Četvrtak, 15.11.2007.

11:13

Srbija: 60.000 udesa godišnje

Srbija spada u saobraćajno najnebezbednije zemlje u Evropi.

Izvor: B92

Srbija: 60.000 udesa godišnje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

vladimir

pre 16 godina

Na svoju nesrecu direktno sam bio pogodjen (saobracajna nesreca sestre) nesretnim ishodom na nasim putevima. Motociklista od 19 godina koji je udario sestru, nije ostao ni bez vozacke dozvole. U posetu u bolnicu dosao je vozeci se automobilom. 35. dana posle nesrece u Stanici milicije u Obrenovcu nisu imali kompletne podatke za podnosenje Opstinsko Tuziocu (nedostajao je uzorak krvi i izvestaj vestaka). Otac od mladica je takodje pocinilac teskog prekrsaja (pesak stradao na pesackom prelazu). Stanje svesti i zakoni su nazalost katastrofalni u Srbiji.

Vlatke

pre 16 godina

Evo citam ovaj tekst i komentare i hocu samo da kazem da se mora nesto duboko promeniti. Jako stroge kazne i oduzimanje dozvole nesavesnim vozacima. Ali problem lezi i u losem mentalitetu i u nesavesti srpskih vozaca. Neko je ovde komentarisao kako bi u zapadnim zemljama bilo isto kao i u Srbiji da nije ostrih kazni i kaznene politike. To je samo delimicno tacno. Iz iskustva govorim, a ziveo sam malo u Nemackoj a sada u Americi, da je svest vozaca u razvijenim zemljama na daleko vecem nivou nego kod nas. Saobracajno vaspitanje se neguje u porodici i od malih nogu se deca uce kako da se ponasaju da bi bila bezbedna, u vozilu i van njega. Jedan prijatelj , inace amerikanac, jako drzi do sebe, pravi je macho sto bi se reklo , ima skup i brz auto i ocekivao bih da ga vozi isto tako, ali dok sam se ja cudio koliko on vozi polako i po svim propisima on mi je samo rekao "zasto bih izazivao statistiku, zasto da neko strada?". Znaci ovde ako hoces da si smeker budi kulturan. Zaista je tako...za razliku od Beograda gde svi hoce da budu "Flojdovi". Ne znaju da je to odavno "out". Previse je Flojdova kod nas...da ne govorimo o besu koji se ispoljava cesto kroz tu agresivnu voznju i ludacko ponasanje za volanom. Srbiji treba jedno veliko treznjenje i prevaspitavanje. Za mnoge generacije je prekasno ali najmladje treba makar u skoli uciti redu i disciplini. Onda ce za nekoliko godina i decenija sve izgledati mnogo bolje.

oto

pre 16 godina

I ovi podaci, kao i podaci iz drugih oblasti, odslikavaju pravo stanje stvari u srpskom drustvu danas.
Neosporno je da broj automobila, dotrajalih, starih, boljih ili novih, u Srbiji nikada nije bio veci, sa tendencijom daljeg rasta. Ako bi Srbija po broju automobila jednog dana dostigla nivo najrazvijenih zemalja gde taj broj skoro dostize ukupan broj stanovnika, Srbiji pre svega nedostaje adekvatna infrastruktura: autoputevi, brzi, siroki putevi, siroke dvosmerne ulice, mnogo parking mesta, pre svega u novoizgradjenim javnim garaza-parkinzima, mnogo novih semafora na mnogim raskrsnicama, putna signalizacija i regulisanje saobracaja kamerama, mnogo speed-camera, novi zakoni, mnogo novih auto skola...Isto tako, da bi se smanjio broj poginulih i onih sa najtezim povredama Srbiji nedostaje savremeno organizovana Ambulance sluzba (koja se veoma razlikuje od srpske tzv. Hitne pomoci). U Srbiji ne postoji interesovanje na Medicinskim fakultetima i njihivom Klinikama za Traumatologiju i Anesteziologiju za uvodjenje ATLS sistema u zbrinjavanju povredjenih, od bilo koje vrste traume, ukljucujuci i saobracajni traumatizam. ATLS sistem, koji potice iz USA i datira od ranih 80-ih godina vec se prosirio na vise od 30-ak zemalja sa svim kontinenatima i pokazao se kao superioran u odnosu na sve dosadasnje (ako se to do osamdesetih i moglo nazvati sistemom). Srbija i u toj oblasti kasni za svetom bar 30 godina. Da li je to zakasnjenje upste nadohnadivo, videcemo.

Sash!

pre 16 godina

Odlicna tema !!!
S jedne strane zalosno je stanje Srpskih puteva, nasa dotrajala signalizacija i slaba kontrola saobracaja.
S druge strane (citaj: vaznije strane) je kako vozimo i kako se ponasamo u saobracaju. Svi su svedoci na dnevnoj (i nocnoj) bazi prekoracenja brzina, voznje zutom trakom, prolazak kroz crveno svetlo, "secenje" pesaka ali i pesaka koji ne postuju vozace jer prelaze kako ko hoce, ali smatram da je jedno od najgorih prekrsaja ne-davanje pokazivaca pravca ("migavca") i "makazice" kada se vozi normalnom brzinom ali se neki "manijak" uvek pojavi da presece i vas i druge ...
Sve u svemu, ovde je saobracajna kultura i licno vaspitanje na niskom nivou. Dok je god "macho" stila i drskosti u voznji i takvom pristupu ucestvovanja u saobracaju u Srbiji bice i nesreca i zrtava, na zalost ...
Mozda je krajnje vreme da se uvedu bodovi i uvede novi Zakon. Ali, prvo je potrebno istrenirati (naseg) trenera (citaj: policiju i ucesnike kontrole saobracaja).
Zakljucak: Jako zalosna situacija ...

Libertarian

pre 16 godina

Da putevi su uzasni, i to je jedan od razloga. A sta je ova vlast po tom pitanju uradila? U Beogradu nije sagradjen nijedan most od vremena velikog masona, a saobracaj je ogromno povecan. Ma nisu u stanju da naprave ni tih par jadnih kilometara obilaznice oko Beograda evo vec godinama a do sada smo mogli da imamo autoputeve i do Madjarske, i do Bugarske, i do Makedonije, i do Crne Gore. Pogledajte samo kako Hrvati grade. A drugi deo je naravno saobracajna kultura i DIVLJANJE na putevima. A sta su tu uradili? Svako vece gledam klince kako divljaju po centru Beograda na motorima i niko ih ne zaustavlja. Kako onda moze da bude po periferiji i na putevima? Kontrola je gora nego u vreme Milosevica. Ova vlada dobija cistog keca, da covek vidi neku alternativu pa da ponovo krene u setnje ili osvajanje skupstine... u vreme Milosevica je bar bilo nade da ce biti bolje kad' se promeni vlast, a sada i to polako umire, ma da su u stanju da bar JEDNO pitanje rese.

Mr D

pre 16 godina

Saobracajna nekultura je samo ocigledni pokazatelj svake druge nekulture.
U poslednja 2 dana sam video 3 vozila koja su namerno prosla kroz crvemo (2 su cak stala na njega i prosla kada im se ucinilo da mogu) na NGBD.
S druge strane postoje nelogicna ogranicenja (npr. 40km/h u zemunskoj Cara Dusana) gde i autobusi gradskog prevoz idu brze, ali radar redovno radi.
Zalazem se da se uvedu posebne i veoma rigorozne kazne za bahatu voznju (ovo postoji i u drugim zemljama).
Takodje, sta je sa svim onim uredjajima koji je trebalo da budu postavljeni na svim kriticnim pravcima i koji bi trebalo da automatski fotografisu sve koji voze prebrzo ili ne postuju semafor? Nema ih ili ne rade.
Zasto? Zato sto onda nema pogadjanja, nema "kako je kolega", nema "znas li ti ko sam ja", nema "popi pice na moj racun", vec samo ima cestitke koja stigne na kucnu adresu i gotovo.
Bez reda nema napretka.

marko

pre 16 godina

ljetos je cak cetvoro mojih prijatelja iz beograda koji su ljetovali kod mene na hrvatskom primorju platili prometne kazne.
pitao sam ih ima li to veze sa cinjenicom da su imali beogradske tablice ali su svi redom ustvrdili da su prometnici bili cak iznimno ljubazni ali i prilicno sokirani stupnjem prekrsaja.
srecom, u hrvatskoj je mandatna kazna za strance 'flat rate' od 500 kuna (oko 70 eura), za prolaz kroz crveno na semaforu, na primjer, meni bi kao hrvatskom drzavljaninu bila oduzeta dozvola i platio bih par stotina eura.
takodjer, SVI su moji prijatelji u moju jednosmjernu ulicu ulazili iz zabranjenog smjera iako je razlika, kada se postivaju propisi, svega stotinak metara.
tek sam na ovom primjeru shvatio koliko su se prilike kod nas popravile kad je u pitanju postivanje prometnih propisa mada, nazalost, to nije i smanjilo broj mrtvih na cestama.
vozio sam po beogradu u vise prilika ali sam na vrijeme odustao, previse je frustriranih vozaca.
Sad parkiram auto i vozim se taksijem, srecom taksi nije previse skup (mada je sve skuplji) a tako mogu i popiti koliko zelim

Andjela

pre 16 godina

Šta se čudite, pa to je STANJE SVESTI i SPOSOBNOSTI prosečnog srbina!!! Eto vratili su nas lažni nacionalisti našoj SEOSKOJ srednjovekovnoj TRADICIJI – zato umesto zapadnih automobila naši sunarodnici treba da koriste samo "TALJIGE" – "ZAPREGU", mogu da biraju pogon sa "VOLOVIMA" ili "KONJIMA"!!!

Zoran

pre 16 godina

Vozaci su u biti manje vise svuda isti, ali je zato Vlada u drugim zemljama znatno efikasnija. Da se primenjuje zakon o saobracaju, da su ostrije kazne i da nema "gledanja kroz prste" ( citaj mito i veze ) sve bi to drugacije izgledalo. Sa druge strane, da su izgradjeni ti famozni auto putevi, zasigurno bi bilo mnogo manje udesa. Zasto niko ne protestuje, recimo, zato sto nije uradjen auto put od Beograda do Subotice, a otima se novac od poreskih obveznika i naplacuje putarina. Pa u Evropi ne postoji jednostavnija deonica za izgradnju od pomenute, sta ce tek biti sa deonicom od Pozege do Bara?

Pinky

pre 16 godina

Vozio sam tamo 20 i vise godina a vozim i u Kanadi vise od 20 godina. Ucio sam i sebe i druge da voze i ovde i tamo. Tamo smo vozili kao manijaci. Da sam ovde u Kanadi nastavio tako, izbacili bi me iz saobracaja, najvise za tri dana. Svaki policajac je i saobracajni policajac i svi su u kruzerima najcesce po
dvoje ili dvojica a ima ih na svakom koraku. I nema zezanja. Svaki kruzer je opremljen i kompjuterom i kada vas zaustavi, vec sve zna o vama. I u skladu se i ponasa. Za cas posla naucise me kako treba da se vozi.
Znaci da nam fali vise opremljene policije i stroziji zakoni. A fale nam i dobri putevi. Tamo sam sve vreme bio prinudjen da preticem, gde god krenuo a ovde za vise od 20 godina nisam mozda ni 10 puta bio u situaciji da prelazim u liniju iz suprotnog pravca . A kad god sam vozio brze, snimio me radar. I onda moras da pazis na poene, dozvolu, osiguranje. Kazne su visoke ali to nije nista
prema onome sto vas ceka kod osiguranja. Za svaki prekrsaj javljaju vasem osiguranju pa premija raste do astronomskih visina. Tako da vas to uskoro kosta vise nego sam auto sa sve gorivom i odrzavanjem. A mladi? Kroz sta oni sve prolaze to ne zelim ni najvecem neprijatelju. Prvo polazu u gradu pa kasnije na autoputu. I onda kada poloze ceka ih osiguranje za pocetnike od $4000 godisnje
koje se smanjuje samo ako vrlo pazljivo voze. Pa sad ko zeli neka izvuce neke zakljucke. Sretna vam voznja

Boris

pre 16 godina

Sve mi to "postovani strucnjaci" znamo, ali nema konkterne akcije MUP-a , jer dokad god bude ono " e brate brate zavrsi mi to eve popi kafu" bice uvijek preko 1000 mrtvih tokom godine

steve wonder

pre 16 godina

Saobracaj je u totalnom haosu. Prvensteni problem je korumpirana policija, koja bahate vozace ne moze na adekvatni nacin da sankcionise. Svaki prekrsaj se zavrsava sa 1000-2000 dinara. Pre neko vece po povratku iz grada (Beograd) oko 5 ujutru, primetih da na crveno vise niko i ne staje, pa sam primoran da kocim i kad je zeleno na semaforu :)

SVD

pre 16 godina

Ovaj problem je komplikovan. Sa jedne strane imamo propise a sa druge ima vrlo malo policajaca koji se trude da se ti propisi sprovode. Kola su stara i neispravna, krpe se raznim delovima koji nemaju veze sa originalnim delovima, putevi su loši i po kolovoznoj traci i po koncepciji. Jedini lek je da se insistira na poštovanju propisa. S druge strane, zanemaruje se uticaj propagande i vaspitanja dece. Mora se ovom kompleksnom problemu prilaziti sa više strana. Kada bi se samo primenili propisi o ispravnosti vozila kakvi su naprimer u Nemačkoj, 70% naših vozila bi moralo da se baci.

Jorgovan

pre 16 godina

Vozačka nepismenost u Srbiji je toliko zastupljena, da bi samo njeno sankcionisanje moglo uredno da puni budžet države u visokom procentu. Kada bi se prekršaji zaista oštro kažnjavali, oduzimanjem dozvole i novčano, saobraćajna kultura bi se spontano razvila.

Ritter

pre 16 godina

Pogledajte od koje se godine ugradjuju vazdusni jastuci i ostale mere bezbednosti u aurtomobile, pa neka mi neko objasni zasto ne moze da se uveze auto stariji od 5 godina? Sa Yugo-m i najmanji sudar moze da bude fatalan.

delki

pre 16 godina

Glavni uzrok problema su neodgovorni vozaci. Za to je najbolji lek ostra i restriktivna kaznena politika, nema druge opcije. Problem je u tome sto drzavu ovi zastrasujuci podaci ocigleno ne doticu previse, te s toga i ne preuzima inicijative previse da nesto spreci.

Djurovic

pre 16 godina

Nije cudo sto je broj saobracajnih udesa velik. U N. Sadu, u gradu se vozi brzinom vecom od 80 km/sat, parkira na autobuskim stanicama, na pesackim prelazima, ispred raskrsca. Pesaci uredno prelaze pesacki orelaz i na crveno. Policija u glavnom ne intervenise.

MP

pre 16 godina

Za nedostatke na putu je drzava odgovorna. Ali za samu voznju su sami vozaci i niko drugi odgovorni. Narod kuka stalno protiv politicara kako je stanje na putevima uzasno ali sami se ponasaju bahato i arogatno. Siguran sam kada bi svi vozaci sada ponovo polagali za vozacku da bi samo 2% polozilo vozacki ispit.

citalac vesti

pre 16 godina

Nije toliko problem u (ne)postojanju, vec u sprovodjenju zakona. Vecina saobracajnih patrola meri brzinu na manje opasnim mestima gde su postavljena (cesto nelogicna) ogranicenja, sa osnovnim ciljem da naplate kaznu. U isto vreme, na opasna preticanja i brzinu na potezima gde nema znaka za ogranicenje (a gde je brzina ogranicena kategorijom puta), saobracajci ne obracaju paznju. O korumpiranosti da ne govorim. Mentalitet vozaca je takav kakav je, promenice se samo sprovodjenjem zakona. Delovanje saobracajaca je problem, i to problem koji mogu da resavaju iskljucivo vlasti.

psi

pre 16 godina

Automobil auto skole stoji prvi na semaforu, pali se zeleno svjetlo ali skolarac ne uspijeva da krene - gasi mu se auto. Sve to traje cijelih nekoliko minuta dok se opet ne upali crveno. Iza automobila auto skole je kolona vozila i niko ne svira, svi strpljivo cekaju. To mi se juce desilo u Minhenu. Ovi podaci o saobracajnim nesrecama u Srbiji su samo odraz stanja u drustvu-isfrustriranost, bijes i nekultura vozaca.

Pirlo

pre 16 godina

Ah, za takvu situaciju se ima zahvaliti Velji & Jocicu, koji se pune dve godine prepucavaju ciji je nacrt novog zakona o bezbednosti saobracaja. Zakon, koji bi stvarno uveo red na srpske puteve, reorganizovao i policiju i skole, edukovao vozace a bogme ih i zestoko kaznio, stoji tako u fioci dok ljudi ginu. A nekultura u saobracaju, bar koliko to ja vidim, i dalje nepromenjena, mozda cak i gora. Nazalost, kao i sve u ovom osakcenom drustvu, moramo da sacekamo neku veoma veliku nezgdu sa mnogo zrtava kako bi se nadlezni organi trgli iz svoje letargije i uveli red.

Djordje Samardzija

pre 16 godina

A sta nadlezni rade u vezi sa ovim? Zakon o bezbednosti saobracaja se vec tri godine krcka negde u nekoj memljivoj kancelariji. Za sve sto se radi mora da postoji neki razlog, ali meni zaista nije jasno kome je u interesu da se odugovlaci sa ovim. Kome je u interesu da svake godine ostanemo bez 1000 ljudi? Ni saobracajna policija nista ne radi po ovom pitanju. Umesto da kaznjava nesavesne vozace saobracajcima je glavna zanimacija tipkanje sms-ova. Pogledajte malo kad se vozite po gradu: svaki drzi mobilni telefon u ruci. A mozda je to i bolje nego da ne daj boze zaustavi ministra koji vozi 200 km/h i da ga ovaj isamara. Kazemo da se na Zapadu kulturnije vozi. Istina je, ali jedini razlog za to su visoke kazne.

djura

pre 16 godina

Nesavesni vozaci, korumpirani saobracajci, nesavesna vlada jer vec nekoliko godina nije usvojila zakon o saobracaju koji bi nesavesnim vozacima vrlo brzo oduzeo dozvolu. Rezultat - pa, vidi se po statistici, horor na putevima!

Voki

pre 16 godina

Ljudi su pre svega bahati to konkretno znaci puni kompleksa, razocaranja i besa. Ti ljudi kada sednu u auto vec samim ulaskom u isti su opasnost po druge. Nepoznavanje propisa nije argument bice da se radi o cistoj aroganciji i bezobrazluku prema drugim vozacima. Balkanski sindrom znaci da zele dokazivanje, zele potvrdu da su najbolji da su neke face. Nije vazno da li je to BMW, Mercedes ili Jugo! Alkohol i Droga su naravno isto veoma prisutni ali i na zapadu isto tako da to i nije bar za mene neki argument. Cesto sam imao prilike da posmatram neke sulude akcije na putevima pre svega u Pomoravlji i Zapadnij Srbiji koja spada u najugrozenije putne pravce u zemlji. Pre svega to su nesposobnost procene kretanja, prestizanja na najludjim mogucim mestima, pusenje i telefoniranje tokom voznje po izuzetno teskim putevima. Problem je u vaspitanju i postovanju drugih ljudi uopste pa se samim tim i sve to prenosi na puteve u zemlji. Mene kao iskusnog vozaca nista ne cudi, zao mi je mladih koji ginu. Zelim samo da dodam da losi putevi nisu nikakav argument za stanje saobracaja u Srbiji.

Voki

pre 16 godina

Ljudi su pre svega bahati to konkretno znaci puni kompleksa, razocaranja i besa. Ti ljudi kada sednu u auto vec samim ulaskom u isti su opasnost po druge. Nepoznavanje propisa nije argument bice da se radi o cistoj aroganciji i bezobrazluku prema drugim vozacima. Balkanski sindrom znaci da zele dokazivanje, zele potvrdu da su najbolji da su neke face. Nije vazno da li je to BMW, Mercedes ili Jugo! Alkohol i Droga su naravno isto veoma prisutni ali i na zapadu isto tako da to i nije bar za mene neki argument. Cesto sam imao prilike da posmatram neke sulude akcije na putevima pre svega u Pomoravlji i Zapadnij Srbiji koja spada u najugrozenije putne pravce u zemlji. Pre svega to su nesposobnost procene kretanja, prestizanja na najludjim mogucim mestima, pusenje i telefoniranje tokom voznje po izuzetno teskim putevima. Problem je u vaspitanju i postovanju drugih ljudi uopste pa se samim tim i sve to prenosi na puteve u zemlji. Mene kao iskusnog vozaca nista ne cudi, zao mi je mladih koji ginu. Zelim samo da dodam da losi putevi nisu nikakav argument za stanje saobracaja u Srbiji.

psi

pre 16 godina

Automobil auto skole stoji prvi na semaforu, pali se zeleno svjetlo ali skolarac ne uspijeva da krene - gasi mu se auto. Sve to traje cijelih nekoliko minuta dok se opet ne upali crveno. Iza automobila auto skole je kolona vozila i niko ne svira, svi strpljivo cekaju. To mi se juce desilo u Minhenu. Ovi podaci o saobracajnim nesrecama u Srbiji su samo odraz stanja u drustvu-isfrustriranost, bijes i nekultura vozaca.

djura

pre 16 godina

Nesavesni vozaci, korumpirani saobracajci, nesavesna vlada jer vec nekoliko godina nije usvojila zakon o saobracaju koji bi nesavesnim vozacima vrlo brzo oduzeo dozvolu. Rezultat - pa, vidi se po statistici, horor na putevima!

citalac vesti

pre 16 godina

Nije toliko problem u (ne)postojanju, vec u sprovodjenju zakona. Vecina saobracajnih patrola meri brzinu na manje opasnim mestima gde su postavljena (cesto nelogicna) ogranicenja, sa osnovnim ciljem da naplate kaznu. U isto vreme, na opasna preticanja i brzinu na potezima gde nema znaka za ogranicenje (a gde je brzina ogranicena kategorijom puta), saobracajci ne obracaju paznju. O korumpiranosti da ne govorim. Mentalitet vozaca je takav kakav je, promenice se samo sprovodjenjem zakona. Delovanje saobracajaca je problem, i to problem koji mogu da resavaju iskljucivo vlasti.

marko

pre 16 godina

ljetos je cak cetvoro mojih prijatelja iz beograda koji su ljetovali kod mene na hrvatskom primorju platili prometne kazne.
pitao sam ih ima li to veze sa cinjenicom da su imali beogradske tablice ali su svi redom ustvrdili da su prometnici bili cak iznimno ljubazni ali i prilicno sokirani stupnjem prekrsaja.
srecom, u hrvatskoj je mandatna kazna za strance 'flat rate' od 500 kuna (oko 70 eura), za prolaz kroz crveno na semaforu, na primjer, meni bi kao hrvatskom drzavljaninu bila oduzeta dozvola i platio bih par stotina eura.
takodjer, SVI su moji prijatelji u moju jednosmjernu ulicu ulazili iz zabranjenog smjera iako je razlika, kada se postivaju propisi, svega stotinak metara.
tek sam na ovom primjeru shvatio koliko su se prilike kod nas popravile kad je u pitanju postivanje prometnih propisa mada, nazalost, to nije i smanjilo broj mrtvih na cestama.
vozio sam po beogradu u vise prilika ali sam na vrijeme odustao, previse je frustriranih vozaca.
Sad parkiram auto i vozim se taksijem, srecom taksi nije previse skup (mada je sve skuplji) a tako mogu i popiti koliko zelim

Djurovic

pre 16 godina

Nije cudo sto je broj saobracajnih udesa velik. U N. Sadu, u gradu se vozi brzinom vecom od 80 km/sat, parkira na autobuskim stanicama, na pesackim prelazima, ispred raskrsca. Pesaci uredno prelaze pesacki orelaz i na crveno. Policija u glavnom ne intervenise.

Djordje Samardzija

pre 16 godina

A sta nadlezni rade u vezi sa ovim? Zakon o bezbednosti saobracaja se vec tri godine krcka negde u nekoj memljivoj kancelariji. Za sve sto se radi mora da postoji neki razlog, ali meni zaista nije jasno kome je u interesu da se odugovlaci sa ovim. Kome je u interesu da svake godine ostanemo bez 1000 ljudi? Ni saobracajna policija nista ne radi po ovom pitanju. Umesto da kaznjava nesavesne vozace saobracajcima je glavna zanimacija tipkanje sms-ova. Pogledajte malo kad se vozite po gradu: svaki drzi mobilni telefon u ruci. A mozda je to i bolje nego da ne daj boze zaustavi ministra koji vozi 200 km/h i da ga ovaj isamara. Kazemo da se na Zapadu kulturnije vozi. Istina je, ali jedini razlog za to su visoke kazne.

Pinky

pre 16 godina

Vozio sam tamo 20 i vise godina a vozim i u Kanadi vise od 20 godina. Ucio sam i sebe i druge da voze i ovde i tamo. Tamo smo vozili kao manijaci. Da sam ovde u Kanadi nastavio tako, izbacili bi me iz saobracaja, najvise za tri dana. Svaki policajac je i saobracajni policajac i svi su u kruzerima najcesce po
dvoje ili dvojica a ima ih na svakom koraku. I nema zezanja. Svaki kruzer je opremljen i kompjuterom i kada vas zaustavi, vec sve zna o vama. I u skladu se i ponasa. Za cas posla naucise me kako treba da se vozi.
Znaci da nam fali vise opremljene policije i stroziji zakoni. A fale nam i dobri putevi. Tamo sam sve vreme bio prinudjen da preticem, gde god krenuo a ovde za vise od 20 godina nisam mozda ni 10 puta bio u situaciji da prelazim u liniju iz suprotnog pravca . A kad god sam vozio brze, snimio me radar. I onda moras da pazis na poene, dozvolu, osiguranje. Kazne su visoke ali to nije nista
prema onome sto vas ceka kod osiguranja. Za svaki prekrsaj javljaju vasem osiguranju pa premija raste do astronomskih visina. Tako da vas to uskoro kosta vise nego sam auto sa sve gorivom i odrzavanjem. A mladi? Kroz sta oni sve prolaze to ne zelim ni najvecem neprijatelju. Prvo polazu u gradu pa kasnije na autoputu. I onda kada poloze ceka ih osiguranje za pocetnike od $4000 godisnje
koje se smanjuje samo ako vrlo pazljivo voze. Pa sad ko zeli neka izvuce neke zakljucke. Sretna vam voznja

Ritter

pre 16 godina

Pogledajte od koje se godine ugradjuju vazdusni jastuci i ostale mere bezbednosti u aurtomobile, pa neka mi neko objasni zasto ne moze da se uveze auto stariji od 5 godina? Sa Yugo-m i najmanji sudar moze da bude fatalan.

steve wonder

pre 16 godina

Saobracaj je u totalnom haosu. Prvensteni problem je korumpirana policija, koja bahate vozace ne moze na adekvatni nacin da sankcionise. Svaki prekrsaj se zavrsava sa 1000-2000 dinara. Pre neko vece po povratku iz grada (Beograd) oko 5 ujutru, primetih da na crveno vise niko i ne staje, pa sam primoran da kocim i kad je zeleno na semaforu :)

Jorgovan

pre 16 godina

Vozačka nepismenost u Srbiji je toliko zastupljena, da bi samo njeno sankcionisanje moglo uredno da puni budžet države u visokom procentu. Kada bi se prekršaji zaista oštro kažnjavali, oduzimanjem dozvole i novčano, saobraćajna kultura bi se spontano razvila.

Andjela

pre 16 godina

Šta se čudite, pa to je STANJE SVESTI i SPOSOBNOSTI prosečnog srbina!!! Eto vratili su nas lažni nacionalisti našoj SEOSKOJ srednjovekovnoj TRADICIJI – zato umesto zapadnih automobila naši sunarodnici treba da koriste samo "TALJIGE" – "ZAPREGU", mogu da biraju pogon sa "VOLOVIMA" ili "KONJIMA"!!!

MP

pre 16 godina

Za nedostatke na putu je drzava odgovorna. Ali za samu voznju su sami vozaci i niko drugi odgovorni. Narod kuka stalno protiv politicara kako je stanje na putevima uzasno ali sami se ponasaju bahato i arogatno. Siguran sam kada bi svi vozaci sada ponovo polagali za vozacku da bi samo 2% polozilo vozacki ispit.

Mr D

pre 16 godina

Saobracajna nekultura je samo ocigledni pokazatelj svake druge nekulture.
U poslednja 2 dana sam video 3 vozila koja su namerno prosla kroz crvemo (2 su cak stala na njega i prosla kada im se ucinilo da mogu) na NGBD.
S druge strane postoje nelogicna ogranicenja (npr. 40km/h u zemunskoj Cara Dusana) gde i autobusi gradskog prevoz idu brze, ali radar redovno radi.
Zalazem se da se uvedu posebne i veoma rigorozne kazne za bahatu voznju (ovo postoji i u drugim zemljama).
Takodje, sta je sa svim onim uredjajima koji je trebalo da budu postavljeni na svim kriticnim pravcima i koji bi trebalo da automatski fotografisu sve koji voze prebrzo ili ne postuju semafor? Nema ih ili ne rade.
Zasto? Zato sto onda nema pogadjanja, nema "kako je kolega", nema "znas li ti ko sam ja", nema "popi pice na moj racun", vec samo ima cestitke koja stigne na kucnu adresu i gotovo.
Bez reda nema napretka.

Sash!

pre 16 godina

Odlicna tema !!!
S jedne strane zalosno je stanje Srpskih puteva, nasa dotrajala signalizacija i slaba kontrola saobracaja.
S druge strane (citaj: vaznije strane) je kako vozimo i kako se ponasamo u saobracaju. Svi su svedoci na dnevnoj (i nocnoj) bazi prekoracenja brzina, voznje zutom trakom, prolazak kroz crveno svetlo, "secenje" pesaka ali i pesaka koji ne postuju vozace jer prelaze kako ko hoce, ali smatram da je jedno od najgorih prekrsaja ne-davanje pokazivaca pravca ("migavca") i "makazice" kada se vozi normalnom brzinom ali se neki "manijak" uvek pojavi da presece i vas i druge ...
Sve u svemu, ovde je saobracajna kultura i licno vaspitanje na niskom nivou. Dok je god "macho" stila i drskosti u voznji i takvom pristupu ucestvovanja u saobracaju u Srbiji bice i nesreca i zrtava, na zalost ...
Mozda je krajnje vreme da se uvedu bodovi i uvede novi Zakon. Ali, prvo je potrebno istrenirati (naseg) trenera (citaj: policiju i ucesnike kontrole saobracaja).
Zakljucak: Jako zalosna situacija ...

Pirlo

pre 16 godina

Ah, za takvu situaciju se ima zahvaliti Velji & Jocicu, koji se pune dve godine prepucavaju ciji je nacrt novog zakona o bezbednosti saobracaja. Zakon, koji bi stvarno uveo red na srpske puteve, reorganizovao i policiju i skole, edukovao vozace a bogme ih i zestoko kaznio, stoji tako u fioci dok ljudi ginu. A nekultura u saobracaju, bar koliko to ja vidim, i dalje nepromenjena, mozda cak i gora. Nazalost, kao i sve u ovom osakcenom drustvu, moramo da sacekamo neku veoma veliku nezgdu sa mnogo zrtava kako bi se nadlezni organi trgli iz svoje letargije i uveli red.

Boris

pre 16 godina

Sve mi to "postovani strucnjaci" znamo, ali nema konkterne akcije MUP-a , jer dokad god bude ono " e brate brate zavrsi mi to eve popi kafu" bice uvijek preko 1000 mrtvih tokom godine

Libertarian

pre 16 godina

Da putevi su uzasni, i to je jedan od razloga. A sta je ova vlast po tom pitanju uradila? U Beogradu nije sagradjen nijedan most od vremena velikog masona, a saobracaj je ogromno povecan. Ma nisu u stanju da naprave ni tih par jadnih kilometara obilaznice oko Beograda evo vec godinama a do sada smo mogli da imamo autoputeve i do Madjarske, i do Bugarske, i do Makedonije, i do Crne Gore. Pogledajte samo kako Hrvati grade. A drugi deo je naravno saobracajna kultura i DIVLJANJE na putevima. A sta su tu uradili? Svako vece gledam klince kako divljaju po centru Beograda na motorima i niko ih ne zaustavlja. Kako onda moze da bude po periferiji i na putevima? Kontrola je gora nego u vreme Milosevica. Ova vlada dobija cistog keca, da covek vidi neku alternativu pa da ponovo krene u setnje ili osvajanje skupstine... u vreme Milosevica je bar bilo nade da ce biti bolje kad' se promeni vlast, a sada i to polako umire, ma da su u stanju da bar JEDNO pitanje rese.

delki

pre 16 godina

Glavni uzrok problema su neodgovorni vozaci. Za to je najbolji lek ostra i restriktivna kaznena politika, nema druge opcije. Problem je u tome sto drzavu ovi zastrasujuci podaci ocigleno ne doticu previse, te s toga i ne preuzima inicijative previse da nesto spreci.

SVD

pre 16 godina

Ovaj problem je komplikovan. Sa jedne strane imamo propise a sa druge ima vrlo malo policajaca koji se trude da se ti propisi sprovode. Kola su stara i neispravna, krpe se raznim delovima koji nemaju veze sa originalnim delovima, putevi su loši i po kolovoznoj traci i po koncepciji. Jedini lek je da se insistira na poštovanju propisa. S druge strane, zanemaruje se uticaj propagande i vaspitanja dece. Mora se ovom kompleksnom problemu prilaziti sa više strana. Kada bi se samo primenili propisi o ispravnosti vozila kakvi su naprimer u Nemačkoj, 70% naših vozila bi moralo da se baci.

Zoran

pre 16 godina

Vozaci su u biti manje vise svuda isti, ali je zato Vlada u drugim zemljama znatno efikasnija. Da se primenjuje zakon o saobracaju, da su ostrije kazne i da nema "gledanja kroz prste" ( citaj mito i veze ) sve bi to drugacije izgledalo. Sa druge strane, da su izgradjeni ti famozni auto putevi, zasigurno bi bilo mnogo manje udesa. Zasto niko ne protestuje, recimo, zato sto nije uradjen auto put od Beograda do Subotice, a otima se novac od poreskih obveznika i naplacuje putarina. Pa u Evropi ne postoji jednostavnija deonica za izgradnju od pomenute, sta ce tek biti sa deonicom od Pozege do Bara?

vladimir

pre 16 godina

Na svoju nesrecu direktno sam bio pogodjen (saobracajna nesreca sestre) nesretnim ishodom na nasim putevima. Motociklista od 19 godina koji je udario sestru, nije ostao ni bez vozacke dozvole. U posetu u bolnicu dosao je vozeci se automobilom. 35. dana posle nesrece u Stanici milicije u Obrenovcu nisu imali kompletne podatke za podnosenje Opstinsko Tuziocu (nedostajao je uzorak krvi i izvestaj vestaka). Otac od mladica je takodje pocinilac teskog prekrsaja (pesak stradao na pesackom prelazu). Stanje svesti i zakoni su nazalost katastrofalni u Srbiji.

Vlatke

pre 16 godina

Evo citam ovaj tekst i komentare i hocu samo da kazem da se mora nesto duboko promeniti. Jako stroge kazne i oduzimanje dozvole nesavesnim vozacima. Ali problem lezi i u losem mentalitetu i u nesavesti srpskih vozaca. Neko je ovde komentarisao kako bi u zapadnim zemljama bilo isto kao i u Srbiji da nije ostrih kazni i kaznene politike. To je samo delimicno tacno. Iz iskustva govorim, a ziveo sam malo u Nemackoj a sada u Americi, da je svest vozaca u razvijenim zemljama na daleko vecem nivou nego kod nas. Saobracajno vaspitanje se neguje u porodici i od malih nogu se deca uce kako da se ponasaju da bi bila bezbedna, u vozilu i van njega. Jedan prijatelj , inace amerikanac, jako drzi do sebe, pravi je macho sto bi se reklo , ima skup i brz auto i ocekivao bih da ga vozi isto tako, ali dok sam se ja cudio koliko on vozi polako i po svim propisima on mi je samo rekao "zasto bih izazivao statistiku, zasto da neko strada?". Znaci ovde ako hoces da si smeker budi kulturan. Zaista je tako...za razliku od Beograda gde svi hoce da budu "Flojdovi". Ne znaju da je to odavno "out". Previse je Flojdova kod nas...da ne govorimo o besu koji se ispoljava cesto kroz tu agresivnu voznju i ludacko ponasanje za volanom. Srbiji treba jedno veliko treznjenje i prevaspitavanje. Za mnoge generacije je prekasno ali najmladje treba makar u skoli uciti redu i disciplini. Onda ce za nekoliko godina i decenija sve izgledati mnogo bolje.

oto

pre 16 godina

I ovi podaci, kao i podaci iz drugih oblasti, odslikavaju pravo stanje stvari u srpskom drustvu danas.
Neosporno je da broj automobila, dotrajalih, starih, boljih ili novih, u Srbiji nikada nije bio veci, sa tendencijom daljeg rasta. Ako bi Srbija po broju automobila jednog dana dostigla nivo najrazvijenih zemalja gde taj broj skoro dostize ukupan broj stanovnika, Srbiji pre svega nedostaje adekvatna infrastruktura: autoputevi, brzi, siroki putevi, siroke dvosmerne ulice, mnogo parking mesta, pre svega u novoizgradjenim javnim garaza-parkinzima, mnogo novih semafora na mnogim raskrsnicama, putna signalizacija i regulisanje saobracaja kamerama, mnogo speed-camera, novi zakoni, mnogo novih auto skola...Isto tako, da bi se smanjio broj poginulih i onih sa najtezim povredama Srbiji nedostaje savremeno organizovana Ambulance sluzba (koja se veoma razlikuje od srpske tzv. Hitne pomoci). U Srbiji ne postoji interesovanje na Medicinskim fakultetima i njihivom Klinikama za Traumatologiju i Anesteziologiju za uvodjenje ATLS sistema u zbrinjavanju povredjenih, od bilo koje vrste traume, ukljucujuci i saobracajni traumatizam. ATLS sistem, koji potice iz USA i datira od ranih 80-ih godina vec se prosirio na vise od 30-ak zemalja sa svim kontinenatima i pokazao se kao superioran u odnosu na sve dosadasnje (ako se to do osamdesetih i moglo nazvati sistemom). Srbija i u toj oblasti kasni za svetom bar 30 godina. Da li je to zakasnjenje upste nadohnadivo, videcemo.

psi

pre 16 godina

Automobil auto skole stoji prvi na semaforu, pali se zeleno svjetlo ali skolarac ne uspijeva da krene - gasi mu se auto. Sve to traje cijelih nekoliko minuta dok se opet ne upali crveno. Iza automobila auto skole je kolona vozila i niko ne svira, svi strpljivo cekaju. To mi se juce desilo u Minhenu. Ovi podaci o saobracajnim nesrecama u Srbiji su samo odraz stanja u drustvu-isfrustriranost, bijes i nekultura vozaca.

Ritter

pre 16 godina

Pogledajte od koje se godine ugradjuju vazdusni jastuci i ostale mere bezbednosti u aurtomobile, pa neka mi neko objasni zasto ne moze da se uveze auto stariji od 5 godina? Sa Yugo-m i najmanji sudar moze da bude fatalan.

MP

pre 16 godina

Za nedostatke na putu je drzava odgovorna. Ali za samu voznju su sami vozaci i niko drugi odgovorni. Narod kuka stalno protiv politicara kako je stanje na putevima uzasno ali sami se ponasaju bahato i arogatno. Siguran sam kada bi svi vozaci sada ponovo polagali za vozacku da bi samo 2% polozilo vozacki ispit.

steve wonder

pre 16 godina

Saobracaj je u totalnom haosu. Prvensteni problem je korumpirana policija, koja bahate vozace ne moze na adekvatni nacin da sankcionise. Svaki prekrsaj se zavrsava sa 1000-2000 dinara. Pre neko vece po povratku iz grada (Beograd) oko 5 ujutru, primetih da na crveno vise niko i ne staje, pa sam primoran da kocim i kad je zeleno na semaforu :)

djura

pre 16 godina

Nesavesni vozaci, korumpirani saobracajci, nesavesna vlada jer vec nekoliko godina nije usvojila zakon o saobracaju koji bi nesavesnim vozacima vrlo brzo oduzeo dozvolu. Rezultat - pa, vidi se po statistici, horor na putevima!

Voki

pre 16 godina

Ljudi su pre svega bahati to konkretno znaci puni kompleksa, razocaranja i besa. Ti ljudi kada sednu u auto vec samim ulaskom u isti su opasnost po druge. Nepoznavanje propisa nije argument bice da se radi o cistoj aroganciji i bezobrazluku prema drugim vozacima. Balkanski sindrom znaci da zele dokazivanje, zele potvrdu da su najbolji da su neke face. Nije vazno da li je to BMW, Mercedes ili Jugo! Alkohol i Droga su naravno isto veoma prisutni ali i na zapadu isto tako da to i nije bar za mene neki argument. Cesto sam imao prilike da posmatram neke sulude akcije na putevima pre svega u Pomoravlji i Zapadnij Srbiji koja spada u najugrozenije putne pravce u zemlji. Pre svega to su nesposobnost procene kretanja, prestizanja na najludjim mogucim mestima, pusenje i telefoniranje tokom voznje po izuzetno teskim putevima. Problem je u vaspitanju i postovanju drugih ljudi uopste pa se samim tim i sve to prenosi na puteve u zemlji. Mene kao iskusnog vozaca nista ne cudi, zao mi je mladih koji ginu. Zelim samo da dodam da losi putevi nisu nikakav argument za stanje saobracaja u Srbiji.

Djordje Samardzija

pre 16 godina

A sta nadlezni rade u vezi sa ovim? Zakon o bezbednosti saobracaja se vec tri godine krcka negde u nekoj memljivoj kancelariji. Za sve sto se radi mora da postoji neki razlog, ali meni zaista nije jasno kome je u interesu da se odugovlaci sa ovim. Kome je u interesu da svake godine ostanemo bez 1000 ljudi? Ni saobracajna policija nista ne radi po ovom pitanju. Umesto da kaznjava nesavesne vozace saobracajcima je glavna zanimacija tipkanje sms-ova. Pogledajte malo kad se vozite po gradu: svaki drzi mobilni telefon u ruci. A mozda je to i bolje nego da ne daj boze zaustavi ministra koji vozi 200 km/h i da ga ovaj isamara. Kazemo da se na Zapadu kulturnije vozi. Istina je, ali jedini razlog za to su visoke kazne.

Pirlo

pre 16 godina

Ah, za takvu situaciju se ima zahvaliti Velji & Jocicu, koji se pune dve godine prepucavaju ciji je nacrt novog zakona o bezbednosti saobracaja. Zakon, koji bi stvarno uveo red na srpske puteve, reorganizovao i policiju i skole, edukovao vozace a bogme ih i zestoko kaznio, stoji tako u fioci dok ljudi ginu. A nekultura u saobracaju, bar koliko to ja vidim, i dalje nepromenjena, mozda cak i gora. Nazalost, kao i sve u ovom osakcenom drustvu, moramo da sacekamo neku veoma veliku nezgdu sa mnogo zrtava kako bi se nadlezni organi trgli iz svoje letargije i uveli red.

citalac vesti

pre 16 godina

Nije toliko problem u (ne)postojanju, vec u sprovodjenju zakona. Vecina saobracajnih patrola meri brzinu na manje opasnim mestima gde su postavljena (cesto nelogicna) ogranicenja, sa osnovnim ciljem da naplate kaznu. U isto vreme, na opasna preticanja i brzinu na potezima gde nema znaka za ogranicenje (a gde je brzina ogranicena kategorijom puta), saobracajci ne obracaju paznju. O korumpiranosti da ne govorim. Mentalitet vozaca je takav kakav je, promenice se samo sprovodjenjem zakona. Delovanje saobracajaca je problem, i to problem koji mogu da resavaju iskljucivo vlasti.

Djurovic

pre 16 godina

Nije cudo sto je broj saobracajnih udesa velik. U N. Sadu, u gradu se vozi brzinom vecom od 80 km/sat, parkira na autobuskim stanicama, na pesackim prelazima, ispred raskrsca. Pesaci uredno prelaze pesacki orelaz i na crveno. Policija u glavnom ne intervenise.

delki

pre 16 godina

Glavni uzrok problema su neodgovorni vozaci. Za to je najbolji lek ostra i restriktivna kaznena politika, nema druge opcije. Problem je u tome sto drzavu ovi zastrasujuci podaci ocigleno ne doticu previse, te s toga i ne preuzima inicijative previse da nesto spreci.

Jorgovan

pre 16 godina

Vozačka nepismenost u Srbiji je toliko zastupljena, da bi samo njeno sankcionisanje moglo uredno da puni budžet države u visokom procentu. Kada bi se prekršaji zaista oštro kažnjavali, oduzimanjem dozvole i novčano, saobraćajna kultura bi se spontano razvila.

SVD

pre 16 godina

Ovaj problem je komplikovan. Sa jedne strane imamo propise a sa druge ima vrlo malo policajaca koji se trude da se ti propisi sprovode. Kola su stara i neispravna, krpe se raznim delovima koji nemaju veze sa originalnim delovima, putevi su loši i po kolovoznoj traci i po koncepciji. Jedini lek je da se insistira na poštovanju propisa. S druge strane, zanemaruje se uticaj propagande i vaspitanja dece. Mora se ovom kompleksnom problemu prilaziti sa više strana. Kada bi se samo primenili propisi o ispravnosti vozila kakvi su naprimer u Nemačkoj, 70% naših vozila bi moralo da se baci.

Pinky

pre 16 godina

Vozio sam tamo 20 i vise godina a vozim i u Kanadi vise od 20 godina. Ucio sam i sebe i druge da voze i ovde i tamo. Tamo smo vozili kao manijaci. Da sam ovde u Kanadi nastavio tako, izbacili bi me iz saobracaja, najvise za tri dana. Svaki policajac je i saobracajni policajac i svi su u kruzerima najcesce po
dvoje ili dvojica a ima ih na svakom koraku. I nema zezanja. Svaki kruzer je opremljen i kompjuterom i kada vas zaustavi, vec sve zna o vama. I u skladu se i ponasa. Za cas posla naucise me kako treba da se vozi.
Znaci da nam fali vise opremljene policije i stroziji zakoni. A fale nam i dobri putevi. Tamo sam sve vreme bio prinudjen da preticem, gde god krenuo a ovde za vise od 20 godina nisam mozda ni 10 puta bio u situaciji da prelazim u liniju iz suprotnog pravca . A kad god sam vozio brze, snimio me radar. I onda moras da pazis na poene, dozvolu, osiguranje. Kazne su visoke ali to nije nista
prema onome sto vas ceka kod osiguranja. Za svaki prekrsaj javljaju vasem osiguranju pa premija raste do astronomskih visina. Tako da vas to uskoro kosta vise nego sam auto sa sve gorivom i odrzavanjem. A mladi? Kroz sta oni sve prolaze to ne zelim ni najvecem neprijatelju. Prvo polazu u gradu pa kasnije na autoputu. I onda kada poloze ceka ih osiguranje za pocetnike od $4000 godisnje
koje se smanjuje samo ako vrlo pazljivo voze. Pa sad ko zeli neka izvuce neke zakljucke. Sretna vam voznja

Zoran

pre 16 godina

Vozaci su u biti manje vise svuda isti, ali je zato Vlada u drugim zemljama znatno efikasnija. Da se primenjuje zakon o saobracaju, da su ostrije kazne i da nema "gledanja kroz prste" ( citaj mito i veze ) sve bi to drugacije izgledalo. Sa druge strane, da su izgradjeni ti famozni auto putevi, zasigurno bi bilo mnogo manje udesa. Zasto niko ne protestuje, recimo, zato sto nije uradjen auto put od Beograda do Subotice, a otima se novac od poreskih obveznika i naplacuje putarina. Pa u Evropi ne postoji jednostavnija deonica za izgradnju od pomenute, sta ce tek biti sa deonicom od Pozege do Bara?

Boris

pre 16 godina

Sve mi to "postovani strucnjaci" znamo, ali nema konkterne akcije MUP-a , jer dokad god bude ono " e brate brate zavrsi mi to eve popi kafu" bice uvijek preko 1000 mrtvih tokom godine

Mr D

pre 16 godina

Saobracajna nekultura je samo ocigledni pokazatelj svake druge nekulture.
U poslednja 2 dana sam video 3 vozila koja su namerno prosla kroz crvemo (2 su cak stala na njega i prosla kada im se ucinilo da mogu) na NGBD.
S druge strane postoje nelogicna ogranicenja (npr. 40km/h u zemunskoj Cara Dusana) gde i autobusi gradskog prevoz idu brze, ali radar redovno radi.
Zalazem se da se uvedu posebne i veoma rigorozne kazne za bahatu voznju (ovo postoji i u drugim zemljama).
Takodje, sta je sa svim onim uredjajima koji je trebalo da budu postavljeni na svim kriticnim pravcima i koji bi trebalo da automatski fotografisu sve koji voze prebrzo ili ne postuju semafor? Nema ih ili ne rade.
Zasto? Zato sto onda nema pogadjanja, nema "kako je kolega", nema "znas li ti ko sam ja", nema "popi pice na moj racun", vec samo ima cestitke koja stigne na kucnu adresu i gotovo.
Bez reda nema napretka.

Libertarian

pre 16 godina

Da putevi su uzasni, i to je jedan od razloga. A sta je ova vlast po tom pitanju uradila? U Beogradu nije sagradjen nijedan most od vremena velikog masona, a saobracaj je ogromno povecan. Ma nisu u stanju da naprave ni tih par jadnih kilometara obilaznice oko Beograda evo vec godinama a do sada smo mogli da imamo autoputeve i do Madjarske, i do Bugarske, i do Makedonije, i do Crne Gore. Pogledajte samo kako Hrvati grade. A drugi deo je naravno saobracajna kultura i DIVLJANJE na putevima. A sta su tu uradili? Svako vece gledam klince kako divljaju po centru Beograda na motorima i niko ih ne zaustavlja. Kako onda moze da bude po periferiji i na putevima? Kontrola je gora nego u vreme Milosevica. Ova vlada dobija cistog keca, da covek vidi neku alternativu pa da ponovo krene u setnje ili osvajanje skupstine... u vreme Milosevica je bar bilo nade da ce biti bolje kad' se promeni vlast, a sada i to polako umire, ma da su u stanju da bar JEDNO pitanje rese.

marko

pre 16 godina

ljetos je cak cetvoro mojih prijatelja iz beograda koji su ljetovali kod mene na hrvatskom primorju platili prometne kazne.
pitao sam ih ima li to veze sa cinjenicom da su imali beogradske tablice ali su svi redom ustvrdili da su prometnici bili cak iznimno ljubazni ali i prilicno sokirani stupnjem prekrsaja.
srecom, u hrvatskoj je mandatna kazna za strance 'flat rate' od 500 kuna (oko 70 eura), za prolaz kroz crveno na semaforu, na primjer, meni bi kao hrvatskom drzavljaninu bila oduzeta dozvola i platio bih par stotina eura.
takodjer, SVI su moji prijatelji u moju jednosmjernu ulicu ulazili iz zabranjenog smjera iako je razlika, kada se postivaju propisi, svega stotinak metara.
tek sam na ovom primjeru shvatio koliko su se prilike kod nas popravile kad je u pitanju postivanje prometnih propisa mada, nazalost, to nije i smanjilo broj mrtvih na cestama.
vozio sam po beogradu u vise prilika ali sam na vrijeme odustao, previse je frustriranih vozaca.
Sad parkiram auto i vozim se taksijem, srecom taksi nije previse skup (mada je sve skuplji) a tako mogu i popiti koliko zelim

Andjela

pre 16 godina

Šta se čudite, pa to je STANJE SVESTI i SPOSOBNOSTI prosečnog srbina!!! Eto vratili su nas lažni nacionalisti našoj SEOSKOJ srednjovekovnoj TRADICIJI – zato umesto zapadnih automobila naši sunarodnici treba da koriste samo "TALJIGE" – "ZAPREGU", mogu da biraju pogon sa "VOLOVIMA" ili "KONJIMA"!!!

Sash!

pre 16 godina

Odlicna tema !!!
S jedne strane zalosno je stanje Srpskih puteva, nasa dotrajala signalizacija i slaba kontrola saobracaja.
S druge strane (citaj: vaznije strane) je kako vozimo i kako se ponasamo u saobracaju. Svi su svedoci na dnevnoj (i nocnoj) bazi prekoracenja brzina, voznje zutom trakom, prolazak kroz crveno svetlo, "secenje" pesaka ali i pesaka koji ne postuju vozace jer prelaze kako ko hoce, ali smatram da je jedno od najgorih prekrsaja ne-davanje pokazivaca pravca ("migavca") i "makazice" kada se vozi normalnom brzinom ali se neki "manijak" uvek pojavi da presece i vas i druge ...
Sve u svemu, ovde je saobracajna kultura i licno vaspitanje na niskom nivou. Dok je god "macho" stila i drskosti u voznji i takvom pristupu ucestvovanja u saobracaju u Srbiji bice i nesreca i zrtava, na zalost ...
Mozda je krajnje vreme da se uvedu bodovi i uvede novi Zakon. Ali, prvo je potrebno istrenirati (naseg) trenera (citaj: policiju i ucesnike kontrole saobracaja).
Zakljucak: Jako zalosna situacija ...

Vlatke

pre 16 godina

Evo citam ovaj tekst i komentare i hocu samo da kazem da se mora nesto duboko promeniti. Jako stroge kazne i oduzimanje dozvole nesavesnim vozacima. Ali problem lezi i u losem mentalitetu i u nesavesti srpskih vozaca. Neko je ovde komentarisao kako bi u zapadnim zemljama bilo isto kao i u Srbiji da nije ostrih kazni i kaznene politike. To je samo delimicno tacno. Iz iskustva govorim, a ziveo sam malo u Nemackoj a sada u Americi, da je svest vozaca u razvijenim zemljama na daleko vecem nivou nego kod nas. Saobracajno vaspitanje se neguje u porodici i od malih nogu se deca uce kako da se ponasaju da bi bila bezbedna, u vozilu i van njega. Jedan prijatelj , inace amerikanac, jako drzi do sebe, pravi je macho sto bi se reklo , ima skup i brz auto i ocekivao bih da ga vozi isto tako, ali dok sam se ja cudio koliko on vozi polako i po svim propisima on mi je samo rekao "zasto bih izazivao statistiku, zasto da neko strada?". Znaci ovde ako hoces da si smeker budi kulturan. Zaista je tako...za razliku od Beograda gde svi hoce da budu "Flojdovi". Ne znaju da je to odavno "out". Previse je Flojdova kod nas...da ne govorimo o besu koji se ispoljava cesto kroz tu agresivnu voznju i ludacko ponasanje za volanom. Srbiji treba jedno veliko treznjenje i prevaspitavanje. Za mnoge generacije je prekasno ali najmladje treba makar u skoli uciti redu i disciplini. Onda ce za nekoliko godina i decenija sve izgledati mnogo bolje.

oto

pre 16 godina

I ovi podaci, kao i podaci iz drugih oblasti, odslikavaju pravo stanje stvari u srpskom drustvu danas.
Neosporno je da broj automobila, dotrajalih, starih, boljih ili novih, u Srbiji nikada nije bio veci, sa tendencijom daljeg rasta. Ako bi Srbija po broju automobila jednog dana dostigla nivo najrazvijenih zemalja gde taj broj skoro dostize ukupan broj stanovnika, Srbiji pre svega nedostaje adekvatna infrastruktura: autoputevi, brzi, siroki putevi, siroke dvosmerne ulice, mnogo parking mesta, pre svega u novoizgradjenim javnim garaza-parkinzima, mnogo novih semafora na mnogim raskrsnicama, putna signalizacija i regulisanje saobracaja kamerama, mnogo speed-camera, novi zakoni, mnogo novih auto skola...Isto tako, da bi se smanjio broj poginulih i onih sa najtezim povredama Srbiji nedostaje savremeno organizovana Ambulance sluzba (koja se veoma razlikuje od srpske tzv. Hitne pomoci). U Srbiji ne postoji interesovanje na Medicinskim fakultetima i njihivom Klinikama za Traumatologiju i Anesteziologiju za uvodjenje ATLS sistema u zbrinjavanju povredjenih, od bilo koje vrste traume, ukljucujuci i saobracajni traumatizam. ATLS sistem, koji potice iz USA i datira od ranih 80-ih godina vec se prosirio na vise od 30-ak zemalja sa svim kontinenatima i pokazao se kao superioran u odnosu na sve dosadasnje (ako se to do osamdesetih i moglo nazvati sistemom). Srbija i u toj oblasti kasni za svetom bar 30 godina. Da li je to zakasnjenje upste nadohnadivo, videcemo.

vladimir

pre 16 godina

Na svoju nesrecu direktno sam bio pogodjen (saobracajna nesreca sestre) nesretnim ishodom na nasim putevima. Motociklista od 19 godina koji je udario sestru, nije ostao ni bez vozacke dozvole. U posetu u bolnicu dosao je vozeci se automobilom. 35. dana posle nesrece u Stanici milicije u Obrenovcu nisu imali kompletne podatke za podnosenje Opstinsko Tuziocu (nedostajao je uzorak krvi i izvestaj vestaka). Otac od mladica je takodje pocinilac teskog prekrsaja (pesak stradao na pesackom prelazu). Stanje svesti i zakoni su nazalost katastrofalni u Srbiji.