Petak, 02.02.2007.

09:09

Strani stavovi o planu za Kosovo

Havijer Solana i Oli Ren pozvali Beograd i Prištinu da se s Martijem Ahtisarijem aktivno uključe u proces rešavanja budućnosti.

Izvor: B92

Strani stavovi o planu za Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

D

pre 17 godina

Zanimljivo. Srbija ce jos jednom biti presedan u medjunarodnom javnom pravu. Kroz nas su smisljali definicije terora, uvozili nam nesvrstane, pravdali samoopredeljenje pravilima uti posidetis i konacno primenili humanitarnu intervenciju kao oblik primene oruzane sile.

Sada, po prvi put imamo cast da uvedemo precedent u medjunarodnu zajednicu (gle, ironije, jos jedan) u kome manjina dobija pravo na samoopredeljenje.

Iskreno, moram priznati da sam vrlo ponosna na to sto tako mala zemlja, kao slepo crevo sveta, ucestvuje u stvaranju novih i novih pravila. Strasno.

Postenjacina

pre 17 godina

Posteno bi bilo da svako ko kaze da treba pristati na otmicu Kosova, odmah ponudi jedan sprat svoje kuce, ili jednu sobu svog stana, izbeglim Srbima sa Kosova. Onda bih verovao da iskreno veruju da je tako bolje. Naravno da je lako dati tudju kucu.

Nikola

pre 17 godina

Pitanje jeste slozeno...mi hocemo Kosovo al necemo Albance. Nazalost to vise nije moguce, zakasnili smo 100 godina, kad je to "resenje" bilo moguce. Sta nam je sad raditi? Nek se odvoje severne opstine i nek nam daju lovu i konkretan datum za ulazak u EU...pa putujete Albanci!

pata

pre 17 godina

Vidim danas kamenovanje skole i noz u ledja jednoj nevinoj zeni?
I bice toga jos, kao sto je i bilo.
Evropski politicari daju izjave, a da predlog nisu ni upoznali, jer kako je bilo receno o predlogu se do sada nije govorilo i prvo je predstavljen Beogradu i Pristini. Ili nas pogresno obavesavate?
Sa druge strane, koliko mozemo da primetimo, evropski politicari nisu upoznati sa realnim stanjem na Kosovu u ovom trenutku. Da li ima nekog normalnog u Srbiji da predoci ljudima tu sliku?
Evropski gradjani od bombardovanja Srbije nisu dobili vise nikakve vesti o zivotu na Kosovu.
A ni nasi mediji takodje nemaju apsolutno nikakav direktan prikaz situacije.
Cutanje je samo odobravanje

BoKi

pre 17 godina

A šta bi mi u stvari? Kosovo kao teritoriju, ali BEZ Albanaca... OK, to ne može pošto bi to bio genocid. Znači hoćemo Kosovo SA Albancima, u Srbiji. Znači, hoćemo oko trećine parlamenta Srbije da budu albanske stranke... Nećemo ni to?
Znači, hoćemo Kosovo u Nebeskoj Srbiji! Pa što to nismo odmah rekli čoveku? On, jadan, pokušao da nam nađe rešenje na ovom svetu... Nije shvatio.

Vuk

pre 17 godina

A kakve to veze imaju Mladic i Karadjic sa statusom KiM, i navodnim manevarskim prostorom zvanicnika Srbije?
Pa nemojmo mjesati kruske i jabuke samo zato sto nam to nam to zgodno zvuci!!!

Aleksandar

pre 17 godina

Bez obzira na sve okolnosti u kojima se Srbija nalazi i sposobnosti njenih politicara,stav Zapada je tragican i razocaravajuci za sve demokratski orijentisane ljude u Srbiji jer ipak albanci su se koristili terorizmom,i kako se ispostavlja ispunili svoje ciljeve.

nezadovoljni

pre 17 godina

Nadam se da ce Srbija biti prva drzava koja ce priznati nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva,. Toliko o njihovom stavu o "pravednom i održivom rešenju"

Aleksandar

pre 17 godina

Ja mislim : Da predlogu gospodina Ahtisarija.
Milosevic je zaratio kada se nasao u slicnoj situaciji. Ovaj Kostunica oce ili da prekida diplomatske odnose (a to je uvod u rat) ili da nacionalizuje imovinu stranaca iz zemalja koje budu prihvatile nezavisnost ili da ratuje.
Predlazem politicarima da udju u proces pregovaranja i da pokusaju da ostvare sto bolju poziciju za Srbe koji zive na Kosovu.

ik

pre 17 godina

Ima jedna stvar koju ja nikako ne razumem. Naime to da "medjunarodna zajednica" sa takvom lakocom i prirodnoscu raspravlja o necemu sto je ZA SVAKU zemlju na ovoj nasoj planeti od vitalnog znacaja. Naime teritorija, deo teritorije jedne medjunarodno priznate zemlje. Svako, ali bas svako bi se ponasao kao mi. Pa nismo mi kreteni...znamo i mi da da je Kosovo izgubljeno u smislu da Srbija vise taj deo teritorije nikada nece na ovaj ili onaj nacin kontrolisati. Dakle...svi mi to shvatamo. Ali mene cudi da svi ti "pametni" ljudi koji nama kroje sudbinu ni pod razno ne dodju na ideju da sebe upitaju da li bi oni reagovali kao mi ili ne bi. Ako neko od njih kaze da u slucaju da se nekada za 100, za 200...za 500 godina nije bitno, dogodi u njihovoj zemlji nesto slicno, i ako bi u tom slucaju stvarno prisatali da se odreknu dela svoje teritorije i ako bi to smatrali normalnim, ispravnim, i ako bi dozvolili da im se otme 15% teritorije ONDA su me eto ubedili i onda verujem u njihove dobre namere, iskrenost, humanost i ispravnost politike koju vode. Sto rece neko gore..., daj bre uzmite kad ste toliko navalili.. ajde jaci ste, mocniji ste...al' nemojte da nas pravite ludim.
Ma super...sta bese pise u onim jednim novinama...??
Rusi ako pristanu na njihov plan, onda je ionako sve ok, a ako ne pristanu onda ih jednostavno treba ignorisati i raditi kako oni smatraju da je ispravno (za njih).
A nama treba dati sargarepu. Jaoooj zemljo otvori se...:( Dali je ovo 2007-a ili kameno doba!!.
Ja zivim u Nemackoj i svakodnevno raspravljam sa prijateljima Nemcima..., i svi su oni kao u fazonu da je resenje zapada jednostavno najbolje za mir i prosperitet u regionu. Da granice nisu bitne, vazno ja da se lepo zivi i bla, bla, bla...
A kada ih ja pitam da li bi se oni odrekli dela svoje teritorije...onda buncaju kako zivimo u vremenu u kome granice postaju sve manje i manje vazne. Nikako da mi odgovore direktno i konkretno. Ili sam ja prolupao skroz pa imam paradajz na ocima i ne vidim nista. Neka me slobodno neko ispravi i pojasni neke stvari, jer ja ocigledno "ovde" ne razumem nesto...
A najbolji je bio tamo neki diplomata koji je na pitanje o rezoluciji 1244, u kojoj stoji da Kosovo ostaje u okvirima Srbije, rekao da nista nije vecno, pa ni neka doneta rezolucija. Ta rezolucija ne znaci da se ne moze izglasati nova rezolucija.
Uopste mi nije do diskusuje... te Kosovo ce ostati nase, te nece ostati nase...ALI MI JE MUKA od njihovog nacina, njihovih lazi i njihovih prevara...

Goran

pre 17 godina

Srbija je nasa kuca. Da li biste vi dali nekome deo svoje kuce?
Kakve veze ima ulazak u EU sa nasom kucom?
Pitam se da li ce vojska Srbije (kao i svaki put do sad) jos jednom pociniti veleizdaju i dozvoliti da nam otmu deo nase kuce.

srki

pre 17 godina

pa zato su nas bombardovali,da nam otmu ono sto je nase svi koji se slazu da treba dati kosovo to bi ti bilo ovako.dodje neko da stanuje kod vas u kucu i posle nekog vremena prestane da placa kiriju, struju, vodu,i na kraju kaze da ja njegov sprat kuce,pa vi gospodo dajte taj vas deo kuce slobodno a nasi ocevi su velika sredstva izdvajala i slala na kosovo to znaci njet nikad se ne odrici onog sto je tvoje nikad...

Bojan Jankovic

pre 17 godina

Molim predstavnike medjunarodne zajednice da prestanu da izludjuju narod ove zemlje recima kao sto su kompromis, pregovori, predlozi, itd. Jednostavno budite otvoreni i saopstite nam da smo losom politikom u protekih 20 godina (ako ne i duze) uz mnogo vaznije stvari kao sto su brojni ljudski zivoti izgubili i deo nase teritorije koji se zove Kosovo. To bi nas narod mnogo lakse prihvatio neko "diplomatske napore" i ostale birokratske fore koje stvarno dovode do izludjenja!

mama ludaca

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica gresi sto nam se obraca kao normalnim,pametnim i razumnim ljudima,sa gradjanskom tradicijom koja podrazumeva toleranciju,humanost i smanjenje nacionalizma i ksenofobije.
Na zalost i nesrecu:mi smo tek jadni papagaji koji ponavljamo neke mantre.Ranije smo bili bogati socijalisticko-samoupravnim vokabularom,a sad nas ubedjuju da je pravo sveto pismo,a ne nesto zivo i promenjivo,optereceni smo neznanjem i nepoznavanjem samih sebe i sveta,mrzimo druge i drugacije,a spremni da zrtvujemo svoju decu za bezvredne probisvete kakvi su Mladic,Karadzic i njima slicni.
Jedini jezik koji razumemo je jezik sile,a onda kao nevaspitano dete vristimo i pominjemo nepravdu,a pojmovi pravde i nepravde su nam nepoznati.Zasto ne zelimo da vidimo da se Albanci u ovoj situaciji ponasaju bolje od nas-ukljucujuci i one demonstracije u Beogradu.Pa zar nam nije bilo dosta Solevica,Kecmana i drustva i zar nesto moze da se u uredjenom svetu postigne kad izvedete izmanipulisane ojadjene ljude i jos nudite g.Ahtisariju da ih primi.Zasto ne g.Kostunica,posto im je i recnik i ponasanje slicno.

sedmica

pre 17 godina

Razumem one koji su protiv nezavisnosti i oduzimanja dela nase teritorije, ali po mom skromnom misljenju, odavno smo ga izgubili. Sve bitke SU izgubili, zar NISU "galamili" ne damo Krajinu, ne damo Bosnu, pa nas na kraju niko nista nije pitao i sta se desilo: Krajina je u R.Hrvatskoj, Srbi koji su proterani, rasuli se po celom svetu, a oni koji su ostali u Srbiji cekaju u redu za putovnicu, ne bi li sa tim omrazenim dokumentom mogli da putuju kao ljudi.
Zamislite da je bilo pameti da se prihvati plan Z4. S.M. i Seselj su bili protiv toga . . jer Srbi ce ziveti u jednoj zemlji ili te zemlje nece biti.
Uzasno mnogo politickih gresaka je ucinjeno, neke smo platili, neke upravo placamo, a neke ostaju za naplatu. Nazalost.

Горан

pre 17 godina

Без српског пристанка, територија Косова и Метохије неће моћи да се издвоји из Србије.

Треба једноставно рећи НЕ, баш као што је то Тадић урадио, исто и Коштуница а такође и народна скупштина државе Србије.

Мирно, без икаквих помињања ратова и оружја. Једноставно НЕ и то је то.

Запад може да нам привремено ОТМЕ нашу територију али то им неће ићи у прилог.

Maja_V

pre 17 godina

Pojedini politicari su uspeli da prevazidju pokojnog SLobu, kad je rec o Kosovu. Oni, za razliku od Milosevica, koji je zaista RATOVAO za to parce zemlje I IZGUBIO, znaju bolje od naroda da od Kosova nema nista i to odavno. To im medjutim, uopste ne smeta da se bave politickom NEKROFILIJOM zarad svojih fotelja. Nasminkali su mrtvaca i vodaju ga po televizijama, guraju nas u virtualnu stvarnost, talasaju o apokalipticnoj poslednjoj liniji odbrane... Gori su demagozi od Milosevica, jer je SLoba ipak morao da zameni konfor svoje vile za neko skloniste pod zemljom, a sve zarad sulude ideje da se Kosovo,u 21.veku, moze braniti oruzjem. Nisam verovala da cu to ikada pomisliti ali mi je definitivno jasno...GORI SU OD NJEGA!

sumadinac

pre 17 godina

Srbima buducnost u Evropi!? Pa bas vidim, zivimo kao u kavezu, za vizu se mora cekati ponizavajuci red ispred ambasade. Ali ipak: nama je buducnost u Evropi. Kako da ne. Pa sto vec jednom nisu ucinili korake u tom pravcu. Nego eto, sada da bi "preboleli" gubitak Kosova, nastavice pregovore bez izrucenja Mladica (neka dodju da ga sami nadju), sve dok se tema Kosovo ne zaboravi. A onda se vracaju staroj politici pritisaka. Za bilo koj izlazak "u susret" trazice sledece ponizavanje nas Srba. "Mahati sargarepom" Pa nismo mi zecevi!!!

Makaveli

pre 17 godina

Mozda ne pise ta rec, ali plan podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova. I to je prelazno resenje. A krajnje je nezavisnost, i to svi dobro znamo.
Ja samo jedva cekam da se ova mucna (i u medjuvremenu veoma dosadna tema) resi, i da konacno krenemo dalje. Vise mi je dosta svega toga, a i vecini naroda u Srbiji isto tako po mojoj proceni.

Boban_SG_CH

pre 17 godina

Mi (SRBIJA) smo sitna riba u velikom evropskom akvarijumu.
EU i Amerika mogu priznati Kosovo koliko god hocu. TAPIJA je nasa, Rusija se dize na noge (vratila je ceo dug SSSR-A od 120mrd. $ prevremeno !!!) i uspece zajedno sa Kinom vec uskoro da neutralise uticaj i moc Amerike koja je inace vec dostigla cenit svoje jacine.
...zato podrzavam stav DSS. Sada mozda izgleda i ludo i glupo. Ali vreme radi za nas. Nikako pristati na odvajanje, dalje gledati ekonomiju i baviti se politikom bez pretnja, prekidanja diplomatskih odnosa, itd. i mirno cekati nasih "5 minuta" u kojima mozemo pokazati TAPIJU!
SRBIN.

Starac

pre 17 godina

Da se razumemo, nasi zemljaci, Albanci sa Kosova i Metohije nikada ne bi zapoceli ovu igranku da im neko jos davno pre 1999. nije rekao da ce zurka ovako da zavrsi. Prema tome, neka ne pricaju nama sta treba a sta ne da prihvatimo. Albanci mogu da budu manjina u Srbiji jer imaju maticu u Albaniji. Mi NE MOZEMO, a ne necemo da odustanemo od Kosova i Metohije. A Evropa i evropski principi? Pa mi smo u Evropi i kulturolski (zivim vec neko vreme u EU, pa znam da tu nema razlike) i geografski. Da iskorenimo korupciju (ali ne skroz posto ovi sa zapada ipak to vole ali ne smeju da brljaju kod sebe) omogucimo uspesno poslovanje, sredimo poljoprivredu i vodoprivredu. A onda? "Putuj Evropo, ne misli na nas."

Jovan Preacher

pre 17 godina

Ne vidim tu nikakvu sargarepu. Jednostavno Kosovo su Srbi sami izgubili lose vodjenom politikom, a izgubice jos teritorija ukoliko se nastavi demografski pad i mladi nastave da se iseljavaju iz Srbije. Sto se Mladica i Karadzica tice, oni se jednostavno moraju izruciti, ti zahtevi traju godinama i bolje da smo na vreme izasli u susret Haskom tribunalu. Kako bi opravdali svoje napore za tim, umesto nemustih opravdanja, mogli smo da pozovemo policijske istrazitelje iz drugih zemalja koje bi u saradnji sa nasim sluzbama pronasle optuzene. Ali to bi, dakako, predstavljalo krsenje suvereniteta jedne suverene drzave. Na zalost, nasi politicari, jos ne shvataju da su pomerene granice pojmova suvereniteta i teritorijalnosti i da sad zivimo u otvorenom svetu gde svi odlucuju o svakome, a ne u rezervatima teorija iz 19 veka.

SARAJKA

pre 17 godina

Vojislav Kostunica nije htio izruciti Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Pa tako danas nema uopce nikakvog manevarskog prostora. Njemu su bitnija dva ratna zlocinca od Kosova. Pa eto mu sada, neka kupi plodove svoje politike. Ne moze jedna mala zemljica nikada igrati na kartu ignorancije protiv velikih sila.

SARAJKA

pre 17 godina

Vojislav Kostunica nije htio izruciti Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Pa tako danas nema uopce nikakvog manevarskog prostora. Njemu su bitnija dva ratna zlocinca od Kosova. Pa eto mu sada, neka kupi plodove svoje politike. Ne moze jedna mala zemljica nikada igrati na kartu ignorancije protiv velikih sila.

sumadinac

pre 17 godina

Srbima buducnost u Evropi!? Pa bas vidim, zivimo kao u kavezu, za vizu se mora cekati ponizavajuci red ispred ambasade. Ali ipak: nama je buducnost u Evropi. Kako da ne. Pa sto vec jednom nisu ucinili korake u tom pravcu. Nego eto, sada da bi "preboleli" gubitak Kosova, nastavice pregovore bez izrucenja Mladica (neka dodju da ga sami nadju), sve dok se tema Kosovo ne zaboravi. A onda se vracaju staroj politici pritisaka. Za bilo koj izlazak "u susret" trazice sledece ponizavanje nas Srba. "Mahati sargarepom" Pa nismo mi zecevi!!!

Starac

pre 17 godina

Da se razumemo, nasi zemljaci, Albanci sa Kosova i Metohije nikada ne bi zapoceli ovu igranku da im neko jos davno pre 1999. nije rekao da ce zurka ovako da zavrsi. Prema tome, neka ne pricaju nama sta treba a sta ne da prihvatimo. Albanci mogu da budu manjina u Srbiji jer imaju maticu u Albaniji. Mi NE MOZEMO, a ne necemo da odustanemo od Kosova i Metohije. A Evropa i evropski principi? Pa mi smo u Evropi i kulturolski (zivim vec neko vreme u EU, pa znam da tu nema razlike) i geografski. Da iskorenimo korupciju (ali ne skroz posto ovi sa zapada ipak to vole ali ne smeju da brljaju kod sebe) omogucimo uspesno poslovanje, sredimo poljoprivredu i vodoprivredu. A onda? "Putuj Evropo, ne misli na nas."

Boban_SG_CH

pre 17 godina

Mi (SRBIJA) smo sitna riba u velikom evropskom akvarijumu.
EU i Amerika mogu priznati Kosovo koliko god hocu. TAPIJA je nasa, Rusija se dize na noge (vratila je ceo dug SSSR-A od 120mrd. $ prevremeno !!!) i uspece zajedno sa Kinom vec uskoro da neutralise uticaj i moc Amerike koja je inace vec dostigla cenit svoje jacine.
...zato podrzavam stav DSS. Sada mozda izgleda i ludo i glupo. Ali vreme radi za nas. Nikako pristati na odvajanje, dalje gledati ekonomiju i baviti se politikom bez pretnja, prekidanja diplomatskih odnosa, itd. i mirno cekati nasih "5 minuta" u kojima mozemo pokazati TAPIJU!
SRBIN.

Maja_V

pre 17 godina

Pojedini politicari su uspeli da prevazidju pokojnog SLobu, kad je rec o Kosovu. Oni, za razliku od Milosevica, koji je zaista RATOVAO za to parce zemlje I IZGUBIO, znaju bolje od naroda da od Kosova nema nista i to odavno. To im medjutim, uopste ne smeta da se bave politickom NEKROFILIJOM zarad svojih fotelja. Nasminkali su mrtvaca i vodaju ga po televizijama, guraju nas u virtualnu stvarnost, talasaju o apokalipticnoj poslednjoj liniji odbrane... Gori su demagozi od Milosevica, jer je SLoba ipak morao da zameni konfor svoje vile za neko skloniste pod zemljom, a sve zarad sulude ideje da se Kosovo,u 21.veku, moze braniti oruzjem. Nisam verovala da cu to ikada pomisliti ali mi je definitivno jasno...GORI SU OD NJEGA!

Makaveli

pre 17 godina

Mozda ne pise ta rec, ali plan podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova. I to je prelazno resenje. A krajnje je nezavisnost, i to svi dobro znamo.
Ja samo jedva cekam da se ova mucna (i u medjuvremenu veoma dosadna tema) resi, i da konacno krenemo dalje. Vise mi je dosta svega toga, a i vecini naroda u Srbiji isto tako po mojoj proceni.

Jovan Preacher

pre 17 godina

Ne vidim tu nikakvu sargarepu. Jednostavno Kosovo su Srbi sami izgubili lose vodjenom politikom, a izgubice jos teritorija ukoliko se nastavi demografski pad i mladi nastave da se iseljavaju iz Srbije. Sto se Mladica i Karadzica tice, oni se jednostavno moraju izruciti, ti zahtevi traju godinama i bolje da smo na vreme izasli u susret Haskom tribunalu. Kako bi opravdali svoje napore za tim, umesto nemustih opravdanja, mogli smo da pozovemo policijske istrazitelje iz drugih zemalja koje bi u saradnji sa nasim sluzbama pronasle optuzene. Ali to bi, dakako, predstavljalo krsenje suvereniteta jedne suverene drzave. Na zalost, nasi politicari, jos ne shvataju da su pomerene granice pojmova suvereniteta i teritorijalnosti i da sad zivimo u otvorenom svetu gde svi odlucuju o svakome, a ne u rezervatima teorija iz 19 veka.

Горан

pre 17 godina

Без српског пристанка, територија Косова и Метохије неће моћи да се издвоји из Србије.

Треба једноставно рећи НЕ, баш као што је то Тадић урадио, исто и Коштуница а такође и народна скупштина државе Србије.

Мирно, без икаквих помињања ратова и оружја. Једноставно НЕ и то је то.

Запад може да нам привремено ОТМЕ нашу територију али то им неће ићи у прилог.

sedmica

pre 17 godina

Razumem one koji su protiv nezavisnosti i oduzimanja dela nase teritorije, ali po mom skromnom misljenju, odavno smo ga izgubili. Sve bitke SU izgubili, zar NISU "galamili" ne damo Krajinu, ne damo Bosnu, pa nas na kraju niko nista nije pitao i sta se desilo: Krajina je u R.Hrvatskoj, Srbi koji su proterani, rasuli se po celom svetu, a oni koji su ostali u Srbiji cekaju u redu za putovnicu, ne bi li sa tim omrazenim dokumentom mogli da putuju kao ljudi.
Zamislite da je bilo pameti da se prihvati plan Z4. S.M. i Seselj su bili protiv toga . . jer Srbi ce ziveti u jednoj zemlji ili te zemlje nece biti.
Uzasno mnogo politickih gresaka je ucinjeno, neke smo platili, neke upravo placamo, a neke ostaju za naplatu. Nazalost.

Bojan Jankovic

pre 17 godina

Molim predstavnike medjunarodne zajednice da prestanu da izludjuju narod ove zemlje recima kao sto su kompromis, pregovori, predlozi, itd. Jednostavno budite otvoreni i saopstite nam da smo losom politikom u protekih 20 godina (ako ne i duze) uz mnogo vaznije stvari kao sto su brojni ljudski zivoti izgubili i deo nase teritorije koji se zove Kosovo. To bi nas narod mnogo lakse prihvatio neko "diplomatske napore" i ostale birokratske fore koje stvarno dovode do izludjenja!

mama ludaca

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica gresi sto nam se obraca kao normalnim,pametnim i razumnim ljudima,sa gradjanskom tradicijom koja podrazumeva toleranciju,humanost i smanjenje nacionalizma i ksenofobije.
Na zalost i nesrecu:mi smo tek jadni papagaji koji ponavljamo neke mantre.Ranije smo bili bogati socijalisticko-samoupravnim vokabularom,a sad nas ubedjuju da je pravo sveto pismo,a ne nesto zivo i promenjivo,optereceni smo neznanjem i nepoznavanjem samih sebe i sveta,mrzimo druge i drugacije,a spremni da zrtvujemo svoju decu za bezvredne probisvete kakvi su Mladic,Karadzic i njima slicni.
Jedini jezik koji razumemo je jezik sile,a onda kao nevaspitano dete vristimo i pominjemo nepravdu,a pojmovi pravde i nepravde su nam nepoznati.Zasto ne zelimo da vidimo da se Albanci u ovoj situaciji ponasaju bolje od nas-ukljucujuci i one demonstracije u Beogradu.Pa zar nam nije bilo dosta Solevica,Kecmana i drustva i zar nesto moze da se u uredjenom svetu postigne kad izvedete izmanipulisane ojadjene ljude i jos nudite g.Ahtisariju da ih primi.Zasto ne g.Kostunica,posto im je i recnik i ponasanje slicno.

srki

pre 17 godina

pa zato su nas bombardovali,da nam otmu ono sto je nase svi koji se slazu da treba dati kosovo to bi ti bilo ovako.dodje neko da stanuje kod vas u kucu i posle nekog vremena prestane da placa kiriju, struju, vodu,i na kraju kaze da ja njegov sprat kuce,pa vi gospodo dajte taj vas deo kuce slobodno a nasi ocevi su velika sredstva izdvajala i slala na kosovo to znaci njet nikad se ne odrici onog sto je tvoje nikad...

Goran

pre 17 godina

Srbija je nasa kuca. Da li biste vi dali nekome deo svoje kuce?
Kakve veze ima ulazak u EU sa nasom kucom?
Pitam se da li ce vojska Srbije (kao i svaki put do sad) jos jednom pociniti veleizdaju i dozvoliti da nam otmu deo nase kuce.

ik

pre 17 godina

Ima jedna stvar koju ja nikako ne razumem. Naime to da "medjunarodna zajednica" sa takvom lakocom i prirodnoscu raspravlja o necemu sto je ZA SVAKU zemlju na ovoj nasoj planeti od vitalnog znacaja. Naime teritorija, deo teritorije jedne medjunarodno priznate zemlje. Svako, ali bas svako bi se ponasao kao mi. Pa nismo mi kreteni...znamo i mi da da je Kosovo izgubljeno u smislu da Srbija vise taj deo teritorije nikada nece na ovaj ili onaj nacin kontrolisati. Dakle...svi mi to shvatamo. Ali mene cudi da svi ti "pametni" ljudi koji nama kroje sudbinu ni pod razno ne dodju na ideju da sebe upitaju da li bi oni reagovali kao mi ili ne bi. Ako neko od njih kaze da u slucaju da se nekada za 100, za 200...za 500 godina nije bitno, dogodi u njihovoj zemlji nesto slicno, i ako bi u tom slucaju stvarno prisatali da se odreknu dela svoje teritorije i ako bi to smatrali normalnim, ispravnim, i ako bi dozvolili da im se otme 15% teritorije ONDA su me eto ubedili i onda verujem u njihove dobre namere, iskrenost, humanost i ispravnost politike koju vode. Sto rece neko gore..., daj bre uzmite kad ste toliko navalili.. ajde jaci ste, mocniji ste...al' nemojte da nas pravite ludim.
Ma super...sta bese pise u onim jednim novinama...??
Rusi ako pristanu na njihov plan, onda je ionako sve ok, a ako ne pristanu onda ih jednostavno treba ignorisati i raditi kako oni smatraju da je ispravno (za njih).
A nama treba dati sargarepu. Jaoooj zemljo otvori se...:( Dali je ovo 2007-a ili kameno doba!!.
Ja zivim u Nemackoj i svakodnevno raspravljam sa prijateljima Nemcima..., i svi su oni kao u fazonu da je resenje zapada jednostavno najbolje za mir i prosperitet u regionu. Da granice nisu bitne, vazno ja da se lepo zivi i bla, bla, bla...
A kada ih ja pitam da li bi se oni odrekli dela svoje teritorije...onda buncaju kako zivimo u vremenu u kome granice postaju sve manje i manje vazne. Nikako da mi odgovore direktno i konkretno. Ili sam ja prolupao skroz pa imam paradajz na ocima i ne vidim nista. Neka me slobodno neko ispravi i pojasni neke stvari, jer ja ocigledno "ovde" ne razumem nesto...
A najbolji je bio tamo neki diplomata koji je na pitanje o rezoluciji 1244, u kojoj stoji da Kosovo ostaje u okvirima Srbije, rekao da nista nije vecno, pa ni neka doneta rezolucija. Ta rezolucija ne znaci da se ne moze izglasati nova rezolucija.
Uopste mi nije do diskusuje... te Kosovo ce ostati nase, te nece ostati nase...ALI MI JE MUKA od njihovog nacina, njihovih lazi i njihovih prevara...

Aleksandar

pre 17 godina

Bez obzira na sve okolnosti u kojima se Srbija nalazi i sposobnosti njenih politicara,stav Zapada je tragican i razocaravajuci za sve demokratski orijentisane ljude u Srbiji jer ipak albanci su se koristili terorizmom,i kako se ispostavlja ispunili svoje ciljeve.

Aleksandar

pre 17 godina

Ja mislim : Da predlogu gospodina Ahtisarija.
Milosevic je zaratio kada se nasao u slicnoj situaciji. Ovaj Kostunica oce ili da prekida diplomatske odnose (a to je uvod u rat) ili da nacionalizuje imovinu stranaca iz zemalja koje budu prihvatile nezavisnost ili da ratuje.
Predlazem politicarima da udju u proces pregovaranja i da pokusaju da ostvare sto bolju poziciju za Srbe koji zive na Kosovu.

nezadovoljni

pre 17 godina

Nadam se da ce Srbija biti prva drzava koja ce priznati nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva,. Toliko o njihovom stavu o "pravednom i održivom rešenju"

BoKi

pre 17 godina

A šta bi mi u stvari? Kosovo kao teritoriju, ali BEZ Albanaca... OK, to ne može pošto bi to bio genocid. Znači hoćemo Kosovo SA Albancima, u Srbiji. Znači, hoćemo oko trećine parlamenta Srbije da budu albanske stranke... Nećemo ni to?
Znači, hoćemo Kosovo u Nebeskoj Srbiji! Pa što to nismo odmah rekli čoveku? On, jadan, pokušao da nam nađe rešenje na ovom svetu... Nije shvatio.

Vuk

pre 17 godina

A kakve to veze imaju Mladic i Karadjic sa statusom KiM, i navodnim manevarskim prostorom zvanicnika Srbije?
Pa nemojmo mjesati kruske i jabuke samo zato sto nam to nam to zgodno zvuci!!!

Nikola

pre 17 godina

Pitanje jeste slozeno...mi hocemo Kosovo al necemo Albance. Nazalost to vise nije moguce, zakasnili smo 100 godina, kad je to "resenje" bilo moguce. Sta nam je sad raditi? Nek se odvoje severne opstine i nek nam daju lovu i konkretan datum za ulazak u EU...pa putujete Albanci!

pata

pre 17 godina

Vidim danas kamenovanje skole i noz u ledja jednoj nevinoj zeni?
I bice toga jos, kao sto je i bilo.
Evropski politicari daju izjave, a da predlog nisu ni upoznali, jer kako je bilo receno o predlogu se do sada nije govorilo i prvo je predstavljen Beogradu i Pristini. Ili nas pogresno obavesavate?
Sa druge strane, koliko mozemo da primetimo, evropski politicari nisu upoznati sa realnim stanjem na Kosovu u ovom trenutku. Da li ima nekog normalnog u Srbiji da predoci ljudima tu sliku?
Evropski gradjani od bombardovanja Srbije nisu dobili vise nikakve vesti o zivotu na Kosovu.
A ni nasi mediji takodje nemaju apsolutno nikakav direktan prikaz situacije.
Cutanje je samo odobravanje

Postenjacina

pre 17 godina

Posteno bi bilo da svako ko kaze da treba pristati na otmicu Kosova, odmah ponudi jedan sprat svoje kuce, ili jednu sobu svog stana, izbeglim Srbima sa Kosova. Onda bih verovao da iskreno veruju da je tako bolje. Naravno da je lako dati tudju kucu.

D

pre 17 godina

Zanimljivo. Srbija ce jos jednom biti presedan u medjunarodnom javnom pravu. Kroz nas su smisljali definicije terora, uvozili nam nesvrstane, pravdali samoopredeljenje pravilima uti posidetis i konacno primenili humanitarnu intervenciju kao oblik primene oruzane sile.

Sada, po prvi put imamo cast da uvedemo precedent u medjunarodnu zajednicu (gle, ironije, jos jedan) u kome manjina dobija pravo na samoopredeljenje.

Iskreno, moram priznati da sam vrlo ponosna na to sto tako mala zemlja, kao slepo crevo sveta, ucestvuje u stvaranju novih i novih pravila. Strasno.

SARAJKA

pre 17 godina

Vojislav Kostunica nije htio izruciti Ratka Mladica i Radovana Karadzica. Pa tako danas nema uopce nikakvog manevarskog prostora. Njemu su bitnija dva ratna zlocinca od Kosova. Pa eto mu sada, neka kupi plodove svoje politike. Ne moze jedna mala zemljica nikada igrati na kartu ignorancije protiv velikih sila.

sumadinac

pre 17 godina

Srbima buducnost u Evropi!? Pa bas vidim, zivimo kao u kavezu, za vizu se mora cekati ponizavajuci red ispred ambasade. Ali ipak: nama je buducnost u Evropi. Kako da ne. Pa sto vec jednom nisu ucinili korake u tom pravcu. Nego eto, sada da bi "preboleli" gubitak Kosova, nastavice pregovore bez izrucenja Mladica (neka dodju da ga sami nadju), sve dok se tema Kosovo ne zaboravi. A onda se vracaju staroj politici pritisaka. Za bilo koj izlazak "u susret" trazice sledece ponizavanje nas Srba. "Mahati sargarepom" Pa nismo mi zecevi!!!

Starac

pre 17 godina

Da se razumemo, nasi zemljaci, Albanci sa Kosova i Metohije nikada ne bi zapoceli ovu igranku da im neko jos davno pre 1999. nije rekao da ce zurka ovako da zavrsi. Prema tome, neka ne pricaju nama sta treba a sta ne da prihvatimo. Albanci mogu da budu manjina u Srbiji jer imaju maticu u Albaniji. Mi NE MOZEMO, a ne necemo da odustanemo od Kosova i Metohije. A Evropa i evropski principi? Pa mi smo u Evropi i kulturolski (zivim vec neko vreme u EU, pa znam da tu nema razlike) i geografski. Da iskorenimo korupciju (ali ne skroz posto ovi sa zapada ipak to vole ali ne smeju da brljaju kod sebe) omogucimo uspesno poslovanje, sredimo poljoprivredu i vodoprivredu. A onda? "Putuj Evropo, ne misli na nas."

Boban_SG_CH

pre 17 godina

Mi (SRBIJA) smo sitna riba u velikom evropskom akvarijumu.
EU i Amerika mogu priznati Kosovo koliko god hocu. TAPIJA je nasa, Rusija se dize na noge (vratila je ceo dug SSSR-A od 120mrd. $ prevremeno !!!) i uspece zajedno sa Kinom vec uskoro da neutralise uticaj i moc Amerike koja je inace vec dostigla cenit svoje jacine.
...zato podrzavam stav DSS. Sada mozda izgleda i ludo i glupo. Ali vreme radi za nas. Nikako pristati na odvajanje, dalje gledati ekonomiju i baviti se politikom bez pretnja, prekidanja diplomatskih odnosa, itd. i mirno cekati nasih "5 minuta" u kojima mozemo pokazati TAPIJU!
SRBIN.

Maja_V

pre 17 godina

Pojedini politicari su uspeli da prevazidju pokojnog SLobu, kad je rec o Kosovu. Oni, za razliku od Milosevica, koji je zaista RATOVAO za to parce zemlje I IZGUBIO, znaju bolje od naroda da od Kosova nema nista i to odavno. To im medjutim, uopste ne smeta da se bave politickom NEKROFILIJOM zarad svojih fotelja. Nasminkali su mrtvaca i vodaju ga po televizijama, guraju nas u virtualnu stvarnost, talasaju o apokalipticnoj poslednjoj liniji odbrane... Gori su demagozi od Milosevica, jer je SLoba ipak morao da zameni konfor svoje vile za neko skloniste pod zemljom, a sve zarad sulude ideje da se Kosovo,u 21.veku, moze braniti oruzjem. Nisam verovala da cu to ikada pomisliti ali mi je definitivno jasno...GORI SU OD NJEGA!

Makaveli

pre 17 godina

Mozda ne pise ta rec, ali plan podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova. I to je prelazno resenje. A krajnje je nezavisnost, i to svi dobro znamo.
Ja samo jedva cekam da se ova mucna (i u medjuvremenu veoma dosadna tema) resi, i da konacno krenemo dalje. Vise mi je dosta svega toga, a i vecini naroda u Srbiji isto tako po mojoj proceni.

Jovan Preacher

pre 17 godina

Ne vidim tu nikakvu sargarepu. Jednostavno Kosovo su Srbi sami izgubili lose vodjenom politikom, a izgubice jos teritorija ukoliko se nastavi demografski pad i mladi nastave da se iseljavaju iz Srbije. Sto se Mladica i Karadzica tice, oni se jednostavno moraju izruciti, ti zahtevi traju godinama i bolje da smo na vreme izasli u susret Haskom tribunalu. Kako bi opravdali svoje napore za tim, umesto nemustih opravdanja, mogli smo da pozovemo policijske istrazitelje iz drugih zemalja koje bi u saradnji sa nasim sluzbama pronasle optuzene. Ali to bi, dakako, predstavljalo krsenje suvereniteta jedne suverene drzave. Na zalost, nasi politicari, jos ne shvataju da su pomerene granice pojmova suvereniteta i teritorijalnosti i da sad zivimo u otvorenom svetu gde svi odlucuju o svakome, a ne u rezervatima teorija iz 19 veka.

Горан

pre 17 godina

Без српског пристанка, територија Косова и Метохије неће моћи да се издвоји из Србије.

Треба једноставно рећи НЕ, баш као што је то Тадић урадио, исто и Коштуница а такође и народна скупштина државе Србије.

Мирно, без икаквих помињања ратова и оружја. Једноставно НЕ и то је то.

Запад може да нам привремено ОТМЕ нашу територију али то им неће ићи у прилог.

sedmica

pre 17 godina

Razumem one koji su protiv nezavisnosti i oduzimanja dela nase teritorije, ali po mom skromnom misljenju, odavno smo ga izgubili. Sve bitke SU izgubili, zar NISU "galamili" ne damo Krajinu, ne damo Bosnu, pa nas na kraju niko nista nije pitao i sta se desilo: Krajina je u R.Hrvatskoj, Srbi koji su proterani, rasuli se po celom svetu, a oni koji su ostali u Srbiji cekaju u redu za putovnicu, ne bi li sa tim omrazenim dokumentom mogli da putuju kao ljudi.
Zamislite da je bilo pameti da se prihvati plan Z4. S.M. i Seselj su bili protiv toga . . jer Srbi ce ziveti u jednoj zemlji ili te zemlje nece biti.
Uzasno mnogo politickih gresaka je ucinjeno, neke smo platili, neke upravo placamo, a neke ostaju za naplatu. Nazalost.

Bojan Jankovic

pre 17 godina

Molim predstavnike medjunarodne zajednice da prestanu da izludjuju narod ove zemlje recima kao sto su kompromis, pregovori, predlozi, itd. Jednostavno budite otvoreni i saopstite nam da smo losom politikom u protekih 20 godina (ako ne i duze) uz mnogo vaznije stvari kao sto su brojni ljudski zivoti izgubili i deo nase teritorije koji se zove Kosovo. To bi nas narod mnogo lakse prihvatio neko "diplomatske napore" i ostale birokratske fore koje stvarno dovode do izludjenja!

mama ludaca

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica gresi sto nam se obraca kao normalnim,pametnim i razumnim ljudima,sa gradjanskom tradicijom koja podrazumeva toleranciju,humanost i smanjenje nacionalizma i ksenofobije.
Na zalost i nesrecu:mi smo tek jadni papagaji koji ponavljamo neke mantre.Ranije smo bili bogati socijalisticko-samoupravnim vokabularom,a sad nas ubedjuju da je pravo sveto pismo,a ne nesto zivo i promenjivo,optereceni smo neznanjem i nepoznavanjem samih sebe i sveta,mrzimo druge i drugacije,a spremni da zrtvujemo svoju decu za bezvredne probisvete kakvi su Mladic,Karadzic i njima slicni.
Jedini jezik koji razumemo je jezik sile,a onda kao nevaspitano dete vristimo i pominjemo nepravdu,a pojmovi pravde i nepravde su nam nepoznati.Zasto ne zelimo da vidimo da se Albanci u ovoj situaciji ponasaju bolje od nas-ukljucujuci i one demonstracije u Beogradu.Pa zar nam nije bilo dosta Solevica,Kecmana i drustva i zar nesto moze da se u uredjenom svetu postigne kad izvedete izmanipulisane ojadjene ljude i jos nudite g.Ahtisariju da ih primi.Zasto ne g.Kostunica,posto im je i recnik i ponasanje slicno.

srki

pre 17 godina

pa zato su nas bombardovali,da nam otmu ono sto je nase svi koji se slazu da treba dati kosovo to bi ti bilo ovako.dodje neko da stanuje kod vas u kucu i posle nekog vremena prestane da placa kiriju, struju, vodu,i na kraju kaze da ja njegov sprat kuce,pa vi gospodo dajte taj vas deo kuce slobodno a nasi ocevi su velika sredstva izdvajala i slala na kosovo to znaci njet nikad se ne odrici onog sto je tvoje nikad...

Goran

pre 17 godina

Srbija je nasa kuca. Da li biste vi dali nekome deo svoje kuce?
Kakve veze ima ulazak u EU sa nasom kucom?
Pitam se da li ce vojska Srbije (kao i svaki put do sad) jos jednom pociniti veleizdaju i dozvoliti da nam otmu deo nase kuce.

ik

pre 17 godina

Ima jedna stvar koju ja nikako ne razumem. Naime to da "medjunarodna zajednica" sa takvom lakocom i prirodnoscu raspravlja o necemu sto je ZA SVAKU zemlju na ovoj nasoj planeti od vitalnog znacaja. Naime teritorija, deo teritorije jedne medjunarodno priznate zemlje. Svako, ali bas svako bi se ponasao kao mi. Pa nismo mi kreteni...znamo i mi da da je Kosovo izgubljeno u smislu da Srbija vise taj deo teritorije nikada nece na ovaj ili onaj nacin kontrolisati. Dakle...svi mi to shvatamo. Ali mene cudi da svi ti "pametni" ljudi koji nama kroje sudbinu ni pod razno ne dodju na ideju da sebe upitaju da li bi oni reagovali kao mi ili ne bi. Ako neko od njih kaze da u slucaju da se nekada za 100, za 200...za 500 godina nije bitno, dogodi u njihovoj zemlji nesto slicno, i ako bi u tom slucaju stvarno prisatali da se odreknu dela svoje teritorije i ako bi to smatrali normalnim, ispravnim, i ako bi dozvolili da im se otme 15% teritorije ONDA su me eto ubedili i onda verujem u njihove dobre namere, iskrenost, humanost i ispravnost politike koju vode. Sto rece neko gore..., daj bre uzmite kad ste toliko navalili.. ajde jaci ste, mocniji ste...al' nemojte da nas pravite ludim.
Ma super...sta bese pise u onim jednim novinama...??
Rusi ako pristanu na njihov plan, onda je ionako sve ok, a ako ne pristanu onda ih jednostavno treba ignorisati i raditi kako oni smatraju da je ispravno (za njih).
A nama treba dati sargarepu. Jaoooj zemljo otvori se...:( Dali je ovo 2007-a ili kameno doba!!.
Ja zivim u Nemackoj i svakodnevno raspravljam sa prijateljima Nemcima..., i svi su oni kao u fazonu da je resenje zapada jednostavno najbolje za mir i prosperitet u regionu. Da granice nisu bitne, vazno ja da se lepo zivi i bla, bla, bla...
A kada ih ja pitam da li bi se oni odrekli dela svoje teritorije...onda buncaju kako zivimo u vremenu u kome granice postaju sve manje i manje vazne. Nikako da mi odgovore direktno i konkretno. Ili sam ja prolupao skroz pa imam paradajz na ocima i ne vidim nista. Neka me slobodno neko ispravi i pojasni neke stvari, jer ja ocigledno "ovde" ne razumem nesto...
A najbolji je bio tamo neki diplomata koji je na pitanje o rezoluciji 1244, u kojoj stoji da Kosovo ostaje u okvirima Srbije, rekao da nista nije vecno, pa ni neka doneta rezolucija. Ta rezolucija ne znaci da se ne moze izglasati nova rezolucija.
Uopste mi nije do diskusuje... te Kosovo ce ostati nase, te nece ostati nase...ALI MI JE MUKA od njihovog nacina, njihovih lazi i njihovih prevara...

Aleksandar

pre 17 godina

Bez obzira na sve okolnosti u kojima se Srbija nalazi i sposobnosti njenih politicara,stav Zapada je tragican i razocaravajuci za sve demokratski orijentisane ljude u Srbiji jer ipak albanci su se koristili terorizmom,i kako se ispostavlja ispunili svoje ciljeve.

Aleksandar

pre 17 godina

Ja mislim : Da predlogu gospodina Ahtisarija.
Milosevic je zaratio kada se nasao u slicnoj situaciji. Ovaj Kostunica oce ili da prekida diplomatske odnose (a to je uvod u rat) ili da nacionalizuje imovinu stranaca iz zemalja koje budu prihvatile nezavisnost ili da ratuje.
Predlazem politicarima da udju u proces pregovaranja i da pokusaju da ostvare sto bolju poziciju za Srbe koji zive na Kosovu.

nezadovoljni

pre 17 godina

Nadam se da ce Srbija biti prva drzava koja ce priznati nezavisnost Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva,. Toliko o njihovom stavu o "pravednom i održivom rešenju"

BoKi

pre 17 godina

A šta bi mi u stvari? Kosovo kao teritoriju, ali BEZ Albanaca... OK, to ne može pošto bi to bio genocid. Znači hoćemo Kosovo SA Albancima, u Srbiji. Znači, hoćemo oko trećine parlamenta Srbije da budu albanske stranke... Nećemo ni to?
Znači, hoćemo Kosovo u Nebeskoj Srbiji! Pa što to nismo odmah rekli čoveku? On, jadan, pokušao da nam nađe rešenje na ovom svetu... Nije shvatio.

Vuk

pre 17 godina

A kakve to veze imaju Mladic i Karadjic sa statusom KiM, i navodnim manevarskim prostorom zvanicnika Srbije?
Pa nemojmo mjesati kruske i jabuke samo zato sto nam to nam to zgodno zvuci!!!

Nikola

pre 17 godina

Pitanje jeste slozeno...mi hocemo Kosovo al necemo Albance. Nazalost to vise nije moguce, zakasnili smo 100 godina, kad je to "resenje" bilo moguce. Sta nam je sad raditi? Nek se odvoje severne opstine i nek nam daju lovu i konkretan datum za ulazak u EU...pa putujete Albanci!

pata

pre 17 godina

Vidim danas kamenovanje skole i noz u ledja jednoj nevinoj zeni?
I bice toga jos, kao sto je i bilo.
Evropski politicari daju izjave, a da predlog nisu ni upoznali, jer kako je bilo receno o predlogu se do sada nije govorilo i prvo je predstavljen Beogradu i Pristini. Ili nas pogresno obavesavate?
Sa druge strane, koliko mozemo da primetimo, evropski politicari nisu upoznati sa realnim stanjem na Kosovu u ovom trenutku. Da li ima nekog normalnog u Srbiji da predoci ljudima tu sliku?
Evropski gradjani od bombardovanja Srbije nisu dobili vise nikakve vesti o zivotu na Kosovu.
A ni nasi mediji takodje nemaju apsolutno nikakav direktan prikaz situacije.
Cutanje je samo odobravanje

Postenjacina

pre 17 godina

Posteno bi bilo da svako ko kaze da treba pristati na otmicu Kosova, odmah ponudi jedan sprat svoje kuce, ili jednu sobu svog stana, izbeglim Srbima sa Kosova. Onda bih verovao da iskreno veruju da je tako bolje. Naravno da je lako dati tudju kucu.

D

pre 17 godina

Zanimljivo. Srbija ce jos jednom biti presedan u medjunarodnom javnom pravu. Kroz nas su smisljali definicije terora, uvozili nam nesvrstane, pravdali samoopredeljenje pravilima uti posidetis i konacno primenili humanitarnu intervenciju kao oblik primene oruzane sile.

Sada, po prvi put imamo cast da uvedemo precedent u medjunarodnu zajednicu (gle, ironije, jos jedan) u kome manjina dobija pravo na samoopredeljenje.

Iskreno, moram priznati da sam vrlo ponosna na to sto tako mala zemlja, kao slepo crevo sveta, ucestvuje u stvaranju novih i novih pravila. Strasno.