Miloševići bez kuće na Dedinju

Viši sud u Beogradu doneo presudu u sporu Srbije protiv Mirjane Marković i Marije Milošević, briše se njihovo pravo svojine nad kućom u Užičkoj 34, saznaje B92.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

14:29

Default images

Odbija se kao neosnovan prigovor tuženih kojim su tražile utvrđivanje ništavnosti Komisije za stanove.

Viši sud je presudio da su ništavne odluke Komisije iz 1999. godine, koji su sklopljeni između Slobodana Miloševića i Vlade Srbije:

1 - odluka i rešenje Komisije za stambena pitanja Vlade Srbije od 15. i 16. marta 1999. kojima se Slobodanu Miloševiću daje na korišćenje kroz zakup na određeno vreme kuća u Užičkoj 34.

2 - ugovor o zakupu stana od 19. marta 1999. zaključen između Republike Srbije kao zakupodavca i Slobodana Miloševića kao zakupca za istu kuću.

3 - ugovor o otkupu stana od 15. jula 1999. zaključen između Republike Srbije kao zakupodavca i Slobodana Miloševića kao zakupca za istu kuću.

Viši sud je usvojio tužbeni zahtev i dozvoljava brisanje prava svojine. Podsetimo, članovi Miloševićeve porodice tuženi su kao naslednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33.

Kuća jedino sudskom presudom može da bude vraćena u svojinu države. Kuću o kojoj je reč, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 nemačkih maraka.

Država Srbija je prvobitno tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je, posle njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrdjivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i dece Marije i Marka Miloševića.

Pošto je reč o parničnom postupku, prisustvo na suđenju Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije bilo neophodno.

Mira Marković i Marko Milošević dobili su izbeglički azil u Rusiji, pa u toj državi ne mogu da budu uhapšeni po srpskoj poternici koja je za njima raspisana zbog sumnje da su organizovali grupu za šverc duvana tokom devedesetih godina prošlog veka.

Srbija Markovićevu traži i zbog optužbe da je zloupotrebila službeni položaj prilikom raspodele stanova Vlade Srbije 2000. godine. Marija Milošević poslednjih nekoliko godina živi u Crnoj Gori i nedostupna je srpskim pravosudsnim organima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: