Petak, 23.01.2015.

14:53

Hiljade Pazaraca protiv karikatura

Oko 5.000 građana Novog Pazara održalo je miran skup za, kako su naveli, Poslanika. Oni su mirno protestovali protiv karikatura o proroku Muhamedu.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: YouTube/Screenshot (SANA PRESS)

Posle objavljivanja karikatura Muhameda u francuskom satiričnom nedeljniku "Šarli ebdo" i napada na redakciju lista, usledili su brojni skupovi protiv terorističke Islamske države.

Međutim, mnogi muslimani protestovali su u brojnim zemljama i protiv karikatura objavljenih u ovom magazinu.

Podsetimo, odmah posle napada, redakcija lista je poručila da ih teroristi neće zastrašiti i objavila specijalan broj, sa novom karikaturom Muhameda na naslovnoj strani. Broj štampan u tri miliona primeraka, na 16 jezika, rasprodat je za pola sata.

Jedan od skupova protiv karikatura Muhameda organizovan je danas u Novom Pazaru.

Više hiljada građana prošetalo je ulicama Novog Pazara kako bi skrenulo pažnju na to da treba da se poštuju i njihova verska osećanja.

Okupljeni su nosili transparent na kome piše "Muhamed" i uzvikivali "Alah je jedan".

Po završetku šetnje učesnicima se na trgu obratio jedan od imama Irfan Malić, koji je rekao da su vernici na miran i dostojanstven način izrazili poslušnost i ljubav prema proroku Muhamedu.

Ono što su učinili novininari francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" više govori o njima, rekao je Malić i dodao je, "savremena civilizacija u moralnom kolapsu, moralnoj i verskoj krizi".

"Mi tuđe svetinje ne diramo, poštujemo i Isusa i Mojsija i sve ostale božje poslanike", rekao je istakavši da su muslimanski vernici u Sandžaku osećali moralnu obavezu da danas izađu i kažu da bi svaki od njih dao život za Muhameda.

Malić tvrdi da se u Parizu dogodio atentat, a ne teroristički napad.

"Muslimani nisu teroristi i islam nema veze sa terorizmom, mi smo protiv svakog terora, a za atentat u Parizu krivi su oni koji su naručili karikature, jer su uvredili milijardu i po muslimana", rekao je Malić napomenuvši da kada na to reaguje jedan, dva ili tri, njima treba i suditi ako su, kako je rekao, krivi.

Nemojte, kazao je, okriviti islam i sve muslimane. Kako je rečeno na skupu, koji je trajao oko sat i po, što više se u takvom kontekstu upotrebljava njihov prorok, to će više jačati islam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

13 h

Podeli: