Kameron priznao: Imao sam deo u očevom ofšor fondu

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron priznao je da je ipak imao udeo ofšor kompaniji svog oca koja se pominje u Panamskim papirima.

Izvor: B92, Blic

Četvrtak, 07.04.2016.

21:14

Kameron priznao: Imao sam deo u očevom ofšor fondu
Foto: Getty Images

Kameron priznao je danas da je imao 30.000 funti u ofšor fondu koji je osnovao njegov otac, a priznanje je usledilo nakon višednevnih pritisaka posle objavljivanja takozvanih "Panamskih papira".

"Imali smo 5.000 jedinica u Investicionom fondu Blermor, koji smo prodali u januaru 2010. godine. Njihova vrednost je bila oko 30.000 funti (37.000 evra), rekao je Kameron televiziji ITV, a prenosi AFP.

Ovo je četvrta promena stava pefa britanske vlade od trenutka kada je postalo poznato da je njegov pokojni otac bio povezan sa firmom "Blairmore Holdings" koja se pominje u aferi "Panamski papiri".

Kameron je prvo izjavio kako se radi o privatnom pitanju. Zatim je izjavio kako nije imao nikakve ofšor fondove niti firme, a nakon toga i kako njegova porodica neće ni u budućnosti profitirati od ofšor fondova.

Kameron je sda priznao kako su on i njegova žena prodali dionice koje su imali u "Blairmore Holdingsa" za 30.000 funti.

"Posedovali smo 5,000 jedinica u "Blermor" investicionom fondu koje smo prodali u januaru 2010. godine za nekih 30,000 funti. Platio sam taksu na dividende, ali ne porez na kapitalnu dobit. Osim toga sve ostalo je urađeno normalno. Želim da budem otvoren što je moguće više u vezi moje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer, iskreno, ne postoji ništa drugo što bih sakrio", rekao je Kameron.

U ponedeljak je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko panamske advokatske firme "Mosak Fonseka".

"Panamski papiri", koje je razotkrio Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Istraga se odnosi na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: