Ponedeljak, 16.11.2015.

16:25

Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID

Predsednik Francuske Fransoa Oland je rekao da je ta zemlja u ratu i da Evropa mora hitno da reaguje, kako se EU ne bi raspala.

Izvor: B92

Oland: Francuska je u ratu, uništiæemo ID IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Polako Mirko, isti si ko ovi tvoji

pre 8 godina

Sve je ovo ucinjano da bi Francuska promenila ustav bez referenduma. Nisu hteli da zakucavaju avione u Ajfelov toranj (kao kolege) vec su pobili publiku sa hevi metal koncerta. Teorija zavere je jedina kojoj se jos moze verovati.

Леонардо

pre 8 godina

Из прве руке. Главни кривац за ово што се дешава у Француској су политичари ( власт или опозиција, све једно). Да би опстали на власти( победили на изборима), Арапском становништву и осталима из њихових бивших колонија дали су све. Социјалне програме, доступно школство, здравство,( уопште боље услове живота него што би имали у Мароку, Алжиру,Сенегалу). За узврат су тражили гласове. Нема пуно партија са исламским предзнаком око којих би се муслимани окупили и легално унутар система борили за себе.( остају им џамије и индоктринација.) Друго, ксенофобија се и поред свега( слобода, братство, јенакост) осећа у ваздуху деценијама, и само је било питање тренутка када ће се ово десити. Овај потез Оланда је очајнички и неопходан, али много закаснео. Стварни проблем се решава на Француском тлу. Мислим да нас тек очекују удари терориста широм Европе ( Енглеска, Немачка, Италија), и да сходно томе неке стечене и достигнуте слободе и демократске вредности у западним демократијама ће бити ограничене, а све на штету нормалних, обичних грађана.

Realista

pre 8 godina

G. Oland,
Teško ćete Vi sa takvom retorikom i takvim (siledžijskom)ponašanjem bilo šta rešiti.
Ti teroristi nisu iznikli iz ničega. Vi ste posejali to seme, a sada bi hteli da ga počupate.
Nemoguća je to misija.
Vi ste objavili da su izvršioci imali od 15 do 18 godina. Da li Vam to nešto znači, jer tamo raste hiljade i hiljade nove dece u ruševinama svojih kuća, osiromašena siročad, gladni i žedni.
Branite Republiku, a uništili ste njihovu zemlju.
Trajno rešenje je samo da se SVE STRANE ARMIJE povuku u svoje matične države, a tim jadnim i napaćenim narodima prepuste da SAMI rešavaju svoje probleme!!!

branko

pre 8 godina

Ma jasta. Uradices ono sto ti Americka Arabija 'predlozi'. Obrijat ces im brade i nazvati ih modernim pobunjenicima, obesices Asada i konacno izgraditi taj blagorodni gasovod kroz Siriju, vasu bivsu koloniju. Znao je Oland unapred da bi Rusija upoterebila Mistral brodove u Siriji pa ih je zato i prodao drugome. Ti Mistrali bi sada vredili suvog zlata u Ruskim rukama.
Nego pitam se sta ce Olando uraditi sa ID u Iraqu sa kojom se vec kao bori vec godinu dana sa 'silnom' koalicijom od 60 zemalja?

Boki

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.
(Hulk, 16. novembar 2015 17:10)

Ti nama iz Francuske pises da nam je jedini put Rusija? Pa sto ne zivis u Rusiji nego u Francuskoj?

Millennium

pre 8 godina

O ovome je trebalo dosta ranije da razmišljate. A što se tiče uništavanja moćnijih, pa ako ćemo da budemo precizni, obično je bilo obrnuto. Ako se pogleda moderna istorija, globalno zlo nije bilo poraženo dok Ameri i Rusi ne preuzmu stvari u svoje ruke. Osećam da će tako biti i ovog puta. Što se tiče ratovanja vi ste pokazali šta znate, odnosno ne znate. Rusi su počeli, sada se čekaju ovi drugi da se dozovu pameti ako je imaju.

PeratK

pre 8 godina

Ratovali ste u Libiji pre nekoliko godina, sada ste opet u ratu a i pre toga ste ratovali u Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji, zemljama Afrike hm ne mogu da se setim kada to Francuska nije ratovala.

Knez

pre 8 godina

"Nece nas varvari spreciti, da zivimo zivot kakav smo izabrali"?? E pa tu je problem, bas u tome sto ste izgovorili g. Oland. Vi ste kao i vasi saveznici, izabrali da sravnite pola jednog kontinenta samo da bi ziveli zivot kakav ste izabrali. Vekovima kolonizujete svet, uzimate resurse, razvaljujete drzave i narode, samo da bi " vas" sistem funkcionisao i da bi vi ziveli zivot koji ste izabrali. Svaka akcija ima svoju reakciju...sravnili ste pola jednog kontinenta...reakcija je naravno nezgodna.

Ivica Toronto

pre 8 godina

A da probate drugaciji pristup,
prestanete da destabilizujete srednji istok zbog para koje bi da zaradite, smanjite mesanje arapima u njihova posla i cak malo investirate i taj region gde treba da zivot postane bolji (kao sto ste uradili sa nemackom i japanom posle 45te)...
Srecne i bogate ljude je tesko nagovoriti na terorizam.

Vlada

pre 8 godina

Ideja se pobedjuje boljom idejom, a ne bombama. Bombe ubijaju neduzne, a ideja novog svetskog poretka "bogati jos bogatiji, siromasni jos siromasniji", protiv ideje Kalifata sanse nemaju. Godinama nama malima sugerisete da "menjamo svest", vreme je da recept primenite na sebi, jer u protivnom mrka kapa. Ako ne odreagujete vi, ideje za koje ste mislili da su zauvek mrtve u Evropi ce opet isplivati na videlo... A znamo ih. Svaki cas istorije koji se preskoci, skupo dolazi na naplatu, na naplatu u nevinim zivotima, kao i uvek.

Darth Shone

pre 8 godina

Khm, khm, jeli ovaj svestan sta prica? Ili olako imitira onog Busa mladjeg? Da li on zna ko su mu neprijatelji? Da se takvim ne doakava bombama sa jedne strane, a ovamo ih primate u jevropu s druge strane! Da li zna za resenost da se bore do poslednje kapi krvi? Ima li neko od starijih Frnacuza da mu isprica o jednoj isto tako fanaticnoj grupi, o Wafen SS? Nema, zato i lupa. Hoces rat sa Isil, ID, ili kako se vec zove ta fanatizovana bezmozganska bulumenta?! Hoces? E pa onda objavi rat svim muslimanima, i da, ne idu tu bombe, nego kopnene akcije, sprzena zemlja i kaznene ekspedicije, Kako oni tebi,tako ti njima. Hoces takav rat? U redu, ali onda budi spreman i na gubitke, a ako neces i njih, e onda uzmi malo pa se cesi po uvcetu, pa onda lepo pogledaj sta ti je preostalo, samo jedno. Ali necu da ga pominjem jer ce me optuziti za rasizam i mrznju. Samo cu da napomenem, podseti se kako je Japan nateran da kapitulira 1945. E tako, a Bog, ili alah, neka posle sakupljaju i broje svoje.

Arhivator

pre 8 godina

(Crveni Oblak, 16. novembar 2015 18:13)

Nisu ni Ameri ni Rusi mnogo jači od njih. A pogotovo nisu ono što su nekad bili.
Za ovo trebaju Čerčil, Ruzvelt, Staljin, De Gol...
A sada imamo političare koji brinu samo o svom rejtingu, bave se marketingom i drhte da ne izgube neki glas. Posebno vole da se uvlače prosečnom glasaču tako da su odavno izgubili sopstveno mišljenje jer ljudima uglavnom govore samom ono što žele da čuju. Te obećavaju ovo, te obećavaju ono... A šta je Čerčil obećao? Krv, znoj i suze. I održao je obećanje. Ali je zlo zaustavljeno. Tako će morati i sada, samo niko od glavešina nema petlju da to javno kaže.
Nek' nam je Bog u pomoći.

морава

pre 8 godina

Samo još da ovi naši shvate da nije Srbija napadnuta, da ne mogu biti veći natovci od NATO-a i da ne srljaju kao '41. Uzgred, nismo bojili Srbiju u boje ruske zastave kad su ti isti oborili avion sa 224 putnika.

Isto Lala

pre 8 godina

"...ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana..."

(lala, 16. novembar 2015 18:32)
# Link komentara

Na Bliskom Istoku niko nikada nije resio nista za nedelju dana, niti ce ikada resiti! Sve je to, na zalost, mLogo, mLogo komplikovanije nego sto na prvi pogled izgleda, moj Lalo.

Amer

pre 8 godina

To je skupo rodjaci a vi necete da platite nego cete zvati ujka Sema da salje trupe a on to nece uraditi jer je u protekla dva rata potrosio 2 triliona dolara - 15% ukupnog americkog duga. vojska je skupa u poredjenju sa dronovima I vazdusnim napadima. nazalost, 6235 vazdusnih napada koje ste izveli u poslednje dve godine, plus par stotina ruskih I saveznickih, da zaokruzimo na 7000 nisu mnogo uradili pa mozemo biti 100% sigurni da sami vazdusni napadi nece nista promeniti. pustite siriju rusima I irancima za sada, mozda bude drugacije za deceniju kad opet usa bude u budzetakom suficitu ili organizujte veliku koaliciju pa da svi snose troskove, treceg nema!

Sale

pre 8 godina

Sta vam bre nije jasno...
Velike ambicije Turske, kao i Amera i Saudijaca. Dovela je danas da gledamo to sto gledamo.
Najvise je Turska kriva sto masta o Otomankom carstvu...A Ameri sto igraju prljavu strategijsku igru protiv Rusa i Kineza...
A Saudijci se predstavljaju kao Sila koja hoce da vodi sve sunite!

iznogud

pre 8 godina

Za koga navijaju komentatori ovde? Mislim realno, meni se cini da se ovde favorizuju teroristi. Bolesnog li stava! Crno se i Srbiji i Balkanu pise, a vi se i dalje delite i krivite zapad i likujte dok i nama ne dodje mecka na vrata.

ufo

pre 8 godina

Da li to znači da ste se konačno opametili.Odavno Putin sve to priča ali nema ko da sluša.Ipak je bitnije šta kaže veliki brat a nevin narod gine.

robin

pre 8 godina

Zašto se loše razumete, zašto se ovo dešava.
Prosto, zato što kod vas ginu ljudi, a u Bagdadu, Siriji, Palestini...ne znam, kažize mi Vi Predsedniče, možda tamo ne umiru ljudi.
Zašto im to radite, zašto ne pomognete??
Pa ti Francuski mladi ljudi vole život, vole Francusku, ali Vi im ubijate rodjake i ponašate se tako indiferentno....
Zašto,zašto,zašto

Urke

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.
(Aleksandar, 16. novembar 2015 17:32)

Ovo bi meni bilo prihvatljivo i prilicno smisleno da se ISIS rukovodi principima -- "Oko za oko, zub za zub." U prevodu receno --- unistli ste mi drzavu i zivot za sva vremena, porusili rodnu kucu i ubili npr. brata, te sada vam ja vracam napadima u Parizu, Londonu, Vasingtonu ili Nju Jorku.
Zao mi je svakog nevinog stradanja, bilo da je Francuz, Sirijac ili Srbin, ali bi taj napad imao jasan povod.

A ovde se radi o samoproklamovanoj drzavi koja je od desetina hiljada ubijenih, a mozda i stotina cak, ubila oko 90 % muslimana! Ljudi iste vere, koji za razliku od njih, tumace Kuran onako kako i pise jer nisu tzv. "salafisti". Oni ubijaju, muce ili sakate sve sto nije istog misljenja. Zene prisvajaju i pretvaraju u seksualno roblje, ubijaju svoju decu i kolju svoje svestenike --- imame i muftije, jer ne tumace Kuran i veru kao i oni, ruse drevne gradove koji su u njihovoj drzavi.

Dakle, moguce je da se oni delom i svete, ali meni se ovo cini samo kao paravan za svoja dejstva --- prvo, jer su bombardovani, a drugo je to sto se pozivaju na veru. A u biti je problem nesto sasvim trece i opasnije od pomenutog.

Pa jedno 10-ak zemalja ih barem finansira. Nije sve samo u tom bombardovanju Francuza. Oni su ozbiljna pretnja za sve. I bice sve veca.

Milan-Indjija

pre 8 godina

Kada citam pojedine komentare, sramota me je sto sam deo srpskog naroda. Kakva ironija i glupo poredjenje. Da iole razumete svetsku politiku, bilo bi vas sramota toga sto pisete. Bombardovanje 1999.god. je izvrsio NATO pakt (ok, i FR je deo NATO-a, ali se narod tu ne pita nista), dok je sada ID(za koga nazalost navijate) napao neduzan narod koji je multietican.

Vlajko

pre 8 godina

Hvala AV što smo bezbedni, toliko smo bedni da se ovim ludacima ne isplati da išta ovde napadaju, nema zime za nas a vlast i dalje radi na problemu

Politikanti

pre 8 godina

Sta mislite od koga ce kupovati oruzje kao sto najavljuju?! Nece od Rusa sigurno. Kada ste krenuli da ubijate ljude u njihovim dvoristima trebali ste biti spremni i na svoje gubitke u svom. Nema sada ljutis. Dalje, lepo napisase ljudi, a protiv koga se tacno borite i ulazite u rat?! Koliko god danasnje ratovanje zavisi od oruzja i dalje je moral, posvecenost i spremnost vojnika da da zivot presudna u svakom ratu. Sto se ovoga tice ID borci su neprikosnoveni, iako se svi slazemo da su cudovista, ovo im niko ne moze zameriti. Bolje vam je da povucete vojsku i ohladite malo sa dzojsticima, sredite svoju zemlju i napravite je tolerantnom i jednakom za sve i tada cete imati neku sansu da vas ne ubijaju. A i da se ne lazemo, prvi ste krenuli.

Dile

pre 8 godina

zapad je mnogo slab unutra a to koriste teroristi.Okanite se corava posla,pridružite se Rusiji i unistite tu neman i prestanite jednom da slušate Ameriku koja nas je uvukla u sve ovo.

Nenad-EU

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.
(Miško, 16. novembar 2015 16:56)

Ne znam koliko imaš godina ali Srbija je imala velikih problema na KiM od početka 80ih. Rešavala ih je kako ih je rešavala (na najgori mogući način - maltretiranjem i konstantom diskriminacijom albanske većine) do '98 a onda su se umešale zapadne sile. Kapiram ja ironiju u ovom kometaru ali što se KiM tiče, sami smo krivi.

Kilave li nacije boze ???!

pre 8 godina

Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID

E, ovo mi lici, bar kad su Francuzi u pitanju, na ono cuveno "e, aj' udari me jos jednom, cek' samo da skinem sat".

lala

pre 8 godina

ajde sretno Francuzi,mada se borite protiv vetrenjaca,tu borbu jos niko nije dobio svi su izgubili na zalost,ipak zelim vam svu srecu,,idite u Siriju I rewire više situaciju pobite te islamiste,ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana,I da idemo dalje sa zivotima,ovo više smara

Swarog

pre 8 godina

Slazem se da je ovaj govor otprilike to sto ISIS zeli da cuje. Mislim da demokratija ne moze da se brani povecavanjem policije, vojske, smanjivanjem ljudskih prava zarad sigurnosti i pretnjama ratom jednoj teroristickoj organizacij koja vlada pustinjom u nekoj vukojebini. Sigurnost na ustrb demokratije je upravo to sto Rusija i Kina godinama provode. Ov situacija moze a se resi samo potpunim unistenjem kompletne teroristicke infrastrukture i vojske po ugledu na borbu protiv Treceg Rajha, angarzovanjem par stotina hilajda vojika u Iraku i Siriji, razoruzavanjem svih tamo, postavljanjem kontrole kao u Bosni od 95 (zabrana govora mrznje, povratak izbeglica). Vodje i vojnike ISIS-a treba tretirati bar onako kao SS trupe 1945. Takodje domacim religioznim ekstremistima u Evropi treba uskratiti pravo na javno delovanje i absolutno zabraniti ekstremisticku relogioznu nastavu koji izvode uvezeni religiozni ucitelji. Problem je sto je nemoguce napraviti koaliciju koja bi ukljucila i Zapad i Rusiju, Saudijsku Arabiju ,Tursku i Iran a bez toga nije moguce stabilizovati region.

pibody

pre 8 godina

A kako bi bilo , Francuzi, da povucete sve vase vojnike i naoruzanje u zemljama izvan vase zemlje? Sta mislite, da li bi vas onda napadali? A vi hocete da ih i dalje napadate u njihovim zemljama. Nek vam je Bog u pomoci.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovaj ne zna gde udara, ne zna ni kome objavljuje rad. Ovo je samo počitički odgovor da se umiri narod. Ali ovaj događaj je pokazatelj da im je obaveštajna služba bušna kao švajcarski sir, a bez nje svaki rat je unapred izgubljen. Nemaš kontrolu na terenu dok ne pošalješ kopenen trupe, pa makar bombardovao 24 časa. Problem je što oni imaju neprijatelje i u svojoj zemlji, koji su njihovi državljani, odrasli u Francuskoj. Kad se mešaš previše u unutrašnju politiku drugih zemalja, snađe te ovako nešto. Trebaće im sreće.

vlade

pre 8 godina

Tesko ce cak iako se ujedini zapad sa Rusijom ID biti unisten. Mnogo su ojacali,em i Saudijska Arabija daje ogroman novac,a oni nikada nece bankrotirati,em prodaju naftu Turskoj za male pare,iz podrucija koje kontrolisu.Videli smo sta samo nekoliko njihovih boraca mogu da urade,a svuda imaju svoje regrute. 10 miliona ljudi zivi na podruciju koje kontrolise ID,cak iako bi Rusi sa zapadnjacima krenuli kopneno,bilo bi velikih problema,ovako gadjadje ih vazdusno,sto nije dovoljno,jer ovi nikada nece kapitulirati.Ohrabreni su sa uspeli su da sruse avion u Egiptu,haos u Parizu,ishod je neizvestan

Hulk

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.

Bucko

pre 8 godina

Ovo zvuči nadrealno, skoro kao kad neki naš političar objašnjava kako je svetska kriza naša razvojna šansa ili da smo lider u čemu god.
Francuska je u konstantnom ratu od kraja drugog svetskog rata do danas, sa kraćim pauzama. Među evropskim državama je na prvom mestu, a u svetu pri vrhu po broju vojnih angažmana i intervencija širom planete. Da se ne vraćamo na Indokinu, Severnu Afriku i ostale njihove bivše kolonije i "interesne zone", samo po mom sećanju od 1995. do danas teško da su sastavili značajniji period a da nisu nekog bombardovali ili negde intervenisali, od Evrope do Afrike. Možda ne kao predvodnici, ali ni to nije za svakoga.
Ako ništa, makar je malo utešno znati da su i u drugoj po značaju državi Evrope i bivšem svetioniku humanizma i visoko razvijene ljudske misli, političari očigledno sličnog mentalnog kapaciteta kao i ovi naši. Nije nam od toga bolje, ali bar nismo usamljeni.

goran

pre 8 godina

To mu dodje neka francuska "Sablja". Ali, eto, zbacili su i ubili Gadafija, pa im se vratilo. Opet su ceh umesto politicara platili neduzni gradjani. A ovaj njihov predsednik, koji bi ako ima trunke morala trebao dati ostavku, mogao bi borbu protiv terorizma poceti tako sto bi povukao priznanje teroristicke tvorevine na tlu Evrope-lazne drzave Kosovo!

Aleksandar

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.

Tobias Quantrill

pre 8 godina

Francuska ima moje simpatije baš onoliko koliko je Libija imala simpatije Francuza. Ako je to malo ili ništa, nisam ja kriv, samo sam se ugledao na 'sav normalan svet', kako nam već decenijama avetujete.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Evo ovako...

Da biste nekome objavili rat:

- Morate da znate KO vam je neprijatelj i gde je i kako rasporedjen i naoruzan.

- Morate da znate kolika je vojna, materijalna, tehnicka, finansijska i moralna snaga vaseg neprijatelja i odakle je crpi.

- Morate da znate zbog (i radi) cega idete u rat.

- Morate da znate ko su saveznici, jataci i pomagaci vaseg neprijatelja; takodje: morate da znate ko su (nekada davno, dok im niste zaboli noz u ledja) bili VASI tradicionalni saveznici.

- Morate da budete sigurni da ste dovoljno spremni i snazni da taj rat i dobijete.

- Morate da planirate na duzu stazu.

- Morate da znate KAKO misli i cime se motivise vas neprijatelj.

Francuska vlada ***NEMA POJMA*** niti ko im je neprijatelj (oni i dalje zive u mentalnom tralalalalendu u kojem je Rusija glavni neprijatelj civilizacije), NITI zna gde im se neprijatelj nalazi (ALO? Jeste li snimili Kosovo? Zapadnu Makedoniju? Tursku?), NITI koliko broji u ljudstvu, tehnici i logistici (pitajte svog Velikog Brata, on sve zna), NITI cime ce da ga tuku, NITI su sigurni u svoju pobedu.

U prevodu: francuska vlada ne bi znala gde im je derrière sve i kad bi im Viktorija Nuland prstim brknula u isti.

Ali, bitno je da ljudi hoce u rat. Evo, vec su spremili ofarbane drvene vojnike za Bozic.

E pa neka vam je sa srecom. Vi nam samo tvitujte kad obavite posao i kad vase trupe budu trijumfalno marsirale kroz Rijad, a mi cemo da vam bacamo konfete i da vicemo: Vive le Trance.

nesa

pre 8 godina

Pa prijatelju,vi ste u ratu odavno tj.od onog trenutka od pre nekoliko godina kada ste se umesali u bombardovanje zemalja na bliskom istoku.
Ovo je samo bio odgovor na vas rat..
Vrlo licemerno od Evrope (kao i mnogo puta vidjeno) da se sve posmatra sa jednog arsina..Pa i njima tamo ginu civili od francuskih,americkih i ko zna cijih bombi pa cute i trpe. Ovo je posledica vase politike podrske Americi.
Cestitam,napokon ste shvatili da ste u ratu!!!

Grunf

pre 8 godina

Francuska je u ratu.Pre neki dan sam napisao da samo čekam ovu rečenicu.Onaj koji razdragano maršira u stroju uz muziku je već zaslužio moje sažaljenje. Njemu je veliki mozak dat greškom, jer bi mu i kičmeni stub bio dovoljan.Na veliku žalost ovog sveta živimo u svetu nukearnih giganata i moralnih patuljaka.Ova planeta zemlja zna više o ratu nego što znamo o miru, više o ubijanju nego o življenju.Direktna upotreba sile je jadno rešenje za bilo koji problem koje generalno koriste samo mala djeca ili velike nacije.Rat nije avantura.To je bolest,poput ebole.Pitam se i postavljam pitanje a ne znam šta bih sve dao kad bih tačno znao za koga su stvarno učinjena dela o kojima se u javnosti govori da su bila učinjena za domovinu.Jean-Paul Sartre je rekao citiram:"“Razaranja koja se čine nasumice samo oslabljuju slabe, obogaćuju bogataše, a moćne čine još moćnijim.” Ni u najdužemem miru ne govori čovek toliko besmislica i neistina kao u najkraćem ratu.SVe će svesti na to da dođeš i otmeš zemlju neprijatelju; dođe neprijatelj i otme zemlju tebi.Francuzi malo mudrosti.Davno 1968 francuski studenti su napisali čuveni grafit:Prije čoveka je bila šuma,iza čoveka ostaće pustinja.Treća strana Vas koristi.Uvek profitira unazad 100 godina iako su jedno 8000 km dalje od nas evropljana.

mare

pre 8 godina

Protiv koga covece ste vi u ratu?Teroristi su rodjeni francuzi i belgijanci..U popisu nemate veroispovest,mozete samo da nagadjate koliko muslimana ima i da strepite kada ce nekog da vrbuju radikalni islamisti... Jos ako su vam usli kao migranti...

Zare

pre 8 godina

Kaо што неко рече, у рату сте од кад бацате бомбе по Африци и на Блиском истоку. Ето, сад га имате и у сопственом дворишту.

002

pre 8 godina

Za teroriste treba rezolucija a za bombardovanje Srbije nije trebala ? Šta reći ? Ovo je specijalni rat i za borbu protiv ovakve taktike koju koristi Isis je potrebno umece i saradnja svih zemalja EU i Rusije . Ne moze samo jedna zemlja da se bori . Francuska i sve zemlje EU imaju borce Isis na svojim teritorijama , potrebno je mnogo vise od oruzja da bi se iskorenila ta ideologija . Najvise mogu da pomognu iskreni muslimani koji ce uloziti veliki trud da preobrate ove fanatike . Svi oni posecuju dzamije po EU i mole se . Mnogo mogu da pomognu hodze i imami u propovedi kad se okupe . Sa njima se dogovorite i resicete problem . Oruzjem cete samo rasplamsati sukobe na tlu EU . Nemoguce je sve njih fizicki odstraniti , treba ih preobratiti i vratiti na prave vrednosti muslimanstva . Ovaj put je dugotrajan ali je efikasan za buducnost svih nacija . I normalno , obustaviti sve vojne sukobe na Bliskom istoku koji se vode zbog nafte i gasa . Dosta je bilo ubijanja.

Miško

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.

Aleksandar

pre 8 godina

a to sto sad napadaju Francusku itd pa ta francuska je u Nato sve zemlje clanice Nato-a su otisle da udaraju goc na Amere u toj siriji u itaku itd i sad kad im dosli na vratima kukaju pa brate zovite vareogasce da gase pozar o cutite zalosno je za neduzni narod ali i 1999 su nama letele rakete iznad glave pa nam se smejali i Zar sirak i ostala bagra

Aron

pre 8 godina

Sve je to blabla. Ovde su stvari vrlo jasne, ako Francuska hoće da izigrava svetsku silu onda mora da računa da im život neće biti isti kao pre. Mogu da biraju. Ili će da se ponašaju kao Nemačka i Španija pa da se ne mešaju u spoljna pitanja. Ili će da se bolje organizuju pa d donesu nove antiterorističke zakone i da aktiviraju ozbiljniju obaveštajnu i kontraobaveštajnu delatnost. To jest da zavedu neku vrstu vanrednog stanja kao što je to slučaj u Americi ili britaniji. Ili još ekstremniju varijantnu da izvrše invaziju i unište islamsku državu.Ali za to nisu dovoljni napadi avionima već angažovanje kopnenih snaga i spremnost da žrtvuju bar 1 000 svojih vojnika. Ako ne i više. Jer na primer samo izrael je u prošlogodišnjem napadu na Hamas izgubio 60 ljudi. A nije ih uništio već samo oslabio. A ISIL je bar 10 puta jači od njih. Čini mi se da su Francuzi malo neozbiljni kao narod a politika nije igra.

Miško

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.

Aron

pre 8 godina

Sve je to blabla. Ovde su stvari vrlo jasne, ako Francuska hoće da izigrava svetsku silu onda mora da računa da im život neće biti isti kao pre. Mogu da biraju. Ili će da se ponašaju kao Nemačka i Španija pa da se ne mešaju u spoljna pitanja. Ili će da se bolje organizuju pa d donesu nove antiterorističke zakone i da aktiviraju ozbiljniju obaveštajnu i kontraobaveštajnu delatnost. To jest da zavedu neku vrstu vanrednog stanja kao što je to slučaj u Americi ili britaniji. Ili još ekstremniju varijantnu da izvrše invaziju i unište islamsku državu.Ali za to nisu dovoljni napadi avionima već angažovanje kopnenih snaga i spremnost da žrtvuju bar 1 000 svojih vojnika. Ako ne i više. Jer na primer samo izrael je u prošlogodišnjem napadu na Hamas izgubio 60 ljudi. A nije ih uništio već samo oslabio. A ISIL je bar 10 puta jači od njih. Čini mi se da su Francuzi malo neozbiljni kao narod a politika nije igra.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Evo ovako...

Da biste nekome objavili rat:

- Morate da znate KO vam je neprijatelj i gde je i kako rasporedjen i naoruzan.

- Morate da znate kolika je vojna, materijalna, tehnicka, finansijska i moralna snaga vaseg neprijatelja i odakle je crpi.

- Morate da znate zbog (i radi) cega idete u rat.

- Morate da znate ko su saveznici, jataci i pomagaci vaseg neprijatelja; takodje: morate da znate ko su (nekada davno, dok im niste zaboli noz u ledja) bili VASI tradicionalni saveznici.

- Morate da budete sigurni da ste dovoljno spremni i snazni da taj rat i dobijete.

- Morate da planirate na duzu stazu.

- Morate da znate KAKO misli i cime se motivise vas neprijatelj.

Francuska vlada ***NEMA POJMA*** niti ko im je neprijatelj (oni i dalje zive u mentalnom tralalalalendu u kojem je Rusija glavni neprijatelj civilizacije), NITI zna gde im se neprijatelj nalazi (ALO? Jeste li snimili Kosovo? Zapadnu Makedoniju? Tursku?), NITI koliko broji u ljudstvu, tehnici i logistici (pitajte svog Velikog Brata, on sve zna), NITI cime ce da ga tuku, NITI su sigurni u svoju pobedu.

U prevodu: francuska vlada ne bi znala gde im je derrière sve i kad bi im Viktorija Nuland prstim brknula u isti.

Ali, bitno je da ljudi hoce u rat. Evo, vec su spremili ofarbane drvene vojnike za Bozic.

E pa neka vam je sa srecom. Vi nam samo tvitujte kad obavite posao i kad vase trupe budu trijumfalno marsirale kroz Rijad, a mi cemo da vam bacamo konfete i da vicemo: Vive le Trance.

Zare

pre 8 godina

Kaо што неко рече, у рату сте од кад бацате бомбе по Африци и на Блиском истоку. Ето, сад га имате и у сопственом дворишту.

Grunf

pre 8 godina

Francuska je u ratu.Pre neki dan sam napisao da samo čekam ovu rečenicu.Onaj koji razdragano maršira u stroju uz muziku je već zaslužio moje sažaljenje. Njemu je veliki mozak dat greškom, jer bi mu i kičmeni stub bio dovoljan.Na veliku žalost ovog sveta živimo u svetu nukearnih giganata i moralnih patuljaka.Ova planeta zemlja zna više o ratu nego što znamo o miru, više o ubijanju nego o življenju.Direktna upotreba sile je jadno rešenje za bilo koji problem koje generalno koriste samo mala djeca ili velike nacije.Rat nije avantura.To je bolest,poput ebole.Pitam se i postavljam pitanje a ne znam šta bih sve dao kad bih tačno znao za koga su stvarno učinjena dela o kojima se u javnosti govori da su bila učinjena za domovinu.Jean-Paul Sartre je rekao citiram:"“Razaranja koja se čine nasumice samo oslabljuju slabe, obogaćuju bogataše, a moćne čine još moćnijim.” Ni u najdužemem miru ne govori čovek toliko besmislica i neistina kao u najkraćem ratu.SVe će svesti na to da dođeš i otmeš zemlju neprijatelju; dođe neprijatelj i otme zemlju tebi.Francuzi malo mudrosti.Davno 1968 francuski studenti su napisali čuveni grafit:Prije čoveka je bila šuma,iza čoveka ostaće pustinja.Treća strana Vas koristi.Uvek profitira unazad 100 godina iako su jedno 8000 km dalje od nas evropljana.

mare

pre 8 godina

Protiv koga covece ste vi u ratu?Teroristi su rodjeni francuzi i belgijanci..U popisu nemate veroispovest,mozete samo da nagadjate koliko muslimana ima i da strepite kada ce nekog da vrbuju radikalni islamisti... Jos ako su vam usli kao migranti...

Hulk

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.

nesa

pre 8 godina

Pa prijatelju,vi ste u ratu odavno tj.od onog trenutka od pre nekoliko godina kada ste se umesali u bombardovanje zemalja na bliskom istoku.
Ovo je samo bio odgovor na vas rat..
Vrlo licemerno od Evrope (kao i mnogo puta vidjeno) da se sve posmatra sa jednog arsina..Pa i njima tamo ginu civili od francuskih,americkih i ko zna cijih bombi pa cute i trpe. Ovo je posledica vase politike podrske Americi.
Cestitam,napokon ste shvatili da ste u ratu!!!

goran

pre 8 godina

To mu dodje neka francuska "Sablja". Ali, eto, zbacili su i ubili Gadafija, pa im se vratilo. Opet su ceh umesto politicara platili neduzni gradjani. A ovaj njihov predsednik, koji bi ako ima trunke morala trebao dati ostavku, mogao bi borbu protiv terorizma poceti tako sto bi povukao priznanje teroristicke tvorevine na tlu Evrope-lazne drzave Kosovo!

Tobias Quantrill

pre 8 godina

Francuska ima moje simpatije baš onoliko koliko je Libija imala simpatije Francuza. Ako je to malo ili ništa, nisam ja kriv, samo sam se ugledao na 'sav normalan svet', kako nam već decenijama avetujete.

Aleksandar

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.

002

pre 8 godina

Za teroriste treba rezolucija a za bombardovanje Srbije nije trebala ? Šta reći ? Ovo je specijalni rat i za borbu protiv ovakve taktike koju koristi Isis je potrebno umece i saradnja svih zemalja EU i Rusije . Ne moze samo jedna zemlja da se bori . Francuska i sve zemlje EU imaju borce Isis na svojim teritorijama , potrebno je mnogo vise od oruzja da bi se iskorenila ta ideologija . Najvise mogu da pomognu iskreni muslimani koji ce uloziti veliki trud da preobrate ove fanatike . Svi oni posecuju dzamije po EU i mole se . Mnogo mogu da pomognu hodze i imami u propovedi kad se okupe . Sa njima se dogovorite i resicete problem . Oruzjem cete samo rasplamsati sukobe na tlu EU . Nemoguce je sve njih fizicki odstraniti , treba ih preobratiti i vratiti na prave vrednosti muslimanstva . Ovaj put je dugotrajan ali je efikasan za buducnost svih nacija . I normalno , obustaviti sve vojne sukobe na Bliskom istoku koji se vode zbog nafte i gasa . Dosta je bilo ubijanja.

Bucko

pre 8 godina

Ovo zvuči nadrealno, skoro kao kad neki naš političar objašnjava kako je svetska kriza naša razvojna šansa ili da smo lider u čemu god.
Francuska je u konstantnom ratu od kraja drugog svetskog rata do danas, sa kraćim pauzama. Među evropskim državama je na prvom mestu, a u svetu pri vrhu po broju vojnih angažmana i intervencija širom planete. Da se ne vraćamo na Indokinu, Severnu Afriku i ostale njihove bivše kolonije i "interesne zone", samo po mom sećanju od 1995. do danas teško da su sastavili značajniji period a da nisu nekog bombardovali ili negde intervenisali, od Evrope do Afrike. Možda ne kao predvodnici, ali ni to nije za svakoga.
Ako ništa, makar je malo utešno znati da su i u drugoj po značaju državi Evrope i bivšem svetioniku humanizma i visoko razvijene ljudske misli, političari očigledno sličnog mentalnog kapaciteta kao i ovi naši. Nije nam od toga bolje, ali bar nismo usamljeni.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovaj ne zna gde udara, ne zna ni kome objavljuje rad. Ovo je samo počitički odgovor da se umiri narod. Ali ovaj događaj je pokazatelj da im je obaveštajna služba bušna kao švajcarski sir, a bez nje svaki rat je unapred izgubljen. Nemaš kontrolu na terenu dok ne pošalješ kopenen trupe, pa makar bombardovao 24 časa. Problem je što oni imaju neprijatelje i u svojoj zemlji, koji su njihovi državljani, odrasli u Francuskoj. Kad se mešaš previše u unutrašnju politiku drugih zemalja, snađe te ovako nešto. Trebaće im sreće.

Aleksandar

pre 8 godina

a to sto sad napadaju Francusku itd pa ta francuska je u Nato sve zemlje clanice Nato-a su otisle da udaraju goc na Amere u toj siriji u itaku itd i sad kad im dosli na vratima kukaju pa brate zovite vareogasce da gase pozar o cutite zalosno je za neduzni narod ali i 1999 su nama letele rakete iznad glave pa nam se smejali i Zar sirak i ostala bagra

Nenad-EU

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.
(Miško, 16. novembar 2015 16:56)

Ne znam koliko imaš godina ali Srbija je imala velikih problema na KiM od početka 80ih. Rešavala ih je kako ih je rešavala (na najgori mogući način - maltretiranjem i konstantom diskriminacijom albanske većine) do '98 a onda su se umešale zapadne sile. Kapiram ja ironiju u ovom kometaru ali što se KiM tiče, sami smo krivi.

морава

pre 8 godina

Samo još da ovi naši shvate da nije Srbija napadnuta, da ne mogu biti veći natovci od NATO-a i da ne srljaju kao '41. Uzgred, nismo bojili Srbiju u boje ruske zastave kad su ti isti oborili avion sa 224 putnika.

vlade

pre 8 godina

Tesko ce cak iako se ujedini zapad sa Rusijom ID biti unisten. Mnogo su ojacali,em i Saudijska Arabija daje ogroman novac,a oni nikada nece bankrotirati,em prodaju naftu Turskoj za male pare,iz podrucija koje kontrolisu.Videli smo sta samo nekoliko njihovih boraca mogu da urade,a svuda imaju svoje regrute. 10 miliona ljudi zivi na podruciju koje kontrolise ID,cak iako bi Rusi sa zapadnjacima krenuli kopneno,bilo bi velikih problema,ovako gadjadje ih vazdusno,sto nije dovoljno,jer ovi nikada nece kapitulirati.Ohrabreni su sa uspeli su da sruse avion u Egiptu,haos u Parizu,ishod je neizvestan

Politikanti

pre 8 godina

Sta mislite od koga ce kupovati oruzje kao sto najavljuju?! Nece od Rusa sigurno. Kada ste krenuli da ubijate ljude u njihovim dvoristima trebali ste biti spremni i na svoje gubitke u svom. Nema sada ljutis. Dalje, lepo napisase ljudi, a protiv koga se tacno borite i ulazite u rat?! Koliko god danasnje ratovanje zavisi od oruzja i dalje je moral, posvecenost i spremnost vojnika da da zivot presudna u svakom ratu. Sto se ovoga tice ID borci su neprikosnoveni, iako se svi slazemo da su cudovista, ovo im niko ne moze zameriti. Bolje vam je da povucete vojsku i ohladite malo sa dzojsticima, sredite svoju zemlju i napravite je tolerantnom i jednakom za sve i tada cete imati neku sansu da vas ne ubijaju. A i da se ne lazemo, prvi ste krenuli.

Knez

pre 8 godina

"Nece nas varvari spreciti, da zivimo zivot kakav smo izabrali"?? E pa tu je problem, bas u tome sto ste izgovorili g. Oland. Vi ste kao i vasi saveznici, izabrali da sravnite pola jednog kontinenta samo da bi ziveli zivot kakav ste izabrali. Vekovima kolonizujete svet, uzimate resurse, razvaljujete drzave i narode, samo da bi " vas" sistem funkcionisao i da bi vi ziveli zivot koji ste izabrali. Svaka akcija ima svoju reakciju...sravnili ste pola jednog kontinenta...reakcija je naravno nezgodna.

Kilave li nacije boze ???!

pre 8 godina

Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID

E, ovo mi lici, bar kad su Francuzi u pitanju, na ono cuveno "e, aj' udari me jos jednom, cek' samo da skinem sat".

Boki

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.
(Hulk, 16. novembar 2015 17:10)

Ti nama iz Francuske pises da nam je jedini put Rusija? Pa sto ne zivis u Rusiji nego u Francuskoj?

PeratK

pre 8 godina

Ratovali ste u Libiji pre nekoliko godina, sada ste opet u ratu a i pre toga ste ratovali u Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji, zemljama Afrike hm ne mogu da se setim kada to Francuska nije ratovala.

Dile

pre 8 godina

zapad je mnogo slab unutra a to koriste teroristi.Okanite se corava posla,pridružite se Rusiji i unistite tu neman i prestanite jednom da slušate Ameriku koja nas je uvukla u sve ovo.

pibody

pre 8 godina

A kako bi bilo , Francuzi, da povucete sve vase vojnike i naoruzanje u zemljama izvan vase zemlje? Sta mislite, da li bi vas onda napadali? A vi hocete da ih i dalje napadate u njihovim zemljama. Nek vam je Bog u pomoci.

Ivica Toronto

pre 8 godina

A da probate drugaciji pristup,
prestanete da destabilizujete srednji istok zbog para koje bi da zaradite, smanjite mesanje arapima u njihova posla i cak malo investirate i taj region gde treba da zivot postane bolji (kao sto ste uradili sa nemackom i japanom posle 45te)...
Srecne i bogate ljude je tesko nagovoriti na terorizam.

Sale

pre 8 godina

Sta vam bre nije jasno...
Velike ambicije Turske, kao i Amera i Saudijaca. Dovela je danas da gledamo to sto gledamo.
Najvise je Turska kriva sto masta o Otomankom carstvu...A Ameri sto igraju prljavu strategijsku igru protiv Rusa i Kineza...
A Saudijci se predstavljaju kao Sila koja hoce da vodi sve sunite!

Milan-Indjija

pre 8 godina

Kada citam pojedine komentare, sramota me je sto sam deo srpskog naroda. Kakva ironija i glupo poredjenje. Da iole razumete svetsku politiku, bilo bi vas sramota toga sto pisete. Bombardovanje 1999.god. je izvrsio NATO pakt (ok, i FR je deo NATO-a, ali se narod tu ne pita nista), dok je sada ID(za koga nazalost navijate) napao neduzan narod koji je multietican.

Vlajko

pre 8 godina

Hvala AV što smo bezbedni, toliko smo bedni da se ovim ludacima ne isplati da išta ovde napadaju, nema zime za nas a vlast i dalje radi na problemu

Arhivator

pre 8 godina

(Crveni Oblak, 16. novembar 2015 18:13)

Nisu ni Ameri ni Rusi mnogo jači od njih. A pogotovo nisu ono što su nekad bili.
Za ovo trebaju Čerčil, Ruzvelt, Staljin, De Gol...
A sada imamo političare koji brinu samo o svom rejtingu, bave se marketingom i drhte da ne izgube neki glas. Posebno vole da se uvlače prosečnom glasaču tako da su odavno izgubili sopstveno mišljenje jer ljudima uglavnom govore samom ono što žele da čuju. Te obećavaju ovo, te obećavaju ono... A šta je Čerčil obećao? Krv, znoj i suze. I održao je obećanje. Ali je zlo zaustavljeno. Tako će morati i sada, samo niko od glavešina nema petlju da to javno kaže.
Nek' nam je Bog u pomoći.

Vlada

pre 8 godina

Ideja se pobedjuje boljom idejom, a ne bombama. Bombe ubijaju neduzne, a ideja novog svetskog poretka "bogati jos bogatiji, siromasni jos siromasniji", protiv ideje Kalifata sanse nemaju. Godinama nama malima sugerisete da "menjamo svest", vreme je da recept primenite na sebi, jer u protivnom mrka kapa. Ako ne odreagujete vi, ideje za koje ste mislili da su zauvek mrtve u Evropi ce opet isplivati na videlo... A znamo ih. Svaki cas istorije koji se preskoci, skupo dolazi na naplatu, na naplatu u nevinim zivotima, kao i uvek.

Millennium

pre 8 godina

O ovome je trebalo dosta ranije da razmišljate. A što se tiče uništavanja moćnijih, pa ako ćemo da budemo precizni, obično je bilo obrnuto. Ako se pogleda moderna istorija, globalno zlo nije bilo poraženo dok Ameri i Rusi ne preuzmu stvari u svoje ruke. Osećam da će tako biti i ovog puta. Što se tiče ratovanja vi ste pokazali šta znate, odnosno ne znate. Rusi su počeli, sada se čekaju ovi drugi da se dozovu pameti ako je imaju.

Isto Lala

pre 8 godina

"...ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana..."

(lala, 16. novembar 2015 18:32)
# Link komentara

Na Bliskom Istoku niko nikada nije resio nista za nedelju dana, niti ce ikada resiti! Sve je to, na zalost, mLogo, mLogo komplikovanije nego sto na prvi pogled izgleda, moj Lalo.

Urke

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.
(Aleksandar, 16. novembar 2015 17:32)

Ovo bi meni bilo prihvatljivo i prilicno smisleno da se ISIS rukovodi principima -- "Oko za oko, zub za zub." U prevodu receno --- unistli ste mi drzavu i zivot za sva vremena, porusili rodnu kucu i ubili npr. brata, te sada vam ja vracam napadima u Parizu, Londonu, Vasingtonu ili Nju Jorku.
Zao mi je svakog nevinog stradanja, bilo da je Francuz, Sirijac ili Srbin, ali bi taj napad imao jasan povod.

A ovde se radi o samoproklamovanoj drzavi koja je od desetina hiljada ubijenih, a mozda i stotina cak, ubila oko 90 % muslimana! Ljudi iste vere, koji za razliku od njih, tumace Kuran onako kako i pise jer nisu tzv. "salafisti". Oni ubijaju, muce ili sakate sve sto nije istog misljenja. Zene prisvajaju i pretvaraju u seksualno roblje, ubijaju svoju decu i kolju svoje svestenike --- imame i muftije, jer ne tumace Kuran i veru kao i oni, ruse drevne gradove koji su u njihovoj drzavi.

Dakle, moguce je da se oni delom i svete, ali meni se ovo cini samo kao paravan za svoja dejstva --- prvo, jer su bombardovani, a drugo je to sto se pozivaju na veru. A u biti je problem nesto sasvim trece i opasnije od pomenutog.

Pa jedno 10-ak zemalja ih barem finansira. Nije sve samo u tom bombardovanju Francuza. Oni su ozbiljna pretnja za sve. I bice sve veca.

Swarog

pre 8 godina

Slazem se da je ovaj govor otprilike to sto ISIS zeli da cuje. Mislim da demokratija ne moze da se brani povecavanjem policije, vojske, smanjivanjem ljudskih prava zarad sigurnosti i pretnjama ratom jednoj teroristickoj organizacij koja vlada pustinjom u nekoj vukojebini. Sigurnost na ustrb demokratije je upravo to sto Rusija i Kina godinama provode. Ov situacija moze a se resi samo potpunim unistenjem kompletne teroristicke infrastrukture i vojske po ugledu na borbu protiv Treceg Rajha, angarzovanjem par stotina hilajda vojika u Iraku i Siriji, razoruzavanjem svih tamo, postavljanjem kontrole kao u Bosni od 95 (zabrana govora mrznje, povratak izbeglica). Vodje i vojnike ISIS-a treba tretirati bar onako kao SS trupe 1945. Takodje domacim religioznim ekstremistima u Evropi treba uskratiti pravo na javno delovanje i absolutno zabraniti ekstremisticku relogioznu nastavu koji izvode uvezeni religiozni ucitelji. Problem je sto je nemoguce napraviti koaliciju koja bi ukljucila i Zapad i Rusiju, Saudijsku Arabiju ,Tursku i Iran a bez toga nije moguce stabilizovati region.

ufo

pre 8 godina

Da li to znači da ste se konačno opametili.Odavno Putin sve to priča ali nema ko da sluša.Ipak je bitnije šta kaže veliki brat a nevin narod gine.

robin

pre 8 godina

Zašto se loše razumete, zašto se ovo dešava.
Prosto, zato što kod vas ginu ljudi, a u Bagdadu, Siriji, Palestini...ne znam, kažize mi Vi Predsedniče, možda tamo ne umiru ljudi.
Zašto im to radite, zašto ne pomognete??
Pa ti Francuski mladi ljudi vole život, vole Francusku, ali Vi im ubijate rodjake i ponašate se tako indiferentno....
Zašto,zašto,zašto

lala

pre 8 godina

ajde sretno Francuzi,mada se borite protiv vetrenjaca,tu borbu jos niko nije dobio svi su izgubili na zalost,ipak zelim vam svu srecu,,idite u Siriju I rewire više situaciju pobite te islamiste,ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana,I da idemo dalje sa zivotima,ovo više smara

Darth Shone

pre 8 godina

Khm, khm, jeli ovaj svestan sta prica? Ili olako imitira onog Busa mladjeg? Da li on zna ko su mu neprijatelji? Da se takvim ne doakava bombama sa jedne strane, a ovamo ih primate u jevropu s druge strane! Da li zna za resenost da se bore do poslednje kapi krvi? Ima li neko od starijih Frnacuza da mu isprica o jednoj isto tako fanaticnoj grupi, o Wafen SS? Nema, zato i lupa. Hoces rat sa Isil, ID, ili kako se vec zove ta fanatizovana bezmozganska bulumenta?! Hoces? E pa onda objavi rat svim muslimanima, i da, ne idu tu bombe, nego kopnene akcije, sprzena zemlja i kaznene ekspedicije, Kako oni tebi,tako ti njima. Hoces takav rat? U redu, ali onda budi spreman i na gubitke, a ako neces i njih, e onda uzmi malo pa se cesi po uvcetu, pa onda lepo pogledaj sta ti je preostalo, samo jedno. Ali necu da ga pominjem jer ce me optuziti za rasizam i mrznju. Samo cu da napomenem, podseti se kako je Japan nateran da kapitulira 1945. E tako, a Bog, ili alah, neka posle sakupljaju i broje svoje.

iznogud

pre 8 godina

Za koga navijaju komentatori ovde? Mislim realno, meni se cini da se ovde favorizuju teroristi. Bolesnog li stava! Crno se i Srbiji i Balkanu pise, a vi se i dalje delite i krivite zapad i likujte dok i nama ne dodje mecka na vrata.

Amer

pre 8 godina

To je skupo rodjaci a vi necete da platite nego cete zvati ujka Sema da salje trupe a on to nece uraditi jer je u protekla dva rata potrosio 2 triliona dolara - 15% ukupnog americkog duga. vojska je skupa u poredjenju sa dronovima I vazdusnim napadima. nazalost, 6235 vazdusnih napada koje ste izveli u poslednje dve godine, plus par stotina ruskih I saveznickih, da zaokruzimo na 7000 nisu mnogo uradili pa mozemo biti 100% sigurni da sami vazdusni napadi nece nista promeniti. pustite siriju rusima I irancima za sada, mozda bude drugacije za deceniju kad opet usa bude u budzetakom suficitu ili organizujte veliku koaliciju pa da svi snose troskove, treceg nema!

Realista

pre 8 godina

G. Oland,
Teško ćete Vi sa takvom retorikom i takvim (siledžijskom)ponašanjem bilo šta rešiti.
Ti teroristi nisu iznikli iz ničega. Vi ste posejali to seme, a sada bi hteli da ga počupate.
Nemoguća je to misija.
Vi ste objavili da su izvršioci imali od 15 do 18 godina. Da li Vam to nešto znači, jer tamo raste hiljade i hiljade nove dece u ruševinama svojih kuća, osiromašena siročad, gladni i žedni.
Branite Republiku, a uništili ste njihovu zemlju.
Trajno rešenje je samo da se SVE STRANE ARMIJE povuku u svoje matične države, a tim jadnim i napaćenim narodima prepuste da SAMI rešavaju svoje probleme!!!

branko

pre 8 godina

Ma jasta. Uradices ono sto ti Americka Arabija 'predlozi'. Obrijat ces im brade i nazvati ih modernim pobunjenicima, obesices Asada i konacno izgraditi taj blagorodni gasovod kroz Siriju, vasu bivsu koloniju. Znao je Oland unapred da bi Rusija upoterebila Mistral brodove u Siriji pa ih je zato i prodao drugome. Ti Mistrali bi sada vredili suvog zlata u Ruskim rukama.
Nego pitam se sta ce Olando uraditi sa ID u Iraqu sa kojom se vec kao bori vec godinu dana sa 'silnom' koalicijom od 60 zemalja?

Леонардо

pre 8 godina

Из прве руке. Главни кривац за ово што се дешава у Француској су политичари ( власт или опозиција, све једно). Да би опстали на власти( победили на изборима), Арапском становништву и осталима из њихових бивших колонија дали су све. Социјалне програме, доступно школство, здравство,( уопште боље услове живота него што би имали у Мароку, Алжиру,Сенегалу). За узврат су тражили гласове. Нема пуно партија са исламским предзнаком око којих би се муслимани окупили и легално унутар система борили за себе.( остају им џамије и индоктринација.) Друго, ксенофобија се и поред свега( слобода, братство, јенакост) осећа у ваздуху деценијама, и само је било питање тренутка када ће се ово десити. Овај потез Оланда је очајнички и неопходан, али много закаснео. Стварни проблем се решава на Француском тлу. Мислим да нас тек очекују удари терориста широм Европе ( Енглеска, Немачка, Италија), и да сходно томе неке стечене и достигнуте слободе и демократске вредности у западним демократијама ће бити ограничене, а све на штету нормалних, обичних грађана.

Polako Mirko, isti si ko ovi tvoji

pre 8 godina

Sve je ovo ucinjano da bi Francuska promenila ustav bez referenduma. Nisu hteli da zakucavaju avione u Ajfelov toranj (kao kolege) vec su pobili publiku sa hevi metal koncerta. Teorija zavere je jedina kojoj se jos moze verovati.

Nenad-EU

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.
(Miško, 16. novembar 2015 16:56)

Ne znam koliko imaš godina ali Srbija je imala velikih problema na KiM od početka 80ih. Rešavala ih je kako ih je rešavala (na najgori mogući način - maltretiranjem i konstantom diskriminacijom albanske većine) do '98 a onda su se umešale zapadne sile. Kapiram ja ironiju u ovom kometaru ali što se KiM tiče, sami smo krivi.

Hulk

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.

Milan-Indjija

pre 8 godina

Kada citam pojedine komentare, sramota me je sto sam deo srpskog naroda. Kakva ironija i glupo poredjenje. Da iole razumete svetsku politiku, bilo bi vas sramota toga sto pisete. Bombardovanje 1999.god. je izvrsio NATO pakt (ok, i FR je deo NATO-a, ali se narod tu ne pita nista), dok je sada ID(za koga nazalost navijate) napao neduzan narod koji je multietican.

Miško

pre 8 godina

Nas ste naterali da sednemo za sto sa Albancima da se dogovaramo o Kosovu i Metohiji. Zašto sada i Vi Olande ne sednete za sto i ne pregovarate sa muslimanima i ISIS-om o njihovim pravima u vasoj miroljubivoj Francuskoj.

DEDA CVETKO

pre 8 godina

Evo ovako...

Da biste nekome objavili rat:

- Morate da znate KO vam je neprijatelj i gde je i kako rasporedjen i naoruzan.

- Morate da znate kolika je vojna, materijalna, tehnicka, finansijska i moralna snaga vaseg neprijatelja i odakle je crpi.

- Morate da znate zbog (i radi) cega idete u rat.

- Morate da znate ko su saveznici, jataci i pomagaci vaseg neprijatelja; takodje: morate da znate ko su (nekada davno, dok im niste zaboli noz u ledja) bili VASI tradicionalni saveznici.

- Morate da budete sigurni da ste dovoljno spremni i snazni da taj rat i dobijete.

- Morate da planirate na duzu stazu.

- Morate da znate KAKO misli i cime se motivise vas neprijatelj.

Francuska vlada ***NEMA POJMA*** niti ko im je neprijatelj (oni i dalje zive u mentalnom tralalalalendu u kojem je Rusija glavni neprijatelj civilizacije), NITI zna gde im se neprijatelj nalazi (ALO? Jeste li snimili Kosovo? Zapadnu Makedoniju? Tursku?), NITI koliko broji u ljudstvu, tehnici i logistici (pitajte svog Velikog Brata, on sve zna), NITI cime ce da ga tuku, NITI su sigurni u svoju pobedu.

U prevodu: francuska vlada ne bi znala gde im je derrière sve i kad bi im Viktorija Nuland prstim brknula u isti.

Ali, bitno je da ljudi hoce u rat. Evo, vec su spremili ofarbane drvene vojnike za Bozic.

E pa neka vam je sa srecom. Vi nam samo tvitujte kad obavite posao i kad vase trupe budu trijumfalno marsirale kroz Rijad, a mi cemo da vam bacamo konfete i da vicemo: Vive le Trance.

Aleksandar

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.

vlade

pre 8 godina

Tesko ce cak iako se ujedini zapad sa Rusijom ID biti unisten. Mnogo su ojacali,em i Saudijska Arabija daje ogroman novac,a oni nikada nece bankrotirati,em prodaju naftu Turskoj za male pare,iz podrucija koje kontrolisu.Videli smo sta samo nekoliko njihovih boraca mogu da urade,a svuda imaju svoje regrute. 10 miliona ljudi zivi na podruciju koje kontrolise ID,cak iako bi Rusi sa zapadnjacima krenuli kopneno,bilo bi velikih problema,ovako gadjadje ih vazdusno,sto nije dovoljno,jer ovi nikada nece kapitulirati.Ohrabreni su sa uspeli su da sruse avion u Egiptu,haos u Parizu,ishod je neizvestan

Aron

pre 8 godina

Sve je to blabla. Ovde su stvari vrlo jasne, ako Francuska hoće da izigrava svetsku silu onda mora da računa da im život neće biti isti kao pre. Mogu da biraju. Ili će da se ponašaju kao Nemačka i Španija pa da se ne mešaju u spoljna pitanja. Ili će da se bolje organizuju pa d donesu nove antiterorističke zakone i da aktiviraju ozbiljniju obaveštajnu i kontraobaveštajnu delatnost. To jest da zavedu neku vrstu vanrednog stanja kao što je to slučaj u Americi ili britaniji. Ili još ekstremniju varijantnu da izvrše invaziju i unište islamsku državu.Ali za to nisu dovoljni napadi avionima već angažovanje kopnenih snaga i spremnost da žrtvuju bar 1 000 svojih vojnika. Ako ne i više. Jer na primer samo izrael je u prošlogodišnjem napadu na Hamas izgubio 60 ljudi. A nije ih uništio već samo oslabio. A ISIL je bar 10 puta jači od njih. Čini mi se da su Francuzi malo neozbiljni kao narod a politika nije igra.

Zare

pre 8 godina

Kaо што неко рече, у рату сте од кад бацате бомбе по Африци и на Блиском истоку. Ето, сад га имате и у сопственом дворишту.

iznogud

pre 8 godina

Za koga navijaju komentatori ovde? Mislim realno, meni se cini da se ovde favorizuju teroristi. Bolesnog li stava! Crno se i Srbiji i Balkanu pise, a vi se i dalje delite i krivite zapad i likujte dok i nama ne dodje mecka na vrata.

Politikanti

pre 8 godina

Sta mislite od koga ce kupovati oruzje kao sto najavljuju?! Nece od Rusa sigurno. Kada ste krenuli da ubijate ljude u njihovim dvoristima trebali ste biti spremni i na svoje gubitke u svom. Nema sada ljutis. Dalje, lepo napisase ljudi, a protiv koga se tacno borite i ulazite u rat?! Koliko god danasnje ratovanje zavisi od oruzja i dalje je moral, posvecenost i spremnost vojnika da da zivot presudna u svakom ratu. Sto se ovoga tice ID borci su neprikosnoveni, iako se svi slazemo da su cudovista, ovo im niko ne moze zameriti. Bolje vam je da povucete vojsku i ohladite malo sa dzojsticima, sredite svoju zemlju i napravite je tolerantnom i jednakom za sve i tada cete imati neku sansu da vas ne ubijaju. A i da se ne lazemo, prvi ste krenuli.

Tobias Quantrill

pre 8 godina

Francuska ima moje simpatije baš onoliko koliko je Libija imala simpatije Francuza. Ako je to malo ili ništa, nisam ja kriv, samo sam se ugledao na 'sav normalan svet', kako nam već decenijama avetujete.

goran

pre 8 godina

To mu dodje neka francuska "Sablja". Ali, eto, zbacili su i ubili Gadafija, pa im se vratilo. Opet su ceh umesto politicara platili neduzni gradjani. A ovaj njihov predsednik, koji bi ako ima trunke morala trebao dati ostavku, mogao bi borbu protiv terorizma poceti tako sto bi povukao priznanje teroristicke tvorevine na tlu Evrope-lazne drzave Kosovo!

Grunf

pre 8 godina

Francuska je u ratu.Pre neki dan sam napisao da samo čekam ovu rečenicu.Onaj koji razdragano maršira u stroju uz muziku je već zaslužio moje sažaljenje. Njemu je veliki mozak dat greškom, jer bi mu i kičmeni stub bio dovoljan.Na veliku žalost ovog sveta živimo u svetu nukearnih giganata i moralnih patuljaka.Ova planeta zemlja zna više o ratu nego što znamo o miru, više o ubijanju nego o življenju.Direktna upotreba sile je jadno rešenje za bilo koji problem koje generalno koriste samo mala djeca ili velike nacije.Rat nije avantura.To je bolest,poput ebole.Pitam se i postavljam pitanje a ne znam šta bih sve dao kad bih tačno znao za koga su stvarno učinjena dela o kojima se u javnosti govori da su bila učinjena za domovinu.Jean-Paul Sartre je rekao citiram:"“Razaranja koja se čine nasumice samo oslabljuju slabe, obogaćuju bogataše, a moćne čine još moćnijim.” Ni u najdužemem miru ne govori čovek toliko besmislica i neistina kao u najkraćem ratu.SVe će svesti na to da dođeš i otmeš zemlju neprijatelju; dođe neprijatelj i otme zemlju tebi.Francuzi malo mudrosti.Davno 1968 francuski studenti su napisali čuveni grafit:Prije čoveka je bila šuma,iza čoveka ostaće pustinja.Treća strana Vas koristi.Uvek profitira unazad 100 godina iako su jedno 8000 km dalje od nas evropljana.

Boki

pre 8 godina

Jedini put i pravi put Srbije je Rusija.Evropa je licemerna i nije alternativa.Ja se licno nalazim trenutno ovde u Francuskoj i nisan video ni na jednom njihovom kanalu kako prikazuju nas grad i nasu zemlju u bojama njihove zastave,a sve ostale su prikazivali.Oni nas ne smatraju prijateljima,tako i mi treba da se ophodimo prema njima.
(Hulk, 16. novembar 2015 17:10)

Ti nama iz Francuske pises da nam je jedini put Rusija? Pa sto ne zivis u Rusiji nego u Francuskoj?

002

pre 8 godina

Za teroriste treba rezolucija a za bombardovanje Srbije nije trebala ? Šta reći ? Ovo je specijalni rat i za borbu protiv ovakve taktike koju koristi Isis je potrebno umece i saradnja svih zemalja EU i Rusije . Ne moze samo jedna zemlja da se bori . Francuska i sve zemlje EU imaju borce Isis na svojim teritorijama , potrebno je mnogo vise od oruzja da bi se iskorenila ta ideologija . Najvise mogu da pomognu iskreni muslimani koji ce uloziti veliki trud da preobrate ove fanatike . Svi oni posecuju dzamije po EU i mole se . Mnogo mogu da pomognu hodze i imami u propovedi kad se okupe . Sa njima se dogovorite i resicete problem . Oruzjem cete samo rasplamsati sukobe na tlu EU . Nemoguce je sve njih fizicki odstraniti , treba ih preobratiti i vratiti na prave vrednosti muslimanstva . Ovaj put je dugotrajan ali je efikasan za buducnost svih nacija . I normalno , obustaviti sve vojne sukobe na Bliskom istoku koji se vode zbog nafte i gasa . Dosta je bilo ubijanja.

Aleksandar

pre 8 godina

a to sto sad napadaju Francusku itd pa ta francuska je u Nato sve zemlje clanice Nato-a su otisle da udaraju goc na Amere u toj siriji u itaku itd i sad kad im dosli na vratima kukaju pa brate zovite vareogasce da gase pozar o cutite zalosno je za neduzni narod ali i 1999 su nama letele rakete iznad glave pa nam se smejali i Zar sirak i ostala bagra

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Ovaj ne zna gde udara, ne zna ni kome objavljuje rad. Ovo je samo počitički odgovor da se umiri narod. Ali ovaj događaj je pokazatelj da im je obaveštajna služba bušna kao švajcarski sir, a bez nje svaki rat je unapred izgubljen. Nemaš kontrolu na terenu dok ne pošalješ kopenen trupe, pa makar bombardovao 24 časa. Problem je što oni imaju neprijatelje i u svojoj zemlji, koji su njihovi državljani, odrasli u Francuskoj. Kad se mešaš previše u unutrašnju politiku drugih zemalja, snađe te ovako nešto. Trebaće im sreće.

mare

pre 8 godina

Protiv koga covece ste vi u ratu?Teroristi su rodjeni francuzi i belgijanci..U popisu nemate veroispovest,mozete samo da nagadjate koliko muslimana ima i da strepite kada ce nekog da vrbuju radikalni islamisti... Jos ako su vam usli kao migranti...

nesa

pre 8 godina

Pa prijatelju,vi ste u ratu odavno tj.od onog trenutka od pre nekoliko godina kada ste se umesali u bombardovanje zemalja na bliskom istoku.
Ovo je samo bio odgovor na vas rat..
Vrlo licemerno od Evrope (kao i mnogo puta vidjeno) da se sve posmatra sa jednog arsina..Pa i njima tamo ginu civili od francuskih,americkih i ko zna cijih bombi pa cute i trpe. Ovo je posledica vase politike podrske Americi.
Cestitam,napokon ste shvatili da ste u ratu!!!

Dile

pre 8 godina

zapad je mnogo slab unutra a to koriste teroristi.Okanite se corava posla,pridružite se Rusiji i unistite tu neman i prestanite jednom da slušate Ameriku koja nas je uvukla u sve ovo.

robin

pre 8 godina

Zašto se loše razumete, zašto se ovo dešava.
Prosto, zato što kod vas ginu ljudi, a u Bagdadu, Siriji, Palestini...ne znam, kažize mi Vi Predsedniče, možda tamo ne umiru ljudi.
Zašto im to radite, zašto ne pomognete??
Pa ti Francuski mladi ljudi vole život, vole Francusku, ali Vi im ubijate rodjake i ponašate se tako indiferentno....
Zašto,zašto,zašto

pibody

pre 8 godina

A kako bi bilo , Francuzi, da povucete sve vase vojnike i naoruzanje u zemljama izvan vase zemlje? Sta mislite, da li bi vas onda napadali? A vi hocete da ih i dalje napadate u njihovim zemljama. Nek vam je Bog u pomoci.

lala

pre 8 godina

ajde sretno Francuzi,mada se borite protiv vetrenjaca,tu borbu jos niko nije dobio svi su izgubili na zalost,ipak zelim vam svu srecu,,idite u Siriju I rewire više situaciju pobite te islamiste,ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana,I da idemo dalje sa zivotima,ovo više smara

Bucko

pre 8 godina

Ovo zvuči nadrealno, skoro kao kad neki naš političar objašnjava kako je svetska kriza naša razvojna šansa ili da smo lider u čemu god.
Francuska je u konstantnom ratu od kraja drugog svetskog rata do danas, sa kraćim pauzama. Među evropskim državama je na prvom mestu, a u svetu pri vrhu po broju vojnih angažmana i intervencija širom planete. Da se ne vraćamo na Indokinu, Severnu Afriku i ostale njihove bivše kolonije i "interesne zone", samo po mom sećanju od 1995. do danas teško da su sastavili značajniji period a da nisu nekog bombardovali ili negde intervenisali, od Evrope do Afrike. Možda ne kao predvodnici, ali ni to nije za svakoga.
Ako ništa, makar je malo utešno znati da su i u drugoj po značaju državi Evrope i bivšem svetioniku humanizma i visoko razvijene ljudske misli, političari očigledno sličnog mentalnog kapaciteta kao i ovi naši. Nije nam od toga bolje, ali bar nismo usamljeni.

Vlajko

pre 8 godina

Hvala AV što smo bezbedni, toliko smo bedni da se ovim ludacima ne isplati da išta ovde napadaju, nema zime za nas a vlast i dalje radi na problemu

Knez

pre 8 godina

"Nece nas varvari spreciti, da zivimo zivot kakav smo izabrali"?? E pa tu je problem, bas u tome sto ste izgovorili g. Oland. Vi ste kao i vasi saveznici, izabrali da sravnite pola jednog kontinenta samo da bi ziveli zivot kakav ste izabrali. Vekovima kolonizujete svet, uzimate resurse, razvaljujete drzave i narode, samo da bi " vas" sistem funkcionisao i da bi vi ziveli zivot koji ste izabrali. Svaka akcija ima svoju reakciju...sravnili ste pola jednog kontinenta...reakcija je naravno nezgodna.

Darth Shone

pre 8 godina

Khm, khm, jeli ovaj svestan sta prica? Ili olako imitira onog Busa mladjeg? Da li on zna ko su mu neprijatelji? Da se takvim ne doakava bombama sa jedne strane, a ovamo ih primate u jevropu s druge strane! Da li zna za resenost da se bore do poslednje kapi krvi? Ima li neko od starijih Frnacuza da mu isprica o jednoj isto tako fanaticnoj grupi, o Wafen SS? Nema, zato i lupa. Hoces rat sa Isil, ID, ili kako se vec zove ta fanatizovana bezmozganska bulumenta?! Hoces? E pa onda objavi rat svim muslimanima, i da, ne idu tu bombe, nego kopnene akcije, sprzena zemlja i kaznene ekspedicije, Kako oni tebi,tako ti njima. Hoces takav rat? U redu, ali onda budi spreman i na gubitke, a ako neces i njih, e onda uzmi malo pa se cesi po uvcetu, pa onda lepo pogledaj sta ti je preostalo, samo jedno. Ali necu da ga pominjem jer ce me optuziti za rasizam i mrznju. Samo cu da napomenem, podseti se kako je Japan nateran da kapitulira 1945. E tako, a Bog, ili alah, neka posle sakupljaju i broje svoje.

морава

pre 8 godina

Samo još da ovi naši shvate da nije Srbija napadnuta, da ne mogu biti veći natovci od NATO-a i da ne srljaju kao '41. Uzgred, nismo bojili Srbiju u boje ruske zastave kad su ti isti oborili avion sa 224 putnika.

PeratK

pre 8 godina

Ratovali ste u Libiji pre nekoliko godina, sada ste opet u ratu a i pre toga ste ratovali u Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji, zemljama Afrike hm ne mogu da se setim kada to Francuska nije ratovala.

Kilave li nacije boze ???!

pre 8 godina

Oland: Francuska je u ratu, uništićemo ID

E, ovo mi lici, bar kad su Francuzi u pitanju, na ono cuveno "e, aj' udari me jos jednom, cek' samo da skinem sat".

Realista

pre 8 godina

G. Oland,
Teško ćete Vi sa takvom retorikom i takvim (siledžijskom)ponašanjem bilo šta rešiti.
Ti teroristi nisu iznikli iz ničega. Vi ste posejali to seme, a sada bi hteli da ga počupate.
Nemoguća je to misija.
Vi ste objavili da su izvršioci imali od 15 do 18 godina. Da li Vam to nešto znači, jer tamo raste hiljade i hiljade nove dece u ruševinama svojih kuća, osiromašena siročad, gladni i žedni.
Branite Republiku, a uništili ste njihovu zemlju.
Trajno rešenje je samo da se SVE STRANE ARMIJE povuku u svoje matične države, a tim jadnim i napaćenim narodima prepuste da SAMI rešavaju svoje probleme!!!

ufo

pre 8 godina

Da li to znači da ste se konačno opametili.Odavno Putin sve to priča ali nema ko da sluša.Ipak je bitnije šta kaže veliki brat a nevin narod gine.

Sale

pre 8 godina

Sta vam bre nije jasno...
Velike ambicije Turske, kao i Amera i Saudijaca. Dovela je danas da gledamo to sto gledamo.
Najvise je Turska kriva sto masta o Otomankom carstvu...A Ameri sto igraju prljavu strategijsku igru protiv Rusa i Kineza...
A Saudijci se predstavljaju kao Sila koja hoce da vodi sve sunite!

Swarog

pre 8 godina

Slazem se da je ovaj govor otprilike to sto ISIS zeli da cuje. Mislim da demokratija ne moze da se brani povecavanjem policije, vojske, smanjivanjem ljudskih prava zarad sigurnosti i pretnjama ratom jednoj teroristickoj organizacij koja vlada pustinjom u nekoj vukojebini. Sigurnost na ustrb demokratije je upravo to sto Rusija i Kina godinama provode. Ov situacija moze a se resi samo potpunim unistenjem kompletne teroristicke infrastrukture i vojske po ugledu na borbu protiv Treceg Rajha, angarzovanjem par stotina hilajda vojika u Iraku i Siriji, razoruzavanjem svih tamo, postavljanjem kontrole kao u Bosni od 95 (zabrana govora mrznje, povratak izbeglica). Vodje i vojnike ISIS-a treba tretirati bar onako kao SS trupe 1945. Takodje domacim religioznim ekstremistima u Evropi treba uskratiti pravo na javno delovanje i absolutno zabraniti ekstremisticku relogioznu nastavu koji izvode uvezeni religiozni ucitelji. Problem je sto je nemoguce napraviti koaliciju koja bi ukljucila i Zapad i Rusiju, Saudijsku Arabiju ,Tursku i Iran a bez toga nije moguce stabilizovati region.

Ivica Toronto

pre 8 godina

A da probate drugaciji pristup,
prestanete da destabilizujete srednji istok zbog para koje bi da zaradite, smanjite mesanje arapima u njihova posla i cak malo investirate i taj region gde treba da zivot postane bolji (kao sto ste uradili sa nemackom i japanom posle 45te)...
Srecne i bogate ljude je tesko nagovoriti na terorizam.

Millennium

pre 8 godina

O ovome je trebalo dosta ranije da razmišljate. A što se tiče uništavanja moćnijih, pa ako ćemo da budemo precizni, obično je bilo obrnuto. Ako se pogleda moderna istorija, globalno zlo nije bilo poraženo dok Ameri i Rusi ne preuzmu stvari u svoje ruke. Osećam da će tako biti i ovog puta. Što se tiče ratovanja vi ste pokazali šta znate, odnosno ne znate. Rusi su počeli, sada se čekaju ovi drugi da se dozovu pameti ako je imaju.

Arhivator

pre 8 godina

(Crveni Oblak, 16. novembar 2015 18:13)

Nisu ni Ameri ni Rusi mnogo jači od njih. A pogotovo nisu ono što su nekad bili.
Za ovo trebaju Čerčil, Ruzvelt, Staljin, De Gol...
A sada imamo političare koji brinu samo o svom rejtingu, bave se marketingom i drhte da ne izgube neki glas. Posebno vole da se uvlače prosečnom glasaču tako da su odavno izgubili sopstveno mišljenje jer ljudima uglavnom govore samom ono što žele da čuju. Te obećavaju ovo, te obećavaju ono... A šta je Čerčil obećao? Krv, znoj i suze. I održao je obećanje. Ali je zlo zaustavljeno. Tako će morati i sada, samo niko od glavešina nema petlju da to javno kaže.
Nek' nam je Bog u pomoći.

Amer

pre 8 godina

To je skupo rodjaci a vi necete da platite nego cete zvati ujka Sema da salje trupe a on to nece uraditi jer je u protekla dva rata potrosio 2 triliona dolara - 15% ukupnog americkog duga. vojska je skupa u poredjenju sa dronovima I vazdusnim napadima. nazalost, 6235 vazdusnih napada koje ste izveli u poslednje dve godine, plus par stotina ruskih I saveznickih, da zaokruzimo na 7000 nisu mnogo uradili pa mozemo biti 100% sigurni da sami vazdusni napadi nece nista promeniti. pustite siriju rusima I irancima za sada, mozda bude drugacije za deceniju kad opet usa bude u budzetakom suficitu ili organizujte veliku koaliciju pa da svi snose troskove, treceg nema!

branko

pre 8 godina

Ma jasta. Uradices ono sto ti Americka Arabija 'predlozi'. Obrijat ces im brade i nazvati ih modernim pobunjenicima, obesices Asada i konacno izgraditi taj blagorodni gasovod kroz Siriju, vasu bivsu koloniju. Znao je Oland unapred da bi Rusija upoterebila Mistral brodove u Siriji pa ih je zato i prodao drugome. Ti Mistrali bi sada vredili suvog zlata u Ruskim rukama.
Nego pitam se sta ce Olando uraditi sa ID u Iraqu sa kojom se vec kao bori vec godinu dana sa 'silnom' koalicijom od 60 zemalja?

Polako Mirko, isti si ko ovi tvoji

pre 8 godina

Sve je ovo ucinjano da bi Francuska promenila ustav bez referenduma. Nisu hteli da zakucavaju avione u Ajfelov toranj (kao kolege) vec su pobili publiku sa hevi metal koncerta. Teorija zavere je jedina kojoj se jos moze verovati.

Vlada

pre 8 godina

Ideja se pobedjuje boljom idejom, a ne bombama. Bombe ubijaju neduzne, a ideja novog svetskog poretka "bogati jos bogatiji, siromasni jos siromasniji", protiv ideje Kalifata sanse nemaju. Godinama nama malima sugerisete da "menjamo svest", vreme je da recept primenite na sebi, jer u protivnom mrka kapa. Ako ne odreagujete vi, ideje za koje ste mislili da su zauvek mrtve u Evropi ce opet isplivati na videlo... A znamo ih. Svaki cas istorije koji se preskoci, skupo dolazi na naplatu, na naplatu u nevinim zivotima, kao i uvek.

Isto Lala

pre 8 godina

"...ne mogu da shvatim da jedna Amerika I nato sa rusima zajedno ne mogu da rese situaciju na bliskom istoku za nedelju dana..."

(lala, 16. novembar 2015 18:32)
# Link komentara

Na Bliskom Istoku niko nikada nije resio nista za nedelju dana, niti ce ikada resiti! Sve je to, na zalost, mLogo, mLogo komplikovanije nego sto na prvi pogled izgleda, moj Lalo.

Urke

pre 8 godina

Ne baljezgaj, sta ste zakuvali sad ce te i da kusate ! Tako ti je to kada 70god jasete zajedno sa kaubojem po bliskom istoku i sad se cudis sto nekon dozlogrdilo.
(Aleksandar, 16. novembar 2015 17:32)

Ovo bi meni bilo prihvatljivo i prilicno smisleno da se ISIS rukovodi principima -- "Oko za oko, zub za zub." U prevodu receno --- unistli ste mi drzavu i zivot za sva vremena, porusili rodnu kucu i ubili npr. brata, te sada vam ja vracam napadima u Parizu, Londonu, Vasingtonu ili Nju Jorku.
Zao mi je svakog nevinog stradanja, bilo da je Francuz, Sirijac ili Srbin, ali bi taj napad imao jasan povod.

A ovde se radi o samoproklamovanoj drzavi koja je od desetina hiljada ubijenih, a mozda i stotina cak, ubila oko 90 % muslimana! Ljudi iste vere, koji za razliku od njih, tumace Kuran onako kako i pise jer nisu tzv. "salafisti". Oni ubijaju, muce ili sakate sve sto nije istog misljenja. Zene prisvajaju i pretvaraju u seksualno roblje, ubijaju svoju decu i kolju svoje svestenike --- imame i muftije, jer ne tumace Kuran i veru kao i oni, ruse drevne gradove koji su u njihovoj drzavi.

Dakle, moguce je da se oni delom i svete, ali meni se ovo cini samo kao paravan za svoja dejstva --- prvo, jer su bombardovani, a drugo je to sto se pozivaju na veru. A u biti je problem nesto sasvim trece i opasnije od pomenutog.

Pa jedno 10-ak zemalja ih barem finansira. Nije sve samo u tom bombardovanju Francuza. Oni su ozbiljna pretnja za sve. I bice sve veca.

Леонардо

pre 8 godina

Из прве руке. Главни кривац за ово што се дешава у Француској су политичари ( власт или опозиција, све једно). Да би опстали на власти( победили на изборима), Арапском становништву и осталима из њихових бивших колонија дали су све. Социјалне програме, доступно школство, здравство,( уопште боље услове живота него што би имали у Мароку, Алжиру,Сенегалу). За узврат су тражили гласове. Нема пуно партија са исламским предзнаком око којих би се муслимани окупили и легално унутар система борили за себе.( остају им џамије и индоктринација.) Друго, ксенофобија се и поред свега( слобода, братство, јенакост) осећа у ваздуху деценијама, и само је било питање тренутка када ће се ово десити. Овај потез Оланда је очајнички и неопходан, али много закаснео. Стварни проблем се решава на Француском тлу. Мислим да нас тек очекују удари терориста широм Европе ( Енглеска, Немачка, Италија), и да сходно томе неке стечене и достигнуте слободе и демократске вредности у западним демократијама ће бити ограничене, а све на штету нормалних, обичних грађана.