste dokumente koje potpisujete i ratifikujete?!

peca

pre 15 godina

izgleda da se mi stalno radujemo a nikada nista ne bude! radovali smo se 5 oktobra ZIVIMO LI BOLJE? neverujem vise nicemu! Nego poskupeo li je to gas za domacinstvo? stvarno imamo cemu da se radujemo. Putovanje bez viiza? a sa kojim parama da putujem? otvaranje stranih firmi? a koja to strana firma daje platu vecu od 200eur? bas mi mnogo znaci taj sporazum, stalno neki sporazumi a meni nikad gore...

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad potpisemo sve, ispunimo sve, ratifikujemo sve, uradimo sve, dolazi NAJTEZI DEO - trebace da se radi, ali ne "kakva meni plata, takva tebi vrata" kao sto je neki novopeceni vlasnik "Juga" svojevremeno dobio poruku, nego onaj pravi rad - disciplinovano, organizovano, bez improvizacije i fuseraja. Ili tako, ili ostajemo u crnoj rupi. A ne sme se zaboraviti ni druga vazna stvar - sad cemo mi moci da izvozimo u EU ali i ona u Srbiju - sta mislite ko ce koga zatrpati jeftinom, kvalitetnom, raznovrsnom robom, onom koja prosto vice "kupi me", mi EU ili ona nas?

Julius

pre 15 godina

Ratifikacija SSP u Skupstini Srbije i ne uliva neku veliku nadu, da ce Srbija u dogledno vreme postati clanica EU, niti je dokaz proevropske orijentacije. Za taj Sporazum (koji treba da donosi puno stosta dobroga za narod Srbije), glasalo je svega 140-tak poslanika, a za energetski sporazum sa Rusijom (koji je ispod polovine trzisne cene vrednosti, na stetu Srbije)glasalo je 212 poslanika. To znaci da je vecina poslanika "za rusku", a ne "za evropsku" Srbiju! Time je Skupstina veci korak ucinila ka Rusiji nego ka Evropi. Drugi razlog sto ne donosi realnu radost jeste to, sto Sporazum o stabilizacji i asocijaciji stupa na snagu tek kada ga ratifikuju ponaosob sve zemelje clanice Evropske unije. Sudeci po rejtingu koji uziva Srbija i ostale prepreke koje joj stoje na putu ka pridruzivanju, malo je verovatno da ce sve clanice ratifikovati taj Sporazum u dogledno vreme. Tu je obaveza izrucenja Mladica Haskom tribunalu, konstruktivna saradnja i dobrosusedski odnosi sa Kosovom i drugim zemljama regiona. Jedna od klauzula Sporazuma je "saradnja i dobrosusedski odnosi sa drugim drzavama regina". Ta klauzula sada obuhvata i Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ciju nezavisnost su priznale 21 od 27 drzava-clanica Evropske unije. Koliko god to sada srpski politicari pokusavaju da dokazu da put evropske integracije i pitanje Kosova nisu povezani, sutra ce se ispostaviti da su itekako usko povezani u uslovljavani. Bojim se da sam u pravu.

chlan

pre 15 godina

Neko ovde spomenu veliki stepen kriminala u Srbiji i da zbog toga Srbija nije spremna u EU. Cak , mnoge ce iznenaditi cinjenica (istrazivanje UN) da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja sveta po broju ubistava, teskih kradja, silovanja, (Beograd je cak zajedno sa Jokahamom grad sa najmanje slucajeva kucnog zlostavljanja!)... Jedini problem je korupcija, ali i tome moze da se stane na put.

Citav raport UN mozete naci na kraju ove stranice:
http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/greater-stability-in-the-balkans-is-lowering-crime.html

A pocinje ovako: 29 May 2008 - The Balkan area is, surprisingly, one of the safest in Europe.....

Dakle Evropo imaces i sta dobro od nas Balkanaca da naucis!

Dan posle

pre 15 godina

I tako, dočekasmo ratifikaciju SSP-a i ratifikaciju gasnog sporazuma. Malo ćemo proslaviti što smo potisnuli radikale i folkere u drugi plan, a već od sutra očekujem da vladajuća koalicija krene krupnim koracima ka realizaciji svih predizbornih obećanja. Sada je jako teško pronaći opravdanja i isključivo rezultati se vrednuju. Očekujem da svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo i ništa manje od toga. Priče o radikalskim deobama ili seobama me ne dotiču, oni su za mene svi isti. Mnogo mi je važnije da se krene napred i da ova naša država najzad svojim građanima nešto i pruži. Ja lično od danas brojim 100 dana nakon kojih očekujem od Vlade Srbije rezultate. Na nikakve priče se odavno ne ložim...

roditelj

pre 15 godina

Pod uslovom da se sto ubrzanije nastavi skupstinskim radom, da se ukinu vize, tada ce najverovatnije moja cerka, njenja devojcica i njen suprug/koji je stranac nije ni naseg porekla/doci da zive ovde, odnsno cerka se vraca kuci, a asto treba ukinuti vize, ima dosta nasih mladih ljudi u EU koji su imaju privremeni boravak, na duze ili krace vreme, zatim s vremena na vreme javljaju se odredjenim ustanovama,a ako im kojim slucajem istene boravisna dozvola tada se ne mogu vratiti nazad, nego pocinje maltretiranje po ambasadi, a to opet povlaci sve druge neprijatnoti. Ja sigurno nisam jedini roditejl koji bi pozdravio ukidanje viza, a da ne govorim o ostatku mladih ljudi

Milan

pre 15 godina

Ratifikovanje SSP-a ne znaci nista. Taj isti SSP nije ratifikovala EU, a posle svih desavanja u poslednjih nekolko meseci, to je sve manje verovatno da ce se desiti. Do EU nismo nista blize nego sto smo bili juce ili pre godinu ili 5 godina.


Energetski sporazum sa Rusijom je vise nego stetan. Dati 51% NIS-a moze uciniti samo budala ili pokvarenjak.

Mile

pre 15 godina

Na kraju se ispostavi da je Toma zreliji i savesniji politicar i od onih "demokratske" provenijencije, neo-liberala, i od nazovi-radikala, "rojalista", "komunista", i svih ostalih prodavaca magle.

neobavesten

pre 15 godina

A jel to znaci da ce od 01.01.2009 biti ukinut i vizni rezim, pa da se zaokruzi kompletno slobodno kretanje kako robe tako i nas gradjana

STEFA IZ ITALIJE

pre 15 godina

Danas smo raskinuli sa komunizmom, danas snage proslosti idu u zaborav, danas Srbija postaje normalna , danas smo izvadili kartu za Evropu, danas konacno smo se otreznili iako smo jos uvek mamurni.

Robbie

pre 15 godina

Radikali nikada nisu podrzali nijednu pozitivnu stvar za Srbiju. Bilo bi cudno da to urade sad pred raspad. Lepo je sto njihovi glasovi nisu ni potrebni. Seselj i Nikolic - tamno i polutamno crna opcija nisu imali ni trunku casti da makar dodju i glasaju protiv.

Pedja

pre 15 godina

Alo, Narode koci. Nema govora da Srbija postane clan EU dok se ne resi pitanje referenduma u Irskoj. A to ce potrajati, ma sta se ratifikovalo u skupstini Srbije. To je bar jasno.

John Doe

pre 15 godina

Bez zlobe, voleo bih da mi neko pojasni, ako potpisemo, recimo sa MOL-om ili OMV-om sporazum za 2 mlrd., koji i kakav ce nam oni gas prodavati ?

Dosije X

pre 15 godina

Ovo je pocetak puta kojim se Srbija uputila za narednih desetak godina pa i vise....

Srbija 2020. Clanica EU,gasosvod i naftovod prosli kroz Srbiju, lider u auto-industriji u regionu,uspravljena vojna industrija,izgradjeni autoputevi uzduz i popreko Srbije, EURO moneta Srbije,nema ovakve kradje na dnevnom kursu,manji uticaj raznih monopola na gradjanski dzep....mislim da je ovo realno....i svi se nadamo vracanju Kosova u nashu juresdukciju.....

marijo

pre 15 godina

Žalosno je vidjeti da je ljeva strana skupštine puna,a desna skoro prazna ova ljeva glasa za SSP,a desna protiv ili ih nema.
Ne možete imati ni konsenzus oko boljeg života,a načelo na kome počiva EU je politčki konsenzus Srbija je valjda jedina koja ga nema po pitanjau pristupanja u EU mada je još to dosta daleko.

RADOVAN4

pre 15 godina

RACUNICA

Od protoka gasa kroz Srbiju,mi dobijamo oko 100 miliona dolara godisnje to pomnozimo sa trideset(godina) i dobijemo 3 milijarde dolara ukupno,,KOLIKO ONO BESE PROCENJEN NIS ????

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Radikali se krve između sebe i raspadaju, Srbija je napravila odlučujući, nepovratni, korak ka EU... danas je zaista lep dan za Srbiju. Pamtiće se...

Natalija

pre 15 godina

To što je za SSP glasalo 140 a za gasni sporazum sa Rusijom 214 poslanika samo pokazuje da smo i dalje na lošem putu. I dalje se znači nismo opametili. Umesto da se „uzdamo use i u svoje kljuse“ (a to znači da se okrenemo istinskoj saradnji sa zapadnim zemljama!) naša politika elita i dalje očekuje da će Rusija da reašava naše probleme. E u spoljnoj politci nišra nije dzabe sve ima svoju debelu cenu. Neka mi neko navede i jednu zemlju na svetu u koju je Rusija ulagala (za dzabe!) a da je to podiglo kvalitet života u toj zemlji. E, takve nema, saradnja malih zenalja sa Rusijom je uvek bila na štetu te male zemlje. Energetski sporazum sa Rusijom je veoma loš i štetan potez za budućnost naše zemlje.

Bg boy

pre 15 godina

Sto se tice SSP ura,ura,ura.Sto se tice sporazuma sa Rusijom, e tu me hvata jeza.Nesto mi se javlja da bi mogli da se cesemo dugo,dugo.Ko zna da mi kaze zasto radikali (mislim na obe struje) nisu glasali protiv SSP.Da li su dalekovidiji od narodnjaka ili je neko sustanje na vezi izmedju Haga i Batajnice?Shu,shu,shu...

mrCo

pre 15 godina

Ovo je jedino sto Toma Nikolic i moze da uradi ako hoce nesto da uradi u srpskoj politici. Za njega vise nema nikakvog smisla da dalje "gube" na izborima i nikad ne dodju na vlast, posto ovakvi nemogu da ulaze u koalicije. Prica o ujedinjenoj opoziciji je glupost posto Kostunica propada (hvala bogu). Toma uopste nije naivan..gurao je svoju pricu godinama preko SRS-a i dosao je do granice preko koje radikali, ovakvi kakvi su vise ne mogu da predju. Mislim da u glasackom telu ima ogromnu podrsku i ako uspe da privuce Acu Vucica na svoju stranu bice dosta jaci od Seseljevog SRS-a. Da je Seselj u zemlji, bila bi druga prica. Ovako, njegove poruke mogu samo da prenose ovi antipaticni likovi iz SRSa. Todorovic nema nikakve sanse protiv Nikolica. U SRSu jednostavno nema ljudi koji bi to vodili.

Bojan

pre 15 godina

"Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova" je KLJUCNA recenica, koju evroentuzijasti ne zele da vide iako ona tu stoji ! TUZNO.

igor

pre 15 godina

Oba sporazuma su od istorijske vaznosti za Srbiju,i jasno opredeljuju Srbiju kao evropsku drzavu koja ce imati izuzetne odnose sa Ruskom Federacijom.
SSP ne zelim ni da komentarisem jer samo politicki utopisti mogu biti protiv njega.
Sto se tice gasnog aranzmana evidentno je prisustvo jakih lobi grupa da se on ponisti.Globalnoi strateski gledano, gasni aranzman je izuzetno povoljan za Srbiju.Ono na cemu Srbija mora da insistira je postovanje rokova u izgradnji sistema za transport gasa.Ako sve bude kao u sporazuma,Srbija ce od transporta gasa biti dobra barem 200 miliona eura godisnje.
Svi koji rade neki posao znaju,da se zarada strateski odredjuje,a ne parcijalno,tako da ako je NIS prodat za 300-400 miliona nizu cenu od procenjene,evidentno je da ce se to nadognaditi sa druge strane(transportom gasa i njegovom prodajom).
Takodje izgleda da su se i karte sada otvorile,i da se pojedinci iz evropskog bloka (g17,lsv,ldp) jasno pozicioniraju kao lobi grupacije velikih zapadnih kompanija,da se dss gusi u svojoj utopiji,a da ce se radikali podeliti na dva dela jedan seseljev ultra levicarski i modernu desnicu koju ce predvoditi tandem nikolic-gojkovic.
Sto se tice ds-a.ocigledno je da je u pitanju stranka modernog levog centra,koja ce u slucaju obracuna sa korupcijomj os dugo godina zadrzati primat najjace politicke snage u Srbiji.

marko ns

pre 15 godina

...Zasto neko ne spusti malo loptu i ne objasni gradjanima da u Evropi pare i lep zivot ne padaju s neba, nego se tamo zivi lakse ali mnogo drugacije nego ovde. Zaista ne razumem toliku euforiju, sta je to u ljudima sto ih tera da tako osecaju???

zivko

pre 15 godina

Svanulo je divno septembarsko jutro. Umesto da slusam radio ili gledam tv oko mene se prostire napukli glas Lionarda Koena koji je sve bolji sto je stariji. Ne osecam ni najmanju potrebu da slusam komentare o desavanjima u skupstini i oko nje. Uz jutarnju kaficu bacam pogleda na b92.net... Vidim naslove ali sadrzaj ispod njih me uopste ne interesuje. Zivot je kratak i lep, a manji problem je samo sto ga treba udesiti prema sopstvenim potrebama. Uzivajmo u ovom septembarskom danu jer se nikada vise nece vratiti.

Jablan

pre 15 godina

E sad treba vrlo mudro postupati i grabiti krupnim koracima ka E.U.vrata E.U.su sada sirom otvorena,kojom ce mo brzinom ici ka E.U.sad zavisi sve od nas,odnosno od drzave Srbije.Kao prvo sto hitnije jos prostalu dvojicu Haskih optuzenika privesti u Hag,a posle nece vise biti problema za Srbiju da se prikljuci E.U.A kako je ko glasao u skupstini i vise i nije vazno.Samo se jedno sada zna da je proevropska koalicija pocela da ostvaruje svoj program za bolji i sigurniji zivot i prosperitet nas graqana Srbije.A ostale "patriote"u skupstini neka pogledaju ispred sebe i iza sebe,pa onda neka sagnu glavu i ocute sav svoj preostali skupstinski mandat.Jablan

BiiBoo

pre 15 godina

Tooo!!!
Evo napokon lepih vesti u zemljici Srbiji! ...radikali se raspadaju, približavamo se EU... još da se pohapse ona dva HEROJA pa da se konačno okrenemo boljem sutra!
Radujem se!

jovan

pre 15 godina

Svaka cast.zaista sam danas srecan covek,konacno smo blizi EU kao nikada do sada.
Jos samo jedan hrabar korak,a to je ili hapsenje ili dobrovoljna predaja Ratka Mladica.
Vidimo se u EU 2014.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

kesa

pre 15 godina

Izgleda da sam nesto propustio!???
Sta bi sa onim dodatnim pregovorima, menjanju ugovora, povecanju prodajne cene itd???
Laik sam,ali mi nije jasno, moze li se ugovor menjati posle ratifikacije u Skupstini?
Ne deluje mi logicno da moze...

Citalac

pre 15 godina

Lepo zvuci, ali se ne treba zavaravati! Dok se primeni u praksi, ako se primeni jer se zahteva konsensus, proci ce mnogo vode Dunavom! Stoga, samo doslednom politikom, radom, PRILAGODJAVANJEM EVROPSKIM KRITERIJUMIMA, potiskivanjem ideologije kvazi nacionalno zastitnickih partija, mozemo imati nadu da nas evropski integracioni proces nece mimoici. Radi bolje buducnosti treba u sredstvima javnog informisanja objektivno, realno i argumentovano KONSTANTNO informisati ljude o neophodnosti puta u Evropu ( pod tim podrazumevam i Rusiju). Gospodo novinari, molim vas, da marginalizujete politicke anonimuse tipa zenskog kluba SRS koji mogu iz svoje malenkosti i anonime izaci iskljucivo skandalima i pretnjama. Za dobrobit Srbije!

NS

pre 15 godina

Dokle vise rasprava o tom gasnom sporazumu sa Rusijom?! Ljudi drze najvece rezerve gasa i nafte i polako pocinju da ucenjuju zemlje EU sa tom cinjenicom jer 30% privrede zemalja EU zavisi od ruskog gasa! Mislim da stvarno nismo u poziciji da biramo... Kome drugom da prodamo?? A i ako bi im terali neki inat i odlucili da ne prodamo njima, mislim da bi istog dana stigao racun sa svim dugovanjima koja smo nakupili za isporuku gasa u proteklih 20 godina... Tako da bas i nemamo neki izbor.

Bole

pre 15 godina

Ako danas LSV, LDP i manjinske stranke budu glasale za SSP, na sledećem zasedanju će glasovima radikala, koštunicinih i vladajuće koalicije sporazum sa Rusima biti ratifikovan! Muči me dakle što što nigde nisam čuo ni pročitao da će barem LSV, LDP i Mađarske stranke odbiti da glasaju za SSP ukoliko vlada ne poništi sporazum sa Rusima. Radi se o sudbini naše dece, unučadi, praunučadi. Ta odluka je istorijska a sem neke priče o peticiji ja ne vidim da niko ne preduzim ništa da spreči vladajuću garnituru u nameri da nelegalno otuđi vojvođansku imovinu. Glasanje protiv SSP je idealna prilika da glasovima vojvođanskih poslanika spreče vladu u toj zloj nameri. Nema obaranja sporazuma sa Rusima i vraćanja vojvođanske imovine Vojvodini - nema ni SSP za Srbiju!

istina

pre 15 godina

Nema promena, radikali se "posvadjali,raspali" jos gore ce nam biti, sada imamo nove i stare radikle sa istom ideologijom, jos brze ce se propasti i otici bestaga.Samo da mi je znati ko je saptac,da nije mozda SP...

jylland

pre 15 godina

Eto, naravno da nece Toma i 9 njegov poslanicki klub glasati.Ko je u to poverovao naivan je!
Tomina data rec -"obecanje ludom radovanje"!
Radikal jednom -zauvek radikal.

kesa

pre 15 godina

A pita li ga neko: zasto sad nece, a hteo je ranije?
Kakvi su to stavovi od danas do sutra?
Radikali, zelim Vam sto vise podela u buducnosti!

milorad

pre 15 godina

Kako će narodni deputati da glasaju za (protiv) SSP, kad su experti DSS-a onomad jasno i glasno konstatovali da pomenuti NE POSTOJI?!

BiiBoo

pre 15 godina

Tooo!!!
Evo napokon lepih vesti u zemljici Srbiji! ...radikali se raspadaju, približavamo se EU... još da se pohapse ona dva HEROJA pa da se konačno okrenemo boljem sutra!
Radujem se!

kesa

pre 15 godina

A pita li ga neko: zasto sad nece, a hteo je ranije?
Kakvi su to stavovi od danas do sutra?
Radikali, zelim Vam sto vise podela u buducnosti!

jylland

pre 15 godina

Eto, naravno da nece Toma i 9 njegov poslanicki klub glasati.Ko je u to poverovao naivan je!
Tomina data rec -"obecanje ludom radovanje"!
Radikal jednom -zauvek radikal.

zivko

pre 15 godina

Svanulo je divno septembarsko jutro. Umesto da slusam radio ili gledam tv oko mene se prostire napukli glas Lionarda Koena koji je sve bolji sto je stariji. Ne osecam ni najmanju potrebu da slusam komentare o desavanjima u skupstini i oko nje. Uz jutarnju kaficu bacam pogleda na b92.net... Vidim naslove ali sadrzaj ispod njih me uopste ne interesuje. Zivot je kratak i lep, a manji problem je samo sto ga treba udesiti prema sopstvenim potrebama. Uzivajmo u ovom septembarskom danu jer se nikada vise nece vratiti.

milorad

pre 15 godina

Kako će narodni deputati da glasaju za (protiv) SSP, kad su experti DSS-a onomad jasno i glasno konstatovali da pomenuti NE POSTOJI?!

NS

pre 15 godina

Dokle vise rasprava o tom gasnom sporazumu sa Rusijom?! Ljudi drze najvece rezerve gasa i nafte i polako pocinju da ucenjuju zemlje EU sa tom cinjenicom jer 30% privrede zemalja EU zavisi od ruskog gasa! Mislim da stvarno nismo u poziciji da biramo... Kome drugom da prodamo?? A i ako bi im terali neki inat i odlucili da ne prodamo njima, mislim da bi istog dana stigao racun sa svim dugovanjima koja smo nakupili za isporuku gasa u proteklih 20 godina... Tako da bas i nemamo neki izbor.

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Radikali se krve između sebe i raspadaju, Srbija je napravila odlučujući, nepovratni, korak ka EU... danas je zaista lep dan za Srbiju. Pamtiće se...

marko ns

pre 15 godina

...Zasto neko ne spusti malo loptu i ne objasni gradjanima da u Evropi pare i lep zivot ne padaju s neba, nego se tamo zivi lakse ali mnogo drugacije nego ovde. Zaista ne razumem toliku euforiju, sta je to u ljudima sto ih tera da tako osecaju???

Bole

pre 15 godina

Ako danas LSV, LDP i manjinske stranke budu glasale za SSP, na sledećem zasedanju će glasovima radikala, koštunicinih i vladajuće koalicije sporazum sa Rusima biti ratifikovan! Muči me dakle što što nigde nisam čuo ni pročitao da će barem LSV, LDP i Mađarske stranke odbiti da glasaju za SSP ukoliko vlada ne poništi sporazum sa Rusima. Radi se o sudbini naše dece, unučadi, praunučadi. Ta odluka je istorijska a sem neke priče o peticiji ja ne vidim da niko ne preduzim ništa da spreči vladajuću garnituru u nameri da nelegalno otuđi vojvođansku imovinu. Glasanje protiv SSP je idealna prilika da glasovima vojvođanskih poslanika spreče vladu u toj zloj nameri. Nema obaranja sporazuma sa Rusima i vraćanja vojvođanske imovine Vojvodini - nema ni SSP za Srbiju!

jovan

pre 15 godina

Svaka cast.zaista sam danas srecan covek,konacno smo blizi EU kao nikada do sada.
Jos samo jedan hrabar korak,a to je ili hapsenje ili dobrovoljna predaja Ratka Mladica.
Vidimo se u EU 2014.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

John Doe

pre 15 godina

Bez zlobe, voleo bih da mi neko pojasni, ako potpisemo, recimo sa MOL-om ili OMV-om sporazum za 2 mlrd., koji i kakav ce nam oni gas prodavati ?

Natalija

pre 15 godina

To što je za SSP glasalo 140 a za gasni sporazum sa Rusijom 214 poslanika samo pokazuje da smo i dalje na lošem putu. I dalje se znači nismo opametili. Umesto da se „uzdamo use i u svoje kljuse“ (a to znači da se okrenemo istinskoj saradnji sa zapadnim zemljama!) naša politika elita i dalje očekuje da će Rusija da reašava naše probleme. E u spoljnoj politci nišra nije dzabe sve ima svoju debelu cenu. Neka mi neko navede i jednu zemlju na svetu u koju je Rusija ulagala (za dzabe!) a da je to podiglo kvalitet života u toj zemlji. E, takve nema, saradnja malih zenalja sa Rusijom je uvek bila na štetu te male zemlje. Energetski sporazum sa Rusijom je veoma loš i štetan potez za budućnost naše zemlje.

Bg boy

pre 15 godina

Sto se tice SSP ura,ura,ura.Sto se tice sporazuma sa Rusijom, e tu me hvata jeza.Nesto mi se javlja da bi mogli da se cesemo dugo,dugo.Ko zna da mi kaze zasto radikali (mislim na obe struje) nisu glasali protiv SSP.Da li su dalekovidiji od narodnjaka ili je neko sustanje na vezi izmedju Haga i Batajnice?Shu,shu,shu...

Bojan

pre 15 godina

"Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova" je KLJUCNA recenica, koju evroentuzijasti ne zele da vide iako ona tu stoji ! TUZNO.

kesa

pre 15 godina

Izgleda da sam nesto propustio!???
Sta bi sa onim dodatnim pregovorima, menjanju ugovora, povecanju prodajne cene itd???
Laik sam,ali mi nije jasno, moze li se ugovor menjati posle ratifikacije u Skupstini?
Ne deluje mi logicno da moze...

Robbie

pre 15 godina

Radikali nikada nisu podrzali nijednu pozitivnu stvar za Srbiju. Bilo bi cudno da to urade sad pred raspad. Lepo je sto njihovi glasovi nisu ni potrebni. Seselj i Nikolic - tamno i polutamno crna opcija nisu imali ni trunku casti da makar dodju i glasaju protiv.

Citalac

pre 15 godina

Lepo zvuci, ali se ne treba zavaravati! Dok se primeni u praksi, ako se primeni jer se zahteva konsensus, proci ce mnogo vode Dunavom! Stoga, samo doslednom politikom, radom, PRILAGODJAVANJEM EVROPSKIM KRITERIJUMIMA, potiskivanjem ideologije kvazi nacionalno zastitnickih partija, mozemo imati nadu da nas evropski integracioni proces nece mimoici. Radi bolje buducnosti treba u sredstvima javnog informisanja objektivno, realno i argumentovano KONSTANTNO informisati ljude o neophodnosti puta u Evropu ( pod tim podrazumevam i Rusiju). Gospodo novinari, molim vas, da marginalizujete politicke anonimuse tipa zenskog kluba SRS koji mogu iz svoje malenkosti i anonime izaci iskljucivo skandalima i pretnjama. Za dobrobit Srbije!

istina

pre 15 godina

Nema promena, radikali se "posvadjali,raspali" jos gore ce nam biti, sada imamo nove i stare radikle sa istom ideologijom, jos brze ce se propasti i otici bestaga.Samo da mi je znati ko je saptac,da nije mozda SP...

mrCo

pre 15 godina

Ovo je jedino sto Toma Nikolic i moze da uradi ako hoce nesto da uradi u srpskoj politici. Za njega vise nema nikakvog smisla da dalje "gube" na izborima i nikad ne dodju na vlast, posto ovakvi nemogu da ulaze u koalicije. Prica o ujedinjenoj opoziciji je glupost posto Kostunica propada (hvala bogu). Toma uopste nije naivan..gurao je svoju pricu godinama preko SRS-a i dosao je do granice preko koje radikali, ovakvi kakvi su vise ne mogu da predju. Mislim da u glasackom telu ima ogromnu podrsku i ako uspe da privuce Acu Vucica na svoju stranu bice dosta jaci od Seseljevog SRS-a. Da je Seselj u zemlji, bila bi druga prica. Ovako, njegove poruke mogu samo da prenose ovi antipaticni likovi iz SRSa. Todorovic nema nikakve sanse protiv Nikolica. U SRSu jednostavno nema ljudi koji bi to vodili.

igor

pre 15 godina

Oba sporazuma su od istorijske vaznosti za Srbiju,i jasno opredeljuju Srbiju kao evropsku drzavu koja ce imati izuzetne odnose sa Ruskom Federacijom.
SSP ne zelim ni da komentarisem jer samo politicki utopisti mogu biti protiv njega.
Sto se tice gasnog aranzmana evidentno je prisustvo jakih lobi grupa da se on ponisti.Globalnoi strateski gledano, gasni aranzman je izuzetno povoljan za Srbiju.Ono na cemu Srbija mora da insistira je postovanje rokova u izgradnji sistema za transport gasa.Ako sve bude kao u sporazuma,Srbija ce od transporta gasa biti dobra barem 200 miliona eura godisnje.
Svi koji rade neki posao znaju,da se zarada strateski odredjuje,a ne parcijalno,tako da ako je NIS prodat za 300-400 miliona nizu cenu od procenjene,evidentno je da ce se to nadognaditi sa druge strane(transportom gasa i njegovom prodajom).
Takodje izgleda da su se i karte sada otvorile,i da se pojedinci iz evropskog bloka (g17,lsv,ldp) jasno pozicioniraju kao lobi grupacije velikih zapadnih kompanija,da se dss gusi u svojoj utopiji,a da ce se radikali podeliti na dva dela jedan seseljev ultra levicarski i modernu desnicu koju ce predvoditi tandem nikolic-gojkovic.
Sto se tice ds-a.ocigledno je da je u pitanju stranka modernog levog centra,koja ce u slucaju obracuna sa korupcijomj os dugo godina zadrzati primat najjace politicke snage u Srbiji.

Jablan

pre 15 godina

E sad treba vrlo mudro postupati i grabiti krupnim koracima ka E.U.vrata E.U.su sada sirom otvorena,kojom ce mo brzinom ici ka E.U.sad zavisi sve od nas,odnosno od drzave Srbije.Kao prvo sto hitnije jos prostalu dvojicu Haskih optuzenika privesti u Hag,a posle nece vise biti problema za Srbiju da se prikljuci E.U.A kako je ko glasao u skupstini i vise i nije vazno.Samo se jedno sada zna da je proevropska koalicija pocela da ostvaruje svoj program za bolji i sigurniji zivot i prosperitet nas graqana Srbije.A ostale "patriote"u skupstini neka pogledaju ispred sebe i iza sebe,pa onda neka sagnu glavu i ocute sav svoj preostali skupstinski mandat.Jablan

Pedja

pre 15 godina

Alo, Narode koci. Nema govora da Srbija postane clan EU dok se ne resi pitanje referenduma u Irskoj. A to ce potrajati, ma sta se ratifikovalo u skupstini Srbije. To je bar jasno.

STEFA IZ ITALIJE

pre 15 godina

Danas smo raskinuli sa komunizmom, danas snage proslosti idu u zaborav, danas Srbija postaje normalna , danas smo izvadili kartu za Evropu, danas konacno smo se otreznili iako smo jos uvek mamurni.

marijo

pre 15 godina

Žalosno je vidjeti da je ljeva strana skupštine puna,a desna skoro prazna ova ljeva glasa za SSP,a desna protiv ili ih nema.
Ne možete imati ni konsenzus oko boljeg života,a načelo na kome počiva EU je politčki konsenzus Srbija je valjda jedina koja ga nema po pitanjau pristupanja u EU mada je još to dosta daleko.

neobavesten

pre 15 godina

A jel to znaci da ce od 01.01.2009 biti ukinut i vizni rezim, pa da se zaokruzi kompletno slobodno kretanje kako robe tako i nas gradjana

chlan

pre 15 godina

Neko ovde spomenu veliki stepen kriminala u Srbiji i da zbog toga Srbija nije spremna u EU. Cak , mnoge ce iznenaditi cinjenica (istrazivanje UN) da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja sveta po broju ubistava, teskih kradja, silovanja, (Beograd je cak zajedno sa Jokahamom grad sa najmanje slucajeva kucnog zlostavljanja!)... Jedini problem je korupcija, ali i tome moze da se stane na put.

Citav raport UN mozete naci na kraju ove stranice:
http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/greater-stability-in-the-balkans-is-lowering-crime.html

A pocinje ovako: 29 May 2008 - The Balkan area is, surprisingly, one of the safest in Europe.....

Dakle Evropo imaces i sta dobro od nas Balkanaca da naucis!

Dosije X

pre 15 godina

Ovo je pocetak puta kojim se Srbija uputila za narednih desetak godina pa i vise....

Srbija 2020. Clanica EU,gasosvod i naftovod prosli kroz Srbiju, lider u auto-industriji u regionu,uspravljena vojna industrija,izgradjeni autoputevi uzduz i popreko Srbije, EURO moneta Srbije,nema ovakve kradje na dnevnom kursu,manji uticaj raznih monopola na gradjanski dzep....mislim da je ovo realno....i svi se nadamo vracanju Kosova u nashu juresdukciju.....

realan, ne ekstazican

pre 15 godina

Posle "euforije", treba da racionalno pogledamo naredne korake ka EU:
- sporazum je blokiran, tj. privremeni sporazum koji je deo SSP nam je suspendovan (jedino nama). Od primene za sad nema nista. Tadic, Jeremic i Cvetkovic su bili prosle nedelje u Briselu ne bi se sporazum odblokirao - 15. septembra cemo videti da li su bili uspesni ili ne
- sporazum treba da ratifikuje parlament EU (ne znamo kad)
- sporazum treba da ratifikuje 27 zemalja clanica (neke vec rekle da bez Mladica nece)
- status kandidata (Djelic je najavljivao do kraja godine, ali nesto to vise ne pominje)
- pregovori o clanstvu u EU koji traju godinama
- saglasnost svih 27 clanica da postanemo clanovi EU...
Ovo je premali korak da bi smo se radovali, bar mi koji znamo dalji put.

RADOVAN4

pre 15 godina

RACUNICA

Od protoka gasa kroz Srbiju,mi dobijamo oko 100 miliona dolara godisnje to pomnozimo sa trideset(godina) i dobijemo 3 milijarde dolara ukupno,,KOLIKO ONO BESE PROCENJEN NIS ????

Julius

pre 15 godina

Ratifikacija SSP u Skupstini Srbije i ne uliva neku veliku nadu, da ce Srbija u dogledno vreme postati clanica EU, niti je dokaz proevropske orijentacije. Za taj Sporazum (koji treba da donosi puno stosta dobroga za narod Srbije), glasalo je svega 140-tak poslanika, a za energetski sporazum sa Rusijom (koji je ispod polovine trzisne cene vrednosti, na stetu Srbije)glasalo je 212 poslanika. To znaci da je vecina poslanika "za rusku", a ne "za evropsku" Srbiju! Time je Skupstina veci korak ucinila ka Rusiji nego ka Evropi. Drugi razlog sto ne donosi realnu radost jeste to, sto Sporazum o stabilizacji i asocijaciji stupa na snagu tek kada ga ratifikuju ponaosob sve zemelje clanice Evropske unije. Sudeci po rejtingu koji uziva Srbija i ostale prepreke koje joj stoje na putu ka pridruzivanju, malo je verovatno da ce sve clanice ratifikovati taj Sporazum u dogledno vreme. Tu je obaveza izrucenja Mladica Haskom tribunalu, konstruktivna saradnja i dobrosusedski odnosi sa Kosovom i drugim zemljama regiona. Jedna od klauzula Sporazuma je "saradnja i dobrosusedski odnosi sa drugim drzavama regina". Ta klauzula sada obuhvata i Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ciju nezavisnost su priznale 21 od 27 drzava-clanica Evropske unije. Koliko god to sada srpski politicari pokusavaju da dokazu da put evropske integracije i pitanje Kosova nisu povezani, sutra ce se ispostaviti da su itekako usko povezani u uslovljavani. Bojim se da sam u pravu.

roditelj

pre 15 godina

Pod uslovom da se sto ubrzanije nastavi skupstinskim radom, da se ukinu vize, tada ce najverovatnije moja cerka, njenja devojcica i njen suprug/koji je stranac nije ni naseg porekla/doci da zive ovde, odnsno cerka se vraca kuci, a asto treba ukinuti vize, ima dosta nasih mladih ljudi u EU koji su imaju privremeni boravak, na duze ili krace vreme, zatim s vremena na vreme javljaju se odredjenim ustanovama,a ako im kojim slucajem istene boravisna dozvola tada se ne mogu vratiti nazad, nego pocinje maltretiranje po ambasadi, a to opet povlaci sve druge neprijatnoti. Ja sigurno nisam jedini roditejl koji bi pozdravio ukidanje viza, a da ne govorim o ostatku mladih ljudi

Mile

pre 15 godina

Na kraju se ispostavi da je Toma zreliji i savesniji politicar i od onih "demokratske" provenijencije, neo-liberala, i od nazovi-radikala, "rojalista", "komunista", i svih ostalih prodavaca magle.

jd123

pre 15 godina

Zelim samo da skrenem paznju na jedan STRATESKO-BEZBEDONOSNI argument za potpisivanje sporazuma sa Rusima, koji se po meni do sada uopste ne pominje. Ne znam zasto barem politicki analiticari na tu cinjenicu ne skrenu paznju: Ubedjen sam da je 1999 g. taj sporazum postojao, NATO nikada nebi napao Srbiju! Zasto? Zato sto bih time indirektno napali Rusiju, njihovu imovinu, sto bih znacilo 3. svetski rat. A da su odlucni da brane svoje interese, Rusi su upravo dokazali u Gruziji. Nisu oni doleteli u pomoc Osetima, sto ih vole, nego da ne izgube kontrolu nad tokom gaso- i naftovoda. O Amerikancima ne treba trositi reci, to svi znaju, da, gde god su angazovani, stoje cvrsti ekonomski interesi njihovih velikih kompanija odnosno kontrola vaznih resursa. Zbog toga licno cak mislim da je i bolje sto Rusi dobijaju 51%.
A sto se tice galame politickog establismenta o preniskoj "ceni" za NIS, verujem da je to zato sto oni licno nemogu dovoljno od tog "kolaca" da stave u sopstveni dzep. Verovatno i lobiranje za zapadne kompanije, posto su im oni koje "milionce" obecali.
Sta uopste mi -obicni smrtnici- imamo od toga, da li NIS pripada nekim Rusima ili domacim tajkunima ili nekoj zapadnoj kompaniji? Vazno je kako ce se sprovoditi sporazum, koliko ce novih radnih mesta taj sporazum doneti, da li ce se modernizovati Naftna Industrija, itd. Meni je draze da se kupac NIS-a obaveze ugovorom za dugorocne investicije umjesto da plati 2 mrd, pa da radi sta hoce. U tom slucaju bih te novce nasa "elita" verovatno strpala u svoj dzep, a kupac bi mozda na kraju i ugasio NIS. ZAKLJUCAK: Za nas je najbolje, da se sto vise zapadnih i ruskih velikih kompanija angazuju u Srbiji. Sto vise novca oni uloze, to bolje za Srbiju.

Milan

pre 15 godina

Ratifikovanje SSP-a ne znaci nista. Taj isti SSP nije ratifikovala EU, a posle svih desavanja u poslednjih nekolko meseci, to je sve manje verovatno da ce se desiti. Do EU nismo nista blize nego sto smo bili juce ili pre godinu ili 5 godina.


Energetski sporazum sa Rusijom je vise nego stetan. Dati 51% NIS-a moze uciniti samo budala ili pokvarenjak.

peca

pre 15 godina

izgleda da se mi stalno radujemo a nikada nista ne bude! radovali smo se 5 oktobra ZIVIMO LI BOLJE? neverujem vise nicemu! Nego poskupeo li je to gas za domacinstvo? stvarno imamo cemu da se radujemo. Putovanje bez viiza? a sa kojim parama da putujem? otvaranje stranih firmi? a koja to strana firma daje platu vecu od 200eur? bas mi mnogo znaci taj sporazum, stalno neki sporazumi a meni nikad gore...

Isthar

pre 15 godina

Lepe vesti. Samo tako dalje.
Jedino za Tomu nisam siguran jer mi se cini da on postaje joker za DSS. Svi oni koji ce napustiti Kostunicu sada ce da prebegnu kod Tome. A Toma je samo promenio dlaku

Zoran

pre 15 godina

Necu da vam kvarim euforiju, ali se nadam da shvatate da ulazak Srbije u EU najvecim delom zavisi od nas samih. Kako su stvari do sada isle, cini mi se da necemo tako brzo postati clanovi EU.

Dan posle

pre 15 godina

I tako, dočekasmo ratifikaciju SSP-a i ratifikaciju gasnog sporazuma. Malo ćemo proslaviti što smo potisnuli radikale i folkere u drugi plan, a već od sutra očekujem da vladajuća koalicija krene krupnim koracima ka realizaciji svih predizbornih obećanja. Sada je jako teško pronaći opravdanja i isključivo rezultati se vrednuju. Očekujem da svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo i ništa manje od toga. Priče o radikalskim deobama ili seobama me ne dotiču, oni su za mene svi isti. Mnogo mi je važnije da se krene napred i da ova naša država najzad svojim građanima nešto i pruži. Ja lično od danas brojim 100 dana nakon kojih očekujem od Vlade Srbije rezultate. Na nikakve priče se odavno ne ložim...

Istoricar

pre 15 godina

Ratifikovali ste bajat dokument.
"... trenutno pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244..."
Nije pod medjunarodnom upravom vec je suverena drzava koju priznaju zemlje Unije sa kojima ovo potpisujete.
Tekst treba da glasi : " ovo se ne odnosi na Kosovo jer je to suverena samostalna zemlja koju mi priznajemo".
Ovako, vi ste retifikovali istorijske spise, poput Londonskog Dogovora ili Jalte.

Amana vam, citate li vi uopste dokumente koje potpisujete i ratifikujete?!

Balkanski Kameleon

pre 15 godina

Posto su Ren i Solana cetitali na potpisivanju SSP to mora da je nesto dobro ne samo za Srbiju nego i po ceo region. Ovom prilikom i moja malenkost cestita demokratskoj Srbiji na pravoj odluci.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad potpisemo sve, ispunimo sve, ratifikujemo sve, uradimo sve, dolazi NAJTEZI DEO - trebace da se radi, ali ne "kakva meni plata, takva tebi vrata" kao sto je neki novopeceni vlasnik "Juga" svojevremeno dobio poruku, nego onaj pravi rad - disciplinovano, organizovano, bez improvizacije i fuseraja. Ili tako, ili ostajemo u crnoj rupi. A ne sme se zaboraviti ni druga vazna stvar - sad cemo mi moci da izvozimo u EU ali i ona u Srbiju - sta mislite ko ce koga zatrpati jeftinom, kvalitetnom, raznovrsnom robom, onom koja prosto vice "kupi me", mi EU ili ona nas?

Svetlana Stamatovic

pre 15 godina

i tako, desilo se ono sto bi se desilo i da je voja kostunica ostao premijer. ldp se dzabe blamirao podrzavajuci izdajnicku vladu (ostace upamceno da su tadic i kostunica poklonili nis rusima), dinkc i drustvo doci ce do love u vidu kredita koje ce gradjani morati da vracaj samo ne znam kako, srbija je postala ruska gubernija, tajkuni ucvrstili pozicije...
plachi srbijo!

Ne trci pred rudu

pre 15 godina

Jeste ovo dobra vest, ali molim vas da ne zaboravite kako taj ceo proces ide. Pa nije ovo kraj price, ovo je samo jedan korak ali se za krajnji ishod, na zalost, ne pitamo mi! To je isto kao kad ja hocu da idem da treniram kosarku u lokalnom klubu, dodjem i popunim prijavnicu. I moja mama i tata, sestra, brat - svi potpisemo da ja hocu da se ucanim - ali dzaba dok rukovodtvo tima ne kaze: da ova mala ima talenta, treba nam i hocemo je u nasem timu, od nasih silnih potpisa nema nista!
I molim vas, kako neko uopste moze da se raduje 2014-toj ili 2020-toj godini?!?! Meni vi ljudi, stvarno niste jasni. Pa zar posle svih bacenih i promasenih godina koje su za nama, neko jos ima snage da ulaze nade u toliku neizvesnost... Ovaj dan se vise nikad nece vratiti, mislite o tome.

diler

pre 15 godina

Obe geografske strane Evrope odlicno dilovale. potpisivanje SSP-a i usvajanje Sporazuma sa Rusima, mi sada mozemo da uslovimo EU, tako sto cemo priznati Kosovo, i direktno bez daljnjih procedura da postanemo ravnopravne clanice EU, jer SSP nije celovit

Pera

pre 15 godina

Meni nije jasan Toma, ako je zbog SSP-a dobio 'No,no' , i osnovao posle svoju frakciju, zasto nije ostao dosledan prvobitnom obecanju da ce glasati za SSP?

Kastor Troy

pre 15 godina

Ne mogu da verujem iako sam demokrata okoreli u duši koje reči izlaze Nikoliću iz usta,danas je istorijski dan za srbiju dal sam ja lud prokužite sami

Milomir

pre 15 godina

Najlakshe je bilo staviti Hancock-a. Reke (nadam se vishe znoja nego suza i krvi) ce morati da se proliju kako bi sve to imalo smisla.

tv gledalac

pre 15 godina

..i nas vrh vlasti kaze, javno mnjenje je bilo za potpisivanje SSP-a, EU hvali javno mnjenj Srbije, ne kazem da potpisivanje Sporazuma nije dobro,dobro je, ali ima jos mogo rada da postanemo deo EU,sada treba Evropa da prihvati nase potpisivanje, pitam zasto sada EU ne bi nagradilo gradjane Srbije i OSLOBODILI NAS VIZNOG REZIMA, za Evropu je to sitnica, a za nas to pravi putokaz da je EU nas prijatelj

Bole

pre 15 godina

Ako danas LSV, LDP i manjinske stranke budu glasale za SSP, na sledećem zasedanju će glasovima radikala, koštunicinih i vladajuće koalicije sporazum sa Rusima biti ratifikovan! Muči me dakle što što nigde nisam čuo ni pročitao da će barem LSV, LDP i Mađarske stranke odbiti da glasaju za SSP ukoliko vlada ne poništi sporazum sa Rusima. Radi se o sudbini naše dece, unučadi, praunučadi. Ta odluka je istorijska a sem neke priče o peticiji ja ne vidim da niko ne preduzim ništa da spreči vladajuću garnituru u nameri da nelegalno otuđi vojvođansku imovinu. Glasanje protiv SSP je idealna prilika da glasovima vojvođanskih poslanika spreče vladu u toj zloj nameri. Nema obaranja sporazuma sa Rusima i vraćanja vojvođanske imovine Vojvodini - nema ni SSP za Srbiju!

BiiBoo

pre 15 godina

Tooo!!!
Evo napokon lepih vesti u zemljici Srbiji! ...radikali se raspadaju, približavamo se EU... još da se pohapse ona dva HEROJA pa da se konačno okrenemo boljem sutra!
Radujem se!

kesa

pre 15 godina

A pita li ga neko: zasto sad nece, a hteo je ranije?
Kakvi su to stavovi od danas do sutra?
Radikali, zelim Vam sto vise podela u buducnosti!

jylland

pre 15 godina

Eto, naravno da nece Toma i 9 njegov poslanicki klub glasati.Ko je u to poverovao naivan je!
Tomina data rec -"obecanje ludom radovanje"!
Radikal jednom -zauvek radikal.

milorad

pre 15 godina

Kako će narodni deputati da glasaju za (protiv) SSP, kad su experti DSS-a onomad jasno i glasno konstatovali da pomenuti NE POSTOJI?!

marko ns

pre 15 godina

...Zasto neko ne spusti malo loptu i ne objasni gradjanima da u Evropi pare i lep zivot ne padaju s neba, nego se tamo zivi lakse ali mnogo drugacije nego ovde. Zaista ne razumem toliku euforiju, sta je to u ljudima sto ih tera da tako osecaju???

Vitomir Redić Beograd

pre 15 godina

Radikali se krve između sebe i raspadaju, Srbija je napravila odlučujući, nepovratni, korak ka EU... danas je zaista lep dan za Srbiju. Pamtiće se...

Robbie

pre 15 godina

Radikali nikada nisu podrzali nijednu pozitivnu stvar za Srbiju. Bilo bi cudno da to urade sad pred raspad. Lepo je sto njihovi glasovi nisu ni potrebni. Seselj i Nikolic - tamno i polutamno crna opcija nisu imali ni trunku casti da makar dodju i glasaju protiv.

Dosije X

pre 15 godina

Ovo je pocetak puta kojim se Srbija uputila za narednih desetak godina pa i vise....

Srbija 2020. Clanica EU,gasosvod i naftovod prosli kroz Srbiju, lider u auto-industriji u regionu,uspravljena vojna industrija,izgradjeni autoputevi uzduz i popreko Srbije, EURO moneta Srbije,nema ovakve kradje na dnevnom kursu,manji uticaj raznih monopola na gradjanski dzep....mislim da je ovo realno....i svi se nadamo vracanju Kosova u nashu juresdukciju.....

Natalija

pre 15 godina

To što je za SSP glasalo 140 a za gasni sporazum sa Rusijom 214 poslanika samo pokazuje da smo i dalje na lošem putu. I dalje se znači nismo opametili. Umesto da se „uzdamo use i u svoje kljuse“ (a to znači da se okrenemo istinskoj saradnji sa zapadnim zemljama!) naša politika elita i dalje očekuje da će Rusija da reašava naše probleme. E u spoljnoj politci nišra nije dzabe sve ima svoju debelu cenu. Neka mi neko navede i jednu zemlju na svetu u koju je Rusija ulagala (za dzabe!) a da je to podiglo kvalitet života u toj zemlji. E, takve nema, saradnja malih zenalja sa Rusijom je uvek bila na štetu te male zemlje. Energetski sporazum sa Rusijom je veoma loš i štetan potez za budućnost naše zemlje.

Zoran

pre 15 godina

Necu da vam kvarim euforiju, ali se nadam da shvatate da ulazak Srbije u EU najvecim delom zavisi od nas samih. Kako su stvari do sada isle, cini mi se da necemo tako brzo postati clanovi EU.

jovan

pre 15 godina

Svaka cast.zaista sam danas srecan covek,konacno smo blizi EU kao nikada do sada.
Jos samo jedan hrabar korak,a to je ili hapsenje ili dobrovoljna predaja Ratka Mladica.
Vidimo se u EU 2014.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

zivko

pre 15 godina

Svanulo je divno septembarsko jutro. Umesto da slusam radio ili gledam tv oko mene se prostire napukli glas Lionarda Koena koji je sve bolji sto je stariji. Ne osecam ni najmanju potrebu da slusam komentare o desavanjima u skupstini i oko nje. Uz jutarnju kaficu bacam pogleda na b92.net... Vidim naslove ali sadrzaj ispod njih me uopste ne interesuje. Zivot je kratak i lep, a manji problem je samo sto ga treba udesiti prema sopstvenim potrebama. Uzivajmo u ovom septembarskom danu jer se nikada vise nece vratiti.

Bojan

pre 15 godina

"Ovo ne dovodi u pitanje sadašnji status Kosova" je KLJUCNA recenica, koju evroentuzijasti ne zele da vide iako ona tu stoji ! TUZNO.

Bg boy

pre 15 godina

Sto se tice SSP ura,ura,ura.Sto se tice sporazuma sa Rusijom, e tu me hvata jeza.Nesto mi se javlja da bi mogli da se cesemo dugo,dugo.Ko zna da mi kaze zasto radikali (mislim na obe struje) nisu glasali protiv SSP.Da li su dalekovidiji od narodnjaka ili je neko sustanje na vezi izmedju Haga i Batajnice?Shu,shu,shu...

igor

pre 15 godina

Oba sporazuma su od istorijske vaznosti za Srbiju,i jasno opredeljuju Srbiju kao evropsku drzavu koja ce imati izuzetne odnose sa Ruskom Federacijom.
SSP ne zelim ni da komentarisem jer samo politicki utopisti mogu biti protiv njega.
Sto se tice gasnog aranzmana evidentno je prisustvo jakih lobi grupa da se on ponisti.Globalnoi strateski gledano, gasni aranzman je izuzetno povoljan za Srbiju.Ono na cemu Srbija mora da insistira je postovanje rokova u izgradnji sistema za transport gasa.Ako sve bude kao u sporazuma,Srbija ce od transporta gasa biti dobra barem 200 miliona eura godisnje.
Svi koji rade neki posao znaju,da se zarada strateski odredjuje,a ne parcijalno,tako da ako je NIS prodat za 300-400 miliona nizu cenu od procenjene,evidentno je da ce se to nadognaditi sa druge strane(transportom gasa i njegovom prodajom).
Takodje izgleda da su se i karte sada otvorile,i da se pojedinci iz evropskog bloka (g17,lsv,ldp) jasno pozicioniraju kao lobi grupacije velikih zapadnih kompanija,da se dss gusi u svojoj utopiji,a da ce se radikali podeliti na dva dela jedan seseljev ultra levicarski i modernu desnicu koju ce predvoditi tandem nikolic-gojkovic.
Sto se tice ds-a.ocigledno je da je u pitanju stranka modernog levog centra,koja ce u slucaju obracuna sa korupcijomj os dugo godina zadrzati primat najjace politicke snage u Srbiji.

John Doe

pre 15 godina

Bez zlobe, voleo bih da mi neko pojasni, ako potpisemo, recimo sa MOL-om ili OMV-om sporazum za 2 mlrd., koji i kakav ce nam oni gas prodavati ?

Pedja

pre 15 godina

Alo, Narode koci. Nema govora da Srbija postane clan EU dok se ne resi pitanje referenduma u Irskoj. A to ce potrajati, ma sta se ratifikovalo u skupstini Srbije. To je bar jasno.

istina

pre 15 godina

Nema promena, radikali se "posvadjali,raspali" jos gore ce nam biti, sada imamo nove i stare radikle sa istom ideologijom, jos brze ce se propasti i otici bestaga.Samo da mi je znati ko je saptac,da nije mozda SP...

STEFA IZ ITALIJE

pre 15 godina

Danas smo raskinuli sa komunizmom, danas snage proslosti idu u zaborav, danas Srbija postaje normalna , danas smo izvadili kartu za Evropu, danas konacno smo se otreznili iako smo jos uvek mamurni.

Mile

pre 15 godina

Na kraju se ispostavi da je Toma zreliji i savesniji politicar i od onih "demokratske" provenijencije, neo-liberala, i od nazovi-radikala, "rojalista", "komunista", i svih ostalih prodavaca magle.

realan, ne ekstazican

pre 15 godina

Posle "euforije", treba da racionalno pogledamo naredne korake ka EU:
- sporazum je blokiran, tj. privremeni sporazum koji je deo SSP nam je suspendovan (jedino nama). Od primene za sad nema nista. Tadic, Jeremic i Cvetkovic su bili prosle nedelje u Briselu ne bi se sporazum odblokirao - 15. septembra cemo videti da li su bili uspesni ili ne
- sporazum treba da ratifikuje parlament EU (ne znamo kad)
- sporazum treba da ratifikuje 27 zemalja clanica (neke vec rekle da bez Mladica nece)
- status kandidata (Djelic je najavljivao do kraja godine, ali nesto to vise ne pominje)
- pregovori o clanstvu u EU koji traju godinama
- saglasnost svih 27 clanica da postanemo clanovi EU...
Ovo je premali korak da bi smo se radovali, bar mi koji znamo dalji put.

NS

pre 15 godina

Dokle vise rasprava o tom gasnom sporazumu sa Rusijom?! Ljudi drze najvece rezerve gasa i nafte i polako pocinju da ucenjuju zemlje EU sa tom cinjenicom jer 30% privrede zemalja EU zavisi od ruskog gasa! Mislim da stvarno nismo u poziciji da biramo... Kome drugom da prodamo?? A i ako bi im terali neki inat i odlucili da ne prodamo njima, mislim da bi istog dana stigao racun sa svim dugovanjima koja smo nakupili za isporuku gasa u proteklih 20 godina... Tako da bas i nemamo neki izbor.

marijo

pre 15 godina

Žalosno je vidjeti da je ljeva strana skupštine puna,a desna skoro prazna ova ljeva glasa za SSP,a desna protiv ili ih nema.
Ne možete imati ni konsenzus oko boljeg života,a načelo na kome počiva EU je politčki konsenzus Srbija je valjda jedina koja ga nema po pitanjau pristupanja u EU mada je još to dosta daleko.

Julius

pre 15 godina

Ratifikacija SSP u Skupstini Srbije i ne uliva neku veliku nadu, da ce Srbija u dogledno vreme postati clanica EU, niti je dokaz proevropske orijentacije. Za taj Sporazum (koji treba da donosi puno stosta dobroga za narod Srbije), glasalo je svega 140-tak poslanika, a za energetski sporazum sa Rusijom (koji je ispod polovine trzisne cene vrednosti, na stetu Srbije)glasalo je 212 poslanika. To znaci da je vecina poslanika "za rusku", a ne "za evropsku" Srbiju! Time je Skupstina veci korak ucinila ka Rusiji nego ka Evropi. Drugi razlog sto ne donosi realnu radost jeste to, sto Sporazum o stabilizacji i asocijaciji stupa na snagu tek kada ga ratifikuju ponaosob sve zemelje clanice Evropske unije. Sudeci po rejtingu koji uziva Srbija i ostale prepreke koje joj stoje na putu ka pridruzivanju, malo je verovatno da ce sve clanice ratifikovati taj Sporazum u dogledno vreme. Tu je obaveza izrucenja Mladica Haskom tribunalu, konstruktivna saradnja i dobrosusedski odnosi sa Kosovom i drugim zemljama regiona. Jedna od klauzula Sporazuma je "saradnja i dobrosusedski odnosi sa drugim drzavama regina". Ta klauzula sada obuhvata i Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ciju nezavisnost su priznale 21 od 27 drzava-clanica Evropske unije. Koliko god to sada srpski politicari pokusavaju da dokazu da put evropske integracije i pitanje Kosova nisu povezani, sutra ce se ispostaviti da su itekako usko povezani u uslovljavani. Bojim se da sam u pravu.

Svetlana Stamatovic

pre 15 godina

i tako, desilo se ono sto bi se desilo i da je voja kostunica ostao premijer. ldp se dzabe blamirao podrzavajuci izdajnicku vladu (ostace upamceno da su tadic i kostunica poklonili nis rusima), dinkc i drustvo doci ce do love u vidu kredita koje ce gradjani morati da vracaj samo ne znam kako, srbija je postala ruska gubernija, tajkuni ucvrstili pozicije...
plachi srbijo!

Ne trci pred rudu

pre 15 godina

Jeste ovo dobra vest, ali molim vas da ne zaboravite kako taj ceo proces ide. Pa nije ovo kraj price, ovo je samo jedan korak ali se za krajnji ishod, na zalost, ne pitamo mi! To je isto kao kad ja hocu da idem da treniram kosarku u lokalnom klubu, dodjem i popunim prijavnicu. I moja mama i tata, sestra, brat - svi potpisemo da ja hocu da se ucanim - ali dzaba dok rukovodtvo tima ne kaze: da ova mala ima talenta, treba nam i hocemo je u nasem timu, od nasih silnih potpisa nema nista!
I molim vas, kako neko uopste moze da se raduje 2014-toj ili 2020-toj godini?!?! Meni vi ljudi, stvarno niste jasni. Pa zar posle svih bacenih i promasenih godina koje su za nama, neko jos ima snage da ulaze nade u toliku neizvesnost... Ovaj dan se vise nikad nece vratiti, mislite o tome.

jd123

pre 15 godina

Zelim samo da skrenem paznju na jedan STRATESKO-BEZBEDONOSNI argument za potpisivanje sporazuma sa Rusima, koji se po meni do sada uopste ne pominje. Ne znam zasto barem politicki analiticari na tu cinjenicu ne skrenu paznju: Ubedjen sam da je 1999 g. taj sporazum postojao, NATO nikada nebi napao Srbiju! Zasto? Zato sto bih time indirektno napali Rusiju, njihovu imovinu, sto bih znacilo 3. svetski rat. A da su odlucni da brane svoje interese, Rusi su upravo dokazali u Gruziji. Nisu oni doleteli u pomoc Osetima, sto ih vole, nego da ne izgube kontrolu nad tokom gaso- i naftovoda. O Amerikancima ne treba trositi reci, to svi znaju, da, gde god su angazovani, stoje cvrsti ekonomski interesi njihovih velikih kompanija odnosno kontrola vaznih resursa. Zbog toga licno cak mislim da je i bolje sto Rusi dobijaju 51%.
A sto se tice galame politickog establismenta o preniskoj "ceni" za NIS, verujem da je to zato sto oni licno nemogu dovoljno od tog "kolaca" da stave u sopstveni dzep. Verovatno i lobiranje za zapadne kompanije, posto su im oni koje "milionce" obecali.
Sta uopste mi -obicni smrtnici- imamo od toga, da li NIS pripada nekim Rusima ili domacim tajkunima ili nekoj zapadnoj kompaniji? Vazno je kako ce se sprovoditi sporazum, koliko ce novih radnih mesta taj sporazum doneti, da li ce se modernizovati Naftna Industrija, itd. Meni je draze da se kupac NIS-a obaveze ugovorom za dugorocne investicije umjesto da plati 2 mrd, pa da radi sta hoce. U tom slucaju bih te novce nasa "elita" verovatno strpala u svoj dzep, a kupac bi mozda na kraju i ugasio NIS. ZAKLJUCAK: Za nas je najbolje, da se sto vise zapadnih i ruskih velikih kompanija angazuju u Srbiji. Sto vise novca oni uloze, to bolje za Srbiju.

Citalac

pre 15 godina

Lepo zvuci, ali se ne treba zavaravati! Dok se primeni u praksi, ako se primeni jer se zahteva konsensus, proci ce mnogo vode Dunavom! Stoga, samo doslednom politikom, radom, PRILAGODJAVANJEM EVROPSKIM KRITERIJUMIMA, potiskivanjem ideologije kvazi nacionalno zastitnickih partija, mozemo imati nadu da nas evropski integracioni proces nece mimoici. Radi bolje buducnosti treba u sredstvima javnog informisanja objektivno, realno i argumentovano KONSTANTNO informisati ljude o neophodnosti puta u Evropu ( pod tim podrazumevam i Rusiju). Gospodo novinari, molim vas, da marginalizujete politicke anonimuse tipa zenskog kluba SRS koji mogu iz svoje malenkosti i anonime izaci iskljucivo skandalima i pretnjama. Za dobrobit Srbije!

Jablan

pre 15 godina

E sad treba vrlo mudro postupati i grabiti krupnim koracima ka E.U.vrata E.U.su sada sirom otvorena,kojom ce mo brzinom ici ka E.U.sad zavisi sve od nas,odnosno od drzave Srbije.Kao prvo sto hitnije jos prostalu dvojicu Haskih optuzenika privesti u Hag,a posle nece vise biti problema za Srbiju da se prikljuci E.U.A kako je ko glasao u skupstini i vise i nije vazno.Samo se jedno sada zna da je proevropska koalicija pocela da ostvaruje svoj program za bolji i sigurniji zivot i prosperitet nas graqana Srbije.A ostale "patriote"u skupstini neka pogledaju ispred sebe i iza sebe,pa onda neka sagnu glavu i ocute sav svoj preostali skupstinski mandat.Jablan

RADOVAN4

pre 15 godina

RACUNICA

Od protoka gasa kroz Srbiju,mi dobijamo oko 100 miliona dolara godisnje to pomnozimo sa trideset(godina) i dobijemo 3 milijarde dolara ukupno,,KOLIKO ONO BESE PROCENJEN NIS ????

neobavesten

pre 15 godina

A jel to znaci da ce od 01.01.2009 biti ukinut i vizni rezim, pa da se zaokruzi kompletno slobodno kretanje kako robe tako i nas gradjana

Milan

pre 15 godina

Ratifikovanje SSP-a ne znaci nista. Taj isti SSP nije ratifikovala EU, a posle svih desavanja u poslednjih nekolko meseci, to je sve manje verovatno da ce se desiti. Do EU nismo nista blize nego sto smo bili juce ili pre godinu ili 5 godina.


Energetski sporazum sa Rusijom je vise nego stetan. Dati 51% NIS-a moze uciniti samo budala ili pokvarenjak.

chlan

pre 15 godina

Neko ovde spomenu veliki stepen kriminala u Srbiji i da zbog toga Srbija nije spremna u EU. Cak , mnoge ce iznenaditi cinjenica (istrazivanje UN) da je Srbija jedna od najbezbednijih zemalja sveta po broju ubistava, teskih kradja, silovanja, (Beograd je cak zajedno sa Jokahamom grad sa najmanje slucajeva kucnog zlostavljanja!)... Jedini problem je korupcija, ali i tome moze da se stane na put.

Citav raport UN mozete naci na kraju ove stranice:
http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/greater-stability-in-the-balkans-is-lowering-crime.html

A pocinje ovako: 29 May 2008 - The Balkan area is, surprisingly, one of the safest in Europe.....

Dakle Evropo imaces i sta dobro od nas Balkanaca da naucis!

Istoricar

pre 15 godina

Ratifikovali ste bajat dokument.
"... trenutno pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244..."
Nije pod medjunarodnom upravom vec je suverena drzava koju priznaju zemlje Unije sa kojima ovo potpisujete.
Tekst treba da glasi : " ovo se ne odnosi na Kosovo jer je to suverena samostalna zemlja koju mi priznajemo".
Ovako, vi ste retifikovali istorijske spise, poput Londonskog Dogovora ili Jalte.

Amana vam, citate li vi uopste dokumente koje potpisujete i ratifikujete?!

peca

pre 15 godina

izgleda da se mi stalno radujemo a nikada nista ne bude! radovali smo se 5 oktobra ZIVIMO LI BOLJE? neverujem vise nicemu! Nego poskupeo li je to gas za domacinstvo? stvarno imamo cemu da se radujemo. Putovanje bez viiza? a sa kojim parama da putujem? otvaranje stranih firmi? a koja to strana firma daje platu vecu od 200eur? bas mi mnogo znaci taj sporazum, stalno neki sporazumi a meni nikad gore...

Balkanski Kameleon

pre 15 godina

Posto su Ren i Solana cetitali na potpisivanju SSP to mora da je nesto dobro ne samo za Srbiju nego i po ceo region. Ovom prilikom i moja malenkost cestita demokratskoj Srbiji na pravoj odluci.

kesa

pre 15 godina

Izgleda da sam nesto propustio!???
Sta bi sa onim dodatnim pregovorima, menjanju ugovora, povecanju prodajne cene itd???
Laik sam,ali mi nije jasno, moze li se ugovor menjati posle ratifikacije u Skupstini?
Ne deluje mi logicno da moze...

mrCo

pre 15 godina

Ovo je jedino sto Toma Nikolic i moze da uradi ako hoce nesto da uradi u srpskoj politici. Za njega vise nema nikakvog smisla da dalje "gube" na izborima i nikad ne dodju na vlast, posto ovakvi nemogu da ulaze u koalicije. Prica o ujedinjenoj opoziciji je glupost posto Kostunica propada (hvala bogu). Toma uopste nije naivan..gurao je svoju pricu godinama preko SRS-a i dosao je do granice preko koje radikali, ovakvi kakvi su vise ne mogu da predju. Mislim da u glasackom telu ima ogromnu podrsku i ako uspe da privuce Acu Vucica na svoju stranu bice dosta jaci od Seseljevog SRS-a. Da je Seselj u zemlji, bila bi druga prica. Ovako, njegove poruke mogu samo da prenose ovi antipaticni likovi iz SRSa. Todorovic nema nikakve sanse protiv Nikolica. U SRSu jednostavno nema ljudi koji bi to vodili.

Dan posle

pre 15 godina

I tako, dočekasmo ratifikaciju SSP-a i ratifikaciju gasnog sporazuma. Malo ćemo proslaviti što smo potisnuli radikale i folkere u drugi plan, a već od sutra očekujem da vladajuća koalicija krene krupnim koracima ka realizaciji svih predizbornih obećanja. Sada je jako teško pronaći opravdanja i isključivo rezultati se vrednuju. Očekujem da svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo i ništa manje od toga. Priče o radikalskim deobama ili seobama me ne dotiču, oni su za mene svi isti. Mnogo mi je važnije da se krene napred i da ova naša država najzad svojim građanima nešto i pruži. Ja lično od danas brojim 100 dana nakon kojih očekujem od Vlade Srbije rezultate. Na nikakve priče se odavno ne ložim...

roditelj

pre 15 godina

Pod uslovom da se sto ubrzanije nastavi skupstinskim radom, da se ukinu vize, tada ce najverovatnije moja cerka, njenja devojcica i njen suprug/koji je stranac nije ni naseg porekla/doci da zive ovde, odnsno cerka se vraca kuci, a asto treba ukinuti vize, ima dosta nasih mladih ljudi u EU koji su imaju privremeni boravak, na duze ili krace vreme, zatim s vremena na vreme javljaju se odredjenim ustanovama,a ako im kojim slucajem istene boravisna dozvola tada se ne mogu vratiti nazad, nego pocinje maltretiranje po ambasadi, a to opet povlaci sve druge neprijatnoti. Ja sigurno nisam jedini roditejl koji bi pozdravio ukidanje viza, a da ne govorim o ostatku mladih ljudi

svi (ni)su isti

pre 15 godina

A kad potpisemo sve, ispunimo sve, ratifikujemo sve, uradimo sve, dolazi NAJTEZI DEO - trebace da se radi, ali ne "kakva meni plata, takva tebi vrata" kao sto je neki novopeceni vlasnik "Juga" svojevremeno dobio poruku, nego onaj pravi rad - disciplinovano, organizovano, bez improvizacije i fuseraja. Ili tako, ili ostajemo u crnoj rupi. A ne sme se zaboraviti ni druga vazna stvar - sad cemo mi moci da izvozimo u EU ali i ona u Srbiju - sta mislite ko ce koga zatrpati jeftinom, kvalitetnom, raznovrsnom robom, onom koja prosto vice "kupi me", mi EU ili ona nas?

diler

pre 15 godina

Obe geografske strane Evrope odlicno dilovale. potpisivanje SSP-a i usvajanje Sporazuma sa Rusima, mi sada mozemo da uslovimo EU, tako sto cemo priznati Kosovo, i direktno bez daljnjih procedura da postanemo ravnopravne clanice EU, jer SSP nije celovit

Isthar

pre 15 godina

Lepe vesti. Samo tako dalje.
Jedino za Tomu nisam siguran jer mi se cini da on postaje joker za DSS. Svi oni koji ce napustiti Kostunicu sada ce da prebegnu kod Tome. A Toma je samo promenio dlaku

Pera

pre 15 godina

Meni nije jasan Toma, ako je zbog SSP-a dobio 'No,no' , i osnovao posle svoju frakciju, zasto nije ostao dosledan prvobitnom obecanju da ce glasati za SSP?

Kastor Troy

pre 15 godina

Ne mogu da verujem iako sam demokrata okoreli u duši koje reči izlaze Nikoliću iz usta,danas je istorijski dan za srbiju dal sam ja lud prokužite sami

Milomir

pre 15 godina

Najlakshe je bilo staviti Hancock-a. Reke (nadam se vishe znoja nego suza i krvi) ce morati da se proliju kako bi sve to imalo smisla.

tv gledalac

pre 15 godina

..i nas vrh vlasti kaze, javno mnjenje je bilo za potpisivanje SSP-a, EU hvali javno mnjenj Srbije, ne kazem da potpisivanje Sporazuma nije dobro,dobro je, ali ima jos mogo rada da postanemo deo EU,sada treba Evropa da prihvati nase potpisivanje, pitam zasto sada EU ne bi nagradilo gradjane Srbije i OSLOBODILI NAS VIZNOG REZIMA, za Evropu je to sitnica, a za nas to pravi putokaz da je EU nas prijatelj