Kamp za izbeglice na granici prvi put prazan

Kamp u selu Miratovcu, na granici sa Makedonijom, danas je prvi put bio bez izbeglica.

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

16:18

Default images

Oni koji su prošle noći ušli na teritoriju Srbije autobusima su prebačeni do prihvatnog centra u Preševu, a danas je tek nekoliko desetina migranata došlo iz Makedonije. Ipak, već za dan-dva se očekuje novi talas izbeglica.

Poslednja grupa, od oko 150 migranata sa decom, koja je u četvrtak uveče došla u Miratovac, u tri autobusa je organizovano prebačena do sedam kilometara udaljenog Preševa.

"Mi smo ovde danonoćno i pomažemo da organizovano uđu u autobuse, da se smeste i što pre stignu do Preševa. Dajemo im i sve potrebne informacije kako da nastave put i dobiju dokumenta“, kaže Antigona Imeri, volonterka Kancelarije za mlade.

Kamp za migrante na granici prvi put je prazan. Dok policija odmara, volonteri čiste kamp, a lekari se pripremaju za grupe koje će doći narednih dana.

U centru u Preševu na preglede, hranu i dokumenta čeka oko 500 migranata, što je dvaput manje nego pre nekoliko dana.

"Bilo šta da nas čeka na granici sa Mađarskom je bolje nego da smo ostali u Siriji. Tamo je strašan rat i sve je bolje od toga", kaže jedan.

"Idem sa ženom i dvoje dece i ne znam šta je na granici sa Mađarskom, ali sad nam ništa neće biti problem, šta nam bog da", navodi drugi.

Lokalno stanovništvo pomaže izbeglima ali ima i onih koji pokušavaju da nešto i zarade.

U Crvenom krstu imaju zalihe hrane i vode za još nekoliko dana. Međutim, nemaju pelene i hranu za bebe, zbog čega mole donatore da im pomognu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: