Tuluz:Troje dece ubijeno u pucnjavi

U pucnjavi ispred jevrejske škole u Tuluzu ubijeno troje dece i jedan rabin. Svo četvoro biće sahranjeni u Izraelu. Sarkozi: Ovo je nacionalna tragedija.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.03.2012.

09:14

Default images

Među poginulima u pucnjavi su 30-godišnji rabin, njegova dva sina uzrasta tri i šest godina, kao i osmogodišnja devojčica, ćerka direktora škole.

U napadu koji je izveden jutros, neposredno pre početka nastave u školi, teško je povređen 17-godišnji mladić, koji se nalazi na hiruškom odeljenju gradske bolnice.

Motivi ubistava za sada su nepoznati. Dok tužioci istražuju da li je u pitanju teroristički napad, javile su se sumnje da je reč o serijskom ubici rasisti, pošto je ovo treći napad u regionu Tuluza u poslednjih devet dana.

Četiri žrtve današnjeg napada u Tuluzu biće dopremljene u Izrael, gde će njihovi posmrtni ostaci biti sahranjeni, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Izraela.

Izrael poštuje zahtev porodica ubijenih, i sva tela će biti dopremljena u jevrejsku državu "što pre to bude moguće", rekao je portparol Ministarstva, Jigal Palmor.

Sva tri napada je izvršila osoba sa kacigom na tamnom motoru. U prethodna dva napada žrtve su bile severnoafričkog porekla, a današnje Jevreji.

U međuvremenu je, prema rečima neimenovanih policijskih izvora, utvrđeno da je u današnjem i prethodna dva napada, izvedena 10. i 15. marta, u kojima su ubijena tri vojnika, a jedan teško ranjen, upotrebljeno oružje istog kalibra.

Francuski tužilac Mišel Vale rekao je da je sve počelo oko osam časova jutos.

"Čovek se zaustavio ispred škole na skuteru, sišao je sa njega i otvorio vatru. Pucao je na sve koji su bili ispred njega, i na decu i na odrasle", rekao je on.

Poginuli rabin je Jonatan Sendler, koji je u septembru iz Jerusalima došao u Francusku sa porodicom da predaje hebrejski u jevrejskoj školi i imao je dvojno državljanstvo - izraelsko i francusko.

Sarkozi: Ista osoba ubila vojnike, decu i rabina

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da će na jugozapadu Francuske biti preduzete izuzetne mere bezbednosti a oblast će se proglasiti za region pod najvišim stepen opasnosti od terorizma.

Sarkozi je rekao da je današnji napad počinila ista osoba koja je prošle sedmice ubila trojicu francuskih vojnika.
On smatra da je današnji napad očigledno antisemitski i saopštio je da najmanje do srede prekida svoju kampanju na predsedničkim izborima.

Posle sastanka sa najvišim bezbednosnim funkcionerima, Sarkozi je rekao da će na jugozapadu države biti sprovedene "izuzetne mere bezbednosti".

Policija je danas saopštila da je u današnjem napadu, kao i u dva izvedena ranije ovog meseca u regionu istog grada, upotrebljen isti ukradeni motor.

"Mi znamo da je napade počinila jedna ista osoba, i da su sve žrtve ubijene iz jednog oružja - i vojnici i deca i rabin. Izgleda da je antisemitski motiv napad očigledan", rekao je Sarkozi.

Sarkozi je rekao da će grad Tuluz i okolinu obezbeđivati 14 specijalnih policijskih jedinica, sve dok "kriminalac bude uhvaćen".

Pojedini policijski izvori ranije su saopštili da je u sva tri napada upotrebljen pištolj istog kalibra, a podatak o tome da je upotrebljen i isti motor dodatno ukazuje na vezu između ovih incidenata.

Izvor iz policije kaže da je motor marke "jamaha" ukraden u Tuluzu pre više od nedelju dana, pre prvog napada koji je izveden 11. marta, kada je ubijen jedan francuski vojnik, javila je agencija Frans pres.

Drugi napad je izveden četiri dana kasnije i u njemu su ubijena još dva vojnika, a jedan teško povređen.
(Tanjug)
Policija u jugozapadnoj Francuskoj je nakon ubistava vojnika pokrenula veliku poteru za napadačem, a prema Sarkozijevom nalogu pojačane su bezbednosne mere u jevrejskim i muslimanskim naseljima u Tuluzu, dok je premijer Fransoa Fijon naložio da se obezbede sve škole i verske zgrade u celoj zemlji.

"Ne smemo da ustuknemo pred terorizmom. Varvarstvo, divljaštvo, mržnja ne smeju da pobede. Republika je mnogo snažnija od tih pošasti", rekao je Sarkozi, poručujući da će počinilac biti kažnjen.

Današnji napad šokirao je celu zemlju, a oštre osude napadača i izrazi saučešća stigli su sa svih strana, kako od zvaničnika, tako i od predstavnika jevrejskih zajednica, dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio da se ne može isključiti mogućnost da su ubistva motivisana antisemitizmom.

U Francuskoj živi najveća jevrejska zajednica u Evropi, koja broji više oko 700.000 ljudi, kao i najveća muslimanska zajednica, od oko pet miliona ljudi.
(Beta)
Veliki rabin Francuske Žil Bernhajm izjavio je da je "užasnut" i "zaprepašćen" jutrošnjim incidentom, a "varvarski napad" osudili su i evropski rabini.

"Jevreji će odgovoriti na ovaj varvarski i ubilački čin", poručio je rabin Arijeh Goldberg, potpredsednik Rabinskog evropskog centra (RCE) sa sedištem u Briselu, navodeći da je reč o napadu na čitavu jevrejsku zajednicu.

Predsednik Saveza jevrejskih studenata u Francuskoj (UEJF) Jonatan Hajun pozvao je vlasti da pojačaju bezbednosne mere u jevrejskim školama i sinagogama.

"Antisemitski i rasistički govori stvorili su atmosferu nesigurnosti za Jevreje u Francuskoj", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: