Utorak, 10.11.2015.

18:25

Priština suspendovala sporazum o ZSO

Ustavni sud Kosova odlučio je da privremeno suspenduje Briselski sporazum sa Srbijom postignut u avgustu ove godine o Zajednici srpskih opština, javlja Koha.

Izvor: B92

Priština suspendovala sporazum o ZSO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

Jovanhoe

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo?
Ako je njihovo, zasto ga otimaju?
A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?
(Mile, 10. novembar 2015 21:23)

Kosovo je njihovo/albansko, no od Srbije se traži potpis,
kako bi to bilo u duhu zakona za sva vremena (de iure).
Ovo natezanje može potrajati još neko vrijeme, no Srbija ništa
postići neće i ne može, osim gubitka vremena, živaca, novaca
i ljudi. U svakom slučaju Srbija gubi, ovako ili onako :-)

milan

pre 8 godina

Iza suspendovanja ovog sporazuma stoji još neko pored Prištine. Stvaranje ovih zajednica omogućilo bi srpskom narodu da ostane na Kosovu, ali to izgleda da ne smeta samo Prištini. Stvaranjem ovih zajednica je dobra ideja i nadam se da će je neko sprovesti u delo

lord

pre 8 godina

ovo je samo beg od stvarnosti... albanci su svoju ulogu u zapadnoj igri zavrsili... ogroman broj albanaca odlazi sa kosova preko albanije dalje u evropu i svet o tome se ne govori... zapad polako albance pusta niz vodu...

Wlad

pre 8 godina

@Remington USA

Da je ta vasa tvorevina na Kosovu zaista suverena i nezavisna drzava bez ikakvih problema bi bila primljena u UNESCO, UN cak bi i na Evroviziji ucestvovali. Ta vasa tvorevina je izdrzavani, poluilegalni protektorat bez medjunarodnog priznanja. Tu je npr. SSP koji je nedavno potpisan gde jasno stoji da je taj ugovor napravljen po ugledu na slicne koje se odnose na "teritorije bez medjunarodnog priznanja". I odakle ti da su sve te drzave koje su priznale tu vasu tvorevinu "demokratske i razvijene"? Demokratske i razvijene su njih 20-tak a ostatak su banana drzavice, kolonije, ostrvceta po Pacifiku, okupirane teritorije itd. Bilo bi krajnje vreme da i albanski politicari i sponzori kazu Albancima istinu.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

опет суспендују договорено.еу и даље ћути.ангела меркел и даље ћути

Mile

pre 8 godina

''Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo? Ako je njihovo, zasto ga otimaju? A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?'' - Matija Beckovic

Srđa Zlopogleđa

pre 8 godina

Vidim da ovde mnogi brkaju babe i žabe i čak spominju zajednicu mađarskih opština u Srbiji.Na Kosovu se desio rat napadnuta je Srbija i spolja i iznutra na kraju smo rat izgubili međutim tražimo prava za preostali narod da bi uopšte fizički opstao na Kosovu,u tome je ogromna razlika u odnosu na Mađare i Albance u Srbiji mi nismo napali Austrougarsku niti Albaniju.Ako je Kosovo tolika banana država da im ustavni sud nalaže šta će raditi onda njima vlada ne treba neka sudije ustavnog suda pregovaraju u Briselu.

marija

pre 8 godina

Da li se neko seca slucajno da je Jahjaga najavila da ce se ovo desiti, i svi su tada penili. A onda ye desi to sto je najavljeno, i svi su iznenadjeni i misle da je osveta za UNESCO. Ova odluka je najavljena, a svi koji se prave da su iznenadjeni su obicni manipulatori (a ako su stvarno iznenadjeni, sto nije nemoguce, onda su diletanti).

samo opušteno

pre 8 godina

Moguće je suspendovati samo ono što postoji u stvarnosti. Obzirom da sporazum o ZSO nije nikada zaživeo u praksi nemoguće ga je suspendovati. Eventualno mogu da kažu da ga neće sprovoditi ali onda je to već direktan pucanj u nogu njihovom pregovaračkom kredibilitetu. Ko bi pregovarao sa njima kad unapred zna da mogu da se drznu da izigraju dogovoreno, ko ima vremena da se zamajava sa njima, čemu uopšte služe pregovori sa njima?

Remington USA

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.
(J, 10. novembar 2015 19:58)

Kosovo je več skoro 7 god. Nezavisna, suverena i od strane 106 razvijenih i demokratskih zemalja sveta priznata država. To sasvim dobro zna i Srpski narod samo principielno pitnje je kako to političari da javno naznane. To je i jedino što nije završeno.

Goran

pre 8 godina

Ko hoće realno da sagleda situaciju može samo da prizna da su nam pokazali da se kod njih poštuje pravo. Naš Ustavni sud se dve godine ne oglašava po istom pitanju i pokušava da dokaže da to niie u njegovoj nadležnosti.........
Veća demokratija je tamo nego nego u Srbiji. Na žalost svih nas.

Kizony

pre 8 godina

Mala ispravka za neupućene, Srbija se obavezala da neće blokirati učešće (članstvo) KiM u regionalnim inicijativama. U suprotnom, da se obavezala da im ne sprečava prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama, onda bi KiM već bi odavno bilo članica UN.

Ruza

pre 8 godina

Mudrost je sada najpotrebnija u srpskoj vladi. Ne sme se dozvoliti da nekim nepromišljenim aktom budemo proglaženi krivcem za ovakvu igru Prištine, jer sada treba naterati međunarodnu zajednicu da pritisne Kosovo da se vrati za rpegovarački sto i primeni već dogovoreno u Briselu.

Deadpoll

pre 8 godina

Kada cemo shvatiti da vise nije nase i to sto nisu primljeni u UNESCO nista ne znaci, sledeci put ce ih primiti sigurno. Samo odlazemo neizbezno, kada cemo se dozvati pameti? Mali smo i drcni a to nam u proslosti nikada nije pomoglo, tacno je da smo dobili neke ratove ali smo izgubili mnogo vise.

dovla

pre 8 godina

Pametno. Zasto bi oni sad pravili neke ustupke kad je sve zavrseno: Srbija je ugasila institucije, povukla policiju, postavila granicen prelaze. U sporazum kojem su garant albanski mentori (EU i SAD) veruju samo budale, tj. srpski politicari. ZSO je kao onih 1000 srpskih vojnika iz rezolucije 1244.

tako nekako

pre 8 godina

čak i kada bi ceo svet odlučio da nam vrati Kosovo i Metohiju, ja ne vidim kako bi nam to bilo u interesu. niti ekonmoskom, niti političkom, niti bezbedonosnom. hajde da se ne lažemo, "borimo" se za Kosovo i Metohiju jer znamo da nemamo nikakvih šansi da ga vratimo. ponovna integracija Kosova bi bila katastrofa za Srbiju i zaista nikome i ne pada na pamet da bi tako nešto moglo da se desi. jedino što naše vlasti hoće jeste da Kosovo bude nezavisno, ali da samo deklarativno bude u okviru Srbije, jer bi otvoreno priznanje realnosti bila politička katastrofa za njih. to je ona metafizička politika Vuka Draškovića "više od autonomije, manje od nezavisnosti". kada bi se objektivno razmislilo, vraćanje Kosova u institucije Srbije bi bila politička, ekonomska i bezbedonosna katastrofa za Srbiju. priznajmo Kosovo i okrenimo se budućnosti. svaka priča o Kosovu je samo novo samopovređivanje. kako emotivno, tako i fizičko.

SirOliver

pre 8 godina

Odakle Prištini pravo da revidiraju medjunarodne sporazume sklopljene u cilju "normalizacije" saradnje sa Srbijom, pod ingerencijom EU ?

aljbanski botovi, neprocenjivo

pre 8 godina

@NastyB

Zaista mislite da ako 100 puta ponovite laz to postati istina? Nece. Srbija NIJE potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u medjunarodnim organizacijama nego je potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u REGIONALNIM organizacijama i inicijativam a i to iskljucivo postujuci neutraln stav u vezi statusa.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

И сада ће се власти у БГ жалити својим пријатељима који су наредили Приштинским властима да тај споразум суспендују.

Edward

pre 8 godina

Ovo sve govori o Albancima i njihovoj vladavini na Kosovu. Ako EU ne reaguje na ovakvu odluku, onda i oni mogu da se svrstaju sa njima zajedno, onako u isti kos.

Štefica

pre 8 godina

Ako pravde ima (a videsmo juče da ima) , zvaničnici na kosovu su upravo postigli autogol. Ovo se mora materijalizovati u pregovorima u Briselu.

novica

pre 8 godina

A,šta ste drugo očekivali ,gospodo iz vlade?!
Mi njima malo morgen UNESKO,oni nama malo morgen ZSO!
Samo se svetimo jedni drugima-ujdurma balkanika.

Anon

pre 8 godina

U sastavu UN dokumenta 1244 piše da Kosovo ima veću autonomiju (Veću nego što je imala u Jugoslovenskom ustavu 1974) i takodje ima svog predsenika, pa zato i ne bi trebalo da se toliko glorifikuje taj dokument jer nam je na kraju isto.

sveta

pre 8 godina

Svima je jasno da je ovo politicka odluka, sasvim slucajno donesena sledeceg dana nakon neprihvatanja Kosova u UNESKO. Mi smo nase obaveze ispunili, a oni na ovaj nacin krse Briselski sporazum

Goran NS

pre 8 godina

"Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti. "

Ovo ne pise nigde u sporazumu. Pise da nece stajati na putu u EU...

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Nama svaki zastoj u pregovorima odgovara, a narocito kada on blokiraju sprovodjenje sporazuma. Vec smo bili usli u fazu kada smo na svakim pregovorima nezaustavno gubili pedalj po pedalj Kosova. U nekoj drugacijoj preraspodeli karata, do koje moze doci u relativno kratkom vremenskom periodu, ili ukoliko sponzori kosovske nezavisnosti odluce da posvete vise paznje sirijskom ili nekom drugom (novom) problemu, vrlo je moguce da cemo moci da ostvarimo nesto vise od onoga sto smo do danas dobijali (a nismo dobijali ama bas nista!). Podela bi na kraju svega bila najrealnije resenje za obe strane. Ovo je ipak dobra vest za nas, nije za slavlje , ali dobra jeste.

DD

pre 8 godina

Ne mnogo inteligentan odgovor Prištine na nedavna dešavanja. Kada budu svoju odluku morali preinačiti kako im Gospodari budu naložili, još će jadnije izgledati i u očima sveta, a nažalost i u sopstvenim. Srbija neće više nasedati na takve jeftine trikove i provokacije. Prošle su 90te i 00te.

Šćeka

pre 8 godina

Znao sam da će Kosovo neprimereno odgovoriti na jučerašnju odluku. E sad nam je svima potreban mir i zdravo rasudjivanje, naročito za Srbe na Kosovu.

Неименовани извор близак истрази

pre 8 godina

@muuuuu
мало си омашио тему. Овај споразум је договорен и потписан. то је као да ми потпишемо неки споразум са мађарском а после нећемо да га поштујемо.
Постоји изрека која се у свим земљама света поштује и на којима се заснива право и преговори а углавном се цитира у оригиналу на латинском. pacta sum servanda - уговори се морају поштовати

humanista

pre 8 godina

Bilo je i za ocekivati,i to vise nego ocigledno.Sramotno je uopste gledati i slusati sta i kako govore tamosnji lideri.Ali svaki od njih se fotografisao ispred biste,Klintona.To govori sve.

Sloba

pre 8 godina

E, ako je tako onda u redu. Smanjicemo rezultat na 4:0 (5:0 smo bese zavrslili proslu rundu pregovora ili bese 3:0?). Ne mogu ljudi protiv ustava a sada da pogledamo sta pise u nasem ustavu.

Milos

pre 8 godina

Odlicna vest.
Nadam se da ce istrajati u gluposti. Samo je pitanje da li to rade sami ili po savetu.
Ako rade sami, znaci sponzori vise ne mogu da ih kontrolisu.
Ako su ih savetovali, znaci sponzori gube i znanje i mogucnosti i zivce.
Win win kombinacija.
Sad kad bi odvojili kosovo od eu procesa eto novih opcija.
Samo nek se politicari smeskaju i budu prijatelji sa svima. Za kratko vreme 2 medjunarodna uspeha. Na zalost na unutrasnjem planu ne moze bolje jer smo od 5. Oktobra povecali drzavni aparat 20x da bi nahranili sve parazite.

TT

pre 8 godina

Moraju Albanci negde da se izduvaju, veliki udarac za njihov nacional-sovinisticki projekat i ego je bilo odbijanje da se prime u UNESCO. Trajace ovo dva, tri dana a posle ponovo po starom.

muuuuu...

pre 8 godina

Vidim da su mnogi razduševljeni zbog ove vesti...
Kao da im je neko oduzeo važnu igračku!
Pokušajte da sebi zamislite situaciju, u kojoj Mađarska svim silama podržava i "gura" osnivanje Zajednice Mađarskih Opština, na severu Vojvodine, sa onakvim ovlašćenjima i pravima kakva ste zamislili za ove sa Kosova...
Ima i drugih mogućih primera, ali je ovaj najjasniji za opis situacije.
Da li bi se neko u Srbiji obratio Ustavnom sudu, sa pitanjem da li je to tako u redu?
I šta mislite, kakva bi bila odluka Ustavnog suda?
Pa šta se onda sad isčuđavate...?

тоша

pre 8 godina

Само да напоменем да ова одлука нема везе са јучерашњим гласањем у УНЕСКУ јер је захтев за суспензијом Јахјага поднела још 31 октобра. Седница тог њиховог назови суда по захтеву Јахјаге је и иначе била заказана за 10 новембар без обзира на исход гласања у УНЕСКУ. А како су се, у принципу, из САД и ЕУ још крајем октобра сложили са Јахјагом шта урадити по питању споразума о ЗСО (видети интервју Самуела Жбогара, представника ЕУ на Космету) тј. да га треба проследити том њиховом суду и да се треба привремено суспендовати, оваква одлука о суспензији би била донета све и да су јуче Косово* примили у УНЕСКО. Једноставно, Албанцима, ЕУ и САД не одговара никакав мир на овим просторима и одговара им да увек има неко жариште да би могли да се мешају. Или то или су Албанци на Космету заиста близу неког грађанског рата, како рече Иљир Деда, па заиста морају да се праве овакве финте.

МонПај

pre 8 godina

@муууууу
Можда би и Србија требало да преиспита усклађеност Бриселског споразума са нашим важећим Уставом ....

J

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.

besna glista

pre 8 godina

Ovo rade samo sebi na stetu. Srbi na severu Kosova su toliko tapacirani parama iz Beograda da ih bilo sta od ovoga uopste ne dotice. Vlada Kosova samo nepotrebno usporava svoj put ka eventualnom uhlebljenju u EU. Isto radimo i mi, godinama se inateci sa svima, a ponajvise sa samima sobom.

zukan

pre 8 godina

za one malo pametne... scenario : Kosovo - privremeno suspendovali, nece nama srbija da se mesa, pokazali smo mi njima, ovo je nasa pobeda, narod miran. eu ih krtikuje, oni eto pod pritiskom morali da pristanu, ali to nije ZSO kakvo srbija hoce, ali eto moramo. Srbija - mi hocemo pregovore, oni nece. mi ih pobedili za unesko, oni nam vracaju, barikade iz centra BG ako treba za sveto kosovo, ipak je nasa pobeda, eu rekla mora ZSO, ne onakav kakav predstavlja pristina, nego onako kako smo mi hteli, dobili smo i mnogo vise. vrana vrani ne kopa oci...

NastyB

pre 8 godina

A sada će EU: " obe strane moraju poštovati potpisani sporazum".
(gillien, 10. novembar 2015 18:41)

Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti.
Drugo, ovo su, svakako, uradili uz debelo odobravanje Amerike, Engleske, Nemačke i drugih naših "prijatelja", tako da od ove stvari neće biti ništa. Samo me zanima da li će neko sad da protestvuje zbog ovog nepoštovanja "Briselskog sporazuma", a ista ova "elita" ne poštuje ono što je sama potpisala. To prolazi u banana državama kao što je naša, ali na zapadu je nepoštovanje potpisanog težak prekršaj i ovo je samo početak kazne. Ono još gore će tek da usledi...

zoran

pre 8 godina

Moze im se imaju amere iza ledja a ni englezi nisu daleko. Za sve smo mi krivi trebalo se drzati rezolucije 1244 i uvek oslovljavati sa SRPSKA POKRAJINA, PREMIJER SRPSKE POKRAJINE KOSOVO, jedino SOS kanal pravilno naziva sve timove sa Kosova.

Mali Perica

pre 8 godina

Mnogo komplikuju, bave se pravom, ustavom i sličnim tricama. Zašto lepo ne prepišu od srpskih kolega, koje su zaključile da Briselski sporazum nije pravni već politički dokument?

znao sam

pre 8 godina

Gde je sada Brisel?Ovo je urađeno kao odmazda spozora UČK za jučerašnji šamar u UNESCO-u . Valjda je sad svakom normalnom jasno da se treba ostaviti ćorava posla srljanja u EU .

lala

pre 8 godina

ma pustite ih da se sami zakopaju,sad ce ameri da posalju ambasadora I eu da I'm očitaju bukvicu,ukinu im svi finansisku pomoc ,I ne daju podrsku kosovu ni zašta pa će nakon toga kao bele lale da potpisu ,I što treba I što ne treba,to tako ide.p.s.IZ ISKUSTVA DELIM UPUTSTVA

Igor

pre 8 godina

Koji sporazum? Onaj gde mi imamo neke obaveze a oni izaberu koje će obaveze ispunjavati a koje ne? Ali kakvi ljudi vode državu ni ovo me ne čudi, nemaju uticaj ni na koga

Millennium

pre 8 godina

Kukavički i podlo. Nadam se da ćemo adekvatno odgovoriti. Da ne bude kao po običaju neka oni nas vređaju mi ćemo da ćutimo jer smo iznad toga. U međunarodnim odnosima nema toga. Nije ovo gužva u školskom dvorištu. Nemaju nikakav zakonski osnov. Čist bes i nezadovoljstvo zato što nisu primljeni u Unesko.

moje mišljenje

pre 8 godina

Možda grešim, ali ovo nama čak i odgovara. Prosto, treba da se lepo vidi razlika izmedju naše kooperativnosti i njihove nekooperativnosti. Albanci veoma greše ako misle da njihovi mentori trpe neposlušnost. Da ne pominjem koliko bi ovi iz EU administracije hteli da se to pitanje zatvori, da mogu da se bave drugim pitanjima.

Just sayin

pre 8 godina

Znam da je Kosovo* izgubljeno i da se mozda ne vredi boriti za njega, ali barem vi novinari, kao i svi mi ostali, mozete pisati Kosovo* sa zvezicom, da ne kazemo Kosovo*1244, ako nista onda iz postovanja prema istoriji, precima i domovini. Inace, nisam priglupi patriJota i ne pisem srBskim jezikom, ali mozemo pokazivati bar malo samopostovanja, kad nas vec niko drugi ne postuje.

analiticar amater

pre 8 godina

Odavno je poznato da Albanci rade onako kako im se kaze, pogotovo kad aje nesto protiv Srba.
Vreme ce pokazati o cemu se radi, a moze biti vise stvari:
1- Odusni ventil pred pocetak rada suda za OVK ili
2- Usporavanje Srbije na putu ka EU na jedna perfidan nacin. Dakle kosovo suspenduje ZSO, Srbija zbog toga ne moze da sprovodi ostale dogovore i samim tim se preogovri odugovlace, i da se od Srbije traze dodatni ustupci (citaj Gazovode, Brezovica, Trepca) da bi se Albanci "umilostili".
3- Mogu ceje da je ovo samo neka predstava za unutrasnje potrebe Kosovskog rezima, jer u oceni EK ok Kosovu stoji da se ZSO mora formirati i da nikakvi Kurtiji to ne mogu da sprece

Mislim da treba svuda da ukazujemo na naprincipijelnost kosovskog rezima i odbiti bilo kakvo dalje briselsko ponizavanje sve dok alabanci ne pocnu sprovodjenje odluke o ZSO.

znao sam

pre 8 godina

Gde je sada Brisel?Ovo je urađeno kao odmazda spozora UČK za jučerašnji šamar u UNESCO-u . Valjda je sad svakom normalnom jasno da se treba ostaviti ćorava posla srljanja u EU .

Just sayin

pre 8 godina

Znam da je Kosovo* izgubljeno i da se mozda ne vredi boriti za njega, ali barem vi novinari, kao i svi mi ostali, mozete pisati Kosovo* sa zvezicom, da ne kazemo Kosovo*1244, ako nista onda iz postovanja prema istoriji, precima i domovini. Inace, nisam priglupi patriJota i ne pisem srBskim jezikom, ali mozemo pokazivati bar malo samopostovanja, kad nas vec niko drugi ne postuje.

Igor

pre 8 godina

Koji sporazum? Onaj gde mi imamo neke obaveze a oni izaberu koje će obaveze ispunjavati a koje ne? Ali kakvi ljudi vode državu ni ovo me ne čudi, nemaju uticaj ni na koga

Mile

pre 8 godina

''Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo? Ako je njihovo, zasto ga otimaju? A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?'' - Matija Beckovic

zoran

pre 8 godina

Moze im se imaju amere iza ledja a ni englezi nisu daleko. Za sve smo mi krivi trebalo se drzati rezolucije 1244 i uvek oslovljavati sa SRPSKA POKRAJINA, PREMIJER SRPSKE POKRAJINE KOSOVO, jedino SOS kanal pravilno naziva sve timove sa Kosova.

tako nekako

pre 8 godina

čak i kada bi ceo svet odlučio da nam vrati Kosovo i Metohiju, ja ne vidim kako bi nam to bilo u interesu. niti ekonmoskom, niti političkom, niti bezbedonosnom. hajde da se ne lažemo, "borimo" se za Kosovo i Metohiju jer znamo da nemamo nikakvih šansi da ga vratimo. ponovna integracija Kosova bi bila katastrofa za Srbiju i zaista nikome i ne pada na pamet da bi tako nešto moglo da se desi. jedino što naše vlasti hoće jeste da Kosovo bude nezavisno, ali da samo deklarativno bude u okviru Srbije, jer bi otvoreno priznanje realnosti bila politička katastrofa za njih. to je ona metafizička politika Vuka Draškovića "više od autonomije, manje od nezavisnosti". kada bi se objektivno razmislilo, vraćanje Kosova u institucije Srbije bi bila politička, ekonomska i bezbedonosna katastrofa za Srbiju. priznajmo Kosovo i okrenimo se budućnosti. svaka priča o Kosovu je samo novo samopovređivanje. kako emotivno, tako i fizičko.

milan

pre 8 godina

Iza suspendovanja ovog sporazuma stoji još neko pored Prištine. Stvaranje ovih zajednica omogućilo bi srpskom narodu da ostane na Kosovu, ali to izgleda da ne smeta samo Prištini. Stvaranjem ovih zajednica je dobra ideja i nadam se da će je neko sprovesti u delo

besna glista

pre 8 godina

Ovo rade samo sebi na stetu. Srbi na severu Kosova su toliko tapacirani parama iz Beograda da ih bilo sta od ovoga uopste ne dotice. Vlada Kosova samo nepotrebno usporava svoj put ka eventualnom uhlebljenju u EU. Isto radimo i mi, godinama se inateci sa svima, a ponajvise sa samima sobom.

sveta

pre 8 godina

Svima je jasno da je ovo politicka odluka, sasvim slucajno donesena sledeceg dana nakon neprihvatanja Kosova u UNESKO. Mi smo nase obaveze ispunili, a oni na ovaj nacin krse Briselski sporazum

Mali Perica

pre 8 godina

Mnogo komplikuju, bave se pravom, ustavom i sličnim tricama. Zašto lepo ne prepišu od srpskih kolega, koje su zaključile da Briselski sporazum nije pravni već politički dokument?

lala

pre 8 godina

ma pustite ih da se sami zakopaju,sad ce ameri da posalju ambasadora I eu da I'm očitaju bukvicu,ukinu im svi finansisku pomoc ,I ne daju podrsku kosovu ni zašta pa će nakon toga kao bele lale da potpisu ,I što treba I što ne treba,to tako ide.p.s.IZ ISKUSTVA DELIM UPUTSTVA

Štefica

pre 8 godina

Ako pravde ima (a videsmo juče da ima) , zvaničnici na kosovu su upravo postigli autogol. Ovo se mora materijalizovati u pregovorima u Briselu.

Ruza

pre 8 godina

Mudrost je sada najpotrebnija u srpskoj vladi. Ne sme se dozvoliti da nekim nepromišljenim aktom budemo proglaženi krivcem za ovakvu igru Prištine, jer sada treba naterati međunarodnu zajednicu da pritisne Kosovo da se vrati za rpegovarački sto i primeni već dogovoreno u Briselu.

Millennium

pre 8 godina

Kukavički i podlo. Nadam se da ćemo adekvatno odgovoriti. Da ne bude kao po običaju neka oni nas vređaju mi ćemo da ćutimo jer smo iznad toga. U međunarodnim odnosima nema toga. Nije ovo gužva u školskom dvorištu. Nemaju nikakav zakonski osnov. Čist bes i nezadovoljstvo zato što nisu primljeni u Unesko.

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

опет суспендују договорено.еу и даље ћути.ангела меркел и даље ћути

Wlad

pre 8 godina

@Remington USA

Da je ta vasa tvorevina na Kosovu zaista suverena i nezavisna drzava bez ikakvih problema bi bila primljena u UNESCO, UN cak bi i na Evroviziji ucestvovali. Ta vasa tvorevina je izdrzavani, poluilegalni protektorat bez medjunarodnog priznanja. Tu je npr. SSP koji je nedavno potpisan gde jasno stoji da je taj ugovor napravljen po ugledu na slicne koje se odnose na "teritorije bez medjunarodnog priznanja". I odakle ti da su sve te drzave koje su priznale tu vasu tvorevinu "demokratske i razvijene"? Demokratske i razvijene su njih 20-tak a ostatak su banana drzavice, kolonije, ostrvceta po Pacifiku, okupirane teritorije itd. Bilo bi krajnje vreme da i albanski politicari i sponzori kazu Albancima istinu.

muuuuu...

pre 8 godina

Vidim da su mnogi razduševljeni zbog ove vesti...
Kao da im je neko oduzeo važnu igračku!
Pokušajte da sebi zamislite situaciju, u kojoj Mađarska svim silama podržava i "gura" osnivanje Zajednice Mađarskih Opština, na severu Vojvodine, sa onakvim ovlašćenjima i pravima kakva ste zamislili za ove sa Kosova...
Ima i drugih mogućih primera, ali je ovaj najjasniji za opis situacije.
Da li bi se neko u Srbiji obratio Ustavnom sudu, sa pitanjem da li je to tako u redu?
I šta mislite, kakva bi bila odluka Ustavnog suda?
Pa šta se onda sad isčuđavate...?

DD

pre 8 godina

Ne mnogo inteligentan odgovor Prištine na nedavna dešavanja. Kada budu svoju odluku morali preinačiti kako im Gospodari budu naložili, još će jadnije izgledati i u očima sveta, a nažalost i u sopstvenim. Srbija neće više nasedati na takve jeftine trikove i provokacije. Prošle su 90te i 00te.

Srđa Zlopogleđa

pre 8 godina

Vidim da ovde mnogi brkaju babe i žabe i čak spominju zajednicu mađarskih opština u Srbiji.Na Kosovu se desio rat napadnuta je Srbija i spolja i iznutra na kraju smo rat izgubili međutim tražimo prava za preostali narod da bi uopšte fizički opstao na Kosovu,u tome je ogromna razlika u odnosu na Mađare i Albance u Srbiji mi nismo napali Austrougarsku niti Albaniju.Ako je Kosovo tolika banana država da im ustavni sud nalaže šta će raditi onda njima vlada ne treba neka sudije ustavnog suda pregovaraju u Briselu.

moje mišljenje

pre 8 godina

Možda grešim, ali ovo nama čak i odgovara. Prosto, treba da se lepo vidi razlika izmedju naše kooperativnosti i njihove nekooperativnosti. Albanci veoma greše ako misle da njihovi mentori trpe neposlušnost. Da ne pominjem koliko bi ovi iz EU administracije hteli da se to pitanje zatvori, da mogu da se bave drugim pitanjima.

Sloba

pre 8 godina

E, ako je tako onda u redu. Smanjicemo rezultat na 4:0 (5:0 smo bese zavrslili proslu rundu pregovora ili bese 3:0?). Ne mogu ljudi protiv ustava a sada da pogledamo sta pise u nasem ustavu.

novica

pre 8 godina

A,šta ste drugo očekivali ,gospodo iz vlade?!
Mi njima malo morgen UNESKO,oni nama malo morgen ZSO!
Samo se svetimo jedni drugima-ujdurma balkanika.

Remington USA

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.
(J, 10. novembar 2015 19:58)

Kosovo je več skoro 7 god. Nezavisna, suverena i od strane 106 razvijenih i demokratskih zemalja sveta priznata država. To sasvim dobro zna i Srpski narod samo principielno pitnje je kako to političari da javno naznane. To je i jedino što nije završeno.

humanista

pre 8 godina

Bilo je i za ocekivati,i to vise nego ocigledno.Sramotno je uopste gledati i slusati sta i kako govore tamosnji lideri.Ali svaki od njih se fotografisao ispred biste,Klintona.To govori sve.

analiticar amater

pre 8 godina

Odavno je poznato da Albanci rade onako kako im se kaze, pogotovo kad aje nesto protiv Srba.
Vreme ce pokazati o cemu se radi, a moze biti vise stvari:
1- Odusni ventil pred pocetak rada suda za OVK ili
2- Usporavanje Srbije na putu ka EU na jedna perfidan nacin. Dakle kosovo suspenduje ZSO, Srbija zbog toga ne moze da sprovodi ostale dogovore i samim tim se preogovri odugovlace, i da se od Srbije traze dodatni ustupci (citaj Gazovode, Brezovica, Trepca) da bi se Albanci "umilostili".
3- Mogu ceje da je ovo samo neka predstava za unutrasnje potrebe Kosovskog rezima, jer u oceni EK ok Kosovu stoji da se ZSO mora formirati i da nikakvi Kurtiji to ne mogu da sprece

Mislim da treba svuda da ukazujemo na naprincipijelnost kosovskog rezima i odbiti bilo kakvo dalje briselsko ponizavanje sve dok alabanci ne pocnu sprovodjenje odluke o ZSO.

Edward

pre 8 godina

Ovo sve govori o Albancima i njihovoj vladavini na Kosovu. Ako EU ne reaguje na ovakvu odluku, onda i oni mogu da se svrstaju sa njima zajedno, onako u isti kos.

samo opušteno

pre 8 godina

Moguće je suspendovati samo ono što postoji u stvarnosti. Obzirom da sporazum o ZSO nije nikada zaživeo u praksi nemoguće ga je suspendovati. Eventualno mogu da kažu da ga neće sprovoditi ali onda je to već direktan pucanj u nogu njihovom pregovaračkom kredibilitetu. Ko bi pregovarao sa njima kad unapred zna da mogu da se drznu da izigraju dogovoreno, ko ima vremena da se zamajava sa njima, čemu uopšte služe pregovori sa njima?

zukan

pre 8 godina

za one malo pametne... scenario : Kosovo - privremeno suspendovali, nece nama srbija da se mesa, pokazali smo mi njima, ovo je nasa pobeda, narod miran. eu ih krtikuje, oni eto pod pritiskom morali da pristanu, ali to nije ZSO kakvo srbija hoce, ali eto moramo. Srbija - mi hocemo pregovore, oni nece. mi ih pobedili za unesko, oni nam vracaju, barikade iz centra BG ako treba za sveto kosovo, ipak je nasa pobeda, eu rekla mora ZSO, ne onakav kakav predstavlja pristina, nego onako kako smo mi hteli, dobili smo i mnogo vise. vrana vrani ne kopa oci...

J

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.

TT

pre 8 godina

Moraju Albanci negde da se izduvaju, veliki udarac za njihov nacional-sovinisticki projekat i ego je bilo odbijanje da se prime u UNESCO. Trajace ovo dva, tri dana a posle ponovo po starom.

SirOliver

pre 8 godina

Odakle Prištini pravo da revidiraju medjunarodne sporazume sklopljene u cilju "normalizacije" saradnje sa Srbijom, pod ingerencijom EU ?

Šćeka

pre 8 godina

Znao sam da će Kosovo neprimereno odgovoriti na jučerašnju odluku. E sad nam je svima potreban mir i zdravo rasudjivanje, naročito za Srbe na Kosovu.

Deadpoll

pre 8 godina

Kada cemo shvatiti da vise nije nase i to sto nisu primljeni u UNESCO nista ne znaci, sledeci put ce ih primiti sigurno. Samo odlazemo neizbezno, kada cemo se dozvati pameti? Mali smo i drcni a to nam u proslosti nikada nije pomoglo, tacno je da smo dobili neke ratove ali smo izgubili mnogo vise.

Milos

pre 8 godina

Odlicna vest.
Nadam se da ce istrajati u gluposti. Samo je pitanje da li to rade sami ili po savetu.
Ako rade sami, znaci sponzori vise ne mogu da ih kontrolisu.
Ako su ih savetovali, znaci sponzori gube i znanje i mogucnosti i zivce.
Win win kombinacija.
Sad kad bi odvojili kosovo od eu procesa eto novih opcija.
Samo nek se politicari smeskaju i budu prijatelji sa svima. Za kratko vreme 2 medjunarodna uspeha. Na zalost na unutrasnjem planu ne moze bolje jer smo od 5. Oktobra povecali drzavni aparat 20x da bi nahranili sve parazite.

NastyB

pre 8 godina

A sada će EU: " obe strane moraju poštovati potpisani sporazum".
(gillien, 10. novembar 2015 18:41)

Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti.
Drugo, ovo su, svakako, uradili uz debelo odobravanje Amerike, Engleske, Nemačke i drugih naših "prijatelja", tako da od ove stvari neće biti ništa. Samo me zanima da li će neko sad da protestvuje zbog ovog nepoštovanja "Briselskog sporazuma", a ista ova "elita" ne poštuje ono što je sama potpisala. To prolazi u banana državama kao što je naša, ali na zapadu je nepoštovanje potpisanog težak prekršaj i ovo je samo početak kazne. Ono još gore će tek da usledi...

marija

pre 8 godina

Da li se neko seca slucajno da je Jahjaga najavila da ce se ovo desiti, i svi su tada penili. A onda ye desi to sto je najavljeno, i svi su iznenadjeni i misle da je osveta za UNESCO. Ova odluka je najavljena, a svi koji se prave da su iznenadjeni su obicni manipulatori (a ako su stvarno iznenadjeni, sto nije nemoguce, onda su diletanti).

Goran

pre 8 godina

Ko hoće realno da sagleda situaciju može samo da prizna da su nam pokazali da se kod njih poštuje pravo. Naš Ustavni sud se dve godine ne oglašava po istom pitanju i pokušava da dokaže da to niie u njegovoj nadležnosti.........
Veća demokratija je tamo nego nego u Srbiji. Na žalost svih nas.

Kizony

pre 8 godina

Mala ispravka za neupućene, Srbija se obavezala da neće blokirati učešće (članstvo) KiM u regionalnim inicijativama. U suprotnom, da se obavezala da im ne sprečava prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama, onda bi KiM već bi odavno bilo članica UN.

dovla

pre 8 godina

Pametno. Zasto bi oni sad pravili neke ustupke kad je sve zavrseno: Srbija je ugasila institucije, povukla policiju, postavila granicen prelaze. U sporazum kojem su garant albanski mentori (EU i SAD) veruju samo budale, tj. srpski politicari. ZSO je kao onih 1000 srpskih vojnika iz rezolucije 1244.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

И сада ће се власти у БГ жалити својим пријатељима који су наредили Приштинским властима да тај споразум суспендују.

Неименовани извор близак истрази

pre 8 godina

@muuuuu
мало си омашио тему. Овај споразум је договорен и потписан. то је као да ми потпишемо неки споразум са мађарском а после нећемо да га поштујемо.
Постоји изрека која се у свим земљама света поштује и на којима се заснива право и преговори а углавном се цитира у оригиналу на латинском. pacta sum servanda - уговори се морају поштовати

aljbanski botovi, neprocenjivo

pre 8 godina

@NastyB

Zaista mislite da ako 100 puta ponovite laz to postati istina? Nece. Srbija NIJE potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u medjunarodnim organizacijama nego je potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u REGIONALNIM organizacijama i inicijativam a i to iskljucivo postujuci neutraln stav u vezi statusa.

lord

pre 8 godina

ovo je samo beg od stvarnosti... albanci su svoju ulogu u zapadnoj igri zavrsili... ogroman broj albanaca odlazi sa kosova preko albanije dalje u evropu i svet o tome se ne govori... zapad polako albance pusta niz vodu...

МонПај

pre 8 godina

@муууууу
Можда би и Србија требало да преиспита усклађеност Бриселског споразума са нашим важећим Уставом ....

Goran NS

pre 8 godina

"Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti. "

Ovo ne pise nigde u sporazumu. Pise da nece stajati na putu u EU...

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Nama svaki zastoj u pregovorima odgovara, a narocito kada on blokiraju sprovodjenje sporazuma. Vec smo bili usli u fazu kada smo na svakim pregovorima nezaustavno gubili pedalj po pedalj Kosova. U nekoj drugacijoj preraspodeli karata, do koje moze doci u relativno kratkom vremenskom periodu, ili ukoliko sponzori kosovske nezavisnosti odluce da posvete vise paznje sirijskom ili nekom drugom (novom) problemu, vrlo je moguce da cemo moci da ostvarimo nesto vise od onoga sto smo do danas dobijali (a nismo dobijali ama bas nista!). Podela bi na kraju svega bila najrealnije resenje za obe strane. Ovo je ipak dobra vest za nas, nije za slavlje , ali dobra jeste.

тоша

pre 8 godina

Само да напоменем да ова одлука нема везе са јучерашњим гласањем у УНЕСКУ јер је захтев за суспензијом Јахјага поднела још 31 октобра. Седница тог њиховог назови суда по захтеву Јахјаге је и иначе била заказана за 10 новембар без обзира на исход гласања у УНЕСКУ. А како су се, у принципу, из САД и ЕУ још крајем октобра сложили са Јахјагом шта урадити по питању споразума о ЗСО (видети интервју Самуела Жбогара, представника ЕУ на Космету) тј. да га треба проследити том њиховом суду и да се треба привремено суспендовати, оваква одлука о суспензији би била донета све и да су јуче Косово* примили у УНЕСКО. Једноставно, Албанцима, ЕУ и САД не одговара никакав мир на овим просторима и одговара им да увек има неко жариште да би могли да се мешају. Или то или су Албанци на Космету заиста близу неког грађанског рата, како рече Иљир Деда, па заиста морају да се праве овакве финте.

Anon

pre 8 godina

U sastavu UN dokumenta 1244 piše da Kosovo ima veću autonomiju (Veću nego što je imala u Jugoslovenskom ustavu 1974) i takodje ima svog predsenika, pa zato i ne bi trebalo da se toliko glorifikuje taj dokument jer nam je na kraju isto.

Jovanhoe

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo?
Ako je njihovo, zasto ga otimaju?
A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?
(Mile, 10. novembar 2015 21:23)

Kosovo je njihovo/albansko, no od Srbije se traži potpis,
kako bi to bilo u duhu zakona za sva vremena (de iure).
Ovo natezanje može potrajati još neko vrijeme, no Srbija ništa
postići neće i ne može, osim gubitka vremena, živaca, novaca
i ljudi. U svakom slučaju Srbija gubi, ovako ili onako :-)

Igor

pre 8 godina

Koji sporazum? Onaj gde mi imamo neke obaveze a oni izaberu koje će obaveze ispunjavati a koje ne? Ali kakvi ljudi vode državu ni ovo me ne čudi, nemaju uticaj ni na koga

Just sayin

pre 8 godina

Znam da je Kosovo* izgubljeno i da se mozda ne vredi boriti za njega, ali barem vi novinari, kao i svi mi ostali, mozete pisati Kosovo* sa zvezicom, da ne kazemo Kosovo*1244, ako nista onda iz postovanja prema istoriji, precima i domovini. Inace, nisam priglupi patriJota i ne pisem srBskim jezikom, ali mozemo pokazivati bar malo samopostovanja, kad nas vec niko drugi ne postuje.

J

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

И сада ће се власти у БГ жалити својим пријатељима који су наредили Приштинским властима да тај споразум суспендују.

muuuuu...

pre 8 godina

Vidim da su mnogi razduševljeni zbog ove vesti...
Kao da im je neko oduzeo važnu igračku!
Pokušajte da sebi zamislite situaciju, u kojoj Mađarska svim silama podržava i "gura" osnivanje Zajednice Mađarskih Opština, na severu Vojvodine, sa onakvim ovlašćenjima i pravima kakva ste zamislili za ove sa Kosova...
Ima i drugih mogućih primera, ali je ovaj najjasniji za opis situacije.
Da li bi se neko u Srbiji obratio Ustavnom sudu, sa pitanjem da li je to tako u redu?
I šta mislite, kakva bi bila odluka Ustavnog suda?
Pa šta se onda sad isčuđavate...?

Remington USA

pre 8 godina

Ljudi ne lozite se. Kosovo ce biti nezavisna drzava hteli mi to ili ne. Samo je pitanje vremena da se pojavi politicar koje ce imati m*** da konacno to kaze srpskom narodu.
(J, 10. novembar 2015 19:58)

Kosovo je več skoro 7 god. Nezavisna, suverena i od strane 106 razvijenih i demokratskih zemalja sveta priznata država. To sasvim dobro zna i Srpski narod samo principielno pitnje je kako to političari da javno naznane. To je i jedino što nije završeno.

novica

pre 8 godina

A,šta ste drugo očekivali ,gospodo iz vlade?!
Mi njima malo morgen UNESKO,oni nama malo morgen ZSO!
Samo se svetimo jedni drugima-ujdurma balkanika.

tako nekako

pre 8 godina

čak i kada bi ceo svet odlučio da nam vrati Kosovo i Metohiju, ja ne vidim kako bi nam to bilo u interesu. niti ekonmoskom, niti političkom, niti bezbedonosnom. hajde da se ne lažemo, "borimo" se za Kosovo i Metohiju jer znamo da nemamo nikakvih šansi da ga vratimo. ponovna integracija Kosova bi bila katastrofa za Srbiju i zaista nikome i ne pada na pamet da bi tako nešto moglo da se desi. jedino što naše vlasti hoće jeste da Kosovo bude nezavisno, ali da samo deklarativno bude u okviru Srbije, jer bi otvoreno priznanje realnosti bila politička katastrofa za njih. to je ona metafizička politika Vuka Draškovića "više od autonomije, manje od nezavisnosti". kada bi se objektivno razmislilo, vraćanje Kosova u institucije Srbije bi bila politička, ekonomska i bezbedonosna katastrofa za Srbiju. priznajmo Kosovo i okrenimo se budućnosti. svaka priča o Kosovu je samo novo samopovređivanje. kako emotivno, tako i fizičko.

dovla

pre 8 godina

Pametno. Zasto bi oni sad pravili neke ustupke kad je sve zavrseno: Srbija je ugasila institucije, povukla policiju, postavila granicen prelaze. U sporazum kojem su garant albanski mentori (EU i SAD) veruju samo budale, tj. srpski politicari. ZSO je kao onih 1000 srpskih vojnika iz rezolucije 1244.

Deadpoll

pre 8 godina

Kada cemo shvatiti da vise nije nase i to sto nisu primljeni u UNESCO nista ne znaci, sledeci put ce ih primiti sigurno. Samo odlazemo neizbezno, kada cemo se dozvati pameti? Mali smo i drcni a to nam u proslosti nikada nije pomoglo, tacno je da smo dobili neke ratove ali smo izgubili mnogo vise.

marija

pre 8 godina

Da li se neko seca slucajno da je Jahjaga najavila da ce se ovo desiti, i svi su tada penili. A onda ye desi to sto je najavljeno, i svi su iznenadjeni i misle da je osveta za UNESCO. Ova odluka je najavljena, a svi koji se prave da su iznenadjeni su obicni manipulatori (a ako su stvarno iznenadjeni, sto nije nemoguce, onda su diletanti).

Goran

pre 8 godina

Ko hoće realno da sagleda situaciju može samo da prizna da su nam pokazali da se kod njih poštuje pravo. Naš Ustavni sud se dve godine ne oglašava po istom pitanju i pokušava da dokaže da to niie u njegovoj nadležnosti.........
Veća demokratija je tamo nego nego u Srbiji. Na žalost svih nas.

Anon

pre 8 godina

U sastavu UN dokumenta 1244 piše da Kosovo ima veću autonomiju (Veću nego što je imala u Jugoslovenskom ustavu 1974) i takodje ima svog predsenika, pa zato i ne bi trebalo da se toliko glorifikuje taj dokument jer nam je na kraju isto.

NastyB

pre 8 godina

A sada će EU: " obe strane moraju poštovati potpisani sporazum".
(gillien, 10. novembar 2015 18:41)

Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti.
Drugo, ovo su, svakako, uradili uz debelo odobravanje Amerike, Engleske, Nemačke i drugih naših "prijatelja", tako da od ove stvari neće biti ništa. Samo me zanima da li će neko sad da protestvuje zbog ovog nepoštovanja "Briselskog sporazuma", a ista ova "elita" ne poštuje ono što je sama potpisala. To prolazi u banana državama kao što je naša, ali na zapadu je nepoštovanje potpisanog težak prekršaj i ovo je samo početak kazne. Ono još gore će tek da usledi...

Неименовани извор близак истрази

pre 8 godina

@muuuuu
мало си омашио тему. Овај споразум је договорен и потписан. то је као да ми потпишемо неки споразум са мађарском а после нећемо да га поштујемо.
Постоји изрека која се у свим земљама света поштује и на којима се заснива право и преговори а углавном се цитира у оригиналу на латинском. pacta sum servanda - уговори се морају поштовати

Milos

pre 8 godina

Odlicna vest.
Nadam se da ce istrajati u gluposti. Samo je pitanje da li to rade sami ili po savetu.
Ako rade sami, znaci sponzori vise ne mogu da ih kontrolisu.
Ako su ih savetovali, znaci sponzori gube i znanje i mogucnosti i zivce.
Win win kombinacija.
Sad kad bi odvojili kosovo od eu procesa eto novih opcija.
Samo nek se politicari smeskaju i budu prijatelji sa svima. Za kratko vreme 2 medjunarodna uspeha. Na zalost na unutrasnjem planu ne moze bolje jer smo od 5. Oktobra povecali drzavni aparat 20x da bi nahranili sve parazite.

Srrrrrdjan

pre 8 godina

Nama svaki zastoj u pregovorima odgovara, a narocito kada on blokiraju sprovodjenje sporazuma. Vec smo bili usli u fazu kada smo na svakim pregovorima nezaustavno gubili pedalj po pedalj Kosova. U nekoj drugacijoj preraspodeli karata, do koje moze doci u relativno kratkom vremenskom periodu, ili ukoliko sponzori kosovske nezavisnosti odluce da posvete vise paznje sirijskom ili nekom drugom (novom) problemu, vrlo je moguce da cemo moci da ostvarimo nesto vise od onoga sto smo do danas dobijali (a nismo dobijali ama bas nista!). Podela bi na kraju svega bila najrealnije resenje za obe strane. Ovo je ipak dobra vest za nas, nije za slavlje , ali dobra jeste.

Kizony

pre 8 godina

Mala ispravka za neupućene, Srbija se obavezala da neće blokirati učešće (članstvo) KiM u regionalnim inicijativama. U suprotnom, da se obavezala da im ne sprečava prijem u članstvo u međunarodnim organizacijama, onda bi KiM već bi odavno bilo članica UN.

aljbanski botovi, neprocenjivo

pre 8 godina

@NastyB

Zaista mislite da ako 100 puta ponovite laz to postati istina? Nece. Srbija NIJE potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u medjunarodnim organizacijama nego je potpisala da nece blokirati tu vasu "drzavu" u REGIONALNIM organizacijama i inicijativam a i to iskljucivo postujuci neutraln stav u vezi statusa.

Goran NS

pre 8 godina

"Pa, sad, kao prvo, jedna od tačaka "Briselskog sporazuma", u kojem je je reč i o ZSO, jeste da se Srbija neće protiviti i ometati prijem Kosova u međunarodne institucije. A tu tačku Srbija uopšte ne poštuje, pa ne vidim zašto bi i Priština poštovala taj sporazum u potpunosti. "

Ovo ne pise nigde u sporazumu. Pise da nece stajati na putu u EU...

тоша

pre 8 godina

Само да напоменем да ова одлука нема везе са јучерашњим гласањем у УНЕСКУ јер је захтев за суспензијом Јахјага поднела још 31 октобра. Седница тог њиховог назови суда по захтеву Јахјаге је и иначе била заказана за 10 новембар без обзира на исход гласања у УНЕСКУ. А како су се, у принципу, из САД и ЕУ још крајем октобра сложили са Јахјагом шта урадити по питању споразума о ЗСО (видети интервју Самуела Жбогара, представника ЕУ на Космету) тј. да га треба проследити том њиховом суду и да се треба привремено суспендовати, оваква одлука о суспензији би била донета све и да су јуче Косово* примили у УНЕСКО. Једноставно, Албанцима, ЕУ и САД не одговара никакав мир на овим просторима и одговара им да увек има неко жариште да би могли да се мешају. Или то или су Албанци на Космету заиста близу неког грађанског рата, како рече Иљир Деда, па заиста морају да се праве овакве финте.

МонПај

pre 8 godina

@муууууу
Можда би и Србија требало да преиспита усклађеност Бриселског споразума са нашим важећим Уставом ....

znao sam

pre 8 godina

Gde je sada Brisel?Ovo je urađeno kao odmazda spozora UČK za jučerašnji šamar u UNESCO-u . Valjda je sad svakom normalnom jasno da se treba ostaviti ćorava posla srljanja u EU .

Millennium

pre 8 godina

Kukavički i podlo. Nadam se da ćemo adekvatno odgovoriti. Da ne bude kao po običaju neka oni nas vređaju mi ćemo da ćutimo jer smo iznad toga. U međunarodnim odnosima nema toga. Nije ovo gužva u školskom dvorištu. Nemaju nikakav zakonski osnov. Čist bes i nezadovoljstvo zato što nisu primljeni u Unesko.

Wlad

pre 8 godina

@Remington USA

Da je ta vasa tvorevina na Kosovu zaista suverena i nezavisna drzava bez ikakvih problema bi bila primljena u UNESCO, UN cak bi i na Evroviziji ucestvovali. Ta vasa tvorevina je izdrzavani, poluilegalni protektorat bez medjunarodnog priznanja. Tu je npr. SSP koji je nedavno potpisan gde jasno stoji da je taj ugovor napravljen po ugledu na slicne koje se odnose na "teritorije bez medjunarodnog priznanja". I odakle ti da su sve te drzave koje su priznale tu vasu tvorevinu "demokratske i razvijene"? Demokratske i razvijene su njih 20-tak a ostatak su banana drzavice, kolonije, ostrvceta po Pacifiku, okupirane teritorije itd. Bilo bi krajnje vreme da i albanski politicari i sponzori kazu Albancima istinu.

moje mišljenje

pre 8 godina

Možda grešim, ali ovo nama čak i odgovara. Prosto, treba da se lepo vidi razlika izmedju naše kooperativnosti i njihove nekooperativnosti. Albanci veoma greše ako misle da njihovi mentori trpe neposlušnost. Da ne pominjem koliko bi ovi iz EU administracije hteli da se to pitanje zatvori, da mogu da se bave drugim pitanjima.

zoran

pre 8 godina

Moze im se imaju amere iza ledja a ni englezi nisu daleko. Za sve smo mi krivi trebalo se drzati rezolucije 1244 i uvek oslovljavati sa SRPSKA POKRAJINA, PREMIJER SRPSKE POKRAJINE KOSOVO, jedino SOS kanal pravilno naziva sve timove sa Kosova.

SirOliver

pre 8 godina

Odakle Prištini pravo da revidiraju medjunarodne sporazume sklopljene u cilju "normalizacije" saradnje sa Srbijom, pod ingerencijom EU ?

besna glista

pre 8 godina

Ovo rade samo sebi na stetu. Srbi na severu Kosova su toliko tapacirani parama iz Beograda da ih bilo sta od ovoga uopste ne dotice. Vlada Kosova samo nepotrebno usporava svoj put ka eventualnom uhlebljenju u EU. Isto radimo i mi, godinama se inateci sa svima, a ponajvise sa samima sobom.

Štefica

pre 8 godina

Ako pravde ima (a videsmo juče da ima) , zvaničnici na kosovu su upravo postigli autogol. Ovo se mora materijalizovati u pregovorima u Briselu.

sveta

pre 8 godina

Svima je jasno da je ovo politicka odluka, sasvim slucajno donesena sledeceg dana nakon neprihvatanja Kosova u UNESKO. Mi smo nase obaveze ispunili, a oni na ovaj nacin krse Briselski sporazum

TT

pre 8 godina

Moraju Albanci negde da se izduvaju, veliki udarac za njihov nacional-sovinisticki projekat i ego je bilo odbijanje da se prime u UNESCO. Trajace ovo dva, tri dana a posle ponovo po starom.

lala

pre 8 godina

ma pustite ih da se sami zakopaju,sad ce ameri da posalju ambasadora I eu da I'm očitaju bukvicu,ukinu im svi finansisku pomoc ,I ne daju podrsku kosovu ni zašta pa će nakon toga kao bele lale da potpisu ,I što treba I što ne treba,to tako ide.p.s.IZ ISKUSTVA DELIM UPUTSTVA

Mile

pre 8 godina

''Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo? Ako je njihovo, zasto ga otimaju? A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?'' - Matija Beckovic

analiticar amater

pre 8 godina

Odavno je poznato da Albanci rade onako kako im se kaze, pogotovo kad aje nesto protiv Srba.
Vreme ce pokazati o cemu se radi, a moze biti vise stvari:
1- Odusni ventil pred pocetak rada suda za OVK ili
2- Usporavanje Srbije na putu ka EU na jedna perfidan nacin. Dakle kosovo suspenduje ZSO, Srbija zbog toga ne moze da sprovodi ostale dogovore i samim tim se preogovri odugovlace, i da se od Srbije traze dodatni ustupci (citaj Gazovode, Brezovica, Trepca) da bi se Albanci "umilostili".
3- Mogu ceje da je ovo samo neka predstava za unutrasnje potrebe Kosovskog rezima, jer u oceni EK ok Kosovu stoji da se ZSO mora formirati i da nikakvi Kurtiji to ne mogu da sprece

Mislim da treba svuda da ukazujemo na naprincipijelnost kosovskog rezima i odbiti bilo kakvo dalje briselsko ponizavanje sve dok alabanci ne pocnu sprovodjenje odluke o ZSO.

Srđa Zlopogleđa

pre 8 godina

Vidim da ovde mnogi brkaju babe i žabe i čak spominju zajednicu mađarskih opština u Srbiji.Na Kosovu se desio rat napadnuta je Srbija i spolja i iznutra na kraju smo rat izgubili međutim tražimo prava za preostali narod da bi uopšte fizički opstao na Kosovu,u tome je ogromna razlika u odnosu na Mađare i Albance u Srbiji mi nismo napali Austrougarsku niti Albaniju.Ako je Kosovo tolika banana država da im ustavni sud nalaže šta će raditi onda njima vlada ne treba neka sudije ustavnog suda pregovaraju u Briselu.

DD

pre 8 godina

Ne mnogo inteligentan odgovor Prištine na nedavna dešavanja. Kada budu svoju odluku morali preinačiti kako im Gospodari budu naložili, još će jadnije izgledati i u očima sveta, a nažalost i u sopstvenim. Srbija neće više nasedati na takve jeftine trikove i provokacije. Prošle su 90te i 00te.

lord

pre 8 godina

ovo je samo beg od stvarnosti... albanci su svoju ulogu u zapadnoj igri zavrsili... ogroman broj albanaca odlazi sa kosova preko albanije dalje u evropu i svet o tome se ne govori... zapad polako albance pusta niz vodu...

milan

pre 8 godina

Iza suspendovanja ovog sporazuma stoji još neko pored Prištine. Stvaranje ovih zajednica omogućilo bi srpskom narodu da ostane na Kosovu, ali to izgleda da ne smeta samo Prištini. Stvaranjem ovih zajednica je dobra ideja i nadam se da će je neko sprovesti u delo

Ruza

pre 8 godina

Mudrost je sada najpotrebnija u srpskoj vladi. Ne sme se dozvoliti da nekim nepromišljenim aktom budemo proglaženi krivcem za ovakvu igru Prištine, jer sada treba naterati međunarodnu zajednicu da pritisne Kosovo da se vrati za rpegovarački sto i primeni već dogovoreno u Briselu.

Edward

pre 8 godina

Ovo sve govori o Albancima i njihovoj vladavini na Kosovu. Ako EU ne reaguje na ovakvu odluku, onda i oni mogu da se svrstaju sa njima zajedno, onako u isti kos.

zukan

pre 8 godina

za one malo pametne... scenario : Kosovo - privremeno suspendovali, nece nama srbija da se mesa, pokazali smo mi njima, ovo je nasa pobeda, narod miran. eu ih krtikuje, oni eto pod pritiskom morali da pristanu, ali to nije ZSO kakvo srbija hoce, ali eto moramo. Srbija - mi hocemo pregovore, oni nece. mi ih pobedili za unesko, oni nam vracaju, barikade iz centra BG ako treba za sveto kosovo, ipak je nasa pobeda, eu rekla mora ZSO, ne onakav kakav predstavlja pristina, nego onako kako smo mi hteli, dobili smo i mnogo vise. vrana vrani ne kopa oci...

samo opušteno

pre 8 godina

Moguće je suspendovati samo ono što postoji u stvarnosti. Obzirom da sporazum o ZSO nije nikada zaživeo u praksi nemoguće ga je suspendovati. Eventualno mogu da kažu da ga neće sprovoditi ali onda je to već direktan pucanj u nogu njihovom pregovaračkom kredibilitetu. Ko bi pregovarao sa njima kad unapred zna da mogu da se drznu da izigraju dogovoreno, ko ima vremena da se zamajava sa njima, čemu uopšte služe pregovori sa njima?

КРАЉЕВАЧКИ ГРИНГОС

pre 8 godina

опет суспендују договорено.еу и даље ћути.ангела меркел и даље ћути

humanista

pre 8 godina

Bilo je i za ocekivati,i to vise nego ocigledno.Sramotno je uopste gledati i slusati sta i kako govore tamosnji lideri.Ali svaki od njih se fotografisao ispred biste,Klintona.To govori sve.

Šćeka

pre 8 godina

Znao sam da će Kosovo neprimereno odgovoriti na jučerašnju odluku. E sad nam je svima potreban mir i zdravo rasudjivanje, naročito za Srbe na Kosovu.

Mali Perica

pre 8 godina

Mnogo komplikuju, bave se pravom, ustavom i sličnim tricama. Zašto lepo ne prepišu od srpskih kolega, koje su zaključile da Briselski sporazum nije pravni već politički dokument?

Sloba

pre 8 godina

E, ako je tako onda u redu. Smanjicemo rezultat na 4:0 (5:0 smo bese zavrslili proslu rundu pregovora ili bese 3:0?). Ne mogu ljudi protiv ustava a sada da pogledamo sta pise u nasem ustavu.

Jovanhoe

pre 8 godina

Ako Kosovo nije nase, zasto od nas traze da im ga damo?
Ako je njihovo, zasto ga otimaju?
A ako vec mogu da nam ga otmu, ne znam sto se toliko ustrucavaju?
(Mile, 10. novembar 2015 21:23)

Kosovo je njihovo/albansko, no od Srbije se traži potpis,
kako bi to bilo u duhu zakona za sva vremena (de iure).
Ovo natezanje može potrajati još neko vrijeme, no Srbija ništa
postići neće i ne može, osim gubitka vremena, živaca, novaca
i ljudi. U svakom slučaju Srbija gubi, ovako ili onako :-)