Sreda, 07.06.2006.

09:42

Kostreš: Prihodi od NIS-a Vojvodini

Bojan Kostreš kaže da bi predstojeća privatizacija Naftne industrije Srbije trebalo da bude urađena po "vertikalnom principu"

Izvor: Beta

Kostreš: Prihodi od NIS-a Vojvodini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Rakoni

pre 17 godina

Ma brate dajte im 50% i pustite ostale kompanije da prodaju gorivo pa ce onda prodavati samo loz ulje po lokalnim selima po Vojvodini. Ne mogu da verujem da neko od politicara uopste tako nesto govori kada dobro znaju da nijedna velika kompanija ili projekat nikad nije mogao da se napravi od lokalnih para tako da nebi bilo lose Kostresu predloziti kada dobije pare da vrati i 50% duga koji je bio pozamljen da bi se rafinerija napravila. Boze spasi nas ovih staticara iz kukuruza i posalji neke normalne politicare u ovu zemlju.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Galenika, Dalia, IBP Zemun - jeste li čuli nekad za te firme? Sve se nalaze u mom kraju, Galenici, a Galenika ima dva vrtića i nema osnovnu školu. Može li neka kinta od prodaje tih fabrika da kapne i nama? Mislim, na našoj je teritoriji, pa računam, ako može NIS Vojvodini, po teritorijalnom principu, može i nama nešto.
Sad se vidi, sad se zna - nije stvar u zaštiti građana Vojvodine, nego u namicanju paruština pod Bokijevu kontrolu. Dosta je bre.... I sad će opet da bude "Vojvodini otimaju pare, mržnja prema manjinama i sl". Nije nego!

Logika do j.ja

pre 17 godina

Kao Vojvodjaninu, pomalo mi je vec dosadilo ovo Kostresovo i Pajticevo kukumavkanje. Sada, kada je Srbija napokon samo Srbija, treba se okrenuti povecanju ekonomskog razvoja, umesto preraspodeli para (koje ce i onako da zavrse u dzepovima politicko-ekonomske oligarhije, ma ko bio na vlasti). Na kraju krajeva, ako Kostres hoce sve za sebe, hocu i ja sve za sebe pa necu placati porez.

Sinisa

pre 17 godina

E dragi moji, da l' se neko seca filma Maratonci kad Diklic pita caleta: "Tata a koliki je moj deo" a ovaj mu uz svima dobro poznatu gestikulaciju rukama odgovara "Ovoliki" - e ova ujdurma me na to podseca. Sad cemo svi da se zainteresujemo i da vidimo a koliko je deo svakoga pojedinacno. Kao lesinari. A posle svih ovih prokletih poslednjih godina mozda smo upravo to i postali i takav karakter izgradili. I zato tako i prolazimo. Los smo brate materijal postali, i gotovo !

Micko

pre 17 godina

NIS ce biti privatizovan onako kako odluce privatizacioni savetnici iz Meril-Lincha. Gde ce pare ici to ce odluciti oni, sigurno novi (zapadni) vlasnik nece dozvoliti da mu Kostres ili Kostunica nesto odredjuje. Nadam se skoroj privatizaciji i cinjenici da NIS nece biti ni Srpski ni Vojvodjanski. Ako tako mora bolje je onda Kostresi i ostali mogu svoje zalbe da salju u Shell ili BP. Tesko da ce ih iko i pogledati ili poslusati...

soros

pre 17 godina

NIS je vlasnistvo drzave ,a ne pokrajine, opstine ili mjesne zajednice. Da li Boeing ima tvornicu na Havajima ili ne, to Havajcane moze brinuti samo utiliko ako im odgovara posao koji mogu tamo dobiti.

драган

pre 17 godina

Хајде да окреном ствари на почетак.
НИС је настао удруживањем Југопетрола (Београд, дистрибуција), Нафтагас (Нови Сад, производња, дистрибуција) и Рафинерије Панчево, која је грађена парама Србије. Она је стратешки грађена ту због хемијског комплекса и близине Београда.
То што је седиште НИСа у Новом Саду, то Слобин дар Кертесу. А и зграда је прављена парама свих из србије

Sumadinac

pre 17 godina

50% koje trazi Vojvodina bi bilo sasvim opravdano, kada NIS koji je kako neki tvrde vecinski u vlasnistvu Vojvodine ne bi imao monopol na distribuciju goriva na kompletnoj teritoriji Republike Srbije.
Cinjenica je da je NIS u vecinskom vlasnistvu Republike Srbije, koja je toj kompaniji obezbedila monopol. Cak i LUKOIL mora svoju sirovu naftu da preradjuje u zastarelim NISovim rafinerijama da bi mogao da je distribuira na teritoriji Srbije, iako ta kompanija ima moderniju rafineriju u regionu.
NIS nije izgradjen samo vojvodjanskim parama, nego parama gradjana cele Republike i to na monopolu koji je stvorila Republika. To sto se rafinerije nalaze na teritoriji AP ne cini AP vlasnikom kompanije.
U hipotetickoj situaciji, kad bi se npr. desilo da AP Vojvodina postane vlasnik rafinerija:
1.Da li vi mislite da bi sa sobom kao miraz mogla da ponese i distributivnu mrezu na teritoriji Centralne Srbije?
2.Da li bi trziste Centralne Srbije pod tim uslovim prihvatilo da kupuje iskljucivo gorivo rafinisano u Vojvodini i pored povoljnijih ponuda kompanija iz Austrije, Madjarske, Rusije i Grcke?

igor

pre 17 godina

Za neobavestene po zakonu 50% prihoda od Vojvodjanskih preduzeca ostaje pokrajinskoj administraciji. Vlada Srbije pokusava da posebnim zakonom ovo zaobidje ili ukine. Ako Vlada Srbije ne odustane od toga Vojvodina treba da raspise referendum i pita gradjane da li su zadovoljni sa time sto im republicka vlada radi. Voda nam je dosla do kolena, nekada najgusca zeljeznicka mreza u evropi vise ne postoji, njive zaparlozene, a ovi menjaju zastave, biraju kraljeve, preganjaju se po skupstini. Dokle?

medjutim

pre 17 godina

OK, autonomija. Ako zele, eto im. Ali nije li to neravnopravnost svih gradjana ove zemlje kad neki imaju povlascen autonomni status, a neki (iliti svi mi ostali) nemaju?

Goran

pre 17 godina

Pa dokle vise da nas zavadjaju politicari gladni para?
Sad ispade da su samo vojvodjani ulagali u NIS, ta nije molim te.
U to su ulagali svi gradjani Srbije podjednako i svi treba podjednako i da dobiju deo kada se bude delilo.
Ako su vecina radnika NIS-a vojvodjani, onda ce i Vojvodina da tu dobije veci (ceo) deo, posto se deo deli samo radnicima.
Pa da li smo mi u Beogradu dobili 50% od svega iz Beograda?
Jesu li Smederevci dobili od US Steel-a 50%? Jesu li Nislije i Vranjanci dobili 50% od Philip Moris-a i BAT-a? Niko nije dobio nista a Kostresu je sada 'zinulo' na pare i zbog toga bi posvadjao sve zivo, samo da se docepa miliona. Sramota sta nam se desava u drzavi.
Pa dajte ljudi urazumite se.
Mislim da gradjani Vojvodine treba sami da oteraju ovakve huskace sa politicke scene.

Predrag

pre 17 godina

Samo čekam da predsednici opština i mesnih zajednica počnu da pričaju o "našim" i "mojim" firmama. Šta sad treba da rade oni koji su plaćali silne samodoprinose, da li svi oni treba da odseku po nekoliko metera šina sa pruge Beograd-Bar? Da li neki političar u ovoj zemlji vidi dalje od sledećih izbora?

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmm...
Podgrejale se strasti.
U "NIS" nije morao da ode NI JEDAN DINAR iz Srbije (mislim na deo juznije od Save i Dunava) jer je NIS bio (i ostao!) itekako profitabilan.
Da nije, ne bi se grabili za njega.
A pocetne investicije u "NIS" su bile iz Vojvodine.
Uzgred, vojvodjanski doprinos celokupnoj privredi Srbije se itekako nipodastava. U Srbiji, naprimer, malinari zaustavljaju saobracaj (ej, maline!) jer nisu zadovoljni cenom. Citava medijska halabuka oko "strateskog" proizvoda. A izvozom malina se dobije oko 90 miliona € godisnje.
Od izvoza SAMO SECERA iz Vojvodine se dobije dva puta vise nego od "juznijih" malina. O drugim proizvodima ne bih ovaj put. I o tome da je u najcrnjim vremenima doprinos vojvodjanske poljoprivrede bio nemerljiv za "peglanje" socijalne situacije.
A za struju (koju neko pomenu) koja stize juzno od Save i Dunava ce Vojvodjani lako. Platice je koliko treba ili ce je uvesti kao sto se moze (neko rece komentarima) uvesti i derivati nafte.

Srbija

pre 17 godina

Kao što znamo, Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka i isto tako se može desiti da npr.neko iz Srema postavi pitanje i kaže: ne dam svoje pare da idu u Banat i neka Banat sam sebe izdržava. U zemlji Srbiji koja je u teškoj ekonomskoj situaciji ovakve ideje će uvek naći plodno tlo i poslužiće za raspirivanje novih sukoba u kojima će nesposobni lokalni političari pokušati da izvuku neku korist. Suština ovakve priče je da Novi Sad zameni Beograd a sve ostalo će ostati isto. Dokle će nas odvesti ovakva razmišljanja? Priča ne sluti na dobro, pare su samo uvod u nešto mnogo gore. Daj bože da grešim.

Vojlovica

pre 17 godina

A što recimo 50% od prodaje rafinerije nafte ne bi pripalo direktno Pančevu, pa da se taj grad konačno ekološki zaštiti, da se asfaltiraju sve ulice, da svi dobiju čistu pijaću vodu, da taj grad dobije fakultet itd. Zašto pare da uopšte da idu u Novi Sad ili Beograd? Ako se radi decentralizacija onda ona treba da siđe do građana, dakle do opština.

Dragan

pre 17 godina

Preko 90% NIS-a nalazi se u Vojvodini i napravljen je vojvođanskim parama i šta je tu nelogično da pare od privatizacije ostanu onima koji su i napravili NIS. A to da Vojvodina treba da izdržava jug i da se pare ravnomerno dele, mene interesuje da li bi svi ti dušebrižnici bili skloni da svoje plate dele sa nekim drugima. Ako im je toliko stalo neka oni od svog dohotka dele onima kojima treba. Ako se Vojvodina do sada nije nadavala i ako nije oteto od Vojvodine onda neznam od koga je. Ljudski je pomagati i tako treba da bude, ali ne da jedni grade i stvaraju a neki drugi upravljaju i ubiraju pare. E dosta je bilo. Vojvodina treba da plati deo koji ide za Republiku Srbiju a neka onda vlast u Srbiji odredi gde će te pare ići. Naše ne damo.

Ivan

pre 17 godina

Vojvodina je stvorila sama Preduzece "Naftagas" koje je samo ime promenilo u NIS `90-tih. Stoga je logicno da dobije sve. Ali mi smo racionalni pa tako uzimamo 50% a 50% ide na modernizaciu a ne sve u budzet. Dobro resenje. G-dine Kostres samo ostro i iz prve, i promenite reci u dela. Srecno.

Mirko

pre 17 godina

Super, NIS je isključivo vojvođanska firma koja ima monopol na tržištu Šumadije. Koji je moj interes, kao Šumadinca, da vozim na vojvođansko đubre? Lepo nek Vojvodina uzme NIS i sve njegove radnike, pa nek se oni voze na sumpor sa primesama benzina. A u Šumadiji treba otvoriti pumpe koje će da prodaju Shell, BP, Agip itd. I svima će biti lepo.

Ivan

pre 17 godina

Alo bata Boki, malo si se zaneo. Podrzavam ja tebe i Pajtica, mislim da IV Vojvodine dobro radi svoj posao, bori se za svoje gradjane, ali malko ga pretera. U skracenici NIS, ovo S na kraju je Srbija, a ne Vojvodina. A koliko znam, tom S pripada i Vranje i Leskovac i Nis i Jagodina i Cuprija i Paracin i Kraljevo i Krusevac i Kragujevac i Cacak i Valjevo i Sabac i Beograd i Smederevo i Negotin i Majdanpek i Bor, pa i Novi Sad i Subotica i Zrenjanin itd.
Pa samo moji roditelji imaju zbirno 70 godina radnog staza sa sve porezima, doprinosima, Crnim Gorama, samodoprinosima i cime sve ne. Pa valjda je makar dinar otisao i u taj NIS.
Sorry, mislim da si se zaneo.

Dusan

pre 17 godina

Znaci ono sto se proda u Vojvodini, 50% ide Vojvodini, a sve sto se proda u drugim delovima 100% ide Srbiji, znaci i Vojvodini. Bas su oni pametni. Koliko ja znam prosvetu, zdravstvo, vojsku i sl. u Vojvodini placa Srbija, a oni bi Srbiji da daju samo 50% a ostali 100%.
A kako bi bilo da od prodaje Jugopretrola u Beogradu pola pripadne Beogradu ili od prodaje palate federacija.

Jovan

pre 17 godina

Zanimljiv pristup. 50% od para u budžet Vojvodine, ostatk za razvoj NIS-a, a Republika da plaća otpremnine. ODAKLE? Dajte, političari malo ozbiljnosti. Ne bi nikada NIS bio ovoliki da ga nije gradila cela Srbija.

Sinisa

pre 17 godina

Bojan bi da ima malo više novca za sebe. I dosta više sa tom autonomijom Vojvodine. Samo se plaća i vrhuška u Vojvodini koja bi da bude država u državi. Personalna autonomija svim manjinama i to je to. Smanjiti centralizam Beograda da ali ne tako što će Vojvodina biti još jedna država srpskog naroda. Ni manjeg naroda ni više država.

goran

pre 17 godina

pa kako to, republicka vlada, da da 50% para pokrajini, a ostale pare, da investira opet u NIS i u zbrinjavanje tehnoloskog viska radnika?! pa valjda se i pokrajinska vlast moze za nesto pobrinuti, a ne samo kad su pare u pitanju, da ih dobiju! ne razumem takvu ravnodusnost, pa srbija je jedna drzava i trenutno su svugde potrebne pare, ne samo u vojvodini, pogledajte nemacko, jer mi zaista zelimo onako stanje, gde je istocni deo nerazvijeniji od zapadnog, zato bolje sad investirajmo pare u juzni deo srbije, da taj region, postane samoodrziv!

Milos

pre 17 godina

OK..politicar sa idejom!!!Pod uslovom da se ovakvo resenje prihvati..(po postojecem zakonu 5% ide lokalnoj samoupravi na cijoj je teritoriji privatizavan privredni subjekt)direktno se krsi zakon. To je prva cinjenica a drugo sto se pokusava odavno jeste da NIS pripada Vojvodini i samo Vojvodini. Ako hocemo tako da posmatramo stvari bez uvazavanja cinjenica od cijih se para gradio Nis onda mogu da pitam "pametnog politicara" a sta je sa strujom koju Vojvodina nema i uzima iz ostatka Srbije... Zalosno je ko danas zastupa gradjane Srbije..ovo je potpuni amaterizam u pristupu jako ozbiljnoj temi jer bi ovakvi polticari ocigledno zeleli malo vise novca u svom bodzetu pa da se malo igraju investiranja... Ako ovakav koncept pobedi jedno je sigurno ..od Nis-a nece ostati nista na kraju.. Nadam se da ce ipak neko u Vladi reci i Kostresu i njemu slicnima da se ne mesaju u ono sto ocigledno nerazumeju i nisu u stanju da razumeju a ako ne onda nam ipak nema spasa...

Milos

pre 17 godina

OK..politicar sa idejom!!!Pod uslovom da se ovakvo resenje prihvati..(po postojecem zakonu 5% ide lokalnoj samoupravi na cijoj je teritoriji privatizavan privredni subjekt)direktno se krsi zakon. To je prva cinjenica a drugo sto se pokusava odavno jeste da NIS pripada Vojvodini i samo Vojvodini. Ako hocemo tako da posmatramo stvari bez uvazavanja cinjenica od cijih se para gradio Nis onda mogu da pitam "pametnog politicara" a sta je sa strujom koju Vojvodina nema i uzima iz ostatka Srbije... Zalosno je ko danas zastupa gradjane Srbije..ovo je potpuni amaterizam u pristupu jako ozbiljnoj temi jer bi ovakvi polticari ocigledno zeleli malo vise novca u svom bodzetu pa da se malo igraju investiranja... Ako ovakav koncept pobedi jedno je sigurno ..od Nis-a nece ostati nista na kraju.. Nadam se da ce ipak neko u Vladi reci i Kostresu i njemu slicnima da se ne mesaju u ono sto ocigledno nerazumeju i nisu u stanju da razumeju a ako ne onda nam ipak nema spasa...

goran

pre 17 godina

pa kako to, republicka vlada, da da 50% para pokrajini, a ostale pare, da investira opet u NIS i u zbrinjavanje tehnoloskog viska radnika?! pa valjda se i pokrajinska vlast moze za nesto pobrinuti, a ne samo kad su pare u pitanju, da ih dobiju! ne razumem takvu ravnodusnost, pa srbija je jedna drzava i trenutno su svugde potrebne pare, ne samo u vojvodini, pogledajte nemacko, jer mi zaista zelimo onako stanje, gde je istocni deo nerazvijeniji od zapadnog, zato bolje sad investirajmo pare u juzni deo srbije, da taj region, postane samoodrziv!

Jovan

pre 17 godina

Zanimljiv pristup. 50% od para u budžet Vojvodine, ostatk za razvoj NIS-a, a Republika da plaća otpremnine. ODAKLE? Dajte, političari malo ozbiljnosti. Ne bi nikada NIS bio ovoliki da ga nije gradila cela Srbija.

Sinisa

pre 17 godina

Bojan bi da ima malo više novca za sebe. I dosta više sa tom autonomijom Vojvodine. Samo se plaća i vrhuška u Vojvodini koja bi da bude država u državi. Personalna autonomija svim manjinama i to je to. Smanjiti centralizam Beograda da ali ne tako što će Vojvodina biti još jedna država srpskog naroda. Ni manjeg naroda ni više država.

Dusan

pre 17 godina

Znaci ono sto se proda u Vojvodini, 50% ide Vojvodini, a sve sto se proda u drugim delovima 100% ide Srbiji, znaci i Vojvodini. Bas su oni pametni. Koliko ja znam prosvetu, zdravstvo, vojsku i sl. u Vojvodini placa Srbija, a oni bi Srbiji da daju samo 50% a ostali 100%.
A kako bi bilo da od prodaje Jugopretrola u Beogradu pola pripadne Beogradu ili od prodaje palate federacija.

Mirko

pre 17 godina

Super, NIS je isključivo vojvođanska firma koja ima monopol na tržištu Šumadije. Koji je moj interes, kao Šumadinca, da vozim na vojvođansko đubre? Lepo nek Vojvodina uzme NIS i sve njegove radnike, pa nek se oni voze na sumpor sa primesama benzina. A u Šumadiji treba otvoriti pumpe koje će da prodaju Shell, BP, Agip itd. I svima će biti lepo.

Dragan

pre 17 godina

Preko 90% NIS-a nalazi se u Vojvodini i napravljen je vojvođanskim parama i šta je tu nelogično da pare od privatizacije ostanu onima koji su i napravili NIS. A to da Vojvodina treba da izdržava jug i da se pare ravnomerno dele, mene interesuje da li bi svi ti dušebrižnici bili skloni da svoje plate dele sa nekim drugima. Ako im je toliko stalo neka oni od svog dohotka dele onima kojima treba. Ako se Vojvodina do sada nije nadavala i ako nije oteto od Vojvodine onda neznam od koga je. Ljudski je pomagati i tako treba da bude, ali ne da jedni grade i stvaraju a neki drugi upravljaju i ubiraju pare. E dosta je bilo. Vojvodina treba da plati deo koji ide za Republiku Srbiju a neka onda vlast u Srbiji odredi gde će te pare ići. Naše ne damo.

Ivan

pre 17 godina

Vojvodina je stvorila sama Preduzece "Naftagas" koje je samo ime promenilo u NIS `90-tih. Stoga je logicno da dobije sve. Ali mi smo racionalni pa tako uzimamo 50% a 50% ide na modernizaciu a ne sve u budzet. Dobro resenje. G-dine Kostres samo ostro i iz prve, i promenite reci u dela. Srecno.

Ivan

pre 17 godina

Alo bata Boki, malo si se zaneo. Podrzavam ja tebe i Pajtica, mislim da IV Vojvodine dobro radi svoj posao, bori se za svoje gradjane, ali malko ga pretera. U skracenici NIS, ovo S na kraju je Srbija, a ne Vojvodina. A koliko znam, tom S pripada i Vranje i Leskovac i Nis i Jagodina i Cuprija i Paracin i Kraljevo i Krusevac i Kragujevac i Cacak i Valjevo i Sabac i Beograd i Smederevo i Negotin i Majdanpek i Bor, pa i Novi Sad i Subotica i Zrenjanin itd.
Pa samo moji roditelji imaju zbirno 70 godina radnog staza sa sve porezima, doprinosima, Crnim Gorama, samodoprinosima i cime sve ne. Pa valjda je makar dinar otisao i u taj NIS.
Sorry, mislim da si se zaneo.

Vojlovica

pre 17 godina

A što recimo 50% od prodaje rafinerije nafte ne bi pripalo direktno Pančevu, pa da se taj grad konačno ekološki zaštiti, da se asfaltiraju sve ulice, da svi dobiju čistu pijaću vodu, da taj grad dobije fakultet itd. Zašto pare da uopšte da idu u Novi Sad ili Beograd? Ako se radi decentralizacija onda ona treba da siđe do građana, dakle do opština.

Srbija

pre 17 godina

Kao što znamo, Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka i isto tako se može desiti da npr.neko iz Srema postavi pitanje i kaže: ne dam svoje pare da idu u Banat i neka Banat sam sebe izdržava. U zemlji Srbiji koja je u teškoj ekonomskoj situaciji ovakve ideje će uvek naći plodno tlo i poslužiće za raspirivanje novih sukoba u kojima će nesposobni lokalni političari pokušati da izvuku neku korist. Suština ovakve priče je da Novi Sad zameni Beograd a sve ostalo će ostati isto. Dokle će nas odvesti ovakva razmišljanja? Priča ne sluti na dobro, pare su samo uvod u nešto mnogo gore. Daj bože da grešim.

igor

pre 17 godina

Za neobavestene po zakonu 50% prihoda od Vojvodjanskih preduzeca ostaje pokrajinskoj administraciji. Vlada Srbije pokusava da posebnim zakonom ovo zaobidje ili ukine. Ako Vlada Srbije ne odustane od toga Vojvodina treba da raspise referendum i pita gradjane da li su zadovoljni sa time sto im republicka vlada radi. Voda nam je dosla do kolena, nekada najgusca zeljeznicka mreza u evropi vise ne postoji, njive zaparlozene, a ovi menjaju zastave, biraju kraljeve, preganjaju se po skupstini. Dokle?

Predrag

pre 17 godina

Samo čekam da predsednici opština i mesnih zajednica počnu da pričaju o "našim" i "mojim" firmama. Šta sad treba da rade oni koji su plaćali silne samodoprinose, da li svi oni treba da odseku po nekoliko metera šina sa pruge Beograd-Bar? Da li neki političar u ovoj zemlji vidi dalje od sledećih izbora?

Sumadinac

pre 17 godina

50% koje trazi Vojvodina bi bilo sasvim opravdano, kada NIS koji je kako neki tvrde vecinski u vlasnistvu Vojvodine ne bi imao monopol na distribuciju goriva na kompletnoj teritoriji Republike Srbije.
Cinjenica je da je NIS u vecinskom vlasnistvu Republike Srbije, koja je toj kompaniji obezbedila monopol. Cak i LUKOIL mora svoju sirovu naftu da preradjuje u zastarelim NISovim rafinerijama da bi mogao da je distribuira na teritoriji Srbije, iako ta kompanija ima moderniju rafineriju u regionu.
NIS nije izgradjen samo vojvodjanskim parama, nego parama gradjana cele Republike i to na monopolu koji je stvorila Republika. To sto se rafinerije nalaze na teritoriji AP ne cini AP vlasnikom kompanije.
U hipotetickoj situaciji, kad bi se npr. desilo da AP Vojvodina postane vlasnik rafinerija:
1.Da li vi mislite da bi sa sobom kao miraz mogla da ponese i distributivnu mrezu na teritoriji Centralne Srbije?
2.Da li bi trziste Centralne Srbije pod tim uslovim prihvatilo da kupuje iskljucivo gorivo rafinisano u Vojvodini i pored povoljnijih ponuda kompanija iz Austrije, Madjarske, Rusije i Grcke?

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmm...
Podgrejale se strasti.
U "NIS" nije morao da ode NI JEDAN DINAR iz Srbije (mislim na deo juznije od Save i Dunava) jer je NIS bio (i ostao!) itekako profitabilan.
Da nije, ne bi se grabili za njega.
A pocetne investicije u "NIS" su bile iz Vojvodine.
Uzgred, vojvodjanski doprinos celokupnoj privredi Srbije se itekako nipodastava. U Srbiji, naprimer, malinari zaustavljaju saobracaj (ej, maline!) jer nisu zadovoljni cenom. Citava medijska halabuka oko "strateskog" proizvoda. A izvozom malina se dobije oko 90 miliona € godisnje.
Od izvoza SAMO SECERA iz Vojvodine se dobije dva puta vise nego od "juznijih" malina. O drugim proizvodima ne bih ovaj put. I o tome da je u najcrnjim vremenima doprinos vojvodjanske poljoprivrede bio nemerljiv za "peglanje" socijalne situacije.
A za struju (koju neko pomenu) koja stize juzno od Save i Dunava ce Vojvodjani lako. Platice je koliko treba ili ce je uvesti kao sto se moze (neko rece komentarima) uvesti i derivati nafte.

medjutim

pre 17 godina

OK, autonomija. Ako zele, eto im. Ali nije li to neravnopravnost svih gradjana ove zemlje kad neki imaju povlascen autonomni status, a neki (iliti svi mi ostali) nemaju?

Goran

pre 17 godina

Pa dokle vise da nas zavadjaju politicari gladni para?
Sad ispade da su samo vojvodjani ulagali u NIS, ta nije molim te.
U to su ulagali svi gradjani Srbije podjednako i svi treba podjednako i da dobiju deo kada se bude delilo.
Ako su vecina radnika NIS-a vojvodjani, onda ce i Vojvodina da tu dobije veci (ceo) deo, posto se deo deli samo radnicima.
Pa da li smo mi u Beogradu dobili 50% od svega iz Beograda?
Jesu li Smederevci dobili od US Steel-a 50%? Jesu li Nislije i Vranjanci dobili 50% od Philip Moris-a i BAT-a? Niko nije dobio nista a Kostresu je sada 'zinulo' na pare i zbog toga bi posvadjao sve zivo, samo da se docepa miliona. Sramota sta nam se desava u drzavi.
Pa dajte ljudi urazumite se.
Mislim da gradjani Vojvodine treba sami da oteraju ovakve huskace sa politicke scene.

драган

pre 17 godina

Хајде да окреном ствари на почетак.
НИС је настао удруживањем Југопетрола (Београд, дистрибуција), Нафтагас (Нови Сад, производња, дистрибуција) и Рафинерије Панчево, која је грађена парама Србије. Она је стратешки грађена ту због хемијског комплекса и близине Београда.
То што је седиште НИСа у Новом Саду, то Слобин дар Кертесу. А и зграда је прављена парама свих из србије

Micko

pre 17 godina

NIS ce biti privatizovan onako kako odluce privatizacioni savetnici iz Meril-Lincha. Gde ce pare ici to ce odluciti oni, sigurno novi (zapadni) vlasnik nece dozvoliti da mu Kostres ili Kostunica nesto odredjuje. Nadam se skoroj privatizaciji i cinjenici da NIS nece biti ni Srpski ni Vojvodjanski. Ako tako mora bolje je onda Kostresi i ostali mogu svoje zalbe da salju u Shell ili BP. Tesko da ce ih iko i pogledati ili poslusati...

soros

pre 17 godina

NIS je vlasnistvo drzave ,a ne pokrajine, opstine ili mjesne zajednice. Da li Boeing ima tvornicu na Havajima ili ne, to Havajcane moze brinuti samo utiliko ako im odgovara posao koji mogu tamo dobiti.

Logika do j.ja

pre 17 godina

Kao Vojvodjaninu, pomalo mi je vec dosadilo ovo Kostresovo i Pajticevo kukumavkanje. Sada, kada je Srbija napokon samo Srbija, treba se okrenuti povecanju ekonomskog razvoja, umesto preraspodeli para (koje ce i onako da zavrse u dzepovima politicko-ekonomske oligarhije, ma ko bio na vlasti). Na kraju krajeva, ako Kostres hoce sve za sebe, hocu i ja sve za sebe pa necu placati porez.

Sinisa

pre 17 godina

E dragi moji, da l' se neko seca filma Maratonci kad Diklic pita caleta: "Tata a koliki je moj deo" a ovaj mu uz svima dobro poznatu gestikulaciju rukama odgovara "Ovoliki" - e ova ujdurma me na to podseca. Sad cemo svi da se zainteresujemo i da vidimo a koliko je deo svakoga pojedinacno. Kao lesinari. A posle svih ovih prokletih poslednjih godina mozda smo upravo to i postali i takav karakter izgradili. I zato tako i prolazimo. Los smo brate materijal postali, i gotovo !

Vuk zemunski

pre 17 godina

Galenika, Dalia, IBP Zemun - jeste li čuli nekad za te firme? Sve se nalaze u mom kraju, Galenici, a Galenika ima dva vrtića i nema osnovnu školu. Može li neka kinta od prodaje tih fabrika da kapne i nama? Mislim, na našoj je teritoriji, pa računam, ako može NIS Vojvodini, po teritorijalnom principu, može i nama nešto.
Sad se vidi, sad se zna - nije stvar u zaštiti građana Vojvodine, nego u namicanju paruština pod Bokijevu kontrolu. Dosta je bre.... I sad će opet da bude "Vojvodini otimaju pare, mržnja prema manjinama i sl". Nije nego!

Rakoni

pre 17 godina

Ma brate dajte im 50% i pustite ostale kompanije da prodaju gorivo pa ce onda prodavati samo loz ulje po lokalnim selima po Vojvodini. Ne mogu da verujem da neko od politicara uopste tako nesto govori kada dobro znaju da nijedna velika kompanija ili projekat nikad nije mogao da se napravi od lokalnih para tako da nebi bilo lose Kostresu predloziti kada dobije pare da vrati i 50% duga koji je bio pozamljen da bi se rafinerija napravila. Boze spasi nas ovih staticara iz kukuruza i posalji neke normalne politicare u ovu zemlju.

Milos

pre 17 godina

OK..politicar sa idejom!!!Pod uslovom da se ovakvo resenje prihvati..(po postojecem zakonu 5% ide lokalnoj samoupravi na cijoj je teritoriji privatizavan privredni subjekt)direktno se krsi zakon. To je prva cinjenica a drugo sto se pokusava odavno jeste da NIS pripada Vojvodini i samo Vojvodini. Ako hocemo tako da posmatramo stvari bez uvazavanja cinjenica od cijih se para gradio Nis onda mogu da pitam "pametnog politicara" a sta je sa strujom koju Vojvodina nema i uzima iz ostatka Srbije... Zalosno je ko danas zastupa gradjane Srbije..ovo je potpuni amaterizam u pristupu jako ozbiljnoj temi jer bi ovakvi polticari ocigledno zeleli malo vise novca u svom bodzetu pa da se malo igraju investiranja... Ako ovakav koncept pobedi jedno je sigurno ..od Nis-a nece ostati nista na kraju.. Nadam se da ce ipak neko u Vladi reci i Kostresu i njemu slicnima da se ne mesaju u ono sto ocigledno nerazumeju i nisu u stanju da razumeju a ako ne onda nam ipak nema spasa...

goran

pre 17 godina

pa kako to, republicka vlada, da da 50% para pokrajini, a ostale pare, da investira opet u NIS i u zbrinjavanje tehnoloskog viska radnika?! pa valjda se i pokrajinska vlast moze za nesto pobrinuti, a ne samo kad su pare u pitanju, da ih dobiju! ne razumem takvu ravnodusnost, pa srbija je jedna drzava i trenutno su svugde potrebne pare, ne samo u vojvodini, pogledajte nemacko, jer mi zaista zelimo onako stanje, gde je istocni deo nerazvijeniji od zapadnog, zato bolje sad investirajmo pare u juzni deo srbije, da taj region, postane samoodrziv!

Jovan

pre 17 godina

Zanimljiv pristup. 50% od para u budžet Vojvodine, ostatk za razvoj NIS-a, a Republika da plaća otpremnine. ODAKLE? Dajte, političari malo ozbiljnosti. Ne bi nikada NIS bio ovoliki da ga nije gradila cela Srbija.

Sinisa

pre 17 godina

Bojan bi da ima malo više novca za sebe. I dosta više sa tom autonomijom Vojvodine. Samo se plaća i vrhuška u Vojvodini koja bi da bude država u državi. Personalna autonomija svim manjinama i to je to. Smanjiti centralizam Beograda da ali ne tako što će Vojvodina biti još jedna država srpskog naroda. Ni manjeg naroda ni više država.

Dusan

pre 17 godina

Znaci ono sto se proda u Vojvodini, 50% ide Vojvodini, a sve sto se proda u drugim delovima 100% ide Srbiji, znaci i Vojvodini. Bas su oni pametni. Koliko ja znam prosvetu, zdravstvo, vojsku i sl. u Vojvodini placa Srbija, a oni bi Srbiji da daju samo 50% a ostali 100%.
A kako bi bilo da od prodaje Jugopretrola u Beogradu pola pripadne Beogradu ili od prodaje palate federacija.

Mirko

pre 17 godina

Super, NIS je isključivo vojvođanska firma koja ima monopol na tržištu Šumadije. Koji je moj interes, kao Šumadinca, da vozim na vojvođansko đubre? Lepo nek Vojvodina uzme NIS i sve njegove radnike, pa nek se oni voze na sumpor sa primesama benzina. A u Šumadiji treba otvoriti pumpe koje će da prodaju Shell, BP, Agip itd. I svima će biti lepo.

Dragan

pre 17 godina

Preko 90% NIS-a nalazi se u Vojvodini i napravljen je vojvođanskim parama i šta je tu nelogično da pare od privatizacije ostanu onima koji su i napravili NIS. A to da Vojvodina treba da izdržava jug i da se pare ravnomerno dele, mene interesuje da li bi svi ti dušebrižnici bili skloni da svoje plate dele sa nekim drugima. Ako im je toliko stalo neka oni od svog dohotka dele onima kojima treba. Ako se Vojvodina do sada nije nadavala i ako nije oteto od Vojvodine onda neznam od koga je. Ljudski je pomagati i tako treba da bude, ali ne da jedni grade i stvaraju a neki drugi upravljaju i ubiraju pare. E dosta je bilo. Vojvodina treba da plati deo koji ide za Republiku Srbiju a neka onda vlast u Srbiji odredi gde će te pare ići. Naše ne damo.

Ivan

pre 17 godina

Vojvodina je stvorila sama Preduzece "Naftagas" koje je samo ime promenilo u NIS `90-tih. Stoga je logicno da dobije sve. Ali mi smo racionalni pa tako uzimamo 50% a 50% ide na modernizaciu a ne sve u budzet. Dobro resenje. G-dine Kostres samo ostro i iz prve, i promenite reci u dela. Srecno.

Ivan

pre 17 godina

Alo bata Boki, malo si se zaneo. Podrzavam ja tebe i Pajtica, mislim da IV Vojvodine dobro radi svoj posao, bori se za svoje gradjane, ali malko ga pretera. U skracenici NIS, ovo S na kraju je Srbija, a ne Vojvodina. A koliko znam, tom S pripada i Vranje i Leskovac i Nis i Jagodina i Cuprija i Paracin i Kraljevo i Krusevac i Kragujevac i Cacak i Valjevo i Sabac i Beograd i Smederevo i Negotin i Majdanpek i Bor, pa i Novi Sad i Subotica i Zrenjanin itd.
Pa samo moji roditelji imaju zbirno 70 godina radnog staza sa sve porezima, doprinosima, Crnim Gorama, samodoprinosima i cime sve ne. Pa valjda je makar dinar otisao i u taj NIS.
Sorry, mislim da si se zaneo.

Vojlovica

pre 17 godina

A što recimo 50% od prodaje rafinerije nafte ne bi pripalo direktno Pančevu, pa da se taj grad konačno ekološki zaštiti, da se asfaltiraju sve ulice, da svi dobiju čistu pijaću vodu, da taj grad dobije fakultet itd. Zašto pare da uopšte da idu u Novi Sad ili Beograd? Ako se radi decentralizacija onda ona treba da siđe do građana, dakle do opština.

Srbija

pre 17 godina

Kao što znamo, Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka i isto tako se može desiti da npr.neko iz Srema postavi pitanje i kaže: ne dam svoje pare da idu u Banat i neka Banat sam sebe izdržava. U zemlji Srbiji koja je u teškoj ekonomskoj situaciji ovakve ideje će uvek naći plodno tlo i poslužiće za raspirivanje novih sukoba u kojima će nesposobni lokalni političari pokušati da izvuku neku korist. Suština ovakve priče je da Novi Sad zameni Beograd a sve ostalo će ostati isto. Dokle će nas odvesti ovakva razmišljanja? Priča ne sluti na dobro, pare su samo uvod u nešto mnogo gore. Daj bože da grešim.

igor

pre 17 godina

Za neobavestene po zakonu 50% prihoda od Vojvodjanskih preduzeca ostaje pokrajinskoj administraciji. Vlada Srbije pokusava da posebnim zakonom ovo zaobidje ili ukine. Ako Vlada Srbije ne odustane od toga Vojvodina treba da raspise referendum i pita gradjane da li su zadovoljni sa time sto im republicka vlada radi. Voda nam je dosla do kolena, nekada najgusca zeljeznicka mreza u evropi vise ne postoji, njive zaparlozene, a ovi menjaju zastave, biraju kraljeve, preganjaju se po skupstini. Dokle?

Predrag

pre 17 godina

Samo čekam da predsednici opština i mesnih zajednica počnu da pričaju o "našim" i "mojim" firmama. Šta sad treba da rade oni koji su plaćali silne samodoprinose, da li svi oni treba da odseku po nekoliko metera šina sa pruge Beograd-Bar? Da li neki političar u ovoj zemlji vidi dalje od sledećih izbora?

Sumadinac

pre 17 godina

50% koje trazi Vojvodina bi bilo sasvim opravdano, kada NIS koji je kako neki tvrde vecinski u vlasnistvu Vojvodine ne bi imao monopol na distribuciju goriva na kompletnoj teritoriji Republike Srbije.
Cinjenica je da je NIS u vecinskom vlasnistvu Republike Srbije, koja je toj kompaniji obezbedila monopol. Cak i LUKOIL mora svoju sirovu naftu da preradjuje u zastarelim NISovim rafinerijama da bi mogao da je distribuira na teritoriji Srbije, iako ta kompanija ima moderniju rafineriju u regionu.
NIS nije izgradjen samo vojvodjanskim parama, nego parama gradjana cele Republike i to na monopolu koji je stvorila Republika. To sto se rafinerije nalaze na teritoriji AP ne cini AP vlasnikom kompanije.
U hipotetickoj situaciji, kad bi se npr. desilo da AP Vojvodina postane vlasnik rafinerija:
1.Da li vi mislite da bi sa sobom kao miraz mogla da ponese i distributivnu mrezu na teritoriji Centralne Srbije?
2.Da li bi trziste Centralne Srbije pod tim uslovim prihvatilo da kupuje iskljucivo gorivo rafinisano u Vojvodini i pored povoljnijih ponuda kompanija iz Austrije, Madjarske, Rusije i Grcke?

Lala iz Banata

pre 17 godina

Hmm...
Podgrejale se strasti.
U "NIS" nije morao da ode NI JEDAN DINAR iz Srbije (mislim na deo juznije od Save i Dunava) jer je NIS bio (i ostao!) itekako profitabilan.
Da nije, ne bi se grabili za njega.
A pocetne investicije u "NIS" su bile iz Vojvodine.
Uzgred, vojvodjanski doprinos celokupnoj privredi Srbije se itekako nipodastava. U Srbiji, naprimer, malinari zaustavljaju saobracaj (ej, maline!) jer nisu zadovoljni cenom. Citava medijska halabuka oko "strateskog" proizvoda. A izvozom malina se dobije oko 90 miliona € godisnje.
Od izvoza SAMO SECERA iz Vojvodine se dobije dva puta vise nego od "juznijih" malina. O drugim proizvodima ne bih ovaj put. I o tome da je u najcrnjim vremenima doprinos vojvodjanske poljoprivrede bio nemerljiv za "peglanje" socijalne situacije.
A za struju (koju neko pomenu) koja stize juzno od Save i Dunava ce Vojvodjani lako. Platice je koliko treba ili ce je uvesti kao sto se moze (neko rece komentarima) uvesti i derivati nafte.

medjutim

pre 17 godina

OK, autonomija. Ako zele, eto im. Ali nije li to neravnopravnost svih gradjana ove zemlje kad neki imaju povlascen autonomni status, a neki (iliti svi mi ostali) nemaju?

Goran

pre 17 godina

Pa dokle vise da nas zavadjaju politicari gladni para?
Sad ispade da su samo vojvodjani ulagali u NIS, ta nije molim te.
U to su ulagali svi gradjani Srbije podjednako i svi treba podjednako i da dobiju deo kada se bude delilo.
Ako su vecina radnika NIS-a vojvodjani, onda ce i Vojvodina da tu dobije veci (ceo) deo, posto se deo deli samo radnicima.
Pa da li smo mi u Beogradu dobili 50% od svega iz Beograda?
Jesu li Smederevci dobili od US Steel-a 50%? Jesu li Nislije i Vranjanci dobili 50% od Philip Moris-a i BAT-a? Niko nije dobio nista a Kostresu je sada 'zinulo' na pare i zbog toga bi posvadjao sve zivo, samo da se docepa miliona. Sramota sta nam se desava u drzavi.
Pa dajte ljudi urazumite se.
Mislim da gradjani Vojvodine treba sami da oteraju ovakve huskace sa politicke scene.

драган

pre 17 godina

Хајде да окреном ствари на почетак.
НИС је настао удруживањем Југопетрола (Београд, дистрибуција), Нафтагас (Нови Сад, производња, дистрибуција) и Рафинерије Панчево, која је грађена парама Србије. Она је стратешки грађена ту због хемијског комплекса и близине Београда.
То што је седиште НИСа у Новом Саду, то Слобин дар Кертесу. А и зграда је прављена парама свих из србије

Micko

pre 17 godina

NIS ce biti privatizovan onako kako odluce privatizacioni savetnici iz Meril-Lincha. Gde ce pare ici to ce odluciti oni, sigurno novi (zapadni) vlasnik nece dozvoliti da mu Kostres ili Kostunica nesto odredjuje. Nadam se skoroj privatizaciji i cinjenici da NIS nece biti ni Srpski ni Vojvodjanski. Ako tako mora bolje je onda Kostresi i ostali mogu svoje zalbe da salju u Shell ili BP. Tesko da ce ih iko i pogledati ili poslusati...

soros

pre 17 godina

NIS je vlasnistvo drzave ,a ne pokrajine, opstine ili mjesne zajednice. Da li Boeing ima tvornicu na Havajima ili ne, to Havajcane moze brinuti samo utiliko ako im odgovara posao koji mogu tamo dobiti.

Logika do j.ja

pre 17 godina

Kao Vojvodjaninu, pomalo mi je vec dosadilo ovo Kostresovo i Pajticevo kukumavkanje. Sada, kada je Srbija napokon samo Srbija, treba se okrenuti povecanju ekonomskog razvoja, umesto preraspodeli para (koje ce i onako da zavrse u dzepovima politicko-ekonomske oligarhije, ma ko bio na vlasti). Na kraju krajeva, ako Kostres hoce sve za sebe, hocu i ja sve za sebe pa necu placati porez.

Sinisa

pre 17 godina

E dragi moji, da l' se neko seca filma Maratonci kad Diklic pita caleta: "Tata a koliki je moj deo" a ovaj mu uz svima dobro poznatu gestikulaciju rukama odgovara "Ovoliki" - e ova ujdurma me na to podseca. Sad cemo svi da se zainteresujemo i da vidimo a koliko je deo svakoga pojedinacno. Kao lesinari. A posle svih ovih prokletih poslednjih godina mozda smo upravo to i postali i takav karakter izgradili. I zato tako i prolazimo. Los smo brate materijal postali, i gotovo !

Vuk zemunski

pre 17 godina

Galenika, Dalia, IBP Zemun - jeste li čuli nekad za te firme? Sve se nalaze u mom kraju, Galenici, a Galenika ima dva vrtića i nema osnovnu školu. Može li neka kinta od prodaje tih fabrika da kapne i nama? Mislim, na našoj je teritoriji, pa računam, ako može NIS Vojvodini, po teritorijalnom principu, može i nama nešto.
Sad se vidi, sad se zna - nije stvar u zaštiti građana Vojvodine, nego u namicanju paruština pod Bokijevu kontrolu. Dosta je bre.... I sad će opet da bude "Vojvodini otimaju pare, mržnja prema manjinama i sl". Nije nego!

Rakoni

pre 17 godina

Ma brate dajte im 50% i pustite ostale kompanije da prodaju gorivo pa ce onda prodavati samo loz ulje po lokalnim selima po Vojvodini. Ne mogu da verujem da neko od politicara uopste tako nesto govori kada dobro znaju da nijedna velika kompanija ili projekat nikad nije mogao da se napravi od lokalnih para tako da nebi bilo lose Kostresu predloziti kada dobije pare da vrati i 50% duga koji je bio pozamljen da bi se rafinerija napravila. Boze spasi nas ovih staticara iz kukuruza i posalji neke normalne politicare u ovu zemlju.