"Vratite nam Staljingrad"

Poslanici Komunističke partije Rusije pripremaju inicijativu za promenu imena Volgograd u Staljingrad i izgradnju spomenika sovjetskom diktatotru u Moskvi.

Izvor: B92

Petak, 06.02.2015.

11:34

Default images
Foto: Beta, AP

Inicijativu je odobrio lider partije Genadij Zjuganov, a zamenik predsedavajućeg Dume Ivan Meljnikov je potvrdio da će u februaru biti razmatrana u donjem domu.

Autori inicijative kažu da je Staljingradska bitka imala odlučujuću ulogu u ratu protiv nacističke Nemačke i da bi vraćanje starog imena gradu bio najbolji način da se to istakne.

"U pitanju je prvi korak ka ostvarenju istorijske pravde", rekao je glavni predlagač inicijative, poslanik Ivan Nikitčuk.

Komunisti tvrde da bi taj potez bio i dobra uvertira u proslavu 70. godišnjice pobede nad nacistima u vreme "preporoda neonacizma u Ukrajini i pokušaja falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata".

Poslanik većinske Jedinstvene Rusije Aleksej Žuravljev je rekao da bi promena imena Volgograda u Staljingrad mogla čak i da "poboljša imidž Rusije", jer je Staljinovo ime dobro poznato šitom sveta.

Ipak, on je istakao da, prema važećim zakonima, promenu imena grada moraju da odobre njegovi stanovnici, a u Volgogradu su se ranije već izjasnili protiv toga.

O ovoj temi se više puta pričalo u ruskoj javnosti, a istraživanja pokazuju da je 60 odsto Rusa protiv izmene. Portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je nedavno da "zvaničnici nikada nisu ni razmatrali mogućnost da promene ime grada, niti nameravaju da tu temu stave na sto".

Čuveni grad, jedan od simbola otpora nacizmu, od osnivanja 1589. pa do 1925. godine se zvao Caricin, a zatim je do 1961. godine nosio ime Staljingrad. Novo ime dobio je po reci Volgi i prema popisu stanovništva iz 2010. u njemu su živela 1.021.244 stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: