Papa u Ekvadoru održao misu pred milion ljudi

Papa Franja pozvao je vernike da poštuju različitosti u misi na otvorenom u ekvadorskoj prestonici Kito, na kojoj se okupilo gotovo milion ljudi.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

22:27

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, papa je vernicima apelovao da se okrenu hrišćanskim korenima.

"Ogromno bogatstvo različitosti udaljava nas od iskušenja diktatura, ideologija i sektaštva", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa je, takođe, podestio na, kako je rekao, krik za slobodom, tokom borbe za nezavisnost protiv evropskih sila pre 200 godina, preneo je AFP.

"To je bio krik koje je potekao iz dubine svesti, zbog nedostatka slobode, izrabljivanja i pljački", rekao je papa Franja i pozvao vernike u Južnoj Americi da se okrenu Jevanđelju.

Misi u centralnom gradskom parku prisustvovao je i ekvadorski predsednik Rafael Koreas kojim je poglavar Rimokatoličke crkve privatno razgovarao juče oko pola sata, ali tema njihovog razgovora nije objavljena.

Papa Franja iskoristio je jučerašnju prvu misu u Ekvadoru, u najvećem gradu Ekvadora i važnoj luci Gvajakil da bi zatražio podršku u svojim naporima da dopre do katolika koji osećaju da su "odbačeni" (razvedeni, život u grehu itd.) od Crkve uoči okupljanja biskupa u Vatikanu u oktobru.

Francuska agencija navodi da je siromaštvo glavna tema na papinoj turneji koju je započeo u Ekvadoru, a uključuje i Boliviju i Paragvaj.

Sve tri latinomameričke zemalje koje posećuje papa Franja su većinom katoličke i označene su kao zemlje sa dugom istorijom siromaštva i nejednakosti koje, uglavnom, pogađa starosedelačko stanovništvo.

Pored razgovora sa Koreom, zvanični susreti su predviđeni sa bolivijskim predsednikom Evom Moralesom i paragvajskim predsednikom Oracijom Kartesom.

Tokom turneje, papa Franja će imati ne manje od 22 govora i leteće sedam puta na relaciji koja pokriva ukupno 24.000 kilometara.

Katolici iz Latinske Amerike, uprkos rastućoj popularnosti evangelističke crkve u poslednjih nekoliko godina, čine konglomerat od 1,2 milijarde vernika.

Papa Franja posle Ekvadora leti za La Paz u Boliviji, a zatim u petak u Paragvaj da bi, prema programu turneje, trebalo da se vrati u Rim u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: