Utorak, 28.12.2010.

12:54

Direktor VBA pred odborom Skupštine

U poslednjih šest meseci nije bilo većih bezbednosnih problema, rekao je direktor Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač.

Izvor: B92, Beta

Default images

Iako u poslednjih šest meseci nije bilo značajnijih bezbednosnih problema i ugrožavanja sistema odbrane, i dalje postoji nivo pretnji koji se kreće od niskog ka srednjem, kaže Kovač.

On je na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost rekao i da će skupštinskoj delegaciji dostaviti sve informacije o trgovini organima na Kosovu pred odlazak na Parlamentarnu skupštinu SE.

Kovač je rekao da je ta agencija prikupljala podatke o tome i sve predala Tužilaštvu za ratne zločine.

"Od 1999. godine do danas kontinuirano se radi na prikupljanju podataka, ali ono što smo prikupili nije bilo dovoljno za procesuiranje", rekao je on.

Kovač je naveo da je u toku predistražni postupak i da su svi podaci do kojih su došle Vojnobezbednosna agencija i druge agencije predati Tužilaštvu za ratne zločine.

Kovač je kazao da je do dokaza teško doći jer su, između ostalog, zbog zastrašivanja neki svedoci odustali od svedočenja.

On je naglasio da od te agencije niko nije tražio originalna dokumenta za istragu i da VBA nema klasičan dosije premijera Kosova u ostavci Hašima Tačija.

Odbor za odbranu i bezbednost usvojio je izveštaj o radu VBA za period od 1. maja do 1. novembra 2010. godine.

Podsetimo, Komitet za ljudska prava Saveta Evrope usvojio je 16. decembra izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Marti insistira i na umešanosti Albanije, a kao vođu kriminalne grupe koja se bavila otimanjem ljudi, kojima je vadila organe i potom ih prodavala, imenovao je Hašima Tačija.

Bezbednosna situacija stabilna

Kovač je na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost rekao da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna i da najveću bezbednosnu pretnju predstavljaju problemi koji se odnose na samoproglašenu nezavisnost Kosova, organizovani kriminal i korupciju i pojedine ekstremističke grupe.

Kovač je, predstavljajući izveštaj te agencije od 1. maja do 1. novembra 2010. godine, rekao da u tom periodu nije bilo ugrožavanja bezbednosti Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti i da je bezbednosna situacija na jugu Srbije bila relativno stabilna, ali da postoje indicije koje pokazuju "mogućnost usložnjavanja".

"Pored postojećih kriminalnih terorističkih grupa na tom prostoru postoje secesionistički zahtevi i provokacije i drugih ekstremnih udruženja i grupa", kazao je Kovač.

Direktor VBA je naveo da agencija nije došla do podataka da pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane daju podršku haškim optužnicima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću.

On je naveo da na prostoru Raške oblasti nema indikacija neposrednog ugorožavanja lica i objekata Vojske Srbije i da je poraslo poverenje u VS.

On je kazao da potencijalnu pretnju predstavljaju kontakti pojedinih ekstremnih vehabija sa istomišljenicima u regionu, ali da je broj veza pripadnika vojske sa tom kategorijom relativno mali i da ne predstavlja bezbednosni rizik.

On je naveo da je, prema podacima VBA, korupcija u opadanju, a da je ta agencija otkrila nekoliko slučajeva korupcije u oblasti javnih nabavki.

Kovač je kazao da je težište kontraobaveštajne zaštite bilo usmereno na školovanje i usavršavanje pripadnika vojske u inostranstvu, zajedničke vežbe i angažovanje u mirovnim misijama.

On je istakao da je smanjen problem skladištenja ubojnih sredstava i da će u prvoj polovini 2011. godine taj problem biti rešen, nakon čega više neće biti ubojnih sredstava na otvorenom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: