Petak, 07.10.2005.

10:11

Kontakt-grupa: Uslovna nezavisnost

SAD, Britanija i Francuska se zalažu za uslovnu nezavisnost, koju će Srbija morati da prihvati ukoliko želi u EU, piše Blic.

Izvor: Beta

Kontakt-grupa: Uslovna nezavisnost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

86 Komentari

Sortiraj po:

Zainteresovani Gradjanin

pre 18 godina

1.Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska...onda Norveska, pa Svajcarska, pa Svajcarska, Norveska - sve listom zemlje sa kojima mozemo da se poredimo!
2.KiM je teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti. KAD? KAD, ako Boga znate? Kad u trecem svetskom ratu Kinezi i muslimani (ne zna se samo ko nam je jaci saveznik !?!)uniste Ameriku?
3.Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. A sada, kada je Kosovo NASE (?!?), sada je sve OK - samo da nije tih "izdajnika, placenika i americkih zlotvora" koji bi da nas satru.
4. 'Ajde da zamislimo po ko zna koji put istorijsko NE. I da u masti idemo korak dalje - recimo da to prodje, EU i Amerikanci se unerede od straha i kazu - OK, vidis da im je to svetinja, 'ajde da ih pustimo na miru. I STA ONDA? Kako ce Srbija da ostvari suverenitet nad milion i po do zuba naoruzanih ekstremno neprijateljskih nastrojenih "svojih" gradjana albanske nacionalnosti? Demokratskim putem? Ponudivsi "vise od autonomije manje od drzave" sto apsolutno ni jednog Albanca ne interesuje? Ponudivsi "najvecim zlotvorima srpskog naroda" Amerikancima nesto. Sta? Sta, kog djavola, sto im Albanci vec odavno nisu dali, kako bi presli na nasu stranu? ...................

marko nis

pre 18 godina

Za mene je integracija u EU zivot a suverenitet Srbije nad Kosovom puka formalnost cak i da se tako nesto usvoji kao resenje.Jer Kosovo ce i u tom slucaju biti sustinski nezavisno kao sto je to bilo i pod Milosevicem.Bitno je da nezavisno Kosovo postane stvarno demokratsko,gradjansko drustvo i to je najbolje resenje i za Srbe sa Kosova i za nas u Srbiji.Porucio bih samo ucesnicima foruma Albancima da uticu na to da buduce nezavisno Kosovo stvarno usvoji vrednosti koje sam pomenuo jer je to u interesu svih stanovnika Kosova.

Kosovar(C)

pre 18 godina

Pateticno je citati neke izjave i komentare na ovoj stranici!Meni je samo zao tih Srba sto zive kao izbeglice u Srbiji (jer samo da cuje covek kako ih nazivaju po Srbiji sami Srbijnaci: Bosanci,"Siptari"...pa jos kako se zale da im je zbog njih lose u Srbiji). Dosta bre vise toga licemerstva Srbijo! Preporucujem Srbima sa Kosova da otvaraju oci i da ne gledaju ka Beogradu nego tamo gde im je mesto, Pristini znaci jer Beograd je daleko i uvek vlasti u BG su izdale Srbe sa drugih podrucja.
A za neke koji kazu da Kosovo nema kapciteta da opstane kao drzava, onda da njih pitam:zasto onda Srbija hoce podelu Kosova i trazi bas taj severni deo Kosova?Zasto Srbija ne insistira da otcepi nekako Decanski manastir ili Gracanicu itd??? Halo!Probudite se vec jednom i ne sipajte narodu prasinu na ocima nego recite realno stanje narodu.
Za Kosovo se vec zna kojim putem ide, jasne su vec neke izjave:nema vracanje situacije kao sto je bila pre 99-te,i nema promena granica Kosova! Onda sta to moze da bude osim nezavisnosti?

Mirko

pre 18 godina

Nemam nista protiv nove drzave ... Kosmet ili vec kako ce se zvati. Ali bih voleo da je vidim kao da tacnu podelu vlasti svih u jednom parlamentu, na onoliko jezika koliko se zvanicno nacija na Kosovu nalazi.
Etnicki ciste teritorije mi uvek predstavljaju paradox. Hoce li to znaciti da ce na svoju teritoriju uskoro imati prava svi oni koji pripadaju odredjenim kultovima, ili umetnickim pravcima? Na kraju, svaki covek je kao drzava...
No bude li to ono cega se svi opravdano u Srbiji plasimo, Kosovo nece biti Nova Drzava u Evropi, vec Drevna Pandorina Kutija u Svetu. A zasto se u Evropi ponasaju da to ne znaju, to mi jedino nije shvatljivo?
Zasto pojam " Jugoslavija " toliko smeta svima od reda? Zasto zajednistvo naroda po potpuno normalnoj sprezi postade razlog za svadje i ratove? Potpuno logicnim sam uvek smatrao postojanje Kosova i Metohije kao zasebne drzave ako vec nije u statusu samostalnosti. Nije li i Srbija u srednjem veku, na slicannacin zadobila definitivno uvazavanje od Vizantije, iako je pre toga bila samo Rimska Teritorija? Zasto su Srbi tada mogli a Albanci danas ne mogu? Po pravu Prava, mogu i to ne moze nikakav epski momenat da izbegne. Ako je neko kriv sto nas nema na Kosovu koliko treba da nas bude, onda je za to kriva Cela Srbija, a ne njeni pojedinci iz raznih perioda vlasti.
Nasa sela su potpuno zapustena, zapostavljena, zaboravljena...tek po neko se drzi secanja na djedove, na pretke, na ta neka "sveta" znacenja djedovine, ocevine... I dok mi bulaznimo o strahotnoj nepravdi oduzimanjem Kosova, pola zemlje Srbije, nije preorano, nije zasadjeno, nije sacuvano...I u samoj prestonici ima mesta koja trule decenijama...Skretanje paznje gradjanstva i stanovnistva na problem Kosova je vise terapijski nego kako drugo vazan momenat. Mozda tada duh naroda shvati sta vise niko ne sme da radi. Mozda.

Dacha Bgd

pre 18 godina

I EU i USA su na staklenim nogama. Nisam siguran da ce jos dugo biti u situaciji da se brinu o Kosovu, zato hoce to da rese sto pre. Srbija treba samo da odugovlaci sto vise. Samo mudro i ne popustiti na razne ucene, pritiske i zahteve onih koji ni svoju kucu nisu sredili, a zavode red u tudjoj.

Ja , da je ...

pre 18 godina

Početkom 80-tih spavao sam sa čizmama u Kragujevačkoj kasarni i u sebi molio Boga da kojim slučajem ne bude većih nereda da mi koji nemamo ama baš nikakve veze ne budemo tamo.
Te moje molitve su se meni uslišale. Mnogima nisu , na žalost.
Prođe 25 godina i još se riješava pitanje Kosova.Tada , još tada je ga trebalo riješiti pa bi zakonom automatizma bila riješena i neka druga pitanja koja su izbila na površinu.
25 godina izgubljenih za Srbe i za Albance i širu okolicu.
Žalosno i što je još žalosnije još ništa nismo naučili.

leteći slonovi

pre 18 godina

Hrvatska je obavila etničko čišćenje Srba, Kosovo je već stotinama godina sveta srpska zemlja, a Republika Srpska će biti nezavisna država. E da, i slonovi će uskoro letjeti!
Srbija je duboko zabila svoju glavu u pijesak gdje caruju mitovi i zablude, a jednoga dana kada je izvuče ugledat će stvaran svijet koji će se zvati Beogradski pašaluk.

Uslovno nezavisni kosovar

pre 18 godina

Nevidim uopste razlog da se neko ljuti i osudjuje MZ za Kosovo jer ona je najmanje kriva.Krivci se znaju,Slobodan M.,Seselj,SPS;Radikali,SANU iSPC eto Vam ih pa ponjima "pljujte".Sledece godine su vam izbori pa opet glasajte za SPS i Radikale ako zelite da svedete drzavu na "Beogrdski pasaluk"Uslovno nezavisni Kosovar.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Sa malom anlizom moze se vidjeti da je bolje biti kandidat za EU nego njen stalni clan. Prema tome Srbiji se ne zuri sa punim clanstvom i nikakvo ucjenjivanje sa Kosovom ne dolazi u obzir.
Nigde netreba zuriti snage u svijeti se mijenjaju iz godine u godine.
ZAPAMTITE OVO:
Sledece godine Amerika ide u duboku recesije, duboku i dugu i nikakvo Kosovo joj nece biti na pameti,...
Kosovo je dio Srbije i toga se Srbija ne smije odreci

Enver Kelmendi

pre 18 godina

I da li ce Srbija jednog dana osvanuti pored dunava kao Beogradski pasaluk,sto su joj ne tako davno obecavali hrvatski maspokovci?-kaze medju ostalog glavni urednik u Nedeljni telegraf od 5.ovog meseca.Enver Kelmendi,7.oktombar 2005

Slobodan

pre 18 godina

Da je bilo pameti Kosovo nikad ne bi bilo prikljuceno Srbiji nakon balkanskih ratova. I tada su Albanci bili vecina. Sve je to cista mitologija i pohlepa.

GloG

pre 18 godina

Nazalost, izgleda da je nezavisnost za Kosovo jedino i najbolje resenje za nas a i za njih. Nismo mi Kosovo izgubili pre 5 ili pre 10 godina vec pre 50 godina.

GT

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost Kosovu, uslovna nezavisnost Republici Srpskoj, uslovna nezavisnost Severnoj Irskoj i uslovna nezavisnost Korzici i Baskiji. P.S. Kako je lako igrati se tudjim zivotima i sudbinama! Pomenute zemlje i te kako to znaju, zar nisu rezale, seckale i prekrajale svet kako im cune. Naravno sve druge sem svojih.

Zasto ne?

pre 18 godina

Moram da priznam da srpski narod razume bolje situaciju nego srpski politicari. Ima od citalaca koji dokazu da je bolje za sve da Kosovo bude nezavisno i to mene raduje, ali niko od srpskih politicara deklarise to. Pre dve godine nisam video niko, bas niko od srpskih citalaca da kaze da nezavisnost Kosova je bolje resenje i za Srbiju. Istina ipak ce pobediti.
Znam da je preterano za sadasnju situaciju ali moram da kazem da nezavisnost Kosova je jedino resenje za Srbiju(ne ona uslovna itg), ali samo ono prava nezavisnost! Priznavanje te cinjenice od starne Srbije bi bio veliki korak i palenje u vatri diplomatije svih "neprijatelskih" planova koji upotrebljavaju kosovsko pitanje kao kamen na vrata Srbije... Sa druge strane to bi bilo veliki dokaz i za nas albance da evo moze i drugacije sa Srbijom i zasto ne uz referendum da imamo istu drzavu... I vrapce na grani znaju da ideja malih drzavica nije dobra u vreme globalizacije... Za to mora plan i pamet...

n. n.

pre 18 godina

I Francuzi nam ga smestili, pa zar i ti sine Brute!? Nezavisno Kosovo samo ako se podeli, pa onda nezavisna Republika Srpska, a uz to naravno nezavisno Novo Meksiko, Korzika, Cecenija, nikako da ne zaboravimo Severnu Irsku! Ako je za ulazak u EU uslov cepanje Kosova odmah da vam kazem ja sam protiv! I da nam date referendum Kosovo ili Evropa ubedjen sam da vise od 50 % Srba ce glasati ne Evropi samo da KiM ostanu, pa nismo mi svi tako blesavi, nemojte medjunarodna gospodo da mislite da su svim Srbima stomaci veci od mozga, srca i duse! Nadam se da ce srpski politicari reci istorijsko ne pa koliko god se svet zbog toga posle izivljavao nad nama i to ce jednom da prestane. Prodate duse, oni koji se plase, dodvoravaju, ulizuju, pristaju na sve posto poto, to su gubitnici a ne narod koji se svojim (KiM) ponosi vise nego tudjim tamo nekom Evropom, koja je verovatno u raspadu!

Agroni

pre 18 godina

Kontakt grupa predlaze savetu bezbednosti UN uslovnu nezavisnost Kosova. G.Kofi Anan izjavljuje u opciji statusa Kosova Nezavisnost. Kosovari za status Kosova pregovaramo samo sa MZ koja je i najodgovornija za Kosovo a nikako sa Srbijom. Predsednica koordinacionog centra g. Raskovic izjavljuje: Kosovo sa zakonodavno, izvrsno i sudsku vlast. Pa da li je sada svakome jasno da svi redom nazivaju vec sada Kosovo Nezavisnom. Ako svemu dodajemo i danasnu informaciju da SAD pa cak i Francuska podrzavaju stav o uslovnoj nezavisnosti Kosova i pre pocetka pregovora to znaci gospodo da je sve zavrseno.

Zoran

pre 18 godina

Vidim (i cudim se) da mnogi misle da se Srbija nesto pita u vezi Kosova.
Kosovo je proslost. Bice onako kako drugi odluce. Ne vredi pominjati Irsku. To drugima ne odgovara.
Sami smo doprineli tome da izgubimo Kosovo. Do pre nekoliko godina samo mali broj ljudi je mislio o tom problemu. Sada smo svi svesni da smo izgubili, ali cudjenje, bes, ironicnost i sve ostalo je doslo prekasno. Treba izvuci pouke da ne bi izgubili i Vojvodinu i jos ponesto.

mikelle

pre 18 godina

Nije mi samo jasno sta ti ljudi dole misle? Da ce sutra sa kosovskim pasosem moci da putuju sirom sveta, da ce im odmah otvoriti sva vrata i da ce strani kapital poceti da finansira trgovinu robljem i drogom.

Vanja

pre 18 godina

Ne znam sta ce Srbiji Kosovo nakon svega sto se desilo. kada se ne mozete dogovoriti sa 5% Crnogoraca oko najbanalnijih stvari, ne znam kako cete se tek nositi sa 25% SCG populacije albanske nacionalnosti. Ako ste spremni ponuditi Kosovu status republike unutar SCG, to bi vec imalo smisla, ali nema logike da Crnogorci imaju veci stepen autonomije od Albanaca. Apsurdno je ponovo pokusati staviti Kosovo pod kontrolu Beograda, jer cete imati ogroman procenat neposlusnog stanovnistva koje ne zeli takvu uniju.

Beqa

pre 18 godina

Posle skorpiona, hladnjace, batajnice, Mačkatica ...kako moze jedan normalan covek da misli na zajednicki zivot izmedju Albanaca i Srba. Nikada vise sa Srbima i Srbijom. Kosovo ce sigurno biti nezavisno. Problem je u tome shto nama komsije Srbi dosta duguju (ucestvovali na zverstva). Plasim da racun ima da placaju oni koji ostanu na Kosovo.

joker

pre 18 godina

ne znam zasto tolika povika u stilu "opet nam to rade","zasto nam to rade","sta je sledece na tapetu maltretirtanja srbije"!!?pa dobro ljudi da li ste vi normalni!! ko je zakuvao pocetkom 90-tih corbu koju jos uvek kusamo!!?? onaj dripac milosevic i njegovi crveni"sps-ovci" sirom zemlje srbije i nacionalni pripadnici po tadasnjim republikama okolo!!! srbija je ladno zapalila ratnu vatru-u ime yugoslavije... samo budale mogu to da veruju!! -u srcu evrope,izgubila sve ratove pod imenom jugoslavije-sa hrvatskom,proterano 250.000 srba u hrvatsko-americkoj akciji "oluja"-sa bosnom i hercegovinom srpska republika u "federaciji" bosne i hrvatske a sprema se verovatno nesto jos "bolje" da se uguse srbi!!! -kosovo i bombardovanje nato-a,da i ne spominjem a posebno ne ona predstava sa slanjem "remaca ili ti fazana"-sa corcima umesto borbene municije,ili bez municije!!?? -'91 da se zaustavi secesija slovenije!!! predikcija odvajanja Crne Gore, vojvodine i sandzaka nije daleko od pameti...i...!!? ako ste iole posteni,normalni,svesni svega,pa bilo bi lepo priznati da je sve sto nam se dogadja zasluzena kazna za sva "hrabra,herojska" desavanja i zlocine koji su pocinjeni u nase ime za vreme milosevica, zbog kojih i dalje trpimo!!! aplaudirali ste,radovali se,divili mu se kada su njegove lazi prolazile, odugovlacenje,kao popustanje,pa onda silni napadi i "osvajanja",a sve pod naivnim objasnjenjem odbrana srbskog stanovnistva... nismo samo mi i oni su i slicno!!! ...???...e pa gpspodo doslo vreme da se plate racuni za sve sto se popilo i pojelo,sravnilo sa zemljom,silovalo,pokralo,zaklalo,proteralo i slicno a sve u ime nas srba!!dobro platicemo,ali cete bogami i vi uz nas-kad tad!!

kimi bg

pre 18 godina

Ostanak Kosova u drzavi Srbiji je protivno interesima iste. Ekonomski razvitak zemlje, a samim tim i bolji zivot nasih gradjana, je direktno povezan sa sto brzom nezavisnoscu Kosova i, tvrdim, Crne Gore. Mozda bi bilo dobro da se otvori topic diskusije na ovu temu, pa da iznesemo argumente, a ja sam itekako spreman to da uradim. Treba nam hitan priliv sto vece kolicine stranog kapitala kako bi uhvatili prikljucak u globalnu ekonomsku svetsku trku. Neizvesnost i potencijalni problemi teraju investitore u Ukrajinu i slicne, i tome se mora stati na put sto pre kako mlade generacije Srba ne bi tavorile i nastavile da beze iz zemlje. Kosovu mozemo da pozelimo srecan put i izlazak iz anarhije, i da hitno hermeticki zatvorimo granicu kako bi sprecili ulazak Albanaca na ostatak srpske teritorije. Sto se Crne Gore tice, gospodo, oni su vec nezavisni.

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora hoce nezavisnost, Kosovo hoce nezavisnost, Vojvodina hoce vise od autonomije, Sandzak hoce autonomiju...OK, slazem se, nego kad ce Srbija da dobije nezavisnost? Boim se, od svih ovih nezavisnosti Srbije nece ni biti, a mi Srbi ce mo se, ovako, virtuelno, hvaliti da ja nasa Srbija tamo gde i Atlantida

Petrit

pre 18 godina

Kosovo 2006 ce postati nezavisna drzava, sto ce biti prihvatljivo sa sve susede Kosova osim (mozda) za Srbiju. Sto se tice R.srpske ona nikada nece i ne moze biti nezavisna jer to bi znacilo da MZ nagradjuje genocid.

Kursumlija

pre 18 godina

resenje kosova i metohije moze se jedino resiti podelom! srbiji mesta u kojim zive srbi,manastiri i crkve bi trebali da cuvaju srbi a ne drugi! presevo i pola opstine bujanovca albancima! od merdare do nisa srbiji a ne velikoj albaniji kao sto planiraju! un i kfor neka ostanu i neka gledaju za mir kao sto su jedva i do sada. sve to je dobro ali na kraju nece ni srbija ni albanci sa kosova da odlucuju nego vec neko drugi.balkan se danas toliko nepita zato sto smo u velikoj krizi i mrznji,ratovi su nas unistili!!

A nekad sam bio za EU...

pre 18 godina

Evo vec je proslo 5 godina od pada Milosevica. Ja jos uvek cekam da makar jedna drzava EU pokaze Srbiji da joj je prijatelj i da joj zaista zeli dobro.

Milko

pre 18 godina

Ako budemo birali izmedju Kosova i EU treba da izaberemo Kosovo. Nikakve ucene. Zamislite Hrvati i Slovenci se svadjaju oko par kilometara obale i nekih spornih tacaka na kopnu a nama zele da otcepe 10 000 km kvadratnih nase teritorije koja je bilo stotinama godina srpska. Otreznite se.

Reconstruction 2005

pre 18 godina

Posle nekoliko godina, ako se nezavisno Kosovo napada od strane Srbije, to ce da znaci agresija na suverenu drzavu. Zato, Srbijo pusti nas na miru, u kazite Srbima sa Kosova neka gledaju Pristinu ko njihovu prestonicu. Bice bolje sa sve. Pozdrav

bledar

pre 18 godina

Ja, kao Albanac, necu vise "uslovno" da zivim. On ili oni koji su izmislili "uslovnu" nezaviznost moje domovina (Kosova), nek budu ubedeni da cu se ja boriti svim mogucim sredstvima za neuslovnu nezavisnost Kosova. Branicu i svaki kosovski Srbin koji svata da Kosovo vise ne moze biti poligon za psiho-politicke eksperimente.

DD

pre 18 godina

U glavama ljudi u Srbiji sve je okrenuto naopacke. Pa valjda je EU sredstvo a ne cilj. Sredstvo za postizanje ekonomske, politicke, bezbednosne stabilnosti, podizanje zivotnog standarda itd. Ako je EU cilj apriori bez obzira na uslove i posledice, a sredstvo za ostvarenje tog cilja je cak i odricanje od svojih teritorija, onda nam je cilj u svakom pogledu imbecilan. Mada, ima onih koji bi sa ushicenjem objavili ulazak Kalemegdana u EU kao istorijsko dostignuce.

Misa Rex

pre 18 godina

Ne znam zasto neki u svojim glavama vezu Kosovo za RS? Koliko znam RS ide u SUPROTNOM pravcu od Kosova. Oni se integrisu u BiH, dok se Kosovo dezintegrise od Srbije.
Vidite li razliku?
I ne, ja ne ZELIM RS u Srbiji, sve da i imamo kakvu moc i da se nas nesto pita.
Imamo dovoljno i svojih problema.
Oni su BiH problem, i mozda problem EU.

Borivoje

pre 18 godina

Srbiji se danas događa nešto što bi se moglo opisati starom narodnom poslovicom "tko pod drugim jamu kopa..." Kad se raspadala SFRJ onda je srbija tražila da krajevi koji su većinski nastanjeni srbima, a nalaze se u Hrvatskoj i BiH postanu dio Srbije. Dapače, tražila je i da krajevi u kojima su Srbi manjina postanu dio Srbije, pa je etnički čistila Hrvate i Muslimane odande. Danas su etnički večinom očiščeni Srbi iz Hrvatske, Republika Srpska sve je manje Republika i nije dio Srbije, ali zato na teritoriji Srbije nastaje nova država! S tom razlikom da su krajevi koje nastanjuju Srbi u Hrvatskoj i Bosni oduvijek bili dio tih država koje je srpsko stanovništvo naselilo u vremenu turske ekspanzije, dok je Kosovo Srbija pripojila nasilno 1912. nikad ne pitavši tamošnje Albance. Mislim da srpski narod treba biti realan - Srbija ne može zadržati Kosovo. Da Srbija provede neku svoju "Oluju" poput Hrvatske 95. jednostavno nema uvjeta. Niti ima podršku svijeta, niti je omjer snaga 9:1, niti može da se u budućnosti nosi jedan narod koji ima negativni prirodni prirast s jednim koji ima toliku ekspanziju poput Albanaca. Srbija može samo odugovlačiti. Talijani su govorili 45. da neće priznati nikad nove jugoslavenske granice, pa su ih priznali 75. Mađari su govorili 1918. da nikad neće priznat nove granice (uključujući gubitak Vojvodine, koja je i Mađarskoj oteta silom i protiv međunarodnog prava), pa su ih priznali 45. Priznat će i Srbija kad večina u njoj shvati da njeno mišljenje više ništa ne znači.

Srba

pre 18 godina

Odavno se pitam kad ce na celo Srbije doci neki dovoljno realan covek da kaze Kosovo je izgubljeno jer, da posalje policiju da uhapsi nekog koga trazi sud, neko ko me nece ubedjivati da se njegovi pajtasi bogate u mom interesu, okrecuci moje pare .
Da mi neko obeca krv, znoj i suze 10 godina radi opsteg dobra i da nema izuzetih.
Ja takvog politicara ne vidim. Vidim samo politikante.

Rade

pre 18 godina

U svakom slucaju mora se ostaviti klauzula da ce Kosovo jednog dana ponovo biti vraceno Srbiji. Svijet se mijenja puno brze nego sto mi to pretpostavljamo. Ko je mogao da vjeruje da ce prije 15 godina poceti sve ovo ? Tako se ubrzo opet moze sve okrenuti. Puno pravednije rjesenje bi bila podjela Kosova. Nezavisnost nije trajno rjesenje, jer su srpski interesi potpuno zanemareni.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Bas je super sto Rusija pokazuje rezerve! Verovatno cemo proci kao i svaki put kad smo se oslanjali na tradicionalno srpsko- rusko prijateljstvo. A verovatno ce se i Ameri jako uznemiriti kada cuju kako je Rusija jako rezervisana. Da li jos uvek postoji neko ko je toliko naivan da u takvo sto moze da poveruje?

Milos

pre 18 godina

Srbija moze da da pristanak za nezavisnost Kosova samo pod uslovom da se Kosovo podeli na Srpski i Albanski deo. Srbija bi za takvo resenje trebala da trazi podrsku Vatikana i EU a onda i SAD-a. Time bi Albanci dobili nezavisnost, Srbi svoj deo, a nebi doslo do raspada drugih drzava u regionu.

Dr. Milic

pre 18 godina

Na Kosovu je struktura stanovnistva otprilike 90% Albanaca, 10% ostalih.
U Republici Srpskoj je struktura stanovnistva otprilike 90% Srba, 10% ostalih.
Albanci sa Kosova ne priznaju drzavu Srbiju.
Srbi iz Republike Srpske ne priznaju drzavu BiH.
Albanci sa Kosova zele nezavisnost za Kosovo.
Srbi iz Republike Srpske zele nezavisnost za Republiku Srpsku.
Kosovo i Republika Srpska su dva brata blizanca. Ono sto se dadne jednom, mora se dati i drugom. Upravo na tome moraju insistirati nasi politicari ako prekrajanje granica dobije zeleni signal.

goran

pre 18 godina

Mislim da je sudbina Kosova vec poodavno resena, a ovo su samo zamajavanja javnosti, budimo iskreni, svi mi to u sebi vec znamo, samo to treba izgovoriti...

Samo Nase

pre 18 godina

Nikakva takozvana uslovna nezavisnost Kosova u sadasnijim granicama ne dolazi u obzir, ako se konferencija odrzi onda treba da dolaze svi drzavnici koji su okupirali territorije Dardanije vec vekovima i vrate ih, pocevsi od Nisa (Naisuss) do Skoplja (Scupi) itd.
I da nadjemo grobove onih koji su izgradili sve manastire pa kroz DNA da vidimo da li su Albanci ili Srbi, da vidimo da li je Miljush Kopili (Millos Obilic) bio Srbin ili to Albanac, kad se to potvrdjuje znate sta bi se desilo? AMA BAS NISTA hahahaha
Nema vise, dosta mi je svega. Ni internet ne radi kako treba...samo se salim :-)

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Sadasnja vlast Srbije nema strategiju za Kosmet ali zato imaju strategiju kako da ostanu sto duze na vlasti sa prljavom politikom. Takva politika je vec jednom dovela do Kumanovske kapitulacije ciji je epilog nezavisnost Kosmeta. Svi srpski politicari, ukljucujuci i oni koji sebe smatraju patriotima znaju ishod pitanja nezavisnosti ali isto tako ishod ove pugubne srpske politike: Ostacemo i bez Kosmeta i bez EU. Da li drzavu mozemo sami da razvijemo u kratkom roku bez pomoci medjunarodne zajednice? Ako uzmemo u obzir ko sad obezbedjuje prezivljavanje u Srbiji onda sam skeptik u sposobnost da bi nasi politicari rodoljubi posle toliko godina pogubne politike odjednom postali uspesni i doveli drzavu u blagostanje...Ta svest jednostavno ne postoji. Ne kazem da Kosmet moramo da predamo uz vecu stetu nego otimacina teritorije ali mora da postoji neka drzavna strategija koja ce vise mogucih scenarija da obuhvata kako bi nam pregovaracki tim bio spreman i kako bi nam pregovaracki tim inteligentnije postupao nego g. Sanda Raskovic Ivic kad god progovori.

Ivan M

pre 18 godina

Kosovo je vec odavno "izgubljeno", a izgubili su ga idoli mnogih vasih citalaca Zloba i Seselj, koji su svojom poiltikom tokom 90ih prokockali i zadnju sansu da ce Albanci hteti da zive sa Srbima u istoj drzavi. Pored toga, da li su ti citaoci spremni da hrane i finansiraju preko milion i po Albanaca koji niposto nece da budu deo Srbije, mnogi od kojih su nezaposleni, koji zive u "delu Srbije" gde cveta kriminal i nista se ne desava na ekonomskom planu. Sta cemo sa njima? Kako cemo da ih integrisemo? Ko ce to da plati? Ko ce da plati za vojsku i policiju tamo? Da li iko od vas o tome razmislja ili samo volite da sedite pred kompjuterom i pljujete "izdajice"? Licno me ne zanima da li cemo brze u EU zbog ovoga - Kosovo je za Srbiju izgubljeno i, barem u bliskoj buducnosti, je nepovratno. Oni koji misle drugacije neka slobodno izvole i nastane se tamo, da bi podrzali bracu Srbe koji tamo jos uvek zive u najgorim mogucim uslovima.

USZ - ujedinjene srpske zemlje

pre 18 godina

Ne treba nama EU mi smo vec u evropskoj uniji, mnogo pre nego neke zemlje koje ni nakon 20 god. pregovora ne mogu tamo da se nadju, ali to je vec njihov problem.
Nama treba Republika Srpska i sve trebamo da uradimo da nas narod konacno zivi u ujedinjenim Srpkim zemljama (tu je i Crna Gora) a ne po ovim kvazi drzavama.
Jos ce da nam ponude da napravimo novu Jugoslaviju za sta bi odmah oruzje u ruke uzeo i odmetnuo se u hajduke :)

Mr. No

pre 18 godina

I samoj Europi je izgleda dosta ovoga 'statusa quo'. Nista se ne radi po tome pitanje niti sa strane Srbije niti sa strane Kosova. I jedni i drugi se gledaju preko nisana, a tako i razgovaraju. Usporedba sa BiH i Hrvatskom je malo kriva. Kosovo je imalo status autonomije za vrijeme SFRJ, dakle imalo je i svoje granice. Sa druge strane i Hrvati i Muslimani u Bosni su pokusavali sve i svasta da se mir postigne, dok Srbija uporno kasni i odbija sve ponudjeno. Na kraju ce ostati bez svega, kao sto je to normalno kada se ide sa velikim zeljama. Evo napisati cu nesto iskreno, kako na cijelu situaciju gledaju ljudi izvan Srbije, a to je da se Kosovo vec smatra slobodnim...

Petar K.

pre 18 godina

Svima osim zatucanih nacionalista je jasno da Kosovo vise nikada nece biti deo Srbije. Da su ovi potonji pravi hriscani kao sto tvrde, priznali bi da sudbina "kolevke naseg naroda" i njenih krvlju uprljanih manastira nije vaznija od ljudskih bica koja tamo zive, jer smo mi pred Bogom prvo ljudi i licnosti a tek onda Srbi, Albanci itd. Znaci, nasa je moralna duznost da branimo prava nasih sunarodnika sa Kosova, ali isto tako da se ne protivimo volji vecinskog stanovnistva te pokrajine koje zeli nezavisnost.

Realan

pre 18 godina

Srbija je isla strategijom ocuvanja svog juznog dela proterivanjem Albanca (nekih u Batajnicu). Srpska varijanta da protera Albance sa Kosova (kao sto je i Bosnjake iz tzv. Republike Srpske, nije uspela - sada nema druge nego nezavisnost. Sa RS - videce se, jer je rizicno ici u nezavisnost etniteta koji je nastao svirepim ciscenjem i para-drzavnim terorizmom. Kakva bi se poruka poslala novim Seseljima i Milosevicima u svetu. A tek teroristima?

Imagine

pre 18 godina

Kakve koristi ima Srbija od ovakvog Kosova? Kako moze jedan Srpski politicar normalno da ode u posetu Kosovu bez straha od atentata, kako da Albanci prihvate srpske zakone ili kako da Albanci prihvate ove silne malverzacije nase vlade kad ni mi nemozemo da ih prihvatimo. Kako da Srbi zive normalno na Kosovu, kako mi to zamisljamo?
Budimo realni, Kosovo vec godinama nije deo Srbije i krajnje je vreme da se okrenemo buducnosti, priznajmo to Kosovo da bi s Kosovom lakse mogli razgovarati o nasim svetinjama i njihovom ocuvanju na tom istom Kosovu. Na kraju, priznanjem cemo olaksati i zivot Srba na tom delu Balkana.

Todorovic

pre 18 godina

Znaci da Srija isporuci Mladica ceka je novi uslov za ulazak u Evropu. Kad dadne Kosovo, u sta sumnjam, opet ce naci neki novi uslov i tako redom.

Dragana

pre 18 godina

Vidim da ljudi i dalje ne zela da shvate,ili prihvate da je Kosovo nezavisno. Ja kazem isto steta, ali to je realnost.
I da Kosovo ostane u sklopu Srbije, potrebno je puno novca koji treba uloziti u njegov razvoj, jer je nezaposlenost na Kosovu ogromna. Treba pomoci Srbima sa Kosova, bice verovatno jako tesko, ali bolje za njih je da prihvate surovu realnost.
EU pocinje da daje izjave ovoga tipa, jer shvataju da Srpski politicari nemaju snage da pricaju o istini, jer na taj nacin cuvaju fotelje, kao na pr.radikali sa njihovim patriotskim pricama o Kosovu.
Za sve treba zahvaliti Milosevicu i njegovoj politici, koja je po meni Albancima sa Kosova dala otvorena vrata za njihov plan. Neki put pomislim da je to i namerno radjeno. Na zapadu nikome nije poznato na pr. da je vecina Albanaca prelazila u Srbiju za vreme Envera Hodze, kako legalno, tako vecinom i ilegalno. Ali to je bilo....
Sada je jedini potez da nas na silu nateraju da se odreknemo Kosova, sto ce verovatno i biti, jer EU ne zeli da primi u svoje okrilje deo gde su se nelegalne radnje toliko razvile, da vise nemaju ni kraja. Ali to ce vremenom i Kosovari shvatiti, medjutim granice Srbije ce tada za njih biti hermeticki zatvorene.

Ivan

pre 18 godina

Slazem se sa misljenjem profesora sa Fakulteta politickih nauka koji je govorio u Pescaniku B 92, da je uslovna nezavisnost uslovna samo u odnosu na EU a ne i Srbiju. U buducnosti bi se ona neminovno pretvorila u punu nezavisnost, koliko je to moguce za jednu malo drzavu. Mislim da mi ne mozemo, a ne bi ni trebalo, niti bi imali moralnog prava da nekog na silu drzimo u ovoj drzavi. Znam da moralnost nije odlika medjunarodnih odnosa i da su tokom svoje istorije, i to i one nedavne, i tzv. najvece demokratije na najbrutalnije nacine sprecavale rastakanje svoje teritorije. Takodje ni Srbima iz Hrvatske i Bosne nije dopusteno da se odvoje od republika bivse SFRJ, u cijim su se granicama nalazili. Nekome je to dovoljan razlog za stav da ni mi ne bi trebalo da onda pustimo Albance. Meni medjutim nije blizak stav da jedna nepravda opravdava drugu, niti bi mi realno time ista dobili. Sta da radimo sa Kosovom na kome zivi 90% Albanaca koji ne zele da zive sa nama u istoj drzavi? Gore pominjani profesor kaze da bi bilo i pravedno da Albanci dobiju drzavu s obzirom na to sta su preziveli 90-tih, posebno 98/99. Sa time bas i ne slazem, jer su i Srbi dosta pretrpeli od Albanaca, kako tokom dalje proslosti, tako i nedavno u vreme SFRJ. O tome su mi prvorazredni izvor moji roditelji koji su sa Kosova.
Da zakljucim, Albanci bi trebalo da dobiju nezavisnost ali bi deo Kosova morao da ostane Srbiji, kako onaj gde su Srbi danas vecina tako mozda i neki po principu razmene srpskih imanja iz unutrasnjosti Kosova za neka uz granicu sa Srbijom. To je u suprotnosti sa stavom zapadnih politicara da bi mi trebalo svi da zivimo izmesano i srecno, kao i sa onim o neprihvatljivosti podele Kosova, ali ako Albanci imaju pravo da se odvoje od Srbije i ne zive vise sa nama u istoj drzavi, onda i Srbi sa Kosova moraju imati isto pravo u odnosu na Albance. Na tome bi trebalo stalno insistirati.

Selmon Kadrija

pre 18 godina

Nigde nije bilo potpisa ni kad ste zarobili Kosova, pa ako nece biti nekog potpisa sa strane Vlade,ili nadleznih politickih institucija kada se Kosova vraca njima kojima i pripada nece biti kraj sveta. Vazno je da nadlezne institucije EU,MZ, kao i UN potpisu. Evo koliko su dalekovidi politicari i drzavne institucije koje vladaju Srbijom. Prave se da jos ne znaju i da nisu informisani da ce Kosova biti nezavisna drzava.Kod nas na Kosovo i pastiri su davno znali da ce Kosovi biti dodeljena nezavisnost i da koraca sigurno tim putem..Nakon toga Vlada Kosova ce razmatrati i molbe stanovnika raznih nacionalnsti da se u nekim specijalnim predgradima Kosova otvara diskusija o nezavisnosti. Zasto ne?

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

Ovo se ne smije prihvatiti nikako, a najvise zbog principa morala, pravde i istine.
Od nijedne drzave koja se primala u EU nisu trazene teritorijalne koncesije, pa zaista ne vidim nijedan nacin da opravdam to.
Mozda nam je sudjeno da ostanemo van EU, ali ne vidim nacina da mi udjemo. Ukoliko smo spremni na takvu sramnu trgovinu bolje da nas i nema, i kao nacije i kao drzave.
Gavrilo, Oxford, UK

Ekrem

pre 18 godina

Ja ne znam kako ljudi ne razumeju da Kosovsko pitanje nema veze sa Evropskom unijom. Pa i da je Srbija vec u EU ili da nije uopste u Evropi, problem Kosova treba da se resi. A ne postoji drugo resenje sem nezavisnosti. Moze biti za neko vreme kao protektorat, sto ce najverovatnije i biti, ali Kosovo vise nece pripasti Srbiji. To je jasno kao dan. E zbog toga Kosovo treba da resi problem izbeglica, imovine i svih prava Srba. Na kraju krajeva, kakve dobiti bi imala Srbija ako bi u njoj ziveli 2 miliona Albanaca?!

Dragan Nis

pre 18 godina

Ma sta ko mislio, osecao ili zeleo, Kosovo je vec odavno otislo niz vodu. A pustio ga je Milosevic, uz pomoc Seselja. Pustanje je pocelo cuvenom recenicom "niko ne sme da vas bije" i lagano se nastavljalo pogresnom politikom nerazgovaranja sa albancima, konfrontacije sa svetom i dozvoljavanja kosovskim srbima da po pokrajini rade sta hoce. Sanse da mozda Kosovo ne ode niz vodu bilo je sve do sukoba sa NATO paktom. KUMANOVSKI SPORAZUM JE PRAKTICNO KAPITULACIJA DELA TERITORIJE SRBIJE i tada je Kosovo bespovratno otislo niz vodu. Ratovali smo sa NATO i nakon rata, kao porazeni, pustili ih na deo nase teritorije oko koga smo se sukobljavali. Sve sto se desavalo nakon 1999. oko Kosova je samo nase gledanje kako nam se pokrajina, pustena niz vodu, polako udaljava. Hteli mi to ili ne, stvar je zavrsena. Hocemo li je prihvatiti ili ne, nas je problem. Kosovo je izgubljeno a izgubio ga je Milosevic uz pomoc Seselja. Zalosno, ali ako i malo sebi zelimo dobro treba to sto pre da prihvatimo. Ako necemo - moracemo. Kao sto smo morali i 1999. Jedino sto dobro moze da nam se desi iz tog velikog zla, koje smo sami sebi spakovali, je da izvucemo pouku da politicare tipa Milosevica i Seselja i njihovih sledbenika vise nikada ne dovedemo na vlast.

bernard camaj,podgorica

pre 18 godina

Nisam nacionalista Albanac ali je bolje da Kosova bude samostalno. Srbija mora prihvatiti volju naroda Kosova i Crne Gore. Samo tako moze u EU. Bez toga Srbija ce ponovo u izolaciju. Braco Srbi bacite emocije i nerazum prihvatite realnost i razum.

keti.ch

pre 18 godina

Imao sam jednom jednu devojku srpske nacionalnosti,imali smo lepo vremo,ali mi je jednom rekla da ce kosovo uvek biti srpsko,sto sam ja tome protivio,davajuci joj puno takvih razloga na primer historiski gledano, srbi(slavi)su dosljaci na balkanu i evropi,ne cine vise od 10% stanovnistva Kosova,i da su srecu svog naroda uvek postigli uz nesrecu drugih naroda u okruzenju,i na kraju krajeva niko u okruzenju ne gaji simpatije prema njima.
Tada sam njoj rekao da kosova kad tad ce da bude suverena drzava,i da cemo mi albanci biti jedini u balkanu koji ce imati najmanje dvije drzave,jer smo mi shvatili da do tih ciljeva jedino je moguce doci mirnijim putem,sto se i pokazalo u praksi,i da cemo za par godina,u stvari i danas jesmo najbrojniji u ovem delom evrope,a za par godina cemo jos brojniji biti i uz to sa 50% stanovnistva mladjim od 25 godina,brojke o kojima drugi mogu samo da sanjaju,a pogotovo vi.I na kraju jedno da vam kazem,da oni kosovari srpske nacionalnosti koji nemaju ruke sa albanskom krvlju prljave,nece niko dirati ,a za one druge,oni nece nikada moci mirno da zive na kosovu.Vreme ce pokazati svoje,a nadam se da ce i vasa drzava shvatiti da je vreme doslo da se okrenu sopstvenom narodu u srbiji,i raditi na njenoj dobrobit,i zelim vam puno srece i nade u buducnosti.Pozdrav sa susedne drzave.

Sta je - tu je.

pre 18 godina

Bolje odmah nek pristanu na potpunu nezavisnost, uz maksimalno postovanje prava Srba, jer ce opet biti natezanja daljih sto godina sta je cije. Da se te bede jednom ratosiljamo, kad je vec usled dugogodisnje glupave politike, vec bila potpisana kapitulacija. Pa da zivimo barem kao susedi.

Petar

pre 18 godina

Lazna je dilema koja se postavlja Srbiji da bira izmedju Kosova i EU.
Takav izbor nije postavljen ni Hrvatskoj (u vezi Kraine) ni Bosni (RS) pa nema razloga da Srbija pristane na joj se NAMECE taj izbor.
PRINCIP koji je SAMA MZ donela u resavanju YU krize je bio da nema menjanja garnice nasilnim putem, da unutrasnje granice SFRJ Republika postaju spoljne. Ako je to vazilo za HR i BiH sto sada da se menja princip. To kao da prvo poluvreme igras sa jednim pravlima, e sad u drugom poluvremeno vaze drukcija pravila.
Medjunarodna zajednica je na Kosovu uradila isto ono sto je uradio Milosevic. Poslala trupe i zamrzla stanje. U vreme Milosevica "stanje je bilo neodrzivo" jer su Albanci bili ugnjetavani od Srpske vojske i policije.
Sada Srpske vojske i policije vise nema na Kosovu, a ona sacica Srba koje je ostala tamo se ugnjetava i sad je opet "stanje neodrzivo". I nek se nedaj boze opet ponovi 17 Mart, reci ce eto reklismo da je stanje neodrzivo, i opet Srbi krivi.
200 000 ljudi (jos uvek) proterano i oni treba da dobiju uslovno/neuslovnu nezavisnost. I mi na to treba da pristanemo.
Pa to mozak sa mozgom nema.
Srpska diplomatija samo treba da ponavlja i insistira na PRINCIPU koji je sama MZ donela i koji je vazila zadnjih 15 godina.
Uostalom ako vec Kosovo zaista mora da ode, treba se otvoriti pitanje RS, teritorija za teritoriju, Albanci (Kosovari) za Srbe (iz RS), a ne nekakvo apstraktno clanstvo u EU.
Ako ne, molim lepo, mi nemozemo protiv celog sveta. Nek MZ radi sta hoce sa Kosovom, ali bez naseg potpisa.
U krajnjoj liniji Skupstina Srbije moze doneti odluku o referendumu o "konacnom statusu" Kosova za 99 godina.
A dotle neka se Medjunarodna zajednica zajedno sa Kontakt grupom "bavi" sa Kosovom bez naseg pristanka.

Sladjana

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost vam je kao i uslovna kazna. U stvari to znači da će Albanci dobiti uslovnu nezavisnost kao vreme proveravanja kako će se ponašati, odnosno da li će ispuniti određene standarde, a posle toga bezuslovna nezavisnost. Bilo bi dobro da to neko kaže i da na vreme počnemo da varimo ovo saznanje.

XXX

pre 18 godina

Toliko o velikom pijateljstvu Francuske i Srbije...
Podela i razmena teritorija izmedju naroda bivse Jugoslavije je jedino koliko-toliko pravedno resenje. Zbog toga se rat vodio a mozda ce se voditi ponovo ako se ne rese sporna pitanja umesto sto se guraju pod tepih. Treba otvoriti diskusiju na tu temu i uspostaviti neke principe prema kojima bi se definisale buduce granice unutar EU ili van nje...

Marticevac

pre 18 godina

Sve sto se moze procitati u medijima prikazuje stanje duha i svesti kako obicnih gradjana tako i elite, koja nas je zarazila i uspalila pricom o Velikoj Srbiji, kako ce to medjunarodna zajednica priznati samo treba da smo mi jedinstveni, a ko narusava to jedinstvo onda je on izdajnik itd itd... Od toga nema nista. Ne moze Srbija vise da da ono sto nije njeno. Republika srpska je entitet u BiH. BiH je iskoristila svoje pravo na samoopredelenje, ne verujem da ce medj.zajednica priznati to i Republici Srpskoj. Isto je i sa Crnom Gorom, njoj niko ne osporava pravo na samoopredelenje.
Sto se Kosova tice mi smo propustili da taj status resimo dok je bio Badinter, medjutim pravila igre se menjaju ali na nasu stetu. O tome su trebali misliti oni koji su nas zaludeli sa fasizoidnim nacionalizmom i poslali u rat sa celim svetom. Sada traze da im taj svet da nesto sto nemaju. Pri tome svi vide da je car go, a oni ovde pricaju da mu je odelo bas lepo. Sto je mnogo mnogoje, ne treba potcenjivati zdrav razum pa makar i nepismenih ljudi, a nisu svi takvi, koji vide koliko ima sati. Treba sa usresrediti na buducnost Srbije, ma kakva ona bila i resiti problem za generacije koje dolaze, ali ne na nacin na koji su resavani problemi sadasnjih generacija, pre 15 godina.

ibish dauti

pre 18 godina

Tacno i Jasno,sve po mom planu i predvidanju. Kosovo ce biti nezavisno isto toliko kao i ostale balkanske zemlice unaokolo. To je produkt nepostivanja ljudskih i nacionalnih prava od strane Srbije. Ako nastavi tako i dalje, osatce samo Beogradska Drzava, jer i drugi narodi Srbije ce dobiti uslovnu nezavisnost. To vazi i za Kosovo i dalje. Nema vise klasicnog kolonializma,ni nad svojom decom.
Srecno svima na prostoru bivse Jugoslavije. Okrenite se zivotu i lepih stvari ljudskog i ravnopravnog ponasanja!

mile

pre 18 godina

Takva odluka moze da se donese samo referendumom u kome Srbijanci i ostali mogu da kazu da ili ne na pitanje. Nezavisno Kosovo? Ili Evropa?Sve ostalo je ispala ili iznuda. Referendum je nacin kako zemlje EU odlucuju da li ce u EU ili ce da prihvate Euro. I onda nema pljuvanja po politicarima jer je to odluka SVESNOG gradjanstva Srbije. Krajnje vreme je da prihvatimo NASE odluke i greske a ne da stalno krivimo druge i mislimo da nas neko vara. Znaci odluka O Kosovu ili Evropi bi bila ubelezena u istoriskim citankama kao NASA NARODNA ODLUKA.

NN lice

pre 18 godina

U medjunarodnim odnosima nema pravde, nema logike i nema milosti. Ima velikih i malih, slabih i jakih. Mi smo mali i slabi. Tacka!

V. Radosavljevic

pre 18 godina

Nazalost, nezavisnot Kosova je realnost. To treba da je jasno svakom politicaru i svakom gradjaninu.
Pred nama su dve opcije.
Prva je da pocnemo da pregovaramo oko ovog predloga i da u tim pregovorima izlobiramo za neke druge, bitne nam stvari, a da za uzvrat potpisemo nezavisnost. Uslovnu, ili kakvu vec...
Druga opcija, i nazalost mnogo izvesnija, je da ponovo ponosno odbijamo bilo kakvu nezavisnost, jer jelte kosovojesrcesrbijesrbijeeeee, i da posle nekoliko godina, izgubljenih za medjunarodne integracije i za prosperitet uopste, shvatimo, kako je mozda i nama bolje da "damo" to neko dole Kosovo...
I tako ponovo izgubljene godine...eeeeeeee

mama ludaca

pre 18 godina

Za sve smo zakasnili, sad mozemo da se vajkamo i prisecamo se dobrih ponuda koje smo nadmeno i arogantno odbili.
Najteze ce i sada kao i pre vise od sest vekova, biti ljudima koji zive na Kosovu a pripadaju porazenom (srpskom) narodu.
Nasi politicari mogu, kao knez Lazar, da poginu za svetu ideju ili da, kao Brankovici, pokusaju iz izgubljene situacije izvuci nesto dobro.
Ne vidim ni jedan razuman razlog da krivimo politicare za bitku koju su njihovi prethodnici izgubili.
Naravno, najvise vriske o spasavanju Kosova bice od socijalista i radikala koji su ga STVARNO izgubili i zato s njima ne treba paktirati, posto preuzimamo i deo njihovih grehova: ko ih uzme, dobio je pravi Danajski dar!

Basta EU!

pre 18 godina

I ja se zalazem za uslovnu nezavisnost Severne Irske, New Mexico-a i Korzike. Neka gospoda iz EU skapiraju da svakoga dana sve vise vidimo koliko je EU jedna najobicnija sarena laza - prema tome ta sargarepa na stapu nas sve manje zanima.

Borisav Knezevic

pre 18 godina

Nasa drzava mora smireno reagovati na ovakve provokacije. Mora se reci svim svetskim institucijama da se nijedna drzava nije morala odreci dela svoje teritorije zarad ulaska u EU. Niti Hrvatska, Kipar niti bilo koja druga drzava. Ocigledno je da Zapad ide linijom manjeg otpora i ne zeli da ulazi u konfrontaciju sa Albancima, (prisetimo se kako Zapadu nije smetala konfrontacija sa Srbima u BiH iR.Srpskoj Krajini) pa im je lakse da im daju sve sto traze. Setimo se da je Badenterova komisija prograsila da se SFRJ raspala na 6 republika i granice izmedju republika su proglasene nepovredivim i medjunarodnim. Ako se nisu smele menjati granice Hrvatske i BiH ne vidim zasto bi se to radilo u Srbiji. Ne verujem ipak da ce EU usloviti clanstvo SCG u EU priznavanjem Kosova. SCG to treba da odbije, a EU moze da prizna KiM ako zeli. SCG ce sacekati povoljnije geopoliticke uslove koji ce nesumnjivo doci, i povratiti svoju teritoriju na ovaj ili onaj nacin....
U medjuvremenu Srbija treba da razvija ekonomski jaku i stabilnu drzavu, sa dobro obucenom profesionalnom vojskom i ako se takav negativan scenario desi, da unese u preambulu svog Ustava da je KiM teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kada Kontakt grupa prihvati uslovnu nezavisnost Republike Srpske, koja je, na jednom referendumu, izrazila svoje težnje, onda se možda, može razmatrati i uslovna nezavisnost KiM-a. A, sutradan nekih delova Hrvatske, Makedonije, Grčke itd. Voleo bih da vidim toga u Srbiji, koji će, za obećano putovanje /zamislite u EU/ prodati deo svoje suverene teritorije ? Siguran sam da u Srbiji ima puno takvih ljudi. Ljudi, koji će "razmeti" ovo "principijelno" ponašanje nekoliko najmoćnijih zemalja, koje udružene u razno-raznim zločinačkim aktima, menjaju granice i postavljaju režime širom sveta. Ali, nije mi jasno koliki procenat stanovništva ove zemlje će predstavljati TAJ i takav "europejac". Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. Mada nekima to izgleda kao dobra šansa za trgovinu i kocku.

Cex

pre 18 godina

Uslovna ili bezuslovna nezavisnost je na kraju ipak nezavisnost. Zasto ne bi bila uslovna pripadnost Srbiji?
Uslov Srbiji za prikljucenje EU je obicna foliraza - posle priznavanja nezavisnoti Kosova, bice tu i drugih uslova, i to ohoho koliko.
Sve u svemu, i pre pocetka pregovora rezultat je poznat. To je, manje vise, moglo i da se ocekuje. Nije mi jasno samo da li ce ovi nasi srpski "drzavnici" uspeti da promene bilo sta u ovoj unapred reziranoj igri.

miladin

pre 18 godina

Ne treba nam nikakva EU gde bi nas i dalje ucenjivali kao sto su cinili i cine danas. Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska... EU hoce da mi samo sebi stavimo omcu oko vrata, isto onako kao sto su Srbi u Republici Srpskoj prinudjeni na to! Ne, hvala.

Milan

pre 18 godina

Smem da se kladim da će Srbija u startu reći "istorijsko NE", i zatim će uporno ostajati na tome, sve dok od strane Međunarodne zajednice ne bude priterana uza zid da kaže "istorijsko DA".
Još jedna opklada - vlada Srbije koja će potpisati dokument o (uslovnoj) nezavisnosti Kosova, će biti većinski radikalska!

stratus

pre 18 godina

A koji politicar u Srbiji ce prihvatiti nezavisno Kosovo?! Ljudi, nemojte da se lazemo, mozemo mi ovde da komentarisemo da je bolje ovo, ili ono, ali nema tog politicara koji ce takvu odluku da potpise. Mozda se cak oni i slazu sa nama da je bolje pustiti Kosovo, ali ko ce sebe staviti na stranice istorije kao nekog ko je pustio Kosovo niz vodu? Nema takvog, tako da je bilo kakva ucena Srbije u tom smislu samo slepa ulica za resavanje ovog problema!

Mitrovica

pre 18 godina

Ko god kaze da ima bolje (izdrzljivo, realno i prihvatljivo) resenje neka se javi. Ja licno mislim da nema.
Ovime ce obe strane biti nezadovoljne ali prihvatljivo je za obe strane. Za Albance nije postignut krajniji cilj, nezavisnost, a za Srbe nije data nezavisnost i nekakva kontrola ce biti pod EU-om.
Vidimo se u Strasburskom parlamentu.

D.Karpovic

pre 18 godina

Treba ponovo traziti misljenje Badinterove komisije o tom problemu.
Tadasnji nalazi Badinterove komisije nisu davali Kosovu nezavisnost.

Vasa UK

pre 18 godina

Zbog ulaska u EU, koji nam donosi vrlo malo benefita, treba da se odreknemo juznog dela zemlje. Znaci, nakon Mladica i Karadzica, jos jedan razlog za ucenjivanje i ponizavanje.
Ako se vec odrice Kosova, Srbija treba svu energiju da ulozi u pomoc Republici Srpskoj da izadje iz vestackog protektorata zvanog BiH. Ako se menjaju mape, neka se ide na obe strane.

Goran

pre 18 godina

Da draga kontakt grupo...i moja ulica Vlada Certkovica u Kosovskoj Mitrovici ce aplicirati da dobije uslovnu nezavisnost...pa i da najavim za ubuduce...mislim da i moja zgrada ispunjava sve uslove da dobije uslovnu nezavisnost...a ako i ne ispunjavamo...nema veze...trazicemo status pa standarde...i na kraju...moje pretenzije su da jednog dana i moj stan u pomenutoj zgradi pomenute ulice u Severnoj Mitrovici dobije uslovnu nezavisnost...

Тако је!

pre 18 godina

Одлична вест! Даће Бог да се следеће године растоциљмо Косова и Црне Горе, и да коначно постанемо, иако мала, а оно барем нормална држава, која зна где су јој границе и ко су јој грађани.

D.Karpovic

pre 18 godina

Treba ponovo traziti misljenje Badinterove komisije o tom problemu.
Tadasnji nalazi Badinterove komisije nisu davali Kosovu nezavisnost.

Milan

pre 18 godina

Smem da se kladim da će Srbija u startu reći "istorijsko NE", i zatim će uporno ostajati na tome, sve dok od strane Međunarodne zajednice ne bude priterana uza zid da kaže "istorijsko DA".
Još jedna opklada - vlada Srbije koja će potpisati dokument o (uslovnoj) nezavisnosti Kosova, će biti većinski radikalska!

Vasa UK

pre 18 godina

Zbog ulaska u EU, koji nam donosi vrlo malo benefita, treba da se odreknemo juznog dela zemlje. Znaci, nakon Mladica i Karadzica, jos jedan razlog za ucenjivanje i ponizavanje.
Ako se vec odrice Kosova, Srbija treba svu energiju da ulozi u pomoc Republici Srpskoj da izadje iz vestackog protektorata zvanog BiH. Ako se menjaju mape, neka se ide na obe strane.

Mitrovica

pre 18 godina

Ko god kaze da ima bolje (izdrzljivo, realno i prihvatljivo) resenje neka se javi. Ja licno mislim da nema.
Ovime ce obe strane biti nezadovoljne ali prihvatljivo je za obe strane. Za Albance nije postignut krajniji cilj, nezavisnost, a za Srbe nije data nezavisnost i nekakva kontrola ce biti pod EU-om.
Vidimo se u Strasburskom parlamentu.

stratus

pre 18 godina

A koji politicar u Srbiji ce prihvatiti nezavisno Kosovo?! Ljudi, nemojte da se lazemo, mozemo mi ovde da komentarisemo da je bolje ovo, ili ono, ali nema tog politicara koji ce takvu odluku da potpise. Mozda se cak oni i slazu sa nama da je bolje pustiti Kosovo, ali ko ce sebe staviti na stranice istorije kao nekog ko je pustio Kosovo niz vodu? Nema takvog, tako da je bilo kakva ucena Srbije u tom smislu samo slepa ulica za resavanje ovog problema!

Goran

pre 18 godina

Da draga kontakt grupo...i moja ulica Vlada Certkovica u Kosovskoj Mitrovici ce aplicirati da dobije uslovnu nezavisnost...pa i da najavim za ubuduce...mislim da i moja zgrada ispunjava sve uslove da dobije uslovnu nezavisnost...a ako i ne ispunjavamo...nema veze...trazicemo status pa standarde...i na kraju...moje pretenzije su da jednog dana i moj stan u pomenutoj zgradi pomenute ulice u Severnoj Mitrovici dobije uslovnu nezavisnost...

Тако је!

pre 18 godina

Одлична вест! Даће Бог да се следеће године растоциљмо Косова и Црне Горе, и да коначно постанемо, иако мала, а оно барем нормална држава, која зна где су јој границе и ко су јој грађани.

Cex

pre 18 godina

Uslovna ili bezuslovna nezavisnost je na kraju ipak nezavisnost. Zasto ne bi bila uslovna pripadnost Srbiji?
Uslov Srbiji za prikljucenje EU je obicna foliraza - posle priznavanja nezavisnoti Kosova, bice tu i drugih uslova, i to ohoho koliko.
Sve u svemu, i pre pocetka pregovora rezultat je poznat. To je, manje vise, moglo i da se ocekuje. Nije mi jasno samo da li ce ovi nasi srpski "drzavnici" uspeti da promene bilo sta u ovoj unapred reziranoj igri.

Borisav Knezevic

pre 18 godina

Nasa drzava mora smireno reagovati na ovakve provokacije. Mora se reci svim svetskim institucijama da se nijedna drzava nije morala odreci dela svoje teritorije zarad ulaska u EU. Niti Hrvatska, Kipar niti bilo koja druga drzava. Ocigledno je da Zapad ide linijom manjeg otpora i ne zeli da ulazi u konfrontaciju sa Albancima, (prisetimo se kako Zapadu nije smetala konfrontacija sa Srbima u BiH iR.Srpskoj Krajini) pa im je lakse da im daju sve sto traze. Setimo se da je Badenterova komisija prograsila da se SFRJ raspala na 6 republika i granice izmedju republika su proglasene nepovredivim i medjunarodnim. Ako se nisu smele menjati granice Hrvatske i BiH ne vidim zasto bi se to radilo u Srbiji. Ne verujem ipak da ce EU usloviti clanstvo SCG u EU priznavanjem Kosova. SCG to treba da odbije, a EU moze da prizna KiM ako zeli. SCG ce sacekati povoljnije geopoliticke uslove koji ce nesumnjivo doci, i povratiti svoju teritoriju na ovaj ili onaj nacin....
U medjuvremenu Srbija treba da razvija ekonomski jaku i stabilnu drzavu, sa dobro obucenom profesionalnom vojskom i ako se takav negativan scenario desi, da unese u preambulu svog Ustava da je KiM teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti.

miladin

pre 18 godina

Ne treba nam nikakva EU gde bi nas i dalje ucenjivali kao sto su cinili i cine danas. Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska... EU hoce da mi samo sebi stavimo omcu oko vrata, isto onako kao sto su Srbi u Republici Srpskoj prinudjeni na to! Ne, hvala.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kada Kontakt grupa prihvati uslovnu nezavisnost Republike Srpske, koja je, na jednom referendumu, izrazila svoje težnje, onda se možda, može razmatrati i uslovna nezavisnost KiM-a. A, sutradan nekih delova Hrvatske, Makedonije, Grčke itd. Voleo bih da vidim toga u Srbiji, koji će, za obećano putovanje /zamislite u EU/ prodati deo svoje suverene teritorije ? Siguran sam da u Srbiji ima puno takvih ljudi. Ljudi, koji će "razmeti" ovo "principijelno" ponašanje nekoliko najmoćnijih zemalja, koje udružene u razno-raznim zločinačkim aktima, menjaju granice i postavljaju režime širom sveta. Ali, nije mi jasno koliki procenat stanovništva ove zemlje će predstavljati TAJ i takav "europejac". Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. Mada nekima to izgleda kao dobra šansa za trgovinu i kocku.

Petar

pre 18 godina

Lazna je dilema koja se postavlja Srbiji da bira izmedju Kosova i EU.
Takav izbor nije postavljen ni Hrvatskoj (u vezi Kraine) ni Bosni (RS) pa nema razloga da Srbija pristane na joj se NAMECE taj izbor.
PRINCIP koji je SAMA MZ donela u resavanju YU krize je bio da nema menjanja garnice nasilnim putem, da unutrasnje granice SFRJ Republika postaju spoljne. Ako je to vazilo za HR i BiH sto sada da se menja princip. To kao da prvo poluvreme igras sa jednim pravlima, e sad u drugom poluvremeno vaze drukcija pravila.
Medjunarodna zajednica je na Kosovu uradila isto ono sto je uradio Milosevic. Poslala trupe i zamrzla stanje. U vreme Milosevica "stanje je bilo neodrzivo" jer su Albanci bili ugnjetavani od Srpske vojske i policije.
Sada Srpske vojske i policije vise nema na Kosovu, a ona sacica Srba koje je ostala tamo se ugnjetava i sad je opet "stanje neodrzivo". I nek se nedaj boze opet ponovi 17 Mart, reci ce eto reklismo da je stanje neodrzivo, i opet Srbi krivi.
200 000 ljudi (jos uvek) proterano i oni treba da dobiju uslovno/neuslovnu nezavisnost. I mi na to treba da pristanemo.
Pa to mozak sa mozgom nema.
Srpska diplomatija samo treba da ponavlja i insistira na PRINCIPU koji je sama MZ donela i koji je vazila zadnjih 15 godina.
Uostalom ako vec Kosovo zaista mora da ode, treba se otvoriti pitanje RS, teritorija za teritoriju, Albanci (Kosovari) za Srbe (iz RS), a ne nekakvo apstraktno clanstvo u EU.
Ako ne, molim lepo, mi nemozemo protiv celog sveta. Nek MZ radi sta hoce sa Kosovom, ali bez naseg potpisa.
U krajnjoj liniji Skupstina Srbije moze doneti odluku o referendumu o "konacnom statusu" Kosova za 99 godina.
A dotle neka se Medjunarodna zajednica zajedno sa Kontakt grupom "bavi" sa Kosovom bez naseg pristanka.

ibish dauti

pre 18 godina

Tacno i Jasno,sve po mom planu i predvidanju. Kosovo ce biti nezavisno isto toliko kao i ostale balkanske zemlice unaokolo. To je produkt nepostivanja ljudskih i nacionalnih prava od strane Srbije. Ako nastavi tako i dalje, osatce samo Beogradska Drzava, jer i drugi narodi Srbije ce dobiti uslovnu nezavisnost. To vazi i za Kosovo i dalje. Nema vise klasicnog kolonializma,ni nad svojom decom.
Srecno svima na prostoru bivse Jugoslavije. Okrenite se zivotu i lepih stvari ljudskog i ravnopravnog ponasanja!

keti.ch

pre 18 godina

Imao sam jednom jednu devojku srpske nacionalnosti,imali smo lepo vremo,ali mi je jednom rekla da ce kosovo uvek biti srpsko,sto sam ja tome protivio,davajuci joj puno takvih razloga na primer historiski gledano, srbi(slavi)su dosljaci na balkanu i evropi,ne cine vise od 10% stanovnistva Kosova,i da su srecu svog naroda uvek postigli uz nesrecu drugih naroda u okruzenju,i na kraju krajeva niko u okruzenju ne gaji simpatije prema njima.
Tada sam njoj rekao da kosova kad tad ce da bude suverena drzava,i da cemo mi albanci biti jedini u balkanu koji ce imati najmanje dvije drzave,jer smo mi shvatili da do tih ciljeva jedino je moguce doci mirnijim putem,sto se i pokazalo u praksi,i da cemo za par godina,u stvari i danas jesmo najbrojniji u ovem delom evrope,a za par godina cemo jos brojniji biti i uz to sa 50% stanovnistva mladjim od 25 godina,brojke o kojima drugi mogu samo da sanjaju,a pogotovo vi.I na kraju jedno da vam kazem,da oni kosovari srpske nacionalnosti koji nemaju ruke sa albanskom krvlju prljave,nece niko dirati ,a za one druge,oni nece nikada moci mirno da zive na kosovu.Vreme ce pokazati svoje,a nadam se da ce i vasa drzava shvatiti da je vreme doslo da se okrenu sopstvenom narodu u srbiji,i raditi na njenoj dobrobit,i zelim vam puno srece i nade u buducnosti.Pozdrav sa susedne drzave.

Marticevac

pre 18 godina

Sve sto se moze procitati u medijima prikazuje stanje duha i svesti kako obicnih gradjana tako i elite, koja nas je zarazila i uspalila pricom o Velikoj Srbiji, kako ce to medjunarodna zajednica priznati samo treba da smo mi jedinstveni, a ko narusava to jedinstvo onda je on izdajnik itd itd... Od toga nema nista. Ne moze Srbija vise da da ono sto nije njeno. Republika srpska je entitet u BiH. BiH je iskoristila svoje pravo na samoopredelenje, ne verujem da ce medj.zajednica priznati to i Republici Srpskoj. Isto je i sa Crnom Gorom, njoj niko ne osporava pravo na samoopredelenje.
Sto se Kosova tice mi smo propustili da taj status resimo dok je bio Badinter, medjutim pravila igre se menjaju ali na nasu stetu. O tome su trebali misliti oni koji su nas zaludeli sa fasizoidnim nacionalizmom i poslali u rat sa celim svetom. Sada traze da im taj svet da nesto sto nemaju. Pri tome svi vide da je car go, a oni ovde pricaju da mu je odelo bas lepo. Sto je mnogo mnogoje, ne treba potcenjivati zdrav razum pa makar i nepismenih ljudi, a nisu svi takvi, koji vide koliko ima sati. Treba sa usresrediti na buducnost Srbije, ma kakva ona bila i resiti problem za generacije koje dolaze, ali ne na nacin na koji su resavani problemi sadasnjih generacija, pre 15 godina.

Basta EU!

pre 18 godina

I ja se zalazem za uslovnu nezavisnost Severne Irske, New Mexico-a i Korzike. Neka gospoda iz EU skapiraju da svakoga dana sve vise vidimo koliko je EU jedna najobicnija sarena laza - prema tome ta sargarepa na stapu nas sve manje zanima.

NN lice

pre 18 godina

U medjunarodnim odnosima nema pravde, nema logike i nema milosti. Ima velikih i malih, slabih i jakih. Mi smo mali i slabi. Tacka!

mile

pre 18 godina

Takva odluka moze da se donese samo referendumom u kome Srbijanci i ostali mogu da kazu da ili ne na pitanje. Nezavisno Kosovo? Ili Evropa?Sve ostalo je ispala ili iznuda. Referendum je nacin kako zemlje EU odlucuju da li ce u EU ili ce da prihvate Euro. I onda nema pljuvanja po politicarima jer je to odluka SVESNOG gradjanstva Srbije. Krajnje vreme je da prihvatimo NASE odluke i greske a ne da stalno krivimo druge i mislimo da nas neko vara. Znaci odluka O Kosovu ili Evropi bi bila ubelezena u istoriskim citankama kao NASA NARODNA ODLUKA.

XXX

pre 18 godina

Toliko o velikom pijateljstvu Francuske i Srbije...
Podela i razmena teritorija izmedju naroda bivse Jugoslavije je jedino koliko-toliko pravedno resenje. Zbog toga se rat vodio a mozda ce se voditi ponovo ako se ne rese sporna pitanja umesto sto se guraju pod tepih. Treba otvoriti diskusiju na tu temu i uspostaviti neke principe prema kojima bi se definisale buduce granice unutar EU ili van nje...

Sta je - tu je.

pre 18 godina

Bolje odmah nek pristanu na potpunu nezavisnost, uz maksimalno postovanje prava Srba, jer ce opet biti natezanja daljih sto godina sta je cije. Da se te bede jednom ratosiljamo, kad je vec usled dugogodisnje glupave politike, vec bila potpisana kapitulacija. Pa da zivimo barem kao susedi.

mama ludaca

pre 18 godina

Za sve smo zakasnili, sad mozemo da se vajkamo i prisecamo se dobrih ponuda koje smo nadmeno i arogantno odbili.
Najteze ce i sada kao i pre vise od sest vekova, biti ljudima koji zive na Kosovu a pripadaju porazenom (srpskom) narodu.
Nasi politicari mogu, kao knez Lazar, da poginu za svetu ideju ili da, kao Brankovici, pokusaju iz izgubljene situacije izvuci nesto dobro.
Ne vidim ni jedan razuman razlog da krivimo politicare za bitku koju su njihovi prethodnici izgubili.
Naravno, najvise vriske o spasavanju Kosova bice od socijalista i radikala koji su ga STVARNO izgubili i zato s njima ne treba paktirati, posto preuzimamo i deo njihovih grehova: ko ih uzme, dobio je pravi Danajski dar!

V. Radosavljevic

pre 18 godina

Nazalost, nezavisnot Kosova je realnost. To treba da je jasno svakom politicaru i svakom gradjaninu.
Pred nama su dve opcije.
Prva je da pocnemo da pregovaramo oko ovog predloga i da u tim pregovorima izlobiramo za neke druge, bitne nam stvari, a da za uzvrat potpisemo nezavisnost. Uslovnu, ili kakvu vec...
Druga opcija, i nazalost mnogo izvesnija, je da ponovo ponosno odbijamo bilo kakvu nezavisnost, jer jelte kosovojesrcesrbijesrbijeeeee, i da posle nekoliko godina, izgubljenih za medjunarodne integracije i za prosperitet uopste, shvatimo, kako je mozda i nama bolje da "damo" to neko dole Kosovo...
I tako ponovo izgubljene godine...eeeeeeee

Sladjana

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost vam je kao i uslovna kazna. U stvari to znači da će Albanci dobiti uslovnu nezavisnost kao vreme proveravanja kako će se ponašati, odnosno da li će ispuniti određene standarde, a posle toga bezuslovna nezavisnost. Bilo bi dobro da to neko kaže i da na vreme počnemo da varimo ovo saznanje.

Ekrem

pre 18 godina

Ja ne znam kako ljudi ne razumeju da Kosovsko pitanje nema veze sa Evropskom unijom. Pa i da je Srbija vec u EU ili da nije uopste u Evropi, problem Kosova treba da se resi. A ne postoji drugo resenje sem nezavisnosti. Moze biti za neko vreme kao protektorat, sto ce najverovatnije i biti, ali Kosovo vise nece pripasti Srbiji. To je jasno kao dan. E zbog toga Kosovo treba da resi problem izbeglica, imovine i svih prava Srba. Na kraju krajeva, kakve dobiti bi imala Srbija ako bi u njoj ziveli 2 miliona Albanaca?!

Ivan

pre 18 godina

Slazem se sa misljenjem profesora sa Fakulteta politickih nauka koji je govorio u Pescaniku B 92, da je uslovna nezavisnost uslovna samo u odnosu na EU a ne i Srbiju. U buducnosti bi se ona neminovno pretvorila u punu nezavisnost, koliko je to moguce za jednu malo drzavu. Mislim da mi ne mozemo, a ne bi ni trebalo, niti bi imali moralnog prava da nekog na silu drzimo u ovoj drzavi. Znam da moralnost nije odlika medjunarodnih odnosa i da su tokom svoje istorije, i to i one nedavne, i tzv. najvece demokratije na najbrutalnije nacine sprecavale rastakanje svoje teritorije. Takodje ni Srbima iz Hrvatske i Bosne nije dopusteno da se odvoje od republika bivse SFRJ, u cijim su se granicama nalazili. Nekome je to dovoljan razlog za stav da ni mi ne bi trebalo da onda pustimo Albance. Meni medjutim nije blizak stav da jedna nepravda opravdava drugu, niti bi mi realno time ista dobili. Sta da radimo sa Kosovom na kome zivi 90% Albanaca koji ne zele da zive sa nama u istoj drzavi? Gore pominjani profesor kaze da bi bilo i pravedno da Albanci dobiju drzavu s obzirom na to sta su preziveli 90-tih, posebno 98/99. Sa time bas i ne slazem, jer su i Srbi dosta pretrpeli od Albanaca, kako tokom dalje proslosti, tako i nedavno u vreme SFRJ. O tome su mi prvorazredni izvor moji roditelji koji su sa Kosova.
Da zakljucim, Albanci bi trebalo da dobiju nezavisnost ali bi deo Kosova morao da ostane Srbiji, kako onaj gde su Srbi danas vecina tako mozda i neki po principu razmene srpskih imanja iz unutrasnjosti Kosova za neka uz granicu sa Srbijom. To je u suprotnosti sa stavom zapadnih politicara da bi mi trebalo svi da zivimo izmesano i srecno, kao i sa onim o neprihvatljivosti podele Kosova, ali ako Albanci imaju pravo da se odvoje od Srbije i ne zive vise sa nama u istoj drzavi, onda i Srbi sa Kosova moraju imati isto pravo u odnosu na Albance. Na tome bi trebalo stalno insistirati.

Todorovic

pre 18 godina

Znaci da Srija isporuci Mladica ceka je novi uslov za ulazak u Evropu. Kad dadne Kosovo, u sta sumnjam, opet ce naci neki novi uslov i tako redom.

Selmon Kadrija

pre 18 godina

Nigde nije bilo potpisa ni kad ste zarobili Kosova, pa ako nece biti nekog potpisa sa strane Vlade,ili nadleznih politickih institucija kada se Kosova vraca njima kojima i pripada nece biti kraj sveta. Vazno je da nadlezne institucije EU,MZ, kao i UN potpisu. Evo koliko su dalekovidi politicari i drzavne institucije koje vladaju Srbijom. Prave se da jos ne znaju i da nisu informisani da ce Kosova biti nezavisna drzava.Kod nas na Kosovo i pastiri su davno znali da ce Kosovi biti dodeljena nezavisnost i da koraca sigurno tim putem..Nakon toga Vlada Kosova ce razmatrati i molbe stanovnika raznih nacionalnsti da se u nekim specijalnim predgradima Kosova otvara diskusija o nezavisnosti. Zasto ne?

Dragan Nis

pre 18 godina

Ma sta ko mislio, osecao ili zeleo, Kosovo je vec odavno otislo niz vodu. A pustio ga je Milosevic, uz pomoc Seselja. Pustanje je pocelo cuvenom recenicom "niko ne sme da vas bije" i lagano se nastavljalo pogresnom politikom nerazgovaranja sa albancima, konfrontacije sa svetom i dozvoljavanja kosovskim srbima da po pokrajini rade sta hoce. Sanse da mozda Kosovo ne ode niz vodu bilo je sve do sukoba sa NATO paktom. KUMANOVSKI SPORAZUM JE PRAKTICNO KAPITULACIJA DELA TERITORIJE SRBIJE i tada je Kosovo bespovratno otislo niz vodu. Ratovali smo sa NATO i nakon rata, kao porazeni, pustili ih na deo nase teritorije oko koga smo se sukobljavali. Sve sto se desavalo nakon 1999. oko Kosova je samo nase gledanje kako nam se pokrajina, pustena niz vodu, polako udaljava. Hteli mi to ili ne, stvar je zavrsena. Hocemo li je prihvatiti ili ne, nas je problem. Kosovo je izgubljeno a izgubio ga je Milosevic uz pomoc Seselja. Zalosno, ali ako i malo sebi zelimo dobro treba to sto pre da prihvatimo. Ako necemo - moracemo. Kao sto smo morali i 1999. Jedino sto dobro moze da nam se desi iz tog velikog zla, koje smo sami sebi spakovali, je da izvucemo pouku da politicare tipa Milosevica i Seselja i njihovih sledbenika vise nikada ne dovedemo na vlast.

Dragana

pre 18 godina

Vidim da ljudi i dalje ne zela da shvate,ili prihvate da je Kosovo nezavisno. Ja kazem isto steta, ali to je realnost.
I da Kosovo ostane u sklopu Srbije, potrebno je puno novca koji treba uloziti u njegov razvoj, jer je nezaposlenost na Kosovu ogromna. Treba pomoci Srbima sa Kosova, bice verovatno jako tesko, ali bolje za njih je da prihvate surovu realnost.
EU pocinje da daje izjave ovoga tipa, jer shvataju da Srpski politicari nemaju snage da pricaju o istini, jer na taj nacin cuvaju fotelje, kao na pr.radikali sa njihovim patriotskim pricama o Kosovu.
Za sve treba zahvaliti Milosevicu i njegovoj politici, koja je po meni Albancima sa Kosova dala otvorena vrata za njihov plan. Neki put pomislim da je to i namerno radjeno. Na zapadu nikome nije poznato na pr. da je vecina Albanaca prelazila u Srbiju za vreme Envera Hodze, kako legalno, tako vecinom i ilegalno. Ali to je bilo....
Sada je jedini potez da nas na silu nateraju da se odreknemo Kosova, sto ce verovatno i biti, jer EU ne zeli da primi u svoje okrilje deo gde su se nelegalne radnje toliko razvile, da vise nemaju ni kraja. Ali to ce vremenom i Kosovari shvatiti, medjutim granice Srbije ce tada za njih biti hermeticki zatvorene.

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

Ovo se ne smije prihvatiti nikako, a najvise zbog principa morala, pravde i istine.
Od nijedne drzave koja se primala u EU nisu trazene teritorijalne koncesije, pa zaista ne vidim nijedan nacin da opravdam to.
Mozda nam je sudjeno da ostanemo van EU, ali ne vidim nacina da mi udjemo. Ukoliko smo spremni na takvu sramnu trgovinu bolje da nas i nema, i kao nacije i kao drzave.
Gavrilo, Oxford, UK

bernard camaj,podgorica

pre 18 godina

Nisam nacionalista Albanac ali je bolje da Kosova bude samostalno. Srbija mora prihvatiti volju naroda Kosova i Crne Gore. Samo tako moze u EU. Bez toga Srbija ce ponovo u izolaciju. Braco Srbi bacite emocije i nerazum prihvatite realnost i razum.

Realan

pre 18 godina

Srbija je isla strategijom ocuvanja svog juznog dela proterivanjem Albanca (nekih u Batajnicu). Srpska varijanta da protera Albance sa Kosova (kao sto je i Bosnjake iz tzv. Republike Srpske, nije uspela - sada nema druge nego nezavisnost. Sa RS - videce se, jer je rizicno ici u nezavisnost etniteta koji je nastao svirepim ciscenjem i para-drzavnim terorizmom. Kakva bi se poruka poslala novim Seseljima i Milosevicima u svetu. A tek teroristima?

Samo Nase

pre 18 godina

Nikakva takozvana uslovna nezavisnost Kosova u sadasnijim granicama ne dolazi u obzir, ako se konferencija odrzi onda treba da dolaze svi drzavnici koji su okupirali territorije Dardanije vec vekovima i vrate ih, pocevsi od Nisa (Naisuss) do Skoplja (Scupi) itd.
I da nadjemo grobove onih koji su izgradili sve manastire pa kroz DNA da vidimo da li su Albanci ili Srbi, da vidimo da li je Miljush Kopili (Millos Obilic) bio Srbin ili to Albanac, kad se to potvrdjuje znate sta bi se desilo? AMA BAS NISTA hahahaha
Nema vise, dosta mi je svega. Ni internet ne radi kako treba...samo se salim :-)

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Sadasnja vlast Srbije nema strategiju za Kosmet ali zato imaju strategiju kako da ostanu sto duze na vlasti sa prljavom politikom. Takva politika je vec jednom dovela do Kumanovske kapitulacije ciji je epilog nezavisnost Kosmeta. Svi srpski politicari, ukljucujuci i oni koji sebe smatraju patriotima znaju ishod pitanja nezavisnosti ali isto tako ishod ove pugubne srpske politike: Ostacemo i bez Kosmeta i bez EU. Da li drzavu mozemo sami da razvijemo u kratkom roku bez pomoci medjunarodne zajednice? Ako uzmemo u obzir ko sad obezbedjuje prezivljavanje u Srbiji onda sam skeptik u sposobnost da bi nasi politicari rodoljubi posle toliko godina pogubne politike odjednom postali uspesni i doveli drzavu u blagostanje...Ta svest jednostavno ne postoji. Ne kazem da Kosmet moramo da predamo uz vecu stetu nego otimacina teritorije ali mora da postoji neka drzavna strategija koja ce vise mogucih scenarija da obuhvata kako bi nam pregovaracki tim bio spreman i kako bi nam pregovaracki tim inteligentnije postupao nego g. Sanda Raskovic Ivic kad god progovori.

Mr. No

pre 18 godina

I samoj Europi je izgleda dosta ovoga 'statusa quo'. Nista se ne radi po tome pitanje niti sa strane Srbije niti sa strane Kosova. I jedni i drugi se gledaju preko nisana, a tako i razgovaraju. Usporedba sa BiH i Hrvatskom je malo kriva. Kosovo je imalo status autonomije za vrijeme SFRJ, dakle imalo je i svoje granice. Sa druge strane i Hrvati i Muslimani u Bosni su pokusavali sve i svasta da se mir postigne, dok Srbija uporno kasni i odbija sve ponudjeno. Na kraju ce ostati bez svega, kao sto je to normalno kada se ide sa velikim zeljama. Evo napisati cu nesto iskreno, kako na cijelu situaciju gledaju ljudi izvan Srbije, a to je da se Kosovo vec smatra slobodnim...

Imagine

pre 18 godina

Kakve koristi ima Srbija od ovakvog Kosova? Kako moze jedan Srpski politicar normalno da ode u posetu Kosovu bez straha od atentata, kako da Albanci prihvate srpske zakone ili kako da Albanci prihvate ove silne malverzacije nase vlade kad ni mi nemozemo da ih prihvatimo. Kako da Srbi zive normalno na Kosovu, kako mi to zamisljamo?
Budimo realni, Kosovo vec godinama nije deo Srbije i krajnje je vreme da se okrenemo buducnosti, priznajmo to Kosovo da bi s Kosovom lakse mogli razgovarati o nasim svetinjama i njihovom ocuvanju na tom istom Kosovu. Na kraju, priznanjem cemo olaksati i zivot Srba na tom delu Balkana.

Ivan M

pre 18 godina

Kosovo je vec odavno "izgubljeno", a izgubili su ga idoli mnogih vasih citalaca Zloba i Seselj, koji su svojom poiltikom tokom 90ih prokockali i zadnju sansu da ce Albanci hteti da zive sa Srbima u istoj drzavi. Pored toga, da li su ti citaoci spremni da hrane i finansiraju preko milion i po Albanaca koji niposto nece da budu deo Srbije, mnogi od kojih su nezaposleni, koji zive u "delu Srbije" gde cveta kriminal i nista se ne desava na ekonomskom planu. Sta cemo sa njima? Kako cemo da ih integrisemo? Ko ce to da plati? Ko ce da plati za vojsku i policiju tamo? Da li iko od vas o tome razmislja ili samo volite da sedite pred kompjuterom i pljujete "izdajice"? Licno me ne zanima da li cemo brze u EU zbog ovoga - Kosovo je za Srbiju izgubljeno i, barem u bliskoj buducnosti, je nepovratno. Oni koji misle drugacije neka slobodno izvole i nastane se tamo, da bi podrzali bracu Srbe koji tamo jos uvek zive u najgorim mogucim uslovima.

USZ - ujedinjene srpske zemlje

pre 18 godina

Ne treba nama EU mi smo vec u evropskoj uniji, mnogo pre nego neke zemlje koje ni nakon 20 god. pregovora ne mogu tamo da se nadju, ali to je vec njihov problem.
Nama treba Republika Srpska i sve trebamo da uradimo da nas narod konacno zivi u ujedinjenim Srpkim zemljama (tu je i Crna Gora) a ne po ovim kvazi drzavama.
Jos ce da nam ponude da napravimo novu Jugoslaviju za sta bi odmah oruzje u ruke uzeo i odmetnuo se u hajduke :)

Petar K.

pre 18 godina

Svima osim zatucanih nacionalista je jasno da Kosovo vise nikada nece biti deo Srbije. Da su ovi potonji pravi hriscani kao sto tvrde, priznali bi da sudbina "kolevke naseg naroda" i njenih krvlju uprljanih manastira nije vaznija od ljudskih bica koja tamo zive, jer smo mi pred Bogom prvo ljudi i licnosti a tek onda Srbi, Albanci itd. Znaci, nasa je moralna duznost da branimo prava nasih sunarodnika sa Kosova, ali isto tako da se ne protivimo volji vecinskog stanovnistva te pokrajine koje zeli nezavisnost.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Bas je super sto Rusija pokazuje rezerve! Verovatno cemo proci kao i svaki put kad smo se oslanjali na tradicionalno srpsko- rusko prijateljstvo. A verovatno ce se i Ameri jako uznemiriti kada cuju kako je Rusija jako rezervisana. Da li jos uvek postoji neko ko je toliko naivan da u takvo sto moze da poveruje?

Borivoje

pre 18 godina

Srbiji se danas događa nešto što bi se moglo opisati starom narodnom poslovicom "tko pod drugim jamu kopa..." Kad se raspadala SFRJ onda je srbija tražila da krajevi koji su većinski nastanjeni srbima, a nalaze se u Hrvatskoj i BiH postanu dio Srbije. Dapače, tražila je i da krajevi u kojima su Srbi manjina postanu dio Srbije, pa je etnički čistila Hrvate i Muslimane odande. Danas su etnički večinom očiščeni Srbi iz Hrvatske, Republika Srpska sve je manje Republika i nije dio Srbije, ali zato na teritoriji Srbije nastaje nova država! S tom razlikom da su krajevi koje nastanjuju Srbi u Hrvatskoj i Bosni oduvijek bili dio tih država koje je srpsko stanovništvo naselilo u vremenu turske ekspanzije, dok je Kosovo Srbija pripojila nasilno 1912. nikad ne pitavši tamošnje Albance. Mislim da srpski narod treba biti realan - Srbija ne može zadržati Kosovo. Da Srbija provede neku svoju "Oluju" poput Hrvatske 95. jednostavno nema uvjeta. Niti ima podršku svijeta, niti je omjer snaga 9:1, niti može da se u budućnosti nosi jedan narod koji ima negativni prirodni prirast s jednim koji ima toliku ekspanziju poput Albanaca. Srbija može samo odugovlačiti. Talijani su govorili 45. da neće priznati nikad nove jugoslavenske granice, pa su ih priznali 75. Mađari su govorili 1918. da nikad neće priznat nove granice (uključujući gubitak Vojvodine, koja je i Mađarskoj oteta silom i protiv međunarodnog prava), pa su ih priznali 45. Priznat će i Srbija kad večina u njoj shvati da njeno mišljenje više ništa ne znači.

Srba

pre 18 godina

Odavno se pitam kad ce na celo Srbije doci neki dovoljno realan covek da kaze Kosovo je izgubljeno jer, da posalje policiju da uhapsi nekog koga trazi sud, neko ko me nece ubedjivati da se njegovi pajtasi bogate u mom interesu, okrecuci moje pare .
Da mi neko obeca krv, znoj i suze 10 godina radi opsteg dobra i da nema izuzetih.
Ja takvog politicara ne vidim. Vidim samo politikante.

Dr. Milic

pre 18 godina

Na Kosovu je struktura stanovnistva otprilike 90% Albanaca, 10% ostalih.
U Republici Srpskoj je struktura stanovnistva otprilike 90% Srba, 10% ostalih.
Albanci sa Kosova ne priznaju drzavu Srbiju.
Srbi iz Republike Srpske ne priznaju drzavu BiH.
Albanci sa Kosova zele nezavisnost za Kosovo.
Srbi iz Republike Srpske zele nezavisnost za Republiku Srpsku.
Kosovo i Republika Srpska su dva brata blizanca. Ono sto se dadne jednom, mora se dati i drugom. Upravo na tome moraju insistirati nasi politicari ako prekrajanje granica dobije zeleni signal.

Milos

pre 18 godina

Srbija moze da da pristanak za nezavisnost Kosova samo pod uslovom da se Kosovo podeli na Srpski i Albanski deo. Srbija bi za takvo resenje trebala da trazi podrsku Vatikana i EU a onda i SAD-a. Time bi Albanci dobili nezavisnost, Srbi svoj deo, a nebi doslo do raspada drugih drzava u regionu.

Rade

pre 18 godina

U svakom slucaju mora se ostaviti klauzula da ce Kosovo jednog dana ponovo biti vraceno Srbiji. Svijet se mijenja puno brze nego sto mi to pretpostavljamo. Ko je mogao da vjeruje da ce prije 15 godina poceti sve ovo ? Tako se ubrzo opet moze sve okrenuti. Puno pravednije rjesenje bi bila podjela Kosova. Nezavisnost nije trajno rjesenje, jer su srpski interesi potpuno zanemareni.

goran

pre 18 godina

Mislim da je sudbina Kosova vec poodavno resena, a ovo su samo zamajavanja javnosti, budimo iskreni, svi mi to u sebi vec znamo, samo to treba izgovoriti...

DD

pre 18 godina

U glavama ljudi u Srbiji sve je okrenuto naopacke. Pa valjda je EU sredstvo a ne cilj. Sredstvo za postizanje ekonomske, politicke, bezbednosne stabilnosti, podizanje zivotnog standarda itd. Ako je EU cilj apriori bez obzira na uslove i posledice, a sredstvo za ostvarenje tog cilja je cak i odricanje od svojih teritorija, onda nam je cilj u svakom pogledu imbecilan. Mada, ima onih koji bi sa ushicenjem objavili ulazak Kalemegdana u EU kao istorijsko dostignuce.

Reconstruction 2005

pre 18 godina

Posle nekoliko godina, ako se nezavisno Kosovo napada od strane Srbije, to ce da znaci agresija na suverenu drzavu. Zato, Srbijo pusti nas na miru, u kazite Srbima sa Kosova neka gledaju Pristinu ko njihovu prestonicu. Bice bolje sa sve. Pozdrav

Milko

pre 18 godina

Ako budemo birali izmedju Kosova i EU treba da izaberemo Kosovo. Nikakve ucene. Zamislite Hrvati i Slovenci se svadjaju oko par kilometara obale i nekih spornih tacaka na kopnu a nama zele da otcepe 10 000 km kvadratnih nase teritorije koja je bilo stotinama godina srpska. Otreznite se.

Misa Rex

pre 18 godina

Ne znam zasto neki u svojim glavama vezu Kosovo za RS? Koliko znam RS ide u SUPROTNOM pravcu od Kosova. Oni se integrisu u BiH, dok se Kosovo dezintegrise od Srbije.
Vidite li razliku?
I ne, ja ne ZELIM RS u Srbiji, sve da i imamo kakvu moc i da se nas nesto pita.
Imamo dovoljno i svojih problema.
Oni su BiH problem, i mozda problem EU.

bledar

pre 18 godina

Ja, kao Albanac, necu vise "uslovno" da zivim. On ili oni koji su izmislili "uslovnu" nezaviznost moje domovina (Kosova), nek budu ubedeni da cu se ja boriti svim mogucim sredstvima za neuslovnu nezavisnost Kosova. Branicu i svaki kosovski Srbin koji svata da Kosovo vise ne moze biti poligon za psiho-politicke eksperimente.

A nekad sam bio za EU...

pre 18 godina

Evo vec je proslo 5 godina od pada Milosevica. Ja jos uvek cekam da makar jedna drzava EU pokaze Srbiji da joj je prijatelj i da joj zaista zeli dobro.

Vanja

pre 18 godina

Ne znam sta ce Srbiji Kosovo nakon svega sto se desilo. kada se ne mozete dogovoriti sa 5% Crnogoraca oko najbanalnijih stvari, ne znam kako cete se tek nositi sa 25% SCG populacije albanske nacionalnosti. Ako ste spremni ponuditi Kosovu status republike unutar SCG, to bi vec imalo smisla, ali nema logike da Crnogorci imaju veci stepen autonomije od Albanaca. Apsurdno je ponovo pokusati staviti Kosovo pod kontrolu Beograda, jer cete imati ogroman procenat neposlusnog stanovnistva koje ne zeli takvu uniju.

joker

pre 18 godina

ne znam zasto tolika povika u stilu "opet nam to rade","zasto nam to rade","sta je sledece na tapetu maltretirtanja srbije"!!?pa dobro ljudi da li ste vi normalni!! ko je zakuvao pocetkom 90-tih corbu koju jos uvek kusamo!!?? onaj dripac milosevic i njegovi crveni"sps-ovci" sirom zemlje srbije i nacionalni pripadnici po tadasnjim republikama okolo!!! srbija je ladno zapalila ratnu vatru-u ime yugoslavije... samo budale mogu to da veruju!! -u srcu evrope,izgubila sve ratove pod imenom jugoslavije-sa hrvatskom,proterano 250.000 srba u hrvatsko-americkoj akciji "oluja"-sa bosnom i hercegovinom srpska republika u "federaciji" bosne i hrvatske a sprema se verovatno nesto jos "bolje" da se uguse srbi!!! -kosovo i bombardovanje nato-a,da i ne spominjem a posebno ne ona predstava sa slanjem "remaca ili ti fazana"-sa corcima umesto borbene municije,ili bez municije!!?? -'91 da se zaustavi secesija slovenije!!! predikcija odvajanja Crne Gore, vojvodine i sandzaka nije daleko od pameti...i...!!? ako ste iole posteni,normalni,svesni svega,pa bilo bi lepo priznati da je sve sto nam se dogadja zasluzena kazna za sva "hrabra,herojska" desavanja i zlocine koji su pocinjeni u nase ime za vreme milosevica, zbog kojih i dalje trpimo!!! aplaudirali ste,radovali se,divili mu se kada su njegove lazi prolazile, odugovlacenje,kao popustanje,pa onda silni napadi i "osvajanja",a sve pod naivnim objasnjenjem odbrana srbskog stanovnistva... nismo samo mi i oni su i slicno!!! ...???...e pa gpspodo doslo vreme da se plate racuni za sve sto se popilo i pojelo,sravnilo sa zemljom,silovalo,pokralo,zaklalo,proteralo i slicno a sve u ime nas srba!!dobro platicemo,ali cete bogami i vi uz nas-kad tad!!

Kursumlija

pre 18 godina

resenje kosova i metohije moze se jedino resiti podelom! srbiji mesta u kojim zive srbi,manastiri i crkve bi trebali da cuvaju srbi a ne drugi! presevo i pola opstine bujanovca albancima! od merdare do nisa srbiji a ne velikoj albaniji kao sto planiraju! un i kfor neka ostanu i neka gledaju za mir kao sto su jedva i do sada. sve to je dobro ali na kraju nece ni srbija ni albanci sa kosova da odlucuju nego vec neko drugi.balkan se danas toliko nepita zato sto smo u velikoj krizi i mrznji,ratovi su nas unistili!!

Petrit

pre 18 godina

Kosovo 2006 ce postati nezavisna drzava, sto ce biti prihvatljivo sa sve susede Kosova osim (mozda) za Srbiju. Sto se tice R.srpske ona nikada nece i ne moze biti nezavisna jer to bi znacilo da MZ nagradjuje genocid.

Beqa

pre 18 godina

Posle skorpiona, hladnjace, batajnice, Mačkatica ...kako moze jedan normalan covek da misli na zajednicki zivot izmedju Albanaca i Srba. Nikada vise sa Srbima i Srbijom. Kosovo ce sigurno biti nezavisno. Problem je u tome shto nama komsije Srbi dosta duguju (ucestvovali na zverstva). Plasim da racun ima da placaju oni koji ostanu na Kosovo.

kimi bg

pre 18 godina

Ostanak Kosova u drzavi Srbiji je protivno interesima iste. Ekonomski razvitak zemlje, a samim tim i bolji zivot nasih gradjana, je direktno povezan sa sto brzom nezavisnoscu Kosova i, tvrdim, Crne Gore. Mozda bi bilo dobro da se otvori topic diskusije na ovu temu, pa da iznesemo argumente, a ja sam itekako spreman to da uradim. Treba nam hitan priliv sto vece kolicine stranog kapitala kako bi uhvatili prikljucak u globalnu ekonomsku svetsku trku. Neizvesnost i potencijalni problemi teraju investitore u Ukrajinu i slicne, i tome se mora stati na put sto pre kako mlade generacije Srba ne bi tavorile i nastavile da beze iz zemlje. Kosovu mozemo da pozelimo srecan put i izlazak iz anarhije, i da hitno hermeticki zatvorimo granicu kako bi sprecili ulazak Albanaca na ostatak srpske teritorije. Sto se Crne Gore tice, gospodo, oni su vec nezavisni.

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora hoce nezavisnost, Kosovo hoce nezavisnost, Vojvodina hoce vise od autonomije, Sandzak hoce autonomiju...OK, slazem se, nego kad ce Srbija da dobije nezavisnost? Boim se, od svih ovih nezavisnosti Srbije nece ni biti, a mi Srbi ce mo se, ovako, virtuelno, hvaliti da ja nasa Srbija tamo gde i Atlantida

mikelle

pre 18 godina

Nije mi samo jasno sta ti ljudi dole misle? Da ce sutra sa kosovskim pasosem moci da putuju sirom sveta, da ce im odmah otvoriti sva vrata i da ce strani kapital poceti da finansira trgovinu robljem i drogom.

n. n.

pre 18 godina

I Francuzi nam ga smestili, pa zar i ti sine Brute!? Nezavisno Kosovo samo ako se podeli, pa onda nezavisna Republika Srpska, a uz to naravno nezavisno Novo Meksiko, Korzika, Cecenija, nikako da ne zaboravimo Severnu Irsku! Ako je za ulazak u EU uslov cepanje Kosova odmah da vam kazem ja sam protiv! I da nam date referendum Kosovo ili Evropa ubedjen sam da vise od 50 % Srba ce glasati ne Evropi samo da KiM ostanu, pa nismo mi svi tako blesavi, nemojte medjunarodna gospodo da mislite da su svim Srbima stomaci veci od mozga, srca i duse! Nadam se da ce srpski politicari reci istorijsko ne pa koliko god se svet zbog toga posle izivljavao nad nama i to ce jednom da prestane. Prodate duse, oni koji se plase, dodvoravaju, ulizuju, pristaju na sve posto poto, to su gubitnici a ne narod koji se svojim (KiM) ponosi vise nego tudjim tamo nekom Evropom, koja je verovatno u raspadu!

Zoran

pre 18 godina

Vidim (i cudim se) da mnogi misle da se Srbija nesto pita u vezi Kosova.
Kosovo je proslost. Bice onako kako drugi odluce. Ne vredi pominjati Irsku. To drugima ne odgovara.
Sami smo doprineli tome da izgubimo Kosovo. Do pre nekoliko godina samo mali broj ljudi je mislio o tom problemu. Sada smo svi svesni da smo izgubili, ali cudjenje, bes, ironicnost i sve ostalo je doslo prekasno. Treba izvuci pouke da ne bi izgubili i Vojvodinu i jos ponesto.

Agroni

pre 18 godina

Kontakt grupa predlaze savetu bezbednosti UN uslovnu nezavisnost Kosova. G.Kofi Anan izjavljuje u opciji statusa Kosova Nezavisnost. Kosovari za status Kosova pregovaramo samo sa MZ koja je i najodgovornija za Kosovo a nikako sa Srbijom. Predsednica koordinacionog centra g. Raskovic izjavljuje: Kosovo sa zakonodavno, izvrsno i sudsku vlast. Pa da li je sada svakome jasno da svi redom nazivaju vec sada Kosovo Nezavisnom. Ako svemu dodajemo i danasnu informaciju da SAD pa cak i Francuska podrzavaju stav o uslovnoj nezavisnosti Kosova i pre pocetka pregovora to znaci gospodo da je sve zavrseno.

Zasto ne?

pre 18 godina

Moram da priznam da srpski narod razume bolje situaciju nego srpski politicari. Ima od citalaca koji dokazu da je bolje za sve da Kosovo bude nezavisno i to mene raduje, ali niko od srpskih politicara deklarise to. Pre dve godine nisam video niko, bas niko od srpskih citalaca da kaze da nezavisnost Kosova je bolje resenje i za Srbiju. Istina ipak ce pobediti.
Znam da je preterano za sadasnju situaciju ali moram da kazem da nezavisnost Kosova je jedino resenje za Srbiju(ne ona uslovna itg), ali samo ono prava nezavisnost! Priznavanje te cinjenice od starne Srbije bi bio veliki korak i palenje u vatri diplomatije svih "neprijatelskih" planova koji upotrebljavaju kosovsko pitanje kao kamen na vrata Srbije... Sa druge strane to bi bilo veliki dokaz i za nas albance da evo moze i drugacije sa Srbijom i zasto ne uz referendum da imamo istu drzavu... I vrapce na grani znaju da ideja malih drzavica nije dobra u vreme globalizacije... Za to mora plan i pamet...

GloG

pre 18 godina

Nazalost, izgleda da je nezavisnost za Kosovo jedino i najbolje resenje za nas a i za njih. Nismo mi Kosovo izgubili pre 5 ili pre 10 godina vec pre 50 godina.

GT

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost Kosovu, uslovna nezavisnost Republici Srpskoj, uslovna nezavisnost Severnoj Irskoj i uslovna nezavisnost Korzici i Baskiji. P.S. Kako je lako igrati se tudjim zivotima i sudbinama! Pomenute zemlje i te kako to znaju, zar nisu rezale, seckale i prekrajale svet kako im cune. Naravno sve druge sem svojih.

Slobodan

pre 18 godina

Da je bilo pameti Kosovo nikad ne bi bilo prikljuceno Srbiji nakon balkanskih ratova. I tada su Albanci bili vecina. Sve je to cista mitologija i pohlepa.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

I da li ce Srbija jednog dana osvanuti pored dunava kao Beogradski pasaluk,sto su joj ne tako davno obecavali hrvatski maspokovci?-kaze medju ostalog glavni urednik u Nedeljni telegraf od 5.ovog meseca.Enver Kelmendi,7.oktombar 2005

Uslovno nezavisni kosovar

pre 18 godina

Nevidim uopste razlog da se neko ljuti i osudjuje MZ za Kosovo jer ona je najmanje kriva.Krivci se znaju,Slobodan M.,Seselj,SPS;Radikali,SANU iSPC eto Vam ih pa ponjima "pljujte".Sledece godine su vam izbori pa opet glasajte za SPS i Radikale ako zelite da svedete drzavu na "Beogrdski pasaluk"Uslovno nezavisni Kosovar.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Sa malom anlizom moze se vidjeti da je bolje biti kandidat za EU nego njen stalni clan. Prema tome Srbiji se ne zuri sa punim clanstvom i nikakvo ucjenjivanje sa Kosovom ne dolazi u obzir.
Nigde netreba zuriti snage u svijeti se mijenjaju iz godine u godine.
ZAPAMTITE OVO:
Sledece godine Amerika ide u duboku recesije, duboku i dugu i nikakvo Kosovo joj nece biti na pameti,...
Kosovo je dio Srbije i toga se Srbija ne smije odreci

Ja , da je ...

pre 18 godina

Početkom 80-tih spavao sam sa čizmama u Kragujevačkoj kasarni i u sebi molio Boga da kojim slučajem ne bude većih nereda da mi koji nemamo ama baš nikakve veze ne budemo tamo.
Te moje molitve su se meni uslišale. Mnogima nisu , na žalost.
Prođe 25 godina i još se riješava pitanje Kosova.Tada , još tada je ga trebalo riješiti pa bi zakonom automatizma bila riješena i neka druga pitanja koja su izbila na površinu.
25 godina izgubljenih za Srbe i za Albance i širu okolicu.
Žalosno i što je još žalosnije još ništa nismo naučili.

leteći slonovi

pre 18 godina

Hrvatska je obavila etničko čišćenje Srba, Kosovo je već stotinama godina sveta srpska zemlja, a Republika Srpska će biti nezavisna država. E da, i slonovi će uskoro letjeti!
Srbija je duboko zabila svoju glavu u pijesak gdje caruju mitovi i zablude, a jednoga dana kada je izvuče ugledat će stvaran svijet koji će se zvati Beogradski pašaluk.

Dacha Bgd

pre 18 godina

I EU i USA su na staklenim nogama. Nisam siguran da ce jos dugo biti u situaciji da se brinu o Kosovu, zato hoce to da rese sto pre. Srbija treba samo da odugovlaci sto vise. Samo mudro i ne popustiti na razne ucene, pritiske i zahteve onih koji ni svoju kucu nisu sredili, a zavode red u tudjoj.

Mirko

pre 18 godina

Nemam nista protiv nove drzave ... Kosmet ili vec kako ce se zvati. Ali bih voleo da je vidim kao da tacnu podelu vlasti svih u jednom parlamentu, na onoliko jezika koliko se zvanicno nacija na Kosovu nalazi.
Etnicki ciste teritorije mi uvek predstavljaju paradox. Hoce li to znaciti da ce na svoju teritoriju uskoro imati prava svi oni koji pripadaju odredjenim kultovima, ili umetnickim pravcima? Na kraju, svaki covek je kao drzava...
No bude li to ono cega se svi opravdano u Srbiji plasimo, Kosovo nece biti Nova Drzava u Evropi, vec Drevna Pandorina Kutija u Svetu. A zasto se u Evropi ponasaju da to ne znaju, to mi jedino nije shvatljivo?
Zasto pojam " Jugoslavija " toliko smeta svima od reda? Zasto zajednistvo naroda po potpuno normalnoj sprezi postade razlog za svadje i ratove? Potpuno logicnim sam uvek smatrao postojanje Kosova i Metohije kao zasebne drzave ako vec nije u statusu samostalnosti. Nije li i Srbija u srednjem veku, na slicannacin zadobila definitivno uvazavanje od Vizantije, iako je pre toga bila samo Rimska Teritorija? Zasto su Srbi tada mogli a Albanci danas ne mogu? Po pravu Prava, mogu i to ne moze nikakav epski momenat da izbegne. Ako je neko kriv sto nas nema na Kosovu koliko treba da nas bude, onda je za to kriva Cela Srbija, a ne njeni pojedinci iz raznih perioda vlasti.
Nasa sela su potpuno zapustena, zapostavljena, zaboravljena...tek po neko se drzi secanja na djedove, na pretke, na ta neka "sveta" znacenja djedovine, ocevine... I dok mi bulaznimo o strahotnoj nepravdi oduzimanjem Kosova, pola zemlje Srbije, nije preorano, nije zasadjeno, nije sacuvano...I u samoj prestonici ima mesta koja trule decenijama...Skretanje paznje gradjanstva i stanovnistva na problem Kosova je vise terapijski nego kako drugo vazan momenat. Mozda tada duh naroda shvati sta vise niko ne sme da radi. Mozda.

Kosovar(C)

pre 18 godina

Pateticno je citati neke izjave i komentare na ovoj stranici!Meni je samo zao tih Srba sto zive kao izbeglice u Srbiji (jer samo da cuje covek kako ih nazivaju po Srbiji sami Srbijnaci: Bosanci,"Siptari"...pa jos kako se zale da im je zbog njih lose u Srbiji). Dosta bre vise toga licemerstva Srbijo! Preporucujem Srbima sa Kosova da otvaraju oci i da ne gledaju ka Beogradu nego tamo gde im je mesto, Pristini znaci jer Beograd je daleko i uvek vlasti u BG su izdale Srbe sa drugih podrucja.
A za neke koji kazu da Kosovo nema kapciteta da opstane kao drzava, onda da njih pitam:zasto onda Srbija hoce podelu Kosova i trazi bas taj severni deo Kosova?Zasto Srbija ne insistira da otcepi nekako Decanski manastir ili Gracanicu itd??? Halo!Probudite se vec jednom i ne sipajte narodu prasinu na ocima nego recite realno stanje narodu.
Za Kosovo se vec zna kojim putem ide, jasne su vec neke izjave:nema vracanje situacije kao sto je bila pre 99-te,i nema promena granica Kosova! Onda sta to moze da bude osim nezavisnosti?

marko nis

pre 18 godina

Za mene je integracija u EU zivot a suverenitet Srbije nad Kosovom puka formalnost cak i da se tako nesto usvoji kao resenje.Jer Kosovo ce i u tom slucaju biti sustinski nezavisno kao sto je to bilo i pod Milosevicem.Bitno je da nezavisno Kosovo postane stvarno demokratsko,gradjansko drustvo i to je najbolje resenje i za Srbe sa Kosova i za nas u Srbiji.Porucio bih samo ucesnicima foruma Albancima da uticu na to da buduce nezavisno Kosovo stvarno usvoji vrednosti koje sam pomenuo jer je to u interesu svih stanovnika Kosova.

Zainteresovani Gradjanin

pre 18 godina

1.Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska...onda Norveska, pa Svajcarska, pa Svajcarska, Norveska - sve listom zemlje sa kojima mozemo da se poredimo!
2.KiM je teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti. KAD? KAD, ako Boga znate? Kad u trecem svetskom ratu Kinezi i muslimani (ne zna se samo ko nam je jaci saveznik !?!)uniste Ameriku?
3.Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. A sada, kada je Kosovo NASE (?!?), sada je sve OK - samo da nije tih "izdajnika, placenika i americkih zlotvora" koji bi da nas satru.
4. 'Ajde da zamislimo po ko zna koji put istorijsko NE. I da u masti idemo korak dalje - recimo da to prodje, EU i Amerikanci se unerede od straha i kazu - OK, vidis da im je to svetinja, 'ajde da ih pustimo na miru. I STA ONDA? Kako ce Srbija da ostvari suverenitet nad milion i po do zuba naoruzanih ekstremno neprijateljskih nastrojenih "svojih" gradjana albanske nacionalnosti? Demokratskim putem? Ponudivsi "vise od autonomije manje od drzave" sto apsolutno ni jednog Albanca ne interesuje? Ponudivsi "najvecim zlotvorima srpskog naroda" Amerikancima nesto. Sta? Sta, kog djavola, sto im Albanci vec odavno nisu dali, kako bi presli na nasu stranu? ...................

D.Karpovic

pre 18 godina

Treba ponovo traziti misljenje Badinterove komisije o tom problemu.
Tadasnji nalazi Badinterove komisije nisu davali Kosovu nezavisnost.

Milan

pre 18 godina

Smem da se kladim da će Srbija u startu reći "istorijsko NE", i zatim će uporno ostajati na tome, sve dok od strane Međunarodne zajednice ne bude priterana uza zid da kaže "istorijsko DA".
Još jedna opklada - vlada Srbije koja će potpisati dokument o (uslovnoj) nezavisnosti Kosova, će biti većinski radikalska!

Vasa UK

pre 18 godina

Zbog ulaska u EU, koji nam donosi vrlo malo benefita, treba da se odreknemo juznog dela zemlje. Znaci, nakon Mladica i Karadzica, jos jedan razlog za ucenjivanje i ponizavanje.
Ako se vec odrice Kosova, Srbija treba svu energiju da ulozi u pomoc Republici Srpskoj da izadje iz vestackog protektorata zvanog BiH. Ako se menjaju mape, neka se ide na obe strane.

Mitrovica

pre 18 godina

Ko god kaze da ima bolje (izdrzljivo, realno i prihvatljivo) resenje neka se javi. Ja licno mislim da nema.
Ovime ce obe strane biti nezadovoljne ali prihvatljivo je za obe strane. Za Albance nije postignut krajniji cilj, nezavisnost, a za Srbe nije data nezavisnost i nekakva kontrola ce biti pod EU-om.
Vidimo se u Strasburskom parlamentu.

stratus

pre 18 godina

A koji politicar u Srbiji ce prihvatiti nezavisno Kosovo?! Ljudi, nemojte da se lazemo, mozemo mi ovde da komentarisemo da je bolje ovo, ili ono, ali nema tog politicara koji ce takvu odluku da potpise. Mozda se cak oni i slazu sa nama da je bolje pustiti Kosovo, ali ko ce sebe staviti na stranice istorije kao nekog ko je pustio Kosovo niz vodu? Nema takvog, tako da je bilo kakva ucena Srbije u tom smislu samo slepa ulica za resavanje ovog problema!

Goran

pre 18 godina

Da draga kontakt grupo...i moja ulica Vlada Certkovica u Kosovskoj Mitrovici ce aplicirati da dobije uslovnu nezavisnost...pa i da najavim za ubuduce...mislim da i moja zgrada ispunjava sve uslove da dobije uslovnu nezavisnost...a ako i ne ispunjavamo...nema veze...trazicemo status pa standarde...i na kraju...moje pretenzije su da jednog dana i moj stan u pomenutoj zgradi pomenute ulice u Severnoj Mitrovici dobije uslovnu nezavisnost...

Тако је!

pre 18 godina

Одлична вест! Даће Бог да се следеће године растоциљмо Косова и Црне Горе, и да коначно постанемо, иако мала, а оно барем нормална држава, која зна где су јој границе и ко су јој грађани.

Cex

pre 18 godina

Uslovna ili bezuslovna nezavisnost je na kraju ipak nezavisnost. Zasto ne bi bila uslovna pripadnost Srbiji?
Uslov Srbiji za prikljucenje EU je obicna foliraza - posle priznavanja nezavisnoti Kosova, bice tu i drugih uslova, i to ohoho koliko.
Sve u svemu, i pre pocetka pregovora rezultat je poznat. To je, manje vise, moglo i da se ocekuje. Nije mi jasno samo da li ce ovi nasi srpski "drzavnici" uspeti da promene bilo sta u ovoj unapred reziranoj igri.

Borisav Knezevic

pre 18 godina

Nasa drzava mora smireno reagovati na ovakve provokacije. Mora se reci svim svetskim institucijama da se nijedna drzava nije morala odreci dela svoje teritorije zarad ulaska u EU. Niti Hrvatska, Kipar niti bilo koja druga drzava. Ocigledno je da Zapad ide linijom manjeg otpora i ne zeli da ulazi u konfrontaciju sa Albancima, (prisetimo se kako Zapadu nije smetala konfrontacija sa Srbima u BiH iR.Srpskoj Krajini) pa im je lakse da im daju sve sto traze. Setimo se da je Badenterova komisija prograsila da se SFRJ raspala na 6 republika i granice izmedju republika su proglasene nepovredivim i medjunarodnim. Ako se nisu smele menjati granice Hrvatske i BiH ne vidim zasto bi se to radilo u Srbiji. Ne verujem ipak da ce EU usloviti clanstvo SCG u EU priznavanjem Kosova. SCG to treba da odbije, a EU moze da prizna KiM ako zeli. SCG ce sacekati povoljnije geopoliticke uslove koji ce nesumnjivo doci, i povratiti svoju teritoriju na ovaj ili onaj nacin....
U medjuvremenu Srbija treba da razvija ekonomski jaku i stabilnu drzavu, sa dobro obucenom profesionalnom vojskom i ako se takav negativan scenario desi, da unese u preambulu svog Ustava da je KiM teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti.

miladin

pre 18 godina

Ne treba nam nikakva EU gde bi nas i dalje ucenjivali kao sto su cinili i cine danas. Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska... EU hoce da mi samo sebi stavimo omcu oko vrata, isto onako kao sto su Srbi u Republici Srpskoj prinudjeni na to! Ne, hvala.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Kada Kontakt grupa prihvati uslovnu nezavisnost Republike Srpske, koja je, na jednom referendumu, izrazila svoje težnje, onda se možda, može razmatrati i uslovna nezavisnost KiM-a. A, sutradan nekih delova Hrvatske, Makedonije, Grčke itd. Voleo bih da vidim toga u Srbiji, koji će, za obećano putovanje /zamislite u EU/ prodati deo svoje suverene teritorije ? Siguran sam da u Srbiji ima puno takvih ljudi. Ljudi, koji će "razmeti" ovo "principijelno" ponašanje nekoliko najmoćnijih zemalja, koje udružene u razno-raznim zločinačkim aktima, menjaju granice i postavljaju režime širom sveta. Ali, nije mi jasno koliki procenat stanovništva ove zemlje će predstavljati TAJ i takav "europejac". Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. Mada nekima to izgleda kao dobra šansa za trgovinu i kocku.

Petar

pre 18 godina

Lazna je dilema koja se postavlja Srbiji da bira izmedju Kosova i EU.
Takav izbor nije postavljen ni Hrvatskoj (u vezi Kraine) ni Bosni (RS) pa nema razloga da Srbija pristane na joj se NAMECE taj izbor.
PRINCIP koji je SAMA MZ donela u resavanju YU krize je bio da nema menjanja garnice nasilnim putem, da unutrasnje granice SFRJ Republika postaju spoljne. Ako je to vazilo za HR i BiH sto sada da se menja princip. To kao da prvo poluvreme igras sa jednim pravlima, e sad u drugom poluvremeno vaze drukcija pravila.
Medjunarodna zajednica je na Kosovu uradila isto ono sto je uradio Milosevic. Poslala trupe i zamrzla stanje. U vreme Milosevica "stanje je bilo neodrzivo" jer su Albanci bili ugnjetavani od Srpske vojske i policije.
Sada Srpske vojske i policije vise nema na Kosovu, a ona sacica Srba koje je ostala tamo se ugnjetava i sad je opet "stanje neodrzivo". I nek se nedaj boze opet ponovi 17 Mart, reci ce eto reklismo da je stanje neodrzivo, i opet Srbi krivi.
200 000 ljudi (jos uvek) proterano i oni treba da dobiju uslovno/neuslovnu nezavisnost. I mi na to treba da pristanemo.
Pa to mozak sa mozgom nema.
Srpska diplomatija samo treba da ponavlja i insistira na PRINCIPU koji je sama MZ donela i koji je vazila zadnjih 15 godina.
Uostalom ako vec Kosovo zaista mora da ode, treba se otvoriti pitanje RS, teritorija za teritoriju, Albanci (Kosovari) za Srbe (iz RS), a ne nekakvo apstraktno clanstvo u EU.
Ako ne, molim lepo, mi nemozemo protiv celog sveta. Nek MZ radi sta hoce sa Kosovom, ali bez naseg potpisa.
U krajnjoj liniji Skupstina Srbije moze doneti odluku o referendumu o "konacnom statusu" Kosova za 99 godina.
A dotle neka se Medjunarodna zajednica zajedno sa Kontakt grupom "bavi" sa Kosovom bez naseg pristanka.

ibish dauti

pre 18 godina

Tacno i Jasno,sve po mom planu i predvidanju. Kosovo ce biti nezavisno isto toliko kao i ostale balkanske zemlice unaokolo. To je produkt nepostivanja ljudskih i nacionalnih prava od strane Srbije. Ako nastavi tako i dalje, osatce samo Beogradska Drzava, jer i drugi narodi Srbije ce dobiti uslovnu nezavisnost. To vazi i za Kosovo i dalje. Nema vise klasicnog kolonializma,ni nad svojom decom.
Srecno svima na prostoru bivse Jugoslavije. Okrenite se zivotu i lepih stvari ljudskog i ravnopravnog ponasanja!

keti.ch

pre 18 godina

Imao sam jednom jednu devojku srpske nacionalnosti,imali smo lepo vremo,ali mi je jednom rekla da ce kosovo uvek biti srpsko,sto sam ja tome protivio,davajuci joj puno takvih razloga na primer historiski gledano, srbi(slavi)su dosljaci na balkanu i evropi,ne cine vise od 10% stanovnistva Kosova,i da su srecu svog naroda uvek postigli uz nesrecu drugih naroda u okruzenju,i na kraju krajeva niko u okruzenju ne gaji simpatije prema njima.
Tada sam njoj rekao da kosova kad tad ce da bude suverena drzava,i da cemo mi albanci biti jedini u balkanu koji ce imati najmanje dvije drzave,jer smo mi shvatili da do tih ciljeva jedino je moguce doci mirnijim putem,sto se i pokazalo u praksi,i da cemo za par godina,u stvari i danas jesmo najbrojniji u ovem delom evrope,a za par godina cemo jos brojniji biti i uz to sa 50% stanovnistva mladjim od 25 godina,brojke o kojima drugi mogu samo da sanjaju,a pogotovo vi.I na kraju jedno da vam kazem,da oni kosovari srpske nacionalnosti koji nemaju ruke sa albanskom krvlju prljave,nece niko dirati ,a za one druge,oni nece nikada moci mirno da zive na kosovu.Vreme ce pokazati svoje,a nadam se da ce i vasa drzava shvatiti da je vreme doslo da se okrenu sopstvenom narodu u srbiji,i raditi na njenoj dobrobit,i zelim vam puno srece i nade u buducnosti.Pozdrav sa susedne drzave.

Marticevac

pre 18 godina

Sve sto se moze procitati u medijima prikazuje stanje duha i svesti kako obicnih gradjana tako i elite, koja nas je zarazila i uspalila pricom o Velikoj Srbiji, kako ce to medjunarodna zajednica priznati samo treba da smo mi jedinstveni, a ko narusava to jedinstvo onda je on izdajnik itd itd... Od toga nema nista. Ne moze Srbija vise da da ono sto nije njeno. Republika srpska je entitet u BiH. BiH je iskoristila svoje pravo na samoopredelenje, ne verujem da ce medj.zajednica priznati to i Republici Srpskoj. Isto je i sa Crnom Gorom, njoj niko ne osporava pravo na samoopredelenje.
Sto se Kosova tice mi smo propustili da taj status resimo dok je bio Badinter, medjutim pravila igre se menjaju ali na nasu stetu. O tome su trebali misliti oni koji su nas zaludeli sa fasizoidnim nacionalizmom i poslali u rat sa celim svetom. Sada traze da im taj svet da nesto sto nemaju. Pri tome svi vide da je car go, a oni ovde pricaju da mu je odelo bas lepo. Sto je mnogo mnogoje, ne treba potcenjivati zdrav razum pa makar i nepismenih ljudi, a nisu svi takvi, koji vide koliko ima sati. Treba sa usresrediti na buducnost Srbije, ma kakva ona bila i resiti problem za generacije koje dolaze, ali ne na nacin na koji su resavani problemi sadasnjih generacija, pre 15 godina.

Basta EU!

pre 18 godina

I ja se zalazem za uslovnu nezavisnost Severne Irske, New Mexico-a i Korzike. Neka gospoda iz EU skapiraju da svakoga dana sve vise vidimo koliko je EU jedna najobicnija sarena laza - prema tome ta sargarepa na stapu nas sve manje zanima.

NN lice

pre 18 godina

U medjunarodnim odnosima nema pravde, nema logike i nema milosti. Ima velikih i malih, slabih i jakih. Mi smo mali i slabi. Tacka!

mile

pre 18 godina

Takva odluka moze da se donese samo referendumom u kome Srbijanci i ostali mogu da kazu da ili ne na pitanje. Nezavisno Kosovo? Ili Evropa?Sve ostalo je ispala ili iznuda. Referendum je nacin kako zemlje EU odlucuju da li ce u EU ili ce da prihvate Euro. I onda nema pljuvanja po politicarima jer je to odluka SVESNOG gradjanstva Srbije. Krajnje vreme je da prihvatimo NASE odluke i greske a ne da stalno krivimo druge i mislimo da nas neko vara. Znaci odluka O Kosovu ili Evropi bi bila ubelezena u istoriskim citankama kao NASA NARODNA ODLUKA.

XXX

pre 18 godina

Toliko o velikom pijateljstvu Francuske i Srbije...
Podela i razmena teritorija izmedju naroda bivse Jugoslavije je jedino koliko-toliko pravedno resenje. Zbog toga se rat vodio a mozda ce se voditi ponovo ako se ne rese sporna pitanja umesto sto se guraju pod tepih. Treba otvoriti diskusiju na tu temu i uspostaviti neke principe prema kojima bi se definisale buduce granice unutar EU ili van nje...

Sta je - tu je.

pre 18 godina

Bolje odmah nek pristanu na potpunu nezavisnost, uz maksimalno postovanje prava Srba, jer ce opet biti natezanja daljih sto godina sta je cije. Da se te bede jednom ratosiljamo, kad je vec usled dugogodisnje glupave politike, vec bila potpisana kapitulacija. Pa da zivimo barem kao susedi.

mama ludaca

pre 18 godina

Za sve smo zakasnili, sad mozemo da se vajkamo i prisecamo se dobrih ponuda koje smo nadmeno i arogantno odbili.
Najteze ce i sada kao i pre vise od sest vekova, biti ljudima koji zive na Kosovu a pripadaju porazenom (srpskom) narodu.
Nasi politicari mogu, kao knez Lazar, da poginu za svetu ideju ili da, kao Brankovici, pokusaju iz izgubljene situacije izvuci nesto dobro.
Ne vidim ni jedan razuman razlog da krivimo politicare za bitku koju su njihovi prethodnici izgubili.
Naravno, najvise vriske o spasavanju Kosova bice od socijalista i radikala koji su ga STVARNO izgubili i zato s njima ne treba paktirati, posto preuzimamo i deo njihovih grehova: ko ih uzme, dobio je pravi Danajski dar!

V. Radosavljevic

pre 18 godina

Nazalost, nezavisnot Kosova je realnost. To treba da je jasno svakom politicaru i svakom gradjaninu.
Pred nama su dve opcije.
Prva je da pocnemo da pregovaramo oko ovog predloga i da u tim pregovorima izlobiramo za neke druge, bitne nam stvari, a da za uzvrat potpisemo nezavisnost. Uslovnu, ili kakvu vec...
Druga opcija, i nazalost mnogo izvesnija, je da ponovo ponosno odbijamo bilo kakvu nezavisnost, jer jelte kosovojesrcesrbijesrbijeeeee, i da posle nekoliko godina, izgubljenih za medjunarodne integracije i za prosperitet uopste, shvatimo, kako je mozda i nama bolje da "damo" to neko dole Kosovo...
I tako ponovo izgubljene godine...eeeeeeee

Sladjana

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost vam je kao i uslovna kazna. U stvari to znači da će Albanci dobiti uslovnu nezavisnost kao vreme proveravanja kako će se ponašati, odnosno da li će ispuniti određene standarde, a posle toga bezuslovna nezavisnost. Bilo bi dobro da to neko kaže i da na vreme počnemo da varimo ovo saznanje.

Ekrem

pre 18 godina

Ja ne znam kako ljudi ne razumeju da Kosovsko pitanje nema veze sa Evropskom unijom. Pa i da je Srbija vec u EU ili da nije uopste u Evropi, problem Kosova treba da se resi. A ne postoji drugo resenje sem nezavisnosti. Moze biti za neko vreme kao protektorat, sto ce najverovatnije i biti, ali Kosovo vise nece pripasti Srbiji. To je jasno kao dan. E zbog toga Kosovo treba da resi problem izbeglica, imovine i svih prava Srba. Na kraju krajeva, kakve dobiti bi imala Srbija ako bi u njoj ziveli 2 miliona Albanaca?!

Ivan

pre 18 godina

Slazem se sa misljenjem profesora sa Fakulteta politickih nauka koji je govorio u Pescaniku B 92, da je uslovna nezavisnost uslovna samo u odnosu na EU a ne i Srbiju. U buducnosti bi se ona neminovno pretvorila u punu nezavisnost, koliko je to moguce za jednu malo drzavu. Mislim da mi ne mozemo, a ne bi ni trebalo, niti bi imali moralnog prava da nekog na silu drzimo u ovoj drzavi. Znam da moralnost nije odlika medjunarodnih odnosa i da su tokom svoje istorije, i to i one nedavne, i tzv. najvece demokratije na najbrutalnije nacine sprecavale rastakanje svoje teritorije. Takodje ni Srbima iz Hrvatske i Bosne nije dopusteno da se odvoje od republika bivse SFRJ, u cijim su se granicama nalazili. Nekome je to dovoljan razlog za stav da ni mi ne bi trebalo da onda pustimo Albance. Meni medjutim nije blizak stav da jedna nepravda opravdava drugu, niti bi mi realno time ista dobili. Sta da radimo sa Kosovom na kome zivi 90% Albanaca koji ne zele da zive sa nama u istoj drzavi? Gore pominjani profesor kaze da bi bilo i pravedno da Albanci dobiju drzavu s obzirom na to sta su preziveli 90-tih, posebno 98/99. Sa time bas i ne slazem, jer su i Srbi dosta pretrpeli od Albanaca, kako tokom dalje proslosti, tako i nedavno u vreme SFRJ. O tome su mi prvorazredni izvor moji roditelji koji su sa Kosova.
Da zakljucim, Albanci bi trebalo da dobiju nezavisnost ali bi deo Kosova morao da ostane Srbiji, kako onaj gde su Srbi danas vecina tako mozda i neki po principu razmene srpskih imanja iz unutrasnjosti Kosova za neka uz granicu sa Srbijom. To je u suprotnosti sa stavom zapadnih politicara da bi mi trebalo svi da zivimo izmesano i srecno, kao i sa onim o neprihvatljivosti podele Kosova, ali ako Albanci imaju pravo da se odvoje od Srbije i ne zive vise sa nama u istoj drzavi, onda i Srbi sa Kosova moraju imati isto pravo u odnosu na Albance. Na tome bi trebalo stalno insistirati.

Todorovic

pre 18 godina

Znaci da Srija isporuci Mladica ceka je novi uslov za ulazak u Evropu. Kad dadne Kosovo, u sta sumnjam, opet ce naci neki novi uslov i tako redom.

Selmon Kadrija

pre 18 godina

Nigde nije bilo potpisa ni kad ste zarobili Kosova, pa ako nece biti nekog potpisa sa strane Vlade,ili nadleznih politickih institucija kada se Kosova vraca njima kojima i pripada nece biti kraj sveta. Vazno je da nadlezne institucije EU,MZ, kao i UN potpisu. Evo koliko su dalekovidi politicari i drzavne institucije koje vladaju Srbijom. Prave se da jos ne znaju i da nisu informisani da ce Kosova biti nezavisna drzava.Kod nas na Kosovo i pastiri su davno znali da ce Kosovi biti dodeljena nezavisnost i da koraca sigurno tim putem..Nakon toga Vlada Kosova ce razmatrati i molbe stanovnika raznih nacionalnsti da se u nekim specijalnim predgradima Kosova otvara diskusija o nezavisnosti. Zasto ne?

Dragan Nis

pre 18 godina

Ma sta ko mislio, osecao ili zeleo, Kosovo je vec odavno otislo niz vodu. A pustio ga je Milosevic, uz pomoc Seselja. Pustanje je pocelo cuvenom recenicom "niko ne sme da vas bije" i lagano se nastavljalo pogresnom politikom nerazgovaranja sa albancima, konfrontacije sa svetom i dozvoljavanja kosovskim srbima da po pokrajini rade sta hoce. Sanse da mozda Kosovo ne ode niz vodu bilo je sve do sukoba sa NATO paktom. KUMANOVSKI SPORAZUM JE PRAKTICNO KAPITULACIJA DELA TERITORIJE SRBIJE i tada je Kosovo bespovratno otislo niz vodu. Ratovali smo sa NATO i nakon rata, kao porazeni, pustili ih na deo nase teritorije oko koga smo se sukobljavali. Sve sto se desavalo nakon 1999. oko Kosova je samo nase gledanje kako nam se pokrajina, pustena niz vodu, polako udaljava. Hteli mi to ili ne, stvar je zavrsena. Hocemo li je prihvatiti ili ne, nas je problem. Kosovo je izgubljeno a izgubio ga je Milosevic uz pomoc Seselja. Zalosno, ali ako i malo sebi zelimo dobro treba to sto pre da prihvatimo. Ako necemo - moracemo. Kao sto smo morali i 1999. Jedino sto dobro moze da nam se desi iz tog velikog zla, koje smo sami sebi spakovali, je da izvucemo pouku da politicare tipa Milosevica i Seselja i njihovih sledbenika vise nikada ne dovedemo na vlast.

Dragana

pre 18 godina

Vidim da ljudi i dalje ne zela da shvate,ili prihvate da je Kosovo nezavisno. Ja kazem isto steta, ali to je realnost.
I da Kosovo ostane u sklopu Srbije, potrebno je puno novca koji treba uloziti u njegov razvoj, jer je nezaposlenost na Kosovu ogromna. Treba pomoci Srbima sa Kosova, bice verovatno jako tesko, ali bolje za njih je da prihvate surovu realnost.
EU pocinje da daje izjave ovoga tipa, jer shvataju da Srpski politicari nemaju snage da pricaju o istini, jer na taj nacin cuvaju fotelje, kao na pr.radikali sa njihovim patriotskim pricama o Kosovu.
Za sve treba zahvaliti Milosevicu i njegovoj politici, koja je po meni Albancima sa Kosova dala otvorena vrata za njihov plan. Neki put pomislim da je to i namerno radjeno. Na zapadu nikome nije poznato na pr. da je vecina Albanaca prelazila u Srbiju za vreme Envera Hodze, kako legalno, tako vecinom i ilegalno. Ali to je bilo....
Sada je jedini potez da nas na silu nateraju da se odreknemo Kosova, sto ce verovatno i biti, jer EU ne zeli da primi u svoje okrilje deo gde su se nelegalne radnje toliko razvile, da vise nemaju ni kraja. Ali to ce vremenom i Kosovari shvatiti, medjutim granice Srbije ce tada za njih biti hermeticki zatvorene.

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

Ovo se ne smije prihvatiti nikako, a najvise zbog principa morala, pravde i istine.
Od nijedne drzave koja se primala u EU nisu trazene teritorijalne koncesije, pa zaista ne vidim nijedan nacin da opravdam to.
Mozda nam je sudjeno da ostanemo van EU, ali ne vidim nacina da mi udjemo. Ukoliko smo spremni na takvu sramnu trgovinu bolje da nas i nema, i kao nacije i kao drzave.
Gavrilo, Oxford, UK

bernard camaj,podgorica

pre 18 godina

Nisam nacionalista Albanac ali je bolje da Kosova bude samostalno. Srbija mora prihvatiti volju naroda Kosova i Crne Gore. Samo tako moze u EU. Bez toga Srbija ce ponovo u izolaciju. Braco Srbi bacite emocije i nerazum prihvatite realnost i razum.

Realan

pre 18 godina

Srbija je isla strategijom ocuvanja svog juznog dela proterivanjem Albanca (nekih u Batajnicu). Srpska varijanta da protera Albance sa Kosova (kao sto je i Bosnjake iz tzv. Republike Srpske, nije uspela - sada nema druge nego nezavisnost. Sa RS - videce se, jer je rizicno ici u nezavisnost etniteta koji je nastao svirepim ciscenjem i para-drzavnim terorizmom. Kakva bi se poruka poslala novim Seseljima i Milosevicima u svetu. A tek teroristima?

Samo Nase

pre 18 godina

Nikakva takozvana uslovna nezavisnost Kosova u sadasnijim granicama ne dolazi u obzir, ako se konferencija odrzi onda treba da dolaze svi drzavnici koji su okupirali territorije Dardanije vec vekovima i vrate ih, pocevsi od Nisa (Naisuss) do Skoplja (Scupi) itd.
I da nadjemo grobove onih koji su izgradili sve manastire pa kroz DNA da vidimo da li su Albanci ili Srbi, da vidimo da li je Miljush Kopili (Millos Obilic) bio Srbin ili to Albanac, kad se to potvrdjuje znate sta bi se desilo? AMA BAS NISTA hahahaha
Nema vise, dosta mi je svega. Ni internet ne radi kako treba...samo se salim :-)

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Sadasnja vlast Srbije nema strategiju za Kosmet ali zato imaju strategiju kako da ostanu sto duze na vlasti sa prljavom politikom. Takva politika je vec jednom dovela do Kumanovske kapitulacije ciji je epilog nezavisnost Kosmeta. Svi srpski politicari, ukljucujuci i oni koji sebe smatraju patriotima znaju ishod pitanja nezavisnosti ali isto tako ishod ove pugubne srpske politike: Ostacemo i bez Kosmeta i bez EU. Da li drzavu mozemo sami da razvijemo u kratkom roku bez pomoci medjunarodne zajednice? Ako uzmemo u obzir ko sad obezbedjuje prezivljavanje u Srbiji onda sam skeptik u sposobnost da bi nasi politicari rodoljubi posle toliko godina pogubne politike odjednom postali uspesni i doveli drzavu u blagostanje...Ta svest jednostavno ne postoji. Ne kazem da Kosmet moramo da predamo uz vecu stetu nego otimacina teritorije ali mora da postoji neka drzavna strategija koja ce vise mogucih scenarija da obuhvata kako bi nam pregovaracki tim bio spreman i kako bi nam pregovaracki tim inteligentnije postupao nego g. Sanda Raskovic Ivic kad god progovori.

Mr. No

pre 18 godina

I samoj Europi je izgleda dosta ovoga 'statusa quo'. Nista se ne radi po tome pitanje niti sa strane Srbije niti sa strane Kosova. I jedni i drugi se gledaju preko nisana, a tako i razgovaraju. Usporedba sa BiH i Hrvatskom je malo kriva. Kosovo je imalo status autonomije za vrijeme SFRJ, dakle imalo je i svoje granice. Sa druge strane i Hrvati i Muslimani u Bosni su pokusavali sve i svasta da se mir postigne, dok Srbija uporno kasni i odbija sve ponudjeno. Na kraju ce ostati bez svega, kao sto je to normalno kada se ide sa velikim zeljama. Evo napisati cu nesto iskreno, kako na cijelu situaciju gledaju ljudi izvan Srbije, a to je da se Kosovo vec smatra slobodnim...

Imagine

pre 18 godina

Kakve koristi ima Srbija od ovakvog Kosova? Kako moze jedan Srpski politicar normalno da ode u posetu Kosovu bez straha od atentata, kako da Albanci prihvate srpske zakone ili kako da Albanci prihvate ove silne malverzacije nase vlade kad ni mi nemozemo da ih prihvatimo. Kako da Srbi zive normalno na Kosovu, kako mi to zamisljamo?
Budimo realni, Kosovo vec godinama nije deo Srbije i krajnje je vreme da se okrenemo buducnosti, priznajmo to Kosovo da bi s Kosovom lakse mogli razgovarati o nasim svetinjama i njihovom ocuvanju na tom istom Kosovu. Na kraju, priznanjem cemo olaksati i zivot Srba na tom delu Balkana.

Ivan M

pre 18 godina

Kosovo je vec odavno "izgubljeno", a izgubili su ga idoli mnogih vasih citalaca Zloba i Seselj, koji su svojom poiltikom tokom 90ih prokockali i zadnju sansu da ce Albanci hteti da zive sa Srbima u istoj drzavi. Pored toga, da li su ti citaoci spremni da hrane i finansiraju preko milion i po Albanaca koji niposto nece da budu deo Srbije, mnogi od kojih su nezaposleni, koji zive u "delu Srbije" gde cveta kriminal i nista se ne desava na ekonomskom planu. Sta cemo sa njima? Kako cemo da ih integrisemo? Ko ce to da plati? Ko ce da plati za vojsku i policiju tamo? Da li iko od vas o tome razmislja ili samo volite da sedite pred kompjuterom i pljujete "izdajice"? Licno me ne zanima da li cemo brze u EU zbog ovoga - Kosovo je za Srbiju izgubljeno i, barem u bliskoj buducnosti, je nepovratno. Oni koji misle drugacije neka slobodno izvole i nastane se tamo, da bi podrzali bracu Srbe koji tamo jos uvek zive u najgorim mogucim uslovima.

USZ - ujedinjene srpske zemlje

pre 18 godina

Ne treba nama EU mi smo vec u evropskoj uniji, mnogo pre nego neke zemlje koje ni nakon 20 god. pregovora ne mogu tamo da se nadju, ali to je vec njihov problem.
Nama treba Republika Srpska i sve trebamo da uradimo da nas narod konacno zivi u ujedinjenim Srpkim zemljama (tu je i Crna Gora) a ne po ovim kvazi drzavama.
Jos ce da nam ponude da napravimo novu Jugoslaviju za sta bi odmah oruzje u ruke uzeo i odmetnuo se u hajduke :)

Petar K.

pre 18 godina

Svima osim zatucanih nacionalista je jasno da Kosovo vise nikada nece biti deo Srbije. Da su ovi potonji pravi hriscani kao sto tvrde, priznali bi da sudbina "kolevke naseg naroda" i njenih krvlju uprljanih manastira nije vaznija od ljudskih bica koja tamo zive, jer smo mi pred Bogom prvo ljudi i licnosti a tek onda Srbi, Albanci itd. Znaci, nasa je moralna duznost da branimo prava nasih sunarodnika sa Kosova, ali isto tako da se ne protivimo volji vecinskog stanovnistva te pokrajine koje zeli nezavisnost.

Corto Maltesse

pre 18 godina

Bas je super sto Rusija pokazuje rezerve! Verovatno cemo proci kao i svaki put kad smo se oslanjali na tradicionalno srpsko- rusko prijateljstvo. A verovatno ce se i Ameri jako uznemiriti kada cuju kako je Rusija jako rezervisana. Da li jos uvek postoji neko ko je toliko naivan da u takvo sto moze da poveruje?

Borivoje

pre 18 godina

Srbiji se danas događa nešto što bi se moglo opisati starom narodnom poslovicom "tko pod drugim jamu kopa..." Kad se raspadala SFRJ onda je srbija tražila da krajevi koji su većinski nastanjeni srbima, a nalaze se u Hrvatskoj i BiH postanu dio Srbije. Dapače, tražila je i da krajevi u kojima su Srbi manjina postanu dio Srbije, pa je etnički čistila Hrvate i Muslimane odande. Danas su etnički večinom očiščeni Srbi iz Hrvatske, Republika Srpska sve je manje Republika i nije dio Srbije, ali zato na teritoriji Srbije nastaje nova država! S tom razlikom da su krajevi koje nastanjuju Srbi u Hrvatskoj i Bosni oduvijek bili dio tih država koje je srpsko stanovništvo naselilo u vremenu turske ekspanzije, dok je Kosovo Srbija pripojila nasilno 1912. nikad ne pitavši tamošnje Albance. Mislim da srpski narod treba biti realan - Srbija ne može zadržati Kosovo. Da Srbija provede neku svoju "Oluju" poput Hrvatske 95. jednostavno nema uvjeta. Niti ima podršku svijeta, niti je omjer snaga 9:1, niti može da se u budućnosti nosi jedan narod koji ima negativni prirodni prirast s jednim koji ima toliku ekspanziju poput Albanaca. Srbija može samo odugovlačiti. Talijani su govorili 45. da neće priznati nikad nove jugoslavenske granice, pa su ih priznali 75. Mađari su govorili 1918. da nikad neće priznat nove granice (uključujući gubitak Vojvodine, koja je i Mađarskoj oteta silom i protiv međunarodnog prava), pa su ih priznali 45. Priznat će i Srbija kad večina u njoj shvati da njeno mišljenje više ništa ne znači.

Srba

pre 18 godina

Odavno se pitam kad ce na celo Srbije doci neki dovoljno realan covek da kaze Kosovo je izgubljeno jer, da posalje policiju da uhapsi nekog koga trazi sud, neko ko me nece ubedjivati da se njegovi pajtasi bogate u mom interesu, okrecuci moje pare .
Da mi neko obeca krv, znoj i suze 10 godina radi opsteg dobra i da nema izuzetih.
Ja takvog politicara ne vidim. Vidim samo politikante.

Dr. Milic

pre 18 godina

Na Kosovu je struktura stanovnistva otprilike 90% Albanaca, 10% ostalih.
U Republici Srpskoj je struktura stanovnistva otprilike 90% Srba, 10% ostalih.
Albanci sa Kosova ne priznaju drzavu Srbiju.
Srbi iz Republike Srpske ne priznaju drzavu BiH.
Albanci sa Kosova zele nezavisnost za Kosovo.
Srbi iz Republike Srpske zele nezavisnost za Republiku Srpsku.
Kosovo i Republika Srpska su dva brata blizanca. Ono sto se dadne jednom, mora se dati i drugom. Upravo na tome moraju insistirati nasi politicari ako prekrajanje granica dobije zeleni signal.

Milos

pre 18 godina

Srbija moze da da pristanak za nezavisnost Kosova samo pod uslovom da se Kosovo podeli na Srpski i Albanski deo. Srbija bi za takvo resenje trebala da trazi podrsku Vatikana i EU a onda i SAD-a. Time bi Albanci dobili nezavisnost, Srbi svoj deo, a nebi doslo do raspada drugih drzava u regionu.

Rade

pre 18 godina

U svakom slucaju mora se ostaviti klauzula da ce Kosovo jednog dana ponovo biti vraceno Srbiji. Svijet se mijenja puno brze nego sto mi to pretpostavljamo. Ko je mogao da vjeruje da ce prije 15 godina poceti sve ovo ? Tako se ubrzo opet moze sve okrenuti. Puno pravednije rjesenje bi bila podjela Kosova. Nezavisnost nije trajno rjesenje, jer su srpski interesi potpuno zanemareni.

goran

pre 18 godina

Mislim da je sudbina Kosova vec poodavno resena, a ovo su samo zamajavanja javnosti, budimo iskreni, svi mi to u sebi vec znamo, samo to treba izgovoriti...

DD

pre 18 godina

U glavama ljudi u Srbiji sve je okrenuto naopacke. Pa valjda je EU sredstvo a ne cilj. Sredstvo za postizanje ekonomske, politicke, bezbednosne stabilnosti, podizanje zivotnog standarda itd. Ako je EU cilj apriori bez obzira na uslove i posledice, a sredstvo za ostvarenje tog cilja je cak i odricanje od svojih teritorija, onda nam je cilj u svakom pogledu imbecilan. Mada, ima onih koji bi sa ushicenjem objavili ulazak Kalemegdana u EU kao istorijsko dostignuce.

Reconstruction 2005

pre 18 godina

Posle nekoliko godina, ako se nezavisno Kosovo napada od strane Srbije, to ce da znaci agresija na suverenu drzavu. Zato, Srbijo pusti nas na miru, u kazite Srbima sa Kosova neka gledaju Pristinu ko njihovu prestonicu. Bice bolje sa sve. Pozdrav

Milko

pre 18 godina

Ako budemo birali izmedju Kosova i EU treba da izaberemo Kosovo. Nikakve ucene. Zamislite Hrvati i Slovenci se svadjaju oko par kilometara obale i nekih spornih tacaka na kopnu a nama zele da otcepe 10 000 km kvadratnih nase teritorije koja je bilo stotinama godina srpska. Otreznite se.

Misa Rex

pre 18 godina

Ne znam zasto neki u svojim glavama vezu Kosovo za RS? Koliko znam RS ide u SUPROTNOM pravcu od Kosova. Oni se integrisu u BiH, dok se Kosovo dezintegrise od Srbije.
Vidite li razliku?
I ne, ja ne ZELIM RS u Srbiji, sve da i imamo kakvu moc i da se nas nesto pita.
Imamo dovoljno i svojih problema.
Oni su BiH problem, i mozda problem EU.

bledar

pre 18 godina

Ja, kao Albanac, necu vise "uslovno" da zivim. On ili oni koji su izmislili "uslovnu" nezaviznost moje domovina (Kosova), nek budu ubedeni da cu se ja boriti svim mogucim sredstvima za neuslovnu nezavisnost Kosova. Branicu i svaki kosovski Srbin koji svata da Kosovo vise ne moze biti poligon za psiho-politicke eksperimente.

A nekad sam bio za EU...

pre 18 godina

Evo vec je proslo 5 godina od pada Milosevica. Ja jos uvek cekam da makar jedna drzava EU pokaze Srbiji da joj je prijatelj i da joj zaista zeli dobro.

Vanja

pre 18 godina

Ne znam sta ce Srbiji Kosovo nakon svega sto se desilo. kada se ne mozete dogovoriti sa 5% Crnogoraca oko najbanalnijih stvari, ne znam kako cete se tek nositi sa 25% SCG populacije albanske nacionalnosti. Ako ste spremni ponuditi Kosovu status republike unutar SCG, to bi vec imalo smisla, ali nema logike da Crnogorci imaju veci stepen autonomije od Albanaca. Apsurdno je ponovo pokusati staviti Kosovo pod kontrolu Beograda, jer cete imati ogroman procenat neposlusnog stanovnistva koje ne zeli takvu uniju.

joker

pre 18 godina

ne znam zasto tolika povika u stilu "opet nam to rade","zasto nam to rade","sta je sledece na tapetu maltretirtanja srbije"!!?pa dobro ljudi da li ste vi normalni!! ko je zakuvao pocetkom 90-tih corbu koju jos uvek kusamo!!?? onaj dripac milosevic i njegovi crveni"sps-ovci" sirom zemlje srbije i nacionalni pripadnici po tadasnjim republikama okolo!!! srbija je ladno zapalila ratnu vatru-u ime yugoslavije... samo budale mogu to da veruju!! -u srcu evrope,izgubila sve ratove pod imenom jugoslavije-sa hrvatskom,proterano 250.000 srba u hrvatsko-americkoj akciji "oluja"-sa bosnom i hercegovinom srpska republika u "federaciji" bosne i hrvatske a sprema se verovatno nesto jos "bolje" da se uguse srbi!!! -kosovo i bombardovanje nato-a,da i ne spominjem a posebno ne ona predstava sa slanjem "remaca ili ti fazana"-sa corcima umesto borbene municije,ili bez municije!!?? -'91 da se zaustavi secesija slovenije!!! predikcija odvajanja Crne Gore, vojvodine i sandzaka nije daleko od pameti...i...!!? ako ste iole posteni,normalni,svesni svega,pa bilo bi lepo priznati da je sve sto nam se dogadja zasluzena kazna za sva "hrabra,herojska" desavanja i zlocine koji su pocinjeni u nase ime za vreme milosevica, zbog kojih i dalje trpimo!!! aplaudirali ste,radovali se,divili mu se kada su njegove lazi prolazile, odugovlacenje,kao popustanje,pa onda silni napadi i "osvajanja",a sve pod naivnim objasnjenjem odbrana srbskog stanovnistva... nismo samo mi i oni su i slicno!!! ...???...e pa gpspodo doslo vreme da se plate racuni za sve sto se popilo i pojelo,sravnilo sa zemljom,silovalo,pokralo,zaklalo,proteralo i slicno a sve u ime nas srba!!dobro platicemo,ali cete bogami i vi uz nas-kad tad!!

Kursumlija

pre 18 godina

resenje kosova i metohije moze se jedino resiti podelom! srbiji mesta u kojim zive srbi,manastiri i crkve bi trebali da cuvaju srbi a ne drugi! presevo i pola opstine bujanovca albancima! od merdare do nisa srbiji a ne velikoj albaniji kao sto planiraju! un i kfor neka ostanu i neka gledaju za mir kao sto su jedva i do sada. sve to je dobro ali na kraju nece ni srbija ni albanci sa kosova da odlucuju nego vec neko drugi.balkan se danas toliko nepita zato sto smo u velikoj krizi i mrznji,ratovi su nas unistili!!

Petrit

pre 18 godina

Kosovo 2006 ce postati nezavisna drzava, sto ce biti prihvatljivo sa sve susede Kosova osim (mozda) za Srbiju. Sto se tice R.srpske ona nikada nece i ne moze biti nezavisna jer to bi znacilo da MZ nagradjuje genocid.

Beqa

pre 18 godina

Posle skorpiona, hladnjace, batajnice, Mačkatica ...kako moze jedan normalan covek da misli na zajednicki zivot izmedju Albanaca i Srba. Nikada vise sa Srbima i Srbijom. Kosovo ce sigurno biti nezavisno. Problem je u tome shto nama komsije Srbi dosta duguju (ucestvovali na zverstva). Plasim da racun ima da placaju oni koji ostanu na Kosovo.

kimi bg

pre 18 godina

Ostanak Kosova u drzavi Srbiji je protivno interesima iste. Ekonomski razvitak zemlje, a samim tim i bolji zivot nasih gradjana, je direktno povezan sa sto brzom nezavisnoscu Kosova i, tvrdim, Crne Gore. Mozda bi bilo dobro da se otvori topic diskusije na ovu temu, pa da iznesemo argumente, a ja sam itekako spreman to da uradim. Treba nam hitan priliv sto vece kolicine stranog kapitala kako bi uhvatili prikljucak u globalnu ekonomsku svetsku trku. Neizvesnost i potencijalni problemi teraju investitore u Ukrajinu i slicne, i tome se mora stati na put sto pre kako mlade generacije Srba ne bi tavorile i nastavile da beze iz zemlje. Kosovu mozemo da pozelimo srecan put i izlazak iz anarhije, i da hitno hermeticki zatvorimo granicu kako bi sprecili ulazak Albanaca na ostatak srpske teritorije. Sto se Crne Gore tice, gospodo, oni su vec nezavisni.

mikelle

pre 18 godina

Crna Gora hoce nezavisnost, Kosovo hoce nezavisnost, Vojvodina hoce vise od autonomije, Sandzak hoce autonomiju...OK, slazem se, nego kad ce Srbija da dobije nezavisnost? Boim se, od svih ovih nezavisnosti Srbije nece ni biti, a mi Srbi ce mo se, ovako, virtuelno, hvaliti da ja nasa Srbija tamo gde i Atlantida

mikelle

pre 18 godina

Nije mi samo jasno sta ti ljudi dole misle? Da ce sutra sa kosovskim pasosem moci da putuju sirom sveta, da ce im odmah otvoriti sva vrata i da ce strani kapital poceti da finansira trgovinu robljem i drogom.

n. n.

pre 18 godina

I Francuzi nam ga smestili, pa zar i ti sine Brute!? Nezavisno Kosovo samo ako se podeli, pa onda nezavisna Republika Srpska, a uz to naravno nezavisno Novo Meksiko, Korzika, Cecenija, nikako da ne zaboravimo Severnu Irsku! Ako je za ulazak u EU uslov cepanje Kosova odmah da vam kazem ja sam protiv! I da nam date referendum Kosovo ili Evropa ubedjen sam da vise od 50 % Srba ce glasati ne Evropi samo da KiM ostanu, pa nismo mi svi tako blesavi, nemojte medjunarodna gospodo da mislite da su svim Srbima stomaci veci od mozga, srca i duse! Nadam se da ce srpski politicari reci istorijsko ne pa koliko god se svet zbog toga posle izivljavao nad nama i to ce jednom da prestane. Prodate duse, oni koji se plase, dodvoravaju, ulizuju, pristaju na sve posto poto, to su gubitnici a ne narod koji se svojim (KiM) ponosi vise nego tudjim tamo nekom Evropom, koja je verovatno u raspadu!

Zoran

pre 18 godina

Vidim (i cudim se) da mnogi misle da se Srbija nesto pita u vezi Kosova.
Kosovo je proslost. Bice onako kako drugi odluce. Ne vredi pominjati Irsku. To drugima ne odgovara.
Sami smo doprineli tome da izgubimo Kosovo. Do pre nekoliko godina samo mali broj ljudi je mislio o tom problemu. Sada smo svi svesni da smo izgubili, ali cudjenje, bes, ironicnost i sve ostalo je doslo prekasno. Treba izvuci pouke da ne bi izgubili i Vojvodinu i jos ponesto.

Agroni

pre 18 godina

Kontakt grupa predlaze savetu bezbednosti UN uslovnu nezavisnost Kosova. G.Kofi Anan izjavljuje u opciji statusa Kosova Nezavisnost. Kosovari za status Kosova pregovaramo samo sa MZ koja je i najodgovornija za Kosovo a nikako sa Srbijom. Predsednica koordinacionog centra g. Raskovic izjavljuje: Kosovo sa zakonodavno, izvrsno i sudsku vlast. Pa da li je sada svakome jasno da svi redom nazivaju vec sada Kosovo Nezavisnom. Ako svemu dodajemo i danasnu informaciju da SAD pa cak i Francuska podrzavaju stav o uslovnoj nezavisnosti Kosova i pre pocetka pregovora to znaci gospodo da je sve zavrseno.

Zasto ne?

pre 18 godina

Moram da priznam da srpski narod razume bolje situaciju nego srpski politicari. Ima od citalaca koji dokazu da je bolje za sve da Kosovo bude nezavisno i to mene raduje, ali niko od srpskih politicara deklarise to. Pre dve godine nisam video niko, bas niko od srpskih citalaca da kaze da nezavisnost Kosova je bolje resenje i za Srbiju. Istina ipak ce pobediti.
Znam da je preterano za sadasnju situaciju ali moram da kazem da nezavisnost Kosova je jedino resenje za Srbiju(ne ona uslovna itg), ali samo ono prava nezavisnost! Priznavanje te cinjenice od starne Srbije bi bio veliki korak i palenje u vatri diplomatije svih "neprijatelskih" planova koji upotrebljavaju kosovsko pitanje kao kamen na vrata Srbije... Sa druge strane to bi bilo veliki dokaz i za nas albance da evo moze i drugacije sa Srbijom i zasto ne uz referendum da imamo istu drzavu... I vrapce na grani znaju da ideja malih drzavica nije dobra u vreme globalizacije... Za to mora plan i pamet...

GloG

pre 18 godina

Nazalost, izgleda da je nezavisnost za Kosovo jedino i najbolje resenje za nas a i za njih. Nismo mi Kosovo izgubili pre 5 ili pre 10 godina vec pre 50 godina.

GT

pre 18 godina

Uslovna nezavisnost Kosovu, uslovna nezavisnost Republici Srpskoj, uslovna nezavisnost Severnoj Irskoj i uslovna nezavisnost Korzici i Baskiji. P.S. Kako je lako igrati se tudjim zivotima i sudbinama! Pomenute zemlje i te kako to znaju, zar nisu rezale, seckale i prekrajale svet kako im cune. Naravno sve druge sem svojih.

Slobodan

pre 18 godina

Da je bilo pameti Kosovo nikad ne bi bilo prikljuceno Srbiji nakon balkanskih ratova. I tada su Albanci bili vecina. Sve je to cista mitologija i pohlepa.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

I da li ce Srbija jednog dana osvanuti pored dunava kao Beogradski pasaluk,sto su joj ne tako davno obecavali hrvatski maspokovci?-kaze medju ostalog glavni urednik u Nedeljni telegraf od 5.ovog meseca.Enver Kelmendi,7.oktombar 2005

Uslovno nezavisni kosovar

pre 18 godina

Nevidim uopste razlog da se neko ljuti i osudjuje MZ za Kosovo jer ona je najmanje kriva.Krivci se znaju,Slobodan M.,Seselj,SPS;Radikali,SANU iSPC eto Vam ih pa ponjima "pljujte".Sledece godine su vam izbori pa opet glasajte za SPS i Radikale ako zelite da svedete drzavu na "Beogrdski pasaluk"Uslovno nezavisni Kosovar.

Bankar Toronto

pre 18 godina

Sa malom anlizom moze se vidjeti da je bolje biti kandidat za EU nego njen stalni clan. Prema tome Srbiji se ne zuri sa punim clanstvom i nikakvo ucjenjivanje sa Kosovom ne dolazi u obzir.
Nigde netreba zuriti snage u svijeti se mijenjaju iz godine u godine.
ZAPAMTITE OVO:
Sledece godine Amerika ide u duboku recesije, duboku i dugu i nikakvo Kosovo joj nece biti na pameti,...
Kosovo je dio Srbije i toga se Srbija ne smije odreci

Ja , da je ...

pre 18 godina

Početkom 80-tih spavao sam sa čizmama u Kragujevačkoj kasarni i u sebi molio Boga da kojim slučajem ne bude većih nereda da mi koji nemamo ama baš nikakve veze ne budemo tamo.
Te moje molitve su se meni uslišale. Mnogima nisu , na žalost.
Prođe 25 godina i još se riješava pitanje Kosova.Tada , još tada je ga trebalo riješiti pa bi zakonom automatizma bila riješena i neka druga pitanja koja su izbila na površinu.
25 godina izgubljenih za Srbe i za Albance i širu okolicu.
Žalosno i što je još žalosnije još ništa nismo naučili.

leteći slonovi

pre 18 godina

Hrvatska je obavila etničko čišćenje Srba, Kosovo je već stotinama godina sveta srpska zemlja, a Republika Srpska će biti nezavisna država. E da, i slonovi će uskoro letjeti!
Srbija je duboko zabila svoju glavu u pijesak gdje caruju mitovi i zablude, a jednoga dana kada je izvuče ugledat će stvaran svijet koji će se zvati Beogradski pašaluk.

Dacha Bgd

pre 18 godina

I EU i USA su na staklenim nogama. Nisam siguran da ce jos dugo biti u situaciji da se brinu o Kosovu, zato hoce to da rese sto pre. Srbija treba samo da odugovlaci sto vise. Samo mudro i ne popustiti na razne ucene, pritiske i zahteve onih koji ni svoju kucu nisu sredili, a zavode red u tudjoj.

Mirko

pre 18 godina

Nemam nista protiv nove drzave ... Kosmet ili vec kako ce se zvati. Ali bih voleo da je vidim kao da tacnu podelu vlasti svih u jednom parlamentu, na onoliko jezika koliko se zvanicno nacija na Kosovu nalazi.
Etnicki ciste teritorije mi uvek predstavljaju paradox. Hoce li to znaciti da ce na svoju teritoriju uskoro imati prava svi oni koji pripadaju odredjenim kultovima, ili umetnickim pravcima? Na kraju, svaki covek je kao drzava...
No bude li to ono cega se svi opravdano u Srbiji plasimo, Kosovo nece biti Nova Drzava u Evropi, vec Drevna Pandorina Kutija u Svetu. A zasto se u Evropi ponasaju da to ne znaju, to mi jedino nije shvatljivo?
Zasto pojam " Jugoslavija " toliko smeta svima od reda? Zasto zajednistvo naroda po potpuno normalnoj sprezi postade razlog za svadje i ratove? Potpuno logicnim sam uvek smatrao postojanje Kosova i Metohije kao zasebne drzave ako vec nije u statusu samostalnosti. Nije li i Srbija u srednjem veku, na slicannacin zadobila definitivno uvazavanje od Vizantije, iako je pre toga bila samo Rimska Teritorija? Zasto su Srbi tada mogli a Albanci danas ne mogu? Po pravu Prava, mogu i to ne moze nikakav epski momenat da izbegne. Ako je neko kriv sto nas nema na Kosovu koliko treba da nas bude, onda je za to kriva Cela Srbija, a ne njeni pojedinci iz raznih perioda vlasti.
Nasa sela su potpuno zapustena, zapostavljena, zaboravljena...tek po neko se drzi secanja na djedove, na pretke, na ta neka "sveta" znacenja djedovine, ocevine... I dok mi bulaznimo o strahotnoj nepravdi oduzimanjem Kosova, pola zemlje Srbije, nije preorano, nije zasadjeno, nije sacuvano...I u samoj prestonici ima mesta koja trule decenijama...Skretanje paznje gradjanstva i stanovnistva na problem Kosova je vise terapijski nego kako drugo vazan momenat. Mozda tada duh naroda shvati sta vise niko ne sme da radi. Mozda.

Kosovar(C)

pre 18 godina

Pateticno je citati neke izjave i komentare na ovoj stranici!Meni je samo zao tih Srba sto zive kao izbeglice u Srbiji (jer samo da cuje covek kako ih nazivaju po Srbiji sami Srbijnaci: Bosanci,"Siptari"...pa jos kako se zale da im je zbog njih lose u Srbiji). Dosta bre vise toga licemerstva Srbijo! Preporucujem Srbima sa Kosova da otvaraju oci i da ne gledaju ka Beogradu nego tamo gde im je mesto, Pristini znaci jer Beograd je daleko i uvek vlasti u BG su izdale Srbe sa drugih podrucja.
A za neke koji kazu da Kosovo nema kapciteta da opstane kao drzava, onda da njih pitam:zasto onda Srbija hoce podelu Kosova i trazi bas taj severni deo Kosova?Zasto Srbija ne insistira da otcepi nekako Decanski manastir ili Gracanicu itd??? Halo!Probudite se vec jednom i ne sipajte narodu prasinu na ocima nego recite realno stanje narodu.
Za Kosovo se vec zna kojim putem ide, jasne su vec neke izjave:nema vracanje situacije kao sto je bila pre 99-te,i nema promena granica Kosova! Onda sta to moze da bude osim nezavisnosti?

marko nis

pre 18 godina

Za mene je integracija u EU zivot a suverenitet Srbije nad Kosovom puka formalnost cak i da se tako nesto usvoji kao resenje.Jer Kosovo ce i u tom slucaju biti sustinski nezavisno kao sto je to bilo i pod Milosevicem.Bitno je da nezavisno Kosovo postane stvarno demokratsko,gradjansko drustvo i to je najbolje resenje i za Srbe sa Kosova i za nas u Srbiji.Porucio bih samo ucesnicima foruma Albancima da uticu na to da buduce nezavisno Kosovo stvarno usvoji vrednosti koje sam pomenuo jer je to u interesu svih stanovnika Kosova.

Zainteresovani Gradjanin

pre 18 godina

1.Ima mnogo zemalja koje nisu u EU a zive lepo, Norveska, Svajcarska...onda Norveska, pa Svajcarska, pa Svajcarska, Norveska - sve listom zemlje sa kojima mozemo da se poredimo!
2.KiM je teritorija Srbije pod privremenom okupacijom, koja ce biti reintegrisana u sastav Srbije kad-tad u buducnosti. KAD? KAD, ako Boga znate? Kad u trecem svetskom ratu Kinezi i muslimani (ne zna se samo ko nam je jaci saveznik !?!)uniste Ameriku?
3.Predaja i prodaja Kosova i Metohije je kraj svih krajeva. A sada, kada je Kosovo NASE (?!?), sada je sve OK - samo da nije tih "izdajnika, placenika i americkih zlotvora" koji bi da nas satru.
4. 'Ajde da zamislimo po ko zna koji put istorijsko NE. I da u masti idemo korak dalje - recimo da to prodje, EU i Amerikanci se unerede od straha i kazu - OK, vidis da im je to svetinja, 'ajde da ih pustimo na miru. I STA ONDA? Kako ce Srbija da ostvari suverenitet nad milion i po do zuba naoruzanih ekstremno neprijateljskih nastrojenih "svojih" gradjana albanske nacionalnosti? Demokratskim putem? Ponudivsi "vise od autonomije manje od drzave" sto apsolutno ni jednog Albanca ne interesuje? Ponudivsi "najvecim zlotvorima srpskog naroda" Amerikancima nesto. Sta? Sta, kog djavola, sto im Albanci vec odavno nisu dali, kako bi presli na nasu stranu? ...................