Obama: Otići ćemo iz Iraka

Predsednik SAD Barak Obama poručio je da će održati obećanje o okončanju borbenih operacija u Iraku do kraja avgusta i ukazao na napredak misije u Avganistanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2010.

19:44

Default images

"Ubrzo nakon preuzimanja dužnosti, najavio sam našu novu strategiju za Irak i prebacivanje celokupne odgovornosti na Iračane“, podsetio je Obama.

“I jasno sam stavio do znanja da će do 31. avgusta američka borbena misija u Iraku biti završena. To je upravo ono što radimo - kao što je obećano i na vreme", dodao je on.

Američki predsednik je, u govoru na konvenciji američkih veterana, ratnih invalida, u Atlanti, istakao da se SAD suočavaju sa "velikim izazovima u Avganistanu", gde je broj američkih vojnika povećan, ali da ostvaruju napredak.

"Ono što je važno za američke građane jeste da znaju da napredujemo i da smo fokusirani na ciljeve koji su jasni i dostižni", rekao je Obama, preneo je Rojters.

Američki predsednik je posebno ukazao na ulogu Pakistana u borbi protiv ekstremizma i dodao da su, zahvaljujući delovanju pakistanske vlade, "Al Kaidi i njenom vođstvu zadati ozbiljni udarci".

"Ukoliko bi Avganistan zahvatio još širi ekstremizam, Al Kaida i njeni teroristički saveznici bi imali još više prostora za planiranje narednog napada. Kao predsednik Sjedinjenih Država, odbijam da dozvolim da se to dogodi", istakao je Obama.

Govor američkog predsednika dolazi u trenutku političkih tenzija i neizvesnosti u Iraku posle neuspeha vodećih stranaka da se dogovore oko formiranja nove vlade pet meseci nakon parlamentarnih izbora na kojima nijedna nije osvojila neophodnu većinu.

Porast napada u julu podsetakao je bojazni da ekstremisti koriste politički vakuum za podsticanje verskih sukoba.

Američka vojska treba da smanji broj svojih snaga u Iraku na 50.000 do kraja meseca, kada će zvanično preuzeti savetodavnu ulogu pružanja podrške iračkim snagama bezbednosti, podsetila je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: