Francuska opet proteruje Rome

Francuska je proterala oko 240 Roma iz istočne Evrope. Istovremeno, policija je uklonila ilegalna romska naselja u Lilu, Parizu i Lionu, javlja BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.08.2012.

14:51

Default images

Ova akcija započeta je nakon što je nova socijalistička vlada obećala da će poboljšati stanje u javnom zdravstvu.

Kako javlja BBC, Romima je obezbeđen avio-prevoz do Bukurešta, nakon što su dobrovoljno pristali da se vrate u Rumuniju.

Pošto je zatvorila kampove u Parizu i Lionu, policija je jutros "očistila" i dva ilegalna romska naselja u Lilu.

Ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals izjavio je juče da je sud naložio da se ilegalna romska naselja uklone "uz pomoć sile".

"Nehigijenska naselja su nedopustiva", rekao je on.

Kritičari kažu da socijalisti koriste iste metode proterivanja kao i bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi. Uprkos kritikama da ima rasistički stav prema Romima, Sarkozi je pre dve godine naredio da se raseli polovina ilegalnih romskih naselja u Francuskoj.

Neposredno pre te njegove odluke jedan policajac je ubio jednog romskog mladića, koji je bežao od policije. Potom su usledili neredi, a u međuvremenu grupa Roma je napala policijsku stanicu.

Sarkozi je naložio da se odgovorni za nerede "strogo kazne", kao i da se proteraju svi nelegalno naseljeni Romi, koji u najvećem broju potiču iz istočne Evrope.

On se tada založio i za izmenu Zakona o imigrantima zarad ubrzavanja procesa proterivanja, što je, kako je naveo, "u interesu javnog reda". Prema njegovom mišljenju, ilegalna romska naselja su izvor trgovine i eksploatacije dece i izvor prostitucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: