Omladina DS po naredbi formira NVO

Vojvođanski odbori Demokratske omladine u aprilu 2009. dobili pisani nalog, do kojeg je došao "Danas", da osnivaju "nestranačke" NVO i to po utvrđenom šablonu.

Izvor: B92

Petak, 15.07.2011.

23:22

Default images

Aktivisti vojvođanskog podmlatka DS, Demokratske omladine Vojvodine, u periodu 2009-2011. organizovano su i masovno osnivali nevladine organizacije.

Na osnovu pisanog uputstva koje je upućeno na adrese opštinskih i gradskih odbora, u tu svrhu je čak organizovan i seminar na Fruškoj gori, saznaje "Danas".

Listu je iz izvora bliskih DS dostavljen dokument, kako kažu "instrukcija" ili nalog, iz aprila 2009, kojim potpredsednik DOV Adrijan Živku nalaže primaocima, a to su lokalni odbori podmlatka vojvođanskih demokrata, koje oni zovu "klubovima", da počnu akciju osnivanja što više "satelitskih" nevladinih organizacija.

Živku se tu poziva na zaključke sa seminara na Andrevlju, naselju na Fruškoj gori, u blizini Beočina, koji je, po saznanjima lista "Danas", održan marta iste godine. Glavni predavač na tom skupu, kako kažu naši izvori iz DS-a, bio je jedan tadašnji član Izvršnog odbora GO DS, i sam veoma aktivan u nevladinom sektoru.

Ovaj funkcioner mladih demokrata precizira da bi NVO-i trebalo da se zovu gotovo identično - "Omladinski klub opštine...", odnosno "Omladinski klub grada...".

Kako objašnjava, "odlučili smo se za ovaj naziv iz razloga što sadrži naziv omladina i klub koji podsvesno podseća na klubove Demokratske omladine, a koji sa druge strane nije direktno povezan sa strankom".

Ostavlja se mogućnost i da organizacije imaju neki drugačiji naziv. Ipak, kako se navodi, "ukoliko se budete odlučili za formiranje nevladine organizacije drugog tipa (npr. ekološku) molimo Vas da nam se obratite kako bismo Vam prosledeli dalja upustva".

List je, pretragom baze podataka Agencije za privredne registre, utvrdio da su omladinci DS "postupili po naređenju" i u velikom broju vojvođanskih opština formirali NVO kojima su dali nazive u skladu s uputstvom iz centrale u Novom Sadu. Ovlašćeni zastupnici velike većine tih "omladinskih klubova" istovremeno su funkcioneri ili aktivisti DS, odnosno DOV. Istovremeno, na internet sajtovima "klubova" nigde se ne pominje njihova povezanost s DS, a kamoli da su osnovani po instrukciji te partije. Štaviše, svi ističu da su "nestranačke" organizacije.

Kikinda (decembar 2009), Stara Pazova (maj 2009), Sremska Mitrovica (april 2009), Ruma (januar 2011), Žabalj (septembar 2009), Srbobran (mart 2009), Odžaci (novembar 2009), Irig (novembar 2010), Zrenjanin (mart 2011), Alibunar (avgust 2010), Šid (septembar 2009), Bela Crkva (oktobar 2009), Bečej (novembar 2009), Vrbas (novembar 2009), Sečanj (nema ga u bazi APR-a), Banatska Topola (oktobar 2010) - ukupno 16 "omladinskih klubova" širom Vojvodine formirano je nakon seminara na Fruškoj gori, odnosno pisanog dopisa iz novosadske centrale.

"Danas" navodi da je svaki od ovih "NVO-a Demokratske omladine" do danas aktivan i sarađuju s vlastima, lokalnim, pokrajinskim i republičkim, odnosno - vlasti u velikoj meri finansiraju njihove aktivnosti. To se može proveriti na internet sajtovima i Fejsbuk grupama navedenih "klubova".

"U čijim džepovima taj novac na kraju završi, i da li se u svrhe kojima je namenjen troši, dužni su da se bave nadležni državni organi", navodi na kraju svog teksta "Danas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: