Srbiji predstoji nestašica mleka?

Ako država ne pomogne subvencijama, predstoji nestašica mleka, kažu u "Imleku". Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović kaže da ne prete nestašice.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.08.2010.

15:49

Default images

U pojedinim mestima vlada nestašica svežeg mleka i jogurta. Proizvođači se pravdaju niskim otkupnim cenama, prerađivači kažu da je problem mala podrška države.

Ukoliko se nešto radikalno ne bude promenilo, direktor kompanije “Imlek” tvrdi da bi nestašice mogle biti i trajne.

Prazni frižideri sa mlečnim proizvodima uskoro bi mogli da postanu svakodnevica Srbije.

Ako država ne poveća subvencije, tvrde prerađivači, situacija na tržištu biće još gora nego sada.

Koliko je stanje na tržištu mleka alarmantno možda najbolje ilustruje stav direktora “Imleka” koji kaže da čak i kada bi država danas povećala isplatu mlekarima, isporuka mleka bi se normalizovala početkom iduće godine.

“Mi činimo, sa svoje strane, šta možemo. Mi smo korigovali cenu, i to na evropski nivo, više od toga ne možemo da platimo”, kaže generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović.

“To što našim farmerima i preko toga fali, jeste što države u okruženju pomažu svoju poljoprivredu, a naša država to ne radi”, objašnjava on.

“Ako država ne promeni svoj stav, nestašice će biti trajne, odnosno moći će da se zadovolje velikim uvozom”, kaže Petrović.

Proizvođači tvrde da isporučuju sve količine mleka, ali da je dugogodišnja niska otkupna cena dovela do ovakvog stanja na tržištu.

“Jedan neodgovoran odnos između nas i prerađivača doveo je, faktički, do toga da imamo ovakvu situaciju na tržištu”, naveo je Uroš Šećerov, pregovarač u ime konzorcijuma proizvođača mleka.

Najveći proizvođači mleka najavili su poskupljenje od sredine avgusta, pa se trgovci i potrošači nadaju da će se i snabdevanje normalizovati.

Predstavnici proizvođača i prerađivača mleka se na jučerašnjem sastanku nisu dogovorili o visini otkupne cene. Idući sastanak je najavljen za nedelju dana.

S druge strane, Unija pekara dogovorila se s Ministarstvom trgovine i usluga da ne povećava cenu hleba "Sava" od pola kilograma, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Neće doći do nestašica mleka"

Država ima stalnu i stabilnu politiku kada je reč o subvencionisanju proizvodnje mleka, rekao je za B92 pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

On je odbacio mogućnost da dođe do nestašice mleka, ali je naveo da zahtevom za povećanjem subvencija prerađivači žele da država ustvari preuzme njihovu obavezu.

"Zahtevi prerađivača za intervencijom države jesu jednostavne prirode, odnosno namera da država kompenzuje ono što upravo prerađivači treba da plate poljoprivrednim proizvođačima. To nije ništa novo ovakvi zahtevi se čuju ne samo ove godine, čuju se poprilično redovno u zavisnosti o kojim kulturama, odnosno o kojim poljoprivrednim proizvodima pričamo", rekao je Milovanović.

"Nestašice mleka naravno neće biti, ono što prerađivači treba urade je da plate adektvatnu cenu poljoprivrednim proizvođačima za njihov gotov proizvod, da sa njima neguju jedan strateški dugoročni odnos, koji jedino kao takav može dugoročno da da rezultate. Da imaju fer i korektnu komunikaciju kako bi izbegli situacije do kojih se sada dolazi", kazao je pomoćnik ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: