Ministarstvo: Darija od sutra na Institutu za majku i dete

Darija Petrović (16) od srede će biti na Institutu za majku i dete u Beogradu, kako bi lekari utvrdili od čega boluje, dogovoreno je u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Beta

Utorak, 25.07.2017.

15:51

Ministarstvo: Darija od sutra na Institutu za majku i dete
facebook

Ona je posle više od 50 neuspešnih dijagnoza bolesti otvorenim pismom ukazala državnim institucijama na probleme u lečenju.

Majka devojčice Gorica Lukić rekla je novinarima da je u ministarstvu razgovarala sa timom lekara, predstavnicima tog ministarstva, Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prema njenim rečima, na sastanku je dogovoreno da devojčica bude primljena na Institut za majku i dete.

Ona je naglasila da se i ranije obraćala svim nadležnim institucijama, ali da nije dobijala odgovore.

Lukićeva je rekla da njena ćerka nije dolazila u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj ulici poslednje dve godine, jer nije imala nijedan zakazan termin.

"Nikada u životu nas niko nije pozvao za neki konzilijum, a kamoli za nekog doktora iz inostranstva, i više ne znam da li je ministar uopšte upućen u sve i da li je dobio prave informacije", istakla je Lukićeva.

Ona je objasnila da je novac, potreban da dete ode na dijagnostiku u inostranstvo, sakupljen preko SMS poruka.

"Ja sam apelovala da ako oni (država) plate, da javno izađemo i da novac koji smo prikupili preko poruka, prebacimo na lečenje drugom detetu", kazala je Lukićeva.

Kada je devojčica objavila otvoreno pismo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je saopštio "da niko od porodice niti neko od lekara nije kontaktirao bilo RFZO, bilo Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, povodom njenog upućivanja u neku od stranih zdravstvenih ustanova na dalje lečenje".

Šesnaestogodišnjoj devojčici iz Banje Koviljače je za vreme dugogodišnjeg lečenja postavljeno više od 50 dijagnoza bolesti od kojih nijedna nije bila prava, jer joj se stanje pogoršava.

Kada njena porodica nije uspela da prikupi novac za odlazak na kliniku u inostranstvo, devojčica je napisala otvoreno pismo institucijama u državi u kome je navela da joj nije pružena adekvatna pomoć za nastavak utvrđivanja bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: