Utorak, 24.01.2012.

10:51

Niš: Otkaz Žandarmeriji

Radnici bivšeg transportnog preduzeća "Srbija trans“ uručili odredu Žandarmerije u Nišu otkaz ugovora o zakupu poslovnih prostorija i placa zbog neplaćanja.

Izvor: Blic

Default images

Ta elitna jedinica MUP-a Srbije plac je koristila od 2001.

Oni su na skupu, na kojem je prisustvovalo pedesetak sadašnjih i bivših radnika, zatražili da se Žandarmerija hitno povuče sa njihove imovine, jer MUP već više od šest meseci odbija da potpiše aneks ugovora o zakupu za 2011. godinu. Tako je i dug za kiriju za 2011. godinu dostigao 29,5 miliona dinara.

"Pa da smo Kinezima iznajmili prostorije preduzeća, sada bismo imali i povezan staž i svi bismo bili namireni. Svojevremeno smo dva puta prešli celu Evropu uzduž i popreko, a sada smo u situaciji da 'đubretarimo'. Već 10 godina živimo bez plata, bez socijalnog osiguranja, bez ičega", priča radnik Dragan Pejčić.

Posle dva neuspešna pokušaja privatizacije "Srbija trans“ je ponudio 2008. da država preuzme njihovu imovinu, a da se radnicima zauzvrat isplate zaostala potraživanja, ali sporazum nikako da se sprovede u delo.

"Ukupan dug je 260 miliona, ali je naša imovina duplo vrednija od toga. Nakon što radnici dobiju zaostale plate, mi bismo preneli celokupnu imovinu MUP-u tako da više ne bi plaćali zakup. Postignut je dogovor, ali nas već godinu dana šetaju po ministarstvima i nikako da se nađe neko da projekat finišira", kaže radnica Gordana Mitić i dodaje da MUP sada odbija da plaća i kiriju.

U preduzeću je ostalo 20 radnika koji ne primaju plate, niti imaju zdravstveno osiguranje, dok oko 200 bivših radnika ima milionska potraživanja. Oni novac od zakupa preduzeća koriste za isplatu doprinosa sadašnjim i bivšim radnicima, pa mnogi ne mogu u penziju zbog nepovezanog staža.

U Agenciji za privatizaciju "Blicu" je rečeno da je njihova nadležnost prestala 2009, kada je podržavljena imovina “Srbija transa”, dok taj list iz MUP-a u ponedeljak nije uspeo da dobije odgovor zašto se kasni sa isplatama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: