Duma: SAD da odustanu od napada

Ruska Duma usvojila je deklaraciju u kojoj se od SAD traži da odustanu od napada na Siriju.

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2013.

19:22

Default images

U deklaraciji se upozorava da bi takva vojna akcija predstavljala "zločin protiv sirijskog naroda".

Vazdušni udari bi "doveli do novog ubijanja civila, daljeg uništavanja vitalne infrastrukture i, na kraju krajeva, nepopravljive humanitarne katastrofe", navodi se u neobavezujućoj deklaraciji Donjeg doma ruskog parlamenta, prenosi Rojters.

"Oni koji se spremaju da narede takav napad treba da znaju da bi te akcije mogle da budu okvalifikovane kao veoma grubo kršenje međunarodnog prava i kao zločin protiv sirijskog naroda", kaže se u ovoj neobavezujućoj, ali jednoglasno usvojenoj deklaraciji.

Takođe se upozorava da bi napadi mogli da "ugroze nuklearnu i hemijsku bezbednost u regionu.

Duma je podržala ruski predlog da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu do čega bi, kako je predsednik Putin rekao, moglo da dođe samo ako SAD i saveznici odustanu od planova o mogućoj vojnoj akciji.

Glasanju o rezoluciji prethodila je debata u kojoj su neki poslanici predlagali da Rusija razmisli o preduzimanju akcija protiv SAD ako one ipak napadnu Siriju - kao što su povlačenje Moskve iz programa o kontroli nuklearnog naoružanja Start, ili povećanje isporuke oružja sirijskom savezniku Iranu.

Takvi predlozi, međutim, nisu ušli u deklaraciju.

Rusija je predložila da Sirija stavi svoje hemijsko oružje pod kontrolu međunarodne zajednicu kako bi se izbegla mogućnost američkog vojnog napada, što je Sirija prihvatila, a za sutra je najavljen sastanak američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: