Subota, 24.03.2012.

19:54

Merahov stan izrešetan s 300 hitaca

Pripadnici francuske antiterorističke jedinice ispalili su više od 300 metaka nakon upada u stan Muhameda Meraha, navodi britanski "Telegraf".

Izvor: B92, Beta

Default images

Francuska televizija prikazala je video snimak na kojem se vidi unutrašnjost Merahovog stana nakon upada policije.

Merah (23) je priznao je prilikom pregovora s policijom da je, inspirisan Al Kaidom, izvršio tri napada u regionu Tuluza i tom prilikom ubio sedam osoba, među kojima i troje dece.

On je, nakon 32-časovne opsade zgrade u kojoj je živeo, ubijen snajperskim hicem u glavu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Geant rekao je novinarima da je policija učinila sve da Meraha uhvati živog. Zapucali su, kako kaže, tek kada je pokušao da pobegne kroz prozor.

Osumnjičeni je, prema rečima tužioca Fransoa Molena, nosio pancir i, kada su policajci ušli u kupatilo, ka njima ispalio najmanje 30 metaka.

U pucnjavi su ranjena dva policajca, podseća "Telegraf".

Zulika Aziri, majka Mohameda Meraha, puštena je ranije iz pritvora, dok je njegov stariji brat Abdelkader prebačen u Pariz, gde će protiv njega najverovatnije biti podignuta optužnica.

Abdelkader je tokom saslušanja izjavio da je ponosan na postupke svog brata. On je priznao da je bio prisutan kada je ukraden motor koji je korišćen u tri napada, ali tvrdi da nije znao ništa o kriminalnim namerama svog brata, javila je agencija Frans pres. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi branio je policijske snage koje su likvidirale ubicu iz Tuluza Mohameda Meraha, posle policijskog saopštenja da je u njegov stan bilo ispaljeno 300 metaka, od kojih ga je 20 pogodilo.

"Neću dozvoliti nikome da dovodi u pitanje delovanje RAID-a (specijalne policijske jedinice) i snaga koje su okončale monstruozne akcije te osobe (Meraha)", rekao je Sarkozi.

U međuvremenu, policija je saopštila da je autopsija Merahovog tela - koji je u tri napada na jugozapadu Francuske ubio troje jevrejske dece, rabina i trojicu francuskih vojnika severnoafričkog porekla - pokazala da ga je, uglavnom u ruke i noge, pogodilo najmanje 20 metaka, od ukupno 300, koliko je policija ispalila u njegovom stanu, preneli su mediji.

Predsednik Sarkozi održao je hitan sastanak s premijerom Fransoa Fijonom i ministrima u kabinetu, gde je bilo govora o bezbednosnim pitanjima povodom kritika javnosti da je policija preterala u rešavanju ovog slučaja.

Francuske vlasti takođe su ukinule najviši stepen upozorenja na terorističke napade na jugoistoku zemlje, uveden posle napada na jevrejsku školu u Tuluzu 19. marta.

Pakistan istražuje vezu Meraha s talibanima

Prema obaveštajnim podacima pakistanskih službi, 85 Francuza muslimanske veroispovesti obučavalo se u talibanskim kampovima u Pakistanu. To bi moglo da ukaže na potencijalnu opasnost od novih terorističkih napada u Francuskoj.

Pakistanske obaveštajne službe saopštile su da istražuju da li je i Mohamed Merah bio u nekom od tih kampova za obuku. Merah je dva puta putovao u Avganistan 2010. godine, a u Pakistan prošle godine. Veruje se da je prošao Al Kaidinu obuku u kampu u oblasti Vaziristan.

Većina islamista koji su prošli obuku imaju, pored francuskog, i državljanstvo neke od severnoafričkih zemalja. Oni u Pakistanu prolaze obuku za rukovanje eksplozivom i oružjem. Neki od njih vraćaju se u Francusku da potraže nove regrute.

Pakistanski talibani su dobro povezani sa mrežom Al Kaide. Oni su proteklih godina u Pakistanu izveli nekoliko stotina napada, u kojima je poginulo više hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: